Fenomenoloji, 20. yüzyıl Avrupa felsefesi içindeki bir felsefe hareketidir. Felsefe yapmanın yeni bir tarzı olarak ileri sürüldü.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Fenomenoloji, 20. yüzyıl Avrupa felsefesi içindeki bir felsefe hareketidir. Felsefe yapmanın yeni bir tarzı olarak ileri sürüldü."

Transkript

1 Fenomenoloji, 20. yüzyıl Avrupa felsefesi içindeki bir felsefe hareketidir. Felsefe yapmanın yeni bir tarzı olarak ileri sürüldü. Bunu ileri süren kişi Edmund Husserl. Tarih: yılları.

2 Bu hareketin amacı: Felsefeyi, sözde/sahte sorunlar içine gömülmüş, soyut metafiziksel bir spekülasyon olmaktan çıkarmak. Felsefeyi hakiki sorunlarla, yaşayan/canlı deneyimle temasa geçirmek.

3 Fenomenolojinin kaynakları: Felsefedeki fenomenoloji hareketinin, William James in radikal empirizmi ile pek çok ortak noktaları vardır. Ama fenomenoloji asıl olarak, Franz Brentano nun deskriptif (betimleyici) psikoloji çalışmasının etkisi ile ortaya çıkmıştır. Deskriptif psikoloji: edimlerin ve bilinç içeriklerinin apriori bilimi.

4 Husserl i etkileyen kişiler: Husserl kendi fenomenoloji kavrayışı ile Descartes ın bilgi için güvenilir bir temel sunma projesi arasında bir bağlantı/paralellik görmüştür. Yine Husserl, kendi projesinin Neo-Kantçılık ile pek çok ortak noktayı paylaştığını görmüştür ve fenomenolojinin bir tür transandantal idealizm olduğunu kabul etmiştir.

5 Husserl i etkileyen kişiler: Husserl in çalışmaları onu ayrıca, zaman ve tarih üzerine olan bizim farkındalığımızı incelemeye yöneltmiş ve bu da yaşam-dünyası kavramını geliştirmeye ve Hegel de tinin fenomenolojisini andıran bir biçimde kültürün evrimini incelemeye kadar götürmüştür.

6 Fenomenolojinin konusu: Şeylerin fenomenolojik betimlemesi Şeylerin oldukları haliyle, bize göründükleri halleriyle betimlenmesi Fenomenoloji deneyimin her türlüsü ile ilgilenir. Yaşanan deneyimin içine girdiği sürece, neyin incelenebileceğine bir sınır konmaz.

7 Fenomenoloji bir felsefe akımıdır: Fenomenoloji basitçe bir yöntem/metod, proje veya görevler/işlemler kümesi gibi anlaşılamaz. O bir felsefe okulu/akımıdır. Bu akımın içine Husserl ve onun kişisel asistanları Edith Stein, Martin Heidegger, Eugen Fink, Ludwig Landgrebe Husserl in öğrencileri Roman Ingarden, Hedwig Conrad-Martius, Marvin Farber, Dorion Cairns, Alfred Schütz, Aron Gurwitsch ve diğer pek çokları girerler.

8 Fenomenoloji bir felsefe akımıdır: Fenomenoloji başka dillerde ve ülkelerde de etkili oldu. Başta Fransa da Emmanuel Levinas fenomenoloji alanında bir gelenek başlattı ki bu daha sonra, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Maurice Merleau-Ponty, Michel Henry, Paul Ricoeur ve diğer pek çokları tarafından ilerletilip geliştirildi.

9 Fenomenoloji bir felsefe akımıdır: Almanya da fenomenolojiye karşı çıkışlar da oldu. Rudolf Carnap mesela, Heidegger in metafizik hakkındaki görüşlerine karşı çıktı. Theodor Adorno, Max Horkheimer ve Frankfurt Okulu fenomenolojinin sınırlılıklarını marksizmin bakış açısından eleştirdiler.

10 Fenomenoloji bir felsefe akımıdır: Yine Almanya da başka çeşit felsefeler de fenomenolojiden doğup gelişti. Hans-Georg Gadamer fenomenolojik hermenötik akımını, Hannah Arendt ise modern dünyada insan eylemlerinin doğasını fenomenolojik bir bakışla ele alan bir felsefe geliştirdi. Jacques Derrida nın dekonstrüksiyon/yapıbozumculuğu da kökenlerini yine fenomenolojide bulduğumuz bir felsefedir.

11 Fenomenolojinin geleceği: Fenomenoloji asla Husserl in düşündüğü, istediği manada bir harekete dönüşmedi. Ama halen devam eden bilincin doğallaştırılması projesi karşısında, mevcut en kapsamlı/tutarlı felsefi seçeneği oluşturmaktadır. Bilincin yapılarını içeriden/içinden incelemeyi savunan fenomenoloji, Bilinci, doğa bilimleri ile üçüncü-şahıs perspektiflerine dayalı açıklamam çabalarına karşı bir meydan okumadır.

12 Fenomenolojinin geleceği: Ve bu iki yaklaşım arasındaki bu birbirine meydan okumanın 21. yüzyıl boyunca da devam etmesi bekleniyor.

13 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Çalışmaları ile fenomenolojiye öncülük etmiş önemli düşünürler arasında Immanuel Kant, Georg Wilhelm Friedrich Hegel ve Ernst Mach gösterilebilir. Ama fenomenolojiyi, felsefe yapmanın resmiyette yeni bir tarzı olarak ilk ileri süren kişi Edmund Husserl dir ( ).

14 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Mantıksal Soruşturmalar eserinin (ing. Logical Investigations, alm. Logische Untersuchungen) ikinci cildinin birinci baskısının giriş bölümünde fenomenoloji, yeni bir felsefe yapma tarzı olarak ilan edilir ( ) Burada Husserl, geniş kapsamlı bir bilgi kuramına duyulan ihtiyaçtan bahsederken düşünme ve bilme deneyimlerinin fenomenolojisinden söz eder.

15 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Burada Husserl, genel olarak deneyimlerin saf fenomenolojisini kasteder, yani bu fenomenolojinin konusunu kendi saf özünde sezgisel olarak yakalanabilen ve çözümlenebilen deneyimler oluşturur, yoksa deneysel olarak gözlemlenebilen ve gerçek olgular gibi ele alınan deneyimler değil.

16 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Husserl in sözleriyle: Bu fenomenoloji, deneyimleri özsel kavramlar ve onların özünü yöneten kurallar cinsinden betimlemeli Fenomenoloji, sezgide doğrudan doğruya bilinen özleri ve kökeni en saf haliyle bu özlerde bulunan bağlantıları ifade etmeli

17 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Görüldüğü gibi epistemolojik kavramlara açıklık kazandırılmasını hedefleyen Husserl in 1900 deki projesi, 1913 de saf bilincin olduğu haliyle apriori transandantal bilimine evrilmiştir Husserl in fenomenoloji kavrayışı derinleşip genişledikçe, kendisini yeni bir hareketin kurucusu gibi görmeye başlamıştır. Kendisi ve öğrencilerinin çabalarıyla da fenomenoloji hareketi aşama aşama gelişmiş ve bütün bir 20. yüzyıl Avrupa felsefesinin en önemli akımı haline gelmiştir.

18 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Husserl kendini bir öncü gibi görüyordu, köktenci bir kurucu gibi. Halkını transandantal öznelliğin ülkesine/topraklarına götüren bir Musa Öğrencileri örgütlüyor, tutkulu araştırma projeleri planlıyor, bilinç konusunun çeşitli alt dallarına yönelik fenomenolojileri destekliyordu.

19 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Husserl olgunluk döneminde iken, fenomenoloji uygulamasının, bakış açısında köktenci bir kayma, günlük hayata özgü doğal tutumun askıya alınması veya paranteze alınmasını dünyanın varlığını farzeden/varsayan dünyavarsayan yönelimsel edimlerin askıya alınması veya paranteze alınmasını gerektirdiğini düşünmeye başladı. Buna fenomenolojik indirgeme diyoruz.

20 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Ancak fenomenolojik indirgeme ile saf transandantal öznelliğin alanına geri dönebiliriz. Bu indirgeme olmazsa hakiki bir fenomenoloji uygulaması yapmak imkansızdır ona göre. Bu indirgeme olmaksızın yapılacak şey, bilincin doğalcı bir psikolojisinden öte bir şey olmayacaktır. Doğalcı bir psikoloji, bilinci dünyanın küçük bir eklenti-ucu gibi ele almaktır.

21 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Bu indirgeme fikrine Husserl in çok az öğrencisi ikna olmuştur. Ya bunu değersiz bir fikir olarak gördüler veya Husserl in tarif ettiği şekliyle indirgemenin olanaksız bir şey olduğunu düşündüler. Husserl i Neo-Kantçı idealizme saplanıp kalmakla suçladılar Oysa fenomenolojinin baştaki amacı felsefeyi Neo-Kantçılıktan kurtarıp özgürleştirmekti.

22 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Dolayısıyla Husserl in öğrencileri kendi araştırmalarına farklı yollardan devam ettiler Husserl giderek kendisini takipçileri olmayan bir öncü olarak görmeye başladı 1932 de kendisini fenomenolojik hareketin en büyük düşmanı ilan etti

23 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Bunun bir sonucu olarak, günümüzde fenomenolojik hareket sadece Husserl in çalışmalarından ibaret bir alan olarak görülmez, fenomenolojinin bir çok özgün uygulayıcılarının çalışmalarını da içerir, Başta Max Scheler ( ) ve Martin Heidegger in ( ) çalışmaları olmak üzere. Fransız filozof Paul Ricoeur, fenomenoloji Husserl den kopmaların/ayrılmaların tarihidir der. Husserlci sapkınlıkların tarihi

24 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Heidegger in Varlık ve Zaman eserinin yayımlanmasından sonra fenomenoloji, Husserl ve Heidegger in birleşik katkıları olarak anlaşılmaya başladı ve Levinas, Sartre, Merleau-Ponty ile Derrida da fenomenolojiyi böyle gördüler.

25 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Heidegger tek bir fenomenoloji diye bir şey yoktur der Bu çeşitliliğin bir sonucu olarak fenomenoloji, bir yöntem ve genel bir felsefe hareketi yönüyle, dar bir uzmanlar çevresinin dışında pek anlaşılamamıştır Fenomenoloji, onun altındaki takipçi oluşumlar olan yapısalcılık, post-yapısalcılık, yapıbozumculuk, çok-kültürlülük yaklaşımları ve genel olarak postmodernizmin gölgesinde kalmıştır.

26 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Fenomenolojinin üzerinde uzlaşılmış tek bir metodu/yöntemi yoktur. Bilinç, bilgi ve dünyaya dair üzerinde uzlaşılmış bir tez veya tezler kümesi yoktur Kendilerini fenomenoloji uygulayıcısı gören düşünürlerin birbirinden çok farklı ilgi alanları vardır Fenomenolojinin merkezi sorunlarının yorumunda ve fenomenolojinin metodu konusunda birbirinden ayrışan bir çok düşünür vardır

27 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Biz fenomenolojiyi bir felsefe yapma tarzı olarak ve onun önde gelen uygulayıcılarının felsefeleri olarak anlayacağız. Öncelikle bu alanın Franz Brentano daki başlangıçlarını ele alacağız. Brentano, yeni doğmakta olan psikoloji bilimi için felsefi bir temel oluşturma amacındaydı Psikolojiyi, Kartezyen felsefede bilincin zorunlu apaçıklığın alanı olarak keşfedilişi ile bağlantılandırmak istiyordu.

28 Fenomenoloji ve 20. yüzyıl Avrupa Felsefesi Brentano nun bilincin yönelimsel yapısını keşfetmesi ve bilincin bilimsel betimlenmesi projesi ile bu alana yaptığı katkıyı ele aldıktan sonra, Sırasıyla biri fenomenolojinin kurucusu diğeri dönüştürücüsü olan Husserl ve Heidegger i ele alacağız Husserl ve Heidegger den sonra, Hans-Georg Gadamer, Hannah Arendt, Emmanuel Levinas, Jean-paul Sartre, Maurice Merlau-Ponty ve Jacques Derrida nın fenomenolojik yaklaşımlarına eğileceğiz

29 Fenomenoloji nedir? Bir dogmalar, sabit yargılar kümesi veya bir sistem değildir. Felsefe yapmanın radikal (köktenci) bir tarzı Bir sistemden ziyade bir uygulama Radikal, gelenek-karşıtı bir felsefe tarzı Amacı, mevzunun hakikatine varmak, fenomenleri betimlemek Fenomenleri bize göründükleri biçimde, kendilerini bilince gösterdikleri biçimde, kendilerini deneyimleyen kişiye göründükleri biçimde olabildiğince geniş betimlemek

30 Fenomenoloji nedir? Bunun için de ilk olarak deneyime bindirilen bütün hatalı-yapılanmaları, dayatma ve yüklemeleri elemekle, engellemekle işe başlanır. Bunların kaynakları dinsel veya kültürel gelenekler, günlük hayata özgü sağduyu anlayışı ve hatta bilimin kendisi olabilir Fenomenlere açıklamaları dayatmadan önce fenomenleri içinden anlamak gerekir

31 Fenomenoloji nedir? Buna önyargılardan kurtulmak da diyebiliriz Geleneklerin paranteze alınması Dışarıdan dayatma araştırma yöntemlerinin egemenliğine karşı çıkmak Fenomenolojinin kurucuları felsefenin yenilenmesi gereğini savunuyorlardı Herhangi bir tarihsel geleneğe bağlı olmayan köktenci bir felsefi soruşturmaya duyulan ihtiyacı dillendiriyorlardı

32 Fenomenoloji nedir? Her türlü dogmatizmin reddedilmesini Apriori metafiziksel öncüllerin askıya alınmasını Özellikle Yeni-Hegelcilikteki ve pozitivizmdeki, bilginin doğasına ilişkin önceki izahların askıya alınmasını ve bütün bunların yerine dikkatimizi doğrudan şeylerin kendisine yöneltmemiz gerektiğini savundular

33 Fenomenoloji nedir? Fenomenoloji bizim gerçeklikle olan yaşayan/canlı bağlantımızın yeniden diriltilmesi olarak görülüyordu Ondokuzuncu yüzyıl felsefesine özgü, örneğin Neo-Kantçılığa özgü sorunların akademik tarzda, kuru ve sıkıcı bir biçimde tartışılmasından uzak durmak olarak anlaşılıyordu

34 Fenomenoloji nedir? Felsefeyi, onu yaşayan insan öznesinin hayatına geri getirerek yeniden canlandırmak Somut olana, tüm zenginliği ve çeşitliliği ile yaşanan insan deneyimine geri dönmek suretiyle felsefeyi yenilemek Sartre ve Merleau-Ponty fenomenolojiyi, İnsan varoluşu hakkındaki dar/kısıtlı deneyci ve psikolojik varsayımların ötesine geçmenin yordamları/araçları toplamı Felsefenin bakışını her şeyi kapsayacak kadar genişletmek, hayatı yaşandığı haliyle yakalamak olarak görüyorlardı

35 Fenomenoloji nedir? Örneğin bir şarap bardağı üzerine bile felsefe yapılabilir Sartre a göre fenomenoloji, kişinin kendi hissel, duygusal ve imgesel/yaratıcı/hayalperest yaşamının dikkatli bir şekilde taslağını çıkarmasına imkan veren bir uygulamadır İnsan yaşamının psikolojinin katı nesnel tarzı ile betimlenmesi değil, anlam dolu yaşandığı haliyle betimlenmesidir

36 Fenomenoloji nedir? Sartre ın utanma ve kendi kendini aldatma deneyimleri üzerine olan izahları fenomenolojik betimlemenin klasikleri arasında kabul edilir. Yine Levinas ın fenomenolojisi başka insan varlıklarının benim deneyim ufkum içinde nasıl barındıkları ve kendilerini bana bir talep/ihtiyaç/istem olarak sunmaları konusunda, beni kendimi-tatmin ve kendi kaygılarımın küresi dışına çağırmaları konusunda oldukça özenlidir

37 Fenomenoloji nedir? Fenomenoloji geleneksel felsefe sorunları konusunda ortaya çıkan çıkmazları, aşılmaz engelleri aştığını iddia eder. Mesela dış dünyanın varlığı/gerçekliğine dair geleneksel şüphecilikle ilgili sorun, bu dünyaya olan doğal inancımızı haklı kılacak rasyonel temeller bulma ihtiyacı değildir, Bundan önce, böyle bir kaygının nasıl ortaya çıkabildiğini açıklama sorunudur.

38 Fenomenoloji nedir? Hem Husserl hem Heidegger, bilgiye dair temsilciliğe/simgeciliğe dayanan (representasyonalist) geleneksel izahları, mesela Locke çu ideler kuramını reddederler Locke bilgiyi, zihnin dışında varolanların içsel zihinsel temsiller veya kopyalar üzerinden zihin içine yansıtılması ile açıklamaya çalışır Fenomenoloji böyle temsilci yaklaşımları toptan reddeder ve saçma kabul eder

39 Fenomenoloji nedir? Bizim deneyimimiz olması gerektiği gibi doğru bir biçimde betimlendiğinde, dünyaya doğrudan tutunan/bağlı olmanın deneyimi olarak kendini sunar Yani, bilgiye ilişkin herhangi bir felsefi izah bu en derin deneyimsel tanıklığa/kanıtlara sadık kalmak durumundadır Her şeyden önce fenomenoloji, bilfiil deneyimlendiği haliyle bilincin doğasına yakın bir dikkat yöneltmek zorundadır Felsefi geleneğin yaptığı gibi veya sağduyu yaklaşımının yaptığı tarzda onu resmetmemelidir

40 Fenomenoloji nedir? Bu yüzden, bilincin deneyimlerini bir kutunun içindeki nesneler gibi düşünmemeliyiz Deneyim dünyaya açılan bir pencere değildir Sanki tüm deneyimden önce varolan bir dünya, ışığını bu pencereden bilinç denen kapalı odaya göndermektedir Deneyim, bilince yabancı olanın bilincin içine alınması değildir Deneyim bir icradır (performans), öyle ki deneyimleyen kişi, orada olarak deneyimlenir

41 Fenomenoloji nedir? Deneyimleyenin orada olması, onun ne olduğunu da belirtir Kendini orada deneyimleyen, olmanın tüm içeriği ve tarzını kendi kendine deneyimler Bunu deneyimin kendi yönelimselliği içinde gerçekleşen performansla yapar Fenomenoloji şeyleri/varlıkları bilince kendilerini açtıkları halleri ile ve büyük bir özenle betimlemek durumundadır

42 Fenomenoloji nedir? Bir başka deyimle, ele alınan sorunlar, şeyler ve olaylar, bilince görünme tarzları ile birlikte göz önüne alınmalıdır.

43 Fenomenoloji teriminin kökenleri Bu terim ilk olarak 18. yüzyıl felsefe metinlerinde kullanıldı. Lambert, Herder, Kant, Fichte ve Hegel in eserlerinde geçer. Wolff un öğrencisi Johann Heinrich Lambert, kendi eseri Novus Organon un bir bölümünün başlığında fenomenoloji terimini kullanır Burada görünüşün bilimi anlamında kullanılmıştır ve görünüşlerden hakikate götüren bir bilim olduğu kabul edilmiştir, optik gibi

44 Fenomenoloji teriminin kökenleri Kant, Lambert le olan mektuplaşmalarında (1770) bu terimi kullanmıştır Ona göre metafiziği önceleyen, oldukça ayrıksı ama sınırlı anamda olumsuz bir bilim olmalıdır: phenomenologica generalis Daha sonra başka bir mektupta (1772) genel olarak fenomenolojiden bahseder ki bu da içeriği bakımından gelişip, Saf Aklın Eleştirisi kitabının Transandantal Estetik bölümüne dönüşecektir.

45 Fenomenoloji teriminin kökenleri Kant bu terimi olgunluk dönemi eserlerinde de kullanmıştır. Doğal Bilimin Metafiziksel Temelleri (1786) eserinin bütün bir bölümünün başlığını Fenomenoloji koymuştur. Burada hareket veya durağanlık, dışsal duyulara görünüşleri ile ilişkili olarak ele alınmaktadır. Demek ki Kant a göre fenomenoloji, şeylerle onların bize görünüş tarzları içinde ilgilenen bir bilimdir, örneğin göreli hareket veya renk gibi gözlemciye bağımlı olan özelliklerle ilgilenen bir bilim

46 Fenomenoloji teriminin kökenleri Hegel de bu terimi kullanan filozofların başında gelir. Hegel Kant ı eleştirir Hegel e göre Kant kendisi bir bilinç olmayan, bir zihin kavrayışı geliştirmiştir Hegel e göre Kant ın felsefesi sadece bir zihin fenomenolojisinden ibaret kalmıştır Hegel bu terimi eserinin başlığında kullanmakla onu meşhur etmiş kişi sayılır: Tinin Fenomenolojisi (ing. Phenomenology of Spirit, alm. Phänomenologie des Geistes) (1807)

47 Fenomenoloji teriminin kökenleri Hegel in bu eseri 19. yüzyıl boyunca gölgede kalmış ve sınırlı bir etki yaratmıştır lerde ve 1930 larda özellikle Fransa da Alexander Kojeve, Jean Hyppolite, Jean Wahl, Merleau-Ponty ve diğerleri Hegel e fenomenolojik yöntemin asıl atası olarak bakmaya başladılar Johann Gottlieb Fichte de ( ) kendi eserinde (1804) bilinçten bağımsızmış gibi yanılsamalı bir görünmesi olan görünüş dünyasının bilinçten türeyiş tarzına işaret etmek için bu terimi kullandı

48 Fenomenoloji teriminin kökenleri Terimin bu önceki eski kullanımlarına rağmen, Husserl e esin kaynağı olan Kant veya Hegel değil Franz Brentano idi Brentano bu terimi kendi eserlerinde ilk defa 1889 da kullandı. Brentano nun arkadaşı olan fizikçi Ernst Mach da 1894 de bir genel fiziksel fenomenoloji bilimi önerisinde bulundu

I. Ders. Prof. Dr. Ertuğrul Rufayi TURAN FEL 402 Çağdaş Felsefe II Ders Notları. M. Merleau-Ponty ( )

I. Ders. Prof. Dr. Ertuğrul Rufayi TURAN FEL 402 Çağdaş Felsefe II Ders Notları. M. Merleau-Ponty ( ) I. Ders M. Merleau-Ponty (1908-1961) Varoluşsal fenomenoloji, çıkış noktasıdır. Husserl in epokhe ve aşkınsal indirgeme sinden etkilenmiştir. Bu, bilincin görüngübilimsel açımlanışıdır. Psikolojideki davranışçı

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2 Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3 Sosyal Biliş ÜNİTE:4 Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 1 Tutum ve Tutum Değişimi ÜNİTE:6 Kişilerarası Çekicilik ve Yakın İlişkiler

Detaylı

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri

ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı. ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri. ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:1 Psikolojinin Tanımı ve Kapsamı ÜNİTE:2 Psikolojide Araştırma Yöntemleri ÜNİTE:3 Sinir Sisteminin Yapısı ve İşlevleri ÜNİTE:4 Bilişsel Psikoloji 1 ÜNİTE:5 Çocuklukta Sosyal Gelişim ÜNİTE:6 Sosyal

Detaylı

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan

Bilgisayar II, 2013-2014 Bahar, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 08-15 Nisan FİLOZOF BEYİN Yücel KILIÇ İstanbul Kültür Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Bilgisayar II: «Konular ve Sunumlar» İstanbul, 08-15 Nisan

Detaylı

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi

philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi FELSEFE NEDİR? philia (sevgi) + sophia (bilgelik) Philosophia, bilgelik sevgisi Felsefe, bilgiyi ve hakikati arama işi Felsefe değil, felsefe yapmak öğrenilir KANT Felsefe, insanın kendisi, yaşamı, içinde

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed=0 1 / 5 22.05.2018 15:50 Fen - Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Detaylı

Matematik Ve Felsefe

Matematik Ve Felsefe Matematik Ve Felsefe Felsefe ile matematik arasında, sorunların çözümüne dayanan, bir bağlantının bulunduğu görüşü Anadolu- Yunan filozoflarının öne sürdükleri bir konudur. Matematik Felsefesi ; **En genel

Detaylı

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma

Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma İÇİNDEKİLER Bölüm 1: Felsefeyle Tanışma 1. FELSEFE NEDİR?... 2 a. Felsefeyi Tanımlamanın Zorluğu... 3 i. Farklı Çağ ve Kültürlerde Felsefe... 3 ii. Farklı Filozofların Farklı Felsefe Tanımları... 5 b.

Detaylı

HABERE FENOMENOLOJİK YAKLAŞIM

HABERE FENOMENOLOJİK YAKLAŞIM HABERE FENOMENOLOJİK YAKLAŞIM F E N O M E N O L O J I N E D I R? T E M E L D Ü Ş Ü N Ü R L E R I / F I L O Z O F L A R ı K I M L E R D I R? T E M E L Ö N E R M E L E R I N E D I R? G E R Ç E K L I Ğ I

Detaylı

AŞKIN BULMACA BAROK KENT

AŞKIN BULMACA BAROK KENT AŞKIN BULMACA 18.yy'da Aydınlanma filozoflarıyla tariflenen modernlik, nesnel bilimi, evrensel ahlak ve yasayı, oluşturduğu strüktür çerçevesinde geliştirme sürecinden oluşur. Bu adım aynı zamanda, tüm

Detaylı

BILGI FELSEFESI. Bilginin Doğruluk Ölçütleri

BILGI FELSEFESI. Bilginin Doğruluk Ölçütleri BILGI FELSEFESI Bilginin Doğruluk Ölçütleri Bilimsel bilgi Olgusal evreni, toplum ve insanı araştırma konusu yapar. Bilimler; Formel bilimler Doğa bilimleri Sosyal bilimler olmak üzere üç grupta incelenir.

Detaylı

Kitap A dı Yayınevi. Wilhelm von Humbold 2012 141-147. Batı Düşüncesi İSAM Yayınları 2009. Husserl Say Yayınları 2006. Yayın Yılı Ahmet Cevizci

Kitap A dı Yayınevi. Wilhelm von Humbold 2012 141-147. Batı Düşüncesi İSAM Yayınları 2009. Husserl Say Yayınları 2006. Yayın Yılı Ahmet Cevizci Mezun Olduğu Fakülte Fakülte Mezuniyet Dokuzeylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yüksek Lisans Tez Adı Enstitü Yer Yıl Nietzsche'nin Postmodernizme Bakımından Etkileri Uludağ Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü

Detaylı

I. KİTAP: BATI FELSEFE GELENEĞİ: ÖĞRETİ VE KAVRAMLAR AÇISINDAN YAKLAŞIM FELSEFEYE GİRİŞ

I. KİTAP: BATI FELSEFE GELENEĞİ: ÖĞRETİ VE KAVRAMLAR AÇISINDAN YAKLAŞIM FELSEFEYE GİRİŞ I. KİTAP: BATI FELSEFE GELENEĞİ: ÖĞRETİ VE KAVRAMLAR AÇISINDAN YAKLAŞIM FELSEFEYE GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM İnsan kültürünün biçimleri: Büyü, din, bilim ve sanat... 17 1. Büyü...17 2. Teknik...19 3. Din...21

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23

İÇİNDEKİLER. Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 İÇİNDEKİLER Yedinci Baskıya Önsöz 15 İkinci Baskıya Önsöz 16 Önsöz 17 GİRİŞ 19 I. BÖLÜM FELSEFE ÖĞRETİMİ 23 I. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 23 A. Eğitim ve Öğretim 23 B. Felsefe Eğitimi ve Öğretimi 24 II.

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK DERS PROGRAMI (İNG. KAPANDIKTAN SONRA) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0 3

Detaylı

Prof. Dr. Ertuğrul Rufayi TURAN FEL 402 Çağdaş Felsefe II Ders Notları

Prof. Dr. Ertuğrul Rufayi TURAN FEL 402 Çağdaş Felsefe II Ders Notları III. DERS Dünya-içinde-olmak, fiziksel zihinsel ayrımından önce gelir. Bu ayrım düşünseldir. Ponty ye göre, beden olarak insanın benliği, görüngübilimsel-ontolojik kendi-için-şey dir. Sartre da kendi-için-şey,

Detaylı

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER Fowler ın kuramını oluşturma sürecinde, 300 kişinin yaşam hikayelerini dinlerken iki şey dikkatini çekmiştir: 1. İlk çocukluğun gücü. 2. İman ile kişisel

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: FEL 3004

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Kodu: FEL 3004 Dersi Veren Birim: Felsefe Dersin Türkçe Adı:. Yüzyılda Felsefe I. Dersin Orjinal Adı:. Yüzyılda Felsefe I. Dersin Düzeyi:(Ön lisans, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Lisans Dersin Kodu: FEL 3 Dersin Öğretim

Detaylı

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL

EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ. 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL EĞİTİMİN FELSEFİ TEMELLERİ 3. Bölüm Eğitim Bilimine Giriş GÜLENAZ SELÇUK- CİHAN ÇAKMAK-GÜRSEL AKYEL FELSEFENİN ANLAMI Philla (sevgi, seven) Sophia (Bilgi, bilgelik) PHILOSOPHIA (Bilgi severlik) FELSEFE

Detaylı

ÜNİTE:1. Felsefe Nedir? ÜNİTE:2. Epistemoloji ÜNİTE:3. Metafizik ÜNİTE:4. Bilim Felsefesi ÜNİTE:5. Etik ÜNİTE:6. Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7.

ÜNİTE:1. Felsefe Nedir? ÜNİTE:2. Epistemoloji ÜNİTE:3. Metafizik ÜNİTE:4. Bilim Felsefesi ÜNİTE:5. Etik ÜNİTE:6. Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7. ÜNİTE:1 Felsefe Nedir? ÜNİTE:2 Epistemoloji ÜNİTE:3 Metafizik ÜNİTE:4 Bilim Felsefesi ÜNİTE:5 Etik 1 ÜNİTE:6 Siyaset Felsefesi ÜNİTE:7 Estetik ÜNİTE:8 Eğitim Felsefesi 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM

Detaylı

YAPAY ZEKA VE BELLEK. Aziz F. Zambak. Hafıza Çalıştayı Nesin Matematik Köyü, Şirince Ekim 2011

YAPAY ZEKA VE BELLEK. Aziz F. Zambak. Hafıza Çalıştayı Nesin Matematik Köyü, Şirince Ekim 2011 YAPAY ZEKA VE BELLEK Aziz F. Zambak Hafıza Çalıştayı Nesin Matematik Köyü, Şirince 27-30 Ekim 2011 SUNUM TASLAĞI Felsefe Tarihi İçinde Bellek Tasarımı Bellek Kavramına Modern Bilişsel Bakış İtirazlar Eyleyici-Temelli

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER

DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN İNCELENDİĞİ SİSTEMLER Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT Davranış Bilimleri I. Fizyobiyolojik Sistem A Biyolojik Yaklaşım II. Psikolojik Sistem B. Davranışçı Yaklaşım C. Gestalt

Detaylı

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni Estetik güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır. A.G. Baumgarten SANATA FELSEFE İLE BAKMAK ESTETİK Estetik; güzelin ne olduğunu sorgulayan

Detaylı

Farkındalık sadece içerden açılan bir kapıdır

Farkındalık sadece içerden açılan bir kapıdır Farkındalık sadece içerden açılan bir kapıdır Çalışanlarınızın zorlu gelişim yolculuklarındaki ilk ve en önemli basamağın farkındalık olduğunu artık biliyoruz, ancak nasıl oluyor da o evreye dokunmakta

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI A PROGRAM ADI : Felsefe İngilizce Lisans Programı...SINIF /...YARIYIL* ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ Dersin ön koşulu var mı? ***** İntibak Dersi mi? **** ** Kredisi ** YDF 0 YDA 0 Foreign Language

Detaylı

Dr.Öğr.Üyesi Serdar SAYGILI

Dr.Öğr.Üyesi Serdar SAYGILI Dr.Öğr.Üyesi Serdar SAYGILI ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1978 Adana/Tufanbeyli T: 352207666633703 352207666633703

Detaylı

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ İÇERİKLERİ I. ÖĞRETİM

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ İÇERİKLERİ I. ÖĞRETİM FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS DERSLERİ İÇERİKLERİ I. ÖĞRETİM FEL 101 Felsefeye Giriş 2 0 2 Ders, felsefece düşünmenin ne türden bir düşünme etkinliği olduğunu tanıtlamayı; felsefenin genel yapısını ve onun temel

Detaylı

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ

FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFİ PROBLEMLERE GENEL BAKIŞ FELSEFENİN BÖLÜMLERİ A-BİLGİ FELSEFESİ (EPİSTEMOLOJİ ) İnsan bilgisinin yapısını ve geçerliğini ele alır. Bilgi felsefesi; bilginin imkanı, doğruluğu, kaynağı, sınırları

Detaylı

Sanatsal Güzel, Estetik Yargı ve Toplumsal Geçerlilik Mersin Üniversitesi, Mart 2011

Sanatsal Güzel, Estetik Yargı ve Toplumsal Geçerlilik Mersin Üniversitesi, Mart 2011 Doç. Dr. Doğan GÖÇMEN Adıyaman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Sanatsal Güzel, Estetik Yargı ve Toplumsal Geçerlilik Mersin Üniversitesi, 25-26 Mart 2011 «Her şey mümkündür.» «Zevkler

Detaylı

KESİN BİR BİLİM OLARAK FELSEFENİN KARTEZYEN DAYANAKLARI

KESİN BİR BİLİM OLARAK FELSEFENİN KARTEZYEN DAYANAKLARI KESİN BİR BİLİM OLARAK FELSEFENİN KARTEZYEN DAYANAKLARI Kamuran GÖDELEK ÖZET Felsefenin kesin bir bilim olarak yeniden yapılandırılması Husserl felsefesinin ana ereklerinden biridir. Husserl e göre felsefenin

Detaylı

FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ

FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ FELSEFİ YAPIDA EĞİTİM MODELLERİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ FELSEFE Felsefe, kavramlar yaratmayı içeren bir disiplindir.

Detaylı

Modern Felsefenin Kısa Tarihi

Modern Felsefenin Kısa Tarihi Roger Scruton Modern Felsefenin Kısa Tarihi Çevirenler Utku Ozmakas - Ümit Hüsrev Yolsal dipnot yayınları İÇİNDEKİLER Birinci Baskıya Önsöz 7 İkinci Baskıya Önsöz 10 GİRİŞ 1 Felsefe Tarihi ve Düşünce Tarihi

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN

Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Yrd.Doç.Dr. CENGİZ İSKENDER ÖZKAN Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1994-2000 Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Pr. 2000-2003 Yüksek Lisans Hacettepe Üniversitesi Edebiyat

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Prof. Dr. Tevhide Kargın Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Tanım: Kabaca değerlendirme bir birey hakkında

Detaylı

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL DERSLERİ FEL-101 Felsefeye Giriş Felsefenin temel problem, kavram, akım ve alt disiplinlerine genel bir giriş. FEL-103 Eskiçağda Felsefe Kredi (Teorik-Pratik-Lab.)

Detaylı

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ Felsefe Bölümü DERS İÇERİKLERİ I.SINIF I.YARIYIL FL 101 FELSEFEYE GİRİŞ I Etik, varlık, insan, sanat, bilgi ve değer gibi felsefenin başlıca alanlarının incelenmesi

Detaylı

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ FELSEFE BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ FEL 101 Felsefeye Giriş 2 0 2 Ders, felsefece düşünmenin ne türden bir düşünme etkinliği olduğunu tanıtlamayı; felsefenin genel yapısını ve onun temel alt

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM FELSEFENİN AMAÇLARI VE DEĞERLERİ 7

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM FELSEFENİN AMAÇLARI VE DEĞERLERİ 7 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM FELSEFENİN AMAÇLARI VE DEĞERLERİ 7 İKİNCİ KISIM YANLIŞ FELSEFİ TUTUMLAR DOGMATİZM, KRİTİSİZM, SEZGİCİLİK VE DOLAYSIZ ÖĞRETİLERİ 31 ÜÇÜNCÜ KISIM DİYALEKTİK MANTIK 73 DÖRDÜNCÜ KISIM

Detaylı

Sanat eseri, temelinde uygulama olan ve gözle görülür olarak ortaya çıkan olgulardır. Daha geniş bir çerçeveden sanat toplumsal,

Sanat eseri, temelinde uygulama olan ve gözle görülür olarak ortaya çıkan olgulardır. Daha geniş bir çerçeveden sanat toplumsal, SANATıN FELSEFİ AÇıDAN SINIFLANDIRILMASI Mutlu ERRAv- Sanat eseri, temelinde uygulama olan ve gözle görülür olarak ortaya çıkan olgulardır. Daha geniş bir çerçeveden sanat toplumsal, düşünsel, bireysel

Detaylı

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ. I.Sınıf - I. Yarıyıl Dersleri

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ. I.Sınıf - I. Yarıyıl Dersleri DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ I.Sınıf - I. Yarıyıl Dersleri FEL115 - Felsefeye Giriş (Z) Dersin Amacı: Felsefe disiplinini tanıtmak ve temel kavramlarına ilişkin bilgi

Detaylı

BİLGİ KURAMINA GİRİŞ

BİLGİ KURAMINA GİRİŞ bilimname II, 2003/2, 3-12 BİLGİ KURAMINA GİRİŞ Prof. Dr., Uludağ Ü. Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi kadir@uludag.edu.tr Epistemoloji, felsefenin en temel alanlarından birisidir. Bu çalışmada epistemolojinin

Detaylı

BİRDEN GÜNGÖREN BULGAN GEORG JELLİNEK İN HAK VE DEVLET KURAMI

BİRDEN GÜNGÖREN BULGAN GEORG JELLİNEK İN HAK VE DEVLET KURAMI BİRDEN GÜNGÖREN BULGAN GEORG JELLİNEK İN HAK VE DEVLET KURAMI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII GİRİŞ...1 Jellinek in Yaşadığı Dönem, Hayatı, Eserleri ve Onu Etkileyen Düşünürler...5 1.1. Jellinek

Detaylı

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir?

11/26/2010 BİLİM TARİHİ. Giriş. Giriş. Giriş. Giriş. Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri. Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim Tarihi Dersinin Bileşenleri BİLİM TARİHİ Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK Bilim nedir? Ve Bilim tarihini öğrenmek neden önemlidir? Bilim tarihi hangi bileşenlerden oluşmaktadır. Ders nasıl işlenecek? Günümüzde

Detaylı

Psikolojinin Felsefi Temelleri (PSY 112) Ders Detayları

Psikolojinin Felsefi Temelleri (PSY 112) Ders Detayları Psikolojinin Felsefi Temelleri (PSY 112) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojinin Felsefi Temelleri PSY 112 Bahar 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

KESİNBİLİM ARAYIŞINDA HUSSERL'İN NATURALİZM ELEŞTİRİSİ

KESİNBİLİM ARAYIŞINDA HUSSERL'İN NATURALİZM ELEŞTİRİSİ bilimname II, 2003/2, 97-102 KESİNBİLİM ARAYIŞINDA HUSSERL'İN NATURALİZM ELEŞTİRİSİ Dr., Sakarya Ü. İlahiyat f. Husserl in felsefe tasarımı, tüm a priori bilimlerin aynı çatı altında toplanmasını sağlayacak

Detaylı

BİLİŞSEL PSİKOLOJİ VE BİLGİ İŞLEME MODELİ BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI

BİLİŞSEL PSİKOLOJİ VE BİLGİ İŞLEME MODELİ BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL PSİKOLOJİ VE BİLGİ İŞLEME MODELİ BİLGİ İŞLEME SÜREÇ VE YAKLAŞIMLARI BİLİŞSEL PSİKOLOJİ Neisser (1967) yılında bilişsel psikolojiyi; «Biliş terimi, duyusal girdilerin dönüştürüldüğü, azaltıldığı,

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi (PSY 202) Ders Detayları

Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi (PSY 202) Ders Detayları Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi (PSY 202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi PSY 202 Bahar 3 0 0 3 6 Ön

Detaylı

Türk Felsefe Tarihi. Fenomenolojinin Türkiye Serüveni. Kasım KÜÇÜKALP. Cilt 9 Sayı [AYRI BASIM]-

Türk Felsefe Tarihi. Fenomenolojinin Türkiye Serüveni. Kasım KÜÇÜKALP. Cilt 9 Sayı [AYRI BASIM]- Cilt 9 Sayı 17 2011 Türk Felsefe Tarihi -[AYRI BASIM]- Türkiye Araşt rmalar Literatür Dergisi, Cilt 9, Sayı 17, 2011, 273-312 Fenomenolojinin Türkiye Serüveni Kasım KÜÇÜKALP Cilt: 9 Sayı: 17 2011 Yılda

Detaylı

Yakın Çağ da Hukuk. Jeremy Bentham bu dönemde doğal hukuk için "hayal gücünün ürünü" tanımını yapmıştır.

Yakın Çağ da Hukuk. Jeremy Bentham bu dönemde doğal hukuk için hayal gücünün ürünü tanımını yapmıştır. Yakın Çağ da Hukuk Yazan: Av. BURCU TAYANÇ Yakın Çağ, çoğu tarihçinin Fransız Devrimi ve Sanayi Devrimi ile başladığını kabul ettiği, günümüzde de devam eden tarih çağlarından sonuncusudur. Bundan dolayı

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Law 221 3 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

BİZ, MELEKLER - DRUNVALO

BİZ, MELEKLER - DRUNVALO BİZ, MELEKLER - DRUNVALO http://www.kosulsuz-sevgi.com/ruhu-yukselten-yazilar/biz-melekler-drunvalo-2/ Drunvalo Melchizedek En azından, Sümer de 6000 yıl önce uygarlık başladığından beri, melekler insan

Detaylı

1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı. 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus

1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı. 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus 1.Tarih Felsefesi Nedir? 2.Antikçağ Yunan Dünyasında Tarih Anlayışı 3.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-I: Hıristiyan Ortaçağı ve Augustinus 4.Tarih Felsefesinin Ortaçağdaki Kökenleri-2: İslâm Ortaçağı

Detaylı

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS

ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS ORTAÇAĞ FELSEFESİ MS.476-1453 Ortaçağ Batı Roma İmp. nun yıkılışı ile İstanbul un fethi ve Rönesans çağının başlangıcı arasındaki dönemi, Ortaçağ felsefesi ilkçağ felsefesinin bitiminden modern düşüncenin

Detaylı

ÜNİTE:1. Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2. Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3. Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4

ÜNİTE:1. Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2. Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3. Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4 ÜNİTE:1 Sanayi Sonrası Toplum: Daniel Bell ÜNİTE:2 Alain Touraine: Modernlik ve Demokrasi ÜNİTE:3 Postmodern Sosyal Teori ÜNİTE:4 Zygmunt Bauman: Modernlik ve Postmodernlik ÜNİTE:5 Tüketim Toplumu, Simülasyon

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME)

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME) İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ FELSEFE BÖLÜMÜ 8 YARIYILLIK (DÖRT YIL) DERS PROGRAMI (YENİ DÜZENLEME) BİRİNCİ YARIYIL DERSLERİ 101 Felsefeye Giriş I Z 2 2 0 2 5 103 İlkçağ Felsefesi I Z 3 3 0

Detaylı

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal Psikolojiye Giriş PSY 201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. TUNCAY SAYGIN

Yrd.Doç.Dr. TUNCAY SAYGIN Yrd.Doç.Dr. TUNCAY SAYGIN Fen-edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Türk İslam Düşünce Tarihi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1997-2001 Lisans Atatürk Üniversitesi 2001-2003 Yüksek Lisans Atatürk Üniversitesi

Detaylı

bilgilerle feminizm hakkında kesin yargılara varıp, yanlış fikirler üretmişlerdir. Feminizm ya da

bilgilerle feminizm hakkında kesin yargılara varıp, yanlış fikirler üretmişlerdir. Feminizm ya da YANLIŞ ALGILANAN FİKİR HAREKETİ: FEMİNİZM Feminizm kelimesi, insanlarda farklı algıların oluşmasına sebep olmuştur. Kelimenin anlamını tam olarak bilmeyen, merak edip araştırmayan günümüzün insanları,

Detaylı

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER

MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER MİSYON, VİZYON VE DEĞERLER KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ KURUMSAL KÜLTÜRÜMÜZ VE DEĞERLERİMİZ GÜVEN Dürüstlüğümüz, doğruluğumuz ve etik iş uygulamalarımız ile güven kazanırız. Doğruluk ve yüksek

Detaylı

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3

ÜNİTE:1. Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2. Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 ÜNİTE:1 Toplumsal Yapıyı Açıklayan Kavram ve Kuramlar ÜNİTE:2 Türkiye de Kültür ve Kültürel Değişim ÜNİTE:3 Türkiye de Aile Kurumu ve Nüşusla İlgili Sorunlar ÜNİTE:4 Türkiye de Eğitim Kurumu ve Sorunları

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

Nazım Gökel. Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, (Dahili: 1410)

Nazım Gökel. Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, (Dahili: 1410) Nazım Gökel Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, 113. 0090-348- 8222350 (Dahili: 1410) ngokel@aol.com EĞİTİM Boğaziçi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (Doktora) Sistematik

Detaylı

MERLEAU-PONTY. Emre Şan

MERLEAU-PONTY. Emre Şan MERLEAU-PONTY Emre Şan 1982 de Denizli de doğdu. Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü nde eğitim gördü. Paris 1 Panthéon Sorbonne Üniversitesi nde yüksek lisans yaptı. 2011 yılında aynı üniversitede

Detaylı

DİNİ GELİŞİM. Bilişsel Yaklaşım Çerçevesinde Tanrı Tasavvuru ve Dinî Yargı Gelişimi

DİNİ GELİŞİM. Bilişsel Yaklaşım Çerçevesinde Tanrı Tasavvuru ve Dinî Yargı Gelişimi DİNİ GELİŞİM Bilişsel Yaklaşım Çerçevesinde Tanrı Tasavvuru ve Dinî Yargı Gelişimi Bilişsel Yaklaşımda Tanrı Tasavvuru 1. Küçük çocuklar Tanrı yı bir ruh olarak düşünürler, gerçek vücudu ve insani duyguları

Detaylı

Not. Aşağıdaki Kant la ilgili notlar Taylan Altuğ un Kant Estetiği (Payel Yayınları, 1989) başlıklı çalışması kullanılarak oluşturulmuştur.

Not. Aşağıdaki Kant la ilgili notlar Taylan Altuğ un Kant Estetiği (Payel Yayınları, 1989) başlıklı çalışması kullanılarak oluşturulmuştur. Bu derste Immanuel Kant ın estetik felsefesi genel hatlarıyla açıklanmaya çalışılacaktır. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olan Kant, kendi felsefe sistemini üç önemli çalışmasında toplamıştır.

Detaylı

İYİ VE KÖTÜ NÜN KÖKENLERİ

İYİ VE KÖTÜ NÜN KÖKENLERİ İYİ VE KÖTÜ NÜN KÖKENLERİ Hayatın asıl etik anlamı, bizim iyi ve kötü sözcükleriyle tanımlayarak yol almaya çalıştığımız soyutluklardadır. Bu derece soyut ve kökenleri sıra dışı olan kavramlarla uğraşmak

Detaylı

Yılmaz Özakpınar İNSAN. İnanan BIr Varlık

Yılmaz Özakpınar İNSAN. İnanan BIr Varlık Yılmaz Özakpınar İNSAN İnanan BIr Varlık Yılmaz Özakpınar; 1934 te Boyabat ta doğdu. 1957 de İs tanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü n den, 1960 ta Cambridge Üniversitesi Biyoloji Fakültesi

Detaylı

FELSEFE BÖLÜMÜ SOFİSTLER DERSİ DERS NOTLARI (3)

FELSEFE BÖLÜMÜ SOFİSTLER DERSİ DERS NOTLARI (3) DOĞRULUK / GERÇEKLİK FARKI Gerçeklik: En genel anlamı içinde, dış dünyada nesnel bir varoluşa sahip olan varlık, varolanların tümü, varolan şeylerin bütünü; bilinçten, bilen insan zihninden bağımsız olarak

Detaylı

Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı

Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı Russell ın Belirli Betimlemeler Kuramı Russell ın dil felsefesi Frege nin anlam kuramına eleştirileri ile başlamaktadır. Frege nin kuramında bilindiği üzere adların hem göndergelerinden hem de duyumlarından

Detaylı

SIMILARITIES AND DIFFERENCES OF PHENOMENOLOGY AND ANALYTIC PHILOSOPHY IN THE CONTEXT OF HUSSERL PHENOMENOLOGY

SIMILARITIES AND DIFFERENCES OF PHENOMENOLOGY AND ANALYTIC PHILOSOPHY IN THE CONTEXT OF HUSSERL PHENOMENOLOGY Article History Received / Geliş Accepted / Kabul Available Online / Yayınlanma 28.11.2017 30.11.2017 15.12.2017 SIMILARITIES AND DIFFERENCES OF PHENOMENOLOGY AND ANALYTIC PHILOSOPHY IN THE CONTEXT OF

Detaylı

7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ

7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ 7.Ünite: ESTETİK ve SANAT FELSEFESİ Estetik ve Sanat Felsefesi Estetiğin Temel Soruları Felsefe Açısından Sanat Sanat Eseri Estetiğin Temel Kavramları Estetiğin Temel Sorunlarına Yaklaşımlar Ortak Estetik

Detaylı

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası Konular nin Doğası Tarihi Antik dönemler PSİKOLOJİ Biliminin Doğası psikolojinin başlangıcı Günümüz k ler Biyolojik perspektif Davranışçı perspektif Bilişsel perspektif Psikanalitik perspektif Subjektif

Detaylı

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ)

ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) ESTETİK (SANAT FELSEFESİ) Estetik sözcüğü yunanca aisthesis kelimesinden gelir ve duyum, duyularla algılanabilen, duyu bilimi gibi anlamlar içerir. Duyguya indirgenebilen bağımsız bilgi dalına estetik

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Psikolojide Ekoller & Yaklaşımlar *1879 da Alman psikolog Wilhelm Wundt tarafından kurulan psikoloji laboratuarı

Detaylı

The Origins of Symbolic Interaction and Religion in Husserl's Phenomenology

The Origins of Symbolic Interaction and Religion in Husserl's Phenomenology İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ Cilt: 6, Sayı: 1, 2017 Sayfa: 204-212 Received/Geliş: Accepted/Kabul: [12-02-2017] [14-03-2017] Husserl in Fenomenolojisinde Sembolik Etkileşimciliğin Kökenleri

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE ANABİLİM DALI EMMANUEL LEVİNAS FELSEFESİNDE BAŞKA NIN GÖRÜNÜMÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ.

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE ANABİLİM DALI EMMANUEL LEVİNAS FELSEFESİNDE BAŞKA NIN GÖRÜNÜMÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE ANABİLİM DALI EMMANUEL LEVİNAS FELSEFESİNDE BAŞKA NIN GÖRÜNÜMÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Hazırlayan Cemzade KADER Tez Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cevriye DEMİR

Detaylı

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011 TTI TriMetrix Kişisel Yetenekler Versiyonu D 1..2011 Türkiye Ana Distribütörü Barbaros Bulvari, Ertugrul Sitesi, No 133, Kat 5, Daire 11, 34349 BESİKTAS - ISTANBUL - TURKIYE +90 (212) 258 7625 / +90 (212)

Detaylı

V. Descartes ve Kartezyen Felsefe

V. Descartes ve Kartezyen Felsefe V. Descartes ve Kartezyen Felsefe Rönesans tan sonra düşüncedeki salınım birliğe kapalılığa doğru bir yol aldı. Descartes la birlikte bilgi felsefesi ön plana çıktı ve kapalı bir sistem meydana geldi.

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE Evrak Tarih ve Sayısı: 05/12/201-E.3341 Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı *BEA5TZYS* Sayı : 37782259-100- Konu : Müfredat Ders İçeriklerinin Düzenlenmesi SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

Detaylı

ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel;

ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel; TASARIM ve ESTETİK ESTETİK; Estetiğin konusu olarak güzel; Plato( İ.Ö. 427-347) her alanda kusursuzu arayan düşünce biçimi içersinde nesnel olan mutlak güzeli aramıştır. Buna karşın, Aristoteles in (İ.Ö.

Detaylı

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri

Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Anabilim Dalı İletişim Bilimleri Doktora Programı Ders İçerikleri İLTB 601 İletişim Çalışmalarında Anahtar Kavramlar Derste iletişim çalışmalarına

Detaylı

Nesnellik. İdelerin Öznelliği

Nesnellik. İdelerin Öznelliği 3 Nesnellik İdelerin Öznelliği Nesnellik kavramını açıklığa kavuşturmak ve bir duyumun neden nesnel bir doğada olduğunu açıkça görmek için, Frege basmakalıp/tipik bir biçimde öznel olan şeylerin yani,

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (1) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (1) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (1) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi HUKUKTA KAYNAK KAVRAMI MADDÎ KAYNAK-ŞEKLÎ KAYNAK MADDÎ KAYNAK: Hukuk kuralının kaynağı nedir? (Neden

Detaylı

KURAMSALLAŞMANIN YÖNÜ İNCELEME DÜZEYİ

KURAMSALLAŞMANIN YÖNÜ İNCELEME DÜZEYİ KURAMIN FARKLI YÖNLERİ i) Kuramsallaşmanın yönü; tümdengelimci ya da tümevarımcı ii) İnceleme düzeyi; mikro, makro ya da mezo iii) Tözel ya da formel bir kuram olarak odağı iv) Açıklamanın biçimi; yapısal

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : FELSEFEYE GİRİŞ Ders No : 0070160018 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA İNSAN HAKLARI HABERCİLİĞİNİN OLANAĞI

TÜRKİYE DE VE DÜNYADA İNSAN HAKLARI HABERCİLİĞİNİN OLANAĞI TÜRKİYE DE VE DÜNYADA İNSAN HAKLARI HABERCİLİĞİNİN OLANAĞI PROF.DR. ÇİLER DURSUN Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Haber Nedir? Haber, dünyaya ve insana dair kurucu rolü olan bir anlatıdır. Toplumsal

Detaylı

Giorgio Colli, Felsefenin Doğuşu / Çev. Fisun Demir Dost Yayınları, Ankara, 2007, s. 94.

Giorgio Colli, Felsefenin Doğuşu / Çev. Fisun Demir Dost Yayınları, Ankara, 2007, s. 94. Giorgio Colli, Felsefenin Doğuşu / Çev. Fisun Demir Dost Yayınları, Ankara, 2007, s. 94. Dominique Folscheid, Felsefe Akımları / Çev. Muna Cedden Dost Yayınları, Ankara, 2005, s. 160. * Tanıtan: Tamer

Detaylı

Literatür Değerlendirmesi ARAŞTIRMALARDA LİTERATÜR TARAMASI VE ETİK. Literatür kaynakları neler olabilir?

Literatür Değerlendirmesi ARAŞTIRMALARDA LİTERATÜR TARAMASI VE ETİK. Literatür kaynakları neler olabilir? Literatür Değerlendirmesi ARAŞTIRMALARDA LİTERATÜR TARAMASI VE ETİK Bir konuyu araştırma süreci İlgilendiğiniz alanda, bir soruyu kendinize yanıtlamadan önce o soru hakkında neyin zaten bilindiğini bulmanın

Detaylı

Gilbert Ryle, Zihin Kavramı, çev. Sara Çelik, İstanbul: Doruk Yayınları, 2011, 510 s.

Gilbert Ryle, Zihin Kavramı, çev. Sara Çelik, İstanbul: Doruk Yayınları, 2011, 510 s. / Iğdır University / Journal of Social Sciences Sayı / No. 7, Nisan / April 2015: 207-212 KİTABİYAT / BOOK REVIEW Gilbert Ryle, Zihin Kavramı, çev. Sara Çelik, İstanbul: Doruk Yayınları, 2011, 510 s. Hazırlayan

Detaylı

FEN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

FEN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ FBE-YL/2015-2015 Ders Notları 4 FEN EĞİTİMİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Araştırma Modeli ve Türleri Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Araştırma Modeli } Araştırma modeli, araştırmanın amacına uygun ve ekonomik olarak

Detaylı

BÖLÜM I: EĞİTİM BİLİMİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

BÖLÜM I: EĞİTİM BİLİMİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR Önsöz İÇİNDEKİLER III BÖLÜM I: EĞİTİM BİLİMİ İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 11 Eğitimin Amacı 12 Eğitim 13 Formal ve İnformal Eğitim 15 Formal (Biçimlendirilmiş) Eğitim 15 Örgün Eğitim 15 Yaygın Eğitim 16 İnformal

Detaylı

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kişilik Psikolojisi PSY 401 Güz 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i PSY301, Dersi

Detaylı

Giriş: Heidegger ve Teknik, Doğan Özlem / 9. Tekniğe İlişkin Soruşturma, Martin Heidegger / 43

Giriş: Heidegger ve Teknik, Doğan Özlem / 9. Tekniğe İlişkin Soruşturma, Martin Heidegger / 43 İçindekiler Giriş: Heidegger ve Teknik, Doğan Özlem / 9 Tekniğe İlişkin Soruşturma, Martin Heidegger / 43 Dizin / 8 3 Giriş Heidegger ve Teknik 1. Heldegger'in 'Düşünme'si üzerine Yeni veya en azından

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BE6PBEU9V* Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :72907556/105.04/E.81294 14/09/2017 Konu :Ders Programları SOSYAL

Detaylı