ŞUBAT GÖRÜNÜM: MERKEZ YENİDEN SAHNEDE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ŞUBAT GÖRÜNÜM: MERKEZ YENİDEN SAHNEDE"

Transkript

1

2 ŞUBAT GÖRÜNÜM: YÖNETİCİ ÖZETI Kırılganlık Testi başlıklı Ocak raporumuzdan bu yana hem yurtiçinde hem yurtdışında gündemin hızla değiştiğine ve önümüzdeki döneme dair görünümün bir önceki aya göre farklı şekillendiğine şahit olduk. Fed in QE den çıkış stratejisi doğrultusunda indirimlere devam edeceğine piyasanın iyice ikna olması, Arjantin de yaşanan devalüasyonla birlikte gelişmekte olan ülkeler (GOÜ) arasındaki yayılma riskinin ne kadar ciddi olabileceğinin anlaşılması, TL deki değer kaybının sadece sözlü müdahale veya döviz müdahaleleriyle önlenmeye çalışılmasının nafile olduğunun Merkez Bankası tarafından anlaşılması ve önden yüklemeli güçlü bir faiz artışına girilmesi, S& P nin Türkiye nin not görünümünü durağan dan negatif e çekmesi, politik risk fiyatlamasının hafiflemesi ancak seçim belirsizliği öncesinde yatırımcıların pozisyon almaktan çekinen tavrı geçtiğimiz aya nazaran görünümün değişmesi arkasındaki ana unsurlar oldu görünümünü oluştururken baz senaryomuzu Fed in 10 milyar dolarlık indirimlere önümüzdeki aylarda da devam etmesi ve yıl içerisinde gerçekleştireceği 7 toplantıda parasal genişleme programına son vermesi üzerine kurmuştuk. Bu raporumuzda da bu beklentimizi koruyoruz. Ancak beklemediğimiz gelişme GOP lardaki tedirginliğin ABD 10-yıllık faizlerine etkisi oldu. GOP larda risk algısının negatife dönmesiyle riskten kaçış eğilimi gözünü %3 ve üzerine dikmiş ABD 10 yıllık faizlerinin Şubat ın son haftası itibariyle %2.75 lerde seyretmesine neden oldu. Yıl içerisinde faizlerinin yönünün yeniden yukarı dönmesini beklemekle birlikte geçtiğimiz dönemden farklı olarak artık düşen ABD faizleri GOP lar için iyi haber sinyali taşımıyor.

3 Bu global çerçevede, içeride TCMB nin yaptığı agresif faiz artırımının bizi daha önce düşündüğümüzden daha düşük bir büyüme oranına götüreceğine inanıyoruz. Bu doğrultuda 2014 büyüme beklentimizi %3,2 den %2,5 e indirdik. Büyümedeki yavaşlamanın ithalat talebini törpüleyeceği beklentisiyle yılsonu için cari açık beklentimizi de %6,5 ten %6 ya çektik. Tasarruf oranı oldukça düşük ve büyümek için dış finansmana ihtiyaç duyan bir ülke olarak en önemli risk unsurunun sermaye girişlerinin seyri olacağına olan inancımızı koruyoruz. Daha az ve pahalı hale gelecek dış finansmanın kur üzerinden enflasyonu tehdit etmesini; ancak belirsizliğin ve BDDK nın kredilerle ilgili aldığı önlemlerin iç talep tarafını biraz baskılamasıyla çıktı açığının bu tehdidi biraz hafifletmesini bekliyoruz. Kuraklığın en önemli yukarı yönlü risk olduğunu düşünmekle birlikte yılsonu için öngördüğümüz %8 enflasyon beklentimizi şimdilik değiştirmiyoruz. Merkez Bankası nın önden yüklemeli faiz artışı yılın ilk çeyreğinde 100 baz puanlık faiz artışı beklentimizin üzerinde. Bu artışın ardından Merkez Bankası nın kısa vadede faizlerde önemli bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Ancak zorlaşan global koşulların TCMB yi yılın son çeyreğinde 100 baz puanlık faiz artışına zorlayabileceği beklentimizi koruyoruz. Bu çerçevede yılsonu dolar kuru çalışma rakamımız olan 2,22 yi koruyor, gösterge faiz oranında yılsonunda %12 ye doğru bir artış görmemizin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Önceki raporumuzda 2 yıllık gösterge bono faizi beklentimiz yılsonu için %11 seviyesindeydi.

4 Bu raporda geçtiğimiz ay içindeki gelişmelere dair değerlendirmemizi ve önümüzdeki döneme dair beklentilerimizi özetlemeye çalıştık. Öncelikle Türkiye nin en önemli kırılganlıklarının (enflasyon ve para politikası, cari açık ve dış finansman) bizi 2014 yılında nerelere taşıyabileceklerini ve güçlü yanlarının (mali denge ve borç görünümü) makroekonomik dengeyi nasıl destekleyebileceğini değerlendiriyoruz. Sonuç bölümünde ise sunduğumuz çerçevede büyüme ve finansal göstergelerin seyrini ortaya koymaya çalışacağız. Ana senaryomuz olan Fed in indirimlere devam edeceği ve bu yıl içerisinde parasal genişleme programını sonlandıracağı, Merkez Bankası nın sıkı para politikasını sürdürmeye devam edeceği ve politik risk fiyatlamasının daha büyük boyutta satışlara dönüşmemesi varsayımı altında makroekonomik tahminlerimizi aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

5 ENFLASYON Kur geçişkenliği ve kuraklık riski enflasyon görünümünü bozuyor 2013 yılını %7,4 seviyesinde bitiren TÜFE enflasyonu Ocak ayında beklentilerin üzerinde kalarak %7,75 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyon %1,6 civarındaki beklentilerin üzerinde kalarak %1,7 olmuştu ancak sonra TUIK sigara fiyatlarında bir yanlışlık yapıldığını açıklayarak aylık enflasyonu %1,9 a revize etti. Enflasyondaki yükselişte geçen ayın vergi zamlarının yanı sıra kur geçişkenliği ve gıda fiyatlarında beklenenin üzerinde artış etkili olmuş görünüyor. TCMB nin 27 Ocak ta gerçekleştirdiği olağanüstü PPK toplantısı ve güçlü faiz artışı enflasyon ile ilgili kaygıları biraz hafifletse de yukarı yönlü risklerin halen ağırlıklı olması %8 olan yılsonu hedefimizi korumamıza neden oluyor. Bahsettiğimiz yukarı yönlü riskleri kurların yüksek seyretmeye devam etmesi, kuraklık riskinin devam etmesi, son günlerde konuşulan Merkez Bankası ndan faiz indirimi olasılığının fiyatlara girmeye başlaması, ikincil fiyat etkilerinin ortaya çıkması ve enflasyon beklentilerinde bozulma olarak sıralayabiliriz. Aşağı yönlü riskler ise yağışların artarak gıda fiyatları üzerindeki baskının hafiflemesi, kurların gevşemesi ve Merkez Bankası nın sıkı para politikasına kararlılıkla devam etmesinden oluşuyor.

6 TUIK tarafından revizyona uğrayarak sadece yurtiçi fiyatları yansıtan yurtiçi ÜFE enflasyonu ise Ocak ayında %3,3 artışla geçen yılın aynı ayına göre %10,7 oldu. Geçen ay bu oran %7 idi. Maliyet enflasyonunun etkilerini fabrika çıkış fiyatlarından oluşan ÜFE enflasyonu üzerinde daha net görüyoruz. Bunun tüketici fiyatlarına yansıtılıp yansıtılmaması enflasyonun orta vadeli seyri açısından önemli olacak.

7 Çekirdek enflasyon da artış yönünde Ana enflasyon eğiliminin yanı sıra takip ettiğimiz çekirdek enflasyon Merkez Bankası nın en çok takip ettiği I-endeksine göre aylık bazda %0,3 olarak gerçekleşti. Bu endeks TÜFE den enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın çıkartılarak hesaplanıyor. I endeksine göre hesaplanan enflasyon 2013 yılını %7,1 seviyesinde tamamlamıştı ve Ocak ayında bu oran %7,6 ya yükseldi. Çekirdek endeksler arasında işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler, tütün, yönetilen fiyatlar ve dolaylı vergileri hariç tutan G endeksi de Aralık ayındaki %7 seviyesinden %7,5 seviyesine yükseldi. Çekirdek enflasyon göstergeleri daha çok enflasyon beklentilerindeki bozulma ve ikincil etkileri gösterdiği için Merkez Bankası tarafından oldukça önemli bir referans olarak alınıyor. Önümüzdeki dönemde talepteki yavaşlama nedeniyle fiyatlama davranışı bozulmaz ve ikincil etkilerin ortaya çıkmasını engellerse çekirdek göstergelerde aşağı yönlü bir seyir görebiliriz. Ancak bu düşüş %5 lik hedefe yakınlaşacak boyutta olmayacaktır. Beklenenin üzerinde gelen enflasyon oranı beklentilerde de önemli bir bozulmaya neden olmuş görünüyor. Son yayınlanan TCMB beklenti anketine göre piyasanın ve reel sektör firmalarının yılsonu beklentisi %7,9 seviyesinde. 12 ve 24 aylık beklentiler de sırayla %7,06 dan %7,21 e ve %6,5 ten %6,63 e yükseldi.

8 PARA POLITIKASI Politika faizi %10 Geçen raporumuzda önümüzdeki dönemde TCMB nin tüm araçlarıyla enflasyon görünümündeki bozulmayı engellemeye çalıştığını görebiliriz demiştik. Kurdaki agresif hareketlerin sadece döviz müdahaleleri ve sözlü müdahaleler ile engellenemeyeceğinin ortaya çıkması Merkez Bankası nı daha kararlı bir adım atarak faizleri agresif bir şekilde arttırmaya itmiş görünüyor. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı Ocak PPK toplantısının ardından USD/TL kurunun 2,27 seviyesini görmesinin ardından 27 Ocak ta olağanüstü PPK toplamaya karar verdi politika faiz oranlarında ciddi boyutta bir artışa gitti. Buna göre %4,5 olan haftalık repo faizi %10 a yükseltilirken faiz koridorunun alt ve üst bantları olan gecelik (O/N) borçlanma ve borç verme faiz oranları %3,5 ve %7,75 ten (piyasa yapıcılar (PY) için &6,75) sırayla %8 ve %12 ye (PY ler için %11,5) yükseltildi. Ayrıca daha önce %10,25 eviyesinde olan geç likidite penceresi de %15 yükseltildi. Geç likidite penceresi saat 16: saatleri arasında bankalar arası piyasada likidite ihtiyacına cevap veren ve genellikle kriz anındaki acil likidite ihtiyacı anında başvurulan bir enstrüman.

9 En az faiz artışı kadar önemli bir açıklama ise Merkez Bankası nın notunda yer alan sadeleştirme ibaresi oldu. Merkez Bankası sonunda uyguladığı politika bileşiminin anlaşılmaz olmasının uygulamada ne kadar büyük sorun yarattığını biraz zor ve maliyetli yoldan da olsa anlamış görünüyor. Buna uygun olarak bankanın faiz kararını açıkladığı notunda şu ifade yer aldı: Sonunda TCMB den sadeleştirme adımı Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını sağlamak amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapmaya ve operasyonel çerçeveyi sadeleştirmeye karar vermiştir. Bu doğrultuda, (i) bir hafta vadeli repo faiz oranı yüzde 4,5 ten yüzde 10 a çıkarılmıştır; (ii) önümüzdeki dönemde Merkez Bankası fonlaması temel olarak marjinal fonlama oranı yerine bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır. Merkez Bankası, yukarıdaki açıklamasında fonlama temel olarak bir hafta vadeli repo faiz oranından sağlanacaktır dese de uygulamada fonlamanın çoğunu %11,5 ten sağlayarak ağırlıklı ortalama maliyetini %10 civarında tutuyor. Geçen raporumuzda piyasanın Merkez Bankası nı ilk çeyrekte 100 baz puan son çeyrekte de ekstra 100 baz puan faiz artışına zorlayabileceğini yazmıştık. Merkez Bankası nın önden yüklemeli güçlü faiz artışı, önceki dönemde %7,3 civarındaki ortalama fonlama maliyetini politika faizi olarak kabul edersek 270 baz puanlık bir artışa işaret ediyor. Beklediğimizden daha erken ve daha güçlü bu faiz artışı sonrasında Merkez Bankası nın faizlerde kısa vadede çok fazla değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Nitekim geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Şubat PPK toplantısında da TCMB faiz oranlarında ve diğer enstrümanlarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Önümüzdeki dönemde piyasada volatilitenin artması durumunda TCMB önce fonlama maliyetini %12 ye doğru çekecek ve işlerin kur açısından daha da kötüye gitmesi durumunda %15 olan geç likidite penceresi faiz oranını devreye sokacaktır. Ancak son çeyrekte Fed in QE den çıkışının gerçekleşmesi ve faiz artışı senaryolarının fiyatlara girmeye başlamasıyla TCMB nin yeni bir faiz artışına ihtiyacı olabileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda son çeyrek için 100 baz puanlık faiz artışı beklentimizi koruyoruz.

10 Net rezerv 32,8 milyar dolar Merkez Bankası döviz likiditesi yönetimi ile ilgili olarak ek parasal sıkılaştırma (EPS) uygulamasına son vermekle birlikte piyasada TL likiditesi ihtiyacı yaratmak için günlük döviz satım ihalelerine devam ediyor. Günde 50 milyon dolar satan TCMB yılbaşından beri piyasaya döviz satım ihaleleri yoluyla 3.35 milyar dolar verdi. Ocak ayında yaptığı ve 3,15 milyar dolar olduğu açıklanan doğrudan müdahale miktarıyla birlikte toplam döviz satışı yılbaşından veri 6,5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. TCMB nin 14 Şubat itibaryile toplam brüt rezervi 123,1 milyar dolar ve bunun 103,2 milyar doları döviz, 19,8 milyar doları altın rezervi. Merkez Bankası nın varlıklarından yükümlülüklerini çıkartarak bulduğumuz net rezervler ise 32,8 milyar dolar civarında.

11 CARI AÇIK VE DIŞ FİNANSMAN Düşük büyüme ve TCMB faiz artışı ile cari açık %6.5 yerine %6 Cari açık özellikle Merkez Bankası nın yaptığı agresif faiz artışından sonra beklenen ekonomik aktivitedeki yavaşlama ile 2014 yılı için daha az endişe veren bir risk unsuru haline gelse de, sermaye hareketlerinin yönünün gelişmekte olan ülkelerden çıkış şeklinde olduğu bir ortamda halen önemli bir kırılganlık unsuru olarak önümüzde duruyor. Sorunun yapısal tarafında çözüm, tasarrufları arttırmaktan, ithal aramalı üretimini arttırmaktan, katma değeri yüksek ihraç malları üretmekten ve ihracat pazarı çeşitlendirmesinden geçiyor. Sonuncusuyla ilgili çeşitli adımlar atılmasına rağmen diğer adımlar konusunda ciddi ilerleme sağlanabilmiş değil. Tasarrufların GSYH ye oranı 2013 itibariyle %12 seviyesinde ve sonraki senelerde önemli bir artış gösterecek gibi görünmüyor. Dolayısıyla dış finansman ihtiyacımız yüksek kalmaya devam ediyor ve bu nedenle makro dengelerimiz sürdürülebilir bir istikrara kavuşamıyor. Daha önce talep tarafında hafif hafif sinyallerini görmeye başladığımız yavaşlama 2014 yılında büyüme beklentimizi %3,2, cari açık beklentimizi %6,5 olarak belirlememize neden olmuştu. Ancak TCMB nin yüksek faiz artışı ve gelişmekte olan ülkelerde beklediğimizden daha hızlı gerçekleşen yayılma riskini de göz önünde bulundurduğumuzda büyümenin %3,2 yerine %2,5 olarak gerçekleşmesini bekliyor ve cari açık tahminimizi %6,5 ten %6 ya revize ediyoruz. Bu tahminin arkasında 2014 için %3,9 olan ithalat artışı beklentimizi %2,4 e düşürürken, ihracat tahminimizi ise %5,1 de sabit tutmamız yatıyor.

12 Ana varsayımımız halen iç talepteki gevşemenin ithalat üzerindeki baskıyı alması ve buna karşılık ihracatın Avrupa da toparlanma eğilimine uygun olarak daha yüksek oranda bir büyüme göstermesi. Ayrıca bu sene Ağustos ta Suriye gerginliği ile sekteye uğrayan ve %10 artış gösteren net turizm gelirlerinin 2014 yılında %20 artış göstererek cari açığa katkıda pozitif yönde bulunmasını bekliyoruz.

13 Kısa vadeli akımlara dayalı finansmana devam 2014 te kullanımı gerekecek Cari açıktaki gevşemeye rağmen 2014 ün en önemli problemi dış finansman açığı olmaya devam edecek. Aralık ayı itibariyle baktığımızda 12-aylık toplam cari açığın 65 milyar dolar buna karşılık toplam sermaye girişinin 71,1 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Finansmanın çok büyük bir kısmını banka ve devlet bonoları, kısa vadeli krediler ve yabancı mevduatları gibi kısa vadeli kalemler oluşturuyor. Geçen raporumuzda belirttiğimiz gibi bu kompozisyonun sağlıklı hale gelmesi doğrudan yabancı yatırımların ve uzun vadeli finansmanın artması ile mümkün ancak finansman kaynaklarının daha da kısıtlı ve pahalı hale geleceği varsayımı altında cari açığın finansmanının daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını öngörmek zor. Bu senenin ilk yarısında sermaye girişlerinin güçlü olması toplam sermaye girişinin cari açığın üzerinde gerçekleşmesine neden oldu ve Aralık ayı itibariyle net hata noksan dahil 75 milyar dolarlık sermaye girişi karşılığında cari açığın 65 milyar dolar seviyesinde kalması yaklaşık 10 milyar dolarlık rezerv birikimine olanak sağladı. Sermaye girişinde zayıflıkla rezervlerin de bu güçlü seyrini koruyamayacağını, önümüzdeki sene rezerv birikimi yerine rezerv kullanımı ile karşılaşacağımızı düşünmeye devam ediyoruz.

14 MALİYE POLİTİKASI VE HAZİNE BORÇLANMA PROGRAMI Maliye Bakanlığı nın açıkladığı verilere göre Ocak ayında merkezi yönetim bütçe dengesi geçen seneki 5,9 milyar TL lik fazlaya karşılık 1,9 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı fazla da 6,9 milyar TL ile geçen seneki 11,2 milyar TL nin altında kaldı. Geçen seneye nazaran bu düşük performansta geçen sene Ocak ayında hesaplara giren 4,2 milyar TL lik Halkbank özelleştirme gelirleri etkili oldu. Ancak bunu çıkardığımızda da bütçe gerçekleşmeleri geçen seneye göre hafif bir bozulmaya işaret ediyor. 12-aylık toplam bütçe dengesine baktığımızda geçen ayki 18,4 milyar TL açığın Ocak ayında 22,5 milyar TL seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Faiz dışı fazla da benzer şekilde31,5 milyar TL den 27,3 milyar TL ye düşmüş durumda.

15 Seçimler öncesi faiz dışı giderlerde artış Vergi gelirleri ve faiz dışı giderlere göz attığımızda Ocak ayında zayıflayan performansın ardındaki nedenin düşük özelleştirme gelirinin yanı sıra faiz dışı giderlerdeki hızlı yükseliş olduğunu görüyoruz. Seçim öncesinde, özellikle Merkez Bankası nın faiz artışına gitmesinin ardından bu eğilimin önümüzdeki birkaç ay devam ettiğini görebiliriz. Ocak ayında vergi gelirleri reel bazda geçen seneye göre %6,7 artarken faiz dışı giderlerde artış %11,6 olmuş. Yatırımlarda 0.3 milyar TL den 2 milyar TL ye %498 lik bir artış yaşanırken cari transferler deki %10,8 artış da seçim öncesi bütçeden ekonomik aktiviteye destek adımları geldiğini düşündürüyor. Seçimlerin ardından bütçe performansında bir iyileşme olsa da yılın tamamında ekonomiye destek ihtiyacının devam edeceğini, dolayısıyla bütçe dengesinin yılsonunda hedeflenen %2,2 lik açığın üzerinde kalarak %3 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu durum borçlanma ihtiyacını biraz arttırsa da Hazine nin finansman programına göre bu yılın borçlanma projeksiyonu 149,3 milyar TL ile geçen senenin %9,1 altında bulunuyor. Dolayısıyla ek borçlanma ihtiyacının Hazine nin nispeten rahat olan elini zora sokacak boyutta olmasını beklemiyoruz.

16 SONUC: BUYUME VE FINANSAL GOSTERGELER 2014 büyüme 2014 te %3,2 yerine %2,5 Tüm bu makroekonomik koşullar altında, yurtdışındaki gelişmelerin ve yurtiçinde alınan önlemlerin en önemli yan etkisinin büyüme üzerine olacağını kabul etmemiz gerekiyor. Önceki tahminlerimizde sermaye koşullarının daha da sıkı olacağı ve gelişmekte olan ülkelere sermaye girişinin daha az olacağı varsayımını göz önüne almıştık. Ancak Merkez Bankası nın beklenenin ötesinde yüksek faiz artışı ve de gelişmekte olan ülkelerdeki yayılma riski baz senaryomuzun yeni değişkenleri. Bu iki aşağı yönlü riski de tahminlerimize dahil ettiğimizde daha önce %3,2 olan 2014 büyüme beklentimizi %2,5 e revize ediyoruz. %2,5 büyümenin 2,9 puanının iç talepten, 0,1 puanının dış talepten gelmesini, stokların 0,6 puan civarında büyümeye negatif katkıda bulunmasını bekliyoruz büyüme beklentimiz ise hala %3.9 seviyesinde. TUIK 2013 son çeyrek büyüme verilerini 1 Nisan da açıklayacak.

17 Hem tüketici kredilerinde hem ticari/kurumsal kredilerde ivme kaybı Öncü göstergelerden en yakından takip ettiğimiz tüketici kredilerinde Merkez Bankası nın yakından takip ettiği 13-haftalık yıllıklandırılmış artış %16,3 seviyesinde bulunuyor. Bu oran geçen yılın sonunda %18,6 idi. Ticari ve kurumsal kredi artışı ise %33,1 ile yılsonundaki %30,6 nın üzerinde. BDDK nın aldığı önlemler sayesinde tüketici kredilerinde, yurtiçi ve yurtdışı belirsizlikler nedeniyle ticari/kurumsal kredilerde geçtiğimiz birkaç haftaya göre bir yavaşlama görürken belirsizliklerin kısa vadede ortadan kalkmaması durumunda yavaşlamanın en azından seçimlere kadar devam etmesini bekliyoruz. Hatırlatmak gerekirse BDDK tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki artışı sınırlandırmak üzere otomobil kredilerinde bedeli TL ye kadar olan kredileri taşıt bedelinin %70 i ile sınırlandırıldı. Ayrıca kredi kartı ile yapılan elektronik eşya, beyaz eşya, mobilya gibi mallarda da taksit sınırlamasına gidildi. Merkez Bankası yıl ortasında tüketici kredilerinde %15 e gerileme beklediğini belirtmişti ancak yurtdışı gelişmelerde faiz oranlarını gevşetecek önemli bir rahatlama oluşmazsa ilk yarıyı bu oranın altında bir kredi büyümesi ile tamamlama riskimiz bulunuyor.

18 Tüketimde yavaşlama sinyalleri Tüketim göstergelerine göz attığımızda ise CNBCe tüketici güven endeksi Ocak ayındaki %26 lık düşüşün ardından Şubat ayında geçen seneye göre %39,7 düşüş gösterdi. Tüketim vergileri reel olarak %2 gerilerken binek otomobil satışları %5,7 geriledi. Toplam siparişlerin stoklara oranı da 0,97 den 0,94 e geriledi. Tüm bu göstergeleri bir araya getirdiğimizde ilk çeyrek ile ilgili sonuç çıkarmak için henüz erken ancak göstergeleri tersine çevirecek önemli bir gelişme olmaması durumunda tüketimin büyümeye katkısının azalacağını söylemek mümkün. Yatırımlar ile ilgili bir fikre sahip olmak içinse biraz daha verinin birikmesini beklememiz gerekecek.

19 Yukarıdaki makroekonomik çerçevenin finansal piyasalar üzerindeki etkilerine değinecek olursak Fed in para politikasındaki değişikliğinin tüm GOÜ leri etkilemeye devam ettiğini, iç politik gerginlik biraz rahatlama gösterse de yatırımcıların seçim öncesi biraz daha bekle gör moduna girdiğini gözlemliyoruz. Bulaşıcılık etkisinin iyice hissedildiği GOÜ ler arasında özellikle Ukrayna daki gelişmeler coğrafi yakınlık sebebiyle Türkiye yi biraz daha fazla etkiliyor gibi görünüyor. S&P nin Türkiye nin görünümünü negatife çekmesi ve bunu ani sert iniş riskine bağlaması kırılganlıkların biraz daha gün yüzüne çıkmasına neden olsa da Fitch ve Moody s tarafından verilen yatırım yapılabilir ülke notunun korunuyor olması hala Türkiye yi fırsat oluştuğunda pozisyon alınabilecek ülkeler arasında tutuyor. Fed in çıkış hazırlıklarının devam edeceği ve bir noktada faiz artışının konuşulacağı 2014 yılı tüm GOÜ ler gibi Türkiye için de zorlu bir yıl olacak ancak yatırımcılar politik risk faktörlerinin ortadan kalkmasını öncelikli olarak takip ediyor gibi görünüyorlar. Yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili belirsizliğin sonrasında ise başlıca fiyatlama enflasyon ile ilgili riskler çerçevesinde oluşuyor. Burada Merkez Bankası nın önden yüklemeli faiz artışı biraz piyasayı rahatlatmış olsa da henüz enflasyon ile ilgili algı, durumun kontrol altına alındığı yönünde değil. Kurdaki volatilitenin azalması biraz olumlu katkı yapsa da kuraklık riski enflasyon görünümü açısından önemli bir yukarı yönlü risk faktörü. Yurtdışı volatilitenin yanı sıra bu iç faktörler Türk varlıklarına olan ilginin yeni yılın ikinci ayı itibariyle henüz bir toparlanma gösterememesine neden oluyor. Türkiye hala GOÜ lerin gerisinde işlem görüyor Yılın ikinci yarısında politik riskin 17 Aralık operasyonları ile birlikte hızlıca fiyatlara yansıması sonucu MSCI Türkiye endeksi MSCI GÖÜ endeksinden önemli ölçüde negatif ayrıştı. Yılbaşından bu yana baktığımızda ise MSCI Türkiye endeksinin %6,2 değer yitirdiğini, GOÜ endeksinde ise kaybın %4,3 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye yılın ilk 1,5 ayında GOÜ lerden %1,9 oranında düşük performans göstermiş durumda. 21 Şubat kapanış itibariyle 63,886 seviyesinde olan BIST-100 endeksi, yılbaşından bu yana %5,8 değer kaybederken $ bazlı endeks %8,6 değer yitirdi. BIST-100 için önümüzdeki dönemin kısa vadeli aşağı yönlü riskleri GOÜ lerde tansiyon ve bulaşıcılık etkisinin artması, Mart ta yapılacak yerel seçim öncesi politik tansiyonun yüksek seyretmesi ve kuraklık dolayısıyla gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde beklenenin çok üzerinde bir baskı oluşturması oluşturuyor. Yukarı yönlü riskleri ise politik belirsizliğin geride bırakılması, seçimlerin sorunsuz geçmesi, yağışların artması ve gıda fiyatlarının düşmesi, Fed in piyasayı tedirgin etmeyecek, makul oranlarda indirimlere devam etmesi ve dolayısıyla GOÜ lere sermaye girişinin canlanması olarak sıralayabiliriz.

20 GOÜ lerde politik risk kurlarda hızlı geri çekilmeyi önlüyor USD/ TL ve Dolar ile Euro ortalamasından oluşan döviz kuru sepeti 21 Şubat itibariyle sırayla ve seviyesinde bulunuyor ve yılbaşından bu yana %3,1 ve %2,85 değer kaybına işaret ediyor. Kurların Ocak ayında gördüğü tarihi 2.39 ve 2,832 seviyelerinden geri gelmesinde yurtdışı koşulların biraz iyileşmesinden önce Merkez Bankası nın attığı güçlü para politikasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde faiz artışı sonrasında gerçekleşen geri çekilmenin aynı hızla devam etmeyeceğini düşündürten birkaç unsur bulunuyor. Bunlardan bir tanesi yabancı yatırımcıların GOÜ lerle ilgili algısındaki bozulma. Bu algının yeniden risk iştahını arttırır bir duruma dönmesi tansiyonun bir kısmının, özellikle Ukrayna, Tayland ve Venezuella da, politik olması dolayısıyla kısa vadede zor görünüyor. Ayrıca içeride reel sektör firmalarının pozisyon kapatma eğilimlerinin devam etmesi kurdaki aşağı seyri dizginleyen bir diğer faktör.

21 Açık pozisyon riski devam ediyor Yurtiçi yerleşiklerde dolara geçiş eğilimi Açık pozisyon riskini bankalar ve diğer şirketler olarak ikiye ayıracak olursak asıl riskin şirketler tarafında olduğunu görürüz. Bankaların bilanço dışı işlemler nedeniyle açık pozisyonu yok denecek kadar az ancak şirketlerin açık pozisyonu Kasım itibariyle 170,1 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. İyi haber kısa vadeli (bir yıl içerisinde kapanması gereken) açık pozisyon 16,9 milyar dolar seviyesinde. Ancak kurdaki artış eğiliminin devam edeceği beklentisi şirketleri vadesi gelmeden açık pozisyonlarını kapamaya ve dolayısıyla dolar talebinin artmasına neden oluyor. DTH lardaki artışın devam ediyor olmasını da üçüncü bir faktör olarak sıralayabiliriz. Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz tevdiat hesapları (DTH) yılsonunda 128 milyar dolar olurken bu miktar 7 Şubat itibariyle 133,3 milyar dolara yükseldi. Bunun 78,7 milyar dolarını gerçek kişiler, geri kalan 54,6 milyar dolarlık kısmını firmalar oluşturuyor. Bu büyüklükler geçen yılın aynı dönemine göre sırayla %12,5 ve %20,1 artışa işaret ediyor.

22 Kurlar üzerinde özellikle politik tansiyon olmak üzere yukarıda bahsettiğimiz baskıların hafif gevşemesiyle yıl içerisinde USD/TL de 2,15 in altını görebileceğini düşünüyoruz. Ancak yılın son çeyreğinde Fed in QE programının sona ermesi ve faiz artırım beklentisinin satın alınmaya başlanmasıyla kurda baskının yeniden artabileceği ve USD/TL kurunun yılı 2,22 seviyesinde bitirebileceğini düşünüyoruz. Bu seviye nominal olarak geçen sene sonuna göre TL de %4 lük bir değer kaybına işaret ediyor.

23 Tahvil faizinde enflasyon ve Fed düşüşü engelliyor Tahvil piyasasında da tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi sermaye girişinin zayıf olduğu hatta çıkışlar göreceğimiz bir yıl bizi bekliyoruz. Enflasyonun artış eğilimi içerisinde olduğu bir yılda değişken faizli tahvillerin biraz daha ön planda olduğunu görebiliriz. TCMB nin faiz artırımı getiri eğrisinin tersine dönmesine neden oldu ve 2-yıllık Hazine kağıdının faizi 10-yıllık tahvil faizinin üzerine çıktı. 21 Şubat itibariyle bu oranlar sırayla %10.9 ve %10.5 seviyesinde bulunuyor. Belirsizliğin oldukça yüksek olduğu ve yüksek itfa döneminin de faizleri yukarı yönlü sıkıştırabileceğini düşündüğümüz için 26 Şubat ve 5 Mart ta gerçekleşecek toplam 30.7 milyar TL lik itfanın ardından gösterge faizde %11 in altına kayma gözlemleyebiliriz. Ancak yurtdışı koşulların ve enflasyon riskinin faizde aşağı yönü sınırlayacağını düşündüğümüz için yılsonu için gösterge tahvilde %11 lik beklentimizi koruyoruz. Enflasyon görünümündeki başta kuraklık olmak üzere yukarı yönlü riskler tahvil faizinde de yukarı yönlü risk unsuru oluşturuyor.

24 RİSK UYARISI Forex piyasası kaldıraçla çalısan bir pazardır. Kaldıraç özelligi ile yüksek seviyelerde getiri ve risk içermektedir.ilk etapta yatırdıgınız paranın riske atabileceginiz kısmı kadar işlem yapmanızı öneririz. Forex yatırımları her yatırımcı için risk açısından uygun bir pazar olmayabilir. Yatırım yapmadan önce piyasanın içerdigi riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eger gerek duyarsanız uzman yetkilimizden tavsiye ve yardım alınız. web sayfamızda yer alan her türlü bilgi, grafik, arastırma sonuçları,rapor, görüs ve tavsiyeler genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmıs olup, sitede müsteriler ve diger üçüncü sahısların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgi bulunmayabilir. Sitemizde bulunan, bu bilgilerdeki olası hata ve eksikliklerden ve bu bilgilere dayanılarak yapılan islemlerden dogacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne sekilde olursa olsun üçüncü kisilerin ugrayabilecegi her türlü zararlardan dolayı IKON Menkul Değerler A.Ş. sorumlu tutulamaz.

MART GÖRÜNÜM: ANA GÜNDEM YEREL SEÇİM

MART GÖRÜNÜM: ANA GÜNDEM YEREL SEÇİM MART GÖRÜNÜM: YÖNETİCİ ÖZETI Yurtdışı gelişmelere göbeğimizden bağlı bir şekilde geçirdiğimiz ilk iki ayın ardından yılın 3. ayı çoğunlukla iç dinamiklerle ve Rusya-Ukrayna krizi ile yön bulduğumuz bir

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 31 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4,56 Altın (USD) 1.250 Haziran 18 EUR/TRY 5,31 Petrol (Brent) 79,4 BİST - 100 96.520 Gösterge Faiz 19,2 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7,36% 5,1% 15,4% 10,1%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi 2013 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %1.65 artarken üretici

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.04 Altın (USD) 1,313 Nisan 18 EUR/TRY 4.90 Petrol (Brent) 75.9 BİST - 100 104,283 Gösterge Faiz 14.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.26% 9.9% 10.8% 10.8%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

Makro Veri. Cari açık yeni rekorda. Tablo 1: Cari Denge (milyon $) -month,

Makro Veri. Cari açık yeni rekorda. Tablo 1: Cari Denge (milyon $) -month, Makro Veri Ödemeler Dengesi: Cari açık yeni rekorda İbrahim Aksoy Ekonomist Tel: +90 212 334 91 04 E-mail: iaksoy@sekeryatirim.com.tr Cari denge Aralık ta 7,5 milyar $ rekor açık verirken, rakam, piyasa

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

2014 GÖRÜNÜM: KIRILGANLIK TESTİ

2014 GÖRÜNÜM: KIRILGANLIK TESTİ 2014 GÖRÜNÜM: YÖNETİCİ ÖZETI Hem dış hem iç unsurlar nedeniyle oldukça hareketli bir seneyi geride bırakırken hızlı değişen gündem 2014 ün de volatiliteye oldukça açık bir yıl olacağının sinyalini veriyor.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı 2013 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %0.30 artarken üretici fiyatları

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu

Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu i Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu Çekirdek enflasyondaki ılımlı görünüm ile manşet enflasyon beklentinin altında kaldı Serkan Gönençler Ekonomist sgonencler@sekeryatirim.com.tr +90 212 334 91 04 TÜFE

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Borsa Istanbul Faiz Döviz

Borsa Istanbul Faiz Döviz Ekim 2015 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %1,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,69 artış gerçekleşti. Ana

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 İLK ÇEYREKTE BÜYÜME ZAYIF Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 13.05.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Mart

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 8 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2018 Busiad Hazırlayan:Doç.Dr.Metin 05.02.2018 1 ENFLASYON Aralık 2017 itibariyle tüketici fiyatlarının, %0,69 olarak gerçekleştiği ve %12,98 olan yıllık enflasyonun %11,92 düzeyine düştüğü görülmüş-tü. Ocak

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz: B.02.2.TCM.0.00.00.00- Sayın Ali BABACAN BAŞBAKAN YARDIMCISI ANKARA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Merkez Bankası) Kanunu

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 23 Aralık 2015 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 24 Şubat 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Fitch, Türkiye nin kredi notu ve görünümünü korudu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak korurken, kredi notunun Durağan olan görünümü de değiştirmedi.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 48 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER I. KÜRESEL GELİŞMELER Zayıf ücret artışları, güçlü istihdam artışını gölgede bıraktı ABD de Şubat ayında toplam tarım dışı istihdam 195 bin kişilik beklentilerin belirgin üzerinde 242 bin kişi olarak açıklandı.

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU

TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU TÜRKİYE DÜZENLİ EKONOMİ NOTU Hazırlayan: Sıla Özsümer Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı Türkiye Düzenli Ekonomi Notu ve Raporun İçeriği Hakkında

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 41 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

HAFTALIK RAPOR 17 Eylül 2018

HAFTALIK RAPOR 17 Eylül 2018 29Q4 21Q1 21Q2 21Q3 21Q4 211Q1 211Q2 211Q3 211Q4 212Q1 212Q2 212Q3 212Q4 213Q1 213Q2 213Q3 213Q4 214Q1 214Q2 214Q3 214Q4 21Q1 21Q2 21Q3 21Q4 216Q1 216Q2 216Q3 216Q4 217Q1 217Q2 217Q3 217Q4 218Q1 218Q2

Detaylı

AB Krizi ve TCMB Para Politikası

AB Krizi ve TCMB Para Politikası AB Krizi ve TCMB Para Politikası Erdem Başçı Başkan 28 Haziran 2012 Stratejik Düşünce Enstitüsü, Ankara Sunum Planı I. Küresel Ekonomik Gelişmeler II. Yeni Politika Çerçevesi III. Dengelenme IV. Büyüme

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU DÖNEM İÇERİSİNDE BANKANIN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER Dönem içerisinde Bankamız ortaklık yapısında değişiklik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara

2016 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı. Erdem BAŞÇI Başkan. 26 Ocak 2016 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı Erdem BAŞÇI Başkan 2 Ocak 21 Ankara 21 Ocak Enflasyon Raporu: Ana Bölümler Genel Değerlendirme Uluslararası Ekonomik Gelişmeler Enflasyon Gelişmeleri Arz

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Kasım 2017, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Kasım 2017, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE

NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE YÖNETİCİ ÖZETI Oldukça hareketli bir çeyreği geride bıraktıktan sonra Nisan ayı da özellikle yurtiçi ekonomik gelişmelerin

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 26 Haziran 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 02 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Makro Tahmin Güncelleme. Eylül 2017

Makro Tahmin Güncelleme. Eylül 2017 Makro Tahmin Güncelleme Eylül 2017 2017 yılına ait baz senaryomuzu güncelledik 1 Küresel Görünüm FED ABD 10 yıllık faizi 2.25% 2017 Baz Senaryo Kademeli ve ölçülü faiz artışı FED Politika Faizi %1.00-1.25%

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ağustos 2013 DÜŞÜK BÜYÜMEYE DEVAM Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 19.07.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Haziran

Detaylı

Haftalık Ekonomi ve Dış Ticaret Görünümü

Haftalık Ekonomi ve Dış Ticaret Görünümü EYLÜL TÜRKİYE Geçtiğimiz haftada yurtiçinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla II. Çeyrek verileri ile Temmuz ayı sanayi üretimi ve cari işlemler açığı verileri takip edildi. Tüik verilerine göre gayrisafi yurtiçi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Temmuz 2017, Sayı: 29. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Temmuz 2017, Sayı: 29. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 29 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu

Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu i Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu Dayanıklı mal ve enerji fiyatları düşmeye devam ediyor, ancak gıda fiyatları enflasyonda ciddi baskı yaratıyor Serkan Gönençler Ekonomist sgonencler@sekeryatirim.com.tr

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 HAFTANIN ÖZETİ Piyasalar yoğun bir haftayı geride bırakırken haftanın öne çıkan konuları; Avrupa Merkez Bankası nın (AMB) toplantısı, hafta sonu Ankara da toplanan G-20 Maliye

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

MAKRO BAKIŞ. Yıllık Değişim. ENFLASYON 05 Aralık Yıllık bazda enflasyon Kasımda %7 ye geriledi

MAKRO BAKIŞ. Yıllık Değişim. ENFLASYON 05 Aralık Yıllık bazda enflasyon Kasımda %7 ye geriledi ENFLASYON 05 Aralık 2016 Yıllık bazda enflasyon Kasımda %7 ye geriledi Kasım ayında enflasyonu %0,52 oranında artış göstererek piyasa beklentisi olan %0,81 in altında gerçekleşmiştir. Kasım ayında ılımlı

Detaylı

TÜRKİYE DE ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI

TÜRKİYE DE ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI TÜRKİYE DE ENFLASYON VE PARA POLİTİKASI A Hakan Kara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TÜSİAD-KOÇ UNIVERSİTESİ EKONOMİK ARAŞTIRMA FORUMU KONFERANSI 2Kasım, 2007 1 Sunuş Planı Son dönem enflasyon gelişmeleri

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 1 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Temmuz 2014 11 Temmuz 2014 CARİ AÇIK HIZLA AZALIYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Ocak enflasyonu: Enflasyon çift haneye gidiyor 03/02/2017

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Ocak enflasyonu: Enflasyon çift haneye gidiyor 03/02/2017 Makro Bülten Ocak enflasyonu: Enflasyon çift haneye gidiyor 03/02/2017 Ocak ayı TÜFE enflasyonu piyasa beklentilerinin çok üzerinde %2,46 olarak gerçekleşti ve yıllık bazda %8,5 ten %9,2 ye yükseldi. Bu

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015

HAFTALIK BÜLTEN 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalar geçtiğimiz haftanın başında Çin den gelen veriler ışığında yön buldu. Çin de açıklanan büyüme, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklenildiği

Detaylı

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden

https://www.garantiemeklilik.com.tr/fon-ile-ilgili-duyurular.aspx internet adreslerinden GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTERNATİF STANDART EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak

Detaylı

Ekonomi. Dünya Ekonomisi. FED varlık alımlarını durdururken, Avrupa Merkez Bankası negatif faiz uygulamaya. başlamıştır.

Ekonomi. Dünya Ekonomisi. FED varlık alımlarını durdururken, Avrupa Merkez Bankası negatif faiz uygulamaya. başlamıştır. Ekonomi Dünya Ekonomisi 2007 yılında başlayan küresel krizin ardından, gelişmiş ekonomiler parasal genişleme ve varlık alımı politikalarını benimsemiştir. Sağlanan yoğun likidite ise reel getirisi daha

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Ekim 2014 ILIMLI BÜYÜME DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 24 Ekim 2014 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 24 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Kasım enflasyonu: Enflasyonda en iyi geride kaldı 05/12/2016

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Kasım enflasyonu: Enflasyonda en iyi geride kaldı 05/12/2016 Makro Bülten Kasım enflasyonu: Enflasyonda en iyi geride kaldı 05/12/2016 Kasım ayı TÜFE enflasyonu beklentilerin altında %0,52 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesinde,

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 23 Mayıs 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 23 Mayıs 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 23 Mayıs 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER ABD de işsizlik başvuruları ve imalat sektörü PMI beklentilerin üzerinde gelirken, ikinci el konut satışlarında 4 aylık aradan sonra ilk kez artış yaşandı

Detaylı

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü TEMMUZ 17 Mayıs ayında 19, seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran da 11, olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü.

Detaylı

7. Orta Vadeli Öngörüler

7. Orta Vadeli Öngörüler 7. Orta Vadeli Öngörüler Bu bölümde tahminlere temel oluşturan varsayımlar özetlenmekte, bu çerçevede üretilen orta vadeli enflasyon ve çıktı açığı tahminleri ile para politikası görünümü önümüzdeki üç

Detaylı

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde

Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde GÖSTERGELER PROJEKSİYON SANAYİ ÜRETİMİ: Sanayi üretimi Ağustos ayında yıllık bazda artarken, aylık bazda ise geriledi. TÜİK in sanayi üretim endeksi sonuçlarına göre takvim etkisinden arındırılmış endeks,

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 28 Ocak 2014

İDARE MERKEZİ ANKARA, 28 Ocak 2014 İDARE MERKEZİ ANKARA, 28 Ocak 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz: B.02.2.TCM.0.00.00.00- Sayın Ali BABACAN BAŞBAKAN YARDIMCISI ANKARA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Merkez Bankası) Kanunu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Şubat 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Şubat 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 2 Şubat 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 13 Şubat 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

Mayıs 13. Emeklilik Fon Bülteni BNP Paribas Cardif Emeklilik NİSAN AYI PİYASA GELİŞMELERİ BNP PARIBAS CARDIF

Mayıs 13. Emeklilik Fon Bülteni BNP Paribas Cardif Emeklilik NİSAN AYI PİYASA GELİŞMELERİ BNP PARIBAS CARDIF Mayıs 13 Emeklilik Fon Bülteni BNP Paribas Cardif Emeklilik 26.04.2013 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 121.469 ve fon büyüklüğü 652 milyon

Detaylı

2017 Yılı Enflasyon Beklentisi

2017 Yılı Enflasyon Beklentisi 2017 Yılı Enflasyon Beklentisi Bu notta, Türkiye de enflasyonun mevcut durumu ile 2017 yılında enflasyonu etkilemesi bekleyen bazı önemli faktörler kısaca irdelenmiştir. Bu çerçevede yılsonu enflasyon

Detaylı

Global MD Portföy Yönetimi A.Ş. Haftalık Yatırım Stratejisi 02 Ocak 2018

Global MD Portföy Yönetimi A.Ş. Haftalık Yatırım Stratejisi 02 Ocak 2018 Global MD Portföy Yönetimi A.Ş Haftalık Yatırım Stratejisi 02 Ocak 2018 1 2 Güncel Makro Ekonomik Veriler Büyüme: +11.1% (3Ç17 yıllık) Türkiye ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde geçtiğimiz yılın aynı

Detaylı

Haftalık Piyasa Beklentileri. 10 Kasım 2014

Haftalık Piyasa Beklentileri. 10 Kasım 2014 Haftalık Piyasa Beklentileri 10 Kasım 2014 1 Kas 13 Ara 13 Oca 14 Şub 14 Mar 14 Nis 14 May 14 Haz 14 Tem 14 Ağu 14 Eyl 14 Eki 14 BIST Hisse Senetleri BIST 100 Endeksinde geçtiğimiz hafta 81,000 seviyesine

Detaylı

MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI

MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE YÖNETİCİ ÖZETİ Global piyasalarda Mart sonunda başlayan iyimser havanın Nisan ve Mayıs aylarında da devam ettiğini gördük.

Detaylı

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı.

Makro Veri. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre -5,6 puan olan dış ticaretin büyümeye katkısını daha yüksek olarak hesaplamamızdan kaynaklandı. Makro Veri Büyüme ve Dış Ticaret: Türkiye ekonomisi için yüksek büyüme=yüksek dış ticaret açığı İbrahim Aksoy Ekonomist Tel: +90 212 334 91 04 E-mail: iaksoy@sekeryatirim.com.tr TÜİK tarafından bugün açıklanan

Detaylı

Mart Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr /

Mart Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr / Mart 2016 26.02.2016 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 183.233 ve fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 1.487 milyon TL'dir. Aylık arşivimize

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU(EURO) YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU(EURO) YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI KARMA BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU(EURO) YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım

Detaylı

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.90 Altın (USD) 1,221 Temmuz 18 EUR/TRY 5.75 Petrol (Brent) 74.3 BİST - 100 96,952 Gösterge Faiz 20.6 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 7.0% 15.8% 9.6%

Detaylı

PİYASAYA BAKIŞ 24 Temmuz 2013

PİYASAYA BAKIŞ 24 Temmuz 2013 PİYASAYA BAKIŞ 24 Temmuz 2013 RİSKİN İŞTAHI KAÇARSA Bernanke nin Mayıs ayı içerisinde yaptığı açıklama ile başlayan riskten kaçınma eğilimi 19 20 Haziran FED toplantısı ile doruğa ulaştı. FED in 85 milyar

Detaylı

Günlük Bülten / FED in ardından küresel piyasalardan pozitif sinyaller...

Günlük Bülten / FED in ardından küresel piyasalardan pozitif sinyaller... 4 Mayıs 2017 Perşembe 09:36 Günlük Bülten / FED in ardından küresel piyasalardan pozitif sinyaller... Günlük Bülten / FED in ardından küresel piyasalardan pozitif sinyaller... BIST: Endeks dün kar satışları

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 18 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

NİSAN Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr /

NİSAN Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr / NİSAN 2017 24.03.2017 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 198.638 ve fon büyüklüğü devlet katkısı ve otomatik katılım dahil 1.84 milyar TL'dir.

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Kasım 2013, No: 76

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Kasım 2013, No: 76 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Kasım 2013, No: 76 i Bu sayıda; Ekim ayı enflasyon verileri, Ağustos ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu verileri, Eylül ayı Dış Ticaret verileri değerlendirilmiştir.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Eylül 2016, Sayı: 35. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Eylül 2016, Sayı: 35. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 35 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Politika Faizi: %8,00 (Önceki: %8,00) Borç Alma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: %8,50 (Önceki: %8,50)

Politika Faizi: %8,00 (Önceki: %8,00) Borç Alma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: %8,50 (Önceki: %8,50) TCMB Faiz Kararına Doğru 23.01.2017 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçlarını 24 Ocak Salı günü saat 14:00 te açıklayacak. TCMB, en son toplantıda tüm faiz oranlarını

Detaylı