GIRIŞ Malzeme seçimi, fonksiyon tarafından belirlenir. Şekil bazen seçimi etkiler. Bu kısımda şekil dikkate alınmadan malzeme seçimine değinilecektir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GIRIŞ Malzeme seçimi, fonksiyon tarafından belirlenir. Şekil bazen seçimi etkiler. Bu kısımda şekil dikkate alınmadan malzeme seçimine değinilecektir."

Transkript

1 MALZEME SEÇİMİ

2 GIRIŞ Malzeme seçimi, fonksiyon tarafından belirlenir. Şekil bazen seçimi etkiler. Bu kısımda şekil dikkate alınmadan malzeme seçimine değinilecektir.

3 1. İSTENEN ÖZELLİK PROFİLİNİ BELİRLEYİN! 2. EN İYİ EŞLEŞMEYİ BULMAK İÇİN BUNU GERÇEK MÜHENDİSLİK MALZEMELERİYLE KIYASLAYIN!

4 MALZEME SEÇIM STRATEJISI Malzeme krallığının sınıflandırılması ve nitelikleri. Bilgisayar tabanlı yazılım programlarında depolanan verilerin hiyerarşik yapılanmasına örnek. Özellik-profiline göre krallıktan nitelikleri en uygun olan malzeme tasarım için seçilir.

5 MALZEME SEÇIM STRATEJISI 1.Çeviri: tasarım gereksinimleri, sınırlamalar, amaç 2.Ayırma/eleme: bu işi yapamayacak malzemelerin listeden çıkarılması 3.Sıralama: bu işi yapabilecek en iyi malzemelerin listesi 4.Belgeleme: var olan ve benzeri yerlerde kullanılanların listesi

6 Basit kısıtlar: aracın aday ürün olabilmesi için sağlaması gerekir Mevcut araba bilgileri Sınır kısıtı: araba min. 150 hp olmalı. Daha fazla da olabilir AMAÇ Teslimat süresi, koltuk konforu, garanti süresi vb. özelliklerin istenebilirliğine karşı maliyetteki küçük farklılıkları tartılır! KARAR AŞAMASI Kısıtlar ayırma için kullanılır Maliyet sıralama için kullanılır En uygun 3-4 model ek bilgi için kullanılır

7 Aracın gereksinimleri açıktır: kapı sayısı, yakıt türü, güç vb. Bunların hepsi üretici tarafından açıkça listelenmiştir. Bir ürünün herhangi bir bileşeninin tasarım gereksinimleri, yapması gereken şeyi belirtir ancak malzemelerinin hangi özelliklere sahip olması gerektiğini belirtmez!

8 MALZEME SEÇIM STRATEJISI 1. Adım: Çeviri Tasarım gereksinimlerini, malzeme veritabanına uygulanabilecek kısıtlamalara ve hedeflere dönüştürme. Tasarım gereksinimleri doğrultusunda yapılması gereken analizler: i. Fonksiyon: Bu parça ne yapacak? Seçenekleri sınırlandırma! ii. Amaç: Hangi özel şartların sağlanması lazım iii. Kısıtlamalar: maksimize ve minimize edilmesi gerekenler ne? iv. Serbest değişkenler: hangi tasarım değişkenleri serbest Neyi değiştirebilirim? Gerekli olan ne?

9 1. ADIM: ÇEVİRİ Belirli parametreler amacı optimize etmek için ayarlanabilir; tasarımcı, tasarım gereksinimleri tarafından kısıtlanmayan ölçüleri değiştirebilir ve en önemlisi, bileşen için malzeme seçmek konusunda serbesttir. Bunlara serbest değişkenler deniliyor. Fonksiyon, kısıtlar, hedefler ve serbest değişkenler, malzeme seçimi için sınır koşullarını tanımlar. Tasarım gereksinimlerini malzeme özellikleriyle ilişkilendirmenin ilk adımı açık bir fonksiyon, kısıtlama, amaç ve serbest değişken ifadesidir.

10 Fonksiyon: Yüzün ön kısımını ve yan kısımlarını korumak Kısıtlamalar: Kalıplanabilirlik (kıvrımlı yüzey) ve şeffaflık. Amaç: Siper yüzü korumak için olabildiğince yüksek kırılma tokluğuna sahip olmalıdır. (Kıc değerinin maksimuma çıkarılması) Tedarikçilerin veri sayfalarından, el kitaplarından, web tabanlı kaynaklardan veya malzeme seçimi yazılımlarından alınan malzeme özelliklerinin veritabanı.

11 MALZEME SEÇIM STRATEJISI 2. Adım: Ayırma (ayıklama) Bir sonraki görev, kısıtlamaları karşılayamayan malzemeleri ortadan kaldırmaktır. Çünkü niteliklerinden biri veya daha fazlası sınırlamaların dışında kalır. Örnek olarak, "bileşenin kaynar suda çalışması" gerekliliği veya "bileşenin şeffaf olması" gerekliliği, başarılı adayların karşılaması gereken maksimum servis sıcaklığı ve optik şeffaflık özelliklerine açık sınırlar getirmektedir. Bunlara, özellik sınırları denir. Metal? Seramik? Cam? Polimer? Elastomer? Hibrit? Kompozit?

12 MALZEME SEÇIM STRATEJISI 3. Adım: Sıralama Ayırma işleminden geçen malzemeler, mükemmellik kriterini karşılama yeteneklerine göre sıralanır (maliyeti en aza indirgemek veya darbe direncini maksimize etmek gibi). Eğer birden fazla malzeme uygun ise; Hangisi en iyisi? Diğer faktörler ve parametreler nedir? Malzeme İndisleri Kullanılmalı!!

13 SİPER İÇİN AYIRMA VE SIRALAMA AYIRMA, işi yapabilen adayları belirler; SIRALAMA, aralarında bu işi en iyi şekilde yapabilenleri belirler.

14 MALZEME SEÇIM STRATEJISI 4. Adım: Belgeleme (Dökümantasyon) En umut verici adayları derinlemesine araştırmak, bunların günümüzde nasıl kullanıldıklarını, başarısızlıkların vaka incelemelerini ve onlarla en iyi nasıl tasarım yapılacağını incelemek. Belgeleme, tasarım gereksinimleri ve malzeme özellikleri arasında kesin bir eşleşme yapılmasını sağlayarak, kısa listeyi nihai bir seçimle daraltmaya yardımcı olur. Arıza analizleri Korozyon detayları Kullanılabilirlik Fiyatlandırma...

15 SİPER İÇİN BELGELEME

16 YEREL KOŞULLAR Rakip adaylar arasındaki nihai seçim çoğunlukla yerel koşullara bağlı olacaktır: kurum içi uzmanlık veya ekipman, yerel tedarikçilerin durumu vb. Yerel nedenlerden ötürü belirlediğiniz malzemenin kullanılmamasına karar verildiyse bile, hangi malzemenin en iyi olduğunu bilmek her zaman önemlidir.

17 MALZEME İNDİSLERİ Kısıtlamalar malzeme limitlerini belirler. Amaçlar, sınır değerleri aramamız gereken malzeme indislerini tanımlar. Amaç bir kısıtlamaya bağlanmadığında, malzeme indisi basit bir malzeme özelliğini ifade eder. Bunun yerine ikisi birleştiğinde, indis yukarıda belirtilenlerin oluşturduğu bir özellik grubu haline gelir.

18 Bir bileşen üzerindeki yük genellikle eksenel gerilme, eğme, burulma ve basmanın bazı kombinasyonları şeklinde bileşenlerine ayrılabilir. Hemen her zaman, bir mod hakimdir. Bileşene verilen işlevsel ad yükleme şeklini tanımlar: Bağlantı çubukları gerilme yükleri taşır; kirişler ve paneller eğilme momentleri taşır; miller tork taşır; kolonlar bası yönünde eksenel yükleri taşır. "çubuk", "kiriş", "mil" ve "kolon" kelimelerinin her biri bir fonksiyonu ifade eder.

19

20 KÜTLEYİ AZALTMAK: HAFİF VE GÜÇLÜ BAĞLANTI ÇUBUĞU Kesintisiz bir çekme kuvveti F * taşımalı ve mümkün olduğunca hafif olmalıdır. L uzunluğu belli ancak kesit alanı A belirlenmemiştir. Burada, "performansı en üst düzeye çıkarmak", «aynı F * yükü taşınırken kütleyi azaltmak" anlamına gelir. Çevrilmiş tasarım gereksinimleri:

21 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Bir hafif, dayanıklı bağlama çubuğu için malzeme indisi İlk olarak miktarı maksimum ya da minimum yapmak için bir denklem tanımlanmalıdır. Bağ için ağırlığı aşağıdaki gibi tanımlayabiliriz ve bu denklem amaç fonksiyonu olur. Burada A çubuk kesit alanı, r yoğunluğu ifade eder. L ve F tanımlanıp sabitlenirler, kesit alanı serbestliktir. Böylece, A yı küçülterek ağırlığı azaltılmış oluruz. Fakat kesit alanın uygulanan çekme kuvvetini karşılaması sınırlayıcımızdır. Kesit alanını (A) iki denklem kullanarak yok edebiliriz.

22 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Bir hafif, dayanıklı bağlama çubuğu için malzeme indisi Malzeme özelliği Foknsiyonel kısıt Geometrik kısıt Güvenli şekilde F kuvvetini taşıyacak en hafif bağ üretim malzemesi en küçük r/s f değerindedir. Bunu (r/s f ) malzeme indis problemi olarak tanımlayıp en küçük değer aranır. Fakat genelde özgül özellikler ile ilgilenildiğinde en yüksek değer aranır. Dolayısıyla malzeme özellikleri denkliği ters çevrilir ve malzeme indisi M tanımlanır.

23 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Bir hafif, dayanıklı bağlama çubuğu için malzeme indisi En büyük indis değeri (özgül dayanım) ile en hafif bağ çubuğunu F yükünü güvenli olarak taşıması grafiklerde gösterilir. Benzer hesap bir hafif rijit bağ için yapıldığında indis Bu sefer malzeme indisi özgül rijitlik olur ve bu da aynı grafiklerde gösterilir.

24 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Bir hafif, dayanıklı bağlama çubuğu için malzeme indisi Dayanıklı ve rijit çubuk

25 MALZEME İNDISLERI VE NITELIK LIMITLERI Isınan Mikroçiplerde Isı Emilimi Mikroçipler miliwat mertebesinde enerji kullansalarda alınan güç sadece çok küçük bir hacime yayılmakta dolayısıyla güç yoğunluğu yüksek olmaktadır. Çipler küçüldükçe ve hızları arttıkça, ısı bir sorun olmaya başlıyor. Bugün 85 o C lerdeler ve soğutulmaları gerekiyor. Isınma, çiplerin altındaki ısı emiciler ile kontrol ediliyor ve geleceğin elektronik gelişiminde önemli bir yer tutuyor.

26 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Isınan Mikroçiplerde Isı Emilimi Çip ile Isı emici arasında elektrik çifti oluşumunu engellemek istiyorsak, ısıl emici iyi bir yalıtkan yani elektriksel direnci yüksek fakat ısıyı olabildiğince hızlı emip uzaklaştırabilen dolayısıyla yüksek ısıl iletkenliği olması istenir. i. Fonksiyon: Isı emici ii. Amaç: Yüksek ısıl iletkenlik iii. Kısıtlamalar: Malzeme iyi bir yalıtkan: r e > m.cm tüm boyutları tanımlı iv. Serbest değişkenler: Malzeme seçimi

27 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Isınan Mikroçiplerde Isı Emilimi

28 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Isınan Mikroçiplerde Isı Emilimi Kısıtlamamıza göre Malzemenin iyi bir yalıtkan, r e > m.cm olması için grafikte değeri ve sağında kalan malzemeler kısıtlamamızı sağlarlar. Daha sonra amaç olarak yüksek ısıl iletkenlik istiyoruz. Buna göre grafikte seçim alanı belirlenir.

29 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Isınan Mikroçiplerde Isı Emilimi

30 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Isınan Mikroçiplerde Isı Emilimi Serbest değişkenlerin de malzeme seçiminde sınır değerlerine göre seçim bölgesinde alümina ve alüminyum nitrür kalıyor. Bunlardan web üzerinde araştırma yapıldığında bu konularda alüminyum nitrür üzerine Ek bilgi mevcut olduğu görülmektedir.

31 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Elektrik İletim Hatları Elektrik bugün yeraltından ve kuleler vasıtasıyla yukarıdan taşınmaktadır. Fakat ikincisi daha ekonomiktir ve dolayısıyla yaygın olarak kullanılır.

32 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Elektrik İletim Hatları Kuleler masraflı olduğu için mümkün olduğunca kuleler arası mesafenin büyük olması istenir fakat bunun yanında elektrik direncine bağlı kayıpların minimum olması istenir. Kuleler arasındaki mesafe rüzgar ya da buzlanma nedenli salınımlardan kaynaklı gerilmeleri karşılayabilmeli. Şayet mesafeyi L en az 80 MPa gerilim (s f ) karşılayacak şekilde sabitlersek (kısıtlama). Amacımız sadece düşük dirençli (r e ) malzeme ihtiyacıdır.

33 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Elektrik İletim Hatları

34 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Elektrik İletim Hatları Dolayısıyla dayanım eleme (ayırma) ve direnç ise sıralama stratejisi olarak kullanılır. Buradan s f - r e grafikleri olsaydı direk malzemeler söylenebilirdi fakat yazılım programları dışında elimizde böyle bir grafik olmadığında, l - r e grafiğinden en düşük dirençli malzemeler seçilip bunlardan hangisi ya da hangilerinin dayanımı bizim kısıtlamamızı sağladığı s f r grafiklerinden test edilir.

35 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Elektrik İletim Hatları

36 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Elektrik İletim Hatları

37 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Bir hafif, rijit kiriş için malzeme indisi Çoğu mühendislik uygulamasında çekmeden ziyade eğme baskındır örneğin tavan bağlantıları gibi. Burada kısıtlama rijitliktir ve fazla esnememesi istenir.

38 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Apendiks Bir hafif, rijit kiriş için malzeme indisi Ek bilgiler (Apendiks) kullanılarak bir denklem türetilir. Eğilme direnci

39 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri Bir hafif, rijit kiriş için malzeme indisi Bu denklemde sırasıyla: fonksiyonel ihtiyaçlar, geometrik ve malzeme Malzeme indisi olarak tanımlanır. Şayet malzemenin kesit alanı değişir ise sadece bir kenarı (W) ve boyu (L) sabit tutulup diğer kenarı (t: kalınlığı) değişir ise o zaman malzeme indisi şu şekilde tanımlanır.

40 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri İndislerinin çıkarılması Bir yapısal elemanın performans ölçütü 3 parametre ile belirlenir. Optimum tasarım, P'nin arzulanabilirliğine veya aksine, P'yi maksimize eden veya en aza indiren malzeme ve geometri seçimi anlamına gelir.

41 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri İndislerinin çıkarılması Her parametre grubu ayrı ayrı olarak yazılabilir. Böylece her f birer ayrı fonksiyondur ve basitçe denklikte birbirleri ile çarpımını gösterir. Bu şekilde ayrı ayrı ifade edildiklerinde ise optimum malzeme seçiminin (M) tasarım detaylarında bağımsız olduğu aynı şekilde geometrinin (G) ve fonksiyonel gereksinimlerinde (F) birbirinden bağımsız olduğu görülmektedir. Bu oldukça basitlik sağlar tüm G ve F fonksiyonları için performansın maksimum olması malzeme seçiminin maksimum olmasıyla sağlanır. Buna da kısaca malzeme indisleri denir. Diğerleri yapısal indisler daha sonra incelenecektir.

42 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri İndislerinin çıkarılması Her bir fonksiyon, kısıtlama ve amaç kombinasyonu bize bir malzeme indisi vermektedir. Şekilde bir örneği verilmektedir.

43 Malzeme İndisleri ve Nitelik Limitleri

44 Çeviri: Seçim Prosedürü Tasarım tarafından sınırlandırılan malzeme niteliklerini belirleyin. Mükemmeliyet kriteri için neyi kullanacağınıza (en aza indirmek veya maksimize etmek) karar verin. Kısıtlamalardan birini kullanarak herhangi bir serbest değişkeni yerine koyun. Mükemmellik kriterini optimize eden malzeme özelliklerinin kombinasyonunu inceleyin.

45 Çeviri: Seçim Prosedürü

46 Ayırma: Seçim Prosedürü Malzeme seçim grafiklerinde nitelik limitleri yatay ve dikey çizgilerle belirlenir. E - r grafiğinde tasarım limitleri: E >10 GPa ve r< 3 Mg/m 3 olarak belirtilmiştir. Optimum araştırma bölgesi kutu ile Sınırlandırılmıştır. Search region

47 Sıralama: Seçim Prosedürü Sonraki basamak, parçanın performansını maksimum yapmak için özellik limitlerini sağlayan malzemeleri incelemekte. Bir örnek tasarım olarak hafif ve rijit parçalar ele alındığında. Malzeme indisleri (E/r), (E 1/2 /r) ve (E 1/3 /r) çizilir. Belirli katsayılarda eğimi gösterir. Bu çizgilere seçim kılavuz çizgileri denir.

48 Sıralama: Seçim Prosedürü Hafif,rijit panel Hafif,rijit kiriş Hafif,rijit çubuk

49 Sıralama: Seçim Prosedürü Malzeme indisi (E 1/2 /r) için 0,1 ile 3 değerleri arasındaki birim katsayısı kılavuz çizgileri görülmektedir. Burada M=1 katsayılı kiriş malzemesi M=0,1 katsayılı kiriş malzemesinden 10 kat daha hafiftir.

50 Sıralama: Seçim Prosedürü Malzeme seçim alanını sınırlandırmak ve aday malzeme sayısını azaltmak için, diyagonal seçim çizgisi çizilir. Nitelik limiti eklenir ve seçim penceresi daraltılır. Burada E > 50 GPa göre gösterilmiştir.

51 Sıralama: E 1/3 /ρ sabit hattında yer alan tüm malzemeler aynı derecede hafif, rijit bir panel gibi performans gösterir; Çizginin üstündekiler daha iyi; altındakiler daha kötüdür. Şekilde, E 1/3 /ρ= arasındaki kılavuz çizgileri verilmiştir. M = 2 olan bir malzeme, M = 0.2 olanın ağırlığının onda biri iken aynı rijitliğe sahip bir panel malzemesidir. Nitelik sınırları eklenerek arama penceresi daraltılabilir: E> 50 GPa'ya karşılık gelen, yatay bir çizgi olarak gösterilir.

52 Belgeleme: Seçim Prosedürü Potansiyel aday malzemelerin sıralamasında bir kısa listeye sahibiz. Son adım, bu malzemelerin karakterlerini derinlemesine araştırmaktır. Kısıtlamalar listesi genellikle basit nitelik sınırları olarak ifade edilemeyenleri içerir. Bunların birçoğu, belirli bir çevrede maddenin davranışı veya maddenin şekillendirilebilirliği, birleştirilebilirliği gibi durumlarla ilgilidir. Bu tür bilgiler el kitaplarında, üreticilerin veri sayfalarında ve bilgisayar tabanlı kaynaklarda bulunabilir.

53 YAPISAL İNDİS Bu ders malzemenin ve süreç seçiminin konularına, malzeme indisine ve şekle odaklanır. Bununla birlikte, yapısal indisini kısmen optimum tasarımın klasik teorisiyle bağlantı kurmak için kısmen de yapıların boyutları küçültüldüğünde kullanışlı hale geldiği için kısaca incelemeliyiz.

54 YAPISAL İNDİS Minimum kütle için tasarımda, tasarım verimliliğinin bir ölçüsü m/l 3 ile verilir. m/l 3 yoğunluğun ölçüsüdür; Bu sözde yoğunluk ne kadar düşük olursa, belirli bir ölçek için yapı hafifleşir ve bu nedenle yapısal verimlilik artar. YAPISAL İNDİS MALZEME İNDİSİ Hafif,rijit çubuk Hafif,rijit kiriş Hafif,rijit panel

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Bir malzemenin nitelikleri ; onun öz z kütle, k elastiklik modülü,, dayanım, fiyat vb. özelliklen tarafından belirlenir. Bir tasarım ; malzeme özelliklerin

Detaylı

MALZEME SEÇİMİ ÖRNEK UYGULAMALARI

MALZEME SEÇİMİ ÖRNEK UYGULAMALARI MALZEME SEÇİMİ ÖRNEK UYGULAMALARI İÇİNDEKİLER Kürek için Malzeme Seçimi Masa Ayakları için Malzeme Enerji Tasarruflu Fırın Duvarları Isı Değiştiriciler için Malzemeler Kürek için Malzeme Seçimi Mısırda

Detaylı

Malzeme Seçimi ASHBY METODOLOJİSİ. BÖLÜM-5 (Malzeme Seçiminin Temelleri) Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ

Malzeme Seçimi ASHBY METODOLOJİSİ. BÖLÜM-5 (Malzeme Seçiminin Temelleri) Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme Seçimi ASHBY METODOLOJİSİ BÖLÜM-5 (Malzeme Seçiminin Temelleri) Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ 1 2 Malzeme seçimi, o malzemenin yapacağı fonksiyon,malzemenin şekli ve o malzemenin hangi prosesle üretildiği

Detaylı

MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI

MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI MKT 204 MEKATRONİK YAPI ELEMANLARI 2013-2014 Bahar Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu Makine Bir veya birçok fonksiyonu (güç iletme,

Detaylı

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir.

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir. A-36 malzemeden çelik çubuk, şekil a gösterildiği iki kademeli olarak üretilmiştir. AB ve BC kesitleri sırasıyla A = 600 mm ve A = 1200 mm dir. A serbest ucunun ve B nin C ye göre yer değiştirmesini belirleyiniz.

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Bir fikre ya da ihtiyaç duyulan bir pazara ait ürünün nasıl üretileceğine dair detaylı bilgilerin ortaya çıkma sürecidir. Benzer tasarımlar Müşteri istekleri

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ KAYNAKLAR TASARIM Ürün Tasarımdır. TASARIM Tasarım Bilgi topluluğu Makine ve parçaya yönelik Avantaj Tasarımda amaç Daha verimli Daha ucuz Üretim Kolaylığı

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 3 Laminanın Mikromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 3 Laminanın Mikromekanik

Detaylı

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu BASİT MESNETLİ KİRİŞTE SEHİM DENEYİ Deneyin Amacı Farklı malzeme ve kalınlığa sahip kirişlerin uygulanan yükün kirişin eğilme miktarına oranı olan rijitlik değerin değişik olduğunun gösterilmesi. Kiriş

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli BETONARME-I 5. Hafta KİRİŞLER Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Malzeme Katsayıları Beton ve çeliğin üretilirken, üretim aşamasında hedefi tutmama

Detaylı

GERİLME Cismin kesilmiş alanı üzerinde O

GERİLME Cismin kesilmiş alanı üzerinde O GERİLME Cismin kesilmiş alanı üzerinde O ile tanımlı noktasına etki eden kuvvet ve momentin kesit alana etki eden gerçek yayılı yüklerin bileşke etkisini temsil ettiği ifade edilmişti. Cisimlerin mukavemeti

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler.

BA KENT ÜNİVERSİTESİ. Malzemeler genel olarak 4 ana sınıfa ayrılabilirler: 1. Metaller, 2. Seramikler, 3. Polimerler 4. Kompozitler. MALZEMELER VE GERĐLMELER Malzeme Bilimi mühendisliğin temel ve en önemli konularından birisidir. Malzeme teknolojisindeki gelişim tüm mühendislik dallarını doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir.

Detaylı

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması 1 Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması Arş. Gör. Murat Günaydın 1 Doç. Dr. Süleyman Adanur 2 Doç. Dr. Ahmet Can Altunışık 2 Doç. Dr. Mehmet Akköse 2 1-Gümüşhane

Detaylı

PROF.DR. MURAT DEMİR AYDIN. ***Bu ders notları bir sonraki slaytta verilen kaynak kitaplardan alıntılar yapılarak hazırlanmıştır.

PROF.DR. MURAT DEMİR AYDIN. ***Bu ders notları bir sonraki slaytta verilen kaynak kitaplardan alıntılar yapılarak hazırlanmıştır. PROF.DR. MURAT DEMİR AYDIN ***Bu ders notları bir sonraki slaytta verilen kaynak kitaplardan alıntılar yapılarak hazırlanmıştır. Ders Notları (pdf), Sınav soruları cevapları, diğer kaynaklar için Öğretim

Detaylı

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ STATİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2017-2018 GÜZ ALANLAR İÇİN ATALET MOMENTİNİN TANIMI, ALAN ATALET YARIÇAPI

Detaylı

MALZEME- 08.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

MALZEME- 08.04.2009 Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER MALZEME- ŞEKİL L SEÇİMİ Tasarımda Malzeme Seçimi Tasarımda malzeme seçimi; sadece malzeme özellikleri dikkate alınarak yapılır, şekil dikkate alınmaz. Mekanik tasarım; malzemeyi olduğu kadar şekli (biçimi)

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019 SORU-1) Aynı anda hem basit eğilme hem de burulma etkisi altında bulunan yarıçapı R veya çapı D = 2R olan dairesel kesitli millerde, oluşan (meydana gelen) en büyük normal gerilmenin ( ), eğilme momenti

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI BÖLÜM-2 ÇELİK YPILRD BİRLEŞİM RÇLRI Çelik yapılarda kullanılan hadde ürünleri için, aşağıdaki sebeplerle birleşimler yapılması gerekmektedir. Bu aşamada bulon (cıvata), kaynak ve perçin olarak isimlendirilen

Detaylı

MALZEME- Tasarımda Malzeme Seçimi

MALZEME- Tasarımda Malzeme Seçimi MALZEME- ŞEKİL L SEÇİMİ Tasarımda Malzeme Seçimi Tasarımda malzeme seçimi; sadece malzeme özellikleri dikkate alınarak yapılır, şekil dikkate alınmaz. Parça yada yapılar, şekillendirilmiş malzemelerdir

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS)

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM VE ANALİZ (ANSYS) MALZEME ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Bir tasarım yaparken öncelikle uygun bir malzemenin seçilmesi ve bu malzemenin tasarım yüklerini karşılayacak sağlamlıkta

Detaylı

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER:

SÜRTÜNME ETKİLİ (KAYMA KONTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: SÜRTÜME ETKİLİ (KYM KOTROLLÜ) BİRLEŞİMLER: Birleşen parçaların temas yüzeyleri arasında kaymayı önlemek amacıyla bulonlara sıkma işlemi (öngerme) uygulanarak sürtünme kuvveti ile de yük aktarımı sağlanır.

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mukavemet-I Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Eğilmede Kirişlerin Analizi ve Tasarımı Kaynak: Cisimlerin Mukavemeti, F.P. Beer, E.R. Johnston, J.T. DeWolf, D.F. Mazurek, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER BARA SİSTEMLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER Günümüzde bara sistemlerinde iletken olarak iki metalden biri tercih edilmektedir. Bunlar bakır ya da alüminyumdur. Ağırlık haricindeki diğer tüm özellikler bakırın

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: EĞİLME (BÜKÜLME) DAYANIMI TANIM: Eğilme dayanımı (bükülme dayanımı veya parçalanma modülü olarak da bilinir), bir malzemenin dış fiberinin çekme dayanımının ölçüsüdür. Bu özellik, silindirik

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 2 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net DERSİN AMACI: Malzeme Biliminde temel kavramları tanıtmak ÖĞRENECEKLERİNİZ: Malzeme yapısı Yapının özelliklere olan etkisi Malzemenin

Detaylı

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım.

Talaş oluşumu. Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası. İş parçası. İş parçası. Takım. Takım. Talaş oluşumu 6 5 4 3 2 1 Takım Akış çizgileri plastik deformasyonun görsel kanıtıdır. İş parçası 6 5 1 4 3 2 Takım İş parçası 1 2 3 4 6 5 Takım İş parçası Talaş oluşumu Dikey kesme İş parçası Takım Kesme

Detaylı

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK DENGE KOŞULLARI Yapı elemanlarının tasarımında bu elemanlarda oluşan iç kuvvetlerin dağılımının bilinmesi gerekir. Dış ve iç kuvvetlerin belirlenmesinde

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR

DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR DEPREME DAYANIKLI YAPI İNŞAATI SORULAR 1- Dünyadaki 3 büyük deprem kuşağı bulunmaktadır. Bunlar nelerdir. 2- Deprem odağı, deprem fay kırılması, enerji dalgaları, taban kayası, yerel zemin ve merkez üssünü

Detaylı

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME)

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) Demir yolu traversleri çok büyük kesme yüklerini taşıyan kiriş olarak davranır. Bu durumda, eğer traversler ahşap malzemedense kesme kuvvetinin en büyük olduğu uçlarından

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Strain Gauge Deneyi Konu:

Detaylı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı

YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ Anabilim Dalı Dr. Türkay KOTAN ERZURUM 2016 İÇERİK 1. Malzemenin Önemi 2. Malzeme Özelliklerinin

Detaylı

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Seventh Edition VECTOR ECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. Ders Notu: Hayri ACAR İstanbul Teknik Üniveristesi Tel: 85 31 46 / 116 E-mail: acarh@itu.edu.tr Web: http://atlas.cc.itu.edu.tr/~acarh

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu

MALZEME BİLİMİ. 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO. Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu MALZEME BİLİMİ 2014-2015 Güz Yarıyılı Kocaeli Üniversitesi Ford Otosan Ġhsaniye Otomotiv MYO Yrd. Doç. Dr. Egemen Avcu Bilgisi DERSĠN ĠÇERĠĞĠ, KONULAR 1- Malzemelerin tanımı 2- Malzemelerinseçimi 3- Malzemelerin

Detaylı

Prof.Dr. Mehmet Zor DEU Muh.Fak. Makine Muh. Bölümü

Prof.Dr. Mehmet Zor DEU Muh.Fak. Makine Muh. Bölümü Prof.Dr. Mehmet Zor DEU Muh.Fak. Makine Muh. Bölümü Ders Kitabı : Mechanics of Materials, Yazarları: Ferdinand P.Beer, E.Russell Johnston, John T.Dewolf, David F.Mazurek Yardımcı Kaynak: Mukavemet I O.Sayman,

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 2 Duvar Altı (veya Perde Altı) Şerit Temeller (Duvar Temelleri) 3 Taş Duvar Altı Şerit Temeller Basit tek

Detaylı

Tasarım-Malzeme Seçim Örnekleri

Tasarım-Malzeme Seçim Örnekleri Tasarım-Malzeme Seçim Örnekleri CAM TABLALI MASA AYAKLARI DİZAYNI İÇİN MALZEME SEÇİMİ Tasarımcı çok hafif düz yüzeyli, birbiriyle bağlantısı olmayan bacaklara sahip masa tasarlamak istiyor. Hangi malzemeler

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II

BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II BETONARME-II ONUR ONAT HAFTA-1 VE HAFTA-II GENEL BİLGİLER Yapısal sistemler düşey yüklerin haricinde aşağıda sayılan yatay yüklerin etkisine maruz kalmaktadırlar. 1. Deprem 2. Rüzgar 3. Toprak itkisi 4.

Detaylı

MUKAVEMET TEMEL İLKELER

MUKAVEMET TEMEL İLKELER MUKAVEMET TEMEL İLKELER Temel İlkeler Mukavemet, yük etkisi altındaki cisimlerin gerilme ve şekil değiştirme durumlarının, iç davranışlarının incelendiği uygulamalı mekaniğin bir dalıdır. Buradaki cisim

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin dış ortamdan ısı absorblama kabiliyetinin bir göstergesi

Detaylı

Yapı Elemanlarının Davranışı

Yapı Elemanlarının Davranışı Kolon Türleri ve Eksenel Yük Etkisi Altında Kolon Davranışı Yapı Elemanlarının Davranışı Yrd. Doç. Dr. Barış ÖZKUL Kolonlar; bütün yapılarda temel ile diğer yapı elemanları arasındaki bağı sağlayan ana

Detaylı

YOĞUNLUK : minimum kg/m3. ISI İLETKENLİK : 0,028W/Mk SU EMME : % 0,1 SU BUHARI DİFÜZYON DİRENCİ : YANGIN SINIFI : B1 (TS 11989)

YOĞUNLUK : minimum kg/m3. ISI İLETKENLİK : 0,028W/Mk SU EMME : % 0,1 SU BUHARI DİFÜZYON DİRENCİ : YANGIN SINIFI : B1 (TS 11989) ZEMİN İZOLASYONU FLOORMATE MALZEME ÖZELLİĞİ Uzunluk: 1200mm Genişlik: 600mm Kalınlık: 30, 40, 50, 60,80 mm BASMA DAYANIMI : 200 kpa (%10 deformasyonda) BASMA SÜNMESİ : 60 kpa (%2 deformasyonda, 50 yıl

Detaylı

MUKAVEMET FATİH ALİBEYOĞLU

MUKAVEMET FATİH ALİBEYOĞLU MUKAVEMET FATİH ALİBEYOĞLU Rijit Cisimler Mekaniği Statik Dinamik Şekil Değiştiren Cisimler Mekaniği (MUKAVEMET) Akışkanlar Mekaniği STATİK: Dış kuvvetlere maruz kalmasına rağmen durağan halde, yani dengede

Detaylı

Ders 3- Direnç Devreleri I

Ders 3- Direnç Devreleri I Ders 3- Direnç Devreleri I Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net İçerik 2. Direnç Devreleri Ohm kanunu Güç tüketimi Kirchoff Kanunları Seri ve paralel dirençler Elektriksel

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Genel Laboratuvar Dersi Eğilme Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Genel Laboratuvar Dersi Eğilme Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Genel Laboratuvar Dersi Eğilme Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Eğilme Deneyi Konu: Elastik

Detaylı

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları Birleşimler Birleşim Özellikleri Birleşim Hesapları Birleşim Raporları Birleşim Menüsü Araç çubuğunda yer alan Çelik sekmesinden birleşimlerin listesine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda araç çubuğunda yer

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler Statik ve Mukavemet Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler B ÖĞR.GÖR.GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR Çevre Mühendisliği Mukavemet Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği Kesit Tesiri ve İşaret Kabulleri Kesit Tesiri Diyagramları

Detaylı

genel denklemin elde edilebilir. Şekil 1' den, M=P.V yazılabilir. Böylece elastik eğri denklemi

genel denklemin elde edilebilir. Şekil 1' den, M=P.V yazılabilir. Böylece elastik eğri denklemi BURKULMA DENEYİ DENEYE ÖN HAZIRLIK Bir dikey P basma kuvveti çubuğa artan bir yükle çubuk şekildeki gibi şekil değiştirene kadar etkidiği düşünülsün, P kuvvetinin etkisiyle çubuğun dengeden ayrılması,

Detaylı

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları

Birleşimler. Birleşim Özellikleri. Birleşim Hesapları. Birleşim Raporları Birleşimler Birleşim Özellikleri Birleşim Hesapları Birleşim Raporları Birleşim Menüsü Araç çubuğunda yer alan Çelik sekmesinden birleşimlerin listesine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda araç çubuğunda yer

Detaylı

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Farklı üretim yöntemleriyle üretilen ürünler uygulama koşullarında üzerlerine uygulanan kuvvetlere farklı yanıt verirler ve uygulanan yükün büyüklüğüne bağlı olarak koparlar,

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ

Prof. Dr. HÜSEYİN UZUN KAYNAK KABİLİYETİ KAYNAK KABİLİYETİ Günümüz kaynak teknolojisinin kaydettiği inanılmaz gelişmeler sayesinde pek çok malzemenin birleştirilmesi artık mümkün hale gelmiştir. *Demir esaslı metalik malzemeler *Demirdışı metalik

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI YORULMA P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Aloha Havayolları Uçuş 243: Hilo dan Honolulu

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 1) Yukarıdaki şekilde AB ve BC silindirik çubukları B noktasında birbirleriyle birleştirilmişlerdir, AB çubuğunun çapı 30 mm ve BC çubuğunun çapı ise 50 mm dir. Sisteme A ucunda 60 kn

Detaylı

Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Öğr. Murat BOZKURT. Balıkesir - 2008

Prof.Dr.İrfan AY. Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU. Öğr. Murat BOZKURT. Balıkesir - 2008 MAKİNA * ENDÜSTRİ Prof.Dr.İrfan AY Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU Öğr. Murat BOZKURT * Balıkesir - 2008 1 PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMLERİ METALE PLASTİK ŞEKİL VERME İki şekilde incelenir. * HACİMSEL DEFORMASYONLA

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 3 Malzemelerin esnekliği Gerilme Bir cisme uygulanan kuvvetin, kesit alanına bölümüdür. Kuvvetin yüzeye dik olması halindeki gerilme "normal gerilme" adını alır ve şeklinde

Detaylı

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ):

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ): Tanışma ve İletişim... Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta (e-mail): mcerit@sakarya.edu.tr Öğrenci Başarısı Değerlendirme... Öğrencinin

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

BÖLÜM-2 MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ

BÖLÜM-2 MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ BÖLÜM-2 MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ Prof. Dr. Yusuf ÖZÇATALBAŞ Malzeme Seçimi/ 1 Geçmiş 20-30 yıldan bu yana birçok yeni malzeme ve malzeme türleri geliştirilmiştir. Şu an 100.000 in üzerinde mühendislik

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Planda Düzensizlik Durumları 6. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı Betonarme Yapı Tasarımı Ders

Detaylı

MEVCUT YAPININ DEPREM PERFORMANSININ BELĐRLENMESĐ

MEVCUT YAPININ DEPREM PERFORMANSININ BELĐRLENMESĐ StatiCAD-Yigma Đle Yığma Binaların Performans Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi Giriş StatiCAD-Yigma Programı yığma binaların statik hesabını deprem yönetmeliği esaslarına göre elastisite teorisi esasları

Detaylı

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir.

= σ ε = Elastiklik sınırı: Elastik şekil değişiminin görüldüğü en yüksek gerilme değerine denir. ÇEKME DENEYİ Genel Bilgi Çekme deneyi, malzemelerin statik yük altındaki mekanik özelliklerini belirlemek ve malzemelerin özelliklerine göre sınıflandırılmasını sağlamak amacıyla uygulanan, mühendislik

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir:

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Yükü şasi çerçevesi üzerine düzgün bir şekilde dağıtmak için Tekerlekler ve çerçeve üzerinde dik duran diğer parçalar için boşluk sağlamak amacıyla Üstyapıyı

Detaylı

TAK TA I K M VE V İŞ BAĞ BA LAMA

TAK TA I K M VE V İŞ BAĞ BA LAMA TAKIM VE İŞ BAĞLAMA DÜZENLERİ MAK 4941 DERS SUNUMU 7 30.10.2017 1 Bu sunumun hazırlanmasında ulusal ve uluslararası çeşitli yayınlardan faydalanılmıştır 2 1 TORNALAMADA KESME KUVVETLERİNİN İŞ PARÇASINA

Detaylı

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır.

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Bütün metal ve alaşımlarda bulunan dislokasyonlar, katılaşma veya plastik deformasyon sırasında veya hızlı soğutmadan

Detaylı

GERİLME ANALİZİ VE MOHR ÇEMBERİ MUKAVEMET

GERİLME ANALİZİ VE MOHR ÇEMBERİ MUKAVEMET GERİLME ANALİZİ VE MOHR ÇEMBERİ MUKAVEMET Yrd. Doç. Dr. Emine AYDIN Yrd. Doç. Dr. Elif BORU 1 GENEL YÜKLEME DURUMUNDA GERİLME ANALİZİ Daha önce incelenen gerilme örnekleri eksenel yüklü yapı elemanları

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler

idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler Hazırlayan: Nihan Yazıcı, Emre Kösen www.idecad.com.tr idecad Çelik 8 Kullanılan Yönetmelikler Yönetmelik Versiyon Webinar tarihi- Linki Yeni Türk Çelik Yönetmeliği

Detaylı

ORTAM SICAKLIĞI ALTI VEKRİYOJENİK UYGULAMALARI İÇİN ESNEK ENDÜSTRİYEL YALITIM

ORTAM SICAKLIĞI ALTI VEKRİYOJENİK UYGULAMALARI İÇİN ESNEK ENDÜSTRİYEL YALITIM CRYOGEL X201 TDS ORTAM SICAKLIĞI ALTI VEKRİYOJENİK UYGULAMALARI İÇİN ESNEK ENDÜSTRİYEL YALITIM Cryogel X201 esnek aerojel battaniye yalıtım malzemesidir. Cryogel X201 maksimum termal korunumu minimum ağırlık

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ

YAPI MALZEMESİ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ YAPI MALZEMESİNE GİRİŞ KAYNAK KİTAPLAR 1.) Yapı Malzemesi-II (Bülent BARADAN) DEU 2.) Yapı Malzemesi ve Beton (M. Selçuk GÜNER, Veli SÜME) 3.) Yapı Malzemesi (Bekir POSTACIOĞLU) 4.) Yapı Malzemesi Problemleri

Detaylı

Problem 2.6 Problem 2.21 Problem 2.23

Problem 2.6 Problem 2.21 Problem 2.23 Problem.6 Problem. Problem.3 33 Problem. Problem.3 Problem 3.0 Bir katıdaki sıcaklık dağılımına, ısı iletim katsayısının sıcaklığa bağlı olmasının etkisini belirlemek için, ısı iletim katsayısı, olan bir

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği

Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği 11. Kiriş Aracı Bu Konuda Öğrenilecekler: Kiriş oluşturmak Kiriş geçerli ayarları ile çalışmak Kirişler ve diğer elemanlar arasında 3D kesişim önceliği Kirişler döşeme ve duvarlardan gelen yükleri düzgün

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI-

BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- BETONARME YAPI TASARIMI -KOLON ÖN BOYUTLANDIRILMASI- Yrd. Doç. Dr. Güray ARSLAN Arş. Gör. Cem AYDEMİR 28 GENEL BİLGİ Betonun Gerilme-Deformasyon Özellikleri Betonun basınç altındaki davranışını belirleyen

Detaylı

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ Malzemelerde Elastisite ve Kayma Elastisite Modüllerinin Eğme ve Burulma Testleri ile Belirlenmesi 1/5 DENEY 4 MAZEMEERDE EASTĐSĐTE VE KAYMA EASTĐSĐTE MODÜERĐNĐN EĞME VE BURUMA TESTERĐ ĐE BEĐRENMESĐ 1.

Detaylı

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI

L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ L KESİTLİ KİRİŞTE KAYMA MERKEZİNİN ANSYS İLE VE DENEYSEL YOLLA BULUNMASI BİTİRME PROJESİ KADİR BOZDEMİR PROJEYİ YÖNETEN PROF.

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-2 Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU DİRENÇLER Direnci elektrik akımına gösterilen zorluk olarak tanımlayabiliriz. Bir iletkenin elektrik

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Uygulama Sorusu-1 Şekildeki 40 mm çaplı şaft 0 kn eksenel çekme kuvveti ve 450 Nm burulma momentine maruzdur. Ayrıca milin her iki ucunda 360 Nm lik eğilme momenti etki etmektedir. Mil malzemesi için σ

Detaylı

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım

YAPAN: ESKISEHIR G TIPI LOJMAN TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPAN: PROJE: TARİH: 15.02.2010 REVİZYON: Hakan Şahin - ideyapi Bilgisayar Destekli Tasarım YAPI GENEL YERLEŞİM ŞEKİLLERİ 1 4. KAT 1 3. KAT 2 2. KAT 3 1. KAT 4 ZEMİN KAT 5 1. BODRUM 6 1. BODRUM - Temeller

Detaylı

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ÇEKME DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Mühendislik malzemeleri rijit olmadığından kuvvet altında deforme olup, şekil ve boyut değişiklikleri gösterirler. Malzeme özelliklerini anlamak üzere mekanik testler yapılır.

Detaylı