Özürlülerin Bilgiye Erişimi. AB 2012 Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özürlülerin Bilgiye Erişimi. AB 2012 Özürlülerin Bilgiye Erişimi Abdülkadir ANAÇ"

Transkript

1 Özürlülerin Bilgiye Erişimi

2 Abdülkadir ANAÇ Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aanac@ozida.gov.tr eniyihoca@hotmail.com Telefon : 0 (533)

3 Judith Butler Hangi hayatlar korumaya, kollamaya, ardından yas tutmaya değerdir? (from Bodies That Matter, 1997)

4 Bardağın yarısı boş mu dolu mu? Özürlülüğe Nereden Nasıl bakıyorsunuz? bir insan tekerlekli sandalyeye mahkum değildir, tekerlekli sandalyeyi kullanmaktadır

5 Özürlüler Kimler? Gerçekten tanıyor muyuz?

6 Ötekileştirdiklerimiz

7 İnternet herşeyi değiştirdi!!! Bilgiye sınırsız ulaşma Bağımsız yaşam Özürlü bireyler internetten yeteri kadar faydalanabildiler mi?

8 Erişilebilirlik? Özürlü bireylerin ürünleri ve hizmetleri, özrü bulunmayan kişiler kadar etkin kullanabilmesine yönelik olarak alınan tedbirlerdir. Erişilebilirlik, özürlü bireylerin bağımsız bir şekilde yaşamasını ve yaşamın bütün unsurlarına katılmasını sağlamalıdır.

9 Erişilebilirlik? Devlet; Özürlü kişilerin diğer bireylerle eşit şekilde fiziksel çevreye, ulaşım hizmetlerine, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemleri de dahil olmak üzere bütün bilgi ve iletişim hizmetlerine ve kamu geneline yönelik olarak sunulan diğer bütün hizmetlere ve tesislere, kentsel ve kırsal alanlarda erişimini sağlamak için uygun tedbirleri almalıdır.

10 Hendek - Sakarya Görme özürlüler için kaldırımlarda hissedilebilir yer kaplaması

11 Erişilebilirlik İnsan Hakkı Web siteleri ve diğer bilgi sunan her türlü düzenleme, sadece özürlü olmayan insanlar için yapılmamalı, özürlüler de dahil olmak üzere herkesin erişebilirliğine uygun biçimde düzenlenmelidir. Bu temel bir insan hakkıdır.

12 İnternet herşeyi değiştirdi!!!

13 Bilişimciler Özürlüler için ne yaptı/neyi uygun gördü?

14 ÖZÜR GRUPLARINA GÖRE ERİŞİLEBİLİRLİK Sadece Görme Özürlüler mi internet Kullanmakta güçlük çeker? Web siteleri sadece görme özürlüler dikkate alındığında erişilebilir hale gelir mi?

15 ÖZÜR GRUPLARINA GÖRE ERİŞİLEBİLİRLİK GÖRME ÖZÜRLÜLER Görme özürlü bir bilgisayar kullanıcısı, ekran okuyucuları (Jaws, windows eyes vb.) sayesinde bir web sayfasının içeriğini okuyabilir. Oluşturmuş olduğunuz web sayfasının ekran okuyucular sayesinde okunup okunmadığına dikkat etmek gerekir.

16 ÖZÜR GRUPLARINA GÖRE ERİŞİLEBİLİRLİK KISMİ GÖRME ÖZÜRLÜLER İnternetten yararlanmak isteyen kısmi görme kaybına sahip özürlü bireyler web sayfalarındaki yazıları büyültme ihtiyacında bulunurlar. Grafik veya resim içinde yazan metinler büyütülebilir değildir ve bu özür grubuna sahip bireylerin bu bilgileri okumasında sorun çıkartabilir çünkü grafik yada resim içinde yazan metinler büyütülürken bulanık görünecektir. Web sayfanızın metin boyutunu büyültmeye elverişli olup olmadığını kontrol ediniz.

17 ÖZÜR GRUPLARINA GÖRE ERİŞİLEBİLİRLİK RENK KÖRLÜĞÜNE SAHİP BİREYLER Yapılan bir araştırmaya göre her 12 erkekten birinin ve her 20 kadından birinin renk körü olduğu tespit edilmiştir ( Web sayfanızın renk körlüğüne sahip bireyler için okunabilir olup olmadığını Vischeck olarak adlandırılan bir web sitesinden kontrol edebilirsiniz.

18 ÖZÜR GRUPLARINA GÖRE ERİŞİLEBİLİRLİK İŞİTME ÖZÜRLÜLER İşitme özürlü bireyler ile normal bireylerin web sayfalarına erişirken tek bir farkları vardır. Bu fark ses içeriği olan sitelerden kaynaklanmaktadır. Web siteniz bireylerin dinlemeleri gereken bir mesajı içeriyorsa, bu mesaja ait bir alt yazı veya yazılı bir kopya bulunmalıdır.

19 ÖZÜR GRUPLARINA GÖRE ERİŞİLEBİLİRLİK ORTOPEDİK ÖZÜRLÜLER Mouse kullanamayacak derecede fiziksel yetersizliği olan özürlü bireyler web sayfalarına erişirken klavye yardımı ile (tab, enter gibi tuşları kulanarak) erişmeleri sağlanmalıdır. Web sitenizin tasarımı herhangi bir donanıma (mouse vb.) bağımlı olacak şekilde yapılmamalı, sitenizin tüm bağlantılarına klavye ile de ulaşabilecek hale getirilmelidir.

20 TÜRKİYE ÖZÜRLÜLERİN SORUN VE BEKLENTİ ARAŞTIRMASI 2010

21 Yığın: Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖZİDA) tarafından oluşturulan Ulusal Özürlüler Veri Tabanında kayıtlı ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilindeki hanelerde yaşayan ve sağlık raporunda en az %20 özür oranına sahip olduğu bildirilen özürlü fert kapsanmıştır. Tahmin boyutu: Araştırmanın örneklem büyüklüğü sağlanan çerçeve dikkate alınarak, özür türleri ve özür oranları (%20-%39, %40-%69, %70 ve üstü) toplam, kentkır tahmini verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Örneklem sayısı: Çalışma kapsamında özürlü birey ile çalışılmıştır.

22 Özürlü Bireylerin Özür Gruplarına Göre Dağılımı (%) 70 60, ,9 42,2 36,7 30,9 47,7 30, , Görme İşitme Dil ve konuşma Ortopedik Zihinsel Ruhsal ve duygusal Süreğen hastalık Çoklu Özürlülük

23 Özürlü Bireylerin Özür Gruplarına ve Cinsiyete Göre Dağılımı (%) ,0 57,5 42,5 67,0 56,2 43,8 61,1 38,9 67,9 56,2 43,8 53,5 46, ,0 33,0 32, Görme İşitme Dil ve konuşma Ortopedik Zihinsel Ruhsal ve duygusal Süreğen hastalık Çoklu Erkek Kadın Bütün özür gruplarında erkeklerin oranı kadınlara göre daha fazladır.

24 Özürlü Bireylerin Yerleşim Yerlerine Göre Dağılımı (%) 62, , Kent Kır Çalışma kapsamında özürlü bireylerin çoğunun kent merkezinde yaşadıkları görülmektedir.bu durum kentte yaşayan özürlü kişilerin özürlülük konusunda daha bilinçli olduğunu göstermektedir.

25 Özürlü Bireylerin Özür Oranına Göre Dağılımı (%) 42,4 42, , %20 - %39 %40 - %69 %70 ve üstü

26 Özürlü Bireylerin Yaş Gruplarına Göre Dağılımı (%) 30 27, ,2 17,2 18,9 15, ,

27 45 41,6 Özürlü Bireylerin Eğitim Durumuna Göre Dağılımı (%) ,2 22, ,3 7,7 5 0 Okur-yazar değil Okur-yazar olup bir okul bitirmeyen İlkokul İlköğretim/ortaokul ve dengi Lise ve daha üstü Çalışma kapsamında özürlü bireylerin %41,6 sının okur yazar olmadığı, %18,2 sinin ise okur yazar olduğu halde bir okul bitirmediği görülmektedir. Bu durum özürlü bireylerin büyük bir kısmının kent merkezlerinde yaşamalarına rağmen eğitim durumlarının istenilen seviyede olmadığını göstermektedir.

28 Özürlü Bireylerin İletişim Araçlarını Kullanma Durumunun Dağılımı (%) 70 60, , ,1 10, Cep telefonu kullanıyor Bilgisayar kullanıyor İnternet kullanıyor Hiçbir şey kullanmıyor Özürlü bireylerin %60,6 sı hiçbir iletişim aracı kullanmazken, telefonu kullanmayı tercih ediyor. %36 ü cep

29 İnternet Kullanan Özürlü Bireylerin Cinsiyete Göre Dağılımı (%) 72, , Erkek Kadın

30 Özürlü Bireylerin İletişim Araçlarını Kullanma Durumunun Özür Gruplarına Göre Dağılımı (%) 80 77, ,9 45,9 18,8 13,3 49,4 49,9 42,2 38,5 36,7 32,3 23,0 19,4 60,6 37,9 26,5 17,8 65,6 30,9 17,0 15,4 13,3 7,9 8,3 51,3 47,7 14,9 9,7 66,9 30,8 13,0 7,8 0 Görme İşitme Dil ve konuşma Ortopedik Zihinsel Ruhsal ve duygusal Süreğen hastalık Çoklu Özürlülük Cep telefonu kullanıyor Bilgisayar kullanıyor İnternet kullanıyor Hiçbir şey kullanmıyor

31 Özürlü Bireylerin İletişim Araçlarını Kullanma Durumunun Yerleşim Yerlerine Göre Dağılımı (%) ,5 79, , , ,5 20, Cep telefonu kullanıyor Bilgisayar kullanıyor İnternet kullanıyor Hiçbir şey kullanmıyor Kent Kır

32 Özürlü Bireylerin Kamu Web Sitelerini Kullanma Durumu (%) ,1 43, , web sitelerini kullanırken sorun yaşıyor web sitelerini kullanırken sorun yaşamıyor web sitelerini kullanmıyor

33 ÖZÜR GRUPLARINA GÖRE ERİŞİLEBİLİRLİK ZİHİNSEL ÖZÜRLÜLER Zihinsel özürlüler veya anlama güçlüğü olan kişiler için web sitesinde kayan yazılar olmamalıdır. Web sitenizde kayan, yanıp sönen yazılar olmamalıdır.

34 Uluslararası Standartlar Madde 508 ABD İşgücü Rehabilitasyon Yasası Geliştirilen tüm elektronik ve bilgi teknolojilerinin, özürlülerin erişebileceği şekilde düzenlenmesini zorunlu kılan kanun maddesidir. Erişebilirlik politikaları ülkeden ülkeye farklılık göstermesine rağmen, AB de dahil olmak üzere birçok ülkede Wide Web Consortium un Dünya Web İçeriği Erişilebilirlik Standartları benimsenmiştir.

35 Erişilebilirlik Standartları W3C Erişilebilirlik Kılavuzu Avrupa Birliği Erişilebilirlik Kılavuzu (2002) W3C Web Erişilebilirlik Kılavuzu 1.0 (2001)

36 Güvenlik Eşleniği Son günlerde bilgisayar sistemlerinin güvenliklerine saldırıların artması üzerine bir çok sitede Güvenlik kodu ya da Resim doğrulama sistemi kullanılmaya başlanmıştır. Görme özürlü bireylere yönelik olmayan bu uygulamanın çalışma esası, resim üzerinde yazan bilgileri bir metin kutucuğuna girilmesi ve doğrulanmasıdır.

37 Özürlü bireyler, yürüyebilen, mükemmel görme ve işitmeye sahip, net konuşabilen, ve zeka olarak hünerli olan insanların ihtiyaçlarına uyarlanmış bir toplum tarafından, engelli duruma getirilmektedir

38 Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin çağdaş toplumların bütün unsurlarını ve ekonomik kalkınmayı, yaşam kalitesini ve özürlü bireyler de dahil olmak üzere bütün bireylerin toplumsal yaşama katılım derecesini önemli derecede etkilemektedir. Özürlü bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerine erişilebilirliğine ilişkin her geçen gün daha fazla gereksiniminin ortaya çıkmaktadır.

39 Bilişimcilerin yapması gerekenler : Özürlü bireyin özel insan olduğu gerçeğini unutmayarak; 1. Özürlü bireye temas ederek, tanıyarak, ihtiyaçlarını kendilerinden dinlemek 2. Standartlara uygun bilgi sunmak

40 Erişilebilirlik Standartları W3C Erişilebilirlik Kılavuzu Avrupa Birliği Erişilebilirlik Kılavuzu (2002) W3C Web Erişilebilirlik Kılavuzu 1.0 (2001)

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler

Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler Engellilik Ölçümünün İyileştirilmesi ve Engelleyici Olmayan Bir Çevrenin Sağlanması: Uluslararası Deneyimlerden Çıkarılan Dersler ICT (Bilgi ve İletişim Teknolojisi) Erişilebilirliği Axel Leblois, G3ict

Detaylı

Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı. Dr.

Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı. Dr. Özürlü Bireylerin Bilgi ve İletişim Teknolojisinin (BİT) Kullanımının Artırılmasına İlişkin Birleşmiş Milletler Yaklaşımı Dr. Özlem Çakır 2 Özürlülük Normal bir kişinin kişisel ya da sosyal yaşantısında

Detaylı

Doç. Dr. A. SANEM ŞAHLI. Savunmasız/Örselenebilir Gruplarda Sağlık Hizmetlerinin Sunumu ve Sağlık Araştırmaları Çalıştayı

Doç. Dr. A. SANEM ŞAHLI. Savunmasız/Örselenebilir Gruplarda Sağlık Hizmetlerinin Sunumu ve Sağlık Araştırmaları Çalıştayı Doç. Dr. A. SANEM ŞAHLI Savunmasız/Örselenebilir Gruplarda Sağlık Hizmetlerinin Sunumu ve Sağlık Araştırmaları Çalıştayı Merkezimizin Amacı Üniversitemizde ve ülkemizde yaşayan engelli bireylerin; -Mevcut

Detaylı

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan

ENGELSİZ TASARIMLAR GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ. Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK FAKKÜLTESİ MİMARLIK BÖLÜMÜ ENGELSİZ TASARIMLAR Ders: Architecture Desing 5 Konu: Engelsiz Eğitim, Engelsiz Lise Hazırlayan: Pelin Altan İÇERİK 1) GİRİŞ 2) KALDIRIMLAR

Detaylı

Görme ve İşitme Engellilerin Üniversite İnternet Sayfalarına Erişebilirliği İshak Keskin İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ishakkeskin@hotmail.com Esra G. Kaygısız

Detaylı

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim

Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Zeki Gülen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gazetecilik Ana Bilim Dalı, Bilişim Görme Engelli Görme engelli kime denir? Demografik yapıdaki yerleri ve veriler Dünyadaki durum Türkiye deki

Detaylı

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları

Engelleri Kaldıralım. Sağlık Kurumlarının Engelli Hastaların Bakımındaki Rol ve Sorumlulukları Engelleri Kaldıralım Ülkemizde kentsel yaşam çevreleri fiziksel yaşam düzenlemelerin yetersizliği ve çeşitli engeller nedeniyle engelliler tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Engellilerin toplum

Detaylı

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetleri İstatistikleri Haziran 2013

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetleri İstatistikleri Haziran 2013 Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetleri İstatistikleri Haziran 2013 Rapor Kodu: YT09 Ağustos 2013 Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetleri İstatistikleri 1 Haziran 2013 Engelli vatandaşlara

Detaylı

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ web uygulamaları Üyelik Koşulları; TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KAPSAMINDA TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (Tebliğ

Detaylı

DERS 1. İletişim Araçları, Engellilik ve Erişilebilirlik

DERS 1. İletişim Araçları, Engellilik ve Erişilebilirlik DERS 1 İletişim Araçları, Engellilik ve Erişilebilirlik DERS 1 İletişim Araçları, Engellilik ve Erişilebilirlik * Seviye: 3-4. sınıf Süre: 40-60 dakika Amaçlar: 1. Toplumsal düzenin, farklı türlerde ve

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU HARRAN ÜNİVERSİTESİ ERİŞİLEBİLİRLİK İZLEME RAPORU (Bina incelemesi) Bu rapor Şanlıurfa Omurilik Felçlileri İstihdam Derneği tarafından; Engelli Hakları İzleme ve Savunuculuk Projesi kapsamında hazırlanmıştır.

Detaylı

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş )

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş ) Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; ülkelerin kalkınmasında, ülkenin dünyadaki etki alanını genişletmesinde potansiyel bir güç olarak önemli bir faktördür. Nüfusun potansiyel gücü, nüfus miktarı

Detaylı

Esra G. Kaygısız Gaziantep Üniversitesi kaygisiz@gantep.edu.tr

Esra G. Kaygısız Gaziantep Üniversitesi kaygisiz@gantep.edu.tr Kamu Kurumlarıİnternet Siteleri Standartlarına göre: Millî Eğitim Bakanlığı, Millî Kütüphane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ankara Valiliği İnternet Sitelerinin Bilgi Sunma Etkinliklerinin Turkiye. gov.tr

Detaylı

F: Bağlan düğmesi G: Pil yuvası H: Şarj bağlantısı I: Hareket algılayıcısı/göstergesi

F: Bağlan düğmesi G: Pil yuvası H: Şarj bağlantısı I: Hareket algılayıcısı/göstergesi TRUST MI5400X BLUETOOTH OPTICAL MOUSE Ürün bilgileri Fare Şarj Aygıtı F A B D G I E C H J A: Sağ fare düğmesi B: Akıllı rulet/pil göstergesi boş ve şarjda C: Sol fare düğmesi D: Tarayıcı geri düğmesi E:

Detaylı

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI ESENYURT BELEDİYESİ ERİŞİLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI Türkiye İstatistik Kurumu ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan Türkiye Özürlüler Araştırması sonuçlarına göre, ülkemizde yaklaşık 8,4 milyon

Detaylı

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. Personel Modülü Kullanım Kılavuzu

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. Personel Modülü Kullanım Kılavuzu Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi Personel Modülü Kullanım Kılavuzu 1 1. GİRİŞ... 3 2. YÖNETİCİ GİRİŞİ... 4 3. PERSONEL TANIMLARI... 4 3.1 Personel Tanımlarına Erişim... 4 3.2 Personel

Detaylı

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması Cihan Yıldırım Yücel - Cengiz Acartürk ODTÜ-BİDB Akademik Bilişim 2006 İçerik Erişilebilirlik nedir? Engellilik çeşitleri Görme engellilik

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE SINAV UYGULAMA KLAVUZU

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE SINAV UYGULAMA KLAVUZU T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE SINAV UYGULAMA KLAVUZU 1 Bu kılavuzda sınavda dikkat etmeniz gereken hususlar,

Detaylı

Kamu kurumlarından gönderilen Dijital Posta

Kamu kurumlarından gönderilen Dijital Posta Kamu kurumlarından gönderilen Dijital Posta adresini ziyaret edin Kamu kurumlarından gönderilen dijital posta alma muafiyeti Aşağıdaki koşullardan birini karşılıyorsanız Kamu k u rumlarından gönderilen

Detaylı

Tablo 41. 2011 Yılında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 e göre Bireylerin Bilgisayar ve İnternet Kullanım Oranı

Tablo 41. 2011 Yılında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 e göre Bireylerin Bilgisayar ve İnternet Kullanım Oranı 1.9 Hanehalklarında Bilişim Teknolojileri Kullanımı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre, 2011 yılında Türkiye genelinde internete erişim imkânı olan hanehalkı oranı %42,9

Detaylı

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi

Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi 1 2 Tüm toplum kesimlerinin ve bireylerin BİT e erişerek ve bu teknolojileri yetkin biçimde kullanarak bahse konu sürece katkı yapması, ülkelerin bilgi toplumu ve e- devlet hedeflerinin gerçekleştirilmesi

Detaylı

Web Erişilebilirliği: Standartlar ve Kilavuzlar. Yeliz Yeşilada Bilgisayar Mühendisliği Programı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu

Web Erişilebilirliği: Standartlar ve Kilavuzlar. Yeliz Yeşilada Bilgisayar Mühendisliği Programı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Web Erişilebilirliği: Standartlar ve Kilavuzlar Yeliz Yeşilada Bilgisayar Mühendisliği Programı Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Hakkımda Assist. Prof., ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Fahri

Detaylı

Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanlığı

Araştırma Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanlığı VERİ TÜRÜ VERİ KAYNAĞI İSTİHDAM Devlet Personel Başkanlığı Türkiye İş Kurumu EĞİTİM Milli Eğitim Bakanlığı SOSYAL YARDIMLAR Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü BAKIM Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Gençlerin İşsizlik ve İstihdam İstatistikleri İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü İstatistikleri veri tabanı 2010 yılı sonuçlarına göre ülkemizde gençlerin

Detaylı

ERİŞİLEBİLİR ESENLER

ERİŞİLEBİLİR ESENLER ERİŞİLEBİLİR ESENLER İçindekiler; 1. Erişilebilirlik ve Erişilebilir Kent Kavramı 2) Esenler İlçesinde Erişilebilirlik (Erişilebilir Esenler) 2.1. Erişilebilir Mahalle (Yavuz Selim Mahallesi) 2.2. Erişilebilir

Detaylı

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA ENGELLİLER İÇİN OLANAKLAR VE UYGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR Gülşen NARİN Mavi Bayrak Ulusal Koordinatör Yardımcısı www.mavibayrak.org.tr 1 SUNUM İÇERİĞİ İstatistiksel Veriler İlgili

Detaylı

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI

MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI ARAYÜZ MİCROSOFT WORD PROGRAMI ÇALIŞMA KAĞIDI Baskı Önizleme Microsoft Word 2007 Hızlı Yeni Geri Al Yinele Yazdır Aç Kaydet (İleri Al) Hızlı Erişim Çubuğu Ofis Düğmesi Word programdaki tüm komutları hızlı

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ... VALİLİĞİNE GENELGE

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ... VALİLİĞİNE GENELGE T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI : B100THG0100008 KONU : Özürlü Kimlik Bilgi Formu 24.10.03 * 20198... VALİLİĞİNE GENELGE Başbakanlığın 20 Haziran 2002 tarih ve 2002/22 sayılı

Detaylı

DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ

DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ DEVLET KURUMLARINDA WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ Mustafa Dalcı ODTÜ BİDB Araştırma Görevlisi Erişilebilir Web Proje Sorumlusu Kurumlar Sunum Web Erişilebilirliği Türkiye deki Durum Türkiye deki Çalışmalar Dünyadaki

Detaylı

Türkiye Engelliler Araştırması Temel Göstergeleri İÇİNDEKİLER. Giriş

Türkiye Engelliler Araştırması Temel Göstergeleri İÇİNDEKİLER. Giriş Türkiye Engelliler Araştırması Temel Göstergeleri İÇİNDEKİLER Giriş Türkiye Özürlüler Araştırması Kapsam Tanım ve Kavramlar Özürlü Özürlülük Oranı Ortopedik Özürlü Görme Özürlü İşitme Özürlü Dil Ve Konuşma

Detaylı

KARAMAN İLİ SARIVELİLER İLÇESİ ÖZÜRLÜ ENVANTERİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU

KARAMAN İLİ SARIVELİLER İLÇESİ ÖZÜRLÜ ENVANTERİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU Giriş KARAMAN İLİ SARIVELİLER İLÇESİ ÖZÜRLÜ ENVANTERİ ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU Fatih ÇEMREK & Murat ÇEMREK Doğuştan ya da hastalık veya kaza sonucu sonradan ortaya çıkan ruhsal, fiziksel, zihinsel, ruhsal,

Detaylı

Emniyet Genel Müdürlüğü Yurda Giriş/Çıkış Belge Sorgulama KULLANIM KILAVUZU

Emniyet Genel Müdürlüğü Yurda Giriş/Çıkış Belge Sorgulama KULLANIM KILAVUZU Emniyet Genel Müdürlüğü Yurda Giriş/Çıkış Belge Sorgulama KULLANIM KILAVUZU 1 Başlamadan Önce... Bu hizmeti kullanarak yurda giriş/çıkış kayıtlarınızı sorgulayabilir ve barkodlu belge oluşturabilirsiniz.

Detaylı

Engelliler için tasarım ölçütleri

Engelliler için tasarım ölçütleri BÖLÜM-22 Engelliler için tasarım ölçütleri Engellilerin evden çıkıp, engelle karşılaşmadan tüm sosyal ve kültürel aktivitelere katılmaları başlıca amaçtır. Bu standart iş ve günlük yaşantılarını sürdürürken

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR ların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki simgeyi kullanıyoruz: lar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin diğer

Detaylı

Teori (saat/hafta) SHO473 2 - - 2 4. Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Rapor Hazırlama ve Sunma, Kuruluş İnceleme ve Rapor Hazırlama

Teori (saat/hafta) SHO473 2 - - 2 4. Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Rapor Hazırlama ve Sunma, Kuruluş İnceleme ve Rapor Hazırlama DERS BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyılı (a) Engellilerle Sosyal Hizmet Önkoşul(lar)- var ise Dersin dili Dersin Türü Dersin verilme şekli Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin

Detaylı

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler

Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Engelli Vatandaşlara Sunulan Bankacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesine Yönelik Tavsiyeler Ağustos 2011 Türkiye Bankalar Birliği nde, engelli vatandaşların bankaların sunduğu ürün ve hizmetlerden, sorunsuz

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ ENGELLİLERE YÖNELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞMALARI İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ MUTLU AİLELER MUTLU ÇALIŞANLAR BAŞARILI VE MUTLU SPORCULAR... PEKİ YA ENGELLİLERİN VE AİLELERİNİN MUTLULUKLARI?

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ ENGELLİ ÖĞRENCİ BİRİMİ YÖNERGESİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Mevlana Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin

Detaylı

KULLANMADIĞINIZ HAT İPTAL OLMASIN ve BEDAVA SMS SİTESİ

KULLANMADIĞINIZ HAT İPTAL OLMASIN ve BEDAVA SMS SİTESİ KULLANMADIĞINIZ HAT İPTAL OLMASIN ve BEDAVA SMS SİTESİ Belli bir süre kullandığımız daha sonra kullanmaktan vazgeçtiğimiz hazır kart numaralarımız olur. Numaramızı değiştirmeyi düşünmemize karşın eski

Detaylı

JANDARMA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU BAŞVURU İŞLEMLERİ

JANDARMA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU BAŞVURU İŞLEMLERİ JANDARMA ASTSUBAY MESLEK YÜKSEKOKULU BAŞVURU İŞLEMLERİ BAŞVURU İŞLEMLERİNE GİRİŞ Öncelikle başvuru için kullanacağınız bilgisayarın yazıcıya bağlı bir bilgisayar olmasına dikkat ediniz. Başvuru işlemleri

Detaylı

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Üniversite E-Kayıt KULLANIM KILAVUZU

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Üniversite E-Kayıt KULLANIM KILAVUZU Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Üniversite E-Kayıt KULLANIM KILAVUZU 1 Başlamadan Önce... Bu hizmetten faydalanarak T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan ÖSYS sonucunda yerleşmiş olduğunuz

Detaylı

B i l g i l e n d i r m e

B i l g i l e n d i r m e B i l g i l e n d i r m e Kime : Banka Genel Müdürlükleri Kimden : T. Bankalar Birliği Genel Sekreterliği Konu : Engellilere yönelik bankacılık hizmetleri çalışma grubu Tarih : 20 Haziran 2012 Engelli

Detaylı

Tablo 1:Kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli kotasından başvuru yapan ve istihdam edilen işçilerin yıllara göre dağılımı

Tablo 1:Kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli kotasından başvuru yapan ve istihdam edilen işçilerin yıllara göre dağılımı Yıllık İstatistik Bülteni 2015 1. İSTİHDAM 1.1. İşçi Kadrosunda İstihdam Türkiye İş Kurumu verilerine göre, 2002 yılından itibaren kamu kurumlarında ve özel sektörde engelli kotasında işçi olarak istihdam

Detaylı

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE

ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE ENGELLİLER VE MİMARİ DÜZENLEMELER: ENGELSİZ FİZİKSEL ÇEVRE Bir mimar, bir doktor, bir öğretmen hatta bir din adamı ya da siyaset adamı, tek başına insanların yaşamını düzeltemez.çünkü hepsi yaşamın yalnız

Detaylı

ENGELLİ KADINLARIN DOĞURGANLIK ÖZELLİKLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

ENGELLİ KADINLARIN DOĞURGANLIK ÖZELLİKLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER ENGELLİ KADINLARIN DOĞURGANLIK ÖZELLİKLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER Sidar AYTEKİN* Fatma KORUK** * İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Malatya ** Harran Üniversitesi

Detaylı

eeurope 2002: Avrupa Birliği Web Erişilebilirlik Kılavuzu

eeurope 2002: Avrupa Birliği Web Erişilebilirlik Kılavuzu eeurope 2002: Avrupa Birliği Web Erişilebilirlik Kılavuzu Aralık 2010 Abdulkadir ANAÇ Cihan CANDEMİR Meliha YENİLMEZ tarafından Türkçeye uyarlanmıştır. WEB ERİŞİLEBİLİRLİĞİ GİRİŞİMİ YÖNERGELERİ Bu ek de

Detaylı

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur?

Dinleme Kuralları. 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? 1. SINIF Dinleme Kuralları TEST-1 1. Aşağıda verilen cümlelerden hangisi doğrudur? A) Dinleme sırasında müzik dinleyebiliriz. Dinleme için hazırlık yapmalıyız. C) Dinleme sırasında resim yapabiliriz. 2.

Detaylı

TÜRKĐYE NOTERLER BĐRLĐĞĐ

TÜRKĐYE NOTERLER BĐRLĐĞĐ NOTERLĐK BĐLGĐ SĐSTEMĐ DEĞĐŞĐKLĐKLER KILAVUZU Değişiklik Numarası: 1.0 24/12/2012 ĐÇĐNDEKĐLER 1 ŞEKĐL LĐSTESĐ... 3 1 19.12.2012 TARĐHLĐ TĐCARĐ DEFTERLERE ĐLĐŞKĐN TEBLĐĞ KAPSAMINDA YAPILAN DEĞĐŞĐKLĐKLER...

Detaylı

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER. FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ÖZEL GEREKSĠNĠMLĠ BĠREYLER FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Yetersizlik, iģlevsellik ve sağlık bileģenlerinin sınıflandırılması Vücut yapıları ve iģlevleri

Detaylı

Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü

Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü Doç.Dr. Nilay ÇÖPLÜ Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Salgın Hastalıklar Araştırma Müdürlüğü Ülkemizdeki antibiyotik kullanımı ile ilgili gerçeklerin araştırılması Toplumda Antibiyotik Kullanımı

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri

Dr. Organizer Diş. Ver. 4.5. 1992 den beri. Program özellikleri, sistem gereksinimleri 1992 den beri Dr. Organizer Diş Ver. 4.5 Program özellikleri, sistem gereksinimleri Alp Bilişim&Danışmanlık Halitağa cad. 42/7Tınaz iş merkezi Kadıköy İstanbul (216) 418 60 44 (216) 418 60 37 (532) 246

Detaylı

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği /

Ekonomik Rapor Kaynak: TÜİK. Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği / Grafik 92. Yıllara göre Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi Erkek nüfus için, doğuşta beklenen yaşam süreleri 2000-2009 yılları arasında incelendiğinde 2000 yılında 68,1 yıl olan beklenen yaşam süresi 2001-2007

Detaylı

Rehberlik Araştırma Merkezleri Rehber Olamıyor

Rehberlik Araştırma Merkezleri Rehber Olamıyor Rehberlik Araştırma Merkezleri Rehber Olamıyor Özel gereksinimli çocukların eğitsel tanılamasının yapıldığı ve okullara yönlendirildiği Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) eksiklerle dolu. Binalar fiziksel

Detaylı

MİKROGEN. Genel Muhasebe Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş.

MİKROGEN. Genel Muhasebe Paketi. 2008 Mikro Yazılımevi A.Ş. MİKROGEN Genel Muhasebe Paketi 1 MİKROGEN GENEL MUHASEBE PAKETİ Hesap planı ve kartları; Bu alandan; tekdüzen hesap planı kullanılarak, bu plan üzerinden kullanıcılar, muavin ve tali hesaplarını istedikleri

Detaylı

Bu kılavuzda, federal seçim sürecine ilişkin soruların cevaplarını ve oy verirken yapmanız gerekenler hakkında bilgiyi bulabilirsiniz.

Bu kılavuzda, federal seçim sürecine ilişkin soruların cevaplarını ve oy verirken yapmanız gerekenler hakkında bilgiyi bulabilirsiniz. Seçmen Kılavuzum Kılavuz hakkında Bu kılavuzda, federal seçim sürecine ilişkin soruların cevaplarını ve oy verirken yapmanız gerekenler hakkında bilgiyi bulabilirsiniz. Seçimler hakkında Federal seçimlerde,

Detaylı

SONAR. Buca Belediyesi Engelli Veri Tabanı Araştırması

SONAR. Buca Belediyesi Engelli Veri Tabanı Araştırması Buca Belediyesi Engelli Veri Tabanı Araştırması AMAÇ Buca ilçesinde yaşayan engellilerin; Kimlik ve iletişim bilgilerini, Engel grubu ve derecesinin tespitini, Ailede başka engellilerin yada sağlık sorunu

Detaylı

AKOFİS.NET - PRATİK BİLGİLER. Bu sunum; siz değerli müşterilerimizin web sitemizi kolay kullanmanız için pratik bilgiler vermeyi amaçlamaktadır.

AKOFİS.NET - PRATİK BİLGİLER. Bu sunum; siz değerli müşterilerimizin web sitemizi kolay kullanmanız için pratik bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. AKOFİS.NET - PRATİK BİLGİLER Bu sunum; siz değerli müşterilerimizin web sitemizi kolay kullanmanız için pratik bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. Siteye Giriş Siteye üye girişi yapmak için ana sayfada, sağ

Detaylı

Türkiye Özürlüler Araştırması Temel Göstergeleri

Türkiye Özürlüler Araştırması Temel Göstergeleri Özürlülük Araştırmaları Türkiye Özürlüler Araştırması Temel Göstergeleri İÇİNDEKİLER GİRİŞ Türkiye Özürlüler Araştırması Kapsam Tanım Ve Kavramlar Özürlü Özürlülük Oranı Ortopedik Özürlü Görme Özürlü İşitme

Detaylı

EVRAK TAKİP SİSTEMİ (ETS) GENEL AÇIKLAMALAR

EVRAK TAKİP SİSTEMİ (ETS) GENEL AÇIKLAMALAR EVRAK TAKİP SİSTEMİ (ETS) GENEL AÇIKLAMALAR 1. Kişisel Bilgilerin korunması kapsamında okul ve kurumlarımızda özel şirketlerin sağladığı her türlü programın kullanılmaması gerekmektedir. 2. Bu bağlamda

Detaylı

İKİNCİ KISIM İNTERNET KULLANIMININ BİREYSEL VE TOPLUMSAL BOYUTU

İKİNCİ KISIM İNTERNET KULLANIMININ BİREYSEL VE TOPLUMSAL BOYUTU 451 İKİNCİ KISIM İNTERNET KULLANIMININ BİREYSEL VE TOPLUMSAL BOYUTU BİRİNCİ BÖLÜM TÜRKİYE DE İNTERNET KULLANIMI 1.1. KULLANICI PROFİLLERİ VE KULLANIM ŞEKİLLERİ Son yıllarda bilgi teknolojilerindeki hızlı

Detaylı

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü

o Önceden programlanamaz. o Bireysel kullanılamaz. o Hazırlık için süre gereklidir. o Görüntü yüksekliği faktörü Tepegöz ÖĞRETĠM ARAÇLARI VE ETKĠLĠ KULLANIMI Bayburt Üniversitesi, Egitim Fakültesi www.sakipkahraman.wordpress.com o Üzerinde hareketli bir parça taşıyan büyük bir kutu olan tepegöz basit bir araçtır.

Detaylı

Dr. Muzaffer SARAÇ. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı

Dr. Muzaffer SARAÇ. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Dr. Muzaffer SARAÇ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ÖZÜRLÜ Bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle

Detaylı

Güvenlik. Kullanıcı Kılavuzu

Güvenlik. Kullanıcı Kılavuzu Güvenlik Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft ve Windows, Microsoft Corporation kuruluşunun ABD'de tescilli ticari markalarıdır. Bu belgede yer alan bilgiler

Detaylı

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması 1 AB 06 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Üniversitesi Denizli

Görme Engelliler için Web Sayfalarında Erişilebilirliğin Sağlanması 1 AB 06 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Üniversitesi Denizli 1 AB 06 9-11 Şubat 2006 Pamukkale Üniversitesi Denizli Cihan Yıldırım Yücel cihany@metu.edu.tr ODTÜ Bilgi İşlem Daire Bşk. ÖZET Bu makalede, görme engelli kişilerin bilgisayar kullanırken ve web sayfalarını

Detaylı

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik

Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Kurumsal Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Değişik Formdaki Bilgi İstemci Sunucu Dizüstü bilgisayar Kablosuz ağlar Medya Dokümanlar Kurum çalışanları Yazıcı çıktıları Radyo-televizyon yayınları Yazılımlar

Detaylı

NES Değişim. Nes Değişim Hizmetleri Yazılımı. Nes Değişim Kullanım Kılavuzu

NES Değişim. Nes Değişim Hizmetleri Yazılımı. Nes Değişim Kullanım Kılavuzu NES Değişim Nes Değişim Hizmetleri Yazılımı Nes Değişim Kullanım Kılavuzu 2014 TÜRKTRUST Bilgi İletişim ve Bilişim Güvenliği Hizmetleri A.Ş. Her hakkı saklıdır. İçindekiler 1 Duyuru... 2 2 Giriş... 3 2.1

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

http://www.fatihbasaran.com.tr

http://www.fatihbasaran.com.tr http://www.fatihbasaran.com.tr FmB Network Tools Kurulum ve Kullanım Rehberi 1) Kurulum a) Hazırlık Eğer indirmediyseniz, yazılımın bir kopyasını aşağıdaki adresten edinebilirsiniz. Kurulum öncesinde tüm

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 İÇERİK OLUŞTURMA (YAZI VE

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR Notların tanımı Bu kullanım kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin

Detaylı

Hacı Bekir Oğuz

Hacı Bekir Oğuz Hacı Bekir Oğuz 2008639017 1 Accessibility (Erişilebilirlik) 2 Öğrenim Hedefleri Erişebilirliğin ne demek olduğunu öğrenmek Tasarım prensiplerini anlamak Web erişebilirliğinin önemini kavramak Web erişebilirliğin

Detaylı

Misafirler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Misafirler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 6 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Toplantı, seminer, eğitim, çalıştay,

Detaylı

SÖZLEŞMELİ ASTSUBAY(BAYAN) BAŞVURU İŞLEMLERİ

SÖZLEŞMELİ ASTSUBAY(BAYAN) BAŞVURU İŞLEMLERİ SÖZLEŞMELİ ASTSUBAY(BAYAN) BAŞVURU İŞLEMLERİ BAŞVURU İŞLEMLERİNE GİRİŞ Başvurunuzu yazıcıya bağlı bir bilgisayardan yapınız. Başvuru işlemleri için www.jandarma.tsk.tr internet adresinden Personel / Ögrenci

Detaylı

Internet te Pazarlama

Internet te Pazarlama Internet te Pazarlama Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazarlama Taktikleri Halkla ilişkiler Reklâm Doğrudan posta Telepazarlama Internet Internet - Büyüklük Kullanıcı

Detaylı

Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Liseleri Öğrenci Durum Belgesi Sorgulama KULLANIM KILAVUZU

Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Liseleri Öğrenci Durum Belgesi Sorgulama KULLANIM KILAVUZU Milli Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Liseleri Öğrenci Durum Belgesi Sorgulama KULLANIM KILAVUZU 1 Başlamadan Önce... Bu hizmeti kullanarak, öğrenci durum bilgilerinizi görüntüleyebilir ve barkodlu Öğrenci

Detaylı

DERS 7. Herkes İçin Tasarım

DERS 7. Herkes İçin Tasarım DERS 7 Herkes İçin Tasarım DERS 7 Herkes İçin Tasarım * Seviye: 7-8. sınıf Süre: 40-60 dakika Amaçlar: 1. Erişilebilirlik ve herkes için tasarım arasındaki ilişkiyi kavramak 2. Kentlerin herkes için tasarım

Detaylı

İNSAN VE TOPLUM. KÜTAHYA www.zafer.org.tr

İNSAN VE TOPLUM. KÜTAHYA www.zafer.org.tr İNSAN VE TOPLUM Ülke genelinde medyan yaş 30,1 iken Kütahya ve çevre illerinde bu değer daha yüksektir. Tablo 67 de yer alan ve TÜİK tarafından yapılan nüfus projeksiyonu 2023 yılında Kütahya ve çevresinin

Detaylı

Bir Eğitim Aracı Olarak Internet ve Internet te Bilgiye Erişim

Bir Eğitim Aracı Olarak Internet ve Internet te Bilgiye Erişim Bir Eğitim Aracı Olarak Internet ve Internet te Bilgiye Erişim Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Internet Birçok bilgisayarın birbirine bağlı olduğu bir iletişim ağı Temel

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi E-Hizmet Sitesi (ehizmet.tekirdag.bel.tr) Bilgi Edinme Başvurusu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi E-Hizmet Sitesi (ehizmet.tekirdag.bel.tr) Bilgi Edinme Başvurusu Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi E-Hizmet Sitesi (ehizmet.tekirdag.bel.tr) 1 Sisteme Giriş Bilgi Edinme Başvurusu Bilgi edinme başvurusunda bulunmak için istenirse sistemde oturum açılır, istenirse de sistemde

Detaylı

ZİRVE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ONLİNE BİREYSEL EMEKLİLİK İŞLEMLERİ

ZİRVE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ONLİNE BİREYSEL EMEKLİLİK İŞLEMLERİ Bu kılavuz; ZİRVE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ONLİNE BİREYSEL EMEKLİLİK İŞLEMLERİ Zirve yazılımı kullanan müşterilerin Otomatik Katılım Sistemi ile Bireysel Emeklilik sisteminde Firma Üyelik, BES Başvuru ve BES

Detaylı

Düşünün!!! Siz karşı kaldırımda bulunan kırtasiyeye gide-

Düşünün!!! Siz karşı kaldırımda bulunan kırtasiyeye gide- ukluğu down s dis hipe leksi rleksi Düşünün!!! Siz karşı kaldırımda bulunan kırtasiyeye gide- üçlüğü otizm spektrum boz endromubedensel yetersiz ARA ENGELİN F ALIK ; DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ Dünyada yaklaşık

Detaylı

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci

Office 365. Kullanım Kılavuzu. Öğrenci Office 365 Kullanım Kılavuzu Öğrenci İÇİNDEKİLER 1. Office 365 Hesabına Giriş Yapma... 2 2. Office 365 Uygulamaları... 7 2.1. Office Ürünleri Yükleme... 7 2.2. Kullanılabilecek Uygulamalar... 8 3. KAYNAKLAR...

Detaylı

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili Değerli basın mensupları, Hoş geldiniz Bu yıl, Ülkemizin ilk Sanayi dalı, kalkınma ve büyümemizin en önemli lokomotif güçlerinden

Detaylı

ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ. Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan

ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ. Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan Kısım 1: Projenin Tanımı ve Talebi ENGEL-SİZ HAYATLAR PROJESİ Talep Sahibi (Adı-Soyadı) : Melek Bozdoğan, Fikri Yılmaz,Nur Evrim Erol, Besi Oturan Talep Tarihi: 15 Mart 2010 Projenin Konusu ve Açıklaması:

Detaylı

DERS 3. Herkes İçin Eğitim

DERS 3. Herkes İçin Eğitim DERS 3 Herkes İçin Eğitim DERS 3 Herkes İçin Eğitim * Seviye: 3-4. sınıf Süre: 60-80 dakika Amaçlar: 1. Erişilebilirliğin kapsamının fiziki düzenlemelerle sınırlı olmadığını fark etmek 2. Eğitimde erişilebilirliğin

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZÜRLÜ MEMUR SEÇME SINAVINA HAZIRLIK (OMSS- LİSANS) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Özürlülerin

Detaylı

E-fatura Mc Kullanım Kılavuzu

E-fatura Mc Kullanım Kılavuzu E-fatura Mc Kullanım Kılavuzu Sürüm 18082014 Bu döküman elektronik fatura düzenlemekle mükellef olan ve Micros-Fidelio ürünleri kullanan işletmeler için hazırlanmıştır. Mevzuat ve uygulama sürüm değişikliklerinden

Detaylı

İSTANBUL İLİ TAHMİNİ ÖZÜRLÜLÜK ORANLARI

İSTANBUL İLİ TAHMİNİ ÖZÜRLÜLÜK ORANLARI İSTANBUL İLİ TAHMİNİ ÖZÜRLÜLÜK ORANLARI İstanbul ilinin nüfusu 15 milyon kabul edildiğinde; İstanbul İşitme Toplam:462 187.5 9. 55.5 57. 72. 77.437 37.98 25.197 26.856 28728 11.63 52.2 3.33 3.144 43.272

Detaylı

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM

Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri. HissedilebilirYol.COM Görme Engelliler İçin Hissedilebilir Yüzey Ürünleri HissedilebilirYol.COM Mevzuat ve Hissedilebilir Yüzey Erişilebilirlik, şehirde yaşayan bütün bireylerin, şehrin sunduğu kamusal hizmetlerin tümüne ulaşabilmesi

Detaylı

SARIVELİLER KAYMAKAMLIĞI SARIVELİLER DE ENGELSİZ YAŞAM İÇİN ÖZÜRLÜ ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI PROJESİ SONUÇ RAPORU FATİH ÇEMREK MURAT ÇEMREK

SARIVELİLER KAYMAKAMLIĞI SARIVELİLER DE ENGELSİZ YAŞAM İÇİN ÖZÜRLÜ ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI PROJESİ SONUÇ RAPORU FATİH ÇEMREK MURAT ÇEMREK JENERİK EKLENECEK SARIVELİLER KAYMAKAMLIĞI SARIVELİLER DE ENGELSİZ YAŞAM İÇİN ÖZÜRLÜ ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI PROJESİ SONUÇ RAPORU FATİH ÇEMREK MURAT ÇEMREK SARIVELİLER 2010 İçindekiler Önsöz...7 Karaman

Detaylı

ĠNÖNÜ ÜNĠVERSĠTESĠ UZAKTAN EĞĠTĠM ARAġTIRMA ve UYGULAMA MERKEZĠ ARA SINAV KILAVUZU

ĠNÖNÜ ÜNĠVERSĠTESĠ UZAKTAN EĞĠTĠM ARAġTIRMA ve UYGULAMA MERKEZĠ ARA SINAV KILAVUZU ĠNÖNÜ ÜNĠVERSĠTESĠ UZAKTAN EĞĠTĠM ARAġTIRMA ve UYGULAMA MERKEZĠ ARA SINAV KILAVUZU Bu kılavuz İnönü Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 20010-2011 Eğitim - Öğretim yılı ara sınavı

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Özürlülerle Sosyal Hizmet Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS

Detaylı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı

Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı Türkiye nin Nüfus Özellikleri ve Dağılışı 1 Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Nüfus miktarı kadar önem taşıyan bir başka kriter de nüfusun yaş yapısıdır. Çünkü, yaş grupları nüfusun genel yapısı ve

Detaylı

Sosyal Güvenlik Kurumu Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama KULLANIM KILAVUZU

Sosyal Güvenlik Kurumu Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama KULLANIM KILAVUZU Sosyal Güvenlik Kurumu Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama KULLANIM KILAVUZU 1 Başlamadan Önce... Bu hizmeti kullanarak, şahıs ödemeleri için geçmişte yaptığınız banka hesabı tanımlama işlemlerini görüntüleyebilirsiniz.

Detaylı

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip

NEDEN DOĞULİNE. Detaylı Analiz. Doğru Planlama. Hedef Kitleye Uygunluk. Doğru İçerik Stratejisi. 7/24 Destek. Deneyimli Ekip NEDEN DOĞULİNE Detaylı Analiz Yapılan tüm çalışmaların temeli ve ilk adımı, detaylı analizdir. Analiz adımında, ürünün teknik, anahtar kelime, UI & UX, backlink, hedef kitle ve rakip analizi yapılır. Analiz

Detaylı

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI

Etkili Sunum Teknikleri. Öğr. Gör. Murat YAZICI Etkili Sunum Teknikleri Öğr. Gör. Murat YAZICI ETKİLİ SUNUM TEKNİKLERİ Nedir? Bir konuyu, mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir. Amaç? İletilmek istenilen mesajların

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm A TUR Notların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki not stilini kullanıyoruz: Notlar, ortaya çıkabilecek bir duruma nasıl yanıt vermeniz gerektiğini size söyler

Detaylı

MS Publisher Kullanım Hatırlatmaları

MS Publisher Kullanım Hatırlatmaları MS Publisher Kullanım Hatırlatmaları Publisher bültenler, broşürler, Web siteleri, kartvizitler, kartpostallar, tebrik kartları, ortam etiketleri ve daha fazlasıyla ilgili tasarımlar içerir. Yayına başlamak

Detaylı