PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl. 2.Yarıyıl"

Transkript

1 PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ Lisans Ders İçerikleri 1.Yarıyıl PSK 101 Psikolojiye Giriş I AKTS 7, KREDİ (3+0) 3 - Dersin amacı psikoloji alanının temel kavram, konu ve ilgi alanları hakkında bir anlayış oluşturmaktır. Bu amaçla ele alınan konular Algı, algılamanın duyumsal temelleri, duyumlar, objeleri algılama, algılamada organizasyon, algılamada öğrenmenin rolü, algılamayı etkileyen faktörler, duyumlar ötesi algılama, bilişsel psikoloji ve öğrenmedir. BİO 101 Genel Biyoloji AKTS 6, KREDİ (3+0) 3 Psikoloji biliminin daha özel konularına hazırlanabilmek amacı ile Biyoloji biliminin Hayatın Kimyası, Hücre, ve Evrim konularında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir. MAT 101 Matematik AKTS 6, KREDİ (4+0) 4 - Sayılar ve sayılar üzerinde işlemler, elementer fonksiyonlar, denklemler ve eşitsizlikler, fonksiyonlar ve grafikleri, üstel ve logaritmik fonksiyonlar, matrisler ve matris üzerinde işlemler, determinantlar, cebirsel denklem sistemi ve çözüm yöntemleri, limit, süreklilik, türev temel differansiyel ve integral formülleri ve uygulamaları. 2.Yarıyıl PSK 102 Psikolojiye Giriş II AKTS 7, KREDİ (3+0) 3 -Duygular, güdülenme, zeka ve yaratıcılık, kişilik, stres, sağlık ve başa çıkma, psikopatoloji, terapi okulları, sosyal psikoloji, klinik ve rehberlik psikolojisi, yeni gelişen psikoloji alanları, endüstri psikolojisi PSK 104 Fizyolojik Psikoloji AKTS 6, KREDİ (3+0) 3 -Sinir sisteminin gelişimi, serebral cortex, otonom sinir sistemi, fonksiyon seviyeleri. bilişsel işlevlerin dökümü, beyinde primer alanlar, asosyasyon bölgeleri, bilişsel işlevler ve aracılık eden ağ sistemleri -Yönetici işlevlerimiz: Düşüncelerin ve belleğin kontrolü, öngörü, içgörü, yargı, soyutta düşünme, dikkat, inisiyatif, motivasyon, çeldiricilere direnç. Dominant hemisfer sendromları, apraksiler, dikkatin mekana dağılımı, el tercihi, agnoziler. PSK 106 Psikolojinin Felsefi Temelleri AKTS 6, KREDİ (3+0) 3 -Felsefenin tarihsel gelişimi, bilgi felsefesi ve problemleri; bilim felsefesi, problemleri ve kuramları; ahlâk felsefesi; ahlâk kuramları; estetik; eğitim felsefesi; felsefenin çağımızdaki durumu; felsefe ve işlevi, Psikolojinin temelini oluşturan felsefi akımlar.

2 3.Yarıyıl PSK 201 Davranış Bilimleri İçin İstatistik I AKTS 4, KREDİ (2+0) 2 -Temel istatistiğe giriş ve temel kavramlar, ölçme ve ölçekler, veri toplanması, Pearson katsayıları, Bowley katsayıları, momentler, çarpıklık, basıklık ölçüleri, mekan indeksleri, zaman indeksleri, bileşik indeksler, ağırlıklı bileşik indeksler. PSK 203 Gelişim Psikolojisi I AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Duygular, güdülenme, zeka ve yaratıcılık, kişilik, stres, sağlık ve başa çıkma, psikopatoloji, terapi okulları, sosyal psikoloji, klinik ve rehberlik psikolojisi, yeni gelişen psikoloji alanları, endüstri psikolojisi PSK 205 Kişilik Kuramları AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Kişilik kuramlarının güçlü ve zayıf yönleri, her kişilik kuramının kültürel perspektifini kavranarak kültürler üzerindeki uygulamalarının değerlendirilmesi, kişilik kuramlarını oluşturan temel öğeler, kişilik kuramlarında mevcut sorun ve eğilimler. PSK 207 Psikolojide Araştırma Metodları I AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Sosyal bilimler ve davranış bilimlerinde araştırmaların planlanması, yürütülmesi, değerlendirilmesi, rapor edilmesi, deneysel Tasarım, Güvenirlik ve Geçerlilik Teknikleri, güncel psikoloji çalışmalarından örnekler, psikolojik testlerin hazırlanması ve uygulanması. PSK 209 Sosyal Psikoloji I AKTS 3, KREDİ (3+0) 3 -Sosyal çevreyi algılama, şemaların rolü ve etkileri, beden dili ve önemi, sebep atfetme teorileri, özsaygı, özsaygıyı korumakta kullanılan yöntemler, tutumlar ve tutum değiştirme, ikna konuşmaları ve ikna faktörleri, reklamcılık, bilinçaltı reklamcılık ve etkileri. PSK 211 Psikometri AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Psikolojik testlerin genel doğası, amaçları ve kullanımı, psikometrinin tarihsel gelişimi, psikometride etik, psikometriyle ilgili temel istatistiksel kavramlar, normlar ve test puanlarının yorumlanması, klasik test kuramındaki güvenirlik ve türleri ile geçerlikle ilgili yapılan çalışmaların türleri konusunda bilgilendirme. 3.Yarıyıl Seçmeli Alan Dersleri PSK 213 Akılcı Duygusal Yaklaşım AKTS 3, KREDİ (2+0) 2 -Akılcı Duygusal Terapi Yaklaşımının felsefi temelleri, ilkeleri, diğer bilişsel-davranışçı terapilerden ayrılan noktaları, terapinin uygulama aşamaları ve terapi süreci, değerlendirme, terapistin yaklaşım yöntemleri, ev ödevleri, evlilik ve grup terapileri, PSK 215 Pozitif Psikoloji AKTS 3, KREDİ (2+0) 2 -Pozitif Psikoloji kavramları, bu alandaki araştırmalar ve teknikler. Olumlu düşünme, dikkat ve hafıza testleri, stresle baş etme, iyimserlik, duygusal zeka, esneklik, güçlü karakter oluşturma, yaratıcılık, değerler ve anlam, mutluluk ve fiziksel sağlık ilişkisi.

3 PSK217 Varoluşçu Psikoterapilere Giriş AKTS 3, KREDİ (2+0)2 -Varoluşçu Psikoterapilerin felsefi temelleri, logoterapi, logoterapinin dünya görüşü, üç boyutlu ontoloji, bilinç ve sorumluluk, grup tartışmaları, anlam, logoterapinin dayandığı temeller, sokratik diyalog, düşünce odağını değiştirme, paradoksik niyet ve tutum değiştirme, vaka çalışmaları 4.Yarıyıl PSK 202 Davranış Bilimleri İçin İstatistik II AKTS 5, KREDİ (2+1) 2 -İstatistik ile ilgili bazı temel konuların tartışılması, davranış bilimlerinde gerçekleştirilen çeşitli nitelikteki araştırmalardan elde edilen verilerin sınıflandırılması, betimsel istatistiklerin yapılması, standart puanlar, dağılım çeşitleri, normal dağılım eğrisinden yararlanarak bazı istatistik hesaplamaların yapılması, verinin özelliğine uygun korelasyon ve basit regresyon analizlerinin yapılması öğretilecektir. Davranış Bilimlerinde İstatistik II dersinde ise, sonuç çıkarıcı (inferential) istatistiğin genel ilkeleri, örneklem dağılımı ve standart hata kavramı, alfa ve beta tipi hata kavramları, tek ve çift yönlü sınama kavramları; ilişkili ve ilişkisiz grup "t" testleri; tek yönlü- çift yönlü varyans analizi; non-parametrik istatistik. PSK 204 Gelişim Psikolojisi II AKTS 5, KREDİ (2+2) 3 -Yaşam boyu gelişim yaklaşımı, gelişimsel süreçleri (fiziksel, bilişsel, sosyal, duygusal), gelişim psikolojisindeki temel tartışma konuları (süreklilik-süreksizlik, durağanlık-değişme, erken-geç deneyimler vb.) gelişim psikolojisi kuramları, kuramlar arasındaki benzerlik ve farklılıklar, doğum öncesi gelişim aşamalarını ve teratojenik etkileri. Bebeklik çağındaki büyüme ve fiziksel, duyusal, algısal gelişme, bağlanma ve tipleri. Okulöncesi ve okul dönemindeki fiziksel, bilişsel, sosyal, duygusal gelişimi. İnsan gelişiminin fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal yönlerinin bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesi yapılacaktır. Gelişimsel dönemler, temel teoriler ve bu teorilere yapılan eleştiriler, farklı ekollerin olguları nasıl değerlendirdiği ve gelişim psikolojisinin diğer disiplin ve alt-disiplinlere olan ilişkileri. PSK 206 Klinik Psikolojiye Giriş AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 - Psikoterapi, genel özellikleri, danışan-terapist ilişkisi, psikoterapide farklı yaklaşımlar, psikoanaliz (S. Freud), danışan odaklı terapi (C. Rogers), davranışçı terapi, bilişsel Terapi, Gestalt terapisi, varoluşçu psikoterapi, davranış bozuklukları, tanımı, klinik bulgular, tedavi yöntemleri PSK 208 Psikolojide Araştırma Metodları II AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Güncel psikoloji çalışmalarından örnekler, psikolojik testlerin hazırlanması ve uygulanması. PSK 210 Sosyal Psikoloji II AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Uyma davranışı, itaat ve ilgili araştırmalar, grup dinamikleri, liderlik ve ilgili teoriler, karar verme süreçleri, grup çatışmaları, çatışma önleme stratejileri, gruplar arası ve grup içi rekabet, saldırganlık ve şiddet, kitlesel saldırganlık, holiganizm, ırkçılık, kültürel etkiler.

4 PSK xxx Seçmeli Alan Dersi AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 4.Yarıyıl Seçmeli Alan Dersleri PSK 214 Kişilerarası İletişim AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 --Kişilerarası İletişim kuram ve yaklaşımları. Doğru iletişim stratejileri. Benlik tanıma, doğru kanalları seçebilme, etkili iletişim tekniklerini ve beden dilini doğru kullanma uygulamaları. Sözlü ve sözsüz iletişim teknikleri. Beden Dili. Empati, Aynalama teknikleri. PSK 216 Psikolojide Seçme Konular AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Psikoloji alanı içerisinde çeşitli konularda okuma, inceleme ve tartışma çalışmaları. PSK 218 İnsan Kaynakları ve Yönetimi AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -İnsan Kaynakları Yönetiminin Evrimi, Personel yönetimi, İnsan kaynakları yönetimi farkı, İş Analizleri, İş tanımları ve İş profilleri, İş Dizaynı ve Teknikleri; İşe alma ve kaynakları, İnsan kaynakları planlama türleri, İnsan kaynakları planlama teknikleri, İnsan kaynakları stratejileri, İşdeğerleme, işdeğerleme amacı ve gelişimi işdeğerleme klasik yöntemleri, İşdeğerleme çağdaş yöntemler, Performans yönetimi ve yetkinlikler, klasik yöntemler, yetkinliklere göre performansın değerlendirilmesi, hedeflere göre değerlendirme, Kariyer yönetimi, kariyer planlama, Yönetici geliştirme, (Coaching, Mentöring) Eğitim geliştirmede yeni açılımlar, Endüstri ilişkileri ve toplu sözleşme mevzuatı, Çalışma yasaları ve sosyal güvenlik sistemleri. 5.Yarıyıl PSK 301 Bilişsel Psikoloji AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Bilişsel psikolojinin tarihçesi, Araştırma Yöntemleri, Paradigmalar (Bilgi-İşleme Yaklaşımı, Bağlantıcı Görüşler, Ekolojik Görüş). Bilişsel,Nörobilim (Nörofizyolojik Değerlendirme Teknikleri), Algı (Duyum, Algı, Duyusal-Beyin Yatkınlığı, Algısal Uzam, Görsel Depo), Dikkat (Dikkat Çeşitleri, PET, İnsan Beyni), Bellek Modelleri (İki Depo, Bilişsel Nörobilim) Bellek Modellerinin Araştırmalarla Analizi, Bilginin Temsili (Anlamsal Organizasyon, Bilişsel Modeller-Set teorik Model, Anlamsal Özellik Karşılaştırma, Ağ Modelleri), Bilginin Temsili- Nörobilişsel Yaklaşım, Varsayımsal Bellek İzi, Amnezi, Konsalidasyon, Zihinsel İmgeleme (İkili-Kodlama, Kavramsal Önermesel, İşlevsel-Eşitlik Hipotezleri), Bilişsel Nörobilimin Kanıtları, Araştırmalarla Analiz Edilmesi PSK 303 Deneysel Psikoloji AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Deneysel psikolojinin odaklandığı konular, davranışı belirleyen süreçler, motivasyon, duygu, toplumsal psikoloji, deneysel psikolojinin tarihi, yöntemler dizgesi, eleştiriler. PSK 305 Öğrenme Psikolojisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Öğrenme yaklaşımları ve kuramları ile davranışın bilimsel yasa ve kurallarına ilişkin temel konular. Öğrenme kuram ve uygulamaları, öğrenme ilkeleri.

5 PSK 307 Psikolojik Testler I AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Psikolojide kullanılan testlerin yapısı ve uygulanma koşulları, yöntemle ilgili yaklaşımlar, sosyal ve ahlâksal değerlendirmeler, ölçek türleri, zeka testleri, diğer test örnekleri ve uygulamalar, test gelişimi ve ölçek oluşturma. PSK 309 Psikopatoloji I AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Psikopatolojiye giriş. Psikiyatri tarihi, psikotik bozukluklar (Şizofreni, Şizoaktif bozukluk, Hezeyanlı bozukluk), Duygu durum Bozuklukları (Mani ve Depresyon), Major Depresyon, Anksiyete, Genellenmiş Anksiyete ve Panik Bozukluğu, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Özgül Fobiler ve ilişkili Patolojiler. PSK xxx Alan / Genel Seçmeli Ders AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 5.Yarıyıl Alan /Genel Seçmeli Dersler PSK 311 Psikoloji ve Edebiyat AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Tanım ve Kavramlar etrafında iki disiplin: Edebiyat/Psikoloji, Psikoloji ve edebiyatın yüzü nereye bakar: Hikaye, Yazmak Neyi Başarmaktır? Hikaye Etmenin arkasındaki Güç: Bilinçaltı, Freud ssorusuyla Başbaşa Edebiyat: Niçin Yazdın? Yazar Psikolojisi, Edebi Metinlerdeki Karakter Psikolojisi, Metin Analizleri: Çavdar Tarlasında Çocuklar, Hamlet, Ses ve Öfke, Kral Oidipus, Şiir Metinleri Üzerine Analizler, Yazma Çalışmaları. PSK 313 Gelişim Psikolojisinde Güncel Konular AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Gelişim psikolojisi kavram ve kuramlarına genel bakış. Gelişimde risk ve sağlamlılık ile ilgili faktörler. İnsan gelişim sürecinde kültür. Birey olarak çocuk. Çocuk ebeveyn ilişkisi. Çocuk akran ilişkisi. Birey olarak ergen. Yetişkin birey. PSK 315 Stres ve Yönetimi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Krizin tanımı, anlamı, krizin analizi, kriz sistemleri, kriz kaynakları, krize neden olan iç ve dış çevre faktörlerini tanıyabilme, kriz süreci, krizin nedenleri, belirtileri, kriz yönetimi süreci, kriz ve değişime uyum mekanizmaları geliştirme, krize uygun yönetim yaklaşımları, stres kavramı ve kriz ile ilişkisi, örgütsel stres ve örgütsel stresin yönetimi, örgütsel stres kaynakları, stresin birey ve örgüt üzerinde etkileri, stresle bireysel başa çıkmada uygulanacak teknikler. 6.Yarıyıl PSK 302 Algı Psikolojisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Görsel ve işitsel algı; renk algısı; derinlik algısı; hareket algısı; algı ve eylem; algı yanılması; konuşma algısı; perde algısı. PSK 304 Danışmanlık Psikolojisi AKTS 6, KREDİ (3+0) 3 - Bu dersin sonunda öğrenci, psikolojik danışmanlıkla ilgili teori ve yaklaşımları tartışabilecektir. Ayrıca, öğrenci psikolojik danışmanlıkta kullanılan birkaç temel metod ve

6 teknikle tanıştırılacaktır. Eğitim, sağlık merkezleri ve iş yerleri gibi kurumlarda psikolojik danışmanlık uygulamaları da tartışılacaktır. PSK 306 Psikopataloji II AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Davranış bozukluklarının klinik psikoloji çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Dersi başarıyla tamamlayan öğrencilerin davranış bozukluklarında temel tanıları koyabilmeleri ve koydukları tanının etiyolojisini değişik psikoloji kuramlarına göre formüle edebilmeleri amaçlanmaktadır. PSK 308 Özel Gereksinimli Çocuklar AKTS 4, KREDİ (3+0) 3 -Özel gereksinimli çocukların öğrenme yetenekleri, bedensel özellikleri, psikolojik özellikleri, bireyselleştirilmiş eğitim programları. PSK 310 Psikolojik Testler II AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Psikolojik testlerin doğası, problemleri ve potansiyellerinin gözden geçirilmesi ve tartışılması. Psikometri, zeka ve kişilik kavramlarının tartışılması. Genel olarak kullanılan objektif ve projektif testlerin kullanımı ve psikolojik değerlendirme raporlaştırma uygulamaları. Etkin ölçme geri bildirim becerileri kazandırma uygulamaları. PSK xxx Seçmeli Alan Dersi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 6.Yarıyıl Seçmeli Alan Dersleri PSK 312 Oyun Terapisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 - Oyun terapisine giriş, Oyun terapisinde beceriler ve kavramlar, Oyun terapisinin tarihi, Oyun terapisinde oyun ve oyuncağın metaforik anlamları, Oyun terapistinin özellikleri, çocukla olan ilişki, empatinin kullanımı, Oyun terapisi ve çocuk gelişimi, Hümanistik modeller: Çocuk merkezli oyun terapisi, filial, deneyimsel ve gestalt oyun terapilerine giriş, Oyun terapisinde bağlanma ve nesne ilişkileri teorileri, Aile ile konsültasyon, ilişki ve destek, Ailenin oyun terapisine alımı, Okul ortamında oyun terapisi ve öğretmenin rolü, Duyu bütünlemenin oyun terapisindeki yeri, Uygulamalı vaka çalışmaları, role play PSK 314 Yetişkinlik ve Yaşlılık Psikolojisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Genç yetişkinlik dönemi (fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişim). Orta yetişkinlik dönemi, yetişkin eğitimi, ileri yetişkinlik, ölüm, yas, gereksinim duyulan sosyal hizmetler. PSK 316 Endüstri ve Örgüt Psikolojisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Endüstri ve örgüt psikolojisinin temel kavram ve kuramları, endüstri/örgüt psikolojisi alanında çalışan psikologların görevleri, sorumlulukları ve kullandıkları yöntemler. Endüstri ve örgüt psikolojisinin tarihsel gelişimi ve araştırma yöntemleri, iş analizi, personel seçme ve yerleştirme süreçleri ve yöntemleri, ihtiyaç analizi ve eğitim, performans değerlendirmesi ve geribildirimi, motivasyon, liderlik, kurumsal ortamlarda grup içi ve gruplar arası süreçler, kurumsal yapılar ve değişim, iş doyumu, iş yerine zarar veren çalışan davranışları, olumlu çalışan tutumları, iş-aile dengesi ve çatışması ve iş yerinde stres ve başa çıkma yolları.

7 7.Yarıyıl PSK 401 Psikoterapiye Giriş AKTS 6, KREDİ (3+2) 4 -Genel Psikoterapi yaklaşımları, ilke ve teknikler. Terapötik sürecin özellikleri, görüşme becerileri, etik ilkeler, danışanla kurulan ilişkinin özellikleri, klinik beceriler, gerekli olabilecek değerlendirme yöntem ve teknikleri, terapötik yeterlilikler. PSK 403 Aile Psikolojisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Türk aile yapısı ve farklı aile biçimleri; aile içi yapılanma ve hiyerarşi; cinsiyet rolleri ve aktarımı; evlilik ilişkileri; sosyokültürel açıdan aile içi ilişkiler; yurt içi ve dışındaki aile kurumu araştırmaları. PSK 405 Psikolojide Proje Geliştirme AKTS 7, KREDİ (2+2) 3 -Psikoloji ile ilgili bir proje planlaması yapmak, yürütmek ve sonuç raporunu oluşturmak. Psikoloji veri tabanlarının kullanımı, betimsel ve deneysel araştırma uygulamaları. APA formatına uygun raporlaştırma. PSK 415 Mesleki İngilizce AKTS 2, KREDİ (2+0) 2 - İngilizce ile Türkçe arasındaki Yapısal Farklılıklar İngilizce den Türkçe ye çeviri kuralları Cümle yapısı Edatlar Bağlaçlar Çeviri örnekleri (akademik) Çeviri örnekleri (psikoloji), Teknik Kelime Bilgisi Çalışmaları Çeviri örnekleri (terimler), Psikoloji ile ilgili makale okumaları PSK xxx Seçmeli Alan Dersi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 7.Yarıyıl Seçmeli Alan Dersleri PSK 407 Çocuk İstismarı ve ihmali AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 - Şiddetin tanımı, şiddetin tipleri, çocuk istismarı ve ihmalinin tanımı, çocuk istismarı ve ihmalinin tipleri, kısa ve uzun dönemli etkileri, çocuk istismarı ve ihmalini açıklamaya yönelik kuramlar, istismara ve ihmale uğrayan çocukların özellikleri istismarcı özellikleri, Türkiye de ve dünyada çocuk istismarını önleme ve müdahale çalışmaları, çocuk istismarı ve ilgili kişi, kurum ve PSK 409 Travma Psikolojisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Travmaya ilişkin kavramlar, travma sonrası stres bozukluğu, afetin çocuk ve ergenler üzerindeki etkileri, afet psikolojisi, yas, istismar ve çeşitleri, psiko-sosyal müdahale, psikoeğitim programları, toplumsal cinsiyet ve kültür açısından travmanın etkileri.

8 PSK 411 Kısa Süreli ve Çözüm Odaklı Terapi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 - Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışmanın tarihçesi. Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışmanın özellikleri ve varsayımları. Terapi sürecin. Çözüm odaklı kısa süreli psikolojik danışma sürecinde mucize sorular. Çözümlere ilişkin farkındalık kazandırma: zihin haritası, amigo teknikleri. Belirlenen ana hattın ve ilerlemenin derecelendirilmesi. Amaca ulaşmada karşılaşılabilecek olası engellerin tanımlanması ve engellerle başa çıkma. PSK 413 Nöropsikoloji AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Nöropsikolojinin Tarihsel Temeli, Nöropsikoloji de Araştırma Yöntemleri, Nöropsikoloji de Ölçme Değerlendirme Yöntemleri, Beyin Hemisferleri Farklılaşması, Bedensel Duyumlar, Motor Kontrol ve Hareket Bozuklukları, Dil ve Beyin, Bellek ve Bellek Bozuklukları, Görsel Nesne Fark Etme ve Alansal Bilgi İşleme, Dikkat, Yönetici İşlevler, Psikopatoloji ve Nöropsikoloji, Psikopatoloji ve Nöropsikoloji, Nöropsikolojide Çağdaş Yaklaşımlar ve Akımlar 8.Yarıyıl PSK 402 Grup Psikoterapilerine Giriş AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Grup terapilerinde kullanılan teknikler, grup oluşturmada önemli olan etmenler, grup terapilerinde dikkat edilmesi gereken etik kurallar, gruplar oluştuktan sonraki aşamalar, terapi sürecinde terapistin yapması gereken ve yapmaması gerekenler, grup liderleri ve etkileri, Grup süreçlerinin altında yatan temel teoriler ve prensipler, Grup oluştururken, hastaları gruba katmama kriterleri, Kritik Olay tanımlaması ve yönetimi, Anti-Grup. PSK 404 Psikolojide Proje Uygulama AKTS 4, KREDİ (1+2) 2 -Proje Geliştirmede Temel İlkeler ve Proje Yönetimi, Konu Seçimi, Proje Gruplarının Oluşturulması ve Literatür Taraması, Bireysel ve Kurumsal Paydaşlarla Görüşmeler Yapılması, Proje Önerisinin Hazırlanması, Zaman Takviminin Oluşturulması ve Risklerin Değerlendirilmesi, Örneklem Seçimi ve Gerekli Prosedürlerin Tamamlanması, Proje Yöntem ve Araçlarının Belirlenmesi, Proje Faaliyetlerinin Gerçekleştirilmesi, Proje Sonuçlarının ve Etkililiğinin Ölçülmesi, Proje Sonuçlarının Rapor Edilmesi, Proje Sonuçlarının Değerlendirilmesi, Bireysel ve Kurumsal Paydaşlara Geribildirim Verilmesi, Genel Değerlendirme ve Gözlemlerin Sunulması PSK 406 Psikolojide Etik İlkeler AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Değerler felsefesi, etiğin temel sorunları, kuramsal ve uygulamalı etik, biyoetik, iş etiği, ekoetik, bilim etiği, akademik etik, basın etiği, psikolojik araştırmalarda ortaya çıkan etik problemler ve çözümü. PSK 410 Gözlem ve Görüşme Teknikleri AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Metapsikoloji ve Klinik Psikolojiye has bir Gözlem ve Arş. yöntemi, Ruh sağlığı alanındaki farklı meslek türleri ve çalışma teknikleri, D. W. Winnicott ve Bebek Gözlemleri, Görüşme kavramı, içeriği, anlamı ve amacı, Görüşmenin temel dinamikleri, Görüşmenin Yapısı, Görüşmede testlerin kullanımı

9 PSK 420 Mesleki İngilizce II AKTS 2, KREDİ (2+0) 2 - İngilizce ile Türkçe arasındaki Yapısal Farklılıklar İngilizce den Türkçe ye çeviri kuralları Cümle yapısı Edatlar Bağlaçlar Çeviri örnekleri (akademik) Çeviri örnekleri (psikoloji), Teknik Kelime Bilgisi Çalışmaları Çeviri örnekleri (terimler), Psikoloji ile ilgili makale okumaları PSK xxx Seçmeli Alan Dersi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 PSK xxx Seçmeli Alan Dersi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 8.Yarıyıl Seçmeli Alan Dersleri PSK 408 Kariyer Danışmanlığı AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Mesleki rehberliğin varsayımları, prensipleri, kariyer psikolojik danışmanlığının yöntem ve teknikleri, karakter özelliklerinin meslek seçimine etkileri, meslekler hakkında bilgi ve imkanlar, kariyer gelişiminin belirlenmiş alanlarında proje geliştirme, mesleki rehberlik hakkında bilgi verme, eğitsel derecelendirmeye göre mesleki gelişim süreci ve hizmetleri, mesleki rehberlikte bilgi toplama hizmetleri, mesleki testler, mesleki rehberlikte değerlendirme. PSK 412 Test Dışı Teknikler AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Bireyin Kendisini Anlattığı Teknikler( Görüşme, anket, problem tarama envanteri, otobiyografi, arzu listesi,yarım kalmış cümlelerin tamamlanması, zaman cetveli, işaretleme listeleri, bibliyoterapi v.b.) Gözlemsel Teknikler( Gözlem, derecelendirme ölçekleri, vak a kaydı, vak a incelemesi, sosyometri, Kimdir Bu? v.b. Etkileşime Dayalı Teknikler(Psikodrama, Sosyodrama, oyun terapisi v.b) Toplu dosya PSK 416 Adli Psikoloji AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Suç ve suçluluk psikolojisi; kültürel cezalandırma yöntemleri, katharsis; suçluların rehabilitasyonu; ceza evi ve suç tipleri. PSK 418 Sağlık Psikolojisi AKTS 5, KREDİ (3+0) 3 -Sağlık psikolojisinin tanımı, araştırma yöntemleri, sağlık davranışı, modeller, risk algılaması, öz yetkinlik inancı, psikoimmunoloji, stresin tanımı, ölçülmesi ve ilgili hastalıklar, kronik hastalıkla yaşamak, tedaviye uyum; sigara, alkol ve yeme bozuklukları.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü BİRİNCİ YIL 1. Dönem 2. Dönem Ön Şart Ön Şart PSİ 101 Psikolojiye Giriş-I 3 0 3 5 PSİ 102 Psikolojiye Giriş-II 3 0 3 5 MAT 103

Detaylı

I. YARIYIL Psikolojiye Giriş Fizyolojik Psikoloji Türkçe I: Yazılı Anlatım Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Yabancı Dil I Bilgisayar I

I. YARIYIL Psikolojiye Giriş Fizyolojik Psikoloji Türkçe I: Yazılı Anlatım Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I Yabancı Dil I Bilgisayar I I. YARIYIL Psikolojiye Giriş Psikolojinin tanımı, psikoloji tarihi, psikolojinin alanları (sosyal psikoloji, klinik psikoloji, eğitim psikolojisi vs.), psikoloji kuramları (davranışcı kuramlar, bilişsel

Detaylı

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II Adı 1 1 PSY101 ye Giriş-I Açıklaması 6 3 ki temel konulara giriş niteliğinde bir derstir. İşlenecek konulara araştırma teknikleri, davranışın biyolojik kökenleri, algı, hafıza, dil, insan gelişimi, vb.

Detaylı

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1 XI İçindekiler Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür Sayfa vii viii x 1 Giriş 1 Tanımlar: Kültürlerarası psikoloji nedir? 3 Tartışmalı konular 5 Konu 1: İçsel olarak ya da dışsal olarak

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL PSI 501 İleri İstatistik Zorunlu 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 II. YARIYIL Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 III. YARIYIL

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM EĞİTİM PROGRAMI EK-2 1. ETKİNLİĞİN ADI Rehberlik Kursu 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı ile tamamlayan

Detaylı

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders)

Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı (5 Zorunlu Ders+ 6 Seçmeli Ders) Eğitim Yönetimi ve Denetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersin Kodu Dersin Adı T U/L Kredi ECTS EYD-504 Eğitim

Detaylı

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS PSY 501 İleri Düzey Araştırma Yöntemleri ve İstatistik (2+2+0) 3 Kredi / 7 AKTS İleri regresyon yöntemlerinin derinlemesine kavranması. Basit doğrusal regresyon, çoklu doğrusal regresyon, etkileşimler,

Detaylı

Klinik Psikoloji Ders İçerikleri

Klinik Psikoloji Ders İçerikleri Klinik Psikoloji Ders İçerikleri ZORUNLU DERSLER PSİ 503 - Psikofarmakolojik Yaklaşımlar Biyolojik modellere dayalı olarak yapılan psikiyatrik müdahaleler kapsamında psikofarmakolojik ilaçlar ve merkezi

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ I. DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİNE GİRİŞ... 3 A. Danışmanlığın Tanımı... 4 B. Rehberliğin Tanımı... 4 C. Psikoterapinin Tanımı... 5 D. Danışmanlık...

Detaylı

tarih ve 272 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1

tarih ve 272 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 11.05.017 tarih ve 7 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki-1 GÜZ Tablo 1 ÖĞRETİM PROGRAMI TABLOSU HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI ** * *

Detaylı

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. HEM155 Psikoloji MAT171 Temel Matematik I TD101 Türk Dili I Seçmeli Ders Grup 1 6

Ders Kod Ders Ad T U L K AKTS DİL. HEM155 Psikoloji MAT171 Temel Matematik I TD101 Türk Dili I Seçmeli Ders Grup 1 6 ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SÖKE SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI 2015/16 ÖĞRETİM PROGRAMI 29.01.2016 1. Yarıyıl ÇGL101 Çocuk Gelişimine Giriş 2 0 0 2 4 ÇGL103 Aile Yaşam Döngüsü ve Aile İçi

Detaylı

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü KİŞİSEL BİLGİLER Adres: Hacettepe Ünv. Edebiyat Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA E- Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Kişisel

Detaylı

Psikopatolojiye Giriş (PSY 301) Ders Detayları

Psikopatolojiye Giriş (PSY 301) Ders Detayları Psikopatolojiye Giriş (PSY 301) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Psikopatolojiye Giriş PSY 301 Güz 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i yok Dersin

Detaylı

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları

Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Sosyal Psikolojiye Giriş (PSY 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sosyal Psikolojiye Giriş PSY 201 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Bebeklikten Ergenliğe Gelişimsel Psikopatoloji (PSY 319) Ders Detayları

Bebeklikten Ergenliğe Gelişimsel Psikopatoloji (PSY 319) Ders Detayları Bebeklikten Ergenliğe Gelişimsel Psikopatoloji (PSY 319) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Bebeklikten Ergenliğe Gelişimsel Psikopatoloji PSY

Detaylı

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ YÜKSEK LİSANS ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLERİ

SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ YÜKSEK LİSANS ZORUNLU/SEÇMELİ DERSLERİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU ÇOCUK GELİŞİMİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS DERSLERİ YÜKSEK LİSANS BİLİMSEL HAZIRLIK DERSLERİ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİNE GİRİŞ EĞİTİMSEL YAKLAŞIMLAR GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Z 2 0 2 6 ÇOCUĞU TANIMA

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

Psikolojik Testler (PSY 304) Ders Detayları

Psikolojik Testler (PSY 304) Ders Detayları Psikolojik Testler (PSY 304) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojik Testler PSY 304 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PSY 102 Dersin

Detaylı

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ

T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ T.C. İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU AMELİYATHANE HİZMETLERİ PROGRAMI 2. SINIF 1. DÖNEM DERS İZLENCESİ Kodu: KİT201 Adı: Kişilerarası İletişim Teorik + Uygulama: 2+0 AKTS:

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders Kodları AKTS

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders Kodları AKTS Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Tezli Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO501 Eğitimde Program Geliştirme 3 0 3 8

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇMELİ V: KISA SÜRELİ PSİKOLOJİK DANIŞMA Ders No : 0310360193 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi (PSY 202) Ders Detayları

Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi (PSY 202) Ders Detayları Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi (PSY 202) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kişilerarası İlişkiler Psikolojisi PSY 202 Bahar 3 0 0 3 6 Ön

Detaylı

Ergenlik ve Yetişkinlik Psikolojisi (PSY 204) Ders Detayları

Ergenlik ve Yetişkinlik Psikolojisi (PSY 204) Ders Detayları Ergenlik ve Yetişkinlik Psikolojisi (PSY 204) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Ergenlik ve Yetişkinlik Psikolojisi PSY 204 Bahar 3 0 0 3 6

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA LİSANS PROGRAMI SEÇMELİ DERSLER V.

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA LİSANS PROGRAMI SEÇMELİ DERSLER V. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA LİSANS PROGRAMI SEÇMELİ DERSLER V. YARIYIL SEÇMELİ I (A)....3-0-4 DUYGULARIN PSİKOLOJİSİ Duygular ve beyin, duyguların

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Eğitim HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ. psysait@hacettepe.edu.tr. Telefon: (0312) 2978332

ÖZGEÇMİŞ. Eğitim HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ. psysait@hacettepe.edu.tr. Telefon: (0312) 2978332 ÖZGEÇMİŞ YRD. DOÇ. DR. SAİT ULUÇ E-Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Telefon: (0312) 2978332 Adres: HÜ. Edebiyet Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA Eğitim Mezuniyet Tarihi Derece Alan Kurum 2005 Doktora

Detaylı

Örgüt Psikolojisi (PSY 309) Ders Detayları

Örgüt Psikolojisi (PSY 309) Ders Detayları Örgüt Psikolojisi (PSY 309) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Örgüt Psikolojisi PSY 309 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin Dili

Detaylı

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 BÖLÜM 1 GELİŞİM PSİKOLOJİSİNDE KURAMLAR VE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Çare SERTELİN MERCAN I.

Detaylı

Psikolojide İstatistiğe Giriş II (PSY 222) Ders Detayları

Psikolojide İstatistiğe Giriş II (PSY 222) Ders Detayları Psikolojide İstatistiğe Giriş II (PSY 222) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojide İstatistiğe Giriş II PSY 222 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul

Detaylı

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları

Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Psikoterapide güncel yaklaşımlar (PSY 405) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Kodu Saati Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Psikoterapide güncel yaklaşımlar PSY 405 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: PSI Dersin Kodu: Gelişim Psikolojisi (Sosyoloji) 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: PSI Dersin Kodu: Gelişim Psikolojisi (Sosyoloji) 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: PSI 1074 2 Dersin Kodu: Gelişim Psikolojisi (Sosyoloji) 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 1 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: Bahar/II.yarıyıl

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı 1. Yarıyıl Ders İçerikleri Dersin Adı D.S KR. AKTS Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tar-1.

Detaylı

Gelişim Psikolojisi (PSY 203) Ders Detayları

Gelişim Psikolojisi (PSY 203) Ders Detayları Psikolojisi (PSY 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojisi PSY 203 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PSY 102 Psikolojiye Giriş II Dersin

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I. Doç. Dr. Günseli GİRGİN İÇİNDEKİLER BÖLÜM-I Doç. Dr. Günseli GİRGİN ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMLERİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK... 1 Giriş... 2 Çağdaş Eğitimde Öğrenci Kişilik Hizmetlerinin Yeri... 2 Psikolojik Danışma

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM ÖRGÜT YÖNETİMİ VE YÖNETİMDE SORUN ÇÖZME

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM ÖRGÜT YÖNETİMİ VE YÖNETİMDE SORUN ÇÖZME İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM ÖRGÜT YÖNETİMİ VE YÖNETİMDE SORUN ÇÖZME A. YÖNETİM, YÖNETİCİLİK VE LİDERLİK... 3 1.Yönetim Kavramı... 3 1.1. Yönetim Sürecinin Özellikleri... 4 1.2. Örgütlerde Yönetim Düzeyleri...

Detaylı

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ 4 Modül - 64 Akademik Saat Çocuk ve Ergen Odaklı Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından organize edilen Uzman Psikolog

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI BİLİMSEL HAZIRLIK GÜZ YARIYILI DERSLERİ EGB501 Program Geliştirmeye Giriş

Detaylı

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN

UZM. PSK. BUKE TUNCEL YANGIN KISA ÖZ GEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun oldu. Çocuk ve Ergen Psikolojisi alanında danışan takip etmektedir. Aktüel Psikoloji Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri UZM.

Detaylı

Psikolojide Araştırma Yöntemleri I (PSY 213) Ders Detayları

Psikolojide Araştırma Yöntemleri I (PSY 213) Ders Detayları Psikolojide Araştırma Yöntemleri I (PSY 213) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojide Araştırma Yöntemleri I PSY 213 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

Kişilik Değerlendirmesi (PSY 417) Ders Detayları

Kişilik Değerlendirmesi (PSY 417) Ders Detayları Kişilik Değerlendirmesi (PSY 417) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Kişilik Değerlendirmesi PSY 417 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PSY

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KLİNİK ODAKLI SOSYAL HİZMET DOKTORA PROGRAMI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KLİNİK ODAKLI SOSYAL HİZMET DOKTORA PROGRAMI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KLİNİK ODAKLI SOSYAL HİZMET DOKTORA PROGRAMI Sosyal hizmet, toplumun farklı kesimlerinden gelen, kendi kontrolleri dışında ortaya çıkan psikososyal

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

Bilişsel Psikoloji II (PSY 312) Ders Detayları

Bilişsel Psikoloji II (PSY 312) Ders Detayları Bilişsel Psikoloji II (PSY 312) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilişsel Psikoloji II PSY 312 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PSY 311

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin

Detaylı

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ EĞİTİM YÖNETİMİ BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bu ders kapsamında Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme Alanında kullanılan nicel ve nitel araştırma

Detaylı

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kişilik Psikolojisi PSY 401 Güz 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i PSY301, Dersi

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) SAĞLIK TANILAMASI (HEM 601 TEORİK 2, 2

Detaylı

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ PEDAGOJĠK FORMASYON EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ PEDAGOJĠK FORMASYON EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ PEDAGOJĠK FORMASYON EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı Zorunlu Dersleri Teorik Dersler Teori Uygulama

Detaylı

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları

İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları İngilizce İletişim Becerileri II (ENG 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İngilizce İletişim Becerileri II ENG 102 Bahar 2 2 0 3 4 Ön Koşul

Detaylı

Psikofarmakolojiye Giriş (PSY 421) Ders Detayları

Psikofarmakolojiye Giriş (PSY 421) Ders Detayları Psikofarmakolojiye Giriş (PSY 421) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Kodu Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Psikofarmakolojiye Giriş PSY 421 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i PSY

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sektörlere Giriş II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler

Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV Ön Koşul Dersler Dersin Adı D. Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Bilim Tarihi ve Felsefesi GKS003 IV 2+0 2 3 Ön Koşul Dersler Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

Psikolojiye Giriş I (PSY 101) Ders Detayları

Psikolojiye Giriş I (PSY 101) Ders Detayları Psikolojiye Giriş I (PSY 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojiye Giriş I PSY 101 Güz 3 0 0 3 10.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

I. YARIYIL<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

I. YARIYIL<?xml:namespace prefix = o ns = urn:schemas-microsoft-com:office:office /> I. YARIYIL RPD 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (202) Kavramlar, tanımlar, ders yöntemleri ve kaynakların tanımı, Sanayi

Detaylı

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE GELİŞİM MODELLERİ... 3 ÖĞRENME TEORİSİ MODELİ... 4 BİLİŞSEL GELİŞİM MODELİ... 5 İNSAN GELİŞİMİNİ VE PSİKOLOJİSİNİ AÇIKLAYAN TEMEL KURAMLAR...

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

TÜRKÇE ANABİLİM DALI TÜRKÇE EĞİTİMİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI

TÜRKÇE ANABİLİM DALI TÜRKÇE EĞİTİMİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE ANABİLİM DALI TÜRKÇE EĞİTİMİ BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI GÜZ YARIYILI DERSLERİ Dersin Kodu Dersin Adı T U K Dersin Türü TEA 500* Seminer 020 Zorunlu TEA 501

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

Psikolojide Alan Çalışması (PSY 404) Ders Detayları

Psikolojide Alan Çalışması (PSY 404) Ders Detayları Psikolojide Alan Çalışması (PSY 404) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojide Alan Çalışması PSY 404 Seçmeli 2 4 0 4 8 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. RPD 1001 Psikolojiye Giriş (3-0-4)

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. RPD 1001 Psikolojiye Giriş (3-0-4) REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL RPD 1001 Psikolojiye Giriş (3-0-4) Psikolojinin tanımı, psikoloji tarihi, psikolojinin alanları (sosyal psikoloji, klinik psikoloji,

Detaylı

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü

Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Psikoloji Psikoloji bilimi, insanı anlamada bu bütünsel bakış açısını koruyan bir yaklaşım sergiler. Amacı insanı daha iyi anlamak ve ona yardımcı olmaktır. Psikoloji,

Detaylı

DERSİN ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU

DERSİN ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ ADI SINAV TARİHİ SINAV SAATİ SINAV SALONU SBES141 Psikoloji 10.11.2018 15:00 B219-B220 BES161 Temel Kimya I 12.11.2018 13:30 B219-B220 BES101 Mesleki Oryantasyon 13.11.2018

Detaylı

Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları

Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri (PSY 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kurumlarda Toplumsal Cinsiyet Etkileri PSY 326 Seçmeli 3

Detaylı

Motivasyon ve Sosyal Davranış (PSY 413) Ders Detayları

Motivasyon ve Sosyal Davranış (PSY 413) Ders Detayları Motivasyon ve Sosyal Davranış (PSY 413) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Motivasyon ve Sosyal Davranış PSY 413 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER EKİBİMİZ Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından 1991 yılında diğer bilim dalları ile interdisipliner

Detaylı

Ek 1a. Bülent Ecevit Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Planı 1.SINIF GÜZ YARIYILI (I.YARIYIL)

Ek 1a. Bülent Ecevit Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Planı 1.SINIF GÜZ YARIYILI (I.YARIYIL) Ek 1a Bülent Ecevit Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Planı 1.SINIF GÜZ YARIYILI (I.YARIYIL) 1.Yıl Adı TE PR KR AKTS PSY 101 Psikolojiye Giriş I 4 0 4 6 PSY 103 Psikoloji Tarihi 4 0 4 5 I.YARIYIL PSY

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Psikolojiye Giriş Dersin Kodu OKÖ105 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi 4 Haftalık Ders

Detaylı

RPDAESEÇ05 Kısa Süreli Psikolojik Danışma GKAIIT1 Atatürk İlkeleri ve. Teknolojileri. İnkılap Tarihi 2

RPDAESEÇ05 Kısa Süreli Psikolojik Danışma GKAIIT1 Atatürk İlkeleri ve. Teknolojileri. İnkılap Tarihi 2 2018-2019 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK LİSANS PROGRAMI 2019-2020 EĞİTİM BİLİMLERİ BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK LİSANS PROGRAMI AE SEÇ KODLU ALAN EĞİTİMİ SEÇMELİ DERSLERİ RPDAESEÇ01

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ (Behavior): Organizmanın doğrudan veya dolaylı olarak gözlenebilen tüm etkinlikleridir. Duygular, tutumlar, zihinsel süreçler

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. Yarıyıl (Güz Dönemi) Dersleri BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ Z 3 0 3 6 TOPLAM 12 0 12 30 II. Yarıyıl (Bahar Dönemi) Dersleri

Detaylı

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86 içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 Tarihsel Bakış Açısı 3 Erken Tarih 3 Yirminci ve Yirmi Birinci Yüzyıllar 3 Ergenliğe İlişkin Kalıpyargılar 6 Ergenliğe Pozitif Bir Bakış Açısı 7 Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Pedagojik Formasyon Eitimi SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Fatih CAMADAN PROBLEM ALANLARINA GÖRE REHBERLİK HİZMETLERİ 1. EĞİTSEL REHBERLİK 2. MESLEKİ REHBERLİK 3. KİŞİSEL SOSYAL

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ SINIF I. YARIYIL PSİ 101 Psikolojiye Giriş -I (3+0)3 ECTS- 5 Psikolojinin temel konu, kavram

Detaylı

Çok Değişkenli İstatistik (PSY 403) Ders Detayları

Çok Değişkenli İstatistik (PSY 403) Ders Detayları Çok Değişkenli İstatistik (PSY 403) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çok Değişkenli İstatistik PSY 403 Her İkisi 3 2 0 4 8 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35

2 Tarihsel, Kültürel ve Yasal/Etik Konular 35 İçİndekİler Önsöz xiii K I S I M I Genel Bir Bakış 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Test ve Değerleme 1 Psikolojik Test ve Değerleme 1 Psikolojik Değerleme Araçları 5 Testler 5 Görüşme 7 Portfolyo 9 Vaka

Detaylı

Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları

Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları Bilişsel Psikolojide Seçme Konular (PSY 323) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilişsel Psikolojide Seçme Konular PSY 323 Seçmeli 3 0 0 3 5

Detaylı

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI. Kodu Dersin Adı T U K AKTS

T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI. Kodu Dersin Adı T U K AKTS T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI BİRİNCİ SINIF I. YARIYIL PSI 101 Psikolojiye Giriş-I 3 0 3 5 PSI 103 Sosyolojiye Giriş 3

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Dersin adı: Genel Psikoloji Dersi veren öğretim görevlisi: Gözde AKKAYA Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel

Detaylı

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR

AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ VE SOSYAL HİZMET UZMANLARI DERNEĞİ GENEL MERKEZİ İŞBİRLİĞİNDE AÇILIYOR AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR? Aile danışmanlığı, ailenin çevresiyle

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AKSARAY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ (Sertifika Proğramı) Programın Amacı: 04 Eylül 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Danışmanlığı Yönetmeliği

Detaylı

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K AKTS

Dersin Kodu Dersin Adı Z/S T U K AKTS YÜZÜNCÜ 2018-2019 EĞİT EDEBİ PİKOLOJİ Dersin Kodu Dersin Adı Z/ T U K AKT UNVIT0001 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I I.YARIYIL Z 2 0 2 2 Uzaktan Eğitim UNVYD0003 Yabancı Dil I Z 2 0 2 2 Uzaktan Eğitim

Detaylı

Psikolojide İstatistiğe Giriş I (PSY 221) Ders Detayları

Psikolojide İstatistiğe Giriş I (PSY 221) Ders Detayları Psikolojide İstatistiğe Giriş I (PSY 221) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Psikolojide İstatistiğe Giriş I PSY 221 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI EĞİTİMDE BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI TEZSİZ II. ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA İLİŞKİN BİLGİLER Özel gereksinimli

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

I. DÖNEM SEÇMELİ DERSLER Kodu Dersin adı Teorik saat

I. DÖNEM SEÇMELİ DERSLER Kodu Dersin adı Teorik saat SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SPOR YÖNETİCİLİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA BİLİMSEL HAZIRLIK PROGRAMI ZORUNLU DERSLER adı Teorik Pratik Kredi 1. Dönem SYÖ 501 Spor Tesisleri Planlaması ve İşletmeciliği 3 0 3 SYÖ

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ Amaç: Ülkemizde son yıllarda klinik psikoloji alanında iyi eğitim almış uzmanlara olan ihtiyaç giderek artmıştır.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : MESLEKİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA UYGULAMASI Ders No : 0310360121 Teorik : 1 Pratik : 4 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ 2013-2014 ÖĞRETİM YILI LİSANS DERS PROGRAMI I. SINIF GÜZ DÖNEMİ 1 ÇGL 101 01/02 Çocuk Gelişimine Giriş 2 0 2 3 2 MEB 101 01/02 Tıbbi

Detaylı

Sağlık Psikolojisi (PSY 419) Ders Detayları

Sağlık Psikolojisi (PSY 419) Ders Detayları Sağlık Psikolojisi (PSY 419) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Psikolojisi PSY 419 Bahar 3 2 0 4 8 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

Aile Yaşam Döngüsü ve Aile İçi İlişkiler Özel Eğitime Giriş Z 1.Sınıf. Gelişim Psikolojisi Değerlendirme Yöntemleri.

Aile Yaşam Döngüsü ve Aile İçi İlişkiler Özel Eğitime Giriş Z 1.Sınıf. Gelişim Psikolojisi Değerlendirme Yöntemleri. 2012-201 107 110 09 221 42 Şube Açık Adı T P K /S Dönem / 0 / 0 / 0 Çocuk Gelişimi ve Eğitimine Giriş Aile ve Yaşam Dinamiği 1.Sınıf 1 0 1 1.Sınıf Özel Eğitime Giriş 1 0 1 1.Sınıf Nörolojik Gelişim 1 2

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Psikolojiye Giriş. 2 Dersin Kodu: PSİ 1071. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Psikolojiye Giriş. 2 Dersin Kodu: PSİ 1071. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE Dersin Adı: Psikolojiye Giriş 2 Dersin Kodu: PSİ 07 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: Güz 7 Dersin AKTS Kredisi:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2008. Y. Lisans KLİNİK PSİKOLOJİ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV.

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2008. Y. Lisans KLİNİK PSİKOLOJİ ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİV. ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: İREM YOLA 2. Doğum Tarihi: 23.11.1986 3. Unvanı: UZMAN 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ 2008 Y. Lisans KLİNİK PSİKOLOJİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v İÇİNDEKİLER Önsöz... v BÖLÜM 1 SPOR VE SPOR PSİKOLOJİSİ Spor... 1 Spor Psikolojisinin Gelişmesi... 2 Spor Psikolojisinin Alanları... 5 Spor Psikologları... 6 Spor Psikologlarının İşlevleri... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

UZMAN PSİKOLOG BİLGİ VE RANDEVU HATTI

UZMAN PSİKOLOG BİLGİ VE RANDEVU HATTI UZMAN PSİKOLOG BUKE TUNCEL YANGIN BİLGİ VE RANDEVU HATTI 0212 4661050 APAMER Aktüel Psikoloji 1 KISA ÖZGEÇMİŞ İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünden 2006 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra,

Detaylı

Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi,

Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi, Trafik Psikolojisi Trafik psikolojisi, ***İnsanların trafikteki davranışlarını ve bu davranışların altında yatan psikolojik süreçleri inceleyen bir psikoloji alt alanıdır. Burada özellikle sürücülerin

Detaylı