ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ"

Transkript

1 ZEMİN KAZMA TAŞIMA SERME VE SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ ZEMİN KAZMA MAKİNELERİ Çalışma şekilleri ve özellikleri yönünden zemin kazma makineleri 6 temel kategoride guruplandırılır: ÜNİVERSAL KABLOLU GODELİ YÜRÜYEREK YÜZEN DİĞER EKS. EKS. EKS. KAZAN EKS. EKS. EKS. *KAŞIKLI E. *SARKIK * GODE *DOZER *EMİCİ * TRAKTÖR (Power Shovels) Kablolu E. ZİNCİRLİ E. (Bulldozers) Yüzen E. E. (Tractors) (Hoist (Ladder-type *DRAGLİN KOVA Cableways) Trenching *GREYDER *GODELİ *HENDEK LI E. (Draglines) *ASMA Machines) (Graiders) YÜZEN E. AÇMA MAK KABLOLU E. *GODE ÇARKLI (Trenching) *ÇENELİ EKS. (Luffing (Whell-type *SKREYPER *DİĞER Machines) (Clamshells) Cableways) Trenching (Scrapers) YÜZEN E. * YÜKLEME Machines) MAKİNELERİ *TERS KAŞIKLI E. (Backhoes) *DÜZ KAŞIKLI E. (Hoes) (Loaders) *ZEMİN GEVŞETME MAK. (Rippers)

2 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLERİN ELEMANLARI ALT KISIM ÜST KISIM ÖN KISIM Paletli Alt Kısım (Alt kısım üzerine ve (Üst kısmın önüne genel olarak (Mafsallı plakalardan oluşan 360 o dönebilecek şe- mafsallı biçimde takılmıştır. Esas palet şeritleri =0.5 2 kg/cm 2 kilde yerleştirilmiştir. kazı ve yükleme işini yapan elelik zeminlerde çalışmayı kolay- Bu kısımda kuvvet man budur.ön kısım genel olarak laştırır. makinası, mekanizma- ataşmanlar biçimindedir ve lar, aktarma organları kazının cinsi, miktarı ve Yürüme hızı v= km/h) dişliler, miller ve şekline göre değiştirilir.) Lastik Tekerlekli Alt Kısım (2 veya 3 akslı olabilir. Taşıma kumanda yeri bulunur. gücü bir miktar fazla olan ze- minlerde kullanılır. Yürüme hızı v=10-30 km/h) Kamyon Şasisi Şeklinde Alt Kısım (2-3 akslı, v= km/h) Motor genellikle dizel dir.)

3

4 ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLERDE İŞ VERİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER YAPILIŞLA İLGİLİ FAKTÖRLER İŞYERİ ŞARTLARI İLE İDARİ ŞARTLAR İLE İLGİLİ FAKTÖRLER İLGİLİ FAKTÖRLER *Ön kısmın tipi *Zeminin cinsi *Ekskavatörün amaca uygun *Kazıcı elemanın kapasitesi (hafif, normal, ağır) seçilip seçilmediği. *Kazı yerinin iyi tertiplenip ( m 3 ) *Kazı cephesi yüksekliği, tertiplenmediği *Tahrik şekli (dizel, elektrik, v.s.) (h opt <=> h?) *İş programının yapılış ve uygulanışının iyi olup olmadığı. Alt kısmın tipi (paletli, lastik *İşyerinin serbestlik *Bakım ve tamir servisinin tekerlekli, kamyon şasili,v.s.) derecesi. iyi olup olmadığı. ELEMANLARI 1-)Alt Kısım 2-)Üst Kısım 3-)Ön Kısım a)ulaşım kolu b)kaşık sapı ve Kaşık *İklim şartları. KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERİN; *Operatörün iyi yetişmiş olup olmadığı. ÖZELLİKLERİ VE KULLANILDIĞI YERLER 1-)Kazı kuvveti büyüktür. 2-)Kaşığa gerekli hareketler zorunlu olarak yaptırılabilir 3-)Sert zeminlerde yarma ve kanal açma işlerinde; taş ocağı işletmelerinde kullanılır.

5 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERDE İŞ VERİMİ: *.Kazı alanı boyutları a, b, h: sayısal olarak; a=400 m., b=200 m., h=3.00 m. olsun *.Çalışma süre ve saatleri saat, gün, ay; (6 ay, ayda 25 işgünü ve günde 8 saat çalışma) *.İş verimi (Q : m 3 /saat) Q=V/t, V=a x b x h=400 x 200 x 3= m 3 t=8 x 25 x 6=1200 saat Q=240000/1200=200 m 3 /saat (1 kazıcıyla); 2 x 100 = 4 x 50 m 3 /saat (2 kazıcı) (4 kazıcı) ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLERDE ÜST KISMIN DEVRİLMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER: 1- Üst kısmın dönme ekseni ön tarafa yakın düzenlenir. 2- Üst kısmın elemanlarının ağır olanları yapımda arka tarafa yerleştirilir. 3- Üst kısmın arka tarafına gerekli büyüklükte denge ağırlığı konur. 4- Alt kısımda, üst kısmın oturduğu dairesel çemberin çapı büyük imal edilir. 5- Dairesel çemberin ortasından geçen ve hareketi üst kısımdan alt kısma ileten düşey mil sağlam yapılır. 6- Üst kısımdan sarkıtılan kolların ucundaki emniyet makaraları alt kısımdaki dairesel çemberi alttan ve yandan kavrayacak şekilde imal edilir.

6 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERİN SEÇİLMESİ, OLUMLU OLUMSUZ TARAFLARI Bir işyerinde belirli bir iş verimini sağlamak üzere, belli bir iş verimine sahip büyük bir kaşıklı ekskavatör veya iş verimleri toplamı istenilen değerde olan birkaç küçük ekskavatör seçilebilir. Birkaç küçük ekskavatör yerine bir büyük ekskavatör seçmenin şu olumlu ve olumsuz yönleri olabilir: OLUMLU TARAFLARI *.Kaşık kapasitesi büyük olduğu için iri taşları yükleyebilir. *.Tahrik gücü büyük tek bir kaşıkta toplandığı için daha sert zeminleri kazabilir *.Optimum kazı cephesi büyük olduğu için daha yüksek kazı cephesi önünde çalışabilir. *.Tek operatör kullanılacağı için operatör gideri daha azdır. KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ: OLUMSUZ TARAFLARI *.Ekskavatör arıza yaptığında, arıza giderilinceye kadar kazı durur, diğer makineler boş kalır. *.Ağırlığı fazla olduğu için işyerine getirilmesi, montaj ve demontajı daha zordur.. Kaşık kapasitesi m 3. Max. kazı cephesi yüksekliği m.. Max. ulaşım mesafesi m.. Ağırlığı ton. *.Yedek parçaları pahalı olduğu için daha fazla yedek parça yatırımı gerektirir *.Kullanılmış makine satımında, değer yüksekliği nedeniyle müşteri bulmak zordur.

7

8

9

10

11

12 ELEMANLARI DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERİN; ÖZELLİKLERİ VE KULLANILDIĞI YERLER 1-)Alt Kısım 1-)Taban seviyesi altında çalışabilir ve ulaşım mesafesi 2-)Üst Kısım büyüktür. 3-)Ön Kısım 2-)Halatlarla kumanda edilen kova nedeniyle kazı a)ulaşım kolu kuvveti küçüktür. Kafes kiriş şeklinde, 3-)Sert olmayan zemin kazısı ve kum-çakıl çıkartma uzatılıp kısaltılabilir. işlemlerinde kullanılmaktadır. b)draglin kovası: 4-)Uzun ulaşım kolu sayesinde çoğu kez taşıt gerektir- Halat bağlantılı, çekme tirmez, figürasyon yapar. ve kaldırma vinçli. İŞ VERİMİ VE KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ: *. İş verimi kaşıklı ekskavatörlerdeki gibidir. *.Karakteristik değerleri:.. Kova kapasitesi m 3.. Max. kazı cephesi derinliği m... Max. ulaşım kolu mesafesi m... Ağırlığı ton.. Çok büyük kova kapasiteli ( 20 m 3 ) Özel Tip Draglin Kovalı Ekskavatörler de vardır

13

14

15

16 ÇENELİ EKSKAVATÖRLERİN; ELEMANLARI ÖZELLİKLERİ VE KULLANILDIĞI YERLER 1-)Alt Kısım 1-)Çeneyi düşey yönde hareket ettirerek her seviyede 2-)Üst Kısım kazı yaptırılabilir 3-)Ön Kısım 2-)Çenenin dolma derecesi ve oranı küçük ve bu yüzden de a)ulaşım kolu iş verimi küçüktür. b)çene alt ve üst 3-)Kazı kuvveti düşük olduğundan sert zeminlerde çalışamaz; başlık vinçleriyle, kuyu ve iksalı hendek açılması işlerinde çalışabilir; kablolu olarak yükleme ve boşaltma yapabilir. bağlanmıştır. 4-)Diğer ekskavatörlerle yapılamayan kazı işlerinde kullanılabilir. TERS VE DÜZ KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERİN; ELEMANLARI ÖZELLİKLERİ VE KULLANILDIĞI YERLER 1-)Alt Kısım 1-)Kazı kuvveti büyüktür. 2-)Üst Kısım 2-)Taban seviyesi altında çalışabilir. 3-)Ön Kısım 3-)Ulaşım mesafesi kısadır. a)ulaşım kolu 4-)Sert zeminlerde temel ve hendek çukurları açma işinde (alt ucu mafsallı olarak kullanılır. bağlanmış, kutu kesitli) 5-)Düz kaşıklı ekskavatörler, en az kullanılan tipler b)kaşık sapı ve Kaşık olmakla birlikte, yol satıh kazıları, kaplama sökülmesi v.s. (ulaşım kolunun üst ucuna işlerde ve şev teşkilinde yararlıdır. mafsallı olarak bağlanmış halatlı ve hidrolik tip)

17

18

19 KABLOLU EKSKAVATÖRLER SARKIK KABLOLU EKSKAVATÖRLERİN; ELEMANLARI VE ÇALIŞMASI ÖZELLİKLERİ VE KULLANILDIĞI YERLER 1-)Baş Kule Ya her ikisi KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ. 2-)Karşı Kule sabit ya da 1-)Yapımı ve montajı kolay. 3-)Kova herikisi de 2-)Hareket olanağı az. 4-)Çekme ve hareketlidir. 3-)Enerji kullanımı fazla Geri çekme 4-)Nehir ve göllerden kum-çakıl, malzeme v.s. çıkartma vinçleri. işlerinde ya da akarsu ve bataklık taban ıslahı işle- *.Geri çekme vinciyle kazı rinde kullanılır. yeri sonuna kadar çekilen 5-)Kova kapasitesi m 3, arkası ve yanları kapalı, Kulelerarası açıklıklar m. arasında değişir. altı, üstü ve önü açık özel kova, çekme vinci ve kablosuyla çekilerek doldurulur; sürüklenerek taşınır.

20

21 ASMA KABLOLU EKSKAVATÖRLERİN; ELEMANLARI VE ÇALIŞMASI ÖZELLİKLERİ VE KULLANILDIĞI YERLER 1-)Baş Kule Her iki kule KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ. 2-)Karşı Kule de zaman 1-)Teknik özellikleri aynı sarkık kablolu ekskavatörler- 3-)Kova ve zaman yer- deki gibidir. şaryo değiştirebilir. 2-)Dolu kovanın zemine sürtünmeden, yüksek vitesle 4-)Çekme ve kaldırma ilerleyişi, üstünlüğü olarak tanımlanabilir. vinçleri. 3-)Kova kapasitesi m 3 *.Geri çekme vinciyle kazı Kulelerarası açıklıklar m. arasında değişir. yeri sonuna kadar çekilen 4-)Saatlik verim: arkası ve yanları kapalı, 3600.V.F Q m 3 /h :Verim altı, üstü ve önü açık özel Q = L 1 m : Kazı mesafesi kova, çekme vinci ve kab- L 1 L 2 L 1 +L 2 L 2 m :İletim mesafesi losuyla çekilerek dolduru t v 3 m/sn :Geri gidiş hızı lur; sürüklenerek taşınır. v 1 v 2 v 3 V m 3 :Kova hacmi

22 GODE ZİNCİRLİ EKSKAVATÖRLERİN; GODELİ EKSKAVATÖRLER ELEMANLARI VE ÇALIŞMASI ÖZELLİKLERİ, KULLANILDIĞI YERLER, İŞ VERİMLERİ TİPLERİ 1-)Alt Kısım (paletli ya da raylı) 2-)Üst Kısım (sabit veya dönebilir) 3-)Gode Kolu (kafes kiriş şeklinde; üst uçta tahrik kasnağı, alt uçta germe kasnağı, kol üzerinde de OLUMLU VE OLUMSUZ TARAFLARI. 1-)Aynı iş verimini sağlayan bir kaşıklı ekskavatöre göre kullandığı enerjinin azlığı ve düzgün bir kazı yüzeyi vermesi olumlu taraflarıdır. 2-)Kazı kuvvetinin birçok godeye bölünmesi nedeniyle sert zeminlerde çalışamaması; iri daneli, taşlı ve kaya zeminlerde kazı yapamaması olumsuz tarafları- dır. Ancak kazı hacmi büyük olan sürekli işlerde verimli çalışırlar. gode zinciri ve üzerinde 3-)Q = 60.V.n.E / 1000 Q m 3 /h) : İş verimi godeler mevcuttur. V Lt : Gode Kapasitesi, n 1/dak : Dakikada boşalan gode sayısı, E - :İşyeri ve idari şartlar faktörü TABAN TABAN 4-)Gode kapasitesi Lt. SEVİYESİ SEVİYESİ Kazı cephesi derinliği 6 18 m. ALTINDA ÜSTÜNDE Dakikada boşalan gode sayısı /dak. ÇALIŞAN ÇALIŞAN olmak üzere iki tip mevcuttur. *. Genellikle şev yüzeyleri üzerinde, kazı eğimi gode kolu ile verilerek; kasnaklar çalıştırılarak harekete geçirilir. Her seferinde kazı ile dolan godeler dönüşlerde bantlı ileticilere dökülür. Kazı boyunca ray üzerinde hareket ettirilmek suretiyle ilerleme sağlanır.

23

24 Devasa bir zemin kazma makinesi TONKA Son Model Bir Dev Gode Çarklı Ekskavatör

25 Alman Krupp firması ile Otoban Yol Yapım İşletmesi tarafından geliştirilerek yapılmıştır Otoban altyapı işlerinde kullanılmıştır. Büyük oranda işçilikten tasarruf ve zaman kazancı için tasarlanmıştır. Sökülerek başka yerlere taşınması ve montajı mümkündür.

26

27

28

29

30 Teknik Özellikler: * Hareketli bu makine 100 mt. Yüksekliğinde ve 223 mt. Uzunluktadır * Tam olarak Ton ağırlığındadır. * Amerikan dolarına mal olmuştur. * Tasarım ve imalatı 5 yılda tamamlanmıştır. * İşletim için 5 Operatör gerektirmektedir. * 22 metre çapında döner kova tanburu üzerinde toplam 20 kovası bulunmakta ve her kova 196 ton hafriyat kapasiteli olup bir turda ton toprak veya kaya hafriyata yer değiştirebilmektedir. * 12 paletli yürüyüş takımının her biri 3.80 mt genişlikte ve 15 mt uzunluktadır. * 12 paletli yürüyüş takımının 8 tanesi önde 4 tanesi de arkadadır. * Saatte En fazla mt hız yapabilmektedir. * Günde m 3 den fazla hafriyat kaldırabilmektedir. Bu da (100,000 dev damperli kamyona eşittir. )

31

32

33

34

35

36

37 GODE ÇARKLI EKSKAVATÖRLERİN; ELEMANLARI VE ÇALIŞMASI ÖZELLİKLERİ, KULLANILDIĞI YERLER 1-)Paletli Alt Kısım KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ 1-)Yapı itibariyle gode zincirli ekskavatörlere benzer. 2-)360 0 dönebilir Üst Kısım 2-)Aynı anda kazı yapan gode sayısı az olduğu 3-)Gode Kolu Kafes kiriş şeklindeki için kazı kuvveti ve gode kapasitesi daha büyüktür. 3-)İş verimi de gode zincirli ekskavatörlere benzer. gode koluna bir bantlı 4-)Gode kapasitesi Lt. iletici tertiplenmiştir. Gode kolu uzunluğu m. Gode kolunun bir ucu üst Dakikada boşalan gode sayısı /dak. kısma mafsallı bağlı, diğer ucunda ise gode çarkı tertiplenmiştir. *. Gode zincirli ekskavatörün çalışmasına benzer şekilde; çark üzerinde bulunan godelere dolan zemin doğrudan bantlı ileticiye aktarılır.

38 YÜRÜYEREK KAZAN EKSKAVATÖRLER DOZERLERİN; ELEMANLARI, 1-)Traktörler 2-)Levha OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ: Paletli (İtme kuvveti büyük, zemine batma az) Lastik tekerlekli (çalışma mesafesi uzun, hız fazla, yol kaplamasını bozmaz) Halatlı (yukarı ve aşağı hareket hızı ve marjı fazla) Hidrolik (zemine ilave hidrolik kuvvetiyle basınç yapar, kazı gücü fazla; kalkış-iniş hareket marjı sınırlı) LEVHA (çeşitleri) BULDOZER ANGLDOZER TİLT DOZER LEVHASI LEVHASI LEVHASI (Kazılan zemin, levhanın (Kazılan zemin sağa ya da (Kazı gücü sivri olan uçta önünde biriktirilerek sola kaydırılarak dizi toplandığı için güç daha fazla itilir) halinde bırakılır: Figüre) hendek açılması, şev verilmesi)

39 DOZERLERİN; KULLANILDIĞI YERLER, İŞ VERİMİ, KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ, ÇALIŞMA PERİYOTLARI: (I) Kazı durumu (taban seviyesinin biraz altında, küçük vitesle t 1 ) (II)İtme durumu (levhanın alt kenarı taban seviyesinde,mümkünse en büyük vitesle, t 2 ) (III)Geri gitme durumu (mümkün olan en büyük geri vitesle, boş olarak, tekrar kazı yerine t 3 ) a) Arazi temizleme, düzeltme, reglaj ve ripaj işlerinde b)yüzeysel kazı, tesviye, figüre yayma ve toplama işlerinde c) Yamaçta tek taraflı küçük yarma açma işlerinde d) Dolgu yapma ve şev verme ve malzeme ötelenmesi işlerinde kullanılır. Q = 60.V.E.f / T Q m 3 /h : İş verimi f - :Zemin dönüşüm faktörü V m 3 : Levha Kapasitesi T dak :Periyot Süresi E - : İşyeri ve idari şartlar faktörü (t 1 +t 2 +t 3 ) *. Traktör gücü PS arasında değişir. *.Levha kapasitesi 1-10 m 3 arasındadır. *.Max çalışma mesafesi Paletlide : m. Lâstik Tekerleklide : m. *.Levhanın alt ucunda civata somunlarla bağlanmış, sert manganez çeliğinden yapılmış ve kazıcı dişleri bulunabilen bir BIÇAK mevcuttur.

40

41

42 GREYDERLERİN; ELEMANLARI, ÇALIŞMASI ÖZELLİKLERİ, KULLANILDIĞI YERLER 1-)Arka Kısım (kuvvet makinesi, kumanda 1-)Buldozerlere nazaran tesviye yeteneği kabini, iki aks burada) fazladır. 2-)Ön Kısım (bir aks iki tekerlek) 2-)Yüzeysel kazı yapabilir. 3-)Şasi (kutu kesitli kiriş şeklinde) 3-)Kenar, kafa, şev ve V-kesitli hendekler 4-)Levha tertibatı (levha, dişli çember, açabilir. çerçeve, kaldırma-indirme, yana hareket 4-)Malzeme dizi ve figürelerini öteleyeve döndürme tertibatları burada yer alır) bilir, yayabilir. 5.)Şev tesviye edebilir. BAŞLICA HAREKET ŞEKİLLERİ: a) İleri - geri yürütme; ön tekerleklerin *. Yol profillerinin teşkilinde sağa sola yatması, dönüş. *. Yol kaplama malzemelerini yaymada b) lik levha hareketleri (kaldırma, *. Stabilize yol bakımı işlerinde kullanılır. indirme, yana eğme) *. Karakteristik değerleri: c) Levhayı yana alma..motor gücü PS d) Levhayı kendi doğrultusunda kaydırma..levha uzunluğu m. e) Levhayı öne-arkaya eğme..ileri hız 5 50 km...geri hız 7 10 km...ağırlığı Ton.

43

44 3.4.3.) SKREYPERLERİN; ELEMANLARI, BAŞLICA HAREKET ŞEKİLLERİ, TİPLERİ 1-) Traktör. Yürütme hareketi 2-) Arka Kısım *Sandık. Sandık ön kısmını kaldırıp indirme hareketi *Ön kapak *Arka levha. Ön kapağı kaldırıp indirme. Arka levhayı ileri-geri hareket ettirme. Elevatörlü skreyperlerde zeminin kolay dolması için elevatör hareketi. SKREYPERLER Yürütme Tertibatı Kumanda Şekli Tahrik Şekli Bakımından Bakımından Bakımından Paletli Halatlı Traktörle Çekilen Lastik Tekerlekli Hidrolik Motorskreyper

45

46

47 SKREYPERLERDE; ÇALIŞMA PERİYOTLARI..Kazarak dolma/doldurma (t 1 ) İŞ VERİMLERİ Q=60.V.E.f / T..Yüklü gidiş/taşıma (t 2 ) T=t 1 +t 2 +t 3 +t 4 +t 0..Yayarak boşaltma (t 3 ) Q m3/h : İş verimi..boş dönüş (t 4 ) V m 3 : Sandık hacmi/kapasitesi İŞLETİMİ..Kazarak dolma sırasında sandık önü, kapak, yürüme hızı iyi ayarlanmalı..kolay kazılan zeminlerde tepeleme, zor kazılan zeminlerde silme kapasite ile çalışılmalıdır. F=10..G E - : İşyeri ve idari şartlar faktörü f - :Zemin dönüşüm/kabarma faktörü t 0 dak : Sabit süre T dak :Periyot Süresi/Devre süresi ÖZELLİKLERİ F Kg :Yardımcı kuvvet (1).Yüzeysel kazı yapabilir. % : Eğim (2).Tek başına kazma, taşıma ve yayma G Ton : Ağırlık..Gerekirse itici traktör kullanılarak kazı işlerini gerçekleştirebilir. KARAKTERİSTİK DEĞERLER yapılmalı..sandık (silme) kapasitesi:5 20 m 3..Yüklü gidiş-boş dönüş periyotlarında..tepeleme m 3 yol düzgün ve bakımlı olmalı, en büyük..traktör gücü PS ilerleme hızı seçilmeli..çalışma mesafesi m...yayarak boşaltma sırasında tabaka kalın- lığı sıkıştırma tekniğine uygun olmalı KULLANILDIĞI YERLER 1-)Örtü tabakası kaldırma işleri 2-)Tesviye işleri (havaalanı, yol) 3-)Kazı işleri (yarma, kanal) 4-)Dolgu işleri (baraj, yol)

48 YÜZEN EKSKAVATÖRLER EMİCİ YÜZEN EKSKAVATÖRLERİN; ELEMANLARI ÇALIŞMASI KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ 1-)Tekne..İlerleme şekli..tekne uzunluğu m. 2-)Santrifüj - 6 vinç ile..tekne genişliği 5 22 m. tulumba - 2 kazık+2 vinçle..emme borusu çapı m. 3-)Emme borusu ve - Pervane ile..kazı derinliği m. kesici başlık..malzeme uzaklaş-..tahrik gücü PS 4-)Basma borusu tırma şekli..emme hızı m/sn. - Basma borusuyla..konsantrasyon %15 %40 - Yüzer ileticilerle - Kendi hazneleriyle GODELİ YÜZEN EKSKAVATÖRLERİN; ELEMANLARI KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ 1-)Tekne.. Tekne uzunluğu m. 2-)Gode kolu.. Tekne genişliği m. *. Godeli Yüzen Ekskavatörlerin.. Gode kapasitesi Lt. çalışma şekli Emici Yüzen.. Kazı derinliği 4 20 m. Ekskavatörlerin Çalışma şekil-..tahrik gücü PS lerinin benzeridir...dakikada boşalan gode sayısı /dak.

49

50 DİĞER YÜZEN EKSKAVATÖRLER ÇENELİ YÜZEN EKSKAVATÖRLER KAŞIKLI YÜZEN EKSKAVATÖRLER *. Karada çalışan çeneli ekskavatörlerdeki *. Karada çalışan kaşıklı ekskavatörlerdeki ana eleman ve kısımların bir tekne ana eleman ve kısımların bir tekneye üzerine yerleştirilmesiyle ortaya çıkmış yerleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir cins bir yüzen ekskavatör türüdür. yüzen ekskavatör türüdür. DİĞER EKSKAVATÖRLER KÜÇÜK TRAKTÖR EKSKAVATÖRLERİN; *. Kazıcı eleman bakımından Kaşıklı Ters Kaşıklı *. Kumanda şekli bakımından Halatlı Hidrolik tipleri vardır. Bunların çalışma prensipleri, ana elemanları, özellikleri, çalışma periyotları ve diğer parametreleri Üniversal Ekskavatörler e benzer; genellikle hidrolik elemanlara sahiptirler.

51 HENDEK AÇMA MAKİNELERİNİN; TİPLERİ, KULLANIM YERLERİ KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ a)gode çarklı ve..hendek genişliği cm. b)gode kollu tipleri vardır...hendek derinliği cm. *. Kolay kazılan üniform zeminlerde;..motor gücü PS boru ve kablo döşeme, hendek açma..ilerleme hızı m/dak. drenaj hendeği açma v.b. işler için kullanılırlar. YÜKLEME MAKİNELERİNİN; TİPLERİ, KULLANIM YERLERİ, ALT ÇEŞİTLERİ *.KAZMA VE BOŞALTMA BAKIMINDAN *.KUMANDA ŞEKLİ BAKIMINDAN *.ÇALIŞMA BAKIMINDAN tipleri mevcuttur. Önden kazıp öne boşaltan Önden kazıp arkaya boşaltan Halatlı tip (nadir olarak) Hidrolik tip (genellikle) Kesintili çalışan Sürekli çalışan *. Bu makineler de ön kısımlarında backhoe adı verilen yükleyici kovaları ile, çoğunlukla paletli alt kısma (yürüyüş takımlarına) sahip, motor bölmesi ve operatör kabininden oluşan üst kısmı bulunan küçük birer traktör ekskavatör türünü oluştururlar.

52

53

54 ZEMİN GEVŞETME MAKİNELERİNİN; TİPLERİ, ELEMANLARI KARAKTERİSTİK DEĞERLERİ VE İŞLETİMİ *. Kumanda şekli bakımından..traktörün gücü PS..Diş sayısı 3 5 adet Halatlı Hidrolik..Kazı genişliği m. *. Yapılışları bakımından..kazı derinliği m...ağırlığı 1 6 Ton. Traktörle Traktöre *. Çalışma sırasında dişler zemine tam batmalıdır. Çekilen Ataşman Bu mümkün olamıyorsa ek ağırlıklar konulabi- Römork Şekline lir, daha güçlü traktör seçilebilir, diş sayısı bağlı tipleri vardır. azaltılabilir. 1-)Traktör ve dan *. Kurbada dişler zeminden çıkartılmalıdır. 2-)Kazıcı kısım oluşur.

55

56 ZEMİN KAZMA MAKİNELERİYLE İLGİLİ UYGULAMA PROBLEMLERİ GENEL PROBLEM ÇÖZÜM TEKNİĞİ VE KURALLAR: Bu yapı makinesi gurubu; a) Ekskavatörler (Kazıcılar - Yükleyiciler) b) Dozerler (Kazıcı - Öteleyiciler) c) Skreyperler (Kazıcı - Yükleyici - Taşıyıcı - Sericiler) d) Loaderler (Yükleyiciler) e) Ripperler (Zemin gevşetici - Yumuşatıcılar) olmak üzere 5 temel iş makinesi gurubu olarak ele alınacak ve bu guruplar da kendi içinde fonksiyonel alt guruplar şeklinde incelenecektir.. Her makine türü ve alt gurup için elde bulunan prospektif bilgiler ve tablo değerlerine dayalı olarak ayrı formülasyon, çözüm tekniği, parametrik bilgiler ve örnekler verilecektir.. Bazı makinelerde yalnızca verim hesabı, bazılarında makine seçimi, bir bölümünde süre veya hacim hesabı, bir bölümünde ise kazı planlaması yapılmakla yetinilecektir. Bir gurup makinede tüm bu hesaplar birarada yapılabilecektir.

57 EKSKAVATÖRLERDE PROBLEM ÇÖZÜMLERİ Ekskavatörlerde; a) Kaşıklı Ekskavatörler (-Ters Kaşıklı-) b) Draglin Kovalı Ekskavatörler c) Çeneli Ekskavatörler olmak üzere 3 ayrı alt gurupta problem çözümleri ele alınacak, örnekler verilecektir. a) KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERDE VERİM: Q = Q i.f 1.K.E.f formülüyle hesaplanır. Q m 3 /h : Saatlik gerçek verim (Tablo 1.19 dan) Q i m 3 /h : Saatlik ideal verim F i Formülde; - : Kazı cephesi yüksekliği ve dönüş açısına bağlı faktör )Tablo 1.20 den) H m : Kazı cephesi yüksekliği Hop m : Optimum kazı cephesi yüksekliği 1 : Kazı sırasında üst kısmın dönüş açısı F i, H/H op ve 1 den bulunur. K - :Kaşık faktörü ( 1.00 alınır Tablo 1.21 den) E - :İş ve yönetim durumu faktörü yada Saatte çalışılan yararlı süre (Tablo 1.16) f - :Zemin dönüşüm faktörü (Tablo:1.32 veya Tablo 1.1 den)

58 TABLO 1.18 DEĞİŞİK DÖNME AÇILARINDA YAKLAŞIK DEVRE ZAMANLARI (SANİYE)** KOLAY KAZI ORTA KAZI ZOR KAZI KARIŞIK KAPASİTE yd3 YAŞ LEM, HAFİF KUMLU KİL İYİ NORMAL ZEMİN SERT KİL / / / / / / / ** Optimum kazı cephesi yüksekliğinde ve devre zamanında gecikme yoksa

59 TABLO 1.19 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERDE YERİNDE CİNSİNDEN SAATLİK VERİM (M 3 ) =90 Hop (m) / KAŞIK KAPASİTESİ (m 3 ) ZEMİN CİNSİ yaş lem yada hafif kumlu kil kum ve çakıl normal zemin sert kil yaş, yapışkan kil 3/8 1/2 3/ /4 1 1/2 1 3/ / * , İyi patlamamış kaya fena patlamamış kaya ( * m 3 kaşık kapasitesi + m Hop m 3 saatlik verim )

60 TABLO 1.20 KAZI CEPHESİ YÛKSEKLİĞİ VE DÖNÜŞ AÇISINA GÖRE DÖNÜŞÜM KATSAYILARI (F 1 ) H / Hop DÖNME AÇISI , TABLO 1.21 KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERDE KAŞIK FAKTÖRÜ (*) ZEMİN CİNSİ KAŞIK FAKTÖRÜ Kolay kazı (Çok yumuşak,yumuşak zemin) Orta kazı (Normal zemin) Orta sert kazı (Sert,çok sert zemin) Zor kazı (*) Bu faktör zemin cinsine bağlı olarak kaşığın tam dolmaması nedeni ile kullanılır.

61 TABLO 1.16 İŞİN DURUMU VE YÖNETİM FAKTÖRÜ YÖNETİM DURUMU Çok iyi İyi Orta Fena Çok iyi İŞİN DURUMU İyi Orta Fena TABLO 1.32 ZEMİN DÖNÜŞÜM KATSAYILARI DÖNÜŞÜMÜ YERİNDE KABARMIŞ SIKIŞMIŞ YERİNDE KUM Z E M İ N D U R U M U TOPRAK KİL KAYA KABARMIŞ KUM TOPRAK KİL KAYA SIKIŞMIŞ KUM TOPRAK KİL

62 TABLO 1.1 ZEMİNLERİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ ZEMİN CİNSİ YERİNDE BİRİM H.A. (Kg/m 3 ) KABARMIŞ BİRİM H.A. (Kg/m 3 ) KABARMA YÜZDESİ KABARMA FAKTÖRÜ İSTİF EĞİMİ Alçı Çakıl (Kuru) /1 Çakıl (Nemli) /1 Çamur(Kuru) /1 Granit O /1 Kalker /1 Kaya (İyi Patlatılmış) Kırmataş /1 Kil(Kuru) /1 Kil (Nemli) /1 Killi şist /1 Kum (Kuru) /1 Kum (Islak) /1 Lem /1 Toprak (Kuru) /1 Toprak (Nemli) /1 Toprak (Islak) /1 Toprak (Çakıllı) Toprak (Kum ve çakıllı) /1

63 *.EKSKAVATÖRLE BİRLİKTE ÇALIŞACAK GEREKLİ KAMYON SAYISI N = 1+60.(t d + L/v g + t b + L/v d ) / (n. C m ) formülüyle bulunur. Formülde; N - :Gerekli kamyon sayısı t d dak :Ekskavatörü bekleme süresi t b dak :Yükü boşaltma süresi L m :Boşaltma yerinin uzaklığı (L>300 m. için ekonomiktir) v g m/dak :Dolu gidiş hızı v d m/dak :Boş dönüş hızı n - :Kamyonun kapasitesi/kaşık kapasitesi (n = 4-5 olmalıdır). C m sn :Ekskavatörün devre zamanı dır.

64 b) DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERDE VERİM: Q = Q i.f i.e.f formülüyle bulunur. Burada parametreler Kaşıklı Ekskavatörlerdekine benzer şekilde hesaplanır. *. Dikkat edilirse formülde K kaşık faktörü bulunmamaktadır. Burada kaşığın yerini Draglin Kovası almıştır. Kova kapasiteleri, ağırlık ve boyutları Tablo 1.25 den alınarak bulunacaktır. *. Draglin ekskavatörlerde saatlik verim ulaşım kolunun uzunluğuyla değişir. Ulaşım Kolu Faktörü = Uygun ulaşım kolu uzunluğu Fiili ulaşım kolu uzunluğu *. Bu ekskavatörlerde makine dengesini sağlamak ve devrilmeleri önlemek bakımından ulaşım kolunun yatayla yaptığı açı, kova büyüklüğü ve ağırlığı, silme ve tepeleme zemin ağırlığı gibi unsurlar önem taşımaktadır. Çeşitli alternatif çözümler arasında en uygunu ve verim artışı için tercih yapılır. *. Pratik olarak kovanın kendi ağırlığıyla yük ağırlığının toplamı, makineyi devirmeye çalışan kuvvetin % 75 inden daha büyük olmamalıdır. *. Kova kapasitesi (kova + malzeme ağırlığı), ulaşım kolunun yatayla yaptığı 2 açısı, en büyük kazı uzaklığı (D), boşaltma yarıçapı (A), ve yüksekliği (B), en büyük kazı derinliği (C) gibi parametreler Tablo 1.24 den alınarak değerlendirilebilir yada karşılaştırılır. *. Ekskavatörün değişik dönüş açıları için devre zamanları belirli kova kapasiteleri ve zemin cinsleri için Tablo 1.26 dan alınabilir. *. Yerinde cinsinden saatlik verimler ve H op. lar Tablo 1.22; H/H op.lara ve Dönme açılarına ( 1 ) karşı gelen F i Dönüşüm Katsayıları da Tablo 1.23 den alınabilir.

65 c) ÇENELİ EKSKAVATÖRLERDE VERİM: Q = 3600.V.E 1 /C m formülüyle hesaplanır. Burada; Q m 3 /h :Saatlik verim V m 3 :Kova kapasitesi E1 - C m sn :İşyeri, yönetim durumu faktörü yada saatte çalışılan yararlı süre :Devre zamanı *. Çeneli ekskavatörlerin çene boyutlarına bağlı olarak kapasite, ağırlık ve boyutları Tablo 1.27de verilmiştir. *. KAŞIKLI EKSKAVATÖRLER İÇİN ÖRNEK VERİM HESABI: VERİLENLER: ÇÖZÜM:. Kaşık kapasitesi 2 yd 3. İdeal saatlik verim: Q i =202 m 3 /h (Tablo 1.19 dan). Zemin cinsi Sert Kil. Optimum kazı cephesi yüksekliği:h op =3.72m (T:1.19). Dönme açısı H/H op =3.35/3.72=0.90 için F i =1.06. İşin durumu İyi Dönme açısı α 1 =75 0 (Tablo 1.20 den). Yönetim durumu Orta. E = 0.71 (Tablo 1.16 dan). Kazı Cephesi Yük m. K = 0.90 (Tablo 1.21 den seçilen kaşık faktörü için sağdaki büyük değer alınmıştır). İSTENİLEN:. Kabarmış cinsinden saatlik verim.. f = 1.43 (Tablo 1.32 den Toprak Kabarma Faktörü) SONUÇ: Q k = Q i.f i.k.e.f = 202 x 1.06 x 0.90 x 0.71 x 1.43 = m 3 /h. bulunur.

66 TABLO 1.27 ORTA AĞIRLIKLI GENEL AMAÇLI ÇENELERİN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİ ÇENE BOYUTU (yd 3 ) 3/8 1/2 3/ /4 1 1/2 1 3/ /2 Su seviyesinde , KAPASİTE (m) Silme , Tepeleme Kova (Boş) AĞIRLIKLAR (Kg) Denge Ağırlığı Dişler Toplam Kavrama Alanı m Genişlik m BOYUTLAR Açık uzunluk m Kapalı uzunluk m Açık yükseklik m Kapalı yükseklik m

67 *. KAŞIKLI EKSKAVATÖRLERLE BİR KAZI İŞİNİN PLANLANMASI (Örnek): VERİLENLER:. Kazılacak zemin miktarı 2500 m 3. Bir saatteki yararlı süre 50 dak.. Zemin cinsi Normal. Boşaltma yerinin uzaklığı 4000 m.. Kazı Süresi 3 Gün. Kamyonun:. Günlük mesai (kötü hava koşullarında..dolu gidiş hızı 30 km/h (%20 Kayıp düşünüldüğünde) 8 saat..boş dönüş hızı 50 km/h. Kazı cephesi yüksekliği 3.26 m...yükleme süresi 1 dak.. Dönme açısı Boşaltma süresi 2 dak.. Kaşık Faktörü Kira bedeli (ekskavatör) TL/h.. Kira bedeli (kamyon) TL/h İSTENENLER: a) Gerekli büyüklükte kaşığa sahip ekskavatörün seçilmesi b) Gerekli kamyon sayısının bulunması c) Toplam kazı bedelinin bulunması

68 ÇÖZÜM: a) Toplam net çalışma süresi 3 x 8 x (1-0.20) = 19.2 saat. Saatlik ortalama verim: 2500 /19.2 = m 3 /h. 1 1/2 yd 3 lük ekskavatör (Tablo 1.19 dan) seçilirse;..ideal saatlik verim Q i = 183 m 3 /h..opt. Kazı Cephesi Yük. Hop = 2.80 m...h/hop = 3.26/2.80 =1.15 için F 1 = 1.04 (Tablo 1.20 den) 1 = Yerinde cinsinden verim için f=1.00 zemin dönüşüm faktörüdür. (Tablo değerleri de yerinde cinsinden olduğu için). Saatlik verim Q y = Q i x F 1 x E x K x f = 183 x 1.04 x (50/60) x 0.90 x 1.00 ; yeterli Q y = m 3 /h > m 3 /h (Q i ) olduğu için seçilen 1 1/2 yd 3 kaşıklı ekskavatör ve uygundur. b) Gerekli kamyon sayısının bulunması:. Gidiş ve dönüş hızlarının m/dak. ya çevrilmesi v g =30 km/h = 500 m/dak,. Ekskavatörün devre zamanı (Tablo 1.18 den) Cm=21 sn. v d =50 km/h = m/dak.. Kamyon kasa hacmi: 1.5 x 0.90 x 5 x m 3 (v=1.5 yd 3, n=5, K=0.90).Gerekli kamyon sayısı: N=1+(60(1+4000/ /833.3)/(5x21)), N 10 adet c) Ekibin saatlik kira bedeli: 1 x x = TL/h. saatlik verim m 3 /h olduğuna göre;. m 3 birim kazı bedeli / TL/m 3. Toplam Kazı Bedeli: 2500 x = TL (1995 yılı için).

69 *. DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERDE VERİM HESABI ÖRNEKLERİ: ÖRNEK-1) VERİLENLER ÇÖZÜM:. Kova kapasitesi 2 yd 3. İdeal saatlik verim Q i = 195 m 3 /h.(tablo 1.22). Zemin cinsi kum-çakıl. F1 faktörünün bulunması (Tablo 1.23).Dönme açısı Hop = 2.44 m., H/H op = 1.71/2.44 =0.70. İşin durumu İyi.. 1 = için (F 1 = 0.81).Yönetim durumu Çokiyi. İş ve yönetim durumu faktörü E=0.78. Kazı cephesi derinliği 1.71 m. (Tablo 1.16 dan iyi çokiyi). Ulaşım kolu uzunluğu 15 m.. Kabarma faktörü f = 1.11 (Tablo 1.32 den) (yerinde kabarmış: Kum) İSTENİLEN : Kabarmış cinsinden. Saatlik verim: Q k = Q i x F 1 x E x f saatlik verim? Q k =195 x 0.81 x 0.78 x 1.11 = m 3 /h.

70 TABLO 1.22 KISA ULAŞIM KOLLU DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERDE YERİNDE CİNSİNDEN SAATLİK VERİM (m 3 ) Hop (m) / KAŞIK FAKTÖRÜ (m 3 ) ZEMİN CİNSİ yaş lem yada hafif kumlu kil yd3 3/8 1/2 3/ /4 1 1/2 1 3/ /2 m * Hop Q kum ve çakıl Hop Q normal zemin Hop Q sert kil Hop Q yaş, yapışkan kil Hop Q

71 TABLO 1.23 H/Hop VE DÖNÜŞ AÇISINA GÖRE DÖNÜŞÜM KATSAYILARI (F 1 ) H/Hop DÖNME AÇISI

72 ÖRNEK-2) DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRLERDE ULAŞIM KOLU UZUNLUĞUNUN VERİME ETKİSİ VE DEVRİLMEYE KARŞI EMNİYET VERİLENLER:. Zeminin kabarmış birim hacim ağırlığı... k = 1440 kg/m 3. Ulaşım kolu uzunluğu... l u = 21 m.. Ulaşım kolunun yatayla yaptığı açı... α 2 = Denge ağırlığı... Q m = 4534 kg.. Normal tip bir kova kullanılacaktır. İSTENİLENLER: a) Uygun boyutlu draglin kovasının bulunması b) Ulaşım kolu uzunluğu azaltıldığına verimdeki artışın ne olacağı?

73 ÇÖZÜM:. Enbüyük güvenli yük 4534 x 0.75 = 3401 kg. (bu yük aşılmayacaktır). Tablo 1.25 den rastgele seçilen kova (1 1/2 yd 3 lük olsun)... Kova ağırlığı 1 1/2 yd 3 kova = 1700 kg.. Toprak ağırlığı x 1440 = 1917 kg Toplam: 3617 kg.> 3401 kg.. Aynı tablodan seçilen bir küçük kapasitedeki yeni kova 1 1/4 yd 3 dür... Kova ağırlığı 1 1/4 yd 3 kova = 1496 kg.. Toprak ağırlığı x 1440 = 1590 kg Toplam: 3086 kg.< 3401 kg. seçilen kova l u = 21 m.lik ulaşım kolu için uygundur.. Ulaşım kolu uzunluğu 18 m. alınırsa Q m = 5441 kg. (Tablo 1.24). Enbüyük güvenli yük : 5441 x 0.75 = 4081 kg. Bu durumda 1 1/2 yd 3.lük kova bu ulaşım kolu uzunluğu için uygun olacaktır.. Verim artış yüzdesi : (1.331/1.104)-1 x 100 = % 21 bulunur.

74 TABLO 1.24 MAX. DENGE AĞIRLIĞI OLAN BİR DRAGLİN KOVALI EKSKAVATÖRDE TİPİK ÇALIŞMA UZAKLIKLARI Q U L A Ş I M K O L U U Z U N L U Ğ U (E) 15 m 18 m 21 m 24 m A B C Q A B C Q A B C Q A B C = ulaşım kolunun yatayla yaptığı açıdır A = m boşaltma yarıçapı B = m boşaltma yüksekliği C = m max kazı derinliği D = Kazma uzaklığı Q = kg kapasite (kova ve malzeme ağırlığıdır, aşılmamalıdır)

75 TABLO 1.25 DRAGLÎN KOVALARININ KARAKTERİSTİK KAPASİTELERİ, AĞIRLIKLARI VE BOYUTLARI KOVA KAPASİTESİ* SİLME KAPASİTESİ* KOVA AĞIRLIĞI (kg) BOYUTLAR (cm) Hafif iş Normal iş Ağır iş Uzunluk Genişlik Yükseklik 3/ / / / / / / / / * Silme kapasitesi m3, kaşık kapasitesi yd3 tür

76

77 ÇÖZÜM:. Ulaşılması gereken gerçek saatlik verim: /1760 = 90.9 m 3 /h.. Kanal dışından sedde dışına uzaklık m. olup bu iş için en az l u = 21 m. lik ulaşım kollu draglin ekskavatör kullanılmalıdır.. Şekilde geometrisi verilen kazı ve boşaltma uzaklık ve yüksekliklerine ancak 2=35 0 lik bir yatay açıyla ulaşılabilmektedir (Tablo 1.24 den).. H/H op ve 1 dönüş açılarına bağlı F 1 faktörünün rastgele ilk seçimini (bir yaklaşımda ve yakın tahminde bulunarak) F 1 = 0.81 olarak yapalım (Tablo 1.23).. Saatlik verim : Q = 90.9 / (0.80 x 0.81) = m 3 /h olmalıdır.. Tablo 1.22 ye göre1 1/2 yd 3 lük orta tip bir kova kullanılmalıdır... Kova ağırlığı 1 1/2 yd 3 kova = 1700 kg.. Toprak ağırlığı x 1280 = 1740 kg Toplam: 3404 kg. Enbüyük güvenli yük : 4534 x 0.75 = 3401 kg. (Tablo 1.24). Seçilen kovanın istenilen verimi sağlayıp sağlamadığı kontrol edilirse;.. İdeal saatlik verim: Q i = 147 m 3 /h, H op = 2.74 m. (Tablo 1.22).. H/H op = 3.66/2.74 = 1.34 için F i = 0.81 (Tablo 1.23) 1 = İş ve yönetim durumu faktörü E = 0.80 (veriliyor). Saatlik verim : Q = Q i x F 1 x E x f = 147 x 0.81 x 0.80 x 1.00 = 95.3 m 3 /h. (Burada verilen ve istenen zemin dönüşüm şartları hep yerinde cinsinden ele alındığı için faktör f = 1.00 olarak gözönünde tutulmuştur) Q = 95.3 m 3 /h > 90.9 m 3 /h olduğundan seçilen kova uygun ve istenilen iş verimi sağlanmış olmaktadır.

78 TABLO 1.25 DRAGLÎN KOVALARININ KARAKTERİSTİK KAPASİTELERİ, AĞIRLIKLARI VE BOYUTLARI KOVA KAPASİTESİ* SİLME KAPASİTESİ* KOVA AĞIRLIĞI (kg) BOYUTLAR (cm) Hafif iş Normal iş Ağır iş Uzunluk Genişlik Yükseklik 3/ / / / / / / / / * Silme kapasitesi m 3, kaşık kapasitesi yd 3 tür

79

80

81 TABLO 1.5 LODER VE KAŞIKLl EKSKAVATÖRLERDE YÜKLEME SÜRESİ (dak.) (Yaklaşık) YÜKLEME KOŞULLARI LASTİK TEKERLEKLİ LASTİK TEKERLEKLİ PALETLİ 0 5 yd 3 ARASI 5 yd 3 VE YUKARISI TAMAMINDA Uygun Orta Uygun değil TABLO 1.3 SKREYPERLERDE YÜKLEME ZAMANLARI (dak.) YÜKLEME KOŞULLARI ELAVATÖRSÜZ TEK MOTORLU ELAVATÖRSÜZ İKİ MOTORLU ELAVATÖRSÜZ İKİ SANDIKLI ELAVATÖRLÜ TEK MOTORLU ELAVATÖRLÜ İKİ MOTORLU Uygun Orta Uygun Değil TABLO 1.2 LODER KOVA KAPASİTESİ FAKTÖRLERİ MALZEME FAKTÖR İnce,uniform Orta,kaba 0,90 İyi patlatılmış 0.85 Orta patlatılmış 0.80 Kötü patlatılmış 0.65

82

83 TABLO 1.7 % EĞİME BAĞLI EĞİM DİRENCİ (Kg/Ton) TABLO 1.8 YÜZEY CİNSİNE GÖRE YUVARLANMA DİRENÇLERİ (Kg/Ton) YÜZEY TİPİ Adi Yataklı Çelik Bandajlı Paletli Alt Kısım Rulmanlı Lastik Tekerlek Yüksek Basınç Düzgün Beton İyi Asfalt Bakımlı, Sıkıştırılmış Toprak Bakımsız, İz Oluşmuş Toprak Bakımsız, İz Oluşmuş Çamurlu Toprak Gevşek Kum ve Çakıl Çok Çamurlu, İz Oluşmuş, Gevşek Toprak Rulmanlı Lastik Tekerlek Alçak Basınç TABLO 1.9 LASTİK TEKERLEKLİ MAKİNELERDE YUVARLANMA DİRENCİ Batma Miktarı (mm) Yuvarlanma Direnci kg/ton

84

YAPI MAKİNELERİNİN VERİM HESAPLARI SEÇİMİ VE KULLANIMLARI İLE İLGİLİ ABAK VE TABLOLAR

YAPI MAKİNELERİNİN VERİM HESAPLARI SEÇİMİ VE KULLANIMLARI İLE İLGİLİ ABAK VE TABLOLAR YAPI MAKİNELERİNİN VERİM HESAPLARI SEÇİMİ VE KULLANIMLARI İLE İLGİLİ ABAK VE TABLOLAR Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ESKİŞEHİR TABLO 1.1 ZEMİNLERİN

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI

TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI TOPRAK İŞ KONU-6 İŞ MAKİNESİ İLE KAZI Günümüzde her birisi belirli maksatlar için elverişli olan çeşitli iş makineleri mevcut olup,bunlar birkaç bakımdan sınıflandırılır. İş makinelerini tanıyıp teknik

Detaylı

YAPI MAKİNELERİ DERS NOTU. 1 inç, 1 fit ve 1 yarda sırasıyla 2,54 cm, 30,48 cm ve 91,44 cm dir. İş makineleri bakımından en gelişmiş ülke Kanada dır.

YAPI MAKİNELERİ DERS NOTU. 1 inç, 1 fit ve 1 yarda sırasıyla 2,54 cm, 30,48 cm ve 91,44 cm dir. İş makineleri bakımından en gelişmiş ülke Kanada dır. YAPI AKİNELERİ DERS NOTU inç, fit ve yarda sırasıyla 2,54 cm, 0,48 cm ve 9,44 cm dir. kara mili 609,4 m dir. ons 29,57 cm, pit 0,47 lt, kuarts 0,946 lt ve galon,785 lt dir. yd 0,764 m tür. pound, libre

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar;

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar; İŞ MAKİNELERİ İş makineleri iki gruba ayrılırlar; -Sabit konumda çalışan araçlar -Yer değiştirerek çalışan araçlar 1 Sabit konumda çalışan araçlar; Bunlarda aracın toprak işini gerçekleştiren donatısı

Detaylı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı YAPI MAKİNALARI YÖNETİMİ Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı 1 Bu ders kapsamında neler göreceğiz? 1.HAFTA: Genel bilgiler, genel verimlilik hesapları, yapı makinalarının sınıflandırılması 2. HAFTA:Kazı Makinaları,

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

KAZI MAKİNALARI. Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı - Doç.Dr. G.

KAZI MAKİNALARI. Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu. İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı - Doç.Dr. G. KAZI MAKİNALARI Yapı Makinaları Yönetimi 2. Hafta Ders Notu ÜNİVERSAL EKSKAVATÖRLER Üniversal ekskavatörler 5 başlık altında incelenir. Kaşıklı ekskavatörler Ters Kaşıklı Draglin Kovalı Çeneli Kablolu

Detaylı

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER. KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör)

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER. KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör) 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler ŞANTİYE UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER KAZI MAKİNELERİ (Dozer, Greyder, Ekskavatör)

Detaylı

Bir şavulun çalışma alanı ve çevrimi, Şekil 80 de gösterilmiştir. Şekil 80. Şavulun çalışma alanı ve çevrimi.

Bir şavulun çalışma alanı ve çevrimi, Şekil 80 de gösterilmiştir. Şekil 80. Şavulun çalışma alanı ve çevrimi. Kabin içinde kumanda kolları ve hareket mekanizması vardır. Ön bölüm ve bunu dengelemek için denge ağırlığı üst bölüme bağlanır. Ön bölüm, kullanılma amacına göre değişik tipte olabilir. Bunlar; - dreglayn,

Detaylı

Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı Süre 80 Dakika. A Nn

Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı Süre 80 Dakika. A Nn Yapım Yönetimi Dersi Final Sınavı 31.05.2017 Süre 80 Dakika d: Soyadı: No: İmza: Formüller ve Katsayılar: Q gev CSVBE Sabit gider formülleri Nn 0,53 Nn 0,13 Nn 0,02 n i N 1 2Nn Yakıt sarfiyatı (dizel)

Detaylı

YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV

YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV YAPI İŞLERİNDE DERİNLİK VE SU ZAMMI ÖDENMESİ, İKSA - ŞEV I.) DERİNLİK ZAMMI: Tüm Bayındırlık Bakanlığı Yapı İşlerinde Birim Fiyat Tarifleri ve Eki Fiyat Cetvellerindeki koşullara göre her cins zeminde

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ

TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ TOPRAK İŞ KONU-5 SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ SIKIŞTIRMA MAKİNELERİ; İki grupta incelenir. 1. Dinamik sıkıştırma makineleri 2. Statik sıkıştırma makineleri Dinamik sıkıştırma makineleri. Vibrasyonlu Silindirler:

Detaylı

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER Dinamikten bilindiği üzere belli bir yörünge üzerinde hareket eden cisimleri hareket yönünün tersi yönünde bir takım kuvvetler etkiler. Bu hareketler

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014

T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 T.C. ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI ALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAVA MEYDANLARI BİRİM FİYAT ANALİZLERİ 2014 MEYDAN YAPIM DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 YILI BİRİM FİYATLARI POZ NO 15.001/H

Detaylı

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ Daha fazla esneklik sunan yükleyici Dar alan koşulları için özellikle bir şey gerekir: daha fazla esneklik. Wacker Neuson tekerlek yükleyicisi

Detaylı

BİRİM FİYAT ANALİZLERİ ( Tarihinden Önceki İşler İçin)

BİRİM FİYAT ANALİZLERİ ( Tarihinden Önceki İşler İçin) No Poz No Tanımı Birimi Birim Fiyat B.F. Tarihi 1 07.005/1 1 TON YÜKÜN KAMYONLA 1 KM.YE NAKLİ TON 1.29 01/01/2006 2 07.005/2 1 TON YÜKÜN KAMYONLA 2 KM.YE NAKLİ TON 1.83 01/01/2006 3 07.005/3 1 TON YÜKÜN

Detaylı

3,2 TON SABİT VİNÇ KALDIRMA HESABI ( Fem 1 Am )

3,2 TON SABİT VİNÇ KALDIRMA HESABI ( Fem 1 Am ) 3,2 TON SABİT VİNÇ KALDIRMA HESABI ( Fem 1 Am ) Kaldırma Kapasitesi ( Ton )--------------------- 3,2 ton Kaldırma Yüksekliği ( metre)------------------- 12 m Çalışma Sahası------------------------------------

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

Müdürler: T. Mesut Yalçın, Frank Uwe Scholz...

Müdürler: T. Mesut Yalçın, Frank Uwe Scholz... Karayolu ve Demiryolunda Çalışabilen DeBOA Demiryolu Bakım ve Onarım Aracı TEREX 1604 Ekskavatör, Seri 168 DeBOA Demiryolu Bakım ve Onarım Aracı zemin üzerinde veya raylar üzerinde gidebilir. Bu sebeple

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-10 KAMYONLARLA TAŞIMA

TOPRAK İŞ KONU-10 KAMYONLARLA TAŞIMA TOPRAK İŞ KONU-10 KAMYONLARLA TAŞIMA Damperli kamyonlar toprak işlerinde,baraj,karayolu projelerinde, taş ocaklarında, malzemenin naklinin söz konusu olduğu tüm inşaat ve madencilik alanlarında son derece

Detaylı

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER

GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER GRUP: 3699 BAŞKA YERDE SINIFLANDIRILMAMIŞ METAL OLMAYAN MİNERAL ÜRÜNLER Kilitli Parke taşı,beton bordür, beton ve betonarme borular, beton briket, beton blok, öngerilimli-öngerilimsiz prefabrik yapı elemanları

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL52 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL 52 tekerlek yükleyici hiçbir şantiyede eksik olmamalıdır. Güçlü hidroliklere ek olarak, operatörlere uzun iş günlerinde dahi yorulmadan

Detaylı

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II YILI

T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II YILI T.C. İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Yapı İşleri Müdürlüğü -II- 2005 YILI YAPI -YOL VE KANALİZASYON İŞLERİ BİRİM FİYAT ANALİZLERİ (01.01.2002 tarihinden itibaren ihale edilen

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 3. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 3. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 3. HAFTA 1 II.1. İP İSKELESİ KULLANIMI Özellikle bina yapılarında yukarıda sözü edilen köşe kazıkları çakılıp 1/1 ölçeğinde yapı zemine aplike edildikten sonra temel çukuru,

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 Zemin incelemesi neden gereklidir? Zemin incelemeleri proje maliyetinin ne kadarıdır? 2 Zemin incelemesi

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Diyarbakır Beton Kesme Firmaları. Derz kesme:

Diyarbakır Beton Kesme Firmaları. Derz kesme: Diyarbakır Beton Kesme Firmaları Derz kesme: Kesim sistemi bir sokak ve caddenin bir kısmını yüzeye zarar vermeden kesip değiştirme olanağı sağlar. Derz kesme çevresindeki yapıya zarar vermeden, betonu

Detaylı

ALPİN MAKİNE. Mini Yükleyici Ataşmanları ZOR İŞLERİN MİNİ DEVLERİ

ALPİN MAKİNE. Mini Yükleyici Ataşmanları ZOR İŞLERİN MİNİ DEVLERİ ALPİN MAKİNE Mini Yükleyici Ataşmanları bffgnghn ZOR İŞLERİN MİNİ DEVLERİ Makine Alpin Makine ataşman serisi ile daha fazlası... Mini yükleyiciniz ile yapabileceklerinizi arttırın. www.alpinmakine.com

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı

Detaylı

WL32. Güçlü ufaklık: WL32

WL32. Güçlü ufaklık: WL32 WL32 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Güçlü ufaklık: WL32 WL32 tekerlek yükleyici, dar makine eni sayesinde özellikle tüm dar alanlarda birinci sınıf iç sonuçları sağlar. Düşük geçit yüksekliği de onu yapı

Detaylı

İşletme Karakteristikleri ve İş Verimi

İşletme Karakteristikleri ve İş Verimi İşletme Karakteristikleri ve İş Verimi Dozerlerin iş verimi, değişik faktörlerin etkisi ile farklı değerler almaktadır. Bu nedenle herhangi bir çalışmada elde edilen değerlerin genelleştirilmesi ve yapılacak

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 Traktör Mekaniği Traktörlerde ağırlık merkezi yerinin tayini Hareketsiz durumdaki traktörde kuvvetler Arka dingili muharrik traktörlerde kuvvetler Çeki Kancası ve Çeki Demirine

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 Uzun Mesafeli Mobil Vinçli Hava Hatlarının Tesisi Hava hattının kurulmasın da ilk aşama hava hattı kızağının

Detaylı

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ

İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ İNŞAAT PROJELERİNİN YAPIM SÜRECİNDE KEŞİF VE METRAJ Yapı Maliyetinin Belirlenmesi Ön Keşif (Burada amaç projeden dolayı firmamızın kazık yememesi ve verilen teklifin ne derece geçerli olduunun belirlenmesi).

Detaylı

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız

Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret. tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Best BALMAK Makine Sanayi ve Dış Ticaret tarım makinelerinde güvenilir ortağınız Tesviye Küreği Üç nokta askı düzeni ile traktöre bağlanıp toprağın tesviye edilmesi, tarla yollarının yapılması, karla kapanmış

Detaylı

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T 3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T gerginlik kuvvetlerini hesaplayınız. Ağırlık merkezleri G 1

Detaylı

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları Boykesit yolun geçki ekseni boyunca alınan düşey kesittir. Boykesitte arazi kotlarına Siyah Kot, siyah kotların birleştirilmesi ile elde edilen çizgiye de Siyah Çizgi

Detaylı

ET 18. ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri

ET 18. ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri ET 18 İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. Wacker Neuson, 1,7'den 2,4 t sınıfına kadar yeni nesil modellerle kompakt ekskavatörler için yeni standartları belirliyor.test

Detaylı

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU

LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU 2015 LASSA İŞ MAKİNESİ LASTİKLERİ KATALOĞU OTR SEGMENT LASSA LODER KAYA KAMYONU Loder Belden Kırmalı GREYDER EKSKAVATÖR BEKO LODER L2 L3 L4 L3/E3 E3 G2 EARTH GRIPPER EXC EG LODER Segment tanımı : Önlerinde

Detaylı

KULE VİNÇ OPERATÖRÜ. TANIM Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapan kişidir.

KULE VİNÇ OPERATÖRÜ. TANIM Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapan kişidir. TANIM Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapan kişidir. A - GÖREVLER - Kule vinç operatörü; - Kule vincin genel kontrolünü yapar, - Yürümeyi gerektiren durumlarda

Detaylı

Yapım Makineleri ve Yöntemleri. Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir

Yapım Makineleri ve Yöntemleri. Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir Yapım Makineleri ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir Ders İçeriği Dersi Anlatan: Yrd. Doç. Dr. Önder Halis Bettemir Ofis: E-Blok, Kat:2 Ders Kitabı: Peurifoy, R., and Schexnayder, C., Construction

Detaylı

EZ 80. Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri

EZ 80. Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri EZ 80 İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri Kompakt tasarım, güçlü performansla buluşuyor EZ80, Wacker Neuson'un en büyük zero tail ekskavatörüdür. Kompakt boyutlar, azaltılmış yakıt tüketimi ve yüksek performans

Detaylı

ORMAN YOLLARININ MAKİNALARLA İNŞASI (1) 40

ORMAN YOLLARININ MAKİNALARLA İNŞASI (1) 40 Kİ İŞS (1) 40 rman yollarında makinalı inşaata geçiş her şeyden önce yol yapımının tekniğine uygun şekilde hızlı bir şekilde yürütülebilmesi yanında çetin dağlık arazilerde bu çalışmaların yaygınlaştırılması

Detaylı

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti

* Güvenilir Dişli Grubu. * Islak Disk Fren. Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans. Daha küçük direksiyon. *Yüksek Manevra Kabiliyeti Yüksek Verimlilik ve Güçlü Performans Hidrolik pompa motoru Düşük hıza ayarlanabilen Motorlu hidrolik pompa çıkış gücü, yüksek performans ve uzun kullanım ömrü sağlar. Forkliftin operatör tarafından değiştirilebilen

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

Liebherr Komatek 2015 Fuarında En yeni İnşaat Makinelerini Türkiye ye Tanıtıyor

Liebherr Komatek 2015 Fuarında En yeni İnşaat Makinelerini Türkiye ye Tanıtıyor Basın bülteni Liebherr Komatek 2015 Fuarında En yeni İnşaat Makinelerini Türkiye ye Tanıtıyor 1,200 m² büyüklüğündeki Liebherr standı A2-02 dış mekân alanında bulunmaktadır Hafriyat ve derin temel çalışma

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı TOPRAK İŞLERİ Dersin Amacı Ulaştırma projelerinin yapımında gerekli olan toprak işleri konularında temel kavramların öğretilmesi. 1 Dersin Hedefleri Toprak işlerin hakkında genel bilgiye sahip 1 : olmak

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-1 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAPSAM Temel

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

MİNİ DAMPER C12R-B kg. Motor Net Güç Taşıma Kapasitesi Boşaltma Mekanizması. 2TE67L-FW HP / 2800 rpm 1150 kg 3 taraflı

MİNİ DAMPER C12R-B kg. Motor Net Güç Taşıma Kapasitesi Boşaltma Mekanizması. 2TE67L-FW HP / 2800 rpm 1150 kg 3 taraflı MİNİ DAMPER 1100 kg Motor Net Güç Taşıma Kapasitesi Boşaltma Mekanizması 2TE67L-FW3 10.2 HP / 2800 rpm 1150 kg 3 taraflı KOMPAKTLIK Yanmar her türlü arazide kullanım için idealdir. Çok yönlülük ve üretkenlik

Detaylı

3. BÖLÜM KAZI İŞLERİ

3. BÖLÜM KAZI İŞLERİ . BÖLÜM KAZI İŞLERİ İNŞ 404 Yapı Yönetimi 2. KAZI İŞLERİ Müteahhide hafriyat ödemesi yapılabilmesi için hafriyatı yapılan arazinin zemin cinsi belirlenmelidir. Birim fiyat tariflerinde zeminler aşağıdaki

Detaylı

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ.

ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. ÇELİK-EL TARIM MAK. LTD.ŞTİ. OT SİLAJ MAKİNESİ KULLANMA KLAVUZU 3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İHSAN DEDE CAD. 13.SK. NO:11 SELÇUKLU/KONYA TEL: 444 49 42 FAKS: 0332.345 15 04 www.celikeltarim.com info@celikeltarim.com

Detaylı

Nakliyat yöntemi seçiminde etkili olan faktörler

Nakliyat yöntemi seçiminde etkili olan faktörler MADENLERDE NAKLİYAT Nakliyat yöntemi seçiminde etkili olan faktörler Malzemenin fiziksel özellikleri (tane iriliği, kırılma şekli, nem oranı, yoğunluğu, sıcaklığı) Gerekli nakliyat kapasitesi Nakliyat

Detaylı

SPEED GRADER G2. Özel tür motor greyderi Üniversal olarak monte edilebilir. Hızlı montaj Yüksek kalite

SPEED GRADER G2.  Özel tür motor greyderi Üniversal olarak monte edilebilir. Hızlı montaj Yüksek kalite & SPEED GRADER G2 www.pthproducts.com Özel tür motor greyderi Üniversal olarak monte edilebilir. Hızlı montaj Yüksek kalite 2 İki boyda mükemmellik 80 HP ve üzeri çekici gücüne sahip olan Daha düşük motor

Detaylı

YAMAHA G 29 BUGGY AC ELEKTRİKLİ - 2 KİŞİLİK HİZMET ARACI

YAMAHA G 29 BUGGY AC ELEKTRİKLİ - 2 KİŞİLİK HİZMET ARACI Sayın Yetkili, YAMAHA G 29 BUGGY AC ELEKTRİKLİ - 2 KİŞİLİK HİZMET ARACI TEKNİK ÖZELLİKLER UZUNLUK: 2395 mm GENİŞLİK: 1200 mm DİNGİL MESAFESİ: 1640 mm YERDEN YÜKSEKLİK (MİN): 110 mm AĞIRLIK: 243 Kg OTURMA

Detaylı

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler WL20 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Dar alanlarda çok yönlü Wacker Neuson tekerlek yükleyici WL20 her yerde çalışmaya hazır, şeritlerin en darında bile. Sadece bununla kalmaz: Tekerlek yükleyici aynı zamanda

Detaylı

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI

ŞANTİYE UYGULAMALARI. Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI 1) Kazı Makineleri : Dozer, greyder, kompresör ve darbeli deliciler, ekskavatörler ŞANTİYE UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat DEMİR ŞANTİYELERDE KULLANILAN MAKİNELER YÜKLEYİCİLER VE TAŞIMA ARAÇLARI 2) Yükleyiciler

Detaylı

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Drenaj kanalları, drenaj alanına ilişkin en yüksek yüzey akış debisi veya drenaj katsayısı ile belirlenen kanal kapasitesi gözönüne alınarak

Detaylı

KAZI METRAJ VE KEŞFİ 1. METRAJ

KAZI METRAJ VE KEŞFİ 1. METRAJ 1 1. METRAJ KAZI METRAJ VE KEŞFİ 1.1. Metraj: Bir yapıyı meydana getiren elemanların ayrı ayrı ölçülerek miktarlarının bulunması işlemine denilmektedir. Ölçümlerde uzunluklar m, alanlar m 2, hacimler m

Detaylı

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER Bir yapıyı dış etkilere karşı koruyan taşıyıcı sisteme çatı denir. Belirli aralıklarla yerleştirilen çatı makaslarının, yatay taşıyıcı eleman olan aşıklarla birleştirilmesi ile

Detaylı

KUBOTA SÜPER MİNİ EKSKAVATÖR

KUBOTA SÜPER MİNİ EKSKAVATÖR KUBOTA SÜPER MİNİ EKSKAVATÖR Süper kompakt. Yüksek güvenilirlikte. Çalıştırması kolay. 1 tonun altında dünya çapında en iyi satan modelimiz, inanılmaz derecede verimli süper mini ekskavatör olarak geliştirilmiştir

Detaylı

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler 1. 70 km/sa hızla giden bir aracın emniyetle durabileceği mesafeyi bulunuz. Sürücünün intikal-reaksiyon süresi 2,0 saniye ve kayma-sürtünme katsayısı 0,45 alınacaktır.

Detaylı

TOPRAK İŞ KONU-4 ZEMİNLERİN KAZILMASI

TOPRAK İŞ KONU-4 ZEMİNLERİN KAZILMASI TOPRAK İŞ KONU-4 ZEMİNLERİN KAZILMASI Zeminler Genel Olarak Üç Cins Araçla Kazılırlar: 1. El aletleri (kürek, kazma, küskü ve kamalar) 2. Kazı makineleri ile (ekskavatörler, küreyici ve kazıcı makineler)

Detaylı

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey)

Resim 1: Finişer (Samsun, Turkey) Finişerler 1. Görevleri: Serici ve ataşmanları kullanarak bağlayıcısız ve hidrolik bağlayıcılı granüller malzemeleri ve asfalt karışımlarını istenilen kalınlık, eğim ve yüzey düzgünlüğünde seren iş makinesidir.

Detaylı

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON

MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON MADEN VE TÜNEL KAZILARINDA MEKANİZASYON 2018 2019 Güz 10. HAFTA Dr. Serdar YAŞAR 10. Hafta İçeriği Hidrolik Kırıcılar Hidrolik Kırıcı Seçim Kriterleri Hidrolik Kırıcıların Teknik Özellikleri Hidrolik

Detaylı

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları

TARIM TRAKTÖRLERİ 21.07.2015. Tarım Traktörleri. Traktör Tipleri. Tarım traktörlerindeki önemli gelişim aşamaları TARIM TRAKTÖRLERİ Tarım Traktörleri Traktör, kelime olarak çekici veya hareket ettirici anlamına gelmektedir Traktörler, tarımsal işletmelerde çeşitli iş makinelerinin çalıştırılması için kullanılan kuvvet

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 TRAKTÖRLER Traktör, tarım işlerinde kullanılan lastik tekerlekli, paletli ya da her ikisini de ihtiva

Detaylı

Mukayeseli Keşif Cetveli

Mukayeseli Keşif Cetveli Sayfa :1 Sıra No Poz No Tanımı i 1.Keşif 1 14.002 EL İLE SERT TOPRAK KAZILMASI,SER.DÜZ.BOŞLUKL.DOLD URULMASI M3 9337.73 1.71 15,967.52 0.00 0.00 15,967.52 2 14.003 EL İLE YUMUŞAK KÜSKÜLÜK KAZILMASI,SER.DÜZ.BOŞL.DOLDUR

Detaylı

İş Makineleri Ders Notları. Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği.

İş Makineleri Ders Notları. Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği. İş Makineleri Ders Notları Muhammet Vefa Akpınar, PhD, P.E. KTÜ İnşaat Mühendisliği mvakpinar70@yahoo.com 2016 İş Makinesi Nedir? 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda açıklandığı üzere; İş Makineleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 2. BÖLÜM BAĞLAMA ELEMANLARI... 7

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 2. BÖLÜM BAĞLAMA ELEMANLARI... 7 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III 1. BÖLÜM MAKİNA BİLGİSİ... 1 1.1. Kuvvet Makinaları... 1 1.2. İş Makinaları... 2 1.3. Tarifler... 2 1.4. Birimler ve Uluslararası Birim Sistemleri (SI)... 3 1.5. Makinalarda Tanımlar...

Detaylı

EW 100. EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun. Tekerlekli Ekskavatörler

EW 100. EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun. Tekerlekli Ekskavatörler EW 100 Tekerlekli Ekskavatörler EW100 mobil ekskavatör ile hızla yola koyulun 10 tonluk mobil ekskavatör EW100, güçlü bir çıkış, düşük yakıt tüketimi ve özellikle kullanıcı dostu özellikleriyle göz doldurur.

Detaylı

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1

Toprak frezeleri. 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 15.10.2012 Prof.Dr.Rasim OKURSOY 1 Toprak frezeleri, titreşimli dipkazanlar ve kuyruk mili tırmıkları ile birlikte hareketini traktörün kuyruk milinden alarak çalışan toprak işleme aletlerindendir. Birçok

Detaylı

MADENLERDE NAKLİYAT ÖNSÖZ

MADENLERDE NAKLİYAT ÖNSÖZ VI ÖNSÖZ Günümüzde dünya nüfusunun önemli bir kısmında sözkonusu olan refah düzeyi artışı, ancak yeterli miktarda madensel hammadde üretilmesi ve tüketilmesi ile olası olmaktadır. Nakliyat ise hem yeraltı

Detaylı

200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER

200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER 200 SERİSİ NOKTA DÖNÜŞLÜ MİNİ YÜKLEYİCİLER super boom nokta dönüşlü mini yükleyici teknik özellilkler boyutlar L G C J A B D H R T V W Q U P M E F K S üstten görünüş boyutlar L218 L220 L223 L225 L230 Genel

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Mert EKŞİ

Yrd.Doç.Dr. Mert EKŞİ PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Zemin hazırlığı Peyzaj Mimarlığında Zemin Kaplamaları Zemin hazırlığı Derinlik Öngörülen trafiğe Toprak koşullarına İklime Döşeme malzemesine bağlıdır. Yrd.Doç.Dr. Mert Eksi İstanbul

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

Elektrikli El Aletleri

Elektrikli El Aletleri Yeniliğin, değişimin, kalitenin referans noktası Elektrikli El Aletleri EIBENSTOCK Birlikteysek gücümüz değerli ŞANTİYE ÇEVRESİNDEKİ TÜM ÇÖZÜMLERİ Yüzeylerin zımparalanması, frezeleme/yüzey düzeltme Kanal

Detaylı

GEZER KREN KÖPRÜSÜ KONSTRÜKSİYONU VE HESABI

GEZER KREN KÖPRÜSÜ KONSTRÜKSİYONU VE HESABI GEZER KRE KÖPRÜSÜ KOSTRÜKSİYOU VE HESABI 1. GEZER KÖPRÜLÜ KRE Gezer köprülü krenler, yüksekte bulunan raylar üzerinde hareket eden arabalı köprülerdir. Araba yükleri kaldırır veya indirir ve köprü üzerindeki

Detaylı

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK

DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK KONU: SUNUM YAPAN: DERİVASYON VE DİPSAVAK TASARIMI İnş. Y. Müh. MURAT IŞILDAK Sunum İçeriği o Derivasyon Tipleri ve Kullanıldıkları durumlar Açık kanallı derivasyon Kondüvi (Aç-kapa Tünel) Tünel o Alpaslan

Detaylı

GÜÇ MODU F (Hassas Mod) E (Ekonomik Mod) P (Güç modu) HP (Yüksek Güç Modu) Hassas haraket gerektiren hafif çalıșmalar içindir Düșük yakıt tüketimi istenen çalıșmalar içindir Genel kazı ve yükleme çalıșmaları

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

EZ 17. Üst formda sıkılık:ez17. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri

EZ 17. Üst formda sıkılık:ez17. İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri EZ 17 İzlenen Zero Tail Ekskavatörleri Üst formda sıkılık:ez17 EZ17 kompakt ekskavatör, sınıfındaki en iyi performanslı Zero Tail modelidir.büyük hacimli Dizel motorla LUDV'nin (Yük Algılama Sistemi) ve

Detaylı

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ

APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ APLİKASYON ve KAZI İŞLERİ Zemin hakkında gerekli etütlerin yapılması ve bilgi edinilmesinden sonra yapının projesi hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanabilmesi inşaat sahasının kenarlarının arsa üzerinde

Detaylı

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI

LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 1 2 LPH 40 ENDÜSTRİYEL LİMAN EKİPMANLARI 3 ÖZELLİKLER A Max. çalışma yüksekliği (paletin alt kısmından pime kadar) 18.480 mm B Max. öne uzama mesafesi 14.940 mm C Max. yükseklikte max. açıklık 12.250 mm

Detaylı

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri, fabrikadan tedarik edilen şasinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks ağırlık hesaplamaları

Detaylı

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N

BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N BSK Kaplamalı Yollarda Bozulmalar P R O F. D R. M U S T A F A K A R A Ş A H İ N Çatlaklar Yorulma çatlağı Blok kırılma Kenar kırılması Boyuna kırılma (tekerlek izinde) Boyuna kırılma (tekerlek izi dışında)

Detaylı

ET 65. Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65

ET 65. Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65 ET 65 İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri Performans ve ekonomik verimlilik mükemmel ölçüde birleşiyor: ET65 ET65, nihai kullanıcıların istediği bir ekskavatör.kompakt tasarımı ve manevra kabiliyetiyle

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 11

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 11 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 11 Traktör Mekaniği - Tekerlek çevre kuvvetinin belirlenmesi - Çeki kuvveti ve yürüme direnci - Traktörün ağırlığı Traktör Gücü - Çeki gücü, iş makinası için çıkış gücü Prof.

Detaylı

Römorklar MICHELIN CARGOXBIB HIGH FLOTATION MICHELIN CARGOXBIB HEAVY DUTY MICHELIN CARGOXBIB MICHELIN XS

Römorklar MICHELIN CARGOXBIB HIGH FLOTATION MICHELIN CARGOXBIB HEAVY DUTY MICHELIN CARGOXBIB MICHELIN XS Römorklar MICHELIN HIGH FLOTATION MICHELIN HEAVY DUTY MICHELIN MICHELIN XS Römorklar Toprak üzerinde daha az etkisi olan yükler için düşük basınçlı römork lastiği YENİ MICHELIN HIGH FLOTATION HOMOJEN VE

Detaylı

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması Ders Notları 2 Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması KONULAR 0 Zemin yapısı ve zemindeki boşluklar 0 Dolgu zeminler 0 Zeminin sıkıştırılması (Kompaksiyon) 0 Kompaksiyon parametreleri 0 Laboratuvar kompaksiyon

Detaylı

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO

ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR. Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARKLAR Öğr. Gör. Korcan FIRAT CBÜ Akhisar MYO ZİNCİR DİŞLİ ÇARK NEDİR? Tanımı: Güç ve hareket iletecek millerin merkez uzaklığının fazla olduğu durumlarda, aradaki bağlantıyı dişli çarklarla

Detaylı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Bazı ülkelerin 109/2011 No AB direktifi Komisyon Tüzüğü (AB) gibi çamurlukları ve tozlukları düzenleyen yasal düzenlemeleri

Detaylı

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Drenajın Amacı Yağmur veya kar suyunun yolun taşkına neden olmasına engel olmak ve yol yüzeyinde suyun birikmesine engel olmak, Karayolu üstyapısı

Detaylı

Profesyonel Çözümler Professional Solutions

Profesyonel Çözümler Professional Solutions Profesyonel Çözümler Professional Solutions www.dcbmachine.com info@dcbmachine.com DCB MACHINE G Line Serisi 3 TOPLU SİLİNDİR BÜKME G Line 3100 x 260 mm. 3 valsli hidrolik silindir makinalarıdır. Genişliği

Detaylı

HMK 490 LC HD ve HMK 370 LC HD

HMK 490 LC HD ve HMK 370 LC HD FORMEN / Temmuz 2016 Genç İnşaat ın hızlı işçileri: HMK 490 LC HD ve HMK 370 LC HD Haber İsmail Center ASKİ nin isale hattı projelerinden birini yürüten Genç İnşaat, Nisan 2015 te başladığı projenin çalışmalarına

Detaylı