Go oyunundaki tüm taşların değeri aynıdır. Yine de oyun katılımları açısından taşları farklı kategorilerde incelemek faydalı olabilir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Go oyunundaki tüm taşların değeri aynıdır. Yine de oyun katılımları açısından taşları farklı kategorilerde incelemek faydalı olabilir."

Transkript

1 GO Yaş Grubu: 8+ Oyuncu Sayısı: 2 Kişi İçindekiler: 1 adet çekmeceli GO oyun seti, 181 adet siyah taş ve 180 adet beyaz taş 1. GO Nedir? Go, belki de tahta üzerinde oynanan dünyanın en eski oyunudur. Kurallar çok basittir ve birkaç dakika içinde öğrenilebilir. Fakat bu kurallar sayısız, büyüleyici hamle dizilişlerini ve zekice manevraları ortaya çıkarır. Çok eski zamanlarda Go bir savaş sanatı olarak görülmekteydi ve Japonya, Kore, Çin'deki savaşçıların eğitiminin bir parçasını oluşturmaktaydı. Aynı zamanda hattatlık, müzik ve resimin yanında Go, hem erkekler hem de kadınlar için klasik eğitimin de bir unsuru olmaktaydı. 1.1 Hedef Nedir? Go oyununda amaç, tahtadaki boş gözleri (çizgilerin kesişim noktaları) taşlarla çevreleyip alan oluşturmaktır. Oyun başlangıcında boş olan go tahtası siyah ve beyaz tarafın karşılıklı hamleleri ile paylaşılır. Dikkat edilecek nokta konulan taşların değil, sadece çevreledikleri boş gözlerin alan olarak sayılacağıdır. Kısa bir şekilde özetleyecek olursak amaç en az taşı koyarak en fazla alanı çevrelemektir. Eğer go sadece bundan ibaret olsaydı, binlerce yıldır yüzbinlerce insan tarafından zevkle oynanmış olması biraz şaşırtıcı olurdu. Go oyunundaki ikinci strateji de rakibin taşlarını hapis almaktır. Oyun sırasında hapis alınan taşlar tahta dışında bekletilir ve oyun sonunda kendi renklerinin alanlarına yerleştirilirler. Yani hapsedilen her taş oyun sonunda alanınızı bir puan azaltacaktır. Go oyunundaki tüm taşların değeri aynıdır. Yine de oyun katılımları açısından taşları farklı kategorilerde incelemek faydalı olabilir. 1.2 Temel Kurallar: 1- Standart go tahtası 19x19 çizgidir. Özellikle yeni başlayanların başta 9x9 ardından 13x13'lük tahtada 5-10 oyun oynamaları tavsiye edilmektedir. Oyun kuralları tahtanın boyutundan bağımsızdır. 2- Hamleler çizgilerin kesişimlerine yapılır. 3- Oyun başında tahta boştur, oyuna siyah başlar ve sonra karşılıklı hamlelerle oyun devam eder. 4- Tahtaya konulan bir taş sabit kalır, sağa, sola veya çapraza oynatılmaz. Bir taş eğer rakip tarafından hapis alınmazsa oyun sonuna kadar konduğu yerde kalır.

2 1.3 Oyuna girmeyen taşlar: Go oyununda toplam 361 taş vardır, bunların 181'i siyah 180'i beyazdır. Ayrıca go tahtasında da 361 göz vardır, yani go tahtası 19 yatay, 19 dikey çizginin birbirlerini kesmesi sonucu oluşan 361 gözden meydana gelmiştir. Amaç boş bir alan çevrelemek olduğundan genelde go oyunları hamlede sonuçlanır. Bunun doğal sonucu olarak da taşların bir bölümü oyuna hiç girmeyebilir. Go oyununun karelerin içinde değil, kesişim noktaları üzerinde oynanması da bir diğer önemli özelliğidir. 1.4 Oyuna giren taşlar: Şekil 1.1 a) Oyun bittiğinde tahtada kalan yani yaşamayı başarabilen taşlar aynı zamanda alanların sınır çizgisini de oluştururlar. b) Oyun sırasında hapis alınan taşlar oyun sonunda kendi alanlarıdaki boş gözlere yerleştirilirler. Böylelikle her iki tarafın da alanı, verdikleri hapis sayısı kadar azalmış olur. c) Oyun sonunda birtakım taşlar rakip alanda kalmış olabilir. Bu taşlar, hapis alınmaları için gerekli şartlar sağlanılmaksızın (hapis alma ile ilgili kurallar Amaç bölümünde anlatılmaktadır) oyun sonunda rakip tarafından alınıp, oyun süresince hapis alınan taşların yanına konulurlar. Bu belki de yeni başlayanların en zor anladıkları konudur. Ama moraliniz bozulmasın çünkü bu sayfaları dikkatli bir şekilde okursanız ölüm ve yaşam kavramları arasındaki inceliği fark edecek ve go oyununun temel kurallarını öğreneceksiniz. Bu sayfayı yüzeysel bir biçimde okusanız bile en fazla on oyun oynadıktan sonra herşeyi burada anlatıldığından çok daha iyi anlayacaksınız.

3 1.5 Avans verme: Go oyununda, yüksek düzeyli oyuncu düşük düzeyli oyuncuya avans verir. Avans verilen taşlar tahta üzerindeki 9 işaretli göze yerleştirilir. Avans verilen taş sayısı oyuncular arasındaki düzey farkı ile doğru orantılıdır. Düşük düzeyli oyuncu siyah taşları aldığından avanslı oyunlarda oyuna beyaz başlar. Bu avans verme sistemi ile oyun bir şekilde eşitlenerek zevkli kılma amaçlanıyor. a) 8-9 avans b) 5 avans c) 7 avans 2. Amaç: 2.1 Alan çevrelemek: Yanda siyah ve beyazın çevrelediği alanların puanı gösterilmiştir. Bir alanın puanı içinde kalan boş gözlerin sayısıyla ölçülür. Oyun sonunda bütün tahta bu şekilde paylaşılır. Sonuç olarak alanların toplamı, siyah = 40, beyazlar = 39 dur. Ancak bu hesaba eğer hapis alınmış taş varsa katılmamıştır. Şekil 2.1

4 2.2 Hapis almak: Bir taşın veya taş grubunun tüm komşu noktaları rakip tarafindan kapatıldığında içeride kalan taşlar hapis alınır. Aşağıda da şekil 2.2 a)'da görüldüğü gibi köşedeki bir taşın iki, kenar çizgisi üzerinde üç, tahtanın diğer bölgelerinde bulunan bir taşın ise dört açıklığı vardır. Şekil 2.2 a) konumundaki üç siyah taşın tek açıklıklığı kalmıştır. Bu duruma atari denilir. Eğer bu açıklıkların hepsi kapatılırsa içeride kalan taş hapis alınır. Şekil 2.2 a) Taşların açıklıkları, b) siyah taşlar ataride, c) siyah taşlar alındıktan sonra. Hapis almada bir sınır yoktur, birbirine bağlı taş grupları da görüldüğü gibi açıklıkları rakip tarafından kapatılmak şartıyla hapis alınabilirler. Atariye düşürülen bir taş veya taş grubu 2.3 d) konumundaki gibi bir savunma hamlesi ile kurtarılamazsa rakip tarafından 2.3 b)'de gösterildiği şekilde alınır. Şekil 2.3 c) konumunda siyahın iki beyaz taşı hapis almakla kalmayıp ayrıca iki puanlık bir alan elde ettiği de gözardı edilmemelidir. Yani siyahın bu olaydan kazancı dört puandır. Şekil 2.3 a) Atari b)siyah 1 ile iki taş alınıyor c) sonuç d) beyaz1 ile beyaz taşların kurtuluşu.

5 2.3 Yardımcı kurallar: Bütün açıklıkları rakip tarafından kapatılmış bulunan bir göze hamle yapılamaz. Şekil 2.4'de beyaz, siyahlar tarafından çevrelenmiş alana taş koyamaz. İntihar gibi gözüken bu hamlenin bir anlamı da yoktur. Ama yapılan bu hamle ile gözü çevreleyen taşlardan birisi, bir bölümü veya hepsi hapis alınabiliyorsa bu kural geçersizdir. Şekil 2.4 Beyazın yasak hamleleri çarpı ile gösterilmiştir. Örneğin altta bulunan şekil 2.5'de siyah taşlar ataridedir ve beyaz ortaya (çarpı ile işaretlenmiş) oynayıp siyah taşlardan bir bölümünü hapis alabilir, halbuki yukarda beyaz bu noktaya oynayamamaktaydı. Ama şekil 2.5'e baktığımız zaman dışarıdaki beyaz taşların sayesinde beyazın içeriye oynayabileceğini görmekteyiz. Bu hamlelerin sonucunda kimi siyah taşlar öldürülmüş ve tahtadan alınmıştır. Bu hamlelerin sonucu şekil 2.6'da gösterilmiştir. Şekil 2.5 Beyazın siyahları hapis alacak hamlesi Şekil 2.6 Öldürücü hamle. çarpı ile işaretlenmiştir.

6 3. Ölüm ve yaşam: Yaşamanın başlıca kuralı iki ayrı göz yapıp bunları birbirine bağlamaktır. Altta bunun en basit örneği görülüyor. Şekil 3.1'de tüm siyah taşlar iki puanlık bir alana sahiptirler ve hapis alınmaları imkansızdır, çünkü beyaz a'ya ya da b noktasına oynayamamaktadır (bkz. Yardımcı kurallar). Aynı anda iki hamle birden yapamayacağını da göz önünde bulundurursak, siyah grubun oyun sonuna dek hiçbir savunma hamlesi yapmaya gerek duymadan yaşayacağı anlaşılır. Şekil 3.1 En temel iki göz şekilleri. Şekil 3.2'de yaşayan beyaz taşlara başka örnekler verilmektedir. Ölüm ve yaşam go oyununda hep iç içedir. Oyuna ilk başlayanlar taşlarının yaşayıp yaşamadığından emin olamayabilirler yada oyunun bir aşamasında kötü sürprizlerle karşılaşabilirler. Bu konuda söylenebilecek en basit kural, bir alanı çevreleyen taşların biri veya birkaçı rakip tarafından atariye düşürülebiliyorsa hayatlarının pek garantili olmadığıdır. Unutmamakta fayda olan bir husus da, saldırı dışarıdan gelebileceği gibi eğer alan yeterince büyükse içeriden de gelebilir. Şekil 3.2 İki göz yaşam demektir.

7 Şimdi de şekil 3.3'e bakalım. Şekil 3.3 a) konumundaki beyaz taşlar ilk bakışta yaşıyormuş gibi gözükebilirler. Ama eğer dikkat ederseniz A'daki üç beyaz taş aslında ataridedir ve siyah B'deki hamlesiyle üç beyaz taşı alabilmektedir. Bunun sonucu olarak diğer beyaz taşlar da atariye düşmektedir (Şekil 3.3 c). Sonuç olarak şekil 3.3 a) konumundaki beyaz taşlar ölüdür ve hamle sırası beyazda olsa bile kurtulamamaktadırlar. Şekil 3.3 a) Taşların açıklıkları, b) siyah taşlar ataride, c) siyah taşlar alındıktan sonra. Yanda şekil 3.4'de üç ölü beyaz taş grubu görülmektedir. Dikkat edilecek olursa bu grupların hepsi dışarıdan sarıldıklarında taşların bir bölümü atariye düşmekte ve grup çaresiz kalmaktadır. Şekil 3.4 Yalancı gözler. Şekil 3.5'teki siyah grup, hamle sırası beyazda ise ölür, siyahta ise yaşar. Beyaz saldırıya ortadaki gözden başlayacaktır, şekil 3.5 a). bu hamlesinden sonra siyah gurubun kurtulamayacağını yukardaki bilgiler ışığında a) b) kanıtlamaya çalışınız. Hamle sırası siyahta ise Şekil 3.5 b) ortaya oynayarak iki göz yapmayı başarır. Şekil 3.5 Hamle önceliğine dikkat. Beyazın

8 4. KO Şekil 4.1 a) konumunda beyazın hamlesi az önce açıkladığımız kural doğrultusunda siyah taşı alabilmektedir. Fakat şekil 4.1 b)'yi incelediğimizde bu sefer beyazın atariye düştüğünü görüyoruz. Acaba siyah bu taşı şekil 4.1 c)'de görüldüğü gibi alabilir mi? Hayır, çünkü eğersiyah ile beyaz taşı alırsa konum tekrar şekil 4.1 a)'dakinin aynısı olacaktır ve bu döngü sonsuza dek devam edecektir. Ko denen bu sonsuz döngüyü önlemek için şekil 4.1 b)'den sonra siyahın tahtanın başka bir yerinde hamle yapması gerekmektedir. Bu firsattan yararlanan beyaz da o gözü kendisi doldurarak taşını atariden kurtarabilir. Eğer aradan bir hamle geçmesine rağmen beyaz ko'yu kapatamazsa bu sefer siyah şekil 4.1 c)'de gösterilen hamleyi yapabilecektir. Bu sefer de beyaz, tahtanın başka bir yerinde hamle yapmak zorunda kalacaktır. Şekil 4.1 a) Beyaz 1 siyahı alıyor, b) beyaz taşlar ataride, c) 2 siyah ile beyazın alınması. Aslında ko kuralını açıklamanın bir başka yolu da go tahtasında hiçbir görüntünün tekrarlanmaması esasıdır. Eğer dikkat edilecek olursa oyunun başından sonuna kadar tahta sürekli dolmakta ve genel görüntü her hamle sonunda değişmektedir, oysa ko durumu buna bir istisna oluşturmaktadır. Nasıl hayattaki hiçbir olay tekrar aynı biçimde canlandırılamıyorsa go oyununda da bu böyledir. Oyun esnasında oluşan kolar oyun sonuna kadar taraflardan birinin avantajına kapanır. Ko'yu kapayan taraf bir puan kazanır ancak hamle yapma avantajını rakibine verdiğinden dolayı yarım puan almış olarak kabul edilir. Ko ile karıştırılmaması gereken durumlarda, genelde birden fazla taş hapis alındığında, hapis alma olayını yapan son taş atariye düşmektedir. Ko'nun tersine bu taş hemen rakip tarafından hapis alınabilir. Şekil 4.2'de bunun örneğini görmekteyiz. Şekil 4.2 b)'de üç siyah taşı alan beyaz taş ataridedir. Siyah bu taşı şekil 4.2 c)'de görüldüğü gibi hemen alabilmektedir. Sonuç 4.2 d)'de ortaya çıkıyor. Şekil 4.2 a) Üç siyah taş ataride b)beyaz 1, üç siyah taşı alıyor c) beyaz1, siyah2 tarafından d) siyah iki hamlesinin alınıyor sonucu.

9 5. SEKİ Ender de olsa oyunda karşılıklı iki tarafin da herhangi bir kayıp vermeden hamle yapamadıkları gözler (karelerle işaretlenmiştir) oluşabilir. Bu duruma seki denir. Şekil 5.1'de iki değişik seki gösterilmiştir. Şekilde içerideki iki gözden birine önce beyaz oynarsa siyahın çevrelediği beyaz taşlarla birlikte atariye düşer. Şekil 5.1 Seki'ye iki örnek. Eğer bu iki noktadan birine önce siyah oynarsa siyah taşları çevreleyen beyaz taşlarla birlikte atariye düşecektir.bunun sonucu olarak iki taraf da bu noktalara oynayamaz. Aradaki iki puanlık alan kimsenin değildir. Seki oldukça ender yaratılabilinen bir durumdur. Eğer yerel bir savaş sırasında iki göz yapamayacağınızı ve rakip taşları hapis alamayacağınızı hissederseniz seki yapmaya çalışırsınız. 6. Oyun sonu: Oyunda iki taraf için de puan kazandırıcı hamle kalmadığında oyun biter. Bu bir kilitlenme olarak da yorumlanabilinir. Ama bilinmelidir ki oyun sonunda taş konulabilecek boş gözler hala vardır. Tahta taraflarca paylaşılmıştır. Bundan sonra yapılacak hamle ya kendi alanınızın içindeki boş gözleri doldurur (yani puanınız azalır) ya da rakip alanın içine oynarsınız. Bu da ona kendi taşlarınızı hapis olarak ikram etmek olur (bu konu bir sonraki bölümde anlatılmaktadır). 6.1 Oyun sonunda rakip alanda kalan taşlar: Bunlar oyun süresince yaşamak için gerekli iki gözü oluşturamamış olduklarından, rakip alanda tek tük taş gurupları halinde kalmış taşlardır. Bu taşların herhangi bir şekilde iki göz yapamayacakları da oyunun gelişmesi sırasında kesinleşmiştir. Bu tarife uyan taş gurupları, rakip tarafından hapis alınır, rakip bu taşları oyun sonunda aldığından, hapis almak için gerekli çevirmeyi yapmak zorunda değildir. Ölüm ve yaşam konularının iyi anlaşılması halinde, oyun sonunda hangi taşların hapis kaldığı, hangilerinin yaşadığı açıklık kazanacaktır. Eğer karşınızdaki oyuncu sizden daha deneyimli ise oyun sonunda hapis kalan taşların hikayelerini size anlatacaktır. Siz de bu sayede konuyu kısa bir sürede kavrayacaksınız. Oyun bitmiştir, hapis olan taşlar da tahtaya yerleştirilmiştir ve yapılan alanlar 5'lik gruplar haline getirilmiştir. Sonuç olarak, siyah: =51 puan, beyaz: =38 puan. Karşılaşmayı siyah 51-38=13 puanla kazanmıştır.

10 7. Ufak ipuçları * Go oyununa sadece bir savaş olarak bakmak yanlış olur. Go oyununun yıkıcı yanından çok yaratıcı yani ağır basmaktadır. Oyun başında boş olan tahta paylaşılır. Üzerinde, yaşayan gruplar oluşturulmaya çalışılır. * Go taşı orta parmak ve işaret parmağı arasında tutulur. Tahtaya yerleştirilirken altta bulunan işaret parmağı yavaşça çekilir ve orta parmak taşı bastırdığında tahtadan diri, güzel bir ses çıkar. * Go oyuncuları oyun başında birbirlerini selamlarlar. Japonya'da bunun kesin bir kuralı vardır ancak batı ülkelerinde çoğu kez başınızı öne eğerek vereceğiniz bir selam yeterli olacaktır. Oyun bittiğinde de oyuncular karşılıklı birbirine teşekkür ederler. * İki kişi go oynarken o oyunu izlemek istiyorsanız mutlaka izin alın. Oyunu seyrederken düşüncelerinizi içinizde saklayın. Ne oyunculara ne de çevrede bulunan diğer insanlara oyun sonuna kadar oyun hakkında bir yorum yapmaktan kaçının. Şekil 7.1 * Go stratejik olarak köşelerden başlayıp ortaya doğru gelişir. Köşede alan oluşturmak çok daha kolaydır, çünkü buralarda doğal sınırdan da faydalanmak mümkündür. Yanda sizce kimin alanı fazladır?

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya

Go taşı ve tahtası. - Oyunun başında tahta boştur. - Oyuna önce siyah başlar. - Oyuncular sırayla taşlarını tahtaya Go Şimdi Go oyununun kurallarını öğrenmeye başlıyoruz. Kurallar dediğimize bakmayın, aslında pek kuralı da yok. Pekçok kaynak Go'nun aslında bir tek temel kuraldan oluştuğunu söyler. Go oyunu 19 yatay,

Detaylı

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç

SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI. Dr. Olgun Kulaç SATRANÇ EĞİTİM & BOYAMA KİTABI Dr. Olgun Kulaç 2 SATRANÇ OYUNUNUN KURALLARI Madde 1: Satrancın Esasları Satranç oyunu, kare şeklindeki, Satranç Tahtası üzerinde, iki rakip arasında taşların sıra ile oynatılması

Detaylı

SATRANÇ OYUNU EĞİTİM KILAVUZU

SATRANÇ OYUNU EĞİTİM KILAVUZU SATRANÇ OYUNU EĞİTİM KILAVUZU 1 Satranç beyin gücünü geliştiren bir strateji oyunudur. Bir satranç oyuncusu bir ordunun komutanı gibidir. Herkesin 16 askeri yani 16 satranç taşı vardır. Bir oyuncu Beyaz

Detaylı

D V O N N Kris Burm G I P F

D V O N N Kris Burm G I P F D V O Kris Burm G I P F D V O Bağlantıyı Kesme! GIPF projesinin 4. oyunu. 2 oyuncu için. Yığınları oluşturun, rakibinizin taşlarını kontrol etmeye çalışın ve hepsinden önemlisi kırmızı DVO taşlarıyla bağlantılı

Detaylı

OSD SATRANÇ DERS NOTLARI

OSD SATRANÇ DERS NOTLARI OSD SATRANÇ DERS NOTLARI Üzerinde 8 yatay ve 8 dikey oluşan satranç tahtası, toplam 64 karedir. Tahtadaki taşlar sol alt baştan sırasıyla; Kale, At, Fil, Vezir, Şah ve 2. yatayda olanlar ise piyon olarak

Detaylı

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek.

1- Kurnazlık: Oyunun stratejisini planlamak ve oyun kurallarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanabilmek. Mangala Türk zeka ve strateji oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkında unutulan bu oyun, konargöçer

Detaylı

2014-2015 DEDELER İLKOKULU

2014-2015 DEDELER İLKOKULU 2014-2015 DEDELER İLKOKULU PROJE ADI: MANGALA OYUNU HEDEF KİTLE: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJE SÜRESİ Başlama : 01 ARALIK 2014 Bitiş : 01 OCAK 2015 KATILIM: 4-5 ve 6-7-8. Sınıf Öğrencileri PROJENİN

Detaylı

KOÜ.GÖLCÜK MYO ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ Dersin adı: SATRANÇ Dersin Yürütücüsü:Yrd. Doç. Dr. Fahrettin ÖVEÇ 1.Dersin amacı 2.

KOÜ.GÖLCÜK MYO ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ Dersin adı: SATRANÇ Dersin Yürütücüsü:Yrd. Doç. Dr. Fahrettin ÖVEÇ 1.Dersin amacı 2. KOÜ.GÖLCÜK MYO ÜNİVERSİTE SEÇMELİ DERSİ Dersin adı: SATRANÇ Dersin Yürütücüsü:Yrd. Doç. Dr. Fahrettin ÖVEÇ.Dersin amacı.satranç Oyununun Tarihçesi.Satranç Oyun Elemanları ve Değerleri.Satranç Oyun Kuralları.

Detaylı

Language: English / Turkish

Language: English / Turkish Rules of Coerceo by Coerceo Company Erhan Turkish translation by Erhan Çubukcuoğlu Türkçe Language: English / Turkish Copyright (Ticari haklar) Bu döküman Coerceo şirketinin resmi yazılı izni olmaksızın

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ BESYO SATRANÇ DERS NOTLARI SATRANÇ OYUNUNUN TEMEL KURALLARI Madde 1: Satrancın Doğası ve İlkeleri Satranç oyunu, kare şeklindeki, Satranç Tahtası üzerinde, iki rakip arasında taşların

Detaylı

E l e m e S i s t e m i 2

E l e m e S i s t e m i 2 ELEME SİSTEMİ Ana Kurallar ve Eşlendirme TÜRKİYE SATRANÇ FEDERASYONU ELEME SİSTEMİ Sistem, düzenlenen satranç etkinliklerinin eşlendirme sistemi olarak kullanılacağı gibi, eş puan durumunda ek maçların

Detaylı

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur. Chess Kids Academy

KASIM BÜLTENİ. 5-6 YAŞ 2. Kur.   Chess Kids Academy 1 Chess Kids Academy Sevgili velilerimiz, satranç derslerimizin içeriğinde teorikten daha çok uygulamalarla eğitim vardır. Çocuklarımız masallar, şarkılar ve daha çok yaratıcı eğitim araçları ile satrancı

Detaylı

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI PAMUKKALE İLÇE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI 2019 T.C. PAMUKKALE KAYMAKAMLIĞI TEKNOLOJİNİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMIPROJESİ PAMUKKALE GENELİ İLKOKULLAR ARASI ZEKA OYUNLARI YARIŞMASI

Detaylı

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. : 1-1 Reversi oyununu merak eder. 1-2 Anlatılanları etkili dinler. 1-3 Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı strateji oyunu olduğunu bilir. 1-4 Oyun tahtasının yapısını

Detaylı

Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin.

Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin. İçerİk: Sonuçlanmamış bir cephede rakibinizin dilediğiniz bir birlik kartını alın ve kendi tarafinıza geçirerek istediğiniz bir cepheye yerleştirin. 60 Birlik Kartı 10 Taktik Kartı 9 ahşap Cephe Piyonu

Detaylı

a b e f g h i SHOG NED R?

a b e f g h i SHOG NED R? 9 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h i SHOG NEDR? SHOG, Japonya da yaklaık 20 milyon kiinin oynadıı bir oyundur. Hedefleri, karı tarafın ah ını tuzaa düürmek olan iki oyuncu arasında oynanan bir zihinsel

Detaylı

KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE

KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE KÜTAHYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE İlimizdeki ortaokulların 5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik olarak Ortaokullar Arası Akıl Oyunları Ligi adı altında etkinlik yapmayı planlamaktayız. Yarışmaya ait

Detaylı

Y N G. Kris Burm G I P F

Y N G. Kris Burm G I P F ris Burm G I P F Bir birleşimin ürünü Son söz: GIPF projesinin yedinci oyunu. 2 oyuncu için. GIPF projesi başlarken 6 oyundan oluşması planmış olsa da yedinci oyun olan LYNG, projenin bir sentezi olarak

Detaylı

SU DALGALARINDA GİRİŞİM

SU DALGALARINDA GİRİŞİM SU DALGALARINDA GİRİŞİM Yukarıda iki kaynağın oluşturduğu dairesel su dalgalarının meydana getirdiği girişim deseni gösterilmiştir Burada kesikli çizgiler dalga çukurlarını, düz çizgiler dalga tepelerini

Detaylı

ELEME SİSTEMİ. A- Ana Kurallar

ELEME SİSTEMİ. A- Ana Kurallar ELEME SİSTEMİ Sistem, düzenlenen satranç etkinliklerinin eşlendirme sistemi olarak kullanılacağı gibi, eş puanlı oyuncuların olması durumunda eşitliklerin bozulması için ek maçların oynanmasında da kullanılabilir.

Detaylı

iddaa da Sistem ile Kazanmanın Yolları May 2015

iddaa da Sistem ile Kazanmanın Yolları May 2015 iddaa da Sistem ile Kazanmanın Yolları May 2015 Sistem ne işe yarar? 1.Kazanma şansını artırır! 2.Daha yüksek ikramiye kazandırır! 3.Banko ile ödenen kupon bedelini azaltır! Nasıl Çalışır? Tahminde bulunduğunuz

Detaylı

Sequence Oyununun Minimaks Algoritması Kullanılarak Tasarlanması ve Geliştirilmesi

Sequence Oyununun Minimaks Algoritması Kullanılarak Tasarlanması ve Geliştirilmesi Sequence Oyununun Minimaks Algoritması Kullanılarak Tasarlanması ve Geliştirilmesi Yavuz Kömeçoğlu Çetin Oktay Nilgün İncereis Levent Yıldız Yrd. Doç. Dr. Aslı Uyar Özkaya XoX Oyunu Puanlama Sistemi Sequence

Detaylı

MODERN TAVLA KURALLARI

MODERN TAVLA KURALLARI MODERN TAVLA KURALLARI Uluslararası tavla kuralları ülkemizde yaygın olarak uygulanan kurallardan bazı farklılıklar gösterir. Bu kural değişiklikleri, temelde oyunda beceriyi ön plana çıkarmak ve oyunu

Detaylı

Satranç, Tavla & Dama

Satranç, Tavla & Dama Satranç, Tavla & Dama tr Oyun talimatları Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92630AB6X6VII 2017-07 Değerli Müşterimiz! Üç klasik oyun pratik ve dekoratif bir ahşap kutunun içerisinde. Yüzyıllardır bu oyunlar

Detaylı

DOUBLE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma)

DOUBLE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma) OULE SQUEEZE (Çift Sıkıştırma) olay olmasına rağmen, Çift Sıkıştırma tekniğini tam olarak anlamış oyuncu sayısı azdır. Halbuki bütün Çift Sıkıştırma lar bir kaç basit ana prensibe dayanır; aşağıdaki çalışmayı

Detaylı

Takım Maçı ve IMP Skorlaması

Takım Maçı ve IMP Skorlaması Takım Maçı ve IMP Skorlaması Takım maçının tanımı? 4 lü takım maçı, 6 oyuncudan kurulu iki takımın, birer çiftleri ile 2 masada karşılaşarak, aynı anda 4 oyuncusu ile, oynayan ya da oynamayan bir kaptanın

Detaylı

Zeka Soruları 4 - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ZEKA SORULARI

Zeka Soruları 4 - Genç Gelişim Kişisel Gelişim ZEKA SORULARI ZEKA SORULARI 1) İçi su dolu üç bardağı yanyana diziyorsunuz, aynı hizaya içleri boş üç bardak koyuyorsunuz, yani bardakların sırası şöyle oluyor: Dolu, dolu, dolu, boş, boş, boş. Yalnız bir bardağı yerinden

Detaylı

Final Sınavı. Güz 2005

Final Sınavı. Güz 2005 Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2005 Bu defter kitap kapalı bir sınavdır. Sınav süresi 120 dakikadır (artı 60 dakika okuma süresi) Toplamda 120 puan vardır (artı 5 ekstra kredi). Sınavda 4 soru ve 6 sayfa

Detaylı

(pi) GÜNÜ 1. MATEMATİK ve AKIL OYUNLARI YARIŞMASI TOBB ETÜ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÇALIŞMA DOSYASI

(pi) GÜNÜ 1. MATEMATİK ve AKIL OYUNLARI YARIŞMASI TOBB ETÜ MATEMATİK BÖLÜMÜ ÇALIŞMA DOSYASI (pi) GÜNÜ. MTEMTİK ve KIL OYUNLRI YRIŞMSI TO ETÜ MTEMTİK ÖLÜMÜ ÇLIŞM DOSYSI www.akiloyunlari.com KIL OYUNLRI TÜRLERİ 0 Hazine vı miral attı Sihirli Piramit ağlamaca Patika Patika Oluşturma Farklı Komşular

Detaylı

Her başarılı işin ortak bir noktası vardır

Her başarılı işin ortak bir noktası vardır Bu sunum dosyasını sadece www.mobrabus.com adresinden indirdiyseniz güncel ve doğru olarak kabul edin. Her başarılı işin ortak bir noktası vardır Elbette Mo Brabus size hiçbir kesin gelirgarantisi veremez,

Detaylı

ZEKA OYUNLARIMIZ SATRANÇ

ZEKA OYUNLARIMIZ SATRANÇ ZEKA OYUNLARIMIZ SATRANÇ Satranç siyah ve beyaz olarak adlandırılacak iki oyuncu arasında oynanan bir oyundur. Satranç 64 karelik bir satranç tahtası üzerinde oynanır. Bu kareler boş veya bir taş tarafından

Detaylı

NİM Ali Nesin. 1 d2 d4 müydü bu hamle acaba?

NİM Ali Nesin. 1 d2 d4 müydü bu hamle acaba? NİM Ali Nesin D oktora yaptığım okulun en büyük odası toplumsal etkinliklere ayrılmıştı. Bu odanın hemen yanında çay ve kahve ocağı vardı. Matematikçiler çalışmaktan bunaldıklarında, sohbet etmek istediklerinde

Detaylı

ZEKA Oyunları Turnuvaları

ZEKA Oyunları Turnuvaları 2013 / 2014 SAYI: 8 Oyunları Turnuvaları ZEKA Oyunları Turnuvaları Haftanın Bazı Başlıkları Uzlaşı Sanatı KOÇ Üniversitesi Okulumuzu Ziyaret Etti ZEKA Oyunları Turnuvaları Beslenme ve Çocuk Semineri ile

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TAKIM ŞAMPİYONASI TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 28.07.2013 Doğu_Takım_Şmp_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Takım

Detaylı

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ Asıl puan LYS lerde gelecek YGS yi hedeflediği gibi sonuçlandıran adaylarda bir rahatlama gözlenirken sınavı hedeflediği biçimde sonuçlanamayan

Detaylı

ATG AVRUPA ŞAMPİYONASI OYUNCU SEÇME TURNUVASI

ATG AVRUPA ŞAMPİYONASI OYUNCU SEÇME TURNUVASI ŞEHİR ANKARA İLÇE YARIŞMA ADI BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ 09.06.2018 09.00 PLACE AVM APPLICATION DEADLINE 08.06.2018 23.00 SYSTEM 7 Set İsviçre Sistemi TIME APPLICATION TÜRK MANKALASI 10 dk. ORGANIZATION

Detaylı

FAZ (FArklı Zar) Temmuz 2011. Umut & Yeşim Uludağ FAZ V. 1.0. Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık

FAZ (FArklı Zar) Temmuz 2011. Umut & Yeşim Uludağ FAZ V. 1.0. Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık FAZ (FArklı Zar) Kişi Sayısı: 3 Yaş grubu: 8 yaş ve üstü Oyun Türü: Taş hareketi, strateji, olasılık FAZ oyununda, kırmızı (birinci oyuncu), beyaz (ikinci oyuncu), ve mavi (üçüncü oyuncu) renkli, 3 adet

Detaylı

İstediği üniversiteye giremeyenlere 4 farklı öneri

İstediği üniversiteye giremeyenlere 4 farklı öneri On5yirmi5.com İstediği üniversiteye giremeyenlere 4 farklı öneri İstediği üniversite ve bölüme yerleşemeyen adaylar yatay geçiş, dikey geçiş, çift anadal ya da yurtdışından Türkiye'deki üniversitelere

Detaylı

EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ :

EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ : EŞLİ 101 TURNUVASI OYUN KURALLARI I-TAKIMLARIN OTURMA DÜZENİ : 1. Oturma düzenin belirlemek için oyuncular kendi aralarında karar veremez ise; zar atmak suretiyle oturma düzeni belirlenir. Büyük zar atan

Detaylı

yaz -tura at yor. Yaz gelirse birinci oyuncu, tura gelirse ikinci oyuncu kazanacak. Birinci oyuncu oyunun bafl nda ortaya 1 lira koyuyor.

yaz -tura at yor. Yaz gelirse birinci oyuncu, tura gelirse ikinci oyuncu kazanacak. Birinci oyuncu oyunun bafl nda ortaya 1 lira koyuyor. Sonlu Oyunlar B u kitapta s k s k oyunlar konu edece iz. Oyunlar sonlu ve sonsuz oyunlar diye ikiye ay raca z. Sonsuz oyunlar da ilerde ikiye ay raca z: Uygulamada sonsuza dek sürebilen ve süremeyen oyunlar.

Detaylı

TÜRK DAMASI KURALLARI

TÜRK DAMASI KURALLARI TÜRK DAMASI KURALLARI ĐÇĐNDEKĐLER Taşların Yerleşimleri ve Oyunun Amacı... 3 Amaç... 3 Diziliş... 3 Hamleler... 3 Normal Taşların Hamleleri... 3 Dama Taşının Hamleleri... 3 Kurallar... 4 Nezaket Kuralları...

Detaylı

6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN. BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ

6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN. BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ 1. GĠRĠġ 6. THY BURSA BĠLĠM ġenlġğġ 2017 KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN BURSA OKULLARARASI MANGALA TURNUVASI ġartnamesġ Turnuva Bursa İl milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Bilim ve

Detaylı

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28

Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Uzaktangörü (Remote Viewing) Basitleştirilmiş Çizim Taslağı Düzenleme V01.01 2010/02/28 Beş önemli kritik nokta 1. Bir kez, hedef çizim NUMARASINI yazdığınızda, hemen ardından, AŞAMA 1 deki, sağ üst köşedeki

Detaylı

yayın no: 143 RAKAM OYUNLARI - KAKURO Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi editörü: Özkan Öze Tashih: Emine Aydın İç düzen/kapak: Zafer Yayınları

yayın no: 143 RAKAM OYUNLARI - KAKURO Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi editörü: Özkan Öze Tashih: Emine Aydın İç düzen/kapak: Zafer Yayınları yayın no: 143 RAKAM OYUNLARI - KAKURO Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi editörü: Özkan Öze Tashih: Emine Aydın İç düzen/kapak: Zafer Yayınları Isbn: 978 605 5523 54 1 Sertifika no: 14452 Uğurböceği

Detaylı

Üç Oyun Ali Nesin. 1 Bu oyunun çok benzeri bir oyundan, [11] in Matematik ve Korku adlı yazısında sözetmiştim.

Üç Oyun Ali Nesin. 1 Bu oyunun çok benzeri bir oyundan, [11] in Matematik ve Korku adlı yazısında sözetmiştim. Üç Oyun Ali Nesin Birinci Oyun. Oyunumuz en az iki kişi arasında oynanıyor. Ne iskambil kâğıdına ne kalem kâğıda ne de bir tahtaya gereksinim var bu oyunu oynamak için. Yolda, otobüste, vapurda, sinemada,

Detaylı

Hayali bir oyunun analizi, Hazırlayan Koray Okay,

Hayali bir oyunun analizi, Hazırlayan Koray Okay, 1.e4 e5 2.Af3 Ac6 3.Fc4 Fc5 4.c3 Satranç oyunu, başlangıcından sonuna kadar belli bir stratejiye dayanarak oynanmalıdır. Daha ilk açılış aşamasından itibaren belli bir mantık düşünülerek oynanır. Açılışta

Detaylı

Venn Diyagramları Kategorik önermelerle ilgili işlemlerde kümeler arası ilişkileri göz önüne almak bu konuda bize yardımcı olur. Bir kategorik önerme, kesişen iki daire ile temsil edilir ve buradaki daireler

Detaylı

Eski çağlara dönüp baktığımızda geçmişteki gç ş insan topluluklarının yazılı, yazısız kültür miraslarında Güneş ve Ay tutulmalarının nedeni hep doğaüstü güçlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan tasvirlerde

Detaylı

SATRANÇTA TEMEL BİLGİLER

SATRANÇTA TEMEL BİLGİLER SATRANÇTA TEMEL BİLGİLER A. AÇILIŞ PRENSİPLERİ 1) Merkez karelerinin kontrolü a) Piyonlarla ve diğer taşlarla merkez kontrol edilmeye çalışılmalıdır. b) d ve e piyonları sürülmesi yararlıdır. Hem merkezin

Detaylı

ŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZE

ŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZE COŞKULU BİR ATMOSFERDE HIZLI REFLEKSLERİN OYUNU - 2-8 OYUNCU - 6 YAŞ VE ÜZERİ Oyunun Kuralları Dobble, nedir? Dobble her bir kartta 50 sembolden 8 inin yer aldığı 55 karttan oluşan bir oyundur. Her bir

Detaylı

10 x 10 ÇAPRAZ DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU

10 x 10 ÇAPRAZ DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU 10 x 10 ÇAPRAZ DAMA PROGRAMI KULLANIM KILAVUZU 1. BÖLÜM PROGRAMIN AYARLARININ YAPILMASI Checkersland programını çalıştırdığınız zaman karşınıza gelecek ekran aşağıdaki gibi olacaktır. Bizim bu programı

Detaylı

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ

PARALEL KUVVETLERİN DENGESİ ARALEL KUVVETLERİN DENGESİ aralel kuvvetler eğer aynı yönlü ise bileşke kuvvet iki kuvvetin arasında ve büyük kuvvete daha yakın olur. Bileşke kuvvetin bulunduğu noktadan cisim asılacak olursak cisim dengede

Detaylı

Sevgili Veliler, İletişim: Tel: E-Posta:

Sevgili Veliler, İletişim: Tel: E-Posta: Sevgili Veliler, Günümüzde Satranç, artık tek başına bir spor ya da oyun olarak değil, aynı zamanda eğitimde bir yöntem olarak da değerlendirilmekte ve uygulanmaktadır. Satranç, her yaştan satranç oyuncusunu

Detaylı

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 )

FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 ) FİZİK-II DERSİ LABORATUVARI ( FL 2 5 ) EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri

Detaylı

ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ

ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU OCAK-ŞUBAT AYI BÜLTENİ 3 YAŞ Ocak Ayında Temamız MASALLAR Şubat Ayında Temamız TAŞITLAR Ocak ayında masallar, Şubat ayında taşıtlar temalarımızı işledik. Çeşitli masallar sunumlarımızı

Detaylı

OYUNLAR TEORİSİNİN MADEN ARAMALARINA UYGULANMASI

OYUNLAR TEORİSİNİN MADEN ARAMALARINA UYGULANMASI OYUNLAR TEORİSİNİN MADEN ARAMALARINA UYGULANMASI Hüsnü KALE Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, Ankara GİRİŞ İki rakip satranç masası başına oturduğu zaman, her ikisi de kendi kullandıkları taktiklere karşı,

Detaylı

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 2018 SINAVI

İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 2018 SINAVI ÖGRENCİNİN ADI SOYADI : T.C. KİMLİK NO : OKULU / SINIFI : SINAVA GİRDİĞİ İLÇE: SINAVLAİLGİLİUYARILAR: İSTANBUL İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLİM OLİMPİYATLARI 018 SINAVI Kategori: Matematik 7-8 Soru Kitapçık

Detaylı

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII

Ürün numarası: Petank seti. Oyun kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 95091AB2X3VIII Ürün numarası: 358 480 Petank seti tr Oyun kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 950912X3VIII 2017-10 Değerli Müşterimiz! Petank Fransa'da oule (Pétanque) olarak bilinir güney Fransa'nın çok popüler oyunlarındandır.

Detaylı

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci

Cezalı Kart. Hazırlayan: Rahmi İyilikci Cezalı Kart Hazırlayan: Rahmi İyilikci Bir defans oyuncusunun, oyunun normal akışı veya yasanın uygulanması (ör. Yasa 47E) dışında ortağının görebileceği pozisyona getirdiği veya elinde olduğunu belirttiği

Detaylı

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU

ÖZEL DOĞAN İLKOKULU ÖZEL DOĞAN İLKOKULU 2017-2018 MART ayı Mind Lab Derslerinin Özeti FOUR IN A ROW Bu bölümde öğrenciler, iyi bir oyuncu olmak için stratejiler geliştirmek gerektiğini öğrenirler. Tıpkı hayatta olduğu gibi,

Detaylı

Müziğin Alfabesi Notalardır. =

Müziğin Alfabesi Notalardır. = TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Müziğin Alfabesi Notalardır. = Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak.

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri kullanarak elektrik alan çizgilerinin

Detaylı

Namaz Dirilişe çağrı Kitaplığım Neden Namaz? Çünkü namaz, imandan sonra Rabbimizin en çok üzerinde durduğu bir ibadettir. Hz Peygamberin hayatının ayrılmaz parçasıdır. Namaz hayatın ta kendisidir. Hiç

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI VE BİREYSEL TENİS LİGİ TALİMATI İLK YAYIN TARİHİ DEĞİŞİKLİK TARİHİ TALİMAT SERİ NUMARASI 18.08.2011 20.06.2017 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası ve Bireysel

Detaylı

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A)

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Aday Hakemler) 1- Oyun alanı üzerinde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı davranış olarak değerlendirilecektir.

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

Limit Oyunları. Ufuk Sevim ufuk.sevim@itu.edu.tr 10 Ekim 2012

Limit Oyunları. Ufuk Sevim ufuk.sevim@itu.edu.tr 10 Ekim 2012 Limit Oyunları Ufuk Sevim ufuk.sevim@itu.edu.tr 10 Ekim 2012 1 Giriş Limit ve sonsuzluk kavramlarının anlaşılması birçok insan için zor olabilir. Hatta bazı garip örnekler bu anlaşılması zor kavramlar

Detaylı

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014. Süre: 1 saat ve 30 dakika

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014. Süre: 1 saat ve 30 dakika THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014 MATEMATİK BİRİNCİ SINIF Süre: 1 saat ve 30 dakika Tüm soruları cevaplayınız. Tüm işlemlerinizi gösteriniz ve cevaplarınızı soru kâğıdında bırakılan uygun yerlere yazınız.

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK

MODÜL BİLGİ SAYFASI İÇERİK : 10X10 ÇAPRAZ DAMA OYUN KURALLARI SÜRE : 40/8 AÇIKLAMA : Öğrenci/Kursiyerin 10x10 çapraz dama oyun kurallarını tanıması ve incelemesi sağlanmalıdır. GENEL AMAÇ : Öğrenci/Kursiyer, uygun şartlar sağlandığında

Detaylı

Page 1. b) Görünüşlerdeki boşluklar prizma üzerinde sırasıyla oluşturulur. Fazla çizgiler silinir, koyulaştırma yapılarak perspektif tamamlanır.

Page 1. b) Görünüşlerdeki boşluklar prizma üzerinde sırasıyla oluşturulur. Fazla çizgiler silinir, koyulaştırma yapılarak perspektif tamamlanır. TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU Teknik Resim İzometrik Perspektifler Küpün iz düşüm düzlemi üzerindeki döndürülme açısı eşit ise kenar uzunluklarındaki kısalma miktarı da aynı olur. Bu iz düşüme, izometrik

Detaylı

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I

OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I OYUN GELİŞTİRME AŞAMALARI-I Oyununuzun senaryosunu kısaca tanıtınız/ amacınıda belirtiniz Oyuncu oyuna Oyuna Başla butonu ile başlayacaktır. Ekranda, yukarıda çıkan resimler ile birlikte üzerinde ingilizce

Detaylı

GM Topalov (2813) GM Kramnik (2743) Elista, 2006, [D19]

GM Topalov (2813) GM Kramnik (2743) Elista, 2006, [D19] GM Topalov (2813) GM Kramnik (2743) Elista, 2006, [D19] 1.d4 d5 2.c4 c6 Her iki oyuncu da bu açılışta her iki renkle geniş deneyime sahip. 3. c3 f6 4. f3 dxc4 5.a4 f5 Bu devamyolu üst düzey oyuncular arasında

Detaylı

Eğitsel Oyun Projesi Raporu

Eğitsel Oyun Projesi Raporu Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 2016-2017 Güz Dönemi - Bilişim Teknolojileri ve Öğretmen Yeterlikleri Dersi Eğitsel Oyun Projesi Raporu Betül ÖZEV 160805059 ozevbetul@gmail.com 1. Özet

Detaylı

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler Günlük hayatımızda iş yapma kolaylığı sağlayan pek çok araç gereç kullanılmaktadır. Makineler Genel Olarak; Uygulanan kuvveti arttırabilir. Bir kuvvetin yönünü değiştirebilir.

Detaylı

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek).

Madde 2. Takımlar Her takım 4 oyuncudan oluşur (3 oyuncu sahada, bir oyuncu yedek). 3x3 Resmi Oyun Kuralları Ocak 2015 Resmi FIBA Basketbol oyun kuralları sadece bu belgede belirtilen 3x3 oyun kuralları için değil bütün oyun durumları için geçerlidir. Madde 1. Saha ve Top Müsabaka 3x3

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU DOĞU KULÜPLERİ ARASI TENİS LİGİ TALİMATI İlk Yayın Tarihi Değişiklik Tarihi Talimat Seri Numarası 18.08.2011 20.07.2012 Doğu_Lig_1001 TTF Doğu Kulüpleri Arası Tenis Ligi Talimatı

Detaylı

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017

KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 KULÜPLERARASI TENİS LİGİ TALİMATI-2017 1. KAPSAM: Kulüplerarası Tenis Ligi nin düzenlenmesi, idari ve teknik konularda uygulanacak usul ve esaslar bu talimatta belirlenmiştir. Ligin oynanması sırasında

Detaylı

TR2017 KONDA İNTERAKTİF DE BİR İNCELEME NASIL YAPILIR?

TR2017 KONDA İNTERAKTİF DE BİR İNCELEME NASIL YAPILIR? TR2017 KONDA İNTERAKTİF DE BİR İNCELEME NASIL YAPILIR? 1. Demografi, Tema veya Güncel Konulardan bir menüyü seçin ve tıklayın! O konu altında sorulmuş sorular açılacaktır. 2. Konu dahilinde sorulmuş bir

Detaylı

MAT223 AYRIK MATEMATİK

MAT223 AYRIK MATEMATİK MAT223 AYRIK MATEMATİK Geometride Kombinatorik 11. Bölüm Emrah Akyar Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü, ESKİŞEHİR 2014 2015 Öğretim Yılı Köşegenlerin Arakesiti Geometride Kombinatorik

Detaylı

Birkaç Oyun Daha Ali Nesin

Birkaç Oyun Daha Ali Nesin Birkaç Oyun Daha Ali Nesin B irinci Oyun. İki oyuncu şu oyunu oynuyorlar: Her ikisi de, birbirinden habersiz, toplamı 9 olan üç doğal sayı seçiyor. En büyük sayılar, ortanca sayılar ve en küçük sayılar

Detaylı

Oyunumuz iki kifli aras nda ve n m boyutlu bir dikdörtgenin

Oyunumuz iki kifli aras nda ve n m boyutlu bir dikdörtgenin Kimin Kazand Bilinen Ama Nas l Kazand Bilinmeyen Bir Oyun Oyunumuz iki kifli aras nda ve n m boyutlu bir dikdörtgenin içindeki larla oynan yor. Örne in, 5 3 boyutlu bir oyun, afla daki fleklin en solundan

Detaylı

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE Ölçme Bilgisi DERS 6 DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE TEMEL ÖDEVLER Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) M. Zeki COŞKUN ( İTÜ ) TEODOLİT Teodolitler, yatay ve düşey açıları yeteri incelikte ölçmeye yarayan optik aletlerdir.

Detaylı

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 İL KARMALARINDAN BEKLENTİLER Üst düzey bir takımın oluşturulması Dünya çapındaki elit takımların performans analizleri gösteriyor ki erkek ve bayanlarda

Detaylı

SATRANÇ DERS NOTLARI (astagos)

SATRANÇ DERS NOTLARI (astagos) SATRANÇ DERS NOTLARI (astagos) Unutma! Satranca her zaman beyaz taş başlar. Beyaz taşlarla kimin oynayacağı kura ile belirlenir. Üzerinde 8 yatay ve 8 dikey oluşan satranç tahtası, toplam 64 karedir. Tahtadaki

Detaylı

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI

ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI ÇİZGİ İZLEYEN ROBOT KATEGORİSİ YARIŞMA KURALLARI 1) Amaç Çizgi izleyen robotlar beyaz zemin üzerindeki siyah çizgiyi ya da siyah zemin üzerindeki beyaz çizgiyi otonom takip etmek amacıyla tasarlanırlar.

Detaylı

çindekiler: 56 oyun kartı 4 oyun figuru 1 Oyun planı

çindekiler: 56 oyun kartı 4 oyun figuru 1 Oyun planı Oyuncu sayısı: 2 4 Oyuncu Yaflı: 4 yaflından itibaren Oyun süresi: 20 dakika çindekiler: 56 oyun kartı 4 oyun figuru 1 Oyun planı Oyun idesi Oyuncular sırayla masanın ortasındaki oyun tahtasına birer kart

Detaylı

25 Nisan 2010 Pazar,

25 Nisan 2010 Pazar, TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 18. ULUSAL MATEMATİK OLİMPİYATI - 2010 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü A 25 Nisan 2010 Pazar, 13.00-15.30

Detaylı

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI. Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE TENİS FEDERASYONU KULÜPLER ARASI YILDIZLAR TENİS LİGİ TALİMATI Kapsam Birinci Bölüm Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu talimat, kulüpler arası Yıldızlar tenis liglerinin düzenlenmesini, idari

Detaylı

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları

14.12 Oyun Teorisi Ders Notları 4.2 Oyun Teorisi Ders Notları Muhamet Yıldız Ders 2-3 Tekrarlı Oyunlar Bu ders notlarında, daha küçük bir oyunun tekrarlandığı ve bu tekrarlanan küçük oyunun statik oyun adını aldığı oyunları tartışacağız.

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Bu bölüm, çeşitli şekillerde birbirlerine bağlanmış bataryalar, dirençlerden oluşan bazı basit devrelerin incelenmesi ile ilgilidir. Bu tür

Detaylı

Bir tavla maç 5 te biter. Yani 5 oyun kazanan ilk oyuncu

Bir tavla maç 5 te biter. Yani 5 oyun kazanan ilk oyuncu Bir Tavla Sorusu Bir tavla maç 5 te biter. Yani 5 oyun kazanan ilk oyuncu tavla maç n kazan r. Kimi tavlac lar maç n 5-4 bitmesine raz olmazlar, aradaki fark n en az 2 olmas n isterler, 6-4, 7-5, 8-6 gibi...

Detaylı

Kasım 2014 VSE CCQ V4.0

Kasım 2014 VSE CCQ V4.0 VIEWSONIC EUROPE PİKSEL POLİTİKASI ISO 13406-302 bir ISO standardıdır ve tam başlığı "Düz panelli dayalı görsel ekranla çalışma için ergonomik gereksinimler Bölüm 2: Düz panel ekranlar için ergonomik gereksinimler"dir.

Detaylı

IMATEMATİK-AKIL OYUNLARI -ÖRNEK SORULARsoru

IMATEMATİK-AKIL OYUNLARI -ÖRNEK SORULARsoru IMATEMATİK-AKIL -ÖRNEK SORULARsoru Bir dart tahtasına 3 atış yapacaksınız.bu üç atış sonucunda toplamda 100 sayısına ulaşacaksınız. Bir sayı birden fazla vurulamaz. aynı harfleri yalnızca yatay ve dikey

Detaylı

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI

FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI FUTBOLTENİSİ OYUN KURALLARI A.Tüm kategorilerde ki (tekler, çiftler ve üçlüler) ortak kurallar 1. Oyun Kortu ve Oyun Alanı 1.1 Oyun kortunun boyutları: a) tekler için 8.2 x 12.8 m b) çiftler ve üçlüler

Detaylı

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir.

1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 1.Dohyo tanımı a) Dohyo müsabaka alanı ve çevresindeki bölümlerden oluşur. Geri kalan alan dohyonun dışı olarak kabul edilir. 2- Dohyo özellikleri a) Mini Sumo Robot Dohyosu zeminden 5cm yüksekliğinde

Detaylı

ise, yazılı olarak çözmeniz gereken 3 problemden oluşmakta olup, süresi 75 dakikadır. Elinizdeki

ise, yazılı olarak çözmeniz gereken 3 problemden oluşmakta olup, süresi 75 dakikadır. Elinizdeki TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 11. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 2006 Birinci Bölüm Soru kitapçığı türü A SINAV TARİHİ

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ ÖZEL SMNYOLU LİSELERİ 5. İLKÖĞRETİM MTEMTİK YRIŞMSI 2009 / NİSN KİTPÇIĞI BİRİNCİ BÖLÜM Çoktan seçmeli 30 Test sorusundan oluşan ün süresi 90 dakikadır. Bu bölümün bitiminde kısa bir ara verilecektir. Elinizdeki

Detaylı

TEMEL MATEMATİK. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.

TEMEL MATEMATİK. 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. TEMEL MTEMTİK. u testte 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. ir satranç tahtasındaki 6 kareye den 6 e kadar olan doğal sayılar yazılıyor.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. KISIM I İyi & Kötü Figür ve Piyonlar. iii

İÇİNDEKİLER. KISIM I İyi & Kötü Figür ve Piyonlar. iii İÇİNDEKİLER Ön söz... xi Çeviri Editörünün Ön Sözü... xiii Faydalı Terimler Listesi...xv Kabul Edilmiş İşaretler... xxiv Ebeveyn ve Antrenörlere Yardım...1 Gençleri Hazırlama ve Çocuk Hastalıklarının Tedavisi...1

Detaylı

ÇALIŞMA KÂĞIDI Yukarıdaki resimlerin sizde bıraktığı izlenimleri yazınız. 170 DERS SINIF YAKLAŞIK SÜRE TEMEL BECERİLER AMAÇ MATERYALLER KELİME BANKASI : Türkçe : 6. sınıf : 20 dakika

Detaylı