BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER"

Transkript

1 BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı

2 Bitkilerin Genel Morfolojik Yapısı GÖVDE HABİTUS (Genel Görünüş) SÜRGÜN TOMURCUK YAPRAK ÇİÇEK MEYVE TOHUM

3 GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR Yaşayan örnekleri bulunan Gymnospermae sınıfları ve karakteristik özellikleri: Cycadinae Sınıfı Ginkgoinae Sınıfı Coniferae Sınıfı Gnetinae Sınıfı

4 II. CYCADINAE SINIFI (HURMA YAPRAKLILAR) Genel görünüşleri bazı palmiye türlerini andırır. Yani gövdenin ucunda sarmal olarak toplanmış olan tüysü yapraklar oldukça büyüktür. Bütün örnekleri bir cinsli iki evciklidir. Erkek çiçek toplulukları kozalaklar halindedir. Dişi çiçekler ya kozalak halinde ya da gövdenin ucunda sık vaziyette toplanmış olan ve yan kenarlarında tohum tomurcuğu bulunan karpellerden meydana gelmiştir. Bu sınıftaki bireyler ürettikleri çok sayıdaki polenlerle anemogam izlenimi verseler de, böcekler polenlerin taşınmasında birinci derecede önemli rol oynarlar.

5 Bu sınıfın 3 familyası, 10 cinsi, yaklaşık 130 türü vardır. Familyaları; 1. Cycadaceae familyası (Yalancı Sago Palmiyeleri) 2. Zamiaceae familyası (Sago Palmiyeleri) 3. Stangeriaceae familyası Bu familyalara ait türlerin hepsi tropik ve subtropik yerlerin bitkileridir. Parkçılık ve ormancılık açısından hiçbir önem taşımazlar. Ancak ülkemizde İstanbul da kış bahçelerinde, Batı ve Güney Anadolu da park ve bahçelerde Cycas cinsinin bazı örnekleri süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

6 CYCADACEAE FAMİLYASI Cycadaceae familyasının Cycas adlı tek bir cinsi ve bu cinse ait 20 türü bulunmaktadır. Bu bireylerin hepsi 1 cinsli 2 evciklidir. Cycas (Yalancı Sago Palmiyeleri) Tropik Asya ve Avustralya ile çevre adalarda yetişen 20 kadar türü bulunan bir cinstir. Cycas türleri içerisinde anavatanı Güney Japonya olan ve ülkemizde egzotik bitki olarak soğuk ve ılıman iklime sahip yerlerde (İstanbul da) çoğunlukla kış bahçelerinde, tropik ve subtropik yerlerde (İzmir Kültür Park, Antalya, Hatay gibi sahil şehirlerinde) değerli bir süs bitkisi olarak rastlanan Cycas revoluta dır. Âlem:Plantae Tür:C. revoluta Bölüm:Cycadophyta Sınıf:Cycadopsida Takım:Cycadales Familya:Cycadaceae Cins:Cycas (Bitkiler)

7 Cycas revoluta- Yalancı Sago Palmiyesi Familyası: Cycadaceae Vatanı: Tropik Asya, Avustralya da yetişen yaklaşık 20 türü vardır. Ülkemizde İzmir ve Antalya da süs bitkisi olarak kullanılır. Soğuk yerlerde ise salon (iç mekan) bitkisi olarak kullanılır. Habitusu: Genellikle gövdesi dallanmadığından Palmiyeye benzetilen, 6 m ye kadar boylanabilen ve yavaş büyüyen bir bitkidir. Odunsu olan gövdesi eski yaprak saplarının kalıntıları ile örtülüdür. Yaprak Özellikleri: Çok sayıda yaprakçıktan oluşan bileşik yaprakları 0,6-2 mm uzunluğunda ve geriye doğru kıvrıktır. Birçoğu bir arada gövdenin ucunda dairesel dizili olarak bulunur; düz ya da «v» şeklindedir. Orta damar dikensizdir. Yaprakçıklar düz veya hilal şeklinde, aşağıya doğru kıvrık, dar, dikenimsi sivri uçlu, koyu parlak yeşil renkte ve tam kenarlıdır. Yaprakçıkları sert ve batıcıdır. Çiçek Özellikleri: Bir cinsli iki evciklidir (Erkek çiçek taşıyan ağaç ile dişi çiçekleri taşıyan ağaç farklıdır.) Erkek çiçek toplulukları büyük kozalaklar halindedir. Alt yüzlerinde çok sayıda çiçek tozu torbası taşıyan etaminler pul veya kalkan şeklindedir. Tohum Özellikleri: Karpel genişçe yumurta şeklinde, derin parçalı ve üzeri yoğun kahverengimsi-sarı keçe gibi tüylüdür ve uzun sapın üzerinde (1) 2-8 tohum taşır. Tohumu yumurta şeklinde, basık-yuvarlak, kahverengimsi-kırmızı ve 4cm kadar uzunluktadır. Üretimi: Üretimi tohum ya da şubat mart aylarında gövdenin kök boğazı çevresinde oluşmuş yumruları ana gövdeden ayırarak yapılır.

8

9

10 Cycas revoluta dişi çiçekleri Cycas revoluta erkek çiçekleri

11 VI. GINKGOINAE SINIFI (FİL KULAĞI YAPRAKLILAR) Dünya üzerinde yaşamakta olan tohumlu bitkilerin en eski ve en yaşlısıdır. Bu sınıfın tek bir familyası vardır: Ginkgoaceae Familyası. Jeolojik çağlarda meydana gelen büyük iklim değişimleri sonucu örneklerin bir çoğu yok olmuş, zamanımızda o devrin tek hatırası olarak, botanikçiler tarafından canlı fosil denilen tek bir cins (Ginkgo) ve bu cinse ait tek bir tür (Ginkgo biloba) kalmıştır. GINKGOACEAE FAMILYASI Ginkgo adlı tek bir cinsle temsil edilen familyadır. Bir cinsli, iki evciklidir. Kışın yapraklarını dökerler. Yapraklar geniş, fil kulağı şeklindedir. Vatanı Çin dir.

12 Ginkgo biloba- Çin Mabet Ağacı Familyası: Ginkgoaceae Vatanı: Anavatanı Güneydoğu Çin olarak kabul edilir. Ülkemizde egzotik bitki olarak yetiştirilmektedir. Habitusu: m. boylanabilen, kışın yaprağını döken, kalın gövdeli ağaçlardır. Önceleri piramidal, seyrek dallı tepe formu geliştirirken, sonraları sarkık ve sık dallı tepe yaparlar. Dioiktir. Yaprak Özellikleri: Uzun ve kısa sürgünlere sahiptirler. Yaprakları uzun saplı, geniş ayalı, fil kulağını ya da yelpazeyi andırır. Yaprakların dizilişi sarmal olmakla birlikte, kısmen birçoğu bir arada demetler halinde olabilmektedirler. Bu yapraklar sonbaharda düşmeden önce çok güzel, altın sarısı bir renk alırlar. Çiçek Özellikleri: Bir cinsli iki evciklidir. Erkek çiçekler; kısa sürgünlerin pul yaprakları koltuğundan çıkan uzun bir eksen üzerinde yer alan seyrek dizilmiş etaminlerden oluşur. Dişi çiçekler ya kısa sürgünlerin pul yaprakları koltuğunda ya da direkt yaprak koltuklarında teker teker bulunur. Meyve Özellikleri: Oldukça büyük, yuvarlakça ve dış kısmı erik gibi etlenmiş, olgunlaştığında sarı renk alır. Tohumun iç kısmı odunlaşmıştır. Tohum besince zengindir ve yenir. Sonbaharda (Ekim-Kasım) dökülen tohumların sarımsı-etli kısmı hayvanlara karşı kendini korumak için pis koku salar. Üretimi: Çin ve Japon tapınaklarında kutsal ağaç olarak sıkça rastlanan Ginkgo ları üretimi tohum ile yada çelik ile olur. Dişi ağaçlardan alınan çelikler erkek ağaçlara aşı yapıldığında aynı ağaç üzerinde döllenmiş tohum elde etmek mümkündür.

13 Ginkgo biloba

14

15 Yollara ve parklara dikilecek fertlerin erkek olmasına dikkat etmelidir. Zira dişi ağaçlar tohumundan dolayı pis koku yaratacaktır. Değişik iklim ve toprak koşullarına, gaz zararlarına karşı son derece dayanıklıdır. Dekoratif sonbahar renklenmesi ile dikkat çekici bir ağaçtır. İstanbul da çok yaşlı fertlerine rastlamak mümkündür. Parkçılıkta makbul kültür formları aşağıdaki gibidir: Ginkgo biloba cv. Aurea : Yaprakları uzun ve sarı. Ginkgo biloba cv. Fastigiata : Gövde sütun gibi. Ginkgo biloba cv. Pendula : Dallar aşağı sarkık. Ginkgo biloba cv. Variegata : Yaprakları sarı alacalı. Ginkgo biloba cv. Laciniata : Yaprakları daha büyük ve derin parçalı.

16 VII. CONIFERAE SINIFI (İĞNE YAPRAKLILAR-KOZALAKLILAR) Çok uzun boylu ve uzun ömürlü, düzgün gövdeli ağaç veya ağaççıklardır. Gövdeler bazen dik ve piramidal formda, bazıları bodur yer örtücü formda, çok dallı, dallar gövdeye çevrel dizilmiş halde bulunur. Oluşan katların her biri bir yılı ifade eder. Kısa ve uzun sürgünleri vardır. Yapraklar uzun ömürlü, kışın dökülmez ya da nadiren dökülür. Genellikle iğne yaprak şeklinde, nadiren göknar ve porsuklarda olduğu gibi yassı, bazı kozalaklılarda ise pul şeklindedir. Yapraklar çok sert, batıcı, bazılarında ise yumuşaktır. Yaprak rengi genellikle açık ve koyu yeşil, fakat bazı taksonlarda mavimsi, kül rengindedir. Yapraklar reçineli, sarmal, çevrel ya da karşılıklı dizilirler.

17 Çiçekler genellikle bir cinsli bir evcikli ya da birkaçında bir cinsli iki evciklidir. Erkek ve dişi çiçekte periant yoktur. Erkek çiçekler uzunca bir eksen çevresinde toplanmış kozalak halinde bulunur. Çiçek tozu torbası ağacın cinsine göre değişik sayıdadır. Dişi çiçekler de uzunca bir eksen etrafında pul şeklindeki yaprakların sıralanmasıyla oluşmuş kozalak durumundadır. Pulların üzerinde 2 ya da daha fazla sayıda tohum tomurcuğu vardır. Tohum tomurcuklarının bulunduğu pullar döllenmeden sonra odunlaşarak kozalak pullarına dönüşür. Bu kozalak pulları bazen basit şekilde yani tek, bazen de iç ve dış pul olarak iki durumda görülür. Kozalak pulları bazı türlerde odunlaşır, bazı türlerde (ardıç) ise etli hal alır, adeta üzümsü meyve şeklindedir. Kozalak pulları bir veya çok sayıda tohum tomurcuğuna sahiptir. Tohum tomurcuğu bir integümentli, atrop ya da antroptur. Genel olarak erkek kozalaklar, dişi kozalaklardan küçüktür. Tozlaşma genellikle rüzgarla gerçekleşmektedir (Anemogam).

18 Meyveler çoğunlukla 1 yılda olgunlaşır. Bazı türlerde ise tozlaşmadan sonra yıl sonra olgunlaşma gerçekleşir. Tozlaşma sonrası oluşan kozalakların durumu cinslere göre farklı olur. Örneğin; göknarda olgun kozalaklar dik, ladinlerde ise olgunlaşan kozalaklar aşağı sarkık vaziyette bulunur. Tohumlar genellikle kanatlıdır. Tohum, derimsi ya da odunsu bir kabukla örtülüdür. Tohumun çimlenme süresi taksonlara göre farklılık gösterir. Bazı türlerde tohum saçıldıktan 1-2 hafta gibi kısa sürede çimlenme gerçekleşirken, bazı kozalaklılarda birkaç yıla ihtiyaç vardır. Fideciklerde çenek yaprak sayısı 2-15 tanedir. İğne yapraklılarda gerçek iletken borusu (trahe) yoktur, traheidler vardır. Çoğunun yaprak, kabuk, odun ve tohumunda reçine vardır.

19 Genellikle kuzey yarım kürede geniş yayılışa sahiptirler. Güney yarım kürenin ılıman bölgelerinde ise sınırlı yayılışa sahiptirler. Subtropik zonlarda ise ancak yüksek yerlerde görülürler. İğne yapraklılar, birkaç istisna dışında genellikle yaz-kış yeşildirler (herdem yeşil). Az ya da çok kserofildirler (kuraklığa dayanıklıdırlar) Coniferae sınıfı, iki takımı (Taxoideae- Pinoideae) ve bunlara bağlı toplam 7 familyayı, 46 cinsi, 500 den fazla türü bünyesinde toplamaktadır. Taxoideae Takımı: Taxaceae, Cephalotaxaceae, Podocarpaceae Pinoideae Takımı: Araucariaceae, Pinaceae, Taxodiaceae, Cupressaceae Familyalar; kozalak yapılarına göre familyalar öncelikle 2 ye ayrılırlar: 1. Tohumları, etli bir kısımla yani arillus ile örtülü olan ve kozalak kuruluşu tam olarak belli olmayanlar: Taxaceae, Podocarpaceae 2. Kozalak kuruluşu tam olarak belli olanlar: Araucariaceae, Cephalotaxaceae, Pinaceae, Taxodiaceae, Cupressaceae

20 TAXOIDEAE TAKIMI Bir cinsli iki evcikli, nadiren bir evciklidir. Belirgin kozalak oluşumu yoktur. Dişi çiçekler teker teker ya da en fazla 4 tanesi bir arada bulunur. Olgun tohumlar çekirdekli sulu meyveyi andırır. Karpel görülür (dışarı çıkar). 1. TAXACEAE FAMİLYASI Gövdeleri fazla dallanan ağaç yahut da ağaççık halinde, iğne yapraklı, daimi yeşil bitkilerdir. Bütün örnekleri bir cinsli iki evcikli, ender olarak bir evciklidir. Erkek çiçekler yaprakların koltuğunda ya teker teker, yada ufak kurullar halinde bulunur. Etamin sayısı 6 veya daha fazladır. Her etamin 2-8 adet çiçek tozu torbası taşır. Dişi çiçekler sürgün ucunda yer alır. Dişi çiçeklerin dip tarafını kiremitvari dizilmiş pul yapraklar çevreler. Dişi çiçekler kozalak yapmaz. Çünkü dişi çiçekler en çok 2 karpellidir. Halbuki bir kozalağın oluşması için en az 3 karpelin bir araya gelmesi gerekir. Karpeller oldukça kısa ve barındırdıkları tohumun ancak dip kısmını kavrarlar.

21 Tohum tomurcukları ortotroptur ve teker teker bulunurlar. Tohum bir Arillus (kapçık) ile ya kısmen yada tamamen örtülmüştür. Familyanın önemli 3 cinsi; Taxus, Torreya, Austrotaxus ve 13 türü bulunmaktadır. Cinslerin Ayırdım Anahtarı 1. Dişi çiçek kurulunda tek bir çiçek vardır. Olgun tohum Arillus tarafından kısmen sarılmıştır, tohum bir yılda olgunlaşır...taxus 2. Dişi çiçek kurulunda tek bir çiçek vardır. Olgun tohum tamamen sarılmıştır....austrotaxus 3. Dişi çiçek kurulunda iki çiçek vardır. Olgun tohum tamamen örtülmüştür. Tohum iki yılda olgunlaşır... Torreya

22 TAXUS L. (PORSUKLAR) Herdem yeşil, ağaç veya ağaççık halinde bulunurlar. Tomurcukları küçük, üzeri kiremitvari dizilmiş pullarla örtülüdür.

23 İğne yaprak dizilişi sarmal olmasına rağmen, ışık etkisiyle sanki tarak gibi iki sıralı bir diziliş gösterir. Reçine kanalları yoktur (Abies ve Cephalotaxus ta reçine kanalı var.). İğne yaprakların üst yüzü koyu yeşil, sarı-yeşil veya mavi-yeşil renktedir. Alt yüzleri daha açık renklidir ve çoğunlukla stoma bandı görülmez (Torreya, Abies te olduğu gibi).sequoia ve Tsuga da stoma bandı var. Bir cinsli iki evcikli, nadiren bir evciklidir.

24 Erkek çiçekler iğne yaprakların koltuğunda, saplı ve kalkan şeklindeki 6-14 etaminden meydana gelmiştir. Erkek çiçekler saplıdır ve kalkan şeklindedir. Her bir etaminin 6-8 çiçek tozu torbası bulunur. Torbaların hava baloncuğu yoktur. Erkek çiçekler sonbaharda belirir, çiçek tozları ise ilkbaharda etrafa saçılır. Döllenme sonbaharda olur, tohumlar gelecek senenin sonbaharında olgunlaşır.

25 Dişi çiçekler sürgüncüklerin (kısa sürgünlerin) uçlarında yer alır ve tek bir tane tohum tomurcuğu bulunur. Dış kısmı sertleşmiş olan tohumun dip tarafında (sapa yakın yerde) onu kısmen örten, önceleri yeşil, olgunlaştığında kırmızı (nadiren sarı) renk alan ve Arillus adı da verilen bir kapçık vardır. Tohumu ekildiği zaman ikinci yılda çıkar.

26 7-8 kadar türü bulunmaktadır. Bunların birbirinden ayırt edilmesi son derece güçtür. Bazı botanikçiler bunları tek bir türün varyeteleri kabul etmektedir. Kuzey yarı kürede doğal yayılışı olan porsukların ülkemiz park ve bahçelerinde rastlanan ve ülkemizde doğal olarak yetişebilen tür Taxus baccata dır. Bu türün süs bitkisi olarak parkçılıkta makbul bir çok kültür formu bulunmaktadır.

27 Taxus baccata- Adi Porsuk Familyası: Taxaceae Vatanı: Ülkemizde doğal olarak yetişir (Bolu, İstanbul, Kastamonu, Artvin, Denizli, Hatay, İçel, Kırklareli, Kütahya). Habitusu: Herdem yeşil ağaççık ya da 20 m. boylanabilen ve bazen de 1m. kadar kalınlaşan gövdeye sahip, uzun ömürlü, sık dallı, ağaçlardır. Gövde kabuğu kızıl kahve rengi, sürgün kabukları ise yeşil renktedir. Uzunca piramit ya da düzensiz formda (habitus)dır. Yaprak Özellikleri: Yaprakları iğne şeklinde fakat yassı, yumuşak, sivri uçlu, üst yüzü koyu yeşil ve parlak, alt yüzü açık mat yeşil renkte, alt yüzünde belirgin stoma çizgileri yoktur. Ayrıca yapraklarında reçine kanalı bulunmaz. (Reçine kanalı olmaması ve alt yüzünde belirgin stoma çizgisi bulunmaması ile Göknar dan ayrılır.) Çiçek Özellikleri: Erkek çiçek tomurcuklarının alt kısımda 3-5 pul bulunur etamin, her etaminde 6-8 çiçek tozu torbası bulunur. Çiçek tozlarında kanat vazifesi yapan kabarcıklar yoktur. Dişi çiçekler yaprak sapı dibinde bulunur. Atrop bir tohum tomurcuğu vardır. Meyve Özellikleri: Meyve sert kabuklu, etli, genellikle kırmızı renkte tatlı bir örtü (arillus) ile çevrili, tohumlar 1-2 yıl dinlendikten sonra çimlenebilirler. Gölgeye tahammülü yüksektir. Arillus dışındaki bütün bitki kısımları zehirlidir. Kesilen gövdeler çok fazla sürgün verirler. Ayrıca budama ile kolayca istenilen forma sokulabilirler.

28 Taxus baccata

29 Taxus baccata

30 Dik-sütunumsu formda büyüyenler: Adpressa Erecta - Fastigiata - Fastigiata Aureomarginata Fastigiata Robusta Az çok geniş çalımsı formda Büyüyenler: Washingtonii Adpressa - Nissens Corona - Overeynderi - Sarkık Dallılar: Dovastoniana Dovastoniana Aurea Gracilis Pendula Alçak Büyüyen Çeşitler: Repandans

31 TAXUS CUSPIDATA (JAPON PORSUĞU) İğne yapraklar birden bire sivrilir ve küçük dik duran diken uçludur. Tomurcuk pulları kısmen üç köşeli ve daha az sıkıcadır. İğne yapraklar cm uzunluğunda, 2-3 mm. genişlikte, belirgin bir şekilde sarımsı renkteki sapçıklarla bir araya toplanır, düzensiz iki sıralı olarak dizilir. Yapraklar belirgin şekilde şişkin orta damarlı, üst yüzü genellikle koyu yeşil, alt yüzü sarımsı yeşil renktedir. T. cuspidata Yaprak ve meyvesi T. cuspidata Nana

32 TAXUS X MEDIA (T. BACCATA X T. CUSPIDATA) Anne ile babanın bazı özelliklerini gösteren melez türdür. Bu türün peyzajda en çok kullanılan çeşidi T. x media Hicksii dir. Bu çeşit dar sütunsu formludur. T. baccata Fastigiata ya benzer, ancak biraz daha gevşek yapıda, 2 m. kadar boylanır, iğne yapraklar sarmal dizilir ve genç sürgünlerde kuvvetli bir şekilde yukarıya doğru yönelmiş, 2-2,5 cm. uzunlukta ve 2-3 mm. genişliktedir. Yaprakların üst yüzü güçlü omurgalı, koyu yeşil, alt yüzü 2 adet zeytin yeşili renkte çizgili. T. X media Hicksii Yaprak ve meyvesi T. x media Hicksii

33 TAXOIDEAE TAKIMI 2. CEPHALOTAXACEAE FAMİLYASI Herdem yeşil ağaç, ağaççık veya çalılardır. Yapraklar sarmal dizilir, iğne yaprak formundadır. Çoğunlukla Taxus lara benzer, ancak yaprakları Taxus tan daha uzun, daha sert ve alt yüzlerinde de göz alıcı mavi-gri beyaz stoma bantlarının olmasıyla ayrılır. Yapraklar sürgüne teker teker sarmal olarak dizilir. Genellikle bir cinsli iki evciklidir. Ender olarak tek evciklidir. Sürgünler çevrel veya karşılıklı dizilir.

34 Erkek çiçekler; genç sürgünlerin yaprak koltuklarında, kısa saplı, bir çoğu bir araya gelerek küremsi formda başçık (kurul) oluştururlar. Her bir etamin pulunun altında 3-8 çiçek tozu torbası bulunur. Dişi çiçek kurulu kısa saplı olup, küçük, karşılıklı çapraz dizilmiş birkaç çift örtü pulundan meydana gelmiştir. Her karpelin iki tohum tomurcuğu var.

35 Tohumlar oldukça büyük, yaklaşık 2,5 cm. uzunlukta (dik duran, reçineli), yeşilimsikahverengimsi, etli kabukludur. Tohum 2. yılda olgunlaşır. İki cins (Cephalotaxus ve Amenotaxus) ve tahminen 6 tür Himalaya da ve Doğu Asya da yayılış yapmaktadır.

36 CEPHALOTAXUS CINSI Herdem yeşil ağaç veya çalılardır. Sürgünler çevrel veya karşılıklı dizilir. Tomurcuklar bol sayıda pulla örtülü olup, yumurta formundadır. Yapraklar sürgünlere sarmal dizilir, ancak ışığa yöneldiğinden, bir düzlem üzerinde iki sıralı dizilmiş gibi görünür. İğne yaprakların üst yüzünde orta damar belirgin olup, alt yüzlerinde iki adet stoma şeridi bulunur. Erkek çiçeklerin 6-11 tanesi bir araya gelip yuvarlak formlu başçık oluşturur. Erkek çiçekler yaprakların koltuklarında sonbaharda oluşur, ilkbaharda açılırlar. Dişi çiçekler, kısa bir sap üzerinde karşılıklı olarak çift yerleşmiş ve kadeh şeklini almış brahtelerin her birinin koltuğunda dik duran şişe biçiminde iki tane tohum tomurcuğuna sahiptir. Çoğunlukla biri, nadiren ikisi tohuma gelişir. Tohumun dış kısmı etli, olgunlaşmadan önce yeşil, olgunlaşınca kırmızımtırak-kahverengidir.

37 Cephalotaxus harringtonia- Japon YalancıPorsuk Familyası: Cephalotaxaceae Vatanı: Japonya, Kuzey Çin ve Kore de doğal olarak yetişir. Habitusu: Herdem 0,5-1 m boylanabilen, yere yatık, dik veya dağınık formda bir çalı ya da küçük bir ağaçtır. Gri renkli kabuk ince şeritler halinde soyulur. Yaprak Özellikleri: Yaprakları 5 cm den uzun değildir, 2-3 mm. genişliktedir. Çok kısa saplı olan yapraklar, çoğunlukla yukarı doğru eğik orak formludur, uç kısımları oldukça ani bir şekilde iyice incelir, sivrilir. Uzun sürgünlerde dizilmiş olan yapraklar yukarıya doğru yönelmiştir. Üst yüzü parlak, alt yüzü sıradan oluşan 2 stoma bantı vardır. Sürgünler karşılıklı dizilir. Dallar gövdeye 3-4 lü çevrel dizilmiştir. Çiçek Özellikleri: Erkek çiçekler 8-10 mm çapında, küre biçiminde topluluk oluşturur. Dişi çiçek kozalakları 5-15mm uzunluğunda, silindirik kısa bir sap ucunda 3-6 adedi bir arada bulunur. Meyve Özellikleri: Tohumun dış kısmı etli, önceleri yeşil, olgunlaşınca portakal-kırmızı-kahverengidir. Tohum eylül-ekim aylarında olgunlaşır. Tohumlar yumurta formunda, 2-3 cm uzunlukta, 1,5 cm çapındadır. C. h. var. drupacea, C. h. Fastigiata önemli kültür formlarıdır. Yavaş büyür, güneşli ve yarı-gölge yerleri tercih eder. Gölgeye de çok dayanıklıdır.

38 Cephalotaxus harringtonia

39 Cephalotaxus harringtonia

40 Cephalotaxus fortunei- Familyası: Cephalotaxaceae Habitusu: Dallar yatay duruşlu olup, uçları biraz sarkıktır. Yaprak Özellikleri: Yaprakları 5-8 cm. uzunlukta, 4 mm. genişlikte, Yaprak uçları kademeli olarak sivrilir, üst yüzü parlak yeşil, alt yüzünde sıradan oluşan 2 stoma bandı vardır. Çiçek Özellikleri: Erkek çiçekler yuvarlak ve yaprakların koltuklarında, dişi çiçekler yumurta biçiminde ve sürgünlerin ucunda yer alır.

41 TAXOIDEAE TAKIMI 3. PODOCARPACEAE FAMİLYASI Güney yarım kürenin subtropikal (sıcak), dağlık bölgelerinde doğal olarak yayılmışlardır. Ayrıca Asya nın doğu bölgelerinde Japonya, Çin ve Batı Hindistan da doğal olarak yaşamaktadır. Türkiye'de (egzotik) ise Podocarpus kıyı şehirlerimizde parklarda ve bahçelerde soliter ya da pituresk formlu bitki olarak kullanılmaktadır. Herdem yeşil, boylu ağaç ve ağaççıklardır. Genellikle bir cinsli bir evcikli (monoik), bazı cinslerde iki evcikli (dioik)dir. Yapraklar sarmal dizilir. Familyanın bazı cinslerinde yapraklar pul (yassı formda) veya iğne şeklinde, bazılarında oval ve rozet biçimindedir.

42 Erkek çiçekler sürgünlerin ekseninde (axillar), yaprak koltuklarında yer alır ya da kısa sürgünlerin ucunda (terminal) bulunur. Çok sayıda stamenleri ve her stamenin de 2 polen kesesi bulunur. Dişi çiçekler; bir ya da çok sayıda örtü puluna sahiptir. Her karpelin tek bir tohum taslağı vardır. Tohumlar odunlaşmış değildir. Olgunlaştığında etli tohum kabuğuna dönüşür. Familyanın bilinen 7 cinsi Podocarpus, Saxegothaea, Dacrydium, Microcachrys, Pherosphaera, Phyllocladus, Acmopyle olup, bunlardan sadece ülkemizde son yıllarda kullanılmaya başlayan Podocarpus cinsi ve bu cinsin de sadece P.macrophyllus türü tanıtılacaktır.

43 PODOCARPUS (TAŞ PORSUKLARI) 100 den fazla tür genellikle güney yarım kürenin tropik ve subtropik yağmur ormanlarında yayılış yapmaktadır. Podocarpus; Tazmanya, Yeni Zelanda, güney Şili ormanları ile bazı türleri Afrika ve Amerika nın tropikal dağlık alanlarında yayılış gösterir. Podocarpus, 1-25 m yükseklikte (nadiren 40 m.) herdem yeşil çalı veya ağaçlardır. Yapraklar oldukça büyük, uzun, enli yaprak halindedir (35 cm. kadar uzunluk 5 cm. kadar genişlik yapabilir). İnce ya da kalın, derimsi, sert, mızrak ya da yumurta formunda, nadiren pul yaprak halinde, yeni sürgünler üzerinde ilk çıktıklarında genellikle kırmızımsı pembe renktedir. Yaprak dizilişi genellikle sarmal, nadiren karşılıklıdır.

44 Erkek çiçekler dar silindirik, yaprak koltuklarında ya da nadiren sürgün uçlarında bulunur. Dişi çiçekler de çoğunlukla yaprak koltuklarında ya da sürgün uçlarında yer alır. Çoğunlukla 2-4, nadiren de çok sayıda karpelden oluşur. Karpellerin 1-2 tanesi üreyimlidir. Her karpelde 1 tane tohum tomurcuğu bulunur. Tohumun kabuğu sert, dıştan etli bir kısımla (arillus) örtülmüştür. Tohumların altında genellikle etli ve şişkin, ayak formunda bir yapı vardır.

45 Podocarpus macrophyllus- Büyük Yapraklı Ayaklı Porsuk Familyası: Podocarpaceae Vatanı: Çin de doğal yetişir. Ülkemizde ılıman bölgelerde yetiştirilebilir. Habitusu: 20 m. boylanabilen, yoğun dallı bir ağaçtır. Gövde kabuğu gri, grimsi-kahverengi ve ince levhalar halinde soyulur. Dallar dağınıktır. Yaprak Özellikleri: Yapraklar dar mızraksı veya geniş şeritsi şekilde, 8-10 cm boyunda,7-10 mm eninde, tam kenarlı veya hafifçe geriye doğru kıvrık, sivri uçludur. Üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil, orta damar belirgindir. Çiçek Özellikleri: Erkek çiçek kurulları 3-5 cm boyundadır, 3-5 i bir arada demetler halinde bulunur. Dişi çiçekler yan durumlu olarak tek tek bulunur. Meyve Özellikleri: Dış kısmı etlenmiş tohum, yumurta biçiminde, yaklaşık 10 mm boyunda, önceleri yeşil olgunlaştığında morumsu siyah renktedir ve morumsukırmızı renkte bir ayak üzerinde durmaktadır.

46

47

48

49 PINOIDEAE TAKIMI 4. ARAUCARIACEAE FAMİLYASININ GENEL ÖZELLİKLERİ Herdem yeşil, boylu ağaçlardır. Genellikle 1 cinsli 2 evcikli, nadiren tek evciklidir. Yapraklar sarmal dizilir. Yaprak ya geniş ve düz mızrağımsı-yumurta formlu ve çok sayıda paralel damarlı, ya da dar, sivri-oval ve tek damarlıdır. Erkek çiçekler çok sayıda sarmal dizilmiş stamenlerden oluşur. Dişi çiçek çok sayıda sarmal dizili brahte (örtü pulu)lerden oluşur. Kozalaklar büyük, odunlaşmış, genişlemiş brahtelerden oluşur yılda olgunlaşarak dağılır. Her bir karpelin altında bir tohum tomurcuğu bulunur. Güney yarımkürede 2 cins (Araucaria ve Agathis) yaklaşık 35 tür ile temsil edilir.

50 ARAUCARIA Fazla boylanan, düzgün gövdeli ağaçlardır. Dallar gövdeye çevrel dizilmiştir. Yapraklar çoğunlukla derimsidir, sarmal dizilir, bazen pul şeklinde ve seyrek olarak çatı kiremidi gibi sıralanmış, bazen de mızrak biçiminde ya da hançer görünüşünde çok sivri uçludur. Erkek çiçekler bir ayara gelerek uzunca silindir form oluşturur. Dişi çiçekler çok sayıda, kalın karpellerin bir araya gelmesiyle büyükçe bir kozalak oluştururlar. Her karpelin 1 tohum tomurcuğu vardır. Tohum kalın kabukludur. Kozalaklar dik durur (Göknar ve Sedir gibi). Kozalak olgunlaştığında dökülür. 2-3 yılda olgunlaşır. Yaklaşık 15 türü güney yarımkürede yayılış yapar. Türkiye de ise egzotik olarak park ve bahçelerde, iç mekanlarda yetiştirilir (Doğal değil)

51 Türkiye de rastlanan türler: Araucaria araucana (Molina) K. Koch Araucaria columnaris (G. Forst.) Hook. (Syn: A. excelsa) Araucaria heterophylla (Salisb.) Franco: Salon Arokaryası: Ülkemizde daha çok salon bitkisi olarak kullanılmaktadır.

52 Araucaria araucana- Maymun çıkmaz ağacı, Şili Arokaryası Familyası: Araucariaceae Vatanı: And Dağlarının Şili, Güneybatı Arjantin deki batı yamaçlarıdır. Soğuklara en dayanıklı olan türüdür. Habitusu: Doğal ortamında erkek bireyleri 15-18m, dişileri 30-50m kadar boylanabilen ancak ülkemizde 10 m yi nadiren geçen bir ağaçtır. Düzgün gövdeli ve genellikle simetriktir. Yaprak Özellikleri: mm uzunluğunda ve sapsız olan yaprakları deri gibi sert, üçgen şeklinde, uçları sivri ve batıcıdır. Her iki yüzü de koyu yeşil renktedir. Sürgünlere sık ve sarmal olarak dizilmiştir. Yaprak üst yüzü içbükey, altyüzü dışbükeydir. Yapraklar yıl sonra kahverengiye dönüşerek uzun yıllar gövde üzerinde kalır. Çiçek Özellikleri: Erkek ve dişi çiçekler genellikle aynı ağaç üzerinde bulunur. Erkek çiçekler 8-12cm uzunluğunda ve silindiriktir. Dişi çiçekler cm genişliğinde ovalimsi-küresel formlu dik duran bir kozalak oluşturur. Bu kozalak kahverengi ve odunsudur; sürgünlerin ucunda dik durur. Meyve Özellikleri: Kırmızımsı-kahverengi kanatsız tohumları 3-4,5 cm uzunluğundadır ve yenir. -15 dereceye kadar dayanır. Peyzajda soliter bitki olarak park ve bahçelerde değerlendirilir.

53 Araucaria araucana

54

55 ARAUCARIA COLUMNARIS Yurdunda (Norfolk Adaları, Yeni Gine, Yeni Zelanda) 70 m. boylanan ağaçlardır. Gövde düzgün, dallar gövdeye 4-7 sıralı çevrel bağlanmıştır. Yapraklar yan dallarla, genç bitkilerde açık yeşil renkte, yumuşak biz biçiminde, meyve dallarında ve yaşlı bitkilerde ise yassı, çok kısa, sert ve birbiri üzerine yatmış halde olmak üzere iki şekilde görülür. Dişi kozalaklar saplı, yuvarlağımsı, tohumlar büyük, koyu kahverengi renkte ve kanatlıdır. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde soliter bitki olarak park ve bahçelerde kullanılır.

56 Araucaria columnaris (Syn: A. excelsa)

57 Araucaria heterophylla- Salon Arokaryası Familyası: Araucariaceae Vatanı: Ülkemizde iç mekan bitkisi olarak yetiştirilir. Habitusu: Doğal ortamında m kadar boylanır. Yaprak Özellikleri: 2 farklı yaprak görülür. Genç sürgünlerde açık yeşil renkte, uzun, köşeli ve yumuşak; yaşlı sürgünlerde ise daha kısa, sert0 ve üst üste binmiş yaprak yapısı vardır. Kozalak Özellikleri: Kozalakları 9-10cm uzunluğunda, cm genişliğindedir.

58 Araucaria heterophylla

59

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri)

Juglans (Cevizler), Pterocarya (Yalancı cevizler), Carya (Amerikan cevizleri) JUGLANDACEAE 6-7 cinsle temsil edilen bir familyadır. Odunları ve meyveleri bakımından değerlidir. Kışın yaprağını döken, çoğunlukla ağaç, bazıları da çalı formundadırlar. Yaprakları tüysü (bileşik) yapraklıdır.

Detaylı

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir.

TAXACEAE. Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. TAXACEAE Çoğunlukla dioik, herdem yeşil, ağaç ve çalı formunda odunsu bitkilerdir. Sürgünler gövdeye düzensiz dizilmişlerdir. İğne yapraklar sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Yapraklarında reçine

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI

ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI ACER CİNSİNİN ORMAN ALTI FLORASI Acer campestre L.-Ova akçaağacı Yayılışı: Kuzey ve Güney Avrupa hariç tüm Avrupa, Trakya ve Kuzey Anadolu, Kafkasya, Kuzey İran, Kuzey- Batı Afrika da yayılış gösterir.

Detaylı

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır.

* Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. Mazılar Thuja * Ülkemizde doğal olarak yetişmemekle birlikte park ve bahçelerde çok yaygın olarak iki türü kullanılmaktadır. * Mazılar sık dallı; çoğunlukla piramit biçimli; koyu yeşil görünümlüdürler.

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Picea A. Dietr. Ladinler

Picea A. Dietr. Ladinler Picea A. Dietr. Ladinler Kuzey Yarım kürenin serin ve yağışlı bölgelerinde 40 kadar türü Ülkemizde tek bir türü (Doğu Ladini) Çin ve Japonya da 18 tür Kuzey Amerika ve Kanada da 7 tür Geniş ormanlar kurar.

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 09.03.2015

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır

BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır BİTKİ TANIMA III BAHÇE ÇİÇEKLERİ Perenniyal veya mevsimlik olan çok boylanmayan çiçeklerdir. Yer örtücü işlevi vardır Ağaç veya çalı gibi bitkilerin altında kullanılır SINIFLANDIRILMALARI 1. Perenniyal

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

CUPRESSUS L. Serviler

CUPRESSUS L. Serviler CUPRESSUS L. Serviler Bu cinsin Kuzey Amerika, Oregon, Meksika, Akdeniz den Himalaya ve Çin e kadar yaklaşık 20 türü var. Herdem Yeşil ağaç ve çalılar. Sürgünler dört köşeli, yahut yuvarlakça. Yapraklar

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN

BİTKİ TANIMA 2. Dr. Sergun DAYAN BİTKİ TANIMA 2 Dr. Sergun DAYAN MONOCOTYLEDONAE FAM: GRAMİNEAE Buğdaygiller (Poaceae), tohum kabuğu, meyve kabuğu ile bitişiktir. sapları boğumlu ve ekseriya içi boştur. başakçıklar,

Detaylı

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun

Genç sürgünler yeşil renkli ve çıplaktır. Tomurcuklar yaprak tarafından gizlenmiştir. Sürgünlerde çok sıralı sarmal dizilen ve sürgün üzerinde uzun ARAUCARİACEAE Dallar gövdeye etajlar halinde dizilmiştir. Herdem yeşildir. Çiçekler 1C2E lidir. Erkek çiçekler büyük kozalak oluşturur. Dişi çiçeklerde büyük kozalak oluşturur. Olgunlaşan kozalak pulları

Detaylı

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium

10 cins; Sciadopitys Metasequoia Cunninghamia Taiwania Athrotaxis. Glyptostrobus Sequoia Sequoiadendron Cryptomeria Taxodium TAXODIACEAE TAXODIACEAE 10 cins ve bunlara bağlı 16 değişik tür ve varyeteleri vardır. Cinsler arasında akrabalık ilişkisi yoktur Bu nedenle ayırdım anahtarı yapılmamıştır 10 cins; Sciadopitys Metasequoia

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.04.2016

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar)

Cupressaceae Juniperus (Ardıçlar) Herdem yeşil. Monoik veye dioik Ağaç veya dipten itibaren yoğun dallı çalı Kabuk: Yaşlı fertlerinde şeritler halinde boyuna çatlaklı, kırmızımtrak veya gri kahverengindedir. Tomurcuklar: Çıplaktır. (J.drupacea

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI III Juniperus communis (Âdi ardıç) Herdem yeşil 15 m ye kadar boylanabilen ağaç veya 3-5 m boyunda sık dallı ya da yerde sürünen bir çalıdır. 10-15 mm uzunluğunda

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS

CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS CYCADACEAE GİNKOCEAE PİNACEA PİNUS CYCADACEAE Cycas Yalancı Sago Palmiyeleri Tropik Asya, Avustralya ve çevre adalarında doğal olarak yetişir. 16 türü bulunmaktadır. Gövde sütun şeklinde, dallanmaz. Uzaktan

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir

SEVBENİLER. Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Minik Sevbeni (Satyrium acaciae) Zemin rengi daha açık olup özellikle bazal kısmı mavi pullarca zengindir SEVBENİLER Büyük Sevbeni (Satyrium ilicis) Grup üyelerinden daha iri ve daha yaygındır. 1- (mavi ok ) ile gösterilen beyaz çizgi içe yay yaparak altındaki büyük beneğe bir şapka oluşturur. 2- Mavi -gümüş

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK TAXODİACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK TAXODİACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK TAXODİACEAE FAMİLYASI BİTKİLERİ Ankara 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER

SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER SERT ÇAMLARDAN TÜRKİYE DE DOĞAL OLARAK YETİŞENLER Pinus sylvestris: Sarıçam Pinus nigra: Karaçam Pinus brutia:kızılçam Pinus halepensis: Halep çamı Pinus pinea: Fıstık çamı Pinus sylvestris: Sarıçam Kuzey

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** -Bu familya yaşayan gymnospermlerin en zengin ve en geniş alanı oluşturan familyasıdır. -Bu familya da, boylu ağaç, ağaç, ağaççık, boylu çalı, çalı formunda

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Araucaria Arokaryalar

Araucaria Arokaryalar ARAUCARİACEAE Dallar gövdeye etajlar halinde dizilmiştir. Herdem yeşildir. Çiçekler 1C2E lidir. Erkek çiçekler büyük kozalak oluşturur. Dişi çiçeklerde büyük kozalak oluşturur. Olgunlaşan kozalak pulları

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

Çayın Bitkisel Özellikleri

Çayın Bitkisel Özellikleri Çayın Bitkisel Özellikleri Bir asırlık bir ömre sahip bulunan çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığında zaman bir ağaç görünümünü alır. Görünüş itibarı ile dağınık bir görünüm arz eden bitki yapısı tek

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) Gymnospermae < Angiospermae Tohum tomurcukları karpeller tarafından örtülmeyip açıktır. Gerçek Meyve Angiospermlerde vardır. Gymnolarda meyve yoktur. KOZALAK vardır Angiospermlerin

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR. Sakarya Üniversitesi BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 6 G i n k g o ( G i n k o ) J u n i p e r u s ( A r d ı ç ) Sakarya Üniversitesi İbreliler G i n k g o b i l o b a ( M a b e t A ğ a c ı ) Ginkgo

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DEFNE MERSİN KOCAYEMİŞ SANDAL KEÇİBOYNUZU LADEN SUMAK ZAKKUM ERGUVAN ŞİMŞİR ZEYTİN İĞDE MAKİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BAHÇECİLİK DİĞER AÇIK TOHUMLU BİTKİLER

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BAHÇECİLİK DİĞER AÇIK TOHUMLU BİTKİLER T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BAHÇECİLİK DİĞER AÇIK TOHUMLU BİTKİLER ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır. Bitki tanıma III Callistephus nees. (Yaz asterleri- saraypatılar) Çin ve japonyada yetişir. İki veya çok yıllıktır. Yapraklar mızrak veya spatül şeklindedir. Çiçekler mavi, mor, kırmızı veya beyazdır.

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10

AKDENİZBİRLİK BUDAMA 10 ZEYTİNDE BAKIM İŞLEMLERİ 61 BUDAMA 10 Budama ; Muhtelif zaman ve yaşlarda değişik amaçlarla ağacın bazı sürgün ve dallarının kesilmesidir. Bu tanım içinde, farklı yaş ve biçimlerde yapılacak budamalar

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

Amatör Ağaçbilimcinin

Amatör Ağaçbilimcinin Amatör Ağaçbilimcinin Elkitabı Bu elkitabının sahibi Hazırlayan: Tuğba Can Çizimler: Pınar Büyükgüral Grafk Tasarım: Ayşegül Doğan Bircan Ekim 2009 Bu elkitabının hazırlanmasına katkılarından dolayı Nezahat

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI

T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI T.C. BAKSAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ ORTAK ALAN TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ SORULARI 1- İş parçalarını, belli kurallara göre tanımlayan çizgisel şekillere ne ad verilir? a) Teknik resim b)

Detaylı

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL

Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Prof. Dr. Ebru ÇAL Prof. Dr. Gökhan AKSOY Prof. Dr. Cenk CURA Dentes Decidui Dişlenme (Dentisyon) Dönemleri Süt dişleri dönemi Karışık dişlenme dönemi Daimi dişler dönemi Süt Dişleri Dönemi Karışık Dişlenme Dönemi Ece Çal

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 16.03.2015

Detaylı

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.

Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI. Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov. Gürkan Alpsoy ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT KIRSAL ÇEVRE KAMU ÇALIŞANI Tel. : 0535 319 67 01 E-posta : guralpsoy@hotmail.com, galpsoy@sayistay.gov.tr BİTKİLER I. İlkel Bitkiler (Thallophyta) * Algler, mantarlar,

Detaylı

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur.

aşağıya sarkar, pulların kenarları sylvestrisle son orman sınırını sistemi yayvandır. oluşturur. PICEA =LADİNLER Picea orientalis Doğu Ladini Picea abies Avrupa Ladini - 40-50 m. bazen 60 m. boy, 1,5-2 - 40-50 m boy, 2 m çap m 1. sınıf orman ağacı - 1. sınıf orman ağacı - En kısa iğne yapraklı ladin

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ

DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ Doğal Kaynak ve Ekonomi İlişkisi 1- Büyük sermaye ve doğal kaynaklara sahip gelişmiş ülkeler, doğal kaynaklardan etkin şekilde faydalanma yollarını aramaktadır. Örneğin,

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK PİNACEAE FAMİLYASI ANKARA, 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum)

KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) KİŞNİŞ(Coriandrum sativum) Tibbi Etkileri ve Kullanımı yöntemleri şöyle sıralanabilir: Eski Mısır papirüsleri, Çince ve Sanskritçe metinlerde ve hatta İncil'de sağlığa yararlı etkilerinden övgüyle söz

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ MATERYALİ I: GYMNOSPERMAE YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı GYMNOSPERMAE=AÇIK TOHUMLULAR

Detaylı

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 11. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 11 Prof. Dr. Nilsun DEMİR KÖK: BRYOPHYTA KARA YOSUNLARI Sınıf: Gerçek Kara yosunları (Musci) Sınıf: Ciğer Otları (Hepaticeae) - Toprak yüzeyine yatık büyürler, - Gövde yassıdır, yaprak şeklindedir,

Detaylı

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır.

CUPRESSACEAE. 22 cins ve 200 takson. 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. CUPRESSACEAE CUPRESSACEAE 22 cins ve 200 takson 3 cins ve 13 takson doğal!!! kozalak vesürgün bakımından dört alt familyaya ayrılmaktadır. Cupressaceae Actinostroboideae Thujoideae Actinostrobus Callitris

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme.

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme. HÜCRE BÖLÜNMESİ 1-Amitoz (Amitosis) bölünme, 2-Mitoz (Mitosis) bölünme, 3- Mayoz (Meiosis) bölünme. Amitoz Bölünme Önce nukleolus, sonra nukleus, daha sonra sitoplazmanın uzayıp ortadan boğulması ile ikiye

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı