DOGU ANADOLU BÖLGESİ HALK MÜZİGİNDEKİ ÇOKSESLİ UNSURLAR. Anahtar sözcükler: Çokseslilik, dem tutma, paralellik, heterofoni, obligato

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DOGU ANADOLU BÖLGESİ HALK MÜZİGİNDEKİ ÇOKSESLİ UNSURLAR. Anahtar sözcükler: Çokseslilik, dem tutma, paralellik, heterofoni, obligato"

Transkript

1 DOGU ANADOLU BÖLGESİ HALK MÜZİGİNDEKİ ÇOKSESLİ UNSURLAR Can KARAHAN' OZET Bu çalı.şmada, Doğu Anadolu Bölgesi Halk Müziğindeki çoksesli unsurların neler olduğu sorusuna yanıt aranmı.ştır. Bölgeye ilişkin örneklerin çoksesli unsurlar bakımından değerlendirilmesi sonucunda dem tutma, paralellik ve dem tutma ile paralelliğin birlikte kullanıldığı üç tip belirlenmiştir. Anahtar sözcükler: Çokseslilik, dem tutma, paralellik, heterofoni, obligato GİRİş Bu çalışmada geleneksel dünya halk müziklerinin genel bir özelligi olan çokseslilik uygulamalarında yaygın bir şekilde karşılaşılan farklıses (heterofoni), örtüşme (o'kerlapping), deın tutma (drone-based musie), paralellik, sesdeşlik (homofôni) ve oblik ezgi gibi unsurların, Dogu Anadolu Bölgesi halk muziginde!ajhanıml konu edilmiştir, Yedi coğrafi bölgeyi kapsayan ar~tırmanın bir dilimini oluşturan bu çalışmada Do~ Anadolu Bölgesi halk müzi~ine ilişkin sekiz örnek yukarıda belirtilen çoksesli unsurlar bakımından de~erıendiriııniştir, Çoksesliliğe ili.şkin unsurlann ttimü hem Anadolu, hem de Dogu Anadolu Böigesi halk müziginde görülmese de kısaca tanıtılması, ilgili örneklerin degerlendirilmesi bakımından önem taşımaktadır. Heterofoni, tek sesli ezgilerde, ana ezginin her notasmı ona uyumlu bir notayla destekleme yöntemi olarak tanımlanmaktadır (Sözer, 1996:337). Yani aynı melodinin iki veya daha fazla şekilde degiştirilmiş eş zamanlı kullanımıdır. Disfoni Atş. Gör. Dr. AtatOrk Üniversitesi K.K.E.F. Güzel Sanatlar EMirni BölOmu..., Yıl: 2003 KKEFD Soyı: 8..

2 165 Can Karahan teriminin anlamı üzerine yazdığı makalesinde Malm şöyle belirtmektedir; heterofoni, her bir partinin ritmik olarak farklı oldugu ama farkın diğer partilerin her biri tarafından aynı melodi üzerinde eş zamanlı çeşitlerneler ile meydana getirildigi çok partili bir muziktir (Arom, 1991:35). Örtüşme, ikinci bir solist veya grubun birincisi kendi cümlesini tam olarak bitirmeden önce, ikincisinin araya girmesi ile oluşan çokseslilik tipidir. Drone mtlziginin çok eskiye dayandığını ve Avrupa ve Avrupa dışı ülkelerin halk müziklerinde hala oldukça yaygın bir şekilde kullanıldıgını hatırlatan The Riemann Musiklexikon, drone'un genellikle bir alet veya insan sesinin daha düştlk ses perdesine uygulandıgın! ve çoğunlukla da sabit notalar şeklinde oldu~u belirtmektedir (Arom, 1991:36). "EtnomUZikoloji'de Teori ve Metod" adlı çalışmasında Bnıno Nettl paralelliği farklı perdelerde aynı m1lzik malzemesinin aynı zamanda farklı partiler tarafından çogaltılması olarak tanımlamaktadır (Arom, 1991 :36-37). Genelolarak paralellik, oktav dışmda, sabit aralıklardaki iki veya daha çok farklı partinin eşzamanh performansı Paraleııik olarak kabul edilir. gibi, homofoni de tüm partilerde benzer bir ritmik vurgularna (artikulasyon) oluştunnaktadır, fakat onların hareketi mutlaka paralelolmak zorunda de~ildir. Homofoni ile polifoni birbirlerine zıt uygulamalar olarak gösterilebilirler, çünkü homofonide ezgi partisine akoriarla veya daha silik ya da hafif bir tarzda eşlik uygulanırken; polifoni de ise tum partiler etkin ve homofoni ile karşılaştırıldıgmda oldukça serbest bir şekilde müzige katılrnalcta veya katkıda bulunmaktadır (Arom, 1991 :37). Bir müzik yapıtında, ana melodiden sonra, bagunsız ve ikinci derecede önemli konsertant (concertanle) parti (Sözer, 1996:510) olarak tanımlanan obbligato, konçerto nitelikli eserlerde solo çalgı partisine göre ikinci solo partisi olarak değerlendirilmektedir..'.' YıI: 2003 K.KEFD Sayl: 8.

3 166 Do~ Anadolu Bölgesi Halk M(Jziğindeki Çoksesli Unsurlar Belirtilen terimler, yerli ve yabancı araştırmacılar tarafından yapılan halk müziğimizdeki çokseslilige ilişkin araştırmalarda da elde edilen bulguları tanımlamak amacıyla kuııanılmıştır. Muzaffer Sansözen, "Çoksesli Müzik ve Ba~lamalar"1 adlı makalesinde, baglamada görülen paralel beşlileri organum veya diyafoni olarak tanımlar. Christian Ahrens "Instrumentalmusik und Polyphonie am Schwarzen Meer"ı (Karadeniz'de enstrumental ve çokseslilik) ve Mahmut Ragıp Gazimihal ise "Anadolu'da Çoksesli Musiki") adlı makalelerinde, dem veya pedal sesini bordun ya da burdon olarak tanımlar. Sadık Uzunoğlu "Türk Halk Müziginde Polifoni Var Mıdır?,,4 adlı makalesinde vokal iki sesliiigi heterofoni olarak; Laurence Picken "Instrumental Polyphonic FaIk Music in Asia Mina!"'" adlı makalesinde dem ve paralel dörtlü ve beşli yoriiyüş]eri drone ve diaphony olarak ifade eder. Mahmut Ragıp Gazimihal yine aynı makalesinde homofoni ve manadi terimlerini örnek göstererek "hangisini, ne zaman, hangi üslup hakkında. kullanmanın dogru olacağı meselesi batı da bile tartışmalıdır" uyarısını da, bu gibi terimlerin halk müziğimizdeki çokseslilige ilişkin tipleri ne kadar ifade edebilecegi konusunda yapmakiadır. Değerlendinneye alınan yazılı ve ses kaydı halindeki örneklerin tümü geleneksel. yazıma uygunluk ve karşılaştınna kolayııgı açısmdan La perdesine aktarılarak tekrar yazılmıştır. Verilerin yorumuna dayalı olarak, bir durum saptaması niteliği gösteren araştınnada, bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerinden betimsel yönt~m kullanılmıştır. i M.Sansözen, Çoksesli MllZik ve Ba~ama!ar, Gllul San'atlıır Dergisi, 1940, Sayl:2, saytiı;117, Ankara. 2 C. Ahrens, Instrumentalmusik und Polyphonie am Sctıwanen Meer, L Uluslar arası Türk Folklor Kongresi Bildirileıi, 1977, MiUi Folkıor AraştiTIna Dairesi Yayınları: 20, sayfa: 8, Ankara. ı M. R. Gazimiha!, Anadolu'da Çolcsesli Mu._iki, Varlık Derglsi, 1940, Cilt:ll, Sayı:175, sayfa: 178, İstanbuL. 4 S. Uzuno~tu, Türk. Halk Mozi~inde Polifoni Var mıdıdr?, Türk Folklor Araştırmalan, 1951, Cilt:!, Sayı:19, sayfa;29 ı, İstanbuL. s L. Piclren, Instrumenta! Polyphonic FoJk Music in Asia Minor,In Proeeedings of Royal MU8teal Associlltion, 1954, Vol:80, sayfa:75, London Yıl: KKEFD... Sayı: 8...

4 167 Can KaraJıan ÇOKSESLiLiK Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde görillen iki zumanın birbirine dem sesi ile eşligi, Doğu Anadolu Bölgesi halk mtiziginde önemli bir yer tutan ve geneııikle zuma ve mey ile seslendirilen bar ve halay havalarında görülmemektedir. söyleyiş ve çalınış bakımından son derece çeşitlilik gösteren uzun havalarda dem sesi uygulaması vokale çalgı ile yapılan eşliklerde görülmektedir. Bölgede düzenlenen "Cem"lerde oynanan semalılarda müzik yalnız bağlama ile yapılmaktadır. Bağlama müziğinde kullanılan akortlar ve çalım tarzları ile ilişkili oluşan olarak yapılan paralellik., ritmik pedal ve her iki tipin birlikte kullanuru ile üç sesli akarlar gibi çokseslilik tipleri, baglama ve bölge müzik kultürünlln karakteristik özellikleri olarak gösterilebilir. Aşıklık, Dogu Anadolu Bölgesi müzik kultürunun ve bu kulturtın bir boyutu olarak baglama müziği kültürünün yaşadığı, yaşatıldığı ve aktarıldt~ geleneksel bir kurumdur. Yıldızeli, Şarkışla, Dimği, Kangal yörelerinden yetişen aşıkların, "sarma" ya da "boğma" adıyla "koşut dörtlü ve beşli aralıklar" kullanarak bağlama ile çoksesli kralar yaptıkları bilinmektedir. Baglama çalınacla kullarolan akort (düzen) ve çalım teknikleri, bölgeden bölgeye, yöreden yöreye farklılık gösterse de, çokseslijik tipleri genel hatlan ile aynı özellikleri göstennektedir. Konu hakkında Muzaffer Sarısözen'in bir saptaması vardtr; " Stvas 'ra çıkan "Duygu ve DiLşünce " mecmuasmda ilk defa neşretmeğe başladığım halk şarkı/arını toplarken ( ) halk sanatkarlarmm, bağlamaları melodik bir mflzik aleti olarak ku/lanmadıklarını gordüm. Utla yahut tanburla ilgilenmiş olan bazı sazcı/ar istisna edilirse hiçbir bağlamacının çalışında tek seslilik kulağa gelmiyordu. Bundan... Yıl: 2003 KKEFD Sayı: 8.

5 168 Do~u Anadolu Bölgesi Halk MQzi~deki Çoksesli Unsurlar sonra yaptığım araştlj"malarla, bağlamalardaki polifaninin başlıca iki tip gösterdiği sabit oldu; 1- Şehir bağlamalarmdaki, basit bir "Homofon" şekli gösteren çokseslilik. 2- Şehirden uzakta kalan halk sanatkarlarının bağlamalarında yaşayan ve diyafonik bir karakter gösteren çokseslilik" (Sansözen,1940: 117). baglı Şehir "Homofoni" olarak: nitelendirilen çokseslilik, düzene olarak boşta ve tezene stilinin ritmik yapısına göre sürekli tınlayan seslerin, tek telde çalınan ezgiye eşligi ile oluşmaktadır. Ezgi dizisinin, karar, dörtlü veya beşli sesleri boşta sürekli tınlayan sesler olarak kullanılmaktadır. SUrekli tınlayan seslerin sayı ve ses perdeleri kullanılan tel sayısı ve bu tellerin yapıldıgı dtızene göre değişiklik göstennektedir. Baglamanın bu tarz kullanımının şehir merkezlerindeki yaygmhgına işaret eden Muzaffer Sarısözen'in konu ile ilgili açıklamaları şu şekildedir;,. Boyları' vasati olarak bir metreye yaklaşan bu bağlamaların ~, p'erdeleri On üçle on sekiz arasında değişiklik gosferir. Perdeleri kromatik gam esasına göre bağlanmıştır. Şehir bağlamalarımn "Darama-tezene" yahut "Süpürge tezene" gibi adlar alan bir nevi çalmış tarzı vardır ki, bu şekilde çalınışla bütün tellere beraberce dokunulur ve bundan çıkan çokseslilik basit bir Iwmofonu cmd/rll'. Ziftel üzerinde yapılan me/odiye orta ve üst teller sahit bir şekilde refakat eder" (Sansözen, 1940:117). "Köylerdeki sanatkarlann, baglamaları annonik bir müzik aleti olarak kullandıklarını ilk defa Kangal'ın Mamaş köyünden Aşık Süleyman'ın yıl: 2003 KKEFD Sayı: 8.

6 169 Can Karahan (Sansözen, 1940:117) gördllgtj.nü ifade eden Muzaffer Sarısözen'in köylerdeki çalınışları hakkındaki açıklamaları şöyledir; "Artık anlaşılmış oluyor ki, şehir tesirinden uzakta kalan halk arasında muvazi beşlilerin lcurduğu bir nevi çokseslilik yaşamaktadır. Hadisenin en ehemmiyetli cephesini. bağlamalardalei bu çoksesliliğin yalnız şehir uzaklarmda yaşaması ve şehir halkımn bundan haberdar olmaması teşkil ediyordu. Bunun çok uzak bir maziden, an 'ane halinde, zamanımlza kadar geldiğine artık tereddilt edilemezdi" (Smsözen, ] 940: i ı 8). Aşajpdaki pasaj, Muzaffer Sarısözen'in Adıyamanlı Hüseyin Orhan'ın kopuz (baglama) düzenindeki baglamasından derledigi, Malatya-Minayık yöresinden "Oyun Havasına" aittir. ilgili pasaj da, birinci ve ikinci tellerin hem boşta, hem de ikisine birlikte basılması ile elde edilen paralel beşliler ile yapılan yüruyüşler yoğunluk göstermektedir. Üçtlncü te1in akortlandıgı ve ezgi dizisinin karar sesi olan La'nın diger seslerle birlikte nadir olarak tın1aması ile oluşan üç sesli akorlar çoksesliliğe ilişkin unsurlar olarak görülmektedir. OyunHavası Baglama ailesi çalgı1mndan biri olan "hırnza (ikitelli)" Dogu Anadolu Bölgesi'nin Akdeniz ve orta Anadolu Bölgelerine komşu olan yörelerinde ve özellikle Maraş yöresinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İki tek veya ikişer iki. sıra olarak kullanılan teller dörtlü aralıga akort edilmektedir.... Yıl: 2003 KKEFD Suyl: 8.

7 170 Doğu Anadolu Bölgesi Halk Müzi~indeki Çolcsesli Unsurlar İki tel gruplu üst (ikinci) tel (Mi) İki tel gruplu alt (birinci) tel (La) TabloLİki telli (Ekici, 1993:13) Aşağıdaki pasaj, Erol Parlak'ın Sanzh Nesimi Çimen'in iki telli (hınua) sinden derledigi, Sarız yöresi havalarmdarı "İnsanlar İnsan Olmalı" adlı türküye aittir. Her tel grubunda iki tei bulunan iki telli, dörtlü aratıga akortlarumştır, Altta tmlayan mi sesi üst tele ait olmakla birlikte ezgi dizisinin beşinci derecesinde ezgiye ritmik bir şekilde dem tutmaktadır. Pasajda, dördüncü vuruşıııı ikinci aksanında dem sesinin.,...,... Yıl: KKEFD...SGYI: 8...

8 171 Can Karahan ezgi dizisinin karar sesi olan La sesine geçtigi; ölçü sonunda ise La-Do-Re akarunun kullanıldlgı görulmektedir. Akor seslerinden Do, birinci tel grubundaki her iki tele Do perdesinde; Re ise, birinci tel grubundaki tellerden yalnız alt tele Re perdesinde bas.b yapılarak elde edilmektedir. Pasajda, ezgi dizisinin karar ve beşinci derecelerinde ritmik bir şekilde tutulan dem, iki ve uç sesli akorlar çokseslilik tipleri olarak: gösterilebilir. İnsanlar İnsan Olmalı (Ek-2) Aşa~daki pasaj, Erol Parlak'ın Malatya-Arguvan yöresinden derledigi yalnız kaynak kişisi belirtilmeyen, baglama dlizeni verilmiş baglama ile çalınmış olan "Kırat Semah.ı"na aittir. A pasajında, iki sesle birlikte ritmik bir şekilde tutulan dem ve ezginin de katılımı ile tınlayan Uçsesti akorlar; B pasajında ise beşli aralıkta tınlayan paralel sesler, ilgili türküdeki çokseslilik tipleri olarak gösterilebilir. Kırat Semahı YIl: 2003.KKEFD Sayı. B.

9 172 Do~ Anadolu Bölgesi Halk Mllziğindeki Çoksesli Unsurlar Kırat Semahı (Ek-3) Aşağıdaki pasaj, Ferruh Arsunar'ın Körogıu düzeni verilmiş baglama ile çalınmış olan Maraş-Elbistan yöresi havalanndan derıedi~i "Köro~lu" türküsuoe aittir. Türkilde baglama vokale eşlik etmektedir. İkinci tel grubunda bulunan tellerin beşli aralıkla akort edilmesi türkünün başından sonuna kadar ikinci telde ritmik bir şekilde iki sesli dem tutulmasını sağlamakta, birinci telde çalınan ezgi ve üçüncü telde tınlayan Sol sesinin de ikisesli deme CB pasajında görüldüğü üzere) katılımı ile beş sesli akarlar oluşmaktadır. Diger bir çoksesli unsur olarak da A pasajındaki beşli paralel yürüyuşler görülmektedir. Köroğlu Düzeni 'ı d d g a t.- I /' / Birinci (alt) tel İkinci (orta) tel Üçüncü (üst) tel Tablo2. Köroğlu düzeni...yil.2003 KKEFD Sayl.-8.

10 173 Can Kanıhan Köroğlu A " --,... ~ --. be i. dev ge ro " ~ j "i.j.j,,].j.j 'i r:j i.oj P i i "i i i i r D ç r Köroğlu B m.. y.. dev ge <ek hey (Ek-4) Aşagıdak:i pasaj, Malatya-Minayık yöresinden Aşık Seyit Meftuni'nin baglama dtlzeni ile çalıp söyledigi "Küçük Yaşta" türküsüne aittir. La ve Do seslerinde ritınik bir şekilde tutulan dem ile beşli yapıdaki paralel sesler ile bağlama partisyonlarında süreklilik ve yaygınlık gösteren çokseslilik tipleri bu pasajda da görülmektedir. Bağlama paıtisyonunda dem sesleri olarak kuııanılan La ve Do sesleri bir o~v pestten yazılmışlardır. Alt partisyandaki La pedal sesi üçüncü telin boşta tınlaması ile, Do sesi ise UçilncU tele baş parmak baskısı ile elde edilmektedir. Paralel sesler ise birinci ve ikinci tellere birlikte basılarak elde edilmektedir yıl: 2003 KKEFD Sayl: 8..

11 174 Dogu Anadolu Bölgesi Halk Müziğindeki Çoksesli Unsurlar Küçükyaşta r yr ur ur (Ek-S) ]944 yılında TunceIi-Peı1ek'te Muzaffer Sansözen'in kemaneci Süleyman Kaya ve Hozatlı İsmailOkur'dan iki sesli olarak derledi~i ve baglarna-kemane eşli~i ile çalınıp söylenen "Siyah Perçemlerin" adlı türkünun derleme çalışması ile ilgili açıklamaları şu şekildedir: "Heyetçe Pertek'e vardığımız zaman, Halleevinde toplanarak bizi,,--; bekleyen halk sanatçtlal'i arasında iki kemane ve bir bağlamanın ~, -- katılmasıyla sözleri Pertek'e ait bir parça okunuyordu. Türkünün kulağımıza çarpan sesleri bizi hayrete düşürdü. Çünkü çalınan ve.söylenen türkü teksesli değil, clüzgünce söylenen ikisesli bir parça idi. Kemane çalanlarla onlara sazsız olarak katılan bir okuyucu, esas türktiyü, bağlamacı da paralel beşliler halinde yürüyen ikinci sesi söylüyordu. Türküyü kestirmeden hemen biz de dinleyenlerin aralarında yer aldık" (Sarısözen, ı944:6). Aşağıdaki pasaj, Tunceli Pertek'ten iki sesli olarak derlenen ve vakal çokseslilige de örnek teşkil eden "Siyah Perçemlerin" adlı türleüye aittir. Çalgılarda görülen dem tutma ya da paratel sesler yolu ile yapılan iki seslilik bu turküde voka! paralel beşli yürüyüşlerde kendini göstennektedir. Türkü, nadir görülen vokal çokseslilik için az Yıl: 2003 KKEFD Sayl: 8.

12 175 Can Karahan bulunur bir örnek özeiligine sahiptir. Belirtilen turkude, çalgılar da vokaller gibi ayrı ayrı olarak beşli paralel seslere böıünmuşlerdir. Bilindiği kadan ile halk müzisyenleri arasında da bu tur uygulamalar son derece uç örnek oluşturmaktadır. Siyah Perçemlerin i. ca yüz le n Si yah eb n ca yılı le ri (Ek-6) Aşagıdaki pasaj, Tunceli - Pertek yöresinden Muzaffer Sansözen'in iki sesli olarak, Süleyman Kaya ve Hozatlı İsmailOkur'dan derlediği "Gül Türküsü" adlı türküye aittir. Paralel sesler ile oluşturulan iki seslilik bu türkiide de voka! yapıda görülmektedir. Gül TurkUsu "'i hı ~i do, \"iv dım dos nm bab ça 61 na dos bab ça (Ek-7) yıl.' 2003 KKEFD Sayl: 8..

13 176 Doğu Anadolu Bölgesi Halk Muziğindeki Çoksesli UnsurlO! Aşagıdaki pasaj, Hakkari yöresi türh.'üıü halaylarından "Hay Zülfane" adlı atışmalı halay türkllsüne aittir. Belirtilen pasaj, söylenilen karşılıklı atışmalı tı1rkülere ve birkaç ölçüde uygulanmış olsa da ild sesliliğin nadir görüldüğü vokal yapıya bir örnek oluştunnaktadu. Birinci ve ikinci koronun söylediği ezgiler düzenli olarak, yazıldıkları şekilde söylenmektedirler. Türkü, diger örnekler gibi La eksenli olarak yazılmıştu. Çoksesli duyurnun basit ve küçük olmasına ra~en bu derece düzenli olması dikkat çekmektedir (Christensen, 1996:267). İkinci koronun, birinci ezginin varyantını yineleyerek birinci koroya eşlik etmesi, "aynı melodinin iki veya daha fazla şekilde degiştirilmiş eşzamanit kullanımı" (Arom, ı 991 :35) olarak tarif edilen heterofoni terimi ile bütünlük sergilemektedir. İki koroyu da erkekler oluşturmaktadır. HayZülfane, A 4J i ıı r J J wf31 + i + J ıı J J i R J i y. c. xo ır m. nn \:ar ya n. jeil iii' I' n HayZülfane "" (Ek-S) ya ne SONUÇ Dogu Anadolu Bölgesi halk müziğinde çoksesli unsurlar genel ifade ile çalgı müziğinde görülmektedir. Çalgısal müziğe ilişkin örneklerde agırlık baglama ailesi çalgılarında olmaktadır. Bölge halk mtıziginde yer edinen diğer çalgılarm çoksesli nitelikte kullanımına ilişkin yazılı veya sesli belge bu çalışma kapsamında buıunamamıştır. Baglama ailesi çalgılarında görülen çoksesli unsurlar başlıca uç tiptedir; Yıl KKEFD...,ScryI: 8..,...,

14 177 Can Karahan Durak ve güçlü gibi önem arz eden bazı sesler üzerinde ezgiye eşlik eden dem sesleri. Ezgiye bir tam dörtlü veya beşli aralıgında paralel ezgiler ile yapılan eşlikler. Yukanda belirtilen iki unsurun birlikte kullanıldığı durumlarda ol~an akor sesleri. Ayrıca çoksesliliğin niteliğini belirleyen veya etkileyen üç önemji unsur dikkat çekmektedir; Çalgının yapısı ve teknik özellikleri. Çalınan ezginin durak ve güçlü (yarı durak) gibi sesleri. Çalınan ezgiye eşlik için kullanılan geleneksel çalım tarzlan. Baglama ailesi çalgılanndaki tel sayllan ile ezgi dizisi ve çalım tarzı ile ilişkiii olarak kullanılan dilzenler; ezginin seslendirildigi dizi veya dizilerdeki seslerin hiyernrşisi ve ç.alımda kullanılan teknikler çoksesliliğin niteliğini belirleyen unsurlar olarak gösterilebilir. Yedi cografi bölge içersinde vokal halk müzigindeki çokseslilige ilişkin örneği barındıran bölge, çalgı müziginde ve özellikle de baglama ile seslendirilen ezgilerde karakteristik bir yapı ve çoksesliliğe dair bir unsur olarak gôrülen paralellik, vokar müzikte de kendini iki örnekle sınırlı da olsa göstermektedir. ABSTRACT This study is intended to provide an answer to the question of what the polyphonic elements are in the faik music of the Eastem Anatolia Region. The evaluation of the polyphonic elemenıs in the examles of the region has revealed three types in which drone, paraııelism and a combination of drone and parallelism are used. Key words: faik music, polyphome elements Yıf: 2003 KKEFD Sayı: 8.

15 178 Dogu Anadolu Bölgesi Halk Milzigindeki Çoksesli Unsurlar KAYNAKÇA Aroın, S., (1991). African Polyphony and Polyrlrythm, Cambridge Oniversity Press, Sidney. Christiensen,D., (1996). "Hakkari KUrtlerinin Dans Şarkıları", Boğaziçi Ün;versitesi FaIklar Kulübü, Sayı:62, İstanbuL. Ekici, S., (1993). Ramazan Güngör ve Üç Telli Kopuzu, KUltür Bakanlıg-ı Halk KOltürUnü ~ırma ve Geliştirme Dairesi Yayınları: 188" Ankara. Sarısözen,M., (1940). "Çoksesli MUzik ve Bağlamalar", Güzel San'atlar Dergis i, Say]:2, sayfa: 117, Ankara. Ankara. Sansözen, M., (1944). "İki Sesli Halk Türküsü", Ülkü Dergisi, Cilt7, Sözer, V., (1996). Müzik / Ansiklopedik Sözluk, Remzi Kitabevi,!stanbuL. Not: Ekler bölümünde verilen nota örneklerinin yalnızca ilk sayfaları verilmiştir.... yıl: 2003 KKEFD Sayl: 8.

16 179 Can Karahan Oyun Havası M.Sarısözen, Çoksesli Müzik ve Bağlamalar, G1izel San'atlar Dergisi, 1940, 8ayl:2, sayfa: i ı 9, Ankara... Yıl: 2003 KKEFD Sayl: 8.

17 180 Dogu Anadolu Bölgesi Halk Müzj~deki Çoksesli Unsurlar Hnnıa(iki.elli) Insanlar Insan Olmalı ~ EB EP El {] []fhfl fl P=fJ i Erol Parlak, Türkiye'de EL İle (Şelpe) Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri, Kültür Bakanlıgı Yayınlan:2490, 2000, sayfa; , Ankara '".",...Yıl: KKEFD... Sayl: 8..,...

18 181 Can Karahan Kırat Semahı (giriş sav) j i i? ii Erol Parlak, Türkiye'de El İle (Şelpe) Çalma Gelene~i ve Çalış Teknikleri, Kültür Bakanlıgı Yayınlarl:2490, 2000, sayfa: 249, Ankara.... YıL 2003 KKEFD Sayı: 8.

19 182 Dogu Anadolu Bölgesi Halk Müziğindeki Çoksesli Unsmlar Köro~Ju Vokal Bağlama Ferruh Arsunar, Anadolu Halk Türkülerinden Örnekler ı, Ankara. 1947, sayfa:13,. Yıl: 2003 KKEFD Sayl: 8..

20 183 CanKarahan Küçük Yaşta LL- i ı,~ı~ = B"lll:ıma r V r r r ~ r r bo : ~ v r i r r r Ö r LJ V r r Aşık Seyit Meftuni, Aşık Seyit Meftuni ve Minayık Deyişleri, Faik Music Center, İstanbul_ (Kaset).... yıl: 2DD3 KKEFD Sayl: 8.

21 184 Dogu Anadolu Bölgesi Halk Müziğindeki Çoksesli Unsurlar Siyah Perçemlerin K.emane \Le vokaj ~: : :-:: :::::::: i c::::: :: ::::: ~:::::::: ::,:: M.Sansözen. Türk Halk Müzigi Usülleri, Resimli Posta Matbaası, 1962, sayfa: 40, Ankara.. Yıl: 2003 KKEFD Sayl: 8.

22 :i 185 Can Karahan Vardım Dostu Bahça.sına - ~::: :: : i; :: : i: ::::1: :: : i ~~: :: : i: :: : i: :: j: :: ii ~: t:: ~: : :: :; : : ı: :: j ~:: :: : ~ :: :J: :: :ı::; :i " ~' : M.Sansözen, Türk Halk Müzi~i Usülleri, Resimli Posta Matbaası, 1962, sayfa: 69, Ankara... Yıl: 2003 KKEFD Sayl: 8.

23 186 Doğu Anadolu Bölgesi Halk Müzi!1;indeki Çoksesli Unsurlar HayZülfane 1. koro LiF F ı LLL F F F i r J LIF r i J J 110 r lo Ht)' 4 j J 2. koro t ıır t j j j ii- i ~if ir iir i r i 1;- i r Ho, DO,. no ~in..,~ l" " L,'".. '" 44- j ı. koro LIF j j j F i Hr r F F ir dr F i tu r g J' m ~ O' " "" y' N "'" "" '" s" (i<, '" '" ı ~ ltt DI. xl 2. koro t'0.--r----t. T ii. OJ lllii!;:::::;:i ~ i~ ; ılj.~_..,j ". H,')I,:: i i ~J OJ R r! *,~ ~t - i r mr r, ~ r r----i Dieter Chriestensen, Hakkari Knrtlerinin Dans Şarkılar, Dans Müzik Kültür, Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü Dergisi, sayfa: 264,1996, İstanbuL.... Yıl: 2003 KKEFD Sayı: 8.

POLYPHONIC ELEMENTS IN THE FOLK MUSIC OF THE AEGEAN REGION

POLYPHONIC ELEMENTS IN THE FOLK MUSIC OF THE AEGEAN REGION EGE BÖLGESİ HALK MüzİcİNDEKİÇOK SESLİLİK POLYPHONIC ELEMENTS IN THE FOLK MUSIC OF THE AEGEAN REGION ÖZET Can KARAHAN- Bu çalışmada, Ege Bölgesi Halk Müziğindeki çoksesli unsurların neler olduğu sorusuna

Detaylı

Bu çal flmada geleneksel dünya halk müziklerinin genel bir özelli i olan

Bu çal flmada geleneksel dünya halk müziklerinin genel bir özelli i olan folklor/edebiyat, cilt: 15, Say : 58 Karadeniz Bölgesi Halk Müzi inde Çok Sesli Unsurlar * Can Karahan ** 1. G R fi Bu çal flmada geleneksel dünya halk müziklerinin genel bir özelli i olan çokseslilik

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 1. SINIF II. YARIYIL MZ102A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma II (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU Sınava Başvuru Koşulları 1. I pek U niversitesi Konservatuvarı Müzik Bo lümünün Özel Yetenek Sınavlarına, 2016

Detaylı

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri

Çalgı Müziği. Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Çalgı Çeşitleri Çalgı Müziği Müzik aletleri ile yapılan müziğe çalgı müziği denir. Çalgı müziği, tek veya birden fazla çalgının bir araya gelmesiyle yapılır. Bütün müzik aletleri, çeşitlerine

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V 2+0 2 4 Ön koşul Dersler - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü - Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

GENEL MÜZİK EĞİTİMİNDE TÜRKÜ YA DA TÜRKÜ KAYNAKLI OKUL ŞARKILARININ ÖĞRETİLMESİNDE OKUL ÇALGISI OLARAK GİTARIN YERİ VE ÖNEMİ

GENEL MÜZİK EĞİTİMİNDE TÜRKÜ YA DA TÜRKÜ KAYNAKLI OKUL ŞARKILARININ ÖĞRETİLMESİNDE OKUL ÇALGISI OLARAK GİTARIN YERİ VE ÖNEMİ Okul Şarkılarının Öğretilmesinde Gitarın Yeri ve Önemi GENEL MÜZİK EĞİTİMİNDE TÜRKÜ YA DA TÜRKÜ KAYNAKLI OKUL ŞARKILARININ ÖĞRETİLMESİNDE OKUL ÇALGISI OLARAK GİTARIN YERİ VE ÖNEMİ Giriş Gökhan YALÇIN 1

Detaylı

ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ

ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ TURKISH FOLKLORIC MUSIC IN ADNAN SAYGUN'S VIOLIN AND PIANO SUITES ТУРЕЦКАЯ НАРОДНАЯ МУЗЫКА В СЮИТЕ ДЛЯ СКРИПКИ И ПИАНИНО АДНАНА САЙГУНА Samir GÜLAHMEDOV

Detaylı

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Prof. Server Acim Bas Gitar Öğrencileri İçin Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Çeşitli Örnekler ve Açıklamaları İçeren Ders Notları 03 yılında, Server AİM tarafından LaTeX ve GNU/LilyPond

Detaylı

Ruhumdaki. Müzigin Ezgileri. Stj. Av. İrem TÜFEKCİ. 2013/2 Hukuk Gündemi 101

Ruhumdaki. Müzigin Ezgileri. Stj. Av. İrem TÜFEKCİ. 2013/2 Hukuk Gündemi 101 Ruhumdaki Müzigin Ezgileri Stj. Av. İrem TÜFEKCİ 2013/2 Hukuk Gündemi 101 Ruh halinize göre mi müzik dinlersiniz, müzik mi ruh halinizi değiştirir? Hangi tür olursa olsun o anki duygusal duruma eşlik etmekte

Detaylı

Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. "Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde

Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde Halk dansları hareket ve müzik olmak üzere iki ayrı öğeden oluşmuş bir bütündür. "Düzgün ve birbirine benzeyen ritmik hareketlerin uyumlu bir biçimde ortaya konulmasından oluşan oyun", nadiren müzik eşliği

Detaylı

MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ

MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN ŞARKILARIN MÜZİK ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PİYANO İLE EŞLİKLENMESİ

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF III. YARIYIL MZ201A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma III (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı

3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı 3. Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller 4. Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı İçerik Rönesans Müziğini Oluşturan Ekoller Rönesans ta Toplu Müzik Yapma Anlayışı Rönesans Döneminde Başlıca Müzik Türleri

Detaylı

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler

MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler MÜZİK KÜLTÜRÜ Editörler Zeki NACAKCI - Alaattin CANBAY Yazarlar Doç. Dr. Ahmet Serkan Ece - Doç. Dr. Alaattin Canbay Doç. Dr. Ebru Temiz - Doç. Dr. Esra Dalkıran Doç. Dr. M. Kayhan Kurtuldu - Doç. Dr.

Detaylı

KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI

KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI Cavanşir GULIYEV KIBRIS HALK TÜRKÜLERININ BAZI ARMONILEŞTIRME ÖZELLIKLERI Prof.Dr. Cavanşir GULIYEV - KKTC Yakın Doğu Üniversitesinin Sahne Sanatları Fakültesinin öğretim üyesi. Türkünün armonileştirmesi

Detaylı

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU

VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU Makamsal Ezgiler ve Okul Şarkılarıyla Desteklenmiş VİYOLONSEL ÖĞRETİMİ METODU 1-1- E. Erdem KAYA Sanat ve Dil Araştırmaları Enstitüsü www.sada.org.tr Tüm Hakları Yazara Aittir ISBN: 978-605-63945-0-8 2

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Doç. Metin EKE * CORRUPTION OF REGIONAL TÜRKÜ

Doç. Metin EKE * CORRUPTION OF REGIONAL TÜRKÜ YÖRESEL TÜRKÜLERİMİZDE YOZLAŞMA ÖZ Doç. Metin EKE * Türküler, Türk Halk Edebiyatının sözlü geleneğinden doğan, ağızdan ağza yayılarak yaşatılan ve genellikle yaratıcısı bilinmeyen ezgilerdir. Türk Halk

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF IV. YARIYIL MZ202A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma IV (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

Yorgo Bacanos un Ud İcrasındaki Aralıklar ve Arel Ezgi- Uzdilek Ses Sistemi ne Göre Bir Karşılaştırma

Yorgo Bacanos un Ud İcrasındaki Aralıklar ve Arel Ezgi- Uzdilek Ses Sistemi ne Göre Bir Karşılaştırma G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 2 (2002) 155-161 Yorgo Bacanos un Ud İcrasındaki Aralıklar ve Arel Ezgi- Uzdilek Ses Sistemi ne Göre Bir Karşılaştırma The Intervals in the Ud performance

Detaylı

Türk Halk Müziğindeki Doğal Çok Sesliliğin Müzik Eğitimindeki Yansımaları

Türk Halk Müziğindeki Doğal Çok Sesliliğin Müzik Eğitimindeki Yansımaları DERLEME/REVIEW DOI: 10.5961/jhes.2018.244 Türk Halk Müziğindeki Doğal Çok Sesliliğin Müzik Eğitimindeki Yansımaları Reflections of Natural Polyphony in Turkish Folk Music to Musical Education Gökalp PARASIZ,

Detaylı

ğ İ ö ö Ö İ ç ö Ş İ İ ö Ş ö Ö ç ç ğ ö ö ğ ö Ş İ ğ ğ Ç Ö Ş İ Ş Ş İ ğ Ş ç ö ö ğ Ç Ö ğ ç ğ ğ ç ğ ğ Ç ö İ ç ö ç ö ö ç ç ğ ğ ğ ç ö İ ö ğ ö ğ ğ ğ ğ ç Ç ö ç ğ İ Ö ç ç ö ç ç ö ö ç Ç ğ ç ö ö ğ ö ğ ğ ç ö ö Ç ö ç

Detaylı

İ ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ö ç ö ç ç ç ç ç ç Ç ç ö ö Ç Ç ö ö ö Ç ö ö ö ö Ç ö ö ö ç ç ç ö Ç ö ö ö ç ç ö Ç ö Ç ç ç ç ö Ç ö ç ö İ çö ç ç ç çö ç çö ö ç ç ç ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö İ ö ç ö ö ç çö ö ç İ

Detaylı

ç ş ç ş ş ş ş ş ş ç ş ş ç ş ç ş ş ç ç ş ş ş ç ç ş ç ç ç ç ç ş ç ç ş ç ş ç ç ç ç ç ş ç ş ş Ç İ ş ş ç ç ç ç ç ç Ö ç ş Ö ç ş ş İ ş ç ş ç ş ş ç ç ş Ö ç Ö ç ş ç ç ş ş ş ç ş ç ş ş ş Ö Ö ç Ö Ö ç ç ç İ ş ç ş ş

Detaylı

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI AY 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : Piyano Çalma Teknikleri ÜNİTE :.Basamak. Konumda Temel Davranışlar EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Oturuş ve Duruş Kuralları. Parmak

Detaylı

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : PİYANO ÇALMA TEKNİKLERİ ÜNİTE :.BASAMAK GAM VE MAKAMSAL DİZİ ÇALIŞMALARI EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Do-sol-re-lami minör gamları.

Detaylı

ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II

ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II 04.03.2019 ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II (Türk Müziği Sazları ve Orkestrası İçin) (Tolga Karaca) I ÇOKSESLİ SAZ ESERLERİ II (Türk Müziği Sazları ve Orkestrası İçin) (Tolga Karaca) II (Çoksesli Saz Eserleri

Detaylı

TÜRK MÜZİĞİ SERTİFİKA EĞİTİM PROGRAMI

TÜRK MÜZİĞİ SERTİFİKA EĞİTİM PROGRAMI 1 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ SERTİFİKA EĞİTİM PROGRAMI I.KUR PROGRAMI 2 MÜZİK NEDİR! Duygularımızı, düşüncelerimizi veya olayları anlatmak amacıyla ölçülü ve düzenli seslerin sanat düşünceleri içerisinde

Detaylı

GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZ İÇİNDE DOĞU KARADENİZ YÖRESEL MÜZİĞİNİN YERİ VE MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER

GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZ İÇİNDE DOĞU KARADENİZ YÖRESEL MÜZİĞİNİN YERİ VE MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZ İÇİNDE DOĞU KARADENİZ YÖRESEL MÜZİĞİNİN YERİ VE MÜZİK EĞİTİMİNDE KULLANILABİLİRLİĞİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLER Emrah KAYA * Doğu Karadeniz yöre müziğini anlatmaya geçmeden önce, konumuzun

Detaylı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı 204-205 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI: Piyano çalma teknikleri. Basamak. Konumda Temel Davranışlar DİĞER DEĞERLEN EYLÜL 3. -Doğru oturuş biçimini fark eder. * Doğru

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA BELEDİYE MECLİSİNE

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA BELEDİYE MECLİSİNE 0*EEN 13? T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü ş #-V m85 I \ *1 \ J ( 'J EXP02016 A N T A L Y A Sayı : 90852262-301.03- Konu: Serik, Kadriye

Detaylı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1

HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 HİTİT ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ 1 Yrd. Doç. Dr. Ömer Can SATIR MÜZİĞİ TANIMLAMAK Müzik nedir sorusuna verilecek her yanıt, insanın müzikle girdiği

Detaylı

12. Yürüyüşler 1. İng. sequence; Alm. Sequenz; Fr. marche. Türkçede sekvens ve marş isimleri ile de ifade edilir.

12. Yürüyüşler 1. İng. sequence; Alm. Sequenz; Fr. marche. Türkçede sekvens ve marş isimleri ile de ifade edilir. 12. Yürüyüşler 1 Tonal müziğin en önemli araçlarından biri olan yürüyüş 2, melodik ya da armonik bir modelin farklı bir perde üzerinde tekrar edilmesine verilen isimdir. Tekrar edilen bu model kısa bir

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Geleneksel müziklerimiz, kültürümüzün bir parçasıdır. Bu parçayı yok saymak, müziğimizin aslında bu olmadığı, sonradan değiştirildiği şeklinde beyanlar vermek veya bu beyanlara

Detaylı

AMASYA GÜZEL SANATLAR LİSESİ GÖRSEL SANATLAR/RESİM UYGULAMA SINAVI-2015

AMASYA GÜZEL SANATLAR LİSESİ GÖRSEL SANATLAR/RESİM UYGULAMA SINAVI-2015 AMASYA GÜZEL SANATLAR LİSESİ GÖRSEL SANATLAR/RESİM UYGULAMA SINAVI-2015 BİRİNCİ AŞAMA-DESEN SINAVI Sınav tek oturumludur. Sınav Türü: Kompozisyon düzenleme. Sınav Tarihi ve Saati:15/12/2015-13:00 Sınav

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI SAHNE SANATLARI BÖLÜMÜ OPERA ANASANAT DALI ŞAN SANAT DALI DERS İÇERİKLERİ LİSANS I.YARIYIL/GÜZ DÖNEMİ 1803151 Şan I (2+0) AKTS: 4 1803152 Kulak

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. DENİZ TUNÇER

Yrd.Doç.Dr. DENİZ TUNÇER Yrd.Doç.Dr. DENİZ TUNÇER ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1977 İSTANBUL T: 216 2802457 F: deniz.tuncer@medeniyet.edu.tr

Detaylı

Şarkı Ritim raylar - Ritim şarkılarınız için Tracks

Şarkı Ritim raylar - Ritim şarkılarınız için Tracks Şarkı Ritim raylar - Ritim şarkılarınız için Tracks Şarkı Ritim Parçalar mobil Müzisyen App Apple ios App Store'dan alınabilir kaliteli ritmik destek Hayatta Davul Örgütü en uygun form içinde, dünyaya

Detaylı

MUS 144 Piyano J.Haydn ( ) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24

MUS 144 Piyano J.Haydn ( ) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24 MUS 144 Piyano J.Haydn (1732-1809) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24 opera vs. yapıtları vardır. Uzun bir ömür yaşamış olan

Detaylı

PENTATONİK MÜZİK ve DÜNYA MÜZİĞİNE ETKİLERİ

PENTATONİK MÜZİK ve DÜNYA MÜZİĞİNE ETKİLERİ Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: XIV, Sayı: 1, 2001 PENTATONİK MÜZİK ve DÜNYA MÜZİĞİNE ETKİLERİ Ülkü ÖZGÜR * ÖZET Pentatonik dizi ilk kez Çin de, bir ses üzerine tam beşliler çıkılarak

Detaylı

CHILL-OUT FESTIVAL BODRUM 2018

CHILL-OUT FESTIVAL BODRUM 2018 CHILL-OUT FESTIVAL BODRUM 2018 Xuma Yalıkavak 20-21 Temmuz, 2018 12:00 00:00 Chill-Out Festival, 20-21 Temmuz da Xuma Yalıkavak ev sahipliğinde 4. kez Bodrum da! Lounge FM in muhteşem dünyasını gerçek

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU I. AMAÇ VE

Detaylı

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ ADIM ADIM UYGULAMALI MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ Başlangıçtan İleri Düzeye Doç. Dr. Serhat YENER Varol ÇİÇEK Editör: Yrd. Doç. Dr. Köksal Apaydınlı Yazarlar: Doç. Dr. Serhat Yener Müzik Öğretmeni Varol Çiçek

Detaylı

Başta KANUN ve TANBUR için, Sabit Olduğu Kadar Esnetilebilir 79, 24 ve 36 PERDELİ Üç Farklı Nazari Çözüm

Başta KANUN ve TANBUR için, Sabit Olduğu Kadar Esnetilebilir 79, 24 ve 36 PERDELİ Üç Farklı Nazari Çözüm Doç. Dr. Ozan Yarman Özel davet üzere sunum 12 Ekim 2012 Başta KANUN ve TANBUR için, Sabit Olduğu Kadar Esnetilebilir 79, 24 ve 36 PERDELİ Üç Farklı Nazari Çözüm Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı

Detaylı

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar

KALEIDOSCOPES N.1. Solo Piano. Mehmet Okonşar KALEIDOSCOPES N.1 Solo Piano Mehmet Okonşar Kaleidoscopes, bir temel ses dizisi üzerine kurulmuş ve bunların dönüşümlerini işleyen bir dizi yapıttan oluşmaktadır. Kullanılan bu temel ses dizisi, Alban

Detaylı

AHENK MÜZİKOLOJİ DERGİSİ

AHENK MÜZİKOLOJİ DERGİSİ AHENK MÜZİKOLOJİ DERGİSİ ahenkmuzikoloji@medeniyet.edu.tr El-Kindî nin Ud Perde Değerlerinin Gitara Uygulanması ve Enis Gümüş ün El-Kindî Eserinin Analizi Tolgahan ÇOĞULU 1 ÖZET Bu makalenin amacı 9. yüzyılda

Detaylı

İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ

İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ Ferit BULUT 1 GİRİŞ Bilindiği gibi ilköğretimde okul şarkıları,

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ 1 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ İlkokul 1 1 ses, 2 ses, 2/4 lük iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi) (ikinci

Detaylı

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 5. HAFTA

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 5. HAFTA TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ 5. HAFTA GAMLAR Tam Ses Aralık (ing. whole tone interval) / Yarım Aralık: İki nota arasındaki mesafeye "aralık" denir. Klasik batı müziğindeki eşit tamperaman sistemde, bir tam ses

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ DİLEK SABANCI DEVLET KONSERVATUVARI 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU I. AMAÇ VE

Detaylı

Beethoven ın Opus 14/1 Piyano Sonatının İlk Muvmanına İlişkin Motifsel Yapı Analizi

Beethoven ın Opus 14/1 Piyano Sonatının İlk Muvmanına İlişkin Motifsel Yapı Analizi G.Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt 22, Sayı 1 (2002) 149-163 Beethoven ın Opus 14/1 Piyano Sonatının İlk Muvmanına İlişkin Motifsel Yapı Analizi Analysis of Motific Structure Related to the First

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAŞOVA YATILI BÖLGE ORTAOKULU MÜZİK DERSİ 7. SINIF YETİŞTİRME VE DESTEKLEME YILLIK PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAŞOVA YATILI BÖLGE ORTAOKULU MÜZİK DERSİ 7. SINIF YETİŞTİRME VE DESTEKLEME YILLIK PLANI EKİM 2.Hafta 120 Dakika İstiklal Marşını anlamına uygun söyler. TEMALI MİLLİ MŞIMIZ. Dinleme söyleme İstiklal Marşı nın yer aldığı CD MP3 çalar Bilgisayarvs. Drama Çalma söyleme ETKİNLİKLER AÇIKLAMAL BELİRLİ

Detaylı

Türk Halk Müziği ASD Programına 60 öğrenci alınacaktır.

Türk Halk Müziği ASD Programına 60 öğrenci alınacaktır. T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUARI GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCİLERİN

Detaylı

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ

Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı OKUL ÖNCESİ DÜŞÜNEN ÇOCUKLAR EĞİTİM SETİ YARIM GÜNLÜK PLAN ÇİZELGESİ GÜNLER EYLÜL-2017 EKİM-2017 KASIM-2017 ARALIK-2017 Pazartesi 4 11 18 25 2 9 16 23 30 6 13 20 27 4 11 18

Detaylı

Ğ Ğ Ö İ İĞİ» Çö İ İ İĞİ Ç İ İĞİ Ü İ İĞİ İ İ ö ö ö Ğ İ ç Ö Ö ö ö ö ç ç ö Ö ö ö ö ö ö Ö ç ç ç ç ç Ğ ç Ğ İ Çö öğ ö İ İ İ ç ö ö ç Ğ İ ö ö İ İĞİ İ İĞİ Ğ Ç Ğ ö ö ö Ğ ç Ö Ö ö ç ö Ö ö ö ç ö ö ö ç Ö ç ç ç ç ç Ğ

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (1) 49-54 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Akışkanlar Mekaniği Ve İklimlendirme Sistemlerinde Sonlu Elemanlar

Detaylı

3. Modlar ve Mod Duyumunu Sağlayacak Akor Kalıplarının Kuruluşları (Chord Progressions)

3. Modlar ve Mod Duyumunu Sağlayacak Akor Kalıplarının Kuruluşları (Chord Progressions) 3. Modlar ve Mod Duyumunu Sağlayacak Akor Kalıplarının Kuruluşları (Chord Progressions) Mod ve mod duyumu sağlayacak akor kalıplarının (chord progression) nasıl oluşturulduğu her zaman merak konusu olmuştur.

Detaylı

İ Ğ Ş İ» Ğ Ğ ö Ğ ö ö Ç ö Ç İ Ş ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç ö ö ö ö ö ö İ İ ö ö ö Ü ö ö ö ö ö ö ö Ş ö ö İ ö ö İ ö ö İ İ ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ç İ İ ö İ İ İ İ Ö İ Ç ö ö Ö Ç ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö

Detaylı

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK,

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : PİYANO II Ders No : 0310330076 Teorik : 1 Pratik : 0 Kredi : 1 ECTS : Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 3.SINIF V. YARIYIL MZ301A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma V (2-0-2) Akts Kredisi:

Detaylı

İşlevsel Piyano Becerilerinin Müzik Öğretmenleri İçin Önemi. Importance of Functional Piano Skills for Music Teachers

İşlevsel Piyano Becerilerinin Müzik Öğretmenleri İçin Önemi. Importance of Functional Piano Skills for Music Teachers GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 25, Sayı 1 (2005) 149-154 İşlevsel Piyano Becerilerinin Müzik Öğretmenleri İçin Önemi Importance of Functional Piano Skills for Music Teachers Belir Tecimer KASAP

Detaylı

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ 9. SINIF PİYANO DERS KİTABININ HEDEF VE DAVRANIŞLAR BAKIMINDAN İNCELENMESİ

GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ 9. SINIF PİYANO DERS KİTABININ HEDEF VE DAVRANIŞLAR BAKIMINDAN İNCELENMESİ GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSESİ 9. SINIF PİYANO DERS KİTABININ HEDEF VE DAVRANIŞLAR BAKIMINDAN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet Serkan Umuzdaş Gaziosmanpaşa Üniversitesi sumuzdas@yahoo.com Özet Bu çalışma,

Detaylı

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 KONULAR Avrupa da Folklor sözcüğünün kullanımı ile ilgili çalışmalar Folklorun ilk derneği Folklorun tanımı DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 AVRUPA DA FOLKLOR SÖZCÜĞÜNÜN

Detaylı

Arapgirli Haşim Koç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Arapgirli Haşim Koç. - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006. Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 6.7.2006 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir. Şiirlerin

Detaylı

TÜRKÜ DERLEMELERİNDE YAPILAN YANLIŞLAR ve DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Arş. Gör. A. Serdar YENER 1

TÜRKÜ DERLEMELERİNDE YAPILAN YANLIŞLAR ve DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Arş. Gör. A. Serdar YENER 1 TÜRKÜ DERLEMELERİNDE YAPILAN YANLIŞLAR ve DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN ÖNERİLER Arş. Gör. A. Serdar YENER 1 Türk milleti, tarihsel süreç içerisinde kültürel aktarımını büyük ölçüde sözlü kültür vasıtasıyla sağlamıştır.

Detaylı

ğ Ş ğ ş ğ İ ö ç ö ö İ ğ ş ş ç ç ğ ç ğ ş ğ İ Ş Ü İş ö Ö ğ Öğ ş ğ ğ İ ö ö Çğ ö İ ö ç İ ş ş ş ç ş öğ ş Ş ğ ö ğ ş ö ğ İ ğ ö ş ş ş ğ ğ İ ş ğ çö ğ ğ ş ö öğ ç öği İ ğ ğ ğ ğ öğ ö ş ğ İ ç ş İ İ ğ ç İ İ Ö ÖĞ İ ğ

Detaylı

VIII. Yarıyıl (BAHAR)

VIII. Yarıyıl (BAHAR) VIII. Yarıyıl (BAHAR) DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Koro ve Yönetimi 452 8 0+2 1 3 Ön Koşul Yok Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Zorunlu Dersi Veren Öğretim

Detaylı

İ» Ö İ İ ğ ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ ö ö ç ğ ğ ğ ğ ğ Ö Ü Ü ğ ğ ğ ö ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ İ İ İ İ ğ ğ ğ ö İ ğ ğ ğ ğ ğ ö ğ ğ ö ö ğ öğ ğ ğ ğ İ ö ç ç ğ ö ö ç ğ ç ç ğ ç ğ ö ç ğ ğ ğ ğ ğ ğ İ Ü Ş İ ö İ ğ ğ İ İ ğ ğ ğ ç ğ ğ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12.

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü. GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ ÇALGI EĞİTİMİ ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar Ankara 2016 2015 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 ÇELLO DERSİ ÖĞRETİM

Detaylı

Ü Ö Ö ö ö Ü Ü Ö ö ç ç ö ç ö ç ç ö ö ö ö ö ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ö ç ç ö ç» ö ö ö ö ç ö ö ö ö ç ö ç ö ç ö ç ö ö ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ç ç ç ö ö ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç

Detaylı

Osman Gazi AKÇALI YÜKSEK LİSANS TEZİ. Müzik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Gökay YILDIZ

Osman Gazi AKÇALI YÜKSEK LİSANS TEZİ. Müzik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Gökay YILDIZ MÜZİK ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM MÜZİĞİNDE ÇOKSESLİ EŞLİKLEMEYE YAKLAŞIMLARI VE EŞLİKTE HARF ŞİFRE YÖNTEMİNİ KULLANMA DURUMLARI Osman Gazi AKÇALI YÜKSEK LİSANS TEZİ Müzik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Gökay

Detaylı

İ Ç Ü ş ö ğ ş ö ğ Ü öğ ç ş Ö Ü ğ ç ö ç ş ş ğ Ğ ç ç ğ ğ ö ş İ ç Ü ç ş ö ğ ö ç ç ş ş İ ğ ş ğ ş ç ş ğ ş ç ş ğ ç ç ş ş ö ş Ö Ş Ö ğ ş ö ç ş ğ Ç Ü Ç ğ ş Ç ğ İ Ü İ Ü ö ş ş ş ğ ç ş ö ğ çö ğ ş ş ç ö ş ş ş ğ ç ş

Detaylı

Ş İ İ İ ç İ İ İ İ ç ç ç Ç ç ç ç ç İ Ö İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ö Ö ç ç ç ç Ö ç Ö ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ç ç Ö ç ç ç ç Ç ç Ö Ç ç ç Ş ç ç Ç Ş ç İ ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç

Detaylı

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI

MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ 1 LİSANS PROGRAMI I. Yarıyıl II. Yarıyıl Dersin Adı T U K AKTS Dersin Adı T U K AKTS MB Eğitime Giriş 2 0 2 3 MB Eğitim Psikolojisi 2 0 2 3 GK Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1 2

Detaylı

Ç Ü ö ö Ü ö ç Ö Ü ç ö ç ç Ğ ç ç ç ö ö ç ç Ü ç ö ö ç ç ç ç ç ç ö Ö Ş Ö ö ç Ç Ü Ç Ç Ü Ü ö ç ö ç ç ç ç ö ç ç ç ö ç ö ö ö ç ö ö Ü ç çö çö Ü ç çö Ö ö ö çö ç Ü ö ç ç ç çö ç ç ç ö ç çö çö ö ö ö ç Çö çö çö ö ç

Detaylı

Ü İ İ İ İ ö İ ö ğ ğ Ü ö Ş Ç ğ İç Ş Ç ğ Ü ö İ İ ğ Ü ö ğ Ü ö İ İ Ş Ç ğ İ İ ğ Ü ğ ğ ğ ç ç ö ğ ö ö ğ ğ ğ ö ç ç Ç Ç ö Ö ğ ğ ç ç Ş ğ ğ Üç Ç ğ ç ö Ş Ç ğ ğ Ş Ü ğ ğ Ş ğ ç ç ç ğ ö ö ğ ö ö İ ç ç ğ ğ Ü ö İ İ ğ Ş ğ

Detaylı

Ç ö Ü ğ ö Ş ç ç Ş Ü Ö Ü Ü ö Ü ğ ğ ö ö ç ç Ü ğ ç ç ğ ğ ğ Ü ğ ö ö Ş ö ç ğ ö ç ç ğ ç ç ö Ş Ş ö ğ ç Ç ç ö ö ç Ç ö ğ Ü ö ğ ğ ç ö ç ğ ç ğ ö ç ö ö Üç ğ ö ç ö ç ö ç ğ ö ğ ö ç Ç ğ ç ç ğ ö ö ç ç ç ğ ğ ç ğ ç ğ ç

Detaylı

Ç Ç ç Ğ ç Ö Ğ Ş ç Ö Ö Ğ Ğ Ö Ö Ç Ü ç Ç Ü ç Ö ç ç ç ç Ğ ç ç Ç Ç ç Ç Ü ç ç Ç ç ç ç Ö ç Ö Ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö Ş ç ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç Ü ç ç ç ç ç ç ç Ö Ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ö ç ç Ğ Ç Ü ç ç Ç Ü ç ç Ç

Detaylı

ç Ğ Ü ç ö Ğ «ö ç ö ç ö ç ç ö ç ç ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ö ç ç ç ö ö ö ç ç ç Ç Ö Ü ç ç ç ç ç ç ç Ü ç ç ö ö ç ç ç ö ç ç ç ö ö ç ç ö Ç ç ö ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç ç Ç ç ç ç ç ç Ü ö ç ç ç ç ç Ç Ç ç ç Ç

Detaylı

ö Ü Ü ö Ö ğ ğ ğ ö Ü Ş ö Ü Ğ ö Ü ö Ü ö ğ ö ğ ö ö ğ ğ Ş Ü ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ Ş Ş ğ ö ğ ğ ğ ğ ğ ö ö Ş ğ Ç ğ Ç Ş ö Ç ö ğ Ç ğ ö ğ ö ö ğ ö ğ ö Ş ğ Ç ğ Ç ğ ğ Ç Ş ö ö ö ğ Ç Ş Ç ö ö ğ ğ ğ ğ Ü Ü ö ğ «ğ ğ ğ ö ö «ö ğ ğ

Detaylı

İ İ İ İ İ İ İ İ İ İ Ö İ İ İ İ İ Ü Ç İ Ş Ş İ İ Ü İ İ İ İ İ İÇİ Ö Ö Ç Ç Ç İ Ü Çİ İ Ü Ü İ İ İ İ İ İ İİ İ Ç Ş İ İ İ İ Ü Çİ Ö İ Ü Çİ İ İ Ü İİ İ Ç Ö İ Ö İ Ç Ç İ Ç Ö İ İ İİ İ Ç Ç Ç Ü İ Ç İ Ç İ Ş Ç İ Ğ İ İ İ İ

Detaylı