MART GÖRÜNÜM: ANA GÜNDEM YEREL SEÇİM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MART GÖRÜNÜM: ANA GÜNDEM YEREL SEÇİM"

Transkript

1

2 MART GÖRÜNÜM: YÖNETİCİ ÖZETI Yurtdışı gelişmelere göbeğimizden bağlı bir şekilde geçirdiğimiz ilk iki ayın ardından yılın 3. ayı çoğunlukla iç dinamiklerle ve Rusya-Ukrayna krizi ile yön bulduğumuz bir ay oldu. Ay içerisinde yurtdışı gelişmelere tepki hareketleri görsek de ard arda çıkan ses kayıtları, liderlerin açıklamaları, seçim anketleri borsa ve para piyasaları üzerinde ağırlıklı etkiye sahipti diyebiliriz. Rusya gerginliği dışında yurtdışı piyasalar açısından en önemli gelişme Fed in parasal genişleme programından çıkışa devam etmesi ve %6,5 lik işsizlik oranı hedefini tamamen ortadan kaldırması oldu görünümünü oluştururken baz senaryomuzu Fed in 10 milyar dolarlık indirimlere önümüzdeki aylarda da devam etmesi ve yılın geri kalanında gerçekleştireceği 6 toplantıda parasal genişleme programına son vermesi üzerine kurmuştuk. Bu raporumuzda da bu beklentimizi koruyoruz. Ancak beklemediğimiz gelişme GOP lardaki tedirginliğin ABD 10-yıllık faizlerine etkisi oldu. Rusya gerginliğiyle GOP larda risk algısının negatife dönmesi gözünü %3 ve üzerine dikmiş ABD 10 yıllık faizlerinin Mart ın son haftası itibariyle %2.75 lerin altında seyretmesine neden oldu. Yıl içerisinde faizlerinin yönünün yeniden yukarı dönmesini beklemekle birlikte geçtiğimiz dönemden farklı olarak artık düşen ABD faizleri GOP lar için iyi haber sinyali taşımıyor.

3 Bu global çerçevede, 2014 büyüme beklentimizi %2,5 te cari açık beklentimizi de GSYH nin %6 sında tutmaya devam ediyoruz. Yılsonu için öngördüğümüz %8 enflasyon beklentimizi şimdilik değiştirmiyoruz ve Merkez Bankası nın önden yüklemeli faiz artışı sonrasında zorlaşabilecek global koşulların TCMB yi yılın son çeyreğinde 100 baz puanlık faiz artışına zorlayabileceği beklentimizi koruyoruz. Bu çerçevede yılsonu dolar kuru çalışma rakamımız olan 2,22 yi değiştirmiyor, gösterge faiz oranında yılsonunda %12 ye doğru bir artış görmemizin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Önceki raporlarımızdan farklı olarak politik risk unsurlarının önümüzdeki dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmesini değiştirmesi yeni bir risk faktörü olarak ortaya çıkıyor.

4 ENFLASYON Kur geçişkenliği ve kuraklık halen önemli risk unsurları 2013 yılını %7,4 seviyesinde bitiren TÜFE enflasyonu Şubat ayında yükselişini sürdürerek %7,89 olarak gerçekleşti. Aralık ayı enflasyon beklentilere paralel şekilde %0,4 oldu. Ayın kötü haberi ise çekirdek enflasyondan geldi. Yakından takip ettiğimiz ve TÜFE den enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın çıkartılarak hesaplanan I-endeksine göre yıllık enflasyon %7,6 dan %8,4 e yükseldi. Enflasyon üzerinde en büyük baskı unsuru olan kur geçişkenliğinin yanı sıra ikincil etkiler de enflasyondaki yüksek seyir üzerinde etkili olmuş gibi görünüyor. Çekirdek enflasyondaki bu artış TCMB nin sıkı para politikasının devamının geleceği açısından önemli. Önümüzdeki dönemde kurda stabilizasyon sağlanması ve sıkı para politikası ile enflasyonda ikincil etkilerin önlenmesi çekirdek enflasyonun da gevşemesine olanak tanıyacaktır. Ancak yine de enflasyonun %5 lik hedefin oldukça üzerinde %8 civarında yılı tamamlamasını bekliyoruz.

5 Bugünün ÜFE si yarının TÜFE si Aylık enflasyona en büyük katkının ulaştırma ve ev eşyası kalemlerinden geliyor olması kur geçişkenliğini teyit eder nitelikte. Ulaştırma kaleminin aylık enflasyona katkısı 39 baz puan olurken ev eşyası 11 baz puan şeklinde gerçekleşti. Gıda enflasyonu ise aylık bazda %0,13 ile sınırlı bir artış gösterdi. Yıllık gıda enflasyonu böylece halen oldukça yüksek seviyelerde olmakla birlikte %10,89 dan %10,05 e geriledi. Mart ayı içerisinde yağışların biraz artması gıda fiyatlarındaki artışı durdurmuş olabilir ancak kuraklık halen enflasyon üzerindeki en büyük risklerden biri olmaya devam ediyor. Yurtiçi ÜFE enflasyonuna baktığımızda ise %1,38 lik aylık artış yıllık enflasyonu %10,72 den %12,4 yükseltmiş durumda. Gıda ve motorlu araçlar 53 baz puan ve 14 baz puanla en büyük katkıyı yaparken maliyet baskısı fiyatlar üzerinde kendini daha hissettirir bir hal almış. Bu durum fiyatlama gücü olmayan firmaların maliyet artışını tüketiciye yansıtması ve önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarında artışın devam etmesi riskini beraberinde getiriyor.

6 Beklentilerde bozulma devam ediyor Enflasyondaki yükseliş enflasyon beklentilerinde bozulmanın da devam etmesine neden oluyor. Son yayınlanan TCMB beklenti anketine göre piyasanın ve reel sektör firmalarının yılsonu enflasyon beklentisi %7,92 den %7,98 e çekildi. 12 aylık enflasyon beklentisi %7,21 dan %7,31 e revize edilirken 24-aylık beklenti %6,62 civarında sabit kaldı. 24-aylık beklentilerde bir bozulma olmaması orta vadeli enflasyon açısından iyi haber ancak enflasyonun önümüzdeki aylarda baz etkisi dolayısıyla artmaya devam edecek olması buradaki resmin de daha bozulmasına neden olabilir.

7 Munzama faiz yolda TCMB nin faiz notunda belirttiği bir diğer önemli açıklaması ise özel sektör talep koşullarının yavaşlayacağı oldu. Buna ek olarak yayınlanan PPK toplantı tutanaklarında Merkez Bankası piyasaların biraz sürprizle karşıladığı munzama faiz konusunu gündeme getirdi. Notlara göre TCMB yavaşlama devam ederse TCMB munzam, ROK, likidite yönetimi gibi diğer araçlarını da kullanacak ve önümüzdeki dönemde munzama faiz konusu da gündeme alacak. TCMB ye göre böyle bir uygulama söz konusu olursa limitli ve ölçülü olur. TCMB Ekim 2010 da munzam oranlarına faiz uygulamasını kaldırmış ve gerekçe olarak da munzam karşılık oranlarının para politikası aracı olarak daha etkin kullanılabilmesini göstermişti. Ancak yapılan parasal sıkılaştırmanın bankacılık bilançolarına negatif etkisini hafifletmek için politika faizini %4,5 te tutuyor ve bu yolla limitli de olsa bankalara ucuz finansman sağlıyordu. Ocak sonunda yapılan olağanüstü PPK toplantısı ile politika faiz oranı %10 a çıkartıldı ve bankaların ucuz fonlama bulma imkanları ortadan kaldırıldı. Munzam karşılıklara faiz uygulaması ile TCMB nin mevcut sıkı para politikasının bankalar üzerindeki negatif etkisini hafifletmek istediğini düşünüyoruz. Uygulamanın munzam karşılık oranlarının para politikası aracı olarak etkinliğinin azalması ve de ROM un kullanımı zorlaştırması gibi yan etkileri bulunuyor. Hatırlanacağı üzere bankalar Merkez Bankası nda tutmak zorunda oldukları TL munzamın %60 ına kadarını döviz munzam, %30 una kadarını altın, kalan %10 unu da TL olarak tutabiliyorlar. Eğer TCMB TL munzama faiz ödemeye başlarsa bankalar için daha fazla TL munzam tutmak cazip hale geliyor. Bu da bankaların ROM u daha az kullanmalarına neden olacaktır. ROM u daha az kullanmak demek bankaların döviz olarak tuttukları munzamı yeniden TL olarak tutmaları yani daha fazla TL likiditesine ihtiyaç duymaları anlamına gelecek. Bunu ya repo fonlaması ile gerçekleştirecekler ve bankalararası repo faizi yükselecek ya da daha fazla mevduat toplama eğiliminde olacaklar ve mevduat faizi yükselecek, veyahut her ikisi birden gerçekleşecek. Döviz likiditesi açısından bu durum piyasaya daha fazla döviz çıkması ve kur üzerindeki baskının hafiflemesi anlamına geliyor ancak faizler üzerinde yukarı yönlü bir baskı görmemiz muhtemel. Bu yüzden de TCMB nin uygulamayı kaldırmadan önce yaptığı gibi %5 civarında yüksek bir faiz ödemesini beklemiyoruz. Bunun yerine çok daha kısıtlı, mevcut likidite yönetiminin çerçevesini bozmayacak ölçüde küçük bir faiz ödemesi söz konusu olabilir diye düşünüyoruz.

8 Brüt rezerv 127,9 milyar dolar Merkez Bankası döviz likiditesi yönetimi ile ilgili olarak önemli bir değişiklikte bulunmazken piyasada TL likiditesi ihtiyacı yaratmak için günlük döviz satım ihalelerine devam ediyor. Günde 50 milyon dolar satan TCMB yılbaşından beri piyasaya döviz satım ihaleleri yoluyla 4,25 milyar dolar verdi. Ocak ayında yaptığı ve 3,15 milyar dolar olduğu açıklanan doğrudan müdahale miktarıyla birlikte toplam döviz satışı yılbaşından beri 7,4 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. TCMB nin 14 Mart itibariyle toplam brüt rezervi 127,9 milyar dolar ve bunun 107,1 milyar doları döviz, 20,9 milyar doları altın rezervi. Merkez Bankası nın varlıklarından yükümlülüklerini çıkartarak bulduğumuz net rezervler ise 32,7 milyar dolar civarında.

9 CARI AÇIK VE DIŞ FİNANSMAN TCMB tarafından yayınlanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre Ocak ayında cari denge 4,9 milyar dolar açık verdi. Böylece 12-aylık açık 64,9 milyar dolardan 64 milyar dolara geriledi. Altın ve enerji hariç açık ise 12-aylık bazda düzelme göstererek 4 milyar dolardan 2,7 milyar dolara geriledi. Önceki raporumuzda belirttiğimiz gibi cari açık özellikle Merkez Bankası nın yaptığı agresif faiz artışından sonra beklenen ekonomik aktivitedeki yavaşlama ile 2014 yılı için daha az endişe veren bir risk unsuru haline gelse de, sermaye hareketlerinin yönünün gelişmekte olan ülkelerden çıkış şeklinde olduğu bir ortamda halen önemli bir kırılganlık unsuru olarak önümüzde duruyor. Finansman tarafında bozulma Ocak ayı itibariyle iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Ocak ayında geçen sene görülen 9,5 milyar dolarlık girişe karşılık 3,1 milyar dolarlık sermaye çıkışı gerçekleşti. 2,2 milyar dolarlık net hata noksan fazlasını göz önünde bulundurduğumuzda aylık bazda finansman açığı 5,8 milyar dolarlık rezerv kullanımı ile karşılanmış görünüyor. Finansman kompozisyonunun kısa vadeli yapısı tehlike arz etmeye ve kur üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Ocak ayında 1,1 milyar dolar tahvil ve 2,2 milyar dolarlık kısa vadeli kredi geri ödemesi sıcak para niteliğinde çıkışın ana kalemleri olmuş.

10 Sermaye çıkışı rezerv kullanımını arttırıyor 12-aylık bazda toplam sermaye girişi Ocak ayında 71,5 milyar dolardan 58,8 milyar dolara geriledi. Sermaye çıkışının rezervler üzerindeki etkisini, önceki ay 9,9 milyar dolarlık rezerv birikiminin Ocak ayında 408 milyon dolara gerilemesinde görüyoruz. Hatırlanacağı üzere Ocak ayında gerçekleşen Arjantin devalüasyonu sonrasında global piyasalarda oluşan türbülansa TCMB olağanüstü PPK toplantısı gerçekleştirerek ve politika faizinde artışa giderek karşılık vermişti. Önümüzdeki dönemde finansman koşullarının sıkılaşacağını beklemekle birlikte çıkışların bu kadar şiddetli olduğunu görmeyebiliriz. Yine de kur üzerindeki baskının ve uzun vadeli finansmana erişimin oldukça zor olacağı bir döneme girdiğimizi de unutmamamız gerekiyor.

11 MALİYE POLİTİKASI Maliye Bakanlığı nın açıkladığı verilere göre Şubat ayında merkezi yönetim bütçe dengesi geçen seneki 1,4 milyar TL lik açığa karşılık 1,7 milyar TL fazla verdi. Faiz dışı fazla da 5 milyar TL ile geçen seneki 3,5 milyar TL nin üzerinde gerçekleşti. Geçen seneye nazaran bu yüksek performansta seçimler öncesi bir parça artış göstermesini beklediğimiz faiz dışı harcamalarda düşüş etkili oldu. Ayrıca KDV de görülen %15,8 lik reel artış bu olumlu performansta etkili olmuş gibi görünüyor. 12-aylık toplam bütçe dengesine baktığımızda Ocak ayındaki 22,5 milyar TL açığın Şubat ayında 19,4 milyar TL ye gerilediğini görüyoruz. Faiz dışı fazla da buna uygun olarak 27,3 milyar TL den 28,7 milyar TL ye yükseldi.

12 Şubat ayında vergi gelirleri reel bazda geçen seneye göre %0,8 düşerken faiz dışı giderlerde düşüş %5,8 oldu. Vergi gelirlerindeki gerileme daha çok doğrudan vergilerde gerçekleşti ki bu da iş dünyasında yavaşlamanın sinyallerini içeriyor. Öte yandan tüketim vergileri olan KDV ve ÖTV geçen seneye göre sırayla %15.8 ve %7,1 artış gösterdi. Bu güçlü seyrin önümüzdeki dönemde devam edip etmediğini takip ediyor olacağız. Yatırımlar Ocak ayında görülen %498 lik artışın ardından ivme kaybetmiş görünüyor. Şubat ayında yatırımlar bir önceki yıla göre %68 düşüş gösterdi. Yılın ilk iki ayında bütçe dengesi geçen sene 4.5 milyar TL fazla verirken bu sene bu miktar 3.6 milyar TL oldu. Faiz dışı fazla da 14.7 milyar TL den 11.9 milyar TL ye geriledi. Ancak geçen seneki büyüklüklerde Halkbank özelleştirme geliri olduğunu unutmamamız gerekiyor. Önümüzdeki dönemde hem ekonomik büyümeye destek ihtiyacının harcamalarda artış gerektirmesi hem sıkı para politikasının vergi gelirlerini negatif etkileme riski nedeniyle bütçe performansının hafif bozulma göstermesini bekliyoruz. Buna uygun olarak yılsonu %3 bütçe açığı beklentimizi koruyoruz. Bu durum borçlanma ihtiyacını biraz arttırsa da Hazine nin finansman programına göre bu yılın borçlanma projeksiyonu 149,3 milyar TL ile geçen senenin %9,1 altında bulunuyor. Dolayısıyla ek borçlanma ihtiyacının Hazine nin nispeten rahat olan elini zora sokacak boyutta olmasını beklemiyoruz.

13 SONUC: BUYUME VE FINANSAL GOSTERGELER Tüm bu makroekonomik koşullar altında, yurtdışındaki gelişmelerin ve yurtiçinde alınan önlemlerin en önemli yan etkisinin büyüme üzerine olacağını kabul etmemiz gerekiyor. Önceki raporlarımızda sermaye koşullarının daha da sıkı olacağı ve gelişmekte olan ülkelere sermaye girişinin zayıf olacağı varsayımını baz almıştık. Bu beklentimizde herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte büyüme göstergeleri karışık bir seyir izlemeye devam ediyor. Yine de yukarı yönlü risklere dayanarak bir tahmin revizyonu yapmak için erken olduğunu düşünüyor ve 2014 için önceki tahminimiz olan %2,5 i koruyoruz. Hem tüketici kredilerinde hem ticari/kurumsal kredilerde ivme kaybı 2014 yılı büyüme performansına ilişkin öncü göstergelerden en yakından takip ettiğimiz tüketici kredilerinde 13-haftalık yıllıklandırılmış artış Mart ortası itibariyle %9,25 seviyesinde bulunuyor. Bu oran geçen yılın sonunda %18,6 idi. Tüketici kredilerindeki yavaşlamada sıkı para politikasının yanı sıra BDDK nın kredi kartı ve taksitli alışverişte aldığı önlemler önemli rol oynadı. Hatırlatmak gerekirse BDDK tüketici kredileri ve kredi kartlarındaki artışı sınırlandırmak üzere otomobil kredilerinde bedeli TL ye kadar olan kredileri taşıt bedelinin %70 i ile sınırlandırıldı. Ayrıca kredi kartı ile yapılan elektronik eşya, beyaz eşya, mobilya gibi mallarda da taksit sınırlamasına gidildi. Öte yandan yılın ilk ayında %44 e yükselen ticari ve kurumsal kredi artışı Mart ortasında %35,7 ye geriledi. Buradaki yavaşlamada da sıkı para politikasının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı belirsizlikler önemli rol oynadı. Merkez Bankası yıl ortasında tüketici kredilerinde %15 e gerileme beklediğini belirtmişti ancak borçlanma maliyetleri yüksek seyretmeye devam eder ve seçim belirsizliğinin geride bırakılması politik tarafta bir rahatlama getirmezse ilk yarıyı bu oranın altında tamamlama riskimiz devam ediyor.

14 İç talebe ilişkin diğer göstergelerden siparişlere baktığımızda hem ihracat hem yurtiçi siparişlerde ileriye dönük beklentilerin yavaşlama eğilimi gösterdiğine şahit oluyoruz. Toplam siparişlerin stoklara oranında düşüş Şubat ayında da devam ederek bir önceki ayın 0.94 seviyesinden 0.91 e geldi. Ayrıca tüketici güven endeksi de 69.2 ile 2010 Şubat ayından bu yana en düşük seviyede. Otomobil satışlarında Şubat ayında bir önceki seneye göre %26.2 lik düşüş gözlenirken elektrik üretimi %4.2 lik artış gösterdi.

15 Üretim göstergelerinden sanayi üretimi Ocak ayında %7,2 lik artışla yıla güçlü bir giriş yaparken sanayi üretimi de Mart ayında %73,1 ile geçen senenin aynı ayındaki %72,7 nin üzerinde kaldı. Üretim göstergeleri yurtiçi talep ile ilgili karışık sinyaller vermeye devam ediyor. Bunu tüketim göstergelerindeki yavaşlamanın üretime gecikmeli olarak yansımasına bağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde üretim göstergelerinde de yurtiçi talep kaynaklı bir düşüş gerçekleşmesini bekliyoruz.

16 Yukarıdaki makroekonomik çerçeveyi tamamlayan finansal piyasalar görünümüne değinecek olursak politik risklerin ağırlıklı olarak fiyatlandığı bir ayı geride bırakıyoruz. Politik risk unsurlarının yanı sıra ikinci bir etken de Fed in parasal genişleme programındaki 10 milyar dolarlık indirimlere devam etmesi oldu. Seçime birkaç gün kala seçim anketleri son halini almış görünüyor ve buna göre iktidar partisi AKP nin ana muhalefet partisi CHP ile üç büyük şehirde önemli bir çekişme yaşayacağını görüyoruz. Sonucun piyasalara rahatlama getirip getirmeyeceğini söylemek zor zira Fed in para politikasındaki değişikliğinin tüm GOÜ leri etkilemeye devam ettiğini, iç politik gerginlik biraz rahatlama gösterse de yatırımcıların seçim öncesi biraz daha temkinli bir modda pozisyon aldığını gözlemliyoruz. Bulaşıcılık etkisinin iyice hissedildiği GOÜ ler arasında özellikle Ukrayna daki gelişmeler coğrafi yakınlık sebebiyle Türkiye yi biraz daha fazla etkiliyor gibi görünüyor. S&P nin Türkiye nin görünümünü negatife çekmesi ve bunu ani sert iniş riskine bağlaması kırılganlıkların biraz daha gün yüzüne çıkmasına neden olsa da Fitch ve Moody s tarafından verilen yatırım yapılabilir ülke notunun korunuyor olması hala Türkiye yi fırsat oluştuğunda

17 Türkiye GOÜ leri yakaladı ancak aşağı yönlü riskler ağırlıklı pozisyon alınabilecek ülkeler arasında tutuyor. Hatırlatmak gerekirse Fitch 4 Nisan da, Moody s 11 Nisan da Türkiye değerlendirmesini gerçekleştirecek ve bu değerlendirmelerde görünüm durağan dan negatif e çevrilse de henüz bir not indirimi geleceğini düşünmüyoruz. Fed in çıkış hazırlıklarının devam edeceği ve bir noktada faiz artışının konuşulacağı 2014 yılı tüm GOÜ ler gibi Türkiye için de zorlu bir yıl olacak ancak yatırımcılar politik risk faktörlerinin ortadan kalkmasını öncelikli olarak takip ediyor gibi görünüyorlar. Yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili belirsizliğin sonrasında ise başlıca fiyatlama enflasyon ile ilgili riskler çerçevesinde oluşuyor. Burada Merkez Bankası nın önden yüklemeli faiz artışı biraz piyasayı rahatlatmış olsa da henüz enflasyon ile ilgili algı, durumun kontrol altına alındığı yönünde değil. Kurdaki volatilitenin azalması biraz olumlu katkı yapıyor ancak kuraklık riski ile yeni bilgiler enflasyonda resmin netleşmesini sağlayacak. Yurtdışı volatilitenin yanı sıra bu iç faktörler Türk varlıklarına olan ilginin yılın ikinci yarısında toparlanıp toparlanmayacağını belirliyor olacak. Yılın ikinci yarısında politik riskin 17 Aralık operasyonları ile birlikte hızlıca fiyatlara yansıması sonucu MSCI Türkiye endeksi MSCI GÖÜ endeksinden önemli ölçüde negatif ayrışmıştı. Yılbaşından bu yana baktığımızda ise MSCI Türkiye endeksinin %4 değer yitirdiğini, GOÜ endeksinde ise kaybın %4,4 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Yani Türkiye yılın ilk 3 ayında GOÜ lerden %1 oranında daha iyi performans göstermiş durumda. 25 Mart kapanış itibariyle 64,696 seviyesinde olan BIST-100 endeksi, yılbaşından bu yana %4,6 değer kaybederken $ bazlı endeks %8,9 değer yitirdi. BIST-100 için önümüzdeki dönemin kısa vadeli aşağı yönlü riskleri GOÜ lerde tansiyon ve bulaşıcılık etkisinin artması, Rusya krizinin yeniden canlanması, seçim sonrası istikrarın sağlanamaması ve kuraklık dolayısıyla gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde beklenenin çok üzerinde bir baskı oluşturması oluşturuyor. Yukarı yönlü riskleri ise politik belirsizliğin geride bırakılması, seçimlerin sorunsuz geçmesi, yağışların artması ve gıda fiyatlarının düşmesi, Fed in piyasayı tedirgin etmeyecek, makul oranlarda indirimlere devam etmesi ve dolayısıyla GOÜ lere sermaye girişinin canlanması olarak sıralayabiliriz.

18 GOÜ lerde politik risk kurlarda hızlı geri çekilmeyi önlüyor USD/ TL ve Dolar ile Euro ortalamasından oluşan döviz kuru sepeti 25 Mart itibariyle sırayla ve 2.66 seviyesinde bulunuyor ve yılbaşından bu yana %4,8 ve %4,9 değer kaybına işaret ediyor. Kurların Ocak ayında gördüğü tarihi 2.39 ve 2,832 seviyelerinden geri gelmesinde yurtdışı koşulların biraz iyileşmesinden önce Merkez Bankası nın attığı güçlü para politikasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde faiz artışı sonrasında gerçekleşen geri çekilmenin aynı hızla devam etmeyeceğini düşündürten birkaç unsur bulunuyor. Bunlardan bir tanesi yabancı yatırımcıların GOÜ lerle ilgili algısındaki bozulma. Bu algının yeniden risk iştahını arttırır bir duruma dönmesi tansiyonun bir kısmının, özellikle Ukrayna-Rusya gerginliği devam ederken kısa vadede zor görünüyor. Ayrıca içeride reel sektör firmalarının pozisyon kapatma eğilimlerinin devam etmesi kurdaki aşağı seyri dizginleyen bir diğer faktör.

19 Açık pozisyon riski devam ediyor Yurtiçi yerleşiklerde dolara geçiş eğilimi Açık pozisyon riskini bankalar ve diğer şirketler olarak ikiye ayıracak olursak asıl riskin şirketler tarafında olduğunu görürüz. Bankaların bilanço dışı işlemler nedeniyle açık pozisyonu yok denecek kadar az ancak şirketlerin açık pozisyonu Aralık itibariyle 173,9 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. İyi haber kısa vadeli (bir yıl içerisinde kapanması gereken) açık pozisyon 18 milyar dolar seviyesinde. Ancak kurdaki artış eğiliminin devam edeceği beklentisi şirketleri vadesi gelmeden açık pozisyonlarını kapamaya ve dolayısıyla dolar talebinin artmasına neden oluyor. DTH lardaki artışın devam ediyor olmasını da üçüncü bir faktör olarak sıralayabiliriz. Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz tevdiat hesapları (DTH) yılsonunda 128 milyar dolar olurken bu miktar 14 Mart itibariyle 138,6 milyar dolara yükseldi. Bunun 81,7 milyar dolarını gerçek kişiler, geri kalan 56,9 milyar dolarlık kısmını firmalar oluşturuyor. Bu büyüklükler geçen yılın aynı dönemine göre sırayla %21,45 ve %28 artışa işaret ediyor.

20 Kurlar üzerinde özellikle politik tansiyon olmak üzere yukarıda bahsettiğimiz baskıların hafif gevşemesiyle yıl içerisinde USD/TL de 2,15 in altını görebileceğini düşünüyoruz. Ancak yılın son çeyreğinde Fed in QE programının sona ermesi ve faiz artırım beklentisinin satın alınmaya başlanmasıyla kurda baskının yeniden artabileceği ve USD/TL kurunun yılı 2,22 seviyesinde bitirebileceğini düşünüyoruz. Bu seviye nominal olarak geçen sene sonuna göre TL de %4 lük bir değer kaybına işaret ediyor.

21 Tahvil faizinde enflasyon ve Fed düşüşü engelliyor Tahvil piyasasında da tüm gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi sermaye girişinin zayıf olduğu hatta çıkışlar göreceğimiz bir yıl bizi bekliyoruz. Enflasyonun artış eğilimi içerisinde olduğu bir yılda değişken faizli tahvillerin biraz daha ön planda olduğunu görebiliriz. TCMB nin faiz artırımı getiri eğrisinin tersine dönmesine neden oldu ve 2-yıllık Hazine kağıdının faizi 10-yıllık tahvil faizinin üzerine çıktı. 25 Mart itibariyle bu oranlar sırayla %11,47 ve %11,27 seviyesinde bulunuyor. Belirsizliğin oldukça yüksek olduğu ve yüksek itfa döneminin de faizleri yukarı yönlü sıkıştırabileceğini düşündüğümüz için gösterge faizde %11 in altına kaymanın zor olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Rusya riskinin hafif geride kalmasıyla ABD 10-yıllık faizlerinde görülmeye başlayan yükseliş de yurtiçi tahvil faizleri üzerinde baskı unsuru oluşturacaktır.

ŞUBAT GÖRÜNÜM: MERKEZ YENİDEN SAHNEDE

ŞUBAT GÖRÜNÜM: MERKEZ YENİDEN SAHNEDE ŞUBAT GÖRÜNÜM: YÖNETİCİ ÖZETI Kırılganlık Testi başlıklı Ocak raporumuzdan bu yana hem yurtiçinde hem yurtdışında gündemin hızla değiştiğine ve önümüzdeki döneme dair görünümün bir önceki aya göre farklı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Nisan 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı 2013 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %0.30 artarken üretici fiyatları

Detaylı

NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE

NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE YÖNETİCİ ÖZETI Oldukça hareketli bir çeyreği geride bıraktıktan sonra Nisan ayı da özellikle yurtiçi ekonomik gelişmelerin

Detaylı

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18

7,36% 5,1% 15,4% 10,1% 87,1 57,1 2,7 17,75% Mayıs 18 Nisan 18 Mayıs 18 Haziran 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4,56 Altın (USD) 1.250 Haziran 18 EUR/TRY 5,31 Petrol (Brent) 79,4 BİST - 100 96.520 Gösterge Faiz 19,2 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7,36% 5,1% 15,4% 10,1%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Ağustos 2016, Sayı: 31. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 31 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Haziran 2017, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 03 Ağustos 2015, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Mayıs 2017, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi 2013 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %1.65 artarken üretici

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU

NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU NUROL YATIRIM BANKASI A.Ş. 2013 YILI İKİNCİ ÇEYREK ARA DÖNEM FAALİYET RAPORU DÖNEM İÇERİSİNDE BANKANIN YÖNETİM KURULU ÜYELERİNE İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER Dönem içerisinde Bankamız ortaklık yapısında değişiklik

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 48 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.04 Altın (USD) 1,313 Nisan 18 EUR/TRY 4.90 Petrol (Brent) 75.9 BİST - 100 104,283 Gösterge Faiz 14.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.26% 9.9% 10.8% 10.8%

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 04 Nisan 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Fitch, Türkiye nin kredi notu ve görünümünü korudu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak korurken, kredi notunun Durağan olan görünümü de değiştirmedi.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 20 Şubat 2017, Sayı: 8. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 8 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Temmuz 2017, Sayı: 27. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 27 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER I. KÜRESEL GELİŞMELER Zayıf ücret artışları, güçlü istihdam artışını gölgede bıraktı ABD de Şubat ayında toplam tarım dışı istihdam 195 bin kişilik beklentilerin belirgin üzerinde 242 bin kişi olarak açıklandı.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 24 Şubat 2016 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 24 Şubat 2016 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 18 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 12 Ocak 2015, Sayı: 02. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 02 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 2015 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Nisan 215 BÜYÜME DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen ** 13 Nisan 215 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE)

Detaylı

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ M A R T 17 ayında 97 seviyesine gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Şubat ta 1, düzeyine yükselerek yeniden iyimser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, son aydaki sipariş miktarı haricindeki

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 13 Şubat 2017, Sayı: 7. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 13 Şubat 2017, Sayı: 7. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 7 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu

Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu i Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu Çekirdek enflasyondaki ılımlı görünüm ile manşet enflasyon beklentinin altında kaldı Serkan Gönençler Ekonomist sgonencler@sekeryatirim.com.tr +90 212 334 91 04 TÜFE

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Mayıs 2017, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Mayıs 2017, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Şubat 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 20 Şubat 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 2 Şubat 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 13 Şubat 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

Borsa Istanbul Faiz Döviz

Borsa Istanbul Faiz Döviz Ekim 2015 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %1,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,69 artış gerçekleşti. Ana

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 3 Temmuz 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 26 Haziran 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Nov-9 Apr-1 Sep-1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ocak 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,90 10,61 10,80 11,13 Yıllık Ort. 8,28 6,95 8,89 11,11 Aylık 0,41 0,56 2,36 0,38 Yeni

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015

İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 İDARE MERKEZİ ANKARA, 27 Ocak 2015 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz: B.02.2.TCM.0.00.00.00- Sayın Ali BABACAN BAŞBAKAN YARDIMCISI ANKARA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Merkez Bankası) Kanunu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Ağustos 2016, Sayı: 33. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 33 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 09 Mart 2015, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 09 Mart 2015, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 10 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran Çağlar Kuzlukluoğlu

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 23 Mayıs 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 23 Mayıs 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 23 Mayıs 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER ABD de işsizlik başvuruları ve imalat sektörü PMI beklentilerin üzerinde gelirken, ikinci el konut satışlarında 4 aylık aradan sonra ilk kez artış yaşandı

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Nisan 2017, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Nisan 2017, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 28 Ocak 2014

İDARE MERKEZİ ANKARA, 28 Ocak 2014 İDARE MERKEZİ ANKARA, 28 Ocak 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz: B.02.2.TCM.0.00.00.00- Sayın Ali BABACAN BAŞBAKAN YARDIMCISI ANKARA Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (Merkez Bankası) Kanunu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 9 Mayıs 2016, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18

7.36% 7.0% 15.8% 9.6% % Haziran 18 Mayıs 18 Haziran 18 Temmuz 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.90 Altın (USD) 1,221 Temmuz 18 EUR/TRY 5.75 Petrol (Brent) 74.3 BİST - 100 96,952 Gösterge Faiz 20.6 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 7.0% 15.8% 9.6%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Makro Veri. Cari açık yeni rekorda. Tablo 1: Cari Denge (milyon $) -month,

Makro Veri. Cari açık yeni rekorda. Tablo 1: Cari Denge (milyon $) -month, Makro Veri Ödemeler Dengesi: Cari açık yeni rekorda İbrahim Aksoy Ekonomist Tel: +90 212 334 91 04 E-mail: iaksoy@sekeryatirim.com.tr Cari denge Aralık ta 7,5 milyar $ rekor açık verirken, rakam, piyasa

Detaylı

TÜRKİYE MART 2014 GÖRÜNÜM

TÜRKİYE MART 2014 GÖRÜNÜM 17.03.2014 TÜRKİYE MART 2014 GÖRÜNÜM TÜRKİYE 2013 YILINI NASIL GEÇİRDİ? Mayıs 2013 te Türkiye ikinci yatırım yapılabilir notu almıştı. 2013 yılına olumlu bir başlangıç yapan Türkiye ye Mayıs ayında ikinci

Detaylı

Özel sektör Dış Borçları: Yeni bir kırılganlık kaynağı mı?

Özel sektör Dış Borçları: Yeni bir kırılganlık kaynağı mı? 24 Ocak 2008 Özel Not Özel sektör Dış Borçları: Yeni bir kırılganlık kaynağı mı? - Şirket dış borçlanmaları artıyor -Artan DTH lar bir güvence olabilir mi? krizi sonrasında uygulanan sıkı maliye politikası

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015

HAFTALIK BÜLTEN 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015 19 EKİM 2015 23 EKİM 2015 HAFTANIN ÖZETİ Küresel piyasalar geçtiğimiz haftanın başında Çin den gelen veriler ışığında yön buldu. Çin de açıklanan büyüme, perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklenildiği

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 13 Mart 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 6 Mart 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Şubat 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,16 10,43 10,87 9,15 Yıllık Ort. 7,76 7,48 9,23 10,96 Aylık 0,73 0,56 1,72-0,09 2012

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Şubat 2017, Sayı: 6. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 6 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 21 Kasım 2016, Sayı: 45. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 45 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 28 Aralık 2015, Sayı: 41. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 41 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 10 Nisan 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 10 Nisan 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 1 Nisan 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 3 Nisan 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

Borsa Istanbul Faiz Döviz

Borsa Istanbul Faiz Döviz TÜFE de yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,21, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,81, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,81 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,67 artış gerçekleşti. Ana harcama

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 27 Şubat 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 2 Şubat 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 25 Nisan 2016, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

MAKRO BAKIŞ. Yıllık Değişim. ENFLASYON 05 Aralık Yıllık bazda enflasyon Kasımda %7 ye geriledi

MAKRO BAKIŞ. Yıllık Değişim. ENFLASYON 05 Aralık Yıllık bazda enflasyon Kasımda %7 ye geriledi ENFLASYON 05 Aralık 2016 Yıllık bazda enflasyon Kasımda %7 ye geriledi Kasım ayında enflasyonu %0,52 oranında artış göstererek piyasa beklentisi olan %0,81 in altında gerçekleşmiştir. Kasım ayında ılımlı

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Mayıs 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Mayıs 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 15 Mayıs 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 8 Mayıs 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1 Oct-1

Detaylı

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18

7.36% 2.9% 17.9% 9.7% % Temmuz 18 Nisan 18 Temmuz 18 Ağustos 18 ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 6.56 Altın (USD) 1,202 Ağustos 18 EUR/TRY 7.65 Petrol (Brent) 77.4 BİST - 100 92,723 Gösterge Faiz 24.5 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.36% 2.9% 17.9% 9.7%

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 18 Temmuz 2016, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Temmuz 2017, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Temmuz 2017, Sayı: 28. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 28 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor

Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor AYLIK RAPOR Enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açık daralıyor Mevsimsellik ve geçişkenlik nedeniyle yıllık enflasyon çift haneye yaklaştı, cari açıkta daralma devam ediyor. EKONOMİK VE SEKTÖREL GELİŞMELER

Detaylı

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013

Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 Ekonomik Görünüm ve Tahminler: Mayıs 2013 İLK ÇEYREKTE BÜYÜME ZAYIF Zümrüt İmamoğlu* ve Barış Soybilgen 13.05.2013 Yönetici Özeti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Mart

Detaylı

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU

2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU 2017 AĞUSTOS FİNANSAL TREND RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER Türkiye ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde %5 ile beklentilerin oldukça üzerinde bir büyüme kaydetmiştir. Bu durum piyasalarda 2017

Detaylı

%7.26 Aralık

%7.26 Aralık ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar (Mart 2018) USD/TRY 3.95 Altın (USD) 1,324 EUR/TRY 4.87 Petrol (Brent) 69.0 BİST - 100 114,930 Gösterge Faiz 14.07 Büyüme %7.26 Aralık 2017 Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik

Detaylı

31/12/2011-31/03/2012 tarihleri arasında fon getirisi %2,11 olarak gerçekleşirken, yönetici benchmarkının getirisi %2,49 olarak gerçekleşmiştir.

31/12/2011-31/03/2012 tarihleri arasında fon getirisi %2,11 olarak gerçekleşirken, yönetici benchmarkının getirisi %2,49 olarak gerçekleşmiştir. GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. LİKİT-KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2012 YILI 3 AYLIK FAALİYET RAPORU 1.- Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi genel olarak 2011 yılını bir önceki yıldan devraldığı Euro

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ OCAK 2018 Busiad Hazırlayan:Doç.Dr.Metin 05.02.2018 1 ENFLASYON Aralık 2017 itibariyle tüketici fiyatlarının, %0,69 olarak gerçekleştiği ve %12,98 olan yıllık enflasyonun %11,92 düzeyine düştüğü görülmüş-tü. Ocak

Detaylı

MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI

MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI MAYIS GÖRÜNÜM: MERKEZ İN ZOR SINAVI NİSAN GÖRÜNÜM: YİNE PARA POLİTİKASI SAHNEDE YÖNETİCİ ÖZETİ Global piyasalarda Mart sonunda başlayan iyimser havanın Nisan ve Mayıs aylarında da devam ettiğini gördük.

Detaylı

GSYH (Milyar TL, Cari Fiyatlarla) GSYH (Milyar $, Cari Fiyatlarla)

GSYH (Milyar TL, Cari Fiyatlarla) GSYH (Milyar $, Cari Fiyatlarla) TÜRKİYE NİN GÖSTERGELERİ > > HABER Hazırlayan: Alaattin AKTAŞ ala.aktas@gmail.com PROJEKSİYON OVP: 2011-2013 dönemini kapsayan orta program nihayet açıklandı. Program 2011-2013 dönemini kapsıyor, ancak

Detaylı

Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu

Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu i Makro Veri Ocak 2019 Enflasyonu Dayanıklı mal ve enerji fiyatları düşmeye devam ediyor, ancak gıda fiyatları enflasyonda ciddi baskı yaratıyor Serkan Gönençler Ekonomist sgonencler@sekeryatirim.com.tr

Detaylı

HAFTALIK RAPOR 17 Eylül 2018

HAFTALIK RAPOR 17 Eylül 2018 29Q4 21Q1 21Q2 21Q3 21Q4 211Q1 211Q2 211Q3 211Q4 212Q1 212Q2 212Q3 212Q4 213Q1 213Q2 213Q3 213Q4 214Q1 214Q2 214Q3 214Q4 21Q1 21Q2 21Q3 21Q4 216Q1 216Q2 216Q3 216Q4 217Q1 217Q2 217Q3 217Q4 218Q1 218Q2

Detaylı

2014 GÖRÜNÜM: KIRILGANLIK TESTİ

2014 GÖRÜNÜM: KIRILGANLIK TESTİ 2014 GÖRÜNÜM: YÖNETİCİ ÖZETI Hem dış hem iç unsurlar nedeniyle oldukça hareketli bir seneyi geride bırakırken hızlı değişen gündem 2014 ün de volatiliteye oldukça açık bir yıl olacağının sinyalini veriyor.

Detaylı

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü TEMMUZ 17 Mayıs ayında 19, seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran da 11, olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü.

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU BÜYÜME 2011 yılı dördüncü döneme ilişkin hesaplanan gayri safi yurtiçi hasıla değeri bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla

Detaylı

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. DENGELİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU FON KURULU FAALİYET RAPORU Bu rapor Aegon Emeklilik ve Hayat A.Ş Dengeli Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2012-31.12.2012 dönemine ilişkin gelişmelerin,

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Temmuz 2017, Sayı: 29. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Temmuz 2017, Sayı: 29. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 29 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 24 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Kasım enflasyonu: Enflasyonda en iyi geride kaldı 05/12/2016

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Kasım enflasyonu: Enflasyonda en iyi geride kaldı 05/12/2016 Makro Bülten Kasım enflasyonu: Enflasyonda en iyi geride kaldı 05/12/2016 Kasım ayı TÜFE enflasyonu beklentilerin altında %0,52 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesinde,

Detaylı

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME

MİLLİ GELİR VE BÜYÜME HAZİRAN 17 MİLLİ GELİR VE BÜYÜME Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla (GSYH), 17 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemine göre %5 oranında gerçekleştirdiği büyüme performansıyla, ekonominin hızlandığını gösterdi.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 11 Mayıs 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 11 Mayıs 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Haftalık Piyasa Beklentileri. 21 Nisan 2014

Haftalık Piyasa Beklentileri. 21 Nisan 2014 Haftalık Piyasa Beklentileri 21 Nisan 2014 1 Nis 13 May 13 Haz 13 Tem 13 Ağu 13 Eyl 13 Eki 13 Kas 13 Ara 13 Oca 14 Şub 14 Mar 14 Nis 14 BIST Hisse Senetleri BIST 100 Endeksinde Mart-Nisan döneminde 61,000

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 5 Aralık 2016, Sayı: 47. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 47 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Ocak enflasyonu: Enflasyon çift haneye gidiyor 03/02/2017

Portföy Yönetimi. Makro Bülten. Ocak enflasyonu: Enflasyon çift haneye gidiyor 03/02/2017 Makro Bülten Ocak enflasyonu: Enflasyon çift haneye gidiyor 03/02/2017 Ocak ayı TÜFE enflasyonu piyasa beklentilerinin çok üzerinde %2,46 olarak gerçekleşti ve yıllık bazda %8,5 ten %9,2 ye yükseldi. Bu

Detaylı

Yurt İçi Veri Takvimi

Yurt İçi Veri Takvimi Haftalık Veri Takvimi 8 Eylül 2017 Yurt İçi Veri Takvimi 11 Eylül Pazartesi 10:00 2Ç17 GSYİH verileri Medyan beklenti yıllık %5,4 oranında bir büyümeyi işaret ederken, kurum beklentimiz ise büyümenin %5,7

Detaylı

Makro Tahmin Güncelleme. Eylül 2017

Makro Tahmin Güncelleme. Eylül 2017 Makro Tahmin Güncelleme Eylül 2017 2017 yılına ait baz senaryomuzu güncelledik 1 Küresel Görünüm FED ABD 10 yıllık faizi 2.25% 2017 Baz Senaryo Kademeli ve ölçülü faiz artışı FED Politika Faizi %1.00-1.25%

Detaylı

Seçilmiş Haftalık Veriler* 29 Mayıs 2015

Seçilmiş Haftalık Veriler* 29 Mayıs 2015 Seçilmiş Haftalık Veriler* 29 Mayıs 215 Sermaye Piyasaları ve Makro Ekonomik Araştırmalar *BDDK ve TCMB nin 22 Mayıs 215 haftasına ait haftalık istatistiklerinden derlenmiştir. Jun-9 Oct-9 Feb-1 Jun-1

Detaylı

Haftalık Piyasa Beklentileri. 10 Kasım 2014

Haftalık Piyasa Beklentileri. 10 Kasım 2014 Haftalık Piyasa Beklentileri 10 Kasım 2014 1 Kas 13 Ara 13 Oca 14 Şub 14 Mar 14 Nis 14 May 14 Haz 14 Tem 14 Ağu 14 Eyl 14 Eki 14 BIST Hisse Senetleri BIST 100 Endeksinde geçtiğimiz hafta 81,000 seviyesine

Detaylı

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara

İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI. 23 Aralık 2015 Ankara İKTİSADİ GÖRÜNÜM VE PARA POLİTİKASI 23 Aralık 2015 Ankara Özet: Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme

Detaylı