ÇEK İN TARİHSEL GELİŞİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇEK İN TARİHSEL GELİŞİMİ"

Transkript

1 ÇEK VE BONO

2 ÇEK İN TARİHSEL GELİŞİMİ Çek, ticari hayat içerisinde nakit para akışı yerine güvenli bir biçimde ticaret yapılabilmesi amacı ile devlet tarafından getirilen bir kıymetli evrak türüdür. Hemen git bankadan parayı al, parayı üzerinde taşıma kural olarak çekte vade yoktu. Vade için bono(senet) tercih edilirdi. Daha sonra ticaret hayatında insanlar samimiyete dayanarak çekin keşide(düzenleme) tarihini daha ileriki zamana atarak kendileri vade oluşturdular. Bu uygulama yerleşik hale geldi ve kanuna geçici maddeler konularak ileri tarihli keşide edilen çeklerin bankaya erken ibrazı yasaklandı. İnsanların senette de vade olmasına karşı senet yerine çeki tercih etmelerinin en önemli nedeni çekte Hapis cezası-adli para cezası şeklindeki yaptırımlarla ödenmemesi durumunda cezasının caydırıcılığına güvenmeleridir. Yapılan son değişikliklerle karşılıksız çıkan çek sonucunda hiçbir şekilde adli yaptırım yapılamamaktadır. Çeki senetten ayıran günümüzdeki en önemli fark ; bankanın ödemekle yükümlü olduğu çek tazminatıdır yılı için 1.000,00TL

3 ÇEKTE KİŞİLER Çekte; keşideci çeki düzenleyen kişi, lehdar ve hamil lehine ödeme yapılacak kişi, muhatap ise bankadır. Çekte lehdarın gösterilmesi zorunlu değildir, bu durumda çek hamiline yazılı sayılır. Senet metninde çek kelimesinin bulunması zorunludur. Çekte faiz koşulu kabul edilemez. Yazılması çeki geçersiz saymasa da yazılan faiz koşulu yazılmamış sayılır.

4 ÇEK YAPRAĞINDA BULUNMASI GEREKEN BİLGİLER Çek defterinin her yaprağında; Çek numarası, Çekin basıldığı tarih (ay ibaresi yazıyla olacak biçimde gün, ay, yıl şeklinde yer alır), Çek hesap numarası, Çek hesabının bulunduğu banka şubesinin adı, Çek hesabı sahibi gerçek kişinin adı ve soyadı/çek hesabı sahibi tüzel kişinin adı, Çek hesabı sahibi gerçek ya da tüzel kişinin Vergi Kimlik Numarası, Tüzel kişi adına çek düzenleyen kişinin adı ve soyadının yazılmasına ve imzaya imkan verecek ibareler bulunması zorunlu şekli unsurlardır.

5 ÖDEME YERİ Çekte ödeme yeri gösterilmemişse banka adının yanında gösterilen yer ödeme yeri sayılır. Banka yanında birden fazla yer gösterilmişse, ödeme yeri ilk gösterilen yerdir. Banka yanında hiçbir yer gösterilmemişse, ödeme yeri bankanın iş merkezinin bulunduğu yerdir.

6 DÜZENLEME TARİHİ VE YERİ Keşide (Düzenleme) günü bulunmayan senet, çek sayılmaz. Çekte vade yoktur, çek üzerindeki tarih keşide tarihidir. Üzerinde birden fazla düzenleme tarihi bulunan çek, geçersiz olur. İstisnai olarak 6273 sayılı Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 3. maddesinin 5. bendi ile 31/12/2017 tarihine kadar üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce, çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir" şeklinde hükmü bulunmaktadır. Çekte düzenleme yeri gösterilmemişse, keşidecinin ad ve soyadı yanında yazılı yer keşide yeri sayılır. Keşidecinin ad ve soyadı yanında da bir yer gösterilmemişse, çek geçerli değildir.

7 KEŞİDECİNİN İMZASI Çekte keşidecinin el yazısı ile imzasının bulunması geçerlilik koşuludur. Keşidecinin ad ve soyadının yazılması zorunlu değildir. Keşideci imzasını çekin ön yüzüne atmalıdır. En önemlisi bir tüzel kişiliğe ait çek alınması durumunda tüzel kişiliğin imza sirküsünü kontrol ederek imza atan kişinin gerçekte imzaya yetkili kişi olup olmadığını ve imzaların sizin huzurunuzda atılması çok önemlidir. Bankalar ayrıca, bastıracakları çek karnelerinin her yaprağına çekle işleyen hesabın bulunduğu şubenin adını, keşidecinin hesap ve kimlik numaralarını yazmak zorundadır TARİHLİ VE 6273 SAYILI ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN un 1. maddesinin d bendi ile çekin basıldığı tarihinin de bulunması zorunludur.

8 VADE Çek görüldüğünde ödenir. Buna aykırı kayıtlar yazılmamış sayılır. Düzenleme tarihi olarak gösterilen günden önce ödenmek üzere ibraz olunan çek, ibraz günü ödenir. İstinai olarak 6273 sayılı Çek Kanununda Değişiklik yapılmasına daire kanunun geçici 3. maddesinin 5. bendi ile 31/12/2017 tarihine kadar üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir" şeklinde hükmü bulunmaktadır.

9 ÇEKTE İBRAZ VE ÖDEME Düzenleme günü olarak gösterilen günden önce ödenmek için ibraz olunan çek, ibraz günü ödenir. Çeklerin ödenmeleri için muhatap bankaya ibrazları gerekir. Ancak, çekin bir takas odasına ibrazı, ödeme için ibraz yerine geçer. Çekin muhatap banka dışında bir bankaya ibrazı geçerli değildir.

10 ÇEKİN ÖDENMESİNDE İBRAZ SÜRESİ Yeni Türk Ticaret Kanunu nun 796.maddesinde çekin ödenmesindeki ibraz süresini aşağıdaki şekilde hüküm altına almıştır. Bir çek, düzenlendiği yerde ödenecekse on gün; Düzenlendiği yerden başka bir yerde ödenecekse bir ay içinde muhataba ibraz edilmelidir. Hamil çeki süresi içinde ibraz ederse ve karşılığı varsa, muhatap banka karşılığı öder. Çekin kısmi olarak karşılığı varsa, bulunan kısmı öder. Bedeli kısmen ödenmeyen çek hamile geri verilecektir. Hamil ibraz süresini geçirirse, kambiyo hukuku gereğince icra takibi yapamaz ve keşideci hakkında suç duyurusunda bulunamaz. Banka, vaktinde ibraz edilmiş çekin ödenmediğini, ibraz günü ile birlikte çekin üzerine yazar. Böyle bir kayıt yoksa, çekin yasal süre içinde ibraz edildiği anlaşılamayacağından alacaklı takip hakkını kaybeder.

11 HAMİLİN BAŞVURMA HAKKI Hamilin başvurma hakkının doğması için, çeki bankaya süresinde ibraz etmesi ve ödememe halinin şu belgelerden biriyle saptanması gerekir. 1) Protesto (ibraz süresi içinde yapılmalıdır.) 2) Bankanın ibraz gününü de gösteren çek üzerine yazacağı beyanı 3) Takas odasının çek vaktinde teslim edildiği halde, ödenmediğini gösteren tarihli bir beyanı. Hamil başvurma hakkını, ibraz süresinin bitiminden itibaren 3 yıl içinde kullanabilir. (6273 Sayılı Kanun ile) Hamil icra takibine başvurmanın yanında ayrıca Cumhuriyet Savcılığına 6 ay içerisinde başvurmak sureti ile karşılıksız çek nedeni ile çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı konulmasını talep edebilir. Ancak 6273 sayılı kanun uyarınca yapılan değişiklikte çek düzenleme yasağı "yalnızca çek hesabı sahibine verilir ibaresi gelmiştir. Yani eğer çek bir tüzel kişiye ait ise bu durumda sadece tüzel kişiye çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı geliyor ve şirket yöneticilerine bu şekilde hiçbir şekilde bir yaptırım uygulanamamaktadır.

12 YENİ ÇEK KANUNU NA GÖRE BANKALARIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ a) Bankalar, tarihinden itibaren bir ay içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez bankasınca tebliğde belirlenen esaslara göre bankalar yeni çek defterleri bastıracaklardır. b) Bankalar, tarihine kadar bastıracakları yeni çek defterlerini müşterilerine verecekler müşterilerin ellerindeki eski çek defterlerini imha edeceklerdir. c) Çek kanununda değişiklik yapılmadan önceki hükümlere göre düzenlenmiş eski çekler hukuken geçerlidir. d) Üzerinde basıldığı tarih yer almayan eski çeklerin tarihine kadar bankaya ibraz edilmemesi halinde, muhatap bankanın kanun 3. maddesindeki sorumluluğu sona erecektir. Kanunun 3. maddesinin üçüncü fıkrasındaki sorumluluk aşağıdaki gibidir. Çek karşılığının hiç bulunmaması halinde; Çek bedeli bin Türk Lirası veya üzerinde ise 1000,00TL Çek bedeli bin Türk Lirasının altında ise çek bedelini,

13 YENİ ÇEK KANUNU NA GÖRE BANKALARIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ Çek karşılığının kısmen bulunması halinde; Çek bedeli 1000 TL ya da altında ise, çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığı 1000 Türk Lirasına tamamlayacak bir miktarı, Çek bedeli bin Türk Lirasının üzerinde ise, çek bedelini aşmamak koşuluyla, kısmi karşılığa ilave olarak bin Türk Lirasını, ödemekle yükümlüdür. e) tarihine kadar, çekin üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. f) Kanunun yayımı tarihinden önce verilmiş olan çek düzenleme çek hesabı açma yasağı karalarına ilişkin kayıtlar getirilen şartlar oluşuncaya kadar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca tutulmaya devam edilecektir. g) Mevcut çek düzenleme çek hesabı açma yasağı kararları hakkında soruşturma evresinde bulunan dosyalar için Cumhuriyet Başsavcılığınca; kovuşturma evresinde bulunan dosyalar hakkında mahkemece idari yaptırım kararı verilecektir. h) Yargıtay da bulunan dosyalar ise, yeni çek kanununa göre işlem yapılmak üzere hükmü veren mahkemeye gönderilir, mahkeme duruşma yapmaksızın karar verir.

14 ZAMANAŞIMI Çekte son hamilin başvurma hakkı, ibraz süresinin bitiminden itibaren 3 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Zamanaşımının defi olarak ileri sürülmesi gerekir. Zamanaşımı defi ileri sürülmeden yapılmadan ödemeler, iade edilmez. Bir çekin geçerlik koşulları tamam olmasına rağmen, alacaklılardan birisi tarafından değiştirilmişse, keşideci çeki ilk verdiği şekliyle sorumlu olur. Tamamen doldurulmadan tedavüle çıkarılan çek, keşideci ile lehdar arasındaki anlaşmaya aykırı olarak doldurulmuşsa, keşideci bu aykırılığı lehdara karşı ileri sürebilir, fakat iyiniyetli hamile karşı ileri süremez. Keşideci aykırılığı ispatlamakla yükümlüdür.

15 BONONUN MAHİYETİ ( GÜNLÜK TİCARİ HAYATTA SENET ) * Bonoda keşideci ve lehdar olmak üzere en az 2 kişi bulunur, çekte olduğu gibi muhatap yoktur. Bono, lehdarın(alacaklının) keşidecide(borçluda) olan bir alacağını gösterir. Bono kayıtsız ve şartsız olarak belli bir parayı ödeme vaadini içermelidir. Şarta bağlı bir borç ikrarını içeren senet bono niteliği taşımaz. * Bono veya emre muharrer senet kelimelerinin senet metnine yazılması zorunludur. Bu kelimelerin senet metninin yukarısına, aşağısına veya imza yerinin sağına, soluna yazılması senede bono niteliği vermez.

16 BEDEL Senet metninde para miktarı hem rakam ve hem de yazı ile gösterilebilir. Farklılık halinde yazı ile olan geçerli sayılır. Bonodaki alacak yazı ile veya rakamla birden çok yazılmışsa ve bedeller arasında da fark varsa az olanı geçerlidir. Yabancı bir para miktarı da gösterilebilir. (Bu hususlar çeklerde de geçerlidir.) Ticaret Kanunumuzda zorunlu tutulmasa da, bono bedelinin metne yazılması gerekir. Zira açığa yazılan miktarın tahrifine imkan verilmiş olur. (Borçlu bono metnini tamamen doldurmadan verdiğini ve daha sonra bononun anlaşmaya aykırı şekilde doldurulduğunu iddia ediyorsa, bu durumu yazılı bir belge ile ispatlamak zorundadır.) Görüldüğünde ödenecek ve görüldüğünden belli bir süre sonra ödenecek bonolara faiz kaydı konabilir.

17 VADE * Bonoda vade gösterilmemesi bononun geçerliliğini etkilemez. Vadesi gösterilmemiş olan bono, görüldüğünde ödenmesi şart olan bir bono sayılır. Bonoda keşide ve vade tarihleri aynı olabilirse de, vade tarihi keşide tarihinden önce olamaz. İki farklı vade tarihi gösterilemez. * Uygulamada bonoya yazılan, İşbu bono vadesinde ödenmediği taktirde müteakip bonoların da muacceliyet kesbedeceği şeklindeki kayıtlar geçersizdir, ancak bononun geçerliliğini etkilemez. Bununla birlikte; keşideci ile lehdarın aralarında yaptıkları ayrı bir sözleşmede, düzenlenen senetlerden birinin ödenmemesi halinde diğerlerinin de muaccel olacağı kararlaştırılmışsa, bu sözleşme gereğince vadesi gelmemiş senetler de takip konusu yapılabilir. * Taraflar aralarında anlaşarak ödeme zamanını sonraki bir tarihe erteleyebilirler. Bu durumda, aralarında yazılı bir anlaşma yapabilir veya bonodaki vadeyi çizip yeni vade tarihini senet üzerine yazarak imzalayabilirler.

18 ÖDEME YERİ Bonoda ödeme yeri gösterilmemişse, bononun düzenlendiği yer ödeme yeri sayılır. Düzenlendiği yer de gösterilmemiş olursa, bonoyu düzenleyenin ad ve soyadı yanında bulunan yer ödeme yeri sayılır. Düzenleyenin ad ve soyadı yanında da bir yer yazılı değilse, unsur noksanlığı olduğundan senet bono sayılmaz.

19 ALACAKLI Bonoda lehdarın yani alacaklı olan kişinin ad ve soyadının senet metninde gösterilmesi zorunludur. Lehdarın adı ve soyadı gösterilmeyen bir belge, adi bir senet bile sayılmaz. Bonoda birden fazla alacaklı gösterilebilir. Alacaklı gerçek veya tüzel kişi olabilir. (Dolayısıyla, senet bir firma adına düzenlenmiş, ancak bu firmanın tüzel kişiliği yoksa, senet bono niteliği taşımaz.)

20 DÜZENLEME TARİHİ VE YERİ Düzenleme tarihi bulunmayan senet, bono sayılmaz, adi senet hükmündedir. Düzenleme tarihi kalem ile, daktiloyla veya kaşe ile atılabilir. Bonodaki yazılarla, düzenleme tarihinin değişik yazı ve mürekkeple yazılmış olması bononun geçerliliğini etkilemez. Düzenleme tarihi bononun herhangi bir yerine yazılabilir. Görüldüğünde ödenecek bonoların keşide tarihinden itibaren 1 yıl içinde ödenmek üzere borçluya ibrazı gerekir. Düzenleme yeri gösterilmeyen bono, düzenleyenin adı soyadı yanında yazılı olan yerde düzenlenmiş sayılır. Düzenleyenin adı soyadı yanında da bir yer yazılı değilse, unsur noksanlığı olduğundan senet bono sayılmaz.

21 BORÇLU * Bonoda keşidecinin(asli borçlunun) imzasının bulunması zorunludur. Bononun el yazısı ile imzalanması gerekir. Parmak izi veya mühür geçersizdir. Senette birden fazla borçlu varsa, bunlardan bir kısmı imza kullanmış, bir kısmı da parmak izi veya mühür kullanmışsa, senet el yazısı ile imza edenler bakımından geçerlidir. Pul üzerine imza atma zorunluluğu yoktur. ( GÜMÜNÜZDE PUL KULLANILMAMAKTA ANCAK ESKİDEN PULUN DÜŞME RİSKİ OLDUĞUNDAN HEM PUL ÜSTÜNE HEM DE AÇIĞA İMZA ATILIRDI. GÜNÜMÜZDE PUL KALKTIĞI İÇİN 2 İMZA DEĞİL TEK İMZA YETERLİDİR.) * Vekilin, temsil ettiği kişi adına kambiyo senedi tanzim edebilmesi için, bu hususta özel yetkisinin bulunması zorunludur.

22 BORÇLU * Keşideci bonoyu vadesinde ödemez ve temerrüde düşürülürse, bono bedelini, faizini, komisyonunu ve masraflarını ödemek zorunda kalır. Keşidecinin sorumluluğu, vadeden sonraki zamanaşımı içinde protesto olmasına da bağlı değildir. Ancak hamilin, cirantalara karşı takipte bulunabilmesi için, bononun yasal süre içinde ibraz edilmesi ve ödenmemesi halinde keşideciye karşı ödememe protestosu göndermesi gerekir. * Senedin borçlunun elinde olması, bedelinin ödenerek alındığına karinedir. Alacaklı bedeli ödenmeden senedi verdiğini iddia ediyorsa, bu durumu ispatlamalıdır. Senet ile ispat sınırı tarihinden itibaren 2.500,00 TL TL lik sınırın altında kalan tutarlar için tanık ile ispat mümkün iken 2500 TL nin üzerindeki tutarlar için senet ile ispat sınırı söz konusudur.

23 YETKİ Taraflar aralarında anlaşarak bonoya hangi yer mahkeme ve icra dairelerinin yetkili olduğunu yazabilirler. Taraflar arasında yetki hususunda bir anlaşma yoksa, ödeme yeri mahkeme ve icra daireleri yetkili sayılır. Alacaklı ayrıca, borçlunun ikametgahı mahkemesinde de takipte bulunabilir veya dava açabilir.

24 CİRO Bononun devri, ciro ve senedin teslimi ile mümkündür. Dolayısıyla hamil, kendisine ciro edildiğine dair imza bulunmayan bir bonoyu ibraz ederek ödenmesini talep edemez. İstisna açığa (beyaza) cirodur.

25 İBRAZ SÜRESİ Belirli bir günde, keşide gününden bir süre sonra veya görüldükten bir süre sonra ödenecek bir bononun hamili, bonoyu vadesinde veya vadeyi takip eden 2 iş günü içinde ödenmek üzere ibraza mecburdur. Görüldüğünde ödenecek bonolar, ibrazında ödenir. Bu bonoların keşide gününden itibaren 1 yıl içinde ödenmek üzere ibrazı gerekir.

26 KISMİ ÖDEME Borçlu kısmi ödemede bulunabilir. Hamil kısmi ödemeyi reddedemez. (Kısmi ödemede bulunan borçlu, bonoya kısmi ödeme yapıldığına dair şerh koydurmalıdır. Ödeme banka aracılığı ile yapılıyorsa, banka dekontuna ödemenin hangi bonoya ilişkin olarak yapıldığına dair şerh konulmalıdır.)

27 ZAMANAŞIMI Bonoda keşideciye karşı, hak sahipleri tarafından açılacak bütün davalar ve yapılacak icra takipleri vadenin geldiği tarihten itibaren 3 yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Ancak, zamanaşımı Mahkemece resen göz önüne alınmaz, borçlu tarafından ileri sürülmesi gerekir. (Dava açılması veya takip talebinde bulunulması halinde zamanaşımı kesilir ve 3 yıllık yeni bir zamanaşımı işlemeye başlar.) Bono zamanaşımına uğramışsa da, keşideci ile lehdar arasındaki asıl borç ilişkisi zamanaşımına uğramamışsa, lehdar bu adi borç ilişkisine dayanarak alacak davası açabilir.

28 TAKİP TALEBİ Alacaklı takip talebinde bulunursa, bononun aslını icra dairesine vermek zorundadır. Borçlunun icra dairesindeki senet aslını her zaman incelemesi mümkündür. Kambiyo senetlerine ilişkin özel haciz yolu ile takipte, ödeme süresi 10 gündür. İtiraz süresi ise 5 gündür ve icra tetkik merciine yapılır. İcra dairesine yapılan itirazlar geçersizdir.süreler ödeme emrinin tebliği edildiği günün ertesi günü başlar. Borçlu bonoda imzanın kendisine ait olmadığını iddia ediyorsa, bunu 5 gün içinde açık bir dilekçe ile icra tetkik merciine bildirmelidir. İmzaya itiraz halinde satış durur, diğer icra işlemleri ise devam eder. İmzaya itiraz duruşmalı olarak incelenir, bilirkişiye gönderilir. İnkar edilen imzanın borçluya ait olduğu anlaşılırsa, borcu alacağın %20 sinden (3. yargı paketi ile %40'dan %20 ye düşürülmüştür. ) aşağı olmamak üzere inkar tazminatına mahkum edilir. Borçlu bunun üzerine borçtan kurtulma, menfi tespit veya istirdat davası açarsa hükmolunan tazminatın tahsili dava sonuna kadar ertelenir ve davanın borçlu lehine sonuçlanması halinde daha önce hükmedilmiş olan tazminat kalkar.

29 TAKİP TALEBİ Borçlu, borçlu olmadığına, borcunu ödediğine, borcun ertelendiğine, borcun zamanaşımına uğradığına veya yetkiye ilişkin itirazlarda da bulunabilir. Borçlu itiraz dilekçesinde bildirdiği sebeplerle bağlıdır, tetkik merciinde bu itirazları değiştiremez veya genişletemez. Tetkik mercii borca itirazı reddederse, borçlu bu kararı 10 gün içinde temyiz edebilir. Takip konusu senet, bono niteliklerini taşımıyorsa, borçlu ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 5 gün içinde tetkik merciine şikayette bulunabilir. UNUTMAYIN BONO DA ÖDENMEMESİ DURUMUNDA İCRA TAKİBİNE GEÇİLİR VE MİKTAR EĞER ALACAKLI TÜZEL KİŞİLİK( ŞİRKET ) İSE BU DURUMDA MUHASEBE BİRİMİNİZ TARAFINDAN ŞÜPHELİ ALACAKLARA ATILARAK VERGİDEN DÜŞEBİLME HAKKINA SAHİPSİNİZ

30 MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVALARI Borçlu, icra takibinden önce veya icra takibi sırasında genel mahkemelerde borçlu olmadığının tespitini sağlamak için menfi tespit davası açabilir. Takibe itiraz etmemiş veya itirazının kaldırılmış olması yüzünden borçlu olmadığı bir parayı tamamen ödemek zorunda kalan bir kimse, parayı tamamen ödediği tarihten itibaren 1 sene içinde istirdat davası açarak, ödediği paranın geriye verilmesini isteyebilir.

31 GENEL BİLGİLER ÇEK VE BONO İÇİN İCRA 1) ihtiyati HACİZ kararları 6100 sayılı HMK ile Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilir. Uygulamada 2-3 gün içerisinde çıkan borçlunun mal kaçırmasını engellemek amacı ile gıyabında yürüyen bir işlemdir. Hızlı sonuç almak için kullanılır. Takip konusu kambiyo senedi üzerindeki miktarın %15 i teminat olarak yatırılır. Daha sonra açılacak kambiyo takibinin kesinleşmesi halinde yatırılan teminat tutarı iade edilir. 2) KAMBİYO TAKİBİ Tebligat borçluya gönderilir. Borçlu 5 gün içinde itiraz eder ya da 10 gün içerisinde borcu öder.takip kesinleşmeden haciz işlemi yapılamaz.

32 icrada ZAMANAŞIMI DÜŞTÜ!!! İcra takibi sırasında borçluya ait; 1) Menkul mal haczedilmesi halinde satış isteme süresi 1 yıl iken 3. yargı paketi ile satış isteme süresi 6 aya düşürülmüştür. 2) Borçluya ait gayrimenkul haczedilmesi halinde satış için 2 yıl olan satış isteme süresi 1 yıla düşürülmüştür. Bu sürelere itibar edilmez ise menkul veya gayrimenkul üzerindeki hacizler düşer.

33 EV HACİZLERİ ARTIK ÇOK ZOR!!! Halk arasında ev haczi kalktı diye tabir edilen yasa 3. yargı paketi ile hayatımıza girmiştir.halk arasında bahsedildiği gibi tamamen ev hacizleri kalkmasa dahi 1) Borçluda muhafaza altına alınacak olan eşyada birden fazla olması şartı ( buz dolabı çamışır mak.) 2) Lüks eşyalar ( Playstation Vs. gibi )olması şartı getirilmiştir.

34 GÜVENLİ TİCARET İÇİN ÖNERİLER A) Bankacılık Sisteminin Getirdikleri 1) Bankalar güvenli çek sistemi geliştirmeye başlamışlardır. Bu durumda çek'in ödenmemesi halinde çek miktarının tamamı banka tarafından finanse edilmektedir. 2) Ticaretin sigorta altına alınması ; ise söz konusu işin yapılması halinde ücretin ödenmesi finans kuruluşları tarafından sigorta edildiğinden finans kuruluşu tarafından ödeme yapılmaktadır. 3) Fabrikaların makina vs. gibi demirbaş almaları halinde leasing seçeneği tercih edilirse satıcının alacağı banka tarafından ödenmesini garanti altına alınır. B) Yüksek tutarlı olan işlerde İpotek Seçeneğini göz ardı etmeyiniz. %03,96 harç ödemek sureti ile alacağınızı garanti altına almanız mümkün

35 İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33. Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 08.02.2012 Sayı: 2012/33 Ref: 4/33 Konu: ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR 03.02.2012 tarih ve Mükerrer 28193 sayılı Resmi Gazete de 5941 Sayılı Çek Kanunu

Detaylı

Bono Poliçe Çeklerdir.

Bono Poliçe Çeklerdir. KIYMETLİ EVRAK İşletmeler, kredili (veresiye) satışlarını güvence altına almak ve takip etmek amacıyla ticari hayatta bu tür işlemleri belgelendirmek için kullanılan belgelere kıymetli evrak denir. Kıymetli

Detaylı

Y. Doç. Dr. Vural SEVEN. İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı

Y. Doç. Dr. Vural SEVEN. İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı Y. Doç. Dr. Vural SEVEN İzmir Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD Başkanı KIYMETLİ EVRAK 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda en az değişikliğe uğrayan bölüm kıymetli evrak kitabıdır. Kıymetli

Detaylı

ÇEK KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Resmi Gazete: 03.02.2012 Mükerrer Yürürlüğe Giriş Tarihi: 03.02.2012 ESKİ ŞEKLİ Bankanın araştırma yükümlülüğü, çek hesapları ve çek defterleri MADDE 2... (2) Bankalar,

Detaylı

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV).

Resmi senetler için bu şekilde itiraz mümkün değildir. (menfi tespit davası m.72; HMK m. 208/IV). II. ÖDEME EMRİNE İTİRAZ EDİLMESİ A. Ödeme Emrine İtiraz Sebepleri 1. İMZAYA İTİRAZ Alacaklının bir adi senede dayanarak takip yapması durumunda, borçlu bu senet altındaki imzanın kendisine ait olmadığı

Detaylı

Güncel Çek Kanunu Uygulama Rehberi

Güncel Çek Kanunu Uygulama Rehberi Çek Kanununda yapılan değişiklikler Ticari hayatın yegane ödeme araçlarından birisi çektir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun yanında 5941 sayılı Çek Kanunu ile de düzenlenen çeklerin uygulamadaki yeri

Detaylı

Karşılıksız Çek için Para ve Hapis Cezası Var

Karşılıksız Çek için Para ve Hapis Cezası Var Çek Kanunu; 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkındaki Kanun 19.03.1985 tarihlide kabul edilmiş, 03.04.1985 tarihli, 18714 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI 4/B KIYMETLİ EVRAK HUKUKU BÜTÜNLEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI 4/B KIYMETLİ EVRAK HUKUKU BÜTÜNLEME SINAVI CEVAP ANAHTARI 19.07.2018 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ 2017-2018 AKADEMİK YILI 4/B KIYMETLİ EVRAK HUKUKU BÜTÜNLEME SINAVI CEVAP ANAHTARI NOT: KANUN MADDELERİ SADECE ÇALIŞMAK İSTEYEN ÖĞRENCİLERE YARDIM AMACIYLA

Detaylı

ELMADAĞ HUKUK OFİSİ İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) A-1 Blok, No: 61 Yeşilköy / İstanbul Tel.: +90 (212) 465 88 65 Faks: +90 (212) 465 88 69

ELMADAĞ HUKUK OFİSİ İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) A-1 Blok, No: 61 Yeşilköy / İstanbul Tel.: +90 (212) 465 88 65 Faks: +90 (212) 465 88 69 ELMADAĞ HUKUK OFİSİ İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) A-1 Blok, No: 61 Yeşilköy / İstanbul Tel.: +90 (212) 465 88 65 Faks: +90 (212) 465 88 69 Sirküler Sayı: 2013/1 22.02.2013 İş hayatımızın önemli

Detaylı

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte Borçlunun borcu için, borçluya yakınlığı ne olursa olsun 3. kişinin malvarlığına dahil unsurlar,haczedilemez. Bununla birlikte 3. kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi

Detaylı

Yeni düzenlemeler kırmızı ile işaretlenmiş olup, mavi ile işaretli kısımlar çıkan kısımlardır.

Yeni düzenlemeler kırmızı ile işaretlenmiş olup, mavi ile işaretli kısımlar çıkan kısımlardır. YENİ -ÇEK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6273-Kabul Tarihi: 31/1/2012 MADDE 1 14/12/2009 tarihli ve 5941 sayılı Çek Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan adlî sicil

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR

SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR SİRKÜLER NO: POZ-2009 / 52 İST, 20.05.2009 ÖZET: Maliye; vadeli çeklerde reeskontu kabul etmiyor. MALİYE; VADELİ ÇEKLERDE REEKONTU KABUL ETMİYOR Vergi Usul Kanunu na göre yapılacak dönem sonu değerlemelerinde;

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ 2014 SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ BANKACILIK VE FİNANS UZAKTAN ÖĞRETİM TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BANKACILIK İŞLEMLERİ VE TEKNİKLERİ DERS NOTU ISPARTA 2014 1 DÖRDÜNCÜ BÖLÜM ÇEK VE SENET İŞLEMLERİ BÖLÜM

Detaylı

Çek; para dolaşımını kolaylaştıran ve para yerine ödeme aracı olarak kullanılabilen bir kıymetli evraktır.

Çek; para dolaşımını kolaylaştıran ve para yerine ödeme aracı olarak kullanılabilen bir kıymetli evraktır. Çek; para dolaşımını kolaylaştıran ve para yerine ödeme aracı olarak kullanılabilen bir kıymetli evraktır. Çek ile ilgili hükümler; Türk Ticaret Kanunu 3167 sayılı Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek

Detaylı

Ek-1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

Ek-1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI Ek-1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI.. Sayı : Konu :Ek Tahakkuk Kararı EK TAHAKKUK KARARI KARAR NO : KARAR TARİHİ : GÜMRÜĞÜN ADI : YÜKÜMLÜNÜN ADI SOYADI/UNVANI/ADRESİ : T.C. KİMLİK NO/ VERGİ NUMARASI

Detaylı

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP ÜÇÜNCÜ BASKI (TIPKI BASIM) İÇİN ÖNSÖZ Şubat 2008 de

Detaylı

İCRA NOTER VE AVUKAT KATİPLİĞİ HİZMETLERİ

İCRA NOTER VE AVUKAT KATİPLİĞİ HİZMETLERİ İCRA NOTER VE AVUKAT KATİPLİĞİ HİZMETLERİ 1.Modül İcra Katipliği Dosya Evrak İşlemleri Öğrenme Faaliyeti 1 ve 2 Modül Ders özeti (1.sınav konuları) 1.İcra mahkemesi adalet komisyonuna bağlı değildir. 2.İcra

Detaylı

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix

İÇİNDEKİLER. viii. ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v İÇİNDEKİLER... vii KISALTMALAR... xix GİRİŞ I - KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNUN KONUSU... 1 II - KIYMETLİ EVRAKTA HAK VE SENET KAVRAMLARI... 3 III - KIYMETLİ EVRAKIN MEVZUATIMIZDA

Detaylı

BÜLTEN ÇEK KANUNU HAKKINDA

BÜLTEN ÇEK KANUNU HAKKINDA BENER HUKUK BÜROSU YAPI KREDİ PLAZA, C BLOK, KAT: 4 34330 LEVENT, ISTANBUL, TÜRKİYE TEL: + 90 (212) 270 70 50 FAKS: + 90 (212) 270 68 65 inbox@bener.av.tr www.bener.av.tr BÜLTEN ÇEK KANUNU HAKKINDA 20.12.2009

Detaylı

ÇEKLERDE REESKONT UYGULANIP UYGULANMAYACAĞINA İLİŞKİN OLARAK VUK SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

ÇEKLERDE REESKONT UYGULANIP UYGULANMAYACAĞINA İLİŞKİN OLARAK VUK SİRKÜLERİ YAYIMLANDI 18.05.2009/91 ÇEKLERDE REESKONT UYGULANIP UYGULANMAYACAĞINA İLİŞKİN OLARAK VUK SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : 41 No lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde 5838 sayılı Kanunun 18 inci maddesiyle yapılan düzenlemeye

Detaylı

Renkli Çek Kanunu BANKALARIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Renkli Çek Kanunu BANKALARIN YÜKÜMLÜLÜĞÜ Renkli Çek Kanunu Resmi Gazetede 20.12.2009 tarih ve 27438 sayılı kanunla yayımlanarak yürürlüğe giren 5941 Sayılı Çek Kanunu, önceki kanunlara göre bankalara ve çek kullanıcılarına bir çok ilave sorumluluk

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Yargı Örgütü Dersleri ÜNİTE V İCRA TEŞKİLATI İCRA TEŞKİLATI İcra Teşkilatı Cebrî icra, bir hakkın devlet eliyle zorla uygulanması, yerine

Detaylı

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP

Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP Prof. Dr. ALİ CEM BUDAK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİP İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKI (TIPKI BASIM) İÇİN ÖNSÖZ...

Detaylı

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ

BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ Dr. MÜJGAN TUNÇ YÜCEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı BANKA ALACAKLARININ İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii YAZARIN

Detaylı

ALACAK OCAK 2011 (TL)

ALACAK OCAK 2011 (TL) ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (211 yılı Şubat ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri OCAK 211 ŞUBAT 211 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası

Detaylı

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT III. Tamer BOZKURT THEMIS

KIYMETLİ EVRAK HUKUKU TİCARET HUKUKU - CİLT III. Tamer BOZKURT THEMIS Tamer BOZKURT THEMIS TİCARET HUKUKU - CİLT III KIYMETLİ EVRAK HUKUKU 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu ve 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu na göre hazırlanmış, 31.1.2012 tarih ve 6273 sayılı Kanun

Detaylı

ÇEK KANUNU İLE BU KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İSTİNADEN 6762 VE 6102 SAYILI TTK NUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI

ÇEK KANUNU İLE BU KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İSTİNADEN 6762 VE 6102 SAYILI TTK NUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI Sirküler Rapor 06.02.2012/54-1 ÇEK KANUNU İLE BU KANUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İSTİNADEN 6762 VE 6102 SAYILI TTK NUNLARINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI ÖZET : Çek Kanunu nda, 6762 ve 6102 sayılı TTK nunların da

Detaylı

DUYURU 16/ /Finans

DUYURU 16/ /Finans 5941 SAYILI ÇEK KANUNU NDA ÖNEMLĠ DEĞĠġĠKLĠKLER YAPILDI Çek, keşideci tarafından muhatap bankaya hitaben yazılan ve üzerinde yazılı tutarın lehdara ödenmesini emreden bir kıymetli evraktır. TTK nın 780

Detaylı

2007/245 NO LU KARARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

2007/245 NO LU KARARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME hakemli makaleler Fatih BİLGİLİ YARGITAY HUKUK GENEL KURULUNUN BONOYU DÜZENLEYENE KARŞI TAKİPLERDE ZAMANAŞIMINA İLİŞKİN 2007/245 NO LU KARARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Fatih BİLGİLİ TTK m. 690 kapsamında

Detaylı

ALACAK ARALIK 2010 (TL)

ALACAK ARALIK 2010 (TL) ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (211 yılı Ocak ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri ARALIK 21 OCAK 211 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN Tİş Bankası

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : 1-6183 sayılı Kanun'un 79 uncu maddesi gereğince, amme borçlusunun

Detaylı

T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ

T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ Esas No : 2012/28063 Karar No : 2012/28555 Özet: İşveren kıdem tazminatı borcu bakımından iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte temerrüde düşer. Diğer tazminat ve alacaklar

Detaylı

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm

İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm İÇİNDEKİLER KAMBİYO HUKUKUNDA UYGULAMALAR l.bölüm Kambiyo Senetlerine ilişkin Genel Hükümler BONO'NUN ZORUNLU ŞEKİL ŞARTLARINDAKİ EKSİKLİK Sayfa No BONO VE ÇEKTE TARAFLAR Keşideci 16 Lehtar 16 Ciranta

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ YAZARIN ÖNSÖZÜ İÇİNDEKİLER KISALTMALAR KAYNAKÇA vii xi xv xxv xxix GİRİŞ 1 Birinci Bölüm KREDİ, KREDİ TEMİNATI OLARAK TAŞINMAZ REHNİ VE İPOTEĞİN PARAYA ÇEVRİLMESİ YOLUYLA TAKİBİN TEMELİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNUN GENEL ESASLARI

İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNUN GENEL ESASLARI vü İÇİMDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER V VII I. BÖLÜM KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNUN GENEL ESASLARI I. KIYMETLİ EVRAK TERİMİ VE KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNA DUYULAN İHTİYAÇ 1 II. KIYMETLİ EVRAK HUKUKUNA İLİŞKİN MEVZUAT

Detaylı

Kanun No. 4814 Kabul Tarihi : 26.2.2003

Kanun No. 4814 Kabul Tarihi : 26.2.2003 ÇEKLE ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ VE ÇEK HAMİLLERİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN Kanun No. 4814 Kabul Tarihi : 26.2.2003 MADDE 1. - 19.3.1985 tarihli ve 3167 sayılı Çekle

Detaylı

SİRKÜLER 2009 / 21. T.C. Merkez Bankası tarafından 1990 yılından bu güne kadar yayımlanan iskonto ve faiz oranları ise aşağıdaki gibidir.

SİRKÜLER 2009 / 21. T.C. Merkez Bankası tarafından 1990 yılından bu güne kadar yayımlanan iskonto ve faiz oranları ise aşağıdaki gibidir. SİRKÜLER 2009 / 21 KONU Alacak ve Borç Senetlerinin Reeskontunda Esas Alınacak Oranlar Yeniden Belirlenmiştir T.C. Merkez Bankası tarafından yayımlanan sirkülere ekli REESKONT VE AVANS İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK

Detaylı

POLİÇELER DEĞİŞİKLİK YASASI

POLİÇELER DEĞİŞİKLİK YASASI R.G 56 16.05.1989 POLİÇELER DEĞİŞİKLİK YASASI 29/1989 Sayılı Yasa Kısa İsim Fasıl 262 Esas Yasa nın 73 üncü 1 Bu Yasa, Poliçeler (Değişiklik) Yasası olarak isimlendirilir ve aşağıda Esas Yasa olarak anılan

Detaylı

03.05.2013 Sirküler, 2013/15. Sayın MeslektaĢımız; KONU: Vadeli Çekler de reeskonta tabi tutulabilir.

03.05.2013 Sirküler, 2013/15. Sayın MeslektaĢımız; KONU: Vadeli Çekler de reeskonta tabi tutulabilir. Sayın MeslektaĢımız; 03.05.2013 Sirküler, 2013/15 KONU: Vadeli Çekler de reeskonta tabi tutulabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı nın 30 Nisan 2013 tarih ve 64 numaralı Vergi Usul Kanunu Sirküleri nde, ileri

Detaylı

Herkes İçin Hukuk: 17 TİCARET KANUNU - ÇEK KANUNU İCRA VE İFLAS KANUNU VE CEZA KANUNU KAPSAMINDA ÇEK

Herkes İçin Hukuk: 17 TİCARET KANUNU - ÇEK KANUNU İCRA VE İFLAS KANUNU VE CEZA KANUNU KAPSAMINDA ÇEK I Herkes İçin Hukuk: 17 TİCARET KANUNU - ÇEK KANUNU İCRA VE İFLAS KANUNU VE CEZA KANUNU KAPSAMINDA ÇEK AV. OSMAN OY AV. ESİN DOĞAN II Yay n No : 2472 Hukuk Dizisi : 1204 1. Baskı Temmuz 2011 İSTANBUL ISBN

Detaylı

Madde 2. Bankalar, çek hesabı açmak maksadıyla bu Kanunla kendilerine

Madde 2. Bankalar, çek hesabı açmak maksadıyla bu Kanunla kendilerine Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunu, Yasası 4814 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin

Detaylı

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. a) İlgili ayda (2010 yılı Ekim ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. a) İlgili ayda (2010 yılı Ekim ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Ekim ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri EYLÜL 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası Şirket

Detaylı

ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA İCRA TAKİBİ BAŞLATILDIKTAN SONRA AÇILAN MENFİ TESPİT DAVALARI ÖZELİNDE İHTİYATİ TEDBİR KARARLARI Av. Sevinçhan AKPINAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 31.01.2017 sevinchan@eryigithukuk.com Bir hukuki ilişkinin

Detaylı

MAYIS 2010 HAZİRAN 2010 ÖDENEN TUTAR

MAYIS 2010 HAZİRAN 2010 ÖDENEN TUTAR EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Haziran ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri MAYIS 21 HAZİRAN 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş

Detaylı

İlgili-Sorumlu. İlgili; Kendisine yersiz veya fazla ödeme yapılan gerçek ve/veya tüzel kişi ya da kişileri,

İlgili-Sorumlu. İlgili; Kendisine yersiz veya fazla ödeme yapılan gerçek ve/veya tüzel kişi ya da kişileri, KAMU ZARARI İlgili-Sorumlu İlgili; Kendisine yersiz veya fazla ödeme yapılan gerçek ve/veya tüzel kişi ya da kişileri, Sorumlu; Kamu zararının oluşmasına sebep olan kamu görevlisini Kamu Kaynağı Kamuya

Detaylı

Tarih: Sayı: 2014/33

Tarih: Sayı: 2014/33 Tarih: 19.09.2014 S İ R K Ü L E R R A P O R Sayı: 2014/33 Konu: 4458 Sayılı Gümrük Kanunu ve İlgili Diğer Kanunlar Kapsamında Gümrük Yükümlülüğü Doğan ve 6183 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre Takip Edilen

Detaylı

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul

SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.2. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul SATIŞ SÖZLEŞMESİ MADDE 1- TARAFLAR: 1.1.. Ltd. Şti. Ümraniye İstanbul 1.2. Ltd. Şti... MADDE 2- TANIMLAMALAR: 2.1. ALICI madde 1.2. adı geçen. yı 2.2. SATICI madde 1.1. de adı geçen. Ltd. Şti. yi 2.3.

Detaylı

NİSAN 2010 MAYIS 2010 ÖDENEN TUTAR

NİSAN 2010 MAYIS 2010 ÖDENEN TUTAR EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Mayıs ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri NİSAN 21 MAYIS 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası

Detaylı

PROTOKOL AMAÇ Madde 1 KAPSAM Madde 2 TANIMLAR Madde 3 Banka: Muhatap Banka: Takas Odası: Çek: Yönetmelik: İzahname: UYGULAMA ESASLARI Madde 4

PROTOKOL AMAÇ Madde 1 KAPSAM Madde 2 TANIMLAR Madde 3 Banka: Muhatap Banka: Takas Odası: Çek: Yönetmelik: İzahname: UYGULAMA ESASLARI Madde 4 PROTOKOL AMAÇ Madde 1 Bu protokolun amacı, çeklerin fiziken ibraz edilmeden sadece çek bilgilerinin elektronik ortamda işlem görmesini kabul eden bankalar arasında yürütülecek olan işlemleri ve bu işlemlere

Detaylı

DUYURULMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ

DUYURULMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: ÇEK DEFTERLERİNİN BASKI ŞEKLİNE, BANKALARIN HAMİLE ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ OLDUĞU MİKTAR İLE ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI AÇMA YASAĞI KARARLARININ BİLDİRİLMESİNE VE (1),

Detaylı

(Ek cümleler: 15/7/ /61 md.) (Ek: 31/1/ /1 md.) (Ek: 15/7/ /61 md.) (Ek: 15/7/ /61 md.)

(Ek cümleler: 15/7/ /61 md.) (Ek: 31/1/ /1 md.) (Ek: 15/7/ /61 md.) (Ek: 15/7/ /61 md.) 10497 ÇEK KANUNU Kanun Numarası : 5941 Kabul Tarihi : 14/12/2009 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 20/12/2009 Sayı : 27438 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 49 Sayfa: Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Kanunun

Detaylı

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR

A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR Avukatlık Ücreti Peşin Ödenir. K.D.V. ayrıca eklenir. A. SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık Belgesinin Alınması 900,00 TL. 2 Tahliye Davaları 3 Kat Mülkiyeti Kanunundan Kaynaklanan

Detaylı

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI Sirküler Rapor 08.10.2013/180-1 EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET : Danıştay Dokuzuncu Daire Başkanlığının 25.04.2013 Tarih,

Detaylı

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 MADDE 1.- 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 10/a maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki

Detaylı

KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI

KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI KIYMETLİ EVRAKIN SINIFLANDIRILMASI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER mceker@cu.edu.tr Genel Olarak Kıymetli evrakı çeşitli açılardan gruplara ayırmak mümkündür. Bu konuda, Türk Ticaret Kanununun kabul ettiği sistem,

Detaylı

A A A ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DÖNEM SONU SINAVI

A A A ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DÖNEM SONU SINAVI ANADOLU ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KIYMETLİ EVRAK HUKUKU 2017-2018 DÖNEM SONU SINAVI Sınav Süresi 75 dakikadır. Adı Soyadı : Kanun kullanılmayacaktır. Soru kâğıtları iade edilecektir. No : -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

ÖDEME EMRİNE KARŞI YAPILACAK İŞLEMLER

ÖDEME EMRİNE KARŞI YAPILACAK İŞLEMLER ÖDEME EMRİNE KARŞI YAPILACAK İŞLEMLER 2007 ÖDEME EMRİNE KARŞI YAPILACAK İŞLEMLER ÜCRETSİZDİR Bu broşüre elektronik ortamda www.gib.gov.tr internet sayfasından ulaşabilirsiniz. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Detaylı

Noktalama İşaretleri ve harf büyütme.

Noktalama İşaretleri ve harf büyütme. Noktalama İşaretleri ve harf büyütme. Sağ parmaklarımızın kullandığı harfleri büyütmek için sol serçe parmağımızla SHİFT'i kullanıyoruz. Sol parmaklarımızın kullandığı harfleri büyütmek için sağ serçe

Detaylı

(Ek: 31/1/2012-6273/1 md.) İbraz, ödeme, çekin karşılıksız olduğunun tespiti ve gecikme cezası (1) MADDE 3

(Ek: 31/1/2012-6273/1 md.) İbraz, ödeme, çekin karşılıksız olduğunun tespiti ve gecikme cezası (1) MADDE 3 10497 ÇEK KANUNU Kanun Numarası : 5941 Kabul Tarihi : 14/12/2009 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 20/12/2009 Sayı : 27438 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 49 Sayfa: Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Kanunun

Detaylı

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Tarih: Müşteri Adı Soyadı Müşteri Numarası : : SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 18.08.2016 Sayı: 2016/146 Ref:4/146 Konu: KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLENMESİNE HAPİS CEZASI GERİ GELMİŞ VE KAREKODU UYGULAMASI İLE ÇEK DÜZENLEYENLER HAKKINDA DETAYLI BAZI FİNANSAL VE HUKUKİ

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. TÜKETİCİ KREDİLERİ SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU 1- Giriş İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun un 23. maddesi uyarınca tüketiciye tüketici

Detaylı

II 6183 SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK

II 6183 SAYILI KANUNUN 79 UNCU MADDESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK I GENEL AÇIKLAMALAR Bilindiği gibi, 5479 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

Detaylı

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş.

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Aralık ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri KASIM 21 ARALIK 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası

Detaylı

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş.

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. a) İlgili ayda (29 yılı Kasım ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri EKİM 29 KASIM 29 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası Şirket Kredi Kartı 1.441,78.-TL

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler 9333 CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 5320 Kabul Tarihi : 23/3/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 31/3/2005 Sayı : 25772 (M.) Yayımlandığı Düstur :

Detaylı

KONUT FİNANSMANI ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ

KONUT FİNANSMANI ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ Tarih:.../../ Müşteri Müşteri Numarası :. :. KONUT FİNANSMANI ÇERÇEVE SÖZLEŞMESİ T. Garanti Bankası A.Ş. olarak biz ( Biz ), Konut Finansmanı Çerçeve Sözleşmesi ( Çerçeve Sözleşme ) ve ekinde imzalanacak

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN

CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası: 5320 Kanun Kabul Tarihi: 23/03/2005 Yayımlandığ Resmi Gazete No: 25772 Mükerrer Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 31/03/2005

Detaylı

S İ R K Ü L E R : 2 0 1 3 / 2 8

S İ R K Ü L E R : 2 0 1 3 / 2 8 24.06.2013 S İ R K Ü L E R : 2 0 1 3 / 2 8 Yeni Reeskont Oranları ve Vadeli Çeklere Reeskont Uygulanması 1. 21.06.2013 tarihinden İtibaren Vergisel İşlemlere İlişkin Reeskont Oranları %13,75 ten %11 e

Detaylı

KASA HESABI. Alacak + - B A

KASA HESABI. Alacak + - B A KASA VE BANKA İŞLEMLERİ Kasa İşlemleri Mali karakterli işlemler, işletmenin kasasındaki para varlıklarında artış veya azalışa neden olur. Bu artış veya azalışlar aktif karakterli bir hesap olan 100 Kasa

Detaylı

Herkes İçin Hukuk: 15 İHTİYATİ HACİZ

Herkes İçin Hukuk: 15 İHTİYATİ HACİZ Herkes İçin Hukuk: 15 İHTİYATİ HACİZ Av. Osman OY Av. Teoman ULUSOY Yay n No : 2358 Hukuk Dizisi : 1113 1. Bas Haziran 2010 - STANBUL ISBN 978-605 - 377-279 - 8 Copyright Bu kitab n bu bas s n n Türkiye

Detaylı

5921 Sayılı Yeni Çek Kanunu na göre Çek Tipleri

5921 Sayılı Yeni Çek Kanunu na göre Çek Tipleri 5921 Sayılı Yeni Çek anunu na göre Çek Tipleri Yeni Çek Yasası öncelikle çeki iki ana ayrıma tabi tutmuştur; TACİR ÇEİ TACİR OLMAYAN ÇEİ Artık çekler bankalar tarafından ya TACİR çeki ya da TACİR OLMAYAN

Detaylı

3167 Sayılı Kanun daki Madde Numarasına Göre Yapılan Değişiklikler:

3167 Sayılı Kanun daki Madde Numarasına Göre Yapılan Değişiklikler: 08.03.2003 tarih, 25042 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren "Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin 4814

Detaylı

Taksitle Satış Sözleşmesi (TBK 253 vd.)

Taksitle Satış Sözleşmesi (TBK 253 vd.) Taksitle Satış Sözleşmesi (TBK 253 vd.) Konusu sadece taşınırdır. Satış bedelinin tamamı ödenmeden satılan teslim edilir. (İFA SIRASI VAR) Bedel, taksit anlaşmasına göre kısmi edimlerle ödenir (EN AZ 2

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm HUKUK

İçindekiler. Birinci Bölüm HUKUK İçindekiler Önsöz 5 Kısaltmalar 17 Birinci Bölüm HUKUK > ÇEK HAKKINDA GENEL BİLGİLER 19 > ÇEKLE ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ VE ÇEK HAMİLLERİN KORUNMASI HAKKINDAKİ KANUNUN AMACI NEDİR? 19 > ÇEK NEDİR? 19 >

Detaylı

Açıklamalı Sirküler Rapor 2013/5

Açıklamalı Sirküler Rapor 2013/5 22.10.2013 Açıklamalı Sirküler Rapor 2013/5 Konu: VERGĐ MAHKEMESĐNCE YÜRÜTMENĐN DURDURULMASI KARARI VERĐLMEDĐKÇE ÖDEME EMRĐNE KARŞI ĐTĐRAZ EDĐLMESĐ VEYA DAVA AÇILMASI TAHSĐLÂTI DURDURMAYACAKTIR 11.09.2013

Detaylı

Kamu Zararı ve Alacak Tahsili Melek KIZILKAYA Strateji Geliştirme Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı

Kamu Zararı ve Alacak Tahsili Melek KIZILKAYA Strateji Geliştirme Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı Kamu Zararı ve Alacak Tahsili Melek KIZILKAYA Strateji Geliştirme Başkanlığı Mali Hizmetler Uzmanı İÇERİK Amaç, Kapsam ve Tanımlar Kamu Zararının Tespiti ve Bildirilmesi Alacak Takibi ve Tahsil Şekilleri

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı HAZIR DEĞERLER Bu grup, nakit olarak elde veya bankada bulunan varlıklar ile istenildiği

Detaylı

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ve Trafik Para Cezalarının Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesinden Kredi Kartı İle Ödenebileceği Anlaşmalı Bankalar

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ve Trafik Para Cezalarının Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Sitesinden Kredi Kartı İle Ödenebileceği Anlaşmalı Bankalar İÇİNDEKİLER 1. Kamu Alacaklarının Takip ve Tahsili Nasıl Yapılır? 6 2. Ödeme Emri Nedir ve Kimler Adına Düzenlenir? 6 3. Ödeme Emrinde Hangi Hususlar Yer Alır? 6 4. Hangi Nedenlerle Ödeme Emrine Karşı

Detaylı

HUMK, HMK VE İİK PARASAL SINIRLARI

HUMK, HMK VE İİK PARASAL SINIRLARI HUMK, HMK VE İİK I KONU 01.01.2015-31.12.2015 Tanıkla İspat Sınırı 2500 TL. (6100 S. K. m. 200) Temyiz Sınırı 200 TL. (6100 S. K. Geç. m. 3) Temyizde Duruşma Sınırı 21.220 TL. (6100 S. K. Geç. m. 3) Karar

Detaylı

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi

ADLİ YARDIM HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA. Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. HUKUK YARGILAMASI VE İDARİ YARGIDA ADLİ YARDIM Türkiye de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği Eşleştirme

Detaylı

Menfi Tespit Davasında Görevli - Yetkili Mahkeme ve Yargılama Usulü. İcra Takibinden Önce ve Sonra Açılan Menfi Tespit Davası

Menfi Tespit Davasında Görevli - Yetkili Mahkeme ve Yargılama Usulü. İcra Takibinden Önce ve Sonra Açılan Menfi Tespit Davası MENFİ TESPİT DAVASI İÇİNDEKİLER davası Menfi Tespit Davasında Görevli - Yetkili Mahkeme ve Yargılama Usulü İcra Takibinden Önce ve Sonra Açılan Menfi Tespit Davası Menfi Tespit Davasının Borçlu Lehine

Detaylı

TÜM YÖNLERİYLE ÖDEME EMRİ

TÜM YÖNLERİYLE ÖDEME EMRİ 1 / 270 VERGİ HUKUKUNDA ÖDEME EMRİ 2 / 270 1. Ödeme emrinin hukuki niteliği 3 / 270 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 4 / 270 54 üncü maddesinde, ödeme müddet 5 / 270 Ödeme emri

Detaylı

Tarımsal sulama aboneleri için Ödeme Planı aşağıda gösterilmektedir.

Tarımsal sulama aboneleri için Ödeme Planı aşağıda gösterilmektedir. 6824 SAYILI KANUN'UN 2 MADDESİNE İSTİNADEN, ELEKTRİK DAĞITIM/PERAKENDE SATIŞ ŞİRKETLERİNDEN DEVİR ALINAN ELEKTRİK ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN UYGULAMA USUL VE ESASLARI Amaç Madde 1-6824

Detaylı

İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA

İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA İDARİ PARA CEZALARINDA UYGULAMA Dr. Ahmet OZANSOY 1. Giriş İdari para cezaları, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu na 1 göre uygulanmaktadır. Belediyelerde uygulayıcılar arasında genellikle encümen para cezası

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. SABİT FAİZ ORANLI KONUT FİNANSMANI KREDİLERİ İÇİN SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU 1-Giriş İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formunda yer alan bilgiler, işbu formun tüketiciye verildiği tarihten

Detaylı

Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuna İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2003/1)

Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuna İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2003/1) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından: Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanuna İlişkin Tebliğ (Sıra No: 2003/1) (9 Nisan 2003 tarih ve 25074 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır)

Detaylı

EK/1 Portföy Yönetim Şirketi Kurucularına/Pay Devralacaklara İlişkin Beyanname (Tüzel Kişiler İçin ) Tüzel Kişinin

EK/1 Portföy Yönetim Şirketi Kurucularına/Pay Devralacaklara İlişkin Beyanname (Tüzel Kişiler İçin ) Tüzel Kişinin EK/ Portföy Yönetim Şirketi Kurucularına/Pay Devralacaklara İlişkin Beyanname (Tüzel Kişiler İçin ) Tüzel Kişinin Unvanı : Vergi Dairesi ve Numarası: Ticaret Merkezi ve Sicil Numarası: Kuruluş Tarihi:

Detaylı

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39

Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu neleri getiriyor? Gönderen : abana - 21/03/2010 15:39 Çek Kanunu'nun hangi yenilikleri getirdiðini biliyormuyuz 1- KANUNUN AMAÇ VE KAPSAM Çek kanununun amaç ve kapsamý 1. maddesinde Bu Kanunun

Detaylı

11. MENFİ TESPİT ve İSTİRDAT DAVALARI

11. MENFİ TESPİT ve İSTİRDAT DAVALARI 11. MENFİ TESPİT ve İSTİRDAT DAVALARI Alacaklı henüz takibe geçmeden borçlunun borçlu olup olmadığının tespitinde korunmaya değer bir yararı bulunabilir. Bu tür bir yararın bulunması halinde borçlu, borçlu

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir. 14 Ocak 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29236 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: YÖNETMELİK TAKSİTLE SATIŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1

Detaylı

İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA

İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA İCRA KEFALETİ VE ŞEKLİ UNSURLARI Av. Sevinçhan AKPINAR ERYİĞİT HUKUK BÜROSU / ANKARA 15.11.2016 sevinchan@eryigithukuk.com İcra kefaleti; icra dosyasının tarafı olmayan üçüncü kişilerce icra dairesi huzurunda

Detaylı

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR 10.04.2006 / 75 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR 5479 Gelir Vergisi Kanunu,Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR ÇEK KANUNU

SİRKÜLER RAPOR ÇEK KANUNU SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 28.12.2009 Sirküler No: 2009/93 ÇEK KANUNU Çek Kanunu, 20.12.2009 tarih ve 27438 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Kanun ile 19.03.1985 tarihli

Detaylı

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş.

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Ağustos ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri TEMMUZ 21 AĞUSTOS 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş

Detaylı

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş.

EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ A.Ş. EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Eylül ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri AĞUSTOS 21 EYLÜL 21 ÖDENEN TUTAR AY İÇİNDE ALINAN T.İş Bankası

Detaylı

OCAK 2010 ŞUBAT 2010

OCAK 2010 ŞUBAT 2010 EMEK ELEKTRİK ENDÜSTRİSİ a) İlgili ayda (21 yılı Şubat ayında) alınan ve ödenen krediler ile ilgili ay sonu kısa ve uzun vadeli kredi bakiyeleri OCAK 21 ÖDENEN AY İÇİNDE TUTAR ALINAN T.İş Bankası Şirket

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/3-1598 K. 2015/1159 T. 8.4.2015

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/3-1598 K. 2015/1159 T. 8.4.2015 T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/3-1598 K. 2015/1159 T. 8.4.2015 * YEMİN TEKLİFİ HAKKININ HATIRLATILMASI (Ancak İspat Yükü Kendisine Düşen Tarafın Yemin Deliline Başvuru Hakkının Varlığı İle Mümkün

Detaylı