Taslak Entegre Çevre İzin Prosedürü. 05 Temmuz 2011 Ankara

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Taslak Entegre Çevre İzin Prosedürü. 05 Temmuz 2011 Ankara"

Transkript

1 Taslak Entegre Çevre İzin Prosedürü 05 Temmuz 2011 Ankara

2 ENTEGRE ÇEVRE İZNİ KAPSAM Entegre Çevre İzni kapsamında olması planlanan tesisler direktifte 6 ana grupta toplanmıştır. Tesis listesi, direktifin kapsamını sağlayacak şekilde, ülke koşulları ve yürürlükteki çevre mevzuatı ekleri dikkate alınarak düzenlenebilir

3 20 iş günü Tüm süreç boyunca genel halk görüş / itiraz bildirebilir Prosedürün bu kısmı 175 iş günü İşletmeci Belediye otoritesi ÇOB / izin Dairesi ÇOB / Denetim dairesi Paydaşlar / genel halk YENİ TESİSLER İÇİN ENTEGRE ÇEVRE İZNİ PLANLAMA AŞAMASI Bilgi eksikliğinin giderilmesi 10 iş günü Başvuru formu (ÇED raporu + EED/IPPC + Seveso belgeleri + şehir planlaması uygunluk raporu) Yetkili otorite halkın katılımı toplantısını da içeren halkın bilgilendirilmesi süreci Farklı yetkili otorite veya daireler tarafından verilen raporların temin edilmesi Projenin bir bütün olarak değerlendirilmesi ÇED + IPPC + Seveso 10 iş günü Rapor (Şehir planlaması) Dosya 15 iş günü boyunca erişilebilir durumda - Belediyeden raporlar - Şu konularda raporlar: 100 iş günü farklı atık su deşarjları atıklar gürültü kontrolü havaya emisyonlar yeraltı suları ve toprak endüstriyel güvenlik (Seveso) 20 iş günü ÇED Sağlık koruma bandı Atık su arıtma tesisi dizaynı onayı Yeraltı suyu arama ve kullanım izni Kurulum izni Sevesokategorisini gösteren Seveso belgesi ÇED raporunun alınması için ilk basamaklar Belediye 20 iş günü içerisinde cevap vermeli Görüş/itiraz süreci Paydaşlar & Genel halk Entegre Çevre İzni kararı Taslağı 10 iş günü Görüş/itirazların yetkili otorite tarafından değerlendirilmesi 10 iş günü Yetkili otorite tarafından EED/IPPC Ön- İzni Red (Olumsuz) İşletmeciye bildirim Yayımlanır Denetim konusundaki yetkili otoriteye bildirim Tesisin inşasından önce gerekli diğer yapı izinleri EED/IPPC Ön-izni ile uygunluğun kontrolü Tesisin inşası Olumlu (uygun) Olumsuz (uygun değil) Gerekli değişiklikler için 1 ay Olumlu Olumsuz 5 iş günü Nihai EED/IPPC izni Yayımlanır İşletmeciye bildirim Faaliyetin başlayabilmesi için yapı kullanım izni & diğer çevre-dışı konulara ilişkin izinler FAALİYET BAŞLAR

4 BAŞVURU FORMU ÇED mevzuatı kapsamında Dilekçe ve Proje tanıtım dosyası başvurusu Büyük endüstriyel kazaların kontrolü mevzuatı kapsamında İşletme çalışmaya başlamadan önce bildirim Entegre izin mevzuatı kapsamında Endüstriyel Emisyonlar Direktifi (EED) Madde 12 de yer alan bilgiler İmar mevzuatı kapsamında İmar Planlarına uygunluk görüşü

5 EED madde 12 Tesis ve yürütülen faaliyetler, Ham maddeler ve yan maddeler, diğer maddeler ve tesiste kullanılan ya da üretilen enerji, Tesisten yapılan salımın kaynakları, Tesisin bulunduğu sahanın durumu, Uygun durumlarda, Madde 22(2) hükümlerine uygun temel raporu,( şletmenin kapatılmas/toprak ve yer altı suyu raporuna ilişkin) Tesisten yapılacak öngörülebilir salımların her bir ortam için niteliği ve niceliği ile salımların çevreye yapacağı ciddi etkilerin tanımı, Tesisten salımların önlemek, bu mümkün değilse azaltmak için önerilen teknoloji ve diğer teknikler, Tesiste atık üretilmesinin engellenmesi, ortaya çıkan atıkların yeniden kullanılması, geri dönüşümü ve ıslahı için önlemler İşletmeciye 11. Maddede yüklenen temel yükümlülüklere ilişkin ilkeler kapsamında alınan diğer önlemler, Çevreye salımların izlenmesi için planlanan önlemler, Taslakta başvurucu tarafından ele alınmış teknolojiye, tekniklere ve önlemlere ilişkin temel alternatifler. Ruhsat başvuruları ayrıca ilk fıkrada belirtilen ayrıntıların teknik olmayan bir özetini içerecektir. 85/337/EEC Yönergesinde öngörülen koşullar uyarınca hazırlanan bilgiler veya 96/82/EC Yönergesi uyarınca hazırlanan güvenlik raporu ya da diğer mevzuat kapsamında sunulan bilgiler 1. Fıkrada belirtilen koşulları karşılıyorsa bu türden bilgiler de başvuruya eklenebilir.

6 Halkın Katılımı Süreci Gereken evraklar tamamlandıktan sonra; Entegre Çevre İzni yetkili otoritesi evrakları farklı basın organları (Resmi web sayfası, gazeteler, vb...) aracılığıyla 15 gün boyunca yayımlar, Halk (Kamuoyu) ve paydaşlar, bu süre içerisinde ve Entegre Çevre İzni taslağının oluşturulmasına kadar, izin talebi ile ilgili her türlü görüşü yetkili idareye bildirebilecektir.

7 Bilgilerin toplanması, koordine edilmesi Nihai ÇED Kararı (BREF dökümanlar ve bunlara karşılık gelen Mevcut En İyi Teknikler (BAT) ve bu BAT lara karşılık gelen Limit Değerler dışında kalan hususların değerlendirilmesi) Atık su,hava emisyonları,atık yönetimi,gürültü kontrolü,yer altı suyu ve toprak durumu ile ilgili BREF dökümanlar ve bunlara karşılık gelen Mevcut En İyi Teknikler (BAT) ve bu BAT lara karşılık gelen Limit Değerleri göz önünde bulundurularak hazırlanan raporlar, bilgiler, görüşler

8 Bilgilerin toplanması, koordine edilmesi Belediyeden alınması gereken belgeler (Kanalizasyon bağlantı izni,yapı ruhsatiyesi) Büyük endüstriyel kazaların kontrolü için Güvenlik Raporu (ÇSGB) Sağlık Koruma Bandı uygunluğu (SB) Yer altı suyu arama kullanım izni Tarım gıda işletmeleri için Kurulum İzni (??)

9 Taslak Entegre Çevre izni Entegre Çevre İzni yetkili otoritesi tarafından İlgili Birimlerden gelen tüm raporlar değerlendirilerek, İşletmecinin temel yükümlülüklerini düzenleyen İşletmenin çevrenin bir bütün olarak korunması prensibine uygun olarak faaliyet göstermesini temin edecek Entegre Çevre İzni (EÇİ) taslağı oluşturulur.

10 Taslak Entegre Çevre izni Entegre Çevre İzni (EÇİ) taslağı ve izin koşulları Mevcut En İyi Teknikler temel alınarak belirlenmelidir. Taslak izin, Kirletici maddelere ilişkin emisyon limit değerlerini, Sürekli/periyodik ölçülecek parametreleri, ölçüm kriterlerini,izleme gerekliliklerini, Toprağı ve yeraltı sularını korumak için gereklilikleri kapsayacaktır.

11 Görüş İtiraz Süreci Entegre Çevre İzni (EÇİ) taslağı İşletmeciye, Entegre Çevre İzni Prosedürüne dahil olan ilgili birimlere, İlgili Halk ve paydaşlara gönderilir. İlgili Halk (EED 3. 17) bir iznin verilmesi veya izin koşullarının güncellenmesi durumunda etkilenen ya da etkilenmesi ihtimali olan (menfaati ihlal edilenler), yahut bununla ilgisi olan halk olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım uyarınca, çevre koruma konusunda çalışan ve ulusal yasadaki gereklilikleri karşılayan sivil toplum örgütleri de, ilgili sayılmaktadır. NOT: Çevre mevzuatımızda genel ilgili halk tanımı bulunmamaktadır.

12 Değerlendirme Entegre Çevre İzni yetkili otoritesi nihai karar verici olacaktır. Karar olumlu ise işletmeciye Ön Entegre Çevre İzni bildirilmeli, kamuoyuna sunulmalıdır. Entegre Çevre İzni prosedürünün tümü maksimum ay olarak planlanmaktadır. Referans teşkil etmesi bakımından, İspanya da bu süre 8 ay, Polonya da 6 ay olarak belirlenmiştir.

13 Ön Entegre Çevre İzni Ön Entegre Çevre İzni Tesisin inşasının başlatılabilmesi için zorunlu bir koşuldur; Ancak, bu izin işletmeciyi, söz konusu tesisin inşası için gerekli diğer çevre konusu dışındaki diğer konulara ilişkin izinleri temin etme zorunluluğundan muaf tutmaz.

14 Uygunluğun Kontrolü Tesisin inşasının tamamlanmasından sonra işletmeci, Ön Entegre Çevre İzni uygunluğunun kontrolü için bildirimde bulunur Uygunluk Kontrolü işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 20 gün içerisinde Denetim Birimi tarafından başlatılır.

15 Uygunluğun Kontrolü Ön Entegre Çevre İzni inde belirtilen koşullara uygunsuzluk tespiti durumunda izinde belirtilen koşulların gerçekleştirilmesi için bir aylık süre verilir. Uygunluğun Kontrolü işlemleri en çok dört ay içinde tamamlanmalıdır.

16 Nihai Entegre Çevre İzni Ön Entegre Çevre İzni inde belirtilen koşullara tam uygunluğun tespiti durumunda Nihai Entegre Çevre İzni düzenlenir işletmeciye Nihai Entegre Çevre İzni düzenlendiği bildirilmeli, kamuoyuna sunulmalıdır.

17 Tüm süreç boyunca genel halk görüş / itiraz bildirebilir Prosedürün bu kısmı 175 iş günü İşletmeci Belediye otoritesi ÇOB / izin Dairesi İLK DEFA ENTEGRE ÇEVRE İZNİ VERİLECEK MEVCUT TESİSLER İÇİN ENTEGRE ÇEVRE İZNİ Başvuru formu (ÇED raporu + EED/IPPC + Seveso belgeleri + şehir planlaması uygunluk raporu) Seveso kategorisini gösteren Seveso belgesi GEREKLİ İSE GEREKLİ İSE -ÇED raporunun alınması için ilk basamaklar GEREKLİ İSE - Rapor (Şehir planlaması) ÇOB / Denetim dairesi Paydaşlar / genel halk Bilgi eksikliğinin giderilmesi 10 iş günü Yetkili otorite Halkın bilgilendirilmesi süreci Farklı yetkili otorite veya daireler tarafından verilen raporların temin edilmesi Projenin bir bütün olarak değerlendirilmesi IPPC + ÇED (gerekli ise) + Seveso (gerekli ise) 10 iş günü Dosya 15 iş günü boyunca erişilebilir durumda 100 iş günü 20 iş günü Belediye 20 iş günü içerisinde cevap vermeli - Belediyeden raporlar - Şu konularda raporlar: farklı atık su deşarjları atıklar gürültü kontrolü havaya emisyonlar yeraltı suları ve toprak endüstriyel güvenlik (Seveso) (GEREKLİ İSE) ÇED (GEREKLİ İSE) işletmeci tarafından sağlanacak denetim raporu (ölçüm sonuçlarını içeren) Sağlık koruma bandı (GEREKLİ İSE) Atık su arıtma tesisi dizaynı onayı Yeraltı suyu arama ve kullanım izni Entegre Çevre İzni kararı Görüş/itiraz süreci Paydaşlar & Genel halk taslağı Denetimden yetkili otoritenin görüşleri alınır 10 iş günü Görüş/itirazların yetkili otorite tarafından değerlendirilmesi 10 iş günü Yetkili otorite tarafından EED/IPPC İzni (Tesis izin koşullarına uygunluk gösteriyor ise) Red (Olumsuz) İşletmeciye bildirim Yayımlanır

18 Mevcut Tesisler ve Entegre Çevre izni Farklar; ÇED Nihai Kararı,SEVESO/Bildirim-Güvenlik Raporu,İmar planları ve sağlık koruma bandına uygunluk vb. belgeler GEREKLİ OLDUĞU TAKDİRDE istenecektir. Entegre Çevre İzni (EÇİ) taslağına ilişkin denetim biriminin görüşü alınır. Ön Entegre Çevre İzni uygulaması YOKTUR

19 20 iş günü Tüm süreç boyunca genel halk görüş / itiraz bildirebilir Prosedürün bu kısmı 175 iş günü İşletmeci Belediye otoritesi ÇOB / izin Dairesi ÇOB / Denetim dairesi Paydaşlar / genel halk ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK YAPILACAK YA DA BAT LARA UYUM SAĞLAMAK AMACIYLA DEĞİŞİKLİĞE UĞRAYACAK MEVCUT TESİSLER İÇİN ENTEGRE ÇEVRE İZNİ Başvuru formu (ÇED raporu + EED/IPPC + Seveso belgeleri + şehir planlaması uygunluk raporu) Bilgi eksikliğinin giderilmesi 10 iş günü Yetkili otorite halkın katılımı toplantısını da içeren halkın bilgilendirilmesi süreci Farklı yetkili otorite veya daireler tarafından verilen raporların temin edilmesi Projenin bir bütün olarak değerlendirilmesi ÇED + IPPC + Seveso 10 iş günü Dosya 15 iş günü boyunca erişilebilir durumda 100 iş günü 20 iş günü Seveso kategorisini gösteren Sevesobelgesi GEREKLİ İSE GEREKLİ İSE- ÇED raporunun alınması için ilk basamaklar Rapor (Şehir planlaması) GEREKLİ İSE) Belediye 20 iş günü içerisinde cevap vermeli - Belediyeden raporlar - Şu konularda raporlar: farklı atık su deşarjları atıklar gürültü kontrolü havaya emisyonlar yeraltı suları ve toprak endüstriyel güvenlik (Seveso) (GEREKLİ İSE) ÇED (GEREKLİ İSE) Sağlık koruma bandı (GEREKLİ İSE) Atık su arıtma tesisi dizaynı onayı Yeraltı suyu arama ve kullanım izni Görüş/itiraz süreci Paydaşlar & Genel halk Entegre Çevre İzni kararı Taslağı 10 iş günü Görüş/itirazların yetkili otorite tarafından değerlendirilmesi 10 iş günü Yetkili otorite tarafından EED/IPPC Ön- İzni Red (Olumsuz) İşletmeciye bildirim Yayımlanır Denetim konusundaki yetkili otoriteye bildirim Tesisin inşasından önce gerekli diğer yapı izinleri EED/IPPC Ön-izni ile uygunluğun kontrolü İnşaat ve ön-izin koşullarına uyum aşaması (gerekli ise) Olumlu (uygun) Olumsuz (uygun değil) Gerekli değişiklikler için 1 ay Olumlu Olumsuz 5 iş günü Nihai EED/IPPC izni Yayımlanır İşletmeciye bildirim Faaliyetin başlayabilmesi için yapı kullanım izni & diğer çevre-dışı konulara ilişkin izinler GEREKLİ İSE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERDEN SONRA FAALİYET BAŞLAR

20 EED madde 20 İşletmecilerin tesislerde yaptıkları değişiklikler Üye devletler işletmecinin tesisin yapısı veya işleyişinde yapmayı planladığı değişiklikler veya çevre üzerinde etkide bulunabilecek genişletmeler hakkında yetkili makamı haberdar etmesini sağlayacaktır. Uygun görüldüğünde ruhsat yetkili makamca güncellenecektir. Üye devletler işletmeci tarafından planlanan değişikliklerin bu Yönerge hükümlerince verilen ruhsat olmaksızın gerçekleştirilmesini önlemek için gerekli tedbirleri alacaktır. Ruhsat başvurusu ve yetkili makamca verilecek karar tesisin esaslı değişiklikten etkilenecek kısımlarını ve Madde 12 de belirtilen ayrıntıları kapsayacaktır. Tesisin yapısı veya işleyişinde yapılması planlanan değişiklikler ya da tesise eklentiler Ek I de ifade edilen kapasite sınırlarına ulaşıyorsa esaslı değişiklik olarak kabul edilecektir.

21 Tesislerde Değişiklikler ve EÇİ İşletmecinin tesisin yapısı veya işleyişinde yapmayı planladığı değişiklikler veya çevre üzerinde etkide bulunabilecek kapasite artışları için EÇİ yenilenilir.yetkili otorite EÇİ yenileme şartlarını belirler. ÇED Nihai Kararı,SEVESO/Bildirim-Güvenlik Raporu,İmar planları ve sağlık koruma bandına uygunluk vb. belgeler GEREKLİ OLDUĞU TAKDİRDE istenecektir.

22 K KOORDİNASYON ve İŞBİRLİĞİ KOORDİNASYON SAĞLANMASI GEREKEN KURUM/KURULUŞLAR Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşletme izni Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Yer altı suları koruma kullanma Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü Enerji verimliliği İçişleri Bakanlığı (Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü) Açılma ruhsatı Sağlık Koruma Bandı Milli Prodüktivite Merkezi İşletmelerde Eko-Verimlilik/Temiz üretim Sağlık Bakanlığı (Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü) Sağlık Koruma Bandı (İnceleme Kurul Üyeliği) Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı (Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ) Tarımsal ve Gıda işletmelerinin izin ve ruhsat işlemleri IPPC 3 PROJESİ UYGULANMALARINDA YAKIN İŞBİRLİĞİ YAPILMASI GEREKEN KURUMLAR Avrupa Birliği Genel Sekreterliği AB politikaları Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Yatırım planları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı(Enerji İşleri Genel Müdürlüğü) Enerji Üretim Tesisleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (AB Koordinasyon Genel Müdürlüğü) Sanayici ile ilişkiler sanayi politikaları Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TUİK) Envanter bilgileri Türk Standartları Enstitüsü Standartların oluşturulması

23 SORULAR ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI -Büyük endüstriyel kazaların kontrolü mevzuatı kapsamında güvenlik raporu düzenlenmesi süresi ne kadardır? -İSLETME BELGESİ HAKKINDA YÖNETMELİK (4 Aralık 2009 tarih RG) işletme kurulduktan sonra işletme Belgesi veriliyor işletme kurulmadan önce Tesis Kurma İzni uygulaması kaldırıldı mı? SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık koruma bandı tespiti süreci entegre çevre izni sürecine hangi aşamada dahi edilebilir? Sağlık koruma bandı belirlenmesi işleminin büyük endüstriyel kazaların kontrolü mevzuatı kapsamındaki tesisler için uygulanması yeterli olur mu?

24 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı SORULAR Entegre çevre izni sürecinde yer alması gereken bazı tarım ve gıda tesisleri için yürürlükteki mevzuat kapsamında kurulma öncesinde kurma ve kurulduktan sonra çalışma izni alınması gerekmektedir. Bu uygulama devam ediyor mu? Aşağıda yer alan izinler halen geçerli midir? Hangi aşamada verilmektedir. a) Fosfor, Azot veya Potasyum İçerikli Gübre Üretimi Yapan Kimya Tesisleri İçin Kimyevi Gübre Üretim Tesisi Uygunluk Belgesi b) Tarım İlaçlarının Üretildiği Kimya Tesisleri İçin Kurma İzni c) Kimyasal ya da Biyolojik Proseslerle Tıbbi Müstahzarat Üretimi Yapan Tesisler İçin Kurma ve Çalışma İzni d) Karkas Üretim Kapasitesi 50 ton/gün ün üzerinde olan Entegre Et Tesisleri için Çalışma İzni e) Kapasitesi 75 ton/gün ün üzerinde olan süt dışındaki hayvansal ürünlerin üretildiği tesisler için çalışma izni ( Kırmızı Et Üretim Tesisleri (Mezbahalar Hariç), Su Ürünleri Üretim Tesisleri) f) Kapasitesi 300 ton/günün üzerinde olan Bitkisel Ürünlerin Üretildiği Tesisler ile kapasitesi 200 ton/günün üzerinde olan süt ve mamüllerinin imalini yapan tesisler için çalışma izni ve gıda sicil belgesi g) Kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan, Hayvan Atık ve Artıklarının Bertaraf Edildiği veya Değerlendirildiği Tesisler için Kurma İzni ve İşletme İçin Ruhsat h) Kapasitesi kümes hayvanı, 2000 Domuz ya da 750 dişi domuz üzerinde olan kümes hayvanlarının ve domuzların yetiştirildiği tesisler için Kuruluş ve Çalışma izni

Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi

Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifinin Türkiye de Uygulanmasının Desteklenmesi Projesi ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İzin ve

Detaylı

ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU

ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU ENTEGRE ÇEVRE ĠZNĠ YÖNETMELĠK TASLAĞINA ĠLĠġKĠN GÖRÜġ BĠLDĠRĠM FORMU Kurum/KuruluĢ Adı : TÜSİAD ĠletiĢim Bilgileri : Meşrutiyet Cad. No 46, 34420, Tepebaşı, İstanbul Tel : (0212) 249 19 29 Faks : (0212)

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ

SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ SANAYİ KİRLİLİK KONTROLÜ TÜZÜĞÜ TASLAĞI İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ Sunumun İçeriği GENEL BİLGİ & TÜZÜĞÜN İÇERİĞİ AMAÇ VE KAPSAM TESİS İŞLETME ZORUNLULUĞU VE MEVCUT TESİSLER MEVCUT EN İYİ TEKNİKLER

Detaylı

ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI

ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI ASLI SEZER Çevre ve Şehircilik Uzmanı Tarih Sayı Yayımlandığı : 29.04.2009 27214 Yürürlüğe giriş: 01.04.2010 Olumsuz çevresel etkileri

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET ENVANTERİ TABLOSU

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET ENVANTERİ TABLOSU SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET ENVANTERİ TABLOSU SIRA NO KURUM KODU STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI HİZMETİN TANIMI HİZMETİN DAYANAĞI MEVZUATIN ADI VE

Detaylı

İZİN BAŞVURUSU İÇERİĞİ PETROL RAFİNERİLERİ

İZİN BAŞVURUSU İÇERİĞİ PETROL RAFİNERİLERİ İZİN BAŞVURUSU İÇERİĞİ PETROL RAFİNERİLERİ 1 AŞAĞIDA ADI GEÇEN TESİSİN BİRİMLERİ İÇİN ENTEGRE ÇEVRE İZNİ GEREKLİLİĞİ İÇİN TEMEL PROJE : YERLEŞKE ADRESİ: VERİLİŞ TARİHİ: HAZIRLAYAN KİŞİ 1 : Adı - Soyadı

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 29 Nisan 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27214 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ

HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ SIR A NO 1 HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ÇED Yönetmeliği Kapsamında Başvuru Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği 03/10/2013 tarihli 28784 sayılı Resmi Gazete

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği

Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği 1 Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca alınması

Detaylı

Sayın M. Mustafa SATILMIŞ Genel Müdür Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara

Sayın M. Mustafa SATILMIŞ Genel Müdür Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara Sayın M. Mustafa SATILMIŞ Genel Müdür Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara İstanbul, 11 Eylül 2012 Ref: ZAY/acç:12/1537 İlgi: 31.07.2012

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 29.04.2009 Resmi Gazete Sayısı: 27214 ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1

Detaylı

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM 21.11.2008 tarih, 27061 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Çevre Denetimi Yönetmeliği ve 29.4.2009 tarih, 27214 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan "Çevre Kanununca

Detaylı

GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA 1 Sulama Suyu Talebi 2- Taahhütname 2 Yıl 2 İl Özel İdaresine Ait Araçların Kiralanması 2- Ücret makbuzu 3 İçme suyu İzni 2- Taahhütname 1 Yıl 4

Detaylı

ÇED ve ÇEVRE İZİNLERİ. Sami AKÇA Y. Biyolog 07 Ocak 2015 - Manisa

ÇED ve ÇEVRE İZİNLERİ. Sami AKÇA Y. Biyolog 07 Ocak 2015 - Manisa ÇED ve ÇEVRE İZİNLERİ Sami AKÇA Y. Biyolog 07 Ocak 2015 - Manisa SUNUM PLANI İzin / Ruhsat Veren Yetkili Kurum Olarak Belediyeler Büyükşehir Belediyesi Kanunu başta olmak üzere mevzuat kapsamında; yapı

Detaylı

ÇEVRE VE İŞLETME İZİNLERİ BELGE LİSTESİ

ÇEVRE VE İŞLETME İZİNLERİ BELGE LİSTESİ A. GAYRISIHHİ MÜESSESELER: İNŞAATA BAŞLAMADAN ÖNCE, YENİ ÜRETİM KONUSU PLANLAMASINDA VEYA KAPASİTE ARTIŞLARINDA: 1. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED): GOSB a başvuru yapılacaktır. Diğer kurum ve kuruluşlardan

Detaylı

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Çevre Yasası nın 76 ncı maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak aşağıdaki Tüzüğü

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI İŞYERİ RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 HİZMETİN ADI 1.Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler Ruhsat

Detaylı

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI RUHSAT VE DENETİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO 1 HİZMETİN ADI 1.Sınıf Gayrisıhhi Müesseseler Ruhsat talebi

Detaylı

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) özel formatı; kapsam belirleme ve inceleme değerlendirme komisyonu tarafından oluşturulan ve projenin önemli

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) özel formatı; kapsam belirleme ve inceleme değerlendirme komisyonu tarafından oluşturulan ve projenin önemli ÇED HİZMETLERİ Yönetmeliğin EK-I ve EK-II listelerinde yer alan faaliyetler için yürütülen ÇED süreci her ek listesi için farklı sürdürülmektedir. EK-1 listesinde yer alan faaliyetler için Çevresel Etki

Detaylı

IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi

IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Y Genel MüdürlM rlüğü IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi A. Teoman SANALAN Çevre Mühendisi, M AB Uzmanı Politik İlgi Politika üretme ENVIRONMENT Bilgilenme SUBCOMMITTEE

Detaylı

Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi olmayan işletmeler

Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi olmayan işletmeler İZİN VE LİSANS İŞLEMLERİ Çevre izni Çevre İzni: Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izindir.

Detaylı

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Taslağı na yönelik TÜSİAD Görüşü. Taslağın Geneline ilişkin Görüş ve Değerlendirme

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Taslağı na yönelik TÜSİAD Görüşü. Taslağın Geneline ilişkin Görüş ve Değerlendirme Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Taslağı na yönelik TÜSİAD Görüşü Taslağın Geneline ilişkin Görüş ve Değerlendirme TÜSİAD olarak bu yönetmelik taslağı vasıtası ile çevre izin ve lisans süreçlerinin iyileştirilmesi

Detaylı

ENDÜSTRİ TESİSLERİNDEN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

ENDÜSTRİ TESİSLERİNDEN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ ENDÜSTRİ TESİSLERİNDEN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 22/07/2006 Tarih 26236 Sayılı Resmi Gazete Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, sanayi ve enerji üretim tesislerinin faaliyeti

Detaylı

MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASI İÇİN İZLENİLECEK PROSEDÜR

MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASI İÇİN İZLENİLECEK PROSEDÜR MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASI İÇİN İZLENİLECEK PROSEDÜR Dilovası,28.06.2013 BİRİNCİ AŞAMA: ÇED KARARI İnşaata başlamadan, yapı ruhsatı alınmadan önce hazırlanan

Detaylı

İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil

İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil 18 Nisan 2014 İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil durum planları, MGBF ler Çevre görevlisi

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Ayşe Pınar AKLAN Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar

Detaylı

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 2 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI İl Özel İdaresine ait araçların kiralanması Köy Gelişim Alanı İmar Planı 3 Mevzi İmar Planı 4 Parselasyon Planları

Detaylı

EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 3 İl Özel İdaresine Ait Araçların Kiralanması 4

Detaylı

IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi

IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Y Genel MüdürlM rlüğü IPPC Türkiye de Uygulama Takvimi A. Teoman SANALAN Çevre Mühendisi, M AB Uzmanı IPPC-III III IPPC-II II 2010 2005 IPPC-I 2003 Buradasınız

Detaylı

EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU EDİRNE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 3 İl Özel İdaresine Ait Araçların Kiralanması 4

Detaylı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ & ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI UYGULAMALARI 1 Çevre İzinleri ve Lisansları? 2872

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

Ek-3B GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ BAŞVURU FORMU EKLERİ

Ek-3B GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ BAŞVURU FORMU EKLERİ Ek-3B GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ BAŞVURU FORMU EKLERİ ÇEVRE İZİN/LİSANS KONUSU GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ İÇİN İSTENİLEN BAŞVURU BELGELERİ ÖZEL BELGELER ORTAK BELGELER 1-ÇED Olumlu ya da Gerekli Değildir Kararı

Detaylı

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI KIRKLARELİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO 1 2 VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI İl Özel İdaresine ait araçların kiralanması Köy Gelişim Alanı İmar Planı 3 Mevzi İmar Planı 4 Parselasyon Planları

Detaylı

GFB Başvurularında Altın Kurallar

GFB Başvurularında Altın Kurallar 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmeliğe göre mevcut çevre izinleri için son geçerlilik tarihi

Detaylı

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ

TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Versiyon 4 16 Ekim 2012 TASLAK TÜZÜK ÇEVRE DENETİMİ Bölüm 1: Genel 1. Kısa Başlık 2. Yetkili Kurum 3. Kapsam 4. Tanımlar 5. Denetim Türleri 6. Çevre Hususlarının Kapsamı 7. İşletmecinin Sorumlulukları

Detaylı

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ

ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ ATIK KABUL TESİSLERİ İÇİN ÇEVRE LİSANSI İŞLEMLERİ 1. Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 2. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik 1- GEMİLERDEN ATIK

Detaylı

ENTEGRE ÇEVRE İZNİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

ENTEGRE ÇEVRE İZNİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ENTEGRE ÇEVRE İZNİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1-(1) Bu Yönetmeliğin amacı; çevrenin bir bütün olarak korunması amacıyla hava, su ve toprak kirliliğine

Detaylı

GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN /09 /2016 ANKARA

GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN /09 /2016 ANKARA GİRİŞ VE EÇİ PROJESİ TANITIM (EÇİ AB MEVZUATI VE ÜLKEMİZDEKİ DURUM) Yrd. Doç. Dr. AHMET AYGÜN 28-29 /09 /2016 ANKARA Projenin Yürütücü Kuruluşu : T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel

Detaylı

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

ISPARTA İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 3 Sulama Suyu, Toprak Analizi ve İçmesuyu Analizleri Gölet, Liman, Baraj gibi Projelerin inşasında kullanılacak yapı ve inşaat 4

Detaylı

KANLIĞI ÇEVRE. ları. Uygunluk Yazılar ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

KANLIĞI ÇEVRE. ları. Uygunluk Yazılar ERHAN SARIOĞLU ANTALYA 05-07/10/2010 ÇEVRE İZNİ / ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ İl l MüdürlM rlüğü Uygunluk Yazılar ları ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE İZNİ

Detaylı

EKÖK Uygulaması POLONYA Örneği

EKÖK Uygulaması POLONYA Örneği IPPC (EKÖK) - Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Teknik Yardımı Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti EKÖK Uygulaması POLONYA Örneği Marek Wasilewski Eğitim Uzmanı 08 Ocak 2014 Genel Bakış Polonya'da

Detaylı

ÇEVRE LİSANSI Atıkların toplanması, geri kazanılması, geri dönüşümü ve bertaraf edilebilmesine ilişkin teknik yeterliliği ifade

ÇEVRE LİSANSI Atıkların toplanması, geri kazanılması, geri dönüşümü ve bertaraf edilebilmesine ilişkin teknik yeterliliği ifade ÇEVRE DANIŞMANLIK ÇEVRE DANIŞMANLIK Firmamız T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen ve bu kapsamda Çevre Yönetim Hizmeti sunan bir kuruluştur. ÇEVRE GÖREVLİSİ DANIŞMANLIK HİZMETİ Çevre

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAĠRESĠ BAġKANLIĞI ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠ KONTROL VE DENETĠM ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAĠRESĠ BAġKANLIĞI ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠ KONTROL VE DENETĠM ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAĠRESĠ BAġKANLIĞI ÇEVRE KĠRLĠLĠĞĠ KONTROL VE DENETĠM ġube MÜDÜRLÜĞÜ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKĠ DAYANAK, ĠLKELER ve TANIMLAR

Detaylı

ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇANKIRI İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 3 İl Özel İdaresine

Detaylı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN ve LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ & ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI UYGULAMALARI 1 Çevre İzinleri ve Lisansları? 2872

Detaylı

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi FASIL 18 İSTATİSTİK Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması 1 Mevzuat uyum takvimi Bu öncelik altında, bu aşamada herhangi bir mevzuat uyumu çalışması öngörülmemektedir.

Detaylı

16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK

16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK 16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ndan: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler 1. HAVZA KORUMA PLANI KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN 2. SAĞLANMASI 3. ATIK SU ve ALTYAPI YÖNETİMİ 3.1. Göl Yeşil Kuşaklama Alanındaki Yerleşimler Koruma Planı'nda önerilen koşullarda önlemlerin

Detaylı

Avrupa Birliği Mevzuatı ve Çevre 3. ÜNİTE. Avrupa Birliği Mevzuatı ve Çevre

Avrupa Birliği Mevzuatı ve Çevre 3. ÜNİTE. Avrupa Birliği Mevzuatı ve Çevre 3. ÜNİTE Avrupa Birliği Mevzuatı ve Çevre Avrupa`da önlenmesi gereken toplam kirliligin büyük bir kismi endüstriyel proseslerden kaynaklanmaktadir AB Çevre Konseyi sürdürülemezlige Avrupa endüstrisinin

Detaylı

Karar Verme Süreçlerinde Kamu Katılımına İlişkin AB Direktifinin sunduğu Fırsatlar. Kaidi Tingas Katılımuzmanı İstanbul, Aralık 2009

Karar Verme Süreçlerinde Kamu Katılımına İlişkin AB Direktifinin sunduğu Fırsatlar. Kaidi Tingas Katılımuzmanı İstanbul, Aralık 2009 Karar Verme Süreçlerinde Kamu Katılımına İlişkin AB Direktifinin sunduğu Fırsatlar Kaidi Tingas Katılımuzmanı İstanbul, Aralık 2009 Giriş (1) Çevre haklarının hukuk sistemine dahil edilmesi konusunun çerçevesi

Detaylı

BARTIN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

BARTIN İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Yem Bitkileri Tohumu Desteği 3 Meyvecilik desteği (Çilek, Kiraz,Elma) 4 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 5 6 Orman Köylüsünü Destekleme

Detaylı

YÖNETMELİK ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ 10 Eylül 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29115 Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YÖNETMELİK ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin Ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik Çevre ve Orman Bakanlığından: Resmi Gazete Tarihi : 29/04/2009

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29115 YÖNETMELİK

Resmî Gazete Sayı : 29115 YÖNETMELİK 10 Eylül 2014 ÇARŞAMBA Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Resmî Gazete Sayı : 29115 YÖNETMELİK ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı. AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü. Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı. AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı AB Çevre Müktesebatının Yerel Yönetimlere Uygulanması 1 Uygulama Örnekleri 1.Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği 2.Tehlikeli Maddelerin

Detaylı

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara

Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi. Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Ankara Minamata Sözleşmesi Türkiye de Ön Değerlendirme Projesi Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 13.09.2017 Ankara Sunum İçeriği Minamata Sözleşmesi Türkiye de Mevcut Durum Cıvaya İlişkin Ön Değerlendirme Projesi Yürütülecek

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü

Detaylı

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı. Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol (IPPC- 96/61/EC) YönergesiY. BAT ve BREF. A. Teoman SANALAN

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı. Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol (IPPC- 96/61/EC) YönergesiY. BAT ve BREF. A. Teoman SANALAN T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Y Genel MüdürlM rlüğü Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol (IPPC- 96/61/EC) YönergesiY BAT ve BREF A. Teoman SANALAN Çevre MühendisiM Mevcut En iyi Teknikler

Detaylı

Yönetmelik Kapsamında Karşı. şılaşılan Sorunlar

Yönetmelik Kapsamında Karşı. şılaşılan Sorunlar ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Yönetmelik Kapsamında Karşı şılaşılan Sorunlar ERHAN SARIOĞLU Çevre MühendisiM ÇEVRE

Detaylı

GAYRİ SIHHİ MÜESSESELER YÖNETMELİĞİ

GAYRİ SIHHİ MÜESSESELER YÖNETMELİĞİ GAYRİ SIHHİ MÜESSESELER YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 26.09.1995 tarih ve 22416 sayı Sağlık Bakanlığından BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar Madde 0003: Tanımlar (23.08.2003 tarih ve 25208 sayılı Resmi Gazete'de

Detaylı

KARS İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

KARS İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU KARS İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 3 İl Özel İdaresine Ait Araçların Kiralanması 4 İçmesuyu

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 16 Ağustos 2011 SALI Resmî Gazete Sayı : 28027 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

İl Özel İdaresince işlem yapılmaktadır. 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri. 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri

İl Özel İdaresince işlem yapılmaktadır. 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri. 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 1 Tarımsal Sulama Suyu İzinleri 2 Zirai Kredi Proje Tasdikleri 3 4 İl Özel İdaresine Ait Araçların Kiralanması Sulama Suyu, Toprak Analizi ve İçme suyu Analizleri 5 Toprak Etüt Hizmetleri 6 Yol Geçiş İzinleri

Detaylı

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan

LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan LIFE Programme 2006 LIFE06 TCY/TR/000292 HaWaMan Betül DOĞRU Tehlikeli Atıklar Şube Müdürü Çevre Mühendisi Ġçerik - Katı Atık Mevzuatı - Hedeflenen Politika - Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği -

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI

ENDÜSTRİYEL ATIK YÖNETİM PLANI 1) ATIK ÜRETİCİSİNİN İLETİŞİM BİLGİLERİ: Adı Soyadı : Adres : Telefon : Faks : Vergi Sicil Numarası : İşletme Sahibi (Yetkili Kişi) : 2) FİRMADA ATIK YÖNETİMİNDEN SORUMLU KİŞİYE AİT BİLGİLER (İletişim

Detaylı

BATMAN VALİLİĞİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER. 4. İfraz ve tevhid tescil dosyası

BATMAN VALİLİĞİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER. 4. İfraz ve tevhid tescil dosyası BATMAN VALİLİĞİ İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU VATANDAŞA SIRA SUNULAN HİZMETİN NO ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 İMAR İŞLEMLERİ 2. Tapu Kaydı (İFRAZ,

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ATIKSU YÖNETİMİ Ece SARAOĞLU Çevre ve Şehircilik Uzmanı 4. Türk-Alman Su İşbirliği Günleri 24.09.2014 Sunum İçeriği Atıksu Politikamız Atıksu Mevzuatı Su Kirliliği Kontrolü

Detaylı

ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLAMA SÜRECİ (EN GEÇ) 1 İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı 1-Başvuru Dilekçesi 30 GÜN 2-

Detaylı

0212 252 29 00 / 151 &152 ebuyukbay@iso.org.tr (ÖDÜL Konu başlığı ile)

0212 252 29 00 / 151 &152 ebuyukbay@iso.org.tr (ÖDÜL Konu başlığı ile) ÖDÜL BAŞVURUSU İLE İLGİLİ HER TÜRLÜ SORULARINIZ İÇİN VE BAŞVURU DOSYASININ HAZIRLANMASI SIRASINDA İSO ÇEVRE ŞUBESİ'NDEN YOL GÖSTERİLMEK ÜZERE DESTEK ALINABİLİR. 0212 252 29 00 / 151 &152 ebuyukbay@iso.org.tr

Detaylı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK & TIBBİ ATIK STERİLİZASYON İZİN VE

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRE İZİN VE LİSANS UYGULAMALARI

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRE İZİN VE LİSANS UYGULAMALARI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRE İZİN VE LİSANS UYGULAMALARI

Detaylı

SANAYİ KİRLİLİĞİ KONTROLÜ TÜZÜĞÜ EL KİTABI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ

SANAYİ KİRLİLİĞİ KONTROLÜ TÜZÜĞÜ EL KİTABI. İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ SANAYİ KİRLİLİĞİ KONTROLÜ TÜZÜĞÜ EL KİTABI İbrahim ALKAN ÇEVRE KORUMA DAİRESİ EL KİTABININ AMACI İzin prosedürünü yürütecek sorumlu kurumlara ve izin başvuruda bulunacaklara yardımcı olmak, Tüm taraflara

Detaylı

Misyonumuz. Vizyonumuz

Misyonumuz. Vizyonumuz Temelleri 2001 yılında atılan PUSULA, son olarak 2007 yılında yeni ünvanıyla birlikte Çevre Teknolojileri, Arıtma Sistemleri ve Danışmanlık hizmet konularında son sürat faaliyetine devam etmektedir. PUSULA

Detaylı

SHY 6A TİCARİ HAVA İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI

SHY 6A TİCARİ HAVA İŞLETMELERİ RUHSAT AKIŞ DİYAGRAMI SY 6A TİCARİ AVA İŞLTMLRİ RUSAT AKIŞ DİYAGRAMI GNL ava yolu işletmesi kurmak isteyen bütün işletmeciler (tarifeli, tarifesiz, kargo, bölgesel) SY 6A Yönetmeliği 5(1)., 5(2)., 6., 7., 8(1)., 8(2)., 10.

Detaylı

3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK

3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK Bayındırlık ve İskân Bakanlığından: 3194 SAYILI İMAR KANUNUNA GÖRE DÜZENLENMİŞ BULUNAN İMAR YÖNETMELİKLERİNE SIĞINAKLARLA İLGİLİ EK YÖNETMELİK Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 3194-3.5.1985 Resmi Gazete

Detaylı

Eylem Planları Niçin Hazırlanır ve Hazırlanan Eylem Planlarından Nasıl İstifade Edilir?

Eylem Planları Niçin Hazırlanır ve Hazırlanan Eylem Planlarından Nasıl İstifade Edilir? Eylem Planlarının Hazırlanması İşlemleri Eylem Planı Nedir? Eylem planları, gerektiğinde gürültü seviyesinin düşürülmesi de dahil olmak üzere gürültü ile ilgili sorunlar ve etkileriyle baş etmek için tasarlanan

Detaylı

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI ŞUBESİ ÇEVRE İZNİ ÇEVRE İZİN VE LİSANSI

ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI ŞUBESİ ÇEVRE İZNİ ÇEVRE İZİN VE LİSANSI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE DENETİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI ŞUBESİ ÇEVRE İZNİ ÇEVRE İZİN VE LİSANSI Yalçın KARACA Şube Müdürü Ege Bölgesi Sanayi Odası-ÇMO İZMİR 17/12/2010 01/04/2010

Detaylı

ÇEVRE SEKTÖRÜ. Türkiye nin i Avrupa Birliği ne üyelik başvurusu. Katılım Ortaklığı Belgesi nin kabulü. 2003 Yılı Ulusal Programı nın hazırlanması

ÇEVRE SEKTÖRÜ. Türkiye nin i Avrupa Birliği ne üyelik başvurusu. Katılım Ortaklığı Belgesi nin kabulü. 2003 Yılı Ulusal Programı nın hazırlanması Sedat KADIOĞLU Müsteşar Yardımcısı ğ 27 Mayıs 2008, ANKARA SÜREÇ ÇEVRE SEKTÖRÜ Temmuz 1959 Türkiye nin i Avrupa Birliği ne üyelik başvurusu Aralık 1999 Mart 2001 Mart 2001 Temmuz 2003 Aralık 2004 Helsinki

Detaylı

FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ALTYAPI KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ALTYAPI KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE FEN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ALTYAPI KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK ve TANIMLAR Amaç Madde 1- Bu yönergenin amacı;

Detaylı

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI KAPSAMINDA GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ VE ÇEVRE İZİN VE LİSANS BAŞVURULARI KILAVUZU (Karar No:2)

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI KAPSAMINDA GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ VE ÇEVRE İZİN VE LİSANS BAŞVURULARI KILAVUZU (Karar No:2) T.C ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI KAPSAMINDA GEÇİCİ FAALİYET BELGESİ VE ÇEVRE İZİN VE LİSANS BAŞVURULARI KILAVUZU (Karar No:2) ÇED, İzin Denetim Şube Müdürlüğü MAYIS 2014 İçindekiler

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI Sayfa1 MADEN ARAMA PROJELERİNE YÖNELİK UYGULAMA TALİMATI 03.10.2013 tarihli ve 28784 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği nin 5. Maddesi gereği, 26. Maddesi kapsamında yer

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR

SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR SANAYİ TESİSLERİNDE KASITSIZ ÜRETİM SONUCU OLUŞAN KOK LARIN ATMOSFERE VERİLMESİNİN KONTROLÜNE İLİŞKİN MEVZUAT VE ÇALIŞMALAR Aralık 2016 GENEL MEVZUAT H AV A K A L İ T E S İ N İ N K O R U N M A S I Y Ö

Detaylı

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI

OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI OSMANİYE İL ÖZEL İDARESİ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Çalışma Ruhsatı Yer Seçimi ve Tesisi Kurma İzni (GSM 1-2-3) 1- Başvuru

Detaylı

BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ENTEGRE ÇEVRE İZNİ YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1-(1) Bu Yönetmeliğin amacı; çevrenin bir bütün olarak korunması amacıyla hava, su ve toprak kirliliğine

Detaylı

TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrol Şube Müdürü Büyük Yakma Tesisleri Taslak Yönetmeliği 24 Şubat

Detaylı

T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE İZİN VE LİSANS YÖNETMELİĞİ ÇED VE ÇEVRE İZİNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ 26.03.2015 1 Çevre İzin ve Lisansları Yasal Dayanak 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATIK YÖNETİMİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK, İLKELER ve TANIMLAR Amaç Madde 1-

Detaylı

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED)

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (ÇED) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin

Detaylı

Geçici Faaliyet Belgesi İşlemleri İstenilen Belgeler

Geçici Faaliyet Belgesi İşlemleri İstenilen Belgeler ÇEVRE YÖNETY NETİMİ GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İZİN N VE DENETİM M DAİRES RESİ BAŞKANLI KANLIĞI ÇEVRE İZNİ VE LİSANSI L ŞUBESİ Geçici Faaliyet Belgesi İşlemleri İstenilen Belgeler Yalçın n KARACA Şube MüdürüM

Detaylı

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi

MADENCİLİK VE ÇEVRE. M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi MADENCİLİK VE ÇEVRE M. Oğuz GÜNER Maden Mühendisi 1-MADEN SAHALARI İLE İLGİLİ MADEN HAKLARI 2- ARAMA VE FİZİBİLİTE 3-OCAK İŞLETMECİLİĞİ 4-OCAK ÜRETİM YÖNTEMLERİ 5-CEVHER HAZIRLAMA VE ZENGİNLEŞTİRMEİ 6-MADEN

Detaylı

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VE LİSANS DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 18.02.2013 1 NEDEN İZİN VE LİSANS?

Detaylı

TÜRKİYE DE YAPILAN ÇALIŞMALAR VE UYUM SÜRECİ

TÜRKİYE DE YAPILAN ÇALIŞMALAR VE UYUM SÜRECİ ENDÜSTRİYEL KİRLİLİK KONTROLÜ TÜRKİYE DE YAPILAN ÇALIŞMALAR VE UYUM SÜRECİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ A. Teoman SANALAN Entegre Kirlilik Önleme Şube md. V. AB Komisyonu

Detaylı

RUHSAT BAŞVURU İÇERİĞİ ELEKTRİK ARK OCAKLI DEMİR & ÇELİK TESİSLERİ

RUHSAT BAŞVURU İÇERİĞİ ELEKTRİK ARK OCAKLI DEMİR & ÇELİK TESİSLERİ RUHSAT BAŞVURU İÇERİĞİ ELEKTRİK ARK OCAKLI DEMİR & ÇELİK TESİSLERİ AŞAĞIDA ADI GEÇEN TESİSİN BİRİMLERİ İÇİN ENTEGRE ÇEVRE İZNİ GEREKLİLİĞİ İÇİN TEMEL PROJE : YERLEŞKE ADRESİ: VERİLİŞ TARİHİ: HAZIRLAYAN

Detaylı

Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı (KSTK Türkiye) Mevzuatı. S. Koray Hatipoğlu Genel Sekreter

Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı (KSTK Türkiye) Mevzuatı. S. Koray Hatipoğlu Genel Sekreter Kirletici Salım ve Taşıma Kaydı (KSTK Türkiye) Mevzuatı S. Koray Hatipoğlu Genel Sekreter İçerik Nedir? Neden KSTK? İşleyiş Hangi Faaliyetler Dahil? Neler Raporlanmalı? Nasıl Belirlenmeli? Nasıl Raporlanmalı?

Detaylı

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Verilmesi SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ RUHSAT DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI TABLOSU BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ(EN GEÇ) İş Yeri Açma ve Çalışma

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı