9.3.1) ARABULUCULUK YASASININ DEĞERLENDİRİLMESİ:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "9.3.1) ARABULUCULUK YASASININ DEĞERLENDİRİLMESİ:"

Transkript

1 9.3.1) ARABULUCULUK YASASININ DEĞERLENDİRİLMESİ: Örnek Vakaları ve yorumlarını, referans kaynağı olması itibarıyla akılda tutarak yapacağımız Arabuluculuk Yasasını değerlendirme aşamasında, öncelikle Arabuluculuğun ne olduğu, sürecin aşamaları ve Arabulucuda aranan vasıflar konusundaki düşüncelerimiz izah edilecektir. a) Arabuluculuk nedir? Arabuluculuk Yasası, Arabuluculuğu, Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren,uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak tanımlamıştır. Arabuluculuk, süreç sonunda düzenlenecek tutanak, özelliğine göre (Aşağıda Tutanağın ilam hükmünde olması başlığına bakınız) ilam hükmünde belge ise de bir yargılama faaliyeti değildir. Ancak, Arabuluculuk sürecini, Muhakeme kavramının doğru anlaşılması şartı ile sürecin sonunda bir Yargı kararı oluşturulmayan Muhakeme Süreci olarak tanımlamak, toplum yapımız, kültür değerlerimiz ve bilimsel açıdan daha doğru olacaktır. Her bilim dalının bir lisanı olduğu gibi Hukuk biliminin de bir lisanı bulunmaktadır. Toplumumuzda zaman zaman yaşanan kültür kırılmaları (Bkz 2. Bölüm Arabuluculuk Eğitimi-Kültür kırılması), hukuk alanında kullanılan terim ve kavramların, toplum nezdinde anlaşılabilir olmasını engellediği gibi yeni hukuki kavramlar üretilmesinde de bu kez üretilen kavramlar, hukuk lisanına uymayan, altı boş ve kargaşaya neden olabilmektedir. Hukuk dilinde Muhakeme, bir süreçtir. Bu süreçte yer alan tüm taraflar, Hakim Savcı dahil, olayları, durumları, davranışları ve kendilerini muhakeme ederek bir sonuca ulaşmaya çalışırlar. Muhakeme sürecinde, tarafların doğru şekilde iletişim kurabilmeleri, taleplerini, açıklamalarını, delillerini sunmaları ve diğer tarafın sunduklarını da incelemeleri, bu şekilde hemhal olmaları (Empati yapmak), birbirlerini anlamaları, karşılıklı hak ve çıkarları ile yükümlülüklerini belirlemeleri beklenir. Taraflar muhakeme sürecinde bir çözüm üzerinde mutabık kalamadıkları takdirde, bu kez yapılan Yargılama olup tarafların dosyaya sundukları beyan ve belgeler esas alınarak (resen nazara alınacak istisnalar hariç) Hakim tarafından bir karar verilir.

2 Bu karar, Hakim in ulaştığı Yargı dır. Yargı kararı ile taraflardan biri kazanmış, diğeri kaybetmiş olmaz. Taraflardan biri kazandı biri kaybetti dediğiniz zaman kaybeden için Hakim kaybettirdi düşüncesi ve suçlaması oluşur, Adalete güven duygusu zedelenir. Hakim in, muhakeme süreci sonunda ulaştığı Yargı kararı, kaybettiren veya kazandıran bir karar değil, tarafların uyuşmazlık konusuna münhasır olan karşılıklı hak ve yükümlülüklerini belirleyen ve herkesin saygı duyması, uygulaması gereken bir Mahkeme Kararı dır. Ceza ve Usul Kanunlarımız, çok doğru olarak Muhakemeleri Kanunu kavramını başlıklarında kullanmış ise de içerik, uygulama ve toplum algısında, muhakeme olmak yerine yargılanmak kavramları kullanılabilmektedir. Pek çok duruşma tutanaklarında da açık yargılamaya başlandı, devam olundu şeklinde kavramlar kullanılmaktadır. Yanlış kavramlar, algıda ve tarafların kendi davranış ve yükümlülüklerini belirlemelerinde, doğruya erişime engel oluşturmaktadır. Muhakeme sürecinin başında Yargılama tabirini kullandığınız zaman, Yargı yetkisi tanınmış olan Hakim in, daha ilk baştan itibaren bir yargıya ulaştığı, devamının usul işlemlerinin tamamlanmasından ibaret teferruat olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bir hukuk veya ceza davasında, iddia ve taleplerin, savunmanın ve karşı taleplerin, hiçbir anlam, önem ve niteliği kalmamış olacaktır. Adli Yargı olsun İdari Yargı olsun Hakim in görevi, Hukuk kavram ve normlarına uygun şekilde önce Muhakeme Süreci ni doğru bir şekilde uygulamak, sürecin sonunda ulaştığı kanaati, Yargı Kararı olarak açıklamaktır. Kavramları doğru tanımlayıp kavram içeriklerini de doğru şekilde uygulayamadığımız zaman Adil Yargılama ilkesinden bahsetmek mümkün olmaz. Bir mahkeme hakimi, taraflarla hemhal olmadığı (empati yapmadığı) takdirde bir suçun temel unsurlarından olan manevi unsur-cürm i kast unsurunu veya hukuki bir uyuşmazlıkta hak ve yükümlülüklerin doğru tespiti için gerekli olan Saikleri ortaya koyamaz, ulaşılan Yargı, adil olamayabilir. Muhakeme kavramının anlaşılması bakımından Tekil Muhakeme, Kendimizi Muhakeme tanımlamasıyla bir kavram ele alalım. Bu kavramı, kendi kendimizi sorgulamak, yaptıklarımızı, yapacaklarımızı değerlendirmek, üçüncü kişilerle olan ilişkileri gözden geçirmek, ortaya çıkan yeni durumları doğru yorumlamaya çalışarak davranış şeklini belirlemek vb amaçlarla sıklıkla yaptığımız bir duygu ve düşünce sorgulaması yaparak bir yargıya ulaşmak şeklinde tanımlamak mümkündür. Kendimizi muhakeme sonucunda ulaştığımız yargı, sorguladığımız konuyla ilgili davranışımızı belirlemektedir.

3 Muhakeme kavramıyla ilgili bu kısa açıklamadan sonra Arabuluculuğu tanımlarken; Uyuşmazlıkların husumete dönüşmemesi, uyuşmazlığa düşen tarafların daha çok maddi ve manevi zararlara uğramaması, uyuşmazlığa değil, geleceğe odaklanan ve doğru iletişim yöntemleriyle yapılacak müzakere süreci sonucunda, öncelikle tarafların, kazan-kazan prensibine uygun işbirliği imkanlarının bulunabilmesi, bu sayede kaybedenin olmadığı, taraflarla birlikte toplumun da kazandığı, geleceğe yönelik işbirliği imkanları oluşturulamadığı takdirde bu kez ihtilafa odaklanarak adil ve karşılıklı hak ve çıkarlara uygun bir çözüm yolunun kısa sürede ve en ekonomik şekilde oluşturulmasını sağlamayı hedefleyen alternatif bir çözüm yöntemi ve Muhakeme Süreci olduğunu, ancak sürecin sonunda bir Hakim tarafından verilen Yargı kararı ile değil, tarafların kendi özgür iradeleriyle hak ve yükümlülüklerini kendilerinin belirlediği bir anlaşma ortaya çıktığı, bu anlaşmanın Arabulucu tarafından Tutanağa bağlanması ve şerh verilmesiyle icra edilebilir ilam hükmünde belge oluştuğunu, süreçte yer alan Arabulucunun, mesleki bilgi ve tecrübesine, süreci yönetme becerisine güvenilerek uyuşmazlığın taraflarınca ve kendi özgür iradeleriyle seçilmiş olduğunu, tarafların uygulanacak usulü serbestçe seçebileceklerini, Arabulucu tarafından da somut olayda, tarafların ortak ve azami çıkarları çerçevesinde en elverişli olacak usulü, mesleki tecrübe ve eğitimi sayesinde önerebileceği ve uygulayacağı, süreç boyunca Arabulucu tarafından sistematik teknikler uygulanarak tarafların ortak çıkarları ve işbirliği imkanlarını anlamaya, çözüm oluşturabilmelerine zemin hazırlayacağı bir usul ve yöntemler bütünü olarak tanımlayabiliriz. b) Arabuluculuk Süreci ne şekilde işler? Süreç, 5 aşamalı bir çalışmayı kapsamaktadır. Süreçte uygulanan tüm aşamalar, iletişim yöntemleri, müzakereler, saha araştırmaları, toplantı yönetimi vb konularda raporumuzun 2. Bölüm başlıklı Arabuluculuk Eğitimi bahsinde detaylı açıklamalar yapılmıştır. İlk aşama; arabulucu sıfatıyla taraflarla ilk temas, süreç hakkında tarafları bilgilendirme ve tarafların sürece hazırlanmasına yardım etme, fiziki mekan ve düzenlemelerin yapılması, belgelerin hazırlanması, Arabuluculuk Anlaşmasının yapılması ve Arabuluculuk gününe hazırlık işlemlerini kapsayan HAZIRLIK aşamasıdır. Süreçte uygulanacak usul kurallarını, emredici hukuk kurallarına aykırı olmamak kaydı ile taraflar belirleyebilir. Aksi halde; uyuşmazlığın niteliği, hızlı bir şekilde çözümlenmesi için gereken usul ve esaslar göz önüne alınarak uygun yöntemi, Arabulucu belirler.

4 İkinci aşama ise GİRİŞ aşaması olup ilk ortak toplantı ve açılış beyanları, giriş aşamasında yapılır. ÖYKÜ ANLATMA aşaması, sürecin üçüncü aşamasıdır. Bu aşamada ortak ve özel toplantılar kullanılarak gerek sorunlarla ilgili gerekse geleceğe yönelik açıklamalar, olaylar, talep ve beklentiler gibi konularda düşüncelerin ve duyguların ifade edilmesi ve anlaşılabilmesi hedeflenmektedir. Arabulucu, tarafların çözüm önerileri üretimine katkı sağlamak ve özellikle geleceğe odaklı işbirliği imkanlarını araştırmak ve uygulanabilir olan çözümler sunabilmek için sahada da gerekli çalışmaları bu aşamada tamamlar. SORUN ÇÖZME aşaması, süreçte dördüncü aşamadır. Bu aşamaya gelinceye kadar edinilen bilgiler ışığında taraflar, yapılacak ortak ve özel toplantılar sonucu oluşan işbirliği alanları ve çözüm önerilerini geliştirmiş ve sunmuş olacaklardır. Daha verimli kararlar alabilmek için mümkün olduğunca fazla seçenekli öneriler oluşturulur. Müzakereler sonucu uygulanabilir ve kabul edilebilir geleceğe dönük işbirliği ve çözüm önerileri, bu aşamada açıklığa kavuşturulur. Sürecin beşinci ve son aşaması ANLAŞMA aşaması olup dördüncü aşamada belirlenen geleceğe dönük işbirliği ve çözüm önerileri üzerinde müzakere edilir. Uzlaşmaya varılan konularda uzlaşma şartları, tarafların hak ve yükümlülükleri, uygun hukuki dille kaleme alınır. Uzlaşmaya varılamayan konular var ise irdelenir ve tutanak tutulur. c) Arabulucudan beklenen vasıflar nelerdir? Arabulucudan beklenen vasıflar, aşağıda altı başlık halinde ve ana hatlarıyla belirtilmiş olup; gerekçeler, talepler, vasıfları edinmek için mesleki tecrübe, pratik ve teorik eğitimde öne çıkan unsurlar, vasıfların geliştirilmesi için kamuya ve bireye düşen görevler hakkında raporumuzun 2. Bölüm başlıklı Arabuluculuk Eğitimi bahsinde detaylı açıklamalar yapılmıştır. Somut olaylara göre tarafların Arabulucu tercihlerinde, ilave vasıflar aranabilir. c.1) Arabulucu, öncelikle Hukukun her alanına hakim ve Vicdani Adalet duygusu, gelişmiş olmalıdır: Arabulucu, ihtilafa değil, geleceğe odaklı çözüm önerileri oluşturulmasına katkı sağlamak ve süreç sonunda uygun tutanağı tanzim etmekle yükümlü olduğuna göre başlangıçta bir hukuk alanında ortaya çıkan ihtilaf, geleceğe odaklı müzakere sürecinde çok farklı hukuk alanlarında bilgi ve tecrübeyi gerektirebilir.

5 Örnek Vaka A da olduğu üzere başlangıçta Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu kapsamında ortaya çıkan ihtilafın çözüm sürecinde, ihtilaf hiç gündeme gelmemiş, geleceğe odaklı müzakere sürecinde, İnşaat Hukuku, İmar Hukuku, İdare Hukuku, Rehin Hukuku, Bankacılık Mevzuatı, Gümrük Mevzuatı vb alanlarda, Örnek Vaka D de ise ortaya çıkan ihtilaf, başlangıçta İcra Hukuku alanında iken, süreçte Uluslar arası Ticaret Hukuku, Deniz Taşımacılığı, Kara Ticaret Hukuku, Fikri ve Sınai Haklar Hukuku, Teşvik Mevzuatı vb alanlarda bilgi birikimi ve tecrübeyi gerektirmiştir. Vicdani Adalet duygusunu geliştiren Arabulucu, uyuşmazlıklar konusunda tarafsız kalabileceği gibi kendi çıkarları da dahil olmak üzere tüm taraflarla birlikte üçüncü kişilerin ve varlıkların da hak ve çıkarlarının korunması ve bir haksızlık ortaya çıkmamasına dikkat eder. c.2) Arabulucu, aynı zamanda iyi bir Moderatör olmalıdır: Müzakere sürecinde taraflara söz hakkının verilmesi, gerektiği yer ve zamanda uygun müdahalelerin yapılması, gerektiği anda müzakereye ara verilmesi, sürecin sağlıklı yönetilmesinin temel şartlarından biridir. Bu nedenle Arabulucunun, aynı zamanda iyi bir Moderatör olması beklenir. c.3) Arabulucu, aynı zamanda iyi bir İletişim Uzmanı olmalıdır: Müzakere süreci ve özel görüşmelerde, taraflara uygun soruları sormalı, etkin dinleme ve diğer iletişim tekniklerini doğru şekilde kullanmalıdır. c.4) Arabulucu, aynı zamanda iyi bir Terapist olmalıdır: Müzakere sürecinde tarafları anlamaya, kişilik özelliklerini tanımaya, ihtilafın kaynağı ve Saikleri tespite, gelecek beklentilerini, duygu ve düşüncelerini öğrenmeye, öfkeleri müspet enerjiye dönüştürecek formülleri bulmaya çalışmalıdır. c.5) Arabulucu, aynı zamanda iyi bir Vizyoner olmalıdır: Arabulucu, yukarıda sayılan vasıflarını kullanarak edindiği bilgiler doğrultusunda geleceğe dair ideal çözüm önerisi olabilecek hayaller üretmeli, bu hayallerini birer kompozisyon olarak resmedebilmelidir. c.6) Arabulucu, aynı zamanda iyi bir Analist olmalıdır: Arabulucu, hayal ettiği çözüm önerilerini, gerek mesleki bilgi ve tecrübe birikimi, gerekse müzakere süreci ve saha araştırmasında öğrendiği tüm bilgiler çerçevesinde, tüm yönleriyle doğru şekilde analiz ederek, uygulanabilir olanları tespit edebilmelidir.

6 ) ARABULUCULUĞA ELVERİŞLİ ALANLAR Yasanın 1.madde 2.fıkrasında; Ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde yasanın uygulanacağı, aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıkların arabuluculuğa elverişli olmadığı, 17/1-d fıkrasında; Uyuşmazlığın arabuluculuğa elverişli olmadığının veya 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince uzlaşma kapsamına girmeyen bir suçla ilgili olduğunun tespit edilmesi durumunda arabuluculuk faaliyetinin sona ereceğine dair hükümler bulunmaktadır. Yasanın Arabuluculuğa elverişli alanlar tanımlaması ve sınırlandırmalarını, Arabuluculuk Hukukuna uygun bir tanımlama ve sınırlama olarak benimsemek mümkün gözükmemektedir; ) Yasa, üzerinde serbestçe tasarruf edilebilecek özel hukuk uyuşmazlıkları dışında, CMK da uzlaşma kapsamında sayılan suçların şüpheli ve mağdurları arasında Arabulucu önünde uzlaşma sağlandığında; soruşturma safhasında ise ceza davası açılmayacağı, dava açılmış ise ceza davasının düşmesine, edim takside bağlanmışsa sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına dair düzenleme ile, özel hukuk ilişkilerine ilave olarak, farklı Arabuluculuk alanları ihdas etmiştir. Ancak yasanın 17/1-d fıkrasının yazılışı, bazı meslektaşlarımız tarafından, uzlaşma kapsamında olmayan bir suçtan kaynaklanan tazminat uyuşmazlıklarının, Arabuluculuk kapsamında olmadığı şeklinde yorumlanmaktadır. Oysa Örnek Vaka C de belirtilen kasten adam öldürme davasında olduğu gibi; mağdurların, işlenen suç nedeniyle maddi ve manevi tazminat talepleri, özel hukuk alanına, Borçlar Hukuku alanına giren bir konudur. Tarafların, özel hukuk alanına giren konuda uzlaşmaları ve mağdurların şikayetlerinden vazgeçmeleri, kamu davasını ortadan kaldırmamaktadır. CMK 253 maddede sayılı suçlarda ise uzlaşma, kamu davasının açılmasını önlemekte, açılmış ise ortadan kaldırmaktadır. Örnek Vaka C de, Arabuluculuğa konu olan, ceza davasının kendisi değil, işlenen haksız fiil sonucu uğranılan kayıplardır. Uygulamada, bir suçtan zarar görenlerin, zararlarının tazmini için; öncelikle suçun şüphelileri adına dava açılması, açılan dava sonucunda suçu işlediklerine kanaat getirilen sanıkların mahkum edilmesi ve bu mahkumiyet kararının kesinleşmesinden sonra Hukuk Mahkemelerince tazminat davası konusunda karar verilmesini beklemeleri gerekmektedir.

7 Uzunca bir süreçten sonra bu kez Hukuk Mahkemesi kararı icraya konulduğunda tazminatın tahsil edilmesi, mesleki tecrübelerimizden de bilindiği üzere genellikle mümkün olmamaktadır. Zira bu uzun süreçte, sanıkların malvarlıkları ellerinden çıkmış oluyor. Muhakeme sürecinde taraflar arasındaki husumetin arttığı, mağdur tarafın zorluklara düçar olduğu, telafi edilemeyecek zararlara uğradığı bilindiğine ve Arabuluculuk sisteminin temel amaçlarından birinin de, taraflar arasında husumetin ve mağduriyetin sonlandırılması olduğuna göre CMK 253. Madde kapsamıyla sınırlı olmaksızın hangi suç olursa olsun,mağdur tarafın özel hukuk alanına giren tazmin talepleri yönündeki ihtilaflar, üzerinde serbestçe tasarruf edilebilecek haklardan ve borçlardan olmakla, Arabuluculuğa elverişli alanlar olduğu düşüncesindeyiz. Bu konuda uygulamada farklılıklar ve hak kayıpları yaşanmaması için yasanın 17/1-d fıkrasının, yanlış anlaşılmalara meydan vermeyecek şekilde yeniden yazılmasında fayda bulunmaktadır ) Gerek Arabuluculuk Eğitimi, gerekse Uygulamalı Sınav aşamalarında bazı meslektaşlarımızın, boşanma, vesayet gibi Hakim in karar vermesinin kamu düzeninden olduğu konuların, Arabuluculuğa elverişli olmadığı yönündeki görüşlerine tanık olduk. Örnek Vaka B de Vesayet davasına konu olan ihtilafın ne şekilde çözümlendiği anlatılmıştır. Arabuluculuğun, bir yargılama faaliyeti olmadığı, asıl amaç; geleceğe dönük ortak çıkar ve hedeflerin belirlenerek tarafların hak kayıplarına uğramalarını engellemek ve kazan-kazan prensibini gerçekleştirmek olduğuna göre, bunun yöntem ve sınırlarını, tarafların belirleyebilmeleri, en doğal haklarıdır. Örnek Vaka B benzeri bir olayda, Arabulucu, Vesayet Makamı olan Sulh Mahkemesinin yetkisini kullanmamaktadır. Aksine, bir taraftan hakları muhtel olabilecek kişilerin çıkarları azami düzeyde korunurken, diğer taraftan Mahkemenin işi kolaylaştırılmakta ve doğru kararın doğru zamanda verilmesi ve doğru şekilde uygulanması sağlanmaktadır. Aynı şekilde aralarında geçimsizlik nedeniyle boşanmayı düşünen bir aile, boşanma kararı için değil, öncelikle geleceğe yönelik işbirliği imkanları ve çözüm önerileri bulunarak evliliklerinin devam etmesi, ortak bir gelecek üzerinde mutabık kalınmadığı takdirde bu kez, Mahkeme sürecinde çekişme yaşanmaması, kendilerinin ve müşterek çocuklarının, çekişme sonucu zarar görmemesi için çözüm önerilerini müzakere etmek, nafaka, tazminat, çocuklarla şahsi münasebet tesisi, velayet, mal paylaşımı vb konularda müzakere ve çözüm bulmak amacıyla Arabulucu ya başvurabilir. Arabulucu, böyle bir başvuruda Boşanma, Arabuluculuğa elverişli değildir diyemez.

8 Aile hukuku ile ilgili her alanda Avukat sıfatıyla çözüm sağladığımız uyuşmazlıklar, Arabuluculuğa elverişli değildir cümlesiyle yasaklama ve sınırlama altına alınamaz. Müzakere süreci sonucunda eğer taraflar, ortak gelecek için anlaşırlarsa, süreç çok başarılı olmuş demektir. Zaten hukukçuların mesleki bilgi ve tecrübeleri, pek çok aile yuvasının devamını sağlayabilecek özellikleri taşır. (Bkz. 2. Bölüm, Arabuluculuk Eğitimi ) Eğer evlilik devam edemeyecekse ancak taraflar, fer i nitelikteki konularda uzlaşmaya varmışlar ise bu kez, Arabulucunun, tarafların evliliği bir yılı doldurmuş olmak kaydı ile düzenleyeceği tutanak, Boşanma Protokolü hükmünde olacak ve bu protokol çerçevesinde Mahkemeye anlaşmalı boşanma davası açılarak Hakim tarafından boşanma kararı verilecektir. Bu şekilde tarafların yargıda uzun yıllar sürecek çekişmeleri ve oluşacak kayıpları önlenmiş ve Yargının iş yükü de azaltılmış olacaktır ) Yasanın 1.madde 2.fıkrasındaki Ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde yasanın uygulanacağı tanımlaması, Arabuluculuk müessesesini, geleceğe değil, ihtilafa odaklanan ve çözümün, sadece ihtilafla sınırlı tutulacağı konuma indirgeyen bir yoruma sebep olabilecektir. Yasanın 1. madde gerekçesinde de tarafların sulh olmak suretiyle sona erdirebilecekleri hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk kurumuna müracaat edebilecekleri ibaresi eklenmiştir. Yasanın 1.madde 2. fıkrası ve madde gerekçesi, Arabuluculuğu doğru şekilde tanımlamaktan uzaktır. Arabuluculuğun özü ihtilafa değil, geleceğe odaklanmak olduğuna göre yasa maddesinin; Bu Kanun, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, uyuşmazlıklarında zarar görmemek üzere geleceğe odaklanan çözüm ve işbirliği imkanları araştırmak, ortak çıkarlar üzerinde uzlaşmak amacıyla, Arabuluculuk Kurumuna yapılacak müracaatlar ile Arabuluculuk sistemi ve sürecine dair usul ve esasları düzenler. Arabulucu önünde yapılan müzakere sürecinde taraflar, ilk aşamada geleceğe odaklı işbirliği çözümleri üzerinde, bu yönde uzlaşma sağlanamadığı takdirde ihtilafa odaklı uzlaşma sağlayabilirler. Şu kadar ki Arabulucu tarafından düzenlenecek uzlaşma tutanaklarında, niteliği gereği karar verme yetkisi Hakim e ait olan konularda hüküm oluşturulamaz Şeklinde düzenlenmesinin, Arabuluculuk Hukukuna uygun olacağı düşüncesindeyiz.

9 Yasanın madde gerekçesinde olmadığı halde sonradan maddeye eklenen Aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıkların arabuluculuğa elverişli olmadığı şeklindeki ibarenin kaldırılması gerektiğine dair eleştiri, raporumuzun 2.Bölüm başlığı ile başlıkları altında değerlendirilmiştir ) Yasanın genel gerekçesinde de belirtildiği üzere dünyada Arabuluculuk uygulaması, özel hukuk alanında olduğu kadar ceza ve idare hukuku alanında da yapılmaktadır. Ancak genel gerekçede, ülkemizde idare hukuku alanında ayrı bir düzenleme yapılması öngörülmüştür. Amacına uygun şekilde Arabuluculuk bürosu kurmak ve işletmek, raporumuzun 4. Bölümünde yapılan hesaplamalardan da anlaşılacağı üzere oldukça yüksek bir sermaye ihtiyacı ile aylık munzam giderlerin karşılanmasına bağlıdır. Arabulucu, sermayesiyle değil, bilgi, tecrübe ve emeği ile para kazanacaktır. Arabuluculuk, idealist amaçlarla yapılabilecek bir meslek durumundadır. Öte yandan raporumuzun 9.3.1/c başlığı altında bulunan Arabulucudan beklenen vasıflar dikkate alındığında, her ne kadar hukukçu meslektaşlarımız,tüm bu vasıflara tecrübeleriyle sahip olsalar da her bir vasfın, 4 yıl süren Lisans öğretilerini, Arabuluculuk Eğitiminde almaları mümkün olamayacağından muhakkak ki ilk uygulamalarda bazı somut vakalarda eksiklik ve yetersizlikler olabilecektir. Her meslek gibi Arabuluculuk ta yaparak öğrenilir. Mesleğin ifası sırasında iletişim uzmanı ve/veya psikolog mesleklerinden olan kişilerin sürece katılımının, eğitim ve tecrübeye katkı sağlayacağı aşikardır. Bu gerçeklerden hareketle; a) İlk aşamada İdare Hukuku alanına giren Gümrük ve Vergi uyuşmazlıklarının, mükellefin uzlaşma talebinde bulunması halinde Uzlaşma Komisyonları önünde yapılan görüşmelerinin, Arabuluculuk kapsamına alınması faydalı olacaktır. Arabuluculuk görüşmelerinde İdareyi temsilen İletişim Uzmanı ve/veya Psikolog görevlendirilmesi, Arabuluculuğun gelişmesine, Arabulucuların mesleki eğitimine katkı sağlayacağı gibi, uzlaşmaya konu olan eylem ve işlemlerin, saik ve tüm yönleriyle İdare tarafından değerlendirilerek uygun politikalar geliştirilmesine ve sürece katılan mükelleflerin çoğunluğunun davranış kalıplarının, olumlu yönde değişmesine (Bkz. 2. Bölüm, Arabuluculuk Eğitimi ) imkan sağlayacağını düşünüyoruz.

10 Uzlaşma Komisyonu nezdinde görülen ihtilafların, Arabuluculuk kapsamına alınması halinde genel bütçeye ek bir külfet gelmeyeceği, aksine bürokratların zaman ve emeklerinin başka alanlarda değerlendirilmesi ile bütçeye katkı sağlanacağını düşünmekteyiz. Arabuluculuk kapsamına alınabilecek diğer idari ihtilafların da kısa vadede belirlenerek kapsam dahiline alınması, Vatandaş ile Devlet arasındaki yakınlaşma ve birlikteliği de sağlayacaktır diye düşünüyoruz. b) Bir Arabuluculuk bürosunun, tam Kapasitede çalışmasını temin ve faydalı olması bakımından ilk aşamada İş Mahkemeleri, Tüketici Mahkemeleri ve Aile Mahkemelerinde açılacak tüm davaların, UYAP üzerinden coğrafi konum, nitelik ve nicelik olarak eşit paylaşım vs unsurlar gözetilerek Arabuluculuk Bürolarına tevzi edilmesi, taraflar Arabulucu önünde geleceğe dönük işbirliği imkanları veya uyuşmazlığa yönelik çözüm önerileri üzerinde uzlaşamadıkları takdirde bu kez, Arabulucunun Hakem sıfatıyla uyuşmazlığı çözüme bağlaması (Boşanma gibi kamu düzeninden olan ve Hakim tarafından karar verilmesi gerekenler hariç) yönünde yasal düzenleme yapılarak Zorunlu Tahkim kuralının uygulanmasının doğru olacağına inanıyoruz. c) İdari uyuşmazlıklarda sulh uygulamasının yaygınlaştırılması kapsamında İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri görev alanında kalan bazı dava türleri için de Zorunlu Tahkim kuralının uygulanarak,öncelikle Arabulucu katılımıyla uzlaşma, uzlaşma sağlanamadığı takdirde Arabulucunun Hakem sıfatıyla uyuşmazlık hakkında bir karar vermesi yönünde yasal düzenleme yapılması ve VUK vb yasalara muhalefet nedenleriyle Ceza Mahkemelerine açılabilecek ve açılmış davaların da CMK 253. Madde kapsamına alınması ve Arabulucu önünde uzlaşmaya uygun hale getirilmesi de doğru olacaktır diye düşünüyoruz ) ARABULUCULUK UNVAN VE YETKİSİNİN KULLANIMI Yasanın 6/1 fıkrası, Arabulucu unvanı ve bu unvanın sağladığı yetkilerin kulanım hakkını, Arabuluculara vermiş ancak bir müeyyide getirilmemiş olmakla sicile kayıtlı olmayan üçüncü kişilerin unvan ve yetkileri kullanmaları halinde genel hükümler çerçevesinde sahte evrak tanzimi, dolandırıcılık vb suçların oluşabileceği düşünülebilir. Burada Avukatlık Yasasına paralel bir müeyyide getirilmesinin uygun olacağı düşüncesindeyiz. Ancak burada belirtmek gerekir ki; ticari işletmelerde istihdam yapılan pek çok pozisyonun görev tanımları, uyuşmazlığı önlemeye, uyuşmazlık çıktığında çözümlemeye yönelik tipik bir Arabuluculuk hizmetidir. İnsan Kaynakları Uzmanı, her ne kadar maaşını işverenden alıyor olsa da, iş gören ile işveren arasında bağımsız ve her iki tarafa da eşit mesafede durması, çıkabilecek uyuşmazlıkları önleme veya çözümleme noktasında öneriler beklenen bir Arabulucu Personel pozisyonundadır.

11 Aynı şekilde müşteri temsilcisi, satış temsilcisi vb unvanlarla istihdam edilenler de, Arabulucu Personel pozisyonundadır. Avukatın, müvekkili ile uyuşmazlığa düşen diğer taraf arasında bağımsız kalarak, geleceğe yönelik işbirliği imkanları, olmadığı takdirde uyuşmazlığa yönelik çözüm önerileri getirmesi de (Örnek Vakalarda olduğu gibi) tipik bir Arabuluculuk faaliyetidir. Yasa, farklı meslek gruplarında yapılan Arabuluculuk Faaliyeti ni değil, Arabulucu unvanı ile yetkilerinin, Arabulucular Siciline kayıtlı olmayanlar tarafından kullanımını yasaklamaktadır. Pek çok meslek mensubunun yaptığı tipik arabuluculuk faaliyetlerinin yasaklanması, zaten söz konusu olamaz ) ARABULUCULUK SÜRECİNDE VEKİLLİK Yasanın 8/1 fıkrası, tarafların görüşmelere vekilleri aracılığıyla katılabileceklerini, 15/6 fıkrası da, tarafların müzakerelere bizzat veya vekil aracılığıyla katılabileceklerini düzenlemiştir. Bazı meslektaşlarımda vekilin, Avukat olması gerektiği yönünde bir görüş var ise de; Arabuluculuk, bir yargı faaliyeti olmadığından vekilin, Avukat olması zorunluluğu yoktur. Vekiller, müzakere sürecindeki aşamalara ve konulara göre farklı meslek gruplarından olabilecektir. İradi olan süreçte, taraf, şifahen veya e- posta ile hangi konunun müzakeresine kimi vekil veya vekiller olarak katılabileceğini belirtebilir. Ancak nihai çözüm aşamasında vekil bulunarak imza işlemi yapacaksa mutlaka yazılı vekalet aranması gerekir diye düşünüyoruz ) ANLAŞMA BELGESİNİN İCRA EDİLEBİLİRLİĞİ Yasanın 18 maddesi, tarafların anlaşması halinde tutanağın icra edilebilirliğine yönelik olarak asıl uyuşmazlık hakkındaki görev ve yetki kurallarına göre belirlenecek olan mahkemeden talepte bulunabilmeleri konusunda düzenleme getirmiştir. Genel gerekçede, şerh işlemi için İcra Hakimliği öngörülmüş idi. Öte yandan Avukatlık Yasası 35/a maddesinde Avukatlar dava açılmadan veya dava açılmış olup da henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda, tarafların kendi iradeleriyle istem sonucu elde edebilecekleri konulara inhisar etmek kaydıyla, müvekkilleriyle birlikte karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilirler. Karşı taraf bu davete icabet eder ve uzlaşma sağlanırsa, uzlaşma konusunu, yerini, tarihini, karşılıklı yerine getirmeleri gereken hususları içeren tutanak, avukatlar ile müvekkilleri tarafından birlikte imza altına alınır. Bu tutanaklar 09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 38 inci maddesi anlamında ilam niteliğindedir hükmü bulunmaktadır.

12 Mesleki tecrübelerimizden de bildiğimiz üzere Avukatlık faaliyetlerimizde pek çok olayda taraflar arasında uzlaşma sağladığımız halde, bu uzlaşmaları, A.Y.35/a anlamında tutanağa bağlanmasına ihtiyaç kalmamaktadır. Yukarıda Örnek Vakalarda açıklanan olaylarda da icra edilebilirlik vasfı ve ihtiyacı ortaya çıkmamıştır. Uzlaşmaya varılan konularda ortak çıkarlar çerçevesinde derhal ifa edilen ve/veya mütemadi ilişkilere dayalı taraflar arası sözleşmeler oluşmakla bu tür belgeler, aynı zamanda yazılı delil vasfında ve halin icabı gereği, zaman ve zemin şartları çerçevesinde, şartlar ortaya çıktığında revize edilmeye ihtiyaç gösterecek belgelerdir. Ancak istisnai olarak bazı alanlarda 35/a çerçevesinde tutanak düzenlemekteyiz. Düzenlediğimiz tutanaklarda eğer kamu düzeni açısından kesin yetki vb alanlar ile gizlilik, sır saklama, know how gibi unsurlar mevcut ise bu kez, temel tutanak dışında birden fazla tali tutanaklar düzenleyerek birden fazla icra edilebilir ilam hükmünde belgeler oluşturmaktayız. Arabuluculuk faaliyetlerinde de icra edilebilirlik ihtiyacı olacak tutanaklar, istisnai alanlarda olmakla birlikte, yasa maddesiyle şerh işleminin, Mahkemelerin yetkisine verilmiş olması, doğru olmadığı gibi uygulanabilirliği de yoktur. Zira; a) Arabulucu tarafından düzenlenen ve icra edilebilirlik ihtiyacı olan bir tutanakta bulunan maddeler, farklı farklı mahkemelerin görev ve yetki alanları kapsamında olduğunda, yetkili mahkeme nasıl belirlenecektir? Mahkemelerin olası görev uyuşmazlıkları nasıl çözümlenecektir? b) Arabuluculuk Hukuku konusunda eğitim almayan Hakimler, tutanağa konu maddelerin Arabuluculuğa elverişli olup olmadığını hangi kriterlere göre tespit edecektir? Bu konuda bilirkişiden rapor mu alacaktır? c) Uzlaşma tutanağının imzası aşamasında taraflara Bu tutanağı, şu mahkemeye götürün, harcını yatırın, kaleme kaydedin, bir süre sonra (sürenin ne kadar olduğu belirsizdir, iş yüküne göre inceleme yapılacaktır.) tekrar gidip şerh verilip verilmediğini öğrenin, Hakim, duruşma yapabileceği gibi bilirkişiden rapor da isteyebilir. dediğimiz de, taraflardan birinin Avukat vekili; Ne gerek var masrafa, bürokrasiyle uğraşmaya, alın benim 35/a ya göre hazırladığım tutanağı, bu tutanak ilam hükmündedir. Dediğinde, Arabulucunun düştüğü durum ve iş sahibinin algısını düşünebilir misiniz?

13 d) Arabulucu tarafından hazırlanan tutanak, elverişli alanlarda olduğu ve şerh verilmesi gerektiği halde, Hakim in aksi düşünceyle şerh verilmesini red ettiği (Bir rehin fekki davasında; Hesap bilirkişisi, rehin konusu borçtan fazla ödeme yapılmıştır, davacı TL alacaklıdır diye rapor verdiği halde, rehnin kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda hesap bilirkişisinden ek rapor alınmasına dair 1.Bölge Adliyesinde ara kararına rastlamaktayız.) durumlarda sürecin devamı, tarafların Arabulucu ya bakışı nasıl olacak, uğrayacakları zararlar nasıl ve kim tarafından karşılanacaktır? Anlatılanlar karşısında kötü ve zor durumlara düşmemek ve iş sahiplerinin yargı bürokrasisinde karşılaşabileceği güçlükler ile masraf ve zaman kaybını önlemek isteyen meslektaşlarım, bu kez Arabulucu olarak tutanak tutmak yerine, taraflara izahat vererek, sürecin başında Arabuluculuk faaliyeti yokmuş gibi Avukat sıfatıyla A.Y. 35/a çerçevesinde özgürce tutanaklar düzenleyebileceklerdir. Bu kez denetim ve sicilden silinme gündeme gelebilecektir. Baroya kayıt olarak Avukatlık mesleğini ifa etmeye başlayan bir meslektaşımın ilk gününde A.Y.35/a çerçevesinde ilam hükmü niteliğinde tutanak düzenleme yetkisi vardır. Arabulucu olarak sicile kayıt olanların tamamına yakınının Avukat olduğu, Arabuluculuk için en az 5 yıl mesleki kıdem ve ayrıca Arabululuculuk eğitim sertifikası ile yazılı ve uygulamalı sınavların her birinden ayrı ayrı en az % 75 başarı puanı arandığı halde,arabulucu tarafından düzenlenecek tutanakların, ilam hükmünde olması için mahkeme şerhi aramak, Hukuk ilkelerine uygun olmadığı gibi sistemin başarıya ulaşmasının önünde büyük bir engel olarak durmaktadır. Bu nedenlerle yasanın 18. Maddesinin 2. ve 3. Fıkralarının kaldırılarak yerine; Arabulucular tarafından düzenlenen anlaşma tutanakları, icra edilebilir ilam hükmünde belgelerden sayılır. Hükmünün getirilmesinin doğru olacağı düşüncesindeyiz. Burada Avukat olmayan Arabuluculara da ilam hükmünde belge düzenleme yetkisi verilmesine karşı muhtemel itirazlara karşı belirtmek isteriz ki Arabuluculuk, zaten Avukatlar tarafından yapılabilecek bir faaliyettir. Bu konu aşağıda, yasanın 20. Maddesinin değerlendirilmesinde incelenmiştir ) ARABULUCULUK SİCİLİNE KAYIT OLABİLECEKLER Arabuluculuk Yasası, diğer şartlar dışında 20/2-b maddesi ile mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunlarının sicile kayıt olabilecekleri konusunda düzenleme getirmiştir.

14 Yapılan ilk başvuru ve sicil kayıtlarından da anlaşılacağı üzere Arabulucu olanların tamamına yakını Avukatlık mesleğinde olanlardır. Ancak sınav başvuru formu ve Arabulucular Sicilindeki Çalıştığı Kurum, Görevi gibi tanımlamalara bakarsanız Düzenleme yapılırken Avukatların, yargı bürokrasisi tarafından Arabulucu olarak düşünülmediği, beklentilerin daha farklı olduğu yönünde bir kanaate ulaştığımı da söylemeliyim. Avukatlık mesleği, bir yönüyle çözüm bulma sanatı olup Avukatlar, önlerine gelen ihtilaflarda, hukukun her alan ve branşıyla ilgili, gerek usul yönünden, gerekse esas yönünden araştırma, inceleme ve değerlendirme yaparak, uzlaşma yolu bulunup bulunamayacağı, dava ile olay çözümlenecekse nasıl bir strateji uygulayacağını belirlerler. Aynı şekilde muhakeme sürecinde de takdiri delil olan bilirkişi raporlarına karşı, ne kadar teknik konu olursa olsun her meslek, mutlak olarak bir yasal mevzuata dayanmaktadır. Kuralı çerçevesinde raporlardaki yanlış görüşlere karşı itirazlarını yapmak zorunda olduklarından, tüm mevzuatla devamlı olarak irtibatlı olmak zorundadırlar. Diğer taraftan Avukatlar; gerek müvekkilleriyle gerekse uyuşmazlığa taraf olanlarla çok yakın temas ve çözüm müzakereleri, bürokrasi ile ilişkileri ve diğer faaliyetleri, Hukukun her alanına hakim olma özellikleri dışında, aynı zamanda Moderatörlük, İletişim, Kişi ve Toplum Psikolojisi, Vizyonerlik ve Analistlik gibi Arabuluculuk için bize göre zorunlu olan alanlarda da büyük tecrübeler edinirler. (Bkz. 2.Bölüm, Arabuluculuk Eğitimi ) Uygulamada, Avukatlar tarafından ticari işletmelere hazırlanan tip sözleşmeler, yönetmelikler, özel sözleşmeler ve danışmanlık hizmetleri ile gerçek ve tüzel kişilere, Hukukun her alanında verilen danışmanlık hizmetleri, uyuşmazlıkların çıkmasını büyük ölçüde önlemekte olup, yapılan hukuki yardımlarla da,pek çok uyuşmazlık, yargıya gidilmeden, tüm taraflar açısından elverişli şartlarla çözümlenmektedir. Maalesef Avukatların bu yöndeki etkinlik ve yetkinlikleri, bilinmemekte veya bilinmek istenmemektedir. Bu durumda mesleki etkinlik ve tecrübelerden, toplum ve kamu, tam olarak istifade edememektedir. Bu nedenlerle Arabuluculuk Siciline kayıt taleplerinin tamamına yakınının Avukatlar tarafından yapılması doğaldır. Diğer mesleklere gelince; a) Hukuk Fakültesi mezunlarının, Avukatlık, Hakimlik, Savcılık, Kaymakamlık, Öğretim Üyeliği, Bakanlıklarda Müfettişlik, Gelir Kontrolörlüğü, Uzmanlık ve pek çok kamu ile özel sektörde farklı unvan ve görev tanımlarıyla çalışma imkanı bulunmaktadır. Çalışılan yerlerin bir bölümünde, aldığı Hukuk eğitiminden farklı alanlarda farklı görev tanımlarıyla çalışmaktadırlar.

15 Bu nedenle Arabuluculuk için Hukuk Fakültesi mezunu olmak kriteri, eksik kalmaktadır. b) Hakimlik mesleğinde çalışanlar da meslek hayatlarında, belirli branşlarda önlerine gelen dosyayı incelemek ve bir karar vermek konusunda çalıştıklarından Arabulucunun vasıflarını taşımaları, zayıf bir ihtimal olarak görülmektedir. c) Aynı şekilde Öğretim Üyesi olarak mesleklerini ifa edenler de belirli branşlarda uzmanlaştıklarından Arabulucunun vasıflarını taşımaları, zayıf bir ihtimal olarak görülmektedir. d) Öte yandan Arabuluculuk, para kazanmaktan ziyade, idealist duygulara yönelik bir meslektir. Bir hukukçunun, mevcut mevzuat ve bugünün şartlarında sadece Arabuluculuk yaparak bürosunun giderlerini karşılayabilmesi mümkün değildir. (Çok özel ve destek verecek çevreye sahip olanları hariç tutuyorum.) Bununla birlikte Avukatlık mesleği dışında farklı mesleklerden gelen ve Arabulucu olan meslektaşlarımızın da, aynı zamanda Avukatlık Ruhsatı alarak Baro ya kayıt yapmalarının, Vergi Hukuku ve Çalışma Ruhsatları açısından zorunluluk olacağı düşüncesindeyim. Bu nedenlerle yasanın 20/2-d fıkrasının; Baroya kayıtlı olarak mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip Avukat olmak (Hakimlik ve Savcılık mesleğinde geçirilen süre, kıdemden sayılır.) şeklinde değiştirilmesi gerektiği düşüncesindeyim ) ARABULUCULUK SİCİLİNDEN SİLİNME Yasanın 21/2 fıkrası, Daire Başkanlığına, yasanın öngördüğü yükümlülükleri yerine getirmeyeni tespit ve uyarı, uyarıya uyulmaması hâlinde arabulucunun savunmasının alınması, gerekirse adının sicilden silinmesini Kuruldan talep yetkisi vermiş, 32/1-e fıkrasında da 21/2 kapsamında Arabulucunun sicilden kaydının silinmesi, Arabuluculuk Kurulu nun görevleri arasında sayılmıştır. Sicilden silinmeyi düzenleyen hükümler, muğlak olup keyfi uygulamalara yol açabilecek görünmektedir. Madde, sicilden silinme kararını, Daire Başkanına bırakmış, kuruldan talep yetkisi verilmiş, kurula ise böyle bir talep geldiğinde talebin yerine getirilmesi görevi verilmiştir. (m.32/1-e) Aşağıda denetim ve sicilden silinme ile ilgili Avukatlık Yasasına paralel düzenleme getirilmesinin doğru olacağına dair açıklamalar bulunmakta olup bu nedenlerle yasanın 21/2 fıkrası ve 32/1-e fıkrasının madde metinlerinden çıkarılması gerektiği düşüncesindeyiz.

16 ) ARABULUCULUKTA DENETİM: Yasanın 32/1-c fıkrası, Arabulucuların denetimine ilişkin kuralları belirlemek üzere Arabuluculuk Kuruluna yetki vermiş, Yönetmeliğin 25/3 fıkrasında da Daire Başkanına, Arabulucuyu uyarma ve denetim yaptırma yetkisi verilmiştir. Yönetmeliğin 47/1 fıkrasında Daire Başkanlığının,kanun ve yönetmelik hükümlerinin yerine getirilip getirilmediği, yasak uygulama ve davranışların bulunup bulunmadığı ve amaç dışında faaliyet gösterilip gösterilmediği konusunda arabulucuları, arabuluculuk bürolarını ve arabuluculuk eğitim izni verilen kuruluşları, 48. madde hükümlerine göre istihdam edilen Denetim Görevlileri (ki bunlar, Adalet Uzmanı olarak çalışanlardan seçilecektir) aracılığıyla denetleyeceği öngörülmüştür. Yönetmelik 49. Maddede de, 47/1 fıkrasına ilave edilen ve kapsamı genişletilen yeni denetim alanları ihdas edilmiştir. Anlaşılan klasik bürokrasi refleksi, burada da öne çıkmış olup uygulamada karşılaşılacak problemler, şimdiden anlaşılabilmektedir. (Bkz ) Avukatlık mesleğinin meslektaşlarımız tarafından tercih edilmesindeki en önemli unsurların, vicdani adalet ve bağımsızlık duyguları olduğunu söyleyebiliriz. Veciz ifadesiyle; Görevimizi yaparken kimseye, ne müvekkile ne hakime hele ne iktidara tabiiz. Bizim aşağımızda kişilerin varlığı iddiasında değiliz. Fakat hiçbir hiyerarşik üst de tanımıyoruz. En kıdemsizin en kıdemliden veya isim yapmış olandan farkı yoktur. Avukatlar esir kullanmadılar, fakat efendileri de olmadı. Arabuluculuk faaliyetinde, Avukatlık mesleğine göre daha öne çıkan bağımsız yetkilerle mücehhez olunması gerektiği halde, yasa ve yönetmelikle, Avukat olarak sahip olduğumuz hak ve yetkilerin dahi kısıtlanmış olduğunu (Örnek olarak A.Y.35/a da bulunan yetki) görüyoruz. Diğer taraftan Arabuluculuk mesleğinin Hiyerarşik bir yapı olarak şekillendirilmesi, atanmış bürokrasinin denetimine verilmesi, sistemin başarısının önündeki en büyük engellerden olacaktır. Bu nedenlerle Arabuluculuk Yasasında denetim, soruşturma ve sicilden silinme ile ilgili konularda, Avukatlık Yasasına paralel düzenleme getirilmesinin ve Arabulucuların kendi aralarından seçecekleri Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulları oluşturulmasının zorunlu olduğu düşüncesindeyiz.

9.3.2) ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ:

9.3.2) ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: 9.3.2) ARABULUCULUK YÖNETMELİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: Mükerrerlik olmamak üzere, yasanın değerlendirilmesi aşamasında yaptığımız eleştiri ve önerilere karşılık gelen Yönetmelik maddeleri açısından da,

Detaylı

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından izin verilen arabuluculuk eğitim kurumları için Tıklayınız

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından izin verilen arabuluculuk eğitim kurumları için Tıklayınız Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından izin verilen arabuluculuk eğitim kurumları için Tıklayınız Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'na Göre: MADDE 2- (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

Detaylı

ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu

ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu ARABULUCULUK KANUNU NE GETİRİYOR? Nur ÖZDEN Eğitmen, Arabulucu ARABULUCULUK KANUNU İLE Yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, tarafların serbestçe tasarruf edebilecekleri iş ve işlemlerden

Detaylı

Hürriyet Mah. Taşocağı Cad. No: 72/3 Kağıthane İstanbul GSM: 0554 213 51 79 E-mail: buket.turann@gmail.com

Hürriyet Mah. Taşocağı Cad. No: 72/3 Kağıthane İstanbul GSM: 0554 213 51 79 E-mail: buket.turann@gmail.com Hakkımızda Buket Turan Hukuk ve Danışmanlık Ofisi, hukukun her alanında faaliyet gösteren bir ofistir. Büromuz müvekkillerin hukuki sorunlarına en uygun, hızlı ve ekonomik çözümler üretmektedir. Tecrübeli

Detaylı

12 Mart 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

12 Mart 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 12 Mart 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29651 YÖNETMELİK Türkiye Adalet Akademisinden: AVUKATLIK MESLEĞİNDEN ADLÎ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLIĞI İLE İDARÎ YARGI HÂKİM ADAYLIĞINA ATANANLARIN MESLEK ÖNCESİ

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/27

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/27 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/5846 Karar No. 2016/6871 Tarihi: 22.03.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/1 İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/27 HUKUKİ DİNLENİLME HAKKININ KAPSAMI

Detaylı

Avukatlık Kanunu Yönetmeliği nin Uzlaşma Sağlamaya İlişkin Maddeleri - Arabulucu.com

Avukatlık Kanunu Yönetmeliği nin Uzlaşma Sağlamaya İlişkin Maddeleri - Arabulucu.com Yönetmelik: Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği Kurum: Türkiye Barolar Birliği Kabul Tarihi: 19.06.2002 R.G. Tarihi: 19.06.2002 R.G. No: 24790 Uzlaşma Müzakereleri Madde 16 - Avukatlık

Detaylı

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi.

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. BILGILENDIRME NOTU www.ak-denetim.com KONU: 7155 sayılı Kanun ile Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk 01.01.2019 tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk

Detaylı

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI HUKUK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARABULUCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI ARABULUCULUK GENEL GÖRÜNÜMÜ 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 22.06.2012 tarihli ve 28331 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

Detaylı

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2017 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVA VE İŞLER 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 2.200,00 TL 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 5.060,00 TL 4 Paydaşlığın Giderilmesi

Detaylı

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ

2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ 2018 DİYARBAKIR BAROSU ASGARİ ÜCRET ÇİZELGESİ Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu nun 20.12.2017 gün ve 55/27 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 07.10.2011/ 114-1 MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ VE TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUTA DAVET EDİLMESİ İŞLEMLERİNİN NOTERLER TARAFINDAN YAPILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Detaylı

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik

AYLIK TOPLANTI. Prof. Dr. Tekin Akgeyik AYLIK TOPLANTI İŞ MAHKEMELERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK SİSTEMİ: 7036 SAYILI İŞ MAHKEMELERİ KANUNUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ve TARTIŞMALAR Prof. Dr. Tekin Akgeyik

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi 24 Aralık 2009 PERŞEMBE Sayı : 27442 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR

DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINDAKİ TİCARİ UYUŞMAZLIKLAR Arb. Y. Burak ASLANPINAR 10 Aralık 2018 06:00 I- GİRİŞ Türkiye de 2013 yılında yürürlüğe girerek ilk defa uygulanmaya başlayan arabuluculuk, 01.01.2018

Detaylı

ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI

ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI ARABULUCULUĞUN ORTAYA ÇIKIŞI -Nüfus artışı -Sosyal ilişkiler -Küreselleşme -Kültürel gelişimler -Ticari hayatın gelişmesi -160 tan fazla ülkede uygulanması. -Ülkemizde 14 Kasım 2013 ten beri uygulanmaktadır.

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2013-31.12.2013 ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0 -..0 0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKARA BAROSU AVUKAT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ (01.01.2008-31.12.2008) 2008 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun...12.2007 gün ve 12/... sayılı Kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR Avukatlık Ücreti Peşin Ödenir. K.D.V. ayrıca eklenir. A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 900,00 TL. 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU 12265 İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ KANUNU Kanun Numarası : 6570 Kabul Tarihi : 20/11/2014 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 29/11/2014 Sayı : 29190 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 55 Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Giriş 1 Hukukumuzda 1950 yılından bu yana uygulanmakta olan 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ( Mülga Kanun ) 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlükten kaldırılmış

Detaylı

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER

BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER BİLİRKİŞİ GÖRÜŞÜNE BAŞVURULMASINA VE BİLİRKİŞİLERİN GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMELERİNE İLİŞKİN ESAS, USUL VE İLKELER Sigorta Tahkim Komisyonu nezdinde görülmekte olan davalarda bilirkişi görüşüne başvurulması

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 13 Aralık 2006 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26375 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahipleri

Detaylı

d) Hakem Heyeti: Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetini, e) Kanun: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununu,

d) Hakem Heyeti: Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyetini, e) Kanun: 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununu, Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Şikayetleri Hakem Heyeti Tebliği ile Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Sözleşmeler Tebliğine Aykırılık Başvurularını Değerlendirme Komisyonu Çalışma Esas ve Usulleri Amaç

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası: 5320 Kanun Kabul Tarihi: 23/03/2005 Yayımlandığ Resmi Gazete No: 25772 Mükerrer Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 31/03/2005

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 410 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/21152 Karar No. 2012/20477 Tarihi: 12.06.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 DAVA ŞARTI GİDER AVANSININ

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TAHKİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI GENEL HÜKÜMLER Amaç Madde 1 Bu Arabuluculuk Kuralları nın amacı, 26.11.2013 tarih ve 28833 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan

Detaylı

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ

Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ Dr. Ayşe KÖME AKPULAT İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı İŞ MAHKEMELERİNDE YARGILAMANIN ÖZELLİKLERİ İçindekiler Sunuş...VII Önsöz... IX İçindekiler...XIII

Detaylı

Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar

Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar Av. Ömer GÖREN* * Ankara Barosu. Vergi Davalarında Gerekçe Değişimi, Savunma Hakkını Sınırlar / GÖREN Genellikle idari davalarda ve bu incelememiz

Detaylı

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI

İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI İÇİNDEKİLER İSTANBUL TAHKİM MERKEZİ ARABULUCULUK KURALLARI Bölüm I BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ... 3 MADDE 1... 3 Amaç... 3 MADDE 2... 3 Tanımlar... 3 MADDE 3... 3

Detaylı

İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE

İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 19 Giriş 21 Birinci Bölüm İDARÎ YARGININ GELİŞİMİ VE TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ I. YARGISAL DENETİMİNDE SİSTEMLER VE İDARİ YARGININ GELİŞİMİ 23 A. İdarenin Yargısal

Detaylı

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması

Arabuluculukta Gizliliğin Korunması Yard. Doç. Dr. Çiğdem YAZICI TIKTIK Medenî Usûl Hukuku ve İcra İflâs Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Arabuluculukta Gizliliğin Korunması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XV KISALTMALAR...XXIII

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler 9333 CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5320 Kabul Tarihi : 23/3/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 31/3/2005 Sayı : 25772 (M.) Yayımlandığı Düstur :

Detaylı

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir?

VERBİS. Kişisel Verileri Koruma Kurumu. Veri Sorumluları Sicili. Nedir? VERBİS Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Sorumluları Sicili 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanun un Veri Sorumluları Sicili başlıklı 16.maddesine göre Kurulun gözetiminde, Başkanlık tarafından

Detaylı

BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Güneş GÜRSELER * Hiçbir planlama yapılmadan birbiri ardına açılan hukuk fakültelerinin yılda ortalama

Detaylı

2:Ceza muhakemesinin amacı nedir? =SUÇUN İŞLENİP İŞLENMEDİĞİ KONUSUNDAKİ MADDİ GERÇEĞE ULAŞMAK

2:Ceza muhakemesinin amacı nedir? =SUÇUN İŞLENİP İŞLENMEDİĞİ KONUSUNDAKİ MADDİ GERÇEĞE ULAŞMAK Devletin yargı gücünü temsil eden adalet organlarının bir suçun işlenmip işlenmediği konuusnda ortaya çıkan ceza uyuşmazlığını çözerken izleyecekleri yöntemini gösteren normlar bütünündne oluşan hukuk

Detaylı

Aşağıdaki yazılı metin Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği'nce (Ankara 2007)T.C.Adalet Bakanlığı'na bildirilen yazılı görüşlerdir:

Aşağıdaki yazılı metin Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği'nce (Ankara 2007)T.C.Adalet Bakanlığı'na bildirilen yazılı görüşlerdir: Aşağıdaki yazılı metin Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği'nce (Ankara 2007)T.C.Adalet Bakanlığı'na bildirilen yazılı görüşlerdir: 1- Arabuluculuk hukuki ihtilafların çözümüne odaklandığı için arabulucular

Detaylı

Albayrak Hukuk Bürosu. Selim Pars Sokak No:7 Florya Bakırköy İstanbul T F

Albayrak Hukuk Bürosu. Selim Pars Sokak No:7 Florya Bakırköy İstanbul T F Albayrak Hukuk Bürosu Hakkımızda Albayrak Hukuk Bürosu, profesyonel ve dinamik ekibiyle finans, enerji, madencilik, inşaat, gayrimenkul, ağır sanayi, orman ürünleri ve tekstil gibi sektörlerde çalışmalar

Detaylı

Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI

Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm KAVRAM, HUKUKİ NİTELİK VE TARİHSEL

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK. /68

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK. /68 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/6739 Karar No. 2017/6752 Tarihi: 12.10.2017 İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK. /68 ÖLÜMÜN SOSYAL GÜVENLİK RİSKİ OLDUĞU ÖLÜM AYLIĞI HEM EŞİNDEN HEM BABASINDAN

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 18.08.2016 Sayı: 2016/146 Ref:4/146 Konu: KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLENMESİNE HAPİS CEZASI GERİ GELMİŞ VE KAREKODU UYGULAMASI İLE ÇEK DÜZENLEYENLER HAKKINDA DETAYLI BAZI FİNANSAL VE HUKUKİ

Detaylı

Lojistik Sektöründe İş Hukuku Uyuşmazlığı ve Zorunlu Arabuluculuk. Av. Naz Ege Ege

Lojistik Sektöründe İş Hukuku Uyuşmazlığı ve Zorunlu Arabuluculuk. Av. Naz Ege Ege Lojistik Sektöründe İş Hukuku Uyuşmazlığı ve Zorunlu Arabuluculuk Av. Naz Ege Ege 12.10.2017 tarihinde 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu nda yapıla değişiklik ile 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli

Detaylı

7035 SAYILI YASA İLE TEMYİZ SÜRELERİ DEĞİŞTİ

7035 SAYILI YASA İLE TEMYİZ SÜRELERİ DEĞİŞTİ 7035 SAYILI YASA İLE TEMYİZ SÜRELERİ DEĞİŞTİ Ceza ve hukuk yargılamasında 05.08.2017 tarihinden itibaren verilen kararlara karşı, (5 Ağustos 2017 Tarihli ve 30145 Sayılı Resmî Gazete Mükerrer yayınlanan

Detaylı

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI

Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Prof. Dr. Süha TANRIVER Doç. Dr. Emel HANAĞASI Bu doküman eğitim amacıyla hazırlanmış ve öğrenciye verilmiştir. İzinsiz çoğaltılması ve satılması halinde gerekli cezaî ve hukukî yollara başvurulacaktır.

Detaylı

Karar No. Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldıkları toplantı, ziyaret ve benzeri konular hakkında Yönetim Kurulu'nu bilgilendirmesi.

Karar No. Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldıkları toplantı, ziyaret ve benzeri konular hakkında Yönetim Kurulu'nu bilgilendirmesi. Karar No Konu Karar 3233 Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin katıldıkları toplantı, ziyaret ve benzeri konular hakkında Yönetim Kurulu'nu bilgilendirmesi. 3234 Yemin Töreni. Yönetim Kurulu'na bilgilendirme

Detaylı

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ İZMİR BAROSU 01.01.2011-31.12.2011 TAVSİYE NİTELİĞİNDE AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 01.01.2011-31.12.2011 DÖNEMİ AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler

Detaylı

İSTANBUL 2012 İMKB Yönetim Kurulunun 18/07/2012 tarihli ve 1489 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.

İSTANBUL 2012 İMKB Yönetim Kurulunun 18/07/2012 tarihli ve 1489 sayılı toplantısında kabul edilmiştir. İMKB UYUŞMAZLIK KOMİTESİ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI YÖNERGESİ İSTANBUL 2012 İMKB Yönetim Kurulunun 18/07/2012 tarihli ve 1489 sayılı toplantısında kabul edilmiştir. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Uyuşmazlık

Detaylı

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T

T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T T.C. DANIŞTAY İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU E. 2011/76 K. 2014/1397 T. 31.3.2014 AVUKATIN BAŞKA BİR AVUKATA KARŞI ASİL YA DA VEKİL SIFATIYLA TAKİP EDECEĞİ DAVA ( Barosuna Bir Yazı İle Bildirmemesi/Türkiye

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/22865 Karar No. 2016/20937 Tarihi: 28.11.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2010/7939 Karar No. 2012/15559 Tarihi: 03.05.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2012/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İş. K/8 İŞ SÖZLEŞMESİ VEKALET VE ESER

Detaylı

DİKEY INTERNATIONAL Law & Consultancy ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ

DİKEY INTERNATIONAL Law & Consultancy ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ ULUSLARARASI TAHKİM KURUMUNUN YİD SÖZLEŞMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ 1. Tahkim Kurumu Uluslararası Hukuk kapsamında, Uluslararası Tahkim müessesesi önemli bir yer işgal etmektedir. Öncelikle Tahkimi, prensipte,

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0-3..0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun..03 gün ve 63/ sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI

ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI ANAYASA MAHKEMESİ NE BİREYSEL BAŞVURU YOLU AÇILDI GENEL OLARAK Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 148. maddesinde yapılan değişiklik ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yolu açılmıştır. 23 Eylül 2012

Detaylı

İŞ MAHKEMELERİ VE ARABULUCULUK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN YASA TASARISI İNCELEMESİ 1

İŞ MAHKEMELERİ VE ARABULUCULUK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN YASA TASARISI İNCELEMESİ 1 İŞ MAHKEMELERİ VE ARABULUCULUK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPAN YASA TASARISI İNCELEMESİ 1 GİRİŞ Bakanlar Kurulu Kararıyla İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı başlıklı yasa tasarısı ( Tasarı ) 25.05.2017 tarihinde

Detaylı

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ SONRADAN KONTROL VE RİSKLİ İŞLEMLERİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Başbakanlık (Gümrük Müsteşarlığı) tan:27.10.2008 tarih ve 27037 sayılı R.G. Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

Prof. Dr. Ömer EKMEKÇİ Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES Prof. Dr. Murat ATALI HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA İHTİYARÎ VE ZORUNLU ARABULUCULUK

Prof. Dr. Ömer EKMEKÇİ Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES Prof. Dr. Murat ATALI HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA İHTİYARÎ VE ZORUNLU ARABULUCULUK Prof. Dr. Ömer EKMEKÇİ Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES Prof. Dr. Murat ATALI HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA İHTİYARÎ VE ZORUNLU ARABULUCULUK İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR LİSTESİ... XIII Birinci

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/ S. BK/100 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/25068 Karar No. 2018/17398 Tarihi: 03.10.2018 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/25 818 S. BK/100 İŞÇİLERİN İŞVERENİN GÖREVLENDİR- MESİYLE GİTTİKLERİ BİR BAŞKA

Detaylı

Sayı: Ankara, 24 /03/2014 ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA

Sayı: Ankara, 24 /03/2014 ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR. DURUŞMA TALEPLİDİR. ANKARA İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA DAVACI VEKİLİ DAVALILAR : Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı : Oğuzlar Mah. Barış Manço Cad. Av. Özdemir Özok

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2018-31.12.2018 2018 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 13.12.2017 tarih ve 64/18 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ KONUYLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR.1) KONUNUN TAKDİMİ, ÖNEMİ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ KONUYLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR.1) KONUNUN TAKDİMİ, ÖNEMİ I İÇİNDEKİLER GİRİŞ KONUYLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR.1) KONUNUN TAKDİMİ, ÖNEMİ ve SINIRLANDIRILMASI...1 I- Konunun Takdimi ve Önemi...1 Konunun Sınırlandırılması...2.2) ZİLYETLİĞİN İDARİ YOLDAN KORUNMASININ

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

ARABULUCULAR MERKEZİ BODRUM DA

ARABULUCULAR MERKEZİ BODRUM DA ARABULUCULAR MERKEZİ BODRUM DA Bodrum Arabulucular Derneği yönetim kurulu başkanı Cavidan Karaöz Özyiğit 20 arabulucu avukat meslektaşı ile Bodrum merkezli olmak üzere, Dernek kurduklarını bir basın açıklaması

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.01.2016-31.12.2016 2016 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 23.12.2015 gün ve 73/26 sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza

Detaylı

MADDE 184/5- Boşanma veya ayrılığın fer'i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz.

MADDE 184/5- Boşanma veya ayrılığın fer'i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. Anlaşmalı Boşanma ve şartları 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 166 Madde 3. Fıkrasında düzenlenmiştir. Pratikte dava dosyalarının Aile Mahkemelerine tam hazırlanmaksızın açılması neticesinde ilk celsede

Detaylı

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No:

Yayın Tarihi : Doküman No: Revizyon Tarihi : Revizyon No: Sayfa 1 / 6 TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL MERKEZİ HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ 04.04.2014 1 Sayfa 2 / 6 Amaç Madde 1. Bu n amacı, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Hukuk Müşavirliğinin görev,

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Arabuluculuk Kanunu Tasarısı Hakkındaki Görüşü - Arabulucu.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Arabuluculuk Kanunu Tasarısı Hakkındaki Görüşü - Arabulucu.com Adalet Bakanlığı ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından yürütülen, "Türkiye'de Arabuluculuk Sisteminin Geliştirilmesi" projesi kapsamında 5-6 Kasım 2009 tarihlerinde Ankara Hilton Otelinde düzenenen, Hukuki

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET KANUNU NDA İHTİYATİ TEDBİRLER

SINAİ MÜLKİYET KANUNU NDA İHTİYATİ TEDBİRLER Mikail Bora KAPLAN Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl ve İcra-İflâs Hukuku Anabilim Dalı SINAİ MÜLKİYET KANUNU NDA İHTİYATİ TEDBİRLER İçindekiler Önsöz...VII İçindekiler... IX Kısaltmalar...

Detaylı

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ ANKAR A BAROSU AVUK AT - İŞ SAHİBİ ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 0.0.0-3..0 Ankara Barosu Yönetim Kurulu nun 03..0 gün ve / sayılı kararı ile kabul edilerek, meslektaşlarımıza tavsiye niteliğinde duyurulmasına

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİNDE KATILAN

CEZA MUHAKEMESİNDE KATILAN Dr. Ziya KOÇ Hâkim CEZA MUHAKEMESİNDE KATILAN İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...xi KISALTMALAR...xix Birinci Bölüm KAVRAM, HUKUKİ NİTELİK, TARİHSEL GELİŞİM, KATILANIN BİREYSEL YARARLARI, ULUSLARARASI

Detaylı

İş Mahkemelerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk

İş Mahkemelerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk İş Mahkemelerinde Dava Şartı Olarak Arabuluculuk Arabuluculuk Kavramı Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarından biri olan arabuluculuk, 2012 yılında kabul edilen 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Dönemi Program adı: ADALET PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Dönemi Program adı: ADALET PROGRAMI Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Dönemi Program adı: ADALET PROGRAMI Fakülte/MYO/Bölüm Adı: Dersin adı: KALEM MEVZUATI VE ADLİ YAZIŞMA TEKNİKLERİ Dersin veriliş şekli: Yüz Yüze Dersin genel içeriği:

Detaylı

Türk Hukukunda Arabuluculuk Uygulamaları. Türk Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları - Arabulucu.com

Türk Hukukunda Arabuluculuk Uygulamaları. Türk Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları - Arabulucu.com Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları uygulamasının genellik kazanmadığı ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de avukatlar bu konuya henüz kuşku ile bakmaktadırlar. Bunun temel nedeni avukat olmayanların da

Detaylı

GÜMRÜK İDARESİNCE İSTENEN VERGİ VE PARA CEZALARINA KARŞI YÜKÜMLÜNÜN İDARİ BAŞVURU Y

GÜMRÜK İDARESİNCE İSTENEN VERGİ VE PARA CEZALARINA KARŞI YÜKÜMLÜNÜN İDARİ BAŞVURU Y GİRİŞ Bu yazımızn amacı; idare ile yükümlü ya da ceza muhatabı arasındaki uyuşmazlıkların, yargı organlarına intikal etmeden başlangıç aşamasında çözümlenmesi yollarını göstermektir. Yükümlülerin gümrük

Detaylı

TDUB - BİLGİ NOTU BİLİRKİŞİLERİN BELİRLENMESİ VE GÖREVLENDİRİLMESİ

TDUB - BİLGİ NOTU BİLİRKİŞİLERİN BELİRLENMESİ VE GÖREVLENDİRİLMESİ TDUB - BİLGİ NOTU BİLİRKİŞİLERİN BELİRLENMESİ VE GÖREVLENDİRİLMESİ Türk Adli Yargı (Hukuk Yargısı ve Ceza Yargısı) ve İdari Yargı sistemlerinde Bilirkişilerin Belirlenmesi ve Görevlendirilmesi hakkında

Detaylı

4.900,00 TL 5.500,00 TL

4.900,00 TL 5.500,00 TL 01.01.2017-31.12.2017 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Kat Mülkiyeti Yasasından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 4.900,00 2 Mirasçılık belgesinin

Detaylı

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi

Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi Av. Ece KAVAKLI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ankara Halk Sağlığı Müdürlüğü Hukuk Birimi 02.11.2011 tarihli ve 28103 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

Detaylı

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN

AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN AİLE MAHKEMELERİNİN KURULUŞ, GÖREV VE YARGILAMA USULLERİNE DAİR KANUN Kanun No: 4787 Kabul Tarihi : 09/01/2003 Resmi Gazete Tarihi: 18/01/2003 Resmi Gazete Sayısı: 24997 AMAÇ VE KAPSAM Madde 1 - Bu Kanunun

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161

İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17402 Karar No. 2011/19618 Tarihi: 30.06.2011 İlgili Kanun / Madde 818.S.BK/161 CEZAİ ŞART KARŞILIKLIK İLKESİ BAKİYE ÜCRETİN YANINDA CEZAİ ŞARTINDA İSTENEBİLECEĞİ

Detaylı

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür .. A.Ş. Sn..( Müteselsil Kefil) Sn...( Müteselsil Kefil) Bankamız ile.. A.Ş arasındaki kredi ilişkisi çerçevesinde, ekte sizinle yapmayı arzu ettiğimiz Nakit Kredi Taahhütnamesinin bir örneği ve bu Taahhütnamenin

Detaylı

2013 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER

2013 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER 2013 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde, arabulucu ile uyuşmazlığın tarafları arasında geçerli

Detaylı

2015 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

2015 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 26 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29217 TEBLİĞ Adalet Bakanlığından: 2015 YILI ARABULUCULUK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Özel hukuk uyuşmazlıklarının arabuluculuk

Detaylı

2015 YILI İDARÎ YARGI ANA KARARNAMESİNDE UYGULANACAK PRENSİPLER

2015 YILI İDARÎ YARGI ANA KARARNAMESİNDE UYGULANACAK PRENSİPLER 2015 YILI İDARÎ YARGI ANA KARARNAMESİNDE UYGULANACAK PRENSİPLER I- GENEL PRENSİPLER 1-2015 Yılı Ana Kararnamesinde sürelerin hesaplanmasında 31/12/2015 tarihinin esas alınmasına, 2- Eş olan hâkim ve savcıların

Detaylı

Ceza Usul Hukuku (LAW 403) Ders Detayları

Ceza Usul Hukuku (LAW 403) Ders Detayları Ceza Usul Hukuku (LAW 403) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Ceza Usul Hukuku LAW 403 Güz 4 0 0 4 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Adli Yadım Bürosu ADLİ YARDIM BÜROSU

Adli Yadım Bürosu ADLİ YARDIM BÜROSU Adli Yadım Bürosu 8 ADLİ YARDIM BÜROSU Adli Yardım Bürosu Adli Yadım Bürosu 8. BÖLÜM ADLİ YARDIM BÜROSU Bireylerin hak arama özgürlüklerinin önündeki engelleri aşmak ve hak arama özgürlüğünün kullanımda

Detaylı

Çalışmanın devamında Yönetmelik in İş Kanunu na kıyasen farklılık taşıyan maddeleri değerlendirilmiştir:

Çalışmanın devamında Yönetmelik in İş Kanunu na kıyasen farklılık taşıyan maddeleri değerlendirilmiştir: BİR AVUKAT YANINDA, AVUKATLIK ORTAKLIĞINDA VEYA AVUKATLIK BÜROSUNDA ÜCRET KARŞILIĞI BİRLİKTE ÇALIŞAN AVUKATLARIN ÇALIŞMA ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK KAPSAMINDAKİ DÜZENLEMELERİN 4857 SAYILI İŞ KANUNUNA

Detaylı

GİRİŞ I. BELİRSİZ ALACAK DAVASI

GİRİŞ I. BELİRSİZ ALACAK DAVASI GİRİŞ 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun getirdiği en önemli yeniliklerden biriside, Hukuk Muhakemeleri Kanunun Belirsiz Alacak ve Tespit Davası başlıklı 107.

Detaylı

KALEM MEVZUATI ADL108 KISA ÖZET

KALEM MEVZUATI ADL108 KISA ÖZET KALEM MEVZUATI ADL108 KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1.ÜNİTE Kalem Sisteminin Yargı Örgütündeki Yeri ve Özellikleri GİRİŞ Yargılama

Detaylı

VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 3-1 VERGİ İNCELEME VE DENETİM PLANININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE SONUÇLARININ İZLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI ÖZET : 31/ 12/ 2010 tarihli

Detaylı

HDI Sigorta, Alman sigorta grubu HDI Gerling International AG nin Türkiye deki temsilcisidir.

HDI Sigorta, Alman sigorta grubu HDI Gerling International AG nin Türkiye deki temsilcisidir. HDI SİGORTA A.Ş. HDI Sigorta, Alman sigorta grubu HDI Gerling International AG nin Türkiye deki temsilcisidir. 110 YILLIK SİGORTA TECRÜBESİ ALMAN SİGORTA DEVİNİN MALİ GÜCÜ HDI International AG (Talanx):

Detaylı

Av. Mustafa ULU Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri

Av. Mustafa ULU Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri Av. Mustafa ULU Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşaviri MESLEKİ MALİ SORUMLULUK SİGORTASI 1219 Sayılı Kanun Ek 12.madde 21/1/2010-5947/8 md Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU. (Başvuru Numarası: 2014/13462) TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASA MAHKEMESİ BİRİNCİ BÖLÜM KARAR BARIŞ DERİN BAŞVURUSU (Başvuru Numarası: 2014/13462) Karar Tarihi: 22/12/2016 BİRİNCİ BÖLÜM KARAR Başkan ler Raportör Yrd. Başvurucu : Burhan ÜSTÜN

Detaylı

T.C. HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU

T.C. HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU T.C. HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU Sayı : 87742275-010.03-0124-2014 30/04/2014 Konu : En üst dereceli kolluk amirleri hakkındaki araştırma, inceleme ve soruşturma işlemleri GENELGE No: 3 Bilindiği

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2013/149. Karar No 2013/1034

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU İKİNCİ DAİRE KARARI Esas No 2013/149. Karar No 2013/1034 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu İkinci Dairesi aşağıda isimleri yazılı üyelerin katılımı ile tarihinde toplandı....eski Hâkimi hâlen emekli... (... ) ile... Hâkimi... (...) hakkında, Hâkimler ve Savcılar

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER

MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER MALİYE BAKANLIĞI BAŞHUKUK MÜŞAVİRLİĞİ VE MUHAKEMAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ GENELGELER 1 31 Sayılı BAHUM İç KONU; 659 sayılı KHK nın Adli uyuşmazlıkların sulh yoluyla halli, uzlaşma ve vazgeçme yetkileri başlıklı

Detaylı

Bazı makalelerde, bu iptal kararı ile kanuni temsilcilerin geçmişe yönelik sorumluluklarının kalktığına dair yorumlar okuyoruz.

Bazı makalelerde, bu iptal kararı ile kanuni temsilcilerin geçmişe yönelik sorumluluklarının kalktığına dair yorumlar okuyoruz. Not: Makaleler yazarın kişisel görüşünü ifade etmekte olup kaleme alındığı tarihteki mevzuat düzenlemeleri açısından geçerlidir. Daha sonra meydana gelecek değişimler uygulamada farklılık yaratabilir.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi 1 Onikinci Hafta Ünite 3 devam 2 Ünite III HARÇLAR KANUNU NDA BELİRTİLMİŞ ÖZEL DURUMLAR

Detaylı

ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU MÜRACAAT SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR:

ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU MÜRACAAT SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR: ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURU Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru 1982 Anayasası nın 148. ve 149. Maddeleri ile geçici 18. maddesi hükümleri ve ayrıca 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu

Detaylı