İş Kazaları Neden Olur? Ölmek Zorunda mıyız? Ölüm Mesleğin Kaderi midir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İş Kazaları Neden Olur? Ölmek Zorunda mıyız? Ölüm Mesleğin Kaderi midir?"

Transkript

1 İş Kazaları Neden Olur? Ölmek Zorunda mıyız? Ölüm Mesleğin Kaderi midir?

2 TARİHTEKİ EN BÜYÜK MADEN KAZALARI 10 Mart 1906, Courrieres, Fransa işçi kömür tozu patlaması sonucu öldü. 14 Kasım 1913, Senghenydd, Galler, İngiltere. 438 maden işçisi öldü. (Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 1919 yılında kuruldu ve ancak 1931 yılında 31. No'lu konvansiyon ile Kömür madenlerinde çalışma saatlerini düzenledi) 26 Nisan Çin'in Japonya'nın işgali altındaki Mançurya bölgesinde, Japon emperyalistlerince işletilen Honkeiko (Ban Şi Hu) Kömür İşletmesinde şaftlardan birisindeki patlama dolayısıyla çıkan yangın sonucund 1549 işçi öldü. 9 Kasım Omuta, Japonya'da kömür madenindeki patlama sonuacu 447 maden işçisi öldü. 28 Mayıs Dhanbad, Hindistan'da 375 maden işçisi madendeki yangın sonucu öldü. 21 Kasım Aberfan, Galler, İngiltere'de bir kömür madeninde kömür ve kömür tozu yığınının çökmesi sonucu 116 çocuk ve 26 yetişkin öldü. 27 Aralık Çasnala, Hindistan'da bir kömür madeninde patlama ve taşkın sonucu 372 maden işçisi öldü 30 Ocak Baia Mare Romanya'da Çernobil'den sonraki belki de en ciddi çevre felaketlerinden birisi yaşandı ve ton sianid ile kirlenşi su, Aurul maden şirketinden Someş, Tisza ve Danube nehirlerine karıştı. Su ekosistemindeki canlıların yaklaşık yüzde 80'i yok oldu.

3 TÜRKİYE DEKİ EN BÜYÜK MADEN KAZALARI TTK/ Armutcuk/kömür Grizu patlaması 103 işçi öldü TTK/ Kozlu/kömür Grizu patlaması 10 işçi öldü Yeni celtek/amasya/kömür Grizu patlaması 5 işçi öldü TTK/Kozlu/kömür Gocuk 8 işçi öldü TTK/ Amasra/kömür Grizu patlaması 5 işçi öldü YENİ CELTEK/Amasya/kömür Grizu patlaması 68 işçi öldü TTK/ Kozlu/kömür Grizu patlaması 263 işçi öldü Yozgat/Sorgun/kömür Grizu patlaması 37 işçi öldü Erzurum/ Aşkale/kömür Grizu patlaması 8 işçi öldü Karaman/Ermenek/kömür Grizu patlaması 10 Kastamonu/ Kure/metal Yangın 19 işçi öldü Kutahya/ Gediz/kömür Grizu patlaması 18 işçi öldü Balıkesir/Dursunbey/kömür Grizu patlaması 17 işçi öldü Bursa/Mustafakemalpaşa/kömür Grizu patlaması 19 işçi öldü Balıkesir/Dursunbey /kömür Grizu patlaması 13 işçi öldü TTK/ Karadon/kömür Grizu patlaması 30 işçi öldü

4 Kazaların %98 i Önlenebilir, %2 si ise kaçınılmaz kazalardır!

5 Kim uydurdu bunu bileniniz var mı? %2 KAÇINILMAZ! Denen saçmalığı!

6 1930 lu yıllarda Heinrich tarafından öne sürülen Domino Teorisine göre, kazaların %88 i GÜVENSİZ DAVRANIŞLAR, %10 u güvensiz durumlar, %2 si de kader olarak sunulmaktadır!

7 Bu görüşlerin BİLİMSEL bir dayanağı olmadığı gibi, geçmiş yıllardaki istatistiklerden de yeterince yararlanmamıştır. Ama maalesef hepimizin diline pelesenk olmuştur!

8 %88 i GÜVENSİZ DAVRANIŞLAR DEMEK SUÇLU SİZSİNİZ DEMEKTİR!

9 Suçlulara örnekler! SEYRANTEPE (TT ARENA) Yaşamını yitirenler Gökhan Yavuz ve Raşit Ek

10

11 Mühendis olmaya gerek yok, aklı başında hiç kimse, bir önceki slayttaki fotoğrafa bakarak, kazı işi böyle yapılır diyemez!

12 Acaba nedenler bunlar mı? Not: Bu yazı şehrin göbeğinde şantiyesindeki işçi çadırlarında yangın çıkan işçi sağlığı ve iş güvenliğine tamamen aykırı bir binanın duvarında yazmaktadır!

13 Kısacası suç ya işçiye atılıyor (%88) Ya da Kaderdir, takdir-i ilahidir deniyor (%2) KISACASI KAZA LARIN YÜZDE %90 INDA PATRONLARIN SUÇLU OLMADIĞI SÖYLENİYOR, BİZE BÖYLE ÖĞRETİLİYOR!

14 Mahkemeler ve bilirkişiler de giderek daha fazla suçu işçiye atıyor, işte örnekler: 17 Mayıs 2010 da Zonguldak ta 30 kişinin hayatını kaybettiği grizu patlaması ve 3 Nisan 2012 tarihinde Erzurum Aşkale de 5 enerji işçisinin buz tutmuş gölde donarak öldükleri iş kazalarıyla ilgili ikinci bilirkişi raporları tamamlandı. İkinci bilirkişi raporlarının ikisi de ölen işçileri sorumlu tutuldu. İki olayda da faile rastlanamadı. Görevlendirilen bilirkişiler, Aşkale de 5 işçiyi kimin görevlendirdiğini, neden gerekli ekipman verilmediğini bulmadı. Benzer şekilde Zonguldak taki bilirkişiler madende tüm önlemlerin alındığını iddia ederken, grizu birikmesinin neden ölçülemediğine dair bir sonuç ortaya koyamadı. İki raporda da taşeron şirketler ve onları denetleme görevi olan devletin üzerine gidilmedi. İki kazanın ilk bilirkişi raporları da ikincilere göre oldukça farklıydı. Aşkale deki kazanın ardından yayımlanan ilk bilirkişi raporunda beş yetkili ile birlikte, ölen iki işçi birinci dereceden kusurlu sayılmış, üç işçi ise ikinci derece kusurlu kabul edilmişti. İkinci raporda ise beş yetkili ile ölen beş işçi de eşit oranda suçlu sayıldı.

15 Mahkemeler ve bilirkişiler de giderek daha fazla suçu işçiye atıyor, işte örnekler: Zonguldak ta 30 madencinin hayatını kaybettiği patlamadan sonra yayımlanan ilk birilirkişi raporu taşeron şirket Yapı-Tek i yüzde 70, taşeron şirketi denetlemeyen devleti de yüzde 30 oranında suçlu bulmuştu. Kaza sonrasında 28 kişi yargılanmaya başladı. İkinci raporda ise yargılanan 28 kişinin suçlu olmadığı, ölen 30 kişinin eşit oranda suçlu olduğu yazıyordu. Ölenleri suçlayıp 28 kişiyi suçsuz bulan raporun temel dayanak noktası kaçınılmazlık oldu. Yani, bilirkişi raporuna göre Zonguldak ta 17 Mayıs günü tüm önlemler alınmış! Ama yine de grizu patlaması meydana gelmiştir. Bir madende kaçınılmaz bir şekilde grizu patlamasının meydana gelmesi ancak önceden hesaplanmayan bir metan gazı birikmesi ile mümkündür. Grizu patlaması için metan gazının belirli bir orana ulaşması gerekir ve bu oranın çok altında bir birikme tespit edildiği anda iş durdurulur. İşi durduramayacak kadar kısa sürede gelişen metan gazı birikmeleri için (ölçüm cihazlarının çalışmaması gibi durumlarda) kaçış için belirli aralıklarda sığınma cepleri inşa edilir. O bölgeler, karanlıkta görülmesi için beyaza boyanmıştır.

16 İş Kazaları Neden Olur Sorusunu Hala Yanıtlamadık! Bunun için, işyerinin dışına çıkmamız gerekiyor öncelikle

17 İş Kazaları Neden Olur? 1. Uzun ve aşırı çalışma yüzünden 2. Yoğunlaştırılmış, stres yüklü çalışmadan 3. Özelleştirmeler yüzünden 4. Yaşlı insanların çalıştırılması yüzünden 5. Taşeronluk sistemi yüzünden 6. Kar hırsı yüzünden..

18 Uzun ve aşırı çalışma yüzünden! Türkiye de bu kadar işsizlik varken, neden ortalama çalışma saati haftalık 72 dir? Yorgun olan bir insanın kendisini işine vermesi, dikkat ve özen gösterebilmesi mümkün olur mu?

19 Yoğunlaştırılmış, stres yüklü çalışma yüzünden! Sürekli üzerinizde işin yetiştirilmesi gerektiği baskısı, sürekli işitilen azar, sürekli tepenizde bir korku Stresten, eli ayağı titreyen işçi, iş yetişecek diye, en basit önlemleri dahi almayan patronlar

20 ÇALIŞMA SAATLERİ KAZALARLA DOĞRUDAN İLİŞKİLİDİR! SSK Genel Müdürlüğü Arşivlerinde Türk İnşaat Sektörü ndeki İş Kazalarına Ait 3347 İnşaat İş Kazası Bulgularından Örnekler İncelenen İş Kazalarının, İş Saatlerine Göre Sayısal Dağılımları ÖLÜM YARALANMA TOPLAM İş Saatleri Sayı % Sayı % Sayı % 1.(08-09) (09-10) (10-11) (11-12) (13-14) (14-15) (15-16) (16-17)

21 Özelleştirmeler yüzünden! Özelleştirilen firmalarda sendikalar olur mu, yaşayabilir mi? Özelleştirilen firmalarda örgütsüz olduğu için işçiler iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemleri talep edebilir mi? Yoksa her an işten atılma korkusuyla dile getiremez mi? Özelleştirilen işletmelerde iş organizasyonu sağlıklı olarak kurulabilir mi? Yoksa herşey gelişigüzel mi yapılır?

22 Taşeron sistemi yüzünden! Taşeron şirkette güvence olur mu? İşçiler örgütlü olur mu? Taşeron şirketler uzman olmayan, iş organizasyonundan yoksun şirketler olarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bilgili olabilirler mi? Önlemleri alırlar mı? İşlerin sürekli bölünmesi ve parçalanması, birbirinden bağımsız taşeronlar arasında İSİG konusunda iletişimi bozar mı, bozmaz mı?

23 Yaşlı insanların çalıştırılmaları yüzünden! Özellikle temizlik, taşıma ve benzeri işlerde neden yaşlı insanlar çalışmak zorunda kalıyor? Neden insanımız, emekliliğin keyfini sürmek yerine, genç insanların yapması gereken zorlu işleri yapmak zorunda kalıyor?

24 KAR HIRSI yüzünden! Aslında söylenenlerin özeti, patronların kar hırsı yüzünden işçilerin öldüğüdür. Örneğin, inşaat sektörü son yıllarda en fazla büyüyen sektör, Türkiye nin yüz akı??????

25 İnşaat Gayri Safi Yurt İçi Hasıla yüzde değişimi ile ölümlü iş kazalarının seyri arasındaki ilişki. Not: GSYİH değişimi görsel açıdan belirgin hale getirilmek için 10 kat ölçeklendirilmiştir, gerçek sayısal veriler önceki tabloda verilmiştir.

26 Sektör büyüdükçe ölümler de artıyor!!! O zaman neden büyüyoruz, ekonomik büyüme insan için midir, patronlar için midir?

27 Madencilik Sektorunde Meydana Gelen Ölümlü İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları İş Kazası Meslek Hastalığı Toplam Toplam

28 yılları arasında ülkemizde yaşanan iş kazalarının yaklaşık %10 u, meslek hastalıklarının %62 si madencilik sektöründe meydana gelmiştir. Ölümlü iş kazalarının %7 si, meslek hastalıklarının ise % 25 i yine madencilik sektöründe gerçekleşmiştir. Özel ocaklarda iş kazası sonucu meydana gelen ölümler üretim başına düşen miktar olarak TTK da gerçekleşen ölümlerin 6 katıdır.

29 İş kazaları neden olur sorusu sanırım biraz yerli yerine oturuyor? Zihnimizi açmak için soralım. Sözgelimi 1. Taşeronluk sisteminin getirdiği dağınıklık, koordinasyonsuzluk, yönetsel tedbirler yeterli midir? 2. Özelleştirmeler sonrası İngiliz Demiryolları nda neden bu kadar çok işçi yaşamını yitirdi? Veya TEDAŞ bakım onarım işleri? 3. Emekli olup çalışmak zorunda kalan hizmet sektöründe yaşa bağlı dikkat dağınıklığı vb. etkenler kazalara neden olmuyor mu? Veya neden 60-70yaşında insanlar temizlikçilik, taşımacılık vs. yapıyorlar? 4. Madencilik Sektörü bu kadar riskli ve tehlikeli ise neden 19. yüzyıl şartlarında çalışan küçük ve özel işletmeciliğin eline bırakılmaktadır.

30 Tüm bunları tartıştıktan sonra, şimdi yavaş yavaş işyeri bazlı düşünebiliririz

31 KAZALARIN GENEL YAPISI

32 Örneğin, işçilerin kalacakları yerlere dair bir tasarım yaptık mı?

33 Örneğin, işçilerin başına gelen en basit kazalarla ilgili önlemler aldık mı?

34 ÖRNEK KIRILGAN, GEVREK MALZEMEDEN YAPILAN ÇATI KAPLAMALARINDA ÇALIŞMA Özellikle fabrika çatılarındaki aydınlıklara çok dikkat edilmeli! Çoğu durumda aydınlıklar diğer çatı kaplama malzeme ayırdedilemez, saptanıp boyanması, belirlenmesi çalışma öncesinde önemlidir!

35 Neden bu örneği verdik! İşte birkaç mahkeme dosyasından alıntılar, hatta aynı fabrikada aynı cinayet iki kez gerçekleşmiş

36 NEDEN Mİ? tarihinde, saat sıralarında İnegöl yolu 2. Km Yenişehir/Bursa adresindeki Onkel A.Ş ne ait imalathanede dış cephe sıva tamirat işlerini yapan işçi Hasan Çoban, çatıda yürürken üzerine bastığı eternitin kırılması sonucu 7 metre yükseklikten zemine düşmüş ve yaşamını yitirmiştir tarihinde, sıralarında, Onkel Dış. Tic. A.Ş nin çatısına sandviç panellerin takılması içinde işçi olarak çalışan Zeki Arslan, üzerine bastığı eternitin kırılması ile 7 metreden düşerek yaşamını yitirmiştir günü, saat 10:00 sıralarında, İNEGÖL- Organize Sanayi, Ana Cad., No:6 adresinde yeralan Taner Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş. fabrikasında çatı olukları temizleme işinde çalışmakta olan Orhan VARDAR, aydınlığı kapatan şeffaf eternetin kırılması nedeniyle 7m yükseklikten zemine düşmüş ve bu iş kazas nedeniyle yaşamını yitirmiştir günü, saat 11:00 sıralarında, Gemlik İlçesi- Engürücük Köyü, Koca Çukur Mevkii, Marmara Entegre Kimya San. Tic. A.Ş. işyerinde çatı sac kaplama işinde çalışmakta olan Aşkın ÇAKIR, üzerine bastığı eternitin kırılması sonucu dengesini kaybedip (18 m yükseklikten) zemine düşmüş ve bu iş kazası sonucu yaşamını yitirmiştir tarihinde, sıralarında, BMC yetkili servisinde ustabaşı olarak çalışan Mehmet Çömlekçi işyeri önünde bulunan eternit örtülü sundurmanın üzerine, daha önce rüzgarın etkisiyle yerinden oynayan eterniti monte etmek üzere çıkmış, ancak çatı kısmında şeffaf onduline basmak suretiyle yerden 4 m. yükseklikten yere düşerek yaşamını yitirmiştir tarihinde, sıralarında, Eminsan Güneş Isı Sistemleri Ltd. Şti. elemanlarından Abdullah Budak şeffaf eternite basarak 2.5. metreden aşağıya düşmüş ve yaralanmıştır tarihinde, saat sıralarında A. Lafont ve Mahdumları Tic. Ltd. Şti nin incir ve kayısı işleme atölyesinin çatısında çalışmakta olan Hasan Mürselim, çatı eternitinin kırılması sonucu 12 metre yükseklikten düşerek yaşamını yitirmiştir tarihinde, Samandıra Eyup Sultan Mah. Solmaz Ev GKoll. Şirketi ne ait depoda, çatı eternitlerinin değiştirilmesinde çalışan Yaşar TUNA, bastığı eternitin kırılması sonucu çatıdan düşerek ölmüştür.

37 İşyerlerinde önlem denen şey, işçiye verilen, baret, emniyet kemeri, ayakkabı vs. değildir! Kişisel koruyucular en son aşamada kullanılır!!!

38 RİSK KONTROL HİYERARŞİSİ 1. Riskten kaçının, 2. Kaçınılmaz riskleri değerlendirin, eğer iş kalemlerini daha az riskli olanla yer değiştirebiliyorsanız değiştirin, 3. Risklerle kaynağında mücadele edin, 4. Yapılan işi kişiye uygun hale getirin (Çalışma ortamlarını tasarlayarak, kullanılan alet edevatı uygun şekilde seçerek, çalışma tarzını/sistemini uygun seçerek, monoton işlerin sayısını azaltarak, monotonluğu hafifleterek önceden belirlenmiş bir iş hızıyla çalışma sağlayarak tüm bunları yaparken işçi sağlığı üzerindeki etkilerini azaltarak çalışana uygun bir iş yaratılabilir),

39 8. Özellikle toplu koruma önlemlerine, kişisel koruyuculara oranla daha fazla önem veren bir yaklaşım geliştirerek, toplu koruma önlemlerini alın ve ardından kişisel koruyucular verin. RİSK KONTROL HİYERARŞİSİ 5. Tehlikeli maddeleri, malzemeleri ve çalışma sistemlerini tehlikesiz veya daha az tehlikeli olanlarla yer değiştirin, 6. Teknik gelişmelere uygun ve uyumlu şekilde çalışma ortamını yaratın. Bir başka ifadeyle tehlikeleri yerinde izole edin. 7. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile çalışma ortamındaki rahatlığı düşünen, teknolojiyi, iş organizasyonunu, çalışma koşullarını, sosyal faktörleri, çalışma ortamı ile ilgili faktörleri hesaba katan uygun bir iş kazalarını önleme politikası geliştirin.

40 İŞ KAZALARINI ÖNLEMEDE TEMEL FAALİYETLER NELERDİR? 1. Fiziksel tasarım ve kontrol sistemlerindeki değişiklikler 2. Çalışma yöntemlerindeki değişiklikler 3. Yöntemde ve süreçlerde değişiklikler 4. Ana güvenlik elemanlarında değişiklikler

41 ÖZELLEŞTİRMELER TAŞERONLAŞTIRMA GEÇİM SIKINTISI İŞSİZLİK KORKUSU ÖRGÜTSÜZLÜK OLMADAN TÜRKİYE İŞÇİ SINIFINI ESİR ALABİLİR Mİ? BİZLERİ ÖLÜME MAHKUM EDEBİLİR Mİ?

Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır

Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır Maden kazası değil, bu bir cinayettir ve sorumlulardan hesap sorulmalıdır Zonguldak taki Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında bir patlama meydana geldi. Gelen son bilgilere

Detaylı

TÜRKİYE DE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ RAPORU -Madencilik Sektörüne İlişkin Temel Veriler- DİSK/ SOSYAL-İŞ SENDİKASI

TÜRKİYE DE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ RAPORU -Madencilik Sektörüne İlişkin Temel Veriler- DİSK/ SOSYAL-İŞ SENDİKASI TÜRKİYE DE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ RAPORU -Madencilik Sektörüne İlişkin Temel Veriler- DİSK/ SOSYAL-İŞ SENDİKASI 25.02.2010 Giriş: Balıkesir in Dursunbey İlçesi ne bağlı Odaköy yakınlarındaki Şentaş

Detaylı

Oğlum yüzme de bilmezdi...

Oğlum yüzme de bilmezdi... 20.03.2015 1 20.03.2015 2 20.03.2015 3 20.03.2015 4 Oğlum yüzme de bilmezdi... Ermenek ilçesindeki kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiden Tezcan Gökçe'nin annesi; Oğlum yüzme de bilmezdi... 20.03.2015

Detaylı

KİMYASAL MADDE ÜRETEN, DEPOLAYAN TESİSLERDE İŞ KAZASI, YANGIN VE PATLAMALARI ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ MEDODU RİSK BAZLI İŞ VE ATEŞ İZNİ FORMU DÜZENLENMESİ

KİMYASAL MADDE ÜRETEN, DEPOLAYAN TESİSLERDE İŞ KAZASI, YANGIN VE PATLAMALARI ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ MEDODU RİSK BAZLI İŞ VE ATEŞ İZNİ FORMU DÜZENLENMESİ KİMYASAL MADDE ÜRETEN, DEPOLAYAN TESİSLERDE İŞ KAZASI, YANGIN VE PATLAMALARI ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ MEDODU RİSK BAZLI İŞ VE ATEŞ İZNİ FORMU DÜZENLENMESİ Celal TOPRAKÇI Kimya Mühendisi, İş Güvenliği Uzmanı

Detaylı

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2015/180235 İhale Kayıt Numaralı (Ardahan - Kars) Ayr - Çıldır - Aktaş Yolu Km: 0+000-16+310 Kesiminin Yapım İhalesi

BAŞVURUYA KONU İHALE: 2015/180235 İhale Kayıt Numaralı (Ardahan - Kars) Ayr - Çıldır - Aktaş Yolu Km: 0+000-16+310 Kesiminin Yapım İhalesi TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER: Başkan V. II. Başkan: Kazım ÖZKAN Üyeler: Ali Kemal AKKOÇ, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY BAŞVURU SAHİBİ: Varyap Mad. Nak. İnş.

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR GRİPİX Ürün Tanımı Alkol Bazlı El Temizleme Jeli Ürün Kodu KH-008 Ürünün Uygulama Alanı Kişisel Hijyen Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya

Detaylı

Giriş: Şantiyelerde her projenin birbirinden farklı olması Çalışanların ve malzemelerin sürekli hareket halinde olması

Giriş: Şantiyelerde her projenin birbirinden farklı olması Çalışanların ve malzemelerin sürekli hareket halinde olması Giriş: İş kazaları birçok işçinin hastalanmasına, yaralanmasına, sakat kalmasına ve hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır. Özellikle inşaat, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe kendine özgü çalışma

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

Güney Afrika da Bir Madende Meydana Gelen Göçük Sonrası 21 İşçi Kurtarıldı. Dünya Altın Konseyi, 2013 Yılını Tüketicinin Yılı Olarak İsimlendirdi

Güney Afrika da Bir Madende Meydana Gelen Göçük Sonrası 21 İşçi Kurtarıldı. Dünya Altın Konseyi, 2013 Yılını Tüketicinin Yılı Olarak İsimlendirdi Dünyadan Haberler www.madencilik-turkiye.com Güney Afrika da Bir Madende Meydana Gelen Göçük Sonrası 21 İşçi Kurtarıldı Güney Afrika da yasadışı madencilik faaliyetinde bulunan birçok işçi terkedilmiş

Detaylı

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1

Türkiye de. İş Kazalarıİstatistikleri, Maden erlendirilmesi. H. Can Doğan 24.01.2012 1 Türkiye de İş Kazalarıİstatistikleri, Maden Kazaları ve Karşı şılaştırmalı Değerlendirilmesi erlendirilmesi H. Can Doğan 24.01.2012 1 Ülkelerin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Uygulamaları Gelişmişlik Düzeyini

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ACİL EYLEM PROSEDÜRÜ REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 27.12.2013 FİRMA GENEL BİLGİ Konum: Bölge: Üretim kapasitesi: Personel: Erkek Kadın Toplam ACİL DURUM EYLEM

Detaylı

Soma da 301 maden emekçisinin yaşamını. Bir maden dosyasından yeraltı notları DOSYAMADEN

Soma da 301 maden emekçisinin yaşamını. Bir maden dosyasından yeraltı notları DOSYAMADEN DOSYAMADEN [ Deniz Çaba ] fotoğraf [ Turan Gültekin ] Bir maden dosyasından yeraltı notları Dünya madencilik çevreleri, giderek daha fazla Türkiye yi tartışıyor. Biz ise sadece gündemi değiştirmeye yönelik

Detaylı

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL

AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU FULYA MAH.MEVLUT PEHLİVAN.SOK.NO8/1 D.10 ŞİŞLİ-İSTANBUL Risk Değerlendirme No: 1 S.M.M.M AHMET DEMİR ÖRTÜN GENEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU Tarih: 31.12.2012 İşveren: Risk Değerlendirilmesinin Geçerlilik Tarihi İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? AHMET DEMİR ÖRTÜN

Detaylı

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU

GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU GENEL RİSK DEĞERLENDİRMESİ ÖRNEK FORMU Risk Değerlendirme No: Tarih: İşveren: İşyeri Adresi: Yapılan İş Nedir? (Kısaca açıklayınız) İşçi sayısı: Erkek Kadın Çocuk Çırak Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ILO Düzenlemeleri ve Uygulamaları 18.06.2014. Kadir Uysal ILO Türkiye Ofisi

Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ILO Düzenlemeleri ve Uygulamaları 18.06.2014. Kadir Uysal ILO Türkiye Ofisi Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ILO Düzenlemeleri ve Uygulamaları 18.06.2014 Kadir Uysal ILO Türkiye Ofisi Plan Kısaca Türkiye de ve Dünyada Madencilik Sektörü İSG ve Madencilik Alanında ILO Sözleşmeleri

Detaylı

TÜRKİYEDE VE DÜNYADA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ

TÜRKİYEDE VE DÜNYADA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ TÜRKİYEDE VE DÜNYADA İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ 1. ILO İstatistikleri Uluslararası Çalışma Örgütü nün (ILO) rakamlarına göre Dünyada her yıl 270 milyon is kazası gerçekleşmekte, 160 milyon insanda çalışmadan

Detaylı

d) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;

d) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt; İSG MEVZUATI-1 1- İş güvenliği uzmanının görevleri nelerdir? a- Rehberlik 1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı,

Detaylı

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU

AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU AVUKAT BÜROSU RİSK DEĞERLENDİRME FORMU İşveren Büro Adresi Yapılan İş Çalışan Sayısı Toplam: Hukuki Danışmanlık, Dava ve İcra İşlemleri Takibi Erkek Kadın Çocuk Stajyer Öğrenci RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASININ

Detaylı

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TÜRKİYE DE VE DÜNYA DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı Geleneksel anlamıyla iş sağlığı ve güvenliği; işyerlerini işin yürütümü nedeniyle oluşan tehlikelerden uzaklaştırmak ve sağlığa

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ. Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Necati İLHAN Makina Mühendisi A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı YASAL DAYANAK İşyerinde Çalışanların Sağlık ve Güvenliklerini İyileştirmeye Yönelik Tedbirler Alınmasına İlişkin 12.06.1989

Detaylı

2006 Yılı SSK Đstatistikleri

2006 Yılı SSK Đstatistikleri SSK ĐSTATĐSTĐKLERĐ Hızlı teknolojik gelişmeler bir yandan insanın refahına hizmet ederken, öte yandan insan hayatı ve çevre için tehlikeleri de beraberinde getirmiştir. Özellikle sanayileşmenin ve kütle

Detaylı

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız

İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler Mesleğe Hazırlık Eğitimleri Görev ve Sorumluluklarımız İSG Sistemi Bilinmesi Gerekenler SUNUM İÇERİĞİ İSG MEVZUATININ TARİHSEL GELİŞİMİ KİMLER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR UZMANLIK SINIFLARI NEDİR? TEHLİKE SINIFLARI NEDİR?

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği Bu projenin eş finansmanı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından yürütülmektedir. Türkiye de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (www.isgip.org) Improvement

Detaylı

Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler:

Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler: tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Kömür Madenciliği Sektöründe Sözleşmesel Düzenlemeler: Bulgular ve Öneriler Ankara, 18 Aralık 2015 Ana sorumuz: Dünyada kömür madenlerindeki en kötü İSG

Detaylı

huseyinozcan63@hotmail.com

huseyinozcan63@hotmail.com huseyinozcan63@hotmail.com 1 Hızla gelişmekte olan teknolojinin sanayide kullanılması sonucunda uygulanan yeni ve karmaşık üretim yöntemleri yeni ve karmaşık riskleri de beraberinde getirmiştir. huseyinozcan63@hotmail.com

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği İş Sağlığı ve Güvenliği Sunanlar: Cem Taşkın Öktem 1133022 Büşra Duman 1133024 Sunum Tarihi: 06.03.2014 İrem Bengisu Ay 1133016 Kübra Yaman 1133036 İş Sağlığı ve İş Güvenliğinin Gelişimi Geçmişi daha eskiye

Detaylı

Ürün Adı Hazırlama Tarihi 2015. 1.2 Maddenin veya karışımın tanımlanmış uygun kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımlar:

Ürün Adı Hazırlama Tarihi 2015. 1.2 Maddenin veya karışımın tanımlanmış uygun kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımlar: GÜVENLİK BİLGİ FORMU Ürün Adı Hazırlama Tarihi 2015 TEAK CLEANER TİK TEMİZLEME TOZU Revizyon No 01 Hazırlayan Münevver Ece GBF No 1151 1. Maddenin/Karışımın ve şirketin/kuruluşun Tanımı: 1.1. Ürün Tanımlayıcı

Detaylı

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh.

İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA. Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. İNŞAATLARDA YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA Serkan ÇETİNCELİ İş Müfettişi İnş.Yük.Müh. YAPI İŞYERLERİ İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği ne göre ÇOK TEHLİKELİ sınıftadır Yapı işyerlerinde

Detaylı

DÜNYADA İŞ KAZALARI NE KADAR DÜNYADA İŞ KAZASI OLUYOR?

DÜNYADA İŞ KAZALARI NE KADAR DÜNYADA İŞ KAZASI OLUYOR? DÜNYADA İŞ KAZALARI DÜNYADA NE KADAR İŞ KAZASI OLUYOR? 1 DÜNYADA İŞ KAZALARI Uluslararası Çalışma Örgütü ILO VERİLERİNE GÖRE : DÜNYADA HER YIL 337 MİLYONDAN FAZLA İŞ KAZASI MEYDANA GELMEKTE, 160 MİLYON

Detaylı

2016 İş Güvenliği Eğitim Programı

2016 İş Güvenliği Eğitim Programı 2016 İş Güvenliği Eğitim Programı Eğitmen Kemal ÜÇÜNCÜ,Mak.Müh.MSc. 1984 Yılında İ.T.Ü Makine Fakültesinden mezun oldu. Yeni Yüzyıl Üniversitesinde İş Sağlığı ve Güvenliği,Beuth Üniversitesi-Berlin de

Detaylı

Madencilik Sektöründe Risk Yönetimi ve Özel Sigorta: Son Gelişmeler, Uygulamalar ve Sorunlar

Madencilik Sektöründe Risk Yönetimi ve Özel Sigorta: Son Gelişmeler, Uygulamalar ve Sorunlar Madencilik Sektöründe Risk Yönetimi ve Özel Sigorta: Son Gelişmeler, Uygulamalar ve Sorunlar Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi Aralık 2017 / İSTANBUL Doç.Dr.İsmail YILDIRIM Sigortacılık ve

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ OBA CROWN RESORT SİTESİ OBA KASABASI FABRİKA CD. NO:18/ ALANYA / ANTALYA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ RİSK ANALİZİ GEÇERLİLİK TARİHİ OCAK-019 HAZIRLAYAN Taner Aybek OSGB Saray Mah. Güzelyalı Cd. Kahyaoğlu Apt.

Detaylı

Ahşap Sektöründe Yangın Riski

Ahşap Sektöründe Yangın Riski Ahşap Sektöründe Yangın Riski Endüstrinin birçok alanında hammadde ve yarı mamül olarak karşımıza çıkan ahşap malzemeler üretim ve depolama sırasında yeterli önlem alınmadığı takdirde önemli ölçüde yangın

Detaylı

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi

Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. 6331 sayılı İş Sağlığı ve

Detaylı

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN

Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Doç.Dr.Gülbiye Y. YAŞAR, Dr.Emirali KARADOĞAN Dünya İş Kazaları Karnesi ILO verilerine göre (2015); Dünyada 3 milyar işgücü bulunmaktadır. Dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları ve meslek hastalıkları

Detaylı

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI

AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI AKÜMÜLASYON TANKI SICAK SU DEPOLAMA TANKI 71AT Serisi Ürün No: 71 İSTANBUL KAZAN İmalat Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd Şti. www.istanbulkazan.com.tr info@istanbulkazan.com.tr www.eastanbulwaterheater.com.tr

Detaylı

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ

TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ TEMİZLİK MADDELERİ SEKTÖRÜ HS No: 34.01, 34.02, 34.03, 34.04, 34.05, 34.06, 34.07 DÜNYA TEMİZİLİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ Temizlik maddeleri deterjanlar ve sabunlardan oluşmaktadır. Bu sektörün üretmekte olduğu

Detaylı

MADENCİLİKTE İŞÇİ SAĞLIĞI ve SOMA

MADENCİLİKTE İŞÇİ SAĞLIĞI ve SOMA MADENCİLİKTE İŞÇİ SAĞLIĞI ve SOMA Ayhan YÜKSEL TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI Yönetim Kurulu Başkanı 17 Aralık 2014 - Ankara TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ERMENEK NE SOMA

Detaylı

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık

İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık İş Güvenliği, Çevre Ve Sağlık KAZA Beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve maddi manevi zarar veren olaydır. Bir kazanın iş kazası sayılabilmesi için gerekli olan koşullar yasayla belirlenmiştir. (506 sayılı

Detaylı

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com

: Telefon : +90 212 875 77 50 (3 hat) Fax : +90 212 875 08 22 web : www.anadolukimya.com e-mail : info@anadolukimya.com 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

CEPHE İSKELELERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI MALİYET ANALİZİ. Yağmur ERTEKİN İSG Uzmanı ADANA,2014

CEPHE İSKELELERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI MALİYET ANALİZİ. Yağmur ERTEKİN İSG Uzmanı ADANA,2014 CEPHE İSKELELERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI MALİYET ANALİZİ Yağmur ERTEKİN İSG Uzmanı ADANA,2014 İskele Çeşitleri Mevcut Kullanılan Cephe İskelelerinin Standartlara Uygun Cephe İskelelerinden Farkları Mevcut

Detaylı

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethanol %15-30 F R 11 7173-51-5 Dideclydimethylammonıum chlorıde <%1 C R 22,R 34

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethanol %15-30 F R 11 7173-51-5 Dideclydimethylammonıum chlorıde <%1 C R 22,R 34 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR ALCOHOL 100 Ürün Tanımı

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Cumhuriyet Dönemi 1936 1967 1971 3008 sayılı yasa 931 sayılı yasa anayasa mahkemesi 1475 sayılı kanun İSİG kurulları kuruluyor v ve 16 yaşın altındakiler ağır ve tehlikeli işlerde

Detaylı

Lamine Ahşap Pencere / Kapı Sistemleri

Lamine Ahşap Pencere / Kapı Sistemleri Lamine Ahşap Pencere / Kapı Sistemleri Aduro Ahşap, 20 yılı aşkın süredir tasarım ve yapı sektöründe faaliyet gösteren Yeni Güney İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. nin bir uzantısı olarak 1998 yılından beri

Detaylı

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIK VE ÖĞRETİM ELEMANLARI BİNASI VE G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DERSLİK VE LABORATUVAR

Detaylı

Neden Ahşap? Doğaldır Uzun Ömürlüdür

Neden Ahşap? Doğaldır Uzun Ömürlüdür Aduro Ahşap, 20 yılı aşkın süredir tasarım ve yapı sektöründe faaliyet gösteren Yeni Güney İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. nin bir uzantısı olarak 1998 yılından beri faaliyet göstermekte olup, 2007 yılından

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ İMO İstanbul Şubesi-İSİG Paneli-28 Mart 2015 İNŞAATLARDA ÇAĞDAŞ PROJE YÖNETİM YAKLAŞIMINDA İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ YÖNETİMİ Mert UZUN İnşaat Yüksek Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı 1 İMO İstanbul Şubesi-İSİG

Detaylı

İş Kazaları Önleme Eğitimi. Asıl başlık stilini. İş Kazaları Önleme Eğitimi. düzenlemek için tıklatın. düzenlemek için tıklatın

İş Kazaları Önleme Eğitimi. Asıl başlık stilini. İş Kazaları Önleme Eğitimi. düzenlemek için tıklatın. düzenlemek için tıklatın Asıl HOŞGELDİNİZ alt başlık stilini 1.Bölüm a)iş Kazası Nedir? b)genel Asıl Bakış alt başlık stilini 1.Bölüm:İş kazası nedir? a) Sizce iş Asıl kazası alt nedir? başlık stilini 1.Bölüm:İş kazası nedir?

Detaylı

ZONTAŞ Grizu Kazası Başkanlığı

ZONTAŞ Grizu Kazası Başkanlığı ZONTAŞ Grizu Kazası 13.7.2003 1 Olay Karadon Müessesesi (Gelik mevkii) 16 nolu rödovanslı sahada üretim yapan ZONTAŞ firmasına ait yer altı işletmesinde 13.07.2003 günü bir grizu patlaması meydana gelmiştir.

Detaylı

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II-

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda. İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İşveren Yükümlülükleri -II- 1 / 10 Yusuf DOĞAN Mali Müşavirlik 4. İşverenin Risk Değerlendirmesi Yükümlülüğü İşveren, güvenlik tedbirleri ve koruyucu ekipmanlar ile

Detaylı

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ

7.Hafta: Risk ve Risk Analizi. DYA 114 Çevre Koruma. BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ 7.Hafta: Risk ve Risk Analizi DYA 114 Çevre Koruma BÜRO YÖNETİMİ ve YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI Yrd.Doç.Dr. Sefa KOCABAŞ RİSK ve RİSK ANALİZİ Risk Belirli bir tehlikeli olayın meydana gelme olasılığı

Detaylı

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları

İş kazaları ve tarafların sorumlulukları 1/18 İş kazaları ve tarafların sorumlulukları SGK/EUROSTAT VERİLERİ İLE 6331 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE Kemal ÜÇÜNCÜ İş Güvenliği Mühendisi www.isteguvenlik.tc Eylül 2013 2/18 Sigortalı Çalışanların

Detaylı

MAKİNE KIRILMASI İŞVEREN MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR Cumartesi, 10 Ağustos 2013 10:01

MAKİNE KIRILMASI İŞVEREN MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR Cumartesi, 10 Ağustos 2013 10:01 MAKİNE KIRILMASI SİGORTASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ HUSUSLAR Genel şartlarda detaylı açıklama ve bilgilendirmeler yapılmasına karşılık,basit ve kısa olarak tanımı şöyledir. İşletmelerde bulunan makine

Detaylı

Vizyonumuz... HÝDROGRUP, bilimsel ve teknik geliþmelere açýk, yaratýcýlýðý hedefleyen, konularýnda uzman teknik kadrosu ile teknik kurallardan ödün vermeden, hedefinin gerçekleþtirilmesinde yasal mevzuatlara

Detaylı

ARAŞTIRMA NEDEN YAPILDI?

ARAŞTIRMA NEDEN YAPILDI? ARAŞTIRMA NEDEN YAPILDI? mız; içinde belediyelerin de olduğu Genel Hizmetler İşkolunun en eski, en etkili sendikasıdır. l anlayışımız işkolunun, daha doğru ifadeyle işçi sınıfının, bütün sorunlarıyla ilgilenmemizi

Detaylı

Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme Selin Arslanhan Araştırmacı

Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme Selin Arslanhan Araştırmacı Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme Selin Arslanhan Araştırmacı Hüseyin Ekrem Cünedioğlu Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Temmuz 2010 Özet Türkiye maden sektörünün

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. İşyeri Hekimliği Staj Dosyası

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. İşyeri Hekimliği Staj Dosyası Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı İşyeri Hekimliği Staj Dosyası Staj yapan öğrencinin, Adı, soyadı: Fakülte No.su: Staj yaptığı dönem:... /... /... -... /... /... Staj yapılan

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE RİSK YÖNETİMİ VE DEĞERLENDİRMESİ DOÇ. DR. İBRAHİM OCAK DOÇ. DR. ALİ İSMET KANLI Konu Başlıkları 1. Temel Kavramlar ve Tanımlar 2. İlgili Mevzuat 3. Risklerden Korunma Yöntemleri

Detaylı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMADAN KORUNMA. Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMADAN KORUNMA Doç Dr. Onur POLAT Acil Tıp Anabilim Dalı Travma önceden ve nereden geleceği bilinmeyen bir darbeye benzetilebileceği gibi, toplumun yeterli özeni göstermediği bir hastalığı olarak da

Detaylı

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve

İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve MESLEKİ RİSKLER VE İŞ HİJYENİ İş Hijyeni; İşyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik ilik halini i bozan, işçiler il ve toplumdaki bireyler arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR CARP Ürün Tanımı Kuru Köpük Halı Yıkama Maddesi Ürün Kodu GH-011 Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri

Detaylı

MAL VE HİZMETLER HAKEM HEYETİNE YAPILAN ŞİKAYETLER

MAL VE HİZMETLER HAKEM HEYETİNE YAPILAN ŞİKAYETLER MAL VE HİZMETLER HAKEM HEYETİNE YAPILAN ŞİKAYETLER SIRA: NO TARİH ŞİKAYET KONUSU SONUÇ 1 3/10/2008 LCD Televizyon Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti Tüketici lehine, Satıcı Firma nın Televizyon un satış bedelini

Detaylı

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI

: NF 62 PLASTISOL FLOK TUTKALI 1. ÜRÜN VE FİRMA TANIMI Sayfa : 1/5 Ticari İsmi Kullanım Alanı : : Endüstriyel Tekstil Baskı Uygulamaları Firma Adı : Anadolu Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Firma Adresi : Akçaburgaz Mah. 109. Sokak No: 8-12 Esenyurt

Detaylı

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır.

Yıkanabilir tüm yüzeylerin ve nesnelerin günlük temizliğinde kullanılır. BÖLÜM 1: MADDE/MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITIMI 1.1. Madde/Müstahzarın Tanıtılması Ürün Adı Ürün Özelliği Öncesinde dezenfekte edilen tüm yüzeylerin ve zeminlerin, hastaneler ve bakımevleri gibi

Detaylı

HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ.

HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ. HEM DÜŞÜNECEĞİZ, HEM ÖĞRENECEĞİZ HEM DE SÜRPRİZ HEDİYELER KAZANMA ŞANSINA SAHİP OLACAĞIZ. Sorular her ay panolara asılacak ve hafta sonuna kadar panolarda kalacak. Öğrenciler çizgisiz A5 kâğıdına önce

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR F 10 Ürün Tanımı Konsantre

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DEZ 920 Ürün Tanımı Gıda

Detaylı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı

01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı 01. Madde / Preparat ve ġirket / ĠĢ Sahibinin Tanımı Ürün Adı/ Kodu : Hydra M872 Kimyasal Adı : Kullanım Alanları : Soğutma ve Proses Suyu Sistemleri İçin Brom Bazlı Klor Aktivatörü Üretici Firma : Agora

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Sayı: B.09.0.ÇED.0.10.01.00-150.01/165 04/04/2014 Konu: Çevre İzin ve Lisans Belgesi VEBSAN ENDÜSTRİYEL ATIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ S.S. Orhan Gazi Küçük Sanayi Sitesi Yapı Koop. 9. Blok No:3 Orhangazi

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 26 Mayıs 2016 Perşembe

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 26 Mayıs 2016 Perşembe Günlük Bülten 26 Mayıs 2016 Perşembe Gedik Forex Günlük Bülten Günlük Bülten Piyasa Gündemi İçindekiler Dallas FED Başkanı İngiltere'nin Avrupa Birliği üyeliğini haziranda yapılacak Federal Açık Piyasa

Detaylı

Çalışma yaşamında sağlık ve güvenlik arasındaki ilişki nedir? Çalışma yaşamında sağlık ve mühendislik uygulamaları nelerdir?

Çalışma yaşamında sağlık ve güvenlik arasındaki ilişki nedir? Çalışma yaşamında sağlık ve mühendislik uygulamaları nelerdir? İSG 5003 Çalışma yaşamında sağlık ve güvenlik arasındaki ilişki nedir? Çalışma yaşamında sağlık ve mühendislik uygulamaları nelerdir? Güz 2014 Prof.Dr.O.Alp ERGÖR DEÜ Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı AD DEÜ

Detaylı

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI

T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI T.C DİCLE ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI TEMEL EĞİTİM PROGRAMI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI SERTİFİKASI NEDİR? Bu programın amacı, iş güvenliği uzmanı olmak isteyen

Detaylı

İŞ CİNAYETLERİ VE KAYITDIŞILIK RAPORU

İŞ CİNAYETLERİ VE KAYITDIŞILIK RAPORU Genel Merkez: Bostancı Mahallesi E 8 Yanyol Cd. No: 2 34744 Bostancı-Kadıköy-İstanbul Tel: (216) 38 859 Fax: (216) 373 652 28/4/216 İŞ CİNAYETLERİ VE KAYITDIŞILIK RAPORU İŞ KAZALARININ DÖRTTE ÜÇÜ MESLEK

Detaylı

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü

Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atıklar Şube Müdürlüğü 2011 Evlerden Kaynaklanan Tehlikeli Atıklar Günlük yaşamda kullandığımız ve hayatımızı kolaylaştıran

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR KT-34 L Ürün Tanımı Sebze

Detaylı

ARALIK 2014 FİYAT LİSTESİ

ARALIK 2014 FİYAT LİSTESİ ARALIK 2014 FİYAT LİSTESİ CE ISO 9001:2008 TSE Hizmet Yeterlilik TS EN 1171 Sürgülü Vana TS 3148 Küresel Vana TS 11494 Pislik Tutucu TSEK Çalpara Çekvalf Garanti Belgesi Yerli Malı Belgesi Zirai Kredilendirme

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ,SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ,SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK F İ Y A T T E K L İ F İ ALTINIŞIK OSGB. Ltd. Şti. DİŞ HEKİMLERİ ODASI Tel-Fax : 0256-2591155 TEKLİF NO / TARİH 08.11.2013 / 301 GSM : 0532-4104875 (A. Hakan TÜRE) YETKİLİ Ayşegül hanım e-mail : a.hakanture@altinisikosgb.com.tr

Detaylı

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik

Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Kapalı Alanlarda Çalışmalarda Güvenlik Eğitimin Amacı Eğitimin amacı, işyerlerinde sağlıklı güvenli bir ortamı temin etmek, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını %0 a indirmek, çalışanları yasal hak ve

Detaylı

İSG 5003 İş ve Sağlık İlişkisinde Temel Kavramlar

İSG 5003 İş ve Sağlık İlişkisinde Temel Kavramlar İSG 5003 İş ve Sağlık İlişkisinde Temel Kavramlar Güz 2014 Prof.Dr.O.Alp ERGÖR DEÜ Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı AD DEÜ İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi İSAMER DEÜ Hastanesi Çalışan Sağlığı Birimi

Detaylı

DSİ İSG UYGULAMALARI

DSİ İSG UYGULAMALARI T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DSİ İSG UYGULAMALARI Şahin KUMBAROĞLU Personel ve Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı A Sınıfı iş Güvenliği Uzmanı Devlet Su İşleri Genel

Detaylı

Seçilmiş Uluslararası Veri Tabanlarında Türkiye de Yaşanmış Endüstriyel Kazalar

Seçilmiş Uluslararası Veri Tabanlarında Türkiye de Yaşanmış Endüstriyel Kazalar Seçilmiş Uluslararası Veri Tabanlarında Türkiye de Yaşanmış Endüstriyel Kazalar Serkan Girgin (girgink@gmail.com) Prof. Dr. Ülkü Yetiş (uyetis@metu.edu.tr) ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Yangın,

Detaylı

İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI MÜCADELE GÜNÜ

İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI MÜCADELE GÜNÜ İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI MÜCADELE GÜNÜ İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü nde Bodrum da bir basın açıklaması yapıldı. İMO Bodrum Temsilciliği nde yapılan basın açıklaması Bodrum İKK Genel Sekreteri Şahabettin

Detaylı

YETERLİK BELGESİ TEBLİĞİ KAPSAMINDA ÇALIŞTIRILMASI TAAHHÜT EDİLEN PERSONEL TABLOSU

YETERLİK BELGESİ TEBLİĞİ KAPSAMINDA ÇALIŞTIRILMASI TAAHHÜT EDİLEN PERSONEL TABLOSU YETERLİK BELGESİ TEBLİĞİ KAPSAMINDA ÇALIŞTIRILMASI TAAHHÜT EDİLEN PERSONEL TABLOSU Projenin Adı : Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi Kapasite Artışı Proje Sahibi : Pelenkoğlu Madencilik San. ve Tic. Ltd.

Detaylı

TEMEL İSG Kaynakça.

TEMEL İSG Kaynakça. TEMEL İSG Kaynakça www.ustadlar.com.tr KAYNAKÇA ÜSTADLAR Eğitim Danışmanlık Mühendislik Teknik Hizmetler Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. tarafından düzenlenen İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimlerinde katılımcılara

Detaylı

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67

Cas No Kimyasal Maddeler % Konsantrasyon Sınıf R ibareleri 64-17-5 Ethyl Alcohol >%30 F R 11 67-63-0 2- Propanol <%5 F,Xi R11,R36,R67 91/155/EC ve Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR AİRFRESH FANTASTİK

Detaylı

Kadın işçiler. Dr. Nilay ETİLER Kocaeli Üniversitesi

Kadın işçiler. Dr. Nilay ETİLER Kocaeli Üniversitesi Kadın işçiler Dr. Nilay ETİLER Kocaeli Üniversitesi Toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü İkincil konum Hizmet ve bakım ağırlıklı işler Doğurganlık özelliği Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporu 124. sırada

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP:

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR. 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? CEVAP: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitiminin Temel Amacı Nedir? 1 İş Sağlığı ve Güvenliğinin Tanımı. 2 İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerinin yürütülmesi.

Detaylı

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI

23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 1)Duyma eşiği kaç desibeldir?.0.87.80. 30.50 23 MAYIS 2015 C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI SORULARI 2)işveren kulaklık almakla almamak arasında kalmıştır işyerinde gürültü seviyesi kaç db(a) ise

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ 2014 İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ PARS DANIŞMANLIK 20.02.2014 5763 Sayılı Kanun ( İş Kanunu ve bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun) Kabul Tarihi:15.05.2008 İçerik 4857 sayılı İş kanunu dahil

Detaylı

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry

The Experience of Technical Education Faculty Students in Industry AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ (ULUSAL AJANS) LEONARDO DA VINCI PROGRAMI YARARLANICI NİHAİ RAPORU TR/06/A/F/PL2 010 Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Endüstri Deneyimi The Experience

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI 1 DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91/155/EC 91/155/EC ve ve Müstahzarlara İlişkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik Yayın Tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR POLISH Ürün Tanımı Paslanmaz

Detaylı

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ

CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ CHEMPARK DORMAGEN E HOŞ GELDİNİZ Powered by Güvenlik uyarıları Lütfen CHEMPARK a giriş yapmadan önce güvenlik uyarılarını okuyunuz - ve burada bulunduğunuz süre boyunca bu kurallara uyunuz! Teşekkürler!

Detaylı

HAKKIMIZDA. w w w. s e l k u t i n s a a t. c o m

HAKKIMIZDA. w w w. s e l k u t i n s a a t. c o m HAKKIMIZDA Firmamız 2005 yılında inşaat sektöründeki gelişmeler ışığında faaliyetlerine başlamıştır. Bu kapsamda çeşitli maden ve sanayi kuruluşlarının, endüstriyel işletmelerin tesis binalarının inşaat

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK VE UYGULAMALARI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK Yönetmelik AB nin 96/82/EC sayılı Tehlikeli Maddeleri İçeren Büyük Endüstriyel

Detaylı

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6

İçindekiler. Sayfa. Uyarılar 1. Talimatlar 2. Açıklamalar 3. Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4. Dübel Özellikleri 5. Dübel ve Post Montajı 6 KURULUM KILAVUZU İçindekiler Sayfa Uyarılar 1 Talimatlar 2 Açıklamalar 3 Ürün Bilgileri ve Tanıtımı 4 Dübel Özellikleri 5 Dübel ve Post Montajı 6 Bariyer Montajı 7-8 Montajın Resimli Anlatımı 9-10 Bariyer

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM

Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi. Organik tarımın amacı; toprak

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 1/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR DAİLY MAT Ürün Tanımı Otomatlar için Günlük Temizlik ve Bakım Maddesi Ürün Kodu ZH-008 Ürünün Uygulama Alanı Zemin Hijyeni Üretici/Tedarikçi

Detaylı