Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü"

Transkript

1

2

3 Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü Pazarın küreselleşmesi Sağlığın özendirilmesi ve tüketici kavramı EKONOMİK KÜRESELLEŞME VE NEOLİBERALİZM Shemasko modelinin terk edilmesi, Kamu yönetiminde performans, rekabet ve özendiricilere dayalı yönetim kavramları POLİTİK KÜRESELLEŞME VE YENİ KAMU YÖNETİMİ Artan beklentiler İleri teknoloji kullanımı Maliyetlerin artışı Yaşlı nüfus artışı Ekonomik kriz ve refah devletinin çöküşü Klasik düşüncelere duyulan şüphecilik SAĞLIK SİSTEMLERİNDE DÖNÜŞÜM 1970 sonu-1980 Maliyet sınırlamaları, verimliliğin artırılması 1980 sonu-1990 Kalite ve maliyet muhasebesi, hasta ihtiyaçlarına duyarlılık 1990 ortaları Toplum sağlığı, sosyal ve ekonomik belirleyiciler, hizmete erişim Implementing change in health systems: market reforms in the United Kingdom, Sweden, and the Netherlands, Michael I. Harrison, Sage Publications Ltd, Getting Health Reform Right, A Guide to Improving Performance and Equity, Marc Roberts, William Hsiao, Peter Berman, Michael Reich, Oxford University Press, 2008

4 Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü era of Brownian motion in health care Crossing the Quality Chasm: A New Health System for the 21st Century, Committee on Quality of Health Care in America, Institute of Medicine, National Academies Press, 2001.

5 Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü Maliyet baskısı Kanıta dayalı yönetim Organizasyonel değişim Güçlendirilmiş hasta Kanıta dayalı tıp Mahremiyet talepleri Teknolojik dönüşüm ETKİLİ VERİMLİ EŞİTLİKÇİ GÜVENLİ HASTA MERKEZLİ ZAMANINDA Etkili: Bilimsel bilgiye dayalı tam hizmet vermek. Verimli: Donanım, malzeme, fikir ve enerji israfından kaçınma. Eşitlikçi: Bireysel özelliklerden dolayı verilen hizmet kalitesinin değişmemesi. Güvenli: Hastaların bakım sırasında doğabilecek zararlardan korunması. Hasta merkezli: Bireysel tercih, ihtiyaç ve değerlere saygı ve duyarlılık, tüm klinik kararlarda hasta değerlerinin esas alınması. Zamanında: Bekleme ve gecikme süresini azaltmak. Crossing the Quality Chasm: A New Health System for the 21st Century, Committee on Quality of Health Care in America, Institute of Medicine, National Academies Press, 2001.

6 Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü YENİ SAĞLIK SİSTEMİNDE; *Hastanın tercihlerine ve değerlerine saygı gösterilmeli, *Hastalar bilgilendirilmeli ve tıbbi karar süreçlerine dahil edilmeli, *Hastalar kendi tıbbi bilgilerine kısıtlama olmaksızın erişebilmeli, *Sağlık sistemleri hasta ve yakınlarına tercihlerini etkileyecek bilgileri (sağlık birimi seçme, klinik uygulama, alternatif tedavi) sağlamalı, *İhtiyaç duyulan tıbbi bakıma 7/24 erişilebilmeli, *Hastalar kanıta ve bilimsel bilgiye dayalı hizmet almalı, *Hastalar sağlık sisteminden kaynaklanan risklerden korunmalı, *Sağlık sistemi hasta ihtiyaçlarını karşılama yanı sıra ön görebilmeli, *İsraf sürekli azaltılmalı, *Klinisyenler ve sağlık birimleri arasında eş güdüm sağlanmalı. Crossing the Quality Chasm: A New Health System for the 21st Century, Committee on Quality of Health Care in America, Institute of Medicine, National Academies Press, 2001.

7 Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü Sağlık bakımı günümüzde yönetimi en zor, kaotik ve karmaşık endüstridir. Hastane bugüne kadar tasarlanmış en karmaşık insan organizasyonudur. Peter Drucker Amerika da en zor dört meslek (sıraya bağlı olmaksızın); ABD Başkanı, üniversite başkanı, hastane yöneticisi, papaz.

8 Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü Kanıta dayalı uygulamayı destekleyen alt yapı Bilgi teknolojilerinin kullanımını sağlama Parasal özendiriciler kullanmak SAĞLIK SİSTEMLERİNDE DÖNÜŞÜM İş gücünü daha iyi hizmet verecek şekilde hazırlamak Crossing the Quality Chasm: A New Health System for the 21st Century, Committee on Quality of Health Care in America, Institute of Medicine, National Academies Press, 2001.

9 Dönüşüm ve Bilgi Sistemleri Crossing the Quality Chasm: A New Health System for the 21st Century, Committee on Quality of Health Care in America, Institute of Medicine, National Academies Press, 2001.

10 Maliyet baskısı Kanıta dayalı yönetim Organizasyonel değişim Güçlendirilmiş hasta Kanıta dayalı tıp Mahremiyet talepleri Teknolojik dönüşüm Dönüşüm ve Bilgi Sistemleri ETKİLİ VERİMLİ EŞİTLİKÇİ GÜVENLİ HASTA MERKEZLİ ZAMANINDA Elektronik sağlık kayıtları Ortak hasta kaydı yapısı Laboratuvar bilgi sistemi Radyoloji ve nükleer tıp bilgi sistemi Klinik bilgi sistemleri Elektronik malzeme yönetimi Mali ve finans sistemleri İdari sistemler Görüntü Arşivleme ve iletişim sistemleri Barkod ve RFID sistemleri Klinik karar destek sistemleri Uzaktan tanı ve tedavi sistemleri Evde bakım sistemleri Crossing the Quality Chasm: A New Health System for the 21st Century, Committee on Quality of Health Care in America, Institute of Medicine, National Academies Press, 2001.

11 Dönüşüm ve Bilgi Sistemleri Bilgi ve iletişim teknolojileri; bakım kalitesi ve verimliliğin artırılması, klinik hizmetlerin işlem maliyetlerinin azaltılması, idari maliyetlerin azaltılması, teletıp ve mobil sağlık gibi tamamen yeni tıbbi bakım türlerinin mümkün kılınması maksatlarıyla kullanılabilir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin başarılı olarak devreye alınması ve yaygın olarak benimsenmesi maliyet ve yararların adil olarak bölüşümü ve özendiriciler oluşturma, standartların tutarlı ve doğru kullanımı ile güvenlik ve mahremiyete ilişkin kaygıların giderilmesi konularıyla yakından ilişkilidir. OECD Health Policy Studies, Improving Health Sector Efficiency: The Role of Information and Communication Technologies, OECD Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD Publishing, 2010.

12 Dönüşüm ve Bilgi Sistemleri IOM un kalite vizyonuna ulaşılmasında gereken etmenlerden hiç biri bilginin etkin kullanımından daha değerli değildir 21 nci yüzyıl sağlık bakımı vizyonunda, tanı, tedavi ve sonuçlarına ilişkin kapsamlı verilerin toplanması, hasta ve sağlık çalışanlarının kanıta dayalı uygulama kılavuzları ile bilişsel olarak desteklenmesi, hekimlere hasta porföylerini yönetebileceği araçlar sağlanması, yeni bilgilere entegrasyonu sağlanmış öğrenen sağlık sistemleri, hasta ve ailelerin güçlendirilmesi, evde bakım ve uzaktan destek gibi farklı bakım modellerine uyum sağlanması vurgulanmaktadır. Ancak, IOM un kalite yarığına benzer şekilde sağlık bilişimi alanında da bir yarık mevcuttur. Computational Technology for Effective Health Care: Immediate Steps and Strategic Directions, Committee on Engaging the Computer Science Research Community in Health Care Informatics, National Research Council, Willam W. Stead, Herbert S. Lin, National Academies Press, 2009.

13 Dönüşüm ve Bilgi Sistemleri ABD de, 2009 yılında, American Recovery and Reinvestment Act (ARRA) Health Information Technology for Economic and Clinical Health (HITECH) yasası ile klinik yazılımların doktor ve hastaneler tarafından anlamlı kullanımını sağlamak üzere 20 milyar dolar ayrılmıştır.

14 Dönüşüm ve Bilgi Sistemleri

15 Dönüşüm ve Bilgi Sistemleri

16 Maliyet baskısı Kanıta dayalı yönetim Organizasyonel değişim Güçlendirilmiş hasta Kanıta dayalı tıp Mahremiyet talepleri Teknolojik dönüşüm Devam Eden Dönüşüm ETKİLİLİK VERİMLİLİK EŞİTLİK HASTA GÜVENLİĞİ HASTA MERKEZLİLİK ZAMANINDALIK Elektronik sağlık kayıtları Ortak hasta kaydı yapısı Laboratuvar bilgi sistemi Radyoloji ve nükleer tıp bilgi sistemi Klinik bilgi sistemleri Elektronik malzeme yönetimi Mali ve finans sistemleri İdari sistemler Görüntü Arşivleme ve iletişim sistemleri Barkod ve RFID sistemleri Klinik karar destek sistemleri Uzaktan tanı ve tedavi sistemleri Evde bakım sistemleri ÖĞRENEN SAĞLIK ORGANİZASYONU

17 Devam Eden Dönüşüm

18 Devam Eden Dönüşüm

19 Devam Eden Dönüşüm

20 Devam Eden Dönüşüm

21 Dünyada Sağlık Sistemlerinin Dönüşümü

22 Yeni Tıbbi Bakım Türleri

23 Teletıp Uygulamaları

24 Teletıp Uygulamaları

25 Teletıp Uygulamaları

26 Teletıp Uygulamaları

27 Teletıp Uygulamaları Ameliyathanede Sayısal Tıbbi Görüntü Deployable Teleradiology System

28 Teletıp Uygulamaları MUHAREBE SAHASINDA CERRAHİ KONSÜLTASYON Muharebe sahasında; cerrahi alt alan uzmanlarına erişim problemleri mevcuttur. Genel cerrahlar alt dal uzmanlarının birikimlerine ihtiyaç gösteren karmaşık olgularla karşı karşıya kalabilirler.

29 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri Mobil Sağlık (mhealth) Mobil aygıtların tıbbi bakım hizmetlerine yönelik bilgi değişimi, eğitim ve diğer hizmetler için kablosuz olarak uzaktan erişimde kullanılması. 22, Mart 2010 ABD Kara Kuvvetleri Araştırma, Geliştirme ve Mühendislik Komutanlığı ipad, iphone ve MacBook platformları gibi ticari çözümlerin muharebe sahasında kullanımını değerlendiriyor.

30 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri

31 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri * 112 üye ülkeden 93 ünde en az bir m-sağlık projesi mevcut. * Bu ülkelerinde de çoğunda dört yada daha fazla tipte m- Sağlık girişimi var.

32 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri

33 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri mcare Projesi Bakım ekibi web sayfalarına girer ve mesaj gönderir. Mesaj askerin telefonuna gider. Hizmet alan asker mesajı cevaplar. mcare Projesi: Travmatik beyin hasarı olan (Traumatic brain injury, TBI) olan hastaların cep telefonları kullanılarak hizmet sunucuları ile veri alışverişinde bulunması ve durumunun değerlendirilmesini hedeflemektedir. Bakım ekibi cevapları görür ve eş zamanlı olarak raporlar.

34 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri

35 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri Kablosuz Vücut Alan Ağı (wban)

36 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri PiiX fizyolojik verileri kablosuz olarak iletir. zlink bu verileri alır ve cep telefon ağları üzerinden iletir.

37 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri İlaç Alım Sistemleri İlaç alımında hatırlatıcı İlaç etkileşimleri İlaçlara ilişkin diğer bilgiler

38 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri Cardio MEMS Kalp yetmezliklerinin yönetiminde hasta kardiyak output, kan basıncı ve kalp hızı verilerinin iletilmesi için radyofrekans dalgaları kullanan minyatür implante edilebilir sensörler. Cardionet in tanısal aygıtları kardiyak aritmilerin kablosuz ve uzaktan tanısı için EKG, kalp hızı ve solunum hızı takibi yapmaktadır.

39 Mobil Tıbbi Bakım Hizmetleri MicroCHIPS Yaşamsal biyokimyasal değişiklikleri belirleyip ilaç tedavileri veren ve kablosuz teknolojiler kullanarak iletişim sağlayan teknolojiler üretmektedir. Osteoporoz, diabet, kardiyoloji ve oftalmoloji hastalıklarında ilaç ihtiyaçları ve dağılımını takip eden implante edilebilir sistemler geliştirilmiştir. Proteus Biomedical Tedavi sonuçlarını iyileştirmek üzere Mevcut ilaçlara elektronik sistemler entegre etmiştir. Bunlar hasta tarafından alınınca aktive olmaktadır.

40 Teşekkürler

Telemedicine and Advanced Technology Research Center (TATRC)

Telemedicine and Advanced Technology Research Center (TATRC) Telemedicine and Advanced Technology Research Center (TATRC) ABD Kara Kuvvetleri Sağlık Komutanlığı ARMY MEDICAL COMMAND (MEDCOM) OFFICE OF THE SURGEON GENERAL MEDICAL RESEARCH & MATERIEL COMMAND (USAMRMC)

Detaylı

Akıllı Şehirlerde Sağlık

Akıllı Şehirlerde Sağlık Akıllı Şehirlerde Sağlık Dr. Cenk Tezcan Akıllı Şehirler ve İnsanlar Etkinliği 4 Şubat 2014 Yola Çıkış Noktası Sağlık Kişiselleşecek 2 Sağlık : Dev Pazar Global Veriler: (2030 uzgörüleri) 8,2 milyar (90

Detaylı

Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği. Ahmet Genç www.travelforcure.com

Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği. Ahmet Genç www.travelforcure.com Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği Ahmet Genç www.travelforcure.com Sağlık Turizmi Tanımı Kişilerin sağlık hizmetleri almak üzere seyahat etmesi ve bu hizmetlerden faydalanması

Detaylı

5. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri Yalın Hastane Mart 2017, Bursa SAĞLIK YÖNETİMİNDE YALINLAŞMA SAĞLIK HİZMETİNDE KAYNAK KULLANIMI VE İSRAF

5. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri Yalın Hastane Mart 2017, Bursa SAĞLIK YÖNETİMİNDE YALINLAŞMA SAĞLIK HİZMETİNDE KAYNAK KULLANIMI VE İSRAF 5. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri Yalın Hastane 2017 23-25 Mart 2017, Bursa SAĞLIK YÖNETİMİNDE YALINLAŞMA SAĞLIK HİZMETİNDE KAYNAK KULLANIMI VE İSRAF Doç. Dr. S. Haluk ÖZSARI Sağlık Bilimleri Fakültesi

Detaylı

Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme. Doç. Dr. Rabia Kahveci

Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme. Doç. Dr. Rabia Kahveci Sağlık Teknolojilerinin Yönetiminde Teknolojik Değerlendirme Doç. Sağlık teknolojisi bir politik mevzudur Sağlık teknolojisi yönetim stratejileri!! 2 Bir çok ülkede sağlık hizmeti üzerinde büyük yükler

Detaylı

Health Information System

Health Information System Health Information System HAZIRLAYAN : MUSTAFA MUTLU Sağlık Bilgi Sistemleri Sağlık hizmetleri diğer alanlardan daha fazla bilgiye duyarlı bir alandır ve etkin bir yönetim için sistematik olarak bilginin

Detaylı

Üniversite Hastanelerinde Yönetişim. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Üniversite Hastanelerinde Yönetişim. Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Üniversite Hastanelerinde Yönetişim Prof. Dr. Haydar Sur İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Yeni kavram ve yaklaģımlar her yanı sardı İletişim Standart koyma Hesap verebilirlik Haydar Sur

Detaylı

www.akgunyazilim.com.tr AKGÜN YAZILIMÜRÜN KATALOĞU

www.akgunyazilim.com.tr AKGÜN YAZILIMÜRÜN KATALOĞU www.akgunyazilim.com.tr AKGÜN YAZILIMÜRÜN KATALOĞU size özel çözümlerle daha yalın ve hızlı süreçler Bilgiyi, insan yaşamının vazgeçilmez parçası olarak gören Akgün Yazılım, 1986 yılında Trabzon da kurulmuştur.

Detaylı

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi İstanbul Üniversitesi MOBİL SAĞLIK VE GELECEK 18 Eylül 2013 Yard. Doç. Dr. S. Haluk ÖZSARI İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Genel Direktörü Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi

Detaylı

Cep Telefonlarında Sağlık Bilişimi Uygulamaları

Cep Telefonlarında Sağlık Bilişimi Uygulamaları Cep Telefonlarında Sağlık Bilişimi Uygulamaları Medikal İnformatik AD, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir Hakan CENGİZ, Esra TAŞBAŞ, Oğuz DİCLE Giriş Mobil telefonların yaygınlaşması

Detaylı

Takdim Planı. * Sağlık Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri. * Ulusal Sağlık Bilgi Sistemleri

Takdim Planı. * Sağlık Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri. * Ulusal Sağlık Bilgi Sistemleri Takdim Planı * Sağlık Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri * Ulusal Sağlık Bilgi Sistemleri Sağlık Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri Sağlık Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri Sağlık Sistemleri ve Bilgi Teknolojileri

Detaylı

SAĞLIKTA BİLİŞİM ve YENİLİKLER

SAĞLIKTA BİLİŞİM ve YENİLİKLER SAĞLIKTA BİLİŞİM ve YENİLİKLER Dr. Oğuz Tanzer Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı Bilişim Teknolojileri Danışmanı oguz.tanzer@gmail.com Sunum Planı Sağlık Bilişimi Dijital Hastaneler HBS (Hastane Bilişim

Detaylı

SAĞLIK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ SAĞLIK KURUMLARINDA VERİMLİLİK YÖNETİMİ

SAĞLIK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ SAĞLIK KURUMLARINDA VERİMLİLİK YÖNETİMİ SAĞLIK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ SAĞLIK KURUMLARINDA VERİMLİLİK YÖNETİMİ B Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT *Bir ülkenin sağlık sistemi, sağlık için sosyal amaçların gerçekleştirilmesi için sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi,

Detaylı

HIMSS EMRAM kriterleri 1 Ocak 2018 den itibaren burada gösterildiği şekilde değiştirilecektir. Daha önce gereksinimlerde bölge ve ülkeye göre küçük

HIMSS EMRAM kriterleri 1 Ocak 2018 den itibaren burada gösterildiği şekilde değiştirilecektir. Daha önce gereksinimlerde bölge ve ülkeye göre küçük HIMSS EMRAM kriterleri 1 Ocak 2018 den itibaren burada gösterildiği şekilde değiştirilecektir. Daha önce gereksinimlerde bölge ve ülkeye göre küçük farklılıklar söz konusu olsa da, bundan sonra bu standartlar

Detaylı

Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation. 441000000001101 Fizik I Physics I 3 0 1 4 4 6 TR

Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl. Academic and Social Orientation. 441000000001101 Fizik I Physics I 3 0 1 4 4 6 TR - - - - - Bölüm Seçin - - - - - Gönder Endüstri Mühendisliği - 1. yarıyıl 141000000001101 Akademik ve Sosyal Oryantasyon Academic and Social Orientation 1 0 0 1 0 1 TR 441000000001101 Fizik I Physics I

Detaylı

Sağlıkta Mobilite. Yusuf ARSLANTÜRK. MCP, MCTS, MCDA, MCSE, CCNA, ACE, STS, IBM, HP ASE, CEH Sistem Destek Sorumlusu FONET Bilgi Teknolojileri A.Ş.

Sağlıkta Mobilite. Yusuf ARSLANTÜRK. MCP, MCTS, MCDA, MCSE, CCNA, ACE, STS, IBM, HP ASE, CEH Sistem Destek Sorumlusu FONET Bilgi Teknolojileri A.Ş. Sağlıkta Mobilite Yusuf ARSLANTÜRK MCP, MCTS, MCDA, MCSE, CCNA, ACE, STS, IBM, HP ASE, CEH Sistem Destek Sorumlusu / HQ Sağlıkta Mobilite Hasta giriş çıkış işlemlerinden kayıt ve doküman yönetimine, doktor

Detaylı

Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu

Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu 17.02.2018 Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu Tablo 1. Üniversite Hastanelerinin Mali Durumu 2012-2016 Net Borç Gelir Gider Borçluluk Oranı (%) 2012 1.849.903.674 4.811.056.150 5.150.966.140 42,8 2013

Detaylı

Best Practice Nedir? Hasta odaklı yaklaşımı ile bilimsel güvenilirlikle sonuçlar sunan yeni bir bakış açısı

Best Practice Nedir? Hasta odaklı yaklaşımı ile bilimsel güvenilirlikle sonuçlar sunan yeni bir bakış açısı HOŞGELDİNİZ Best Practice Nedir? Sağlık sektörü kullanıcılarının tanı /teşhis ve tedavi süreçlerinde en iyi klinik kararı verebilmelerine yardımcı olan ve güncel bilgi ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen,

Detaylı

l.uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi Kasım 2017, Antalya

l.uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi Kasım 2017, Antalya l.uluslararası Hasta Güvenliği ve Sağlık Finansmanı Kongresi 22-26 Kasım 2017, Antalya Kabul Edilen Bildiriler*** *** 1. Bildiri sahiplerinin kongre programında ve bildiri kitabında yer alabilmesi için

Detaylı

Avrupa da Yenidoğan Sağlığı Için Eylem Çağrısı

Avrupa da Yenidoğan Sağlığı Için Eylem Çağrısı Avrupa da Yenidoğan Sağlığı Için Eylem Çağrısı Powered by BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme 196 ülke tarafından onaylanmıştır ve Bedensel ve zihinsel bakımdan henüz olgunlaşmamış olan çocuk, doğumdan önce

Detaylı

HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması

HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması HORIZON 2020 Güvenli Toplumlar- Avrupa ve Vatandaşlarının Bağımsızlığı ve Güvenliğinin Korunması Pınar ÇETİN Güvenli Toplumlar Ulusal İrtibat Noktası ncpsecurity@tubitak.gov.tr Avrupa Birliği Araştırma

Detaylı

TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI

TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI TÜRK BİYOKİMYA DERNEĞİ PREANALİTİK EVRE ÇALIŞMA GRUBU ÇALIŞMALARI Mehmet ŞENEŞ TBD Pre-Analitik Evre Çalışma Grubu XXVII. Ulusal Biyokimya Kongresi 5 Kasım 2015 ABD Tıp Enistitüsünün (The Institute of

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Kürşat Tigen AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Kürşat Tigen İLAÇLAR Hastalıklardan korunma, teşhis, tedavi veya vücudun herhangi bir faaliyetini değiştirmek amacıyla kullanılan kimyasal, bitkisel, biyolojik kaynaklı ürünler

Detaylı

Sunum Planı. * Türkiye de ve Dünyada Sağlıkta Dönüşüm. * Lojistik ve tedarik zinciri. * Sağlık tedarik zinciri ve bilgi teknolojileri

Sunum Planı. * Türkiye de ve Dünyada Sağlıkta Dönüşüm. * Lojistik ve tedarik zinciri. * Sağlık tedarik zinciri ve bilgi teknolojileri Sunum Planı * Türkiye de ve Dünyada Sağlıkta Dönüşüm * Lojistik ve tedarik zinciri * Sağlık tedarik zinciri ve bilgi teknolojileri * Değerlendirme ve sonuç DÜNYADA VE TÜRKİYE DE SAĞLIK SİSTEMLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ

Detaylı

HEMŞİRELERDE ÇALIŞMA ORTAMI UZM. HEM. HANDAN ALAN HEMŞİRELİKTE YÖNETİM AD DOKTORA ÖĞRENCİSİ

HEMŞİRELERDE ÇALIŞMA ORTAMI UZM. HEM. HANDAN ALAN HEMŞİRELİKTE YÖNETİM AD DOKTORA ÖĞRENCİSİ HEMŞİRELERDE ÇALIŞMA ORTAMI UZM. HEM. HANDAN ALAN HEMŞİRELİKTE YÖNETİM AD DOKTORA ÖĞRENCİSİ Çalışma hayatı insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Günün en aktif döneminin yaşandığı çalışma ortamları,

Detaylı

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI

KALİTE YÖNETİM BİRİM ÇALIŞMA TALİMATI Sayfa No 1 / 7 AMAÇ : SKS ve SAS çerçevesinde yürütülen çalışmaların koordinasyonu sağlamak. KAPSAM: Tüm Hastane KISALTMALAR: SKS: Sağlıkta Kalite Standartları SAS: Sağlıkta Akreditasyon Standartları DÖF:

Detaylı

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Perinatoloji Yüksek riskli gebelik Maternal ve fetal sağlığı tehdit eden, mortalite ve morbidite olasılığını

Detaylı

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KLİNİK DURUM / HASTALIK Staj: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi

Detaylı

Yeni Dönemde Sağlık Yönetim Vizyonu

Yeni Dönemde Sağlık Yönetim Vizyonu Eğitim ve Araştırma Hastaneleri Perspektifinden Yeni Dönemde Sağlık Yönetim Vizyonu Prof. Dr. NurullahZengin Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi 3. Sağlık Yönetimi Kongresi 13-16 Nisan

Detaylı

Tensoval duo control. Bu ölçümlere güvenebilirsiniz. Ölçüm doğruluğu tıbbi olarak kanıtlanmış tansiyon aleti: Tensoval. duo control.

Tensoval duo control. Bu ölçümlere güvenebilirsiniz. Ölçüm doğruluğu tıbbi olarak kanıtlanmış tansiyon aleti: Tensoval. duo control. Tensoval duo control Bu ölçümlere güvenebilirsiniz. Ölçüm doğruluğu tıbbi olarak kanıtlanmış tansiyon aleti: Tensoval duo control Yeni Doğru ölçüm mümkündür. Tensoval duo control sayesinde dijital ölçülere

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

İLAÇ HATIRLATICI SAAT

İLAÇ HATIRLATICI SAAT İLAÇ HATIRLATICI SAAT MUSTAFA YILMAZ Dünya da İlaç Kullanımı Dünya sağlık örgütü(dsö) ilacı, fizyolojik sistemleri veya patolojik durumları, alanın yararı için değiştirmek veya incelemek amacıyla kullanılan

Detaylı

Sağlık Harcamalarında Gözlenen Uzun Vadeli Artışın Dinamik Sebeplerinin Analizi

Sağlık Harcamalarında Gözlenen Uzun Vadeli Artışın Dinamik Sebeplerinin Analizi Sağlık ında Gözlenen Uzun Vadeli Artışın Dinamik Sebeplerinin Analizi Nisa Önsel Boğaziçi Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği 05.12.2014 Kişi başı sağlık harcamaları (US $ PPP) 9000 8000 7000 6000 5000

Detaylı

LABORATUVAR BİLGİ SİSTEMİ NEDİR? ÇALIŞMA PRENSİPLERİ NELERDİR?

LABORATUVAR BİLGİ SİSTEMİ NEDİR? ÇALIŞMA PRENSİPLERİ NELERDİR? LABORATUVAR BİLGİ SİSTEMİ NEDİR? ÇALIŞMA PRENSİPLERİ NELERDİR? Dr. Ü. Gül Erdem S.B. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Amaç Bilgi sistemi nedir? Hastane bilgi sistemi nedir?

Detaylı

Acil Tıpta Güncel Bilgiye Erişim

Acil Tıpta Güncel Bilgiye Erişim Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Acil Tıpta Güncel Bilgiye Erişim SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Öğr. Gör. Uzm. Dr. Neşe Çolak

Detaylı

Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları

Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları Teknolojinin Hemşirelik Mesleği ve Hasta Bakımına Yansımaları Hazırlayan: Uzm. Hem. Serpil İSABETLİ*, Uzm. Hem. Berfu ŞENGÖZ** *Acıbadem Maslak Hastanesi, Hasta Bakım Sorumlu Hemşiresi **Acıbadem Sağlık

Detaylı

TIBBİ DOKÜMANTASYON. Ders 5- Sağlık ve Hastane Enformasyon Sistemleri. Öğr. Gör. Hüseyin ARI T.C. İstanbul Arel Üniversitesi

TIBBİ DOKÜMANTASYON. Ders 5- Sağlık ve Hastane Enformasyon Sistemleri. Öğr. Gör. Hüseyin ARI T.C. İstanbul Arel Üniversitesi TIBBİ DOKÜMANTASYON Ders 5- Sağlık ve Hastane Enformasyon Sistemleri 1 Enformasyon kelimesinin kökeni «information» dır. «Inform» kelimesi de fiil olarak bilgilendirmek anlamında kullanılır. Bu anlamda

Detaylı

Bilişim Zirvesi Dijital Sağlık Ekonomisi Platformu. Big Data ve 6K Tıbbı. Dr. Serdar Savaş 8 Kasım 2017

Bilişim Zirvesi Dijital Sağlık Ekonomisi Platformu. Big Data ve 6K Tıbbı. Dr. Serdar Savaş 8 Kasım 2017 Bilişim Zirvesi Dijital Sağlık Ekonomisi Platformu Big Data ve 6K Tıbbı Dr. Serdar Savaş 8 Kasım 2017 Epidemiyolojik ve Demografik Geçiş Epidemiyolojik ve Demografik Geçiş Fertilite Mortalite Birinci Epidemiyolojik

Detaylı

çeşitli tüm aşamalarda tam izlenebilirlik

çeşitli tüm aşamalarda tam izlenebilirlik SÜREÇ SIX bilişim çözümü, ameliyathanelerde kullanılan örtülerin ve aynı zamanda kurşunlu cerrah önlüklerin teknik kumaşlarına bağlı sterilizasyon süreçlerindeki izlenebilirlik yönetiminin eksiksiz bir

Detaylı

Health Policy, Reforms and Consumerist Behaviours H. Hüseyin YILDIRIM * Giriş

Health Policy, Reforms and Consumerist Behaviours H. Hüseyin YILDIRIM * Giriş Sağlık Politikası, Reformlar ve Tüketicilik Davranışları Giriş Özet Health Policy, Reforms and Consumerist Behaviours H. Hüseyin YILDIRIM * Sağlık bakımında tüketici yanlılığı ve tüketicilik davranışı;

Detaylı

Mustafa ÖZCAN Bilgi Teknolojileri Müdürü

Mustafa ÖZCAN Bilgi Teknolojileri Müdürü Mustafa ÖZCAN Bilgi Teknolojileri Müdürü SAYA GRUP HAKKINDA Saya Grup (Sancak Yatırım) Abdulrezzak Sancak ve kardeşleri tarafından 2006 yılında kurulmuştur. Grup bünyesinde yer alan şirketlerimiz; inşaat,

Detaylı

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans

Hata /Kaza. İstenen sonuca gidiş istenen performans HASTA GÜVENLİĞİ Sağlık hizmetlerinde hasta güvenliği, sağlık bakım hizmetlerinin sunum süresince hastaya zarar verilmesini önlemek amacıyla kuruluş ve çalışanlar tarafından alınan önlemlerdir Amaç hataları

Detaylı

ABD DE SAĞLIK TURİZMİ

ABD DE SAĞLIK TURİZMİ ABD DE SAĞLIK TURİZMİ HAKAN KARALOK, MD. YALE UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE Sağlık Turizmi Dünyada Sağlık Turizmi Merkezleri Dünyada Sağlık Turizmi Sağlık Turizmi Sebepleri 15 9 4 40 32 Yeni teknik, teknoloji

Detaylı

Squad X Programı ve Geleceğin İndirilmiş Piyade Mangası

Squad X Programı ve Geleceğin İndirilmiş Piyade Mangası Squad X Programı ve Geleceğin İndirilmiş Piyade Mangası 16/03/2016 DARPA Modern askeri çatışmalar giderek artan oranda, düşman saldırılarının aynı anda birçok yönden geldiği karmaşık ve belirsiz muharebe

Detaylı

TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN

TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN TÜRKİYE DE BİRİNCİ BASAMAK SAĞLıK HİZMETLERİNDE NELER OLUYOR? SORUSUNU YANıTLAYABİLMEK İÇİN 19. Pratisyen Hekimlik Kongresi 17 Mayıs 2015 - İSTANBUL Dr. Onur HAMZAOĞLU Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Bilgi Teknolojileri ve Uygulama Alanları

Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Bilgi Teknolojileri ve Uygulama Alanları Koruyucu Sağlık Hizmetlerinde Bilgi Teknolojileri ve Uygulama Alanları EN IYI İLAÇ: TEKNOLOJI NASıL GERÇEK ANLAMDA KORUYUCU SAĞLıK HIZMETI SUNULMASıNı KOLAYLAŞTıRıR? Dr. Aziz Gürhan Birler Koruyucu Sağlık

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı

Türkiye Klinik Kalite Programı

Türkiye Klinik Kalite Programı Türkiye Klinik Kalite Programı 3 Mayıs 2013 Dr. Hüseyin ÖZBAY Amaç: Türkiye de klinik kalitenin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik mevcut durum tespitinin yapılması ve klinik kalite ölçme ve değerlendirme

Detaylı

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI Sayfa No Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ: Hastanemize muayene, tetkik, girişimsel işlem için başvuran veya yatan hastalarımızın tüm sağlık hizmeti süreçlerinde mahremiyetinin korunmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanemize

Detaylı

2014 YILI SHKS EĞİTİM PLANI. Revizyon No 00 1/22 ACİL SERVİS NO EĞİTİMİN KONUSU EĞİTİM SORUMLUSU EĞİTİMCİ TARİH

2014 YILI SHKS EĞİTİM PLANI. Revizyon No 00 1/22 ACİL SERVİS NO EĞİTİMİN KONUSU EĞİTİM SORUMLUSU EĞİTİMCİ TARİH / ACİL SERVİS Tıbbi atık yönetimi Riskli alan eğitimleri Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşmayı önleme Çalışanların zarar görme risklerinin azaltılması Hastanın güvenli transferi Düşmelerden kaynaklanan risklerin

Detaylı

6.9 SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER

6.9 SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER 6.9 SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER 6.9 SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER 194 6.9 SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER Başkent olarak Lefkoşa, tüm adaya, için sağlık ve sosyal hizmet alanlarında uzmanlaşmış hizmet sunmakta

Detaylı

AB2015 17. AKADEMİK BİLİŞİM KONFERANSI. 4-6 Şubat 2015 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR

AB2015 17. AKADEMİK BİLİŞİM KONFERANSI. 4-6 Şubat 2015 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR AB2015 17. AKADEMİK BİLİŞİM KONFERANSI 4-6 Şubat 2015 ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN GELİR İDARESİNDE KULLANIMI (VEDOP) Öğr.Grv.Dr. Şennur ÖZTÜRK Anadolu Üniversitesi AÖF VERGİ

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNDE ÖZEL HASTANELERİN ROLÜ. Dr. Cevat Şengül OHSAD Genel Sekreteri

SAĞLIK TURİZMİNDE ÖZEL HASTANELERİN ROLÜ. Dr. Cevat Şengül OHSAD Genel Sekreteri SAĞLIK TURİZMİNDE ÖZEL HASTANELERİN ROLÜ Dr. Cevat Şengül OHSAD Genel Sekreteri Dünyada Sağlık Turizmi Toplam Harcamaları 2004 Yılında 20 Milyar USD 2012 Yılında 100 Milyar USD (Tahmini) * Medikal Turizmde

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

Uluslararası Sıralamalarda Sağlık Üniversitelerinin Yeri ve Önemi

Uluslararası Sıralamalarda Sağlık Üniversitelerinin Yeri ve Önemi 1. Sağlıkta Bilgi ve Belge Yönetimi Sempozyumu 22 23 Kasım 2018 Uluslararası Sıralamalarda Sağlık Üniversitelerinin Yeri ve Önemi M. Hasan Atasoy Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörü

Detaylı

Sağlık Sektörünün Bugünü ve Geleceği

Sağlık Sektörünün Bugünü ve Geleceği Sağlık Sektörünün Bugünü ve Geleceği Antalya - 20.04.2018 Uğur GENÇ CEO Memorial Sağlık Grubu Yıkıcı trendler bugün sağlık sektörünü kökten değiştiriyor Bu trendler bakım hizmetinin verilmesi ve finansmanı

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 14. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 14. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 14. Hafta 1 Hindistan Sağlık Sistemi Genel bilgi Hindistan Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna

Detaylı

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz )

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 12. HAFTA Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 2 Ulusal Sağlık Politikaları Birinci dönem: 1920-1961 İkinci dönem: 1961-1990 Üçüncü dönem: 1990-günümüz Yasemin Akbulut-Sağlık Kurumları Yönetimi

Detaylı

Bankacılık İşlemlerinde Güvenli Elektronik İmza Kullanımı. Taner Kerman. Philip Morris SA Finans Direktörü Yönetim Kurulu Üyesi.

Bankacılık İşlemlerinde Güvenli Elektronik İmza Kullanımı. Taner Kerman. Philip Morris SA Finans Direktörü Yönetim Kurulu Üyesi. Bankacılık İşlemlerinde Güvenli Elektronik İmza Kullanımı Taner Kerman Philip Morris SA Finans Direktörü Yönetim Kurulu Üyesi 21 Ekim 2009 Gündem Finansal Süreçlerde Verimlilik Islak İmza Süreci Etkin

Detaylı

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması Fetus canlı ve doğum eylemi başlamamış ise fetal izlemi başlat. 15 dk sonra ölçülen kan basıncı hala yüksek İSE 20 mg IV labetolol infüzyonunu 2 dakikayı aşan sürede

Detaylı

Sağlıkta Gelecek Vizyonu. Dr. Cenk Tezcan Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Derneği

Sağlıkta Gelecek Vizyonu. Dr. Cenk Tezcan Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Derneği Sağlıkta Gelecek Vizyonu Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Derneği Megatrends 2000 Global ekonomik patlama Sanatta yeniden doğuş Serbest piyasanın doğuşu Evrensel yaşam tarzları ve Kültürel milliyetçilik

Detaylı

Sevk Zinciri Uygulamasına Hasta Odaklı Bakış

Sevk Zinciri Uygulamasına Hasta Odaklı Bakış Sevk Zinciri Uygulamasına Hasta Odaklı Bakış Yrd. Doç. Dr. Yahya DERYAL Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Gaziantep http://yahyaderyal.net ; yderyal@yahoo.com 1 Hizmet Basamakları ve Sevk Zinciri (5510

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne

AKILCI İLAÇ KULLANIMI. Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. M. Bülent Sönmez 9. Ulusal Alkol ve Madde Bağımlılığı Kongresi 10-12 Aralık 2015, Edirne AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı İlaç Kullanımı tanımı ilk defa 1985 yılında Dünya Sağlık

Detaylı

Mobil Sağlık Çözümleri

Mobil Sağlık Çözümleri 4. ULUSAL VE ULUSLARARASI KATILIMLI EVDE SAĞLIK VE BAKIM KONGRESİ Mobil Sağlık Çözümleri Göksenin AYDIN CEO Kasım 2017 Sağlık, Sağlık Turizmi, Telekomünikasyon, Bilişim, Wellness ve Eğitim sektörlerinde

Detaylı

G20 BİLGİLENDİRME NOTU

G20 BİLGİLENDİRME NOTU G20 BİLGİLENDİRME NOTU A. Finans Hattı Gündemi a. Büyüme Çerçevesi Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme için küresel politikalarda işbirliğinin sağlamlaştırılması Etkili bir hesap verebilirlik mekanizması

Detaylı

CHECKLİST HASTA GÜVENLİĞİNİ GERÇEKTEN ARTIRIYOR MU?

CHECKLİST HASTA GÜVENLİĞİNİ GERÇEKTEN ARTIRIYOR MU? CHECKLİST HASTA GÜVENLİĞİNİ GERÇEKTEN ARTIRIYOR MU? Dr. Erkan Tomatır Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı zurnanın son deliği olmak ya da assoliste bağlamak

Detaylı

Acil Serviste En Sık Neler Şikayet Ediliyor? Doç. Dr. Selahattin KIYAN Ege ÜTFH Acil Tıp AD 11.01.2013 4. ATOK «Acilde Adli Tıp»

Acil Serviste En Sık Neler Şikayet Ediliyor? Doç. Dr. Selahattin KIYAN Ege ÜTFH Acil Tıp AD 11.01.2013 4. ATOK «Acilde Adli Tıp» Acil Serviste En Sık Neler Şikayet Ediliyor? Doç. Dr. Selahattin KIYAN Ege ÜTFH Acil Tıp AD 11.01.2013 4. ATOK «Acilde Adli Tıp» Bu sunum nasıl ilerleyecek.. «Ege ÜTFH Acil Servise Yapılmış Şikayet Başvurularının

Detaylı

NETAŞ. Nesnelerin İnterneti ve Makineden Makineye Kavramları için Kilit Öncül - IPv6. 12-13 Ocak 2011. Zafer Halim Yiğitbaşı

NETAŞ. Nesnelerin İnterneti ve Makineden Makineye Kavramları için Kilit Öncül - IPv6. 12-13 Ocak 2011. Zafer Halim Yiğitbaşı Ulusal IPv6 Protokol Alt Yapısı Tasarımı ve Geçiş Projesi 12-13 Ocak 2011 Nesnelerin İnterneti ve Makineden Makineye Kavramları için Kilit Öncül - IPv6 Zafer Halim Yiğitbaşı İçerik Giriş Yakın Gelecek

Detaylı

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde UZM. ECZ. HARUN KIZILAY GENEL SEKRETER TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ 3. Uluslararası İlaç Kullanımını Geliştirme Konferansı,i 14-18 18 Kasım 2011, Antalya Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI

İNDİKATÖR ADI ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Sayfa No 1/17 ACİL SERVİSE 24 SAAT İÇERİSİNDE AYNI ŞİKAYETLE TEKRAR BAŞVURAN HASTA SAYISI VE ORANI İNDİKATÖR KARTI Acil servise 24 saat içinde aynı şikâyetle tekrar başvuran hasta sayısı ve oranının tespiti

Detaylı

Özgün Problem Çözme Becerileri

Özgün Problem Çözme Becerileri Özgün Problem Çözme Becerileri Research Agenda for General Practice / Family Medicine and Primary Health Care in Europe; Specific Problem Solving Skills ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ

Detaylı

Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Laboratuvar Bilgi Sistemleri Laboratuvarlar Çok sayıda ve farklı

Detaylı

Tıbbi Sarf Malzemelerin Sınıflandırılması Medikal Depo Sınıflandırma Çalışmaları Diş Hekimi Suna OK Danışman

Tıbbi Sarf Malzemelerin Sınıflandırılması Medikal Depo Sınıflandırma Çalışmaları Diş Hekimi Suna OK Danışman Tıbbi Sarf Malzemelerin Sınıflandırılması Medikal Depo Sınıflandırma Çalışmaları Diş Hekimi Suna OK Danışman Tıbbi Sarf Malzemeler Tıbbi Sarf Malzemeler Sağlık Bakanlığı onaylı ürün sayısı 2.474.651(optik

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri OTURUM 4: Kalitenin Farkedilmeyen Yönü; Çalışan Avukatlığı Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri DOÇ. DR. AHSEN KAYA EÜTF ADLİ TIP AD, 30.09.2106 KALİTE Dinamik ve çok boyutlu bir kavram. ÜRÜN KALİTESİ performans,

Detaylı

Telepath App TelePath uygulaması ile konsültasyonlar cebinizde!

Telepath App TelePath uygulaması ile konsültasyonlar cebinizde! Telepath App TelePath uygulaması ile konsültasyonlar cebinizde! Virasoft tarafından geliştirilen TelePath uygulaması cam biyopsilerinizi telefonunuza aktarmanızı, şüphe duyduğunuz alanları istediğiniz

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinde Stratejiler Ve Politika Hatları Belgeleri

Sağlık Hizmetlerinde Stratejiler Ve Politika Hatları Belgeleri Sağlık Hizmetlerinde Stratejiler Ve Politika Hatları Belgeleri Reformlar ve Hükümet Programları, Finlandiya Klaus Halla Kalkınma Direktörü 1990 ların başından beri Finlandiya da devlet düzeyinde gerçekleşen

Detaylı

Gu nlu k Rutin Hasta Tesḩis ve Tedavisinde Yapay Zeka

Gu nlu k Rutin Hasta Tesḩis ve Tedavisinde Yapay Zeka Gu nlu k Rutin Hasta Tesḩis ve Tedavisinde Yapay Zeka Prof. Dr. Süleyman Sevinç, Bilgisayar Müh. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ve Labenko Bilişim A.Ş. Dokuz

Detaylı

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA

TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN. Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA TEDAVİDE HATASIZLAŞTIRMA VE YALIN Prof.Dr. Ömer Faruk BİLGEN Medicabil / BURSA Giriş Önce zarar vermeyeceksin Primum non nocere Hippocrates of Kos Giriş Hatalar sıklıkla özensiz ya da dikkatsiz çalışmalar

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK DOKTORA PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK BİLİMLERİNDE KURAM VE MODELLER (HEM 701

Detaylı

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU

PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU PALYATİF BAKIMIN EVDE BAKIMA ENTEGRASYONU YRD DOÇ DR HİLAL ÖZKAYA SBÜ HAYDARPAŞA NUMUNE EAH. PALYATİF BAKIM MERKEZİ Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi. 9-11 Mart 2018-İstanbul 324.000.000

Detaylı

BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA

BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA XVI. Akademik Bilişim Konferansı 5-7 Şubat 2014 Mersin Akademik Bilişim Mersin Üniversitesi BENİM DÜNYAM ÇOCUK OYUNU: BİR MOBİL UYGULAMA Meliha ACAR N. Tuğbagül ALTAN AKIN Sümeyye Elif GÖKDAĞ Zeynep Gazal

Detaylı

Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları. Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı

Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları. Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Palyatif Bakım Yurtdışı Uygulamaları Dr. Dilşen ÇOLAK Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Palyatif bakım yaşamı tehdit eden bir hastalıkla; yüz yüze kalan, hasta ve hasta yakınlarının,

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için

İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için İŞ SAĞLIĞI GÖZETİMİ YAZILIMI Sağlıklı ve güvenli bir yaşam için 2 Biz Kimiz? Artı Metrik Bilişim Teknolojileri, iş yerlerinde sağlığın ve güvenliğin korunması, geliştirilmesi, işe bağlı hastalık ve kazaların

Detaylı

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Mehmet ATASEVER Mayıs, 2015 Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013

Detaylı

İkraz No: 8531-TR Proje Adı: Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi Proje Süresi: Başvuru Numarası:

İkraz No: 8531-TR Proje Adı: Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi Proje Süresi: Başvuru Numarası: T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE DESTEKLENMESİ PROJESİ KAPSAMINDA ALINACAK DANIŞMANLAR İÇİN İSTİHDAM DUYURUSU İLGİ BİLDİRİMİNE DAVET İkraz No:

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIMI

AKILCI İLAÇ KULLANIMI AKILCI İLAÇ KULLANIMI Sunum Planı Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Kavramı AİK te Paydaşlar AİK Süreç Akılcı Olmayan İlaç Kullanımı ve Problemin Boyutu Türkiye deki AİK Uygulamalarına Genel Bakış AKILCI İLAÇ

Detaylı

Bursa Uludağ Üniversitesi Bilişim Kaynakları Kullanım Esasları

Bursa Uludağ Üniversitesi Bilişim Kaynakları Kullanım Esasları Bursa Uludağ Üniversitesi Bilişim Kaynakları Kullanım Esasları 1. Tanımlamalar BUÜ Bilişim Kaynakları: Mülkiyet hakları BUÜ'ye ait olan, BUÜ tarafından lisanslanan/kiralanan ya da BUÜ tarafından kullanım

Detaylı

İSG 5003 İş ve Sağlık İlişkisinde Temel Kavramlar

İSG 5003 İş ve Sağlık İlişkisinde Temel Kavramlar İSG 5003 İş ve Sağlık İlişkisinde Temel Kavramlar Güz 2014 Prof.Dr.O.Alp ERGÖR DEÜ Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı AD DEÜ İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi İSAMER DEÜ Hastanesi Çalışan Sağlığı Birimi

Detaylı

IOTDIGICLASS PROJESİ. Bölüm 2 PROJENİN GENEL YAPISI

IOTDIGICLASS PROJESİ. Bölüm 2 PROJENİN GENEL YAPISI Bölüm 2 IOTDIGICLASS PROJESİ Dijital becerileri gelişmiş yeni nesil öğrencilerimizin okul ile bağlarının güçlenmesi ve eğitim ortamlarının çağın gereksinimlerine cevap verebilmesi eğitimin geleceği açısından

Detaylı

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ

BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ BİLİŞİM SİSTEMLERİNİN PRENSİPLERİ Derleyen: Prof. Dr. Güngör BAL Bölüm 8 Elektronik ve Mobil Ticaret Prensipler ve Öğrenme Hedefleri Elektronik ticaret ve mobil ticaret git gide gelişmekte ve işin yürütülmesi

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

Teması sektörümüzdeki Yüksek Teknoloji Uygulamaları olan 11. Teknik Müşavirlik Kongremize hoş geldiniz.

Teması sektörümüzdeki Yüksek Teknoloji Uygulamaları olan 11. Teknik Müşavirlik Kongremize hoş geldiniz. 1 Sayın Bakanım, Sayın Bürokratlar, Değerli Başkanlar ve Akademisyenler, Türk Müşavir Mühendis ve Mimarlar Birliği nin Değerli Üyeleri, Saygıdeğer Konuklar, Teması sektörümüzdeki Yüksek Teknoloji Uygulamaları

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri

Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri Yyyzaffer Elmas Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri Prof.Dr.Muzaffer Elmas Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı elmas@yokak.gov.tr WEB tabanlı İç Değerlendirme Raporları ve Performans Göstergeleri

Detaylı

HEALTH-TIC 2012 PALANTE. Erdem ALPAY SRDC Ltd.

HEALTH-TIC 2012 PALANTE. Erdem ALPAY SRDC Ltd. HEALTH-TIC 2012 PALANTE Erdem ALPAY SRDC Ltd. 1 PALANTE Proje Numarası: Proje Kısaltması: ICT-CIP-297260 PALANTE Proje İsmi: PAtient Leading and managing their healthcare through EHealth Hastaların esağlık

Detaylı

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM. Dr. Çisem Saygılı Prof.Dr. Mehmet Ungan ANKARA TIP AİLE HEKİMLİĞİ A.B.D.

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM. Dr. Çisem Saygılı Prof.Dr. Mehmet Ungan ANKARA TIP AİLE HEKİMLİĞİ A.B.D. BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM Dr. Çisem Saygılı Prof.Dr. Mehmet Ungan ANKARA TIP AİLE HEKİMLİĞİ A.B.D. Kendine özgü eğitimi, araştırması, kanıta dayalı temeli olan akademik bilimsel disipline ve klinik uygulaması

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNDE ÖZEL HASTANELERİN ROLÜ FIRAT UZER

SAĞLIK TURİZMİNDE ÖZEL HASTANELERİN ROLÜ FIRAT UZER SAĞLIK TURİZMİNDE ÖZEL HASTANELERİN ROLÜ FIRAT UZER 26.12.2012 Sağlık Turizmi dünyada yaşanan küreselleşme sonucunda doğmuş ve ekonomik olarak ülke gelirlerini etkileyen en önemli unsur haline gelmiştir.son

Detaylı

Yeni Sağlık Meslekleri: Mesleki Sınırların Değişimi. Prof.Dr.Osman Hayran İstanbul Medipol Üniversitesi

Yeni Sağlık Meslekleri: Mesleki Sınırların Değişimi. Prof.Dr.Osman Hayran İstanbul Medipol Üniversitesi Yeni Sağlık Meslekleri: Mesleki Sınırların Değişimi Prof.Dr.Osman Hayran İstanbul Medipol Üniversitesi Meslekleşme İş-Meslek ayrımı Orta çağ: Öğrenilen meslekler : Tıp, hukuk, din 19. Yüzyıl: Kapitalizm

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın Uygulamaların İlişkisi 2 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın

Detaylı