SİMULTANE TRANSMİSSİON-EMİSSİON MYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİNİN KLİNİK ÖNEMİ Özet İskemik kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde myokard perfüzyo

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SİMULTANE TRANSMİSSİON-EMİSSİON MYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİNİN KLİNİK ÖNEMİ Özet İskemik kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde myokard perfüzyo"

Transkript

1 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPOR Proje Başlığı SİMULTANE TRANSMİSSİON-EMİSSİON MYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİNİN KLİNİK ÖNEMİ Proje Yürütücüsü Prof.Dr.Gülseren ARAS Proje Numarası Başlama Tarihi 1998 Bitiş Tarihi 2003 Rapor Tarih Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara 2003

2 SİMULTANE TRANSMİSSİON-EMİSSİON MYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİNİN KLİNİK ÖNEMİ Özet İskemik kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde myokard perfüzyon sintigrafisi önemli bir yer tutmaktadır. Ancak gerek torakal dokulardan, gerekse kullanılan sistem rezolüsyonundan kaynaklanan atenüasyon, görüntü kalitesini etkilemekte ve tetkikin değerini azaltmaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak için günümüzde emisyon-transmisyon SPECT sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı emisyon ve transmisyon görüntüleri alınarak atenüasyona bağlı artefaktları minimuma indirmek ve myokard perfüzyon sintigrafisinin spesifitesini artırmaktır. Çalışmada 25 olgunun atenüasyon düzeltmesi yapılan ve yapılmayan görüntüleri alınarak karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. 25 olgunun 8 inde atenüasyon düzeltmesi sonrasında artefaktlara bağlı defektler giderilerek patolojik defektler doğru olarak değerlendirilebilmiştir. Sonuç olarak simultane transmisyon-emisyon myokard perfüzyon SPECT görüntüleri alınarak atenüasyonun düzeltilmesi myokard perfüzyon sintigrafisinin spesifite ve sensitivitesini yükselterek iskemik kalp hastalığında doğru tanı oranını artırdığı saptanmıştır.

3 CLINICAL EVALUATION OF SIMULTANEOUS TRANSMISSION EMISSION MYOCARDIAL PERFUSION SPECT Abstract Myocardial perfusion scintigraphy has an important role in the evaluation of ischemic heart disease. Attenuation due to thoracal tissue and the resolution of the system affects the qualitiy of the images and reduces the value of the examination. Emission-transmisson SPECT is used to overcome these problems. The aim of this study is to minimize the artefacts due tu attenuation and to increase specificity taking emission-transmission images of the patients. The attenuation corrected and noncorrected images of 25 patients were taken and comparatively evaluated. In eight patients artefacts were better assessed using attenuation corrected images. It is concluded that a better diagnosis can be made by increasing the sensitivity and specificity of the myocardial perfusion images using attenuation correction with transmissionemission SPECT.

4 Amaç ve Kapsam SPECT Myokard perfüzyon sintigrafisi iskemik kalp hastalıklarının tanı ve takibinde oldukça önemli bir yöntem olmakla birlikte, torakstaki yumuşak ve kemik dokularından ve sistemin rezolüsyonundan kaynaklanan nonhomojen attenüasyon, tetkikin spesifitesini azaltmaktadır. Oluşan bu nonhomojen artefaktlar, görünümü etkileyebilmekte, patolojik perfüzyon defektlerinin artefakt veya artefaktların patolojik perfüzyon defektleri olarak yanlış yorumlanmasına neden olmaktadır. Son yıllarda SPECT hardware sistemleri ile görüntü kalitesi artırılarak hastadan kaynaklanan atenüasyon dağılımı değerlendirilebilmekte ve bu atenüasyon artefaktları minimale indirilebilmektedir. Yeni geliştirilen bu metodlarla kardiak SPECT çalışmasında myokard perfüzyonu daha doğru olarak değerlendirilebilmektedir. Bu projede de amacımız, kliniğimizde rutin olarak yapılan myokard perfüzyon sintigrafisindeki atenüasyona bağlı artefaktları minimale indirmek ve spesifitemizi artırmaktır. Materyal ve Yöntem Atenüasyon düzeltmesi için hazırlanan SPECT sistemlerinde hasta görüntülemesi ile birlikte, hastaya spesifik atenüasyon görüntüleri alınır. Atenüasyon bulguları, SPECT ile birlikte transmisyon görüntülerinin alındığı gantry üzerinde toplanır (CT benzeri) ve atenüasyon düzeltme değeri uygulanarak doğrudan transvers görüntüler oluşturulur. Bu iki görüntü bilgisayar sisteminde bir arada değerlendirilerek oluşan artefaktlar mümkün olduğunca azaltılır. Transmisyon kaynağı olarak Gadolonium 153 kullanılmıştır. Görüntüleme çift başlı SPECT sisteminde, dedektörler 90 açı ile iken düzlemsel Gd153 kaynağı karşı tarafta yerleşmiş şekilde yapılmıştır. SPECT çalışma süresince her görüntü emisyon ve transmisyon görüntüleri şeklinde alınmış ve elde edilen veriler sistem hardware ı, ve software ı tarafından ayırt edilerek inceleme yapılmıştır. Çalışmaya başlarken planlanan ve elde edilen datalardan büyük bir kısmı bilgisayar sisteminde olan arızalar nedeniyle değerlendirilememiştir (teknik rapor ektedir). Ancak 25 olgunun (17 K, 8 E, 45±22 yaş) simultane transmisyon emisyon görüntüleri değerlendirilmiş ve elde edilen verilerle atenüasyon düzeltmesi yapılan ve yapılmayan görüntüler karşılaştırılmıştır. Analiz ve Bulgular 25 olgunun, atenüasyon düzeltmesi uygulanmış ve uygulanmamış görüntüleri karşılaştırıldığında, 8 olguda her iki görüntü arasında fark bulunmuştur. Bu sekiz olgunun atenüasyon düzeltmesi yapılmadan önce alınan görüntülerinde, beş olgunun inferior duvarında, üç olgunun ise anterior duvarında izlenen perfüzyon defektlerinin, atenüasyon düzeltmesi uygulanan görüntülerinde normal olduğu veya perfüzyon defektinin belirgin derecede azaldığı saptanmıştır. Figür 1 de atenüasyon düzeltmesi yapılmadan önce apikalde gözlenen defektin Figür 2 de attenüasyon düzeltmesi sonrasında kaybolduğunu gözlenmiş olup, bu defektin meme dokusu attenüasyonuna bağlı olduğu düşünülmüştür.

5 Atenüasyon Düzeltmesi Hasta Adı Cinsiyeti Yapılmadan Değerlendirilen Görüntüler SI K Apikoseptal ve İnferolateral sabit perfüzyon defekti RÇ E Apikal-Apikoseptal perfüzyon defekti, inferior sabit perfüzyon azlığı CY K İnferior-İnferoseptalde sabit perfüzyon defekti ŞK E İnferior-İnferolateral sabit perfüzyon defekti Atenüasyon Düzeltmesi Yapıldıktan Sonra Değerlendirilen Görüntüler İnferolateral perfüzyon defektinde küçülme Apikal-Apikoseptalde perfüzyon defekti devam ediyor, infriorde perfüzyonda düzelme Perfüzyon defekti izlenmedi İnferior-inferolateral defekt boyutunda belirgin küçülme NB K N N ST K N N İA K Apikal-Anteriorda sabit perfüzyon defekti HÖ K N N AD K N N LÜ K N N FA K N N FY K N N GG K N N MY K N N DA K N N Anteriorda perfüzyon defektinde belirgin küçülme HÖ E İnferior duvarda sabit perfüzyon azlığı İnferior duvarda perfüzyonda düzelme RÖ E N N NA K Anterior-anteroseptal sabit perfüzyon defekti Anterior-anteroseptal perfüzyon normal BM E N N ZP K N N PY K N N AÇ E İnferiorde perfüzyon azlığı Defektte düzelme OÇ E N N AD K N N ÖS K N N Tablo: Olguların atenüasyon düzeltmesi yapılmadan ve yapıldıktan sonraki görüntülerinin değerlendirme sonuçları Sonuç ve Öneriler Myokard perfüzyon sintigrafisi iskemik kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde kullanılan önemli bir tetkiktir. Myokard canlılığı gösterilebildiği için tanı yanında tedavinin planlanması açısından da klinisyene yardımcı olmaktadır. Ancak, gerek sistemin rezolüsyonundan gerekse torakal dokulara bağlı attenüasyondan kaynaklanan sorunlar myokarddan elde edilecek sayımların azalmasına neden olarak tetkikin değerini azaltmakta, yanlış (+) ve(-) sonuçlara sebep olmaktadır. Bayan hastalarda meme dokusu, erkek hastalarda ise diafragma attenüasyonu artefakt sebeplerinin başında gelmektedir.

6 Emisyon görüntüleri ile birlikte transmisyon görüntülerinin de alınmasına imkan veren bu yeni simultane emisyon-transmisyon SPECT sistemleri ile artefaktlar büyük oranda ortadan kaldırılabilmektedir. Yapılan çalışmalarda perfüzyon defekti olarak değerlendirilen lezyonların %20-30 unun aslında artefakta bağlı olduğu, artefakt diye düşünülen perfüzyon defektlerinin ise %5-10 unun patolojik olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada 8/25 olguda atenüasyon düzeltmesi ile defekt değerlendirmesi ve sonuçta hastanın yanlış (+) tanısı değişmiştir. Ancak teknik soruna bağlı olarak hasta verilerinin kaybolması sonuçta hasta sayımızı belirgin olarak azalttığı için yanlış (-) tanılı örneğimiz olmamıştır. Bu nedenle sonuçlarımız yanlış (+) tanı bakımından literatür sonuçları ile karşılaştırılabilmiş ve sonuçlarımız literatür sonuçları ile uyumlu bulunmuştur. Çalışmamıza dahil edilen 25 olgunun 8 inde atenüasyon düzeltmesi uygulanarak yapılan çalışmalarda defektlerin artefakta bağlı olduğu, iskemik kalp hastalığına bağlı bir perfüzyon defekti olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak atenüasyon düzeltmesi ile myokard perfüzyon sintigrafisinin spesifite ve sensitivitesini yükselterek doğru tanı oranı artırılmıştır.

7 Kaynaklar 1. DePuey EG, and Garcia EV. Optimal specificity of thallium-201 SPECT through recognition of imaging artifacts. J Nucl Med 1989; 30: DePuey EG. How to detect and avoid myocardial perfusion SPECT artifacts. J Nucl Med 1994; 35(4): Galt Jr, Garcia EV and Robbins WL. Effects of myocardial wall thickness on SPECT quantification. IEEE Trans Med Imag 1990; 9(2): Ficaro EP, Fessler JA, Ackermann RJ, Rogers WL, Corbet JR and Schwaiger M. Simultaneous transmission-emission thallium-201 cardiac SPECT: Effect of attenuation correction on myocardial tracer distribution. J Nucl Med 1995; 36 (6): Ficaro EP, Fessler JA, ShrevePD, Kritzman JN, Rose PA and Corbett JR. Simultaneous transmission/emission myocardial perfusion tomography. Diagnostic accuracy of attnuation-corrected Tc-99m sestamibi single-photon emission computed tomography. Circulation 1996; 93: Datz FL, Gullberg GT, Christian PE, Zeng GL, Hsieh YL, Tung CH et al. ROC comparison of simultaneous transmission emission tomography to routine SPECT for diagnosis of coronary artery disease on thallium imaging. J Nucl Med 1993; 34 (5): 7IP. 7. King MA, Tsui MBW, Pan TS: Attenuation compensation for cardiac single-photon emission computed tomographic imaging: part 1. Impact of attenuation and methods of estimating attenuation maps. J Nucl Cardiol,1995, 2: King MA, Tsui MBW, Pan TS et al: Attenuation compensation for cardiac single-photon emission computer tomographic imaging; part 2.attenuation compensation algorithms. J Nucl Cardiol 1996, 3: Hashimoto J, Ogawa K, Kubo A et al. Application of transmission sean-based attenuation compensation to scattercorrected thallium-201 myocardial single-photon emission tomographic images. Eur J Nucl Med 1998, 25: Chouraqui P, Livschitz S, Sharir T et al. Evaluation of an attenuation correction method for thallium-201 myocardial perfusion tomographic imaging of patients with lowlikelihood of coronary artery disease. J Nucl Cardiol 1998, 5: Gallowitsch HJ, Syokora J, Mikosch P, et al. Attenuation corrected thallium-201 singlephoton emission tomography using a gadolinium-153 movingline source: clinical value and the impact of attenuation correction on the extent and severity of perfusion abnormalities. Eur J Nucl Med 1998, 25: Galt JR, Cullom J, Garcia VE. Attenuation and scatter compersation in myocardial perfusion SPECT. Seminars in Nuclear Med 1999, 29(3), Cellar A, Sitek A, Stoub E, et al: multipl line source array for SEPCT transmission scans: simulation, phantom, and patient studias. J Nucl Med 1998, 39:

8 Ekler Simultane emisyon-transmisyon SPECT ile kliniğimizde rutin olarak hasta alımına devam edilmektedir. Kamera 9480 demirbaş numarasına kaydedilmiştir. Teknik sebepler nedeniyle projede planlanan hasta sayısı tamamlanamamıştır. Sebep belirtir rapor ilişiktedir. Çalışmanın tamamlanması için hasta alımı devam etmektedir.

9

10

Günümüzden geleceðe nükleer kardiyoloji

Günümüzden geleceðe nükleer kardiyoloji DERLEME 57 Günümüzden geleceðe nükleer kardiyoloji Berna Okudan, F. Meltem Özbek Süleyman Demirel Üniversitesi Týp Fakültesi Nükleer Týp AD, Isparta Özet Günümüzde geliþmiþ toplumlar yanýsýra geliþmekte

Detaylı

Kardiyak Hibrit Görüntüleme-Tek Foton Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi

Kardiyak Hibrit Görüntüleme-Tek Foton Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi DERLEME DOI:10.4274/nts.2016.001 Nucl Med Seminars / Nükleer Tıp Seminerleri 2016;1:1-8 Kardiyak Hibrit Görüntüleme-Tek Foton Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi Cardiac Hybrid Imaging-Single Photon

Detaylı

Akciğer Ventilasyon Perfüzyon Tek Foton Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi Görüntüleme

Akciğer Ventilasyon Perfüzyon Tek Foton Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi Görüntüleme DERLEME DOI:10.4274/nts.2016.006 Nuclear Medicine Seminars / Nükleer Tıp Seminerleri 2016;1:37-41 Akciğer Ventilasyon Perfüzyon Tek Foton Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi Görüntüleme Lung Ventilation

Detaylı

Yasemin fianli*, Cüneyt TÜRKMEN*, Handan TOKMAK*, Ayfle MUDUN*, Hüseyin OFLAZ**, Berrin UMMAN**, Sema CANTEZ*

Yasemin fianli*, Cüneyt TÜRKMEN*, Handan TOKMAK*, Ayfle MUDUN*, Hüseyin OFLAZ**, Berrin UMMAN**, Sema CANTEZ* st T p Fak Derg 2005; 68:97-101 J Ist Faculty Med 2005; 68:97-101 www.itfdergisi.com ARAfiTIRMALAR / RESEARCH ARTICLES NORMAL KORONER ANJ OGRAF S BULUNAN HASTALARDA M YOKARD PERFÜZYON SPECT TE ZLENEN DEFEKT

Detaylı

iyokard Perfuzyon SPECT inin

iyokard Perfuzyon SPECT inin IV Dipiridamol Tc99m-MIBI iyokard Perfuzyon SPECT inin Koroner Arter Hastalığını Göstermedeki Değeri THE VALUE OF IV DIPYRIDAMOLE Tc99m-MIBI MYOCARDIAL PERFUSION SPECT İN DETECTING CORONARY ARTERY DISEASE

Detaylı

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR)

Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) 15. Medikal Fizik Kongresi, 16-19 Mayıs 2015, Trabzon Hibrid tedavi ve görüntüleme sistemleri (PET/MR) Radyoloji görüşü Dr. Gülgün ENGİN İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Sunu planı 30 dak süre

Detaylı

Tc-99m MIBI SPECT miyokard perfüzyon sintigrafisindeki revers redistribüsyon paterninin sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu üzerindeki etkisi

Tc-99m MIBI SPECT miyokard perfüzyon sintigrafisindeki revers redistribüsyon paterninin sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu üzerindeki etkisi JCEI / 2015; 6 (3): 286-290 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2015.03.0534 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Tc-99m MIBI SPECT miyokard perfüzyon sintigrafisindeki

Detaylı

Zeki Dostbil 1, Habib Çil 2, Zuhal Arıtürk Atılgan 2, Ebru Tekbaş 2, Buğra Kaya 3, Savaş Kaya 4

Zeki Dostbil 1, Habib Çil 2, Zuhal Arıtürk Atılgan 2, Ebru Tekbaş 2, Buğra Kaya 3, Savaş Kaya 4 04 Dicle Tıp Dergisi / Dicle Z. Dostbil Medical ve Journal ark. Perfüzyon sintigrafisi, eforlu EKG ve koroner anjiografi Cilt / Vol 37, No 2, 04-08 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Miyokard perfüzyon

Detaylı

Stabil koroner arter hastalığında doğrular ve yanlışlar:

Stabil koroner arter hastalığında doğrular ve yanlışlar: Stabil koroner arter hastalığında doğrular ve yanlışlar: Hangi asemptomatik hastaya revaskülarizasyon? Prof. Dr. Sabri Demircan İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Koroner arter hastalığında

Detaylı

Oral dipiridamollü miyokard perfüzyon sintigrafisinde akciğer/kalp oranı normal değerlerinin belirlenmesi

Oral dipiridamollü miyokard perfüzyon sintigrafisinde akciğer/kalp oranı normal değerlerinin belirlenmesi Turkish Journal of Nuclear Medicine Turk J Nucl Med 2005; 14:80-84 Original Article Oral dipiridamollü miyokard perfüzyon sintigrafisinde akciğer/kalp oranı normal değerlerinin belirlenmesi Şeyda Türkölmez,

Detaylı

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON

SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON SPECT/BT 16-19 MAYIS 2015 XV ULUSAL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ TRABZON * Nükleer tıp SPECT görüntülerinde artan tutulum bölgesini tanımlamada, Bölgenin kesin anatomik lokalizasyonunu belirlemekte zorlanılmaktadır.

Detaylı

Radyoaktif Çekirdekler

Radyoaktif Çekirdekler NÜKLEER TIP Tıpta radyoaktif çekirdeklerin kullanılması esasen 1920 lerde önerilmiş ve 1940 larda kullanılmaya başlamıştır. Nükleer tıp görüntülemede temel, hasta vücudunda bir gama aktif bölge oluşturmak

Detaylı

Tc-99m MIBI myokard pefüzyon sintigrafisinin koroner arter hastalýðýndaki yerinin görsel ve yarý sayýsal analiz yöntemleri ile deðerlendirilmesi

Tc-99m MIBI myokard pefüzyon sintigrafisinin koroner arter hastalýðýndaki yerinin görsel ve yarý sayýsal analiz yöntemleri ile deðerlendirilmesi Týp Araþtýrmalarý Dergisi 2005: 3 (2): 1-7 ARAÞTIRMA Tc-99m MIBI myokard pefüzyon sintigrafisinin koroner arter hastalýðýndaki yerinin görsel ve yarý sayýsal analiz yöntemleri ile deðerlendirilmesi Mustafa

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2001 2005 : Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp A.D. uzmanlık eğitimi

ÖZGEÇMİŞ. 2001 2005 : Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp A.D. uzmanlık eğitimi ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler: Ad, Soyad : Burcu ESEN AKKAŞ Doğum Yeri ve Yılı : ANKARA - 1974 Medeni Hali : Evli İletişim : burcuesen@yahoo.com Yabancı Dil : İngilizce Unvanı : Nükleer Tıp Uzmanı Öğrenim

Detaylı

MULTİPL MYELOMA VE AMİLOİDOZİSTE NÜKLEER TIP

MULTİPL MYELOMA VE AMİLOİDOZİSTE NÜKLEER TIP MULTİPL MYELOMA VE AMİLOİDOZİSTE NÜKLEER TIP Prof.Dr.Emel ÖZTÜRK Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp A.D. Multipl Myeloma Aktif Hastalık ile MGUS/Sinsi Ayrımı Evreleme Organ tutulumunun değerlendirilmesi

Detaylı

Her kronik tam tıkalı lezyon açılmalı mı? Prof. Dr. Murat ÇAYLI Özel Adana Medline Hastanesi

Her kronik tam tıkalı lezyon açılmalı mı? Prof. Dr. Murat ÇAYLI Özel Adana Medline Hastanesi Her kronik tam tıkalı lezyon açılmalı mı? Prof. Dr. Murat ÇAYLI Özel Adana Medline Hastanesi Tanım Anjiyografik veya klinik olarak bir oklüzyonun süresinin 3 ay olmasıdır. Kesin (anjiyografik ispat): 3

Detaylı

İçerik. BT de Temel Prensipler. BT: Tarihçe. İçerik. BT: Tarihçe. BT: Tarihçe. Dr.Gürsel Savcı

İçerik. BT de Temel Prensipler. BT: Tarihçe. İçerik. BT: Tarihçe. BT: Tarihçe. Dr.Gürsel Savcı BT de Temel Prensipler Dr.Gürsel Savcı BT: Tarihçe 1967: çok yönlü projeksiyon ile görüntü oluşturulması konsepti 1971: İlk BT prototipi Atkinson-Morley s Hospital, Londra 1972: İnsanda ilk BT görüntüsü

Detaylı

Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi

Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi Trikoryonik Triamniyotik Üçüz Gebelikte Monofetal Cantrell Pentalojisi Dr.Pelin Höbek, Dr.Oğuz ASLAN, Dr.Ezgi ARGAN, Dr.Gülseren YÜCESOY Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi OLGU 28 yaşında, primigravid

Detaylı

Türk Kardiyol Dern Arfl - Arch Turk Soc Cardiol 2006;34(7):

Türk Kardiyol Dern Arfl - Arch Turk Soc Cardiol 2006;34(7): Türk Kardiyol Dern Arfl - Arch Turk Soc Cardiol 2006;34(7):419-424 419 Dilate kardiyomiyopatili hastalarda doku Doppler ekokardiyografiyle belirlenen sol ventrikül bölgesel sistolik ve diyastolik fonksiyonlar

Detaylı

Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz?

Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz? Meme Kanseri Cerrahisinde İntraoperatif Değerlendirme Ne kadar güvenebiliriz? Prof. Dr. Banu Bilezikçi Ankara Güven Hastanesi, Patoloji Bölümü Ankara Meme Hastalıkları Derneğinin III. Toplantısı 24 Kasım

Detaylı

Handan Tanyıldızı 1, Nami Yeyin 2, Aslan Aygün 2, Mustafa Demir 2, Levent Kabasakal 2 1. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Nükleer Fizik ABD 2

Handan Tanyıldızı 1, Nami Yeyin 2, Aslan Aygün 2, Mustafa Demir 2, Levent Kabasakal 2 1. İstanbul Üniversitesi, Fen Fakültesi, Nükleer Fizik ABD 2 Yttrium-90 mikroküre tedavisinde radyasyon kaynaklı karaciğer hastalığı (RILD) analizi ve terapötik aktivite miktarı ile karaciğer fonksiyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi Handan Tanyıldızı 1, Nami

Detaylı

BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM

BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM Betatom da Morita Veraviewepocs 3D Model CP80 kullanılmaktadır Dijital panoramik röntgen Dijital sefalometrik röntgen 3 Boyutlu hacimsel

Detaylı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı 64 yaşında erkek hasta 10 yıldır KOAH tanılı ve diyabet hastası 25 gün önce göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı PaO2: 68.2; PaCO2:36 ; O2 satürasyonu: 94,4 FM;

Detaylı

TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ KALP HASTALIKLARINDA NÜKLEER KARDİYOLOJİ YÖNTEMLERİ UYGULAMA KILAVUZU

TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ KALP HASTALIKLARINDA NÜKLEER KARDİYOLOJİ YÖNTEMLERİ UYGULAMA KILAVUZU Cilt: 32 Sayı: 1 Ocak 2004 TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ KALP HASTALIKLARINDA NÜKLEER KARDİYOLOJİ YÖNTEMLERİ UYGULAMA KILAVUZU TÜRK KARDİYOLOJİ DERNEĞİ KALP HASTALIKLARINDA NÜKLEER KARDİYOLOJİ YÖNTEMLERİ UYGULAMA

Detaylı

Acil Serviste DÜŞÜK RİSK GÖĞÜS AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM. Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya Yeditepe Üniversitesi - Bağcılar EAH

Acil Serviste DÜŞÜK RİSK GÖĞÜS AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM. Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya Yeditepe Üniversitesi - Bağcılar EAH Acil Serviste DÜŞÜK RİSK GÖĞÜS AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya Yeditepe Üniversitesi - Bağcılar EAH Giriş Risk sınıflama ihtiyacı; Uygun tedavi Yatış Taburculuk kararı? Risk sınıflama

Detaylı

Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014. Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014. Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipertansiyon Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar-2014 Dr. Mehmet KANBAY Nefroloji B.D. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kontrolsüz Hipertansiyonun Bedeli SVO geçiren hastaların.. J Rendon et al.,

Detaylı

Koroner Anjiyografi Darlık Derecesinin Değerlendirilmesi

Koroner Anjiyografi Darlık Derecesinin Değerlendirilmesi Koroner Anjiyografi Darlık Derecesinin Değerlendirilmesi Prof. Dr. Bülent Mutlu Marmara Üniversitesi, Kardiyoloji AbD İstanbul İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu, 2011 Koroner Değerlendirme Anatomik

Detaylı

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD

Multipl Myeloma da PET/BT. Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD Multipl Myeloma da PET/BT Dr. N. Özlem Küçük Ankara Üniv. Tıp Fak. Nükleer Tıp ABD İskelet sisteminin en sık görülen primer neoplazmı Radyolojik olarak iskelette çok sayıda destrüktif lezyon ve yaygın

Detaylı

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu 7. Ulusal Endokrin Cerrahi Kongresi Prof. Dr. Serdar Özbaş Nisan 2015 / Antalya Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Serdar

Detaylı

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD.

Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Dr. Murat DAŞ Çanakkale Onsekiz Mart Ünivetsitesi Acil Tıp AD. Giriş-Amaç Travma 40 yaş altındaki populasyonda ölüm sebepleri arasında üst sıralardadır. Genel vücut travması olan hastalarda, kranial yaralanma

Detaylı

CİDDİ KOMORBİDİTESİ OLAN SEMPTOMATİK PRİMER HİPERPARATİROİDİLİ HASTALARDA RADYOFREKANS ABLASYON SONUÇLARI

CİDDİ KOMORBİDİTESİ OLAN SEMPTOMATİK PRİMER HİPERPARATİROİDİLİ HASTALARDA RADYOFREKANS ABLASYON SONUÇLARI CİDDİ KOMORBİDİTESİ OLAN SEMPTOMATİK PRİMER HİPERPARATİROİDİLİ HASTALARDA RADYOFREKANS ABLASYON SONUÇLARI Firuz Gachayev 1, İsmail Cem Sormaz 1, Yalın İşcan 1, Arzu Poyanlı 2, Fatih Tunca 1, Yasemin Giles

Detaylı

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü DERYA ÇÖNE Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü Görüntü rehberliğinde RT uygulayacak teknikerler Anatomik bölge, tedavi planı ve tedavi uygulama tekniğine göre farklı görüntüleme

Detaylı

Giriş Güncel cerrahide tanı ve tedavi planlamalarında ultrasonografinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Ultrasonografinin cerrah tarafından gerçekleşti

Giriş Güncel cerrahide tanı ve tedavi planlamalarında ultrasonografinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Ultrasonografinin cerrah tarafından gerçekleşti Endemik bir bölgede tiroid nodüllerinin cerrah tarafından uygulanan ultrasonografi ile değerlendirilmesinin tanı ve cerrahi tedavi kararı üzerine etkisi Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, Dr. Ali Uğur Emre,

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER. Dr. Rukiye KIZILIRMAK

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER. Dr. Rukiye KIZILIRMAK ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER Dr. Rukiye KIZILIRMAK AMAÇ Erken Membran Rüptürü (EMR) fetal zarların doğum eylemi başlamadan önce yırtılarak amniotik sıvının gelmesidir

Detaylı

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12

Spinal Tumors. Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery. Tuesday, April 3, 12 Spinal Tumors Başar Atalay M.D. Yeditepe University Faculty of Medicine Department of Neurosurgery Spinal tumor localisation Extradural Intradural extramedullary Intradural intramedullary Age By aging

Detaylı

Toraks İçi Patolojilerin Malign ve Benign Ayrımında Tc-99m MIBI Sintigrafisinin Tanı Değeri

Toraks İçi Patolojilerin Malign ve Benign Ayrımında Tc-99m MIBI Sintigrafisinin Tanı Değeri Toraks İçi Patolojilerin Malign ve Benign Ayrımında Tc-99m MIBI Sintigrafisinin Tanı Değeri Haşim BOYACI*, Fatma BERK**, Ahmet ILGAZLI*, Cengiz ERÇİN***, Füsun YILDIZ*, Canan ŞENGÜL* * Kocaeli Üniversitesi

Detaylı

Ömür Ö 1 Akgün A 1 Özcan Z 1 Çalkavur İ T 2 Yavuzgil O 3 Özkılıç H 1. Özet

Ömür Ö 1 Akgün A 1 Özcan Z 1 Çalkavur İ T 2 Yavuzgil O 3 Özkılıç H 1. Özet Araştırma Makalesi / Research Paper Ege Tıp Dergisi / Ege Journal of Medicine 50(3): 159-166, 2011 Rest-nitrat TC-99M MIBI Gated Spect in viabilite ve sol ventrikül fonksiyonlarının değerlendirilmesindeki

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin NARCI MEÜTF Acil Tıp AD

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin NARCI MEÜTF Acil Tıp AD Yrd. Doç. Dr. Hüseyin NARCI MEÜTF Acil Tıp AD Giriş Epidemiyoloji Akut koroner sendrom sınıflama Risk sınıflaması Objektif kardiyak testler Acil serviste AKS için kriterleri karşılamayan daha fazla değerlendirme

Detaylı

Dr. Fatma PAKSOY TÜRKÖZ Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji

Dr. Fatma PAKSOY TÜRKÖZ Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Dr. Fatma PAKSOY TÜRKÖZ Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Mide Kanserinde Kemik Metastazı Klinik çalışmalarda; %0.7 - %3.4 Otopsi çalışmalarında;

Detaylı

Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı

Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı Kliniğimizde, bir yıllık yenidoğan puls oksimetre tarama testi deneyimimiz ve doğumsal kalp hastalığı sıklığı Kamil Şahin, Murat Elevli, Canan Yolcu, H. Nilgün Selçuk Duru Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi,

Detaylı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Kan Basıncında Yeni Kavramlar Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Prof. Dr. Enver Atalar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nabız Basıncı Nabız Basıncı: Sistolik

Detaylı

PULMONER TROMBOEMBOLİDE HANGİ GÖRÜNTÜLEME? Dr. Hasan Mansur DURGUN IX. Ulusal Acil Tıp Kongresi Mayıs 2013 ANTALYA

PULMONER TROMBOEMBOLİDE HANGİ GÖRÜNTÜLEME? Dr. Hasan Mansur DURGUN IX. Ulusal Acil Tıp Kongresi Mayıs 2013 ANTALYA PULMONER TROMBOEMBOLİDE HANGİ GÖRÜNTÜLEME? Dr. Hasan Mansur DURGUN IX. Ulusal Acil Tıp Kongresi Mayıs 2013 ANTALYA Sunu planı Akciğer grafisi Pulmoner kateter anjiyogram Ekokardiyografi Kompresyon USG

Detaylı

MEME KANSERİ TARAMASI

MEME KANSERİ TARAMASI MEME KANSERİ TARAMASI Meme Kanseri Taramanızı Yaptırdınız Mı? MEME KANSERİ TARAMASI NE DEMEKTİR? Kadınlarda görülen kanserlerin %33 ü ve kansere bağlı ölümlerin de %20 si meme kanserine bağlıdır. Meme

Detaylı

DÜNDEN BUGÜNE BT SİSTEMLERİ VE TÜRKİYEDEKİ DURUM

DÜNDEN BUGÜNE BT SİSTEMLERİ VE TÜRKİYEDEKİ DURUM DÜNDEN BUGÜNE BT SİSTEMLERİ VE TÜRKİYEDEKİ DURUM Tolga İNAL(M.Sc.) Uzman Medikal Fizikçi 15. Ulusal Medikal Fizik Kongresi 16-19 Mayıs 2015, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, Türkiye 2/32 İÇERİK

Detaylı

X-Işınları. Numan Akdoğan. 10. Ders: X-ışınlarıyla görüntüleme (X-ray imaging)

X-Işınları. Numan Akdoğan. 10. Ders: X-ışınlarıyla görüntüleme (X-ray imaging) X-Işınları 10. Ders: X-ışınlarıyla görüntüleme (X-ray imaging) Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü Nanomanyetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi (NASAM) X-ışınlarıyla

Detaylı

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ

Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Resüsitasyonda HİPEROKSEMİ Prof.Dr.Oktay Demirkıran İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Acil Yoğun Bakım Ünitesi Avrupa da yaklaşık 700,000/yıl

Detaylı

Radyolojik Görüntüleme Sistemlerinde Görüntü Kalitesinin Sayısal Olarak Değerlendirilmesi. Yard. Doç. Dr. Özlem Birgül 23 Kasım 2013, Antalya

Radyolojik Görüntüleme Sistemlerinde Görüntü Kalitesinin Sayısal Olarak Değerlendirilmesi. Yard. Doç. Dr. Özlem Birgül 23 Kasım 2013, Antalya Radyolojik Görüntüleme Sistemlerinde Görüntü Kalitesinin Sayısal Olarak Değerlendirilmesi Yard. Doç. Dr. Özlem Birgül 23 Kasım 2013, Antalya Amaç - Gelişen dedektör teknolojisi ile farklı dedektörlerin

Detaylı

Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması

Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması Op. Dr. Savaş Baba, Doç. Dr. Barış Saylam,Op. Dr. Hüseyin Çelik, Op. Dr. Özgür Akgül,Op. Dr. Sabri Özden, Ass. Dr. Deniz Tikici, Ass. Dr.

Detaylı

Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Tek Foton Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografinin Değeri

Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Tek Foton Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografinin Değeri DERLEME DOI:10.4274/nts.2016.002 Nuclear Medicine Seminars / Nükleer Tıp Seminerleri 2016;1:9-14 Benign ve Malign Kemik Lezyonlarını Değerlendirmede Tek Foton Emisyon Tomografi/Bilgisayarlı Tomografinin

Detaylı

KORONER ARTER? NE ZAMAN? Hacettepe Üniversitesi Tıp T Fakültesi Radyoloji A.D.

KORONER ARTER? NE ZAMAN? Hacettepe Üniversitesi Tıp T Fakültesi Radyoloji A.D. KORONER ARTER GÖRÜNTÜLEMEDE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN YERİ: : KİME K? NE ZAMAN? Doç.. Dr. Tuncay Hazırolan Hacettepe Üniversitesi Tıp T Fakültesi Radyoloji A.D. KORONER ANJİYOGRAF YOGRAFİ Normal ve patolojik

Detaylı

MİYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİNİN UYGULANMASI VE KARDİYOLOJİDE KULLANIMI

MİYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİNİN UYGULANMASI VE KARDİYOLOJİDE KULLANIMI MİYOKARD PERFÜZYON SİNTİGRAFİSİNİN UYGULANMASI VE KARDİYOLOJİDE KULLANIMI Application of Myocardial Perfusion Scintigraphy and Its Use in Cardiology Hüseyin EDE 1, Seyhan KARAÇAVUŞ 2, Ali Rıza ERBAY 1

Detaylı

Diyabetik Ayak Lezyonlarının Radyonüklid Yöntemlerle Görüntülenmesi. Prof. Dr. Seher Nilgün Ünal İstanbul Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı

Diyabetik Ayak Lezyonlarının Radyonüklid Yöntemlerle Görüntülenmesi. Prof. Dr. Seher Nilgün Ünal İstanbul Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Diyabetik Ayak Lezyonlarının Radyonüklid Yöntemlerle Görüntülenmesi Prof. Dr. Seher Nilgün Ünal İstanbul Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Diyabetik ayak komplikasyonları Selülit Osteomyelit Şarko

Detaylı

Metastatik Hastalık Takibinde Positron-Emission Tomografi

Metastatik Hastalık Takibinde Positron-Emission Tomografi Metastatik Hastalık Takibinde Positron-Emission Tomografi Dr. Nuriye Yıldırım Özdemir Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği 22.03.2014 5. Tıbbi Onkoloji Kongresi, Antalya Society

Detaylı

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GİRİŞ Radyoterapinin temel prensibi : Normal dokuların ışın dozunu azaltarak tümöre istenilen dozu verebilmektir. Son yıllarda radyoterapi alanında

Detaylı

Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü

Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü *Hakan Seyit, *Ahmet Dağ, *Tamer Akça, **Emel C Güney, ***M. Ali Sungur, *Suha Aydın * M.E.Ü.T.F. Genel Cerrahi A.D. ** M.E.Ü.T.F. Nükleer

Detaylı

Travmada tüm vücut BT. kadar gerekli? ÇKBT ve Travma Yüksek hızla giden bir aracın takla atması ile başvuran olgu

Travmada tüm vücut BT. kadar gerekli? ÇKBT ve Travma Yüksek hızla giden bir aracın takla atması ile başvuran olgu 11.06.2010 Travmada tüm vücut BT ne kadar gerekli? Sunum Hedefi Travmada tüm vücut BT Terminoloji ve teknik Dr. Erhan AKPINAR, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı, Acil Radyoloji

Detaylı

İskemikİnmede Görüntüleme Yöntemleri

İskemikİnmede Görüntüleme Yöntemleri İskemikİnmede Görüntüleme Yöntemleri Dr Özlem Güneysel Marmara Ü Acil Tıp AD 2 3 4 5 6 1 İskemikinme tüm dünyada halen ölüm ve fiziksel yetersizliğin birinci nedenidir İlk 3 saatlik dönem Kanamanın dışlanması

Detaylı

Akciğer Dışı Tümör Olgularında İzole Mediasten FDG-PET Pozitif Lenf Nodlarının Histopatolojik Değerlendirilmesi

Akciğer Dışı Tümör Olgularında İzole Mediasten FDG-PET Pozitif Lenf Nodlarının Histopatolojik Değerlendirilmesi Akciğer Dışı Tümör Olgularında İzole Mediasten FDG-PET Pozitif Lenf Nodlarının Histopatolojik Değerlendirilmesi Dr. E. Tuba CANPOLAT 1, Dr. Alper FINDIKÇIOĞLU 2, Dr. Neşe TORUN 3 1 Başkent Üniversitesi

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) "A tipi Muayene Kuruluşu" Akreditasyon No: Adresi :Mimar Sinan Mah. 1358 Sok. No:9/B ALSANCAK 35221 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 464 00 20 Faks : 0 232 464 14 93

Detaylı

Mamografi BR.HLİ.099

Mamografi BR.HLİ.099 BR.HLİ.099 Meme Kanserinde Erken Tanının En Büyük Yardımcısı Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 8 kadından biri yaşam süresi içinde meme kanserine yakalanmaktadır. ABD'de her yıl

Detaylı

TNTD, Tümör Görüntülemede SPECT-BT Hibrid Görüntüleme Uygulama Kılavuzu

TNTD, Tümör Görüntülemede SPECT-BT Hibrid Görüntüleme Uygulama Kılavuzu UYGULAMA KILAVUZU DOI:10.4274/nts.2015.011 Nükleer Tıp Seminerleri / Nuclear Medicine Seminars 2015;1:57-61 TNTD, Tümör Görüntülemede SPECT-BT Hibrid TSNM, SPECT-CT Hybrid Imaging Procedure Guideline for

Detaylı

Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi?

Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi? Konjenital Kalp Cerrahisinde Periferik Venöz Basınç Santral Venöz Basınca Alterna=f Olabilir Mi? Onur IŞIK 1, Cengiz SAHUTOĞLU 2, Zeliha Korkmaz DİŞLİ 3, İsmail AYTAÇ 1, Olcay Murat Dişli 4, Ali KUTSAL

Detaylı

leri Evre Meme Kanserinin Takibinde 18F- FDG PET/ BT nin Katk s

leri Evre Meme Kanserinin Takibinde 18F- FDG PET/ BT nin Katk s ULUSLARARASı HEMATOLOJI-ONKOLOJI DERGISI MAKALE / ARTICLE International Journal of Hematology and Oncology leri Evre Meme Kanserinin Takibinde 18F- FDG PET/ BT nin Katk s Nalan CAN 1, L. Özlem KAPUCU 2,

Detaylı

Kime? Pulmoner Görüntüleme. Hangi tetkik? Akciğer grafisi. Akciğer grafisi. Akciğer grafisi. Travma. Göğüs ağrısı. Nefes darlığı

Kime? Pulmoner Görüntüleme. Hangi tetkik? Akciğer grafisi. Akciğer grafisi. Akciğer grafisi. Travma. Göğüs ağrısı. Nefes darlığı Kime? Pulmoner Görüntüleme Dr. Özlem YİĞİT Akdeniz Acil Tıp A.D. 09.02.2010 Travma Göğüs ağrısı Nefes darlığı 1 2 Hangi tetkik? Ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi Toraks tomografisi Pulmoner anjiografi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Doğum Yeri ve Yılı: Ankara - 1976 Medeni Durumu: ÜNVANI. Nükleer Tıp Uzmanı EĞİTİM

ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER. Doğum Yeri ve Yılı: Ankara - 1976 Medeni Durumu: ÜNVANI. Nükleer Tıp Uzmanı EĞİTİM ÖZGEÇMİŞ KİŞİSEL BİLGİLER Ad-Soyad: Elif ÖZDEMİR Doğum Yeri ve Yılı: Ankara - 1976 Medeni Durumu: Evli İletişim: eozdemir@integra.com.tr ÜNVANI Nükleer Tıp Uzmanı EĞİTİM 1999 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

GLİAL TÜMÖRLERDE POSTOP GÖRÜNTÜLEME

GLİAL TÜMÖRLERDE POSTOP GÖRÜNTÜLEME GLİAL TÜMÖRLERDE POSTOP GÖRÜNTÜLEME Prof.Dr. Cem Çallı Chief of Neuroradiology Section, Ege University Medical Faculty, Dept of Radiology Izmir, TURKEY Ac ca sella met Germinom GLİAL TÜMÖRLERDE POSTOP

Detaylı

Pulmoner Tromboembolizm. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara

Pulmoner Tromboembolizm. Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara Pulmoner Tromboembolizm Dr. Meltem Gülsün Akpınar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, Ankara Pulmoner Tromboembolizm Venöz Tromboembolizm = DVT + PTE Derin Ven Trombozu (genellikle

Detaylı

Koroner Arter Hastalığının Şiddetini Tahmin Etmek İçin P Dalga Dispersiyonunun Kullanılabilirliği

Koroner Arter Hastalığının Şiddetini Tahmin Etmek İçin P Dalga Dispersiyonunun Kullanılabilirliği Koşuyolu Heart J 2017;20(2):111-115 DOI: 10.5578/khj.27856 ORIGINAL INVESTIGATION 111 Koroner Arter Hastalığının Şiddetini Tahmin Etmek İçin P Dalga Dispersiyonunun Kullanılabilirliği Hande Kangül 1, Mehmet

Detaylı

Koroner Arter Hastalığında Miyokard Perfüzyon SPECT Görüntülemenin Önemi Ve Nükleer Kardiyolojik Uygulamalar

Koroner Arter Hastalığında Miyokard Perfüzyon SPECT Görüntülemenin Önemi Ve Nükleer Kardiyolojik Uygulamalar Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Koroner Arter Hastalığında Miyokard Perfüzyon SPECT Görüntülemenin Önemi Ve Nükleer Kardiyolojik Uygulamalar The Value of Myocardial Perfusion SPECT Imaging in Coronary

Detaylı

AF Zirvesi Ritm takibinde son teknolojiler (ILR, akıllı telefonlar, akıllı saatler) Başar Candemir Ankara Üniversitesi Kardiyoloji AD-EP Bölümü

AF Zirvesi Ritm takibinde son teknolojiler (ILR, akıllı telefonlar, akıllı saatler) Başar Candemir Ankara Üniversitesi Kardiyoloji AD-EP Bölümü AF Zirvesi 2019 Ritm takibinde son teknolojiler (ILR, akıllı telefonlar, akıllı saatler) Başar Candemir Ankara Üniversitesi Kardiyoloji AD-EP Bölümü TANI??? Dokümentasyon EKG Holter/Event recorder Mobil

Detaylı

Usefulness of P Wave Dispersion for Predicting Coronary Artery Disease Severity

Usefulness of P Wave Dispersion for Predicting Coronary Artery Disease Severity Usefulness of P Wave Dispersion for Predicting Coronary Artery Disease Severity Hande Kangül1, Mehmet Eyüboğlu2, Ömer Kozan1 1 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, İzmir,

Detaylı

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN

ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN ACS de yeni biyolojik markırlar MEHMET KOŞARGELİR HNH 2014-DEDEMAN Biyomarkırlar (Tanı) Sınıf 1: Faydalı (Kanıt seviyesi:a) Kardiak spesifik troponin (troponin I veya T hangisi kullanılıyorsa) ACS semptomları

Detaylı

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr.

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. Aslı KANTAR Akut rejeksiyon (AR), greft disfonksiyonu gelişmesinde major

Detaylı

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ

ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ ST YÜKSELMESİZ AKUT KORONER SENDROMDA GİRİŞİMSEL TEDAVİ STRATEJİSİ Sabahattin Umman İTF Kardiyoloji Anabilim Dalı 1 /18 Akut Koroner Sendromlar Önemleri Miyokart Hasarı Fonksiyon kaybı, Patolojik Fonksiyon

Detaylı

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2

Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1078 [1025] LANDSAT 8'İN ADANA SEYHAN BARAJ GÖLÜ KIYI ÇİZGİSİNİN AYLIK DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILMASI Sevim Yasemin ÇİÇEKLİ 1, Coşkun ÖZKAN 2 1 Arş. Gör., Erciyes Üniversitesi, Harita Mühendisliği

Detaylı

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar

Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177. Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Prostat Kanserinde Prostat Spesifik Membran Antijen 177 Lu-DKFZ-617 ( 177 Lu-PSMA) Tedavisinde Organ ve Tümör Dozimetrisi: ilk sonuçlar Nami Yeyin 1, Mohammed Abuqbeitah 1, Emre Demirci 2, Aslan Aygün

Detaylı

Efor Testinin Anteriyor Miyokard İnfarktüslü Hastalarda İnfarkt Alanındaki İskemiyi Göstermedeki Önemi

Efor Testinin Anteriyor Miyokard İnfarktüslü Hastalarda İnfarkt Alanındaki İskemiyi Göstermedeki Önemi Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Efor Testinin Anteriyor Miyokard İnfarktüslü Hastalarda İnfarkt Alanındaki İskemiyi Göstermedeki Önemi The Importance of Exercise Stress Test to Demonstrate Ischemia

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Füsun AYDOĞAN Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp A.D. Aralık 2015

Yrd. Doç. Dr. Füsun AYDOĞAN Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp A.D. Aralık 2015 Yrd. Doç. Dr. Füsun AYDOĞAN Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp A.D. Aralık 2015 } Total kalça ve diz protez uygulamaları günümüzde başarı ile uygulanabilen ortopedik yaklaşımlardandır.

Detaylı

Uz.Dr. Mehmet Levent ALKAN

Uz.Dr. Mehmet Levent ALKAN Uz.Dr. Mehmet Levent ALKAN Doğum Tarihi: 12/05/1958 Doğum Yeri: İzmit 1976-1982 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1985-1993 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları ve Kardiyoloji Asistanı 1993-1994

Detaylı

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet)

Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar. (Özet) 4 Yüz Tanımaya Dayalı Uygulamalar (Özet) Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ile yüz tanımaya dayalı bir çok yöntem artık uygulama alanı bulabilmekte ve gittikçe de önem kazanmaktadır. Bir çok farklı uygulama

Detaylı

Random Biopsilerin Kolposkopi Uygulamasında Yeri Vardır / Yoktur

Random Biopsilerin Kolposkopi Uygulamasında Yeri Vardır / Yoktur Random Biopsilerin Kolposkopi Uygulamasında Yeri Vardır / Yoktur SERVİKSİN PREİNVAZİV LEZYONLARI YÖNETİM İzlem Servikal sitoloji HPV testi Kolposkopi ile SERVİKSİN PREİNVAZİV LEZYONLARI YÖNETİM Tedavi

Detaylı

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Kerime Kayacan 1,Canan Köksal 1,Ümmühan Nurhat 1, Aydın Çakır 1, Murat Okutan 1, M. Emin Darendeliler 2,Makbule Tambaş

Detaylı

IMRT - VMAT HANGİ QA YÜCEL SAĞLAM MEDİKAL FİZİK UZMANI

IMRT - VMAT HANGİ QA YÜCEL SAĞLAM MEDİKAL FİZİK UZMANI IMRT - VMAT HANGİ QA YÜCEL SAĞLAM MEDİKAL FİZİK UZMANI Hasta-spesifik QA??? Neden Hasta Spesifik QA? Hangi Hasta Spesifik QA? Hangi Hasta QA ekipmanı? Hangi Hastaya? Nasıl Değerlendireceğiz? Neden Hasta

Detaylı

KARACİĞER METASTAZLARINDA ROBOTİK STEREOTAKTİK BEDEN RADYOTERAPİSİ

KARACİĞER METASTAZLARINDA ROBOTİK STEREOTAKTİK BEDEN RADYOTERAPİSİ KARACİĞER METASTAZLARINDA ROBOTİK STEREOTAKTİK BEDEN RADYOTERAPİSİ K.Engin, N.Küçük, T. Enünlü, H. Ayata, C.Ceylan, A.Kılıç, M.Güden Özel Anadolu Sağlık Merkezi Urok-2012 AMAÇ Karaciğer metastazlarında

Detaylı

Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması

Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması Deneysel Hayvan Modelinde Candida Tropicalis Peritonitinin Tedavisinde Kaspofungin ve Amfoterisin B Etkinliğinin Karşılaştırılması Melis Demirci, Özlem Tünger, Kenan Değerli, Şebnem Şenol, Çiğdem Banu

Detaylı

Tiroid nodüllerinde TİRADS skorlamasının güvenirliliği

Tiroid nodüllerinde TİRADS skorlamasının güvenirliliği Tiroid nodüllerinde TİRADS skorlamasının güvenirliliği Op. Dr. Sabri Özden, Op. Dr. Şiyar Ersöz, Dr. Bulut Özkan, Doç. Dr. Barış Saylam, Doç. Dr. Mesut Tez Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin NARCI MEÜTF Acil Tıp AD

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin NARCI MEÜTF Acil Tıp AD Yrd. Doç. Dr. Hüseyin NARCI MEÜTF Acil Tıp AD Sunum planı Giriş Akut koroner sendrom Koroner BT Teknik,avantajları,dezavantajları,Koroner anjiografi Acil serviste çok kesitli BT anjiografi Giriş Koroner

Detaylı

DİSKOVERTEBRAL ENFEKSİYON TANISINDA 18F-FDG PET/BT : OLGU SUNUMU 18F-FDG PET/CT USE IN THE DIAGNOSIS OF DISCOVERTEBRAL INFECTION: CASE-REPORT

DİSKOVERTEBRAL ENFEKSİYON TANISINDA 18F-FDG PET/BT : OLGU SUNUMU 18F-FDG PET/CT USE IN THE DIAGNOSIS OF DISCOVERTEBRAL INFECTION: CASE-REPORT OLGU SUNUMU CASE REPORT DİSKOVERTEBRAL ENFEKSİYON TANISINDA 18F-FDG PET/BT : OLGU SUNUMU 18F-FDG PET/CT USE IN THE DIAGNOSIS OF DISCOVERTEBRAL INFECTION: CASE-REPORT Dr. Elif ÖZDEMİR* Dr. Nilüfer YILDIRIM

Detaylı

Tl-201 Miyokard Perfüzyon Sintigrafisinin Koroner Arter Hastalığındaki Yerinin Görsel ve Sayısal Analiz Yöntemleri ile Değerlendirilmesi

Tl-201 Miyokard Perfüzyon Sintigrafisinin Koroner Arter Hastalığındaki Yerinin Görsel ve Sayısal Analiz Yöntemleri ile Değerlendirilmesi ORİJİNAL ARAŞTIRMA Tl-201 Miyokard Perfüzyon Sintigrafisinin Koroner Arter Hastalığındaki Yerinin Görsel ve Sayısal Analiz Yöntemleri ile Değerlendirilmesi Dr. Mustafa SERDENGEÇTİ, a Dr. Emre ENTOK, b

Detaylı

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı Görüntüleme Birimi Meme Kanserinde Tanı Yöntemleri 1. Fizik muayene 2. Serolojik Testler 3. Görüntüleme 4. Biyopsi Patolojik

Detaylı

Tc-99m MIBI Meme Sintigrafisi (Sintimammografi) Uygulama Kilavuzu

Tc-99m MIBI Meme Sintigrafisi (Sintimammografi) Uygulama Kilavuzu NÜKLEER TIP TURKISH JOURNAL OF NUCLEAR MEDICINE Uygulama Kilavuzu/Guideline Tc-99m MIBI Meme Sintigrafisi (Sintimammografi) Uygulama Kilavuzu Türkiye Nükleer Tip Dernegi Nükleer Onkoloji Çalisma Grubu

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ IV. DÖNEM (2. SINIF BAHAR YARIYILI) Haftalık Ders Saati

DERS BİLGİ FORMU. TIBBİ HİZMETLER ve TEKNİKLER TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ IV. DÖNEM (2. SINIF BAHAR YARIYILI) Haftalık Ders Saati DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI BÖLÜM PROGRAM DÖNEMİ DERSİN DİLİ DERS KATEGORİSİ ÖN ŞARTLAR SÜRE VE DAĞILIMI KREDİ DERSİN AMACI ÖĞRENME ÇIKTILARI VE YETERLİKLER DERSİN İÇERİĞİ VE DAĞILIMI (MODÜLLER VE HAFTALARA

Detaylı

RECIST. Response Evaluation Criteria In Solid Tumors

RECIST. Response Evaluation Criteria In Solid Tumors RECIST Response Evaluation Criteria In Solid Tumors Tümör Cevap Kriterleri Tanımlama? Hastaların tedaviye verdiği cevabı tanımlamak için kullanılan genel kabul görmüş kriterlerdir. Neden? Tümör yükündeki

Detaylı

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Size IMRT yapalım mı? Ben bilbem...beyim bilir... 1-Hangi hastalar için meme IMRT sine ihtiyaç var? 2- Bu olgular için IMRT-dışı teknikler var

Detaylı

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI

AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI AKUT KORONER SENDROMLARDA OLASILIK SKORLARI VE STRES TESTLERİNİN KULLANIMI Yrd. Doç. Dr. Arif Onur EDEN ERZİNCAN ÜNİVERİSTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI AKUT KORONER SENDROM (AKS) Tanı Kriterleri:

Detaylı

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti

Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti Hüseyin Fidan, Vildan Çınarlı, Muhammed Uysal, Kadriye Filiz Balbal, Ali Özdemir 1, Ayşegül Alaybeyoğlu 2 1 Celal Bayar Üniversitesi, Matematik Bölümü, Manisa

Detaylı

İnvaziv olmayan mekanik ventilasyon tedavisinde klinik ve polisomnografik izlem: Basınç ayarı kontrolü rutin olarak yapılmalı mı?

İnvaziv olmayan mekanik ventilasyon tedavisinde klinik ve polisomnografik izlem: Basınç ayarı kontrolü rutin olarak yapılmalı mı? İnvaziv olmayan mekanik ventilasyon tedavisinde klinik ve polisomnografik izlem: Basınç ayarı kontrolü rutin olarak yapılmalı mı? Burcu Zeydan, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Detaylı

Naciye Sinem Gezer 1, Atalay Ekin 2

Naciye Sinem Gezer 1, Atalay Ekin 2 Naciye Sinem Gezer 1, Atalay Ekin 2 1 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, İzmir 2 Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İzmir

Detaylı