MİLLİ EDEBİYAT ( )

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MİLLİ EDEBİYAT (1911 1923)"

Transkript

1

2 MİLLİ EDEBİYAT ( ) A. MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNİN OLUŞUMU Milli edebiyat adı ilk kez Genç Kalemler de kullanılmıştır.bu dönemlerde milliyetçilik düşüncesinden kaynaklanan yönelimin yaslandığı temel ilke halka doğru ilkesi olmuştur.bu yönelime Türkçülük adı verilmiştir.

3 20. YÜZYIL DÜŞÜNCE AKIMLARI Batıcılık Ortaya Çıkış Nedeni: Batının teknoloji,bilim,sanat ve fen alanlarında Osmanlı dan önde olması,islahat hareketlerinin başlangıcına dayanır. Amacı: Batı nın bilim-sanat,fen alanlarını örnek almak ve bu şekilde ülkenin kalkınmasını sağlamaktır. Temel Düşüncesi: Avrupa seviyesine çıkmak için batılıların yaşam ve düşüncesini örnek almak ve Batı nın teknolojisini almaktır. Temsilcileri: İrfancılık (bilgiye dayanma) fikrini savunmuşlardır.tevfik Fikret,Abdullah Cevdet,Celal Nuri

4 Türkçülük Ortaya Çıkış Nedeni: Balkan savaşları sonunda Osmanlıcılık fikrinin geçerliliğini yitirmesi,türk olmayanların Osmanlı dan ayrılması Fransız ihtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik fikri Amacı: Geniş bir coğrafyadaki Türkleri bir çatı altında toplamak (Turancılık).Osmanlı çatısı altındaki Türkleri bir arada tutmak Temel Düşüncesi: Dilde,fikirde,işte birlik düşüncesi Halka Doğru,Yeni Mecmua,Genç Kalemler dergileri Bu fikir doğrultusunda çıkmıştır.

5 Temsilcileri: Şemsettin Sami,Bursalı Tahir,Ahmet Vefik (temelleri atılmıştır) Ziya Gökalp,Mehmet Emin Yurdakul,Nihal Atsız,Enver Paşa Osmanlıcılık Ortaya Çıkış Nedeni: Osmanlı Devleti nin etnik yapısının farklı olması.fransız ihtilali sonucu ortaya çıkan Milliyetçilik akımından etkilenilmesinin istenmemesi,ülkenin toprak kaybetmesi,iç ve dış isyanların artması

6 Amacı: Din,dil,ırk,mezhep farkı gözetmeksizin ülkedeki bütün etnik grupları Osmanlı ulusu kabul etmek;böylece devletin menfaati doğrultusunda bir arada tutmak Temel Düşüncesi: (Bütün etnik gruplar Osmanlıdır) Osmanlı nın eski ihtişamlı günlerine geri dönmek Temsilcileri: Jön Türk ve Yeni Osmanlılar bu fikri benimsemiştir.ziya Paşa,Agah Efendi,Namık Kemal, Ali Suavi

7 İslamcılık Ortaya Çıkış Nedeni: Rusya nın Balkanlardaki Ponislavizm politikası,siyasi otoritenin kurulmak istenmesi Amacı: İslamiyet in değerlerine bağlı kalmak,din çatısı altında toplaması gerektiği Temel Düşüncesi: Bütün Müslümanların kardeş olduğu ve bir çatı altında toplanması gerektiği Temsilcileri: Sırat-ı Müstakim,Sebilü r Reşad,Mekatib İslam dergileri bu fikri savunmuştur.m. Akif Ersoy, Said Halim Paşa,M. Şemsettin Günaltay,Ahmet Cevdet Paşa

8 Milli Edebiyat ın temel Amaçları Şunlardır: 1. Dilde yalınlık (Halkın konuştuğu Türkçe) 2. Roman ve öykülerde kendi yaşamımıza dönmek,yerli konular işlemek 3. Yazı ve konuşma dilini birleştirmek 4. Şiirde aruzu bırakıp hece ölçüsünü kullanmak 5. Halk edebiyatı şiir biçimlerinden ve türlerinden yararlanmak

9 1911 de Ali Canip,Ziya Gökalp ve Ömer Seyfettin in Selanik te çıkarmaya başladığı Genç Kalemler dergisinde dil sorunu ele alınmıştır.sade bir Türkçe ilk kez milli bir dava olarak ele alınmıştır.bu dergide yayımlanan Yeni Lisan makalesinde dil görüşleri ortaya konmuştur: 1. Türkçede kullanılan Arapça ve Farsça dil bilgisi kuralları kaldırılmalı; 2. Türkçeye girmiş Arapça sözcükler Arapça dil bilgisi değerlerine göre değil,türkçedeki kullanışlarına göre dikkate alınmalı;

10 3. Arapça ve Farsça sözcükler asıllarındaki söylenişlerine değil,türkçedeki söylenişlerine göre yazılmalı; 4. Konuşma diline girmiş Arapça ve Farsça sözcükler atılmamalı,bilimsel terimlerde Arapça kullanılmasında sakınca görülmemeli; 5. Konuşmada İstanbul ağzına uyulmalıdır.

11 B. ÖĞRETİCİ METİNLER Makale türünde daha çok sade dil anlayışı savunulmuştur. Anı türünde Yakup Kadri çok önemli yapıtlar vermiştir. Türkçülük düşüncesi ele alınmıştır. Eleştiri alanında Ali Canip öne çıkmıştır. Öğretici metinler,oldukça sade bir dille yazılmıştır. Ziya Gökalp,Ömer Seyfettin ve Ali Canip makale türünün başarılı örneklerini vermiştir.

12 C. COŞKU VE HEYACANI DİLE GETİREN METİNLER(Şiir) Halk şiiri savunulmuştur Koşma-mani tipi uyak örgüsü kullanılmıştır. Yarım uyak ve rediften yararlanılmıştır. Aruz ölçüsü yerine şiirimizin geleneksel ve ulusal ölçüsü sayılan hece benimsenmiştir. Nazım birimi olarak dörtlük esas alınmıştır:ama Batılı nazım biçimleri de kullanılmıştır. Halk edebiyatı nazım biçimlerinden yararlanılmıştır. Sade bir dil kullanılmıştır.

13 Doğa,yurt güzellikleri,kahramanlık,anadolu gibi konular işlenmiştir. Türkçülük düşüncesiyle hareket edilmiştir. Romantik söyleyiş hâkimdir,toplumsal konulara tam olarak değinilmemiş. Halka doğru ilkesi benimsenmiştir. Milli konular işlenmiştir.

14 Milli Edebiyat dönemi şiirini üçe ayırabiliriz: 1. Saf (Öz) Şiir Anlayışını Benimseyen Şiir: Mallerme nin Şiir fikirlerle değil,kelimelerle yazılır. düşüncesinden hareket etmişlerdir.ses,ahenk,biçim ve musikiye önem vermişlerdir.şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmışlardır.yahya Kemal ve Ahmet Haşim bu anlayışla hareket etmiştir. 2. Halkın Yaşayışını Anlatan Şiir: Toplum için sanat anlayışından hareket ederek halkı,halkın sorunlarını sade dille anlatmışlardır.manzum hikâyelerle bunu dile getirmeye çalışmışlardır.mehmet Akif ve Mehmet Emin Yurdakul bu anlayışla hareket etmiştir.

15 3. Sade Dille ve Hece Ölçüsüyle Yazılmış Şiir: Tarihi,yerli,milli konuları sade bir dil ve hece ölçüsüyle şiirleştirmeye çalışmışlardır.türkçülük düşüncesini benimsemişlerdir.mehmet Emin Yurdakul,Ziya Gökalp,Beş Hececiler bu şiir anlayışını benimsemişlerdir. ŞİİRDEKİ DİĞER YÖNELİMLER Nayiler Halit Fahri,Selahattin Enis,Hakkı Tahsin,Orhan Seyfi, Yakup Salih,Hasan Sait gibi gençlerin destekledikleri bu hareket ulusal edebiyatın oluşmasını ulusal geçmişe bağlanış ta görür.nayiler in asıl belirleyicileri Yahya Kemal ve Şahabettin Süleyman dır.

16 Bu görüşün temelinde,türk edebiyatının ilk dönemlerine inerek,13. yüzyılın büyük mutasavvıflarından Mevlana Celalettin Rumi ile Yunus Emre nin şiirlerindeki içten söyleşi,coşkulu,gizemli havayı şiirlerinde yaşatmak yatar. Şiirde ölçüyü ve ahengi esas almışlardır. Şahabettin Süleyman ın,sefahat-ı Şiir ve Fikir dergisinde Nayiler Yeni Bir Gençlik Karşısında başlıklı makalesiyle tanıttığı bu topluluk,düşüncelerini ortaya koyacak yapıtlar veremeden dağılmıştır.pek etkili olmamıştır.

17 Nev-Yunanilik (Havza Edebiyatı) Türk edebiyatını temelinden batılılaştırmak için Eski Yunan edebiyatını örnek almışlardır. Eski Akdeniz uygarlığıyla ilgili olduğu için Havza Edebiyatı ya da Nev Yunanilik adını vermişlerdir. Yahya Kemal ve Yakup Kadri bu anlayışı benimsemişlerdir. Bu eğilimin örnekleri de Yahya Kemal in Sicilya Kızları ve Biblos Kadınları adlı şiirleri ile Yakup Kadri nin Siyah Saçlı Yabancı ile Berrak Gözlü Genç Kızın Sözleri başlıklı yazısı ile sınırlı kalmıştır.

18 Nev Yunanilik dönemi etkileyen Yahya Kemal in Siyah Saçlı Yabancı ile Berrak Gözlü Genç Kızın Sözleri başlıklı yazısı ile sınırlı kalmıştır. Nev Yunanilik,dönemini etkileyen bir gelişme göstermemiştir. Şiirimizdeki asıl temsilcisi Salih Zeki Aktay olarak görülür.

19 D. OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ METİNLER 1. ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLER (Roman ve Öykü) Yurdun her yöresinde yaşanmış olay ve kişiler ele alınmıştır.konular kendi yaşamımızdan alınmış,bunlar çevre olarak genişlemiş,ülkenin değişik yerleri anlatılmıştır.böylece memleket edebiyatı çığırı açılmıştır. Roman ve öykünün konu haritası genişlemiş,her kesimde insan özellikle köylerde ve taşrada yaşayan insanlar konu alınmıştır.anadolu mekân olarak seçilmiştir.

20 Halka doğru ilkesiyle hareket edilmiştir. Memleketi ve memleket gerçeklerini yansıtmayı amaçlayan Milli Edebiyat dönemi roman ve öyküsünün anlatımı,gözlemci gerçekçiliğe dayanır.ömer Seyfettin,Yakup Kadri,Refik Halit,Reşat Nuri,Memduh Şevket realizm (gerçekçilik) akımına bağlı kalmıştır.kimileri de (Selahattin Enis,F. Celalettin Göktulga,Osman Cemal Kaygılı) natüralizm akımına bağlı kalmıştır.

21 Bu dönem roman ve öyküsünün belirleyici bir başka özelliği de toplumsal sorunlara yönelik olmasıdır. Konuşma dili yazı diline aktarılmıştır.cümleler Türkçenin yapısına uygun ve kısa cümlelerdir. Teknik yönden başarılı roman ve hikâyeler yazılmıştır. Kurtuluş Savaşı,Anadolu,aşk,sosyal konular işlenmiştir.

22 2. GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER (Tiyatro) Paris te ünlü bir tiyatronun müdürü olan Pierre Antuan tarafından 1915 te ilk resmi tiyatro olan Darülbedayi kurulmuştur,bu tiyatronun önemi, oyuncu olmak isteyenleri yetiştirme amacı gütmesidir.amacı bakımından aynı zamanda bir okul niteliği taşır.ilk oyun ancak 1916 yılı başında sahneye konulabilmiştir.bu oyun Hüseyin Suat ın Çürük Temel adlı uyarlamasıdır.onu Halit Fahri nin Baykuş u izler.

23 Bu dönemde yalnızca tiyatro yazarı olarak tanınan iki isimden biri Musahipzade Celâl,öteki de İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci dir. Bu iki oyun yazarıyla birlikte dönemin roman ve öykü yazarlarından Aka Gündüz,Reşat Nuri,Ömer Seyfettin,Halide Edip,Yakup Kadri,Mithat Cemal şairlerinden Halit Fahri,Yusuf Ziya,Faruk Nafiz sahnelenen bazı oyunlar yazmışlardır. Sahnelenen oyunların çoğu hafif komedi ve vodvil, bir kısmı manzum dramdır. Dil ve üslup doğaldır. Tiyatro teknik açıdan büyük gelişme gösterememiştir.

24 E. MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ SANATÇILARI ÖMER SEYFETTİN ( ) Genç kalemler dergisinin ilk sayısında yayımladığı Yeni Lisan adlı makalesinde dil ve edebiyat ile ilgili görüşlerini açıklamıştır.bu makaledeki görüşleri Milli Edebiyat akımının başlangıç bildirisi olarak kabul edilir. Milli Edebiyat akımının ve çağdaş Türk öykücülüğünün öncülerindendir.küçük hikâyeyi tamamen bağımsız bir tür haline getirmiştir.

25 Türk edebiyatında hikâyeciliği meslek haline getirmiştir.edebiyatımızda hikâye türünün gelişmesinde etkili olmuştur.140 kadar hikâye yazmıştır. Hikâyeleri genellikle beklenmedik biçimde sonuçlanır. Edebiyatımızda, olay öyküsü denilen Mauppasant Tarzı öykünün en önemli temsilcisidir.

26 Realizm akımının etkisinde kalmıştır.hikâyelerinde gözleme önem vermiştir. Hikâye kahramanlarında psikolojik yönden bir derinlik yoktur,ruh çözümlemelerine önem vermemiştir. Hikâyelerinde çok sade bir dil kullanmıştır.günlük konuşma dilini kullanmıştır.

27 Hikâyelerini konularına göre şöyle sınıflandırabiliriz: 1. Tarihi Hikâyeler.(Pembe İncili Kaftan,Başını Vermeyen Şehit,Forsa,Kızılelma Neresi,Topuz) 2. Konusunu Balkanlardan ve Çanakkale Savaşı ndan alan hikâyeler. a. Balkanlarla ilgili olanlar (Bomba,Beyaz Lale) b. Çanakkale Savaşı (Aleko Bir Çocuk,Mefkûre) 3. Konusunu çocukluk ve gençlik anılarından aldıkları. (Kaşağı,Falaka,And,İlk Namaz)

28 4. Masal ve fanteziler.(kurumuş Ağaçlar,Üç Nasihat, Yalnız Efe) 5. Günlük hayatta rastlanan olay ve kişiler. a. Bir kahraman etrafında yazdığı hikâyeler.(efruz Bey) b. Ev içi hikâyeleri (Perili Köşk) c. Cephe gerisinin anlatıldığı hikâyeler. (Zeytin Ekmek) d. Kadın konusunu işleyen hikâyeler. (Bahar ve Kelebekler)

29 6. Türkçülük düşüncesini telkin etmek için yazdıkları. (Primo Türk Çocuğu,Ashab-ı Kehfimiz) 7. Mizahi hikâyeler. (Yüksek Ökçeler,Koç,Külah,Mahcupluk İmtihanı) Yapıtları Hikâye: Falaka,Yüksek Ökçeler,Bomba,Beyaz Lale,Gizli Mabet,Bahar ve Kelebekler,Yalnız Efe, Kaşağı,İlk Düşen Ak,Pembe İncili Kaftan,Harem, Yüzakı,Kurumuş Ağaçlar,Aşk Dalgası Roman: Efruz Bey (uzun öykü),ashab-ı Kehfimiz ( içtimai roman adını vermiştir)

30 Şiir: Şiirler (Doğduğum Yer) Çeviri: İlayda,Kalevala ZİYA GÖKALP ( ) Milli edebiyatın düşünce temelini atmıştır.aynı zamanda ilk Türk sosyologlarındandır.sosyoloji ile ilgili önemli makaleler yazmıştır.genç Kalemler,Türk Yurdu,Yeni Mecmua dergilerinde yazmıştır. Genç Kalemler dergisinde yayımladığı Turan şiiri ile Turancılık (Bütün Türkçülük) düşüncesini benimsediğini ortaya koymuştur,bu hareketin öncüsüdür.turancılığın Türk milletinin uzak ideali olduğunu belirtir.

31 Türkçüğün Esasları adlı yapıtında Türkçülük düşüncesini sistemleştirmiştir.türkçülüğü dil, edebiyat,din,iktisat,din ve siyaset alanlarındadır. Edebiyatı ve şiiri düşüncelerini açıklamada bir araç olarak görmüştür.toplum için sanat anlayışını benimsemiştir.lirizmden uzak bir söyleyişi vardır, daha çok didaktik şiirler yazmıştır.masal niteliği taşıyan şiirleri vardır.manzum destanlar da yazmıştır. Bir dönem aruz ölçüsünü kullanmış,sonra şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır.7 li,8 li ve 11 li kalıplarını kullanmıştır.

32 Biçim yönünden ilk zamanlar gazel,kıta gibi divan edebiyatı nazım biçimlerini;sonra halk edebiyatı nazım biçimlerini kullanmıştır. Dile büyük önem vermiştir.dili oldukça sadedir,söz sanatlarından uzak bir dil kullanmıştır.batı dillerinden alınan sözcüklerin karşılığı olarak yeni sözcükler olarak yeni sözcükler bulmuştur.türkçe karşılığı olan Arapça ve Farsça sözcüklerin atılmasının gerektiğini savunmuştur.halk diline yerleşmiş olanları Türkçeleşmiş Türkçe kabul eder. Dil konusundaki düşüncelerini Lisan adlı şiirinde açıklamıştır.

33 Yapıtları Şiir: Kızıl Elma,Altın Işık,Yeni Hayat Düz Yazı: Malta Mektupları,Türkçülüğün Esasları,Türkleşmek-İslamlaşmak-Muasırlaşmak, Türk Medeniyeti Tarihi,Türk Töresi,Türk Ahlakı,Makaleler(10 cilt),terbiyenin Sosyal ve Kültürel Temelleri,Doğru Yol Ziya ışık demek Altın ışık (gökten iner) Gök- elma demek (İngilizcede) Apple (Gökten 3 elma düştü) Kızıl Elma

34 Gök-alp Türk Türkçülüğün Esasları Türkleşmek Türk Töresi Türk Medeniyeti Tarihi Türkçülük

35 MEHMET EMİN YURDAKUL ( ) Cenge Giderken adlı şiirinin ilk dizesi olan Ben bir Türk üm dinim cinsim uludur ona Türk Şairi ve Milli şair unvanını kazandırmıştır.türkçülük düşüncesini benimsemiştir,ona halkçı bir nitelik kazandırmıştır. Didaktik bir söyleyişi benimsemiştir. Kişisel duygularına şiirlerinde yer vermemiştir. Toplum için sanat anlayışını benimsemiştir.edebiyatı düşüncelerini aktarmada bir araç olarak görmüştür.

36 Bütün şiirlerini hece ölçüsüyle yazmıştır,hece ölçüsünün uzun kalıplarını kullanmıştır.şiiri düz yazıya yaklaştırmıştır.dörtlük geleneğinin dışına çıkarak üçer,altışar,sekizer dizeden kurulu şiirler yazmıştır.batıdan alınan nazım biçimlerini de kullanmıştır. Şiirlerinde kolay anlaşılır bir dil kullanmıştır. Yapıtları Şiir: Türkçe şiirler,tan Sesleri,Turana Doğru,Ey Türk Uyan,Türk Sazı,Ordunun Destanı,Zafer Yolunda, Aydın Kızları

37 ALİ CANİP YÖNTEM ( ) Önce Fecriati de yer almış,sonra Milli Edebiyat topluluğunda yer almıştır.aruzdan heceye geçmiştir.sade dille şiirler yazmıştır.yeni Lisan anlayışının savunucusu olmuştur. Genç Kalemler dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Edebiyat ile ilgili incelemelerle de ilgilenmiştir.lise edebiyat programlarının düzenlenmesinde çalışmış ve ders kitapları hazırlamıştır.makaleleri ve edebiyat tarihçiliğiyle tanınır.polemikçidir,cenap Şahabettin ile edebiyat anlayışı üzerine tartışmıştır.

38 Yapıtları Şiir: Geçtiğim yol Makale: Milli Edebiyat Meselesi ve Cenap Bey le Münakaşalarım İnceleme: Ömer Seyfettin,Epope Antoloji: Türk Edebiyat Antolojisi Ali Canip Yöntem Yol (Hangi Yol) Geçtiğim Yol Cenap Bey le Münakaşalarım

39 MEHMET FUAT KÖPRÜLÜ ( ) Önce Fecriati de yer almış,sonra Milli Edebiyat topluluğunda yer almıştır. Değişik üniversitelerde profesör olarak çalışmış, dışişleri bakanlığı da yapmıştır. Tarih ve edebiyat araştırmacısıdır.şarkiyat,türk medeniyeti ve kültür tarihi,türk edebiyatı tarihi, edebi tenkit,türk dili,dini,türk sanat musikisi,türk hukuk ve iktisat tarihleri gibi alanlardaki geniş çalışmaları çeşitli kitap ve ansiklopedilerde yayımlanmıştır.

40 Türkçü bir tarih ve bilim görüşünden yola çıkmıştır. Türk edebiyatı ve tarihiyle ilgili ilk bilimsel çalışmaları o yapmıştır.türk tarihinin ilk dönemlerine kadar inmiş;ilk Türk topluluklarının tarih ve edebiyatlarını incelemiştir. Hece ölçüsüyle duygu yüklü şiirler yazmıştır. Yapıtları Araştırma - inceleme: Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar,Türk Edebiyatı Tarihi,Türk Saz Şairleri, Divan Edebiyatı Antolojisi,Türk Edebiyatı Üzerine Araştırmalar,Milli Edebiyat Cereyanının İlk Mübeşşirleri ve Divan ı Türkî-i Basit,Türkiye Tarihi, Osmanlı Devleti nin Kuruluşu

41 HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER ( ) Önce Fecriati de yer almış,sonra Milli Edebiyat topluluğunda yer almıştır.türkçülük ve Milli Edebiyat akımlarına büyük katkıları olmuştur. Hitabet ve nutuk larıyla tanınan bir sanatçıdır.kurtuluş Savaşı sırasında halkı aydınlatmak için gönderildiği yerlerde hitabetin etkili örnekleri olan çalışmalar yapmıştır. Yapıtları Hitabet: Dağ Yolu Makale: Günebakan

42 AHMET HİKMET MÜFTÜOĞLU ( ) Edebiyatta Servetifünun ile başlamış,daha sonra Milli edebiyat akımını benimsemiştir.servetifünun dönemindeki yazılarında dil ağır ve süslüdür,milli edebiyat dönemindeki yapıtlarında sade bir dil kullanılmıştır de Milli edebiyat döneminde Türkçülük düşüncesini benimsemiştir. Toplum için sanat ilkesine bağlı olarak yapıtlar vermiştir.

43 Hikâye,roman,makale ve monolog türlerinde yapıtlar vermiştir. Yeğenim adlı eseri Türk edebiyatının en ünlü ve en güzel monologlarındandır. Yapıtları Haristan ve Gülistan: (Diken ve Gül Bahçesi) Servetifünun döneminde yazdığı mensur ve öykülerinin yer aldığı eseridir.kısa ve lirik öykülerden oluşur.dil ağırdır.haristan,içinde kadın bulunmayan ada;gülistan,sadece kadınların yaşadığı adadır.mutluluk bu iki ülkenin birleşmesidir.

44 Çağlayanlar: 1922 de yayımlanmıştır.milli edebiyata bağlı olarak yazdığı öyküler yer almıştır.türk kültürünü ve milli değerleri yansıtan on altı öyküden oluşur. Gönül Hanım: Tek romanıdır.türkçülük düşüncesi işlenmiştir.

45 YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( ) Önce Fecriati de yer almış,sonra Milli edebiyat topluluğunda yer almıştır.cumhuriyet döneminde de eser vermiştir.fecriati den sonra Yahya Kemal ile birlikte Nev-Yunanilik akımına yönelmiştir. Romancılığıyla öne çıkmış;hikâye,anı,mensur şiir,makale,deneme,tiyatro türlerinde de yapıt vermiştir. Yapıtlarında güçlü bir gözleme dayanan realizm vardır.karakterleri yansıtmada başarılıdır.

46 Romanlarındaki başlıca tema,türk toplumunun yaşam tarzı ve sorunlarıdır.romanlarında,tanzimat döneminden Cumhuriyet dönemine kadar Türk toplumunda ortaya çıkan değişimleri konu edinmiştir.onun romanlarından Türk toplumundaki değişiklikleri görmek mümkündür. Türk edebiyatına tezli roman düşüncesini getirmiştir.

47 Kiralık Konak ta Tanzimat la başlayan Batılılaşmanın Türk toplumundaki etkisi ve üç nesil arasındaki çatışmayı; Nur Baba da Tekkelerin toplumda neden olduğu yıkımlarını ve Bektaşi tarikatındaki bozulmaları; Hüküm Gecesi nde II. Meşrutiyet dönemi parti kavgalarını; Sodom ve Gomore de İstanbul un işgali sırasındaki yozlaşmış toplumsal yaşamı ve kişileri,ahlaki çöküntüleri; Yaban da Kurtuluş Savaşı dönemi,anadolu köylüsünün durumu ve aydın-halk çatışmasını; Ankara da Cumhuriyet in ilk yılları ve kuruluş yıllarının coşkusunu; Bir Sürgün de

48 II. Abdülhamit e karşı Paris e kaçan Jön Türkleri; Panorama I de Cumhuriyet in ilanından sonraki devrimlerin topluma yansımasını; Panorama II de M. Kemal Atatürk ün ölümünden sonraki yılları; Hep O Şarkı da Abdülaziz dönemindeki toplumsal yaşamı anlatır. Yapıtları Roman: Kiralık Konak,Nur Baba,Hüküm Gecesi, Sodom ve Gomore,Yaban,Ankara,Bir Sürgün, Panorama I,Panorama II,Hep O Şarkı Öykü: Bir Serencam,Rahmet,Milli Savaş Hikâyeleri

49 Mensur Şiir: Erenlerin Bağından,Okun Ucundan Oyun: Nirvana Anı: Zoraki Diplomat (Elçilik anıları),anamın Kitabı (Çocukluk anıları),vatan Yolunda (Kurtuluş Sabvaşı anıları),politikada 45 Yıl (Siyasi anıları),gençlik ve Edebiyat Hatıraları Monografi: Ahmet Haşim,Atatürk Makale: İzmir den Bursa ya (Halide Edip,Falih Rıfkı Atay ve Mehmet Asım Us ile birlikte),kadınlık ve Kadınlarımız,Seçme Yazılar,Ergenekon (iki cilt) Gezi: Alp Dağlarından Ve Miss Chalfrin in Albümünden

50 REŞAT NURİ GÜNTEKİN ( ) Sade bir dil kullanılmış,konuşma dilinin canlılığını yansıtmayı başarmıştır;canlı diyaloglara yer vermiştir. Yapıtlarında yurdun çeşitli yerlerindeki olumlu olumsuz görünümleri,bozulan insani değerleri ve ahlak yapısını,yanlış Batılılaşmayı,batıl inanışları kişisel duygularıyla birleştirerek anlatmıştır. Yapıtlarında mizah ögesi ve ince espriler de yer alır,kötü tipleri acımasızca eleştirir

51 Romanlarında güçlü bir gözleme dayanan realizm vardır;psikolojik tahlillerde başarılıdır. Yeşil Gece de toplumdaki çalkantıları,devrimlere karşı çıkan tutucuları;softaların dini nasıl bir sömürü aracı olarak kullandıklarını ele almış;ayrıca kasaba gerçeğini anlatmıştır. Çalıkuşu nda İstanbullu olan Feride adlı genç bir öğretmenin Batı Anadolu nun değişik yerlerini dolaşmasını anlatmıştır. Yaprak Dökümü nde Ali Rıza Bey adlı dürüst bir memuru ve onun ailesinin dağılmasını ve Batılılaşma özentisinin olumsuz sonuçlarını anlatmıştır.

52 Yapıtları Roman: Çalıkuşu,Dudaktan Kalbe,Akşam Güneşi, Acımak,Damga,Kızılcık Dalları,Eski Hastalık,Miskinler Tekkesi,Yaprak Dökümü,Ateş Gecesi,Bir Kadın Düşmanı,Gökyüzü,Değirmen,Yeşil Gece,Olağan İşler, Gizli El,Harabelerin Çiçeği,Sönmüş Yıldızlar,Tanrı Misafiri,Kan Davası,Kavak Yelleri,Son Sığınak Hikâye: Roçild Bey,Eski Ahbap,Tanrı Misafiri,Sönmüş Yıldızlar,Leyla ile Mecnun,Olağan İşler,Nenesi Kro

53

54 HALİDE EDİP ADIVAR( ) *İngiliz dili ve edebiyatı profesörüdür. Bazı eserlerini İngilizce yayımlamıştır. Milli edebiyat döneminin tanınmış ilk romancısı ve hikayecisidir. *Romanlarında gözleme önem vermiş; tasvir ve tahlilde başarılı olan sanatçının tasvirleri realist nitelikler taşır. *Karakteri bulunduğu çevreye göre konuşturur. İlk romanlarında romantik aşkları işleyen yazarın romanlarını konularına göre şöyle sınıflandırabiliriz: a)kadının aile eşi, çocuğu ve dış çevresiyle ilişkilerini, aşk konusunu, kadın psikolojisini ele almıştır.(heyula, raik in Annesi, Seviye Talip, Handan, Son konseri)

55 b)kadının toplum hayatına siyaset ve savaş dolayısıyla aktif olarak katılışını anlatır. Kurtuluş savaşı yıllarında milli duyguları öne çıkaran, Türk milletinin varoluş mücadelesini ele alan romanlar yazmıştır.(yeni Turan, Vurun Kahpeye, Ateşten Gömlek, Mev ud Hüküm) * Yeni Turan da yurt sorunlarına eğilmiş, Türkçülük düşüncesini işlemiştir. Ateşten Gömlek ve Vurun Kahpeye romanlarında kurtuluş savaşını ele almıştır. Sinekli Bakkal'da 2.Abdülhamit döneminin toplumsal yaşamı yansıtılmıştır. Handan da kadın psikolojisi yansıtılmıştır. *Roman: Heyula Raik in Annesi, seviye Talip, Handan, yeni Son Eseri, Mev ud Hüküm, Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye, Kalp Ağrısı, Zeyno nun Oğlu, Sinekli Bakkal, Yolpalas Cinayeti, Tatarcık, Sonsuz Panayır, Döner Ayna, Akile Hanım Sokağı, Kerim Ustanın Oğlu, Sevda Sokağı Komedyası, Çaresaz, Hayat Parçaları

56 REFİK HALİT KARAY( ) *Önce fecriati de yer almış, sonra Milli Edebiyat topluluğunda yer almıştır. *Hikayeciliğin konularını genişletmiş, konularını ve çevresini Anadolu ya taşınmıştır; memleket hikayeciliğini başlatmıştır. Anadolu insanın dünyasını ve sorunlarını işleye yazar; hikayelerinde kahraman olarak Anadolu kadınları, kasaba memurları, köylüler, köy imamları yer alır. *Yapıtlarında, mizah önemli yer tutar. Toplumsal eleştiriye yer vermiştir. Kişilerin kurnazlık, çıkarcılık, dürüst olmayan özellikleriyle ilgili çözümlemeler yapar, kişileri yaşadıkları sosyal çevreyle birlikte ele alır.

57 *Konuşma dilini tüm canlılığıyla yansıtır; kıvrak ve sürükleyici bir anlatımı vardır. * KİRPİ takma adıyla siyasal mizah yazıları yayımlamış, bunları Kirpinin Dedikleri adıl yapıtta toplamıştır. Bu yazılarından dolayı bir süre sürgüne gönderilmiştir. *Romanlarının çoğunda aile kavramını ele almıştır. Yapıtları: Roman: Yezidi'n Kızı, Sürgün, Nilgün, Çete, Anahtar, Bugünün Saraylısı, İstanbul'un İç Yüzü, Sonuncu Kadeh Yer Altında Dünya Var, Deli, Dişi Örümcek, İki Bin Yılın Sevgilisi, İki Cisimli Kadın, Karlı Dağdaki Ateş Öykü: Gurbet Hikayeleri, Memleket Hikayeleri Hiciv: Kirpinin Dedikleri, Guguklu Saat Anı-Deneme-Fıkra: Bir Avuç Saçma, Agop Paşanın Hatıratı, Tanıdıklarım, Ay peşinde.

58 BEŞ HECELİLER Milli edebiyattan etkilenen Beş Hececiler milli kaynaklara dönmeyi ilke edinmişlerdir. Şiire 1.dünya savaşı milli mücadele yıllarında başlayan mütakere yıllarında şöhret kazanan edebi topluluktur. Özellikleri: *Aruzla şiire başlayan sanatçılar sonradan hece ölçüsüne geçmişlerdir. *Şiirleri, memleket sevgisi ve memleket sorunları üzerine kuruludur. Yurt güzellikleri, kahramanlık ve yiğitlik gibi konuları işlemişlerdir. *Daha çok hecenin 11 li ve 14 lü kalıplarını kullanmışlardır. *Şiirlerinde Anadolu manzaralarını, Anadolu nun yaşayışını coşkuyla işlemişlerdir. Anadolu gerçeğini şiire sokmuşlardır.

59 *Hece ölçüsüyle serbest müstezat yazmışlardır. *Dörtlük esasına bağlı kalan sanatçılar, yeni yeni biçimler aramışlardır. Batı kaynaklı nazım biçimlerini de kullanmışlarıdır. *Şiirleri lirikten çok didaktik nitelik taşır. *Halkın niteliklerini yeterince tanıyamadıkları için şiirleri romantik bir halkçılık anlayışından kurtulamamıştır. Gerçekçi olmak isteyen savaşın da etkisiyle duyarlılık adına gerçekçiliğini yitirmişlerdi. *Milli romantik özellikleri taşırlar. Şiirlerinde milliyetçilik ve Türkçülük düşüncesini işlemişlerdir. *Kafiyeler genellikle kulan içindir. *Taklitten yola çıktıkları için şiirleri derinlikten yoksundur. Farklı şairlerin şiirleri birbirini andırır.

60 Temsilcileri: Orhan Seyfi Orhon Faruk Nafiz Çamlıbel Halit Fahri Ozansoy Enis Behiç Koryürek Yusuf Ziya Ortaç FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL( ) *Beş Hececilerin en genç ve en başarılı şairidir. Şiiri 1.Dünya savaşı yıllarında aruzla başlamış, daha sonra hece ölçüsüyle yazmaya başlamıştır. Her iki ölçüyü de ustalıkla kullanmıştır. *Lirik şiirleriyle tanınmıştır, coşkun bir lirizm aşk şiirleri yazmıştır. Epik şiirler de yazmıştır. Şiirlerinde aşk, tabiat, kahramanlık, ölüm, yiğitlik, ihtiras, Anadolu ve memleket sevgisini işlemiştir. Daha çok bireysel konuları ele almıştır. Şiiri batı etkisinde ve toplumsal sorunlara kapalıdır.

61 *Halk edebiyatı geleneğinden yararlanırken folkloru da kullanmıştır. * Akbaba dergisinden Çamdeviren ve Deli Ozan takma adlarıyla mizahı şiirler de yazmıştır. *Behçet Kemal Çağlar ile birlikte yazdığı Onuncu Yıl Marşı Cemal Reşit Bey tarafından bestelenmiştir. * Sanat adlı şiiri memleketçi şiirin ilk bilinçli bildirisidir. Memleket edebiyatının felsefesini ortaya koymuştur. Han Duvarları adlı şiirinde Anadolu yu gerçekçi bir biçimde anlatmıştır. Bozgun şiirini yayımlayarak milli vicdanın sesini şiirin içi kilimine taşır.

62 Yapıtları Şiir: Şarkın Sultanları, Gönülden Gönüle, Dinle Neyden, Çoban Çeşmesi, Bir Ömür Böyle Geçti. Suda Halkaları, Zindan Duvarları, Tatlı Sert (mizahı), Elimle Seçtiklerim, Akıncı Türküleri, Heyecan ve Sükûn, Akar su Tiyatro: Canavar, Akın, Özyurt, Kahraman, Yayla Kartalı Roman: Yıldız Yağmuru YUSUF ZİYA ORTAÇ ( ) *Şiire aruzla başlamış, Ziya Gökalp in etkisiyle hece ölçüsüne başlamıştır. Aşk, sevgi, deniz, mehtaplar şiirlerindeki başlıca temalardır. *Yergi yeteneğini 1922 de çıkardığı Akbada adlı mizah dergisinde göstermiştir. Akbada dergisinde akıcı ve yalın bir dille yazdığı fıkralarında siyasal mizahın örneklerini vermiştir.

63 *Mizah konulu şiir ve yazılarını çimdik imzasıyla yayımlanmıştır. * Binnaz adlı oyunu edebiyatımızda hece ölçüsüyle yazılmış ilk başarılı manzum piyestir. YAPITLARI Şiir: Akından Akına, Cenk Ufukları, Kuş Cıvıltıları, Aşıklar Yolu, Yanardağ, Bir Selvi Gölgesi Tiyatro: Binnaz, Kördüğüm, Nikahta Keramet Anı: Portreler (edebiyat/basın yayın anıları), Bizim Yokuş(gazetecilik anıları) Gezi: Göz Ucuyla Avrupa Fıkra: Beşik, Ocak, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Gün Doğmadan

64 HALİT FAHRİ OZANSOY( ) *Edebiyatı yaşamının ilk yıllarında Nayiler hareketi içinde yer almıştır. * Aruza Veda adlı şiiriyle ölçüsünü bırakıp heceye girmiştir. *Şiirlerinde genellikle egzotik sahnelere, hüzün ve melankoli gibi bireysel duygulara, aşk ve kadın temalarına sıkça yer vermiştir. Daha çok karamsar duyguları işleyen sanatçı sevgi, ölüm, özlem konularını da işlemiştir. Yapıtları: Şiir: Sonsuza Gecelerin Ötesinde, Sulara Dalan Gözler, Gülistanlar Harabeler, Bulutlara Yakın, Balkonda Saatler, Hep Onun İçin, Rüya, Paravan, Efsaneler, Cenk Duyguları, Zakkum

65 Roman: Sulara Giden Köprü, Aşıklar Yolunun Yolcuları Tiyatro: Baykuş(aruzla), ilk şair(aruzla), Sönen Kandiller (heceyle), Nedim(heceyle), On Yılın Destanı, Hayalet Bir Dolap Dönüyor Anı: Edebiyatçılar Geçiyor, Eski İstanbul Ramazanları, Darülbedayi Devrinin Eski Günlerinde, Edebiyatçılar Çevremde

66 ORHAN SEYFİ ORHON( ) *Edebiyat öğretmenliği ve gazetecilik yapmış, birçok edebiyat dergisi çıkarmıştır. Hıyaban, papağan, edebiyat gazetesi, aydabir, çınaraltı bu dergiler arasındadır. *İlk şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmış, Milli edebiyat akımının etkisiyle hece ölçüsünü kullanmaya başlamıştır. Divan şiiri kalıplarını hece ölçüsüne uyarlayarak yazdığı gazel benzeri şiirleri vardır. * Fırtına ve Kar adlı serbest müstezat biçimindeki uzun şiiri ile tanınmıştır. *Milli duyguları işlemiştir; ama daha çok bireysel konuları işlemiştir. Aşk, deniz, sevgi gibi konuları işlemiştir. Bu nedenle Yusuf Ziya ile birlikte kadın şairi olarak anılmıştır. Bazı şiirlerinde oyun ve fantezi hakimdir.

67 *Birçok şiiri bestelenmiştir. Veda ve diyorlar bunun en güzel örnekleridir. Yapıtları: Şiir: Fırtına ve Kar, Gönülden Sesler, Kervan, O Beyaz Bir Kuştu, İşte Sevdiğim Dünya, Peri Kızı İle Çoban Hikayesi Roman: Çocuk Adam Makale: Dün-Bugün-Yarın Fıkra: Kulaktan Kulağa Mizah-Hiciv Hikayeleri: Asri kerem, Düğün Gecesi

68 ENİS BEHİÇ KORYÜREK( ) *İlk şiirlerini aruzla yazmış, daha sonra hece ölçüsünü, sade dili benimsemiştir. Duraklarda yaptığı değişikliklerde güçlü bir ahenk oluşturmuştur. Aynı şiirde çeşitli hece kalıplarını kullanmıştır. Hece ölçüsündeki kalıpların yapısında değişiklikler ile serbest ölçüye geçiş denemeleri yapmıştır. *En ünlü şiirleri milli heyecanlarla yüklü, epik şiirleridir. Türk denizciliğini destanlaştıran şair olarak tanınmıştır. Konularını deniz savaşlarından alan eski korsan hikayelerini genel başlığı altında topladığı manzum hikayeleriyle tanınmıştır. *1946 dan sonra tasavvufi şiirler yazmış, mistik konulara yönelmiştir. Yapıtları: Şiir: Miras, Varidat-ı Süleyman, Güneşin Ölümü

69 BAĞIMSIZ SANATÇILAR YAHYA KEMAL BEYATLI( ) *Asıl adı Ahmet Agah tır. Şiirleri Milli edebiyat akımına uymaz, makale ve konferanslarında bu akımı desteklemiştir. *Bir dönem Nev-Yunanilik akımından etkilenmiştir. *Türk tarihi ve kültürü ile Akdeniz havzası kültürü arasında ilişki kurmaya çalışmıştır. Bu düşüncesinden kısa sürede vazgeçmiştir. Sonra Türk tarih ve medeniyetinin Anadolu da oluştuğu düşüncesini savunmuştur. Şiirlerinin ana temalarından biri, Osmanlı Devletinin tarihi ve medeniyetidir. Şiirlerinde Osmanlıya olan hayranlığını yansıtmıştır.

70 *Neoklasisizm akımının etkisinde kalmıştır. Geçmiş değerlere bağlı, kendine özgü bir şiir oluşturmuştur. Eski şiiri tekrar yaşatmış bir şairdir. Çağdaş batı şiiriyle eski Türk şiirinin birleşimini sağlamıştır. Divan şiirini çağdaş yorum vermiştir. Şarkı, rubai, murabba, gazel gibi nazım biçimlerinin yanında Batılı nazım biçimlerini de kullanmıştır. * ok şiiri dışındaki bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır. OK hece ölçüsüyle yazdığı tek şiiridir. Aruz ölçüsünü Türk aruzu haline getiren şairlerdendir. Aruz ölçüsünü başarıyla Türkçeye uygulamıştır. *Saf(öz) şiir anlayışının temsilcilerinden biridir. Şiir ile düz yazının tamamen birbirinden farklı olduğunu düşünmüştür. Nazmı nesinden uzaklaştırmıştır.

71 *şiirlerinde biçim mükemmelliği vardır. Şiirlerinde dil ve üsluba önem vermiştir. Dil işçiliğine önem vermiştir. En uygun sözcüğü bulana kadar şiiri bitmiş kabul etmez. Sözcüklerin yerli yerinde kullanılmasına özen göstermiştir. Türkçe ağzımda annemin sütüdür diyen şair şiirlerinde konuşulan Türkçeyi başarıyla kullanmıştır. Eski tarzdaki şiirlerinde dil biraz ağırdır. *Şiirlerinde parnasizm akımının etkileri vardır. *Ahenk, ölçü ve uyağa büyük önem vermiştir. Şiiri musikiden başka bir musiki sayan şair, musikiye verdiği önemle sembolistlere yakındır; ancak anlam açıklığı yönüyle onlardan ayrılır. *Toplumsal konulara yer vermemiştir, daha çok lirik şiirleriyle tanınmıştır. Aşk, lirizm, ölüm kaygısı, sonsuzluğa ulaşma duygusu gibi temaları şiirlerinde işlemiştir, lirik şiirlerinin yanında epik şiirler yazmıştır. Akıncı, Mohaç Türküsü gibi şiirlerinde kahramanlık konusunu işlemiştir. sessiz gemi şiiri ünlüdür.

72 *İstanbul un doğa güzelliklerini yansıtan şair olarak tanınmıştır. İstanbul şairi olarak tanınmıştır. İstanbul şairi olarak tanınmıştır. İstanbul'un semtleri şiirlerinin adı olmuştur. *İstanbul un doğa güzelliklerini yansıtan şair olarak tanınmıştır. İstanbul şairi olarak tanınmıştır. İstanbul un semtleri şiirlerinin adı olmuştur. Yapıtları: Şiir: Kendi Gök Kubbemiz(yeni nazım biçimleriyle ve sade Türkçeyle yazdığı şiirleri yer alır), Eski Şiirin Rüzgarlarıyla(eski nazım biçimleriyle yazdığı şiirleri yer alır), Rubailer ve Rubailerini Türkçe Söyleyiş, Bitmemiş Şiirler Deneme: Aziz İstanbul, Eğil dağlar(istiklal Savaşı ile ilgili yazıları yer alır), Edebiyata Dair(sanat ve edebiyat yazıları yer alır), Tarih Musahabeleri Biyografi: Siyasi ve Edebi Portreler

73 MEHMET AKİF ERSOY( ) *Herhangi bir edebi topluluğa katılmamıştır. *İstiklal Marşı nın şairidir. İstiklal Marşı nı Safahat a almamış, kahraman Türk ordusuna armağan etmiştir. Bu şiiri 19217de Milli Eğitim Bakanlığının açtığı yarışmada yazmıştır. *Toplum için sanat anlayışını benimsemiştir. Şiirlerinde toplum yaşantısını tüm yönleriyle anlatmıştır. İstanbul un yoksul yaşantısını ve yoksulluklarını anlatır. Şiirlerinde yoksullara açıma duygusu vardır. Cehalet, ahlaksızlık, taklitçilik, taassup, fakirlik, inançsızlık, köksüzlük şiirlerindeki başlıca konulardır. *Şiirlerinde dini lirizm vardır, bunun kaynağı İslam dinidir. *Şiirlerinde konuşma dilini bütün canlılığıyla kullanmış bazen ağır bir dil kullanmıştır.

74 *Nazmı nesre yaklaştırmada oldukça başarılıdır. *Şiirlerinde aruz ölçüsünü Türkçeye oldukça başarılı bir şekilde uygulamıştır. Bütün şiirlerini aruz ölçüsüyle yazmıştır. *Divan edebiyatı nazım biçimlerini, özellikle de mesnevi nazım biçimini kullanmıştır. *Lirik-Epik özelliği gösteren şiirleriyle tanınmıştır. Çanakkale Şehitlerine, İstiklal Marşı, Bülbül Lirik-Epik özellik gösteren önemli şiirlerdir. Didaktik nitelik taşıyan şiirleri de vardır. *Manzum hikaye türünde önemli eserleri vardır. Seyfi Baba, Küfe, Mahalle Kahvesi, Meyhane, Hasta önemli manzum hikayelerdir. Bu şiirlerde toplum yaşamını bütün canlılığı ile anlatmıştır.

75 *Teyfik Fikret ile din ve medeniyet konusunda tartışmaya girmiştir. Fikret in Haluk karakterine karşı özlediği gençliği Asım da simgelemiştir. *İslamcılık akımını benimsemiştir. Batılılaşmaya ve Türkçülük akımına karşıdır. *Şiirlerinin yanı sıra Arapça, Farsça ve Fransızcadan çevirilerde yapmıştır. * Sırat-ı Müstakim ve Sebilü r-reşat adlı dini dergilerde şiirler, makaleler yayımlamıştır. *Türk şiirine gerçek realizm getirmiştir. İyi bir gözlemcidir. Yapıtları: Safahat: Şiirlerini bu yapıtta toplamıştır. Safahat yedi bölümden oluşur;

76 1)Safahat(1911):Osmanlı toplumunun meşrutiyet yıllarındaki durumunu anlatır. 2)Süleymaniye Kürsüsünde: Osmanlı aydınları ile halk arasındaki ilişkiyi gözler önüne serer. 3)Hakkın Sesleri(1913): Her şiirin başında bir ayet vardır. Bu ayetler o zamanın toplumsal ve siyasi olaylarını aydınlatır. 4)Fatih Kürsüsünde(1914): Yeni kuşaklara mücadele ve çalışma ruhu kazandırmayı amaçlayan düşünceler yer alır. 5)Hatıralar(1917): Her şiirini başında bir hadis yer alır. İslam birliği ülküsü vurgulanır. 6)Asım(1924): 1.dünya savaşından tablolar yer alır. İdeal gençlik tipini ortaya koyar. 7)Gölgeler(1933): Dini şiirler ve dörtlükler vardır.

77 RIZA TEVFİK BÖLÜKBAŞI( ) *Batı felsefesinin Türkiye de tanınması için çalışmıştır. Darül fünun da felsefe dersleri vermiştir. Feylesof Rıza olarak tanınmıştır. *Halk şiiri tarzında yazdığı şiirleriyle tanınan şair, heceye dönüşen öncülüğünü yapmış; aşık ve tekke şiirinin kaynaklarından yararlanmıştır. Yapıtları: Şiir: Serab-ı Ömrüm Düz yazı: Felsefe dersleri, Mufassal Kamus-ı felsefe, Abdul Hak Hamit ve Mülahazat-ı felsefiyesi Çeviri: Ömer Hayyam ve Rubaileri

78 EBU BEKİR HAZIM TEPEYRAN( ) *Köy gerçeğini ele aldığı Küçük Paşa adlı romanıyla tanınır; bu romanı ikinci köy romanıdır. Yapıtları: Roman: Küçük Paşa, Hikaye: Eski Şeyler Anı: Canlı Tarihler Otoiyografi: Zalimane Bir İdam Hükmü

79 NEYZEN TEYFİK( ) *Soyadı kolaylıdır. 20.yüzyılın önde gelen hiciv şairlerindendir. Sözünü sakınmaz beğenmediği kişilerin hicveder. Musiki ile içli dışlı olmasına rağmen hicivleri zaman zaman kabalaşır. Hicivlerinde sosyal yergi her zaman kendini hissettirir. Yapıtları: Azabı-ı Mukaddes, Hiç

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

91

92

93

94

95

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır.

Aruzla şiire başlayan sanatçılar, Ziya Gökalp in etkisiyle sonradan hece ölçüsüyle yazmaya başlamışlardır. BEŞ HECECİLER Milli edebiyattan etkilenen Beş Hececiler, milli kaynaklara dönmeyi ilke edinmişlerdir. Şiire I. Dünya Savaşı Milli Mücadele yıllarında başlayıp Mütareke yıllarında şöhret kazanan edebi topluluktur.

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - III

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - III MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - III MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDEKİ BAĞIMSIZ SANATÇILAR YAHYA KEMAL BEYATLI (1884 1958) Şiirleri Milli edebiyat akımına uymaz, daha çok makale ve konferanslarında bu akımı

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - II

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - II MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - II YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU (1889 1974) Önce Fecriati de yer almış, daha sonra Milli Edebiyat topluluğuna katılmıştır. Cumhuriyet döneminde de eser vermiştir. Fecriati

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ TEMSİLCİLERİ - I ÖMER SEYFETTİN ( 1884 1920 ) Milli Edebiyat akımının ve çağdaş Türk öykücülüğünün öncülerindendir. Küçük hikâyeyi tamamen bağımsız bir hale getirmiştir. Türk edebiyatında

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/ :14 MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Gönderen admin - 31/01/2012 23:14 1.Aşağıdaki sanatçılarımızdan hangileri Beş Hececiler grubunda yer alır? A) Orhan Veli Kanık Ahmet Kutsi Tecer B) Yusuf Ziya Ortaç Faruk Nafiz Çamlıbel

Detaylı

Türk edebiyatında "Milli edebiyat" dönemi

Türk edebiyatında Milli edebiyat dönemi On5yirmi5.com Türk edebiyatında "Milli edebiyat" dönemi Batı edebiyatı etkisindeki Türk edebiyatı; Tanzimat Edebiyatı, Servet-i Fünun Edebiyatı, Fecr-i Âti Edebiyatı, Milli Edebiyat, Cumhuriyet Dönemi

Detaylı

Genç Kalemler", şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları

Genç Kalemler, şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları Genç Kalemler", şiir anlayışı konusunda Fecr-i Âti şairlerinden pek ayrılmadılar. Şiirde, konu seçimini şaire bırakmaları, onları, sanat anlayışları bakımından ikiliğe düşürdü; edebiyatı cedide ve fecriati

Detaylı

Yazı Menu. - Beş Hececiler - FARUK NAFIZ ÇAMLIBEL - ENİS BEHİÇ KORYÜREK - HALİT FAHRİ OZANSOY - YUSUF ZİYA ORTAÇ - ORHAN SEYFİ ORHON

Yazı Menu. - Beş Hececiler - FARUK NAFIZ ÇAMLIBEL - ENİS BEHİÇ KORYÜREK - HALİT FAHRİ OZANSOY - YUSUF ZİYA ORTAÇ - ORHAN SEYFİ ORHON Yazı Menu - Beş Hececiler - FARUK NAFIZ ÇAMLIBEL - ENİS BEHİÇ KORYÜREK - HALİT FAHRİ OZANSOY - YUSUF ZİYA ORTAÇ - ORHAN SEYFİ ORHON Şiire 1. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele yıllarında başlayan, Mütareke

Detaylı

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER

İnci Hoca YEDİ MEŞALECİLER YEDİ MEŞALECİLER Cumhuriyet döneminde ortaya çıkan ilk edebi topluluktur. 1928 de Yedi Meşale adıyla ortaklaşa bir kitap çıkarıp bu kitabın ön sözünde şiirle ilgili görüşlerini açıklamışlardır. Beş Hececiler

Detaylı

Milli Edebiyat Dönemi. Ali Horuz tarafından yazıldı. Perşembe, 29 Aralık :34 - Son Güncelleme Cuma, 13 Ocak :05

Milli Edebiyat Dönemi. Ali Horuz tarafından yazıldı. Perşembe, 29 Aralık :34 - Son Güncelleme Cuma, 13 Ocak :05 MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ GENEL ÖZELLİKLERİ Sanatsal ürünlerin yabancı etkilerinden sıyrılarak, kendi ulusal değerlerimize dönmeyi, halka kendi diliyle seslenmeyi ilke edinen 1908'de başlayıp1923'e kadar süren

Detaylı

FECRİ-ATİ EDEBİYATI SANATÇILARI

FECRİ-ATİ EDEBİYATI SANATÇILARI FECRİ-ATİ EDEBİYATI SANATÇILARI AHMET HAŞİM ( 1884 1933 ) Fecriati topluluğunun en önemli şairi olup modern Türk şiirinin kurucularından biridir. Türk edebiyatında akşam şairi olarak da tanınır. Sanat

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

Bilim,Sevgi,Hoşgörü.

Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Bilim,Sevgi,Hoşgörü. Mehmet Akif Ersoy 20 Aralık 1873 27 Aralık 1936 Mehmet Akif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti nin ulusal marşı olan İstiklal Marşı nın yazarıdır. Vatan Şairi olarak anılır. Yahya Kemal Beyatlı

Detaylı

11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI. Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK. Redaksiyon. Burcu Yılmaz. Başak Kutucu. Esra Acar. Pınar Seyfittinoğlu

11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI. Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK. Redaksiyon. Burcu Yılmaz. Başak Kutucu. Esra Acar. Pınar Seyfittinoğlu 11. Sınıf TÜRK EDEBİYATI Mustafa CEYDİLEK Nuri CEYDİLEK Redaksiyon Pınar Seyfittinoğlu Başak Kutucu Burcu Yılmaz Esra Acar Ankara 2015 Nitelik Yayınları 9 11. Sınıf Türk Edebiyatı Konu Anlatımlı / Mustafa

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

Genç Kalemler dergisinin 191 l de Selanik te yayımlanmaya başlanması, Tanzimat edebiyatında ilk işaretleri görülen Türkçülük hareketlerini de

Genç Kalemler dergisinin 191 l de Selanik te yayımlanmaya başlanması, Tanzimat edebiyatında ilk işaretleri görülen Türkçülük hareketlerini de 11. SINIF Genç Kalemler dergisinin 191 l de Selanik te yayımlanmaya başlanması, Tanzimat edebiyatında ilk işaretleri görülen Türkçülük hareketlerini de hızlandırmıştır. Ömer Seyfettin in Genç Kalemler

Detaylı

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958)

YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) YAHYA KEMAL BEYATLI (1884-1958) Yahya Kemal Beyatlı 2 Aralık 1884 tarihinde bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Üsküp te dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Agâh tır. Şehsuvar Paşa torunlarından olduğu

Detaylı

SERVETİFÜNUN SANATÇILARI - I

SERVETİFÜNUN SANATÇILARI - I SERVETİFÜNUN SANATÇILARI - I TEVFİK FİKRET (1867 1915) Servetifünun edebiyatının öncüsü ve üstadı sayılmaktadır. Şiirlerinde aşk, doğa, aile, çocuk, acıma gibi bireysel duyarlılıkları karamsar bir bakış

Detaylı

1. BÖLÜM. Þiirin Anlamsal Özellikleri

1. BÖLÜM. Þiirin Anlamsal Özellikleri Cevap Anahtarý 1. BÖLÜM Güzel Sanatlar ve debiyat Þiirin Biçimsel Özellikleri Þiirin Anlamsal Özellikleri Söz Sanatlarý 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Düz Yazý Türleri

Detaylı

Milli Edebiyat Dönemi [ ]

Milli Edebiyat Dönemi [ ] [1911-1923] Milli Edebiyat Dönemi 11. Sınıf 4. Ünite Milli Edebiyatın Oluşumu ve Genel Özellikleri 2. Dönem 2. not Genel Özellikleri 1 Düşünce Akımları 2 Öğretici Metinler 3 Şiir 4 Hikâye 8 Roman 10 Tiyatro

Detaylı

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM

İnci Hoca TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM TANZİMAT EDEBİYATI I. DÖNEM ÖZELLİKLERİ İlk özel gazete Tercüman-ı Ahval ile başlar. Toplum için sanat anlayışı benimsenmiştir. Halkı aydınlatma amacıyla eser verildiği için

Detaylı

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( )

MEHMET RAUF - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ( ) (1874-1931) Servet-i Fünun akımının önemli romancılarından biri olan Mehmet Rauf, 1875 de İstanbul da doğdu. Babası Hacı Ahmet Efendi, bir sağlık kurumunda çalışan bir memurdu. Önce Balat ta ki Defterdar

Detaylı

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü

CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü CUMHURIYET DÖNEMINDE COŞKU VE HEYECANI DILE GETIREN METINLER (ŞIIR) Cumhuriyet Edebiyatında Şiir ve Soru Çözümü Yirminci asrın ilk yarısının sonlarına doğru Fransa da ortaya çıkan felsefi bir akımdır.

Detaylı

Savaş, kahramanlık ve vatan sevgisi gibi konuları destansı ve abartılı bir anlatımla işleyen şiirlerdir.

Savaş, kahramanlık ve vatan sevgisi gibi konuları destansı ve abartılı bir anlatımla işleyen şiirlerdir. ŞİİR TÜRLERİ 1. EPİK ŞİİR Epik, destan niteliğinde olan, destansal demektir. Savaş, kahramanlık ve vatan sevgisi gibi konuları destansı ve abartılı bir anlatımla işleyen şiirlerdir. Destanlar, epik şiirin

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu :Üniversite Derece Alan Üniversite Yıl Türk Lisans. Halk Atatürk Üniversitesi 1970. Türk Halk Hacettepe Üniversitesi 1971 Resim ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Prof. Dr. Ensar ASLAN İletişim Bilgileri :Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Adres Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanlığı Telefon : Mail : 2. Doğum Tarihi : 3. Unvanı

Detaylı

Amaçları, Batı taklitçiliğinden MİLLİ EDEBİYAT( ) kaçınmak, milli konulara yönelerek. modern ve milli bir edebiyat ortaya

Amaçları, Batı taklitçiliğinden MİLLİ EDEBİYAT( ) kaçınmak, milli konulara yönelerek. modern ve milli bir edebiyat ortaya MİLLİ EDEBİYAT(1911-1923) Amaçları, Batı taklitçiliğinden kaçınmak, milli konulara yönelerek Milli edebiyatı 1911 de Selanik te çıkarılamaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında toplanan genç sanatçılar

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞINI SÜRDÜREN ŞİİR

MİLLİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞINI SÜRDÜREN ŞİİR MİLLİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞINI SÜRDÜREN ŞİİR MİLLİ EDEBİYAT ZEVK VE ANLAYIŞINI SÜRDÜREN ŞİİR ( 1920 1950 ) Memleket edebiyatı anlayışıyla eserler verdiler. Milliyetçilik akımından etkilenmişlerdir.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Doç. Dr. Rıza BAĞCI ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖĞRENİM DURUMU Lisans: 1976-1980 Doç. Dr. Rıza BAĞCI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ/TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Yüksek Lisans: 1984-1987 EGE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL

Detaylı

GARİP AKIMI (I. YENİ)

GARİP AKIMI (I. YENİ) GARİP AKIMI (I. YENİ) Garipçiler: Orhan Veli, Melih Cevdet Anday, Oktay Rifat Horozcu nun oluşturduğu bir topluluktur. 1941 yılında Orhan Veli, Oktay Rıfat, Melih Cevdet Garip adlı ortak bir kitap yayımladılar.

Detaylı

NECİP FAZIL KISAKÜREK

NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK kimdir? Necip fazıl kısakürekin ailesi ve çocukluk yılları. 1934e kadar yaşamı 1934-1943 yılları hayatı Büyük doğu cemiyeti 1960tan sonra yaşamı Siyasi fikirleri

Detaylı

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ

TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERİ İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Sözlü Dönem Yazılı Dönem İslamî Dönem Türk Edebiyatı Geçiş Dönemi Divan Edebiyatı Halk Edebiyatı Batı etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Tanzimat

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2010-2011 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM 11. SINIF MF-DİL GRUBU GRUBU TÜRK EDEBİYATI DERSİ III

ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2010-2011 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM 11. SINIF MF-DİL GRUBU GRUBU TÜRK EDEBİYATI DERSİ III ANKARA ÜNİVERSİTESİ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI ÖZEL LİSESİ 2010-2011 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM 11. SINIF MF-DİL GRUBU GRUBU TÜRK EDEBİYATI DERSİ III. YAZILI SINAVI SORULARI Öğrencinin Adı ve Soyadı : Sınıfı:

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ (1911-1923) Milli edebiyat hareketini 1911 de Selanik te çıkarılmaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında toplanan genç sanatçılar oluşturur. Bu yıllarda devlet siyasi yönden

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ...

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 7 ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... 8 Türk Dillerinin Sınıflandırılması... 14 Türk Dillerinin Ses Denklikleri Bakımından Sınıflandırılması... 16 Altay Dilleri Teorisini Kabul

Detaylı

Halit Fahri Ozansoy ve Tiyatro Eserleri

Halit Fahri Ozansoy ve Tiyatro Eserleri TÜRK DĠLĠ VE EDEBĠYATI ABD YENĠ TÜRK EDEBĠYATI BĠLĠM DALI SEMĠNER ÇALIġMASI Halit Fahri Ozansoy ve Tiyatro Eserleri KonuĢmacı: Didem ÇĠÇEK KARAYAKUPOĞLU HALIT FAHRĠ OZANSOY UN TĠYATRO ESERLERĠNDE YAPI

Detaylı

HALİDE EDİB ADIVAR VURUN KAHPEYE ROMAN

HALİDE EDİB ADIVAR VURUN KAHPEYE ROMAN HALİDE EDİB ADIVAR VURUN KAHPEYE ROMAN 2 Halide Edib Adıvar ın Can Yayınları ndaki diğer kitapları: Sinekli Bakkal, 2007 Ateşten Gömlek, 2007 Handan, 2007 Mor Salkımlı Ev, 2007 Türk ün Ateşle İmtihanı,

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY EKİM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI EDEBİYATININ OLUŞUMU ÖĞRETİCİ METİNLER 2 KAZANIMLAR 1. Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini belirler.

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT( ) Milli edebiyatı 1911 de Selanik te çıkarılamaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında

MİLLİ EDEBİYAT( ) Milli edebiyatı 1911 de Selanik te çıkarılamaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında MİLLİ EDEBİYAT(1911-1923) Milli edebiyatı 1911 de Selanik te çıkarılamaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında toplanan genç sanatçılar oluşturur. Bu yıllarda devlet siyasi yönden çöküntü içindedir.

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT( ) Milli edebiyatı 1911 de Selanik te çıkarılamaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında

MİLLİ EDEBİYAT( ) Milli edebiyatı 1911 de Selanik te çıkarılamaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında MİLLİ EDEBİYAT(1911-1923) Milli edebiyatı 1911 de Selanik te çıkarılamaya başlanan Genç Kalemler dergisi etrafında toplanan genç sanatçılar oluşturur. Bu yıllarda devlet siyasi yönden çöküntü içindedir.

Detaylı

Halit Fahri OZANSOY ( )

Halit Fahri OZANSOY ( ) 1 Faruk Nafiz ÇAMLIBEL (1898-1973) Enis Behiç KORYÜREK (1891-1949) Halit Fahri OZANSOY (1891-1971) Yusuf Ziya ORTAÇ (1896-1967) Orhan Seyfi ORHON (1890-1972) BEŞ HE CE Cİ LER 12. Sınıf 3. Ünite Cumhuriyet

Detaylı

BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı

BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı BEP Plan Hazırla T.C Ceyhan Kaymakamlığı ALTI OCAK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ Müdürlüğü Edebiyat Dersi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Öğrenci : MEHMET ERKAN Eğitsel Performans Olay Çevresinde Oluşan

Detaylı

TANZİMAT I. DÖNEM: ŞAİR VE YAZARLAR. * Şinasi *Ziya Paşa *Namık Kemal. * Ahmet Mithat Efendi *Şemsettin Sami

TANZİMAT I. DÖNEM: ŞAİR VE YAZARLAR. * Şinasi *Ziya Paşa *Namık Kemal. * Ahmet Mithat Efendi *Şemsettin Sami TANZİMAT I. DÖNEM: ŞAİR VE YAZARLAR * Şinasi *Ziya Paşa *Namık Kemal * Ahmet Mithat Efendi *Şemsettin Sami İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871 İBRAHİM ŞİNASİ İstanbul da doğdu. Arapça, Fransızca, Farsça dersleri

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATININ OLUŞUMU CUMHURİYET

Detaylı

TLL Uygulama. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir?

TLL Uygulama. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir? TLL1004 4. Uygulama 38. Aşağıdakilerden hangisinin türü ötekilerden farklıdır? D. Ötelerin Çocuğu Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar a ilişkin bilgi doğru değildir? E) Tekniği kusursuz

Detaylı

Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri

Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ABD YENİ TÜRK EDEBİYATI BİLİM DALI SEMİNER ÇALIŞMASI Yusuf Ziya Ortaç ve Tiyatro Eserleri Konuşmacı Emre ERDOĞAN Beylerbeyi nde doğmuşum, bostanlara karşı bir evde yıl 1895 babam,

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar. Edebiyatına 23 Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 60 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 1. Edebi Türler Batı Etkisinde Gelişen Türk - Batı nın Türk Öğrenci: na - Türkçe yayınlanan ilk 2. Edebi

Detaylı

Millî Edebiyat (Şiir-Roman)

Millî Edebiyat (Şiir-Roman) EDİTÖR Doç. Dr. Mehmet Yılmaz Millî Edebiyat (Şiir-Roman) YAZARLAR Doç. Dr. Mehmet YILMAZ Dr. Öğr. Üyesi Muhammed HÜKÜM Dr. Öğr. Üyesi Celal ASLAN Dr. Öğr. Üyesi Âdem GÜRBÜZ Dr. Öğr. Üyesi Taner NAMLI

Detaylı

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105

TANZİMAT EDEBİYATI ( ) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI (1860 1896) HAZIRLAYAN: Döndü DERELİ D GRUBU-105 TANZİMAT EDEBİYATI 1860'da Tercüman-ı Ahval Gazetesinin çıkmasıyla başlayan, Divan edebiyatı geleneklerini bir yana bırakarak Batı kültürüne

Detaylı

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Necip Fazıl ın Yaşamındaki Düşünce Labirentleri - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yusuf Yeşilkaya www.yusufyesilkaya.com yusufyesilkaya@gmail.com 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul Çemberlitaş ta dünyaya gelen Necip Fazıl, hem kültürlü hem de varlıklı bir ailenin çocuğudur. Dört-beş yaşında

Detaylı

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ATATÜRK Ü ETKİLEYEN OLAYLAR VE FİKİRLER 1 1789 da gerçekleşen Fransız İhtilali ile hürriyet, eşitlik, adalet, milliyetçilik gibi akımlar yayılmış ve tüm dünyayı etkilemiştir. İmparatorluklar yıkılmış, meşruti yönetimler kurulmaya başlamıştır.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri

ÖZGEÇMİŞ. Kenan Erdoğan Unvanı. Adı Soyadı. Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Kenan Erdoğan Unvanı Doçent Doğum Tarihi veyeri Yozgat 01 Mart 1963 Görev Yeri Manisa Daha Önce Bulunduğu Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Araştırma Görevlisi, Celal Bayar Üniversitesi

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRASYA ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015 BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRASYA ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015 BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ AVRASYA ARAŞTIRMALARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015 BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ AVAR7045 TÜRKİYE'NİN AVRASYA POLİTİKALARI (zorunlu ders) Doç. Dr. Bekir Günay

Detaylı

YAZARLARIN GAZETELERDEKİ YAZILARI ÜZERİNE BİBLİYOGRAFYALARIN LİSTESİ Bülent Ağaoğlu İstanbul, Ağustos 2002 İÇİNDEKİLER A.RIFAT... 3 ADIVAR, HALİDE EDİP... 3 AHMET CEVDET... 3 AHMET RASİM... 3 ALİ KEMAL...

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Çarşamba, 11 Mart :05 - Son Güncelleme Perşembe, 27 Mayıs :12

Zeus tarafından yazıldı. Çarşamba, 11 Mart :05 - Son Güncelleme Perşembe, 27 Mayıs :12 Fecr-i Âti edebi topluluğundan sonra 1928 yılında Yaşar Nabi Nayır, Sabri Esat Siyavuşgil, Muammer Lütfi Bahşi, Kenan Hulusi Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok gibi biri

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ

MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Siyasi Durum: MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİ Batı ülkelerinin gelişmeleri zayıflayan Osmanlı devleti üzerinde etkili olmaya başlamıştır. Osmanlı Devleti nin bu durumunu düzeltmek için padişahlar çalışma yapsalar

Detaylı

MİLLİ EDEBİYAT ( )

MİLLİ EDEBİYAT ( ) MİLLİ EDEBİYAT (1911-1923) Millî Edebiyat; 1911 de Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının Selanik te çıkardıkları Genç Kalemler dergisiyle başlayıp 1923 te Cumhuriyet in kurulmasına kadar süren edebiyat hareketidir.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 2014-2015 Yaşar Kemal in Romanlarında Toplumcu Gerçekçilik (devam ediyor)

ÖZGEÇMİŞ. 2014-2015 Yaşar Kemal in Romanlarında Toplumcu Gerçekçilik (devam ediyor) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Secaattin Tural 2. Doğum Tarihi : 15.07.1966 3. Unvanı : Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Kırklareli Üniversitesi Derece Alan Üniversite Lisans Türk Dili

Detaylı

ALTINCI SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ METİN TÜRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

ALTINCI SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ METİN TÜRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME ALTINCI SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ Özet METİN TÜRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Arş. Gör. Bayram BAŞ * Bu yazıda biri Millî Eğitim Bakanlığı biri de özel bir yayın evince hazırlanmış 6. sınıf türkçe ders

Detaylı

Yeni Türk Edebiyatında Kadıköy. 1. Adı Soyadı: Haluk ÖNER. 2. Doğum Tarihi: 11.10.1979. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr.

Yeni Türk Edebiyatında Kadıköy. 1. Adı Soyadı: Haluk ÖNER. 2. Doğum Tarihi: 11.10.1979. 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 1. Adı Soyadı: Haluk ÖNER 2. Doğum Tarihi: 11.10.1979 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili Ve Edebiyatı Marmara 2000 Y. Lisans Yeni Türk Edebiyatı Marmara

Detaylı

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi

ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI. Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi ŞANLIURFA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ YAYINLARI ŞEHİR TANITIM YAYINLARI 1 Yayın Adı: Şiir Şehir Urfa Konusu: Urfa Üzerine Yazılmış Şiir Seçkisi Hazırlayan: Mehmet KURTOĞLU Sayfa Sayısı: 160 Toplam Baskı

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. vii GİRİŞ / 1 ÇOCUK VE KİTAPLARI / 17

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I BÖLÜM II. vii GİRİŞ / 1 ÇOCUK VE KİTAPLARI / 17 İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ / 1 1. Çocuk Edebiyatının Tanımı, Niteliği ve Önemi / 1 Tanımı / 1 Niteliği / 3 Önemi / 5 / 8 Çocuk ve Kitapları / 8 Çocuk Edebiyatı ve Kitapları / 9 Çocuk ve Kitap / 12 Boş Zamanları

Detaylı

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR)

İnci. Hoca DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) DİVAN EDEBİYATI NAZIM BİÇİMLERİ II (BENTLERLE KURULANLAR) BENTLERLE KURULAN NAZIM BİÇİMLERİ A. BENT SAYISI TEK OLANLAR (TEK DÖRTLÜKTEN OLUŞANLAR) RUBAİ Edebiyatımıza İran edebiyatından gelmiştir. Dört

Detaylı

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

10.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 EDEBİYAT TARİHİ / TÜRK EDEBİYATININ DÖNEMLERE AYRILMASINDAKİ ÖLÇÜTLER 1.Edebiyat tarihinin uygarlık tarihi içindeki yerini.edebiyat tarihinin

Detaylı

GÜNLÜK (GÜNCE) www.dosyabak.com

GÜNLÜK (GÜNCE) www.dosyabak.com GÜNLÜK (GÜNCE) 1 GÜNLÜK Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim duygu düşünce ve hayallerini günü gününe tarih

Detaylı

TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM SANATÇILARI

TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM SANATÇILARI TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM SANATÇILARI RECAİZADE MAHMUT EKREM (1847-1914) Eski edebiyata karşı yeni edebiyatı savunan genç şair ve yazarlara destek olmuş, onlar Edebiyatımızın Batılılaşmasında önemli

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17

İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17 İÇİNDEKİLER SÖZ BAŞI...5 MEHMET ÂKİF ERSOY UN HAYATI VE SAFAHAT...9 ÂSIM IN NESLİ... 15 MEHMET ÂKİF TE GENÇLİK... 17 SAFAHAT TA DEĞERLERİMİZ... 41 Adâlet... 43 Adamlık... 47 Ahlâk... 50 Azim... 42 Birleştiricilik...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 DİL, DİLLER VE TÜRKÇE... 1 1. Giriş... 2 2. Dilin Özellikleri... 2 3. Yeryüzündeki Diller... 2 4. Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri... 4 5. Türk Yazı Dilinin Gelişmesi Eski Türkçe...

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BEL5BEH3M* Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :70677404/105.04/E.80966 13/09/2017 Konu :2017-2018 Güz Dönemi

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

SERVETİFÜNUN SANATÇILAR - II

SERVETİFÜNUN SANATÇILAR - II SERVETİFÜNUN SANATÇILAR - II SERVETİFÜNUN DÖNEMİ BAĞIMSIZ SANATÇILARI HÜSEYİN RAHMİ GÜRPINAR (1864 1944) Ahmet Mithat ın halk için roman yazma geleneğini sürdürmüştür. Natüralizmin ilk önemli temsilcisidir.

Detaylı

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER)

İnci. Hoca GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) İnci GEÇİŞ DÖNEMİ ESERLERİ (İLK İSLAMİ ESERLER) Hoca ESERLERİN ORTAK ÖZELİKLERİ Hem İslâmiyet öncesi kültürü hem de İslâmî kültür iç içedir. Aruzla hece, beyitler dörtlük birlikte kullanılmıştır. Eserler

Detaylı

KİMDİR BU? CUMHURİYET DÖNEMİ ÖĞRETİCİ METİNLER

KİMDİR BU? CUMHURİYET DÖNEMİ ÖĞRETİCİ METİNLER KİMDİR BU? CUMHURİYET DÖNEMİ ÖĞRETİCİ METİNLER Edebiyat tarihçisi ve deneme yazarıdır. Metin tahlili metodunu edebiyatımızda en iyi uygulayan odur. Türkiye nin meselelerini denemelerinde milli bir anlayışla

Detaylı

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar

Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar Kategori: EDEBİYAT Öngörülen ders saati: 55 Alt Kategori Program İçeriği Özel Hedefler Kazanımlar 33 1. Edebi Türler 2. Edebi Akımlar 3. Edebi Metinler Batı Etkisinde Gelişen Türk Tanzimat Dönemi Türk

Detaylı

Kübra YILMAZ, Yudum HACIOĞLU, Kadri ŞAHİN, Abdülkadir Arslan

Kübra YILMAZ, Yudum HACIOĞLU, Kadri ŞAHİN, Abdülkadir Arslan YAYIN KURULU Hazırlayanlar Kübra YILMAZ, Yudum HACIOĞLU, Kadri ŞAHİN, Abdülkadir Arslan YAYINA HAZIRLAYANLAR KURULU Kurumsal Yayınlar Yönetmeni Saime YILDIRIM Kurumsal Yayınlar Birimi Dizgi & Grafik Mustafa

Detaylı

METİNLERİ SINIFLANDIRILMASI

METİNLERİ SINIFLANDIRILMASI Türk ve dünya edebiyatında ortaya konan eserler, amaçları ve içerikleri açısından farklı özellikler taşırlar. Bu eserler genel olarak üç ana başlıkta toplanır. Ancak son dönemde bu sınıflandırmaların sınırları

Detaylı

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ

ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ- 14.YÜZYIL TEMSİLCİLERİ a. 14.Yüzyıl Orta Asya Sahası Türk Edebiyatı ( Harezm Sahası ve Kıpçak Sahası ) b. 14.Yüzyılda Doğu Türkçesi ile Yazılmış Yazarı Bilinmeyen Eserler c.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Giresun Üni. Fen-Ed. Fak. Türk Dili ve Ed. Bl. : : /

ÖZGEÇMİŞ. : Giresun Üni. Fen-Ed. Fak. Türk Dili ve Ed. Bl. : : / 1. Adı Soyadı : Fikret USLUCAN ÖZGEÇMİŞ Adres Telefon E-posta : Giresun Üni. Fen-Ed. Fak. Türk Dili ve Ed. Bl. : : fikret.uslucan@giresun.edu.tr / f_uslucan@hotmail.com. Doğum Tarihi : 04.04.1965. Unvanı

Detaylı

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu:

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZ GEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Erciyes Üniversitesi 1998 Y. Lisans Yeni

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ 2016-2017 OKULLAR ARASI ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR YARIŞMALARIMIZ Güzel Şiir Okuma Yarışması Şehitler Ölmez Konulu Resim Yarışması Kainatın Efendisi Peygamber Efendimiz (SAS) Konulu Kompozisyon

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ETKİNLİĞİ

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ETKİNLİĞİ Sevgili Velimiz; Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi nin kapılarını ilk kez açtığı gün olan 23 Nisan ı çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve

Detaylı

Ürün Detayları 2015-2016 EGO0-11.06DS 11. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var

Ürün Detayları 2015-2016 EGO0-11.06DS 11. SINIF DENEME SINAVLARI SORU DAĞILIMLARI. Eğitim doğamızda var . 99 // 11. Sınıf Programı - Dil ve Anlatım // 01 Metinlerin Sınıflandırılması 02 Anlatım Türleri 03 Öğretici Metinler (Mektup) 04 Öğretici Metinler (Günlük) DİL ve ANLATIM DİL ve ANLATIM 05 Ses Bilgisi

Detaylı

O.Ö. 100 Temel Eser. Kategori: Türk Şiiri Çarşamba, 28 Nisan :21 tarihinde yayınlandı. Gösterim: 6397

O.Ö. 100 Temel Eser. Kategori: Türk Şiiri Çarşamba, 28 Nisan :21 tarihinde yayınlandı. Gösterim: 6397 TANITIM: Memleket edebiyatı, İstanbul yerine Anadolu ve insanlarının anlatılmasıdır. Milli Mücadele yıllarında birçok İstanbullu şair ve yazar Ankara gibi bozkır kasabasına gelip eserler verdiler. Faruk

Detaylı

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri.

Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. C i h a n D e m i r c i Damdaki Mizahçý 90 Yaþýnda Eskimeyen Bir Usta: Haldun Taner Bazen tam da yeni keþfettiðiniz, yeni tanýdýðýnýz zamanda yitirirsiniz güzellikleri. 1986'da yitirdiðimiz Haldun Taner

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015

TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 ADI : SOYADI:. SINIF : NU.:.. TÜRK EDEBİYATI 10. SINIFLAR 17 Nisan 2015 KAHTA FEN LİSESİ 2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM I. YAZILI. 1. SORU 2. SORU 3. SORU 4. SORU 5. SORU 6. SORU 7. SORU 8. SORU

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI V BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI V BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI V BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1 1. KURUMUN ADI: Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ: Yavruturna mah.

Detaylı

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi. Y. Lisans Yeni Türk Edebiyatı Hacettepe Üniversitesi 2010-

Derece Alan Üniversite Yıl. Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi. Y. Lisans Yeni Türk Edebiyatı Hacettepe Üniversitesi 2010- ÖZGEÇMİŞ / C.V. 1. Adı Soyadı: Bahanur GARAN GÖKŞEN 2. Doğum Tarihi ve Yeri: 23.03.1988, Keşan/Edirne 3. Unvanı: Dr. Öğretim Üyesi 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-V ÇERÇEVE PROGRAMI. 2. KURUMUN ADRESİ :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA

ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-V ÇERÇEVE PROGRAMI. 2. KURUMUN ADRESİ :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI-V ÇERÇEVE PROGRAMI 1. KURUMUN ADI :Tercih Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ :Kesikkapı Mah. Atatürk Cad. No.79 Fethiye /MUĞLA 3. KURUCUNUN ADI :ARTI ÖZEL EĞİTİM

Detaylı

3. KURUCUNUN ADI : Sinerji Eğitimcilik San. Tic. Ltd. Şti./Celal DEMİR

3. KURUCUNUN ADI : Sinerji Eğitimcilik San. Tic. Ltd. Şti./Celal DEMİR 1. KURUMUN ADI : Özel Osmaniye Artı Bilim Temel Lisesi 2. KURUMUN ADRESİ : Cumhuriyet Mah. Akyar Cad. No:87/B 3. KURUCUNUN ADI : Sinerji Eğitimcilik San. Tic. Ltd. Şti./Celal DEMİR 4. PROGRAMIN ADI : Türk

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

Program. AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu

Program. AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu Program AÇILIŞ 15 EKİM 2014 10:00-12:00 İstanbul Üniversitesi Cemil Bilsel Konferans Salonu TEBLİĞLER 15-17 EKİM 2014 İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonları KAPANIŞ OTURUMU 17 Ekim

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÇORUM ADA ÖZEL ÖĞRETİM KURSU TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI III BİLİM GRUBU ÇERÇEVE PROGRAMI 1 1. KURUMUN ADI: Özel Çorum Ada Özel Öğretim Kursu 2. KURUMUN ADRESİ: : Yavruturna

Detaylı

Yeni Türk Edebiyatı I Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı

Yeni Türk Edebiyatı I Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Yeni Türk Edebiyatı I Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı Editörler Osman Gündüz Tacettin Şimşek Yazarlar Osman Gündüz Elif Aktaş Metin Erkal A. Kerim Dinç ISBN: 978-605-9247-77-1 1. Baskı Ekim, 2017

Detaylı

İnci Hoca SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR ( )

İnci Hoca SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR ( ) SERBEST NAZIM VE TOPLUMCU ŞİİR (1920 1960) SERBEST ŞİİR NEDİR? Herhangi bir ölçü ve uyağa bağlı olmayan şiir türüdür. Serbest şiiri önce Fransız sembolistleri arasında yayılmış, İtalyan şair Marinetti

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR DÖNEMİ BÜTÜNLEŞİK DOKTORA DERS PROGRAMI DERS DERS DERS DERS. Karahanlıca I.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR DÖNEMİ BÜTÜNLEŞİK DOKTORA DERS PROGRAMI DERS DERS DERS DERS. Karahanlıca I. DERS SAAT İ TÜRK DİLİ VE EDEBİYAT BÖLÜMÜ 2015-2016 BAHAR DÖNEMİ BÜTÜNLEŞİK DOKTORA DERS PROGRAM DERS DERS DERS DERS P 08.30 Tanzimat Sonrası Türk Ş. Şekil Değişiklikleri Prof Dr. Fazıl Şerh Geleneği Eleştiri

Detaylı

ATTİLA İLHAN ın HAYATI MAVİCİLİK AKIMI

ATTİLA İLHAN ın HAYATI MAVİCİLİK AKIMI ATTİLA İLHAN ın HAYATI VE MAVİCİLİK AKIMI MAVİCİLER (1952 1956) Attila İlhan tarafından çıkarılan bir fikir ve sanat dergisi olarak 1952 yılında yayına başlayan Mavi adlı bir derginin etrafında gelişen

Detaylı

İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871

İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871 İBRAHİM ŞİNASİ 1826-1871 Hayatı ve Edebi Kişiliği İbrahim Şinasi 5 Ağustos 1826 da İstanbulda doğdu. 13 Eylül 1871 de aynı kentte öldü. Topçu yüzbaşısı olan babası Mehmed Ağa 1829 da Osmanlı Rus savaşı

Detaylı

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN

Tanzimat Edebiyatı. (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Tanzimat Edebiyatı (Şiir-Roman) YAZARLAR Dr. Özcan BAYRAK Dr. Muhammed Hüküm Dr. Taner NAMLI Dr. Celal ASLAN Dr. Ahmet Faruk GÜLER Dr. Nuran ÖZLÜK Dr. Mehmet ÖZGER Dr. Macit BALIK Yayın Editörü: Doç. Dr.

Detaylı