TRAFĠK KAZA ĠSTATĠSTĠKLERĠNE ANALĠTĠK BĠR BAKIġ. Prof.Dr.Tülay Saraçbaşı Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü, Ankara. Özet

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TRAFĠK KAZA ĠSTATĠSTĠKLERĠNE ANALĠTĠK BĠR BAKIġ. Prof.Dr.Tülay Saraçbaşı Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü, Ankara. Özet"

Transkript

1 TRAFĠK KAZA ĠSTATĠSTĠKLERĠNE ANALĠTĠK BĠR BAKIġ Prof.Dr.Tülay Saraçbaşı Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü, Ankara Özet Trafik kazasına neden olan etkenler sürücü, yaya, yolcu olmak üzere insana bağlı, araca bağlı ve yola bağlı olmak üzere üç grupta toplanabilir. Kazaya neden olan sürücülerin yaşı, cinsiyeti, öğrenim durumu, kullandığı aracın özelliği ile kaza yeri, kazanın oluş anındaki hava koşulları da trafik kaza nedenlerinin açıklanmasında dikkate alınmalıdır yıllarına ait trafik kazası verilerinden yararlanılarak çok boyutlu çapraz tablolar oluşturulmuştur. Oluşturulan tablolar logaritmik doğrusal modeller ve lojistik regresyon modeli ve çok terimli lojit model ile çözümlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Trafik kaza verileri, Çapraz tablolar, Logaritmik doğrusal model 1. GiriĢ Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığının verileri çalışmada değerlendirilmiştir. İnsan kaynaklı trafik kazaları sonunda insan kaybının en az olduğu durumu belirleyebilmek bu çalışmanın amacıdır. Yerleşim yeri ve dışı yollarda bir günde meydana gelen ölümlü trafik kazalarında ölenlerin istatistiksel dağılımı incelenmiştir ve 2004 yıllarında meydana gelen trafik kazalarının sayısı ve dir. Trafik kazası tespit tutanaklarında yer alan bilgilerden sürücülerin yaşı, cinsiyeti, öğrenim durumu, kullandığı araç türü, kaza yeri, kaza sonucu, kaza anındaki gün durumu, kaza sırasındaki araç sayısı trafik kazası nedeni olarak seçilmiştir. Trafik kazaları tek değişkenli, iki değişkenli ve çok değişkenli istatistiksel çözümleme yöntemleri ile incelenmiştir.

2 2.Bir Gündeki Trafik Kazası Ölümlerinin Dağılımı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi ve TÜİK tarafından düzenlenen kaza istatistikleri tablolarından biri de aylara göre her gün trafik kazası sonunda kaza anında hayatını kaybedenleri göstermektedir ve dönemleri için bir günde trafik kazası sonucu hayatını kaybedenlerin her yıl için aylık dağılmının Poisson dağılımına uygun olduğu uyum iyiliği testleri ile gösterilmiştir (2,3) dönemini kapsayan 15 yılın verileri incelenerek, trafik kazası sonucu kaza anında bir gündeki ölüm sayılarının Poisson dağılımı gösterdiği bulunmuştur. Yıllara göre bir günde hayatını kaybedenlerin günlük ortalamaları yerleşim yeri ve yerleşim yeri dışı için özetlenmiştir. Hesaplanan ortalama değerlerine ait Poisson dağılımından trafik kazası sonucu herhangi bir kimsenin hayatını kaybetmemesi olasılıkları hesaplanmıştır. Sonuçlar yerleşim yeri için Tablo 1 de, yerleşim yeri dışı için Tablo 2 de verilmiştir (7). Tablo Yıllarında Yerleşim Yerlerindeki Trafik Kazaları Günlük Ortalama Ölü sayısı ve Hiç Kimsenin Hayatını Kaybetmemesi Olasılığı YIL Günlük Günlük P(X=0) YIL P(X=0) ort. ort ,640 0, * 4,369 0, ,017 0, ,512 0, ,059 0, ,488 0, ,610 0, ,789 0, ,214 0, ,915 0, ,584 0, ,244 0, ,322 0, ,74 0, ,092 0,0450 * yılı jandarma ve trafik polisi sorumluluk bölgesindeki kazaları kapsarken, önceki yıllar sadece trafik polisi sorumluluk bölgesinde meydana gelen kazaları kapsar. Trafik kazası sonunda bir kişinin hayatını kaybetme sayılarının Poisson dağılımına uyum sağladığı bilindiğinde; yılın herhangi bir gününde yerleşim yerinde trafik kazası sonucu hiçbir vatandaşın hayatını kaybetmemesi olasılığı 1996 yılında (onbin kişide on) iken, 2003 yılında (onbin kişide dörtyüzelli) ye yükselmiştir döneminde ise 0,0300 (onbin kişide üçyüz) ve 0,0240( onbin kişide ikiyüz kırk) a düştüğü bulunmuştur yılındatekrar 0,0450( onbin kişide dörtyüzelli) değeri ile 2003 yılı benzeri sonuç görülmüştür.

3 Tablo Yıllarında Yerleşim Yeri Dışındaki Trafik Kazaları Günlük Ortalama Ölü sayısı ve Hiç Kimsenin Hayatını Kaybetmemesi Olasılığı YIL Günlük ort. P(X=0) YIL Günlük ort. P(X=0) ,854 0, * 7,727 0, ,162 0, ,830 0, ,445 0, ,205 0, ,964 0, ,929 0, ,541 0, ,658 0, ,494 0, ,603 0, ,601 0, ,342 0, ,608 0,0100 * yılı jandarma ve trafik polisi sorumluluk bölgesindeki kazaları kapsarken, önceki yıllar sadece trafik polisi sorumluluk bölgesinde meydana gelen kazaları kapsar. Tablo incelendiğinde, yerleşim yerleri dışındaki karayollarında trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerde, ilk 8 yıllık dönemde azalma gözlenirken, jandarma bölgesi verilerinin de eklendiği döneminde artış gözlenmiştir. Tablolardaki olasılıklara göre yerleşim yerlerinde, bir günde trafik kazası nedeniyle en az bir kişinin hayatını kaybetmesi olasılıkları, yerleşim yeri dışına göre daha az olduğu ve yıllara göre azaldığı söylenebilir Yılı ve 2004 Yılı Trafik Kazası Verileri Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığınca düzenlenen 2002 ve 2004 yılı trafik kazası tespit tutanağı bilgilerinden çalışmaya alınan değişkenler Tablo 3 de verilmiştir (5, 6).

4 Tablo 3. Çalışmaya Seçilen 2002 ve 2004 Yılı Trafik Kazası Değişkenleri Değişken Düzey Sürücü Cinsiyet Erkek, kadın Öğrenim Durumu İlkokul, ortaokul, lise, yüksekokul Yaş 18-25, 26-35, 36-45, 45-55, 56+ Araç Cinsi Bisiklet, motorlubisiklet, motosiklet, otomobil, minibüs, kamyonet, kamyon, çekici, otobüs, traktör, arazi taşıtı, özel amaçlı taşıt, iş makinası, ambulans, tanker, tren, tramvay, at arabası Yol Yüzeyi Kuru, ıslak, çamurlu, karlı, buzlu, tozlu Kaplama cinsi Beton, asfalt, parke, stabilize, ham yol Gün Gündüz, gece, alacakaranlık Hava durumu Yeri Açık, bulutlu, yağmurlu, karlı, sisli, fırtınalı, tipili Cadde, sokak, otoyol, orman yolu, servis yolu, bağlantı yolu, park alanı, tesis önü, otoyol, devlet yolu, il yolu, köy yolu Kaza Alanı Oluş şekli Anındaki araç sayısı Sonucu Yerleşim yeri, yerleşim yeri dışı Karşılıklı çarpışma, arkadan çarpma, yandan çarpma-çarpışma, duran araca çarpma, sabit cisme çarpma, yayaya çarpma, hayvana çarpma, devrilme, yoldan çıkma, araçtan düşen insan, araçtan düşen cisim Tek araç,aynı yön iki araç, zıt yön iki araç, komşu yön iki araç, çok araç Ölü, yaralı, sağlam 3. Ġstatistiksel Modeller Nitel veri (categorical data) çözümlemeleri incelenen değişken düzeylerine göre iki boyutlu çapraz tablolarda (contingency table ) ve çok boyutlu çapraz tablolarda (multiway tables ) düzenlenir. Model denklemleri ile çapraz tablolar ayrıntılı olarak yorumlanır. İki boyutlu tablolar için uygulanan logaritmik doğrusal model denklemi, logm ij =u+u 1(i) + u 2(j) + u 12(ij) (1) üç boyutlu tablolar için logaritmik doğrusal model denklemi, logm ijk =u+u 1(i) + u 2(j) + u 3(k) +u 12(ij) +u 13(ik) + u 23(jk) + u 123(ijk) (2) eşitliklerine göre ifade edilir. Eşitliklerde m ijk: modelin beklenen sıklığı, u: sabit terim, u 1(i) 1.değişkenin i.düzey etkisi, u 2(j) 2.değişkenin j.düzey etkisi, u 3(k) 3.değişkenin k.düzey etkisi, u 12(ij), u 13(ik), u 23(jk) ikili etkileşim terimleri, u 123(ijk) üçlü etkileşim terimi dir( 1,4). Çapraz tablo çözümlemelerinde değişkenlerden biri diğer değişkenler tarafından açıklanabilecek özellikte ve iki düzeyli bir değişken ise lojistik regresyon çözümlemesi uygulanabilir. k tane bağımsız değişken için lojistik regresyon denklemi,

5 Exp( 0 1X i1... kx ki) Pi (3) 1 Exp( X... X ) 0 1 i1 eşitliğinde tanımlanır.eşitlikte 0 :değişmez katsayı, 1, 2, 3,...,. k: değişkenlere ait regresyon katsayıları, X 1i,...,X ki :bağımsız değişkenler dir. Lojistik regresyon denkleminin çözümlenmesi sonucunda bağımsız değişkenler varlığında bağımlı değişken için bir olasılık tahmin edilir (1,4). k ki ve 2004 Yılları Trafik Kazası Verilerinin Değerlendirilmesi 2002 ve 2004 yılları trafik kazası değişkenlerinden yol yüzeyi, yol kaplama cinsi, hava durumu, gün durumu, araç cinsi, kaza oluş şekli, kaza yeri ve kaza anındaki araç sayısı için önemli bulunan oranlar özetlenmiştir yılındaki bilgilerde ise gözlenen en yüksek oranlar: otomobil(%53.4), gündüz(%65.6), açıkhava(%77.3), kuru yol yüzeyi (%82.7), asfalt yol(%95.3), yandan çarpma(%34.9), tek araç(%35.5), cadde(%55.8), devlet yolu(%30.7) ve yerleşim yeri(%75.6) dir (4) yılındaki bilgilerde ise gözlenen en yüksek oranlar: otomobil(%54.9), gündüz(%64.7), açık hava(%75.5), kuru yol yüzeyi (%81.9), asfalt yol (%96), çarpışma (%58,6), iki araç(%52,2), cadde(%54.8), devlet yolu(%35,5) ve yerleşim yeri (%76,5 dir. Trafik kazası verilerinden yararlanarak iki ve çok değişkenli çapraz tablolar oluşturulmuştur. Düzenlenen tablolar logaritmik doğrusal modellere göre çözümlenmiştir. İki boyutlu tabloların logaritmik doğrusal model denklemleri ile çözümleme sonuçlarına göre tahmin edilen en etkin etkileşim terimleri ve model denklemi Tablo 4 de verilmiştir. Tablo 4 de yer alan etkileşim terimlerinden ters yönlü etkileşimler eksi(-) işareti ile belirtilmiştir.

6 Tablo 4. İki Boyutlu Çapraz Tablolarda Uygulanan Log-Doğrusal Modeller ile Önemli Etkileşimler Modeller loge ij =s+cins+gün+cins*gün (cins*gündüz) - (cins*gündüz) - loge ij =s+cins+hava+cins*hava (erkek*tipili)-, (erkek*tipili) -, (kadın*tipili) (kadın*tipili) loge ij =s+cinsiyet+sonuç+cins*sonuç (kadın*ölü) -, (erkek*ölü) (kadın*ölü) -,(erkek*ölü) loge ij =s+gün+hava+gün*hava (alacakaranlık*tipili)- (gündüz*açık) (gece*açık) loge ij =s+sonuç+öğr+sonuç*öğr (sağlam*yüksek) (ilkokul*ölü-yaralanmalı) loge ij =s+sonuç+kaplama+sonuç*kaplama (su birik.*ölü), (su birik.*sağlam) - (asfalt*ölü), (beton-hamyol*ölüyaralanmalı) - loge ij =s+gün+öğr+gün*öğr (alacakaranlık*ilkokul), (alacakaranlık*yüksek o.) - loge ij =s+sonuç+gün+sonuç*gün (gündüz*sağlam), (alacakaranlık*ölü) - loge ij =s+sonuç+yüzey+sonuç*yüzey (hamyol*ölü), (kuru yol*ölü), (hamyol*sağlam) - (ıslak yol*sağlam) - loge ij =s+sonuç+yaş+sonuç*yaş (56+*ölü), (56+*yaralı) - (46-55*ölü), (18-25*yaralanmalı) (gündüz-gece*ilkokul), (alacakaranlık*yüksek o.) - Kamyon, otobüs ve tanker araç cinsleri birleştirilerek ağır vasıta sınıflandırılması yapılmıştır. Otomobil ve ağır vasıta sürücülerinin neden olduğu trafik kazaları yaş, öğrenim durumu, gün ve kaza sonucuna göre çok boyutlu çapraz tablolarda düzenlenmiştir. Uygulanan logaritmik doğrusal model çözümleme sonuçlarından ulaşılan en uygun modellerin olabilirlik oran uyum istatistiği (G 2 ) ve P olasılık değeri ağır vasıta için Tablo 5 de, otomobil için ise Tablo 6 da verilmiştir. Tablolarda ilk satırda yer alan değerler 2002 yılını, ikinci satırda yer alan değerler 2004 yılını göstermektedir. Tablo 5.Ağır Vasıtaların Neden Olduğu Trafik Kazalarının İki Değişkenli Logaritmik Doğrusal Modelleri Modeller G 2 P loge ijk =s+öğr.+sonuç+yaş.+sonuç*yaş+öğr.*yaş+öğr.*sonuç loge ijk =s+öğr.+yaş+gün+öğr.*yaş+gün.*yaş+gün*öğr loge ijk =s+öğr.+sonuç+yer+öğr.*sonuç+öğr.*yer+yer*sonuç

7 Tablo 6. Otomobillerin Neden Olduğu Trafik Kazalarının İki Değişkenli Logaritmik Doğrusal Modelleri Modeller G 2 P loge ijk =s+öğr.+sonuç+yaş+sonuç*yaş+öğr.*yaş+öğr.*sonuç loge ijk =s+öğr.+yaş+gün+öğr.*yaş+gün.*yaş+gün*öğr loge ijk =s+öğr.+sonuç+yer+öğr.*sonuç+öğr.*yer+yer*sonuç ve daha genç yaş grubundaki lise ve daha alt öğrenim düzeyindeki otomobil sürücülerinin 36+ yaş grubu ve yüksekokul mezunu otomobil sürücülerinden 2002 yılı için 1.03 kat, 2004 yılı için 1,88 daha fazla ölümlü kazaya neden olmuşlardır. Sürücü kaza sonucu, sürücü yaşı, kaza yeri ve gün durumu değişkenlerinin birlikte incelendiği çok terimli lojit model sonuçları Tablo 7 de özetlenmiştir. Tabloda yerleşim yeri dışında ölümlü ya da yaralanmalı kaza riskleri, gün durumu ve sürücü yaşı grupları için verilmiştir. İlk satır 2002, ikinci satır 2004 yılının sonuçlarıdır. Tablo 7. Gün Durumu Sürücü Yaşı Gruplamasında Maddi Hasarlı Kazaya Göre Ölümlü- Yaralanmalı Kazaların Yerleşim Yeri yerine Yerleşim Yeri Dışında Olması Riskleri GünDurumu/Sürücü Yaşı Gündüz Gece Alacakaranlık Tablo 7 deki sonuçlara göre sürücü dikkatinin az olduğu gündüz ve alacakaranlıkta insana zarar veren kazaların daha çok görüldüğü söylenebilir ve 2004 yılı trafik kaza sonuçları ölümlü olan ve olmayan biçiminde düzenlenerek yaş, cinsiyet, öğrenim durumu. hava durumu, gün durumu, yol yüzeyi, yolun kaplama cinsi, kazanın olduğu yer ve kaza anındaki araç sayısı değişkenlerine göre en uygun lojistik regresyon

8 denklemi belirlenmiştir. Denklemde önemli olan katsayılar işaretlenerek sonuçlar Tablo 8 ve Tablo 9 da verilmiştir. Tablo Trafik Kazası Verilerinin Logistik Regresyon Çözümleme Sonuçları REF ETKEN S.H. Wald Sd P Exp( ) SÜRÜCÜ YAġI * * * ARAÇ CĠNSĠ OTOMOBĠL Otobüs *.473 Ka-Çe-Tan *.656 Diğer ÖĞRENĠM Yükek O. İlk * Orta * Lise HAVA DUR AÇIK Sisli Yağışlı Diğer GÜN DURUMU GÜNDÜZ Gece * Alacakaranklık * YERLEġĠM KAZA YERĠ YERĠ (Yerleşim Y. Dışı) KAZA ALANI Otoyol * CADDE- Devlet-İL Yolu * SOKAK Servis-Bağ. Yolu * Diğer * ARAÇ SAYISI A. Y *.786 TEK ARAÇ Z. Y * K. Y Çok DeğiĢmez *.001 *P<0.05

9 Tablo Trafik Kazası Verilerinin Logistik Regresyon Çözümleme Sonuçları REF ETKEN S.H. Wald Sd P Exp( ) SÜRÜCÜ YAġI * * ARAÇ CĠNSĠ OTOMOBĠL Otobüs Ka-Çe-Tan * Diğer * ÖĞRENĠM Yükek O. İlk * Orta * Lise * HAVA DUR AÇIK Sisli Yağışlı Diğer GÜN DURUMU GÜNDÜZ Gece * Alacakaranklık * YERLEġĠM KAZA YERĠ * YERĠ (Yerleşim Y. Dışı) KAZA ALANI Otoyol * CADDE- Devlet-İL Yolu * SOKAK Servis-Bağ. Yolu Diğer * ARAÇ SAYISI ,000 A. Y * TEK ARAÇ Z. Y * K. Y * Çok DeğiĢmez * *P<0.05 Tablo 8 ve Tablo 9 daki sonuçlar incelendiğinde sürücü yaşı ve sürücü öğrenim durumunun kaza sonuçlarını etkileyen insan etkeni olduğu söylenebilir. Kaza yeri, kaza alanı, kaza anındaki araç sayısı, araç cinsi ve zaman diğer önemli etkenlerdir. Ölümle sonuçlanan kaza olasılığı yaş grubundaki sürücülerde, yaş grubuna göre 2002 yılında 1.64 kat, 2004 yılında ise 1.34 kat daha fazladır. Ölümle sonuçlanan kaza olasılığı ilkokul mezunu sürücülerde yüksekokul mezunu sürücülere göre 2002 yılı için 2.12, 2004 yılı için 2.98 kat daha fazladır (2004 ) yıllarında gece ve alacakaranlıkta meydana gelen

10 kazaların ölümle sonuçlanma olasılığı gündüz meydana gelen kazalara göre 1.73 (1.88) ve 2.14 (1.67) kat daha fazladır. Yerleşim yeri dışında ölümlü kazanın ortaya çıkma olasılığı yerleşim yerine göre 2.32 (2.56) kat daha fazladır. Cadde ve sokak referans grup olarak alındığında ölümle sonuçlanan kaza olasılığı otoyolda 3.74 (3.23) kat, devlet-il yolunda 3.24 (2,76) kat, servis- bağlantı yolunda 4.69 (1,88) kat daha fazla olduğu söylenebilir. Çok araçlı kazalarda ölümlü kaza olasılığı, tek araçlı kazalara göre 1.16(1,09) kat daha fazladır. Sisli havalarda açık havalara göre 1.21 (1,37) kat daha fazla ölümle sonuçlanan kazalara rastlanmaktadır. 5. Sonuç ve Yorum dönemini kapsayan 15 yılın verileri incelenerek trafik kazası sonucu kaza anında bir günde ölenlerin sayısının aylık dağılımının Poisson dağılımı gösterdiği bulunmuştur. Yıllara göre bir günde hayatını kaybedenlerin günlük ortalamaları yerleşim yeri ve yerleşim yeri dışı için özetlenmiştir. Poisson dağılımına gore trafik kazası sonunda en az bir kişinin hayatını kaybetmesi olasılığı yıllara gore azaldığı söylenebilir.emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Bölgesi verileri birleştirildiği yıllarda yerleşim yeri dışındaki sonuçlarda olasılıkların arttığı söylenebilir. Motorlu araçlarda sürücü belgesi alma yaşı dikkate alınarak 18 ve üstü yaş grubu sürücülerin 2002 ve 2004 yılı trafik kazası verileri incelenmiştir. Öğrenim durumu ve kaza sonucu incelemesi sonucunda yaş grubu ve ilkokul mezunu sürücülerin ölümlü ve yaralanmalı kazalarda oldukça etkin oldukları söylenebilir.gündüz, caddede, sokakta ve asfalt yolda kazaların daha fazla meydana geldiği görülmektedir ve 2004 yılında kaza yeri etkisinin aynı olduğu görülmektedir. Ağır vasıta sürücülerinin otomobil sürücülerinden daha yaşlı ve daha alt düzeyde öğrenimli olduğu görülmektedir. Trafik kazaları sonucunda insan yaşamının sona ermemesi için kazaya neden olan etkenleri belirleyebilmek amacıyla bir kazanın ölümle sonuçlanma olasılığını veren lojistik regresyon modeli 2002 ve 2004 yılı trafik kazası verileri için oluşturulmuştur. Yapılan lojistik regresyon modellemesi sonunda kazanın ölümle sonuçlanma olasılığını belirleyen etkenler alt başlıklarda özetlenebilir. Sürücüler için yaş ve öğrenim durumudur. Araçlar için otomobil, otobüs, kamyon-çekici-tanker ve diğer sınıflandırılması uygundur. Kaza alanı sınıflandırılması, cadde-sokak, otoyol, devlet-il yolu, servis-bağlantı yolu ve diğerdir. Hava koşulları ise açık, sisli, yağışlı ve diğer biçiminde sınıflandırılmalıdır.

11 Kaza anındaki araç sayısı, yerleşim yeri trafik kaza tespit tutanakları ile çakışmaktadır ve 2004 yıllarında trafik kazasına neden olan kadın sürücü oranının %3-%4 olduğu dikkate alınarak verilen sonuç ve yorumların erkek sürücüler için geçerli olduğu söylenebilir.. 6. Kaynaklar 1. Agresti, A., Categorical Data Analysis, John Wiley&Sons, New-York, Karslı,İ.,Saracbaşı,T.,2003, Yılları Trafik Kazaları (Ölümlü Yaralanmalı) ve Sonuçlarının (Ölü Yaralı) Dağılımının Ġncelenmesi, Trafik ve Yol Güvenliği Ulusal Kongresi, 7-9 Mayıs 2003, Bildiriler Kitabı s , Gazi Üniversitesi, Ankara. 3.Saracbaşı,T.,Öztürk,A.,Yeşilyurt,E.,2009, Trafik Kazaları Sonuçlarının Dağılımının Ġncelenmesi, Lisans Proje Raporu,Ankara. 4.Saraçbaşı T., Aktaş S.,2003, Trafik Kazası Nedenlerinin Ġstatistiksel Modellerle Ġncelenmesi, Trafik ve Yol Güvenliği Ulusal Kongresi, 7-9 Mayıs 2003, Bildiriler Kitabı s ,Gazi Üniversitesi, Ankara Trafik Ġstatistik Yıllığı, T.C. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı, Ankara Trafik Ġstatistik Yıllığı, T.C. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı, Ankara. 7. TÜĠK 2010 Trafik Kaza Ġstatistikleri, Ankara.

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet

2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet 1 2016 Türkiye de 185 bin 128 adet ölümlü yaralanmalı trafik kazası meydana geldi Ülkemiz karayolu ağında 2016 yılında toplam 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 997 bin

Detaylı

13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ

13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ 13. ULAŞTIRMA İSTATİSTİKLERİ 13.1. Kara Yolları 13.1.1. Kara Yolları Uzunlukları 2011 Türkiye İl Yolu Toplamı (km) 30 579 30 712 30 948 31 390 31 558 Devlet Yolu Toplamı (km) 31 333 31 311 31 271 31 395

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı EKİM-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü

2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER. Karayolları Genel Müdürlüğü T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 2016 YILI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDAKİ YOL AĞINDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARINA AİT ÖZET BİLGİLER ÖNSÖZ Bu

Detaylı

ÜLKE GENELİ 2016-YILI. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ 2016-YILI. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı 2016-YILI AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU

ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Dairesi Başkanlığı ICD10-AM TEMELİNDE KARA TAŞITI KAZALARINA AİT ÇAPRAZ KODLAMA TABLOSU Mağdur ve mağdurun

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı TEMMUZ-2015 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

Bölünmüş Karayolu Çalışmalarının Trafik Güvenliğine Etkisi

Bölünmüş Karayolu Çalışmalarının Trafik Güvenliğine Etkisi Bölünmüş Karayolu Çalışmalarının Trafik Güvenliğine Etkisi Nuran Bağırgan Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Merkez Kampüs KÜTAHYA Tel:. () nuranbagirgan@mynet.com

Detaylı

AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI

AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AĞIR TAŞIT TRAFİĞİNİN KARAYOLU GÜVENLİĞİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI TÜRE KİBAR, Funda 1, AYTAÇ, Bengi Pınar 1 ve ÇELİK, Fazıl 2 Her yıl binlerce insanın ölümü ve yaralanmasına neden olan trafik kazaları,

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı MAYIS-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı MART-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı ŞUBAT-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

TRAFİK KAZA VERİLERİNİN LOG LİNEER MODELLER İLE İNCELENMESİ ANALYZING DATA ON TRAFFIC ACCIDENTS USING LOG LINEAR MODELS

TRAFİK KAZA VERİLERİNİN LOG LİNEER MODELLER İLE İNCELENMESİ ANALYZING DATA ON TRAFFIC ACCIDENTS USING LOG LINEAR MODELS Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi Y.2016, C.21, S.1, s.17-37. Suleyman Demirel University The Journal of Faculty of Economics and Administrative Sciences Y.2016,

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2012 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2013 ÖNSÖZ 2012 yılında yurdumuzda meydana gelen trafik

Detaylı

LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ

LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ Lojistik Regresyon Analizini daha kolay izleyebilmek için bazı terimleri tanımlayalım: 1. Değişken (incelenen özellik): Bireyden bireye farklı değerler alabilen özellik, fenomen

Detaylı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ www.kgm.gov.tr T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TEMMUZ 2018 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Trafik Kaza İstatistikleri 2008-2017 Tablo 2: Yerleşim

Detaylı

Transit trafikle yerel trafiğin çakıştığı kavşakların trafik kazalarındaki yeri ve önemi, örnek uygulama

Transit trafikle yerel trafiğin çakıştığı kavşakların trafik kazalarındaki yeri ve önemi, örnek uygulama Transit trafikle yerel trafiğin çakıştığı kavşakların trafik kazalarındaki yeri ve önemi, örnek uygulama Ercan ÖZGAN*, Serkan SUBAŞI Düzce Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Yapı Eğitimi Bölümü,Türkiye.

Detaylı

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT Ünite 10: Regresyon Analizi Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT 10.Ünite Regresyon Analizi 2 Ünitede Ele Alınan Konular 10. Regresyon Analizi 10.1. Basit Doğrusal regresyon 10.2. Regresyon denklemi

Detaylı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı

- Trafik kazalarındaki ölü sayısı Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı Umut Oran Basın Açıklaması 01.11.2014 - Trafik terörü ne zaman sonlanacak, artık yeter! - Trafik kazalarındaki ölü Kurtuluş Savaşını, PKK terörünü ikiye katladı - Ceza çözüm değil: 12 yılda 101 milyon

Detaylı

KONYA ĐLĐNDE MOTORLU TAŞIT VE SÜRÜCÜ KUSURLARINDAN KAYNAKLANAN TRAFĐK KAZALARININ ĐSTATĐSTĐKSEL OLARAK ANALĐZ EDĐLMESĐ

KONYA ĐLĐNDE MOTORLU TAŞIT VE SÜRÜCÜ KUSURLARINDAN KAYNAKLANAN TRAFĐK KAZALARININ ĐSTATĐSTĐKSEL OLARAK ANALĐZ EDĐLMESĐ Konya İl Koordinasyon Kurulu 26-27 Kasım 2011 KONYA ĐLĐNDE MOTORLU TAŞIT VE SÜRÜCÜ KUSURLARINDAN KAYNAKLANAN TRAFĐK KAZALARININ ĐSTATĐSTĐKSEL OLARAK ANALĐZ EDĐLMESĐ Mustafa ĐNCE 1 Đlhan ASĐLTÜRK 2 Ali

Detaylı

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015 w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2015 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI AĞUSTOS 2016 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Trafik Kaza İstatistikleri 2006-2015 Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü

Detaylı

CEVAPLAR. n = n 1 + n 2 + n 3 + n 4 + n 5 + n 6 + n 7 = = 11 dir.

CEVAPLAR. n = n 1 + n 2 + n 3 + n 4 + n 5 + n 6 + n 7 = = 11 dir. T C S D Ü M Ü H E N D İ S L İ K F A K Ü L T E S İ - M A K İ N A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü MAK-307 OTM317 Müh. İstatistik İstatistiği ÖĞRENCİNİN: ADI - SOYADI ÖĞRETİMİ NOSU İMZASI 1.Ö 2.Ö A B

Detaylı

KIRMIZI IŞIK KURAL İHLALİ NEDENİ İLE MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

KIRMIZI IŞIK KURAL İHLALİ NEDENİ İLE MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ KIRMIZI IŞIK KURAL İHLALİ NEDENİ İLE MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Filiz KARDİYEN (*), Gökhan KAYGİSİZ (**) Yaşam sürdürme analizi, tanımlanan bir olayın belirli bir başlangıç

Detaylı

İSTATİSTİK VE OLASILIK SORULARI

İSTATİSTİK VE OLASILIK SORULARI İSTATİSTİK VE OLASILIK SORULARI SORU 1 Meryem, 7 arkadaşı ile bir voleybol maçına katılmayı planlamaktadır. Davet ettiği arkadaşlarından herhangi bir tanesinin EVET deme olasılığı 0,8 ise, en az 3 arkadaşının

Detaylı

BAYRAM TATİLLERİNİN TRAFİK KAZALARINA ETKİLERİ Kaygısız, Ömür. 1, Düzgün, Şebnem. 2, Semiz, Emin 1

BAYRAM TATİLLERİNİN TRAFİK KAZALARINA ETKİLERİ Kaygısız, Ömür. 1, Düzgün, Şebnem. 2, Semiz, Emin 1 BAYRAM TATİLLERİNİN TRAFİK KAZALARINA ETKİLERİ Kaygısız, Ömür. 1, Düzgün, Şebnem. 2, Semiz, Emin 1 ÖZET Bu bildiride, 28-211 yıllarında Ramazan veya Kurban Bayramı tatilinin olduğu toplam 5 günlük dönemde

Detaylı

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013

TABLOLAR DİZİNİ. Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri. Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü ve Yaralanmalı Trafik Kaza Bilgileri - 2013 Tablo 3: Yıllar İtibariyle Meydana Gelen Ölümlü ve Yaralanmalı

Detaylı

LOGİSTİK REGRESYON TEKNİĞİ İLE TRAFİK KAZALARINI ETKİLEYEN RİSK FAKTÖRLERİNİN İNCELENMESİ: SİVAS, KAYSERİ, YOZGAT ÖRNEĞİ *

LOGİSTİK REGRESYON TEKNİĞİ İLE TRAFİK KAZALARINI ETKİLEYEN RİSK FAKTÖRLERİNİN İNCELENMESİ: SİVAS, KAYSERİ, YOZGAT ÖRNEĞİ * Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Güz 2011, Cilt:7, Yıl:7, Sayı:2, 7:45-68 LOGİSTİK REGRESYON TEKNİĞİ İLE TRAFİK KAZALARINI ETKİLEYEN RİSK FAKTÖRLERİNİN İNCELENMESİ: SİVAS, KAYSERİ, YOZGAT ÖRNEĞİ

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ, İ.İ.B.F, İSTATİSTİK VE OLASILIĞA GİRİŞ I, UYGULAMA SORULARI. Prof. Dr. Nezir KÖSE

GAZİ ÜNİVERSİTESİ, İ.İ.B.F, İSTATİSTİK VE OLASILIĞA GİRİŞ I, UYGULAMA SORULARI. Prof. Dr. Nezir KÖSE GAZİ ÜNİVERSİTESİ, İ.İ.B.F, İSTATİSTİK VE OLASILIĞA GİRİŞ I, UYGULAMA SORULARI Prof. Dr. Nezir KÖSE 30.12.2013 S-1) Ankara ilinde satın alınan televizyonların %40 ı A-firması tarafından üretilmektedir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1. BÖLÜM 2 Frekans Dağılımları 37 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Değişkenler ve Grafikler 1 İstatistik 1 Yığın ve Örnek; Tümevarımcı ve Betimleyici İstatistik 1 Değişkenler: Kesikli ve Sürekli 1 Verilerin Yuvarlanması Bilimsel Gösterim Anlamlı Rakamlar

Detaylı

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız.

Örnek. Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. Örnek Aşağıdaki veri setlerindeki X ve Y veri çiftlerini kullanarak herbir durumda X=1,5 için Y nin hangi değerleri alacağını hesaplayınız. i. ii. X 1 2 3 4 1 2 3 4 Y 2 3 4 5 4 3 2 1 Örnek Aşağıdaki veri

Detaylı

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1

3. TAHMİN En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 3. TAHMİN 3.1. En Küçük Kareler (EKK) Yöntemi 1 En Küçük Kareler (EKK) yöntemi, regresyon çözümlemesinde en yaygın olarak kullanılan, daha sonra ele alınacak bazı varsayımlar altında çok aranan istatistiki

Detaylı

OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR

OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR Kuramsal Dağılımlar İstatistiksel çözümlemelerde; değişkenlerimizin dağılma özellikleri, çözümleme yönteminin seçimi ve sonuçlarının yorumlanmasında önemlidir. Dağılma özelliklerine

Detaylı

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014

w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 w w w. k g m. g o v. t r TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2014 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MAYIS 2015 TABLOLAR DİZİNİ Tablo 1: Yıllara Göre Trafik Kaza Bilgileri Tablo 2: Yerleşim Yeri Durumuna Göre Ölümlü

Detaylı

REGRESYON ANALİZİ VE UYGULAMA. Yrd. Doç. Dr. Hidayet Takcı

REGRESYON ANALİZİ VE UYGULAMA. Yrd. Doç. Dr. Hidayet Takcı REGRESYON ANALİZİ VE UYGULAMA Yrd. Doç. Dr. Hidayet Takcı htakci@cumhuriyet.edu.tr Sunum içeriği Bu sunumda; Lojistik regresyon konu anlatımı Basit doğrusal regresyon problem çözümleme Excel yardımıyla

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı

ÜLKE GENELİ TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ. E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü. Trafik Hizmetleri Başkanlığı E m n i y e t G e n e l M ü d ü r l ü ğ ü TRAFİK İSTATİSTİK BÜLTENİ Trafik Hizmetleri Başkanlığı ÜLKE GENELİ Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı OCAK-2016 AÇIKLAMALAR AYLIK TRAFİK İSTATİSTİK

Detaylı

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNÜN ENERJİ TALEBİNİN MODELLENMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNÜN ENERJİ TALEBİNİN MODELLENMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi TÜRKİYE 1. ENERJİ KONGRESİ ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNÜN ENERJİ TALEBİNİN MODELLENMESİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR POLİTİKALAR Özgür BAŞKAN, Soner HALDENBİLEN, Halim CEYLAN Pamukkale

Detaylı

Meslek lisesi ve devlet lisesine giden N tane öğrenci olduğu ve bunların yıllık okul harcamalarına ait verilerin olduğu varsayılsın.

Meslek lisesi ve devlet lisesine giden N tane öğrenci olduğu ve bunların yıllık okul harcamalarına ait verilerin olduğu varsayılsın. KUKLA DEĞİŞKENLİ MODELLER Bir kukla değişkenli modeller (Varyans Analiz Modelleri) Kukla değişkenlerin diğer kantitatif değişkenlerle alındığı modeller (Kovaryans Analizi Modeller) Kukla değişkenlerin

Detaylı

Olayın meydana geldiği yerleşim yerindeki tek yönlü, düz, hafif eğimli, asfalt kaplama, yüzeyi kuru yolun genişliği 15,5 metredir.

Olayın meydana geldiği yerleşim yerindeki tek yönlü, düz, hafif eğimli, asfalt kaplama, yüzeyi kuru yolun genişliği 15,5 metredir. 2012 Olay 1 Olayın Özeti: Olayımızda 17.01.2006 tarihinde saat 22.50 sıralarında davacı sürücünün dönel kavşağa geldiğinde, solundan kırmızı ışıkta kavşağa giren ve doktor raporuna göre 117 promil alkollü

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ. Karar Ağacı Algoritmaları: SPRINT algoritması Öğr.Gör.İnan ÜNAL

VERİ MADENCİLİĞİ. Karar Ağacı Algoritmaları: SPRINT algoritması Öğr.Gör.İnan ÜNAL VERİ MADENCİLİĞİ Karar Ağacı Algoritmaları: SPRINT algoritması Öğr.Gör.İnan ÜNAL SPRINT Algoritması ID3,CART, ve C4.5 gibi algoritmalar önce derinlik ilkesine göre çalışırlar ve en iyi dallara ayırma kriterine

Detaylı

İçindekiler. Ön Söz... xiii

İçindekiler. Ön Söz... xiii İçindekiler Ön Söz.................................................... xiii Bölüm 1 İstatistiğe Giriş....................................... 1 1.1 Giriş......................................................1

Detaylı

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011

TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TRAFİK KAZALARI ÖZETİ 2011 TRAFİK GÜVENLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ VE PROJE ŞUBESİ MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS

Detaylı

ÂLÂN ANALİZİ YÖNTEMİ ELE KAZALARIN GERÇEK NEDENLERİNİN SAPTANMASI

ÂLÂN ANALİZİ YÖNTEMİ ELE KAZALARIN GERÇEK NEDENLERİNİN SAPTANMASI ÂLÂN ANALİZİ YÖNTEMİ ELE KAZALARIN GERÇEK NEDENLERİNİN SAPTANMASI * Dr. N. CAMKESEN, * Prof. Dr. Z. BAYRAKDAR ÖZET Yapılan tüm uygulamalara rağmen, trafik kazaları, artan boyutlarda ülke gündeminin değişmez

Detaylı

KSUY 5117 KENTSEL SEYAHAT TALEBİ MODELLEMESİ. Doç.Dr. Darçın AKIN

KSUY 5117 KENTSEL SEYAHAT TALEBİ MODELLEMESİ. Doç.Dr. Darçın AKIN Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı KSUY 5117 KENTSEL SEYAHAT TALEBİ MODELLEMESİ Doç.Dr. Darçın AKIN UTOWN Hazırlayan Müge GÜRSOY

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı İki ya da daha çok değişken arasında ilişki olup olmadığını, ilişki varsa yönünü ve gücünü inceleyen korelasyon

Detaylı

Trafik Mühendisliğine Giriş. Prof.Dr.MustafaKARAŞAHİN

Trafik Mühendisliğine Giriş. Prof.Dr.MustafaKARAŞAHİN Trafik Mühendisliğine Giriş Prof.Dr.MustafaKARAŞAHİN Trafik Nedir? İnsanların ve/veya eşyaların bir yol boyunca hareketidir.? Trafik Problemi: Trafik miktarı ile yol kapasitesi arasındaki dengesizlik sonucu

Detaylı

SANAYİDE ÇALIŞAN GENÇ ERİŞKİN ERKEKLERİN YAŞAM KALİTESİ VE RİSKLİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ

SANAYİDE ÇALIŞAN GENÇ ERİŞKİN ERKEKLERİN YAŞAM KALİTESİ VE RİSKLİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ SANAYİDE ÇALIŞAN GENÇ ERİŞKİN ERKEKLERİN YAŞAM KALİTESİ VE RİSKLİ DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ Yrd. Doç. Dr. Tahsin Gökhan TELATAR Sinop Üniversitesi SYO İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 28.03.2017 Uluslararası

Detaylı

Nitel Tepki Bağlanım Modelleri

Nitel Tepki Bağlanım Modelleri Doğrusal-Dışı Yaklaşım ve Nitel Tepki Bağlanım Modelleri Doğrusal-Dışı Yaklaşım ve Ekonometri 2 Konu 18 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) Doğrusal-Dışı Yaklaşım ve UADMK Açık Lisans Bilgisi İşbu belge, Creative Commons

Detaylı

ZAMAN SERİLERİNDE REGRESYON ANALİZİ

ZAMAN SERİLERİNDE REGRESYON ANALİZİ ZAMAN SERİLERİNDE REGRESYON ANALİZİ 1 1. GİRİŞ Trent, serinin genelinde yukarıya ya da aşağıya doğru olan hareketlere denmektedir. Bu hareket bazen düz bir doğru şeklinde olmaktadır. Bu tür harekete sahip

Detaylı

SORUMLULUĞUNDA OLAN DEVLET YOLLARI ÜZERİNDE MEYDANA GELEN ÖLÜMLÜ-YARALANMALI TRAFİK KAZALARI VE TRAFİK TALEBİNDEKİ DEĞİŞİMLER

SORUMLULUĞUNDA OLAN DEVLET YOLLARI ÜZERİNDE MEYDANA GELEN ÖLÜMLÜ-YARALANMALI TRAFİK KAZALARI VE TRAFİK TALEBİNDEKİ DEĞİŞİMLER T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 YILI BAYRAM TATİLLERİNDE KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUĞUNDA OLAN DEVLET YOLLARI ÜZERİNDE MEYDANA GELEN ÖLÜMLÜ-YARALANMALI TRAFİK KAZALARI

Detaylı

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN

KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ. Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN KORELASYON VE REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. Bahar TAŞDELEN Günlük hayattan birkaç örnek Gelişim dönemindeki bir çocuğun boyu ile kilosu arasındaki ilişki Bir ailenin tükettiği günlük ekmek sayısı ile ailenin

Detaylı

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2 Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 5, Sayı:2, 2003 YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY

Detaylı

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi ULAŞIM Kara taşımacılığı 2023 hedeflerinde büyük merkezler otoyollarla bağlanırken, nüfusu nispeten küçük merkezlerin bu otoyollara bölünmüş yollarla entegre edilmesi hedeflenmektedir. Harita 16 ve Harita

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EKONOMETRİ ANABİLİM DALI KATEGORİK VERİ ANALİZİ YÖNTEMLERİ VE UYGULAMALAR DOKTORA TEZİ

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EKONOMETRİ ANABİLİM DALI KATEGORİK VERİ ANALİZİ YÖNTEMLERİ VE UYGULAMALAR DOKTORA TEZİ T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ EKONOMETRİ ANABİLİM DALI KATEGORİK VERİ ANALİZİ YÖNTEMLERİ VE UYGULAMALAR DOKTORA TEZİ Hazırlayan Sinan METE Tez Danışmanı Prof. Dr. Aydın ÜNSAL Ankara

Detaylı

ÜÇ YÖNLÜ LOG-LİNEER MODELLER İLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA, ALKOL VE NARGİLE İÇME NEDENLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ

ÜÇ YÖNLÜ LOG-LİNEER MODELLER İLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA, ALKOL VE NARGİLE İÇME NEDENLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2) ÜÇ YÖNLÜ LOG-LİNEER MODELLER İLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA, ALKOL VE NARGİLE İÇME NEDENLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ Eskişehir

Detaylı

BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ RUHSAL SAĞLIK DURUMUNUN BELİRLENMESI VE İŞ DOYUMU İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ RUHSAL SAĞLIK DURUMUNUN BELİRLENMESI VE İŞ DOYUMU İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ RUHSAL SAĞLIK DURUMUNUN BELİRLENMESI VE İŞ DOYUMU İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Ercan AYDOĞDU Akdeniz Üniversitesi Hastanesi İşyeri Sağlık Birimi

Detaylı

Taşıtlar KARA TAŞITLARI. Kamyon Motosiklet Otomobil Tren Minibüs. Tramvay Bisiklet Traktör Otobüs Atrabası

Taşıtlar KARA TAŞITLARI. Kamyon Motosiklet Otomobil Tren Minibüs. Tramvay Bisiklet Traktör Otobüs Atrabası Taşıtlar Taşıtlar kullanıldıkları yerlere göre adlandırılırlar. Taşıtlar : Kara taşıtları Hava taşıtları Deniz taşıtları Olarak üçe ( 3 ) ayrılırlar. KARA TAŞITLARI Kamyon Motosiklet Otomobil Tren Minibüs

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Hüseyin Taştan Mart 00 Klasik Regresyon Modeli k açıklayıcı değişkenden oluşan regresyon modelini her gözlem i için aşağıdaki gibi yazabiliriz: y i β + β x i + β

Detaylı

Ehliyet Sınav Sonuçları

Ehliyet Sınav Sonuçları Sürücü Belgesi Bilgileri ve Ehliyet Sınav Sonuçları Sorgulama hakkında bilgilerin bulunan sayfamızda; belge alacaklarda aranan şartlar, müracat esnasında istenen belgeler, ehliyet sınıfları hakkında detaylara

Detaylı

14 Ekim 2012. Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge. 1 Yıldız Teknik Üniversitesi

14 Ekim 2012. Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge. 1 Yıldız Teknik Üniversitesi ÇOK DEĞİŞKENLİ REGRESYON ANALİZİ: ÇIKARSAMA Hüseyin Taştan 1 1 Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Ders Kitabı: Introductory Econometrics: A Modern Approach (2nd ed.) J. Wooldridge 14 Ekim 2012 Ekonometri

Detaylı

KSUY 5117 KENTSEL SEYAHAT TALEBİ MODELLEMESİ. Doç.Dr. Darçın AKIN

KSUY 5117 KENTSEL SEYAHAT TALEBİ MODELLEMESİ. Doç.Dr. Darçın AKIN Bahçeşehir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Yüksek Lisans Programı KSUY 5117 KENTSEL SEYAHAT TALEBİ MODELLEMESİ Doç.Dr. Darçın AKIN PROJE 2 UTOWN 2 (Yolculuk

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT351 Ekonometri I, Dönem Sonu Sınavı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT351 Ekonometri I, Dönem Sonu Sınavı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğr. Gör.: Yrd. Doç. Dr. A. Talha YALTA Ad, Soyad: Açıklamalar: Bu sınav toplam 100 puan değerinde 4 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 90 dakikadır ve tüm soruların

Detaylı

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler 1. 70 km/sa hızla giden bir aracın emniyetle durabileceği mesafeyi bulunuz. Sürücünün intikal-reaksiyon süresi 2,0 saniye ve kayma-sürtünme katsayısı 0,45 alınacaktır.

Detaylı

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İSTATİSTİK ve SAYISAL BİLGİ 11 1.1 İstatistik ve Önemi 12 1.2 İstatistikte Temel Kavramlar 14 1.3 İstatistiğin Amacı 15 1.4 Veri Türleri 15 1.5 Veri Ölçüm Düzeyleri 16 1.6

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK Bazı Olasılık Dağılışları Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK Bazı Olasılık Dağılışları Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Bazı Olasılık Dağılışları Dr. Öğr. Üyesi Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr 1 Uygulamalı bilim

Detaylı

Sürücü belgesi alma zorunluluğu; Motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesine izin verilmesi yasaktır.

Sürücü belgesi alma zorunluluğu; Motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Sürücü belgesi alma zorunluluğu; Motorlu araçların sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayolunda sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Araçlar, bu konuda sınıfları belirtilen sürücü belgelerine

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ. Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARI NOTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Tamer Yılmaz, Barış Yılmaz, Halim Sezici 1 ÖZET Bu çalışmada, Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin

Detaylı

Zaman Serileri Ekonometrisine Giriş

Zaman Serileri Ekonometrisine Giriş Zaman Serileri Ekonometrisine Giriş Yöney Özbağlanım Modeli Ekonometri 2 Konu 27 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) UADMK Açık Lisans Bilgisi İşbu belge, Creative Commons Attribution-Non-Commercial ShareAlike 3.0 Unported

Detaylı

13. Olasılık Dağılımlar

13. Olasılık Dağılımlar 13. Olasılık Dağılımlar Mühendislik alanında karşılaşılan fiziksel yada fiziksel olmayan rasgele değişken büyüklüklerin olasılık dağılımları için model alınabilecek çok sayıda sürekli ve kesikli fonksiyon

Detaylı

Çeşitli periyotlar için "Preston-Bennet yöntemi" ile ölüm düzeylerinin hesaplanması ve regresyon modellemesi

Çeşitli periyotlar için Preston-Bennet yöntemi ile ölüm düzeylerinin hesaplanması ve regresyon modellemesi Türkiye Hayat Tablosu Çalışmanın hazırlık aşamasında Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmaları, Türkiye Ulusal Anne Ölümleri Çalışmaları, Sağlık Bakanlığı verileri, Sosyal Güvenlik Kurumu verileri, Türkiye

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT351 Ekonometri I, Ara Sınavı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT351 Ekonometri I, Ara Sınavı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğr.Gör.: Yrd. Doç. Dr. A. Talha YALTA Ad, Soyad: Açıklamalar: Bu sınav toplam 100 puan değerinde 4 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 90 dakikadır ve tüm soruların

Detaylı

(AYIRIM) DENLİ. Emre KUZUGÜDENL. Doç.Dr.Serdar CARUS

(AYIRIM) DENLİ. Emre KUZUGÜDENL. Doç.Dr.Serdar CARUS DİSKRİMİNANT ANALİZİ (AYIRIM) Emre KUZUGÜDENL DENLİ Doç.Dr.Serdar CARUS Bu analiz ile; Bir bireyin hangi gruptan geldiği (p değişkeni kullanarak, bireyi uygun bir gruba atar ) Her bir değişkenin atama

Detaylı

009 BS 400- İstatistik sonılannın cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve formüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir. 1. şağıdakilerden hangisi doğal birimdir? l TV alıcısı Bl Trafik kazası CL

Detaylı

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : Kamuoyunun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti

PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : Kamuoyunun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti PANELİSTİN ADI SOYADI: Dr. Leyla ÜNAL KONU BAŞLIĞI : nun Türkiye Karayolları Farkındalığı ve Memnuniyeti KAMUOYUNUN TÜRKİYE KARAYOLLARI FARKINDALIĞI VE MEMNUNİYETİ ANKETLERİ ANKET SONUÇLARININ BİRLİKTE

Detaylı

χ =1,61< χ χ =2,23< χ χ =42,9> χ χ =59,4> χ

χ =1,61< χ χ =2,23< χ χ =42,9> χ χ =59,4> χ SORU : Ortalaması, varyansı olan bir raslantı değişkeninin, k ile k arasında değer alması olasılığının en az 0,96 olmasını sağlayacak en küçük k değeri aşağıdakilerden hangisidir? A),5 B) C) 3,75 D) 5

Detaylı

ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ

ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ ÖĞRENCİ TRAFİK EĞİTİMİ NEDEN TOPLANDIK? Ulaşım nedir? Karayolu trafiği nedir? Temel trafik kuralları nelerdir? Okul servisi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Acil durumlarda ne yapmamız gerekir? ULAŞIM

Detaylı

İLERİ BİYOİSTATİSTİK KURSU

İLERİ BİYOİSTATİSTİK KURSU 1.GÜN (14 Eylül 2017) 08:30-09:00 Kurs Kayıt Açılış Konuşması 09:00-10:00 Tanışma -Katılımcıların Temel İstatistik Bilgisinin Değerlendirilmesio Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlere Giriş o Basit Doğrusal

Detaylı

Makine Öğrenmesi 3. hafta

Makine Öğrenmesi 3. hafta Makine Öğrenmesi 3. hafta Entropi Karar Ağaçları (Desicion Trees) ID3 C4.5 Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları (CART) Karar Ağacı Nedir? Temel fikir, giriş verisinin bir kümeleme algoritması yardımıyla

Detaylı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT352 Ekonometri II, Dönem Sonu Sınavı

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İKT352 Ekonometri II, Dönem Sonu Sınavı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğr.Gör.: Yrd. Doç. Dr. A. Talha YALTA Ad, Soyad: Açıklamalar: Bu sınav toplam 100 puan değerinde 5 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 90 dakikadır ve tüm soruların

Detaylı

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PROJENİN AMACI Bu projenin temel amacı Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

Prof. Dr Ayşen APAYDIN Türk İstatistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Prof. Dr Ayşen APAYDIN Türk İstatistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr Ayşen APAYDIN Türk İstatistik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ankara Üniversitesi, İstatistik Bölümü Öğretim Üyesi Ankara Üniversitesi, Öğrenci ve Bilişim Koordinatörü, Rektör Danışmanı KONU: Kamuoyunun

Detaylı

3/6/2013. Ders 6: Kesikli Olasılık Dağılımları

3/6/2013. Ders 6: Kesikli Olasılık Dağılımları Ders 6: Kesikli Olasılık Dağılımları Kesikli Düzgün (uniform) Dağılım Bernoulli Dağılımı Binom Dağılımı Çok Terimli Dağılım Geometrik Dağılım Negatif Binom Dağılımı Hipergeometrik Dağılım Poisson Dağılımı

Detaylı

Ders 6: Kesikli Olasılık Dağılımları

Ders 6: Kesikli Olasılık Dağılımları Ders 6: Kesikli Olasılık Dağılımları Kesikli Düzgün (uniform) Dağılım Bernoulli Dağılımı Binom Dağılımı Çok Terimli Dağılım Geometrik Dağılım Negatif Binom Dağılımı Hipergeometrik Dağılım Poisson Dağılımı

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. TRAFİK GÜVENLİĞİ VE İLKYARDIM KULÜBÜ YILLIK ÇALIŞMA PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. TRAFİK GÜVENLİĞİ VE İLKYARDIM KULÜBÜ YILLIK ÇALIŞMA PLANI KASIM (1. HAFTA) EKİM (3. HAFTA) EKİM (1. HAFTA) EYLÜL Demokrasi eğitimi. Okul genelinde kulübe seçilen öğrencilerin belirlenmesi. Sınıfta ve okulda yapılan etkinliklerde grupla çalışma kurallarına uyar.

Detaylı

Bir esnek üstyapı projesi hazırlanırken değerlendirilmesi gereken faktörler: - Trafik hacmi, - Dingil yükü, - Dingil yüklerinin tekrarlanma sayısı -

Bir esnek üstyapı projesi hazırlanırken değerlendirilmesi gereken faktörler: - Trafik hacmi, - Dingil yükü, - Dingil yüklerinin tekrarlanma sayısı - BÖLÜM 5. ESNEK ÜSTYAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ Yeni bir yol üstyapısının projelendirilmesindeki amaç; proje süresi boyunca, üzerinden geçecek trafiği, büyük deformasyonlara ve çatlamalara maruz kalmadan,

Detaylı

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN

SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI EKONOMİK BÜLTEN OCAK 2015 SAMSUN TSO ÜYE İSTATİSTİKLERİ A] AÇILAN FİRMA SAYILARI (OCAK 2014/2015) Samsun Ticaret ve Sanayi Odası sicil kayıtları incelendiğinde 2015 yılının

Detaylı

EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 3-2 Yıl: 2010 207-219

EÜFBED - Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt-Sayı: 3-2 Yıl: 2010 207-219 07 YAPAY SİNİR AĞLARI VE ÇOK DEĞİŞKENLİ İSTATİSTİK YÖNTEMLERLE TRAFİK KAZA MODELLEMESİ NEURAL NETWORKS AND MULTIVARIATE STATISTICAL METHODS IN TRAFFIC ACCIDENT MODELING ÖZET Halim Ferit BAYATA * ve Fatih

Detaylı

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME 12 MAYIS 2018

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME 12 MAYIS 2018 2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME 12 MAYIS 2018 Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından hazırlanmış olan bu sınav sorularının her hakkı saklıdır. Hangi amaçla

Detaylı

YARI LOGARİTMİK MODELLERDE KUKLA DECİşKENLERİN KA TSA YıLARıNIN YORUMU

YARI LOGARİTMİK MODELLERDE KUKLA DECİşKENLERİN KA TSA YıLARıNIN YORUMU Marmara Üniversitesi U.B.F. Dergisi YIL 2005, CİLT XX, SAyı 1 YARI LOGARİTMİK MODELLERDE KUKLA DECİşKENLERİN KA TSA YıLARıNIN YORUMU Yrd. Doç. Dr. Ebru ÇACLAYAN' Arş. Gör. Burak GÜRİş" Büyüme modelleri,

Detaylı

Projenin Adı: Matrisler ile Diskriminant Analizi Yaparak Sayı Tanımlama. Giriş ve Projenin Amacı:

Projenin Adı: Matrisler ile Diskriminant Analizi Yaparak Sayı Tanımlama. Giriş ve Projenin Amacı: Projenin Adı: Matrisler ile Diskriminant Analizi Yaparak Sayı Tanımlama Giriş ve Projenin Amacı: Bu projenin amacı; matrisler ile diskriminant analizi yaparak, bir düzlem üzerine el ile yazılan bir sayının

Detaylı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı

Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri. Değişkenin Ölçek Türü ya da Yapısı ARAŞTIRMA MODELLİLERİNDE KULLANILACAK İSTATİSTİKLERİ BELİRLEME ÖLÇÜTLERİ Parametrik mi Parametrik Olmayan mı? Kullanılacak İstatistikleri Belirleme Ölçütleri Değişken Sayısı Tek değişkenli (X) İki değişkenli

Detaylı

B.Aşağıdaki nesne grafiğinde

B.Aşağıdaki nesne grafiğinde Aşağıdaki nesne grafiğinde mahallemizdeki okula giden çocukların sayısı verilmiştir. Grafiği inceleyelim. 4. sınıf Mahallemizdeki okula giden öğrenciler 3. sınıf 2. sınıf 1. sınıf *Her şekil 2 öğrenciyi

Detaylı

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2014 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 EMLAK MÜDÜRLÜĞÜ İ 1 Kapalı Katlı Otoparklar l.bölge (Beyoğlu, Beşiktaş, Fatih, Şişli, Bakırköy, Kadıköy)

Detaylı

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN. Teminatlar (TL) A-Maddi (4) B-Sağlık Gideri C-Sakatlanma ve Ölüm

KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN. Teminatlar (TL) A-Maddi (4) B-Sağlık Gideri C-Sakatlanma ve Ölüm 27 Kasım 20 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 288 YÖNETMELİK BBaşbakanlık (Hazine Müsteşarlığı) tan: KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASIN Motorlu İşletenleri İçin //20 Tarihinden /b>

Detaylı

1-2 - * Bu Ders Notları tam olarak emin olmamakla birlikte 2012-2013 yıllarına aiitir.tekrardan Sn.Hakan Paçal'a çoook tsk ederiz...

1-2 - * Bu Ders Notları tam olarak emin olmamakla birlikte 2012-2013 yıllarına aiitir.tekrardan Sn.Hakan Paçal'a çoook tsk ederiz... 1-2 - * Bu Ders Notları tam olarak emin olmamakla birlikte 2012-2013 yıllarına aiitir.tekrardan Sn.Hakan Paçal'a çoook tsk ederiz... CABİR VURAL BAHAR 2006 Açıklamalar

Detaylı

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI

TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1 Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre dünyada; Dünyada, her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi trafik kazalarında hayatını kaybetmekte, 50 milyon

Detaylı

Ders 5: Kesikli Olasılık Dağılımları

Ders 5: Kesikli Olasılık Dağılımları Ders 5: Kesikli Olasılık Dağılımları Kesikli Düzgün (uniform) Dağılım Bernoulli Dağılımı Binom Dağılımı Çok Terimli Dağılım Geometrik Dağılım Negatif Binom Dağılımı Hipergeometrik Dağılım Poisson Dağılımı

Detaylı