Bu konuyu tamamladığımızda Türkçe sözcüklerin ses özelliklerini kavrayacak, Türkçe sözcükleri yabancı sözcüklerden ayırt edebileceksiniz.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bu konuyu tamamladığımızda Türkçe sözcüklerin ses özelliklerini kavrayacak, Türkçe sözcükleri yabancı sözcüklerden ayırt edebileceksiniz."

Transkript

1 Bu konuyu tamamladığımızda Türkçe sözcüklerin ses özelliklerini kavrayacak, Türkçe sözcükleri yabancı sözcüklerden ayırt edebileceksiniz.

2 Günümüz Türkçesinde Türkçe sözcüklerde birincil (aslî) uzun ünlü yoktur. Türkçede her ünlünün hecede tek başına bulunması, önüne veya ardına bir ünsüz alması durumunda olağan, olağandan biraz uzun veya kısa biçimleri vardır. Olağan dışına taşan bu uzunluk veya kısalıklar ancak ses yazılımlarıyla belirlenebilmektedir. Çok hassas kulaklar ancak olağan dışı uzunluk ve kısalıkları hissedebilmektedir.

3 Türkçede olağandan kısa ünlü /ı/ sesidir. Bu nedenle tek başına hece olması durumunda bu yükü taşıyamayarak kendisine en yakın ünlü olan /i/ ye dönüştüğünü biliyoruz: ınanmak, ınanç > inanmak, inanç ıssı ot > *ısıot > *ısot > isot

4 Azerbaycan Türkçesinde ve etkisindeki Doğu Anadolu ağızlarımızda Türkiye Türkçesinde /ı/ ünlüsüyle kullanılan benzer durumdaki sözcüklerde bu ses /i/ ye değişir: işıh (ışık), ildız (yıldız), ilan (yılan)

5 Ana Türkçe ve Eski Türkçedeki uzunlukların kimilerinin bir iz bırakarak kısalmış olduğunu, bunun dışında Türkçede birincil uzun ünlü bulunmadığını biliyoruz: AT āç tok olmayan > TT aç ama acık- AT āt isim > TT ad AT ōt ateş > TT od AT āk ak > TT ak ama ağar-

6 Bununla birlikte kimi seslerin erimesi, kimi sözcüklerde ise örnekseme sonucu ortaya çıkan ünlü uzunlukları ikincildir. - pek iyi > peki ancak günümüzde peki güğüm > gǖm Kimi zaman örnekseme (analoji), bu tür uzunlukları ortaya çıkarır: kurşun+i > kurşūni - - gümüş+i > gümǖşi Türkçe sözcükler olmalarına karşın, ek alıp /u/ ve /ü/ seslerinin açık hece olmaları durumunda uzama görülür.

7 Türkçede ancak yansıma seslerde, ünlemlerde uzun ünlü görülür: gǖm hēy Türkçede asıl uzun ünlülü sözcükler yabancı kökenli olanlardır: cāhil adālet āşık Türk hançeresi, alıntı sözlerdeki bu sesleri ancak eğitim sonucunda özel bir çaba ile çıkarabilir.

8 Halk dilinde bu tür sözcüklerin olağan uzunlukta çıkarılmasının nedeni budur. Ses uyumlarına aykırı bu tür sözcüklerde kimi zaman uyuma bağlanma, ikincil ünlü uzunluğu gibi ses olayları da görülür: cāhil > cahıl ~ cahal ~ cāl adālet > adalet ~ adelet āşık > aşık Yazı dilinde bu uzunluklar yazımda gösterilmez: cahil, adalet, şair, tarih vb. Ancak yazım kuralı gereği uzun, uzun ve ince sesler kimi sözlerde gösterilir: âşık, dinî, kâğıt

9 Yazı dilinde kimi yabancı sözlerdeki ünlü uzunlukları kısalmıştır. Bunun nedeni bu sözcüklerin aslını hatırlatmayacak derecede Türkçeleşmiş olmasıdır: Ar. قاضى > TT kadı Kadıköyü > Kadıköy

10 Sonuç: Günümüz Türkçesinde yukarıda belirtilen kuraldışılar durumunda uzun ünlü bulunduran her sözcük yabancı kökenlidir. Çıkarımlar: Sözcüklerin çözümlenmesinde bu durum göz önünde bulundurulur, Türkçe sözler buna göre belirlenir. Osmanlı yazımında Arapça, Farsça sözlerde uzun ünlüler harfle gösterilir. Aruz vezninde uzun ünlüler ayırıcı özellik gösterir.

11 Türkçe sözcüklerde /o/ ve /ö/ sesleri yalnızca ilk hecede bulunabilir, birinci heceden sonraki hecelerde yer almaz. Kuraldışı olarak geliyor, ayol, hayrola gibi biçimler ikincildir. gele yorır > geleyor > geliyor ay oğul > ayol hayır ola > hayrola

12 Benzer örnekler dışında birinci hecesi dışında /o/ veya /ö/ ünlüleri bulunan sözcükler Türkçe değildir, alıntıdır. doktor < Fr. docteur خروس Fa. horoz < egzoz < İng. exhaust o susturucu gazoz < Fr. eau gaseuse arozöz ~ arazöz < Fr. arroseuse kuvöz < Fr. couveuse o yaşanak

13 Halk dili, Türk hançeresine uygun olmayan birinci hece dışındaki /o/ veya /ö/ ünlülerini /u/ veya /ü/ ile değiştirebilir: doktor > doktur ~ tohtur, horoz > horuz Sonuç: Kuraldışı Türkçe sözlerden başka birinci hecesinden sonra /o/ veya /ö/ ünlülerini bulunduran sözler yabancı kökenlidir.

14 Türkçedeki tek /a/ sesi kalın bir ünlüdür. Bunun dışında /e/ ünlüsüne yaklaşan ince bir /a/ sesi yoktur. Alıntı kimi sözlerde ise ince /a/ sesi bulunabilir. Yalın kullanımlarında ince /a/ sesi Türkçede belirginliğini yitirmektedir. Ancak bu sözler ek aldığında ince ünlülü biçimler tercih edilir: Ar. حرف > harf fakat harfin Ar. شفقة > şefkat fakat şefkatli Ar. حقيقة > hakikat fakat hakikati Ar. دق ة > dikkat fakat dikkatsiz

15 Ancak özel bir çaba ile yalın biçimlerini ince olarak söyleyebildiğimiz bu sözcüklerdeki ince /a/ sesi Türkçeleşerek kalın /a/ sesine dönüşmüştür. Sonuç: İçinde ince /a/ sesini bulunduran sözcükler alıntıdır. Dikkat: /y/ ve /l/ sesini bulunduran Türkçe kimi sözcüklerdeki /a/ sesi aydın söyleyişinde incelebilir ancak bu durum ekleri etkilemez: Ayla, Ayla ya

16 Yazımda gösterilmese de Türkçede konuşma dilinde /ė/ ünlüsü (kapalı /e/) bulunmaktadır. Türkçenin tarihsel dönemlerinde de varlığı bilinen bu ses kimi sözcüklerde yaşanan ses değişmeleri sonucunda konuşma dilinde /e/ veya /ė/ veya /i/ sesine değişmiştir. Örneğin ET ked- > TT giygelişmesini gösterirken kimi ağızlarda geybiçimindedir.

17 Örneğin Eski Anadolu Türkçesinde ى harfi ile yazılan veya ile harekelenen yer, ver-, beş gibi sözcükler bugün yazımda e harfi ile gösterilmesine karşın kimi ağızlarda kapalı /ė/ ile kimi ağızlarda ise /i/ sesiyle kullanılmaktadır. Günümüz Türkçesinin sesletiminde yalın durumdayken açık olarak söylenen kimi sözcüklerin ekli durumlarında da kapalı /ė/ sesi belirginleşir: sen ama sėni

18 Yalnızca Türkçe kėndi gibi Türkçe kökenli sözcüklerde değil içerisinde /m/, /n/, /y/ gibi ünsüzlerin bulunduğu alıntı sözcüklerde de özgün biçimlerinde bulunmasa bile /ė/ sesinin kullanımı yaygınlaşmaktadır: tėmsil mėndil pėncere vb.

19 Günümüzde kapalı /ė/ sesi kimi sözcüklerin ölçünlü söylenişinde giderek daha da belirginleşmeye başlamıştır. Radyo ve televizyon yayınlarının yaygınlığı, diksiyon eğitimi bunda etkili olmuştur. Bu konuda, deneyimli sunucumuzun verdiği bilgiyi adresindeki filmden edinebilirsiniz.

20 Sonuç: Kapalı /ė/ sesi Türkçeye özgüdür. Türkçenin tarihsel dönemlerinde çeşitli gelişmeler yaşayarak bugüne ulaşan kimi sözcüklerde kapalı /ė/ sesi varlığını korurken, kimi alıntı sözlerde de kapalı /ė/ sesine dönüşüm yaşanmaktadır.

21 Türkçe sözcüklerin ortasında bulunan açık hecelerdeki dar ünlüler düşme dirilik > dirlik kölige > gölge yaῄılış > yanlış buyuruk > buyruk yayılım > yaylım oġulan > oğlan karışu > karşı beŋizemek > benzemek dilenici > dilenci uyuku > uyku kavuşak > kavşak süpürüntü > süprüntü kokulamak > koklamak devirim > devrim

22 geniş ünlülerin de /y/ ünsüzü etkisiyle darlaşması söz konusudur: başlayor > başlıyor görmeyor > görmüyor Nadiren geniş ünlülerin de düştüğü örnekler vardır: *yatası > yatsı, degenek > değnek, orada > orda, nerede > nerde

23 Sonuç: Sözcüklerinin orta heceleri vurgusuz olduğu için Türkçede bu hece ünlüsünün düşmesi veya değişmesi olayı yaşanabilir.

24 Abecemizde harf olarak yer alsalar da kimi ünsüzler Türkçe sözcüklerde bulunmaz. Bu sesler ancak alıntı sözcüklerde yer alır. İçerisinde bu sesleri barındıran sözcüklerin yabancı olduğu ilk bakışta anlaşılır. Ancak kuraldışı olarak yansıma Türkçe sözcüklerde, çeşitli ses olayları sonucu yaşanan değişimlerle kimi Türkçe sözcüklerde bu sesler bulunabilir. Bu özellikler göz önünde bulundurulmak kaydıyla sözcüklerin kökeni de belirlenebilir.

25 Türkçe sözcüklerde hiç bulunmayan ünsüzler: Kimi ünsüzler Türkçe sözcüklerin hiçbir yerinde bulunmaz. Bunlar /f/, /h/, /j/ sesleridir. Yansıma birkaç sözcükle, ses değişmesi sonucu ortaya çıkan birkaç örnek dışında bu sesler Türkçe sözcüklerin hiçbir hecesinde yer almaz.

26 /f/ Türkçe sözcüklerde yer almayan seslerden /f/ ünsüzü ancak kuraldışı olarak yansıma olduğu bilinen fısıltı fışıltı fırıldak fosur fosur üflemek yuf > yuh gibi Türkçe kökenli sözcüklerde bulunabilir.

27 Kimi Türkçe sözcüklerde ise tarihsel dönemlerde yaşanan ses değişmeleri sonucunda ortaya çıkan /f/ sesinin bulunduğu bugünkü biçimler kuraldışıdır: öbke > öwke > övke > öfke uvak > ufak yuvka > yufka Ağızlarda da benzer ses olayları sonucu /f/ sesini bulunduran sözcükler vardır: ovalamak > övelemek > öfelemek

28 Bunlar dışında içerisinde /f/ ünsüzü bulunan iftihar fatura iftar ifrat tefrit film felaket fabrika fasulye insaf itiraf telgraf tuhaf paragraf gibi Doğu veya Batı kaynaklı sözcükler Türkçede kullanılmakta olan alıntılardır.

29 /h/ Türkçe sözcüklerde esas olarak bulunmayan seslerden biridir. /h/ ünsüzünü taşıyan sözcükler yabancı kaynaklıdır. Bu ses Türkçede ancak yansımalarda ve çeşitli seslerin tarih içerisinde yaşadığı değişimle /h/ ünsüzüne dönüşen sınırlı sayıdaki sözcükte bulunabilir:

30 İçerisinde /h/ ünsüzü bulunan sözcüklerden hırıltı horultu horlamak yuh yuhalamak pohpohlamak ı-ıh gibi yansıma sözcükler ve ünlemler Türkçedir.

31 Türkçe kökenli kimi sözcüklerde ise ET /ḳ/ ünsüzünün süreklileşmesi sonucu önce /ḫ/ sesine sonra da /h/ ye dönüşmesiyle ḳan > ḫan > han ḳatun > ḫatun > hatun ḳanı > *ḫanı > hani ḳanġı > *ḫanġı > hangi taḳı > daḫı > dahi Bugün kimi ağızlarda bu sözcüklerin daḫı, ḫatun biçimlerinde kullanıldığı görülmektedir.

32 Bu sözcükler dışında içerisinde /h/ ünsüzü bulunan harita halat haram helal tahmin ruh hobi hümanist gibi sözcükler alıntıdır.

33 /j/ Türkçe sözcüklerde bulunmayan seslerden biri de /j/ dir. Yansıma sözcüklerden gıj, vıj, gıjt gibilerinde bulunabilir. Tarihsel dönemlerde de yansıma gıjgırmak, gıjıltı sözcüklerinde vardır. Eski Türkçede ajun, ujak ~ ujik harf, gibi alıntı sözlerde bulunurdu.

34 Türkiye Türkçesine alıntı sözlerde bulunur: jandarma, jale, japon, ruj, oje, jilet, jiklet, baraj, garaj vb. Türkçede bulunmayan ünsüzlerden olduğu için halk dilinde /c/ ye değiştirilerek de kullanılır: candarma, capon, oce, cilet, baraç, garaç vb. Sonuç: İçerisinde /j/ ünsüzü bulunan sözcükler yabancı kaynaklıdır.

35 Başta bulunmayan ünsüzler Kimi ünsüzler ise Türkçe sözcüklerin ilk sesi olamazlar. Yansıma yoluyla türeyen veya ses olaylarının yaşanması sonucunda ortaya çıkan sözcükler kuraldışıdır. Bu sesler /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /ŋ/, /ῄ/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleridir. Bunlardan /ğ/, /ŋ/, /ῄ/ ünsüzleri hiçbir zaman Türkçede söz başında bulunmamıştır.

36 /c/ Türkçe Sözlük ün C maddesini açıp sözcükleri kökenleri bakımından incelediğinizde cadde, cadı, cahil, caiz, coğrafya, conta, cümle, cübbe, cüsse vb. sözlerin Türkçe kökenli olmadığını, çeşitli dillerden Türkçeye girdiğini görürsünüz. Ancak /c/ ön sesiyle başlayan cırtlak, cıvıltı, cızbız, cızırtı, civciv, cumbul, cıbıl, cıvımak gibi yansıma seslerden türemiş sözcükler Türkçedir. cıs, cici ise çocuk dilinden genel Türkçenin söz varlığına geçmiştir.

37 Eski Türkçede veya Anadolu Türkçesindeki ön ses /ç/ kimi, sözcüklerde ötümlüleştiğinden bu gelişme sonucunda günümüzde /c/ ünsüzüyle kullanılan kimi sözcükler de Türkçedir: EAT çay- > TT cay- Or. T çapkan- > TT cepken Or. T çıbın > çibin > TT cibin Sonuç: Benzer sözcükler dışında ön sesinde /c/ ünsüzü bulunan sözler yabancı kaynaklıdır.

38 /ğ/ Türkçede ses olarak varlığını koruyamayıp eriyerek ünlüleşen, ikiz ünlüye dönüşen /ğ/ sesi, sözcük başında hiçbir zaman bulunmaz. Bununla birlikte ön sesinde /ğ/ bulunan alıntı sözlerde ise /ġ/ ya değişir: Ar. ğazi > ġazi Ar. ğaib > ġaip > kayıp Bu ses olayı Türkçede sonradan ortaya çıkmıştır. Sonuç: Türkçede /ğ/ ünsüzü ile sözcük başlamaz.

39 /l/ Ön seste bulunmayan ünsüzlerden biri de /L/ ünsüzüdür. lamba, lahana, lastik, levha, lokanta, lokma, lüks, lügat, lüfer gibi sözler yabancı kökenlidir. Halk dilinde bunlardan kimileri ön seste ünlü türemesiyle kullanılır: ilimon, ilahana, ilazım Bununla birlikte ön sesinde /L/ bulunan lapa lapa, lıkır lıkır, lap lap, löm löm gibi sözcükler yansımadır.

40 Sonuç: Benzer örnekler dışında ön sesinde /l/ ünsüzü bulunan sözcükler yabancı kaynaklıdır.

41 /m/ Yansıma sözcüklerle ses olayları sonucu değişikliğe uğrayanlar dışında ön sesinde /m/ bulunan marul, manav, maydanoz, mersi, minare, müsait, meteoroloji, musiki, müzik gibi sözler yabancı kökenlidir. Yansıma sözlerin başında /m/ bulunabilir: mırıltı, mırıldanmak, mışıl mışıl, miyavlamak gibi sözcükler Türkçedir.

42 Tarihî ve çağdaş Türk yazı dillerinden kimilerinde ön seste /b/ > /m/ değişimi görülür: boynuz > moynuz ben > men bin- > minbiŋ > miŋ gibi sözcüklerde gerileyici ve uzak benzeşme olayı vardır. İkilemelerde ikinci sözün başına gelen /m/ tekrar görevi kurmaktadır. Bu sözcükler de Türkçedir: ev mev, yol mol, et met

43 Pekiştirmelerde kullanılan hecenin başında da bulunabilir: masmavi, mosmor gibi sözcüklerin pekiştirme heceleri de Türkçeye özgü bir dil bilgisi birimidir. Sonuç: Bu ve benzeri örnekler dışında, ön sesinde /m/ ünsüzü bulunan sözcükler yabancı kaynaklıdır.

44 /n/ ninni, nine, nene gibi yansıma ve çocuk sözleri ile en eski dönemlerden bu yana Türkçede bulunan ne ve ne ile yapılmış niçin, neden, nerede, nesne, nitelik birleşik sözler Türkçedir. Benzerleri dışında nane, nispet, negatif, nehir, nem, nesir, neşe gibi sözcükler yabancı kökenlidir. Sonuç: /n/ ünsüzü ancak belirli durumlarda Türkçe sözcüklerin ön sesinde bulunabilir.

45 /ŋ/ /ῄ/ Ön ve art damaksı bu ünsüzler Türkiye Türkçesinde hiçbir zaman söz başında bulunmaz.

46 /r/ Yansıma rap rap ikilemesi dışında Türkçede söz başında bulunmayan ünsüzlerdendir. rapor, randevu, rejim, rica, ret, ruj gibi sözcükler yabancı kökenlidir. Ön seste bulunmadığı için halk dilinde bu sesin de önünde ünlü türemesi görülür: ıramazan, irecep, ırahat, urus, urum Sonuç: /r/ ünsüzü yansıma sözcük dışında ancak yabancı sözcüklerin ön sesinde bulunabilir.

47 /v/ vızıltı, vızıldamak, vır vır, viyaklama gibi yansıma sözcükler dışında birincil olarak /v/ ünsüzü Türkçede ön seste bulunmaz. Ancak /b/ > /v/ ses değişmesi sonucu ikincil olarak Türkiye Türkçesinde ön seste bulunabilir: bar > var (varlık, varsıl vb.) bar- > var- (varma, varan vb.) bir- > ver- (veri, verim, vergi vb.) Eski Anadolu Türkçesinde ur- biçiminde kullanılan sözcükte başta ünsüz türemesi olayı sonucu vur- biçimi ortaya çıkmıştır.

48 Kuraldışı örnekler ve benzerlerinden başkaları yabancı kaynaklıdır: vaat, vade, vadi, varis, vâris, vasıta, vida, vestiyer, varoş, vicdan, villa, viraj, vücut vb. Sonuç: Yansıma sözlerle ses olayları sonucu ortaya çıkmış ikinciller dışında /v/ ünsüzü Türkçe sözcüklerin ön sesinde bulunmaz.

49 /z/ zır zır, zırıltı, zonklamak gibi yansıma sözcükler dışında /z/ ünsüzü Türkçede ön seste bulunmaz. zam, zamk, zengin, zevk, zil, ziyaret, zülüf vb. sözcükler yabancıdır. Sonuç: Yansıma sözler dışında /z/ ünsüzü Türkçe sözcüklerin ön sesinde bulunmaz.

50 Sonda bulunmayan ünsüzler Türkçe sözcüklerle ve Türkçenin heceleri /b/, /c/, /d/, /g/, /ġ/ ünsüzleriyle bitmez. Kuraldışı birkaç örnekten başkası yabancı kaynaklıdır.

51 /b/ Türkiye Türkçesinde hece ve sözcük sonunda bulunmaz. Alıntı sözlerden bu ünsüzle sona erenlerde /b/ > /p/ değişmesi görülür: kitab > kitap sebeb > sebep garib > garip kalb > kalp tıbb > tıp Uyarı: Tıpa gidiyorum değil Tıbba gidiyorum Nedeni: tıp+a > tıbb+a

52 Orhon Yazıtları nda /b/ ünsüzü ile biten eb ev, sab sav, söz gibi sözler Türkçe kökenlidir. Yazıtlar döneminin ardından bu ses önce çift dudak /w/ ünsüzüne sonra da /v/ ye dönüşmüştür.

53 Eski Anadolu Türkçesi ve Osmanlı Türkçesinde Türkçe sözcüklerin ب hecelerinin sonunda ve son ses için olarak yazılan harfin ses değeri /p/ dir. biçiminde yazılan sözcük كيدوب EAT de gidüp OT de (XVII. yy ) gidip biçimlerinde okunur. Benzer örneklerde ب harfinin karşılığı /p/ dir.

54 /c/ Türkiye Türkçesinin hiçbir döneminde hiçbir biçimde hece ve sözcük sonunda bulunmayan ünsüzlerdendir. Alıntı sözlerden bu ünsüzle sona erenlerde /c/ > /ç/ değişmesi görülür: ilac > ilaç harac > haraç mechul > meçhul ج EAT ve OT de yazım kalıplaşması gereği harfi ile yazılan sözcük ve hece sonu sesi /ç/ dir.

55 /d/ Eski Türkçede sözcük ve hece sonunda bulunan /d/ sesi Türkiye Türkçesinde /y/ sesine değişmiştir: ked- > gey- > giyöd > öy (ödle > öyle > öğle) kod- > koy- Günümüzde ad, od, yad gibi sözcüklerde ise birincil ünlü uzunlukların izi vardır. Bunların dışında Türkçe sözler ve heceler /d/ sesi ile sona ermez.

56 Bu sesle sona eren sözcüklerin son sesinde /d/ > /t/ değişimi görülür: derd > dert method > metot hudud > hudut standard > standart

57 /g/ Eski Türkçede sözcük ve hece sonunda bulunan /g/ sesi Türkiye Türkçesinde /ğ/, /k/, /y/ veya /v/ sesine değişmiştir: ög > ök (öksüz sözünde) ög- > öğ- > övdög- > döğ- > dövbeg > beğ > bey eg- > eğ-

58 Bunların dışında Türkçe sözler ve heceler /g/ sesi ile sona ermez: aheng > ahenk reng > renk Günümüzde /g/ sesi ile biten alıntı sözlerin kimilerinin söylenişinde ötümsüzleşme görülür. Ancak yazımda /g/ ünsüzü korunur: lig + de > ligde likte

59 /ġ/ Eski Türkçede sözcük ve hece sonunda kullanılan /ġ/ sesi sonradan Türkiye Türkçesinde ya eriyerek düşmüş veya süreklileşerek /ğ/ ya değişmiştir: kapıġ > kapu > kapı taġ > dağ Türkiye Türkçesinde son seste /ġ/ bulunmaz. Alıntı kimi sözlerde /ġ/ > /ḳ/ değişmesi görülür: çeraġ > çıraḳ

60 Ötümlüleşme ve yumuşama Türkçe sözcüklerdeki son ses /ç/, /k/, /ḳ/, /p/, /t/ iki ünlü arasında ötümlüleşir ve yumuşar. Bu seslerden /ç/, /p/, /t/ yalnızca ötümlüleşerek sırasıyla /c/, /b/, /d/ seslerine değişir: ağaç+ı > ağacı dip+e > dibe geçit+e > geçide

61 Türkçe sözcüklerdeki son ses /k/ ve /ḳ/ ünsüzleri ise iki ünlü arasında kalınca önce ötümlüleşerek /g/ veya /ġ/ sesine dönüşerek ötümlüleşir. Sonra da yumuşayarak ince /ğ/ veya kalın /ğ/ sesine değişir: bilek+i > bilegi > bileği dilek+e > dilege > dileğe ayaḳ+a > ayaġa > ayağa saçaḳ+a > saçaġa > saçağa Örneklerde hem oluşum noktası bakımından hem ötüm bakımından hem de temas derecesi bakımından uyum vardır.

62 /ç/, /k/, /ḳ/, /p/, /t/ ünsüzleriyle biten tek heceli sözler ek almaları durumunda ötümlüleşmez: at+a > ata binek aç-ı > açı (geometri terimi) Buna karşın AT de uzun ünlülü tāt-, sözünün türetmede ve çekimde ötümlüleşirken; Eski Oğuzca uzun ünlülü yūt-, ET de adım atmak anlamındaki āt- sözlerinin yapım eki alması durumunda ötümlüleşip çekim ekleri alması sırasında ötümlüleşmemesi dikkat çekicidir: tat- tadım tadacak yut- yudum yutacak at- adım (adım atacak)

63 Tek heceli kimi fiiil köklerinin ekleşmesi durumunda ötümlüleşme ve yumuşama görülür: kuç-ak > kucak keç-e > gece kit-en > giden dit-ik > didik Ötümlüleşmenin olmadığı örnekler de vardır: kaç-ak > kaçak göç-er > göçer

64 İki veya daha fazla heceli sözlerde bu olay görülmez: akıt-an > akıtan kurut-an > kurutan yarat-an > yaratan Ancak özel bir ad olarak «Allah, Tanrı» anlamında kullanılması durumunda ötümlüleşme görülür: Yarat-an > Yaradan

65 Yabancı sözlerde başlangıçta ötümlüleşme görülen sözlerde bugün ötümlüleşme görülmemektedir: olimpiyat+ı > olimpiyadı bugün olimpiyatı Sonuç: Ötümlüleşme ve yumuşama bugün tam olarak sonuçlanmış bir ses olayı değildir. Kuraldışı biçimler bulunmaktadır. Birbirine benzer sözlerde farklı durum söz konusudur.

66 Son sesinde /ç/, /k/, /ḳ/, /t/ ünsüzleri olan ve ek aldığında ötümlüleşen sözler büyük olasılıkla Türkçedir. Ötümlüleşme ve yumuşama Türkçeye özgüdür: güleç+in > gülecin çiçek+i > çiçeği balıḳ+a > balığa toḳat+ın > tokadın

67 İkiz ünlü (Diftong) Türkçe sözcüklerde bir hecede iki ünlü yan yana gelmez. Bu terim saat, kanaat gibi iki farklı hecedeki yan yana ünlüler için değildir. İkiz ünlüde yan yana gelen iki ünlünün söylenişinde organların hareketi aynı yöndedir. Oluşum noktaları birleşen ünlüler birbiriyle kaynaşır. İkiz ünlünün başlangıcında ilk ünlünün bitişinde ikinci ünlünün sesi çıkarılır: aile Rauf ağır soğuk gibi sözlerde ikiz ünlü vardır.

68 Kimi örneklerde yan yana iki ünlü (hiatus) benzeri bir ses olayı gibi düşünülür ama bu örneklerde yan yana iki ünlü değil ikiz ünlü vardır. Ancak bu yalnızca söyleyiştedir. Yazıya geçirilmez. Sonuç: Türkçede birincil ikiz ünlü yoktur. Ancak ses olayları sonucu ortaya çıkabilir. Gerek aynı hecede gerek birbirine bitişik iki ayrı hecede yan yana iki ünlü bulunan sözcükler yabancı kaynaklıdır.

69 İkiz ünsüz Türkçe sözcük köklerinde aynı cinsten iki ünsüz yan yana gelmez. Birkaç sözcükte çeşitli nedenlere bağlı olarak aynı cinsten iki ünsüz yan yana gelebilir: ana > anne elig > elli ısıg > ıssı > ısı Bir nedene bağlı olan yukarıdaki sözlerle ağızlardaki yeddi, sekkiz, dokkuz gibi sözlerde görülen ikiz ünsüzler kural dışıdır.

70 Yapım veya çekim eklerinin getirilişinde rastlantı sonucu aynı cins iki ünsüz yan yana gelebilir. Bu geçici bir durumdur ve kurala aykırılık oluşturmaz: dörtten sessiz yollar yolluk

71 İçerisinde aynı cins iki ünsüzün yan yana bulunduğu sözler alıntıdır: millet bakkal sarraf dükkân Bunların kimileri günümüzde tekleşmiştir: sahhaf > sahaf kassab > kasap hammal > hamal hammam > hamam

72 Sonuç: Birkaç sözcük dışında Türkçede aynı cinsten iki ünsüz yan yana sözcük kökünde bulunmaz. Birincil ikiz ünlü yoktur. Ancak ses olayları sonucu ortaya çıkabilir. Gerek aynı hecede gerek birbirine bitişik iki ayrı hecede yan yana aynı iki ünsüzü bulunduran sözcükler yabancı kaynaklıdır.

73 Başta iki veya daha fazla ünsüz bulunmaması bırak > brak gibi kuraldışıdan başka Türkçe sözcük ve hece başında yan yana iki veya daha fazla ünsüz bulunmaz. tren tsunami grup trafik klarnet kritik klavye strüktür elektrik

74 Bu sözcükler söylenirken iki ünsüz arasında ünlü türemesi duyulur: tıren veya tiren gurup kılarnet kılavye elektirik sütrüktür

75 Sıkça Yapılan Yanlışlar Farsça kazıma, yontma, tıraş etme anlamındaki terāş sözü Türkçeye tıraş biçiminde تراش geçmiştir. Başta iki ünsüzle traş biçiminde kullanışı yanlıştır. Türkçe kökenli kılavuz (<kulavuz <kulabuz <kolabuz) sözünün de yabancı kökenli sanılarak klavuz biçiminde yazılması yanlıştır.

76 Sonuç: Türkçede söz veya hece başında iki veya daha fazla ünsüz yan yana bulunmaz. Bu tür sözcükler yabancı kaynaklıdır.

77 Sonda çift ünsüz Türkçe sözcük ve hecelerin sonunda her ünsüz öbeği bulunmaz. Ancak şu ünsüz öbekleri sözcük ve hece sonunda yer alabilir. /Iç/, /lk/, /Iḳ/, /Ip/, /It/ (ölç, silk, ḳalḳ, alp, alt ) /nç/, /nk/, /nḳ/, /nt/ (sevinç, denk, zonḳlamaḳ, ant) /rç/, /rk/, /rḳ/, /rp/, /rs/, /rt/ (sürç, ürk, ḳorḳ, sarp, pars, yırt). /st/ (üst). /şt/ (hişt). /yt/ ET ayt- söylemek > EAT ayıt- ~ eyit-

78 Türkçede hece ve sözcük sonunda bu ünsüzler dışında çift ünsüz bulunmaz. Yansıma sözlerde ve seslenmelerde bile sonda ancak bu çift ünsüzler kullanılır: danḳ, pist, pişt, oşt vb. Neden yalnızca bu ünsüz öbekleri sonda bulunur? Türkçede sonda bulunan bu çift ünsüzlerin ortak özelliği, birincilerin ikincilerden daha az temas derecesine sahip olmalarıdır. Örneğin ince veya kalın /l/, /n/, /r/, /s/, /ş/, /y/ ünsüzleri daima kendilerinden sonra gelenlerden daha az bir temas derecesine, daha açık bir ses yoluna sahiptir.

79 Türkçede sonda ancak birincisinin temas derecesi ikincisinden daha az olan bazı çift ünsüzler bulunabilir. Bunların dışında, Türkçede kullanılan ve kendisinin veya bir hecesinin sonunda çift ünsüz bulunan her sözcük yabancıdır: baht, taht, sevk, zevk, vals, dans, ebeveyn Bu çeşit yabancı sözlerden kimileri Türkçede çok defa çift ünsüzleri arasına bir ünlü getirilmek yoluyla söylenirler: fikr > fikir, şehr > şehir, cebr > cebir

80 Kimi özel adların ve sözlerin halk dilinde söylenişinde ise iki ünsüz arasında ünlü türemesi görülebilir: Köln > Kölün lüks > lüküs film > filim alarm > alarım

81 Sonda üç ünsüz bulunmaması Türkçede sözcük ve hece sonunda üç ünsüz yan yana bulunmaz: kilohertz kuvartz kontrbas Sözcük ve hece başında ancak bir ünsüz bulunabilirken sözcük ve hece sonunda en fazla iki ünsüz bulunabilir. Bunlar da artık bildiğimiz gibi belirli ünsüz öbekleridir.

82 Sonuç: Başında ve sonunda üç ünsüz bulunan her sözcük ve hece yabancı kökenlidir.

83 Ortada üç ünsüz Türkçede üç ünsüz ancak sözcük içinde iki ayrı heceye ait olmak şartıyla bulunabilir. Bu üç ünsüzün ilk ikisi önceki heceye, üçüncüsü, sonraki heceye bağlı olur. Önceki heceye bağlı olan iki ünsüz belirli ünsüz öbeklerinden biri olabilir. Sonunda çift ünsüz bulunan bir kök, yanına ünsüzle başlayan bir ek alınca üç ünsüz yan yana gelmiş olur: Türklük, sevinçli, yırtmış

84 dörtlük < dört+lük sertçe < sert+çe sırtlamak < sırt+la-mak sırtlan < sırt+lan alplık < alp+lık Bunların dışında Türkçe sözcüklerde, bir kökte veya bir hecede hiçbir şekilde üç ünsüz bir arada bulunmaz.

85 İnceltici ünsüzler Türkçede /ç/, /ş/, /y/ ünsüzleri, içinde bulundukları kalın sözcükleri zamanla inceltebilirler: bıçmaḳ > biçmek bıçaḳ ve bıçḳı kökün kalın biçiminden kalıplaşmadır. biçki, biçim, biçem ince şeklinden türemedir şış > şiş yaşıl > yeşil yañı > yeñi > yeni yana > yine

86 /r/ ünsüzü Türkçede /r/ ünsüzü özellikle konuşma dilinde düşme eğilimindedir. Eski Türkçedeki er- fiili Batı Türkçesinde i- biçimine değişmiştir. Konuşma dilinde bi defa, geliyo söyleyişlerinin; kimi ağızlarda ise -r ve -yor eklerinde /r/ nin düşürülmesinin veya zayıf söylenmesinin nedeni bundandır. /r/, Türkçede yeri en zayıf olan ses durumundadır.

87 İstanbul Türkçesi İstanbul Türkçesi çıkarılması güç olan seslerden kaçınmış, bu yüzden kimi sesleri atmıştır. /ḫ/, /ŋ/, /ῄ/ ünsüzlerinin edebî dilde bulunmamasının sebebi budur. /ğ/ sesi de İstanbul Türkçesinde çok az bir temas derecesi ile ve hafiflemiş olarak söylenir. Bu sesin erime eğilimi en çok İstanbul Türkçesinde görülmektedir.

88 /k/ sesinin iki vokal arasında /ğ/ ve sonrasında /y/ ye değişmesinde İstanbul Türkçesi ileri bir durumdadır. Kimi ağızlarda bu sesin yerine /g/ kullanıldığı görülür. çiçek+e > çiçeğe > çiçeye ~ çiçege Bütün bunlar İstanbul Türkçesinin çıkarılması güç seslerden kurtulma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

89 Ancak günümüzde Türkiye Türkçesi ölçünlü konuşma dili, İstanbul Türkçesinin etkisinden sıyrılmıştır. Yazı dili çevresinde oluşan bu yeni konuşma dilinin oluşumunda radyo ve televizyon yayınlarında kullanılan dil egemendir.

90 Kesme Türkçede kesmeli hece ve sözcük yoktur. Kesme ancak Türkçeye geçmiş kimi Arapça sözlerde vardır: mes ele, neş e, te sir, san at gibi. Bunların kesmeli söylenmeleri, asıllarında ع ve ۶ gibi Türkçede bulunmayan yabancı sesleri taşımalarındandır. Türkçede bu iki ses çıkarılamadığı için yerlerinde bir kesinti bırakılır.

91 Kesmeli alıntı sözlerdeki bu ses Türkçede çoğunlukla erimiş ve kaybolmuştur: > cür et > cüret جرءة > cüz i > cüzi جزءى > san at > sanat صنعة Bu durum hece yapısını da değiştirmiştir: cür -et > cü-ret cüz -î > cü-zi san -at > sa-nat Ancak açık hece sonundaki kesme ünlü uzunluğunu iz olarak bırakmıştır: > tēsir تأثير mēmur, > مأمور tāyin, > تعيين

92 Sözcük sonundaki kesme ise bugün erimiş ve yok olmuştur. Ancak kesmenin ünsüz karşılığı olması dolayısıyla sözcüğe ünlü ile başlayan ek geldiğinde ortaya çıkan ünlü çatışması olayı, araya bir ünsüzün gelmesi veya ekin ünsüzle başlayan biçiminin eklenmesiyle giderek kesme kullanımdan düşmüştür: cami i جامعى cami e, جامعه cami, جامع bayi e بايعه bayi i, بايعى bayi, بايع

93 Bu sözcüklerin yönelme durumu ekini alışında artık arada /y/ yardımcı ünsüzünün türemesi genelleşmiştir: camie değil camiye bayie değil bayiye mevkie değil mevkiye Ancak isim tamlaması yapısında iyelik ekinin +i veya +si biçiminde gelmesi henüz bir kurala girmemiştir. Kimi sözlerde ikili kullanım vardır: camii ama camisi bayii ama bayisi mevkii ama mevkisi

94 Ses uyumları Türkçede gerek sözcük köklerinde, gerek bu kökleri ile ekler arasında birtakım uyumlar vardır. Bu uyum sonucu Türkçe sözlerde ancak belirli seslerin bir arada bulunması olasıdır. Böylece Türkçe sözlerde birçok seslerin ancak çeşitli bakımlardan birbirine yakın olanları bir arada bulunur. Bu da Türkçeye özgü bir uyumu olan bir dil görünümü verir. Türkçe sözlerde görülen bu uyumların temeli benzeşme olayıdır.

95 Türkçede üç tür ses uyumu vardır: 1) Ünlü uyumu 2) Ünlü - ünsüz uyumu 3) Ünsüz uyumu

96 Türkçe sözcüklerde ünlüler çeşitli bakımlardan birbirleriyle uyum içerisinde bulunur. Sözcük köklerindeki ve eklerindeki bütün ünlüler niteliklerine göre birbirlerine benzer. Bir sözcüğün ilk hecesindeki ünlünün nitelikleri nasılsa sonraki hecelerin ünlülerinin nitelikleri de öyle olur. Kısacası Türkçede bir sözcükte birbirlerine aykırı ünlüler bulunmaz; sözcüğün ünlüleri arasında açık bir uygunluk göze çarpar.

97 Örneğin -di eki er-di, yaz-dı, ör-dü, doğ-du, es-ti, sap-tı, düş-tü, uç-tu sekiz biçimiyle türlü ses yapısındaki köklerdeki ünlülere uyar. Türkçe sözcüklerde ünlü uygunluğu ünlülerin ön veya art ünlü olması, düz veya yuvarlak ünlü olması nitelikleri açılarındandır. Önlük-artlık uyumu bir dil uyumudur. Düzlük-yuvarlaklık uyumu ise dudakların aldığı biçim dolayısıyla dudak umumudur.

98 Dolayısıyla ünlüler arasında iki uyum bulunur: 1) Önlük-artlık veya kalınlık-incelik uyumu büyük ünlü uyumu veya dil benzeşmesi olarak adlandırılır. 2) Düzlük-yuvarlaklık uyumuna ise küçük ünlü uyumu veya dudak benzeşmesi adı verilmektedir.

99 Bir sözcükteki ünlülerin önlük-artlık yani kalınlık-incelik bakımından birbirine uygun olmasıdır. Türkçe bir sözcükteki ünlülerin hepsi ya kalın ya ince olabilir. Bir sözcükte hem kalın, hem ince ünlü bulunamaz. Bir kökün, bir ekin, kök ve eklerden yapılmış bir sözcüğün ünlüleri kalınlık ve incelik bakımından tamamıyla bir uygunluk içinde bulunurlar. Böylece Türkçedeki bütün sözcükler, bütün kökler, bütün ekler kalın ve ince olmak üzere iki kısma ayrılır.

100 Köklerle eklerin birleşmesinde, daima, önce gelen kökün ünlüleri sonra gelen eklerin ünlülerinin niteliklerini belirlerler. Kökler uyulan, ekler ise uyan birimlerdir. Bu nedenle Türkçede eklerin kalın ve ince olmak üzere iki biçimleri vardır. Aynı ekin kalın bir köke kalın biçimi, ince bir köke ise ince biçimi eklenir. Kök uyulan birim olduğu için bir kökün ince ve kalın olmak üzere iki biçimi değil ince veya kalın olmak üzere tek biçimi vardır.

101 balık, kısrak, odun, kurak, kırlangıç balıkçı, kısraktan, odunluk, kurakça, kırlangıçlar yele, ipek, keçi, üzüm, örümcek yelesiz, ipekli, keçidir, üzümcü, örümcekten çıkaracaksınız, görünmemeliyiz, alışamadığınızdandır

102 Böylece köklerin bir kısmı kalın, bir kısmı ince sıraya girer. Kalın kökler eklerin kalın biçimlerini, ince kökler de ince biçimlerini alır. Köklerle eklerin birleşmesinde uyum bakımından, sonra gelen önce gelene uyarken biri ince biri kalın iki kökün birleşerek tek sözcük oluşturmalarında önce veya sonra gelen değil, birleşik sözde genellikle anlamı baskın olan söz, diğerini kendisine benzetir.

103 Bu olaya de enkliz adı verilir: o bir > öbür, bu ile > böyle, bazı ağızlarda bu gün > büğün ~ böğün, yapar idi > yaparıdı iç+kur > uçkur (kur kuşak, kemer ) örneklerinde olduğu gibi.

104 Büyük ünlü uyumu alıntı sözlerle Türkçe ekler arasında da vardır. İki veya daha fazla heceli alıntı sözlerin ünlüleri arasında uyum her zaman sağlanmış değildir: traktör kooperatif beton Bu türden alıntılarda uyum, alıntı sözün son hecesi ile Türkçe ek arasındadır. Alıntı sözün son hecesi kalın ünlülü ise Türkçe eki de kalın ünlülü, ince ünlülü ise Türkçe eki de ince ünlülü olur: tarih-e, insan-ı gibi. traktörünü kooperatifçilik betonladılar

105 Kimi alıntı sözlerde ince /a/ bulunduğunu, bunun Türkçe ekler getirilmesinde açıkça görüldüğünü biliyoruz: hakikat-i, dikkat-e... Türkçe eklerin bunu ortaya çıkarması alıntılarla Türkçe ekler arasındaki ünlü uyumundandır.

106 Büyük ünlü uyumu başlangıçtan bugüne kadar Türkçenin her döneminde çok güçlü ve baskın bulunan ve bulunmakta da devam eden bir kuraldır. Türkçenin en önemli ses bilgisi özelliğini bu kural oluşturur. Türkçede bu uyuma girmeyen yabancı sözler bile ağızlarda geniş ölçüde büyük ünlü uyumuna bağlı bulunurlar. Türkçenin bu uyuma aykırı kalan kuraldışı örnekleri çok azdır. Bunların büyük ünlü uyumuna aykırılıkları başka nedenlerle sonradan ortaya çıkmış kuraldışı durumlardır.

107 Örneğin anne, inanmak, hangi, hani, dahi gibi Türkçe sözlerde ve -yor ekinin ince köklere; -ki, -ken eklerinin kalın köklere eklenmeleri durumunda (geliyor, buradaki, olurken gibi) büyük ünlü uyumuna aykırı durumlarla karşılaşırız. Ancak bunlar Türkçede sonradan çıkmış kuraldışılardır. Bunlardan anne çocuk dilinde ana sözünün bozulmuş biçimidir; inanmaḳ aslında ınanmaḳ iken /ı/ ünlüsünün tek başına hece yükünü taşıyamaması yüzünden /i/ ye değişmiştir;

108 Bugünkü hangi, hani, dahi sözleri eskiden ḳanġı, ḳanı, daḫı < daḳı < taḳı biçiminde idiler; -yor ekinin yorır sözünün ekleşmesiyle ortaya çıktığını biliyoruz; +ki ekinin eskiden, bugün bazı ağızlarda da olduğu gibi, kalın biçimi de vardı: +ḳı (buradaḳı sözünde olduğu gibi); -ken eki sonradan ek durumuna gelmiş olup aslında iken biçiminde idi. Türkçe sözlerde büyük ünlü uyumuna aykırılıkların hemen hepsinin bir başka nedeni bulunmaktadır.

109 Uyuma aykırı kimi alıntı sözlerin Türkçeleşerek büyük ünlü uyumuna bağlandığı da görülür: Ar. قالب kālib > kalıp Fa. همان hamān > EAT OT hemān > hemen Fa. هنوز hanōz> *henuz > henüz

110 Özel nedenler dışında Türkçede büyük ünlü uyumunun sarsıldığı hiçbir zaman görülmez. Kısacası büyük ünlü uyumu Türkçe sözlerin en belirgin özelliğini oluşturur. Sonuç: Değindiğimiz kuraldışılardan başka Türkçede kullanılan ve ünlüleri arasında böyle bir uyum bulunmayan her kelime yabancıdır.

111 Bir sözcükteki ünlülerin düzlük-yuvarlaklık bakımından birbirine uymasıdır. Türkçede köklerde olsun, köklerle ekler arasında olsun, bir sözcükte ünlüler arasında genellikle düzlük yuvarlaklık bakımından bir uygunluk bulunduğu görülür. Ancak bu, Türk dilinin her döneminde güçlü olan bir uyum değildir. Bu uyum ancak günümüz Türkiye Türkçesinde güçlü bir biçimde kendisini hissettirmektedir.

112 Bugün Türkiye Türkçesi ölçünlü yazı dilinde birtakım kuraldışıları bulunmasına karşın kimi ağızlar, yazı dilinden çok ileri gitmiş ve hemen hemen hiçbir kuraldışı bırakmamıştır: yāmır, çamır, ḳabıḳ ~ ġabıḫ vb. Bununla birlikte kimi ağızlarda da uyuma aykırılıklar yok değildir: bildük, senün, gelduḫ vb.

113 Düzlük-yuvarlaklık uyumu hiçbir dönemde kalınlık-incelik uyumu kadar yaygınlık ve kesinlik göstermemiş, birçok defa başka ses olaylarına karşı koyamayarak bozulmuş ve ancak son zamanlarda Batı Türkçesinde dilin belirli bir özelliği hâline gelebilmiştir. Kalınlık-incelik uyumuna büyük ünlü uyumu, düzlük-yuvarlaklık uyumuna ise küçük uyumu uyumu denmesinin sebebi de budur. Uyum, iki yönlüdür:

114 Düzlük-yuvarlaklık uyumu Türkçede bir sözcükte düz ünlüleri düz, yuvarlak ünlüleri dar-yuvarlak veya düz-geniş ünlülerin izlemesi kuralıdır. DÜZ ÜNLÜ DÜZ ÜNLÜ Türkçede, köklerde olsun, kök ve ekler arasında olsun, bir sözcükte düz ünlülerden sonra ancak düz vokaller gelir: arıcılık evcilleştirici işçiliğimizden ıraklaştıkça

115 Türkçenin düz ünlüleri /a/, /e/, /ė/, /ı/, /i/ olduğunu biliyoruz. Bu ünlülerden ikisi kalın üçü ince olduğuna göre, Türkçe sözcüklerde büyük ünlü uyumu da bulunacağından kalınlar bir arada, inceler bir arada yer alabilir. Bu durumda düzlük-yuvarlaklık uyumuna göre Türkçede bir sözcük /a/ veya /ı/ ünlüleriyle başlarsa yine /a/ veya /ı/ ünlüleriyle devam eder. Sözcüğün /e/, /ė/, /i/ ünlülerinden biriyle başlaması durumunda ise /e/ veya /i/ ünlüleriyle devam eder.

116 Kısacası düz sözcüklerin kalınlarında /a/, /ı/ ünlüleri, incelerinde /e/, /ė/, /i/ ünlüleri bulunur: ayak, acı, yılan, sıkıntı, yalvarış, alınan; etek, gelin, gidenler, evsizler, ikilik örneklerinde olduğu gibi... /ė/ sesi ilk hecede bulunduğundan bu sesi /e/ veya /i/ ünlüleri izler: yėdinciler, gėcenin, vėrgilerden

117 Küçük ünlü uyumunun avuç çamur karpuz kılavuz savunmak savurmak yağmur yavuz gibi birtakım kuraldışıları da vardır. Bunlarda düz ünlüden sonra yuvarlak ünlünün bulunması bir başka ses olayı ile ilgilidir.

118 Bu sözcüklerde dudak ünsüzleri olan /m/, /p/, /v/ ünsüzleri kendilerinden sonra gelen /u/ veya /ü/ ünlülerinin düzleşmesini engelleyerek küçük ünlü uyumuna aykırı bir durum ortaya çıkarmışlardır. Bunlar dışında bugün Türkçe sözlerde düz ünlülerden sonra ancak düz ünlüler gelebilir. avuç çamur karpuz kılavuz savunmak savurmak yağmur yavuz

119 YUVARLAK ÜNLÜ YUVARLAK DAR veya DÜZ GENİŞ ÜNLÜ Türkçede, köklerde olsun kök ve ekler arasında olsun, bir sözcükte yuvarlak ünlülerden sonra ancak yuvarlak dar veya düz geniş ünlüler gelebilir. Yuvarlak ünlüler /o/, /ö/, /u/, /ü/ olduğuna göre bunlardan sonra yuvarlak dar /u/, /ü/ veya düz geniş /a/, /e/ ünlüleri gelebilir. Türkçe sözcüklerin büyük ünlü uyumuna da uyacağı göz önüne alınacak olursa:

120 Türkçe bir sözcükte /o/, /u/ dan sonra /a/ veya /u/ /ö/, /ü/ den sonra /e/ veya /ü/ ünlüleri gelebilir: ocak gözlük odun güzel doyurdular ödemek duran gülünç duyuldu düğünler

121 Ünlü uyumunda sonra gelen önce gelene uyduğu için düzlük yuvarlaklık uyumunda sözcük köklerinde sonraki hecelerin durumunu ilk hecenin ünlüsü belirler. Köklerle eklerin birleşmesinde ise ekin ünlüsünü belirleyen ünlü, kökün son hecesindekidir. Kökün son ünlüsü düz ise ekin ünlüsü düzlük uyumuna göre, yuvarlak ise yuvarlaklık uyumuna göre belirlenir. Kökün son ünlüsünden önceki ünlülerin başka olması ekin ünlüsünü etkilemez.

122 BUNA GÖRE TÜRKÇE SÖZCÜKLERDE SESLERİN BİRBİRİNİ İZLEMESİ ŞÖYLEDİR: /a/ /a/ ~ /ı/ /ı/ /ı/ ~ /a/ /e/ /e/ ~ /i/ /i/ /i/ ~ /e/ /o/ /u/ ~ /a/ /ö/ /ü/ ~ /e/ /u/ /u/ ~ /a/ /ü/ /ü/ ~ /e/

123 Büyük ünlü uyumu sözcüklerin bütününde aranırken küçük ünlü uyumu birbirini izleyen ünlüler için söz konusudur. ormanlarımıza ocakçılık güzelliğinde sözlükçülüğümüzdeki çiçekçiliğe güzelliğine

124 Düz geniş ünlülü, /a/, /e/ li ekler son hecesi düz olan köklere de yuvarlak olan köklere de gelebilir. Onun için bunların kalın ve ince olmak üzere iki biçimi vardır. Yuvarlak geniş ünlüler Türkçede birinci hece dışında bulunmadığı için esas olarak bu ünlüleri taşıyan ekler yoktur. Böyle olunca geniş ünlülü ekler ancak /a/, /e/ li olan ekler demektir ki bunlar da hem düz, hem yuvarlak köklerden sonra gelebilmektedir.

125 Dar ünlülü ekler ise dört dar ünlüden düzlük yuvarlaklık uyumuna göre /ı/, /i/ ancak düz ünlülerden sonra; /u/, /ü/ ise ancak yuvarlak ünlülerden sonra gelebilmektedir. Bir başka söyleyişle /ı/, /i/ yuvarlak ünlülerden; /u/, /ü/ ise düz ünlülerden sonra gelemez. Bu nedenle son hecesi düz ünlülü olan bir sözcük dar ünlülü eklerin ancak düzlerini yani /ı/, /i/ li olanlarını, son hecesi yuvarlak ünlülü olan bir sözcük ise dar ünlülü eklerin ancak yuvarlaklarını, yani /u/, /ü/ lü olanlarını alabilir.

126 İşte bu nedenle dar ünlülü eklerin ikisi yuvarlak, ikisi düz olmak üzere kalın ve ince olarak dört şekilleri vardır. Sonuçta Türkçede ünlü uyumlarının gereği olarak geniş ünlülü eklerin iki biçimi, dar ünlülü eklerin ise dört biçimi bulunur: -lar, -ler; mış, -miş, -muş, -müş vb.

127 Kalınlık incelik uyumu dolayısıyla eklerin iki biçimi bulunmaktadır. +a, +e dağa söze Kalınlık incelikle birlikte düzlük yuvarlaklık uyumuna bağlı olan kimi eklerin köklere uymak üzere dört biçimi ortaya çıkmıştır: +lı, +li, +lu, +lü tatlı kirli tuzlu sözlü

128 Küçük ünlü uyumuna uymayan şu sözler yabancı kaynaklıdır: ümit sinüs sinüzit mühim üniversite fakülte daktilo meteoroloji

129 Bitişik yazılan birleşik sözcüklerde uyum bulunmayabilir. Birleşik sözcüğü oluşturan sözlerde ayrı ayrı uyum aranır: orduevi ordu evi

130 Türkçe sözcüklerde ünlülerle kimi ünsüzler arasında görülen uyumdur. Uyum ünlülerin hepsi ile ünsüzlerin birkaçı arasındadır. Türkçede ünlülerle ancak bir uyum içerisinde bir araya gelen ünsüzler, ön ve art olarak karşılıkları bulunan damak ünsüzleri ile ince ve kalın /L/ dir (/l/ ve /ḷ/). Türkçe sözcüklerde ön damak ünsüzleri ile /l/ ancak ince ünlülerle; art damak ünsüzleri ile /ḷ/ ise ancak kalın ünlülerle bir arada bulunabilirler.

131 Kısacası Türkçedeki ünlü ünsüz uyumu esas itibariyle ön ve art damak ünsüzleri ile ince ve kalın ünsüzlerin birbirine uyması olayıdır. Ön ve arka olarak iki şekli olan l ünsüzü de bu uyuma girmektedir. Buna göre Türkçe sözlerde /k/, /g/, /ğ/, /l/ ile ancak /e/, /i/, /ö/, /ü/ ünlüleri; /ḳ/, /ġ/, /ĝ/, /ḫ/, /ḷ/ ile ancak /a/, /ı/, /o/, /u/ ünlüleri bir arada bulunabilirler.

132 sayġı sevgi ḳol kim aḷt dil yaĝmur iğne yoḫ

133 /ḫ/ ünsüzünün aslı /ḳ/ olduğu için, Türkçede ancak kalın vokalli kelimelerde bulunabilir. Özellikle /ḫ/ yı atmış bulunan İstanbul Türkçesinde görülen ve /ḫ/ dan türemiş bulunan /h/ ünsüzünün de ancak kalın ünlülü sözcüklerde bulunması doğaldır. dahi, hani, hangi gibi kuraldışılaşan eskiden kalın ünlülü bu sözcükler çok yakın zamanda ve özellikle yazı dilinde bozulmuş olan bu sözcüklerde /h/ nin yanında ayni zamanda kalın ünlü de vardır.

134 Ön ve arka olarak karşılıklı iki biçimleri bulunan bu ünsüzlerle ünlüler arasındaki bu uyum Türkçenin belli başlı ses özelliklerinden birini oluşturur. Türkçe hiçbir dönemde, hiçbir alanda bu uyum dışına çıkılmamıştır. Türk hançeresi bu uyuma aykırı sözcükleri ancak özel bir zorlama sonucunda büyük bir güçlükle ve yapay bir gayretle çıkarabilmektedir.

135 Onun içindir ki Türkçeye geçmiş bulunan ve içinde böyle bir uyum bulunmayan bu ve benzeri yabancı sözleri bugün ancak eski yazıyı ve dolayısıyla o sözlerin asıllarını bilen okumuşlar doğru söylemekte, buna karşılık halk kitleleri, eski yazıyı bilmeyenler çok kez yanlış söylemekte ve Türkçeye uydurmaktadır. Yapay bir gayret harcamayanların dilinde tenḳid, zevḳ, şevḳ, inḳılap vb. aslında /ḳ/ lı olan sözlerin /k/ ile; idrâk, pâk, helâk vb. aslında /k/ li olan sözlerin /ḳ/ ile söylenmesi bundandır.

136 Sonuç olarak, Türkçe sözcüklerde ince ünlülerle /ḳ/, /ġ/, /ĝ/, /ḫ/, /ḷ/ ünsüzleri; kalın ünlülerle /k/, /g/, /ğ/, /l/ ünsüzleri bir arada bulunmaz. Demek ki Türkçede kullanılan ve bu uyum dışında kalan her kelime yabancıdır. iştirak iḳamet metruk mevḳi emlak eşḳiya > eşḳıya Hollanda Haldun petrol

137 Türkçe sözcüklerde yan yana gelen ünsüzlerin ötüm bakımından birbiriyle benzeşmesi olayıdır. Bu yönüyle ünsüzler arasında bir uyumdur. Bu nedenle kısaca ünsüz uyumu olarak da adlandırılır. Ancak uyum, yan yana bulunan ünsüzler açısındandır. Ünsüzlerle ilgili bu uyum aslında doğrudan doğruya ünsüzlerin nitelikleriyle ilgilidir. Bu nitelikleri anımsayalım:

138 Ötümsüz ünsüzlerin ötümlüler arasında birer karşılıkları bulunduğunu biliyoruz. Karşılıklı olma durumu, oluşum noktalarının aynı olmasından kaynaklanmaktadır. Ötümlü ötümsüz birbirinin karşılığı olan ünsüzler şunlardır: ÖTÜMLÜ /b/ /c/ /d/ /g/ /ġ/ /ğ/ /ĝ/ /j/ /v/ /z/ ÖTÜMSÜZ /p/ /ç/ /t/ /k/ /ḳ/ /h/ /ḫ/ /ş/ /f/ /s/ Ötümsüz karşılığı bulunmayan ötümlü ünsüzler ise şunlardır: /l/ /ḷ/ /m/ /n/ /ŋ/ /ῄ/ /r/ /y/

139 Türkçe sözcüklerde, ötümlü ve ötümsüz olarak birbirlerinin karşılığı olan ünsüzlerden ancak aynı türden olanlar yan yana gelebilirler. Sözcük içinde, karşılıklı ünsüzlerden ancak ötümlüler ötümlülerle, ötümsüzler de ötümsüzlerle yan yana gelebilirler: göz+de dağ+da kış+ta güç+te Ötümsüz ünsüzler, ötümsüz karşılıkları olan ötümlü ünsüzlerle yan yana bulunmazlar. Yan yana geldiklerinde onları ötümsüzleştirirler: yor-gun bil-gin coş-gun> coşkun geç-gin > geçkin

140 Ötümsüz ünsüzler sözcük içinde ötümsüz ünsüzler dışında ancak ötümsüz karşılığı olmayan ötümlü ünsüzlerle yan yana bulunabilirler: suç+lar taş+la-mak yırt-maç çek-mece Kısacası Türkçede sözcük içinde, ötümsüz ünsüzler ancak ötümsüz ünsüzlerle veya ötümsüz karşılığı olmayan ötümlü ünsüzlerle: geç-ti, at+lı; Ötümsüz karşılığı olan ötümlü ünsüzler ancak ötümsüz karşılığı olan veya olmayan ötümlü ünsüzlerle: yaz-dı, yaz+lık;

141 Ötümsüz karşılığı olmayan ötümlü ünsüzler ise ötümsüz ünsüzlerle veya ötümsüz karşılığı olan veya olmayan ötümlü ünsüzlerle, yani bütün ünsüzlerle: toprak, aldatmak, ayrı, ilçe yan yana bulunabilirler. Türkçe sözcüklerde ünsüzlerin böyle bir uyum içinde yan yana bulunmaları ünsüzle başlayan eklerin bir bölümünün, başlarındaki ünsüz bakımından iki şekilli olmasını gerektirir.

142 Ötümsüz karşılığı olmayan ötümlü ünsüzlerle başlayan eklerde, bu ünsüzler her çeşit sesle yan yana gelebildikleri için, böyle bir çeşitlilik yoktur. Örneğin -ma, -me ve -mış, -miş, -muş, -müş ekleri baştaki ünsüz bakımından tek şekillidirler. Ötümlü ve ötümsüz olarak karşılıklı şekilleri bulunan ünsüzlerle başlayan eklerin baştaki ünsüz bakımından çift şekilleri vardır.

143 Aynı ekin hem ötümsüz karşılığı olan ötümlü bir ünsüzle başlayan şekli, hem de ötümsüz ünsüzle başlayan şekli mevcuttur: +ca, +ce, +ça, +çe; +da, +de, +ta, +te eklerinde olduğu gibi. Köklerin sonundaki seslere göre bu eklerin ötümlü veya ötümsüz ünsüzle başlayan şekilleri kullanılır.

144 Sonu ünlüyle veya ötümlü ünsüzle biten köklere bu çeşit eklerin ötümlü ünsüzle başlayan şekilleri, sonu ötümsüz ünsüzle biten köklere de ötümsüz ünsüzle başlayan şekilleri eklenir: oda+dan, yol+cu, yan-dı; ağaç+tan, süt+çü, yap-tı vb.

145 Yan yana gelen ünsüzler arasındaki bu uyum Batı Türkçesinin ancak son zamanlarında, özellikle bugünkü Türkçede tam bir şekilde kendisini göstermiştir. Eski Türkçede, Eski Anadolu Türkçesinde, Osmanlı Türkçesinde böyle bir uyum yoktu. Kalıplaşan Osmanlı Türkçesinde eklerin ünsüz benzeşmesi dışında kaldığı görülürse de bunun yalnızca yazımda olduğu, XVII. yüzyıldan sonra konuşmada uyumun başladığı düşünülmektedir: ḳoşdı قوشدى koştu

146 Bugün uyum yalnızca Türkçe sözcükler için değil Türkçeye girmiş kimi yabancı sözler için de geçerli olmakta ve alıntı sözler de bu uyum bakımından Türkçeleşmektedir. Yeni Türk yazısına geçilmesinden sonra kökenleri ve doğru biçimleri bilinmez hâle gelen bu yabancı sözler Türk hançeresinde bugün tamamıyla Türkçedeki ünsüz uyumuna göre söylenmekte ve çok defa da söylendikleri gibi yazılmaktadırlar: taḳdim > taḳtim, müsbet > müspet, tezkire > teskere, tarafdar > taraftar vb.

147 Kimi sözcüklerde ise ünsüz benzeşmesi anlam ayırıcı nitelik kazanmıştır: abdest aptes abdest > *apdest > aptes Bugün Türkçede tam bir ünsüz uyumu vardır. Bunun için yazıda bu uyumu göz önünde bulundurmak, köklerde ve özellikle baştaki ünsüzün ötümlü-ötümsüz olması bakımından çift şekilleri bulunan eklerin köklerle birleşmesinde herhangi bir yanlışlığa düşmemek gerekir.

148 SONUÇ Başlıca ses özelliklerini kavrayarak Türkçe sözcükleri yabancı sözlerden ayırt edebilecek ölçüde bir donanım kazanmış bulunmaktayız. Bu ses özelliklerine uygun olup olmadıklarına bakarak Türkçe sözcüklerle yabancıları artık kolaylıkla ayırt edebiliriz. Böylece sözcükleri dil bilgisi ve dil bilimi ölçütleriyle incelerken onlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini biliriz.

149 Osmanlı Türkçesi yazısıyla yazarken veya bu yazıyla yazılmış metinleri okurken doğru yazma ve okuma kurallarını edinmiş oluruz. Kuşkusuz her yabancı sözcük bu ses özelliklerine aykırı olmayabilir. Türkçe sözlere benzeyen nitelikte yabancı sözler de olabilir: başkan volkan Bu durumda Türkçenin yapı özellikleri de önem kazanmaktadır.

150 Bununla birlikte yabancı sözcüklerin çoğu bu özelliklerin bir veya birkaçına aykırılıklar gösterirler. Bunun için onları kolaylıkla ve ilk bakışta ayırt etmek mümkündür. Unutulmaması gereken Türkçe sözcüklerin, başka sebeplere dayanan kuraldışılardan başka bu özelliklere aykırı olamayacaklarıdır.

ÜNLÜLER BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU. Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden sonra ince ünlülerin gelmesine büyük ünlü uyumu denir.

ÜNLÜLER BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU. Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden sonra ince ünlülerin gelmesine büyük ünlü uyumu denir. ÜNLÜLER 1 Türkçe de sekiz ünlü harf vardır: A, E, I, Í, O, Ö, U, Ü DÜZ GENÍŞ Geniş dar geniş dar KALIN A I O U ÍNCE E Í Ö Ü BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU Türkçe bir sözcükte kalın ünlülerden sonra kalın, ince ünlülerden

Detaylı

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 6.Hafta TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI 6.Hafta SES BİLGİSİ Bir dilin seslerini, boğumlanma noktalarını, boğumlanma özellikleri inceleyen dil bilimi kolu ses bilgisidir. Harf, sesin yazıdaki işaretidir.

Detaylı

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB.

SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. SES BİLGİSİ YÜCEL ÖNEN TÜRK DİLİ VE EDEB. 1 BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU (Kalınlık-İncelik Uyumu) Çok heceli kelimelerde ünlüler hep kalın ya da hep ince olmalıdır.buna kalınlık incelik uyumu denir. çocuklar Hepsi

Detaylı

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu)

Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Büyük Ünlü Uyumu (Kalınlık-İncelik Uyumu) Türkçede 8 tane ünlü harfin 4 tanesi kalın, 4 tanesi ince ünlüdür. Büyük ünlü uyumu bir kelimedeki ünlü harflerin ince veya kalın olmasıyla ilgilidir. Kalın Ünlüler:

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23

Zeus tarafından yazıldı. Cumartesi, 09 Şubat :20 - Son Güncelleme Pazartesi, 15 Şubat :23 Yazı İçerik Nedir Ünlü Daralması Kaynaştırma Harfleri Ulama Ses Düşmesi Ünlü Düşmesi Ünsüz Düşmesi Ses Türemesi Ünsüz Benzeşmesi Ünsüz Yumuşaması ÜNLÜ DARALMASI Sözcüklerin sonlarında bulunan geniş ünlüler

Detaylı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Güz Yarıyılı SÖYLEYİŞ VE BOĞUMLANMA KUSURLARI Atlama (Kendisi / Kensi), bir dakika-bi dakka / nasılsınız-nassınız Gevşeklik (Boğumlanma

Detaylı

Ses Bilgisi. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü harflerin, kalınlık-incelik yönünden uyumudur. Büyük Ünlü Uyumuyla İlgili Kurallar :

Ses Bilgisi. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü harflerin, kalınlık-incelik yönünden uyumudur. Büyük Ünlü Uyumuyla İlgili Kurallar : Ses Bilgisi Ünlüler (sesliler) : Ses yolunda herhangi bir engele uğramadan çıkan seslerdir. Ünlüler tek başlarına söylenebilen, tek başlarına hece ya da sözcük olabilen seslerdir. Büyük Ünlü Uyumu : Ünlü

Detaylı

1. Türkçeyi diğer dillerden ayıran özelliklerin başında ses uyumları gelir. Türkçede dört çeşit ses uyumu vardır:

1. Türkçeyi diğer dillerden ayıran özelliklerin başında ses uyumları gelir. Türkçede dört çeşit ses uyumu vardır: Yazı İçerik Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Ünsüz Uyumu Ünlü-Ünsüz Uyumu TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ 1. Türkçeyi diğer dillerden ayıran özelliklerin başında ses uyumları gelir. Türkçede dört çeşit ses

Detaylı

A y ş e y i m a s a s ı k a p ı n a y e d i ş e r a l t ı ş a r a r a b a y a

A y ş e y i m a s a s ı k a p ı n a y e d i ş e r a l t ı ş a r a r a b a y a KAYNAŞTIRMA HARFLERİ SES OLAYLARI Y a Ş a S ı N k a y n a ş t ı k. KAYNAŞTIRMA HARFLERİ Ünlüyle biten bir kelimenin sonuna durum eki ya da üleştirme eki gelirse araya kaynaştırma sesleri girer. A y ş e

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

Türkçede heceler şöyle meydana gelmiştir.

Türkçede heceler şöyle meydana gelmiştir. TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Hece- harf bilgisihece: Ağzımızın bir hareketiyle çıkan seslere HECE denir. Kelimeler hecelerden, heceler harflerden meydana gelir. A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü derken ağzımızı bir

Detaylı

Ünite3: Ses Bilgisi Giriş

Ünite3: Ses Bilgisi Giriş Ünite3: Ses Bilgisi Giriş Konuşma seslerini özellikleri, türleri, sözcüklerdeki sıralanışları, görevleri ve uğradıkları değişmeler açısından araştıran, sınıflandıran ve herhangi bir kurama dayalı olmayan,

Detaylı

Büyük, küçük ünlü uyumu ve Kaynaştırma harfleri

Büyük, küçük ünlü uyumu ve Kaynaştırma harfleri 2002 Büyük, küçük ünlü uyumu ve Kaynaştırma harfleri Şemsettin Bulut Yrd. Dç. Dr. Nuray GEDİK Bilgisayar I Dersi 13.12.2012 Şemsettin Bulut 13.12.20121: 1 Büyük Ünlü Uyumu Bir kelimenin birinci hecesinde

Detaylı

SES BİLGİSİ VE TELAFFUZ (SÖYLEYİŞ) TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ SES BİLGİSİ Dilin temelini sesler oluşturur. Seslerin yazıya çevrilmesinde kullanılan işaretlere harf denir. Harflerin belli bir sıraya göre

Detaylı

Türk alfabesindeki harflerin sıra sayıları, adları, kitap ve el yazısı biçimleri ile kodları** aşağıda belirtilmiştir:

Türk alfabesindeki harflerin sıra sayıları, adları, kitap ve el yazısı biçimleri ile kodları** aşağıda belirtilmiştir: Ses, Harf ve Alfabe Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşime ses denir. Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

Güner, Galip, Kıpçak Türkçesi Grameri, Kesit Yayınları, İstanbul, 2013, 371 S.

Güner, Galip, Kıpçak Türkçesi Grameri, Kesit Yayınları, İstanbul, 2013, 371 S. Dil Araştırmaları Sayı: 12 Bahar 2013, 297-301 ss. Güner, Galip, Kıpçak Türkçesi Grameri, Kesit Yayınları, İstanbul, 2013, 371 S. Melike Uçar * 1 Kıpçak Türkçesi, XIX. yüzyıldan bu yana bilim adamları

Detaylı

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir.

SES (HARF) BİLGİSİ. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. İSMET ÖZCAN SES (HARF) BİLGİSİ Dili oluşturan sesleri göstermeye yarayan işaretlere (sembollere) harf denir. Türkçe alfabemizde (abecemizde) 29 harf vardır. Alfabetik sırası şöyledir. a, b, c, ç, d, e,

Detaylı

Sessiz değişimi" ya da "sessiz yumuşaması" olarak da bilinir. Türkçede sözcük sonlarında süreksiz yumuşak harfler (b, c, d, g) bulunmaz; bu

Sessiz değişimi ya da sessiz yumuşaması olarak da bilinir. Türkçede sözcük sonlarında süreksiz yumuşak harfler (b, c, d, g) bulunmaz; bu SELMA ÇİMEN 20110904055 Altıncı sınıf Ses bilgisi ünitesi içinde yer alan Ünsüz yumuşaması konusunu ve bu konu hakkındaki testleri içeren bir sunumdur. 1 Sessiz değişimi" ya da "sessiz yumuşaması" olarak

Detaylı

Türkçede Orta Hece Düşmesi

Türkçede Orta Hece Düşmesi سقوط المقطع األوسط في اللغة التركية ا.م.د محسن كوثر إن سقوط المقطع الاوسط في الكلمات المتكونة من ثلاثة مقاطع في اللغة التركية هي الاكثر انتشا ار فبعض المقاطع في اللغة التركية يتكون من حرف صوتي واحد فسقوطه

Detaylı

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır?

Yukarıda numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından farklıdır? 1. (1) Şair yeni bir şiir kitabı yayınladı.(2) Kitap, şairin geleneksel şiir kalıplarını kullanarak yazdığı şiirlerden oluşuyor.(3) Bu şiirlerde kimi zaman, şairin insanı çok derinden etkileyen sesini

Detaylı

Eş Zamanlı İnceleme: Belli dönemler içerisinde dili inceler. Örneğin Kırgız Türkçesi ile Azeri Türkçesi SES BİLGİSİ

Eş Zamanlı İnceleme: Belli dönemler içerisinde dili inceler. Örneğin Kırgız Türkçesi ile Azeri Türkçesi SES BİLGİSİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRKİYE TÜRKÇESİ - I DERS NOTLARI 1. Sınıf - 1. Dönem İsa SARI www.isa-sari.com DİLİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ: Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir vasıta, kendisine

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

Fiilden İsim Yapma Ekleri

Fiilden İsim Yapma Ekleri Fiil kök ve gövdelerinden, isimler yapmakta kullanılan eklerdir. Bu eklerin sayıca çok ve işlek olması, Türkçenin fiilden isim yapmaya elverişli bir dil olduğunun da göstergesidir. 1. -gan, -gen; -kan,

Detaylı

Bu gerçeği bilen Atatürk, Türk Dil Kurumunu kurdu. ( Aşağıdaki ilk üç soruyu parçaya göre cevaplayın.)

Bu gerçeği bilen Atatürk, Türk Dil Kurumunu kurdu. ( Aşağıdaki ilk üç soruyu parçaya göre cevaplayın.) Dil ve kültür birbirini tamamlar. Biri olmadan diğeri olmaz. Dil, ulusal olduğu ölçüde ulusal kültür oluşur. Biraz Fransızca, biraz İngilizce çokça Arapça sözcüklerle dolu bir dil ile ulusal kültür oluşmaz.

Detaylı

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİ KISA ÖZET www.kolayaof.com

Detaylı

Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. Doç. Dr. S. EKER

Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. Doç. Dr. S. EKER TÜRK DİLİ ÜZERİNE BİRKAÇ NOT Başkent Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doç. Dr. S. EKER 1 Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir Dilin millî ve zengin olması millî

Detaylı

SESLER VE SES UYUMLARI

SESLER VE SES UYUMLARI SES BİLGİSİ SESLER VE SES UYUMLARI Türkçede sesler, ünlüler ve ünsüzler olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Ses yolunda bir engele çarpmadan çıkan sese ünlü denir. Ünlüler kendi başına hece oluşturabilir

Detaylı

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi)

SES BİLGİSİ SES OLAYLARI. Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) SES BİLGİSİ SES OLAYLARI Ünsüz Benzeşmesi (Sertleşmesi) Sert ünsüzlerden biriyle (f, s, t, k, ç, ş, h, p) biten bir sözcükten sonra yumuşak ünsüzle c, d, g başlayan bir ek gelirse ekin başındaki yumuşak

Detaylı

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI

-DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI 2012 -DE, -DA VE -Kİ NİN YAZIMI AYDIN ARIDURU BİLGİSAYAR 1 ÖĞRETİM GÖREVLİSİNİN ADI: YRD. DOÇ. NURAY GEDİK 05.12.2012 İÇİNDEKİLER İçindekiler... 1 -de da ve ki nin yazımı konu anlatımı... 2-6 -de da ve

Detaylı

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 11.Hafta

TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI. 11.Hafta TÜRK DİLİ I DERSİ UZAKTAN EĞİTİM DERS SUNULARI 11.Hafta Yapım Ekleri ve Uygulaması Fiilden İsim Yapma Ekleri Sıfat Fiil Ekleri Fiilden Fiil Yapma Ekleri Zarf Fiil Ekleri Fiilden İsim Yapma Ekleri Fiil

Detaylı

Ders Adı : TÜRK DİLİ I: SES VE YAPI BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : TÜRK DİLİ I: SES VE YAPI BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ I: SES VE YAPI BİLGİSİ Ders No : 03040004 Teorik : Pratik : 0 Kredi : ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

Türkçe Öğreniyorum. Ders Kitabı

Türkçe Öğreniyorum. Ders Kitabı 1 Türkçe Öğreniyorum 1 DERS KİTABI 1. ÜNİTE Tanışalım 9-22 Konu / Dil Bilgisi Alfabe Dinleme Okuma Selam Nasılsın? Konuşma Yazma Sen de Söyle Senin Adın Ne? 2. ÜNİTE Sınıfımız 23-36 Konu / Dil Bilgisi

Detaylı

SES BILGISI YAZIM (İMLA) KURALLARI NOKTALAMA. Telaffuz (Söyleyiş) Türkçenin Sesleri ve Özellikleri

SES BILGISI YAZIM (İMLA) KURALLARI NOKTALAMA. Telaffuz (Söyleyiş) Türkçenin Sesleri ve Özellikleri SES BILGISI YAZIM (İMLA) KURALLARI NOKTALAMA Telaffuz (Söyleyiş) Türkçenin Sesleri ve Özellikleri b. Harezm Türkçesi XII. yüzyıldan başlamak üzere XIII ve XIV. yüzyıllarda Amuderya bölgesi merkez olmak

Detaylı

Türk Dilindeki Yabancı Kelimelerin Türkçe Öğretimine Etkileri

Türk Dilindeki Yabancı Kelimelerin Türkçe Öğretimine Etkileri Türk Dilindeki Yabancı Kelimelerin Türkçe Öğretimine Etkileri Tarkan Tekten Uluslararası Tolerans Eğitim Vakfı, Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi Türkçe Öğretmeni, Akademisyen dunyadili@gmail.com

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Yazar Feyza Tokat ISBN: Takım Numarası: 978-605-9247-50-4 (Tk) Cilt I: 978-605-9247-51-1 (1.c) 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No:

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen adlardır. Kişi

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ

TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ Türkçede İstanbul ağzına göre konuşmayı sağlayan 29 ses saptanmıştır. Bunların 8 tanesi sesli(ünlü) 21 tanesi sessiz (ünsüz) dir. Sesliler (Ünlüler) Ses organlarının ortaklaşa

Detaylı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı

Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı yor eki takılınca kök ya da gövdelerin sonlarındaki (a, e) geniş ünlüleri darlaşarak (ı, i) olur: Anla - anlıyor, dinle -

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 1. Edebiyat tarihinin incelediği konuları açıklar. 2. Edebî eserlerin yazıldığı dönemi temsil eden belge olma niteliğini sorgular 3. Uygarlık tarihiyle edebiyat

Detaylı

ÜNİTE NO: VII YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER

ÜNİTE NO: VII YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER ÜNİTE NO: VII YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER (Bu ünite 10. Hafta nın devamı niteliğindedir. 10. Hafta nın ders notlarını almayı unutmayınız.) AMAÇLAR: 1. Dilimizin yapısını tanıtmak 2. Dilimizin sözcük türetme

Detaylı

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler

Türkçe. Cümlede Anlam 19.02.2015. Cümlenin Yorumu. Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler Metinde Kazandıkları Anlamlara Göre Cümleler 16-20 MART 3. HAFTA Cümledeki sözcük sayısı, anlatmak istediğimiz duygu ya da düşünceye göre değişir. Cümledeki sözcük sayısı arttıkça, anlatılmak istenen daha

Detaylı

Beş Duyumuz Duyu Organları ve Görevleri

Beş Duyumuz Duyu Organları ve Görevleri Beş Duyumuz Duyu Organları ve Görevleri Çözümlü Soru - 4 Deri ile ilgili olarak verilen aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Vücudumuzu bir örtü gibi kaplayarak güzel bir görünüm kazandırır. B)

Detaylı

A1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur?

A1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur? A1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yoktur? A) TV'da güzel bir film varmış. B) Benim de İzmit de bir işim var. C) Sünbül gibi bir çiçek görmedim. D) Televizyondaki yabancı programlar

Detaylı

1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ

1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ 1. DÜNYADAKİ BAŞLICA DİL AİLELERİ Kaynak bakımından birbirine yakın olan diller bir aile teşkil ederler. Dünya dilleri bu şekilde çeşitli dil ailelerine ayrılırlar. Bir dil ailesi tarihin bilinmeyen devirlerinde

Detaylı

HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin]

HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin] HOCA NAZAR HÜVEYDĀ RAHĀT-I DİL [İnceleme-Metin-Dizin] Yazar Prof. Dr. Funda Toprak ISBN: 978-605-9247-65-8 1. Baskı Ağustos, 2017 /Ankara 500 Adet Yayınları Yayın No: 237 Web: grafikeryayin.com Kapak ve

Detaylı

YAZIM (İMLÂ) KURALLARI

YAZIM (İMLÂ) KURALLARI YAZIM (İMLÂ) KURALLARI 1. Büyük Harflerin Yazımı Yazıda cümlenin ilk kelimesi büyük harfle başlar. Sanat, toplumun gelişmesine yardımcı olur. Düşünce üretimine katkıda bulunur. İnsanı disipline eder. Şiirdeki

Detaylı

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI *KÖK * YAPIM EKLERİ * ÇEKİM EKLERİ * YAPILARINA GÖRE SÖZCÜKLER K Ö K Sözcüğü oluşturan en küçük anlamlı dil birimine kök denir. Kök halinde bulunan sözcükler yapım eki almamıştır

Detaylı

Sıfır işareti (Ø) artık kullanılmayan ses ve biçimleri göstermek için kullanılır. Bir kişi dili tek başına dönüştüremez à dil toplumsal bir olgudur.

Sıfır işareti (Ø) artık kullanılmayan ses ve biçimleri göstermek için kullanılır. Bir kişi dili tek başına dönüştüremez à dil toplumsal bir olgudur. Türkçe Ses Bilgisi Tamamı Özet Türkçe Ses Bilgisi (1) Semboller A. a, e I. ı, i U. u, ü X. ı,i,u,ü C. c, ç D. d, t K. k, k G. ğ, g İyelik 1. Tekil kişi eki, -m dir. Ana Tükçe à Türkçenin henüz yazılı eserinin

Detaylı

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN

C CADI CAHİL CAM CAMİ CAN C CADI CAHİL Sağ el sağ omuz hizasında, işaret parmağı ve başparmak açık öbür parmaklar kapalıdır (C el). El öne doğru hareket ettirilerek C harfi işaret edilir. Sağ el karnın üst hizasında ve sol el göğüs

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri Türk Dilinin Gelişmesi ve Tarihî Devreleri TÜRK DİLİ - I Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türk dilinin dünya dilleri

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI Uzun Dönemli Amaç : İLK OKUMA-YAZMA Tümceyi sözcüklere ayırır. 1. Tümcenin kaç sözcüklü olduğunu söyler. 2. Tümcenin sözcüklerinin altlarını çizerek gösterir. 3. Tümce kartını sözcüklerinden keserek ayırır.

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

Türk Dili I El Kitabı

Türk Dili I El Kitabı Türk Dili I El Kitabı Editörler Osman Gündüz Osman Mert Yazarlar Sıddık Bakır Yasin Mahmut Yakar Osman Mert Kürşad Çağrı Bozkırlı Erhan Durukan Nurşat Biçer Oğuzhan Yılmaz M. Abdullah Arslan Osman Gündüz

Detaylı

AHMET TURAN SİNAN, TÜRKÇENİN DEYİM VARLIĞI, KUBBEALTI YAYINCILIK, MALATYA 2001, 516 S.

AHMET TURAN SİNAN, TÜRKÇENİN DEYİM VARLIĞI, KUBBEALTI YAYINCILIK, MALATYA 2001, 516 S. AHMET TURAN SİNAN, TÜRKÇENİN DEYİM VARLIĞI, KUBBEALTI YAYINCILIK, MALATYA 2001, 516 S. Yavuz TANYERİ * Genellikle gerçek anlamından az çok ayrı, kendine özgü bir anlam taşıyan kalıplaşmış söz öbeği 1 olarak

Detaylı

ÜNİTE NO: VII YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER AMAÇLAR:

ÜNİTE NO: VII YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER AMAÇLAR: ÜNİTE NO: VII YAPI BAKIMINDAN SÖZCÜKLER AMAÇLAR: 1. Dilimizin yapısını tanıtmak 2. Dilimizin sözcük türetme yollarını göstermek 3. Dilimizi doğru telaffuz ettirmek 4. Dilimizdeki alıntı sözcük ve ekleri

Detaylı

TÜRKÇE DERSİ GÖRSEL OKUMA TESTİ Kubilay ORAL

TÜRKÇE DERSİ GÖRSEL OKUMA TESTİ Kubilay ORAL TÜRKÇE DERSİ GÖRSEL OKUMA TESTİ Kubilay ORAL. SORU 1 SORU 2 Aşağıdakilerden hangisi insanın çevreye verdiği zararları anlatmamaktadır? Yukarıdaki karikatür hangi deyimi anlatıyor olabilir? Göze girmek

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed... 1 / 7 22.05.2018 15:55 Fen - Edebiyat Fakültesi Türk ve Edebiyatı Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap

Detaylı

1.KÖK 2.EK 3.GÖVDE. Facebook Grubu TIKLA.

1.KÖK 2.EK 3.GÖVDE. Facebook Grubu TIKLA. 1.KÖK Facebook Grubu TIKLA 2.EK https://www.facebook.com/groups/turkceogretmenler/ 3.GÖVDE 1 Ailesi 2 Tanımlar: 1-KÖK:Bir sözcüğün parçalanamayan anlamlı en küçük parçasıdır. Bütün ekler çıkarıldıktan

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25

ÝÇÝNDEKÝLER. Diyalog Tamamlama...24 2. Haftanýn Testi...25 ÝÇÝNDEKÝLER A. BÝRÝNCÝ TEMA: BÝREY VE TOPLUM Küçük Cemil...11 Bilgi Hazinemiz (Hikâye Yazmaya Ýlk Adým)...14 Güzel Dilimiz (Çaðrýþtýran Kelimeler - Karþýlaþtýrma - Þekil, Sembol ve Ýþaretler - Eþ Anlamlý

Detaylı

VURGU. *Be-bek durmadan ağlıyordu. /Be-bek te oturuyorlarmış. * * *Bu yazıyı o-ku-ma.

VURGU. *Be-bek durmadan ağlıyordu. /Be-bek te oturuyorlarmış. * * *Bu yazıyı o-ku-ma. VURGU Sözcükte bir hecenin, söz grubunda bir kelimenin, cümlede bir ögenin diğerlerinden baskısı, ezgisi, tonlaması bakımından farklı söylenmesine vurgu denir. Vurgulu hece vurgusuz heceye oranla daha

Detaylı

Faydalı Olması Dileklerimizle...

Faydalı Olması Dileklerimizle... 23 Faydalı Olması Dileklerimizle... Emrah&Elvan PEKŞEN ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Deyimler Duygu,düşünce ve durumları

Detaylı

İLKÖĞRETİM OKULU 2-/A SINIFI TÜRKÇE DERSİ İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ KURSU PLANI

İLKÖĞRETİM OKULU 2-/A SINIFI TÜRKÇE DERSİ İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ KURSU PLANI Ekim İLKÖĞRETİM OKULU 2-/A SINIFI TÜRKÇE DERSİ İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ KURSU PLANI AY GÜN SÜRE/dk KAZANIMLAR KONU / Yapılacak Çalışma Yazma Kurallarını Uygulama: e sesini öğreniyorum. 1. Yazmaya hazırlık

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Adı: Soyadı: Doğum Tarihi: Yaşı: Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES

Detaylı

Türkiye Türkçesindeki Farsça Sözcükler ve Kullanım Şekilleri

Türkiye Türkçesindeki Farsça Sözcükler ve Kullanım Şekilleri Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2009 13 (1): 131-142 Türkiye Türkçesindeki Farsça Sözcükler ve Kullanım Şekilleri Halit DURSUNOĞLU (*) Özet: Türkiye Türkçesinin en kapsamlı sözlüklerinden

Detaylı

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

OKUMA ANLAMA ANLATMA. 1 Her yerden daha güzel olan yer neresiymiş? 2 Okulda neler varmış? 3 Siz okulda kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Soruları cevaplayınız. OKULUMUZ Her yerden daha güzel, Bizim için burası. Okul, sevgili okul, Neşe, bilgi yuvası. Güzel kitaplar burda, Birçok arkadaş burda, İnsan nasıl sevinmez,

Detaylı

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama CÜMLE YÖNTEMİ KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama Okulları için de kullanılmaktadır. Bu yöntemde

Detaylı

A) Ünsüzle biten bir sözcüğe ile getirildiğinde başındaki " i " sesi düşer ve ünlü uyumuna uyar.

A) Ünsüzle biten bir sözcüğe ile getirildiğinde başındaki  i  sesi düşer ve ünlü uyumuna uyar. Yazım (İmla) Kuralları "ile" Sözcüğünün Ek Olarak Yazımı: "ile" sözcüğü kendinden önce gelen sözcüğe bitişik yazılırsa şu kurallara dikkat edilir : A) Ünsüzle biten bir sözcüğe ile getirildiğinde başındaki

Detaylı

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır.

-Anadolu Türkleri arasında efsane; menkabe, esatir ve mitoloji terimleri yaygınlık kazanmıştır. İçindekiler 1 Efsane Nedir? 2 Efsanenin Genel Özellikleri 3 Efsanelerin Oluşumu 4 Oluşumuyla İlgili Kuramlar 5 Efsanelerin Sınıflandırılması 6 Efsanelerde Konu ve Amaç 7 Efsanelerde Yapı, Dil ve Anlatım

Detaylı

3 YAŞ BİRİMİ EKİM BÜLTENİ

3 YAŞ BİRİMİ EKİM BÜLTENİ 3 YAŞ BİRİMİ EKİM BÜLTENİ 3 YAŞ BİRİMİ EKİM AYI ŞARKILARIMIZ OKULUMU SEVERİM Biz anasınıfı çocuklarıyız, Hem çalışırız,hem oynarız. Çok severiz biz okulu, Yaşasın yaşasın anaokulu. BAY MİKROP Bay mikrop

Detaylı

KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM

KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM KALIPLAŞMIŞ KELİME ÖBEKLERİNDE ANLAM . İKİLEMELER Bir sözün etkisini artır ak a a ıyla iki söz üğü kalıplaş ası yoluyla oluşa sözlerdir. İlk akışta güçlü kuvvetli iri gözüküyor. Yaptığı ı ya lış olduğu

Detaylı

V VAAT VAAZ VADE VADİ VAGON

V VAAT VAAZ VADE VADİ VAGON V VAAT VAAZ Sağ el işaret ve orta parmak açık öbür parmaklar kapalı (V el) sağ göğüs hizasında parmak uçları yukarıyı gösterecek şekilde tutulur. Sağ el yumruk biçiminde işaret parmağı öne doğru çıkıntılı

Detaylı

ARAP HARFLİ ÖZBEKÇENİN İMLÂ ÖZELLİKLERİ:

ARAP HARFLİ ÖZBEKÇENİN İMLÂ ÖZELLİKLERİ: * Ümit Özgür DEMİRCİ ARAP HARFLİ ÖZBEKÇENİN İMLÂ ÖZELLİKLERİ: Bu çalışmanın konusu, Arap harfli Özbekçenin imlâ özellikleri. Bu çalışma, benim 2001 yılında Çanakkale Onsekizmart Üniversitesinde bitirme

Detaylı

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR 15 1.1. Dilin Tanımı 16 1.1.1. Dil Tabii Bir Vasıtadır 17 1.1.2. Dil, Kendi Kanunları Olan Canlı Bir Varlıktır 17 1.1.3. Dil, Temeli Bilinmeyen Zamanlarda

Detaylı

BİLGİSAYAR 1 IRMAK KARACA 2012

BİLGİSAYAR 1 IRMAK KARACA 2012 BİLGİSAYAR 1 IRMAK KARACA 2012 Ses Bilgisi ( Ünsüz Benzeşmesi ) 2012 [Belgeden bir alıntı veya ilginç bir noktanın özetini yazın. Metin kutusunu belge içinde herhangi bir yere konumlandırabilirsiniz. Kısa

Detaylı

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır:

Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM EDATLAR Tek başına anlamı ve görevi olmayan ancak kendinden önce gelen sözcükle öbekleşerek anlam ve görev kazanan sözcüklerdir. Edatlar şunlardır: 1-GİBİ Cümleye benzerlik, eşitlik,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr., Gaziantep Üniversitesi Kilis Eğitim Fakültesi.

Yrd. Doç. Dr., Gaziantep Üniversitesi Kilis Eğitim Fakültesi. DEMİR, Necati. Trabzon Ve Yöresi Ağızları, Cilt I (Tarih- Etnik Yapı-Dil İncelemesi) - Cilt II (Metinler) - Cilt III (Sözlük), Gazi Kitabevi, Ankara, 2006, 1263 s. Ahmet DEMİRTAŞ Ağızlar, milletlerin binlerce

Detaylı

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE KISA DÖNEMLİ MATERYAL YÖNTEM- i doğru kullanır. 1 2 3 4 Söylenen sözcüğü tekrar eder. Gösterilen ve söylenen nesnenin adını söyler. Gösterilen nesnenin adını söyler. Resmi

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Sözlü Dönem Yazılı Dönem İslamî Dönem Türk Edebiyatı Geçiş Dönemi Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı Batı etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Tanzimat

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor.

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor. - Satır sonunda, yer kalmadığı için yarım kalan kelimelerin bölünmüş olduğunu, yani devamının altta olduğunu göstermek için satır sonunda kullanılır. Bu görevde kullanılınca birleştirme çizgisi denir.:

Detaylı

ÜNİTE NO: V SES BİLGİSİ

ÜNİTE NO: V SES BİLGİSİ 1 ÜNİTE NO: V SES BİLGİSİ Dr. Canan Öktemgil Turgut AMAÇLAR: 1. Ses, harf, alfabe ve yazı kavramlarını ayırt edebilmek, 2. Ses bilgisinin temel kavramlarına hâkim olmak, 3. Türkçenin ünlü ve ünsüzlerini,

Detaylı

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ TDE729 1 3 + 0 6 Sosyal bilimlerle ilişkili

Detaylı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Pazar, 27 Eylül 2009 0949 - Son Güncelleme Pazar, 27 Eylül 2009 0950 TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Dil İnsanların duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak için kullandıkları ses ya da işaretler

Detaylı

Kuşların Gizemli Yolculuğu -Göç!

Kuşların Gizemli Yolculuğu -Göç! Kuşların Gizemli Yolculuğu -Göç! Hiç Leylek leylek havada diye başlayan bir tekerleme duydun mu? Peki, leylekleri havada uçarken gördün mü? Ne kadar güzel görünüyorlar, değil mi? Sadece leylekler mi? Elbette

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ...

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 7 ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... 8 Türk Dillerinin Sınıflandırılması... 14 Türk Dillerinin Ses Denklikleri Bakımından Sınıflandırılması... 16 Altay Dilleri Teorisini Kabul

Detaylı

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri

ÜNİTE 14 ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ. TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ İÇİNDEKİLER HEDEFLER. Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri ŞEKİL BİLGİSİ-II YAPIM EKLERİ İÇİNDEKİLER BAYBURT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Çekim Ekleri İsim Çekim Ekleri Fiil Çekim Ekleri HEDEFLER TÜRK DİLİ Okt. Aslıhan AYTAÇ Bu üniteyi çalıştıktan sonra;

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 3. BÖLÜM NASIL SPİKER OLUNUR? 3.1. Sınava Hazırlık Aşaması... 87. ä İLK SÖZ İbrahim Şahin / Genel Müdür... xv

İÇİNDEKİLER. 3. BÖLÜM NASIL SPİKER OLUNUR? 3.1. Sınava Hazırlık Aşaması... 87. ä İLK SÖZ İbrahim Şahin / Genel Müdür... xv İÇİNDEKİLER ä İLK SÖZ İbrahim Şahin / Genel Müdür... xv ä Radyo Dairesi Başkanlığı... xıı ä Şebnem Savaşçı / Ankara Radyosu Başspikeri... xıx ä Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın / Türk Dil Kurumu Başkanı...

Detaylı

Hece, ses organlarının aynı doğrultudaki hareketiyle ve bir çırpıda çıkarılan ses veya sesler topluluğudur.

Hece, ses organlarının aynı doğrultudaki hareketiyle ve bir çırpıda çıkarılan ses veya sesler topluluğudur. Yazı İçerik Türkçede Hece Çeşitleri Vurgu Nedir Tonlama Nedir TÜRKÇENİN HECE YAPISI VE HECE ÇEŞİTLERİ Hece, ses organlarının aynı doğrultudaki hareketiyle ve bir çırpıda çıkarılan ses veya sesler topluluğudur.

Detaylı

Müziğin Alfabesi Notalardır. =

Müziğin Alfabesi Notalardır. = TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Müziğin Alfabesi Notalardır. = Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı

Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı Russell ın dil felsefesi Frege nin anlam kuramına eleştirileri ile başlamaktadır. Frege nin kuramında bilindiği üzere adların hem göndergelerinden hem de duyumlarından

Detaylı

Türk sözlük sistemi üzerine iki not. Ceval Kaya

Türk sözlük sistemi üzerine iki not. Ceval Kaya 1 Doğu Akdeniz Üniversitesi uluslararası sözlük sempozyumu leri. 20-23 Mayıs 1999, Gazimağusa. Haz. Nurettin Demir-Emine Yılmaz. Gazimağusa, 2001. 83-89. Türk sözlük sistemi üzerine iki not Ceval Kaya

Detaylı