1) DERS DİNLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1) DERS DİNLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?"

Transkript

1 1) DERS DİNLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Konuyla ilgili bir ön okuma yapın. Temel kavramlara göz atın. Açlık,susuzluk gibi fizyolojik ihtiyaçlarınızı karşılayın. Dersi dinlemenizi ve izlemenizi sağlayacak şekilde ön sıralara oturun. Dikkat dağıtan arkadaşlarınızdan uzak durun. Anlatılanlardan yola çıkarak, anlatılacaklarla ilgili tahminlerde bulunun. Anlatılanların ana fikrini bulmaya çalışın. Anlatılanlar hangi konu üzerinde dönüyor? Anlatılanları kendiniz için anlamlı hale getirin. Konuyla ilgili düşüncelerinizi belirleyin. Anlamadığınız yerde soru sorun. DİNLEME BECERİNİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ; Dinlemek için bir nedeniniz olsun. Dik oturun. Gözlerinizle iletişim kurun. Sözsüz ipuçlarına dikkat edin. Not tutun. Soru sorun ve sorulara cevap verin. Aldığınız bilgiyi bir başkasına aktarmanız gerektiğini varsayın. ARAŞTIRMALAR DİNLEME KONUSUNDA BİZE ŞU BİLGİLERİ VERİYOR; Dinlememiz kısa süreli yoğunlaşmalar şeklinde olmaktadır. Dikkatiniz belli periyotlarla dağılır ve tekrar toplanır. Beynin düşünme hızı, konuşma hızından dört kat daha fazladır. Bu nedenle dinlerken zaman zaman dikkatinizin dağılması normaldir. Başka şeyler yaparken iyi dinleyemeyiz. Öğrenme sürecine aktif olarak katılımda bulunduğumuz, sorular sorduğumuz, not tuttuğumuz zaman daha iyi dinleriz. Dinlemek için iyi bir nedeniniz varsa anlatılanları doğru ve tam duyarız. 2) DERS ÇALIŞMA ORTAMIMIZ NASIL OLMALIDIR? Çalışmaya başlamadan önce yapacağımız ilk şey, çalışma ortamımızı düzenlemek olacaktır. Çalışmanızı mutlaka çalışma odanızda eğer çalışma odanız yoksa mutlaka sürekli çalıştığınız bir çalışma köşenizde yapmalısınız. Çalıştığınız odayı iyice havalandırın çünkü havadaki oksijenin azalması gerginliğe yol açar ve bu durum baş ağrısı gibi öğrenmeyi güçleştiren birçok olumsuz etkene sebep olur. Masanızın düzenli olmasına özen göstermelisiniz. Masanızın üzerinde sadece çalıştığınız dersle ilgili materyal bulunmalı gereksiz şeyler kaldırılmalıdır. Çalışma odanız yeterince sıcak ve soğuk olmalı, iyi aydınlatılmalı ışık gözlerimizi yormamalıdır. Çalışmanızda yeterince verim alabilmek için dengeli ve düzenli beslenmeli özellikle sabah kahvaltınızı düzenli ve yeterli kaloriyi alacak şekilde yapmalısınız. Sınavlara hazırlandığınız dönemlerde rejime girmeyi kesinlikle düşünmemelisiniz. Uykunuzun düzenine dikkat etmeli 7-8 saatlik uykunuzu almalısınız.

2 Çalışma odanız yoksa çalışma ortamında ailenizden sessiz olmalarını istemelisiniz.(televizyon,radyonun sesini açmamaları, yüksek sesle konuşmamaları gibi) Ya da siz bu ortamda çalışmaya kendinizi alıştırmalısınız. 3 ) DERS ÇALIŞMAMIZI ETKİLEYEN ETMENLER Yanlış çalışma davranışları Başaramama korkusu Düzenli bir ders çalışma programımızın olmaması Zamanı verimli kullanamama Hedef belirlememe Ders dışı faaliyetlere daha çok zaman ayırma Sorunlarımızın ders çalışmamıza engel olmasına izin verme Arkadaşlarımıza hayır diyememe 4)DERS PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR? Neden Plan Yapmaktan Kaçıyoruz? Plan yapmak istiyorsunuz ancak şu düşünceler de aklınızdan geçiyor : Bu benim özgürlüğümü kısıtlar. Tam tersine, doğru hazırlanmış bir plan, zamanınızı istekleriniz ve zorunluluklarınız arasında dengeli olarak dağıtır. Plan yapacak zamanım yok. Neyi, ne zaman, ne kadar yapacağınızı belirlemenin size ne kadar zaman kazandıracağını ve işinizi ne kadar kolaylaştıracağını tahmin bile edemezsiniz. Plan yapmayı beceremiyorum, yapsam bile uygulayamıyorum. Eğer şimdiye kadar standart bir plana uymaya çalışıp bunu başaramadıysanız bu sizi şaşırtmamalı. Çünkü Etkili Plan : Size özel olmalıdır: Bireysel farklarınızı, ihtiyaçlarınızı, koşullarınızı dikkate aldığınız, yapmak istediklerinizle zorunluluklarınızı dengeleyen bir planınız olmalı. Gerçekçi olmalıdır: Planınız kağıt üzerinde mükemmel görünen değil, hayatınıza tam olarak uyan bir program olmalı. Çerçevesi belli olmalıdır: Sınırları belirlenmiş olmalı. Mesela matematik çalışacağım yerine matematik dersinin sayılar konusunu çalışacağım gibi. Gerekli esnekliğe sahip olmalıdır : Planınız, beklentiniz dışında ortaya çıkabilecek değişikliklere uygun olmalıdır. Siz de programınızı kendinize uygun bir biçimde oluşturabilirsiniz : 1) Günlük faaliyetlerinizi önem derecesine göre sıralayın. 2) Zaman tüketicilerinizi tespit edin.( Tv-bilgisyar-telefon )

3 3) Bir günde kaç saat çalışabileceğinizi belirleyin 4) Günün hangi saatlerinde çalışabileceğinizi belirleyin. 5) Çalışmak için belirlediğiniz saatler yorgun olmayacağınız ve çalışma dışında her şeye hayır diyebileceğiniz saatler olsun. 6) Planı tamamladığınızda değişiklik yapma ihtiyacı duyup duymadığınızı kontrol edin. 7) Planda ancak bir gün önceden değişiklik yapılabilir. Kendinize plandan değişiklik hakkınız olamadığını hatırlatın. 8) Çalışmak için belirlediğiniz saatte çalışma odanızda ve masanızda olun. Çalışma isteğiniz yoksa bile masadan kalkmayın ve başka bir şeyle ilgilenmeyin. Günlük Çalışma Planı: Ogün öğrenilen konuların tekrarı ve test çözümü Ödevleri tamamlanması Bir gün sonra işlenecek konuların ön hazırlığını içermelidir. 5) DİKKATİMİZİ NASIL TOPLAYABİLİRİZ? Çalışırken dikkatinizi toplayamamanın iki nedeni vardır; birincisi çalışma alışkanlığının henüz oluşmaması, ikincisi ise beynimizi meşgul eden diğer dış etkenler ve problemler. Gereksiz sorularla beyninizi meşgul etmeyin, her şeyin bir zamanı vardır. Aklınıza takılan sorunu o an çözmeniz mümkünse dersin başına oturmadan çözün. Mümkün değilse ne zaman ilgileneceğinize dair not almanız sizi rahatlatır.! Duygusal sorunlarınızı geçici bir süre rafa kaldırın, güzel günler ileride.! Çalışırken gereksiz detaylara dalma, önce konunu özünü kavramaya çalış.! Çalışma ortamında gereksiz uyaranların senin vaktini çalmasına izin verme.! Öğrenilecek bilgiler karışık ve sistemsiz olmasın, gerekirse şemalar çiz bilgileri somutlaştır.! Amaçsız ve düzensiz çalışma. Neyi öğreneceksen ona yoğunlaş. 6 ) HEDEF BELİRLEMENİN ÖNEMİ Hedef belirlemenin en önemli pratik faydası çalışmalarımızı anlamlı ve verimli bir hale getirilmesidir. Rastgele çalışmak yerine bu çalışmanın bir şey için gerekli ve değerli olduğunu bilerek çalışmak insanı daha fazla motive eder, daha fazla çalışmak için zemin hazırlar. Mutlu ve huzurlu bir hayatın en önemli özelliği anlamlı ve değerli çalışmalardır. Yoksa rüzgarda savrulan yaprak misali bir çalışmanın ve hayatın ne insanın kendisine ne de çevresine faydası dokunur. Özetle söylemek gerekirse hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar fayda etmez. Hedef koyarken ulaşılabilir ve motive edici olmasına dikkat etmelisiniz. Bu hedef sizi rahatlık bölgesinden çıkaracak kadar etkili olmalı ama başarma ümidinizi kıracak kadar ulaşılmaz olmamalıdır. Çıtayı koyduğunuz yeri ço9k iyi ayarlamanız gerekir. Ulaşılabilir ve motive edici bir hedef koyduğunuzda içinizde buna ulaşmak için büyük bir azim ve istek doğar.

4 Hedef belirlemede iki aşama vardır ; karar alma ve eylem. Karar alma aşamasında gerçekten ne istiyorum? ben bunu neden istiyorum? bunun bedeli nedir? bu bedeli ödemeye hazır mıyım? bu bedeli ödemek için en uygun zaman nedir? sorularını sormak vereceğiniz kararın eyleme geçmesini kolaylaştıracaktır. Eylem aşamasında aldığınız karar ne kadar doğru olursa olsun eyleme geçmeden sonuç alamazsınız. Kafasında yüzlerce proje olan ama bunların hiçbirini uygulayamayan biri olmaktansa aldığı her karardan sonra eyleme geçen bir kişi olmayı tercih edin. Hedeflerinizi belirlerken : - Neden istediğinizi ve bunun sizin için ne anlama geldiğini belirlemiş olmanız - Hedefinizin ulaşılabilir olması - Hedeflerinizin başka insanlara bağlı olmaması - Hedeflerinizin somut maddelere indirgenebilmesi (daha çok çalışmalıyım yerine hangi dersin hangi konusunu çalışacağınızı belirleme) bu zor görünen tabloyu kontrol edilebilir bir hale getirir. 7) YANLIŞ ÇALIŞMA DAVRANIŞLARI Çalışma masası dışında değişik yerlerde çalışma alışkanlığı : aynı zamanlarda aynı mekanda ders çalışmak çalışmaya daha kısa sürede adapte olmamızı sağlar. O masaya sadece çalışmak için oturduğunu hissetmelisin. Dağınık oda dağınık zihin : Düzenli, dikkatinizi dağıtacak fazla obje olmayan sade bir odada mümkünse boş bir duvara dönük çalışın. İlginizin sadece ve sadece çalıştığınız konuya yönelmesi ancak bu şekilde gerçekleşecektir. Çalışma köşesi : derece oda ısısı derli toplu bir oda, sessiz ve ışığı yeterli düzeyde bir çalışma masası ve malzemeleri düzenli bir şekilde masanın üzerinde ise ders çalışmaya hazırsın demektir. Tv izleyerek ya da müzik dinleyerek çalışmak : Ders çalışmaya konsantre olabilmek, onunla baş başa olmayı gerektirir. Ders zamanı dersten başka şeyi gözünüz görmesin kulağınız duymasın. Yatarak Uzanarak çalışmak : Yatarak veya uzanarak bir meteryali okumaya başladıktan bir süre sonra gevşemeye başlarsınız ve dikkatiniz dağılır. Bu şekilde gazete, roman, dergi okunabilir. Çalışırken bir şeyler atıştırmak : Çalışmaya başlamadan tüm fiziksel ihtiyaçlarınızı gidermeli ve ders çalışırken kesinlikle atıştırmamalısınız. Çünkü insan bir şeyler yerken yaptığı işteki konsantrasyonunu yitirdiği gibi oturduğu yerde atıştırmaktan ötürü kilo almak tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Çok acıkmışsanız çalışmaya ara vermelisiniz. Önemsiz işlerle, verimli saatleri harcamak : Verimli saatleri ders çalışmaya ayırmak için zamanı mümkün olduğunca ekonomik kullanmalısın. Bunun için benzer işleri birleştirerek yapmayı 5-15 dakikalık küçük zaman dilimlerini değerlendirmeyi öğrenmelisin. Telefon ve arkadaşlara hayır diyememek : Ancak boş zamanlarında arkadaşlarına zaman ayırabileceğini kesin bir dille anlatmalısın. Yine de ısrarla davrananlar olursa çalışırken telefonu fişten çekebilirsin. Çalışmayı sürekli erteleme alışkanlığı : Çok iyi bildiğimiz gibi sınavları erteleme şansımız yok. Yaşamı ertelemek gibi bir şansınızın da olduğunu sanmıyoruz. Öyle ise neden

5 erteliyorsunuz? zaman akıp gidiyor sürekli geri sayımdasınız. Aylar var derken bir de bakarsınız ki sadece günler kalmış ve tren kaçmış. 8 ) DERS ÇALIŞMA İSTEĞİ Çalışabilmek için ders çalışma isteğinin gelmesi gerekir düşüncesi kendimize verdiğimiz olumsuz bir mesajdır. Tıpkı bir ilham gibi ders çalışma isteğini bekleriz ve yıllardır doğru düzgün gelmemiştir. Unutmayın ki isteği yaratan da yok eden de bizleriz istek kendiliğinden gelmez. Oysa başarılı olmak isteyen bazı öğrencilerin ortak yanılgısı şu şekildedir : Önce ders çalışma isteğinin olması ve ya gelmesi Ders çalışmaya başlamak ve çalışmayı sürdürmek Başarılı olmak Ama istek gelmesi diye bir şey söz konusu olmadığına göre bu durum ve beklenti yıllar boyunca da sürebilir. Ders çalışma isteğini ortaya çıkabilmesi için şu sıranın gerçekleşmesi sizi hedefinize ulaştırabilir. Çünkü insanlar herhangi bir konuda çaba gösterir ve başarılı olurlarsa o konuda yeni denemelerde ve çalışmalarda bulunurlar. Yani önce çalış başarıyı yakala gör bak daha istekli olacaksın. Ders çalışmaya başlamak ve çalışmayı sürdürmek Başarılı olmak Ders çalışma isteğinin ortaya çıkması

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI. Zeynep KAHYA Rehber Öğretmen

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI. Zeynep KAHYA Rehber Öğretmen VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI Zeynep KAHYA Rehber Öğretmen Verimli Ders Çalışma Durmadan ders çalışmak Yapmaktan hoşlandığınız şeylerden tatile kadar vazgeçmek, Kendinizi sadece derslere ve sınavlara odaklamak

Detaylı

ÖĞRENMEDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER. Öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olma. Öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma

ÖĞRENMEDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER. Öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olma. Öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma ÖĞRENMEDE BAŞARIYI ETKİLEYEN EN ÖNEMLİ FAKTÖRLER Öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olma. Öğrenme için gerekli yeteneklere sahip olma Yeteneklerinize uygun bir çalışma planı geliştiripolumlu ders çalışma

Detaylı

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA YAŞAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK SPOR KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BİRİMİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLANLI DERS ÇALIŞMA Planlı Çalışma Nedir? Amacımıza ulaşmak için hangi dersi ne kadar

Detaylı

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz?

Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Çocuğumuza Etkili Ve Verimli Ders Çalışma Alışkanlığını Kazandırma Konusunda Nasıl Destek Olabiliriz? Aile, sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde,toplumsal birlik ve beraberliğin sağlanmasında en önemli

Detaylı

Verimli Ders Çalışma Semineri

Verimli Ders Çalışma Semineri Verimli Ders Çalışma Semineri ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK Çalışma Ortamına İlişkin Düzenlemeler Bu bölümde ders başında geçirmeyi planladığınız zamandan en iyi biçimde yararlanmayı sağlamak için çalışma odasının

Detaylı

ÇOCUĞUMUN VERİMLİ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

ÇOCUĞUMUN VERİMLİ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM? ÇOCUĞUMUN VERİMLİ DERS ÇALIŞMASINA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM? GİDECEĞİ LİMANI BİLMEYENE HİÇ BİR RÜZGARDAN HAYIR GELMEZ ÖĞRETMEN VE VELİ ARASINDAKİ AYRINTILI PAYLAŞIMLAR ÇOCUĞUMUZA DAHA FAYDALI OLMAMIZI

Detaylı

Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur.

Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur. Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur. P.Drucker VERİMLİ ÇALIŞMA NEDİR? Verimli çalışma amaç doğrultusunda zamanı planlı ve programlı kullanmaktır. Çalışmanızın verimli olması masa

Detaylı

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ GAZİANTEP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ Konsantrasyon Sorunu Ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum, Kitabı elime alıyorum fakat kapağını bir türlü açamıyorum diyorsanız konsantrasyon sorununuz

Detaylı

ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR

ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR ÖĞRENME NEDİR? ETKİLİ ÖĞRENME NASIL GERÇEKLEŞİR Öğrenme, davranışlarımızda ve zihnimizde meydana gelen sürekli değişikliklerdir. İnsanın öğrenme düzeyi ve öğrenme hızı çeşitli sebeplerden etkilenmektedir.

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Çalışma becerileri zaman kullanımı, algılama, bilgiyi düzenleme, motive olma ve sorumluluk alma gibi geniş davranış alanı ve tutumları içerir. Okul başarısı, doğuştan sahip

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALISMA YÖNTEMLERİ A. ÇALISMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ 1. Çalışma odasının ısısı normal olmalı, mümkün olduğunca fazla sıcak veya soğuk olmamalıdır. 2. Çalışma odası sık sık havalandırılmalıdır.

Detaylı

ETKİN ÖĞRENME ETKİN ÖĞRENME: UYGUN YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANARAK ÖĞRENME AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEDİR. I. AMAÇLARIN BELİRLENMESİ

ETKİN ÖĞRENME ETKİN ÖĞRENME: UYGUN YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANARAK ÖĞRENME AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEDİR. I. AMAÇLARIN BELİRLENMESİ ETKİN ÖĞRENME ETKİN ÖĞRENME: UYGUN YÖNTEM VE TEKNİKLERİ KULLANARAK ÖĞRENME AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEDİR. I. AMAÇLARIN BELİRLENMESİ Öğrenme amaçlarının belirlenmesi etkili öğrenmenin ilk basamağıdır. Bu gerçekten

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz?

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Verimli ders çalışmayı öğrenmek istiyor musunuz? Ders Çalışmanızın Nedenleri ve Sonuçları Verimli Ders Çalışma Yolları Nelerdir? Amaçların ve Önceliklerin Belirlenmesi Her

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ Anne, baba ve öğretmenlerinn öğrenciden genel beklentisi, onların Derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni,

Detaylı

BAŞARI İÇİN; HEDEFLERİNİZE UYGUN BİR DERS ÇALIŞMA PLANI OLUŞTURUN!

BAŞARI İÇİN; HEDEFLERİNİZE UYGUN BİR DERS ÇALIŞMA PLANI OLUŞTURUN! OKUL BAŞARISI İÇİN 1. AMAÇ - HEDEF BELİRLEME Amaç, bütün olarak hedeflerin toplamından oluşur.başarılı olabilmek için mutlaka amacın açık ve net bir biçimde tanımlanmış olması, kişinin buna inanması ve

Detaylı

DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI

DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI BAŞARININ ÖZETİ M.KEMAL ATATÜRK E ORDU YOK! DEDİLER : KURULUR! DEDİ. PARA YOK! DEDİLER : BULUNUR! DEDİ. DÜŞMAN ÇOK! DEDİLER : YENİLİR! DEDİ. VE BÜTÜN DEDİKLERİ OLDU. ÖĞRENME AŞAMALARI

Detaylı

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA SUNUM KONUSU VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÇALIŞMA ORTAMI Sessiz olmalı. Tv olan veya radyo çalan oda da ders çalışılmamalı. Çalışma masada olmalı. Yatarak uzanarak ders çalışılmamalı. Çalışma masasının etrafında

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL BASINKÖY OKULLARI OKUL BAŞARISINI GELİŞTİREN VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

MEV KOLEJİ ÖZEL BASINKÖY OKULLARI OKUL BAŞARISINI GELİŞTİREN VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ MEV KOLEJİ ÖZEL BASINKÖY OKULLARI OKUL BAŞARISINI GELİŞTİREN VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Rehberlik Servisi Ekim 2018 Değerli Veliler, Öğrenciler çoğu zaman ders çalışmaya başlamakta güçlük çektiklerinden,

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI Akademik Başarının Artırılması Verimli ders çalışma programı Çalışmayı sürdürmek Zihnin dağılmasını önlemek Çalışma ortamına ilişkin düzenlemeler

Detaylı

PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ

PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ PROGRAMLI ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VE DİKKAT SÜRESİ Ders başarısızlığı, zekâ seviyesinin düşüklüğünden değil ders çalışma yöntem ve tekniklerinin bilinmemesinden, programlı çalışılmamasından kaynaklanmaktadır.

Detaylı

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir.

SINAV KAYGISI. Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. SINAV KAYGISI Başarıya giden yolda kaygı yol gösterici ya da tam tersi engelleyici olabilir. 1 Sınava hazırlanırken ya da sınav anında; Kalp atışların artıyor, hızla nefes alıp veriyor musun?, Mide ve

Detaylı

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi

Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi Öğrencilerin Dikkate Alması Gereken 13 Verimli Ders Çalışma Yöntemi 1. Amaçlarınızı belirleyin Başarılı olabilmek için mutlaka amacın açık ve net bir tanımının yapılmış olması, kişinin buna inanması gerekir.

Detaylı

9. SINIF 5. ETKİNLİK Etkinliğin Adı: Sınıf: Yeterlik Alanı: Kazanım: Kazanım Nu: Öğrenci Sayısı: Süre: Ortam: Sınıf Düzeni: Araç-gereç: SÜREÇ

9. SINIF 5. ETKİNLİK Etkinliğin Adı: Sınıf: Yeterlik Alanı: Kazanım: Kazanım Nu: Öğrenci Sayısı: Süre: Ortam: Sınıf Düzeni: Araç-gereç: SÜREÇ 9. SINIF 5. ETKİNLİK Etkinliğin Adı: VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ NELERDİR? Sınıf: 9.sınıf Yeterlik Alanı: Eğitsel Başarı Kazanım: Verimli ders çalışma tekniklerini açıklar. Kazanım Nu: 6 Öğrenci Sayısı:

Detaylı

SBS 2013 ve Verimli Ders Çalışma

SBS 2013 ve Verimli Ders Çalışma SBS 2013 ve Verimli Ders Çalışma Seviye Belirleme Sınavı Kalktı SBS getirildiği gerekçelerle kademeli olarak kaldırıldı. Şu an 8. sınıfa devam eden öğrenciler yeni SBS ile karşılaşacaklar. 8.sınıf SBS

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Dehanın % 1 i ilham, % 99 u terdir. T. EDİSON Çok sayıda öğrenci ders çalışma ile ilgili yakınmalarını ve sorunlarını sık sık dile getirir. Bunlardan bir kısmı ders çalışmaya başlamakta

Detaylı

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR

İYİ Kİ VARIZ SAĞLIKLIYIZ EVLİYİZ VE SAĞLIKLI BİR ÇOCUĞUMUZ VAR GÜNDEM MADDELERİ 1. OKULUMUZUN YIL SONU ETKİNLİKLERİ -KERMES VE BİLİM ŞENLİĞİ, OKUL GECESİ 2. ÖĞRENCİLERİN DURUMU 3. DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI 4. OKULUMUZA GELİŞ GİDİŞLERDE İZLENECEK YOL- ÖĞRETMEN VE

Detaylı

Masanın üzerinde sadece çalışma için gerekli malzemeler bulunmalıdır.

Masanın üzerinde sadece çalışma için gerekli malzemeler bulunmalıdır. Masanın üzerinde sadece çalışma için gerekli malzemeler bulunmalıdır. 28 Telefon, televizyon, bilgisayar, müzik seti gibi, öğrenciyi ders çalışırken farklı düşüncelere sevk edecek, aklını dağıtacak araçlar

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ HEDEF BELİRLENMELİDİR Nereye gideceğini bilmeyen gemiye hiçbir rüzgarın faydası olmaz. Bir insanın başarılı olabilmesi için önce hedefini belirlemesi gerekir. Hedefler ulaşılabilir

Detaylı

www.rehberlikservisi.org

www.rehberlikservisi.org www.rehberlikservisi.org 1 BAŞLARKEN Çocuklarımız bizim için ne kadar önemli? TEOG öncesinde onlar için neler yapıyoruz? Gelecekleri için planlarınız var mı? Çocuklarınızı yeterince anlıyor musunuz? Neden

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ MEHMET AKİF ERSOY ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA . Oysa gerekli olan "Bilinçsizce çok çalışmak" değil Verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili

Detaylı

Verimli Ders Çalışma Yolları Recep Uysal >

Verimli Ders Çalışma Yolları Recep Uysal > Verimli Ders Çalışma Yolları Recep Uysal > Sınava hazırlık sürecini planlı ve verimli değerlendiren öğrenciler doğal olarak amaçlarına ulaşacaklardır. Dileğimiz hepinizin beklentilerinin gerçekleşmesidir.

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT OKULLARI ÇALIŞMA DAVRANIŞLARI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ ÇALIŞMA DAVRANIŞLARI Çalışmaya Başlamak ve Sürdürmekte Zorlanıyor Musunuz? Ders çalışmaya başlamak için istek

Detaylı

EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON

EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON Ev ödevi; öğrencilerin o gün okulda öğrendiklerini pekiştirmesini, velilerin de çocuklarının eğitim sürecine eşlik etmesini sağlayan bir fırsattır. Ev ödevi öğrencilerin; ertesi

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

ŞEHİT UZMAN ÇAVUŞ HÜSEYİN KAYA ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ MELTEM UYSAL PSİKOLOJİK DANIŞMAN& REHBER ÖĞRETMEN ŞEHİT UZMAN ÇAVUŞ HÜSEYİN KAYA ORTAOKULU

ŞEHİT UZMAN ÇAVUŞ HÜSEYİN KAYA ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ MELTEM UYSAL PSİKOLOJİK DANIŞMAN& REHBER ÖĞRETMEN ŞEHİT UZMAN ÇAVUŞ HÜSEYİN KAYA ORTAOKULU HÜSEYİN KAYA ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ MELTEM UYSAL PSİKOLOJİK DANIŞMAN& REHBER ÖĞRETMEN 1 Verimli Ders Çalışma Teknikleri 2 Verimli Ders Çalışma Nedir? Çevrenizin sizden genel beklentisi, dersinize

Detaylı

ÇOCUKLARINIZA VERĐMLĐ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINI NASIL KAZANDIRABĐLĐRSĐNĐZ?

ÇOCUKLARINIZA VERĐMLĐ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINI NASIL KAZANDIRABĐLĐRSĐNĐZ? ÇOCUKLARINIZA VERĐMLĐ DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINI NASIL KAZANDIRABĐLĐRSĐNĐZ? Çocukların okula başlaması ile birlikte, onların verimli ve etkili ders çalışma becerilerinin geliştirilmesi de çok önem kazanmaktadır.

Detaylı

Ders Çalışma Alışkanlıkları ve Zamanı Verimli Kullanma

Ders Çalışma Alışkanlıkları ve Zamanı Verimli Kullanma MEV KOLEJİ ÖZEL BASINKÖY İLKOKULU Ders Çalışma Alışkanlıkları ve Zamanı Verimli Kullanma Psi. SEMRA TARHAN Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Birimi 06.11.2013 1 En Mühim En Esaslı Nokta Eğitim Meselesidir.

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Zaman Yönetimi ve Örgütsel Zaman Yönetimi. Bu nedenle, sahip olduğumuz bu kaynağı nasıl harcayacağımıza fazlasıyla dikkat etmeliyiz.

AR& GE BÜLTEN. Zaman Yönetimi ve Örgütsel Zaman Yönetimi. Bu nedenle, sahip olduğumuz bu kaynağı nasıl harcayacağımıza fazlasıyla dikkat etmeliyiz. Zaman Yönetimi ve Örgütsel Zaman Yönetimi Nesrin SARIÇAY Özellikle iş yaşantısı içerisindekilerin sık sık kullandıkları cümleler vardır. Peki nedir bu durum ve altından nasıl kalkabiliriz? Bugün nasıl

Detaylı

DİKKAT VE ETKİN DİNLEME. dir. 2. İlgini n öğrenilen konu üzerinde olması ve araya hiçbir şeyin girmemesi gerekir. HEDEF TESBİT ETMENİN ÖNEMİ 1.

DİKKAT VE ETKİN DİNLEME. dir. 2. İlgini n öğrenilen konu üzerinde olması ve araya hiçbir şeyin girmemesi gerekir. HEDEF TESBİT ETMENİN ÖNEMİ 1. Verimli Ders Çalışma Teknikleri Zamanı, programlı olarak iyi kullanmaktır. Etkili çalışma programı içinde eğlenmeye, dinlenmeye, aileye, sevdiklerine zaman ayırmaya ve hobilere daima yer vardır. Hayatta

Detaylı

Adım Adım Düğün Organizasyonu Hazırlıkları

Adım Adım Düğün Organizasyonu Hazırlıkları Aslında sevinçli bir telaş ile başlanan hazırlıklar, zamanın az, yapılacak işlerin çok olması nedeniyle stresli günlere dönüşmesin. Hazırlıklar hem çok keyifli hem de yorucudur. Bu nedenle hazırlıklara

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME, uygun yöntem ve teknikleri kullanarak öğrenme amacını gerçekleştirmektir. ETKİLİ ÖĞRENME İÇİN, Zamanı planlama, Çalışma ortamı düzenleme, Etkili okuma, Etkili

Detaylı

BEYİN GÜCÜNÜ KULLANARAK ZAMANI YÖNETMEK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

BEYİN GÜCÜNÜ KULLANARAK ZAMANI YÖNETMEK - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Geri getirilmesi olanaksız tek şey zamandır. Bazı insanlar zamanı planlı kullanırken, bazıları da cömertçe harcar. Zaman, öncelikler doğrultusunda kullanılırsa kontrol altına alınabilir. Önceliklerin belirlenmesi,

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI. Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar

MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI. Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar PROJE NEDİR? Belirli bir zaman ve bütçe çerçevesinde, belirli amaçlara ulaşmayı sağlayacak sonuçları üretmek üzere, insani

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ Verimli(Etkin) çalışabilmek için AMAÇ BELİRLEMEK çok önemlidir Hedefi olmayan bir gemiye hiç bir rüzgar yardım edemez. MONTAİGNE Verimli ders çalışmak SAATLERCE ÇALIŞMAK

Detaylı

ÖNSÖZ. Gaziantep Kolej Vakfı Ortaokul Rehberlik Birimi

ÖNSÖZ. Gaziantep Kolej Vakfı Ortaokul Rehberlik Birimi ÖNSÖZ Hayat tek kullanımlık bilet gibidir ve onu nasıl, nerede, kimle ve ne şekilde kullanacağımız da bizim seçimimizdir. İnsan ömrü herkes için eşit olmamakla birlikte, zamanı değerlendirme fırsatı herkes

Detaylı

LİSE REHBERLİK SERVİSİ

LİSE REHBERLİK SERVİSİ LİSE REHBERLİK SERVİSİ Verimli Ders Çalışma Ders çalışma konusunda bir çoğunuz da çeşitli şikayetler vardır. Bir kısmınız ders çalışmaya başlamakta güçlük çekerken Bir kısmınız çalışma esnasında derse

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANABİLİMDALI İLKÖĞRETİM PROGRAM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANABİLİMDALI İLKÖĞRETİM PROGRAM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANABİLİMDALI İLKÖĞRETİM PROGRAM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR HAZIRLAYAN KEMAL ÖZDEMİR 201291321308 KÜTAHYA@2012 Konu: Türkçe

Detaylı

Yayın tarihi: 10 Kasım 2007, Cumartesi Web adresi: http://www.sabah.com.tr/dosya_4131.htm

Yayın tarihi: 10 Kasım 2007, Cumartesi Web adresi: http://www.sabah.com.tr/dosya_4131.htm Öğrenme Stilleri Modeli'nin mucidi Prof. Dr. Rita Dunn'a göre kolay öğrenmeleri için çocuklara düşünme biçimlerine göre farklı teknikler uygulamak gerekiyor. Çocuklar daha kolay nasıl öğrenir? Çocuğunuzun

Detaylı

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek

1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek 1) İngilizce Öğrenmeyi Ders Çalışmak Olarak Görmek İngilizce öğrenilememesinin ilk ve en büyük sebeplerinden birisi, İngilizce öğrenmeyi ders çalışmak olarak görmek. Çoğu zaman İngilizce iş hayatında başarılı

Detaylı

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI

SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI SINAV KAYGISI KİTAPÇIĞI HAZIRLAYAN MUHAMMED PAMUK DİĞER DÖKÜMANLARIMIZI REHBERLİK İÇİN YAPILMIŞ YAZILIMLARIMIZI GÖRMEK İÇİN FACEBOOK GRUBUMUZA BEKLERİZ. LİNK: https://www.facebook.com/groups/teknorehbe

Detaylı

Bilgilendirme Rehberi

Bilgilendirme Rehberi Bilgilendirme Rehberi Ankara 2015 Bilgilendirme Rehberi Sevgili mesi, rehberlik hizmetleri siz lilerle desteklen- gibi birden fazla Sizlerin akademik olarak kadar psikolojik olarak da kendinizi hissetmeniz,

Detaylı

TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER

TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER TEOG ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİMİZE VE VELİLERİMİZE KÜÇÜK TAVSİYELER Sınava sayılı günlerin kaldığı bu süreçte öğrencilerimizde ve velilerimizde kaygıyla heyecanın iç içe olduğunu biliyoruz.bu nedenle TEOG öncesinde

Detaylı

İyi öğrenmek ve başarılı olmak istiyorsanız; önce kendinize çok önemli iki soruyu sorarak işe başlamalısınız: NİÇİN ÇALIŞMALIYIM? NASIL ÇALIŞMALIYIM?

İyi öğrenmek ve başarılı olmak istiyorsanız; önce kendinize çok önemli iki soruyu sorarak işe başlamalısınız: NİÇİN ÇALIŞMALIYIM? NASIL ÇALIŞMALIYIM? İyi öğrenmek ve başarılı olmak istiyorsanız; önce kendinize çok önemli iki soruyu sorarak işe başlamalısınız: NİÇİN ÇALIŞMALIYIM? NASIL ÇALIŞMALIYIM? Niçin Çalışmalıyım sorusuna bir cevabınız varsa, belirlediğiniz

Detaylı

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme

Etkin Dinleme. Yönetici tarafından yazıldı Salı, 03 Mart :38 - Son Güncelleme Çarşamba, 18 Mart :25. Etkin Dinleme Etkin Dinleme DİNLEMEK Dinlemeyi öğrenen kişi, her konuşmadan olumlu bir mesaj alır... İnsan iletişiminin büyük bir çoğunluğu sözeldir. Sözel iletişimin ancak yarısı kısa bir süre sonra hatırlanabilir.

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir? * Fiziksel Belirtiler SINAV KAYGISI Kaygı, stresli bir durum karşısında hepimizin yaşadığı uyarılmışlık halidir. Ancak kaygının belli bir miktarda yaşanmasının olumlu işlevleri de vardır. Bir miktar kaygı günlük hayatta bizi

Detaylı

Fezalar Eğitim Kurumları MSO 2013. Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı 6. SINIF AÇIKLAMALAR. Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır.

Fezalar Eğitim Kurumları MSO 2013. Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı 6. SINIF AÇIKLAMALAR. Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır. GROUP A M S O Fezalar Eğitim Kurumları Matematik ve Fen Bilgisi Olimpiyatı (23 ŞUBAT 2013, CUMARTESİ) 2 0 1 3 6. SINIF AÇIKLAMALAR Bu soru kitapçığında, çoktan seçmeli 40 soru vardır. Matematik bölümünün

Detaylı

ÇİĞDEM ORHAN TED ANTALYA KOLEJİ PDR UZMANI

ÇİĞDEM ORHAN TED ANTALYA KOLEJİ PDR UZMANI İlk haftalarda uyulması gereken yaşam programlarını, öğrencilerimiz ile grup çalışmalarımızı tamamlayarak sizlere mail yoluyla göndermiştik.bu programlar hangi sınıf düzeyinde olursa olsun öğrencilerimizin

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NEDEN BAŞARISIZ OLDUM? Sadece,ilgimi çeken gelen konulara çalıştım Dersten derse konudan konuya atladım. Zaman zaman hayale dalıp

Detaylı

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU

SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU SINAVLAR VE ÖĞRENCİ KILAVUZU Sevgili Öğrenciler, Bir sınava hazırlık sürecinde bilmemiz ve uygulamamız gereken ayrıntıların yer aldığı bu kitapçığın bizler için yol gösterici olacağına inanıyoruz. Okulda

Detaylı

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak

Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak Sınav Kaygısı ve Olumlu Başa Çıkma Yolları Kaygıyı, gelecekte olma ihtimalini düşündüğümüz olumsuz düşünceler olarak görebiliriz. Türkiye de öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek sınav kaygısı yaşıyor.

Detaylı

2013 TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş)

2013 TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) 2013 TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) ORTAK SINAVLAR UYGULAMA TAKVİMİ I.Dönem 28-29 Kasım 2013 Mazeret Sınavı 14-15 Aralık Sonuç Ocak 2014 II. Dönem 28-29 Nisan 2014 Mazeret Sınavı 10-11 Mayıs

Detaylı

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ Asıl puan LYS lerde gelecek YGS yi hedeflediği gibi sonuçlandıran adaylarda bir rahatlama gözlenirken sınavı hedeflediği biçimde sonuçlanamayan

Detaylı

DOLAPOĞLU ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DOLAPOĞLU ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DOLAPOĞLU ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DOLAPOĞLU ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Günlük Plan Hazırlarken ve Uygularken Yapmanız Gerekenler DOLAPOĞLU ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÖĞRENCİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA PLANLAMA VE UYGULAMALARI Planınıza öncelikle acil

Detaylı

Zaman ve Öncelik Yönetimi Hedef ve İş Planlama Eğitimi. Devrim Ersöz

Zaman ve Öncelik Yönetimi Hedef ve İş Planlama Eğitimi. Devrim Ersöz Zaman ve Öncelik Yönetimi Hedef ve İş Planlama Eğitimi Devrim Ersöz 1 Ajandamız Zaman kavramı Zamanın değerini hesaplama Zaman tuzakları Ajanda telefonu ve e-postayı verimli kullanma Çalışma masası organizasyonu

Detaylı

Çocuklarda Ödev Yapma. - Çocuklara ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Onlar için uygun ders çalışma programı nasıl hazırlanır?

Çocuklarda Ödev Yapma. - Çocuklara ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Onlar için uygun ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Çocuklarda Ödev Yapma - Çocuklara ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Onlar için uygun ders çalışma programı nasıl hazırlanır? Program hazırlamada çocuğun da katkısı olmalı mıdır? - Ödev yapma alışkanlığını

Detaylı

Hangi onluğa daha yakın dan limite doğru

Hangi onluğa daha yakın dan limite doğru Aldemir, S. (004). Hangi onluğa daha yakın dan limite doğru, İlköğretim-Online, 3(), 4-47, [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr Hangi onluğa daha yakın dan limite doğru Salih ALDEMİR salihaldemir65@mynet.com

Detaylı

Ailede Etkili İletişim = Sağlıklı bir Ruh Sağlığı

Ailede Etkili İletişim = Sağlıklı bir Ruh Sağlığı Ailede Etkili İletişim = Sağlıklı bir Ruh Sağlığı Bu ayki bültenimizi oluştururken Ailede Etkili İletişim ile çok geniş, popüler ve bir o kadar da önemli bir konuya değinmek istedik. İletişimin sözlük

Detaylı

Verimli Çalışma Yöntemi

Verimli Çalışma Yöntemi Verimli Çalışma Yöntemi Başarıyı hedef alın; mükemmel olmayı değil. Yanlış yapma hakkınızdan vazgeçmeyin. Vazgeçerseniz yeni şeyler öğrenme ve gelişme olanağınızı kaybedersiniz. UNUTMAYIN! Mükemmeliyetçiliğin

Detaylı

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ANADOLU LİSESİ

İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ANADOLU LİSESİ İSTEK ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ANADOLU LİSESİ TEST TEKNİKLERİ VE ZAMAN YÖNETİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ Test Çözmede 3 Unsur Önemlidir: Bilgi-Hız-Yorum Soru Cevaplama Teknikleri: TEST TEKNİKLERİ

Detaylı

DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ BAŞARMANIN YAPMAKTAN BAŞKA BİR YOLU YOKTUR! HERŞEY SENİNLE BAŞLAR NEYİ BAŞARACAĞINIZ; NEYİ, NASIL VE NE KADAR İSTEDİĞİNİZE BAĞLIDIR. ÇARESİZLİK ÖĞRENİLMİŞTİR. BAŞARILI OLMAK DA

Detaylı

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır.

Koçluk, danışanın problemlerini çözüme ulaştırmak ve yolunu aydınlatmaktır. BEN BĐR YAŞAM KOÇUYUM 7.SEANS Koçluk ve danışmanlık Bazen öyle zamanlar olur ki danışanlarınızın koçluk hizmetinin sınırları içinde olmayan problemlerine yardım etme durumunda kalırsınız. Böyle zamanlarda

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLAN

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLAN VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ PLAN Hayatta başarılı olmanın şartlarından biri, kişinin planlı ve disiplinli çalışmasıdır. Başarıya giden yol çok çalışmaktan geçmez. Çok çalışmak her zaman iyi öğrenmek

Detaylı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ Yabancı Diller Bölümü 2012-2013 Bahar KAM 332 ELEŞTİREL OKUMA

ATILIM ÜNİVERSİTESİ Yabancı Diller Bölümü 2012-2013 Bahar KAM 332 ELEŞTİREL OKUMA ATILIM ÜNİVERSİTESİ Yabancı Diller Bölümü 2012-2013 Bahar KAM 332 ELEŞTİREL OKUMA Amaç KAM 332 dersinin sonunda, öğrenciler okuma becerileri konusunda kendilerine güvenlerini ve bağımsızlıklarını temel

Detaylı

Verimli Çalışma Teknikleri

Verimli Çalışma Teknikleri Verimli Çalışma Teknikleri İlham, fikir gelince bunu mutlaka not alın! Ord.Prof.Dr. Süheyl ÜNVER evinin her tarafında kağıt ve kalem bulundururmuş. Duyduğu, aklına geldiği her şeyi yazarmış. 50 den fazla

Detaylı

Sınıf Yönetimi etkinlikleri

Sınıf Yönetimi etkinlikleri Sınıf Yönetimi etkinlikleri http://meb-itec-moocakademi.weebly.com/uygulama.html Toplam katılım etkinlikleri Aşağıdaki uygulamayı kendi alanınızda rahatlıkla yapabilirsiniz İngilizce dersi sadece model

Detaylı

Öğrenme stilleri görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere 3 gruba ayrılır.

Öğrenme stilleri görsel, işitsel ve dokunsal olmak üzere 3 gruba ayrılır. ÖĞRENME STILLERI ÖĞRENME STILI NEDIR? Öğrenme stilleri her bir öğrencinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendine özgü yollar kullanmasıdır. Her öğrencinin

Detaylı

Okulda Başarı İçin Etkin Dinleme - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Okulda Başarı İçin Etkin Dinleme - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Okullarda öğrenme büyük ölçüde okuma ve dinlemeye dayanmaktadır. Özellikle sınıflarda öğrenci sayısının fazlalığı, uygulamalı dersler için gerekli ortamın oluşturulamaması derslerin dinleme ağırlıklı olmasına

Detaylı

Kendi omzuna tırman. Baska nasıl yükselebilirsin ki!

Kendi omzuna tırman. Baska nasıl yükselebilirsin ki! GİRİŞ Sevgili Öğrencilerimiz, Ders çalışmanın okul yaşantımızın ayrılmaz bir parçası olduğunu hepimiz biliyoruz. Kuşkusuz hayatımızın her döneminde eğitim ve öğretimimiz için zaman ayırmak ve çaba göstermek

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Eğitsel Rehberlik genel olarak verimli ders çalışma teknikleri, sınav kaygısıyla başa çıkma gibi eğitim-öğretimle ilgili problemleri içermesiyle birlikte ana-baba tutumları

Detaylı

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik

> > ADAM - Yalnız... Şeyi anlamadım : ADAMIN ismi Ahmet değil ama biz şimdilik KISKANÇLIK KRİZİ > > ADAM - Kiminle konuşuyordun? > > KADIN - Tanımazsın. > > ADAM - Tanısam sormam zaten. > > KADIN - Tanımadığın birini neden soruyorsun? > > ADAM - Tanımak için. > > KADIN - Peki...

Detaylı

SINAV TAKTİKLERİ VE ZAMAN YÖNETİMİ

SINAV TAKTİKLERİ VE ZAMAN YÖNETİMİ SINAV TAKTİKLERİ VE ZAMAN YÖNETİMİ İlk doğru gördüğüm cevabı işaretliyorum diğerlerine bakmıyorum Uzun soruları hiç okumuyorum Çok telaşa kapılıyorum Sınavda çözemediğim soru ile karşılaşınca sinirlenip

Detaylı

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor?

SORULAR / CEVAPLAR. 2 metabolic balance ile kilo nasıl dengeleniyor? SORULAR / CEVAPLAR 1 nedir? kilo düzenleyici metabolizma programıdır. Bu program doktorlar ve beslenme uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Bu program yardımıyla yeme içme alışkanlıklarınız sağlıklı,

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA ÖZEL 3 MART AZİZOĞLU İLKÖĞRETİM KURUMU REHBERLİK SERVİSİ BÜLTENİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Verimli çalışma, ZAMANI amacımız doğrultusunda planlı ve programlı kullanmaktır. Okula başlamayla

Detaylı

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X

Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Güz Yarıyılı - Hafta X Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Blog: muratok.wordpress.com BİR KONUYU SUNARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN KURALLAR; Arkadaşımızla Konuşur gibi sunmalıyız.

Detaylı

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav?

ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Uzm Psk. Nuray ÖZBEN AVŞAR ERGENİM BEN!!! Nereden Çıktı Bu Sınav? Çocuklar hızla büyüyor, çocukluk dönemini bitirip ilk erişkinlik olan ergenlik dönemine adımlarını atıyorlar. Ergenlik çağında fiziksel

Detaylı

VERİMLİ ÇALIŞMA VE MOTİVASYON

VERİMLİ ÇALIŞMA VE MOTİVASYON VERİMLİ ÇALIŞMA VE MOTİVASYON Verimli çalışan? Verimli çalışan bireyin, motivasyonu yüksektir. Motivasyonun Kelime Anlamı Bu kavram İngilizce ve Fransızca motive kelimesinden türetilmiştir. Temelde kişinin

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELERDİR? I- AMAÇLARINIZI BELİRLEYİNİZ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YOLLARI NELERDİR? I- AMAÇLARINIZI BELİRLEYİNİZ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA Ana, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın nedeni, "yeterince çalışma-mak"

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLER

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLER VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLER 1- Bir Amaç Belirleyiniz Her çalışma bir amaca yönelik lmalıdır. Bu amaçlar, bir prblemin çözümünü öğrenmek, bir yazıdaki ana düşünceyi bulabilmek labilir. Bunları iyi belirleyerek

Detaylı

Mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. İnsan olduğunuzu hatırlayın. Korkularınızı göğüsleyin DAHA MUTLU Ve etkili bir insan olursunuz.

Mükemmeliyetçiliğin arkasında korku yatar. İnsan olduğunuzu hatırlayın. Korkularınızı göğüsleyin DAHA MUTLU Ve etkili bir insan olursunuz. VERİMLİ ÇALIŞMA YÖNTEMİ Çalışmadan yorulmadan öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini sonra hürriyetlerini ve daha sonrada istiklallerini kaybetmeye

Detaylı

ÖNERİLER. Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011

ÖNERİLER. Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011 ÖNERİLER Doç. Dr. Aybars UĞUR 2011 Düzenli ve Planlı Çalışma Aşırı çalışmak veya stres yapmak yerine planlı ve yöntemli çalışmayı tercih edin. Çok zorunlu kalmadıkça uykusuz kalmayın. Sadece sınav öncesi

Detaylı

ÖĞRENCİ KARNESİ ÖĞRENCİ FARKINDALIK TESTİ-1. ANALİZ Bölüm Soru Hiçbir Zaman Nadiren Genellikle Sık Sık Her Zaman Puan. Plan-Program ,00

ÖĞRENCİ KARNESİ ÖĞRENCİ FARKINDALIK TESTİ-1. ANALİZ Bölüm Soru Hiçbir Zaman Nadiren Genellikle Sık Sık Her Zaman Puan. Plan-Program ,00 Numara 1415 Adı, Soyadı ALEYNA AKBAŞ Sınıf 12H Plan-Program 12 1 3 3 2 0 30,00 Çalışma Ortamı 12 2 1 2 1 0 22,00 Çalışma Şekli 12 3 2 1 0 2 28,00 Mola Verme 12 0 1 2 1 1 13,00 Not Tutma 12 3 2 1 2 1 31,00

Detaylı

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ

DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ DİKKAT VE DİKKAT TOPLAMA ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ Dikkat, * *Dikkati konu üzerinde toplamadan çalışmayı sürdürmek boşuna zaman kaybıdır. Çünkü dikkat olmadan

Detaylı

Zaman Yönetimi. Hiç yapılmaması gereken bir şeyi çok iyi yapmak için plan yapmak kadar zaman kaybı olan birşey yoktur.

Zaman Yönetimi. Hiç yapılmaması gereken bir şeyi çok iyi yapmak için plan yapmak kadar zaman kaybı olan birşey yoktur. Zaman Yönetimi Hiç yapılmaması gereken bir şeyi çok iyi yapmak için plan yapmak kadar zaman kaybı olan birşey yoktur. GENEL BAKIŞ Operasyon Danışmanı rolünde henüz yeni olduğunuz ve işinizi iş başında

Detaylı

03-04 OCAK 2015 AÖL VE MAÖL BİRİNCİ DÖNEM SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

03-04 OCAK 2015 AÖL VE MAÖL BİRİNCİ DÖNEM SINAVLARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR SINAV TARİH VE SAATLERİ 1.Oturum- 03 Ocak 2015 Cumartesi 09: 30 (180 dakika) 2.Oturum- 03 Ocak 2015 Cumartesi 14: 00 (180 dakika) 3.Oturum- 04 Ocak 2015 Pazar 09: 30 (180 dakika) GENEL I. Bina Sınav Komisyonunun

Detaylı

ğ İ ö ö Ö İ ç ö Ş İ İ ö Ş ö Ö ç ç ğ ö ö ğ ö Ş İ ğ ğ Ç Ö Ş İ Ş Ş İ ğ Ş ç ö ö ğ Ç Ö ğ ç ğ ğ ç ğ ğ Ç ö İ ç ö ç ö ö ç ç ğ ğ ğ ç ö İ ö ğ ö ğ ğ ğ ğ ç Ç ö ç ğ İ Ö ç ç ö ç ç ö ö ç Ç ğ ç ö ö ğ ö ğ ğ ç ö ö Ç ö ç

Detaylı

İ ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ö ç ö ç ç ç ç ç ç Ç ç ö ö Ç Ç ö ö ö Ç ö ö ö ö Ç ö ö ö ç ç ç ö Ç ö ö ö ç ç ö Ç ö Ç ç ç ç ö Ç ö ç ö İ çö ç ç ç çö ç çö ö ç ç ç ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö İ ö ç ö ö ç çö ö ç İ

Detaylı