9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Kimyanın Temel Kanunları / Kütlenin Korunumu Kanunu. 1- Koruyucu Önlük Giyin 2- Koruyucu Eldiven Giyin

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Kimyanın Temel Kanunları / Kütlenin Korunumu Kanunu. 1- Koruyucu Önlük Giyin 2- Koruyucu Eldiven Giyin"

Transkript

1 Kimyanın Temel Kanunları / Kütlenin Korunumu Kanunu K Tepkimelerde kütle değişimi Kimyasal Tepkimelerde tepkimeye katılan maddeler ile oluşan maddeler arasındaki kütle ilişkişsinin incelenmesi. 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Kırılabilir Cam Malzeme Demir Tozu 300 g Kükürt Tozu 250 g Bünzen Mesnedi (Çubuğu ile) 1 Adet Bünzen Beki (Hortumu ve Adaptörü ile) 1 Adet Bünzen Kıskacı (Büyük Boy) 1 Adet Deney Tüpü (18x180) 4 Adet Terazi (Dijital 0,1 g'a hassas, 100 g tartar) 1 Adet Bağlama Parçası (İkili) 1 Adet Sac Ayağı (Büyük) 1 Adet Tüp Maşası (Plastik Saplı Metal) 1 Adet 11 Balon 4 Adet 1- Bir miktar demir tozu ve kükrüt tozunu ayrı ayrı tartarak aşağıdaki listeye kaydedin. Her ikisini de deney tüpüne koyarak deney tüpünün ağzına balon takın. Tüp ile birlikte tartarak değerini kaydedin. 2- Tüpü karıştırarak ısıtın ve tüp içerisindeki değişiklikleri gözleyin. 3- Tüp içerisindeki değişiklikler sona erinceye kadar ısıtın. 4- Deney tüpü soğuduktan sonra tekrar tartarak değerini kaydedin. 5- Aynı işlemleri 2, 3 ve 4 numaralı deneyler için de yaparak bulduğunuz deneyleri tabmloya kaydedin. Deneyler Fe Kütlesi (g) S Kütlesi (g) Bileşiğin Kütlesi (g)

2 9. Sınıf (Lise-1) Kimyanın Temel Kanunları / Sabit Oranlar Kanunu K Mağnezyum'un Oksijen ile Tepkimesi Bir bileşiği oluşturan elementlerin kütlece birleşme oranlarının araştırılması 3- Koruyucdu Gözlük Kullanın 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Kırılabilir Cam Malzeme Mağnezyum Metali Şeridi 500 g Penset (11-13 cm) 1 Adet Bünzen Beki (Hortumu ve adaptörü ile) 1 Adet Terazi (0,1 g'a hassas, 1000g tartar 1Adet Porselen Kapsül (100 ml Ø80x24) 1 Adet 1- Mağnezyum şeridinden bir miktar parça kesin ve tartın. Porselen kapsülü de tartın. 2- Mağnezyum şeridi penset ve tutarak bünzen beki alevinde tutuşturun. 3- Yanan mağnezyum şeridini porselen kapsüle bırakarak yanma işleminin tamamlanmasını bekleyin. Daha sonra porselen kapsülü içindeki madde ile tartalım. 4- Mağnezyum şeridi kütlesindeki değişikliği hesaplayın tabloyakaydedin. 5- Yukarıdki işlemleri 3 ve 4,5 g mağnezyum şerit kullanrak tekrarlayın. Mg Kütlesi (g) 1,5 3 4,5 Yanma Sonrası Oluşan Maddenin Kütlesi (g) Mg Kütle Artışı (g) Mg Kütlesi / Kütle artışı

3 Kovalent Bileşikler / Kovalent Bağlarda Polarlık K Çekim Kuvveti Mıknatısın çekim kuvvetinin uzaklıkla ilişkisini incelemek Çubuk Mıknatıs 2 Adet Demir Tozu 300 g Cetvel (30 cm) 1 Adet 1- Çubuk mıknatısı, demir tozlarına, önce 1 cm daha sonra sırası ile 5 cm ve 10 cm yaklaştırarak demir tozlrı ile mıknatıs arasındaki olayları inceleyin. Deneyin Seviyesi Kovalent Bileşikler / Kovalent Bağalrda Polarlık K Aynı Uzaklıkta, Farklı Çekim Gücüne Sahip Mıknatısların Demir Tozlarına Etkisi. Demir tozlarına aynı uzaklıktaolan mıknatısların çekim gücü artırıldhığında oluşacak değişimlerin incelenmesi Çubuk Mıknatıs 4 Adet Demir Tozu 300 g Cetvel (30 cm) 1 Adet 1- Mıknatısları önce birini, sonra ikisini, daha sonra sırası ile üçüncü ve dürdüncüsünü, demir tozlarından 5 cm uzağa koyarak, mıknatıslrın demir tozları üzerinde oluşturduğu çekim güçleri arasındaki farkı gözleyin.

4 Tepkime Nedir? / Kimyasal Tepkimeler K Suyun Elektrik Enerjisi ile Ayrıştırılması (Suyun Elektrolizi) Suyun elektrik enerjisi ile bileşenlerine ayırma 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Kırılabilir Cam Malzeme 3- Elektrik Enejisi ile Çalışma Güç Kaynağı 80 W 1 Adet Sülfirik Asit 1 Litre Beher (600 ml) 1 Adet Cam Kalemi 1 Adet Deney Tüpü 2 Adt Elektrot (Paslanmaz çelik) 2 Adet Bağlantı Kablosu (Krokodilli, 50 cm) 2 Adet Bünzek Kıskacı (Küçük) 2 Adet Bünzen Mesnedi Çubuğu ile) 2 Adet Bağlama Parçası (İkili) 2 Adet 11 Saf Su 12 Kibrit (Yerinde temin edilir) 1- Beher'in yarısına kadar su doldurulur, içerisine birkaç damla sülfirik asit konur. 2- Deney tüplerinin içerisine su koyalım, ağzını parmağımızla kapatarak ters çevirelim ve beher içerisine daldıralım. 3- Elektrotların uçlarını tüplerin içerisine sokalım. Diğer uçlarını krokodilli bağlantı kabloları yardımı ile güç kaynağının doğru akım kısmına bağlayalım. Güç kaynağının pozitif kısmına bağlanan tüpün üzerine cam kalemi ile(+), negatif kısmabağlanan tüpün üzerine (-) işaretlerini yazalım. 4- Güç kaynağını açarak elektroliz işlemini başlatalım. Tüplerde gaz toplanması için beklyelim. Tüplerden birinde su seviyesi yarıya indiğinde deneye son verelim. Tüplerdki su seviyelerini işaretleyelim. 5- Tüplerdeki su seviyelerini karşılaştıralım. tüplerin ağızlarını aşağı doğru tutarak içerisinde toplanan gazı kibrit yardımı ile yakalım.

5 Tepkime Nedir? / Kimyasal Tepkimeler K Sodyum (Na) Metalinin Su ile Tepkimeye Girmesi Soyum metalinin su ile tepkimesini enerji yönünden değerlendirme. 3- Koruyucu Gözlük Kullanın 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Kırılabilir Cam Malzeme 3- Aşındırıcı Madde Sodyum (Na) Metali (250 g Şişe Hidrokarbon içinde) 250 g Süzgeç Kağıdı 1 Adet Beher (400 ml) 1 Adet Pota Pensi 1 Adet Saat Camı 1 Adet Bistüri 1 Adet 1- Hidro karbonat içerisinde saklanan Sodyum (Na) metalinden penset ile bir parça çıkartalım. Saat camı üzerinde bıçak yardımı ile bir parça kesip süzgeç kağıdı üzerine koyalım. 2- İçerisinde Na metali bulunan süzgeç kağıdını ağzına kadar su doldurulmuş beherin üzerine koyarak gelişmeleri gözleyin.

6 Tepkime Türleri / Yanma Tepkimelri K Yapay Volkan Amonyum Dikromatın Yanmasını Gözleme 2- Koruyucu Gözlük Kullanın 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Patlayıcı Madde Amonyum Dikromat (NH 4 ) 2 CR 2 O g Porselen Kroze (Ø34x43) 1 Adet Spatül (Metal) 1 Adet Terazi Dijital (0,1 g'a duyarlı 1000 gr tartar) 1 Adet 5 Kibrit (Yerinden Temin Edilir) 1-20 g Amoyum Dikromat alarak Porselen Kroze içerisine koyun. 2- Amonyum Dikromat'ı kibrit ile yakarak tutuşturun.

7 Tepkime Türleri / Çözülme - Çökelme Tepkimeleri K Çökelti Oluşturma İki tuzun sulu çözeltisi karıştırıldığınd oluşan kimyasal tepklimeyi gözlemek. 1- Kırılabilir Cam Malzeme Potasyum İyodür (KI) (Saf) 100 g Kurşun (II) Nitrat (Pb(NO 3 ) 2 ) 500 g Erlenmayer (250 ml) 2 Adet Huni Ø120 mm Cam 1 Adet Spatül Metal 1 Adet 6 Saf Su 1- Erlenmayer içerine, bir miktar potasyum iyodür sulu çözeltisi hazırlayın. 2- Erlenmayer içerisine bir miktar kurşun (II) nitrat sulu cözeltisi hazırlayın. 3- Kuşun (II) Nitrat çözeltisini huni yardımı ile yavaş yavaş Potasyum İyodür çözeltisi üzerine boşaltalım. Oluşan karışımı bir süre sonra süzelim.

8 Tepkime Türleri / Asit -Baz (Nötrleşme) Tepkimeleri K Nötralleşme Tepkimesi Asit ve Baz'ın Biribirine Etkisini Görme 3- Koruyucu Gözlük Kullanın 1- Aşındırıcı Madde 2- Kırılabilir Cam Malzeme Büret (50 ml) 1 Adt Erlenmayer (250 ml) 1 Adet Bağla Parçası (İkili) 1 Adet Fenol Ftaleyn İndikatörü FENOL FTALEYN ÇÖZELTİSİ AŞAĞIDAVERİLMİŞTİR ,1 M Hidro Klorik (HCl) Asit Cözeltisi Sodyum Hidroksit (NaOH) 500 g Destek Çubuğu 1 Adet Üç Ayak Büyük 1 Adet Ph Kağıdı 1 Adet ml'lik erlenmeyer'e ml arası 0,1 M HCl (Hidroklorik Asit) çözeltisi koyarak üzerine 1 g fenol ftaleyn ekleyelim. 2- Sodyum Hidroksit (NaOH) çözeltisini honi yardımı ile büret'e dolduralım. 3- Bir elimiz ile büretin musluğunu acarak (NaOH) cözeltisini yavaş yavaş erlnmayerdew bulunan (HCl) çözeltişsi üzerine damltalım. diğer elimiz ile de erlenmayeri hafif hafif çalkalayalım. Sabit pembe renk elde edinceye kadar damla damla NaOH çözeltisi ilave etmeye devam edelim. 4- Ortamın Asit veya Baz durumunu Ph Kağıdı ile kontrol edinin.

9 Tepkime Türleri / İndirgenme - Yükseltgenme Tepkimeleri K Bakır Kaplama İndirgenme - Yükseltgenme Teokisini Gerçekleştirme 1- Kırılabilir Cam Malzeme Bakır (II)Sülfat 500 g Baget Cam 1 Adet Cinko (Zn) 500 g Beher (250 ml) 1 Adet Spatül (Metal) 1 Adet Zımpara Kağıdı 1 Adet 7 Su 1- Beher glas su ile doldurulur, içerisine bir miktra Bakır (II) Sülfa atarak cam baget ile karıştırılır. 2- Çinko çubuğu zımpara ile birz temizledikten sonra, Bakır (II) Sülfat çözeltisine daldıralım. 3- Bir süre sonra çinko çubuğu çıkartıp kurulayalım ve üzerindeki değişikliği gözleyelim.

10 Karışımların Sınıflandırılması / Karışımlar K Karışım Oluşturmak Karışımları Sınıflandırma 1- Kırılabilir Cam Malzeme Tuz (Sodyum Klorür NaCl) 500 g Naftalin (C 10 H 8 ) 100 g Etil Alkol (Etanol (C 2 H 5 OH)) 1000 ml Beher Galas 250 ml 4 Adet Baget Cam 1 Adet 6 Su 7 Zeytinyağı (Yerinde temin edilir) 1- Beher glasları yarıya kadar su doldurup numaralandıralım. 2- Bişrinci Beher Glasa bir miktar tuz, İkincisine Naftalin, Üçüncüsüne Etanol ve dördüncüsüne Zeytinyağı ilave edrek karıştıralım. Bir süre bekelyip gözleyelim.

11 Karışımların Sınıflandırılması / Çözelti ve Çözünürlük K Çözünme Sınırı Sodyum Klorür'ün Belli Hacimdeki Suda Çözünen Miktarını Karşılaştırma 1- Kırılabilir Cam Malzeme Beher Glas (250 ml) 1 Adet Sodyum Klorür (NaCl) 500 g Baget 1 Adet Terazi 1 Adet Dereceli Silindir (250 ml) 1 Adet Termometre ( ºC) 1 Adet Süzgeç Kağıdı (Adi) 1 Tb Huni (Cam Ø 120 mm) 1 Adet Erlenmayer (250 ml) 1 Adet 10 Saf Su 1- Beher Glas içerisine 100 ml su koyalım. Sıcaklığını ölçelim. 2-7 tane 6 şar g'lık sodyum klorür (NaCl) hazırlayalım. 3- Tuzları beher glasa sırası ile ekleyerek karıştıralım. Her karıştırma işleminden sonra gözleyelim.

12 Karışımların Sınıflandırılması / Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler K Sıcaklığın Çözünürlüğe Etkisi Katıların çözünürlüğünün sıcaklıkla nasıl değiştiğini gözlemek. 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Kırılabilir Cam Malzeme Deney Tüpü 18x180 mm 2 Adet Potasyum Nitrat (KNO 3 ) (Saf) 250 g Sodyum Klorür (NaCl) (Saf) 500 g Bünzen Kıskacı (Büyük) 3 Adet Bağlama Pasrçası (İkili) 3 Adet Etiket 2 Adt Sac Ayağı (Büyük) 1 Adet Termometre ( sıvılı) 1 Adet Lastik Tıpa (19/15x20 Deliksiz) 2 Adet İspirto Ocağı 1 Adet Dereceli Silindir ( 20 ml, plastik ayaklı) 1 Adet Beherglas 600 ml 10Adet Bünzen Mesnedi 1 Adet Tüplük 1 Adet Terazi 1 Adet Tüp Maşası 1 Adet 17 Saf Su 1- Deney tüplerinden birine Sodyum Klorür (NaCl), diğerine Potasyum Nitrat (KNO 3 ) eltiketi yapıştıralım. 2- Deney Tüplerine 5'er ml su ve 3'er g yukarıda yazan malzemelerden koyalım. 3- Tüplerin ağzını lastik tapa ile kapatarak çalkalayalım ve tüplüğe yerleştirelim. 4- Deney tüpleri içerisinde çözünmeyen madde kaıp kalmadığını gözleyin. 5- Beher'in yarısına kadar su koyup temometreyi ve tüpleri ağzı açık olarak behere yerleştirip 50ºC ye kadar ısıtalım. 6- Isıtalan tüpler içerisinde cözülemeyen madde olup olmadığını gözleyelim. 7- Tüpleri tüplüğe yerlştirerek soğumaya bırakalım, çökme olup olmadığını gözlemleyelim.

13 Karışımların Sınıflandırılması / Karışımların Fiziksel Özellikleri K Bir Çözeltide Çözünen Madde Miktarının Değişiminin Çözücünün Kaynama Noktasına Etkisi Suyun kaynama sıcaklığının, içerisine eklnen madde miktarına göre nasıl değiştiğinin gözlenmesi. 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Toksit (Zehirli )Madde 3- Kırılabilir Cam Malzeme Etilen Glikol (1-2 Etandiol) (C 2 H 6 O 2 ) (HOCH 2 CH 2 OH) 500 ml Sac Ayağı (Büyük) 1 Adet Termometre ( sıvılı) 1 Adet Bünzen beki (hortumu ve adaptörü ile) 1 Adet Beher (250 ml) 1 Adet Tel Kafes (140x140 mm) 1 Adet Terazi Dijital (0,1 g'a duyarlı 1000 gr tartar) 1 Adet 8 Kibrit (Yerinde temin edilir) 9 Üç Farklı Renkte Kalem (Yerinde temin edilir) 10 Saf Su 1- Beher içerisine 100 ml su koyalım. 2- Beheri bünzen beki üzerine koyarak suyun kaynamasını sağlayalım. Kaynama noktasını kaydedelim. 3- Beherin içerisine 20 ml Etilen Glikol (1-2 Etandiol) ekleyip takrar kaynayıncaya kadar ısıtalım, kaynamanoktasını kaydedelim. 4- Bir önceki işlemi her defasında 10 ml Etilen Glikol (1-2 Etandiol) ekleyerek üç defa tekrarlayalım. 5- Bullguları aşağıdaki çizelgeye yazın. Kaynama noktasındaki değişikliği gösteren grafiği çizin. Saf Su Etilen Glikol (1-2 Etandiol) Miktarı 100 ml 20 ml 10 ml 10 ml 10 ml Toplam Miktarı 100 ml 120 ml 130 ml 140 ml 150 ml Kaynama Noktası ºC

14 Karışımların Sınıflandırılması / Karışımların Fiziksel Özellikleri K Karışımlarda Bileşen Değişikliğinin Yoğunluğa Etkisi Suyun yoğunluğunun suya eklenen tuz miktarı ile nasıl değiştiğinin gözlenmesi 1- Kırılabilir Cam Malzeme Sodyum Klorür (NaCl) 500 g Beher 800 ml 1 Adet Terazi Dijital (0,1 g'a duyarlı 1000 gr tartar) 1 Adet Baget Cam 1 Adet 5 Yumurta (Yerinde temin edilir) 6 Saf Su 1- Beher içerisine 300 ml su ve yumurta koyalım. 2- Yumurtanın su içerisinde hangi seviyede durduğunu işartetleyelim 3- Yumurtayı çıkartıp, beherin içöerisine 50 gr tuz koyup eriyinceye kadar karıştıralım. 4- Yumurtayı tekrar suyun içerisine koyup suyun içerisinde hangi seviyede olduğunu tekrar işaretlyelim. 5- Beher içerisine 50 g tuz daha ilave ederek aynı işlemi tekrarlayalım.

15 Karışımların Ayrılması / Süzme K Bulanık Suyun Süzülmesi Katı - sıvı karışımlarını süzme yöntemi ile ayırma. 1- Kırılabilir Cam Malzeme Baget Cam 1 Adet Huni Ø120 mm Cam 1 Adet Bünzen Mesnedi 1 Adet Bağlama Pasrçası (İkili) 3 Adet Süzgeç Kağıdı (Adi) 1 Tb Spatül (Metal) 1 Adet Saplı Halka (Ø 90 mm) 1 Adet Beher (250 ml) 1 Adet Erlen (250 ml) 1 Adet 10 Saf Su 11 Toprak (Yerinde temin edilir) 1- Beherin yarısına kadar su doldurup içerisine spatülün ucu ile bir mikrtar toprak ilave ederek cam çubuk ile karıştıralım. 2- Süzgeç kağıdını huniye yerleştirip resimde görüldüğü gibi dneyi kuralım. Erlen'i huninin altına koyarak çamurlu suyu huniye dökerek süzelim.

16 Karışımların Ayrılması / Yoğunluk Farkından Yararlanarak Geliştirilen Ayırma Yöntemi K Katı İki Madde Karışımının Yoğunluk Farkı ile Ayrılması Yoğulukları farklı iki katı maddeden oluşan bir karışımın bileşenlerine ayrılması. 1- Kırılabilir Cam Malzeme Beher (250 ml) 1 Adet Baget Cam 1 Adet Spatül (Metal) 1 Adet Saat Camı (Ø 100 mm) 1 Adet 5 Saf Su 6 Kum (Yerinde temin edilir) 7 Saman (çer-çöp) (Yerinde temin edilir) 1- Beher içerisine bir miktar kum, bir miktar saman (çer-çöp) koyarak karıştıralım. 2- Bu karışımın üzerine beherin yarısına gelecek kadar su koyalım, bir süre bekleyelim. 3- Suyun üzerine birikenleri spatül yardımı ile saat camına alalım. 4- beherin dibinde biriken kumu ayırmak için üstteki suyu bir kaba ayıralım. 5- ayrılan maddeleri kurumaya bırakalım.

17 Karışımların Ayrılması / Çözünürlük Farkından Yararlanılarak Geliştirilen Ayırma Yöntemi. K Katı İki Madde Karışımının Çözünürlük Farkı İle Ayrılması Çözünürlüğü çok farklı olan katı maddelerden oluşan karışımları bileşenlerine ayırma. 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Kırılabilir Cam Malzeme Huni Ø120 mm Cam 1 Adet Süzgeç Kağıdı (Adi) 1 Tb Beher (250 ml) 1 Adet Bağlama Pasrçası (İkili) 1 Adet Baget Cam 1 Adet Sac Ayağı (Büyük) 1 Adet Erlen (250 ml) 1 Adet Sodyum Klorür (NaCl) (Saf) 500 g Bünzen Beki (Hortumu ve Adaptörü ile) 1 Adet Bünzen Kıskacı (Küçük boy) 1 Adet Destek Çubuğu (Ø 10x500 mm.) 1 Adet 12 Kum (Yerinde temin edilir) 13 Saf Su 1- Beher'e bi,r miktar kum ve sodyum klorür koyalım. Karışımın üzerine su ekleyerek baget ile karıştıralım. 2- Huniye süzgeç kağıdı yerleştielim. 3- Beherde bulunan karışımıhuniye dökerek erlen'e süzelim. Süzgeç kağıdında kalan maddeyi kurutalım. 4- Erlende bulunan çözeltiyi ısıtarak suyun tamamının buharlaştırın

18 Karışımların Ayrılması / Çözünürlük Farkından Yararlanılarak Geliştirilen Ayırma Yöntemi. K Çözünürlüklerin Sıcaklıkla Değişimi Farklı Olan İki Katı Maddenin Ayrılması Çözünürlüklerin sıcaklıkla değişiminin faklı olmasından yararlanarak farklı niki katı maddeyi bileşenlerine ayırma. 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Kırılabilir Cam Malzeme Sodyum Klorür (NaCl) (Saf) 500 g Potasyum Nitrat (KNO 3 ) (Saf) 250 g Beher (250 ml) 1 Adet Deney Tüpü 18x180 mm 3 Adet Dereceli Silindir ( 20 ml, plastik ayaklı) 1 Adet Bünzen Mesnedi 2 Adet Süzgeç Kağıdı (Adi) 1 Tb Terazi Dijital (0,1 g'a duyarlı 1000 gr tartar) 1 Adet Sac Ayağı (Büyük) 2 Adet Termometre ( sıvılı) 1 Adet Bünzen Kıskacı (Küçük boy) 1 Adet Tel Kafes (140x140 mm) 1 Adet Baget Cam 1 Adet Spatül (Metal) 1 Adet Bünzen Beki (Hortumu ve Adaptörü ile) 1 Adet Huni Ø120 mm Cam 1 Adet Bağlama Pasrçası (İkili) 3 Adet 18 Saf Su 1-10 g potasyum nitrat, 10 g sodyum klorür deney tüpüne kuyun. Üzerine dereceli silindir ile 12 ml saf su ilave ederek cam baget ile karıştıralım. 2- Behere yarısına kadar su koyun, termometreyi de içine yerleştirin, sıcaklığın 20ºC olmasını sağlayın, deney tüpünü de beherin içerisine yerleştirin, bünzen bekini yakarak beheri ısıtın. 3- Deney tüpü içerisindeki suyun yarısı buharlaşıncaya kadar ısıtın, sıcaklığın 80ºC ye gelinceye kadar bekleyelim. 4- Deney tüpü içerisindeki çözeltiyi süzgeç kağıdı ve huni yardımı ile başka bir deney tüpüne süzelim. 5- Süzgeç kağıdında kalan katı kurutulduktan sonra potasyum nitrat ve sodyum klorürü görünüşleri ile karşılaştıralım. 6- İkinci deney tüpündeki çözeltiyi süzgeç kağıdı ve huni yardımı ile üçüncü deney tüpüne süzelim, süzgeç kağıdında kalan maddeyi kurutalımgörünüşünü potasyum nitrat ve sodyum klorürü görünüşleri ile karşılaştıralım.

19 Karışımların Ayrılması / Kayna Sıcaklıkları Farkından Yararlanılarak Geliştirilen Ayırma Yöntemleri K Kaynama Noktaları Farkı ile Sıvı Karışımlarının Ayrılması Glikol (1-2 Etandiol) - Su karışımını bileşenlerine ayırma 1- Parlayıcı Madde veya Yüksek Isı 2- Toksit (Zehirli )Madde 3- Kırılabilir Cam Malzeme Termometre ( sıvılı) 1 Adet Balon çıkış borulu (500 ml) 1 Adet Etilen Glikol (1-2 Etandiol) (C 2 H 6 O 2 ) (HOCH 2 CH 2 OH) 500 ml Tel Kafes (140x140 mm) 1 Adet Erlen (250 ml) 2 Adet Dereceli Silindir ( 100 ml, plastik ayaklı) 1 Adet Sac Ayağı (Büyük) 1 Adet Hortum 10 m Destek Çubuğu (Ø 10x500 mm.) 2 Adet Düz (leibig) Soğutucu 1 Adet Bünzen Kıskacı (Küçük boy) 1 Adet Bünzen Beki (Hortumu ve Adaptörü ile) 1 Adet Bağlama Pasrçası (İkili) 2 Adet Lastik Tıpa (Tek delikli) 2 Adet 15 Saf Su 1- Cam balona 25 ml su, 25 ml glikol (1-2 etandiol) koyalım. Balonun ağzını termometre geçirilmiş lastik tıpa ile kapatalım. 2- Balonun çıkış borusunu düz (leibig) soğutucuya takalım. Soğutucunun soğutmasuyu ile bağlantısını gerçekleştirelim. Soğutma suyu musluğunu açarak soğutma işlemine başlayalım. 3- Cam balonu ısıtmaya başlayalım. Deney süresince sıcalığı 15 sn aralıklarla kaydedelim. 4- Balondaki karışım kaynamaya başladıktan sonra, sıcaklığın bir süre sabit kaldığı bu sırada soğutucunun çıkşında bulunan erlen'e sıvı damldığını gözleyelim. 5- Termometre sıcaklığı yükselmeye başladıktan sonra soğutucunun soğutma suyunu kapatarak deneye son verelim.

20 Temizlik Maddeleri / Sabun ve Deterjan K Sabun Yapımı Sabunlaşma olayının gözlenmesi 3- Koruyucu Gözlük Kullanın 1- Aşındırıcı Madde 2- Kırılabilir Cam Malzeme Sodyum Hidroksit (NaOH) 500 g Termometre ( sıvılı) 1 Adet Bünzen Beki (Hortumu ve Adaptörü ile) 1 Adet Sac Ayağı (Büyük) 1 Adet Dereceli Silindir ( 500 ml, plastik ayaklı) 1 Adet 6 Zeytinyağı (Yerinde temin edilir) 70 ml 7 Sabun Kalıbı (Yerinde temin edilir) 1 Adet 8 Sabun Kaynatma Kabı (Yerinde temin edilir) 1 Adet 9 Tahta Kaşık (Yerinde temin edilir) 1 Adet 10 Parfüm (Yerinde temin edilir) 11 Saf Su 1- Kaynatma kabına 500 ml su koyalım 2- kabın içerisine 200 g NaOH'i yavaş yavaş karıştırarak koyalım. Sıcaklığın 40ºC'ye düşene kadar bekleyelim. 3- Ayrı bir kapta zeytin yağını 40ºC'ye kadr ısıtalım, ısıtılmış zeytin yağını tahta kaşıkla karıştırarak yavaş yavaş NaOH çözeltisi üzerine dökelim. Sıcaklığının 40ºC sabit kalmasını sağlayarak 10 dakika daha karıştıralım. 5 dakika dinlendirip 2 dakika daha karıştıralım. 4- Sabunun kokulu olaması için parfüm ilave edildikten sonra, karışım koyu bir kıvama gelinceye kadar sıcaklığı 40ºC sabit tutarak karıştırın. 5- Kaynatma kabındabındki karışımı battaniye türündeki bir eşyaya sararak bir gün bekletelim. 6- Bir gün bekleyen karışımı kalıplara dökerek bir kaç gün daha bekletelim. 7- Kalıplarından çıkarılan sabunlar kurumaya bırakılır.

21 Yaygın Malzemeler / Sönmemiş Kireç ve Sönmüş Kireç / Kireç Üretimi K Harç Yapalım Harç Yapımını Kavrama 3- Koruyucu Gözlük Kullanın 1- Kırılabilir Cam Malzeme Beher 100 ml 3 Adet 2 Sönmemiş Kireç (Yerinde temin edilir) 3 Kum (Yerinde temin edilir) 4 Su 1- Beher'i yarısına kadar su doldurarak içerisine bir parça sönmemiş kireç atalım. 2- Beherdeki değişimi gözleyelim. 3- Beherdeki sönmüş kireç üzerine kum ekleyerek kurumaya bırakalım.

22 Yaygın Malzemeler / Porselen ve Seramik K Kilden Tabak Yapalım Kilden eşya yapımını kavrama Plastik Küvet (29x20x11 cm) 1 Adet 2 Killi Toprak (Yerinde temin edilir) 3 Kil İçermeyen Toprak (Yerinde temin edilir) 4 Su (Yerinde temin edilir) 1- Plastik küvet içerisinde killi toprağı su ile hamur kıvamına getirelim. 2- Hamuru tabak şeklinde biçimlendirelim. 3- Aynı işlemi kil olmayan toprak ile yapalım ve iki tabağı da kurumaya bırakalım. 4- Yapılan tabakalra su geçirgenlik testi yapalım.

23 Yaygın Malzemeler / Porselen ve Seramik K Hangisi Porselen Hangisi Seramik Seramik ve porselen arasındaki fakı, özelliklerini gözleyerek biribirinden ayırt etmek Baget Cam 1 Adet 2 Seramik ve Porselen Parçaları 3 Masa Lambası 4 Su Porselen ve seramik parçalarını; görünüş, ses, su geçirgenliği ve ışık geçirgenliği yönünden inceleyin

24 Yaygın Malzemeler / Boyalar ve Bileşenleri K Boyaların Hepsi Aynı Özelliktemidir? Boya türleri ve özelliklerini kavrama 1 Yağlı boya (Yerinde temin edilir) 2 Su bazlı boya (Yerinde temin edilir) 3 Beyaz karton (Yerinde temin edilir) 4 Fıça (Yerinde temin edilir) 1- Boyaların akışkanlığı, kokusuve görünüşünü karşılaştıralım. 2- Beyaz kartonu boyayalım. Boyaların kuruma hızı, yapışkanlığı ve su ile etkileşimini inceleyelim

25 Yaygın Malzemeler / Alaşımlar K Çevremizdeki Metaller Çeşitli metalleri büyüteç altında incelemek Büyüteç (Plastik Saplı 2,5 büyütmeli) 10 Ad 2 Altın yüzük (Yerinde temin edilir) 3 Madeni para (Yerinde temin edilir) 4 Metal kaşık, çatal (Yerinde temin edilir) 5 Çivi (Yerinde temin edilir) 6 Lehim (Yerinde temin edilir) 7 İnşaat Demiri (Yerinde temin edilir) 1- Sınıfa getirilen maddeleri büyüteç ile inceleyelim.

26 Biyolojik Sistemlerde Kimya / Sindirim / Karbonhidrat Sindirimi K Nişastanın Parçalanması Nişastanın çeşitli ortamlarda parçalanmasını gözlemek 1- Aşındırıcı Madde 2- Kırılabilir Cam Malzeme Deney Tüpü 18x180 mm 3 Adet Hidroklorik Asit (%37) 1000 ml Sodyum Hidroksit (Saf) 500 g Nişasta 250 g 1. I. Deney tüpüne seyreltik HCl, II. Deney tüpüne tükrük, III. Deney tüpüne seyreltik NaOH çözeltisi koyalım. 2- Her deney tüpüne birer miktar nişasta koyalım. 3- Her deney tüpündeki değişikliklri gözlemleyerek aşağıdaki çizelgeye kaydedelim. I. Deney Tüpü II. Deney Tüpü III. Deney Tüpü Gözlemler

Entropinin bir olasılık fonksiyonu olup olamayacağını irdeleme. 1- Koruyucu Önlük Giyin 2- Koruyucu Eldiven Giyin

Entropinin bir olasılık fonksiyonu olup olamayacağını irdeleme. 1- Koruyucu Önlük Giyin 2- Koruyucu Eldiven Giyin İstemlilik / Entropi K.11.001 Entropi ve Olasılık Entropinin bir olasılık fonksiyonu olup olamayacağını irdeleme 1 19451 Erlen (250 ml) 2 Adet 2 11702 Destek çubuğu (Ø 10x500 mm.) 2 Adet 3 00600 Bağlama

Detaylı

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Atom ve Elektrik / Elektriklenme Deneyimlerinden Atoma. 1- Kırılabilir Cam Malzeme -----

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Atom ve Elektrik / Elektriklenme Deneyimlerinden Atoma. 1- Kırılabilir Cam Malzeme ----- Atom ve Elektrik / Elektriklenme Deneyimlerinden Atoma K.10.001 Ebonit ve Cam Çubuktaki Elektriklenme Farklı elektrik yüklerinin varlığını ayırt edebilme 1 10550 Plastik Çubuk (Ebonit Çubuk Yerine) 2 Adet

Detaylı

Bu tepkimelerde, iki ya da daha fazla element birleşmesi ile yeni bir bileşik oluşur. A + B AB CO2 + H2O H2CO3

Bu tepkimelerde, iki ya da daha fazla element birleşmesi ile yeni bir bileşik oluşur. A + B AB CO2 + H2O H2CO3 DENEY 2 BİLEŞİKLERİN TEPKİMELERİ İLE TANINMASI 2.1. AMAÇ Bileşiklerin verdiği tepkimelerin incelenmesi ve bileşiklerin tanınmasında kullanılması 2.2. TEORİ Kimyasal tepkime bir ya da daha fazla saf maddenin

Detaylı

T:C: UŞAK ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı

T:C: UŞAK ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı T:C: UŞAK ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü için aşağıda belirtilen malzemelerin alınması düşünülmektedir. Firmanız tarafından

Detaylı

KARIŞIM: İki yada daha fazla maddenin istenilen oranda, fiziksel olarak bir araya getirilmesi sonucu oluşturduğu maddeler topluluğuna denir.

KARIŞIM: İki yada daha fazla maddenin istenilen oranda, fiziksel olarak bir araya getirilmesi sonucu oluşturduğu maddeler topluluğuna denir. KARIŞIM: İki yada daha fazla maddenin istenilen oranda, fiziksel olarak bir araya getirilmesi sonucu oluşturduğu maddeler topluluğuna denir. KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ: 1.Yapılarında iki yada daha fazla

Detaylı

A- LABORATUAR MALZEMELERİ

A- LABORATUAR MALZEMELERİ 1- Cam Aktarma ve Ölçüm Kapları: DENEY 1 A- LABORATUAR MALZEMELERİ 2- Porselen Malzemeler 3- Metal Malzemeler B- KARIŞIMLAR - BİLEŞİKLER Nitel Gözlemler, Faz Ayırımları, Isısal Bozunma AMAÇ: Karışım ve

Detaylı

ELEKTRİKLENME YOLUYLA AYIRMA Saç, pul biber gibi bazı maddeler elektrik yüküyle yüklenmiş maddeler tarafından çekilirler.

ELEKTRİKLENME YOLUYLA AYIRMA Saç, pul biber gibi bazı maddeler elektrik yüküyle yüklenmiş maddeler tarafından çekilirler. LALE GÜNDOĞDU ELEKTRİKLENME YOLUYLA AYIRMA Saç, pul biber gibi bazı maddeler elektrik yüküyle yüklenmiş maddeler tarafından çekilirler. DENEYİN YAPILIŞI Şekildeki gibi bir kaba, kuru yemek tuzu ve kuru

Detaylı

DENEY 2 GRĐGNARD REAKSĐYONU ile TRĐFENĐLMETHANOL SENTEZĐ. Genel Bilgiler

DENEY 2 GRĐGNARD REAKSĐYONU ile TRĐFENĐLMETHANOL SENTEZĐ. Genel Bilgiler DENEY 2 GRĐGNARD REAKSĐYONU ile TRĐFENĐLMETHANOL SENTEZĐ Genel Bilgiler 1900 yılında Fransız kimyacı Victor Grignard organomagnezyum halojenürleri keşfetti. Grignard 1912 yılında Nobel ödülü aldı ve bu

Detaylı

T E K L İ F F O R M U

T E K L İ F F O R M U Teklif Tarihi : Teklifi Hazırlayan : HAYDAR ÜNLÜ Cep Tel : 0505 659 70 08 T E K L İ F F O R M U Dershanelerin Temel Liselere dönüşümüesnasında ihtiyaç duyabileceğiniz Laboratuvar ve Laboratuvar Malzemeleri

Detaylı

6. Aşağıdaki tablodan yararlanarak X maddesinin ne olduğunu (A, B,C? ) ön görünüz.

6. Aşağıdaki tablodan yararlanarak X maddesinin ne olduğunu (A, B,C? ) ön görünüz. 1. Lavosier yasası nedir, açıklayınız. 2. C 2 H 4 + 3O 2 2CO 2 + 2 H 2 O tepkimesine göre 2,0 g etilenin yeterli miktarda oksijenle yanması sonucu oluşan ürünlerin toplam kütlesi nedir, hesaplayınız. 3.

Detaylı

ASİTLERİN VE BAZLARIN TEPKİMELERİ

ASİTLERİN VE BAZLARIN TEPKİMELERİ 2. BÖLÜM ASİTLERİN VE BAZLARIN TEPKİMELERİ Asitler ve bazlar kimyasal özellikleri ve tepkimeleri bakımından çok önemli maddeler olup oldukça sık kullanılırlar. Bu bölümde asitler ve bazlar arasındaki tepkimeleri;

Detaylı

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler

Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler Fiziksel ve Kimyasal Değişmeler MADDEDEKİ DEĞİŞMELER: 1. Fiziksel Değişme (Olay): Maddenin dış yapısını (renk, tat, koku, saydamlık, iletkenlik, çözünürlük ) ilgilendiren özelliklerine fiziksel özellikler

Detaylı

2. Deney Bir Karışımın Bileşenlerini Ayırma, Saflaştırma, ve Belirleme

2. Deney Bir Karışımın Bileşenlerini Ayırma, Saflaştırma, ve Belirleme 2. Deney Bir Karışımın Bileşenlerini Ayırma, Saflaştırma, ve Belirleme Doğal ya da sentetik maddelerin çoğu karışım halindedir. Çoğu saf olarak evlerde kullandığımız kimyasallar bile bir miktar kirlilik

Detaylı

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR

SEZEN DEMİR MADDE DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan her şey maddedir. Buna göre kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir. Çevremizde gördüğümüz, hava, su, toprak v.s gibi her şey maddedir. Maddeler

Detaylı

5) Çözünürlük(Xg/100gsu)

5) Çözünürlük(Xg/100gsu) 1) I. Havanın sıvılaştırılması II. abrika bacasından çıkan SO 3 gazının H 2 O ile birleşmesi III. Na metalinin suda çözünmesi Yukardaki olaylardan hangilerinde kimyasal değişme gerçekleşir? 4) Kütle 1

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI ÖĞRETĐMDE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERSĐ KONU: MADDE KONU ANLATIMLI ÇALIŞMA YAPRAĞI DEĞERLENDĐRME ÇALIŞMA YAPRAĞI ÇÖZÜMLÜ ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87

Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Doğal Rb elementinin atom kütlesi 85,47 g/mol dür ve atom kütleleri 84,91 g/mol olan 86 Rb ile 86,92 olan 87 Rb izotoplarından oluşmuştur. İzotopların doğada bulunma yüzdelerini hesaplayınız. Bir bileşik

Detaylı

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2

Örneğin; İki hidrojen (H) uyla, bir oksijen (O) u birleşerek hidrojen ve oksijenden tamamen farklı olan su (H 2 On5yirmi5.com Madde ve özellikleri Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Yayın Tarihi : 21 Ocak 2014 Salı (oluşturma : 2/9/2016) Kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir.çevremizde

Detaylı

8. Sınıflar. Deney Kitapçığı. Biraz bilgi, biraz hayal gücüdür FEN, aslında hayattır FEN ... ...

8. Sınıflar. Deney Kitapçığı. Biraz bilgi, biraz hayal gücüdür FEN, aslında hayattır FEN ... ... 8. Sınıflar Deney Kitapçığı Biraz bilgi, biraz hayal gücüdür FEN, aslında hayattır FEN...... SOĞANDAN DNA ELDESİ Deney No: 01 Ünitenin Adı Hücre Bölünmesi ve Kalıtım Deneyin Amacı DNA moleküllerini soğan

Detaylı

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.)

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) Laboratuvara Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 6. Hafta (24.10.2013) Derslik B301 1 BİLİMSEL YÖNTEM ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Problem Tespiti

Detaylı

2+ 2- Mg SO 4. (NH 4 ) 2 SO 4 (amonyum sülfat) bileşiğini katyon ve anyonlara ayıralım.

2+ 2- Mg SO 4. (NH 4 ) 2 SO 4 (amonyum sülfat) bileşiğini katyon ve anyonlara ayıralım. KONU: Kimyasal Tepkimeler Dersin Adı Dersin Konusu İYONİK BİLEŞİKLERİN FORMÜLLERİNİN YAZILMASI İyonik bağlı bileşiklerin formüllerini yazmak için atomların yüklerini bilmek gerekir. Bunu da daha önceki

Detaylı

Sentetik Deterjan ve Sabunun Üretilmesi ve Özellikleri

Sentetik Deterjan ve Sabunun Üretilmesi ve Özellikleri 10. Deney Sentetik Deterjan ve Sabunun Üretilmesi ve Özellikleri Genel Prensipler: Temizleme yeteneğine sahip olan maddelerin tümü deterjan olarak adlandırılırlar. Kullandığımız temizlik maddeleri sabun

Detaylı

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon

Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon 3. Deney Ayırma ve Đzolasyon Teknikleri : Ekstraksiyon Sentezlerde istenen ürünü yan ürünlerden, fazla miktardaki veya tepkimeye girmemiş başlangıç bileşiklerinden, safsızlıklardan ve çözeltiden ayırmak

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 5 DENEYİN ADI: SUYUN ELEKTRİK ENERJİSİ İLE AYRIŞMASI DENEYİN AMACI: ELEKTRİK ENERJİSİNİ KULLANARAK SUYU KENDİSİNİ OLUŞTURAN SAF MADDELERİNE

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 17 HAZİRAN 2017 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

KARIŞIMLARIN AYRIŞTIRILMASI

KARIŞIMLARIN AYRIŞTIRILMASI KARIŞIMLARIN AYRIŞTIRILMASI Birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde istenilen oranda bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. KARIŞIMLARIN AYRIŞTIRILMASI

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ

HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN. Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği. DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ HAZIRLAYAN Mutlu ŞAHİN Hacettepe Fen Bilgisi Öğretmenliği DENEY NO: 6 DENEYİN ADI: DOYMUŞ NaCl ÇÖZELTİSİNİN ELEKTROLİZİ DENEYİN AMACI: Doymuş NaCl çözeltisinin elektroliz sonucu elementlerine ayrışmasının

Detaylı

STOKİYOMETRİ: SABİT ORANLAR YASASI

STOKİYOMETRİ: SABİT ORANLAR YASASI STOKİYOMETRİ: SABİT ORANLAR YASASI AMAÇ Bu deneyin amacı sabit oranlar yasasını kanıtlamak ve öğrencilere tartma analizlerinde ve hata hesaplamalarında deneyim kazandırmaktır. TEORİ Stokiyometri, bir bileşiğin

Detaylı

Maddelerin Sınıflandırılması. Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU

Maddelerin Sınıflandırılması. Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU Maddelerin Sınıflandırılması Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU Maddelerin Sınıflandırılması Madde Evet Saf Madde Sabit bir bileşimi varmı. Kimyasal formülle belirtilemiliyor mu? Hayır Karışım Element Bileşik

Detaylı

Toprakta Kireç Tayini

Toprakta Kireç Tayini Toprakta Kireç Tayini Toprakta kireç tayininde genellikle kalsimetre düzeneği kullanılır ve % kireç miktarı CaCO 3 cinsinden ifade edilir. Elde edilen veriler doğrultusunda toprakların kireç içeriğine

Detaylı

YENİLAB LABORATUVAR VE EĞİTİM GEREÇERİ İLK VE ORTA OKUL FEN MALZEMELERİ SETİ

YENİLAB LABORATUVAR VE EĞİTİM GEREÇERİ İLK VE ORTA OKUL FEN MALZEMELERİ SETİ 1 OF.0012 AĞIRLIK TAKIMI, 1000 GR ADET 1 2 OF.0293 ALÇAK GERİLİM GÜÇ KAYNAĞI 80 W ADET 1 3 K101009.1000 AMONYAK %251000 ML ADET 1 4 OF.0157 AMPERMETRE, 0-5 A DC ADET 1 5 OF.0158 AMPERMETRE, 25-0-25 MA

Detaylı

ASİT VE BAZ TEPKİMELERİ

ASİT VE BAZ TEPKİMELERİ ASİT VE BAZ TEPKİMELERİ METAL AKTİF METAL YARISOY METAL SOY METAL AMFOTER METAL 1A (Li, Na, K) Cu (Bakır) Au (Altın) Zn Cr 2A (Mg, Ca) Hg (Civa) Pt (Platin) Al Pb Ag (Gümüş) Sn 1- ASİT + AKTİF METAL TUZ

Detaylı

YENİLAB LABORATUVAR VE EĞİTİM GEREÇERİ İLK VE ORTA OKUL FEN MALZEMELERİ SETİ

YENİLAB LABORATUVAR VE EĞİTİM GEREÇERİ İLK VE ORTA OKUL FEN MALZEMELERİ SETİ S.No Ürün Kodu Ürün Adı Miktar Birim Fiyat Tutarı 1 OF.0012 AĞIRLIK TAKIMI, 1000 GR ADET 1 95,00 95,00 2 OF.0293 ALÇAK GERİLİM GÜÇ KAYNAĞI ADET 1 126,00 126,00 3 K101009.1000 AMONYAK %25 1 LT ADET 1 8,00

Detaylı

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar 10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar kanunları Demir (II) sülfür bileşiğinin elde edilmesi Kimyasal

Detaylı

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir.

KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. KARIŞIMLAR Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. 1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR) Karışımı oluşturan maddeler karışımın her

Detaylı

KONU-II KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ. Yoğunluk farkından yararlanarak yapılan ayırma işlemleri.

KONU-II KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ. Yoğunluk farkından yararlanarak yapılan ayırma işlemleri. KONU-II KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ I. Tanecik Büyüklüğünden Yararlanarak Yapılan Ayırma İşlemler: Büyüklükleri farklı maddelerin ayrılmasında kullanılan basit yöntemlerdir. 1. AYIKLAMA: Fındık patozdan

Detaylı

SAF MADDELER SAFİYE TUT

SAF MADDELER SAFİYE TUT SAF MADDELER Tek çeşit maddeden oluşan varlıklara saf madde adı verilir. Bakır tel daha küçük parçalara ayrıldığında hep bakır özelliği gösterir. Demir bir kütle ufalanıp demir tozu haline getirildiğinde

Detaylı

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM

GENEL KİMYA. Yrd.Doç.Dr. Tuba YETİM GENEL KİMYA KİMYASAL REAKSİYONLAR Kimyasal Tepkime Kimyasal tepkime, Bir ya da birkaç maddenin (tepkenler) yeni bir bileşik grubuna (ürünler) dönüştürülmesi işlemidir. Tepkenler Ürünler NO + 1/2 O 2 NO

Detaylı

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri

DENEY 3. MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri DENEY 3 MADDENİN ÜÇ HALİ: NİTEL VE NİCEL GÖZLEMLER Sıcaklık ilişkileri AMAÇ: Maddelerin üç halinin nitel ve nicel gözlemlerle incelenerek maddenin sıcaklık ile davranımını incelemek. TEORİ Hal değişimi,

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü 4. Ders Laboratuar Malzemeleri ve Evde Kullanılabilecek Alternatifleri Beher Katı

Detaylı

BORUCAM SAYFA 1. Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü. 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml

BORUCAM SAYFA 1. Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü. 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml BORUCAM Laboratuar Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. Kod. No. Cinsi Ölçüsü 5, 1, 25 Borucam BEHER - Kısa form 25 ml 5, 1, 50 Borucam 50 ml 5, 1, 100 Borucam 100 ml 5, 1, 150 Borucam 150 ml 5, 1, 250 Borucam

Detaylı

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ

KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ S a y f a 1 KATI ATIK ÖRNEKLERİNDE TOPLAM FOSFOR ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİPLERİ Metot uygulanırken, örnekte bulunan tüm fosforlar, perklorik asitle parçalama işleminden geçirilerek

Detaylı

ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME ÖĞRETĐM TEKNĐKLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME DERS SORUMLUSU: PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL ÖĞRENME ALANI: MADDE VE ÖZELLĐKLERĐ HAZIRLAYAN: Gökçegül DUYGUN 2008 ANKARA KONU ANLATIMI MADDE ve ÖZELLĐKLERĐ MADDE Kütlesi,

Detaylı

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir.

Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Anahtar Kavramlar Çözelti çözücü çözünen homojen hetorojen derişik seyreltik Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Solduğumuz hava;

Detaylı

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu)

5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) 5. GRUP KATYONLAR (Alkali grubu) Mg +2 Na + K + Li + Bu gruptaki katyonların hepsini çöktürebilen ortak bir reaktif yoktur. Na, K ve Li alkali metaller grubunun üyeleridir. NH 4 da bileşikleri alkali metal

Detaylı

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER 1- SICAKLIK 2- ORTAK İYON ETKİSİ 3- ÇÖZÜCÜ ÇÖZÜNEN CİNSİ 4- BASINCIN ETKİSİ 1- SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklık etkisi Le Chatelier prensibine bağlı olarak yorumlanır. ENDOTERMİK

Detaylı

Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ

Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ Serüveni 3.ÜNİTE:KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM KİMYASAL TEPKİME TÜRLERİ FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM FİZİKSEL DEĞİŞİM Beş duyu organımızla algıladığımız fiziksel özelliklerdeki

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-2 KİMYA TESTİ 25 HAZİRAN 2016 CUMARTESİ Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR

KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR IN SINIFLANDIRILMASI HAZIRLAYAN FEHMİ GÜR IN SINIFLANDIRILMASI Karışımlar hangi özelliklerine göre sınıflandırılır? Karışımların sınıflandırılmasında belirleyici olan faktörler nelerdir? Farklı maddelerin

Detaylı

YouTube:Kimyafull Gülçin Hoca Serüveni DERİŞİM BİRİMLERİ Ppm-ppb SORU ÇÖZÜMLERİ

YouTube:Kimyafull Gülçin Hoca Serüveni DERİŞİM BİRİMLERİ Ppm-ppb SORU ÇÖZÜMLERİ Serüveni DERİŞİM BİRİMLERİ Ppm-ppb SORU ÇÖZÜMLERİ ppm Toplam madde miktarının milyonda 1 birimlik maddesine denir. NOT: 1 kg su = 1 Litre ppm =. 10 6 1 kg çözeltide çözünen maddenin mg olarak kütlesine

Detaylı

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması)

SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) SABUN SENTEZİ (Yağların Hidrolizi veya Sabunlaştırılması) Gerek hayvansal yağlar gerekse bitkisel (nebati) yağlar, yağ asitlerinin gliserin (gliserol) ile oluşturdukları oldukça kompleks esterlerdir. Bu

Detaylı

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre.

4. ELEKTROLİZ. Elektroliz kabı (beher), bakır elektrotlar, bakır sülfat çözeltisi, ampermetre, akım kaynağı, terazi (miligram duyarlıklı), kronometre. 4. ELEKTROLİZ AMAÇLAR 1. Sıvı içinde elektrik akımının iletilmesini öğrenmek. 2. Bir elektroliz hücresi kullanarak bakırın elektro kimyasal eşdeğerinin bulunmasını öğrenmek. 3. Faraday kanunlarını öğrenerek

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

8. SINIF KĠMYA DENEYLERĠ

8. SINIF KĠMYA DENEYLERĠ 8. SINIF KĠMYA DENEYLERĠ DENEY NO : 1 DENEYĠN ADI : KÜTLENİN KORUNUMU KANUNU DENEYĠN AMACI : Doğada var olan maddelerin hiçbir şekilde yoktan var olamayacağı, varolanın da yok olamayacağını; başka şekillere

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ANLATIMI. Hazırlayan: Hale Sümerkan. Dersin Sorumlusu: Prof. Dr.

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ANLATIMI. Hazırlayan: Hale Sümerkan. Dersin Sorumlusu: Prof. Dr. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME KONU ANLATIMI Hazırlayan: Hale Sümerkan Dersin Sorumlusu: Prof. Dr.Đnci Morgil ANKARA 2008 ÇÖZELTĐLER Çözeltiler, iki ya da daha fazla

Detaylı

Liva Eğitim Araçları Fen ve Teknoloji Laboratuvar Malzeme Takımı

Liva Eğitim Araçları Fen ve Teknoloji Laboratuvar Malzeme Takımı S.NO ÜRÜN ADI MİKTARI 1 AĞIRLIK TAKIMI (1000 gr. mg. ile) 1 ADET 2 ALÇAK GERİLİM GÜÇ KAYNAĞI 80 W 1 ADET 3 AMONYAK (%25 D= 0.91) 1000 ml amb. 1 ADET 4 AMPERMETRE (0-5 A DC) 1 ADET 5 AMPERMETRE (25-0-25

Detaylı

SAF MADDELER SEZEN DEMİR

SAF MADDELER SEZEN DEMİR SAF MADDELER Maddelerin katı, sıvı ve gazlar olarak gruplandırılabileceğini öğrendiniz. Maddeler bu şekilde fiziksel hallerine göre gruplandırılmış olur. Maddeler başka özelliklerine göre de gruplandırılabilir.

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3

İLK ANYONLAR , PO 4. Cl -, SO 4 , CO 3 , NO 3 İLK ANYONLAR Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - İLK ANYONLAR Anyonlar negatif yüklü iyonlardır. Kalitatif analitik kimya analizlerine ilk anyonlar olarak adlandırılan Cl -, SO -, CO -, PO -, NO - analizi ile

Detaylı

DERSĐN SORUMLUSU : PROF.DR ĐNCĐ MORGĐL

DERSĐN SORUMLUSU : PROF.DR ĐNCĐ MORGĐL DERSĐN SORUMLUSU : PROF.DR ĐNCĐ MORGĐL HAZIRLAYAN : HALE ÜNAL KĐMYASAL REAKSĐYONLARA GĐRĐŞ -Değişmeler ve Tepkime Türleri- Yeryüzünde bulunan tüm maddeler değişim ve etkileşim içerisinde bulunur. Maddelerdeki

Detaylı

6. Sınıflar. Deney Kitapçığı. Biraz bilgi, biraz hayal gücüdür FEN, aslında hayattır FEN ... ...

6. Sınıflar. Deney Kitapçığı. Biraz bilgi, biraz hayal gücüdür FEN, aslında hayattır FEN ... ... 6. Sınıflar Deney Kitapçığı Biraz bilgi, biraz hayal gücüdür FEN, aslında hayattır FEN...... SOĞAN ZARININ İNCELENMESİ Deney No: 01 Ünitenin Adı Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme Deneyin Amacı Mikroskopta

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR

ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR 1. ASİTLER Sulu çözeltilerine Hidrojen İyonu veren maddelere asit denir. Ör 1 HCl : Hidroklorik asit HCl H + + Cl - Ör 2 H 2 SO 4 : Sülfürik asit H 2 SO 4 2H + + SO 4-2 Ör 3 Nitrik

Detaylı

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur.

ASİTLER- BAZLAR. Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. ASİTLER- BAZLAR SUYUN OTONİZASYONU: Suyun kendi kendine iyonlaşmasına Suyun Otonizasyonu - Otoprotoliz adı verilir. Suda oluşan H + sadece protondur. H 2 O (S) H + (suda) + OH - (Suda) H 2 O (S) + H +

Detaylı

1. fiekil 2. fiekil. Ak fl Yönümü Kaybettim

1. fiekil 2. fiekil. Ak fl Yönümü Kaybettim Is ve S cakl k Anahtar Kavramlar sı sıcaklık hareket enerjisi Termometre Termometre Yandaki iki flekil arasındaki benzerlik ve farklılıkları bulalım. Termometredeki sıvıyı oluşturan tanecikleri insan figürlerine

Detaylı

İÇERİK. Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası

İÇERİK. Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası İÇERİK Suyun Doğası Sulu Çözeltilerin Doğası Su içinde İyonik Bileşikler Su içinde Kovalent Bileşikler Çökelme Tepkimesi Asit-Baz Tepkimeleri (Nötürleşme) Yükseltgenme-İndirgenme Tepkimeleri Önemli Tip

Detaylı

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI

GAZLAR GAZ KARIŞIMLARI DALTON KISMİ BASINÇLAR YASASI Aynı Kaplarda Gazların Karıştırılması Birbiri ile tepkimeye girmeyen gaz karışımlarının davranışı genellikle ilgi çekicidir. Böyle bir karışımdaki bir bileşenin basıncı, aynı

Detaylı

MADDEYİ TANIYALIM 1)MADDE VE ÖZELLİKLERİ 2)MADDENİN DEĞİŞİMİ 3)MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR

MADDEYİ TANIYALIM 1)MADDE VE ÖZELLİKLERİ 2)MADDENİN DEĞİŞİMİ 3)MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR MADDEYİ TANIYALIM 1)MADDE VE ÖZELLİKLERİ 2)MADDENİN DEĞİŞİMİ 3)MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR MADDE VE ÖZELLİKLERİ Madde: Uzayda yer kaplayan hacmi kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir.

Detaylı

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir.

Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir maddeye çözeltinin bileşenleri denir. GENEL KİMYA 1 LABORATUARI ÇALIŞMA NOTLARI DENEY: 8 ÇÖZELTİLER Dr. Bahadır KESKİN, 2011 @ YTÜ Fiziksel özellikleri her yerde aynı olan (homojen) karışımlara çözelti denir. Bir çözeltiyi oluşturan her bir

Detaylı

4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR?

4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR? 4. SINIF KİMYA KONU ANLATIMI MADDE NEDİR? Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan herşey maddedir. Buna göre kütle hacim ve eylemsizlik maddenin ortak özelliklerindendir. Çevremizde gördüğümüz, hava, su, toprak

Detaylı

ÇÖZELTİLERDE YÜZDELİK İFADELER. Ağırlıkça yüzde (% w/w)

ÇÖZELTİLERDE YÜZDELİK İFADELER. Ağırlıkça yüzde (% w/w) ÇÖZELTİ HAZIRLAMA İki veya daha çok maddenin çıplak gözle veya optik araçlarla yan yana fark edilememesi ve mekanik yollarla ayrılamaması sonucu oluşturdukları karışıma çözelti adı verilir. Anorganik kimyada,

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler

DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI. Genel Bilgiler DENEY 8 KARBONHĐDRAT REAKSĐYONLARI Genel Bilgiler Karbonhidratlar hayvansal ve bitkisel organizmalarda önemli işlevler görürler. Kimyasal olarak karbonhidratlar, polihidroksi-aldehitler (aldozlar), polihidroksi-ketonlar

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi bulunur, tuzun en küçük parçası yine tuzdur.

Detaylı

KONU: KÜTLENĐN KORUNUMU (8.sınıf) ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI

KONU: KÜTLENĐN KORUNUMU (8.sınıf) ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI KONU: KÜTLENĐN KORUNUMU (8.sınıf) ÇALIŞMA YAPRAĞI KONU ANLATIMI Fiziksel ve Kimyasal Olaylar Maddenin şekil, yoğunluk, çözünürlük, genleşme, erime ve kaynama noktaları, sıvı, katı ya da gaz hâlde olması

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK

Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ. Yrd.Doç.Dr. Emre YALAMAÇ İÇERİK İÇERİK Elementlere, Bileşiklere ve Karışımlara atomik boyutta bakış Dalton Atom Modeli Atom Fiziğinde Buluşlar - Elektronların Keşfi - Atom Çekirdeği Keşfi Günümüz Atom Modeli Kimyasal Elementler Periyodik

Detaylı

maddelere saf maddeler denir

maddelere saf maddeler denir Madde :Kütlesi olan her şeye madde denir. Saf madde: Aynı cins atom veya moleküllerden oluşan maddeye denir. Fiziksel yollarla kendisinden başka maddelere ayrışmayan maddelere saf maddeler denir Element:

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

KIM607 GENEL KİMYA DERSİ TİTRASYON DENEY FÖYÜ

KIM607 GENEL KİMYA DERSİ TİTRASYON DENEY FÖYÜ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ KIM607 GENEL KİMYA DERSİ TİTRASYON DENEY FÖYÜ Hazırlayan: Doç. Dr. Mehmet GÖNEN ISPARTA, 2018 LABORATUVAR ÇALIŞMASINDA GÜVENLİK KURALLARI

Detaylı

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ

ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ ÇEVRE KİMYASI LABORATUVARI ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN TAYİNİ 1. GENEL BİLGİLER Doğal sular ve atıksulardaki çözünmüş oksijen (ÇO) seviyeleri su ortamındaki fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal aktivitelere bağımlıdır.

Detaylı

D) NH 3 + HCl NH 4 Cl Nötrleşme E) H / 2 O 2 H 2 O Yanma

D) NH 3 + HCl NH 4 Cl Nötrleşme E) H / 2 O 2 H 2 O Yanma 1) I. Katlı Oranlar Y. a) Gay-Lussac II. Sabit Oranlar Y. b) Dalton III. Sabit Hacimler Y. c) Proust IV. Kütlenin Korunumu Y. d) Lavoiser e) Avagadro Yukarıdaki bilim insanları ve buldukları yasaların

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI. SINIF VE MEZUN GRUP KİMYA HAFTA DERS SAATİ. Kimya nedir?. Kimya ne işe yarar?. Kimyanın sembolik dili Element-sembol Bileşik-formül. Güvenliğimiz ve Kimya KONU ADI

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI

TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI TÜBİTAK-BİDEB YİBO ÖĞRETMENLERİ (FEN VE TEKNOLOJİFİZİK,KİMYA,BİYOLOJİ-VE MATEMATİK ) PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYLARI ÇALIŞTAY 2009-1 TÜSSİDE-GEBZE 15-22 HAZİRAN 2009 GRUP KATALİZÖR ERDOĞAN DURDU

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

KALSİYUM, MAGNEZYUM VE SERTLİK TAYİNİ

KALSİYUM, MAGNEZYUM VE SERTLİK TAYİNİ KALSİYUM, MAGNEZYUM VE SERTLİK TAYİNİ Bir suyun sertliği içindeki başlıca çözünmüş kalsiyum veya magnezyum tuzlarından ileri gelip, suyun sabunu çökeltme kapasitesidir. Sabun, suda özellikle her zaman

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI

MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARINDA SIK KULLANILAN BAZI BESİYERLERİNİN HAZIRLANMASI VE MUHAFAZASI Çevre Mühendisliği Laboratuarlarında yaptığımız mikrobiyolojik deneylerde en çok buyyon ve jeloz besiyerlerini

Detaylı

Çözeltiler. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006

Çözeltiler. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN. Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi 2006 Çözeltiler Çözelti, iki veya daha fazla maddenin homojen bir karışımı olup, en az iki bileşenden oluşur. Bileşenlerden biri çözücü, diğeri ise çözünendir. MÜHENDİSLİK KİMYASI DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

DENEYĐN ADI. Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması

DENEYĐN ADI. Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması DENEYĐN ADI Organik bileşiklerde nitel olarak Karbon ve hidrojen elementlerinin aranması Deneyin amacı Organik bir bileşikte karbon ve hidrojen elementlerinin nitel olarak tayin etmek. Nicel ve nitel analiz

Detaylı

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı

4. Açısal momentum kuantum sayısı (,) 2 olan bir orbital türü ile ilgili, 5. Orbitaller Maksimum elektron sayısı Kuantum Sayıları Ve rbitaller 1. Başkuantum sayısı (n) belirtilen temel enerji düzeylerinden hangisinde bulunabilecek maksimum orbital sayısı yanlış verilmiştir? Başkuantum sayısı (n) Maksimum orbital

Detaylı

1. 250 ml 0,20 M CuSO 4 (aq) çözeltisi hazırlamak için gerekli olan CuSO 4.5H 2 O kütlesini bulunuz. Bu çözeltiden 100 ml 0,10 M CuSO 4 (aq) çözeltisini nasıl hazırlarsınız?( Cu: 63,5; S:32; O:16; H:1)

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUVARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUVARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI ELEKTROLİZÖR DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR GÜNLÜK YAŞAMDA ASİT VE BAZLAR 1 Yüzyıllardır doğayı ve doğadan elde edilebilecek maddeleri keşfetme arzusu içinde olan insanoğlu 1400'lü yıllarda o güne kadar bilinmeyen bir asidi, yani HCl (hidrojen klorür,

Detaylı

LİVA EĞİTİM ARAÇLARI İLKÖĞRETİM FEN DERS ARACI TAKIMI LİSTESİ

LİVA EĞİTİM ARAÇLARI İLKÖĞRETİM FEN DERS ARACI TAKIMI LİSTESİ 6/1 S.NO ÜRÜN ADI MİKTARI 1 AGIRLIK TAKIMI (1000 Gr.mg.ile) 1 ADET 2 ALÇAK GERİLİM GÜÇ KAYNAĞI (80 Watt) 1 ADET 3 AMONYAK (%25 D= 0.91) 1000 ml amb. 1 ADET 4 AMPERMETRE (0-5 A DC) 1 ADET 5 AMPERMETRE (25-0-25

Detaylı

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri

7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞĐMĐ 7. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi 4. Ünite: Madde ve Yapısı Konu: Elementler ve Sembolleri Çalışma Yaprağı Konu Anlatımı-Değerlendirme çalışma Yaprağı- Çözümlü

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10.SINIF KİMYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10.SINIF KİMYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 2014 2015 10.SINIF KİMYA DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız.

Detaylı

ÇÖZELTİ HAZIRLAMA. Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir.

ÇÖZELTİ HAZIRLAMA. Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir. 1. DENEYİN AMACI ÇÖZELTİ HAZIRLAMA Kimyasal analizin temel kavramlarından olan çözeltinin anlamı, hazırlanışı ve kullanılışının öğrenilmesidir. 2. DENEYİN ANLAM VE ÖNEMİ Bir kimyasal bileşikte veya karışımda

Detaylı

Çözünürlük kuralları

Çözünürlük kuralları Çözünürlük kuralları Bütün amonyum, bileşikleri suda çok çözünürler. Alkali metal (Grup IA) bileşikleri suda çok çözünürler. Klorür (Cl ), bromür (Br ) ve iyodür (I ) bileşikleri suda çok çözünürler, ancak

Detaylı

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir.

Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen. olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. 3. ÇÖZELTİLER VE ÇÖZELTİ KONSANTRASYONLARI Çözelti: Homojen karışımlardır. Çözelti iki veya daha fazla maddenin birbiri içerisinde homojen olarak dağılmasından oluşan sistemlere denir. Çözelti derişimi

Detaylı