Stimülasyon (Uyarım) Tekniği EKT Elektro Konvulsif Terapi K rtmu Traskraniyal Magnetik Uyarım MCT Magnetik Konvulsif Terapi K DBS Derin Beyin Uyarımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Stimülasyon (Uyarım) Tekniği EKT Elektro Konvulsif Terapi K rtmu Traskraniyal Magnetik Uyarım MCT Magnetik Konvulsif Terapi K DBS Derin Beyin Uyarımı"

Transkript

1 Stimülasyon (Uyarım) Tekniği EKT Elektro Konvulsif Terapi K rtmu Traskraniyal Magnetik Uyarım MCT Magnetik Konvulsif Terapi K DBS Derin Beyin Uyarımı tdcs TENS Transkutanöz Elektriksel Sinir Uyarımı VNS Vagal Sinir Uyarımı EPI fmri Ekoplanar FEAT Fokal Elektriksel Terapi FEAST Fokal Elektriksel Konvulsif K Bölge Kortikal Kortikal Kortikal Subkortikal Kortikal PNS Vagal Subkortikal? Kortikal Kortikal

2 EKT nin Psikiyatrik Tedavilerdeki Yeri Doç. Dr. Ali Bozkurt Ulusal Psikiyatri Kongresi 05 Ekim 2010 İzmir

3 Kursun Temel Hedefi 1.EKT nin etkin ve endikasyonunda kullanımı sağlamak 2. EKT nin endikasyonlarını öğrenmek 3. EKT nin kontrendikasyonlarını öğrenmek 4. Etkin EKT uygulaması için süre, sıklık ve sonlandırıma hakkında bilgi sahibi olmak. 5. Olası yan etkiler hakkında bilgi sahibi olmak.

4 Giriş EKT 1960 ile 1980 yılları arasında artan kullanım olanağı bulmuş, günümüzde en çok depresyon sağaltımında kullanılan, endikasyonunda kullanıldığında etkin ve yüzgüldürücü bir sağaltım seçeneğidir da Cerletti ve Binni insanda elektrik uyarısının emniyetli bir biçimde konvülsiyonlar oluşturulabileceğini bulmuşlardır. Yaklaşık 65 yıldır depresyon, mani ve şizofreni sağaltımında etkin ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

5 Giriş Bilindiği gibi depresif hastaların % u sağaltıma yanıt vermemektedirler. Psikiyatrik hastalıkların sağaltımında farmakolojik yöntemlerin sınırlı olması 1970 lerden sonra EKT ile ilgili metodolojik açıdan iyi yapılandırılmış araştırmaların artmasına ve endikasyonların tanımlanmasına yol açmıştır. En sık yan etkileri olan kognitif ve kardiyak yan etkilerin azaltılabilmesi için araştırmalar artmış optimum sağaltım protokolü belirlenmeye çalışılmış, etki mekanizması konusunda çalışmalar yapılmıştır 14.

6 Giriş Günümüzde ABD de; depresyonun kadınlarda daha sık görülmesi olasılığı ile ilişkili olarak kadınlarda, özel hastanelerde daha sık kullanılması nedeni ile orta ve üst sosyoekonomik gruplarda daha sık kullanılmaktadır. Ülkemizde kullanım sıklığı konusunda epidemiyolojik çalışma mevcut değilidir.

7 UYGULAMA EKT uygulamasında verilen enerji miktarı temel olarak epileptik nöbet oluşturacak kadar olmalıdır. Günümüzde kullanılan modern aletlerin bir çoğu 1 2 msn süre ile puls/sn oranında akım vermektedirler. Çok kısa akım veren aletler (0.5 ms) genelde etkili olmamaktadırlar.

8 UYGULAMA Hastaların epilepsi eşiği arasında 40 kata kadar farklılıklar olabilmektedir. Önerilen doz unipolar EKT de epilepsi eşiğinden 2.5 kat fazla ya da eşit doz, bipolar EKT de orta düzeyde eşik üstü (1.5 kat) dozdur. Akım türü olarak sinüs dalgası yerine kısa darbeli (puls) akımlar 1/3 oranında daha az enerji ile etkili olmaktadır. Günümüzde kullanılan aletlerin birçoğu kısa darbeli (puls) akım kullanmaktadırlar 10.

9 UYGULAMA Sinus dalgalı EKT cihazları Nöronal uyarı eşiği altında da elektrik yükü göndermeleri ya etkileri artırmakta. Kare dalgalı EKT cihazları Önceki cihazlara göre % 50 az enerji uygular 1 2 ms de atım/saniye kısa atş. 0.5 saniyeden kısa ultra kısa atış Elektrik yükü: /1200 mcoulomb

10 Ohm Kanunu V (voltaj) = I (akım) x R (direnç) Voltaj akımın akışına neden olan elektromotor kuvvettir (volt), akım elektronların akış hızıdır (amper) ve direnç akımın nispi geçme yeteneğidir (ohm). Ohm kanunu doğru akım devresi için geçerlidir, fakat EKT cihazları alternatif akımla çalışır. Bu durumda direnç yerine empedans (Z) terimini kullanmak gerekir. Empedans, direncin yanı sıra kapasitans ve indüktansı içerir. Biyolojik dokular demirsiz oldukları için düşük indükleyici özelliklere sahiptirler ve indüktans teriminin çoğunlukla EKT boyunca empedansla çok az ilgili olduğu kabul edilir. Kapasitans (F) şarj depolama yeteneğidir (farad). Nöral doku nispeten düşük kapasitansa sahiptir (10 12 ila F) ve elektrotderi ara yüzeyi (tahmini 0,4 μf) daha çok bu terimin nispi kaynağıdır.

11 Elektrik stimulusu bir kez oluştuğunda akım, doku kompartmanlarının direnci ile ters orantılı olarak dağılır. Üç major komponent vardır: kafa derisi (yaklaşık 200 Q), kafatası (yaklaşık Q) ve beyin dokusu (yaklaşık 200 Q). Akım akışının, en düşük dirence karşı en yüksek olması nedeniyle, akımın % 80 inin kafa derisi boyunca yön değiştirdiği tahmin edilmektedir. Kafatası açık bir şekilde rezistansın en büyük komponentini oluşturur ve örneğin sütürlerin pozisyonu ve genişliği, kafatasının kalınlığı gibi kafatasının anatomisi, beyin dokusuna giren elektrik dozunun kalma oranını büyük ölçüde etkiler. Kafa derisi ve kafatası anatomisindeki farklılıkların, yeterli bir jeneralize nöbetin ya da nöbet eşiğinin oluşması için gereken elektrik dozunun miktarındaki kişiler arası geniş farklılığın temel nedeni olduğu düşünülür. Bu farklılıkların 40 ila 50 kat oranında olduğu gözlenmektedir.

12 UYGULAMA Statik direnç (ohm) ekranın sol köşesinden kontrol edilmelidir. Etkili bir uygulama için statik direncin ohm arasında olması önerilmektedir. Statik direncin 2000 ohm un üzerinde olması EKT için yeterli akımın geçebilmesi için uygun şartların tam olarak sağlanamadığını gösterir.

13 UYGULAMA DOZUN AYARLANMASI Pulse width Frequency, Duration, Current Ortalama değerler; Pulse width= 1.4 milisaniye, Frequency= 40 hertz, Duration= saniye, Current=600 miliamper

14 Brief Pulse Stimulus Parameters Frequency (Hz) Pulse width (ms) Pulse pairs per second Peak current (amperes) Duration (seconds) Charge : pulse width x twice frequency x duration x peak current (in millicoulombus) Energy : charge x peak current x dynamic impedance / 1000 (in Joules)

15 UYGULAMA Nöbet için minimum bir enerji değeri ile başlanarak nöbet oluşuncaya kadar artırılır. Her uygulama eşiği daha fazla yükseltecektir. Bilateral de % 50 şeklinde, unilateralde % 100 şaklinde artışlar yapılarak nöbet eşiği aşılır. Nöbet eşiği aşıldıktan sonra minimal eşik üstü, orta derecede eşik üstü (2 katı), yüksek eşik üstü (3 katı) dozlardan devam edilir Belirli sabit bir doz ile başlanıp devam edilir. Yan etki fazla

16 UYGULAMA EKT öncesi yapılması gereken iyi bir tıbbi öykü alınması, ruhsal muayene, fizik muayene ve sistemlerin muayenesidir. Özellikle nörolojik muayene ve anestezi öncesi tıbbı değerlendirmede yapılması gereken diğer muayeneler yapılmalıdır. Laboratuar olarak, akciğer grafisi, bel ağrısı olan hastalar için bel grafileri, EKG, kan ve idrar tahlilleri yapılmalıdır. Özellikle yaşlı hastalar ve diş bakımı iyi olmayan hastalar için diş hekimliği konsültasyonu, kafa içi yer kaplayan kitle olasılığında BBT ve Beyin MR önerilir.

17 UYGULAMA Nöropsikiyatrik öyküde aşağıdaki alanlar iyi sorgulanmalıdır: Daha önce EKT ve buna bağlı komplikasyon olup olmadığı, Demans öyküsü, Kafa içi basınç artışına ait muayene bulgusu öyküsü, Santral sinir sistemini etkileyecek başka hastalıkların varlığı, Kardiyak açıdan hastanın kardiyak risk faktörlerini değerlendirmelidir.

18 UYGULAMA Hastanın kullandığı diğer ilaçlar değerlendirilmelidir. Kardiyak ilaçlardan lidokain, solunum sistemi ilaçlarından teofilin ve glokom ilaçlarından asetilkolin esterazlar dışındakiler EKT den 1 2 saat önce alınabilir. Teofilin epilepsi süresini artırabilir. Lidokain epilepsi eşiğini düşürür. Diyabetli hastalarda hipoglisemik ajanların sabah alınmamasında yarar vardır.

19 UYGULAMA EKT yapılacak hastaların tüm psikotropları kullanmamalarında yarar vardır. Psikotroplara ayrıntılı olarak değerlendirirsek; Lityum: Postiktal deliryum ve epilepsi olasılığını arttırmaktadır. Benzodiyazepinler: Ortaya çıkacak nöbeti engelleme olasılıkları nedeni ile kullanılmamalarında yarar vardır. Benzodiyazepinler en az 8 saat önce kesilmelidir.

20 UYGULAMA Antidepresanlar: EKT ile birlikte antidepresan kullanımının etkinliği daha hızlı başlattığına ait veri yoktur. Bununla beraber EKT üzerine olumsuz etkilerine ait veri de bulunmamaktadır. Bupropiyonun geç başlayan epilepsi potansiyeli nedeni ile kullanılmaması önerilir. Antipsikotikler: Klozapin geç başlangıçlı epilepsi nedeni olabilir. Bunun dışında mutlaka antipsikotik kullanılması gerekiyorsa ortaya çıkabilecek hipotansiyon nedeni ile yüksek potanslı antipsikotiklerin kullanımı tercih edilmelidir.

21 Uygulama Herşeyden önce EKT olacak olan kişilerin ve ailelerinin uygulama konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Bunu yaparken hekimin endikasyonları, yarar ve zararları ile alternatif seçenekler konusunda ayrıntılı bilgi vermesi gerekmektedir. Bilgilendirilmiş olur formu düzenlemek ve bu formda hastalığı, bu hastalığın sağaltım almadan gidişi ve hiç bir sağaltım almama durumunda ortaya çıkabilecekleri açıklamak önemlidir. Şüphesiz ki kendi kendine karar verme yetisi olmayan hastalarda izinsiz uygulama seçeneği de düşünülmelidir. EKT daha çok sabahları uygulanmaktadır. Uygulamadan 6 8 saat önce hastanın yeme içmeyi kesmiş olması gerekir. EKT odasında acil müdahale için gerekli tüm malzeme ve hazırlıklar olmalıdır.

22 Uygulama Premedikasyon: EKT önce herhangi bir ilaç verilmemesi gereğini belirtmiştik. Damar yolunun açılması ve %100 oksijen bulundurulması gerekir. Uygulamaya başladıktan sonra 5 litre/dk hızında oksijen hastanın apne dönemi sonuna kadar verilir. EKT öncesi oral ve respiratuar sekresyonu azaltmak için antilolinerjik ilaçlar verilmelidir. Bu aynı zamanda bradikardi ve asistolü de engeller. En sık kullanılanlar atropin ( mg) ve glycopyrolat ( mg) tır. Ancak birçok merkezde bu uygulamadan vazgeçilmiştir.

23 Uygulama Anestezi: En uygun kullanılacak anestezik maddeler kısa etkili barbituratlardır. En sık kullanılan maddeler methohexital ( mg/kg IV), thiopental ( mg/kg IV), etomidate ( mg/kg IV), alfentanil ( µg/kg IV), ketamine ( mg/kg IV), propofol ( mg/kg IV) ve midazolam ( mg/kg IV) dır.

24 UYGULAMADA ANESTEZİ Metoheksital Tiyopental Süreyi kısaltır Aritmi Propofol Güçlü antikonvülzan Süreyi kısaltır Yan etki az Etomidat Nöbet eşiğini artırmaz (yaşlılarda) Ketamin Nöbet eşiğini artırmaz Nöbet sonrası psikotik bulgular

25 UYGULAMADA ANESTEZİ Ameliyat hazırlığı şeklinde hazırlığa başlanır lardan itibaren kas gevşeticiler Kürar Mivakuryum Süksinil kolin Nöbetin görülmesini zorlaştırır İdeal anestezik Düşük antikonvulsan etki Eşik ve süre Hızlı indüksiyon ve hızlı ayılma

26 An ideal agent: rapid unconsciousness, painless on injection, no hemodynamic effects, no anticonvulsant properties, rapid recovery, and inexpensive (APA1990, 2001; Folk et al, 2000) Brevital Sodium : mg/kg thiopental: 2 4 mg/kg ketamine: mg/kg propofol: mg/kg etomidate: mg/kg

27 ADJUNCTIVE AGENTS Caffeine gm IV Flumazenil: mg IV (benzodiazepine Benzodiazepine: Valium 5 10 mg IV (status epilepticus) Anticholinergics: atropine mg IV or glycopyrrolate mg IV Beta blockers: Labetalol and Esmolol Nitroglycerine antagonist) Antihypertensives: Labetalol, Trimethaphan, Nicardipine

28 UYGULAMA ELEKTROT KULLANIMI Bilateral Temporal bölge üstünden Ağır ve hızlı yanıt istendiğinde Unilateral Etkinlik düşük Yan etki az

29 Uygulama Kas Gevşeticiler: Anestezi etkisi başlar başlamaz kırık riskini ve epileptik nöbetin motor hareketinden kaynaklanacak diğer etkileri azaltmak için kas gevşetici verilmelidir. Bu işlem için en uygun olan süksinilkolin ( mg/kg IV) dir. Plazma kolinesterazı olmayan hastalarda alternatif mivacurium ( mg/kg IV) ve atracurium ( mg/kg IV) dur.

30 Uygulama Uygulama öncesi hastanın miksiyon ve defekasyon ihtiyacını gidermesi sağlanır. Hastanın ağzı ve dişleri kontrol edilir. Kişinin ağzı burnu iyice temizlenir. Takma dişi varsa çıkarılır. Kolye, zincir, saat, boyunbağı gibi malzemelerden arındırılır. Hasta uygulama yapılacak yatak üzerine sırtüstü uzanır. Eğer uygulama anestezi verilmeden yapılacaksa bel kısmında lomber bölgeye uygun ince bir yastık yerleştirilir. Hastanın ayaklarında ayakkabı varsa çıkarılır. Ellerini serbestçe karnının üstünde tutan hastaya yardımcı presonelden biri bacakları üzerinde fazla sıkı olmamak üzere tesbit eder. Bir kişi de omuzları ve ellerin hareketlerini kontrol etmek üzere yumuşakca tutar. Hastanın şakak bölgelerine iletkenliği sağlamak için iletken jel sürülür. Hastanın ağzına önceden hazırlanmış gazlı tampon konur ve ısırması söylenir.

31 Uygulama Bilateral ve unilateral uygulama tercih edilebilir. Bilateral uygulamada daha hızlı terapötik bir yanıt alınırken unipolar uygulama daha az kognitif yan etkiye neden olmaktadır. Bununla beraber 2 ay sonunda iki uygulama açısından fark bulunmamıştır. Elektrodlar bilateral uygulamada frontotemporal bölgeye kulağın tragusundan gözlerin external kantusuna çizilen çizgiden yaklaşık 2.5 cm yukarıya yerleştirilir. Unilateral uygulamada tek taraflı olarak, nondominant lobda elektrodlardan biri frontotemporal bölgeye diğeri ise pariyetal bölgenin ortasına yerleştirilir.

32 Erkeklerde kadınlara göre ve yaşlılarda gençlere göre epilepsi eşiği daha yüksek olarak bulunmuştur. Yaş, cinsiyet, etnik özellik ve elektrod yerleşim şekli dozu etkilemektedir. Bununla beraber bu konuda veri yeterli değildir ve doz seçimine etkisinin çok az olduğu düşünülmektedir. Eşik değerinin belirlenmesi için elimizde kolay bir yöntem yoktur. En sık uygulanan yöntem olası eşik altı bir dozla başlamak ve sonra gittikçe arttırmaktır. EKT uygulayıcılarından bunu yapan kişi sayısı çok azdır.

33 Ülkemizde uygulamada sıklıkla bilinen dozlar kullanılmaktadır. Burada özellikle EKT uygulamasında hiç tecrübesi olmayan kişilere uygulanacak dozlar konusunda birkaç örnek verilecektir. EKT cihazlarında sıklıkla şu parametreler mevcuttur. Vuru genişliği (msn), frekans (Hz), uygulama süresi (sn), akım (ma) ve direnç (ohm) dur. Verdiğimiz enerji miktarı J (joule) olarak belirtilmektedir. Önerilen enerji 5.0 ile 7.5 joule arasındadır. Bununla beraber daha önce söylendiği gibi eşik düzeyi kişiden kişiye değişmektedir. Kardioversiyon sırasında defibrilatör ile verilen dozun 300 J olduğu düşünülürse aslında ne kadar düşük doz kullanıldığı daha kolay anlaşılabilecektir.

34 Vurugenişliği msn Frekans Hz Süre sn Akım ma Direnç ohm Enerji J

35 Nöbet Stimulus sonrası tonik, tonik klonik ve apne nöbetleri ortaya çıkmaktadır. Anestezi sırasında bu dönemleri gözleyebilmek için kollardan birine tansiyon aleti yerleştirilmesi ve kas gevşetici enjeksiyonundan önce şişirilmesi gerekir. Bu sayede epileptik dönemler izlenebilir. Nöbetler 30sn 3dk arasında olmalıdır. Bir nöbetin etkin olabilmesi için minimum sn sürmesi gerekir. Nöbet oluşmadığı durumlarda sn içinde yeniden uygulama denenebilir. Uygulayıcının hastanın nöbet geçirdiğinden emin olması gerekmektedir. Bununla beraber 3 dk yı geçen nöbetler mutlaka sonlandırılmalıdır. Hastalar genelde uygulamadan dakika sonra uyanık hale gelmekte ve oryantasyonları tam olmaktadır.

36 Tonic phase of seizure Clonic phase of seizure Postictal Suppression

37 ELEKTROKONVULSİF TEDAVİYE KARAR ve DEĞERLENDİRME Tıbbi ve psikiyatrik öykü ile muayene Ek tıbbi tablolar Biyokimya ve görüntüleme tetkikleri Anestezi ve uzman konsültasyonları Hasta ve ailenin bilgilendirilmesi

38 Hasta ve ailenin bilgilendirilmesi GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMSİSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ ONAM FORMU [1] Elektrokonvulsif tedavi (EKT), yani elektroşok tedavisi 1938 yılından itibaren kullanılmaktadır. Bugün uygulanan tedaviler arasında en eski geçmişe sahip, etkinliği kanıtlanmış ve henüz yeri tam olarak doldurulamamış bir tedavi yöntemidir jul elektrik enerjisi kafatasına (şakaklara) verilerek hastaya epileptik (sara) nöbet geçirtme esasına dayanmakta ve 5 ila10 seans uygulanmaktadır. Hasta uygulama sırasında herhangi bir acı hissetmemekte, geçirdiği nöbeti hatırlamamaktadır. EKT anestezili olduğu kadar anestezi yapılmadan da uygulanabilmektedir. Kliniğimizde hem yalın (anestezi olmadan) hem de anestezili (anestezi uzmanı eşliğinde) uygulama yapılmaktadır. Yalın uygulama psikiyatri uzmanı, anestezili uygulama ise anestezi uzmanı gözetiminde ki ekipler tarafından yapılmaktadır. Hasta tedavi öncesi ayrıntılı şekilde muayene edilmekte, gerekli tetkikler yapılmakta, iç hastalıkları ve nöroloji uzmanlarınca değerlendirilmektedir.

39 Hasta ve ailenin bilgilendirilmesi GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMSİSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI Elektroşok tedavisindeki ölüm oranı 10 binde 1 dir. Bu oran başka nedenlerle olan ölüm risklerine göre oldukça düşüktür. Tedavi sonrasında hastalarda geçici unutkanlık, kas ve eklem ağrıları, baş ağrıları olabilmektedir. Ancak, bunlar kalıcı bir etki bırakmadan kısa sürede kaybolmaktadır. Beyin hasarı meydana gelmemektedir. Uygulama sırasında kırık ve çıkıklar olmaması için gerekli tedbirler alınmaktadır. Hastanıza nedenlerinden dolayı EKT uygulanacaktır. Anestezili / Anestezisiz / Her 2 türlü EKT uygulanmasını kabul ediyorum (onay veren kendi el yazısı ile yazacak) Hastanın Yakınının Adı soyadı : : Adı soyadı Doğ. Yeri yılı : : Yaşı Statüsü : : Yakınlık derecesi İmzası : Tarih/saat : Yatıran hekimin adı, soyadı, imzası ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ ONAM FORMU [1]

40 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMiSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ UYGULAMA TALİMATI ] 1. Elektrokonvulsif tedavi (EKT) uygulama endikasyonu psikiyatri uzmanı tarafından konur ve yalın EKT de psikiyatri uzmanı, anestezili EKT de psikiyatri ve anesteziyoloji uzmanı nezaretinde yapılır. 2. EKT uygulaması öncesinde hastanın yaşı, genel tıbbi durumu ve özgeçmiş bilgilerine uygun olası kontraendikasyonlar açısından fizik muayenesi ilgili uzman tarafından yapılacak ve bulgular tıbbi dosyasına kaydedilecektir. Gerekli görülen alanlarda diğer kliniklerden konsültasyon istenecektir. Anestezili EKT uygulaması öncesinde ise Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD nın muayenesi ve gerekli gördüğü tetkikler ile konsültasyonlar da ayrıca tamamlanacaktır.

41 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMiSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ UYGULAMA TALİMATI ] 3. Uygulama öncesi hasta ve yakınları bilgilendirilecek ve yazılı izinleri alınacaktır. Yakınları hazır bulunmayan, ruhsal durumu gerçeği değerlendirmeye ve kendi hakkında karar vermeye elverişli olmayan hastalarda bu durum uzman tarafından yazılı olarak dosyasında belirtilecektir. Her durum için hazırlanmış olur formları kullanılacaktır. Anestezili EKT uygulaması için Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD nın kendi olur formunun bir nüshası hastaya veya ailesine verilecek bir nüshası hasta dosyasının EK i olarak saklanacak, diğer nüshası ise anılan AD da korunacaktır. 4. Uygulama öncesi hastanın en az 3 saat önceden bir şey yiyip içmemesi sağlanacaktır. Hastanın yalın EKT uygulama öncesi en az 3 saat önceden ve anestezili EKT uygulaması öncesi en az 12 saat önceden bir şey yiyip içmemesi sağlanacaktır.

42 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMiSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ UYGULAMA TALİMATI ] 5. EKT uygulaması öncesi psikiyatri laboratuvar hizmetleri arasında yer alan EKT uygulama hizmeti her defasında GATABS üzerinde hastanın hekimi tarafından istenecektir. Anestezili EKT uygulaması için Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD dan konsültasyon isteği de GATABS üzerinde mutlaka yapılacaktır. (Bu isteklerin yapılmış olması uygulama sonrası sonuç değerlerin girilebilmesi için gereklidir) 6. Hasta EKT uygulama odasına cihazla ilgili tüm test ve ayarlamalar tamamlandıktan sonra alınacak, uygulama öncesi içeride gereksiz bekletilmeyecektir.

43 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMiSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ UYGULAMA TALİMATI ] 7. EKT öncesi aspiratör, oksijen tüpü, ambu, (temin edilebildiği takdirde solunum cihazı, defibrilatör) ve diğer tıbbi malzemenin tam ve çalışır durumda olup olmadığı kontrol edilecektir. 8. Anestezili EKT uygulamasında hasta odaya alınıp masaya yatırıldıktan sonra anesteziyoloji uzmanının hazırlıklarının ardından kas gevşetici ilaç uygulanmadan önce hastanın serbest olan koluna biseps brakiyalis üzerinde tansiyon aleti manşonu takılarak 300 mmhg basıncına kadar şişirilecek ve bu eylemden sonra kas gevşetici uygulanacaktır (EKT uygulaması bitene kadar basıncın bu düzeyde kalması sağlanacaktır). Bu uygulamanın amacı manşonun altında kalan önkolda EKT uygulaması ile oluşacak tonik ve klonik kasılmaları görerek uygulamanın etkinliğini belirlemektir. Seyyar EEG cihazı temin edildiğinde bu uygulamaya gerek kalmayacaktır.

44 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMiSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ UYGULAMA TALİMATI ] 9. Uygulama öncesi elektrotların bağlanacağı yerler asetonla temizlenecek ve elektrot pastası sürülecektir. 10. EKT uygulamasında hastanın yaşı, cinsiyeti ve genel tıbbi durumuna uygun, uzman tarafından belirlenen değerlerde elektrik akımı verilecektir. 11. Uygulama ve sonrasına ait değerler hastanın dosyasına (bilgi işlem ortamı faaliyete geçtiğinde hastane bilgi sistemi içerisinde yer alan EKT uygulama sonuç formuna) kaydedilecektir.

45 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMiSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ UYGULAMA TALİMATI ] 12. Uygulama sırasında akımın nöbet oluşturmaması (infra olması) halinde nezaret eden uzmanın direktifleri doğrultusunda uygulama tekrarlanabilecektir. 13. Uygulama sırasında tedavi ekibine yardımcı olması ve hasta emniyeti için yeterli yardımcı personel bulundurulacaktır. 14. Uygulama sonrası hasta solunum düzeni sağlanıp, bilinci açılana kadar (anestezili uygulamada anestezi uzmanının gerekli gördüğü süre) EKT uygulama odasında ya da Reanimasyon odasında tutulacaktır.

46 GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMiSİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM HASTANESİ RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI ELEKTROKONVULSİF TEDAVİ UYGULAMA TALİMATI ] 15. EKT sonrası hasta, salonuna sağlık personeli nezaretinde götürülecek ve salon hemşiresine teslim edilecektir. 16. EKT uygulamasının bilimsel metotlar ve mevcut talimatlar çerçevesinde yürütülmesinden müdavim uzman hekim sorumludur. 17. EKT odasının temiz, bakımlı, malzemenin tam ve mevcut, donanımın kullanılır vaziyette bulundurulmasından B salonu kıdemli hemşiresi, denetiminden B salonu yardımcı doçenti sorumludur.

47 Elektrokonvulsif Terapinin Endikasyonları Major tanısal endikasyonlar Major depresyon, unipolar ve bipolar Özellikle, psikotik depresyon Mani, mikst epizodlar dahil Akut alevlenmeli şizofreni Özellikle katatonik tip Şizoaffektif bozukluk

48 Elektrokonvulsif Terapinin Endikasyonları Diğer tanısal endikasyonlar Parkinson hastalığı Nöroleptik malign sendrom Kontrol edilemeyen nöbet bozukluğu

49 Elektrokonvulsif Terapinin Klinik endikasyonlar Primer kullanım Endikasyonları Hızlı kesin cevap gereken tıbbi ve psikiyatrik alanlar Alternatif tedavilerin riskinin yararından fazla olması Geçmişte psikotroplardan kötü cevap alma ya da EKT den iyi cevap alma öyküsü Hasta tercihi

50 Elektrokonvulsif Terapinin Sekonder kullanım Endikasyonları Şimdiki epizodunda farmakoterapiye cevabında başarısızlık Şimdiki epizodunda farmakoterapiyi tolere edememe Hastanın durumunu belirlemenin hızlı kesin cevap gerektirmesi

51 Depresyonda 6 12 seans (20 seans) Manik epizot: 8 20 seans Şizofreni: 15 ve daha fazla Katatoni ve deliryumda 1 4 seans Tedavide maksimum yarar alındığı düşünülene kadar devam edilir. Etkin olmadığı için bırakılacaksa bilateral yüksek yoğunluk denenmelidir.

52 Uygulama Sıklığı ve Sayısı Depresyonda EKT ye yanıt antidepresanlara benzerlik göstermektedir. İlk 2 EKT den sonra bir gelişme olsa da tam yanıt genelde 3 4 haftada ortaya çıkar. Uygulamanın haftada 2 kez ve genelde en az 1 gün arayla yapılmasının daha sık uygulamalardan farklı olmadığı gösterilmiştir. Bununla beraber yaşamı tehdit eden durumu olan bireylerde EKT nin daha sık uygulanmasının daha hızlı akut etki oluşturabilme olasılığı gözardı edilmemelidir. Depresyonda sağaltımın 6 12 uygulama olarak yapılması uygundur. Bununla beraber sayı 20 ye kadar çıkılabilir. Maksimum yanıt alındıktan sonra sağaltıma devam edilmemesi önerilmektedir. Çünkü EKT uygulamasına devam etmek hem yanıtta artışa neden olmamakta hem de olası yan etkiyi arttırmaktadır.

53 İdame sağaltımı EKT düzelmeyi sağlar ama depreşmeyi engellemez bu nedenle idame sağaltımının yararlı olduğu bildirilmektedir. İdame genelde haftada, 15 günde ve ayda bir olarak önerilmektedir. Bu konuyla ilgili çalışmalar sınırlıdır. İdame sağaltımı ilk EKT yanıtından sonra hızlı depreşme, yaşamı tehdit eden belirtilerin varlığı, psikotik belirtiler ve ilaç alamayacak durumdaki hastalarda önerilmektedir.

54 TMU nun Psikiyatrik Tedavilerdeki Yeri Doç. Dr. Ali Bozkurt Ulusal Psikiyatri Kongresi 05 Ekim 2010 İzmir

55 Tanım Transkranial magnetik uyarım (TMU) invaziv olmayan, beynin eksitabilitesini değiştirebilen bir tedavi yöntemidir Magnetik alan yaratır Coğunlukla elde tutulan bir bobin kullanır Psikiyatride özellikle major depresyonda kullanılmakta, yanısıra

56

57 Magnetik Alan Bobin (Coil) Oluşan Ak m

58

59

60

61

62 Tarihçe Farady 1831 de magnetik alanın iletkende akım oluşturduğunu bulmuştur Fransız bilim adamı d Arsonval 1896 da ilk kez insanda TMU kullanmıştır Kolin, 1959 da kurbağada siyatik sinirin magnetik akımla uyarılabilirliğini göstermiştir

63 Tarihçe Barker ve ark. SSS nin uyarılması ile kasta yanıt alınmasını göstermişlerdir Bu sayede motor ileti zamanını hesaplarken kullanılan elektrik uyarımı yerini noninvaziv manyetik uyarı almıştır (MS, ALS, servikal miyelopati vb) Sonrasında 1987, Bickford ve nöropsikiyatride kullanmaya başlamışlardır

64 Etki Mekanizması Beyinde kortikal alanlara uyaran vermek gerekir Bunun için; Uyarıcı Bobin gerekmektedir.

65 Etki Mekanizması Magnetik alan kafatasının hemen altında dokulara ulaşır ve burada depolarizasyona neden olur Bu sayede Tek Tekrarlayan uyarılar verilebilir Sıklık ayarlanarak uyarım değiştirilebilir

66 Hücre Seviyesinde Etkisi Farelerde tek uyaran, beyinde farklı bölgelerde c fos ve c jun görünümlerine yol açmaktadır (Ji ve ark, 98; Doi ve ark, 2001; Hausmann ve ark, 2001) Bu bölgeler özellikle sirkadiyen ritmi kontrol eden retina, talamusun paraventriküler çekirdeği, SCN ve hipofizdir Hipokampus, Striatum ve nukleus akkumbensde dopamin artmakta, ayrıca nukleus akumnesteki dopamin artışı sonrası ekstraselüler glutamat artışı da olmaktadır..

67 Hücre Seviyesinde Etkisi Raklopiridin C11 işaretlenmesi ile yapılan bir PET çalışmasında sol dorsolateral prefrontal kortekse (DLPFC) rtmu uygulaması sonrası, sol dorsal kaudat nukleusda dopamin reseptörlerine raklopirid bağlanmasında, azalma belirlenmiştir. Bu dopamin salınımının arttığının göstergesidir (Artan dopaminin reseptöre bağlanması sonucu raklopirid daha az bağlanmaktadır) (Straffellea ve ark, 2001).

68 Hücre Seviyesinde Etkisi Bazı çalışmalarda nöroendokrin sistem ile ilişkisi olduğu da gösterilmiştir ancak bu anlamlı düzeyde değildir (kortizol, prolaktin, TSH) Major depresif hastalarda yapılan bir çalışmada prefrontal korteks, cingulat gyrus, sol amigdala, bilateral insula, bazal gangliyonlar, hipokampus, parahipokampus, talamus ve serebellumda lokal kan akımında artış belirlenmiştir (Speer ve ark, 2000)

69 fmri ile TMU nin Sinaps Sonrası Etkileri olduğu gösterilmiştir Sol Prefrontal 1 Hz TMU nin Limbik alanlarda ikincil yanıtlar oluşturduğu görülmektedir Sol Dorsolateral Prefrontal Sağ orbitofrontal korteks Insula Hipokampus Bilateral Talamus R TMU/fMRI p<0.001, n=14 depresif hastalar TMU Li X, ve ark. Biol Psychiatry. 2004;55:

70 Hücre Seviyesinde Etkisi Bütün bu veriler ışığında TMU nin henüz belirlenemeyen karışık etkileri olduğu, farklı seviyelerde akut ve kronik etkiler oluşabildiği, bunların beyin hücrelerinde gen ifadesinde (expression) değişiklikten duygulanım ve davranışlara kadar olan geniş bir spektrumda yer aldığı söylenebilir.

71 Klinik Etkileri rtmu in depresyonda kullanımı ile ilgili çalışmalar Nemeroff, 1996 ve Nestler, 1998 ile başlamaktadır Çalışmalarda çoğunlukla DLPFC uyarılmıştır Konu ile ilgili 35 den fazla çalışmaya 1200 den fazla denek katılmıştır. Konu ile ilgili çeşitli meta analizler vardır: Mc Namara ve ark, 2001; Burt ve ark, 2002; Holtzheimer ve ark, 2001; Martin ve ark, 2002; Gershon ve ark, 2003; Padberg ve ark, 2003; Coutier, 2005; Herrmann ve Ebmeier, 2006.

72 Klinik Etkileri Meta analizler sonuç olarak: rtmu nin etkisinin sahte (sham), uyarıdan fazla olduğunu, ancak bu etkinin hafif ile orta seviyede olduğunu belirtmektedirler.

73 Klinik Etkileri Bazı çalışmalar motor uyarımın %110 fazlası konvülsif olmayan rtmu in ECT kadar etkili olduğunu göstermektedir.

74 Klinik Etkileri Martin ve ark meta analizlerinde 85 çalışma taramışlar bunlardan 48 ini çalışmaya almamışlar, kalan 37 tanesini şu şekilde sınıflandırmışlardır: 17 kontrol grubu olmayan çalışma 7 sonuçları başka yazılarda da kullanılan çalışma 7 sağlıklı gönüllü çalışması 6 diğer (1 tanımlayıcı, 2 depresyon dışında, 2 uyku deprivasyonu sonrası, 1 randomizasyon belli değil

75 Klinik Etkileri Sonuçlar: Meta analiz sonucunda 14 randomize, kontrollü çalışmayı değerlendirmişlerdir. Hamilton Depresyon Ölçeği, 217 denek (119 tedavi, 98 kontrol) = Fark var Beck deprayon Ölçeği, 145 denek (81 tedavi, 64 kontrol) = Fark yok

76 Meta Analiz Martin ve ark Martin JL, Barbanoj MJ, Schlaepfer TE, Thompson E, Perez V, Kulisevsky Repetitive transcranial magnetic stimulation for the treatment of depression. Systematic review and meta analysis. JBr J Psychiatry Jun;182: r TMU ile sham karşılaştırma çalışmaları analize dahil edilmiştir Sadece 14 çalışma alınmıştır Hamilton depresyon ölçeğinde 2 haftada rtmu lehine sonuçlar bulunmuş ancak bu sonuç takip döneminde ve Beck ile bulunmamıştır

77 Meta Analiz Gershon ve ark Gershon AA, Dannon PN, Grunhaus L. Am J Psychiatry May;160(5): Transcranial magnetic stimulation in the treatment of depression. Sol frontal kortekse yüksek frekanslı, tekrarlayıcı TMU uygulamasının antidepresan etkinliği olduğu Psikoz olmaması, genç yaş, bazı beyin bölgeleri gibi faktörlerin tedaviye yanıtta belirleyici olduğu Yoğunluk, süre gibi faktörlerin tedaviye yanıtta belirleyici olabileceği, ancak bu konuda çalışmalara ihtiyaç olduğu TMU olası bir antidepresan tedavi yöntemi olabileceği, ancak hangi hastaların yarar gördüğünün geniş kapsamlı çalışmalarala belirlenmesine ihtiyaç olduğu

78 Meta Analiz Padberg ve ark Padberg F, Moller HJ. Repetitive transcranial magnetic stimulation : does it have potential in the treatment of depression? CNS Drugs. 2003;17(6): Örneklem sayısı küçük olmakla beraber birçok sham kontrollü çalışma TMU nin antidepresan etkinliğine işaret etmektedir. Bununla birlikte etkinlik hafif ve orta düzeydedeir. Ancak seçilen popülasyon çoğunlukla tedaviye dirençli depresyondur. TMU antidepresana yanıt vermeyen hastalarda EKT veya VNS gibi invaziv yöntemlerden önce kullanılabilecek alternatif bir yöntem olabilir.

79 Couturier JL. Meta Analiz Couturier Efficacy of rapid rate repetitive transcranial magnetic stimulation in the treatment of depression: a systematic review and meta analysis. J Psychiatry Neurosci Mar;30(2): Temmuz 2003 arasında 87 randomize kontrollü çalışma incelenmiştir. Bunlardan 19 tanesi incelemeye alınmıştır. 6 tanesi daha spesifik kriterlere sahiptir ve rtmu stimülator kullanmışlardır. HAM D 21 i kullanmışlardır. İki tanesi belirgin iyileşme tanımlamaktadır. Klinik olarak iyi yapılandırılmış çalışmalara ihtiyaç vardır.

80 Meta Analiz Herrmann ve Ebmeier Couturier JL. Factors modifying the efficacy o transcranial magnetic stimulation in the treatment od depression J Clinical Psychiatry , çalışma 877 hasta rtmu sonrası depresyon skorlarında ortalama azalma %33,6 iken taklit uyaranda bu % 17,4 olarak bulunmuştur. Çalışmalar bariz metodoloji farkı içerdiğinden hangi uygulama tarzının diğerine üstün olduğunu söylemek zordur!

81 Repetatif Sol Prefrontal TMU nin 2 Haftada Akut Depresyonda Etkisi George, 1997 Garcia Toro, 2001a Berman, 2000 Avery, 1999 George, 2000 Genel Ortalama Padberg, 1999 Kimbrell, 1999 Manes, 2001 Eschweiler, 2000 Garcia Toro, 2001b -1,0 0,0 1,0 2,0 3,0 Hedge s d (95% Confidence Interval, CI) Çift kör çalışmalar. Etki düzeyi: Kozel F, ve ark. J Psychiatr Pract. 2002;8: Mark Georg un Dünya Biyolojik Psikiyatri Kongresindeki konuşmasından alınmıştır

82 rtmu nin klinik kullanımı ile ilgili konular Uyarım yeri: DLPFC, frontal, parietooksipital? Sağ veya sol? (Çalışmalarda genelde sol DLPFC) Yoğunluk Motor uyarımın yüzde kaçı? (80 120?) Frekans? Düşük (1 Hz altı) Yüksek (1 Hz üstü) Tedavi süresi 10 seans (en sık), ? Toplam uyarım? , Hangi hasta grubu Genç/yaşlı? Hangi tip hastalar Psikotik, psikotik olmayan? Depresyon Spektrumunda Kullanımı Bir antidepresanla birlikte başlamak tek başına antidepresana göre üstün olabilir mi?

83 Süre, Verilen Uyarının Yoğunluğu ve Sayısı ile Etkinlik Artmaktadır *p<0.01. p<0.05. TM S'y e Yan ıt V eren H as tal arın Yü zd es i (n=70) * >10 (n=69) Süre (Gün) (n=90) (n=49) Yoğunluk (Motor Yanıt % si) Gershon AA, et al. Am J Psychiatry. 2003;160: Mark Georg un Dünya Biyolojik Psikiyatri Kongresindeki konuşmasından alınmıştır (n=35) (n=84) Günde Verilen Uyaran Sayısı

84 Nereyi Uyarmalı? Devam eden NIMH çalışmasında MR görüntüleri de alınmaktadır. M. George, Medical University of South Carolina nin izni ile.

85 TMU Yerleştirilmesi TMU yi bir görüntüleme aracı içine; Bireysel yapısal anatomik özelliklere Bireysel fonksiyonal anatomik özelliklere Brodman alanları gibi çeşitli haritalara göre yerleştirmek mümkün olabilir

86 TMU den hagi depresif hastalar yarar görmektedir? Eldeki veriler ışığında; Hasta genç ise, somatik belirtiler ve anksiyete varsa, kısa süreli bir atak ise, uyku sorunları eşlik ediyorsa olumlu; Hasta yaşlı ise, prefrontal atrofi, psikotik semptomlar, daha önce yanıtsızlık, ECT ye yanıtsızlık olumsuz faktörlerdir. Yakın dönemde bir analiz retarde özelliklerin depresif duygudurum ve suçluluk duygularına göre daha iyi yanı verdiğine işaret etmektedir.

87 Klinik Etkileri Sonuç: rtmu nin depresif hastalarda kullanımı konusunda klinik açıdan olumlu ve etkisiz olduğuna dair bulgular vardır. Panik bozukluk, manik atak, anksiyete bozukluğu ve madde kullanımında kullanımı sınırlıdır. Bu veriler ışığında rtmu depresif bozuklukta yararlı bir araç olarak kullanılmak konusunda ümit vermektedir. Diğer ruhsal hastalıklarla ilgili araştırmalara ihtiyaç vardır.

88 ECT ve rtmu ECT rtmu Şarj Yoğunluğu (microkolomb/cm2) Uyarım Diffüz Fokal Bellek Sorunları Evet Hayır Post Iktal Konfusyon Evet Hayır Anestezi Evet Hayır

89 Psikotik Olmayan Depresif Hastalarda TMU ve ECT nin Yanıt/İyileşme Oranları BENZERDİR ECT TMS Grunhaus, 2000 (N=21) Pridmore, 2000 (N=32) Janicak, 2002 (N=22) Grunhaus, 2003(N=40)

90 Psikotik Olmayan Depresif Hastalarda TMU ve ECT nin Yanıt/İyileşme Oranları BENZERDİR Ilyin et al, 2004 (N=40) CINP Rosa et al., 2004 (N=35) ACT ECT TMS

91 MST Terapötik konvülsiyonun iyileştirici etkisi magnetik konvülsif terapi olasılığını düşündürmüştür. Yazarlar bu yöntemi isimlendirirklen: Magnetic Seizure Therapy kullanmışlardır (Sackheim, Lisanby)

92 GATF TMU Çalışması Kriterleri Bipolar ve psikotik olmayan Major Depresyon olması Yaş Başka major psikiyatrik hastalık olmaması İki antidepresan tedaviye yanıt alınamamış olması Hastaların intihar olasılığı olmaması. Hamilton Depresyon Skalasının 17 üstünde olması Son depresyon süresi 5 yılın üstünde olmaması Hastaların antidepresanlarını kesmiş olması durumunda yeni tedavi başlanmayacaktır. Ancak devam eden tedavileri trisiklikler hariç kesilmeyecektir.

93 rtmu x 2 HFT YANIT YOK REMİSYON VEYA YANIT TEDAVİYİ SÜRDÜREN HEKİME GERİ GÖNDER DEPRESİF HASTA FARMAKOTERAPİ x 6 AY YANIT YOK SHAM x 2 HFT REMİSYON VEYA YANIT

94 20 Hz x 2 sec rtmu 110% MT 20 Hz x 2 Sn, 3 sn bekleme, 40 Trains/uygulama, 10 uygulama 200 saniye 1600 vuru

95 Protokol 10 TMU seansı, haftada 5 seans Kör Hamilton ve Beck depresyon Ölçekleri ile Değerlendirme Yanıt: HAMD 17 de, 50% veya daha fazla azalma (Seanslardan 2 hafta sonra) İyileşme: HAMD 17 de, 7 veya daha az pauan alınması (Seanslardan 2 hafta sonra)

96 Hafta Hamilton Beck ± ±13.07 GATF ÇALIŞMASI İLK VERİLER ± ± ± ± ± ± ± ± ± ±11.12

97 Yan Etkiler Temel olarak invaziv olmaması nedeni ile oldukça güvenilir bir yöntemdir Olası yan etkiler Konvülsiyon Lokal ağrı İşitme düzeyinde bozulma Başağrısı Kognitif fonksiyonlarda bozulma

98 Konvülsiyon Nadir olmakla beraber repetatif uygulamalarda ortaya çıkabilmektedir. (Literatürde bildirilen olgular vardır) Serebral infarkt ve yapısal anomalileri olanlarda risk artar

99 Lokal Ağrı Lokal kasların uyarımı ve fasiyal sinir uyarımına bağlı ağrı görülebilir Gerilim ağrısı %5 ile %20 arasında bulunmuştur.

100 Bilişsel Bozulma Subkonvulsif epileptik aktiviteye bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Uyarımdan 1 2 saat sonra kısa süreli bellek problemleri görülmüştür. 4 hafta sonra hiç sekel kalmamıştır Bununla birlikte çalışmalar sınırlıdır

101 Diğer Kalp hızı ve tansiyonda değişiklik olmadığı belirlenmiştir İşitme kaybına yol açmamıştır Uzun süreli nöron hasarı belirlenmemiştir

102 An Effective Option for Treating Major Depressive Disorder Demonstrated Acute MDD Efficacy in Randomized, Controlled Trial1 164 patients from indicated patient population Triple blinded (treater, rater, and patient) 4 6 weeks of TMU monotherapy Patients treated with active NeuroStar TMU Therapy experienced an average reduction in their depression symptoms of 22.1% compared to a 9% average reduction of depression symptoms in patients receiving inactive treatment (Sham) Lisanby S, et al. Daily Left Prefrontal Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rtms) in the Acute Treatment of Major Depression: Clinical Predictors of Outcome in a Multisite, Randomized Controlled Clinical Trial. Neuropsychopharmacology, advance online publication, 13 August 2009, doi: /npp

103 Lisanby S, et al. Daily Left Prefrontal Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rtms) in the Acute Treatment of Major Depression: Clinical Predictors of Outcome in a Multisite, Randomized Controlled Clinical Trial. Neuropsychopharmacology, advance online publication, 13 August 2009, doi: /npp

104 Lisanby S, et al. Daily Left Prefrontal Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation (rtms) in the Acute Treatment of Major Depression: Clinical Predictors of Outcome in a Multisite, Randomized Controlled Clinical Trial. Neuropsychopharmacology, advance online publication, 13 August 2009, doi: /npp

105 Daily left prefrontal transcranial magnetic stimulation therapy for major depressive disorder: a shamcontrolled randomized trial. CONTEXT: Daily left prefrontal repetitive transcranial magnetic stimulation (rtmu) has been studied as a potential treatment for depression, but previous work had mixed outcomes and did not adequately mask sham conditions. OBJECTIVE: To test whether daily left prefrontal rtmu safely and effectively treats major depressive disorder. DESIGN: Prospective, multisite, randomized, active sham controlled (1:1 randomization), duration adaptive design with 3 weeks of daily weekday treatment (fixed dose phase) followed by continued blinded treatment for up to another 3 weeks in improvers. SETTING: Four US university hospital clinics. PATIENTS: Approximately 860 outpatients were screened, yielding 199 antidepressant drug free patients with unipolar nonpsychotic major depressive disorder. George MS, Lisanby SH, Avery D, Brain Stimulation Division, Department of Psychiatry, Medical University of SouthCarolinaArch Gen Psychiatry May;67(5):

106 Daily left prefrontal transcranial magnetic stimulation therapy for major depressive disorder: a sham controlled randomized trial. INTERVENTION: We delivered rtmu to the left prefrontal cortex at 120% motor threshold (10 Hz, 4 second train duration, and 26 second intertrain interval) for 37.5 minutes (3000 pulses per session) using a figure eight solid core coil. Sham rtmu used a similar coil with a metal insert blocking the magnetic field and scalp electrodes that delivered matched somatosensory sensations. MAIN OUTCOME MEASURE: In the intention to treat sample (n = 190), remission rates were compared for the 2 treatment arms using logistic regression and controlling for site, treatment resistance, age, and duration of the current depressive episode. RESULTS: Patients, treaters, and raters were effectively masked. Minimal adverse effects did not differ by treatment arm, with an 88% retention rate (90% sham and 86% active). Primary efficacy analysis revealed a significant effect of treatment on the proportion of remitters (14.1% active rtmu and 5.1% sham) (P =.02). The odds of attaining remission were 4.2 times greater with active rtmu than with sham (95% confidence interval, ). The number needed to treat was 12. Most remitters had low antidepressant treatment resistance. Almost 30% of patients remitted in the open label follow up (30.2% originally active and 29.6% sham). CONCLUSION: Daily left prefrontal rtmu as monotherapy produced statistically significant and clinically meaningful antidepressant therapeutic effects greater than sham. George MS, Lisanby SH, Avery D, Brain Stimulation Division, Department of Psychiatry, Medical University of SouthCarolinaArch Gen Psychiatry May;67(5):

107 Acute MDD Efficacy Results in Open Label Clinical Trial 43 patients from indicated patient population 6 weeks of TMU monotherapy Approximately half of the patients treated with NeuroStar TMU Therapy experienced significant improvement in depression symptoms. About a third of the patients treated with NeuroStar TMU Therapy experienced complete symptom relief at the end of six weeks. Demitrack MA, Thase ME, Clinical Significance of Transcranial Magnetic Stimulation in the treatment of depression: Synthesis of Recent Data. Psychopharmacology Bulletin 2009; 42(2):5 38.

108 Demitrack MA, Thase ME, Clinical Significance of Transcranial Magnetic Stimulation in the treatment of depression: Synthesis of Recent Data. Psychopharmacology Bulletin 2009; 42(2):5 38.

109 Depresyon Dışı Psikiyatrik Kullanım Şizofreni: İşitsel varsanılarla ilgili bir meta analiz olumlu; negatif semptomlarda etkin değil TSSB: Üstüne gitme ve rtmu birlikte olabilir. OKB: İki rtmu ile taklit uyaran karşılaştırma çalışması etkisiz bulmuştur.

110 SONUÇ Güvenilir ve noninvaziv Yan etkisi sınırlı Major depresif bozukluk konusunda etkin olduğuna dair veriler var FDA onayı var Birçok çalışma devam ediyor Yöntemi tam olarak belirlemek için anatomi, doz, hasta grubu alanında çalışma gerekmektedir

111 Teşekkürler

TMU nun Psikiyatrik Tedavilerdeki Yeri. Doç. Dr. Ali Bozkurt Anadolu Psikiyatri Günleri 17 Haziran 2010 Eskişehir

TMU nun Psikiyatrik Tedavilerdeki Yeri. Doç. Dr. Ali Bozkurt Anadolu Psikiyatri Günleri 17 Haziran 2010 Eskişehir TMU nun Psikiyatrik Tedavilerdeki Yeri Doç. Dr. Ali Bozkurt Anadolu Psikiyatri Günleri 17 Haziran 2010 Eskişehir Stimülasyon (Uyarım) Tekniği EKT Elektro Konvulsif Terapi K rtmu Traskraniyal Magnetik Uyarım

Detaylı

SUNUM PLANI. Genel değerlendirme EKT TMU tdcs

SUNUM PLANI. Genel değerlendirme EKT TMU tdcs KISSADAN HİSSE SUNUM PLANI Genel değerlendirme EKT TMU tdcs ŞİZOFRENİ TEDAVİSİNDE PSIKOFARMAKOLOJİ DIŞI YAKLAŞIMLAR Biyopsikososyal Yaklaşım Etyoloji ve Patofizyoloji Psikolojik Faktörler B i r e y s e

Detaylı

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 2008 2009 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK SİLAHLI ÇATIŞMA İLE İLİŞKİLİ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞUNDA DİĞER BİYOLOJİK TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr. Cemil ÇELİK Sunumun hedefleri Silahlı

Detaylı

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Dr. Sibel Çakır İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları ve Geropsikiyatri Birimi Geriatrik depresyon 65 yaş ve üzerinde yaşlı popülasyonda

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ 6. Duygudurum Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ 6. Duygudurum Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ 6 Duygudurum Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com Doç. Dr. Cem GÖKÇEN in katkılarıyla BPB Manik ve depresif durumlar arasında

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

Bipolar bozuklukta bilişsel işlevler. Deniz Ceylan 22. KES Psikiyatride Güncel Oturumu Nisan 2017

Bipolar bozuklukta bilişsel işlevler. Deniz Ceylan 22. KES Psikiyatride Güncel Oturumu Nisan 2017 Bipolar bozuklukta bilişsel işlevler Deniz Ceylan 22. KES Psikiyatride Güncel Oturumu Nisan 2017 AÇIKLAMA 2012-2017 Araştırmacı: yok Danışman: yok Konuşmacı: yok Olgu 60 yaşında kadın, evli, 2 çocuğu var,

Detaylı

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Lityum psikiyatri 1950 1980lerde lityum bazı antikonvülzanlara benzer etki Ayrı ayrı ve yineleyen nöbetler şeklinde ortaya çıkan manik depresyon ve epilepsi Böylece

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD

Yrd. Doç. Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD Yrd. Doç. Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD Vagal sinir situmulasyonu(vss), Transkranial manyetik stimulasyon (TMS), Derin beyin situmulasyonu (DBS) Elektrokonvulsif terapi (EKT) Hedef odak olarak monoamin

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi Trakya Üniversitesi 1999 Tıpta Uzmanlık Psikiyatri Anabilim Dalı Kocaeli Üniversitesi 2006

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi Trakya Üniversitesi 1999 Tıpta Uzmanlık Psikiyatri Anabilim Dalı Kocaeli Üniversitesi 2006 ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Eylem Özten Doğum Tarihi: 22 KASIM 1975 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Tıp Fakültesi Trakya Üniversitesi 1999 Tıpta Uzmanlık

Detaylı

ELEKTRO KONVÜLZİF TERAPİ (EKT) Prof. Dr. Alaattin Duran

ELEKTRO KONVÜLZİF TERAPİ (EKT) Prof. Dr. Alaattin Duran ELEKTRO KONVÜLZİF TERAPİ (EKT) Prof. Dr. Alaattin Duran Bir Macar nöropsikiatristi olan L. MADUNA, epilepsi ile dementia praecox arasında klinik bir antagonizm olduğunu hissetmiş ve bundan yararlanmayı

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Psikiyatri Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ ŞİZOFRENİ HASTALARINDA TIBBİ(FİZİKSEL) HASTALIK EŞ TANILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Mehmet Emin Demirkol Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Bu çalışmada

Detaylı

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Mesut YILDIZ, Sait ALİM, Sedat BATMAZ, Selim DEMİR, Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı

Detaylı

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Dr. Hasan KARADAĞ Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Gündüz aşırı uykululukta genel popülasyonun % 4-6

Detaylı

Bipolar Bozukluk: Psikoeğitim Doç. Dr. Fisun Akdeniz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Affektif Hastalıklar Birimi Nerede Ne zaman Ne sıklıkta Bipolar bozukluklarda psikolojik Psikoanaliz Grup

Detaylı

TEDAVĐYE DĐRE ÇLĐ DEPRESYO HASTALARI DA TEKRARLAYICI TRA SKRA ĐAL MA YETĐK UYARIM (ttmu) TEDAVĐSĐ Đ ETKĐ LĐĞĐ VE UYARIM ŞĐDDETĐ ĐLE ARASI DAKĐ ĐLĐŞKĐ

TEDAVĐYE DĐRE ÇLĐ DEPRESYO HASTALARI DA TEKRARLAYICI TRA SKRA ĐAL MA YETĐK UYARIM (ttmu) TEDAVĐSĐ Đ ETKĐ LĐĞĐ VE UYARIM ŞĐDDETĐ ĐLE ARASI DAKĐ ĐLĐŞKĐ T.C. Sağlık Bakanlığı Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Başhekim: Doç. Dr. Ali Đhsan Dokucu Şef: Doç. Dr. K.Oğuz Karamustafalıoğlu TEDAVĐYE DĐRE ÇLĐ DEPRESYO HASTALARI DA TEKRARLAYICI

Detaylı

AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI

AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI Yrd. Doç. Dr. Faruk KILIÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Psikiyatri AD Sağaltımdaki Temel Hedefler Ağır seviye depresyon: Depresyon tanı ölçütlerinde belirtilen semptomlardan

Detaylı

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN Depresyonda Güncel Tedaviler Doç. Dr. Murat ERKIRAN Akış Major depresif bozuklukta yeni antidepresanlar Major depresif bozukluk tedavisi Psikotik özellikli depresyon tedavisi Geliştirme aşamasında olan

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

BAŞLIKLAR. Beyin uyarım yöntemleri, genel bakış Son meta analizler Devam eden çalışmalar Cevap bekleyen sorular. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi

BAŞLIKLAR. Beyin uyarım yöntemleri, genel bakış Son meta analizler Devam eden çalışmalar Cevap bekleyen sorular. Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi BAŞLIKLAR Beyin uyarım yöntemleri, genel bakış Son meta analizler Devam eden çalışmalar Cevap bekleyen sorular Manyetik Uyarımın Biyofiziği İlk manyetik stimulator 1991 de Baor tarafından tasarladı. Çalışmanın

Detaylı

İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler. Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN

İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler. Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Araştırmacı: İpek SÖNMEZ Konuşmacı: İpek SÖNMEZ Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN Bu sunum için herhangi bir kurumdan destek alınmamıştır.

Detaylı

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYONDA PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYON TANISI Depresif ruh hali İlgi ve isteklerde azalma Enerji azlığı Konsantrasyon bozukluğu ğ İştah bozukluğu Uk Uyku bozukluğu ğ Kendine güven kaybı, suçluluk ve

Detaylı

Açıklama 2012-2013. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2012-2013. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK Duygudurum Bozukluklarında Gelecek Sınıflandırma ve Tedaviler Kürşat Altınbaş Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri

Detaylı

TRSM de Rehabilitasyonun

TRSM de Rehabilitasyonun TRSM de Rehabilitasyonun Yeri Dr. Ayla Yazıcı BRSHH Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi Koordinatörü 7.10.2010 Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım Şizofreni tedavisinde çok boyutlu yaklaşım

Detaylı

Ağrı ve psikiyatrik yaklaşım. Prof.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Ağrı ve psikiyatrik yaklaşım. Prof.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Ağrı ve psikiyatrik yaklaşım Prof.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Ağrı Hoş olmayan bir uyaran Duygusal Algısal Bilişsel ve davranışsal Biyopsikososyal

Detaylı

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir?

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir? Psikolojiye Giriş İşler Kötüye Gittiğinde Olanlar: Zihinsel Bozukluklar 1. Kısım Ders 18 Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları Susan Noeln-Hoeksema Psikoloj Profesörü Yale Üniversitesi 2 Anormallik

Detaylı

Yetişkin Psikopatolojisi. Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR

Yetişkin Psikopatolojisi. Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR Yetişkin Psikopatolojisi Doç. Dr. Mehmet Akif Ersoy Ege Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Bornova İZMİR Yetişkin psikopatolojisi içerik: Sınıflandırma sistemleri Duygudurum bozuklukları Anksiyete bozuklukları

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

PsikiyatrideYeniden Cerrahi Girişimler. Yrd.Doç.Dr. Serap ERDOĞAN Gaziosmanpaşa Ünv. TıpFak. Psikiyatri AD Gazi Ünv. Nöropsikiyatri Merkezi

PsikiyatrideYeniden Cerrahi Girişimler. Yrd.Doç.Dr. Serap ERDOĞAN Gaziosmanpaşa Ünv. TıpFak. Psikiyatri AD Gazi Ünv. Nöropsikiyatri Merkezi PsikiyatrideYeniden Cerrahi Girişimler Yrd.Doç.Dr. Serap ERDOĞAN Gaziosmanpaşa Ünv. TıpFak. Psikiyatri AD Gazi Ünv. Nöropsikiyatri Merkezi Açıklama 2007 2010 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: Yok

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102

İnmede Tedavisi BR.HLİ.102 BR.HLİ.102 Serebral Felç (İnme) ve Spastisitede Botoks Spastisite Nedir? Spastisite belirli kasların aşırı aktif hale gelerek, adale katılığına, sertliğine ya da spazmlarına neden olmasıyla ortaya çıkan

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ 3. Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ 3. Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ 3 Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com PSİKOZ VE ŞİZOFRENİ Şizofreni belirtilerinin altında yatan düzeneği açıklamaya çalışan başlıca

Detaylı

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 20082010 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE UYKU Hypnos (Uyku Tanrısı) Nyks (Gece Tanrısı) Hypnos (uyku tanrısı) ve Thanatos (ölüm tanrısı) Morpheus

Detaylı

AĞRı VE DUYU EŞIĞININ ELEKTRIKSEL ÖLÇÜMÜ. Ezgi Tuna Erdoğan

AĞRı VE DUYU EŞIĞININ ELEKTRIKSEL ÖLÇÜMÜ. Ezgi Tuna Erdoğan AĞRı VE DUYU EŞIĞININ ELEKTRIKSEL ÖLÇÜMÜ Ezgi Tuna Erdoğan AĞRı-DUYU FIZYOLOJISI Reseptörler Sinir lifleri Spinal Yollar Uyarı Sinapslar Talamus-Çekirdekler Somatik Duysal Korteks Algı DUYU RESEPTÖRLERĠ

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ-5 ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com DEPRESYONUN NÖROKİMYASI Dopamin Çok az olumlu afekt (mutluluk, neşe, ilgi, haz, uyanıklı,

Detaylı

Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler

Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ, 2010 Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler Dr.Canan Yücesan Ankara Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Akış Sitokinler ve depresyon Duygudurum bozukluklarının

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç

S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç S Bulun, T Kudsioğlu, N Yapıcı, A Aygün, Z Tuncel, I Doğusoy, T Okay, Z Aykaç Dr.Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği TAV akciğer

Detaylı

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Dr. Berker Duman Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi BD Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları

Detaylı

PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ*

PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ* İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri 25 TÜRKİYE DE SIK KARŞILAŞILAN PSİKİYATRİK HASTALIKLAR Sempozyum Dizisi No:62 Mart 2008 S:25-30 PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ*

Detaylı

Elektrofizyolojik Kayıt Yöntemleri

Elektrofizyolojik Kayıt Yöntemleri Elektrofizyolojik Kayıt Yöntemleri Prof. Dr. Sacit Karamürsel İstanbul Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı sacit@istanbul.edu.tr Elektriksel aktivitenin kaydında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta

Detaylı

Elektrokonvülsif Terapi (EKT): Bir Genel Değerlendirme

Elektrokonvülsif Terapi (EKT): Bir Genel Değerlendirme ARŞİV 2003; 12: 340 Elektrokonvülsif Terapi (EKT): Bir Genel Değerlendirme Uzm. Dr. Tayfun ZEREN* Yrd. Doç.Dr.Lut TAMAM* Prof. Dr. Yunus Emre EVLICE* Elektrokonvülsif terapi (EKT) beyin dokusunu elektrik

Detaylı

Şizofreni tanılı hastada antipsikotiklerletetiklenen nonkonvulsif statusepileptikus olgusu

Şizofreni tanılı hastada antipsikotiklerletetiklenen nonkonvulsif statusepileptikus olgusu Şizofreni tanılı hastada antipsikotiklerletetiklenen nonkonvulsif statusepileptikus olgusu Ass. Dr. Toygun Tok İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği

Detaylı

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri

Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Doç.Dr.Berrin Karadağ Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Geriatri Hastalıkların tedavisinde kat edilen yol, bulaşıcı hastalıklarla başarılı mücadele, yaşam koşullarında düzelme gibi

Detaylı

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Perinatal Depresyon gebelik süresince veya gebeliği takip eden ilk 12 ay boyunca

Detaylı

Pediatrik Havayolu Yönetimi

Pediatrik Havayolu Yönetimi Plan Giriş Pediatrik Havayolu Yönetimi Anatomik farklılıklar Anormal pediatrik havayolu Pediatrik havayolunun değerlendirilmesi Havayolu ekipmanları Akdeniz Üni. Tıp Fak. Acil Tıp A.B.D. Dr. Murat BERBEROĞLU

Detaylı

SÜRÜCÜ BELGESİ İLE İLGİLİ İŞLEMLERDE PSİKİYATRİK MUAYENE REHBERİ

SÜRÜCÜ BELGESİ İLE İLGİLİ İŞLEMLERDE PSİKİYATRİK MUAYENE REHBERİ SÜRÜCÜ BELGESİ İLE İLGİLİ İŞLEMLERDE PSİKİYATRİK MUAYENE REHBERİ TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ Hazırlayanlar Sürücü Ehliyeti ve Psikiyatrik Muayene Görev Grubu Mehmet Yumru (Görev grubu koordinatörü) Burcu

Detaylı

Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller

Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Uyku Bozuklukları

Detaylı

PEDİYATRİK KALP CERRAHİSİNDE REKTAL YOLLA VERİLEN KETAMİN, MİDAZOLAM VE KLORALHİDRAT PREMEDİKASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

PEDİYATRİK KALP CERRAHİSİNDE REKTAL YOLLA VERİLEN KETAMİN, MİDAZOLAM VE KLORALHİDRAT PREMEDİKASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI PEDİYATRİK KALP CERRAHİSİNDE REKTAL YOLLA VERİLEN KETAMİN, MİDAZOLAM VE KLORALHİDRAT PREMEDİKASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Dr. Mehmet ÇİMEN, Dr. Halide Oğuş,Dr Banu Şebnem Saraç, Dr. Füsun GÜZELMERİÇ,Dr.

Detaylı

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Özen Önen Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Ankara,

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Yavuz Ayhan, Ayşe Elif Anıl Yağcıoğlu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Araştırmacı Danışman Konuşmacı

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KALICI KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KALICI KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KALICI KALP PİLİ TAKILMASI İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum Tarihi:..... Telefon Numarası:.... Adresi:.....

Detaylı

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ

YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ YÜKSEK VOLTAJLI ATIMLI AKIM UZM.FZT.NAZM İ ŞEKERCİ Yüksek voltajlı atımlı akım YVAA İkiz tepe uyarı (atım) paketlerinden oluşan monofazik akımdır. Uygulanan voltaj 100 volttan fazladır (150-500 V). Düşük

Detaylı

Kronik Migrende Botulinum Toksin (BOTOX) Deneyimi

Kronik Migrende Botulinum Toksin (BOTOX) Deneyimi Kronik Migrende Botulinum Toksin (BOTOX) Deneyimi Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Maslak Hastanesi Cephalalgia. 2010 Jul;30(7):793-803. doi: 10.1177/0333102410364676.

Detaylı

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur.

Nöroloji alanında güncel gelişmelerin olduğu konularda seminer Nöroloji Uzmanlık Öğrencileri tarafından sunulur. NÖR 23 NÖROLOJİ Dr. Ali Kemal ERDEMOĞLU /1 Dr. Ersel DAĞ /2 Dr. Yakup TÜRKEL /3 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS NOR 7001 MAKALE SAATİ Nöroloji alanında yabancı dergilerde güncel gelişmelere yönelik yayınlanan

Detaylı

İleri Evre Parkinson Hastalığı nda Tedavi Seçenekleri

İleri Evre Parkinson Hastalığı nda Tedavi Seçenekleri İleri Evre Parkinson Hastalığı nda Tedavi Seçenekleri Parkinson Hastalığı Nasıldır? Parkinson Hastalığı nda amaç, beyinde eksilen dopaminin oluşturduğu etkiyi yerine koymaktır. Bu maddenin yerine geçen

Detaylı

Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi

Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi Depresyon toplumda çok yaygın bir hastalıktır. Toplumun % 10-20 si yaşam boyu en az bir depresif atak geçirebilir. Bu yaygınlık toplumda ve kişinin hayat kalitesinde

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Electroconvulsive Therapy:A Current Review

Electroconvulsive Therapy:A Current Review Electroconvulsive Therapy:A Current Review ELEKTROKONVULZİF TEDAVİ (EKT), günümüzde en etkin tedavi seçeneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Farmakolojik tedaviye cevap vermeyen ağır depresyonların

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar Doç Dr Selim Tümkaya ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Anksiyete bozukluklarının yaşam boyu prevalansı yaklaşık %29 dur. Kessler ve ark 2005 Uzunlamasına çalışmalar

Detaylı

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde

Temelde akılda tutulması gereken nöbetlerin iki çeşit olduğudur parsiyel (yani beyinde bir bölgeye sınırlı başlayan nöbetler jeneralize (beyinde EPİLEPSİ Basitleştirilmiş şekliyle epilepsi nöbeti kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlıdır, ve beyin hücrelerinde geçici anormal deşarjlar sonucu ortaya çıkar. Epilepsi nöbetlerinin çok değişik

Detaylı

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji www.gunescocuk.com Çocuk ve ergen psikiyatrisinde

Detaylı

Ağrı Tedavisinde Akupunkturun Yeri

Ağrı Tedavisinde Akupunkturun Yeri Ağrı Tedavisinde Akupunkturun Yeri Zekeriya AKTÜRK Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği AD 22 Mart 2016 zekeriya.akturk@sifa.edu.tr, http:aile.sifa.edu.tr 1 Sunum planı Akupunktur nedir? Akupunkturun

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ. Dr Çiğdem Aydemir

İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ. Dr Çiğdem Aydemir İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ Dr Çiğdem Aydemir AÇIKLAMA 2014-2017 Araştırmacı: ----------------- Konuşmacı: ----------------- Danışman: ----------------- OLGU D.F. 69

Detaylı

AAM de ikinci düzey tedavi

AAM de ikinci düzey tedavi Hasta Bilgilendirme Formu Türkçe 35 AAM de ikinci düzey tedavi Altı çizili terimler sözlükte listelenmiştir. Bazen reçete edilen ilaçlar semptomlarınızı gidermez. Bu vakalarda diğer tedavi opsiyonları

Detaylı

BİPOLAR YAŞAM DERNEĞİ http://www.bipolaryasam.org/ Bipolar II Bozukluk

BİPOLAR YAŞAM DERNEĞİ http://www.bipolaryasam.org/ Bipolar II Bozukluk BİPOLAR YAŞAM DERNEĞİ http://www.bipolaryasam.org/ Bipolar II Bozukluk Doç. Dr. Sibel Çakır İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları Birimi Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: ELAN Danışman:

Detaylı

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

21. Ulusal Farmakoloji Kongresi Eskişehir 21 Ekim Doç.Dr.. Hakan Kayır GATA T. Farmakoloji AD. Ankara

21. Ulusal Farmakoloji Kongresi Eskişehir 21 Ekim Doç.Dr.. Hakan Kayır GATA T. Farmakoloji AD. Ankara Bazal ön uyaran aracılı inhibisyonun dürtüsellik ve fensiklidine yanıtlardaki rolü 21. Ulusal Farmakoloji Kongresi Eskişehir 21 Ekim 11 Yrd.Doç.Dr Doç.Dr.. Hakan Kayır GATA T. Farmakoloji AD. Ankara Şizofreni

Detaylı

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ

HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ HİBRİD VASKULER CERRAHİDE ANESTEZİ DENEYİMLERİMİZ Nagihan KARAHAN*, Murat AKSUN*, Senem GİRGİN*, Tevfik GÜNEŞ**, Levent YILIK**, Ali GÜRBÜZ** * İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi II. Anesteziyoloji

Detaylı

DEPRESYON SAĞALTIM KILAVUZU KAYNAK KİTABI. Editörler. Olcay Yazıcı E. Timuçin Oral Simavi Vahip. Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları

DEPRESYON SAĞALTIM KILAVUZU KAYNAK KİTABI. Editörler. Olcay Yazıcı E. Timuçin Oral Simavi Vahip. Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları DEPRESYON SAĞALTIM KILAVUZU KAYNAK KİTABI Editörler Olcay Yazıcı E. Timuçin Oral Simavi Vahip Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları Olcay Yazıcı E. Timuçin Oral Simavi Vahip Türkiye Psikiyatri Derneği Yayınları

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Seçmeli) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

EK-2 CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ PSĠKĠYATRĠ ANABĠLĠM DALI DERS BĠLGĠLERĠ FORMU

EK-2 CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ PSĠKĠYATRĠ ANABĠLĠM DALI DERS BĠLGĠLERĠ FORMU EK-2 CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ PSĠKĠYATRĠ ANABĠLĠM DALI DERS BĠLGĠLERĠ FORMU Bölüm Dahili Tıp Yıl/yarıyıl 2010-2011 Dersin adı Ders düzeyi (önlisans, lisans,vb) Dersin türü (Z/S) Dersin dili

Detaylı

GS hakkında genel bilgiler. GS ilaçları. Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri)

GS hakkında genel bilgiler. GS ilaçları. Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri) GS hakkında genel bilgiler GS ilaçları Hangi durumlarda hangi ilaç (ilaç stratejileri) Cerrahi anestezinin gelişimi tıp tarihindeki en önemli olaylardan biridir. İnhaler anestezikler; W. Long ve William

Detaylı

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA Uzm.Ecz. ÖZLEM KALSIN Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 3-6 Nisan 2014, Girne-KKTC

Detaylı

EŞIK-ALTI DEPRESYON VE DEPRESİF BOZUKLUK: GENEL MEDİKAL VE MENTAL SAĞLIĞA ÖZGÜ HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ*

EŞIK-ALTI DEPRESYON VE DEPRESİF BOZUKLUK: GENEL MEDİKAL VE MENTAL SAĞLIĞA ÖZGÜ HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ* Kriz Dergisi 2(2): 334-339 EŞIK-ALTI DEPRESYON VE DEPRESİF BOZUKLUK: GENEL MEDİKAL VE MENTAL SAĞLIĞA ÖZGÜ HASTALARIN KLİNİK ÖZELLİKLERİ* Kıs. Çev.: M. Emin TUNCA* Özet: Amaç: Yazarlar, ayaktan hasta örnekleminde,

Detaylı

Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar

Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar Olaya Ġlişkin Potansiyel Kayıt Yöntemleri Kognitif Paradigmalar Prof. Dr. Sacit Karamürsel İstanbul Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı sacit@istanbul.edu.tr Elektroansefalogram (EEG), merkezi sinir

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Canlı organizmada atomlardan moleküllere, hücrelerden organlara kadar tüm yapıları birarada tutan kuvvetler içinde en önemlisi elektromanyetik kuvvetlerdir. İçerisinden elektrik

Detaylı

V. Psikoloji Lisansüstü Öğrencileri Kongresi. Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.

V. Psikoloji Lisansüstü Öğrencileri Kongresi. Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Beyin Araştırmalarında Kullanılan Uyarım ve Kayıt Yöntemlerinin Bilişsel Psikoloji Çalışmalarındaki Yeri; EEG, fmri, TMS, TES (Transcranial Electrical Stimulation) Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi

Detaylı

I- YAZILI ONAM (RIZA):

I- YAZILI ONAM (RIZA): HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA VE KALP RİTİM BOZUKLUKLARININ KATETER ABLASYON YÖNTEMİ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:.....

Detaylı

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Bilinç İnsanın kendisinin ve çevresinin farkında olma durumu. İç ve dış çevremizde oluşan uyaranların farkında olma durumu. Farklı bilinç düzeyleri

Detaylı

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Müracaat eden herkese muayenede uyku durumu sorulmalı İnsomnia (Uykusuzluk)

Detaylı

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ Doç. Dr. Okan Çalıyurt Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Edirne Temel Kavramlar Madde kötüye kullanımı Madde bağımlılığı Yoksunluk Tolerans

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

Dr.ERHAN AKINCI 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ

Dr.ERHAN AKINCI 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ Dr.ERHAN AKINCI Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ Ekim 2010, İZMİR Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: yok Danışman: yok Konuşmacı: yok GREGOR MENDEL

Detaylı

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır.

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır. Intrauterine administration of hcg immediately after oocyte retrieval and the outcome of ICSI: a randomized controlled trial Oosit Retrivalden hemen sonra intrauterin hcg uygulamasının ICSI sonuçları üzerine

Detaylı

Bir üniversite hastanesi psikiyatri kliniğinde elektrokonvülzif tedavi uygulanan hastaların demografik ve klinik özellikleri

Bir üniversite hastanesi psikiyatri kliniğinde elektrokonvülzif tedavi uygulanan hastaların demografik ve klinik özellikleri Dicle Tıp Dergisi / M.Z. Eroğlu ve ark. Elektrokonvülzif tedavi 2012; 39 (3): 371-376 Dicle Medical Journal doi: 10.5798/diclemedj.0921.2012.03.0160 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Bir üniversite hastanesi

Detaylı

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi,

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı 2

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı 2 Elektro Konvülsif Tedavi Sürecinde Kullanılan Antiepileptik Ajanlar Tedavi Sürecini Etkiliyor mu? Ecz. Nadir YALÇIN 1 Arş. Gör. Dr. Ebru TURGUT 2 Yrd. Doç. Dr. Sertaç AK 2 1 Hacettepe Üniversitesi Eczacılık

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 8 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 8 Sinir Sisteminin Organizasyonu Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi Beyin Omurilik Periferik Sinir Sistemi Merkezi Sinir Sistemi (MSS) Oluşturan Hücreler Ara nöronlar ve motor

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem VI Ön Hekimlik Psikiyatri (Zorunlu) Uygulama Dilimi Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Doç.

Detaylı

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur.

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Travma Sonrası Stres Bozukluğu Askerî Harekâtlar Sonrası Ortaya Çıkan Olguların Tedavisi Bir asker, tüfeğini

Detaylı

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak

Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel, Füsun Güzelmeriç, Tuncer Koçak Koroner Arter Bypass Greftleme Operasyonlarında Esmolol Hidroklörür ve Magnezyum Sülfatın Laringoskopi ve Trakeal Entubasyona Bağlı Hemodinamik Yanıta Etkileri Serap Kalaycı, Halide Oğuş, Elif Demirel,

Detaylı