FIRINCILIK ve tahil ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr.Müge H.ERTOP

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FIRINCILIK ve tahil ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr.Müge H.ERTOP 2015-2016"

Transkript

1 FIRINCILIK ve tahil ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr.Müge H.ERTOP

2 FIRINCILIK ÜRÜNLERİ NEDİR? Farklı tahılların, fraksiyonlarının veya unlarının iģlenmesi, hamur yapılması, farklı ısıl iģlemlere tabi tutulması sonucunda elde edilen ürünlere fırıncılık ürünleri denir. Bunlar ekmek, pasta, kurabiye, bisküvi, müsli, kahvaltılık gevrekler, makarna veya patlatılmıģ, kavrulmuģ veya ekstrüde edilmiģ tahılların kendileri de olabilirler.

3 Fırın ürünleri diğer gıda maddelerine göre, doyurucu ve besleyici özellik taşıması, çok farklı çeşnilenme özelliğine sahip olması, diğer gıda maddeleri için iyi bir taşıyıcı özellik arz etmesi, ucuza ve kolay sağlanabilmesi gibi üstünlüklere sahiptir.

4 Fırıncılık Ürünlerinın Günümüzdeki Durumu Dünya unlu mamuller pazarının büyüklüğü 2010 yılında 407 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Dünya genelinde fırıncılık sanayi yeni tatlar ve ürün çeşitlerini ortaya çıkarmaya devam ederken firmalar da değişen beğeni ve tercihleri karşılamak amacıyla çalışmaktalar ve bu sayede sektörde sürekli olarak yeni ürün ve yenilik akışı olmaktadır. Fırıncılık ürünleri piyasasının en büyük ürün grubu 2007 yılı için hesaplanan %48,15 pay ile ekmek ve benzeri ürünler grubu olmuştur.

5 Fırın ürünlerinin ekonomimizdeki yeri DPT verilerine göre imalat sanayisi içinde gıda sanayi, üretim değeri olarak %18-20 lik paya sahiptir. Gıda sektörü içerisinde un ve unlu ürünler sanayi %56 dolayında bir oranla en büyük payı alır. Toplam unlu mamuller bütçesi, 9 Milyar Dolar civarındadır. Ülkemizde; adet yarı otomatik tünel, bin adet klasik ekmek fırını mevcuttur. İstihdam kapasitesi bin işgücü civarındadır. Bisküvi tipi fırın ürünlerinde ise 2500 işyeri, bin işçi istihdam kapasitesi söz konusudur.

6 Fırınlar ve pastaneler büyüyor, UNLU MAMÜLLER iģletmelerine dönüģüyor ÇeĢitler artıyor, bu artıģ tüketici beğeni ve talep düzeyini yükseltiyor Bu iģletmeler otomasyon, maliyet kontrolü ve marka geliģtirme konularına büyük yatırımlar yapıyorlar. Böylelikle verimli fırınlar kendi küçük pazarlarını oluģturdular. Fonksiyonel yiyeceklere yönelik yükselen trend, üreticileri geliģmiģ ülkelerde katma değerli ürünleri geliģtirme eğilimine yönlendiriyor. Kuzey Amerika da, çözünür diyet lifi içeren fırıncılık ürünlerine olan talep satıģları artırırken, bu grup sandviç ekmeği, kepekli ekmek ve yulaf ezmeli kurabiyeden oluģuyor. Çözünür diyet lifinin koroner kalp rahatsızlığına ve bazı kanser çeģitlerine yakalanma riskini azaltma yeteneğine sahip olduğuna inanılıyor. Bu tarz ürünlerdeki geliģmeler ise pazarlama stratejilerindeki değiģiklikleri beraberinde getiriyor. Son 5 yıl boyunca, tüketicilerin gıda kalemlerindeki harcamalarında değiģiklik yaģanmaya baģladı. Tüketiciler eve teslim ve günlük fırın ürünlerine, et ve paketli fırın ürünlerine oranla daha fazla miktarda harcama yapmaya baģladılar. Büyük firmalar klasik çeģitlerden mali yatırıma dayalı yeni arge ürünleri çıkarmaya baģladı. Bu da mali gücü olan firmaların ARGE deki ve piyasadaki gücünü daha da arttırdı.

7 TAHIL ÜRÜNLERĠ 1.BUĞDAY ÜRÜNLERİ A. YumuĢak Buğday Ürünleri Bisküvi,kek,gofret, kraker vb. Kahvaltılık ve çerez tahıllar Ekmek B. Sert Buğday Ürünleri Makarna Bulgur

8 2. DİĞER TAHIL ÜRÜNLERİ Yulaf: Yulaf ezmesi, yulaf kepeği, yulaf unu Mısır: Mısır irmiği, mısır unu, mısır niģastası, dekstrin, glikoz Çavdar: Çavdar unu Arpa: Arpa unu Pirinç: Pirinç irmiği, pirinç unu

9 BUĞDAY ÜRÜNLERĠ

10 EKMEK Ekmek; un, su, tuz ve mayanın belli ölçülerde karıģtırılarak yoğrulmasıyla oluģan hamurun, mayalanma süresinin ardından piģirilmesi ile ortaya çıkan üründür. TaĢ fırın, tünel fırın, elektrikli katlı fırın sistemlerinde piģirilmektedir. Türk Gıda kodeksine bağlı EKMEK TEBLĠĞĠ 2012 Yılında revize edilerek güncellenmiģtir yılında Türkiye yılda 200 kg kiģi baģı ekmek tüketimiyle Guinnes rekorlar kitabına girmiģtir. Günümüzde zamansızlıktan kaynaklanan tüketim alıģkanlıkları nedeniyle ekmek çeģitlerinin arttırılması, fastfood kültürünün ana öğesinin ekmek olması ekmeğe olan eğilimi arttırmıģtır.

11 EKMEK Ülkemizde sosyo-ekonomik yapının da etkisiyle diğer gıdalara göre daha doyurucu ve ucuz olması, beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle diyetimizin önemli bir kısmını alması nedeniyle ekmek vazgeçilmez bir üründür. Ülkemizde kişi başına tüketilen enerjinin %66 sı tahıllardan, bununda %56 lık kısmı sadece ekmekten, proteinin ise %50 si yine ekmekten karşılanmaktadır. Farklı bölge, yaş ve gelir gruplarına göre değişen ekmek tüketimi ülkemizde günde gram arasında olup, ortalama 400gramdır.

12 550 BĠN TON EKMEK ÇÖPE GĠDĠYOR Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) nun raporuna göre, Türkiye de günde 25 bin ton, yıllık ise 9 milyon ton ekmek üretiliyor. Günde 101 milyon yılda ise 37 milyar adet ekmek üretimi gerçekleşiyor. Günde 95 milyon ekmek tüketiliyor. Türkiye de 550 bin ton ekmek çöpe gidiyor. İsrafın maddi boyutu yıllık 1,5 milyar lirayı buluyor.

13 BĠSKÜVĠ,GOFRET,KRAKER Bisküvi sektörü Kek, Gofret, Kraker, Bisküvi çeģitlerini içerisine alan geniģ bir ürün yelpazesine sahiptir. Türkiye'de çoğunluğu modern teknolojiye sahip 40'ı aģkın fabrikada, yıllık 850 bin ton bisküvi üretilmektedir.

14 BĠSKÜVĠ Tarihte Romalıların keģfettiği bisküvi, Latince de bi costus ile Fransızca da bescoit sözcüklerinden türetilmiģ olup, iki defa piģirilmiģ anlamına gelmektedir. En basit ifade ile tahıl ürünlerinin kimyasal yollardan fermente edilip kabartılarak piģirilmesiyle elde edilen bisküvi, sınai anlamda rutubet ortamı % 5 ten az olan ve temelde yumuģak buğdaydan elde edilen un, Ģeker, su ve yağdan müteģekkil gıda ürünü olarak tanımlanmaktadır.

15 Bisküvi yapımında ilk piģirme iģlemi 1-15 dakika arasında metre uzunluğundaki sıcak fırınlarda, ikinci piģirme iģlemi ise kuru hava ile soğutma fırınında yapılmaktadır.

16

17 Türkiye'de bisküvi üretiminin 1924 yılında baģladığı bilinmektedir. Üretim, 1956 yılında Avrupa'dan küçük otomatik Ģekil vericiler ve tavaya dizici makineler getirilene kadar küçük imalathanelerde ve ilkel metotlarla yapılmıģtır yılında Ġstanbul'daki üretici sayısı 4'e yükselmiģtir. Sektörde kapasite kullanım oranı yüzde 70'in üzerine çıkmamaktadır. Üretim, özellikle Güneydoğu Anadolu, Marmara ve Orta Anadolu bölgelerinde yoğunlaģmıģtır

18 1980'li yıllarda düģük seviyelerde seyreden bisküvi ihracatı, 1990 yılından itibaren hızlı bir artıģ göstermeye baģlamıģ, 2008 yılı itibariyle un ve unlu mamuller sektörü içinde en çok ihracat yapılan ikinci alt sektör durumuna gelmiģtir. Konya, Karaman, EskiĢehir ve Ankara bu sektörün geliģtiği önemli illerdir.

19 FIRINCILIK ÜRÜNLERĠNDE KULLANILAN HAMMADDELER ve YARDIMCI MADDELER FARKLI TAHIL UNLARI, FRAKSĠYONLARI ġeker YAĞ YUMURTA SÜT VE SÜT TOZU PEYNĠRALTI SUYU TOZU KAKAO BAHARATLAR MEYVE PARÇALARI GLĠKOZ DEKSTROZ ĠNVERT ġeker KABARTICILAR MAYA TUZ RENKLENDĠRĠCĠLER TATLANDIRICILAR AROMA MADDELERĠ BAZI KĠMYASALLAR

20 KAHVALTILIK TAHILLAR Tüketime hazır ve pratik olmaları Süt, bal, meyve vb. ile tüketilebilmeleri Tam tahıllı, ballı vb. çeģnili üretilebilmeleri Basinsel değerinin yüksek olması, Doyurucu ve tok tutucu olmaları Katkı maddesi vb. içermemeleri Üretiminin risksiz, kolay ve yüksek kapasitede yapılabilmesi Gibi nedenlerle farklı tahılların üretildiği ülkemizde de tüketimi giderek yaygınlaģmaktadır.

21 MAKARNA Makarna, genelde durum buğday (Triticum durum) irmiğinin su ile karıştırılıp, yoğrulması ve şekil verilerek kurutulması ile elde edilen bir gıda maddesidir. Yoğrulma sırasında çeşitli maddelerin ilavesiyle farklı içeriğe,besin değerlerine ve renge sahip makarnalar yapılabilmektedir. Makarna, buğdaydan yapılan ürünler arasında, ekmekten sonra ikinci sırada gelen gıda maddesidir. Yarı hazır gıda maddesi olmasından dolayı ekmeğe göre çok daha uzun süre saklanabilmektedir. Makarna, yapımının basitliği, çeşitliliği, muhafazasının kolaylığı, ekonomik oluşu ve yarı hazır bir gıda maddesi oluşu ile, son yıllarda çok daha fazla tüketilmeye başlanan bir gıda maddesi haline gelmiştir.

22

23

24

25 Türkiye de makarna üretimi Cumhuriyet Döneminde baģlamıģtır. Önceleri tamamı ev yapımı olarak ERĠġTE adı altında tüketilen makarnanın sanayi olarak Türkiye ye giriģ tarihi 1922 yılıdır. 1980'li yıllarda makarna fabrikalarının kapasitelerini arttırması ile ülkemiz, dünyada, makarna üreten, ülkeler arasında 5.sıraya yerleģmiģtir. Makarna hem besin değeri yüksek, hem doyurucu, hem de vitamin ve mineraller açısından zengin ve sağlıklı bir besindir.

26 GLĠKOZ ġurubu Tüm glikoz Ģurupları niģastadan elde edilen hidroliz ürünleridir. Bu ürünler, glikoz Ģekerinin ve diğer yüksek molekül ağırlıklı dekstrin ve sakkaritlerin bir karıģımı olan berrak, renksiz ve kıvamlı yapıda besleyici Ģuruplardır. Buğday, mısır, patates veya diğer bitkilerden elde edilen niģasta glikoz Ģurubu yapmak amacıyla kullanılabilir. NiĢastanın kaynağının (elde edildiği bitkinin) etikette belirtilmesi zorunlu değildir ve yalnızca üretici tarafından istenirse etikete konulabilir. Fakat Avrupa Birliği'nin yeni alerjen yasasından dolayı, glikoz Ģurubu buğday niģastasından üretildiğinde etikette belirtilmesi zorunludur. Glikoz Ģurubu normalde Ģekerden daha az tatlıdır, fakat gıda endüstrisinde bazı teknolojik avantajları vardır. Gıdaların pek çok karakteristiklerini etkileyen ve üreticiye arzuladığı ya da hedeflediği duyusal kaliteye ve raf ömrüne ulaģmasını sağlayan özgün ürünlerdir.

27 Glikoz Ģuruplarının üretim prosesinde niģastaya ısıl iģlem uygulanarak, enzimler ve/veya asitler yardımıyla hidroliz edilir ve sakkaritlerine parçalanır. Sakkaritleri içeren niģasta sıvısı filtrasyon, karbon ile muamele ve iyon değiģ-tokuģ kolonları gibi iģlemler ile saflaģtırılır ve hedeflenen kuru madde içeriğine konsantre edilir.

28 Glikoz Ģurupları Ģekerlemelerde kullanılan önemli hammaddelerden biridir. Bunun sebepleri; kristalizasyon kontrolü, viskozite, nem dengesi,renk oluģumu ve tatlılıktır. Glikoz Ģurupları, Ģekerleme, bisküvi ve unlu mamuller, iģlenmiģ hazır gıdalar, reçel, helva, dondurma, bira ve Türk tatlılarının çoğu uygulamasında kullanılmaktadır. Farklı uygulamalarda farklı fonksiyonel özellikler gösterir. Tatlılık oranı, donma/ kaynama noktası, ozmotik basınç, viskozite, kristalleģme, hidrasyon ve nem seviyesi, koligatif özellikler gibi çeģitli fonksiyonel özellikleri kontrol ederler.

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI

UHD HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ YAPILACAK ÜRÜN GRUPLARI Sayfa No 1/4 REVİZYON ve ONAY TAKİP TABLOSU Rev. No. Revizyon Gerekçesi Tarih Sayfa No 2/4 HELAL GIDA BELGELENDİRİLMESİ Ürün Grupları Birincil Üretim İkincil Üretim 1- Et ve Et Ürünleri 2-Süt ve Süt Ürünleri

Detaylı

TEBLİĞ. a) A: Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden kontrole konu olan bir tanesinin yine bu Tebliğ kapsamındaüretimine izin verilen ağırlığını,

TEBLİĞ. a) A: Bu Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerden kontrole konu olan bir tanesinin yine bu Tebliğ kapsamındaüretimine izin verilen ağırlığını, 4 Ocak 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28163 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSĠ EKMEK VE EKMEK ÇEġĠTLERĠ TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2012/2) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı,

Detaylı

DÜNYA TATLI BİSKÜVİ TİCARETİ

DÜNYA TATLI BİSKÜVİ TİCARETİ Bisküvi, kimyasal yollardan fermantasyon ile kabartılarak pişirilmiş tahıl ürünlerine verilen isimdir. Latince de bi costus ve Fransızca da bescoit sözcüğünden türetilmiş olup, iki defa pişirilmiş anlamına

Detaylı

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin EKMEK İSRAFI Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın

Detaylı

Tebliğ. TÜRK GIDA KODEKSĠ EKMEK ve EKMEK ÇEġĠTLERĠ TEBLĠĞĠ Taslak (2011/.)

Tebliğ. TÜRK GIDA KODEKSĠ EKMEK ve EKMEK ÇEġĠTLERĠ TEBLĠĞĠ Taslak (2011/.) Tebliğ TÜRK GIDA KODEKSĠ EKMEK ve EKMEK ÇEġĠTLERĠ TEBLĠĞĠ Taslak (2011/.) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Amaç MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, tüketime sunulan ekmek ve ekmek çeşitlerinin tekniğine

Detaylı

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin

Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin EKMEK İSRAFI Ekmek, buğday ununa; su, tuz, maya (Saccharomyces cerevisiae) gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital gluten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın

Detaylı

Sağlıklı Un. ve Ekmek Çeşitleri. Uz.Dyt.Dilara Koçak. 23 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

Sağlıklı Un. ve Ekmek Çeşitleri. Uz.Dyt.Dilara Koçak. 23 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Sağlıklı Un 1 ve Ekmek Çeşitleri Uz.Dyt.Dilara Koçak 23 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 UN ÇEŞİTLERİ BUĞDAY UNU ÇAVDAR UNU YULAF UNU MISIR UNU GALETA UNU ARPA

Detaylı

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü

1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda 1. Süt, süt ürünleri ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt Mikroorganizmalar Numune alma planı Limitler ( 1 ) n c m M E. coli ( 3 ) 5 0

Detaylı

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0)

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Enstitümüz tarafından yüksek lisans tez programları kabul edilen yüksek lisans öğrencileri için danışman

Detaylı

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR

DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR DONDURMA MİKSİNDE KULLANILAN HAMMADDELER TATLANDIRICILAR Tatlandırıcılar Fonksiyon Tat verir yağ içeriği yüksek ürünlerde yağlılığı kamufle eder aroma maddesinin etkinliğini artırır. Ucuz toplam kurumadde

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

CE-TR 101/07 CS/dg 1

CE-TR 101/07 CS/dg 1 AVRUPA TOPLULUĞU İLE TÜRKİYE ARASINDA ORTAKLIK Ortaklık Konseyi Brüksel, 20 Mart 2007 (OR. ing) CE- 101/07 TEŞRİİ TASARRUF VE DİĞER ARAÇLAR Konu: Gümrük Birliği nin son aşamasının uygulanmasına dair 1/95

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ Yetki Kanunu : Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı Resmi Gazete: 04.01.2012-28163 TÜRK GIDA KODEKSİ EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ Tebliğ No: 2012/2 Kapsam

Detaylı

Un Sanayi-Bazı Sorunlar ve. Fırsatlar

Un Sanayi-Bazı Sorunlar ve. Fırsatlar Un Sanayi-Bazı Sorunlar ve Fırsatlar Prof. Dr. Hamit Köksel Hacettepe Universitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Ankara koksel@hacettepe.edu.tr Hububat işleyen sanayii dalları Un, irmik Ekmek vb. ürünler Makarna,

Detaylı

ORTA ANADOLU ĠHRACATÇI BĠRLĠKLERĠ GENEL SEKRETERLĠĞĠ

ORTA ANADOLU ĠHRACATÇI BĠRLĠKLERĠ GENEL SEKRETERLĠĞĠ ORTA ANADOLU ĠHRACATÇI BĠRLĠKLERĠ GENEL SEKRETERLĠĞĠ UNLU MAMULLER SEKTÖR RAPORU Haziran 2010 1 ĠÇĠNDEKĠLER 1. DÜNYA TĠCARETĠ... 3 1.1 DÜNYA ĠTHALATI... 3 1.2 DÜNYA ĠTHALATI.7 2. TÜRKĠYE NĠN ÜRETĠMĠ VE

Detaylı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı

Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Türkiye de ve Dünyada Makarnalık (Durum) Buğdayı Pazarı Makarna ve bulgurun üretiminde ana hammadde olarak kullanılan durum buğdayına olan talep giderek artmaktadır. 2013/14 sezonunda dünya durum buğdayı

Detaylı

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları

GİRİŞ. Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi. Ana Gıda Grupları SAĞLIKLI BESLENME GİRİŞ Sağlıklı Beslenme ve Vücudumuzun Sağlıklı Beslenme Piramidi Ana Gıda Grupları Meyve ve Sebzeler Hububat ve Bakliyat Süt ürünleri Nişasta, Şeker ve Yağlar Vitaminler ve Mineraller

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 0 GIDA İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜN TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI 8417.20 Ekmek, pasta, bisküvi fırınları (elektriksiz) 8419.31 Tarım ürünleri için kurutucular 8419.89

Detaylı

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ

FİZİKSEL ANALİZ LABORATUAR BİRİMİ ANALİZ LİSTESİ in Adı Matriks Metot Cihaz 1 1000 Dane Ağırlığı Tayini Tahıl ve Baklagiller TS EN ISO 520 Nisan 2011 1 gün 27.00 2 3 4 Ayranda Yoğunluk Tayini İncelik Derecesinin Tayini (Öğütülmüş Baharat) Baharatlarda

Detaylı

TURİZM 2015 ÜRÜN KATALOĞU

TURİZM 2015 ÜRÜN KATALOĞU DONUKFIRINCILIK TURİZM 2015 ÜRÜN KATALOĞU Turizm Kataloğu - 2015 1 2 Turizm Kataloğu - 2015 DONUK FIRINCILIK Değerli iş ortağımız, Buğday sofralarımızın vazgeçilmez ürünlerinin hammaddesi olarak yemeklerimize

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 BİSKÜVİ 1. SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO ARMONİZE NO : 048.42(tatlı bisküviler) : 1905.31 (tatlı bisküviler), 1905.90.45(bisküviler) Bisküvi kelime olarak Latince

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Prof.Dr.İlkay DELLAL

Prof.Dr.İlkay DELLAL TUSAF 2013 Buğday, Un, İklim Değişikliği ve Yeni Trendler Kongresi İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ve ENERJİ KISKACINDA TARIM ve GIDA SEKTÖRÜ Prof.Dr.İlkay DELLAL 9 Mart 2013, Antalya GÜNDEM 9 Mart 2013 1. GÜNEŞ (%40)

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 02 HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR ve MAMÜLLERİ SEKTÖR RAPORU / 2014 II- DÜNYA BİTKİSEL

Detaylı

KONYA LABORATUAR ve DEPOCULUK, TARIM, GIDA, ENERJİ A.Ş. GIDA LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ ÜRÜN ADI UYGULANACAK ANALİZLER REFERANS METOD *NUMUNE MİKTARI

KONYA LABORATUAR ve DEPOCULUK, TARIM, GIDA, ENERJİ A.Ş. GIDA LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ ÜRÜN ADI UYGULANACAK ANALİZLER REFERANS METOD *NUMUNE MİKTARI KONYA LABORATUAR ve DEPOCULUK, TARIM, GIDA, ENERJİ A.Ş. GIDA LABORATUVARI ANALİZ LİSTESİ ÜRÜN ADI UYGULANACAK ANALİZLER REFERANS METOD *NUMUNE MİKTARI BUĞDAY UNU BUĞDAY YaĢ-Gluten Ġndeks Tayini AACC 38-12

Detaylı

GELİŞEN UNLU MAMULLER TEKNOLOJİSİNDE UN KALİETESİNİN OPTİMİZASYONU 02.04.2016 TUSAF

GELİŞEN UNLU MAMULLER TEKNOLOJİSİNDE UN KALİETESİNİN OPTİMİZASYONU 02.04.2016 TUSAF GELİŞEN UNLU MAMULLER TEKNOLOJİSİNDE UN KALİETESİNİN OPTİMİZASYONU 02.04.2016 TUSAF İÇERİK Polen Gıda A. Geçmişten Günümüze Unlu Mamuller Teknolojisi 1. Unlu Mamuller Sektörüne Genel Bakış a. Kapsam &

Detaylı

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu.

İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ. Yıllık Gümrük Vergisiz Kota Miktarı (net ton ağırlık) Sipariş No. Gümrük Tarife Kodu. Sipariş No Gümrük Tarife Kodu İŞLENMİŞ TARIM ÜRÜNLERİ LİSTESİ Madde Açıklaması 09.0228 1704 kakao içermeyen şeker mamulleri (beyaz çikolata dahil) : 1704.10 - ciklet (şekerle kaplanmış olsun olmasın):

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2013 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %2,8 oranında artış göstererek 18,6

Detaylı

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ

TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ TMO NUN HUBUBAT ROLÜ PİYASALARINDAKİ 30/03/2012 1 TMO NUN TARİHÇESİ 1929 1933 1938 1939-45 1984 1993 2008 2011 2012 2 TMO NUN GÖREVLERİ Hububat piyasalarını düzenlemek, Afyon ve uyuşturucu maddelere konulan

Detaylı

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte.

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. FINDIK Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık % 70 ini, dünya fındık ihracatının ise % 70-80 ini tek başına gerçekleştirmekte. Fındık bu yönleriyle ülkemizin gerek üretim, gerekse ihracat yönünden dünya

Detaylı

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi

Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi Besin Değerleri Tablosu ve İçerik Bilgisi ALERJEN UYARISI Ürünlerimiz gluten, süt, yumurta, fındık gibi sert kabuklu meyveler, soya ve susam içerebilir. Detaylı bilgi için, ürün içerik bilgilerini incelemenizi

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45. Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296

TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45. Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296 TGK-GIDA MADDELERĐNDE KULLANILAN TATLANDIRICILAR TEBLĐĞĐ Tebliğ No : 2006-45 Amaç Yayımlandığı R.Gazete 21.09.2006-26296 1-Değişiklik :03.08.2007/26602 R.G. 2-Değişiklik:07.01.2011/27808 R.G. MADDE 1 (1)

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2-) T.M.O. İÇ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2013/8 HUBUBAT BÜLTENİ 23.09.2013 1-) TMO HUBUBAT ALIMLARI VE FİYATLARI A- HUBUBAT TÜĠK verilerine göre 2012 yılında 20.100 bin ton buğday, 7.100

Detaylı

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI

ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI ALANYA BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONT.MD YETERLİ VE DOĞRU BESLENME KURALLARI 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ Dünya da bir yanda obeziteyle mücadele yapılırken diğer tarafta açlıktan ölme noktasına gelen insanlara

Detaylı

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016

TARHANA ÜRETİMİ. Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 TARHANA ÜRETİMİ Dr. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ 2016 Çok eski geçmişe sahip bir ürün olan tarhana, bazı kaynaklara göre Orta Asya da Türkler tarafından üretilmiş olup tarihi göçlerle dünyanın diğer bölgelerine

Detaylı

MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ

MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Müşterilerine, 1997 yılından bu yana Tekbaş A.Ş. bünyesinde TEKBAŞ UN markasıyla hizmet vermekte olan şirketimiz, kısa zamanda çalışma sahasında üncü konuma gelmeyi başarmıştır. Bugün Türkiye nin her tarafında

Detaylı

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ BUĞDAY UNU RAPORU

ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ BUĞDAY UNU RAPORU ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ BUĞDAY UNU RAPORU MART 2015 HAZIRLAYAN: MELİKE ALPAN-BURÇAY ENGÜZEL UZMAN-UZMAN YARDIMCISI AR-GE ŞUBESİ 1 İÇİNDEKİLER 1 DÜNYA TİCARETİ... 3-4-5-6-7-8-9-10

Detaylı

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn

AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn AĠLEM VE BEN BESLENME (TEMEL BESĠN GRUPLARI) YAZAN: MERAL ġahġn Geçen sayıda beslenme konusuna genel bir giriş yaparak besin öğeleri hakkında bilgiler vermiştim. Bu sayıda ise temel besin grupları ve doğru

Detaylı

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c.

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c. ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı ekmeklerden değildir? a. Zenginleştirilmiş ekmek b. Yöresel ekmek c. Tıbbi ekmek d. Hafif ekmek 2. Tahıl unlarına,

Detaylı

GIDA İŞLEME MAKİNALARI SANAYİİ RAPORU

GIDA İŞLEME MAKİNALARI SANAYİİ RAPORU GIDA İŞLEME MAKİNALARI SANAYİİ RAPORU Gıda İşleme, ekonomik açıdan uygun yöntemleri kullanarak tarım ürününü yapısal, duyumsal ve besleyici özellikleri olan maddelere dönüştürmektir Bu işlem içinde kullanılan

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

Zojirushi Recipe Booklet

Zojirushi Recipe Booklet Zojirushi Recipe Booklet Bilindiği gibi iyi bir EYM seçiminden sonra sadece temel bilgileri ve bir kaç püf noktasına dikkat ederek hemen hemen tüm tarifleri uygulayabilmek mümkündür. Unutulmaması gereken

Detaylı

"Kökümüzü topraktan, gücümüzü sizden alarak büyümeye devam ediyoruz"

Kökümüzü topraktan, gücümüzü sizden alarak büyümeye devam ediyoruz "Kökümüzü topraktan, gücümüzü sizden alarak büyümeye devam ediyoruz" www.tellioglu.com.tr TELLİOĞLU markası 1982 yilinda Balikesir'de Tellioglu Un Fabrikasi'nin kurulmasıyla doğmuştur. 110 bin metrekarelik

Detaylı

Prof. Dr. Selman TÜRKER Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2013

Prof. Dr. Selman TÜRKER Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2013 Prof. Dr. Selman TÜRKER Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2013 Ekmek nedir? Ekmek; buğday unu, maya, su ve tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ve elde edilen hamurun belli

Detaylı

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir.

1 gr yağ: 9 kilokalori, 1 gr protein ve karbonhidrat: 4 kilokalori, 1 gr alkol 7 kilokalori verir. Doğru beslenme için karbonhidrat, yağ ve proteinler belirli oranlarda belirli miktarlarda düzenli olarak alınmalıdır. Alınan kalori verilen kaloriden fazla olduğu zaman kilo alımı başlar. Her gün yenilen

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

İçerik. 1. Un Üretiminde Enzim Kullanımı. 2. Ekmek ve Unlu Mamullerde Enzim Kullanımı. 3. İyileştirmede Dikkate Alınması Gereken Faktörler

İçerik. 1. Un Üretiminde Enzim Kullanımı. 2. Ekmek ve Unlu Mamullerde Enzim Kullanımı. 3. İyileştirmede Dikkate Alınması Gereken Faktörler 1 İçerik 1. Un Üretiminde Enzim Kullanımı 2. Ekmek ve Unlu Mamullerde Enzim Kullanımı 3. İyileştirmede Dikkate Alınması Gereken Faktörler 4. Enzimler Genel Bakış 5. Farklı Bir Bakış 1. UN ÜRETİMİNDE ENZİM

Detaylı

Hikayemiz SÖKE FABRİKA ANKARA FABRİKA

Hikayemiz SÖKE FABRİKA ANKARA FABRİKA Hikayemiz Değirmencilikteki 5 yılı aşkın uzmanlığı ve tecrübesiyle üretimin her aşamasında yüksek kaliteyi odağında tutan Söke, çevreye ve insana karşı saygı ve güven anlayışıyla gerçekleştirdiği dünya

Detaylı

Eşsiz Lezzet & Sağlık

Eşsiz Lezzet & Sağlık Eşsiz Lezzet & Sağlık Yeni fikirleriniz için güvenilir ortagınız Yüksek Lif Sağlık konusundaki tüketici talepleri doğrultusunda geliştirdiğimiz Puravita ürün grubumuzda, lezzetten ödün vermeden sağlıklı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Gıda Teknolojisinin Tarihçesi, Tanımı, Yöntemleri Gıda Teknolojisinin Tanımı... 6 İşlenmiş Besin Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlar... 6 Gıdaların Geometrik Özellikleri...

Detaylı

ERHAN ÇAKAR - REFERANS PROJELER. 1.YILDIZ Holding (ÜLKER), İSTANBUL 2005-2009

ERHAN ÇAKAR - REFERANS PROJELER. 1.YILDIZ Holding (ÜLKER), İSTANBUL 2005-2009 ERHAN ÇAKAR - REFERANS PROJELER 1.YILDIZ Holding (ÜLKER), İSTANBUL 2005-2009 PROJELER: İş Geliştirme, Yatırım Ortaklıkları, Proje Yönetimi, Ulker grubunda bulunan 42 üretim tesisini kapsayacak şekilde

Detaylı

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler

1- Süt ve Sütten Yapılan Besinler Besin Grupları Doğada çok çeşitli besinler bulunmakta ve her besinin besin öğesi bileşimi farklılık göstermektedir. Besin öğelerini tek bir besinle vücudumuza almamız imkansızdır. Besin öğelerinin dengeli

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein,

DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, DİYABET DİYETİ * Diabet diyeti, yeterli ve dengeli beslenme temeline dayanmaktadır. Size önerilen miktarlardaki yiyecekler günlük protein, karbonhidrat, yağ ve enerji ihtiyacınızı karşılayacaktır. * Bu

Detaylı

GAZİANTEP TİCARET BORSASI LABORATUVAR VE DEPOCULUK A.Ş. ANALİZ FİYAT LİSTESİ

GAZİANTEP TİCARET BORSASI LABORATUVAR VE DEPOCULUK A.Ş. ANALİZ FİYAT LİSTESİ NO GAZİANTEP TİCARET BORSASI LABORATUVAR VE DEPOCULUK A.Ş. ANALİZ FİYAT LİSTESİ KİMYASAL ANALİZLER Kod No :LS/16 Rev No :03 Rev Tarihi :18.05.16 Yayın Tarihi :06.11. 1 Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin

Detaylı

Unsuz Olmaz ÜRÜN KATALOĞU

Unsuz Olmaz ÜRÜN KATALOĞU Unsuz Olmaz ÜRÜN KATALOĞU EKMEK YAPIMI İÇİN ÖZEL LEZZET KARIŞIMLARI KEPEKLİ UN 3 TAM BUĞDAY UNU 4 ORGANİK TAM BUĞDAY UNU 5 ÇAVDARLI UN 6 ALMAN ÇAVDAR EKMEĞİ UNU 7 BOL TAHILLI UN 8 AY ÇEKİRDEKLİ UN 9 RUŞEYMLİ

Detaylı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı

Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebeğinizin Beslenme Sağlığı ve Zeytin Yağı Bebek beslenmesinde 0-3 yaş arası kritik bir dönemdir. Bu dönemde annelerin her konuda olduğu gibi beslenme konusunda bebekleri için mümkün olan en 1 / 7 iyi

Detaylı

UNLU MAMÜLLERDE TREND ve YENİLİKÇİLİK TUSAF 2017

UNLU MAMÜLLERDE TREND ve YENİLİKÇİLİK TUSAF 2017 UNLU MAMÜLLERDE TREND ve YENİLİKÇİLİK TUSAF 2017 İÇERİK Polen Gıda A. Unlu Mamuller Sektöründe Eğilimler (Trendler) 1. Unlu Mamuller Sektörüne Genel Bakış a. Pazar İncelemesi Dünya & Türkiye 2. Eğilimler

Detaylı

Tatlýlýðý Anlamak Prof. Dr. Funda Elmacýoðlu Marmara Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Baþkaný TGDF Gýda Kongresi 2013 Yüzüncü yýla on kala Sektörel Terminoloji Kargaþasý

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

GAZİANTEP TİCARET BORSASI LABORATUVAR VE DEPOCULUK A.Ş. ANALİZ FİYAT LİSTESİ

GAZİANTEP TİCARET BORSASI LABORATUVAR VE DEPOCULUK A.Ş. ANALİZ FİYAT LİSTESİ NO GAZİANTEP TİCARET BORSASI LABORATUVAR VE DEPOCULUK A.Ş. ANALİZ FİYAT LİSTESİ KİMYASAL ANALİZLER Kod No :LS/16 Rev No :02 Rev Tarihi :01.02.16 Yayın Tarihi :06.11. 1 Aflatoksin B1 ve Toplam Aflatoksin

Detaylı

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ OCAK -MART 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖREL

Detaylı

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ

BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ BESLENME İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2008 SUNU PLANI Sağlıklı ve dengeli beslenme Temel besin öğeleri ve grupları Öğün içerikleri: Kahvaltı Fast-food ve zararları Çocuğunuzun beslenme çantası

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Diyet enerji yoğunluğu, Enerji alımı, Vücut ağırlığının uzun süreli kontrolü Yüksek diyet enerji

Detaylı

OCAK EYLÜL DÖNEMİ 2013

OCAK EYLÜL DÖNEMİ 2013 OCAK EYLÜL DÖNEMİ 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ - TÜRKİYE GENELİ OCAK EYLÜL DÖNEMİ HUBUBAT BAKLİYAT

Detaylı

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME

KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME KALP DAMAR HASTALIKLARI VE BESLENME Kalp hastalıkları deyince; kalp ve kan damarlarına ilişkin hastalıklar aklımıza gelmektedir. Damar sertliği; Atardamar duvarının kalınlaşmasıdır. Yavaş seyreden ilerleyici

Detaylı

Gıda Ürünleri ve. Ömür GENÇ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü Müdür Yardımcısı

Gıda Ürünleri ve. Ömür GENÇ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü Müdür Yardımcısı 15 İçecek Gıda Ürünleri ve İmalatı Ömür GENÇ Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Sektöre İlişkin Özet Bilgiler Gıda ve İçecek Sanayi İçindeki Payı (%) İçindeki Sıralaması İşyeri

Detaylı

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ

ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ ZEYTİNYAĞI VE PİRİNA YAĞI TEBLİĞİ Yetki Kanunu: Türk Gıda Kodeksi Yayımlandığı R.Gazete: 07.08.2010-27665 Tebliğ No: 2010/35 Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, zeytinyağları ve pirina yağlarının tekniğine

Detaylı

OCAK ARALIK 2015 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI İHRACAT KAYIT RAKAMLARI

OCAK ARALIK 2015 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI İHRACAT KAYIT RAKAMLARI OCAK ARALIK 2015 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ İHRACAT KAYIT RAKAMLARI AKİB TÜRKİYE GENELİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI AKİB İHRACAT RAKAMLARI

Detaylı

www.dkimakine.com.tr

www.dkimakine.com.tr 1 2 İ İÇİNDEKİLER FİRMA PROFİLİ KALİTE POLİTİKAMIZ ÜRÜNLER BANTLI KURUTMA FIRINLARI 1-MİKRODALGA GIDA FIRINLARI 2-MİKRODALGA PLAKA FIRINLARI 3-MİKRODALGA MADEN FIRINLARI VAKUM FIRINLARI 1-MİKRODALGA GIDA

Detaylı

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1

40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 40 GRAM PROTEİNLİ NORMAL POTASYUMLU, FOSFORDAN SINIRLI DİYET Değişim Değişim sayısı Süt 1 Yumurta 1 Et 2 Ekmek 6 Makarna (30 gr) 2 Şehriye (15 gr) 1 *Sebze ve meyve normal potasyumlu diyette serbest ama

Detaylı

KÜRESELLEŞME STRATEJİLERİ İÇERİSİNDE TÜRKİYE SÜT SEKTÖRÜ NE YAPACAK?

KÜRESELLEŞME STRATEJİLERİ İÇERİSİNDE TÜRKİYE SÜT SEKTÖRÜ NE YAPACAK? KÜRESELLEŞME STRATEJİLERİ İÇERİSİNDE TÜRKİYE SÜT SEKTÖRÜ NE YAPACAK? Dr. İsmail MERT ASÜD Genel Sekreteri 3. TİRE SÜT SEMPOZYUMU 11 Haziran 2015 SÜTÜN ÜRETİM DEĞERİNİN PAYI Üretim Değeri Dünyada: Tarımsal

Detaylı

STANDARD VERİMLİLİK ORANLARI (Madde 322 (2))

STANDARD VERİMLİLİK ORANLARI (Madde 322 (2)) EK 59 STANDARD VERİMLİLİK ORANLARI (Madde 322 (2)) Genel Açıklama: Standard verim oranları yalnızca herhangi bir kalite standardına uyan sağlam, gerçek ve ticari nitelikteki ithal eşyaya ve ikame ürünlerinin

Detaylı

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU

TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU TEKSTİL İMALATI SANAYİ SEKTÖR RAPORU İÇİNDEKİLER YÖNETİCİ ÖZETİ 1.BÖLÜM TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN TANIMI VE KAPSAMI 1.1 TEKSTİL İMALATI SANAYİ 1.2 TEKSTİL İMALATI SANAYİNİN KAPSAMI 2.BÖLÜM SEKTÖRÜN GELİŞİMİ

Detaylı

Türkiye`de Hububat Alanları

Türkiye`de Hububat Alanları BUĞDAY DOSYASI Türkiye, birçok ürünün yetiştirilmesine imkan veren iklim ve ekolojik özellikleri nedeniyle tarımsal üretim açısından avantajlı bir ülke olup, toplam istihdamın %24,6`sı tarım sektöründe

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 19/06/2015. Tarih: Sayı:

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. SAMSUN TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 19/06/2015. Tarih: Sayı: HUBUBAT MISIR MISIR T.C. Sayfa: 1-8 MISIR İRMİĞİ TTS 0.85 0.85 0.8470 200,000.00 KG 169,408.80 1 MISIR ( İTHAL) İTL 0.51 0.51 0.5081 431,014.00 KG 218,986.35 1 MISIR ( İTHAL) TTS 0.70 0.70 0.7000 4,840.00

Detaylı

Ekmeğin Besin Değeri ve Beslenmemizdeki Önemi

Ekmeğin Besin Değeri ve Beslenmemizdeki Önemi Ekmeğin Besin Değeri ve Beslenmemizdeki Önemi Doç. Dr. Nazan AKTAŞ Selçuk Üniversitesi Ekmek İsrafının Önlenmesi ve Tam Buğday Ekmeği Paneli 19 Mart 2013 - KONYA 2 Gıda Güvencesi: Bütün insanların her

Detaylı

BİSKÜVİ SEKTÖR PROFİLİ

BİSKÜVİ SEKTÖR PROFİLİ İSTANBUL TİCARET ODASI Dış Ticaret Şubesi Uygulama Servisi BİSKÜVİ SEKTÖR PROFİLİ Hazırlayan MUALLA BİLGİN Ağustos, 2006 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ÜRÜN TANIMI..1 2. DÜNYA ÜLKELERİNDE BİSKÜVİ.2 3. TÜRKİYE DE

Detaylı

GSM 1009 Gastronomiye Giriş

GSM 1009 Gastronomiye Giriş GSM 1009 Gastronomiye Giriş 3. Hafta ASLI ÖZEN Beslenme Besin: Gıdanın yapısında bulunan bileşenlerdir. Besinler 6 ana grupta toplanmaktadır: Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Mineraller Vitaminler Su

Detaylı

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler

EK-1. Mikrobiyolojik Kriterler EK-1 Mikrobiyolojik Kriterler Gıda Mikroorganizmalar Numune Limitler (1) alma planı c m M 1. Süt, süt ve süt bazlı ürünler 1.1. İçme sütü 1.1.1. Pastörize süt AKS (2) 5 2 104 105 E. coli 5 0

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/04/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2010 T.C. Sayfa: 1-12 ARPA YEMLİK MTS 0.30 0.0 0.328 709,56.00 KG 23,2.5 67 ARPA YEMLİK TTS 0.30 0.38 0.3550 96,560.00 KG 32,51.72 1 ARPA YEMLİK ı: 585,696.17 108 ARPA ı

Detaylı

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ OCAK TEMMUZ 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ TÜRKİYE GENELİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLER

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM

ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT.COM ÜRÜN KATALOĞU MİLDO GIDA SAN VE DIŞ TİC. LTD. TEL:+90(216) 592 78 70-71-72 FAX: +90 (216) 592 78 73 ADDRESS: AYTOP GIDA SİT. E BLOK NO: 15 SULTANBEYLİ İSTANBUL-TURKEY EMAIL: INFO@MILDOFOOD.COM BİZ KİMİZ

Detaylı

BİZ KİMİZ? Mildo Gıda Amacımız Vizyonumuz Misyonumuz,

BİZ KİMİZ? Mildo Gıda Amacımız Vizyonumuz Misyonumuz, BİZ KİMİZ? Mildo Gıda uzun yıllar fırıncılık ve pastacılık ürünleri sektörünün önde gelen çok uluslu firmalarında üst düzey yönetici olarak tecrübe kazanmış bireylerden oluşan grubumuz tarafından 2013

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ OCAK -MAYIS 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖREL

Detaylı

UŞAK DÖRTLER EKMEK UNLU MAMULLERİ

UŞAK DÖRTLER EKMEK UNLU MAMULLERİ UŞAK DÖRTLER EKMEK UNLU MAMULLERİ Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz... UDE UŞAK DÖRTLER EKMEK UNLU MAMULLERİ ÜRÜN ÇEŞİTLERİ EKMEK ÇEŞİTLERİ Francala Ekmek Somun Ekmek Kepekli Ekmek Çavdar Ekmek Light Ekmek

Detaylı

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2013 AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HUBUBAT SEKTÖR ŞUBESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR ve MAMULLERİ SEKTÖREL İHRACAT

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 30/0/2008 Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.44 0.53 0.481 2,48,831.00 KG 1,244,623.76 27 ARPA YEMLİK TTS 0.33 0.57 0.414 620,700.00 KG 305,020.20 43 ARPA YEMLİK ı: 1,62,066.85 336

Detaylı

DOĞA OKULLARI OKUL MENÜSÜ KILAVUZU

DOĞA OKULLARI OKUL MENÜSÜ KILAVUZU DOĞA OKULLARI OKUL MENÜSÜ KILAVUZU EKİM 2015 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 2. BENİM TABAĞIM KONSEPTİ 3. BESİN GRUPLARI 4. MENÜ KILAVUZU a. ARA ÖĞÜNLER b. ANA ÖĞÜNLER c. SALATA BAR 5. MENÜNÜN YAĞ VE ŞEKER İÇERİĞİ

Detaylı

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Raporu İİB Hububat, Bakliyat, Yağlı Sektör Raporu İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı İhracatçıları Birliği 04.07.2017 Hububat, Bakliyat, Yağlı Sektör İhracatı 2017 ayında, Türkiye genelinde 467.507 milyon dolar

Detaylı

Taþ fýrýnýn sultaný...

Taþ fýrýnýn sultaný... Taþ fýrýnýn sultaný... Neden SULTAN taþ fýrýn? O C ÝDEALDÝR... Enerji kaynaklarý arasýnda dönüþüm yapma imkanýna sahiptir. Fuel-oil, motorin, doðalgaz, lpg ve odun gibi, temel ýsý kaynaklarýný kullanabilir.

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS 0.58 0.5677 11,180.00 KG 6,346.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BİRALIK MTS 0.58 0.5677 11,180.00 KG 6,346. HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK 0/0/205-3/2/205 T.C. Sayfa: - 3 ARPA BİRALIK MTS 0.55 0.58 0.5677,80.00 KG 6,346.40 2 ARPA BİRALIK ı: 6,346.40 2 ARPA YEMLİK ı: 2,506,794.6 727 ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK MTS 0.4

Detaylı

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU

HEKTAŞ TİCARET T.A.Ş. Sayfa No: 1 SERİ:XI NO:29 SAYILI TEBLİĞE İSTİNADEN HAZIRLANMIŞ YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2012-30.09.2012 2. Ortaklığın Unvanı HektaĢ Ticaret T.A.ġ. 3. Yönetim ve Denetleme Kurulu Üyeleri Türk Ticaret Kanunu ve ilgili düzenlemeler gereğince ġirketimiz Ana

Detaylı

Sapore Softgrain Multigrain

Sapore Softgrain Multigrain Sapore Softgrain Multigrain Kullanıma hazır, ekşi hamur ile tatlandırılmış tam tahıllar Yeni fikirleriniz için güvenilir ortağınız Sapore Softgrain Multigrain Sağlıklı, leziz ekmekler için... Ekşi hamur

Detaylı

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU

HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2016 RAPORU 1- DÜNYA TİCARETİ I- DÜNYA DEĞİRMENCİLİK ÜRÜNLERİ TİCARETİ 2015 yılında dünya değirmencilik sektörü ihracatı bir önceki yıla göre %7,4

Detaylı

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI

MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI Undan... Pişkin Lezzete. Sağlıkla! MATADOR ÇOK KATLI EKMEK FIRINLARI MV Çok katlı, çok amaçlı, yüksek verimli, siklotermik ısıtma sistemli fırınlar MV-50 MATADOR Çok Katlı Ekmek Fırını MV-100 MATADOR Çok

Detaylı