CEZA ADALET VE İNFAZ SİSTEMİNDE YAŞLILIK OLGUSUNA SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CEZA ADALET VE İNFAZ SİSTEMİNDE YAŞLILIK OLGUSUNA SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ"

Transkript

1 CEZA ADALET VE İNFAZ SİSTEMİNDE YAŞLILIK OLGUSUNA SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Doç. Dr. Ayşe CANATA Vehbi Kadri KAMER ÖZET Dünya nüfusu hızlı bir şekilde yaşlanmaktadır. Yaşlılığın toplumsal hayatta meydana getirdiği pek çok etki bulunmaktadır. Bu etkiler başta; sosyal hizmetler, sağlık, adalet olmak üzere her alanda görülmektedir. Bu nedenle, toplumsal hayatın her alanına etki eden yaşlılık olgusu ile ilgili kısa orta ve uzun vadeli politikaların üretilmesi gerekmektedir. Yaşlılık Olgusunun önemli olduğu alanlardan biride infaz sistemidir. Ceza infaz kurumlarında bulunan yaşlıların; barınması, iaşesi, sağlık kontrolleri, boş zaman etkinlikleri, katılacakları eğitim ve iyileştirme çalışmaları, yapacakları spor faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması önem arz etmektedir. Bu faaliyet ve uygulamaların diğer yaş gruplarına göre farklılık göstermesi, yaşlıların fizyolojik, ve psikolojik durumlarına uygun programların yapılandırılması gerekmektedir. Yine bu çalışmalara ek olarak ceza infaz kurumlarının fiziki yapısının yaşlı hükümlü ve tutukluların barınmasına uygun olması, personele yaşlılık ilgili eğitim verilmesi gerekmektedir. 253 Anahtar Kelimeler: Ceza infaz kurumu, yaşlılık, rehabilitasyon. ABSTRACT World population gets older in a fast way. Agedness have many effects on community life. These effects are seen on every field and mainly on social work, health and justice. For this reason, policies for short term and long term need to be developed about agedness fact. One of the fields where agedness fact is important is implementation field. Planning and implementation of sports activities, education and rehabilitation work that will be attended, health controls, accommodation, subsistence, leisure time activities for elderly people in prisons is important. Difference of these activities and programmes regarding other age groups, development of programmes suitable for psychological and physical TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

2 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER conditions. Also agedness training is necessary to be delivered for staff and physical structure of prisons needs to be suitable for elderly offenders. Keywords: Prison, agedness, rehabilitation. 254 GİRİŞ Yaşlılık tüm insanlar için kaçınılmaz bir olgudur. Bu olgu; insanları ve toplumu yakından ilgilendirmektedir. Diğer bir ifade ile mikro seviyede insanların içinde bundukları yaş, makro seviyede toplumun yaş ortalaması; toplumun ekonomik, sosyal, kültürel durumunu ve geleceğini belirlemektedir. Uluslararası araştırmalar, Dünya nüfusunun hızla yaşlandığını göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan bir araştırmada; 2000 yılı ile 2050 yılları arasında 60 yaş üzeri grubun iki kat arttığını, bu kapsamda oran olarak % 11 den % 22 ye yükseldiğini, sayı olarak 605 milyondan 2 milyara çıktığını belirlemiştir. Aynı dönemde, 80 yaş üzeri yaş grubun dört kat oranında artarak 395 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. 1 Geçen 10 yılda Dünya da 60 yaş üzerindeki insanların sayısı 178 milyon artmıştır. Yalnızca Çin de 2012 yılında yaşlı bireylerin sayısı 180 milyondur. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun yayınladığı son rapora göre; 2012 yılında Dünya genelinde bölgeler göre ağırlıklı olarak yaşlı nüfus oranı % 0-9 ya da %10-19 oranında arasında değişmekte iken; 2050 yılında bu oranın bölgeler arası farklılıklar olsa da ağırlıklı olarak % 30 a kadar yükseleceği tahmin edilmektedir. 2 Ülkelerdeki yaşlı nüfusun artmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar arasında; ekonomik ve sosyal koşulların iyileşmesi, teknolojinin ilerlemesi, sağlık hizmetlerinin ve koruyucu sağlık hizmetlerinin gelişmesi ve düşük doğum oranı sayılabilir. Başta ekonomik ve sosyal alanlar olmak üzere nüfusun yaşlanmasının önemli sonuçları bulunmaktadır. Önemli olan bu sürecin yönetilebilmesi, gerekli tedbirlerin alınması diğer bir ifade ile kaçınılmaz olan bu olgu ile ilgili başta Devletlerin, kurumların gerekli düzenlemeleri yapmasıdır. Bu nedenlerle başta sosyoloji, psikoloji, tıp gibi farkı disiplinler ihtisas alanı olarak yaşlılık olgunu benimsemişler ve bu alanda çalışmaya başlamışlardır. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

3 A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Assoc. Prof. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER Uluslararası alanda da bu konu hak ettiği öneme sahip olmuş ve 2002 yılında Birleşmiş Milletlerce İspanya da gerçekleştirilen bir toplantı sonucu Deklarasyon ve Eylem Planı kabul edilmiştir. Elli sekiz sayfalık bu Deklarasyon un temel hedefi; toplumu bütün yaş gruplarına göre yeniden inşa etmek olup, Deklarasyon da yaşlıların içinde bulundukları ekonomik ve sosyal koşulların geliştirilmesinden çalışmalarına, göçten siyasal alanda katılımlarına kadar geniş bir alanda ortak ilkeler benimsenmiştir. 3 Bu makalede; yaşlılık olgusu ceza adalet ve infaz sistemi açısından ele alınacak ve bu alanda gerçekleştirilen düzenlemeler açıklanacaktır. I.ÜLKEMİZDE YAŞLILIK VE SUÇ Ülkemizde yaşlılık ve suç konusundaki araştırmalar sınırlı sayıdadır. Bu kapsamda Ülkemizde iki ayrı araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalardan biri, Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi tarafından yılları arasında 55 yaş ve üzeri 100 yaşlı suçlu ile ilgilidir. Araştırmada; yaşlıların işledikleri suçlar, bu suçların kimlere karşı ve hangi nedenlerle işlendiği, yaşlıların mükerrer olup olmadıkları, cinsiyet dağılımı, medeni hali, yaşları, psikolojik veya psikiyatrik rahatsızlığa sahip olup olmadıkları incelenmiştir. 4 Bu Araştırma kapsamında yaşlıların işledikleri suçlar incelendiğinde; 60 nın adam öldürmek, 12 sinin adam öldürmeye teşebbüs etmek, 7 sinin uyuşturucu madde bulundurmak, 6 sının tehdit, 5 inin ırza geçmek, 4 ünün yangın çıkartmak, 3 ünün hakaret, 2 sinin iftira ve 1 inin hırsızlık suçunu işlediği anlaşılmıştır. Yaşlıların % 95 i ilk kez suç işlemiştir. Suç işleyen yaşlıların % 96 sının erkek olduğu belirlenmiştir. Yaşlıların % 37 sinin mesleğinin bulunmadığı, % 28 inin çiftçi, % 19 unun emekli, % 6 sının çoban, % 5 inin işçi ve % 5 inin esnaf olduğu anlaşılmıştır. 5 Yine bu Araştırmada; suç işleyen yaşlıların % 79 unun normal zeka düzeyine sahip olduğu, kişilik yapılarının % 73 ünün normal sınırlarda bulunduğu, % 255 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

4 256 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER 34 ünde psikiyatrist rahatsızlık olduğu, psikiyatrist rahatsızlık bulunan yaşlıların % 59 unuda demas ve paranoid bozukluk bulunduğu belirlenmiştir. 6 İkinci Araştırma; Ocak 2004-Aralık 2009 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 8.Psikiyatri Kliniğindeki 60 yaş ve üstü 107 yaşlı suçlu ile ilgilidir. 7 Araştırmaya katılanların cinsiyetlerin % 86 sının erkek, % 14 ünün kadın, medeni durumlarının% 52.3 ünün evli, % 17.8 inin dul, % 16.8 nin boşanmış, % 13.1 inin bekar olduğu, % 11,2 sinin işsiz, %20,6 sinin çiftçi, %27,1 inin işçi, %1,9 unun büro görevlisi, %12,1 inin yüksek öğrenimle edinilen mesleklerden birisi, %18,7 sinin esnaf, 6 sının %5,6 sını ev hanımı ve %2,3 ünün kişi de belirtilen mesleklerin dışında bir mesleğe sahip bulunduğu anlaşılmıştır. 8 Bu Araştırmada yaşlıların; % 17,8 inin adam öldürme, % 16,8 inin yaralama, %9,3 ünün adam öldürmeye teşebbüs, %9,3 ünün tehdit ve hakaret, %7,5 inin cinsel saldırı, %6,5 inin yangın çıkarma, % 6,5 inin kamu suçu, % 5,6 sının yaralama oluşturmayan saldırı, % 4,7 sinin hırsızlık, % 3,7 sinin mala zarar verme, %3,7 sinin dolandırıcılık, %0,9 unun uyuşturucu madde kullanma, % 0,9 unun ruhsatsız silah kullanma ve %6,5 inin diğer suçları işlemiş olduğu belirlenmiştir. 9 Yine Araştırmada suç işleyen yaşlıların %22,4 ünde psikiyatrik bir tanı saptanmadığı, psikiyatrik tanı bulunanların %22,4 ünün hezeyanlı bozukluk, %12,1 inin şizofreni, %10,3 ünün demans, %6,5 inin bipolar bozukluk, %5,6 sınınatipik psikoz, %5,6 sının alkol madde kullanımı ile ilişkili bozukluklar, %4,7 sinin genel tıbbi duruma bağlı psikiyatrik bozukluk, %3,7 sinin kişilik bozukluğu, %3,7 sinin mental retardasyon ve %2,8 inin uyum bozukluğu olduğu tespit edilmiştir. 10 Araştırma sonucunda 11 ; a. 60 yaş ve üstünde suç işleyenlerin çoğunluğunu; eğitim düzeyi düşük, düzenli çalışma yaşamı olmayan erkeklerden oluştuğu, TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

5 A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Assoc. Prof. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER b.suç işlemiş yaşlılarda; boşanmış ya da dul olma ve yalnız yaşama oranlarının yüksek olduğu, yalnız yaşayan yaşlıların daha fazla sayıda suç işledikleri ve sıklıkla psikiyatrik hastalıklarının bulunduğu, c.yaşlıların her tür suçu işleyebildiği, bu kapsamda özellikle 60 yaşından sonra ilk suçunu işlemiş olanların, geçmiş suç öyküsü olanlara göre şiddet derecesi daha yüksek suçlar işlediği, d.şiddet suçu işleyen yaşlıların sıklıkla ateşli silah ve delici-kesici alet kullandığı, e.yaşlılarda suç hedefinin genellikle yakın çevreleri olduğu, özellikle ciddi şiddet suçlarının aile bireylerine yönelik işlendiği, f.hezeyan bozukluğunun yaşlılık döneminde suç ile en sık ilişkili olan psikiyatrik hastalık olduğu, g.yaşlılıkta suç ve suçun şiddet derecesiyle en sık ilişkisi olan psikotik belirti görme hezeyanı olduğu, h.suç işlemiş yaşlılarda alkol ve psikoaktif madde kullanım bozukluğu ve kişilik bozukluğunun az sıklıkla görüldüğü, i.genç yaşlardan antisosyal kişilik özellikleri gösteren, çok sayıda suç öyküsü, cezaevi yaşantısı ve madde kullanımı olan olguların, yaşlılık dönemlerinde suç özelliklerinin değiştiği ve suçların şiddet derecesinin düştüğü, j.ileri yaşta yineleyici suçun sıklıkla hezeyanlı bozukluk ve alkol ve psikoaktif madde kullanımı ile ilişkili olduğu, k.60 yaş ve üzerinde suç işleyen şizofreni hastalarının belirgin olarak sosyal desteklerinin düşük bulunduğu, l.suç işlemiş yaşlılarda tıbbi hastalıklarında sık görüldüğü, belirlenmiştir. II.CEZA ADALET SİSTEMİMİZDE YAŞLILIK 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda yaşlıların cezai sorumluluğu bakımından özel bir düzenleme bulunmamaktadır. Diğer bir ifade ile yaşlılar, ceza hukuku bakımından işledikleri hukuka aykırı eylem nedeniyle tam cezai ehliyete sahiptirler. Ceza hukuku bakımından,5237 sayılı Türk Ceza Kanunu nda yaşlılar ile ilgili iki özel düzenleme bulunduğu ve bu düzenlemelerde altmışbeş yaşın esas alındığı görülmektedir. 257 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

6 258 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER Bu düzenlemelerden birincisi; 5237 sayılı Kanunun 50 inci maddesi gereğince, yapılan yargılama sonunda, daha önce hapis cezasına mahkumiyeti bulunmayan altmışbeş yaşını bitirmiş sanık hakkında kısa süreli hapis cezasına 12 karar verilmesi halinde, bu hapis cezası anılan maddenin birinci fıkrasında sayılan tedbirlerden birine çevrilecektir. Burada anılan Kanun hâkime takdir hakkı vermemiş, suç tarihinde altmışbeş yaşını bitiren sanık hakkındaki kısa süreli hapis cezasının seçenek tedbirlere çevrilmesini zorunlu kılmıştır. 13 Bu tedbirler; adli para cezası, mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme ve tazmin suretiyle, tamamen giderilmesi, en az iki yıl süreyle, bir meslek veya sanat edinmeyi sağlamak amacıyla, gerektiğinde barınma imkanı da bulunan bir eğitim kurumuna devam etme, mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle, belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklanma, sağladığı hak ve yetkiler kötüye kullanılmak suretiyle veya gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranılarak suç işlenmiş olması durumunda; mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle, ilgili ehliyet ve ruhsat belgelerinin geri alınması, belli bir meslek ve sanatı yapmaktan yasaklanma, mahkûm olunan cezanın yarısından bir katına kadar süreyle ve gönüllü olmak koşuluyla kamuya yararlı bir işte çalıştırılmadır. 14 Örneğin; doğumlu olan sanığın, yılında işlediği bir suç nedeniyle almış olduğu 11 aylık hapis cezası, bu kişinin daha önceden hapis cezasına mahkûmiyetinin bulunmaması halinde mutlaka yukarıda belirtilen beş seçenek yaptırımlardan birine çevrilmesi zorunludur. İkinci düzenleme; 5237 sayılı Kanunun 51 inci maddesi gereğince, daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olan ve suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaat oluşan sanık hakkında, işlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilmesi halinde hapis cezası ertelenebilmektedir. Bu sürenin üst sınırı, altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır. 15 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

7 A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Assoc. Prof. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER Hapis cezası ertelenen sanığın mahkemece belirlenen deneme süresi içinde; kasıtlı bir suç işlememesi ve hâkim tarafından yükümlülük belirlenmiş ise bu yükümlülüklere uyması halinde ceza infaz edilmiş sayılmaktadır. 16 Hapis cezasının ertelenmesinde; anılan Kanun hâkime hapis cezasını erteleme veya ertelememe konusunda takdir hakkı vermiştir. Örneğin; doğumlu olan sanığın, yılında işlediği bir suç nedeniyle almış olduğu 2 yıl 8 aylık hapis cezası, bu kişinin daha önce hapis cezasına mahkûmiyetinin bulunmaması ve yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaat oluşması halinde, sanık hakkında verilmiş olan 2 yıl 8 aylık hapis cezası ertelenebilecektir. Bu halde hâkim bir yıldan az üç yıldan fazla olmamak koşulu ile bir denetim süresi belirleyecektir. Olayımızda hâkim 2yıl 8 ay deneme süresi belirlemesi ve ayrıca yükümlülük yüklememesi halinde, sanığın bu süre içinde kasıtlı bir suç işlememesi halinde bu hapis cezası ceza infaz kurumunda yerine getirilmeyecek sadece sanığın adli sicil kaydında yer alacaktır. III.CEZA İNFAZ SİSTEMİMİZDE YAŞLILIK 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanununda yaşlıların hapis cezasının infazı ile ilgili iki özel düzenleme yapılmıştır. Bunlar; koşulların bulunması halinde hapis cezasının ceza infaz kurumu yerine konutta çektirilebilmesi ile koşulların bulunması halinde hapis cezasının infazının denetimli serbestlik altına tamamlanmasıdır. Birinci düzenlemede; anılan Kanunun 110 uncu maddesinin ikinci fıkrasında; mahkûmiyete konu suç nedeniyle doğmuş zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesine dair hukukî sorumlulukları saklı kalmak üzere; a. Altmışbeşyaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları altı ay, b. Yetmiş yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları bir yıl, c. Yetmişbeş yaşını bitirmiş kişilerin mahkûm oldukları üç yıl, veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine karar verilebilmektedir. 259 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

8 260 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER İkinci düzenlemede; aynı Kanunun 105/A maddesinin üçüncü fıkrasında, maruz kaldıkları ağır bir hastalık, sakatlık veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen ve koşullu salıverilmesine üç yıl veya daha az süre kalan hükümlülerin bu cezalarını ceza infaz kurumu dışında denetimli serbestlik altında tamamlamaları olanağı getirilmiştir. Ağır hastalık, sakatlık veya kocama hâli, Adlî Tıp Kurumundan alınan veya Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adlî Tıp Kurumunca onaylanan bir raporla belgelendirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar bu düzenlemede yaş ile ilgili bir ayrıntı bulunmuyorsa da, kocama ifadesi yaşı ilerlemek, yaşlanmak ve ihtiyarlamak anlamına gelmesi 17 nedeniyle, anılan Kanunun bu hükmü yukarıda belirtilen koşulları taşıyan yaşlılar hakkında uygulanabilecektir. IV.MUKAYESELİ HUKUKTA CEZA İNFAZ KURUMLARINDA BULUNAN YAŞLI HÜKÜMLÜLER Yaşlı insanlar diğer yaş grubunda olan insanlara nazaran daha fazla çeşitlilik göstermekte ayrıca sosyo-ekonomik ve sağlık geçmişlerine bağlı olarak farklı ihtiyaçlara sahip olmaktadırlar. Bu nedenle, yaşlılar başka herhangi bir yaş grubundan daha heterojendir. Yaşlıların bu durumu nedeniyle; ceza infaz kurumlarında yaşlılar ile ilgili yoğun bir çalışma gerekmekte, yaşlıların bireysel ihtiyaçlarının belirlenmesi, günlük ihtiyaçlarının planlanması ve programlanması, daha çok zaman ve emek gerektirmektedir. Yine yaşlı hükümlülerin yukarıda açıklanan durumlarına ek olarak; suç öykülerinde, ceza infaz kurumuna uyum sağlamalarında ve salıverme sonrası topluma uyum sağlamada diğer yaş gruplarına nazaran önemli farklar söz konusudur. Araştırmalara göre yaşlı hükümlüler üç temel grupta toplanmaktadır 18. Bunlar 19 ; a. Birinci grupta; genç yaşta uzun hapis cezasına mahkum edilmeleri nedeniyle ceza infaz kurumunda yaşlanan kişiler bulunmaktadır. Genellikle bu grupta bulunan yaşlı kişiler genellikle ilk kez şiddet içeren suç işlemişlerdir. Bu hükümlüler ceza infaz kurumuna uyum sağlayabilmektedir. Ancak bu hükümlülerin ceza infaz kurumundan salıverildikten sonra topluma yeniden entegre olmalarında çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadırlar. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

9 A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Assoc. Prof. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER b. İkinci grupta; sık sık suç işleyen, hayatları boyunca cezaevine girip çıkan hükümlüler bulunmaktadır. Bu hükümlüler de ceza infaz kurumuna uyum sağlayabilmektedir. Ancak bu hükümlülerin genellikle özellikle madde bağımlılığına bağlı kronik sağlık sorunları bulunmaktadır. Bu grupta bulunan hükümlülerinde ilk gruptakiler gibi ceza infaz kurumundan salıverildikten sonra topluma yeniden entegre olmalarında çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmadığı görülmektedir. c. Üçüncü grupta; ileri yaşlarında bir suçtan hüküm giymiş hükümlüler bulunmaktadır. Bu grupta yer alan kişilerin işledikleri suçlar genellikle ciddi suçlardır. Ceza infaz kurumuna uyum sağlamada en büyük zorlukları çeken hükümlüler bu grupta yer almaktadır. Bu grupta yer alan hükümlülerin farklı programlara ihtiyacı olmakta yine bu kişilerin çeşitli sağlık sorunları, bağımlılıkları ve engelleri bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde Kuzey Carolina ceza infaz kurumlarında, 30 Haziran 2007 tarihi itibariyle hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Bu hükümlü ve tutukluların % 11 ini oluşturan ünün yaşı elli ve üzeridir. Ulusal Cezaevi Enstitüsüne göre kriminolojik olarak elli ve üzeri yaş grubu yaşlı olarak değerlendirilmektedir. 20 Kuzey Carolina ceza infaz kurumlarında bulunan yaşlı hükümlü ve tutukluların sayısı, son yedi yıl içinde diğer yaş gruplarına nazaran hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Diğer yandan; yaşlı hükümlü ve tutukluların sayısındaki artış Ülke genelinde de görülmektedir. Bu artışın temel nedeni; son yirmi yıldır suçlar için daha ağır cezaların öngörülmesi ve bunun sonucu olarak daha uzun süreli hapis cezalarının uygulanmasıdır yılı Haziran ayından 2007 yılı Haziran ayına kadar; Kuzey Carolina ceza infaz kurumlarında bulunan yaşlı hükümlü ve tutuklular % 21 oranında artmış iken, bu artış oranı bütün hükümlü ve tutuklu mevcudunda sadece % 5 olarak gerçekleşmiştir. Yaşlı hükümlü ve tutuklu oranındaki artış, başta genel sağlık ve psikolojik sağlık harcamaları olmak üzere ceza infaz kurumlarının maliyetini artırmaktır. 21 Bu eyalette bulunan yaşlı hükümlülerin % 94 ünü erkekler oluşturmaktadır. Yaşlı hükümlülerin; % 60 sı on yıldan fazla hapis cezasına veya ömür boyu hapis cezasına ya da ölüm cezasına hükümlüdür. Bu hükümlülerin işledikleri suçlar incelendiğinde, % 60 ının şiddet ve cinsel suçlardan hükümlü olduğu 261 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

10 262 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER görülmektedir. Eğitim durumları itibariyle bu hükümlülerin diğer yaş gruplarına göre daha eğitimli oldukları, bu kapsamda % 55 inin lise seviyesinde eğitimini tamamladığı anlaşılmaktadır. 22 Bu analiz sonunda beş ayrı öneri getirilmiştir. Bunlar; a.düşük risk taşıyan ve ölümcül hastalığa sahip olan yaşlı hükümlüler ceza infaz kurumundan yaşlı bakımevlerine gönderilmelidir. b.özel ihtiyaçları ve ciddi bakımdan engelli olan yaşlı hükümlüler salıverilerek güvenli özel kurumlara gönderilmelidir. c.yaş ve genel sağlık ile psikolojik sağlık koşullarına göre hükümlülerin durumları sağlık harcamaları bakımından analiz edilmelidir. d.bütün eyaletlerdeki yaşlı hükümlüler için oluşturulan programlar analiz edilerek Kuzey Carolina Eyaletinde hangi programın başarılı sonuçlar vereceği belirlenmelidir. e.mevzuat yeniden gözden geçirilerek yaşlı hükümlülerin toplumun güvenliğini bozmayacak şekilde ceza infaz kurumlarından salıverilmeleri sağlanmalıdır. 23 Florida Eyaletinde, 30 Haziran 2000 tarihi itibariyle 50 yaş ve üzeri yaş grubunda hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Bu hükümlü ve tutukluların % 93.6 sı erkek, % 3.7 si kadındır. Yine bu sayı eyalet ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklunun % 7.8 ini oluşturmaktadır yılında ise yaşlı hükümlülerin ceza infaz kurumunun mevcuduna oranı sadece % 4.5 olarak gerçekleşmiştir yılında 2000 yılına kadar 50 yaş ve üzeri yaş grubunda bulunan hükümlülerin sayısı % 55 oranında artış göstermiştir. Bu eyalette bulunan ceza infaz kurumlarına 50 yaş ve üzeri yaş grubunda; yılları arasında 230, yılları arasında ve yılları arasında hükümlü ve tutuklu girmiştir Haziran 1980 tarihinde bu eyalette bulunan ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutukluların yaş ortalaması 28.9 iken, bu yaş ortalaması 2000 yılında 34.4 e yükselmiştir. 50 yaş ve üzeri yaş grubunda en fazla işlenen suçlar; kasden adam öldürme, cinsel suçlar, ikinci derecede adam öldürme ve uyuşturucu suçlarıdır. Bu hükümlülerin % 30 u ömür boyu hapis cezasına TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

11 A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Assoc. Prof. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER hükümlüdür. Ömür boyu hapis cezasına hükümlülerin % 20 sinin koşullu salıvermeden yararlanma hakları bulunmamaktadır. 25 İngiltere de ceza infaz kurumlarında bulunan altmış ve üzeri yaş grubunda bulunan hükümlü ve tutuklu sayısı 2000 yılında 1990 yılına göre üç kat artmıştır. Bu artışın üç temel nedeni bulunmaktadır. Bunlar 26 ; a.demografik değişim; insanların yaşam sürelerinin uzaması nedeni ile yaşlıların suç işlemeleri ve bu kişilere hapis cezası verilmesidir. b.ceza politikalarının değişimi; hapis cezalarının sık kullanılması ile birlikte suçlar için uzun hapis cezası süreleri ile zorunlu hapis cezası süresinin öngörülmesidir. Bu nedenlerle kişiler ceza infaz kurumunda yaşlanmaktadır. c.resmi makamlara ihbar edilen suç sayısının artması; yaşlı kişilerin işlediği suç sayısının artması nedeniyle, daha fazla sayıda yaşlılar mahkemelerce hapis cezasına mahkûm edilmektedir. Bu Ülkede yılları arasında ceza infaz kurumlarının mevcudu % 42 oranında artarak dan ye ulaşmıştır yılında yapılan bir araştırmaya göre ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulardan 60 yaş ve üzeri yaş grubunda erkek, 19 kadının bulunduğu belirlenmiştir yılında yapılan bir başka çalışmada 60 yaş ve üzeri yaş grubunda bulunan hükümlülerin % 18 inin dört yıl ve üzeri hapis cezasına, % 5 inin ömür boyu hapis cezasına mahkûm oldukları belirlenmiştir. 27 İngiltere de 2003 yılında Yaşlılar İçin Strateji ile 2006 yılında Yaşlılar İçin Ulusal İlkeler isimli iki belge kabul edilmiştir. Bu belgeler Birleşmiş Milletlerin yaşlılar için kabul ettiği ilkelere dayanmaktadır. 28 Bu kapsamda; a.bağımsızlık; yaşlılar yemek, su, barınma, giyim, sağlık hizmetleri, çalışma, eğitim, güvenlik hizmetlerine ulaşabilmelidirler. 263 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

12 264 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER b.katılım; yaşlılar toplumsal hayata entegre olabilmeli aktif olarak katılabilmelidir. c.bakım; yaşlılar fiziksel, duygusal ve psikolojik sağlıkları için sosyal, hukuki, sağlık servislere erişim sağlayabilmelidir. İnançlarına, saygınlığına ihtiyaçlarına ve özel hayatına saygı gösterilmelidir. d.kendini geliştirme; yaşlılar eğitimsel, kültürel, manevi ve boşzamanları ile ilgili kaynaklara ulaşabilmeli, kendilerini geliştirebilmelidir. e. Saygınlık; yaşlılar saygınlık ve güvenlik içinde yaşamalı, her türlü fiziksel ve ruhsal sömürüye karşı korunmalı, yaş, cinsiyet bakımından ayırımcılığa tabi tutulmamalıdır. 29 Avustralya da 50 yaşın üzerindeki hükümlülerin ceza infaz kurumundaki hükümlülere oranı 2000 yılında % 8.3 iken, bu oran 2010 yılında % 11.2 ye yükselmiştir yılında 848 olan yaş grubundaki hükümlü sayısı 2010 yılında % 70.4 oranında artarak e, 2000 yılında 459 olan yaş grubundaki hükümlü sayısı 2010 yılında % 79.7 oranında artarak 825 e, 2000 yılında 218 olan yaş grubundaki hükümlü sayısı 2010 yılında % 81.8 oranında artarak 529 a ve 2000 yılında 218 olan 65 yaş üzeri hükümlü sayısı 2010 yılında % oranında artarak 527 ye yükselmiştir. 30 Bu Ülkede ceza infaz kurumlarında bulunan yaşlı hükümlü ve tutuklular için birçok çalışma yapılmaktadır. Bu kapsamda 31 ; a.yaşlı hükümlüler için, bakımevi şeklinde planlanmış ayrı ceza infaz kurumları veya ceza infaz kurumları içinde bu hükümlüler için ayrı bölümler yapılmaktadır. Kronik sağlık sorunları bulunan veya ölümcül bir hastalığa sahip olan yaşlı hükümlüler için yapılan özel kurumlara örnek Amerika Birleşik Devletlerinde Pennsylvania eyaletinde bulunan kurum ile Almanya nın Singen şehrindeki elli kişilik kapasiteye sahip ceza infaz kurumu verilebilir. Bu kurumlar bir yandan hasta ve güçsüz yaşlı hükümlülere özel bakım hizmeti verirken, diğer yandan çok sayıda yaşlı hükümlüye aynı kurumda ve aynı personelle hizmet verilmesi nedeniyle ekonomik tasarruf sağlamaktadır. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

13 A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Assoc. Prof. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER b.gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda yaşlı hükümlülerin yeniden suç işleme riskinin düşük olduğunun belirlenmesine rağmen, uygulamada bu hükümlüler ile ilgili erken salıverme veya hapis cezasına seçenek yaptırımların uygulanmasının tercih edilmediği anlaşılmıştır. Yine erken salıverme uygulamasına mağdurların karşı olduğu belirlenmiştir. Yaşlı hükümlülerin erken salıverilmesi ya da yaşlılık nedeniyle salıverme ceza infaz kurumlarındaki sağlık harcamalarından tasarruf sağlayacaktır. Amerika Birleşik Devletlerinin Louisiana Eyaletinde yürütülen bir çalışmada (POPS -Yaşlı Hükümlüler İçin Proje); hukuk fakültesi öğrencileri, ceza infaz kurumunda bulunan yaşlı hükümlüler arasından, belirlenen kriterlere göre hapis cezası yerine alternatif yaptırımlar uygulanabilecekleri belirlemişlerdir. Yapılan araştırmada haklarında ceza infaz kurumundan salıverilerek alternatif yaptırımlar uygulanan yaşlı hükümlülerin yaklaşık 300 ünün yeniden suç işlemediği belirlenmiştir. DEĞERLENDİRME VE SONUÇ Dünya Sağlık Örgütü nün yaptığı bir sınıflandırmaya göre; yaş arası orta yaş, yaş arası yaşlılık, yaş arası ileri yaşlılık, 90 ve üstü ise ihtiyarlık durumu olarak belirlenmiştir. 32 Ülkemizin 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla nüfusu dür. 33 Makalemizin konusunu oluşturan yaşlı nüfus sayısına bakıldığında 2012 yılında; yaş grubunda , yaş grubunda , yaş grubunda ve 75 yaş üzeri yaş grubunda kişinin bulunduğu; bu sayının 2020 yılında yaş grubunda , yaş grubunda , yaş grubunda ve 75 yaş üzeri yaş grubunda ; 2050 yılında yaş grubunda , yaş grubunda , yaş grubunda ve 75 yaş üzeri yaş grubunda olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. 34 Ceza adalet sisteminde yaş grubuna göre Cumhuriyet savcılarınca yapılan soruşturma ve mahkemelerce verilen hüküm sayısı incelendiğinde Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde; 12-14, ve 18 yaş üstü olmak üzere üç ayrı 265 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

14 266 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER grubun bulunduğu 35, adli istatistiklerde , ve 18 yaş üstü olmak üzere üç ayrı grubun yer aldığı görülmektedir. Bu nedenle yaşlıların hakkında; Cumhuriyet savcıları tarafından soruşturma yapılan sayısı, haklarında mahkemelerce mahkumiyet kararı verilenlerin sayısı ile işledikleri suç türü bilinmemektedir. Ceza infaz kurumuna giren hükümlülerin yaş grubu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır yılında 65 yaş üzeri ceza infaz kurumuna 506 erkek, 22 kadın hükümlü alınmıştır. Erkek hükümlülerin; 101 i İcra ve İflas Kanuna Muhalefet, 92 si hırsızlık, 59 u Çek Kanununa Muhalefet, 32 si insan öldürme, 27 si yağma, 24 ü yaralama, 16 sı uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, 13 ü sahtecilik, diğer suçlardan hükümlü bulunmaktadır. Aynı yıl ceza infaz kurumuna alınan 22kadın hükümlünün 18 inin İcra ve İflas Kanuna Muhalefet suçunu işlediği anlaşılmıştır. 37 Son dört yılın istatistikleri incelendiğinde 65 yaş üzeri; 2008 yılında 695 erkek, 32 kadın, 2009 yılında 502 erkek, 34 kadın ve 2010 yılında 667 erkek, 36 kadının ceza infaz kurumuna girdiği anlaşılmaktadır. 38 Adalet Bakanlığı verilerine göre 28 Ocak 2013 tarihi itibariyle ceza infaz kurumlarında yaş arası; 9 u kadın, 287 si erkek toplam 296 tutuklu, 45 i kadın, 1421 i erkek olmak üzere hükümlü bulunmaktadır. Bu tarih itibariyle 54 ü kadın i erkek olmak üzere toplam hükümlü ve tutuklu ceza infaz kurumlarındadır. 39 Aynı tarih itibariyle 80 yaş üstü 18 erkek tutuklu, 2 si kadın, 89 u erkek olmak üzere 91 hükümlü bulunmaktadır. Bu tarih itibariyle 2 si kadın 107 si erkek olmak üzere toplam 109 hükümlü ve tutuklu ceza infaz kurumlarında bulunmaktadır. 40 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

15 A Sociological Perspective to the Concept of Elderly in the Criminal Justice and Execution System Assoc. Prof. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER Devlet Planlama Teşkilatı Başkanlığı tarafından 2007 yılında Türkiye de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı, 2002 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Yaşlanma 2002 Uluslararası Eylem Planı ve 2012 yılında Türkiye de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı Uygulama Programı hazırlanmıştır. 41 Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere de yapılan araştırma sonuçlarına göre bu ülkelerdeki ceza adalet ve infaz sistemleri içinde yaşlıların sayılarının giderek artması önemli bir durumu göstermektedir. Bu nedenle; Dünyada ceza adalet ve infaz sistemleri içinde bulunan yaşlılar ile ilgili ortak bir anlayış, uygulama şekli geliştirilmelidir. KAYNAKÇA Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, (2012), Ceza Mahkemelerine Ceza Hükmü Taşıyan Özel Kanunlar Uyarınca Açılan Davalardaki Suç Sayısının Sanıkların Uyruğuna, Yaş Grubuna Ve Suç Türüne Göre Dağılımı (1/1/ /12/2011). Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü Ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türkiye de Yaşlıların Durumu Ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı Uygulama Programı. Annual Report of the CMA Incarceratıng Elderly And Agıng Inmates: Medical And Mental Health Implıcatıons. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Yaş Gruplarına Göre Dağılım ( itibariyle). Charlotte A. Price: North Carolina Department of Correction Aging Inmate Population 2007 Addendum Report. Howse, Ken, Growing Old in Prison A Scoping Study on Older Prisoners, s.1-2. Kamer, Vehbi Kadri, (2007): Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı, Adalet Yayınevi, Ankara. 267 TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

16 268 Ceza Adalet Ve İnfaz Sisteminde Yaşlılık Olgusuna Sosyolojik Bir Bakış Doç. Dr. Ayşe CANATA - Vehbi Kadri KAMER Kamer, Vehbi Kadri, (2007): Denetimli Serbestlik Kararlarının İnfazı, Adalet Yayınevi, Ankara. Ministry Of Justice National Offender Management, A Pathway to Care for Older Prisoners A Guide to Improving the Health, Well-Being& Healthcare of Older Prisoners. Saygılı, Sefa, Kökrek, (1997), Zekariya: Yaşlılarda Suç İşleme Üzerine Bir İnceleme, Yeni Symposium. Türkçe Sözlük, (2011), Türk Dil Kurumu Yayınları, Onbirinci Baskı, Ankara. Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), Haber Bülteni Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), Suç türü ve Yaş Grubuna Göre Ceza İnfaz Kurumuna Giren Hükümlüler. Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), TCK ve Özel Kanunlara Göre Ceza Mahkemelerinde Karara Bağlanan Dava ve Yaş Grubuna Göre Sanıklar. Türkiye İstatistik Kurumu, (2013), Yaş grubu ve Cinsiyete Göre Yıl Ortası Nüfus Projeksiyonları. United Nations, (2002), Second World, Assembly on Ageing, Political Declaration and Madrid International Plan of Action on Ageing, NewYork. United Nations, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Ofisi, (2006), Özel İhtiyaçlara Sahip Mahpuslar Üzerine El Kitabı, New York. Uslu, Nurcan, (2010): Adli Psikiyatri Birimine Yatırılan Yaşlılarda Suç İşlemeyi Etkileyen Etmenler, Yayınlanmamış psikiyatri uzmanlık tezi, İstanbul. TAAD, Yıl:4, Sayı:14 (Temmuz 2013)

HAPİS CEZASININ KONUTTA ÇEKTİRİLMESİNDE YENİ DÖNEM: DENETİMLİ SERBESTLİK. Vehbi Kadri KAMER CTEGM Daire Başkanı

HAPİS CEZASININ KONUTTA ÇEKTİRİLMESİNDE YENİ DÖNEM: DENETİMLİ SERBESTLİK. Vehbi Kadri KAMER CTEGM Daire Başkanı HAPİS CEZASININ KONUTTA ÇEKTİRİLMESİNDE YENİ DÖNEM: DENETİMLİ SERBESTLİK Vehbi Kadri KAMER CTEGM Daire Başkanı 1. Giriş Ülkemizde, 1 Haziran 2005 tarihinde kurulan denetimli serbestlik sistemi ile hapis

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

TBB Dergisi 2011 (93) Vehbi Kadri Kamer 361

TBB Dergisi 2011 (93) Vehbi Kadri Kamer 361 TBB Dergisi 2011 (93) Vehbi Kadri Kamer 361 AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ NDE BULUNAN İKİ YIL VE DAHA KISA SÜRELİ HAPİS CEZASININ YERİNE GETİRİLDİĞİ CEZA İNFAZ KURUMLARINDA ÖLEN HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULAR İLE

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-2: Cinsel Suç Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem ArkadaşThibert, MSc MA İçindekiler Grafik Listesi...

Detaylı

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği

Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER. Avrupa Birliği Cinsiyet Eşitliği MALTA, PORTEKİZ VE TÜRKİYE DE İSTİHDAM ALANINDA CİNSİYET EŞİTLİĞİ İLE İLGİLİ GÖSTERGELER Projenin Malta, Portekiz ve Türkiye de cinsiyet ayrımcılığı problemlerini çözme amacıyla ilgili

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? CEZA HUKUKU SUÇ Suçun Unsurları Suçun Türleri CEZA Ceza Hukukunun İlkeleri Cezai Sorumluluk CEZA HUKUKU "Ceza hukuku, devletin organlarınca suç sayılan

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016

2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 2016 Ocak SEKTÖREL GÜVEN ENDEKSLERİ 25 Ocak 2016 Ocak ayı inşaat ve hizmet sektörü güven endeksleri TÜİK tarafından 25 Ocak 2016 tarihinde yayımlandı. İnşaat sektörü güven endeksi 2015 yılı Aralık ayında

Detaylı

CEZANIN ERTELENMESİ VE HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI KARARLARI. Stj. Av. Müge BOSTAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU/ANKARA

CEZANIN ERTELENMESİ VE HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI KARARLARI. Stj. Av. Müge BOSTAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU/ANKARA CEZANIN ERTELENMESİ VE HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI KARARLARI Stj. Av. Müge BOSTAN ERYİĞİT HUKUK BÜROSU/ANKARA 13.09.2017 muge@eryigithukuk.com Cezanın Ertelenmesi Cezanın ertelenmesi, mahkeme

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Aylık Ekonomi Bülteni Ekim 2009 www.etonet.org.tr 1 İlimizin ihracatı Ocak-Eylül Dönemi itibariyle 2009 yılında 2008 e göre %14 azalmıştır. İhracat İthalat Oranları Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye istatistik Kurumundan elde edilen

Detaylı

Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI

Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI Dr. SEYİTHAN GÜNEŞ Emekli Hakim HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII TEŞEKKÜR... XI İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI GİRİŞ...1 Birinci Bölüm KAVRAM, HUKUKİ NİTELİK VE TARİHSEL

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: GENEL GEREKÇE Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışma, çalışanların tümü için en temel insan haklarından biridir. Nitekim işyerlerinde sağlıklı ve güvenli ortamların oluşturulmasını amaçlayan iş sağlığı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ekim 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılının Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

Kimler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir?

Kimler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında değildir? 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamı nedir? Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kaleli sığınma evlerinde kalan kadınlarla ilgili hazırladığı iki ayrı kanun teklifi sundu. Tarih : 08.03.2013 Bursa Milletvekili Sena Kaleli nin kanun teklifleri

Detaylı

Türkiye. 2011 İnsani Gelişme Raporu kapsamında İGE değerleri ve sıralamalarındaki değişiklikler

Türkiye. 2011 İnsani Gelişme Raporu kapsamında İGE değerleri ve sıralamalarındaki değişiklikler İnsani Gelişme Raporu 2011 Sürdürülebilirlik ve Eşitlik: Herkes İçin Daha İyi Bir Gelecek 2011 İGR Bileşik Endeksleri ile İlgili Açıklayıcı Not Türkiye 2011 İnsani Gelişme Raporu kapsamında İGE değerleri

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

YARGITAY CEZA GENEL KURULU KARARI (E.2008/1-286, K. 2009/147, T. 02.06.2009)

YARGITAY CEZA GENEL KURULU KARARI (E.2008/1-286, K. 2009/147, T. 02.06.2009) YARGITAY CEZA GENEL KURULU KARARI (E.2008/1-286, K. 2009/147, T. 02.06.2009) OLAY Doğan SOYASLAN * Sanık H.S. tabanca ile ateş ederek maktulü karın üst kısmından giren kurşunlar ile iç organları ve yedi

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

En büyük boşanma sebebi ilgisizlik

En büyük boşanma sebebi ilgisizlik On5yirmi5.com En büyük boşanma sebebi ilgisizlik Türkiye'de Aile Yapısı Araştırması nda Türkiye genelinde toplam 12 bin 56 hane ile anket çalışması yapıldı. Yayın Tarihi : 25 Nisan 2012 Çarşamba (oluşturma

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 3/d maddesi ile 27/05/2010 tarih ve 27593 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tarımda iş Aracılığı Yönetmeliği kapsamında tarımda

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2014 HAZİRAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Temmuz 2014 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2014 HAZİRAN İHRACAT PERFORMANSI

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı

Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi

Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Benim için İnsan Hakları Avrupa ve Türkiye de Aktif Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi ~ Z o r l u k l a r / G e r e k s i n i m l e r ~ Hasan Ferhat GÜNGÖR 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Madde

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI Sayı: 92 Yönetici Özeti 7 Büyükşehir'in

Detaylı

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa

EKİM 2015. www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa EKİ 1 www.perspektifs.com info@perspektifs.com twitter.com/perspektifsa PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 1 PERSPEKTİF STRATEJİ ARAŞTIRA ANALİZ 2O1 Perspektif Strateji Araştırma; doğru, nitelikli bilginin

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Sayı: 91 Yönetici Özeti 7 Büyükşehir'in

Detaylı

2014 DÖRDÜNCÜ ÇEYREK İSTANBUL OFİS RAPORU BASIN KİTİ BASIN BÜLTENİ

2014 DÖRDÜNCÜ ÇEYREK İSTANBUL OFİS RAPORU BASIN KİTİ BASIN BÜLTENİ 2014 DÖRDÜNCÜ ÇEYREK İSTANBUL OFİS RAPORU BASIN KİTİ BASIN BÜLTENİ İLETİŞİM BİLGİLERİ Propin Property Investment Consultancy Büyükdere Caddesi, Gökfiliz İş Merkezi No 8/22 K 9 Mecidiyeköy, İstanbul T +90

Detaylı

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU İLE CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

CEZA MUHAKEMESİ KANUNU İLE CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI CEZA MUHAKEMESİ KANUNU İLE CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI MADDE 1-4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 202 nci maddesinin

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU UYGULAMASI VE TASDİK ETTİRİLECEK DEFTER

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU UYGULAMASI VE TASDİK ETTİRİLECEK DEFTER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU UYGULAMASI VE TASDİK ETTİRİLECEK DEFTER (ONAYLI DEFTER ) 1 / 18 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUN UYGULAMASINA İLİŞKİN BİLİNMESİ GEREKENLER İş Sağlığı ve Güvenliği

Detaylı

ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM. Dr. Zehra Arıkan

ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM. Dr. Zehra Arıkan ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM Dr. Zehra Arıkan DSÖ 10-19 yaş arası olarak tanımladığı ergenler, dünyadaki her beş kişiden birini oluşturur; ergenlerin yaklaşık %85 i gelişmemiş ülkelerde yaşar. Türkiye

Detaylı

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Kitap Bölümü DERMAN Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Hüseyin Candan Giriş Şiddet yaşamın kaçınılmaz bir parçası haline gelirken, bunda siyasal, psikolojik, kültürel

Detaylı

5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel Suçlarla Ġlgili Bölüm. Önerilen DeğiĢiklik Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42)

5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel Suçlarla Ġlgili Bölüm. Önerilen DeğiĢiklik Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42) 5237 TCK DEĞĠġĠKLĠK TASARISI Cinsel saldırı Cinsel saldırı (Tasarı Madde 42) Madde 102- (1) Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, mağdurun şikayeti üzerine, iki yıldan

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Eylül 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ

ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ ULUDAĞ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ İHRACAT BÜLTENİ HAZİRAN 2014 TÜRKİYE GENELİ OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATI 2 TÜRKİYE- HAZİRAN 2014 AYLIK İHRACAT RAKAMLARI 1000 USD HAZİRAN SEKTÖRLER 2013

Detaylı

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: Olmamıştır. Danışman: Olmamıştır. Konuşmacı: Olmamıştır.

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: Olmamıştır. Danışman: Olmamıştır. Konuşmacı: Olmamıştır. Dr. Rabia BİLİCİ 1 Açıklama 2008 2009 Araştırmacı: Olmamıştır. Danışman: Olmamıştır. Konuşmacı: Olmamıştır. Zorunlu tedavi kavramı : Psikiyatriye özgü mü? Psikiyatrinin ihtilaflı konularından biri. Tüm

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

Az Tehlikeli 2.466 2.466 3.699 2.603 2.603 3.905. Tehlikeli 3.082 3.699 4.932 3.253 3.905 5.207. Çok Tehlikeli 3.699 4.932 7.398 3.905 5.207 7.

Az Tehlikeli 2.466 2.466 3.699 2.603 2.603 3.905. Tehlikeli 3.082 3.699 4.932 3.253 3.905 5.207. Çok Tehlikeli 3.699 4.932 7.398 3.905 5.207 7. 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI Son Düzenleme: 25.12.2015 Kanun Maddesi Ceza Maddesi Fiil 30.12.2012 01.01.2013 YDO=%7,80 01.01.2014 YDO=%3,93 01.01.2015

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi. Hukuk Fakültesi. Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Ceza Hukuku Genel Hükümler II HUK 104 2 ECTS Kredisi Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta)

Detaylı

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları 1. Tasarruf ve büyüme ilişkisi 2. Tasarruf trendleri 3. Tasarrufun belirleyicileri 4. Mali piyasaların

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR.

Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR. Gümrük Kanunundaki Değişiklikler İle ilgili Önemli DUYURUDUR. Değerli Müşterilerimiz, Kullanıcılarımız; Aşağıda 4458 sayılı Gümrük Kanunun 235. Maddesinin ve 236. Maddesine eklenen 5.fıkra ithalat yapan

Detaylı

Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 12.01.2015/24-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2015-30.6.2015 ile 1.7.2015-31.12.2015 tarihleri

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2015 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA

Detaylı

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR

TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR TÜRKİYE DE MAĞDUR ÇOCUKLAR Bilgi Notu-2: Cinsel Suç Mağduru Çocuklar Yazan: Didem Şalgam, MSc Katkılar: Prof. Dr. Münevver Bertan, Gülgün Müftü, MA, Adem Arkadaş- Thibert, MSc MA İçindekiler Grafik Listesi...

Detaylı

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı.

Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı. 3 Haziran 2015 BASIN ÖZETİ Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı 2015 Yılı İlk 5 Ayında %53 Arttı. Otomobil Pazarı %46, Hafif Ticari Araç Pazarı %79 Arttı. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı,

Detaylı

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır.

Günümüzde ise, göç olgusu farklı bir anlam kazanarak iç göç ve dış göç olarak değerlendirilmeye başlanmıştır. 2006 TEMMUZ - BÖLGESEL İzmir de Göç Dalgası Hande UZUNOĞLU Sözlük anlamı bir yerden başka bir yere taşınma olan göç, tarihte insanların toplu/ferdi olarak sosyal, ekonomik v.b. gibi sebeplerle yer değiştirmesi

Detaylı

REIDIN.com KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2012 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2012

REIDIN.com KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2012 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2012 REIDIN.com KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2012 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2012 REIDIN.com EMLAK ENDEKS: 2. EL KONUTLAR FİYAT ENDEKSLERİ 2012 MAYIS AYI SONUÇLARI Sayı: 42 YÖNETİCİ ÖZETİ Mayıs ayında 2007 Haziran=100

Detaylı

Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme (Şükrü BİLGİÇ)

Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme (Şükrü BİLGİÇ) Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme (Şükrü BİLGİÇ) Ömer Faruk IŞIKLI Hapsedilme, İyileştirme ve Yeniden Suç İşleme, Şükrü Bilgiç, Vadi Yayınları, Ankara, Ekim 2012, 352 sayfa Yazar Hakkında Bilgiç,

Detaylı

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra;

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra; Davalı idarede Uzman Yardımcısı olarak görev yapan davacı... tarafından, mali ve sosyal haklarının 15.01.2012 tarihinden önce işe başlayan Sermaye Piyasası Kurulu meslek personeli ile eşitlenmesi talebiyle

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER. 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2

ĠÇĠNDEKĠLER. 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2 ĠÇĠNDEKĠLER 1. AYLIKLARDA YAPILAN ARTIġLAR (HĠZMET AKDĠ ĠLE VE BAĞIMSIZ ÇALIġANLAR ĠÇĠN)...2 1.1. Genel olarak...2 1.2. 2008 yılı gelir ve aylık artıģ miktarları...2 1.3. 2010 yılı gelir ve aylık artıģ

Detaylı

METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman

METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman METALİK OLMAYAN DİĞER MİNERAL ÜRÜNLERİN İMALATI Hazırlayan Filiz KESKİN Kıdemli Uzman 392 1. SEKTÖRÜN TANIMI Metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı ISIC Revize 3 sınıflandırmasına göre, imalat

Detaylı

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Dt. Evin Toker dtevintoker@gmail.com Şiddet Nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şiddeti; fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI

MİLLİ GÜVENLİK BİLGİSİ SORULARI 1. Devletin anayasal düzeninin, milli varlığının, bütünlüğünün, milletlerarası alanda siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dâhil bütün menfaatlerinin ve ahdi hukukunun her türlü dış ve iç tehditlere karşı

Detaylı

ADAYLARDA ARANAN NİTELİKLER

ADAYLARDA ARANAN NİTELİKLER DENİZ HARP OKULU DENİZ BİLİMLERİ VE MÜHENDİSLİĞİ ENSTİTÜSÜ (DEBİM) YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA PROGRAMLARINA BAŞVURU KOŞULLARI 1. ASKER ADAYLAR: a. Muvazzaf subay olmak, ADAYLARDA ARANAN NİTELİKLER b. Yüksek

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

ADALET MESLEK ELEMANI

ADALET MESLEK ELEMANI TANIM Adli yargı ve infaz kurumlarında hakim ve savcılara yardımcı eleman olarak çalışan kişidir. A- GÖREVLER - Vatandaşların başvurularını kaydeder, - Bu başvuruları mahkemelere iletir, - Yargıçların

Detaylı

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu. 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ YÖNETİM KOMİTESİ (CDEG) Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliğinden Sorumlu 7. Bakanlar Konferansı TASLAK EYLEM PLANI Hukuki ve fiili toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleştirilmesine

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI. Yargı Reformu Stratejisi. nisan 2015

T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI. Yargı Reformu Stratejisi. nisan 2015 T.C. T.C. ADALET BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI Yargı Reformu Stratejisi nisan 2015 NEDEN YARGI REFORMU? Güven veren bir adalet sistemi için... İnsan odaklı bir adalet sistemi için... Milletimizin

Detaylı

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR

AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR 5Resmi Yazışmalar AVUKAT KİMLİKLERİNİN HAVAALANLARINDA DA GEÇERLİ OLDUĞUNA DAİR YAZIŞMALAR Baromuz, havaalanlarında avukat kimlik belgesinin bazı havayolu şirketlerince geçerli kimlik olarak kabul edilmediğinin

Detaylı

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına...

İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İş kazalarında yaşamını yitiren binlerce işçinin anısına... KÜLTÜR Geçmiş davranışlar Kültür Gelecekteki davranışlar (Bozkurt, V. (2005), Değişen Dünyada Sosyoloji, 3, Aktüel Yayınları,

Detaylı

SEYİS TANIM. Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER

SEYİS TANIM. Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER TANIM Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Hayvanların günlük bakımlarını yapar, (Tımarlama, eyerleme, su ve yemlerini verme

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de yaşlıların demografik özellikleri Demographic characteristics of the elderly population in Turkey and the world

Dünyada ve Türkiye de yaşlıların demografik özellikleri Demographic characteristics of the elderly population in Turkey and the world Ege Tıp Dergisi / Ege Journal of Medicine 49(3) Ek / Supplement: 39-45, 2010 Dünyada ve Türkiye de yaşlıların demografik özellikleri Demographic characteristics of the elderly population in Turkey and

Detaylı

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ

6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi : 09.05.2011 Sirküler No : 2011 / 29 6111 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (Seri No:2) 06.05.2011 tarih ve 27926 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİ NİN İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ

TRAKYA BÖLGESİ NİN İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ TRAKYA BÖLGESİ NİN İŞGÜCÜ PİYASASI ANALİZİ YEŞİM CAN 1 ÖZET Trakya Bölgesi nin işgücü piyasası genç işgücü arzının yüksek olduğu ve işgücünün çoğunun hizmetler sektöründe istihdam edildiği bir piyasadır.

Detaylı

MİSYONUMUZ Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneğ

MİSYONUMUZ Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneğ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU Temmuz 2012 MİSYONUMUZ Okulumuzun varlık nedeni, bilimsel bilgi ışığında, değişime ve gelişime açık, toplumsal duyarlılık ve sorumluluğu olan, sorun çözme yeteneği gelişmiş,

Detaylı

T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI

T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI T.C. GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2016 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ANKARA TEMMUZ 2016 1 KURUMSAL

Detaylı

adli psikiyatride epilepsi

adli psikiyatride epilepsi adli psikiyatride epilepsi Mustafa Sercan AİBÜ İzzet Baysal Tıp Fakültesi Psikiyatri AD TPD Adli Psikiyatri Bilimsel Çalışma Birimi suç hukukun suç saydığı eylem, ya da eylemsizlik (ihmal vb.) 04 Haziran

Detaylı

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü mevcut yediemin depo ve garajlarının tasfiye işlemlerini başlatmak üzere start verdi.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü mevcut yediemin depo ve garajlarının tasfiye işlemlerini başlatmak üzere start verdi. {jcomments on} Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü mevcut yediemin depo ve garajlarının tasfiye işlemlerini başlatmak üzere start verdi. Varsayımlarımıza göre bu süreç tüm yurt genelini derinden

Detaylı

Rapor Hataları. Dr.Nihat Alpay. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi ve Adli Tıp Gözlem İhtisas Dairesi Kurul Üyesi

Rapor Hataları. Dr.Nihat Alpay. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi ve Adli Tıp Gözlem İhtisas Dairesi Kurul Üyesi Rapor Hataları Dr.Nihat Alpay Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi ve Adli Tıp Gözlem İhtisas Dairesi Kurul Üyesi Türk Ceza Kanunu Madde 32(1) Akıl hastalığı nedeniyle,işlediği fiilin

Detaylı

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU 2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.09.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Ağustos ayında

Detaylı

Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı

Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı Avrupalı Hukukçular Viyana'da Toplandı Kaynak : http://www.alternatifhaber.at/ 2013-12-02 3. Avrupalı Hukukçular Eğitim Programı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından 30 Kasım-1

Detaylı

Adalet Bakanliği. Stratejik Plani (2010-2014)

Adalet Bakanliği. Stratejik Plani (2010-2014) Adalet Bakanliği Stratejik Plani (2010-2014) İstİklal, İstİkbal, hürriyet her şey adaletle kaimdir. Atatürk, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde (15 Aralık 1930) Hükümet, memlekette yasayı egemen

Detaylı

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ DÜNYADA VE TÜRKİYEDE SİGARA KULLANIMI Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda

Detaylı

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4

İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İNSAN KIYMETLERİ YÖNETİMİ 4 İKY PLANLANMASI 1)Giriş 2)İK planlanması 3)İK değerlendirilmesi 4)İK ihtiyacının belirlenmesi 2 İnsanların ihtiyaçları artmakta ve ihtiyaçlar giderek çeşitlenmektedir. İhtiyaçlardaki

Detaylı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı

Sağlıkta. 2003 Yılında Başlamıştır. Dönüşüm Programı 1 3 4 2003 Yılında Başlamıştır. Sağlıkta Dönüşüm Programı 2003 Yılında Ülkemize Özgü Bir Uygulama Olan Performansa Dayalı ek Ödeme sistemi Geliştirilmiş, İkinci Bir Aşama Olarak da Bu Sisteme 2005 Yılında

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Turizm Sektörü Genel Değerlendirmesi ve Sektörde Çalışanların İş Tatmini Nesrin YARDIMCI SARIÇAY Ülkemizde, yaz sezonunun gelmesi ile birlikte turizm sektöründe hareketlilik de hızla arttı. 1990 lı yıllarda

Detaylı

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi

Kuru Kayısı. Üretim. Dünya Üretimi Kuru Kayısı Üretim Dünya Üretimi Türkiye, dünya yaş ve kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer almaktadır. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi nin verilerine göre Türkiye nin toplam kuru

Detaylı

BEŞIKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2012 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TEMMUZ - 2012 /BEŞİKTAŞ

BEŞIKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2012 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TEMMUZ - 2012 /BEŞİKTAŞ BEŞIKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2012 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU TEMMUZ - 2012 /BEŞİKTAŞ 2012 YILI KURUMSAL MALI DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU...0 I-OCAK HAZİRAN 2012 DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA

Detaylı

İSTANBUL SANAYİ ODASI TÜRKİYE NİN İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU-2015 ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI

İSTANBUL SANAYİ ODASI TÜRKİYE NİN İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU-2015 ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI İstanbul Sanayi Odası Basın Bülteni İSTANBUL SANAYİ ODASI TÜRKİYE NİN İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU-2015 ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI İstanbul Sanayi Odası (İSO), Haziran başında kamuoyu ile paylaştığı

Detaylı

Sirküler 2016 / 031. Tahsilat Genel Tebliği nde (Seri: A Sıra No:1) Değişiklik Yapılmıştır

Sirküler 2016 / 031. Tahsilat Genel Tebliği nde (Seri: A Sıra No:1) Değişiklik Yapılmıştır Sirküler 2016 / 031 Referansımız: 0436 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 28.04.2016 Tahsilat Genel Tebliği nde (Seri: A Sıra

Detaylı

DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİ KANUN. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar, İlkeler ve Yükümlülükler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar

DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİ KANUN. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar, İlkeler ve Yükümlülükler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar DENETİMLİ SERBESTLİK HİZMETLERİ KANUN Kanun Numarası : 5402 Kabul Tarihi : 3/7/2005 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 20/7/2005 Sayı : 25881 BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Tanımlar, İlkeler ve Yükümlülükler

Detaylı

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... 1 Dr. Can Fuat GÜRLESEL Bursa ili genelinde faaliyet gösteren ilk 250 büyük firmanın tespitine yönelik 2004 araştırması sonuçlanmıştır. Sonuçlar; araştırmanın künyesi,

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2016 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Türkiye deri ve

Detaylı

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE

TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ. Dr. Şükran KÖSE TÜBERKÜLOZ EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Şükran KÖSE Nisan 2015 http://www.pbs.org// Global tuberculosis report 2014 Tüberküloz dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olmaya devam etmektedir 2013 yılında

Detaylı

6. Kamu Maliyesi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Tablo 6.1. Merkezi Yönetim ve Genel Devlet Bütçe Dengesi (GSYİH'nin Yüzdesi Olarak)

6. Kamu Maliyesi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası. Tablo 6.1. Merkezi Yönetim ve Genel Devlet Bütçe Dengesi (GSYİH'nin Yüzdesi Olarak) 6. Kamu Maliyesi Merkezi Yönetim bütçe açığı, 214 yılının ilk üç çeyreği itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre bir miktar artış göstermiş ve bu gelişmede faiz dışı harcamalarda gözlenen yüksek artış

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu Deri ve Deri Ürünleri Sektörü Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI yılı Nisan ayında, Türkiye

Detaylı

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI 29 /01/ 2014 / ANKARA Turgut ORMAN ZİRAAT MÜHENDİSİ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kentucky Amerika nın Güney Doğusunda yer alır Alan

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA

İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA İÇİNDEKİLER I - İŞYERİ KURMA A- İş Kanununun Amacı ve Kapsamı 15 B- İş Kanununa Göre İşyeri Kurma 16 1- Genel Bilgiler 16 2- İşyerini Bildirme Yükümlülüğü 17 3- İş Hukukunun Temel Kavramları 17 a- İşyeri

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

ANAYASAYA AYKIRILIK NEDENLERİ VE İLGİLİ ANAYASA MADDELERİ: ANAYASANIN 2. MADDESİ YÖNÜNDEN:

ANAYASAYA AYKIRILIK NEDENLERİ VE İLGİLİ ANAYASA MADDELERİ: ANAYASANIN 2. MADDESİ YÖNÜNDEN: ANAYASAYA AYKIRILIK NEDENLERİ VE İLGİLİ ANAYASA MADDELERİ: ANAYASANIN 2. MADDESİ YÖNÜNDEN: Anayasa nın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan

Detaylı

KAYMAKAM TANIM. Kaymakam ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en büyük devlet görevlisidir.

KAYMAKAM TANIM. Kaymakam ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en büyük devlet görevlisidir. TANIM Kaymakam ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en büyük devlet görevlisidir. A- GÖREVLER Kaymakam görevlerini bağlı olduğu ildeki valinin denetimi altında yürütür.

Detaylı

1. Asgari ücret desteğinden faydalanabilecek işverenler kimlerdir?

1. Asgari ücret desteğinden faydalanabilecek işverenler kimlerdir? Sayı: 2016/5 Konu: Asgari Ücret Desteğine İlişkin Soru ve Cevaplar Bilindiği üzere, 6661 sayılı Kanunla, işverenlere getirilen Asgari Ücret Desteğine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri

Detaylı