Vektörlere Karşı Tuşba (Van) Sulak alanlarında Biyolojik Mücadele

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vektörlere Karşı Tuşba (Van) Sulak alanlarında Biyolojik Mücadele"

Transkript

1 Vektörlere Karşı Tuşba (Van) Sulak alanlarında Biyolojik Mücadele Fevzi ÖZGÖKÇE * & Vehbi AKYÜREK ** & Necdet CELLAT ** * Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü/ Van ** Tuşba Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü/Van

2 Vektörlere Karşı Tuşba (Van) Sulak alanlarında Biyolojik Mücadele Fevzi ÖZGÖKÇE 1, Vehbi AKYÜREK 2 & Necdet CELLAT 2 1. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, 65080, Van 2. Tuşba Belediyesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 65100, Van ÖZET f_ozgokce65@yahoo.com Tuşba (Van) ilçesindeki toplam m 2 alana sahip 11 farklı sulak alanda vektörlere karşı 2014 ve 2015 yıllarında biyolojik mücadele gerçekleştirilmiştir. Merkez ilçe olan Tuşbaya bağlı mahalleler ile Van Gölü kıyı şeridinde bulunan yaşam alanlarında halk sağlığını olumsuz etkileyen sinek, sivrisinek ve göl sineklerine (Chironomidae: Diptera) karşı yürütülen mücadele programı her yıl 1 Nisan - 30 Eylül tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmalar larva ve ergin mücadelesi şeklinde yürütülmüş olup Larva mücadelesinde, çalışmalara başlarken öncelikli olarak göl sinekleri ve sivrisinek larvalarının üreme yerleri tespit edilmiştir. Üreme alanları sezon başından itibaren alan büyüklüğüne bağlı olarak uygun sayıda örneklemeler ile plankton kepçesi yardımıyla örneklenerek larva yoğunlukları belirlenmiştir. Örneklemelerde ilk larvalar 1 Nisanda sularda görülemeye başladığında larvasit uygulaması bu ayda başlanmıştır. Her örnekleme alanında uygulamaya başlamadan önce ve uygulamadan 2-3 gün sonra aynı yerde aynı sayıda örnekleme yapılarak uygulama etkinliği ve uygulama dozu hızlıca tespit edilmiştir. Larva yoğunluğu uygulamalardan sonra artmaya devam eden yerlerde önce uygulama doz miktarı artırımı yapılmış ve bu durumda da artış olan yerlerde preparat değişikliğine gidilmiştir. Böylece sezon boyunca sürdürülen kontrollü biyolojik mücadele ile vektörlere karşı 10 kez uygulamanın sonucunda etkili ve yüksek oranda başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Altı aylık zaman diliminde Larvasit olarak çevre ve insan sağlığına olumsuz etkisi en az ve hedef dışı canlılarr için güvenli olan Bacillus thuringiensis israelensis suşundan 600 lt ile Triflumuron 200 lt ve Diflubenzuron 400 kg içereren preparatlar kullanılmıştır. Ergin mücadelesi için üreme alanlarının ve yerleşim alanlarının çevresinde araç üstü ULV cihazıyla 600 lt (cyfluthrin %10, tetramethin %5 ve pbo %10) uygulanmıştır. Karasinek mücadelesi için yerleşim alanlarında çöp, hayvan gübresi, ağıl ve ahır çevresi gibi erginlerin yoğun olarak görüldüğü yerler atomizörler aracılığıyla %0.10 benzalkonyum klorür ile ilaçlanmıştır. Anahtar kelimeler: Biyolojik mücadele, sulak alan, sinek, sivrisinek, göl sinekleri, Tuşba.

3 Biological Challenge Against Vectors in Tushba (Van) Wetlands Fevzi ÖZGÖKÇE 1, Vehbi AKYÜREK 2 & Necdet Cellat 2 1. Yüzüncü Yıl University, Faculty of Science, Department of Biology, Van/Türkiye 2. Tushba Municipality, Department of Environmental Protection and Control, 65100, Van/Türkiye Abstract A biological challenge against vectors was carried out in 11 different wetlands intushba (Van) with a total area of 300,000 m 2 in the district in 2014 and Being a central district, in the neighborhoods connected to Tushba and in the living areas through Van Lake shoreline, the struggle program against mosquitoes and lake flies (Chironomidae: Diptera) adversely affecting public health was carried out between 1 April -September 30 each year. The studies have been carried out in the form of larvae and adults; in larviciding fight, as a priority, the breeding places of lake flies and mosquitoes larvae have been identified. Breeding areas have been sampled since the beginning of the season depending on the field size with appropriate number of sampling by means of the plankton net, by which larval density was determined.in the samplings, when the first larvae begin to be seen in the waters on April, larvacide application was introduced in this month. In each sampling area, before application and 2-3 days after application, by means of the same number of sampling in the same place, the effectiveness and dose of application was determined quickly. In areas where larval density continued to increase after applications, first the amount of the dose of the application was increased, and then in areas where this case continued to increase, the change was made with preparations. Thus, the effective and highly successful result was obtained via continued controlled biological control against vector throughout the season with a 10 timesapplication. In six-month period, as Larvacides, Bacillus thuringiensis sus israelensis 600 liters to Triflumuron 200 liters and 400 kg of Diflubenzuron preparations are used which have the least negative impact on human health and the environment; and safe enough for non-target livings. For adult struggle, around breeding ground and residential areas, with onboard ULV devices 600 liters of (cyfluthrin 10% tetramethyl 5% and 10% PBO) was applied. To combat black flies, in residential areas, such places as garbage manure, corral and barn where adults live intensively, atomizers is sprayed with 0.10% benzalkonium chloride. Key words: Biological control, wetlands, flies, mosquitoes, lake flies,tushba.

4

5

6

7

8

9

10

11 Bellevalia forniculata (Fomin) Deloney (Liliaceae) Çayır sümbülü

12 Fritillaria imperialis L. (Liliaceae) Şemdinli Ters lalesi

13 Biyolojik Çeşitlilik Biyolojik sistemlerin en önemli özelliklerinden biride çeşitliliktir. Fizik ve Kimya gibi alanlarda çalışılan temel parçacıkların ve elementlerin sayısı bir kaç yüz ile sınırlı kaldığı halde, biyolojik bilimlerin konusu olan canlı türlerinin sayısı 5 milyon üzerinde tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, bugüne kadar ancak Bir milyon Sekiz yüz bin ( ) canlı türü bilimsel olarak tanımlanıp isimlendirilebilmiştir.

14 Koruma kullanım dengesini dikkate alarak doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak Biyolojik çeşitlilik stratejisi kapsamında kaynakları planlı bir şekilde yönetmek Halkımızı, zengin kaynakların fakir bekçileri konumundan kurtarmak

15 TÜRKİYE SULAK ALANLARININ ÖNEMİ Bulunduğu coğrafya itibariyle biyolojik çeşitlilik açısından en zengin sulak alanlar.

16 Sulak alanlar yeryüzünün en az anlaşılan ve bir o kadar da ihmal edilmiş kısımlarıdır. Bu alanlar; özel, yüksek verimliliğe sahip, kendine özgü otsu makrofitler ile kaplı, yeryüzünün önemli ekosistemlerindendir. Halk arasında göller, su birikintileri ve bataklıklar olarak isimlendirilen bu alanlar geçici yada sürekli su ile kaplıdırlar.

17 In situ (YERİNDE) koruma, Ekosistemlerin ve doğal habitatların korunması ve tür populasyonlarının kendi çevresi içinde canlı olarak saklanıp, devam ettirilmesi ya da kültür çeşitlerinin kendi özelliklerini geliştirdikleri çevre koşullarında yetiştirilmesidir.

18 Biyogüvenlik önlemlerin başında; Bilimin önünü kesmeden insan,hayvan sağlığı, biyolojik çeşitlilik ve sosyal yapı üzerinde oluşabilecek olumsuzlukları önceden belirleyerek önlem alma yolunda bazı idari, hukuki ve ahlaki sistemleri gerektirmektedir.

19 Türlerin ve habitatların birbirine bağımlılığı ile ilgili bilgiler Habitat ve türlerin koruma yönetimi esas olarak kontrol eden etkenler ve özellikle geçmiş, güncel, gelecek insan müdahalelerinin sonuçları ve farklı ilgi gurupları arasındaki ilgi çatışmaları ile ilgilidir. Doğal habitatlarda mutlak koruma uygulamak istendiğinde yöneticiler zararlı insani faaliyetler ile etkileri olabildiğince kontrol altına almalı ve bunları uzun vadede koruma sürecine dahil etmelidirler. Örneğin, avcılık, ağaç sökümü ve yakımı büyük oranda kontrol altına alınmıştır. İnsan etkisiyle oluşmuş ya da değişikliğe uğramış ve korunan alan olarak kıymetlendirilmiş habitatlar için, yöneticiler sıklıkla bu insani etkilerin sürmesini sağlarlar (çayırların kontrollü biçilmesi ya da otlatmaya açılması bu alanların bataklığa dönüşmesini engeller).

20 Bu alanlar balık üretimiyle insanlara büyük ekonomik yararlar sağlarlar. Sulak alanlar aynı zamanda aşırı yağışlarda fazla suyu sünger gibi çekerek yağışın depolanmasını sağlar, tarımsal faaliyetler için gerekli su seviyesini muhafaza eder, su taşkınlarını ve erozyonu önlerler. Ayrıca yüksek biyolojik etkinlikleri nedeniyle nitrat ve fosfat kirlenmesini azaltırlar.

21 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ramsar (Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanların Korunması) Sözleşmesi uyarınca Türkiye, sınırları dâhilinde bulunan bütün sulak alanlarının doğal yapısını ve ekolojik dengesini korumayı, geliştirmeyi uygun bir şekilde yönetmeyi taahhüt etmiş bulunmaktadır.

22 Gerek 1984 yılında taraf olduğumuz "Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması (BERN) Sözleşmesi" ile Rio'da imzaladığımız Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ve 1994 yılında taraf olduğumuz RAMSAR (Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi) Sözleşmesi ile AB Habitat ve Kuş Direktiflerinden doğan uluslararası yükümlülüklerimiz, gerekse ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan sorumluluklarımız gereği; korunması gereken tüm alanlarımızın koruma çalışmalarına temel olması için biyolojik çeşitlilik çalışmalarının tamamlanması gerekliliğidir.

23 Sulak alanlar - Bölgelerindeki hidrolojik döngüyü düzenleyen alanlardır. - Gen havuzcuklarından oluşan laboratuvarlardır. - Çok sayıda bitkiyi barındıran alanlardır. - Yıllık temel üretim gücü en üst düzeyde olan sistemlerdir ve birçok organizma için zengin besin kaynaklarını oluştururlar. - Sulak ortamlarda yaşayan hayvanların yaşamlarını sürdürdükleri ve nesillerini devam ettirdikleri çok önemli alanlardır.

24 Sulakalanların Parasal Değeri Dünyanın tüm doğal ekosistemlerinin toplam yıllık değeri 30 tirilyon $ Tüm dünya ekonomisinin GSMH 10 tirilyon $ Tüm sulakalanların değeri % 25 (7.5 tirilyon $) Tatlısu sulakalanların değeri 10% (3 tirilyon $) (Costanza ve arka. 1997, Nature, 387:

25 Bilimsel Temelli! Ülke bazında mücadele amaçlı olarak uygulanacak insektisitlere yatırılan para; eğer, bilimsel bir metotdan geçirilmemiş ise direkt ekonomik kayıpların göstergesidir. Gelişme çabalarında olan diğer ülkeler gibi ülkemizde de, özellikle kıyı şeritlerimizde bulunan bataklık, yeterli drene edilememiş, bol taşkını olan her türlü su ortamında, çok hızlı ve çok yoğun olarak üreyen sivrisinekler ile yapılan mücadelelerde, uzun yıllardan beri, büyük miktarlarda döviz ödenerek ithal edilen insektisitler bilinçsiz bir şekilde kullanılmaktadır. Maalesef bu ekonomik kayıp yanında en az 100 katı da tabii çevre ve biyolojik çeşitlilik katledilmektedir.

26 Sivrisinek ve üvezler Van Denizi çevresinde yaşayanların en çok şikayetçi oldukları; sivri sinek ve üvezlerin temel üreme alanları insan faktörlü tüm kirleticilerin ekosistemi bozmalarından kaynaklı biyolojik döngünün bozulması sonucu sivrisinek ve bunlar gibi insanlara zarar veren parazitlerin artmasına yol açmaktadır.

27 Göl sinekleri (Chironomidae)

28 Chironomidae

29 Chironomidae

30 Chironomidae

31 Burada önemli olan Van Gölü çevresindeki belediyelerin sivrisinek, karasinek ve üvezlere karşı uyguladıklar yanlış yöntemler sonucu Göle kimyasalların verilmesiyle kaş yapayım derken gözün çıkarılmasıdır. Bazı Belediyelerin çok ilkel kalan halen dünyada sadece Afrika da bazı kabilelerin kullandığı sisleme ve dumanlama yoluyla sadece çevre kirletilmekte ve halkın gözü boyanmaktadır.

32 Öte yandan Larvasitlerin ihaleye çıkmadan mutlaka aktif maddenin ekotoksikolojik değerleri incelenmeli; Balık için LC50, Kuş için LD50, arı için LD50 toksik olup olmadığı mutlaka araştırılmalı, aktif madde yarılanma ömrü bir haftadan fazla olmamalı gibi önemli uyarılar her yıl Van Büyükşehir Belediyesi ve 7 Sahil belediyelere Üniversite olarak yapmamıza rağmen daha önce ve en son olarak 2007 den 2015 sezonuna kadar SADECE TUŞBA BELEDİYESİ UYMUŞTUR. Van Denizi asıl koruyucuları olan Belediyelerce maalesef Sivrisinek, üvez ve karasineklerle mücadele adı altında kimyasal olarak kirletilmektedir.

33 VAN ARITMAMA TESİSİ Van Atık Su ve Arıtma Tesisleri nin Van için yıllardır beklenen bir projedir. Van Gölü nün en güzel yeri olan İskele Mahallesi ndeki bölgeye Arıtma Tesisi nin kurulması çok yanlış bir karardır. Mevcut tesisin bulunduğu bölgenin yıllar önce Vanlıların yüzdüğü bir alan olmasına rağmen şimdi tamamen ölü bölge haline gelmiştir. Arıtma Tesisi nin hemen yanı başında Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Organize Sanayi Bölgesi ile Fuar ve Kongre Merkezi, Teknokent bulunmaktadır. Şehir merkezinden Van Denizine gidilebilecek en yakın nokta olması, Şehir merkezi de gittikçe o bölgeye kayıyor olması ve zamanla şehrin tam merkezi olacak bu alan sanki tarihten bu alanın başına geleceklerin bilindiği Şemsibey mahallesindeki Vayvay mevkiinde yeni Arıtma tesisi kurulmamalıdır. Çünkü; 1. Mevcut hakim rüzgar yönü arıtma tesisinden oluşacak kokuları direk Şehir merkezine getirecek yöndedir. 2. Van Gölü ne akıtılan atık sular Göl biyokimyasını ve faunasını önemli şekilde etkilemektedir. Özellikle Kampus-İskele sahil bandında yoğun atıklardan dolayı dip çamurlaşmanın çok yüksek olduğu, plankton ve bakteri yoğunluğundan göl renginin değiştiği ve bunların sonucu olarak kıyıya yakın yerleşim alanlarında rahatsız edici ölçüde kokuşma olduğu ve ÖZELLİKLE SİVRİSİNEK ÜREME ALANI HALİNE GELDİĞİ görülmektedir.

34 3. Her geçen yıl artan bu dip çamurlaşmanın derin olmayan bu sahil bandını gelecek yıllarda doldurarak daha vahim sonuçlar yaratabileceği kaçınılmazdır. Bu alanın temizlenmesinin çok ciddi miktarda maliyet doğuracaktır. 4. Göle karışan evsel atıklar içindeki çeşitli kimyasalların giderek artması belli alanlarda Van Gölü nde yaşayan endemik balık olan inci kefal (Chalcalburnus tarichi) ve diğer faydalı organizmalarda toplu ölümlere yol açabilecek ve avlanan balıklarda kalıntı riski taşıyabilecektir. 5. Tesis kurulmadan önce çok temiz ve berrak bir suya sahip geniş bir kumsal plaj olan arıtma tesisinin bulunduğu alan artık büyük bir bataklık ve çöplük şeridi olmuş durumdadır. Bu alanda göle girmek artık mümkün olmadığı gibi bir şekilde göl suyuna temas etmek dahi ciddi hastalıkların enfeksiyonuna sebep olabilmektedir. 6. Bu alanda aşırı organik yüklemeden dolayı göl ve tatlı su ile karışık göletlerde aşırı miktarda göl sineklerinin arttığı görülmüştür. Makul yoğunlukta organik atıkları parçalayan ve esasen faydalı olan bu canlılar aşırı organik deşarj neticesinde çok yüksek yoğunluklarda çoğalıp kıyıya yakın yerleşim alanlarında sosyal yaşamı ciddi ölçüde olumsuz etkilemekte ve rahatsızlık vermektedir. Yürütülen mücadele çalışmalarında kullanılan kimyasallar çevre ve insan sağlığına zarar vermektedir. Yapılan mücadele sonraki yıl yeni artışları engelleyemediğinden her yıl milyonlarca lira boşa harcanmaktadır.

35 Van İlinin İklim Diyagramı

36

37 2015 yılı Uygulama Programı VEKTÖREL İLAÇLAMA ÇALIŞMALARIMIZDAKİ PERSONEL VE EKİPMANLARIMIZ Çalışmalarımızda işin uzmanı 1 si kurum personeli 1 biyolog, yüklenici firmadan 1 ekip sorumlusu, 3 şoför, 5 uygulayıcı. 3 araç, 1 Mistblover (çok fonksiyonlu, larva ve ULV yapabilecek ) cihazı, 1 araç üstü ULV cihazı, 5 atomizor cihazı çalışıldı.

38 İLAÇLAMA ÖNCESİ VE SONRASI LARVA SAYIMI Bu çalışmalarımızı başlatmadan önce; Tür tespiti, larva miktarı tespitinin belirlenmesinin mükemmel bir mücadelenin en büyük başarıyı sağılacağımıza inanarak başlattık. Vektörel mücadelede, jit alanı tespit edilen alanların %80 ni insan faaliyetleri sonucu oluşturulan alanlarda ve %80 gibi oranda başarının larva ile yapılan mücadeledir. ilaçlama öncesi ve sonrası numune alarak vektör larva sayımlarını yaparak Popülasyon yoğunluğunu artış gösteren yerler tespit edilmektedir. Popülasyonların artığı yerlerde ilaçlarımızın dozunu arttırılarak daha sık aralıklarla ilaçlama çalışmaları yaptık. Çalışmalarımızın her kademesinde Yüzüncü Yıl üniversitesi, Entomoloji ve Biyoloji bölümleri ile koordineli bir şekilde gerçekleştirildi.

39

40 Uygulama programı Larva mücadelesi Biyolojik preparat uygulamaları (BTI ve IGR) Kullanılan preparatların etkinliklerinin kontrol edilmesi ve mücadele başarısının değerlendirilmesi Ergin mücadelesi Işık tuzakları ve mobil ULV Mobil cihazlar yardımıyla park ve kıyı şeridi ilaçlamaları

41

42

43 Laboratuar çalışmaları

44 Çalışma sonunda elde edilen verilere göre uygulamalara karar verilmiştir. Buna göre alınan kararlar : önceki uygulanan dozun değerlendirilmesi, preparat değişikliği, uygulama sıklığının arttırılması veya uygulamaya ara verilmesi Bu şekilde daha etkili ve hızlı mücadele yapılabilmiştir. Fitoplakton kepçemiz 10 cm yarıçaplı, silindirikkoni ve 5-6 sürüklenebilir ipe bağlı. Larva dağılımı: Alanın büyüklüğüne ve alan tiplerine göre en az 10 ve en çok 30 farklı noktalardan alınan Numunelerin sayımı sonrası ortalaması alınarak belirlendi.

45 Örnekleme ve mücadele Larva üreme alanlarında çalışma boyunca (22 Nisan-25 Eylül) örnekleme yapılarak çalışma başarısı takip edilmiştir. Yapılan larva mücadelelerinde sadece biyolojik preparatlar kullanılmıştır. Üç farklı preparatın en uygun dozları tespit edilerek uygulamalar çalışma boyunca bu dozlar üstünden sürdürülmüştür. Çalışmalarda sezon başında tespit edilen larva yoğunlukları bazı yerlerde hemen hemen yok seviyesine veya çok yüksek oranlarda düşürülmüş, uygulama sonuçları sürekli olarak takip edilmiştir. Başarı değerlendirmesi Her üreme alanında düzenli örneklemelerle takip edilen populasyon yoğunlukları uygulama öncesi ve uygulama sonrasını izleyen 3 gün boyunca takip edilerek uygulama başarısı ölçülmüştür. Böylece uygulama hataları veya başarısız uygulamalar anında tespit edilerek gerekli görülen yerlerde yeniden uygulamalar yapılmıştır. Numune alımında hem böcek ve hem de kimyasal analizler için su örnekleri alınmıştır. İlaçların doğal hayat üstündeki etkileri dikkatle takip edilmiştir. Sonuçlarda hedef dışı organizmaların kullanılan preparatlardan etkilenmediği belirlenmiştir. Uygulamalarda özellikle İskeleden ve Çolpan arasında kalan kıyı kesim ve ilçe sınırlarındaki sulak alanlar en yoğun üreme alanları olarak tespit edilmiş olup Larva yoğunluğu yer yer %90 dolaylarına kadar düşürülmüştür. Ancak bu bölgeye yakın olan çok fazla sazlık ve bataklık alanların varlığı bu alanlara uygulamaları güçleştirmiştir. Bu bölgelere geceleri ışık tuzakları kurularak ergin mücadelesi yapılmaya çalışılmıştır.

46 Tuşba yerleşim alanlarımızda sivrisinek (Culicidae: Diptera) ve göl sineklerine (Chironomidae: Diptera) karşı Tuşba Belediyesi olarak 2015 yılında hazırladığımız ve uyguladığımız mücadele programında larva mücadelesi için üreme alanlarında aşağıda belirtilen uygulama ve kontrol programı izlenmiştir. Çalışmalarda en yoğun olarak rastlanan Chironomidae türlerinin larva yoğunlukları saptanırken sivrisinek larvalarına göl kıyı şeridinde çok az rastlandığı için larva yoğunlukları sayılmamıştır. Daha önceki çalışmalarda belirlenen bu türler aşağıda verilmiştir (Özgökçe ve ark., 2008): Cryptotendipes holsatus (Culicidae: Diptera) Halocladius fucicola (Culicidae: Diptera) 1. Tuşba İlçemiz yerleşim alanlarına yakın Van Gölü kıyısında ve sulak alanlarda üreme alanlarının tespiti yapılmıştır Nisan dan itibaren her bir üreme alanlarında larva yoğunluğunun tespiti Larva yoğunlukları Plankton kepçesi yardımıyla her bir üreme alanının farklı noktalarında alan büyüklüğüne bağlı olarak ilaçlama öncesinde ve ilaçlama sonrasında değişen sayıda örnekleme yapılarak saptanmıştır.

47 1 sinek 2,300-3,000 yumurta bırakır 99/100 doğal düşmanlar ve diğer ölüm faktörleri DİŞİ ERKEK NESİL TOPLAM 6,6E+26

48 Larva yoğunluklarına göre mücadele kararı alınan üreme alanlarına sadece çevreye ve diğer canlılara zarar vermeyen biyolojik preparatlar ve Böcek Gelişim Düzenleyiciler kullanılmıştır. Bacillus thrugiensis israilensis IGR-Böcek gelişim düzenleyici TRİFLUMURON + DİFLOBENZERON DİFLOBENZERON TRİFLUMURON

49

50

51 İlaçlama öncesi larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek) 1 90 larva/plankton kepçesi larva/plankton kepçesi İskele mah. Y.K.Parkı altı gölet alan(13.227) İlaçlama sonrası larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek)) 60 larva/plankton kepçesi 10 larva/plankton kepçesi İlaçlama tarihleri Kullanılan ilaç Bti (Bacillus thuringiensis israelensis) sus AM Triflumuran+Dif lubezuron Uygulama başarısı (%): fark.100/ilaçla ma öncesi larva/plaktonk epçesi %33 % larva/plankton kepçesi 10 larva/plankton kepçesi Triflumuran+Dif lubezuron % larva/plankton kepçesi 12 larva/plankton kepçesi Triflumuran %85

52 Bacillus thrugiensis israilensis TRİFLUMURON + DİFLOBENZERON TRİFLUMURON Sezon boyunca en yüksek yoğunluk olan 114 larva/plakton kepçesi, sezon sonunda 10 larva/plakton kepçesi seviyesine düşürüldü.

53

54

55 İskele mah. Şemsibey cad. alt kısmı sazlık alan(21.000m2) İlaçlama öncesi larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek) İlaçlama sonrası larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek)) İlaçlama tarihleri Kullanılan İlaç Uygulama başarısı (%): fark.100/ilaçla ma öncesi larva/plaktonk epçesi 1 16 larva/plankton kepçesi 2 12 larva/plankton 3 kepçesi 8 larva/plankton kepçesi 4 larva/plankton kepçesi 4 larva/plankton kepçesi 4 larva/plankton kepçesi Bti (Bacillus thuringiensis israelensis susam 65-52) Bti (Bacillus thuringiensis israelensis sus AM 65-52) Bti (Bacillus thuringiensis israelensissus AM 65- %75 %66.6 %50

56 Bacillus thrugiensis israilensis Sezon boyunca en yüksek yoğunluk olan 13 larva/fitoplakton kepçesi, sezon sonunda 1.4 larva/fitoplaktonkepçesi seviyesine düşürüldü.

57

58

59 İskele mah. Eski briketçiler sitesi alt kısmı sazlık ve sulak alan(24.000) İlaçlama öncesi larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek) İlaçlama sonrası larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek)) İlaçlama tarihleri Kullanılan İlaç Uygulama başarısı (%): fark.100/ila çlama öncesi larva/plakt on kepçesi 1 18 larva/plankton 2 kepçesi 20 larva/plankton kepçesi 8 larva/plankton kepçesi 6 larva/plankton kepçesi Bti (Bacillus %55,5 thuringiensis israelensissus AM 65-52) Triflumuran % larva/plankton kepçesi 4 larva/plankton kepçesi Triflumuran+Diflub ezuron %83, larva/plankton 6 larva/plankton Triflumuran+Diflub %62,3

60 Bacillus thrugiensis israilensis TRİFLUMURON + DİFLOBENZERON TRİFLUMURON Sezon boyunca en yüksek yoğunluk olan 17.8 larva/fitoplakton kepçesi, sezon sonunda 5.8 larva/fitoplakton kepçesiseviyesine düşürüldü.

61

62

63 İlaçlama öncesi larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek) İskele mah. Şevginler un fab. Alt kısmı göllet alanlar İlaçlama sonrası larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek)) İlaçlama tarihleri Kullanılan İlaç Uygulama başarısı (%): fark.100/ilaçla ma öncesi larva/plakton kepçesi 1 20 Larva/plankton kepçesi 2 30 Larva/plankton kepçesi 16 Larva/plankton kepçesi 40 Larva/plankton kepçesi Bti (Bacillus % 20 thuringiensis israelensissus AM 65-52) Triflumuran+BTİ % - 33, Larva/plankton kepçesi 60 Larva/plankton kepçesi BTİ+Diflubezuron % - 36,6

64 Bacillus thrugiensis israilensis DİFLOBENZERON Sezon boyunca en yüksek yoğunluk olan 36.6 larva/fitoplakton kepçesi, sezon sonunda 5.1 larva/fitoplakton kepçesi seviyesine düşürüldü.

65

66

67 İlaçlama öncesi larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek) İskele mah. Morali sazlığı ve bataklık alanlar İlaçlama sonrası larva sayısı (birkaç farklı yerde alınan numunelerde, plankton kepçesine takılan ortalama larva sayısı, 4-5 m sürüklenerek)) Kullanılan İlaç Uygulama başarısı (%): fark.100/ilaçlama öncesi larva/plakton kepçesi 1 10 Larva/plankton kepçesi 5 Larva/plankton kepçesi BTİ+IGR % Larva/plankton kepçesi 8 Larva/plankton kepçesi BTİ+IGR % 50

68 Bacillus thrugiensis israilensis DİFLOBENZERON TRİFLUMURON IGR-Böcek gelişim düzenleyici Sezon boyunca en yüksek yoğunluk olan 16 larva/fitoplakton kepçesi, sezon sonunda 10 larva/fitoplakton kepçesi seviyesine düşürüldü.

69 Van gölü kıyısında larva çalışmalarımız 1 Temmuz dan itibaren sulak, sazlık, lokal su birikintilerinde popülasyonun düştü. 1 Temmuz gibi Van gölü sularının çekilmesi ile çok fazla alanda bataklık, balçık alanlar ortaya çıktı. Arıtmanın bölgemizde olması ve arıtmadan bütün organik atıkları kıyıya vurmasıyla yoğun larva oluşumuna neden oluyor bu üremeleri engellemek için periyodik olarak kıyılarda programımıza eklendi. Bu alanlar içinde IGR+triflumuron kullandık. Toplada m2 alanı periyodik olarak 6 defa ilaçlama yapıldı.

70

71 YETİŞKİN(UÇKUN) MÜCADESİ ULV (SOĞUK SİSLEME) 1 Haziran dan itibaren evresini tamamlayan Sivrisinek ve Karasineklere karşıda ULV çalışmasını başlattık. U.L.V. (Ultra Low Volume) son derece ince püskürtme tekniği ile oluşturulan sistemdir. Bu çalışmalarımız 10 merkez mahallelerimizde 3 günde bir periyodik olarak yapıldı. Eskide köy statüsünde olan 36 mahallemizde ise 5 günde bir periyodik olarak olarak yaptık. ULV de kullandığımız ilaçın etken maddesi: Cyfluthrin, Tetramethin, PBO dur. Teknik şartnamede bu etken madde tespiti yazılmıştır. Bu çalışma için 600 lt ilaç kullanıldı ilaçın 1lt ile 0.5 hektarlık alan ilaçlaması yapılıyor. 600x0.5: bir sezonda ortalama 300 hektarlık alan ilaçlandı. Burda: gözlemlediğimiz ile bu ilaç dk sonra sinek ve sivrisinekte etkisini gösteriyordu.

72 KARASİNEKLERİN ÜREME ALANLARINA DEZENFEKTEN İLAÇLAMA Bütün Mahallelerimizde bulunan çöp toplama konteynırları, poşetleme sistemi olan yerlerde poşet toplama alanlarında ve gübrelik alanlar da karasinek, sivrisinek ve zararlı mikroorganizmaların üremelerini engellemek amacıyla halkın sağlığını düşünerek aylık periyodik olarak dezenfekte çöp konteynırlarını 6 kez ilaçlaması yapıldı. Ürün aktif madde olarak en az % 0,10 oranında Benzalkonyum Klorür etken madde 200 lt kullanıldı.

73 İskele mahallesi farklı zamanlardaki ilaçlama çalışması

74 Bardakçı mahallesi farklı zamanlarda yapılan ilaçlama çalışması

75 Kampüs Alanında farklı zamanlarda yapılan ilaçlama çalışması

76 Yaylıyaka, Halkalı,Döşeme, yeşilsu, dağönü,özyurt mahallelerinde yapılan ilaçlama çalışması

77 Mollakasım, Alaköy, Yumrutepe mahallelerimizde yapılan ilaçlama çalışması

78 Briketçiler sitesi alt kısmı ilaçlama çalışması

79 GÖL KIYISINDA FARKLI ZAMANLARDA LARVA ÇALIŞMASI

80 LARVA SAYIM ÇALIŞMALARIMIZ

81 BİYOSİDAL GELECEĞİ Biyosidal konusunda uygulayıcıların eğitimi Biyosidal uygulamaları için ilgili kurumlar arasında eşgüdümün ve işbirliğinin güçlendirilmesi Biyosidal için yasal ve kurumsal düzenlemelerdeki eksikliklerin belirlenip giderilmesi Biyosidal için kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi Biyosidal konusunda halkın bilinç düzeyinin artırılması

82 Sonuçta Ekosistem tahribatı Ekosistem dengesinin bozulması Ekosistemin diğer bileşenlerinin etkilenmesi Habitat tahribatı Populasyon tahribatı Birey sayısında azalma Tür kaybı BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN TAHRİBİ

83 Teşekkür Bu çalışmanın başından ve uygulamanın yapılma aşamalarında ciddi desteklerinden dolayı değerli fikirlerinden yararlandığımız ve her zaman yanımızda olan sevgili meslektaşımız Prof. Dr. Mehmet Salih Özgökçe ve Ekibine, Yrd. Doç. Dr. İsmail Yıldız ve ekibine ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü çalışanlarına ve Yüklenici firmaya ve çalışanlarına teşekkürlerimizi sunarız.

84 KAYNAKLAR Abul-Hab, J., Abdul-Latif, S., Hasani, N.H., Hab, J.A., Latif, S.A Seasonal occurence of Culicinae (Diptera:Culicidae) in central lraq. Journal of Biological Science Research, lraq, 17, 1, Adler, S., Theodor, O Transmission of disease agents by Phlebotominae sandflies. Ann. Rev. Ent., 2, Aitken, T.H.G The culicidae of Sardinia and Corsica. Bull.En.Res., 45: Akdur, R Sıtma Eğitimi Notları. T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü, Cem Web Ofset Ltd. Şti., 69 s. Aldemir, A Mogan, Eymir gölleri çevresi ve İmrahor vadisindeki Anopheles ve Aedes (Diptera:Culicidae) türlerinin biyo-ekolojisi üzerine çalışmalar. Hacettepe Univ., Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Bilim Uzmanlığı Tezi, 127 s. Alptekin, D. ve Kasap, H Çukurova'da Sık Bulunan Culicidae (Diptera) Türlerinin Ergin Öncesi Evrelerinin Bulunduğu Habitatlar ve Bu Habitatların Önemli Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Tr.J.of.Zoology, 21, 1-6. Alten, B Doğal koşullarda Culiseta longiareolata Macquart ve Culex laticinctus Edwards (Diptera: Culicidae)'ın biyolojisi. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilim Uzmanlığı Tezi, 91 s. Alten, B Türkiye Sivrisineklerinin Morfolojik Özellikleri, Sağlık Önemleri, Biyolojileri, Biyo-Ekolojleri ve Dağılımları. H.Ü. Mühendislik Fakültesi, "Kentlerde Ev Zararlıları ile Mücadele" Semineri. Seminer Özel kitabı, 6-43, Nisan.1991, Beytepe- Ankara. Akman, Y., İklim ve Biyoiklim, Palme Yayın Dağıtım, Ankara, Altınayar, G., Su Yabancıotları, T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü, Ankara. Behçet, L., Erçek, Turna ve Bostaniçi (Van) Göllerinin Vejetasyonu, Doğa Tr. J. of Botany, 18, Behçet, L., Vangölü Makrofitik Vejetasyonunun Fitososyolojik Yönden Araştırılması, Doğa Tr. J. of Botany, 18, Behçet, L., Özgökçe, F., The Vegetation of Some Lakes in East Anatolia (Turkey), Bulletin of Pure and Applied Sciences, 17 B, 1, Koçak, Ö Zararlı Savaşımı. H.Ü. Tek. Uyg. Ar. Merk. İns. Test ve Ür. Bir., Ankara, 26 s. Kula, H Pestisitlerin Depolama, Nakliye ve Atık İmhası. Türkiye'de Zarariı Savaşımı Sempozyumu, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 3-4 Nisan 1997, Merdivenci, A Türkiye Sivrisinekleri (Yurdumuzda varlığı bilinen sivrisineklerin biyo-morfolojisi, biyoekolojisi, yayılışı ve sağlık önemleri). İstanbul Üniv. Cerrahpaşa Tıp Fak. Yayınları, Rektörlük No: 3215, Taş Matbaası, İstanbuİ, 340 s. Söyler, Ö Sivrisinek Larvalarında İnsektisitlere Karşı Direnç ya da Duyarlılığın Saptanması. Türkiye'de Zararlı Savaşımı Sempozyumu Bildirisi. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 3-4 Nisan 1997, WHO Environmental Healt Criteria 217. Microbial Pest Control Agent. Bacillus thrungiensis. Geneva. YARSAN, E., ÇEVİK, A., Vektör Mücadelesinde Biyopestisitler, Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 64 (1):

85 İlginiz ve dikkatiniz için teşekkür eder, Tüm çeşitliliğimize sahip çıkmak umuduyla Doç. Dr. Fevzi ÖZGÖKÇE Tuşba Belediye Başkanı

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGULAMA ÖRNEĞİ. Çeşme/ İZMİR,2015

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGULAMA ÖRNEĞİ. Çeşme/ İZMİR,2015 ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGULAMA ÖRNEĞİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRE BAŞKANLIĞI Çevre Koruma ve Kalite Kontrol Şube Müdürlüğü Çeşme/ İZMİR,2015 2 3 2014 YEREL SEÇİMLERDEN ÖNCE İlçe Sayısı: 5 Nüfus:

Detaylı

İlçelere ve Kaynaklara Göre İstanbul da Sivrisinek Tür Tayini

İlçelere ve Kaynaklara Göre İstanbul da Sivrisinek Tür Tayini İlçelere ve Kaynaklara Göre İstanbul da Sivrisinek Tür Tayini Nurullah YÜCEL, Emine Nurhan AKIN, Mustafa ERSÖZ, Gülişah MOLLA İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha

Detaylı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Vektör Mücadele Çalışmaları. Halil ÇAKIR, Mustafa GÖKTEPE

Antalya Büyükşehir Belediyesi Vektör Mücadele Çalışmaları. Halil ÇAKIR, Mustafa GÖKTEPE Antalya Büyükşehir Belediyesi Vektör Mücadele Çalışmaları Halil ÇAKIR, Mustafa GÖKTEPE ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ANTALYA İl geneli

Detaylı

Kim.Müh. Saadet ODACI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı

Kim.Müh. Saadet ODACI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Kim.Müh. Saadet ODACI Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı 1 İnsektisitlere karşı direnç İnsektisitlere karşı direnç, zararlı bir türe karşı mücadelede kullanılan insektisitin etkinliğinde,

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ANKARA ENTEGRE VEKTÖR Murat ŞEN Ankara Büyükşehir Belediyesi Vektör Müc.Yönetimi Şefi Bilindiği üzere; Vektörel Mücadele uygulamaları

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAMASI TANITIM SUNUSU

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAMASI TANITIM SUNUSU BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞI BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAMASI TANITIM SUNUSU Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü YASAL MEVZUAT Antalya Muratpaşa Belediyesinin,

Detaylı

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa Ülkemizde sulakalanların tarihi, bataklıkların kurutulmasının ve tarım alanı olarak düzenlenmesinin tarihiyle birlikte

Detaylı

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ. Kimyager: Sevda YÜKSEL

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ. Kimyager: Sevda YÜKSEL TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ Kimyager: Sevda YÜKSEL 1, Biyosidal Ürünlerin uygulanması 27.01.2005 tarihli ve 25709 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Biyosidal

Detaylı

Sivrisineklerde Larvisitlere Karşı Direnç Çalışmaları

Sivrisineklerde Larvisitlere Karşı Direnç Çalışmaları 4.Uluslararası Biyosidal Kongresi 25 29 Mart 2018, Antalya Sivrisineklerde Larvisitlere Karşı Direnç Çalışmaları Prof. Dr. Enver DURMUŞOĞLU Ege Ü. Ziraat F. Bitki Koruma B. İzmir enver.durmusoglu@ege.edu.tr

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

AKASYA ACIBADEM SİTESİ

AKASYA ACIBADEM SİTESİ AKASYA ACIBADEM SİTESİ 1. Hafta P.tesi 1. Hafta Salı 1. Hafta 1. Hafta 16:30 19:00 2. Hafta P.tesi 2. Hafta Salı 14:10 15:00 2. Hafta 2. Hafta 17:00 15:50 3. Hafta P.tesi 3. Hafta Salı 3. Hafta 3. Hafta

Detaylı

İZMİR İLİ VEKTÖR MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Mad. Yük. Müh. Yıldız DEVRAN Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İZMİR İLİ VEKTÖR MÜCADELE ÇALIŞMALARI. Mad. Yük. Müh. Yıldız DEVRAN Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İZMİR İLİ VEKTÖR MÜCADELE ÇALIŞMALARI Mad. Yük. Müh. Yıldız DEVRAN Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Nüfus: 4.113.072(2014) Yüzölçüm : 12.007

Detaylı

DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 4 ARALIK 2012 I. OTURUM OTURUM BAŞKANI: PROF. DR. SÜLEYMAN AKBULUT

DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 4 ARALIK 2012 I. OTURUM OTURUM BAŞKANI: PROF. DR. SÜLEYMAN AKBULUT DÜZCE NİN ÇEVRE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 4 ARALIK 2012 I. OTURUM OTURUM BAŞKANI: PROF. DR. SÜLEYMAN AKBULUT YÖNETİCİ ÖZETİ Düzce Valiliği ve Düzce Üniversitesi nin birlikte düzenlemiş olduğu

Detaylı

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ

TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ TARIMSAL KAYNAKLI NİTRAT KİRLİLİĞİNE KARŞI SULARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığından

Detaylı

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler

Alanın Gelişimi ile İlgili Kriterler KORUNAN ALANLAR Korunan alanlar incelenip, değerlendirilirken ve ilan edilirken yalnız alanın yeri ile ilgili ve ekolojik kriterler değil, onların yanında tarih, kültürel ya da bilimsel değerleri de dikkate

Detaylı

HATİCE BAYRAKTAR ÇEVRE MÜHENDİSİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

HATİCE BAYRAKTAR ÇEVRE MÜHENDİSİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HATİCE BAYRAKTAR ÇEVRE MÜHENDİSİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Kent Zararlıları olarak tanımlanan karasinek, sivrisinek, bit, pire, kene, tahtakurusu, hamamböceği,fare vb. gibi vektörlerin (taşıyıcı) popülasyonlarının

Detaylı

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler

Yıllar 2015 2016 2017 2018 2019 PROJE ADIMI - FAALİYET. Sorumlu Kurumlar. ÇOB, İÇOM, DSİ, TİM, Valilikler, Belediyeler ÇOB, İÇOM, Valilikler 1. HAVZA KORUMA PLANI KURUM VE KURULUŞLARIN KOORDİNASYONUNUN 2. SAĞLANMASI 3. ATIK SU ve ALTYAPI YÖNETİMİ 3.1. Göl Yeşil Kuşaklama Alanındaki Yerleşimler Koruma Planı'nda önerilen koşullarda önlemlerin

Detaylı

Gübre Kullanımının Etkisi

Gübre Kullanımının Etkisi 1 Gübre Kullanımının Etkisi Tarımsal üretimi artırmanın en kolay yollarından biri gübre Dünyada gübre kullanımı sürekli artıyor. En çok tüketilen azotlu ve fosforlu gübreler Kirlilik açısından ahır gübresi

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI ANKARA ENTEGRE VEKTÖR MÜCADELESİ Murat ŞEN Ankara Büyükşehir Belediyesi Vektör Müc.Yönetimi Şefi Belediyelerimizce yürütülmekte olan

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

Sorun Analizi (Sorunların Sektörlere Ayrılarak Belirlenmesi)

Sorun Analizi (Sorunların Sektörlere Ayrılarak Belirlenmesi) 1.1 Sorun Analizi I. Beş Yıllık Yönetim planı sürecinde oluşturulan sorun analizi, II. Beş Yıllık Yönetim Planı sürecinde gerçekleştirilen anket ve saha çalışmaları, ayrıca yönetim planı hazırlama sürecinde

Detaylı

TOPRAK. Bitki ve Toprak İlişkisi ÇAKÜ Orman Fak. Havza Yönetimi ABD. 1

TOPRAK. Bitki ve Toprak İlişkisi ÇAKÜ Orman Fak. Havza Yönetimi ABD. 1 TOPRAK TOPRAK Toprak arz yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayan, Kayaların ve organik maddelerin türlü ayrışma ürünlerinin karışımından meydana gelen, İçerisinde ve üzerinde geniş bir canlılar alemini

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI VETERİNER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI VETERİNER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI VETERİNER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ VEKTÖR MÜCADELESİ HİZMETLERİ KOCAELİ; Nüfus: 1.780.055 Nüfus Yoğunluğu: 493 kişi/m² Yüzölçümü: 3.623

Detaylı

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon. Ötrofikasyon

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon.   Ötrofikasyon ÇEV 219 Biyoçeşitlilik Ötrofikasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ötrofikasyon Eutrophication (Bataklıklaşma) kelimesi eski Yunancadaki eutrophos kelimesinden gelmektedir. Eutrophos:

Detaylı

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3

DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 DOĞA - İNSAN İLİŞKİLERİ VE ÇEVRE SORUNLARININ NEDENLERİ DERS 3 İnsan yaşamı ve refahı tarihsel süreç içinde hep doğa ve doğal kaynaklarla kurduğu ilişki ile gelişmiştir. Özellikle sanayi devrimine kadar

Detaylı

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ

ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ Bayram HOPUR Entegre Projeler Uygulama Şube Müdürü Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü www.cem.gov.tr 3. Ulusal Taşkın Sempozyumu- 29.04.2013 İstanbul ULUSAL

Detaylı

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ ÇÖP DEPONİ ALANLARINDA VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDA KOKU KONTROLÜ, ÇÖP SIZINTI SUYUNUN ARITMA ÖNCESİ BOİ, KOİ, AKM DEĞERLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Bütün dünyada olduğu gibi,

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI Hacı SAVAŞ-SÜMAE, Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanı Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanlığı enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren bölümlerden birisidir. 2000 yılı başından

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO

Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Meyve ve Sebze ile ilgili kavramlar ve GDO Doğal Ürünler! Bu ürünler tamamen doğal koşullarda üretilen ürünlerdir. Kimyasal gübre ve tarım ilacı kullanmadan, doğal tohumlarla üretilirler. Organik Ürünler!

Detaylı

MOGAN GÖLÜ CİVARINDA SİVRİSİNEK (DİPTERA: CULICIDAE) ÜREME ALANLARI VE FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ* 1

MOGAN GÖLÜ CİVARINDA SİVRİSİNEK (DİPTERA: CULICIDAE) ÜREME ALANLARI VE FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ* 1 MOGAN GÖLÜ CİVARINDA SİVRİSİNEK (DİPTERA: CULICIDAE) ÜREME ALANLARI VE FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ* 1 Adnan ALDEMİR 1, Ayşe BOŞGELMEZ 2 1 KAFKAS ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, BİYOLOJİ BÖLÜMÜ, KARS

Detaylı

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ

TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ TARIM VE TARIM DIŞI ALANLARDA KULLANILAN PESTİSİTLERİN İNSAN SAĞLIĞI, ÇEVRE VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE ETKİLERİ Dr. Aydan Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları

Detaylı

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ

PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ. ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ PESTİSİT UYGULAMA TEKNİKLERİ ARŞ. GÖR. EMRE İNAK ANKARA ÜNİVERSİTESİ/ ZİRAAT FAKÜLTESİ/ BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ einak@ankara.edu.tr GENEL ZARARLILAR TEMEL KAVRAMLAR Pestisit(Pesticide): Pest cide (Zararlı

Detaylı

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Doç. Dr. Toker Ergüder Ulusal Memur Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaşam Seyri Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Sunum bağlamı Biyosidal

Detaylı

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta

Domates Yaprak Galeri Güvesi Tuta absoluta Tuta absoluta Bu nesne Türkiye Tarımsal Öğrenme Nesneleri Deposu kullan-destekle kategorisinden bir öğrenme nesnesidir. Kullan-Destekle nesneleri bilimsel çalışmalarda kaynak gösterilerek kullanmak istisna

Detaylı

Önemleri. rk Prof. Dr. İzzet. II. Ulusal Taşkın n Sempozyumu Mart Afyonkarahisar

Önemleri. rk Prof. Dr. İzzet. II. Ulusal Taşkın n Sempozyumu Mart Afyonkarahisar nların Çevresel Yrd. Doç.. Dr. Ali Ertürk rk Prof. Dr. İzzet Öztürk II. Ulusal Taşkın n Sempozyumu 22-24 24 Mart Afyonkarahisar Taşkın n Nedir? Hidrolojik tanım: Suyun yükselerek akarsu kenarlarını aşması

Detaylı

Kat hizmetlerinde çalışan personelin önemli görevlerinden biri de çeşitli haşaratla mücadeledir. Özellikle, sıcak iklimlerde bu sorun daha da önemli

Kat hizmetlerinde çalışan personelin önemli görevlerinden biri de çeşitli haşaratla mücadeledir. Özellikle, sıcak iklimlerde bu sorun daha da önemli Kat hizmetlerinde çalışan personelin önemli görevlerinden biri de çeşitli haşaratla mücadeledir. Özellikle, sıcak iklimlerde bu sorun daha da önemli bir hale gelir. Ortamlardaki zararlı hayvanları tamamen

Detaylı

PROJE KONUSU NASIL BULUNUR? Prof. Dr. Turan GÜVEN

PROJE KONUSU NASIL BULUNUR? Prof. Dr. Turan GÜVEN PROJE KONUSU NASIL BULUNUR? Prof. Dr. Turan GÜVEN PROJE KONUSU SEÇERKEN ŞU SORULARIN CEVAPLARI ARANMALIDIR : 1. Proje yapmam için bir gerekçem var mı? 2. Niçin proje yapacağım? 3. Projemin amacı nedir?

Detaylı

Ankara-Gölbaşı nda Sivrisinek (Diptera: Culicidae) Kontrol Çalışmaları Hakkında Yöre Halkının Düşünce, Beklenti ve Önerileri

Ankara-Gölbaşı nda Sivrisinek (Diptera: Culicidae) Kontrol Çalışmaları Hakkında Yöre Halkının Düşünce, Beklenti ve Önerileri Türkiye Parazitoloji Dergisi, 29 (1): 5-55, 25 Acta Parasitologica Turcica Türkiye Parazitoloji Derneği Turkish Society for Parasitology Ankara-Gölbaşı nda Sivrisinek (Diptera: Culicidae) Kontrol Çalışmaları

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Bölüm 03-01 Temel Ekolojik Kavramlar ve Süreçler Çağatay Tavşanoğlu 2018-2019 Güz Canlıların ve habitatların çeşitliliğine karşın tüm ekosistemlere ve ekosistemlerin bileşenlerinin

Detaylı

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME VE İZLEME DENETLEME ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

ÇEVRE KORUMA DAİRESİ ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME VE İZLEME DENETLEME ŞUBE AMİRİ KADROSU HİZMET ŞEMASI ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME VE İZLEME DENETLEME ŞUBE AMİRİ KADROSU Kadro Adı : Çevresel Etki Değerlendirme ve İzleme Denetleme Şube Amiri Hizmet Sınıfı : Yöneticilik Hizmetleri Sınıfı (Üst Kademe Yöneticisi

Detaylı

Halk Sağlığı Açısından Çevre ve Meslek Hastalıkları

Halk Sağlığı Açısından Çevre ve Meslek Hastalıkları Halk Sağlığı Açısından Çevre ve Meslek Hastalıkları Doç. Dr. M. Kemal BAŞARALI Başkan Yardımcısı ULUSLARARASI MESLEKİ VE ÇEVRESEL HASTALIKLAR KONGRESİ 27-29 Mart 2017 ANTALYA Çevre DSÖ Çevresel etkilerle

Detaylı

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VETERİNER İŞLERİ VE HALK SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak,

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) TANIM Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuar ortamında inceleyerek

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur

Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur Hanife Kutlu ERDEMLĐ Doğa Koruma Dairesi Başkanlığı 10.12.2009 Burdur - Doğa Koruma Mevzuat Tarihçe - Ulusal Mevzuat - Uluslar arası Sözleşmeler - Mevcut Kurumsal Yapı - Öngörülen Kurumsal Yapı - Ulusal

Detaylı

İlimizde özellikle 1993 yılında zaman zaman ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği nedeniyle bir dizi önlemler alınmıştır. Bu çalışmaların başında;

İlimizde özellikle 1993 yılında zaman zaman ciddi boyutlara ulaşan hava kirliliği nedeniyle bir dizi önlemler alınmıştır. Bu çalışmaların başında; İSTANBUL DA ÇEVRE KİRLİLİĞİ İstanbul da Çevre Kirliliği Su, Hava, Toprak ve Gürültü Kirliliği olarak 4 Bölümde ele alınmalıdır. İstanbul da Çevre Kirliliği konusunda İstanbul İl Çevre Müdürlüğü, Büyükşehir

Detaylı

Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Proje Grubu KARINCA. Emrah AVCI Abdullah Bayram GÜRDAL

Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ. Proje Grubu KARINCA. Emrah AVCI Abdullah Bayram GÜRDAL Y.İ.B.O. ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİ, FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ VE MATEMATİK) PROJE DANIŞMANLIĞI Proje Adı ASİT YAĞMURLARININ BİTKİ YAPRAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ Proje Grubu KARINCA Grubu Üyeleri Asıl alt

Detaylı

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile

Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile Dünya nüfusunun hızla artması sonucu ortaya çıkan dünyanın artan besin ihtiyacını karşılamak ve birim alandan daha fazla ürün almak amacı ile uygulanan kültürel önlemlerden biri de tarım ilacı uygulamalarıdır.

Detaylı

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı ile 2017 yılında kurulmuş teknoloji tabanlı bir şirkettir.

Detaylı

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ YARASA VE ÇİFTLİK GÜBRESİNİN BAZI TOPRAK ÖZELLİKLERİ ve BUĞDAY BİTKİSİNİN VERİM PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM

Detaylı

KIYI VE PLAJ TEMİZLİK HİZMETİ SAHİL VE KIYI TEMİZLİK EKİPLERİMİZ

KIYI VE PLAJ TEMİZLİK HİZMETİ SAHİL VE KIYI TEMİZLİK EKİPLERİMİZ KIYI VE PLAJ TEMİZLİK HİZMETİ Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde kalan halka açık kıyılarda ve halk plajlarında yaz aylarında yüzme sezonunun ( mayıs-eylül ayları arası ) açılmasıyla birlikte

Detaylı

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ

Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi. Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sığır Yetiştiriciliğinde Sinekle Mücadele Problemi Prof. Dr. Serap GÖNCÜ Sinekler gerek sebep oldukları hastalıklar gerekse verim kayıplarından dolayı sığır yetiştiriciliğinde ekonomik kayıplara neden

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) TANIM Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuvar ortamında inceleyerek ortaya çıkaran kişidir. A- GÖREVLER - Canlıları

Detaylı

Çankaya Belediyesi Uygulamaları

Çankaya Belediyesi Uygulamaları Çankaya Belediyesi Uygulamaları İklim Değişikliğine Yerel Çözümler: Yağmur Hasadı Konferansı Ekim 2016 Yağmur Hasadı Planlaması Yapılacak Alanlar Köylerimiz-Kırsal Alanlarımız Parklarımız - Yaşar Kemal

Detaylı

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi

Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Sektöründe İş Hijyeninin Önemi Tarım Çalışanlarının İşyeri Ortam Koşulları Tarım sektörü, erken ölüm, yaralanma ve hastalık açısından inşaat ve madencilikten sonra en tehlikeli üçüncü iş koludur.

Detaylı

KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ

KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ KORUNAN ALANLARDA ÇEVRE BİLİNCİ VE EĞİTİMİ Dr. Jale SEZEN Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Şubesi,Tekirdağ TABİAT VARLIKLARI VE KORUNAN ALANLAR Jeolojik devirlerle, tarih öncesi

Detaylı

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu

Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Prof. Dr. Celal TUNCER, Doç. Dr. İsmail ERPER 25.11.2016/SAKARYA ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRİSİ Sakarya İli Fındık Alanlarındaki Bitki Sağlığı Sorunları Çalıştayı Raporu Sakarya Ticaret Borsası Sakarya İli Fındık

Detaylı

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri On5yirmi5.com Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri Bir bölgedeki canlı varlıklarla cansız varlıkların oluşturduğu bütünlüğe ekosistem denir. Ekosistemdeki canlı ve cansız varlıklar birbiriyle

Detaylı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı

Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Önceden Tahmin ve Erken Uyarı Hava sıcaklığı Nem Rüzgar hızı ve yönü Güneş şiddeti Yağmur miktarı Toprak nemi sıcaklığı Yaprak ıslaklığı Zamanında doğru ilaçlama Ürün ve çevrenin korunması Gereksiz ilaçlamalar

Detaylı

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI Yrd. Doç. Dr. Mustafa ERBAġ Sultan ARSLAN A. Nur DURAK Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü erbas@akdeniz.edu.tr Sunum Planı

Detaylı

DRAKER 10.2 CS MULTİFONKSİYONEL İNSEKTİSİT. Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilen tek ürün. Açık alan uygulamaları. Kapalı alan uygulamaları

DRAKER 10.2 CS MULTİFONKSİYONEL İNSEKTİSİT. Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilen tek ürün. Açık alan uygulamaları. Kapalı alan uygulamaları 27 2 Açık alan uygulamaları Sivrisinek & Karasinek & Tatarcık (Mist Blower ve ULV) Kene & Pire & Akrep DRAKER 10.2 CS MULTİFONKSİYONEL İNSEKTİSİT Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilen tek ürün Kapalı

Detaylı

HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ

HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Dairesi Başkanı Havza? Hidrolojik olarak; Bir akarsu tarafından parçalanan, kendine

Detaylı

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak

KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI. Dr. Tuğba Ağaçayak KENTLERDE SU YÖNETİMİ İLE UYUM POLİTİKALARI Dr. Tuğba Ağaçayak İÇERİK Türkiye Ortalama Sıcaklık, Yağış Değerleri İklim Değişikliği ve Su Sorunları Kentler ve İklim Değişikliği Türkiye de Su Kaynakları

Detaylı

Çevre Koruma Ve Temizlik İşleri Müdürlüğü. 2013 Yılı Faaliyet Raporu

Çevre Koruma Ve Temizlik İşleri Müdürlüğü. 2013 Yılı Faaliyet Raporu Çevre Koruma Ve Temizlik İşleri Müdürlüğü 2013 Yılı Faaliyet Raporu HARCAMA YETKİLİSİ SUNUŞU Temizlik İşleri Müdürlüğü hizmetlerini, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunları ile verilen

Detaylı

Mahmut ELP*, Fazıl ŞEN, Ataman Altuğ ATICI. The Distribution Area of Tarek (Alburnus Tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) in the Van Lake Basin, Turkey

Mahmut ELP*, Fazıl ŞEN, Ataman Altuğ ATICI. The Distribution Area of Tarek (Alburnus Tarichi (Guldenstaedtii, 1814)) in the Van Lake Basin, Turkey YYÜ TAR BİL DERG (YYU J AGR SCI) 2014, 24(3): 228-232 Geliş Tarihi (Received): 16.05.2014 Kabul Tarihi (Accepted): 10.08.2014 Araştırma Makalesi/Research Article (Original Paper) İnci Kefalinin (Alburnus

Detaylı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı Sunu Planı Dünya da Tarım İlacı Kullanımı Türkiye de Tarım İlacı Kullanımı İlaç Alet

Detaylı

23-25 Ekim 2013 tarihinde SAMSUN da düzenlenen III. ULUSAL SULAK ALANLAR KONGRESİ ne

23-25 Ekim 2013 tarihinde SAMSUN da düzenlenen III. ULUSAL SULAK ALANLAR KONGRESİ ne 23-25 Ekim 2013 tarihinde SAMSUN da düzenlenen III. ULUSAL SULAK ALANLAR KONGRESİ ne SARI, A., BAŞKAYA, Ş. ve GÜNDOĞDU, E., 2013. Bir Şehrin Yuttuğu Sulak Alan: Erzurum Bataklıkları adlı poster bildiri

Detaylı

Çevre Yüzyılı. Dünyada Çevre

Çevre Yüzyılı. Dünyada Çevre Çevre Yüzyılı Çevre; canlıların yaşamı boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Hava, su ve toprak bu çevrenin fizikî unsurlarını; insan, hayvan, bitki ve diğer mikroorganizmalar ise, biyolojik unsurlarını

Detaylı

PEST CONTROL. Daima en iyilerle... Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) Kurumsal/Bireysel Vektör Mücadelesi Zararlı Mücadele ve izleme Ürünleri Fümigasyon

PEST CONTROL. Daima en iyilerle... Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) Kurumsal/Bireysel Vektör Mücadelesi Zararlı Mücadele ve izleme Ürünleri Fümigasyon PEST CONTROL Entegre Zararlı Yönetimi (IPM) Kurumsal/Bireysel Vektör Mücadelesi Zararlı Mücadele ve izleme Ürünleri Fümigasyon Daima en iyilerle... GROUP Daima en iyilerle... İLTAV GROUP içinde bulunduğu

Detaylı

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ A) GENEL BİLGİLER Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüz; 5393 Sayılı Belediye Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır.

Halkımıza daha iyi ve kaliteli hizmet verebilmek çöp toplamada kullanılmak üzere 238 adet hurda sac bidon alınarak gerekli yerlere dağıtılmıştır. TEMİZLİK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ ----------------------------------------------------- Temizlik İşleri Personeli, 1 Temizlik İşleri Müdür Vekili, 1 Çevre Mühendisi, 1 Temizlik Çavuşu, 4 Kadrolu Memur, 16 Daimi

Detaylı

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE

ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ÇEVRE VE DOĞA KORUMAYLA İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLARARASI ÖRGÜTLER DERS 5 TÜRKİYE NİN TARAF OLDUĞU ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER 1-Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının

Detaylı

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı ile 2017 yılında kurulmuş teknoloji tabanlı bir şirkettir.

Detaylı

FARKLI SICAKLIKLARIN AVCI BÖCEK SCYMNUS SUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) UN ERGİN ÖNCESİ DÖNEMLERİNİN ÖLÜM ORANLARINA ETKİLERİ *

FARKLI SICAKLIKLARIN AVCI BÖCEK SCYMNUS SUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) UN ERGİN ÖNCESİ DÖNEMLERİNİN ÖLÜM ORANLARINA ETKİLERİ * Ç.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Yıl:8 Cilt17-3 FARKLI SICAKLIKLARIN AVCI BÖCEK SCYMNUS SUBVILLOSUS (GOEZE) (COLEOPTERA: COCCINELLIDAE) UN ERGİN ÖNCESİ DÖNEMLERİNİN ÖLÜM ORANLARINA ETKİLERİ * The Effect Of

Detaylı

GÖLBAŞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESĐNDE ALAN YÖNETĐMĐ VE ÇEVRE DÜZENĐ PLANI KARARLARININ CBS DESTEĞĐ ĐLE OLUŞTURULMASI

GÖLBAŞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESĐNDE ALAN YÖNETĐMĐ VE ÇEVRE DÜZENĐ PLANI KARARLARININ CBS DESTEĞĐ ĐLE OLUŞTURULMASI TMMOB COĞRAFĐ BĐLGĐ SĐSTEMLERĐ KONGRESĐ 2009 02-06 Kasım 2009, Đzmir GÖLBAŞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESĐNDE ALAN YÖNETĐMĐ VE ÇEVRE DÜZENĐ PLANI KARARLARININ CBS DESTEĞĐ ĐLE A. Erdoğan 1, S. Meriç 2 1 Dr,

Detaylı

Değerli Kardeşlerim. Muzaffer KÜLCÜ Belediye Başkanı

Değerli Kardeşlerim. Muzaffer KÜLCÜ Belediye Başkanı Değerli Kardeşlerim Çorum un değişimine ve gelişimine yön veren Belediyemiz, sorumlu olduğu temizlik hizmetlerini de 8 yıldır önemli bir yatırım alanına dönüştürdü. Sağlıklı bir toplumun devamı için gereken

Detaylı

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler)

Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Ekoloji, ekosistemler ile Türkiye deki bitki örtüsü bölgeleri (fitocoğrafik bölgeler) Başak Avcıoğlu Çokçalışkan Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Biraz ekolojik bilgi Tanımlar İlişkiler

Detaylı

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Su Kirliliği Tabii sular, çözünmüş ve askı halinde bulunan yabancı maddeleri ihtiva ederler. Çoğunlukla, suyu kullanılabilir hale getirmek için bu maddeler

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ

SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ. Bir damla suyun atmosfer ve litosfer arasındaki hareketi HİDROLOJİK DÖNGÜ SU KİRLİLİĞİ HİDROLOJİK DÖNGÜ Atmosfer de bulunan su buharı başlangıç kabul edilirse buharın yoğunlaşarak yağışa dönüşmesi ve yer yüzüne ulaşıp çeşitli aşamalardan geçtik ten sonra tekrar atmosfere buhar

Detaylı

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ

KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ KARADENİZ ALABALIĞININ BİYO EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE KÜLTÜRE ALINABİLİRLİĞİ Muharrem AKSUNGUR SÜMAE, Mühendis Bu proje çalışması; Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax PALLAS, 1811) nın biyoekolojik

Detaylı

Kimyasal savaş nedir?

Kimyasal savaş nedir? KİMYASAL SAVAŞ Kimyasal savaş nedir? Tarımsal savaş; zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak amacıyla kimyasal bileşiklerin kullanıldığı tarımsal savaş yönetimidir. Tarihçesi M.Ö 12.

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ

Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Editör Doç.Dr.Hasan Genç ÇEVRE EĞİTİMİ Yazarlar Doç.Dr.Hasan Genç Doç.Dr.İbrahim Aydın Doç.Dr.M. Pınar Demirci Güler Dr. H. Gamze Hastürk Yrd.Doç.Dr. Suat Yapalak Yrd.Doç.Dr. Şule Dönertaş Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

Temephos Aktif Maddeli İki İnsektisitin Sivrisinek (Diptera: Culicidae) Larvaları Üzerindeki Etkinlik ve Kalıcılığı

Temephos Aktif Maddeli İki İnsektisitin Sivrisinek (Diptera: Culicidae) Larvaları Üzerindeki Etkinlik ve Kalıcılığı Türkiye Parazitoloji Dergisi, 29 (2): 126-130, 2005 Acta Parasitologica Turcica Türkiye Parazitoloji Derneği Turkish Society for Parasitology Temephos Aktif Maddeli İki İnsektisitin Sivrisinek (Diptera:

Detaylı

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız

En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız En Yakın ve En Güvenilir Gıda Hijyeni Danışmanınız FİRMA PROFİLİ Akademik Hijyen Ltd. Şti., İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özer Ergün ün başkanlığında bir grup akademisyen tarafından, her

Detaylı

BuNLarI BiLiYOr muyuz?

BuNLarI BiLiYOr muyuz? BuNLarI BiLiYOr muyuz? D B Turmepa Kimdir? eniztemiz Derneği/ TURMEPA, ülkemiz kıyı ve denizlerinin korunmasını ulusal bir öncelik haline getirmek ve gelecek nesillere temiz denizlerin kucakladığı yaşanabilir

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Orkide MİNARECİ Ünvanı: Yrd.Doç.Dr. Öğrenim Durumu Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Biyoloji Bölümü (Temel ve Ege Üniversitesi Fen Fakültesi 1992

Detaylı

TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI AÇISINDAN RESLER VE KORUNAN ALANLAR. Osman İYİMAYA Genel Müdür

TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI AÇISINDAN RESLER VE KORUNAN ALANLAR. Osman İYİMAYA Genel Müdür TABİAT VARLIKLARINI KORUMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ VE ÇEVRE POLİTİKALARI AÇISINDAN RESLER VE KORUNAN ALANLAR Osman İYİMAYA Genel Müdür Enerji hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olarak başta sanayi, teknoloji,

Detaylı

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME

Hedef 1: KAPASİTE GELİŞTİRME Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık

Detaylı

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM

TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ ĐKĐNCĐ BÖLÜM 27 Haziran 2009 CUMARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 27271 TEBLĐĞ Çevre ve Orman Bakanlığından: KENTSEL ATIKSU ARITIMI YÖNETMELĐĞĐ HASSAS VE AZ HASSAS SU ALANLARI TEBLĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Yasal Dayanak

Detaylı

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı. 2014 Yılı Faaliyet Raporu

Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı. 2014 Yılı Faaliyet Raporu Kaynak Geliştirme ve İştirakler Dairesi Başkanlığı 2014 Yılı Faaliyet Raporu KAYNAK GELİŞTİRME VE İŞTİRAKLER DAİRE BAŞKANLIĞI FAALİYET RAPORU KAYNAK GELİŞTİRME VE İŞTİRAKLER DAİRE BAŞKANLIĞI Balıkesir

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ MEDA FONU TÜRKİYE DEKİ ÇEVRE İLE İLGİLİ MEVZUATIN ANALİZİ PROJESİ: TAMAMLANDI 1 AVRUPA BİRLİĞİ İDARİ İŞBİRLİĞİ FONU TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN ÇEVRE ALANINDA ENTEGRE UYUMLAŞTIRMA STRATEJİSİ PROJESİ: TAMAMLANDI

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

Opportunities For Demographic Change

Opportunities For Demographic Change Dr. Osman Gürün Metropolitan municipality mayor of Muğla of Regions and Cities ANALİZLER / ANALYSIS ANALİZLER / ANALYSIS Türkiye büyük bir demografik değişim geçirmektedir. Bu değişim 21. yüzyılda da devam

Detaylı

ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU

ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU ÇÖLLEŞME/ARAZİ BOZULUMU İLE MÜCADELE RAPORU Çölleşme: Kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda iklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanan arazi bozulumu

Detaylı