BORÇLAR HUKUKU. 1-Aşağıdaki durumların hangisinde, sakat olan bir sözleşmenin iptal kabiliyeti söz konusudur? 2004/3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BORÇLAR HUKUKU. 1-Aşağıdaki durumların hangisinde, sakat olan bir sözleşmenin iptal kabiliyeti söz konusudur? 2004/3"

Transkript

1 BORÇLAR HUKUKU 1-Aşağıdaki durumların hangisinde, sakat olan bir sözleşmenin iptal kabiliyeti söz konusudur? 2004/3 A) Ehliyetsizlik B) Şekle aykırılık C) Kamu düzenine aykırılık D) Gabin E) Muvazaa 6-Tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan bir işlem yapmaları ve görünürdeki bu işlemin kendilerini bağlamayacağı konusunda anlaşmalarına ne ad (2005/1) A) Gizli kayıt B) Hile C) Gabin D) İkrah E) Muvazaa 2-Bir sözleşmenin meydana gelebilmesi için gerekli olan irade beyanları aşağıdakilerin hangisinde birlikte ve sırasıyla verilmiştir? A) Kabul - çağrı B) Vaat -kabul C) İcap -kabul D) Kabul - imza E) İcaba davet -icap 7-Borçlar hukukunda bir hakkın devri, değiştirilmesi ya da sona erdirilmesi sonucunu doğuran işlemlere ne ad A) Yenilik doğuran işlem B) Ölüme bağlı işlem C) Tasarruf işlemi D) Karşılıklı işlem E) Taahhüt işlemi 3-Borçlar Kanunu'na göre, sözleşmede aksi belirtilmediği sürece, belli bir şeyin teslimi borcu (parça borcu) nerede ifa edilir? A) Sözleşmenin yapıldığı sırada o şeyin bulunduğu yerde B) Mahkemenin belirlediği yerde C) Sözleşmenin yapıldığı yerde D) Borçlunun ikametgâhında E) Alacaklının ikametgâhında 4-Alacağın temlikinin geçerlilik şartı aşağıdakilerden hangisidir? A) Alacaklının fiil ehliyetine sahip olması ve mahkemenin temlike izin vermesi B) Alacağın ve borcunmuaccel olması C) Alacaklının fiil ehliyetine sahip olması ve borcun muaccel olması D) Yazılı temlik sözleşmesinin varlığı ve temlikin yasaklanmamış olması E) Alacağın temlik edilmesi için borçludan izin ya da icazet alınması 5-Aslında borç para vermek istemediği arkadaşına, arkadaşını kıramadığı için borç veren bir kişinin iradesi ile beyanı arasındaki uyumsuzluğa ne ad A) Hile B) Zihni kayıt C) Hata D) Muvazaa E) Tehdit 8-Yapmak istemediği halde korkutma (tehdit) dolayısıyla hukuki işlem yapan bir kişi, hangi süre içinde sözleşmeyi iptal etmezse sözleşmeye icazet vermiş sayılır? A) Tehdidin etkisinin ortadan kalktığı tarihten itibaren 1 yıl B) Tehdidin etkisinin ortadan kalktığı tarihten itibaren 2 yıl C) Tehdit olayının meydana geldiği tarihten itibaren 1 yıl D) Tehdit olayının meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl E) Tehdit olayının meydana geldiği tarihten itibaren 3 yıl 9-Borçlar hukukunda borç ilişkisinin konusu aşağıdakilerden hangisidir? A) Sözleşme B) Alacaklı C) Sorumluluk D) Borçlu E) Edim 10-İfası mümkün olan bir muaccel borcun borçlu tarafından zamanında yerine getirilmemesine ne ad A) Ödemezlik def'i B) Borçlunun temerrüdü C) Ödemezlik karinesi D) Borcunmuacceliyeti E) Borcun düşmesi 11-Vedia sözleşmesi, aşağıdaki isimli sözleşmelerden hangisinin kapsamında yer alır? (2005/3) A) İşgörme sözleşmesi B) Teminat sözleşmesi C) Kullandırma sözleşmesi D) Ortaklık sözleşmesi E) Saklama sözleşmesi

2 12-Mevcut bir borcun, yeni bir borç meydana getirilerek sona erdirilmesine ne ad A) Trampa B) İbra C) Tecdit D) Tevkil E) Takas 13-Aşağıdakilerden hangisi haksız fiilin unsurlarından biri değildir? A) Kusur B) Borca aykırı davranış C) Nedensellik bağı D) Zarar E) Hukuka aykırı fiil 14-Butlanın (mutlak) sonuçları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Butlan ileri sürülmezse, mahkeme butlan sebebini kendiliğinden dikkate almaz. B) Batıl işlemler, kesin hükümsüzdür. C) Batıl işlemler, baştan itibaren hukuki sonuç doğurmaz. D) Batıl işlem, butlan sebebinin ortadan kalkmasıyla geçerli hale gelmez. E) Butlanı yalnız taraflar değil, 3. kişiler de ileri sürebilir. 15-Aşağıdaki hukuki işlemlerden hangisi iki tarafın karşılıklı olarak ve birbirine uygun irade açıklamalarıyla meydana gelir? A) Hukuki fiil B) İcap C) Sözleşme D) Karar beyanı E) Karar 16-Ariyet sözleşmesi, aşağıdaki sözleşme türlerinden hangisinin kapsamındadır? (2006/1) A) İşgörme sözleşmeleri B) Teminat sözleşmeleri C) Saklama sözleşmeleri D) Devir borcu doğuran sözleşmeler E) Kullandırma sözleşmeleri 17-Aşağıdakilerden hangisi takasın şartlarından biri değildir? A) Takasın taraflarının, birbirlerinden alacaklı olması B) Takasa dahil borçların istenebilir (muaccel) olması C) Takasa dahil borçların kambiyo senedine bağlanmış olması D) Takasa konu alacakların aynı cinsten olması E) Takas beyanında bulunacak kişinin, takastan feragat etmemiş olması 18-Eskişehir'de yaşayan Ahmet ile Ankara'da yaşayan Murat'ın yaptığı sözleşmeye göre, Ahmet, Bodrum'da bulunan Terrier cinsi köpeğini Murat'a teslim edecektir. Taraflar sözleşmeyi Bursa'da yapmışlar ama borcun ifa (teslim) yerini belirlememişlerdir. Bu durumda Borçlar Kanunu m. 73'e göre, borç nerede ifa edilecektir? A) Türkiye'de herhangi bir il B) Bodrum C) Eskişehir D) Ankara E) Bursa 19-Bir kimsenin icra takibinden kurtulmak için mallarını muvazaalı olarak bir başka kişiye devretmesi ve tarafların bu devrin hukuki bir sonucu olmadığı hususunda anlaşması durumunda ortaya hangi tür muvazaa çıkar? A) Muvazaa anlaşması B) Mevsuf muvazaa C) Nisbi muvazaa D) Mutlak muvazaa E) Katmerli muvazaa 20-Borçlar Kanunu'na göre; kefilin en çok kefalet sözleşmesinde yazılı olan tutarla sorumlu tutulması hangi tür sorumluluğa örnektir? A) Ayni sorumluluk B) Belli miktarla sınırlı sorumluluk C) Belli mallarla sorumluluk D) Şahsi sorumluluk E) Şahsen sorumluluk 21-Para borçlarında temerrütün söz konusu olması halinde, gecikme tazminatını karşılamak üzere ve tazminatın alt sınırını oluşturmak amacıyla öngörülen yaptırım aşağıdakilerden hangisidir? (2006/2) A) Alacaklının temerrüdü B) Yasal faiz C) Gecikme zammı D) Reeskont E) Temerrüt faizi 22-Bir hukuki işlemin yetkili bir makam ya da şahıs önünde, yasaların aradığı usul ve koşullara uygun olarak yapılması zorunluluğu, hangi şekle tabi olan işlemler açısından söz konusudur? A) İspat şartı olan şekil B) Yazılı şekil C) İradi şekil D) Resmi şekil E) Şekil serbestisi

3 23-Aşağıdakilerden hangisi tek tarafa borç yükleyen sözleşmeler arasında yer alır? A) Hizmet sözleşmesi B) Bağışlama vaadi sözleşmesi C) Kira sözleşmesi D) Eser sözleşmesi E) Satımsözleşmesi 24-Hukuki bir işlemde temsilcinin, yetki veren hesabına fakat kendi adına davranması durumunda ne tür bir temsil söz konusudur? A) Vasıtasız temsil B) Doğrudan temsil C) Yetkisiz temsil D) Dolaylı temsil E) Vekâletsiz temsil 25-Vasiyetname hukuki niteliği açısından hangi tür hukuki işlemlerden sayılır? A) İnançlı işlem B) Sağlar arası hukuki işlem C) İki taraflı hukuki işlem D) Çok taraflı hukuki işlem E) Tek taraflı hukuki işlem 26-Hukuki işlem yapan kişinin düştüğü saik hatasının esaslı hata sayılması için hangi koşul aranır? (2006/3) A) Hatanın, tahminlere ilişkin olması B) Hatanın, sözleşmenin geçersizliğine yol açacak bir hata olması C) Hatanın, sözleşmeyi iptal hakkı veren bir hata olması D) Hatanın, beyan hatası olması E) Hem objektif hem de subjektif koşulun gerçekleşmesi 27-Borçlunun temerrüdü halinde ödenecek gecikme tazminatı hesaplanırken hangi tarih dikkate alınır? A) Borçlunun mütemerrit sayıldığı B) Alacağın muaccel olduğu C) Sözleşme tarihi D) Davanın açıldığı E) Fiili zararın oluştuğu 28-Aşağıdakilerden hangisi bir borcun yenilenmesinin (tecdidinin) sonuçlarından biri değildir? A) Yeni bir borç doğması B) Eski borca ilişkin defi hakkının sürmesi C) Eski borca ilişkin yan hakların sona ermesi D) Eski borç için var olan rehin gibi teminatların yeniden kurulması gerekliliği E) Eski borcun sona ermesi 29-Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak kaç yıl içinde zaman aşımına uğrar? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 30-Hata, hile, ikrah gibi sebeplerle, kişinin iradesi ile beyanı arasında istenmeden meydana gelen uyumsuzluk hallerine ne ad A) Mutlak butlan B) Muvazaa C) Kısmi butlan D) İrade sakatlığı E) İrade açıklaması 31-Para borçlarında temerrütün söz konusu olması halinde, gecikme tazminatını karşılamak üzere ve tazminatın alt sınırını oluşturmak amacıyla öngörülen yaptırım aşağıdakilerden hangisidir? (2007/1) A) Alacaklının temerrüdü B) Yasal faiz C) Gecikme zammı D) Reeskont E) Temerrüt faizi 32-Aşağıdakilerden hangisi haksız fiilin unsurlarından biri değildir? A) Hukuka aykırı fiil B) Kusur C) Zarar D) Borca aykırı davranış E) Nedensellik bağı 33-Tarafların üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan bir işlem yapmaları ve görünürdeki bu işlemin kendilerini bağlamayacağı konusunda anlaşmalarına ne ad A) Gabin B) Gizli kayıt C) Muvazaa D) İkrah E) Hile

4 34-Borçlar Kanunu'na göre, sözleşmede aksi belirtilmediği sürece, belli bir şeyin teslimi borcu (parça borcu) nerede ifa edilir? A) Sözleşmenin yapıldığı sırada o şeyin bulunduğu yerde B) Mahkemenin belirlediği yerde C) Sözleşmenin yapıldığı yerde D) Borçlunun ikametgâhında E) Alacaklının ikametgâhında 40-Satım akdinin kurulduğu sırada bir üçüncü kişinin, mevcut bir üstün hak nedeniyle, satılanı alıcının elinden almasından satıcının sorumlu olmasına ne ad A) Zapta karşı tekeffül B) Üçüncü şahsın sorumluluğu C) Sınırsız sorumluluk D) Şahıs ile sorumluluk E) Ayıba karşı tekeffül 35-Aslında borç para vermek istemediği arkadaşına, arkadaşını kıramadığı için borç veren bir kişinin iradesi ile beyanı arasındaki uyumsuzluğa ne ad A) Zihni kayıt B) Muvazaa C) Hile D) Hata E) Tehdit 36-Aşağıdakilerden hangisi butlan nedenlerinden biri değildir? (2007/2) A) Kamu düzenine aykırılık B) Şekle aykırılık C) Ehliyetsizlik D) Kişilik haklarına aykırılık E) Gabin 41-Aşağıdakilerden hangisi taşınmaz satımı hükmü doğuran sözleşmeler arasında yer almaz? (2007/3) A) Vefa sözleşmesi B) Trampa sözleşmesi C) Şufa sözleşmesi D) Taşınmaz satımvaadi sözleşmesi E) İştira sözleşmesi 42-Aşağıdakilerden hangisi zapta karşı tekeffül borcunun doğması için gerekli unsurlardan biri değildir? A) Satım akdinin kurulduğu anda zaptı sağlayan bir hakkın bulunması B) Zaptın ispatı C) Alıcının zapt tehlikesini, satım akdinin yapıldığı sırada bilmemesi D) Satılanın alıcıya teslimedilmesi E) Zaptın önemli olması 37-İki kişi arasındaki aynı cinsten karşılıklı borçların bu kişilerden birinin tek taraflı irade beyanı ile sona erdirilmesine ne ad A) İbra B) Trampa C) Tecdit D) İkrar E) Takas 38-Factoring sözleşmesi hangi tür sözleşmelerin kapsamında yer alır? A) Hizmet sözleşmesi B) Karma sözleşme C) Satımsözleşmesi D) Vekalet sözleşmesi E) İş görme sözleşmesi 39-Aşağıdakilerden hangisi satım sözleşmesi türlerinden biri değildir? A) Taşınmaz satımı B) Taksitle satım C) Takas ile satım D) Taşınır satımı E) Artırma ile satım 43-İlk kefile karşı asıl borçlunun ödeme gücünün tekeffül edildiği kefalet türü aşağıdakilerden hangisidir? A) Rücua kefalet B) Kefile kefalet C) Birlikte kefalet D) Müteselsil kefalet E) Adi kefalet 44-Borçlunun borcunu tanıması (ikrar etmesi) zamanaşımı süresini nasıl etkiler? A) Zamanaşımı süresi tatil edilir. B) Zamanaşımı süresi aynen işlemeye devam eder. C) Zamanaşımı süresi etkilenmez. D) Zamanaşımı süresi durur. E) Zamanaşımı süresi kesilir. 45-Borçlunun, borcun usulüne uygun şekilde ifa edilmesini teklif etmiş olmasına rağmen, alacaklının bu teklifi haklı bir neden olmadan reddetmesine ne ad A) Borcun nakli B) Alacağın temliki C) Alacaklının temerrüdü D) Borçlunun temerrüdü E) Sebepsiz zenginleşme

5 46-Aşağıdakilerden hangisi kefalet türlerinden biri değildir? (2008/1) A) Cebri icrada kefalet B) Müteselsil kefalet C) Adi kefalet D) Kefile kefalet E) Birlikte kefalet 47-Aşağıdakilerden hangisi borcu sona erdiren nedenlerden biri değildir? A) İbra B) Mahsup C) Alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi D) Yenileme E) Takas 48-Alacağın temliki ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Alacağın temliki ile yalnızca bir tek alacak üzerindeki hak sahipliği değişir. B) Sözleşme, yazılı şekilde yapılmalıdır. C) Bazı alacakların temliki, yasa tarafından yasaklanmıştır. D) Eski alacaklı, temlik edilen alacak açısından borç ilişkisinden çıkar. E) Alacağın temlikinde borçlunun, sözleşmenin yapılmasına katılması gerekir. 49-Hukuki bir işlemi yapan temsilcinin, yetki veren adına ve hesabına hareket etmesi hangi temsil türünü ifade eder? A) Doğrudan temsil B) Dolaylı temsil C) Yetkisiz temsil D) Sınırsız temsil E) Vasıtalı temsil 50-Sözleşmeyi yapan tarafların, gerçek iradelerine uyan işlemi, görünürdeki bir işlem altına gizlemelerine ne ad A) Zihni kayıt B) Adi muvazaa C) Mutlak muvazaa D) Nisbi muvazaa E) Şaka beyanı 51-Sebepsiz zenginleşmeden doğan geri verme (iade) borcunun kapsamını belirlemede dikkate alınan unsur aşağıdakilerden hangisidir? (2005/2) A) Zenginleşmenin taşınır malla gerçekleşmesi B) Zenginleşen kişinin gerçek kişi olup olmadığı C) Zenginleşmenin zamanı D) Zenginleşen kişinin iyi niyetli olup olmadığı E) Zenginleşen kişinin ekonomik durumu 52-Haksız fiil sorumluluğunda, zarar gören kişinin de fiilin meydana gelmesinde birlikte kusurunun bulunmasına ne ad A) Müterafık kusur B) İhtimali kusur C) İhmal D) Taksir E) Kusur sorumluluğu 53-Sözleşmenin kurulması aşamasında yapılan, sözleşmenin esaslı noktalarını içermeyen ve karşı tarafça kabul edildiğinde sözleşmeyi kurabilecek olgunlukta olmayan beyanlara ne ad A) Kabule davet B) İcaba davet C) İcaba hazırlık D) İcap E) Kabule hazırlık 54-Alacaklı kişinin borçluyla yaptığı bir sözleşmeyle alacağından vazgeçerek, borçluyu borçtan kurtarmasına ne ad A) Takas B) İlga C) Trampa D) Tecdit E) İbra 55-Hukuki sonuç doğurmaya yönelik irade açıklamalarına ne ad A) Hukuki sorumluluk B) Hukuki tağyir C) Hukuki fiil D) Hukuki işlem E) Hukuki olay 56-Aşağıdaki durumlardan hangisinde mutlak (adi) muvazaa söz konusudur? (2004/2) A) Bir kişinin korkutulma sonucu, evini istemediği birine satması B) Bir kişinin hile ile bir malını başkasına yüksek bir fiyatla satması C) Aralarında bağış sözleşmesi bulunanların, bunu gizleyerek görünüşte satış sözleşmesi yapmaları D) Bir kişinin istemediği halde bir arkadaşına kefil olması E) Bir kişinin icradan kurtulmak için mallarını başkasına devretmesi ve devrin hukuki bir sonucu olmadığı konusunda tarafların anlaşmış olmaları

6 57-Haksız fiilden doğan maddi ve manevi tazminat alacağı, zarar gören kişinin zararı ve sorumlu şahsı öğrenmesinden itibaren kaç yıl sonra zamanaşımına uğrar? A) 1 B) 2 C) 4 D) 6 E) 7 58-Alacaklının borçluyla yaptığı bir sözleşmeyle alacağından vazgeçerek borçluyu borcundan kurtarmasına ne ad A) Takas B) Mahsup C) Tecdit D) İbra E) Trampa 59-Temsilci, yetki verenin hesabına ve adına davranıyorsa, aşağıdaki temsil türlerinden hangisi söz konusudur? A) Eksik B) Dolaylı C) Kanuni D) Geçersiz E) Doğrudan 60-Bir sözleşmenin hangi şekilde yapılacağı kanunda düzenlenmemişse, o sözleşmenin şekline ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Sözleşme, adi yazılı şekilde yapılmak zorundadır. B) Sözleşme, resmi şekilde yapılmak zorundadır. C) Sözleşme, sulh hakimince onaylanmak zorundadır. D) Sözleşme, hiçbir şekle tabi değildir. E) Sözleşme, noter huzurunda yapılmak zorundadır.

7 1) D 2) C 3) A 4) D 5) B 6) E 7) A 8) A 9) E 10)B 11)E 12)C 13)B 14)A 15)C 16)E 17)C 18)B 19)D 20)B 21)E 22)D 23)B 24)D 25)E 26)E 27)A 28)B 29)B 30)D 31)E 32)D 33)C 34)A 35)A 36)E 37)E 38)B 39)C 40)A 41)B 42)E 43)A 44)E 45)C 46)A 47)B 48)E 49)A 50)D 51)D 52)A 53)B 54)E 55)D 56)E 57)A 58)D 59)E 60)D

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri

İçindekiler. Önsöz III BİRİNCİ KISIM. Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM. Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM. Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri İçindekiler Önsöz III BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Borç İlişkisinin Kaynakları BİRİNCİ AYIRIM Sözleşmeden Doğan Borç İlişkileri A. Sözleşmenin kurulması 1 I. İrade açıklaması 1 II. Öneri

Detaylı

Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi

Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi Yrd. Doç. Dr. Özlem ACAR İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Türk Borçlar Hukukunda Müteselsil Kefalet Sözleşmesi İÇİNDEKİLER TAKDİM...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI

BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI Prof. Dr. Baki İlkay ENGİN Dr. Tülay A. ÜNVER Dr. Işık ÖNAY BORÇLAR HUKUKU PRATİK ÇALIŞMALARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR... XIII Birinci Bölüm ŞEMALAR Şema 1: Borç İlişkisinin

Detaylı

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI BİRİNCİ BÖLÜM HUKUK HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. HUKUK B. TOPLUMSAL KURALLAR VE MÜEYYİDELERİ 1. Toplumsal Kuralların Gerekliliği 2. Toplumsal Kuralların Sınıflandırılması a. Görgü

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Altan Fahri GÜLERCİ Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi

Yrd. Doç. Dr. Altan Fahri GÜLERCİ Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Altan Fahri GÜLERCİ Afyon Kocatepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Meslek Yüksekokulları ve İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri İçin BORÇLAR HUKUKU İÇİNDEKİLER TAKDİM...VII İÇİNDEKİLER...IX

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER DERS NOTLARI

BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Hasan KARAKILIÇ Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER DERS NOTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM ÖN SÖZLEŞMENİN HUKUKSAL TEMELİ, ÖN SÖZLEŞME KAVRAMI VE DİĞER HUKUKİ KAVRAMLARDAN FARKI

BİRİNCİ BÖLÜM ÖN SÖZLEŞMENİN HUKUKSAL TEMELİ, ÖN SÖZLEŞME KAVRAMI VE DİĞER HUKUKİ KAVRAMLARDAN FARKI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 İÇİNDEKİLER 7 KISALTMALAR 15 KAYNAKÇA.. 19 GİRİŞ -..:...27 BİRİNCİ BÖLÜM ÖN SÖZLEŞMENİN HUKUKSAL TEMELİ, ÖN SÖZLEŞME KAVRAMI VE DİĞER HUKUKİ KAVRAMLARDAN FARKI 1 ÖN SÖZLEŞMENİN HUKUKSAL

Detaylı

Borçlular Arasında Teselsül

Borçlular Arasında Teselsül Ahmet Hakan DAĞDELEN 818 ve 6098 Sayılı Borçlar Kanunlarında Borçlular Arasında Teselsül İÇİNDEKİLER SUNUŞ... v ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xv GİRİŞ...1 Birinci Bölüm BORÇLULAR ARASINDA

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU BÖLÜM 1

BORÇLAR HUKUKU BÖLÜM 1 BORÇLAR HUKUKU BÖLÜM 1 Borçlar hukuku 2 bölümden oluşmaktadır. 1.bölüm genel hükümler 2.bölüm özel hükümlerdir Borçlar hukuku medeni hukukun bir alt dalı yani tamamlayıcısıdır. Birey-Birey arasındaki borçtan

Detaylı

Başak BAŞOĞLU. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı

Başak BAŞOĞLU. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başak BAŞOĞLU İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ve Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması

Detaylı

HUKUK KURALLARINA AYKIRILIĞA BAĞLANAN YAPTIRIMLAR

HUKUK KURALLARINA AYKIRILIĞA BAĞLANAN YAPTIRIMLAR HUKUK KURALLARINA AYKIRILIĞA BAĞLANAN YAPTIRIMLAR Daha öncede belirttiğimiz gibi hukuk kurallarını diğere toplumsal davranış kurallarından ayıran en önemli özellik, aykırılık halinde devlet güçü ile desteklenmiş

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Borçlar Hukuku HUK 913 3 ECTS Ders Kredisi (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) 3 2 - - Ön Koşullar - Dersin Dili Türkçe

Detaylı

BORÇLAR HUKUKUNUN GENEL ESASLARI

BORÇLAR HUKUKUNUN GENEL ESASLARI 1 BORÇLAR KANUNU Borçlar kanunumuz ilk olarak 1926 yılında yürürlüğe girmiştir. Borçlar kanunu Türk Medeni Kanunun devamıdır. Yeni Borçlar Kanunu 11.01.2011 tarihinde kabul edilmiş olup, 01.07.2012 tarihinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR GENEL GİRİŞ Common Law Sisteminde Aynen İfa Talebi 5

İÇİNDEKİLER KISALTMALAR GENEL GİRİŞ Common Law Sisteminde Aynen İfa Talebi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR VII XI XVII GENEL GİRİŞ 1 1. Common Law Sisteminde Aynen İfa Talebi 5 I. Giriş 5 II. Tarihi Gelişimi 7 A. Roma Hukukunda Aynen İfa Talebinin Gelişimi 7 B. İngiliz

Detaylı

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu nun Getirdiği Değişiklikler ve Yenilikler

6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu nun Getirdiği Değişiklikler ve Yenilikler Av. Umut YENİOCAK 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu nun Getirdiği Değişiklikler ve Yenilikler Genel Hükümler İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII TEŞEKKÜR... IX İÇİNDEKİLER... XI KAYNAKÇA... XVII KISALTMALAR... XXV GİRİŞ...1

Detaylı

Kiralananın Devri ve Sınırlı Ayni Hakka Konu Olması

Kiralananın Devri ve Sınırlı Ayni Hakka Konu Olması Yrd. Doç. Dr. Seda ÖKTEM ÇEVİK Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Kira Sözleşmesine Etkisi Bakımından Kiralananın Devri ve Sınırlı Ayni Hakka Konu Olması İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII

Detaylı

ÖZEL HUKUKTA ZAMANAŞIMI

ÖZEL HUKUKTA ZAMANAŞIMI Yrd. Doç. Dr. Mehmet ERDEM Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı ÖZEL HUKUKTA ZAMANAŞIMI İçindekiler Önsöz... vii İçindekiler...ix Kısaltmalar...xv Giriş...1 Birinci Bölüm

Detaylı

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKI (TIPKI BASIM) İÇİN ÖNSÖZ...

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI

İçindekiler. Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI İçindekiler Önsöz...... Kısaltmalar... Giriş... 23 Birinci Bölüm MİLLETLERARASI TİCARETTE AKREDİTİFİN ANLAMI VE UYGULAMA ALANI 1. KAVRAM... 27 2. AKREDİTİFİN HUKUKÎ NİTELİĞİ...29 I. Havale Görüşü... 29

Detaylı

BORÇLAR-TİCARET-ŞİRKETLER HUKUKU ÇIKMIŞ SORULAR 02.11.2013

BORÇLAR-TİCARET-ŞİRKETLER HUKUKU ÇIKMIŞ SORULAR 02.11.2013 BORÇLAR-TİCARET-ŞİRKETLER HUKUKU ÇIKMIŞ SORULAR 02.11.2013 91. Aşağıdakilerden hangisi çeki poliçeden ayıran bir özelliktir? A) Emre yazılı çek düzenlenebilmesi B) Çekte üçlü bir ilişkinin mevcut olması

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRK HUKUKU 1

İÇİNDEKİLER TÜRK HUKUKU 1 Erkan KARAARSLAN İÇİNDEKİLER Türk Hukuku TÜRK HUKUKU 1 BİRİNCİ KISIM ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 BİRİNCİ BÖLÜM ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

İçindekiler. Önsöz...7. Kısaltmalar...15. Giriş... 17. Birinci Bölüm TEMEL KAVRAMLAR I. GENEL OLARAK... 19 İL PARA DEĞERİ KAVRAMI...

İçindekiler. Önsöz...7. Kısaltmalar...15. Giriş... 17. Birinci Bölüm TEMEL KAVRAMLAR I. GENEL OLARAK... 19 İL PARA DEĞERİ KAVRAMI... İçindekiler Önsöz...7 Kısaltmalar...15 Giriş... 17 Birinci Bölüm TEMEL KAVRAMLAR I. GENEL OLARAK... 19 İL PARA DEĞERİ KAVRAMI... 19 A. Genel Olarak Para Kavramı...19 1. Paraya İlişkin Genel Ayrımlar...21

Detaylı

GERÇEK OLMAYAN VEKÂLETSİZ İŞ GÖRME VE MENFAAT DEVRİ YAPTIRIMI

GERÇEK OLMAYAN VEKÂLETSİZ İŞ GÖRME VE MENFAAT DEVRİ YAPTIRIMI Yrd. Doç. Dr. ECE BAŞ SÜZEL İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi GERÇEK OLMAYAN VEKÂLETSİZ İŞ GÖRME VE MENFAAT DEVRİ YAPTIRIMI İÇİNDEKİLER SUNUŞ...VII ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMA CETVELİ...

Detaylı

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015 / 2016 ÖĞRETİM YILI BORÇLAR GENEL HUKUKU BÜTÜNLEME İMTİHANI (II. ÖĞRETİM)

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015 / 2016 ÖĞRETİM YILI BORÇLAR GENEL HUKUKU BÜTÜNLEME İMTİHANI (II. ÖĞRETİM) ÖĞRENCİNİN: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2015 / 2016 ÖĞRETİM YILI BORÇLAR GENEL HUKUKU BÜTÜNLEME İMTİHANI (II. ÖĞRETİM) ADI SOYADI:. NO:.. 10.08.2016 TALİMAT: 1) Süre 60 dakikadır. 2) Yanlışlar

Detaylı

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE KEFALET SÖZLEŞMESİNİN ŞEKLİ

6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE KEFALET SÖZLEŞMESİNİN ŞEKLİ Ş. DEREN GÜNDÜZ Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi 6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE KEFALET SÖZLEŞMESİNİN ŞEKLİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...

Detaylı

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ Dr. MÜJGAN TUNÇ YÜCEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii YAZARIN

Detaylı

TEMSİL (Yetkisiz Temsile Kadar)

TEMSİL (Yetkisiz Temsile Kadar) TEMSİL (Yetkisiz Temsile Kadar) Temsil nedir? Bir hukuki işlemi bir kişinin başka bir kişi adına (namına) ve hesabına yapması ve işlemin hukuki sonuçlarının bu kişi üzerine doğmasıdır Bu özelliği nedeniyle

Detaylı

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix GİRİŞ I - KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNUN KONUSU... 1 II - KIYMETLİ EVRAKTA HAK VE SENET KAVRAMLARI... 3 III - KIYMETLİ EVRAKIN MEVZUATIMIZDA

Detaylı

Gülen Sinem TEK Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi. Ulaşım Araçlarının İpoteği

Gülen Sinem TEK Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi. Ulaşım Araçlarının İpoteği Gülen Sinem TEK Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ulaşım Araçlarının İpoteği İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XVII GİRİŞ...1

Detaylı

BIRINCI BOLUM Sadakat Borcu Kavramı

BIRINCI BOLUM Sadakat Borcu Kavramı Giriş, Konunun Takdimi ve Sınırlama 1 BIRINCI BOLUM Sadakat Borcu Kavramı 1 Sadakat Borcunun Kaynağı ve Tarihi Gelişimi 2 I. Medeni Kanun Madde 2 3 1. Kaynaklan 3 A. Borçlar Hukuku 4 B. Eşya Hukuku 5 C.

Detaylı

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKÎ MÜZAKERE TOPLANTILARI. SAMSUN 31 Ekim-03 Kasım 2013

HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKÎ MÜZAKERE TOPLANTILARI. SAMSUN 31 Ekim-03 Kasım 2013 HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU HUKUKÎ MÜZAKERE TOPLANTILARI SAMSUN 31 Ekim-03 Kasım 2013 Grup Adı Grup Konusu Grup Başkanı Grup Sözcüsü : 7. Grup : Eser Sözleşmeleri ve Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri

Detaylı

TAKİP HUKUKU EL KİTABI

TAKİP HUKUKU EL KİTABI İsmail ERCAN Avukatlar ve Hâkimler için TAKİP HUKUKU EL KİTABI İcra Hukuku İflas Hukuku İyi leştiṙme (Konkordato ve Yeniden Yapılandırma) Hukuku Alacaklıları Koruyucu Diğer Önlemler İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna

Detaylı

İçindekiler. Önsöz. İkinci Baskıya Önsöz. Üçüncü Baskıya Önsöz. Kısaltmalar. Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması 29

İçindekiler. Önsöz. İkinci Baskıya Önsöz. Üçüncü Baskıya Önsöz. Kısaltmalar. Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması 29 İçindekiler Önsöz İkinci Baskıya Önsöz Üçüncü Baskıya Önsöz Kısaltmalar 7 9 1 3 2 5 Konunun Takdimi ve Sınırlandırılması 29 Birinci Bölüm MUVAZAA KURUMUNUN ETİMOLOJİSİ, TARİHÇESİ, TANIMI, UNSURLARI, TÜRLERİ

Detaylı

MAKALE 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞ HUKUKUNDA İBRA SÖZLEŞMESİ

MAKALE 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞ HUKUKUNDA İBRA SÖZLEŞMESİ MAKALE 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU VE YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA İŞ HUKUKUNDA İBRA SÖZLEŞMESİ İBRA SÖZLEŞMESİNİN TANIMI İbra, kelimesi kökeni olarak Arapça kökenli olup; Türkçe temize çıkarmak, borçtan

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 1475 S.İşK/41,63 İTİRAZ DEFİİ TAKAS MAHSUP DEFİ

İlgili Kanun / Madde 1475 S.İşK/41,63 İTİRAZ DEFİİ TAKAS MAHSUP DEFİ T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2008/14670 Karar No. 2010/14 Tarihi: 18.01.2010 İlgili Kanun / Madde 1475 S.İşK/41,63 İTİRAZ DEFİİ TAKAS MAHSUP DEFİ ÖZETİ: Dava dayanağı hukuki olay inkar edilmemekle

Detaylı

Av. ERGİN AKÇAY TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE ZAMANAŞIMI

Av. ERGİN AKÇAY TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE ZAMANAŞIMI Av. ERGİN AKÇAY TÜRK BORÇLAR KANUNU NA GÖRE ZAMANAŞIMI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xiii GİRİŞ...1 Birinci Bölüm ZAMANIN GEÇMESİNİN HAKLARA ETKİSİ VE ZAMANAŞIMI KAVRAMI I. ZAMANIN

Detaylı

BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ

BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ Dr. Merve YILMAZ Hâkim 6098 Sayılı Yeni Türk Borçlar Kanunu ile Karşılaştırmalı Olarak BAĞIŞLAMA SÖZLEŞMESİNİN SONA ERMESİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ... vii ÖNSÖZ...ix İÇİNDEKİLER... xiii KISALTMALAR...xix GİRİŞ...1

Detaylı

İÇİNDEKİLER BIRINCI BOLUM KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE TARIHSEL GELIŞIM

İÇİNDEKİLER BIRINCI BOLUM KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE TARIHSEL GELIŞIM İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ KISALTMALAR VII IX GİRİŞ 1 BIRINCI BOLUM KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE TARIHSEL GELIŞIM 1. BORÇ KAVRAMı VE ALACAKLıNıN TEMERRÜDÜNE KONU OLABILECEK BORÇLAR 5 I. BORÇ VE BORÇ İLİŞKİSİ 5 n. BORCUN

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA

Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA Yrd. Doç. Dr. Ali DEMİRBAŞ Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nda ESER SAHİBİNİN MALİ HAKLARINA TECAVÜZ HALİNDE HAK SAHİBİNE SAĞLANAN HUKUKİ KORUMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR...

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SORUMLULUK

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM SORUMLULUK İÇİNDEKİLER GİRİŞ 17 BİRİNCİ BÖLÜM SORUMLULUK I. GENEL OLARAK 19 II. SORUMLULUĞUN KAYNAKLARI 19 1. Sözleşmeden Doğan Sorumluluk 19 2. Haksız Fiilden Doğan Sorumluluk 21 3. Sebepsiz Zenginleşmeden Doğan

Detaylı

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU MÜŞTERİ NO : ADI SOYADI : MADDE 1 TANIMLAR İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu metninde geçen aşağıdaki ibareler karşılarındaki anlamları ifade edecektir.

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU AÇISINDAN YAPIM SÖZLEŞMELERİ-2 (DERS-04 EKİDİR)

BORÇLAR HUKUKU AÇISINDAN YAPIM SÖZLEŞMELERİ-2 (DERS-04 EKİDİR) İNŞAAT PROJELERİNDE SÖZLEŞME VE TALEP YÖNETİMİ INS5807 BORÇLAR HUKUKU AÇISINDAN YAPIM SÖZLEŞMELERİ-2 (DERS-04 EKİDİR) Doç. Dr. Deniz Güney Y. Mimar Vedat Akan 23 Ekim 2015 1 YÜKLENİCİNİN BORÇLARINI YERİNE

Detaylı

100 SORU-100 CEVAP ROMA BORÇLAR HUKUKU

100 SORU-100 CEVAP ROMA BORÇLAR HUKUKU Doç. Dr. PERVİN SOMER Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi 100 SORU-100 CEVAP ROMA BORÇLAR HUKUKU İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER...vii KAYNAKÇA...1 1. Roma Hukukunun İsviçre-Türk Hukukuna

Detaylı

BİRİNCİ KISIM UMUMİ HÜKÜMLER BİRİNCİ BAB BORÇLARIN TEŞEKKÜLÜ BİRİNCİ FASIL AKİDDEN DOĞAN BORÇLAR

BİRİNCİ KISIM UMUMİ HÜKÜMLER BİRİNCİ BAB BORÇLARIN TEŞEKKÜLÜ BİRİNCİ FASIL AKİDDEN DOĞAN BORÇLAR BİRİNCİ KISIM UMUMİ HÜKÜMLER BİRİNCİ BAB BORÇLARIN TEŞEKKÜLÜ BİRİNCİ FASIL AKİDDEN DOĞAN BORÇLAR A. AKDİN tn'tkadi I. İKİ TARAFIN MUVAFAKATİ 1. UMUMİ ŞARTLAR 1 35 SÖZLEŞMENİN MEYDANA GELMESİ 35 10 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür .. A.Ş. Sn..( Müteselsil Kefil) Sn...( Müteselsil Kefil) Bankamız ile.. A.Ş arasındaki kredi ilişkisi çerçevesinde, ekte sizinle yapmayı arzu ettiğimiz Nakit Kredi Taahhütnamesinin bir örneği ve bu Taahhütnamenin

Detaylı

TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU TAŞIT KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Müşteri No :... Adı ve Soyadı :... MADDE 1 AMAÇ İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun un 23.maddesi uyarınca sözleşmenin

Detaylı

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP ÜÇÜNCÜ BASKI (TIPKI BASIM) İÇİN ÖNSÖZ Şubat 2008 de

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ YAZARIN ÖNSÖZÜ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR KAYNAKÇA vii xi xv xxv xxix GİRİŞ 1 Birinci Bölüm KREDİ, KREDİ TEMİNATI OLARAK TAŞINMAZ REHNİ VE İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİN TEMELİ

Detaylı

BELİRSİZ ALACAK DAVASI

BELİRSİZ ALACAK DAVASI Dr. Cemil SİMİL İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl ve İcra İflâs Hukuku ABD BELİRSİZ ALACAK DAVASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR CETVELİ...XXIII

Detaylı

Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:31

Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:31 Staja Baþlama Ticaret Hukuku Çýkmýþ Soru ve Cevap Gönderen : guliz - 12/05/2009 12:31 TÝCARET HUKUKU - 1-Aþaðýdakilerden hangisi Ticaret Sicili Tüzüðüne göre, ticari iþletmenin genel unsurlarýndan biri

Detaylı

hukuku borçlar kpss 2013 ÖSYM tarzında özgün sorular ve açıklamaları

hukuku borçlar kpss 2013 ÖSYM tarzında özgün sorular ve açıklamaları kpss 2013 borçlar hukuku mustafa dinçdemir 098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'na uygun hazırlanmıştır. Akıcı Ayrıntılı Güncel Konu anlatımları Örnekler Yorumlar Uyarılar Pratik bilgiler ÖSYM tarzında özgün

Detaylı

Hazırlayan Mutlu DİNÇ. Gerekçe. Karşılaştırmalı Eski-Yeni Kanun Metni. Karşılaştırma Tablosu. Bilgi Notları ve Mevzuat İşlemeleri

Hazırlayan Mutlu DİNÇ. Gerekçe. Karşılaştırmalı Eski-Yeni Kanun Metni. Karşılaştırma Tablosu. Bilgi Notları ve Mevzuat İşlemeleri TÜRK BORÇLAR KANUNU Bu kitap FSEK md.1/b-c kapsamında İşlenme Eser dir ve tüm yayın hakları Seçkin Yayıncılık San.ve Tic. A.Ş. ye aittir. Kitap içerisinde ve kapağında kullanılan tasarım, logo, marka,

Detaylı

İcra Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı Sınavlarına Hazırlık

İcra Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı Sınavlarına Hazırlık İsmail ERCAN THEMIS İcra Müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı Sınavlarına Hazırlık Cilt III: Yeni Konular İÇİNDEKİLER BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER BİRİNCİ BÖLÜM Genel Bilgiler İKİNCİ BÖLÜM Borç İlişkisinin

Detaylı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı

Dr. Hediye BAHAR SAYIN. Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı Dr. Hediye BAHAR SAYIN Pay Sahibi Haklarının Korunması Kapsamında Anonim Şirket Yönetim Kurulu Kararlarının Butlanı İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR LİSTESİ... XIX Giriş...1 Birinci

Detaylı

Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu

Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu Limited Şirketlerde Yönetim ve Yöneticilerin Sorumluluğu Prof. Dr. H. Ercüment Erdem Erdem & Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi E. Öğretim Üyesi TTK Komisyonu Üyesi 12

Detaylı

KONU: AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN BAYİ YATIRIMLARI NEDENİYLE UĞRADIKLARI ZARARLARA İLİŞKİN SEBEBSİZ ZENGİNLEŞME DAVALARI

KONU: AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN BAYİ YATIRIMLARI NEDENİYLE UĞRADIKLARI ZARARLARA İLİŞKİN SEBEBSİZ ZENGİNLEŞME DAVALARI 20.05.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. DUYURU 2014/3 KONU: AKARYAKIT DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN BAYİ YATIRIMLARI NEDENİYLE UĞRADIKLARI ZARARLARA İLİŞKİN SEBEBSİZ ZENGİNLEŞME DAVALARI

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ADİ VEDİA SÖZLEŞMESİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM ADİ VEDİA SÖZLEŞMESİ İÇİNDEKİLER Sayfa No: ÖNSÖZ 7 İÇİNDEKİLER 9 KISALTMALAR 15 GİRİŞ 17 BİRİNCİ BÖLÜM ADİ VEDİA SÖZLEŞMESİ 1. VEDİA SÖZLEŞMESİNİN TARİHİ GELİŞİMİ 21 I. Roma Hukukunda Vedia 21 II. Eski Hukukumuzda Vedia 23

Detaylı

Y. Doç. Dr. Vural SEVEN. İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı

Y. Doç. Dr. Vural SEVEN. İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı Y. Doç. Dr. Vural SEVEN İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı KIYMETLİ EVRAK 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda en az değişikliğe uğrayan bölüm kıymetli evrak kitabıdır. Kıymetli

Detaylı

1 Tarihimizdeki tek yumuşak anayasa aşağıdakilerden hangisidir? 1961 Cevap Aşağıdakilerden hangisi uyarınca tüm idari

1 Tarihimizdeki tek yumuşak anayasa aşağıdakilerden hangisidir? 1961 Cevap Aşağıdakilerden hangisi uyarınca tüm idari 1 Tarihimizdeki tek yumuşak anayasa aşağıdakilerden hangisidir? 1961 Cevap---1921 1876 1982 1924 2 Aşağıdakilerden hangisi uyarınca tüm idari kararlar yargı denetimine tabidir? Yasa devleti Sosyal devlet

Detaylı

Vergi Hukuku VERGİ BORCUNU SONA ERDİREN NEDENLER. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net

Vergi Hukuku VERGİ BORCUNU SONA ERDİREN NEDENLER. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net Vergi Hukuku VERGİ BORCUNU SONA ERDİREN NEDENLER Vergi Borcunu Sona Erdiren Nedenler Ödeme Zamanaşımı Terkin Mahsup Takas Vergi Hatasının Düzeltilmesi Uzlaşma 2 1. Ödeme Vergi borcunu ortadan kaldıran

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM BANKACILIK MEVZUATI A- GENEL OLARAK BANKACILIK 1 B- BANKALARIN KURULUŞU, FAALİYETİ VE HUKUKİ NİTELİĞİ 3 1. Bankaların kuruluşu 3 2. Bankaların Faaliyeti 4 3. Bankaların Hukuki Niteliği

Detaylı

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.1.. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul 1.2. Ltd. Şti... MADDE 2- TANIMLAMALAR: 2.1. ALICI madde 1.2. adı geçen. yı 2.2. SATICI madde 1.1. de adı geçen. Ltd. Şti. yi 2.3.

Detaylı

1. DARÜŞŞAFAKA Cad. No:14 Maslak-Sarıyer / İstanbul adresinde mukim DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ (bundan böyle kısaca DARÜŞŞAFAKA olarak anılacaktır).

1. DARÜŞŞAFAKA Cad. No:14 Maslak-Sarıyer / İstanbul adresinde mukim DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ (bundan böyle kısaca DARÜŞŞAFAKA olarak anılacaktır). DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ MALTEPE REZİDANS ASANSÖR REVİZYON İŞİ MADDE 1 : TARAFLAR İşbu Sözleşme; 1. DARÜŞŞAFAKA Cad. No:14 Maslak-Sarıyer / İstanbul adresinde mukim DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ (bundan böyle kısaca

Detaylı

Kira Sözleşmesinin Genel Hükümlere Göre Sona Ermesi (TBK m. 327-333)

Kira Sözleşmesinin Genel Hükümlere Göre Sona Ermesi (TBK m. 327-333) Gülşah Sinem AYDIN T.C. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Kira Sözleşmesinin Genel Hükümlere Göre Sona Ermesi (TBK m. 327-333) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... IX İÇİNDEKİLER...

Detaylı

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SORUMLULUĞU

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SORUMLULUĞU A) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ndan doğan sorumluluk Yönetim kurulu üyelerinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ( TTK ) doğan sorumluluğu, hukuki ve cezai sorumluluk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU L I B E R T U S ABDURRAHMAN YILMAZGÖZ. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı TEK KİTAP

BORÇLAR HUKUKU L I B E R T U S ABDURRAHMAN YILMAZGÖZ. Müfettişlik. Uzmanlık. Denetmenlik. Banka Sınavları. Gelir Uzmanlığı TEK KİTAP L I B E R T U S BORÇLAR HUKUKU Konu Anlatımlı Örnekler Yorumlar Uyarılar Pratik Bilgiler Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular ve Açıklamaları KPSS ve kurum sınavları için özgün soru ve konu anlatımından

Detaylı

Alacağın temliki Borçlar Kanunumuzun 162. ve 172. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Alacağın temliki Borçlar Kanunumuzun 162. ve 172. maddeleri arasında düzenlenmiştir. ALACAĞIN TEMLİKİ İşbu bültenimizde alacağın temlikinin geçerlilik şartları, temlike borçlunun onayının gerekip gerekmediği ve müstakbel alacaklarda temlik konuları incelenecektir. Alacağın temliki Borçlar

Detaylı

Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ

Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ Dr. Sezer ÇABRİ Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞMELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR...xxi GİRİŞ...1 I. KONUNUN SUNUMU...1

Detaylı

Altan RENÇBER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk A.B.D. Vergi İcra Hukukunda Ödeme Emri

Altan RENÇBER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk A.B.D. Vergi İcra Hukukunda Ödeme Emri Altan RENÇBER İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk A.B.D. Vergi İcra Hukukunda Ödeme Emri İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR CETVELİ...XXI GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖDEME EMRİNE

Detaylı

Test01-Başlangıç Hükümleri

Test01-Başlangıç Hükümleri Test01-Başlangıç Hükümleri 1. Türk hukuk sisteminde aşağıdaki sorumluluk türlerinden hangisi geçerli değildir? A) Şahsi Sorumluluk B) Şahıs ile Sorumluluk C) Mal ile Sorumluluk D) Tazminat ile Sorumluluk

Detaylı

BORÇLAR HUKUKU SMMM SINAVLARINA YÖNELİK DERS KİTABI. SMMM Dr.Murat DEMET

BORÇLAR HUKUKU SMMM SINAVLARINA YÖNELİK DERS KİTABI. SMMM Dr.Murat DEMET BORÇLAR HUKUKU SMMM SINAVLARINA YÖNELİK DERS KİTABI SMMM Dr.Murat DEMET BORÇLAR HUKUKU BÖLÜM 1 BORÇ İLİŞKİSİ KAVRAMI Borç ilişkisi Borçlar kanunun temel kavramlarından biridir. Çünkü borçlar kanunu Medeni

Detaylı

HAZIRLAYAN: Av. Ümit Hürrem BÜLBÜL ÜMİT HUKUK BÜROSU

HAZIRLAYAN: Av. Ümit Hürrem BÜLBÜL ÜMİT HUKUK BÜROSU HAZIRLAYAN: Av. Ümit Hürrem BÜLBÜL Haksız fiil sorumluluğu Şirketin yönetimi ve temsili ile yetkilendirilen kişinin, şirkete ilişkin görevlerini yerine getirmesi sırasında işlediği haksız fiilden şirket

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM SİCİLE KAYITLI OLMAYAN GEMİLERİN REHNİ İKİNCİ BÖLÜM SİCİLE KAYITLI OLAN GEMİLERİN REHNİ BİRİNCİ KISIM

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM SİCİLE KAYITLI OLMAYAN GEMİLERİN REHNİ İKİNCİ BÖLÜM SİCİLE KAYITLI OLAN GEMİLERİN REHNİ BİRİNCİ KISIM İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ DÖRDÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ ÜÇÜNCÜ BASKIYA ÖNSÖZ VII IX XI İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ '. XIII ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER LİTERATÜR LİSTESİ XV XVII XXVII GİRİŞ BİRİNCİ BÖLÜM SİCİLE KAYITLI

Detaylı

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ

TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU NDA SON VİRAJ Adli Hakimlik Sınavlarına Hazırlıkta Son Tekrar Kitabı İÇİNDEKİLER 3. BASKI İÇİN ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER... XI TİCARİ İŞLETME HUKUKU I. TİCARÎ İŞLETME...1

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 6098 S.TBK/420

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 6098 S.TBK/420 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2011/51524 Karar No. 2014/50 Tarihi: 13.01.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/2 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK. /32 6098 S.TBK/420 İBRANAMENİN GEÇERLİK

Detaylı

Prof. Dr. PERVİN SOMER. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi 100 SORU-100 CEVAP ROMA BORÇLAR HUKUKU

Prof. Dr. PERVİN SOMER. İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi 100 SORU-100 CEVAP ROMA BORÇLAR HUKUKU Prof. Dr. PERVİN SOMER İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi 100 SORU-100 CEVAP ROMA BORÇLAR HUKUKU 30. Sorumluluk nedir? Roma Hukukunda borçlunun sorumluluk esasları nelerdir?...32

Detaylı

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞMESİ

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞMESİ Müşteri Adı Soyadı Müşteri Numarası Vadesiz Hesap No 1. AMAÇ KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞMESİ Tarih :././.. İşbu Kredili Mevduat Hesabı Sözleşmesi ( Sözleşme ) ile Türkiye Garanti Bankası A.Ş. ( Banka

Detaylı

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ

KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ SANKO KREDÝLÝ MENKUL KIYMET ÝÞLEMLERÝ ÇERÇEVE SÖZLEÞMESÝ TARAFLAR Bir tarafta, SANKO MENKUL DEÐERLER A.Þ. (Bundan sonra ARACI KURUM olarak anýlacaktýr.) ile diðer tarafta.... bundan sonra kýsaca MÜÞTERÝ/LER

Detaylı

İçindekiler TİCARİ İŞLETME HUKUKU

İçindekiler TİCARİ İŞLETME HUKUKU İçindekiler TİCARİ İŞLETME HUKUKU İçindekiler... vii Kısaltmalar... xxvii Birinci Bölüm TİCARET HUKUKU HAKKINDA TEMEL BİLGİLER I. TİCARET HUKUKU... 3 1. GENEL OLARAK... 3 2. TİCARET HUKUKUNUN TARİHÇESİ...

Detaylı

GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ

GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ GÜLŞAH VARDAR HAMAMCIOĞLU Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi TÜRK MEDENİ KANUNU NA GÖRE YERLEŞİM YERİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ... vii ÖNSÖZ...ix İÇİNDEKİLER... xiii KISALTMALAR...xxi GİRİŞ...1

Detaylı

Işıl YELKENCİ. Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması. Alıcının Sözleşmeden Dönmesi

Işıl YELKENCİ. Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması. Alıcının Sözleşmeden Dönmesi Işıl YELKENCİ Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) Uyarınca Alıcının Sözleşmeden Dönmesi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI KISALTMALAR...

Detaylı

- Borcun Kaynakları (Sözleşme, Haksız Fiil ve Sebepsiz Zenginleşme)- Sözleşmenin Kuruluşu

- Borcun Kaynakları (Sözleşme, Haksız Fiil ve Sebepsiz Zenginleşme)- Sözleşmenin Kuruluşu GENEL OLARAK SÖZLEŞMELER HUKUKU - Borcun Kaynakları (Sözleşme, Haksız Fiil ve Sebepsiz Zenginleşme)- Sözleşmenin Kuruluşu - Sözleşmelerin Şekli - Genel İşlem Koşulları - Sözleşme Konusu Edimin İfası -

Detaylı

ANLAŞMALI BOŞANMA ÜZERİNE TEORİK VE PRATİK ÇALIŞMALAR. Stj. Av. Mehmet ÖCAL

ANLAŞMALI BOŞANMA ÜZERİNE TEORİK VE PRATİK ÇALIŞMALAR. Stj. Av. Mehmet ÖCAL ANLAŞMALI BOŞANMA ÜZERİNE TEORİK VE PRATİK ÇALIŞMALAR Stj. Av. Mehmet ÖCAL BOŞANMA TANIM TANIM : Eşlerden birinin istemi üzerine, yargıcın bu istemi yerinde görerek, eşler arasındaki evlilik girmiş ilişkisine

Detaylı

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT III. Tamer BOZKURT THEMIS

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT III. Tamer BOZKURT THEMIS Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT III KIYMETLİ EVRAK HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu na göre hazırlanmış, 31.1.2012 tarih ve 6273 sayılı Kanun

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI İİK. nun 277. vd maddelerinde düzenlenmiştir. Her ne kadar İİK. nun 277/1 maddesinde İptal davasından maksat 278, 279 ve 280. maddelerde yazılı tasarrufların butlanına hükmetmektir.

Detaylı

borçlar hukuku kpss tek kitap İdari Hakimlik Sayıştay Gelir Uzmanlığı Kamu İhale Kurumu Kontrolörlük Denetmenlik Uzmanlık

borçlar hukuku kpss tek kitap İdari Hakimlik Sayıştay Gelir Uzmanlığı Kamu İhale Kurumu Kontrolörlük Denetmenlik Uzmanlık kpss 2014 kpss ve kurum sınavları için özgün konular ve özgün sorulardan oluşan tek kitap borçlar hukuku İdari Hakimlik Sayıştay Gelir Uzmanlığı Kamu İhale Kurumu Kontrolörlük Denetmenlik Uzmanlık Mustafa

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM 14-99

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM 14-99 İÇİNDEKİLER Önsöz Yararlanılan Kaynaklar Kısaltmalar GİRİŞ VII XXI XXXI Mİ A Genel Olarak 1-10 B İnceleme Plânı 10-11 BİRİNCİ BÖLÜM 14-99 PATENT LİSANS SÖZLEŞMESİNİN KONUSU SÖZLEŞMENİN HUKUKÎ NİTELİĞİ

Detaylı

İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI Av. Sevinçhan AKPINAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 15.11.2016 sevinchan@eryigithukuk.com İcra kefaleti; icra dosyasının tarafı olmayan üçüncü kişilerce icra dairesi huzurunda

Detaylı

Furkan Güven TAŞTAN. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER DERS NOTLARI

Furkan Güven TAŞTAN. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER DERS NOTLARI Furkan Güven TAŞTAN Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi BORÇLAR HUKUKU GENEL HÜKÜMLER DERS NOTLARI Ankara 2012 Prof. Dr. Vedat Buz un Ortadoğu ve Balkanlar ın en teknik dersi olarak nitelediği

Detaylı

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ

REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ Dr. Murat ŞAHİN Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi REKABET HUKUKUNDA TAZMİNAT TALEPLERİ ABD, AB ve Türk Rekabet Hukuklarında

Detaylı

6552 Sayılı Kanun Kamu Alacaklarının Yapılandırılması. S.M.MALİ MÜŞAVİR GÜNAYDIN TOPÇU Adli Muhasebe ve Hile Uzmanı KGK Bağımsız Denetçi

6552 Sayılı Kanun Kamu Alacaklarının Yapılandırılması. S.M.MALİ MÜŞAVİR GÜNAYDIN TOPÇU Adli Muhasebe ve Hile Uzmanı KGK Bağımsız Denetçi 6552 Sayılı Kanun Kamu Alacaklarının Yapılandırılması S.M.MALİ MÜŞAVİR GÜNAYDIN TOPÇU Adli Muhasebe ve Hile Uzmanı KGK Bağımsız Denetçi Kanun Kapsamındaki Alacaklar 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamındaki

Detaylı

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden

1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden 1- Aşağıda verilenlerden hangisi ticaret şirketlerine uygulanacak mevzuat hükümlerinden A) Şirket sözleşmesi hükümleri B) Ticari örf ve adet hukuku kuralları C) Tamamlayıcı ve yorumlayıcı hükümler D) Emredici

Detaylı

T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ

T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No : 2012/28063 Karar No : 2012/28555 Özet: İşveren kıdem tazminatı borcu bakımından iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte temerrüde düşer. Diğer tazminat ve alacaklar

Detaylı

Av. Ayşegül ÖZKURT BANKACILIK HUKUKUNDA TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILMASI

Av. Ayşegül ÖZKURT BANKACILIK HUKUKUNDA TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILMASI Av. Ayşegül ÖZKURT BANKACILIK HUKUKUNDA TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR... xvii GİRİŞ...1 Birinci Bölüm TÜZEL KİŞİLİK VE TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN

Detaylı

Prof. Dr. Turgut AKINTÜRK Yard. Doç. Dr. Derya ATEŞ KARAMAN BORÇLAR HUKUKU. Genel Hükümler Özel Borç İlişkileri. Yenilenmiş Yirmiüçüncü Baskı.

Prof. Dr. Turgut AKINTÜRK Yard. Doç. Dr. Derya ATEŞ KARAMAN BORÇLAR HUKUKU. Genel Hükümler Özel Borç İlişkileri. Yenilenmiş Yirmiüçüncü Baskı. Prof. Dr. Turgut AKINTÜRK Yard. Doç. Dr. Derya ATEŞ KARAMAN BORÇLAR HUKUKU Genel Hükümler Özel Borç İlişkileri Yenilenmiş Yirmiüçüncü Baskı Beta Yayın No : 3054 Hukuk Dizisi : 1504 21. Baskı - Eylül 2013

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi aşağıdaki Yasayı yapar: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 5 Haziran 2014 tarihli Yetmişüçüncü Birleşiminde Oybirliğiyle kabul olunan Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale

Detaylı

IÇINDEKILER. KıSALTMALAR 19 KAYNAKÇA 23 GİRİŞ

IÇINDEKILER. KıSALTMALAR 19 KAYNAKÇA 23 GİRİŞ IÇINDEKILER KıSALTMALAR 19 KAYNAKÇA 23 GİRİŞ KONU, TERİM, SWAP İŞLEMİNİN TARİHÇESİ, MUKAYESELİ HUKUKTA DÜZENLENİŞ ŞEKLİ, FAYDA VE SAKINCALARI 1. KONUNUN TAKDİMİ VE SINIRLANDIRILMASI 41 I. Konunun Takdimi

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI Tasarrufun iptali davası, borçlunun üçüncü kişilerle yapmış olduğu tasarrufi işlemlerin dava açan alacaklı bakımından geçersizliğinin sağlanmasına yönelik bir hukuk davasıdır.

Detaylı

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi

Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi Yeni Borçlar Yasasında Hizmet Sözleşmesi 04.01.2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Borçlar Yasasına bakacak olursak yeni yasada hizmet

Detaylı