Özet Giriş Davranışsal Finans. Davranışsal Finans. Salim Kasap, Turkish Yatirim. 19 Ocak 2011

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Özet Giriş Davranışsal Finans. Davranışsal Finans. Salim Kasap, Turkish Yatirim. 19 Ocak 2011"

Transkript

1 Salim Kasap Turkish Yatirim 19 Ocak 2011

2 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi

3 Zayıf Piyasa Etkinliği -Weak Form Efficiency Tarihsel verilere dayanarak yapılan yatırım tercihleri ile üstün karlar elde edilemez.

4 Zayıf Piyasa Etkinliği -Weak Form Efficiency Tarihsel verilere dayanarak yapılan yatırım tercihleri ile üstün karlar elde edilemez. Teknik analiz yöntemleri ile düzenli olarak kar edilemez. Temel analiz yöntemleri bazı durumlarda iyi karlar elde edilmesini sağlayabilir.

5 Zayıf Piyasa Etkinliği -Weak Form Efficiency Tarihsel verilere dayanarak yapılan yatırım tercihleri ile üstün karlar elde edilemez. Teknik analiz yöntemleri ile düzenli olarak kar edilemez. Temel analiz yöntemleri bazı durumlarda iyi karlar elde edilmesini sağlayabilir. Varlık fiyatlarında herhangi bir formasyon (pattern) görülmez. Gelecekte oluşacak fiyat hareketleri tamamen bilinmeyen bilgilerin piyasaya gelmesi sonucunda gerçekleşir. Dolayısıyla gelecekteki fiyat hareketleri rastsaldır.

6 Yarı Güçlü Piyasa Etkinliği - Semi Strong Form Efficiency Hisse fiyatları, yeni bilgiye çok hızlı ve tarafsız şekilde adapte olur. Bilgiyi kullanarak fazladan getiri elde etmek mümkün değildir.

7 Yarı Güçlü Piyasa Etkinliği - Semi Strong Form Efficiency Hisse fiyatları, yeni bilgiye çok hızlı ve tarafsız şekilde adapte olur. Bilgiyi kullanarak fazladan getiri elde etmek mümkün değildir. Teknik ya da temel analiz güvenilir şekilde kar üretemez.

8 Yarı Güçlü Piyasa Etkinliği - Semi Strong Form Efficiency Hisse fiyatları, yeni bilgiye çok hızlı ve tarafsız şekilde adapte olur. Bilgiyi kullanarak fazladan getiri elde etmek mümkün değildir. Teknik ya da temel analiz güvenilir şekilde kar üretemez. Önceden bilinmeyen haberlerin etkileri, ani ve makul ölçülerde gerçekleşmelidir.

9 Güçlü Form Piyasa Etkinliği -Strong Form Efficiency Hisse fiyatları varolan tüm bilgiyi yansıtır. Kimse fazla getiri elde edemez.

10 Güçlü Form Piyasa Etkinliği -Strong Form Efficiency Hisse fiyatları varolan tüm bilgiyi yansıtır. Kimse fazla getiri elde edemez. Bilginin dolaşımında yasal engeller varsa, güçlü form piyasa etkinliğinden sözedilemez. Yasal engellerin herkes tarafından gözardı edildiği durumlarda güçlü form piyasa etkinliği geçerlidir.

11 Güçlü Form Piyasa Etkinliği -Strong Form Efficiency Hisse fiyatları varolan tüm bilgiyi yansıtır. Kimse fazla getiri elde edemez. Bilginin dolaşımında yasal engeller varsa, güçlü form piyasa etkinliğinden sözedilemez. Yasal engellerin herkes tarafından gözardı edildiği durumlarda güçlü form piyasa etkinliği geçerlidir. Piyasadaki yatırımcılar uzun süreler boyunca piyasanın üstünde getiri elde edemezler. Bazı fon yöneticilerinin yüksek getiriler elde etmesi ve bunun sürekli olması kuralımızı ortadan kaldırmaz: Yüzlerce, binlerce fon yönetici içerisinde normal dağılım kurallarına göre dahi birkaç düzine yıldız fon yöneticisi çıkabilir.

12 Çıkış Noktası Etkin piyasa kuramı, irrasyonel yatırımcılar tarafından bozulan temel fiyat dengelerinin rasyonel yatırımcılar (arbitraj) tarafından giderileceğini savlar. Temel değerlerden sapma olduğunda rasyonel yatırımcılar için risksiz olduğu düşünülen arbitraj imkanı ortaya çıkar.

13 Çıkış Noktası Etkin piyasa kuramı, irrasyonel yatırımcılar tarafından bozulan temel fiyat dengelerinin rasyonel yatırımcılar (arbitraj) tarafından giderileceğini savlar. Temel değerlerden sapma olduğunda rasyonel yatırımcılar için risksiz olduğu düşünülen arbitraj imkanı ortaya çıkar. Etkin piyasa kuramı uzun yıllardır yapılan araştırmalara rağmen piyasa verileri ile kanıtlanamamıştır. Davranışsal finans iki temel üzerinde durarak etkin piyasa teorisine karşı çıkar: Arbitraj imkanları sınırlıdır. Yatırımcı psikolojisinin fiyatların oluşumunda katkısı gözardı edilemez.

14 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi Arbitraj Fiyatları Dengeleyebilir mi? I Yanlış olduğu düşünülen fiyatlamadan faydalanmak üzere kurulan arbitraj stratejileri riskli ve maliyetli olabilir. Arbitraj yapmayı planlayan rasyonel yatırımcının karşı karşıya olduğu bazı riskleri sıralayalım: Temel Risk ABC hissesinin pahalı olduğunu düşünen bir yatırımcı aynı sektördeki XYZ hissesini alıp ABC hissesini satarak risksiz bir getiri elde etmek isteyebilir. ABC, XYZ hissesini ne kadar temsil edebilir? Noise Trader Riski Fiyatları temel değerden yukarı/aşağı götüren irrasyonel yatırımcı çoğu zaman arbitraj yapan rasyonel yatırımcıya göre daha güçlü olabilir.

15 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi Arbitraj Fiyatları Dengeleyebilir mi? II Uygulama Maliyetleri Kısa pozisyon almak için hisseler ödünç alınmalıdır. Hisse ödünç işlemi için uygulanan faizin yüksekliği ve ödünç verme sürelerinin kısalığı arbitraj imkanını ortadan kaldırabilir.

16 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi Fiyatlar ve Yatırımcı Psikolojisi Fiyatları temel değerinden irrrasyonel yatırımcı uzaklaştırır. Sınırlı arbitraj imkanları nedeniyle rasyonel yatırımcı davranışları fiyatları denge noktasına çekemez. Davranışsal modeller irrasyonel yatırımcıların neden olduğu sapmaları açıklamak için irrasyonellik kavramını özelleştirir ve açıklamaya çalışır. Bunu yaparken ise düşünsel (cognitive) psikologların sistematik sapmaları derledikleri araştırmalardan faydalanır: Yatırımcılar inanışlarını ve tercihlerini fiyatlara nasıl yansıtır?

17 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi Yatırımcı İnanışları I Kendine Fazla Güvenme Yatırımcı tahminleri ile piyasa gerçekleşmeleri arasında önemli farklılıklar oluşur. %90 güven aralığında bir finansal varlığın gelecekteki fiyatını, herhangi bir sayısal soruyu... tahmin eden müşterilerin belirlediği aralıklar genelde %60 oranında doğru çıkar. Yatırımcının imkansız dediği şeylerin gerçekleşme oranı %20 ler civarında olur. Optimistik ve Niyet Anlatan Düşünce Yapısı Çoğu insan yetenekleri ve özellikleri hakkında gerçekçilikten uzak pembe tablolar çizer: Herkes çok iyi şofördür, en hızlı, en bilgili, en... Temsil Herhangi bir değişkenin tanımlama yöntemi, değişken hakkında yapılacak çıkarımları etkiler. Yatırımcılar, küçük örneklemden elde edilen sonuçların geneli temsil edeceğini düşünebilir.

18 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi Yatırımcı İnanışları II İnançlara Bağlılık Yatırımcılar, piyasa hakkında oluşturdukları fikirleri uzun süre değiştiremezler. Fikirlerini boşa çıkarabilecek kanıtları aramazlar. Fikirlerine aykırı kanıtlarla karşılaşırlarsa şüphe ile yaklaşırlar. Yatırımcılar bazı durumlarda, fikirlerine karşıt olan kanıtları kendi fikirlerine destek oldukları şeklinde yorumlayabilirler. Çapa Yatırımcılar, tahminlerine mutlaka bir ilk değerle başlarlar ve bu tahmini çok fazla geliştirmeden etrtafında dolaşmayı tercih ederler. TCMB beklenti anketlerinde USDTL kurunun düşük gittiği aylarda sene sonu kur seviyesinin düşük tahmin edilmesi ve bu durumun kur yükselse dahi birkaç ay devam etmesi iyi bir örnek olarak söylenebilir.

19 Sınırlı Arbitraj... Yatırımcı Psikolojisi Yatırımcı İnanışları III Gözlemleme Sorunu En yakın ve en etkin veri tahminler üzerinde etkili olur. Son bir haftada endeksteki %40 düşüşten zarar eden yatırımcı, endeksin çok daha fazla düşeceğini tahmin etmeye başlar.

ARBİTRAJ FİYATLAMA MODELİ (AFM)

ARBİTRAJ FİYATLAMA MODELİ (AFM) ARBİTRAJ FİYATLAMA MODELİ (AFM) 1 Markowitz in Modern Portföy Teorisi sonrası geliştirilen denge modelleri 1.Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli (Capital Asset Pricing Model CAPM) 2.Tek ve Çok Endeksli

Detaylı

Ara Sınav, Bahar 2003

Ara Sınav, Bahar 2003 Ara Sınav, Bahar 2003 1. (1 puan) XYZ şirketinin $60 da işlem gören hisse senedini, kendi paranızdan mümkün olduğunca az harcayarak brokerdan satın almak istiyorsunuz. İlk baştaki marjin %50 ise ve yatırım

Detaylı

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz.

Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. Pay Vadeli İşlemleri Eğitimi Yepyeni bir piyasanın yepyeni yatırımcıları olmaya hoş geldiniz. İlk vadeli işlemler borsası 18. y.y. ilk yarısı Japonya da kuruldu / Dojima Pirinç Piyasası 1970 ten sonra

Detaylı

Yurtiçinde ise Finansal Yatırım Araçları Reel Getirisi ile Trafiğe Kaydedilen M. Araç sayısı açıklanacak.

Yurtiçinde ise Finansal Yatırım Araçları Reel Getirisi ile Trafiğe Kaydedilen M. Araç sayısı açıklanacak. Ekonomik Gündem Haftanın ortasındaki işlem gününde ekonomik veri takviminin gündemi zayıf. Bugün Avrupa seansında sadece Almanya Ekim ayı İhracat ve ithalat rakamları ile Dış ticaret Dengesi takip edilirken,

Detaylı

Başa-baş Noktası= (Alım varantı kullanım fiyatı + varant fiyatı *çarpan)

Başa-baş Noktası= (Alım varantı kullanım fiyatı + varant fiyatı *çarpan) Yatırımcının beklenti ve amaçlarına bağlı olarak varantlar, yatırım stratejileriyle ilgili geniş bir yelpazede kullanılabilir. Mevcut menkul kıymet portföylerinin riskten korunmasıyla ilgili olarak son

Detaylı

1. Temel Finansal Kavramlar. 2. Finansal Analiz ve Planlama. 3. Yatırım ve Çalışma Sermayesi. 4. Fizibilite Etüdleri- Yatırım Kararının Alınması

1. Temel Finansal Kavramlar. 2. Finansal Analiz ve Planlama. 3. Yatırım ve Çalışma Sermayesi. 4. Fizibilite Etüdleri- Yatırım Kararının Alınması 1. Temel Finansal Kavramlar 2. Finansal Analiz ve Planlama 3. Yatırım ve Çalışma Sermayesi 4. Fizibilite Etüdleri- Yatırım Kararının Alınması 5. Girişimcilikte Finansal Destekler 1 6. Alternatif Finansal

Detaylı

Ata Portföy Yönetimi A.Ş 3 Ocak 2014

Ata Portföy Yönetimi A.Ş 3 Ocak 2014 Ayın Yatırım Sözü: Çoğunluk iyimser iken menkul kıymet fiyatları getiriden ziyade risk içerir; Çoğunluk kötümser iken ise menkul kıymet fiyatları içerdiği riskten daha fazla getiri potansiyeli sunar. Horawd

Detaylı

1. Nominal faiz oranı %25, enflasyon oranı %5 olduğuna göre reel faiz oranı % kaçtır?

1. Nominal faiz oranı %25, enflasyon oranı %5 olduğuna göre reel faiz oranı % kaçtır? Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri 1. Nominal faiz oranı %25, enflasyon oranı %5 olduğuna göre reel faiz oranı % kaçtır? a. %18 b. %19 c. %20 d. %21 e. %22 5. Nominal faiz oranı %24 ve iki

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu. Sermaye Piyasası Beklenti Anketi. Nisan Araştırma Dairesi 2010/04

Sermaye Piyasası Kurulu. Sermaye Piyasası Beklenti Anketi. Nisan Araştırma Dairesi 2010/04 Sermaye Piyasası Kurulu Sermaye Piyasası Beklenti Anketi Araştırma Dairesi 2010/04 Yayına Hazırlayan SPK ARAŞTIRMA DAİRESİ Görüş ve Önerileriniz için spkanket_ad@spk.gov.tr Sermaye Piyasası Kurulu Eskişehir

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem Bu hafta gözler FED toplantısına çevrildi. 2006 dan bu yana yapılması olan ilk faiz artırımı sürecine girmeye hazırlanan ABD de halen yüksek oranda tartışmalar devam etmekte. Gelişen piyasalar

Detaylı

15.433 YATIRIM. Ders 22: Piyasa Etkinliği. Bahar 2003

15.433 YATIRIM. Ders 22: Piyasa Etkinliği. Bahar 2003 15.433 YATIRIM Ders 22: Piyasa Etkinliği Bahar 2003 Piyasa Etkinliği Çeşitleri Zayıf formda Etkinlik: Fiyatlar, geçmiş fiyatlar, işlem hacmi, kısa dönem faizler vb. gibi piyasa verilerini inceleyerek elde

Detaylı

FİNANSAL MODELLER. Yrd. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ. Tel: 595 13 37 fgokgoz@politics.ankara.edu.tr. Y. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ. Risk ve Getiri: Temel Konular

FİNANSAL MODELLER. Yrd. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ. Tel: 595 13 37 fgokgoz@politics.ankara.edu.tr. Y. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ. Risk ve Getiri: Temel Konular FİNANSAL MODELLER Yrd. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Tel: 595 13 37 fgokgoz@politics.ankara.edu.tr Risk ve Getiri: Temel Konular Temel getiri konsepti Temel risk konsepti Bireysel risk Portföy (piyasa) riski Risk

Detaylı

Moody s Türkiye nin kredi notlarını teyit etti, görünüm ise Negatif

Moody s Türkiye nin kredi notlarını teyit etti, görünüm ise Negatif Ekonomik Gündem Moody s Türkiye nin kredi notlarını teyit etti, görünüm ise Negatif ECB ek teşviklerinin gerektiği kadar agresif olmadığını düşünen kamuoyuna karşı Draghi gerektiği takdirde teşvik tedbirlerini

Detaylı

SVFM. Ders 11 Finansal Yönetim 15.414

SVFM. Ders 11 Finansal Yönetim 15.414 SVFM Ders 11 Finansal Yönetim 15.414 SVFM Riski ölçmek Sistematik risk, dağıtılabilir risk Risk ve getiri arasındaki denge Bugün Okuma Brealey ve Myers, Bölüm 8.2-8.5 Tekrar Çeşitlendirme Çeşitlendirme,

Detaylı

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler

Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Yurtiçi Piyasalar Değişken Getirili Ürünler Gedik Private Ayrıcalıklar Dünyası PB / 1 Hisse Senetleri Risk Derecesi 4 Getiri Derecesi 4 Vergi %0 Stopaj Global Fırsatları Takip Ederiz Global ekonomi ve

Detaylı

Varantın günlük hayatta karşılıkları:

Varantın günlük hayatta karşılıkları: Varant Nedir? Varant Nedir? Varantın günlük hayatta karşılıkları: Uçak bileti alacaksınız ancak tarih konusunda karar vermediniz. Belli tarihlerdeki uçak bileti fiyatlarını fiyat yükselişine karşı bir

Detaylı

- Kâr payı (temettü) adı altında hisse senedi sahiplerine (şirket ortaklarına) aktarır. - Kâr ortaklara dağıtılmayarak firma bünyesinde tutulur.

- Kâr payı (temettü) adı altında hisse senedi sahiplerine (şirket ortaklarına) aktarır. - Kâr ortaklara dağıtılmayarak firma bünyesinde tutulur. HĐSSE SENEDĐ DEĞERLEMESĐ Hisse (Ortaklık) senetleri, firmanın belli bir bölümüne ait mülkiyet ifade eder. Ortaklık senedini elinde bulunduran kişi, bu senedi ihraç eden kuruluşun gelecekteki kazancı (karı)

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 15 Ağustos 2017 Salı. Piyasa Gündemi

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. 15 Ağustos 2017 Salı. Piyasa Gündemi Günlük Bülten 15 Ağustos 2017 Salı Piyasa Gündemi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,41 artışla 109.537,36 puandan tamamladı. Günlük Bülten BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 2.574,26

Detaylı

Bölüm 7 Risk Getiri ve Sermayenin Fırsat Maliyetine Giriş. Getiri Oranı. Getiri Oranı. İşlenecek Konular

Bölüm 7 Risk Getiri ve Sermayenin Fırsat Maliyetine Giriş. Getiri Oranı. Getiri Oranı. İşlenecek Konular Bölüm 7 Risk Getiri ve Sermayenin Fırsat Maliyetine Giriş İşlenecek Konular Getiri Oranları: Gözden Geçirme Sermaye Piyasası Tarihi Risk & Çeşitlendirme Risk Üzerine Yorumlar Sermaye Kazancı + kar payı

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 16 Kasım2018 YÖNETİCİ ÖZETİ İşsizlik oranı Ağustos ayında Temmuz ayına göre 0,3 puan artarak %11,1 seviyesine yükseldi. Piyasaların beklentisi % 11,2 seviyesindeydi. 2018 yılı Ekim

Detaylı

Fon Bülteni Ekim Önce Sen

Fon Bülteni Ekim Önce Sen Fon Bülteni Ekim 216 Önce Sen Fon Bülteni Ekim 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 3/9/21-3/9/216 2 2 1 1-11,6 13,74 9,7 12,3 14,74 12,44 8,72 9,7 9,3

Detaylı

2018 ÜÇÜNCÜ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS, YATIRIM VE RİSK YÖNETİMİ 2 ARALIK 2018

2018 ÜÇÜNCÜ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS, YATIRIM VE RİSK YÖNETİMİ 2 ARALIK 2018 2018 ÜÇÜNCÜ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS, YATIRIM VE RİSK YÖNETİMİ 2 ARALIK 2018 Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından hazırlanmış olan bu sınav sorularının her hakkı saklıdır. Hangi amaçla

Detaylı

Varant Nasıl Seçilir?

Varant Nasıl Seçilir? Varant Nasıl Seçilir? Varant Nasıl Seçilir? http://www.isvarant.com/varantsecer.aspx VARANT SEÇER DAYANAK VARLIK 1 GRUBU DAYANAK VARLIK 2 BEKLENTİ 3 RİSK GRUBU 4 SİZE EN UYGUN VARANTLAR F İ L T R E L E

Detaylı

GLOBAL HAFTALIK STRATEJİ

GLOBAL HAFTALIK STRATEJİ GLOBAL HAFTALIK STRATEJİ 21 Aralık 2015 Geçtiğimiz hafta Fed in beklentiler doğrultusunda gerçekleştirdiği 25 baz puanlık faiz artırımı sonrasında, yurtdışı piyasalarda risk iştahı düşük. Faiz artırımı

Detaylı

Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fon. Ekim 2017

Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fon. Ekim 2017 Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fon Ekim 2017 Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fonu 20 Eylül 2013 tarihinde halka arz edilmiştir. Fon kurucusu: Fokus Portföy

Detaylı

Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fon. Şubat 2018

Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fon. Şubat 2018 Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fon Şubat 2018 Fokus Portföy Mutlak Getiri Hedefli Hisse Senedi Serbest Fonu 20 Eylül 2013 tarihinde halka arz edilmiştir. Fon kurucusu: Fokus Portföy

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ULUSLARARASI PORTFÖY YÖNETİMİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ULUSLARARASI PORTFÖY YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GENEL OLARAK ULUSLARARASI PORTFÖY YÖNETİMİ 1.1. Uluslararası Portföy ve Yönetimi Kavramları... 1 1.2.Uluslararası Portföy Çeşitlendirmesi ve Etkileyen Faktörler... 3 1.2.1. Yatırımcının

Detaylı

ING EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER

ING EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER ING EMEKLİLİK A.Ş. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 27 Ekim 2003 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon

Detaylı

F12 Piyasa Riskine Karşı Özel Risk Daha önceden belirtildiği gibi çok küçük bir çeşitlendirme bile değişkenlikte önemli oranda azalma sağlamaktadır. F13 Piyasa Riskine Karşı Özel Risk Doğru aynı zamanda,

Detaylı

GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ

GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ GELİR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA VADELİ İŞLEM VE OPSİYON SÖZLEŞMELERİNDEN ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENDİRİLİMESİ İlker Şadi İŞLEYEN * I. GİRİŞ Bankalar ve aracı kurumların, menkul kıymetler ve diğer

Detaylı

FİNANS PORTFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

FİNANS PORTFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU FİNANS PORTFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER Fon Toplam Değeri Birim Pay Değeri (TRL) Paylar - Bankacılık

Detaylı

HİSSE Sabah Notu 10 Mart 2017

HİSSE Sabah Notu 10 Mart 2017 Mar.16 Nis.16 May.16 Haz.16 Tem.16 Ağu.16 Eyl.16 Eki.16 Kas.16 Ara.16 Oca.17 Şub.17 Mar.17 alandahisse HİSSE Sabah Notu 10 Mart 2017 DÜN NE OLDU? BIST 100 ENDEKSİ GLOBAL HİSSE DÜŞÜŞÜNE EŞLİK ETTİ BIST

Detaylı

FİNANS PORIFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU

FİNANS PORIFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU FİNANS PORIFÖY TÜRKİYE YÜKSEK PİYASA DEĞERLİ BANKALAR HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU 1 Ocak - 30 Haziran 2018 Dönemine Ait Performans Sunum Raporu ve Yatırım Performansı Konusunda Kamuya Açıklanan

Detaylı

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 6. Hafta

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 6. Hafta Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 6. Hafta Dr. Mevlüt CAMGÖZ 1 Dr. Mevlüt CAMGÖZ İçerik Karakteristik Doğru ve Beta Katsayısı Karakteristik Doğrunun Tahmini Beta Katsayısının Hesaplanması Agresif ve

Detaylı

Nakit Yönetim Ürünleri

Nakit Yönetim Ürünleri Nakit Yönetim Ürünleri Gedik Private Ayrıcalıklar Dünyası PB / 1 Nakit Ürünleri Risk Derecesi 1» Anapara kaybı yaşamazsınız.» Sabit getirili ve düşük risklidir.» Yatırımlarınıza değer katmanın en kolay

Detaylı

YATIRIM. Ödev 1: Menkul Kıymetler, Piyasalar&Sermaye Piyasası Teorisi. Her bir soru 0.2 puan değerindedir, en yüksek puan 3 puandır.

YATIRIM. Ödev 1: Menkul Kıymetler, Piyasalar&Sermaye Piyasası Teorisi. Her bir soru 0.2 puan değerindedir, en yüksek puan 3 puandır. 15.433 YATIRIM Ödev 1: Menkul Kıymetler, Piyasalar&Sermaye Piyasası Teorisi Her bir soru 0.2 puan değerindedir, en yüksek puan 3 puandır. 1. Rezerv fazlası bulunan bankalar tarafından zorunlu karşılıklarını

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 3 Temmuz 2017 Pazartesi

Günlük Bülten. Günlük Bülten. Gedik Forex Günlük Bülten. Piyasa Gündemi. 3 Temmuz 2017 Pazartesi Günlük Bülten 3 Temmuz 2017 Pazartesi Piyasa Gündemi Borsa geçen haftayı yükselişle kapadı. BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününde yüzde 0,25 yükselişle 100 bin 440 puandan kapandı. Günlük Bülten

Detaylı

YAPI KREDİ PORTFÖY YKY SERBEST ÖZEL FON 1 OCAK - 30 HAZİRAN 2018 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

YAPI KREDİ PORTFÖY YKY SERBEST ÖZEL FON 1 OCAK - 30 HAZİRAN 2018 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU 1 OCAK - 30 HAZİRAN 2018 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU YAPI KREDİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. TARAFINDAN KURULAN ve YÖNETİLEN YAPI KREDİ PORTFÖY YKY SERBEST ÖZEL FON 01.01.2018-30.06.2018 DÖNEMİNE AİT

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem

GÜNLÜK BÜLTEN. Ekonomik Gündem Ekonomik Gündem Bugünkü ekonomik takvimde, Avrupa seansında, Fransa Nihai TÜFE ve Euro Bölgesi 4. Çeyrek aylık ve yıllık İstihdam rakamları, ABD seansında, ABD NY FED İmalat Endeksi, Şubat ayı ÜFE rakamları,

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 26/03/2012

Detaylı

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2013-30.06.2013 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2013-30.06.2013 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2013-30.06.2013 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: Euro Kapital Yatırım

Detaylı

VADELİ İŞLEMLER ve BUĞDAY VİOP

VADELİ İŞLEMLER ve BUĞDAY VİOP VADELİ İŞLEMLER ve BUĞDAY VİOP SPOT İŞLEM İşlemin takası bire bir gerçekleşir 100,000 USDTRY alış @ 3.0000 100,000 USD 300,000 TL 2 VADELİ İŞLEM Takas ileri bir tarihtedir. Genelde kar/zarar netleştirilir.

Detaylı

Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri Dönem Deneme Sınavı

Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri Dönem Deneme Sınavı 1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Para-ağırlıklı getiri yöntemi oldukça kolay hesaplanabilen ve maliyetsiz bir yöntemdir. B) Portföy getirisini hesaplarken en doğru yöntem para-ağırlıklı getiri

Detaylı

Groupama Emeklilik Fonları

Groupama Emeklilik Fonları Groupama Emeklilik Fonları BEK - Groupama Emeklilik Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu Şubat ayında, Ocak ayında küresel piyasalarda görülen yukarı yönlü güçlü hareketin devam

Detaylı

Günlük Teknik Analiz Bülteni 11.03.2015

Günlük Teknik Analiz Bülteni 11.03.2015 Endeksler Değişim (%) BIST 100 Endeksi BIST 100 77.977-3,31 Destekler Dirençler DESTEKLER BIST 30 95.368-3,48 Sınai 74.213-2,72 I 77.100 III 81.300 Mali 104.537-3,83 II 76.000 II 80.000 Hizmetler 56.007-2,40

Detaylı

Sermaye Piyasası Kurulu. Sermaye Piyasası Beklenti Anketi. Temmuz Araştırma Dairesi 2010/07

Sermaye Piyasası Kurulu. Sermaye Piyasası Beklenti Anketi. Temmuz Araştırma Dairesi 2010/07 Sermaye Piyasası Kurulu Sermaye Piyasası Beklenti Anketi Araştırma Dairesi 2010/07 Yayına Hazırlayan SPK ARAŞTIRMA DAİRESİ Görüş ve Önerileriniz için spkanket_ad@spk.gov.tr Sermaye Piyasası Kurulu Eskişehir

Detaylı

İskonto Oranları. Ders 12 Finansal Yönetim 15.414

İskonto Oranları. Ders 12 Finansal Yönetim 15.414 İskonto Oranları Ders 12 Finansal Yönetim 15.414 Bugün İskonto oranlar SVFM kullanarak Beta ve sermaye maliyetini tahmin Okuma Brealey ve Myers, Bölüm 9 Graham ve Harvey (2000, sayfa 1-10) Tekrar SVFM

Detaylı

Vergi Oranındaki Düşüş Sermaye Maliyetlerini Artırıyor!

Vergi Oranındaki Düşüş Sermaye Maliyetlerini Artırıyor! Vergi Oranındaki Düşüş Sermaye Maliyetlerini Artırıyor! ABD deki Vergi İndirimi ve Türkiye deki Risksiz Faiz Oranı Değişiminin Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyetleri (WACC) Üzerine Etkisi Çağrı Kaan Yıldız

Detaylı

Borsa Istanbul Faiz Döviz

Borsa Istanbul Faiz Döviz Ekim 2015 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %1,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,69 artış gerçekleşti. Ana

Detaylı

ASYA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI KATILIM HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU TANITIM FORMU ÖNEMLİ BİLGİ

ASYA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI KATILIM HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU TANITIM FORMU ÖNEMLİ BİLGİ ASYA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI KATILIM HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU TANITIM FORMU ÖNEMLİ BİLGİ BU TANITIM FORMUNDA YER ALAN BİLGİLER, SERMAYE PİYASASI KURULU TARAFINDAN 04/05/2012 TARİH

Detaylı

DENİZ PORTFÖY BİST TEMETTÜ 25 ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)

DENİZ PORTFÖY BİST TEMETTÜ 25 ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) DENİZ PORTFÖY BİST TEMETTÜ 25 ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 1 OCAK 31 ARALIK 2017 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE

Detaylı

Sermaye Yapısı: Bilgi ve Aracılık

Sermaye Yapısı: Bilgi ve Aracılık Sermaye Yapısı: Bilgi ve Aracılık 1 Büyük Resim: 1. Kısım Finansman A. Finansman İhtiyaçlarının Belirlenmesi 6 Şubat Vaka: Wilson Ahşap 1 11 Şubat Vaka: Wilson Ahşap 2 B. Optimal Sermaye Yapısı: Temeller

Detaylı

ING EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

ING EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU ING EMEKLİLİK A.Ş. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 5 Nisan 2004 30 Haziran 2011 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon

Detaylı

Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0985 1, ,270 3, ,44 30,98

Euro Bölgesi 0,05% Japonya < 0.10% Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent. Yüksek 1,0985 1, ,270 3, ,44 30,98 Parite EURUSD GBPUSD USDJPY USDTRY Altın Brent Ülke Faiz Ülke Faiz Açılış 1,0865 1,4412 118,058 3,0202 1078,57 30,98 Türkiye 7,50% İngiltere 0,50% Yüksek 1,0985 1,4427 118,270 3,0514 1097,44 30,98 Düşük

Detaylı

TEKNİK ANALİZ BÜLTENİ - YATIRIM DANIŞMANLIĞI. 06 Haziran 2018

TEKNİK ANALİZ BÜLTENİ - YATIRIM DANIŞMANLIĞI. 06 Haziran 2018 06 Haziran 2018 Salı günün pozitif başlasa da dün de zayıf bir görünüm izlendi ve günü %1.4 kayıpla 97,823 seviyesinden kapattı. İşlem hacmi 5.728mn TL olarak gerçekleşirken, 17 hisse değer kazandı, 78

Detaylı

VARANT BÜLTENİ 31.01.2014. Hisse Senedi Piyasası. Döviz Piyasası

VARANT BÜLTENİ 31.01.2014. Hisse Senedi Piyasası. Döviz Piyasası VARANT BÜLTENİ 31.01.2014 Hisse Senedi Piyasası Hisse senetleri piyasası güçlü satışların ardından dün düşük işlem hacmiyle bir miktar toparlandı ve %1 artarak 62.701 seviyesinde kapattı. Ekonomi Bakanı

Detaylı

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS TEORİSİ VE UYGULAMALARI 13 MAYIS 2018

2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS TEORİSİ VE UYGULAMALARI 13 MAYIS 2018 2018 İKİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANS TEORİSİ VE UYGULAMALARI 13 MAYIS 2018 Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından hazırlanmış olan bu sınav sorularının her hakkı saklıdır. Hangi amaçla

Detaylı

Ata Portföy Yönetimi A.Ş 1 Ağustos Ata Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu Performans Verisi

Ata Portföy Yönetimi A.Ş 1 Ağustos Ata Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu Performans Verisi Ayın Yatırım Sözü: "Borsa sabırsızdan sabırlıya para transfer eden bir aygıttır. Warren Buffett Ata Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu Performans Verisi Son 12 Aylık Performans Fonun Başlangıcından Beri

Detaylı

BIST 50 SENETLERİNDEN İŞLEM HACMİ EN ÇOK ARTANLAR

BIST 50 SENETLERİNDEN İŞLEM HACMİ EN ÇOK ARTANLAR 24/03/2014 TEKNİK ANALİZ BÜLTENİ Bu Doküman HSBC Yatırım Menkul Değerler A.Ş Araştırma Bölümü tarafından değil, HSBC Türkiye satış ekibi tarafından hazırlanmıştır. Bu dokümandaki tüm tavsiyeler hazırlayanın

Detaylı

Yurt içinde ise yeni kurulan şirketler ile kapanan şirket rakamları ile TCMB anketi aylık TÜFE beklentisi açıklanacak.

Yurt içinde ise yeni kurulan şirketler ile kapanan şirket rakamları ile TCMB anketi aylık TÜFE beklentisi açıklanacak. Ekonomik Gündem Haftanın son işlem gününde ekonomik veri takviminde izlenecek datalar sırasıyla Avrupa seansında Fransa İş Dünyası Güven Endeksi, Euro Bölgesi Cari İşlemler Açığı, ABD seansında ise ABD

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Yatırımcılar Başkan Trump ın kongre de yapacağı konuşma öncesinde bir miktar kar realizasyonuna gittikleri görüldü. S&P 500 (-0.3%) ve Dow (-0.1%) endeksleri

Detaylı

EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-30.06.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-30.06.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-30.06.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU 1 EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: Euro Trend Yatırım Ortaklığı

Detaylı

Haftalık Teknik Analiz Önerileri

Haftalık Teknik Analiz Önerileri Haftalık Teknik Analiz Önerileri 22 Ekim 2018 HAFTALIK TEKNİK ANALİZ BAZLI HİSSE ÖNERİLERİ Hisse Beklenen Yön İşlem seviyesi Hedef Stop-loss Önceki hafta en düşük - en yüksek AKBNK Yükseliş 7.15 7.55 6.55

Detaylı

PİYASA ÇARPANLARI DİKKAT ÇEKENLER

PİYASA ÇARPANLARI DİKKAT ÇEKENLER IMKB-50 hisselerinde talep herzaman diliminde daima yüksek olmuştur. Çünkü nerdeyse tüm mali sektörü kapsıyor, TCMB nin aldığı tedbirler hemen uygulamaya geçildiğinden mali tablolarına yansımalarını görebiliyoruz.

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ

FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ FİNANSAL YÖNETİME İLİŞKİN GENEL İLKELER Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ 1 İçerik Finansal Yönetim, Amaç ve İşlevleri Piyasalar, Yatırımlar ve Finansal Yönetim Arasındaki İlişkiler İşletmelerde Vekalet Sorunu (Asil

Detaylı

ERGOĐSVĐÇRE EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI(USD) EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU TANITIM FORMU

ERGOĐSVĐÇRE EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI(USD) EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU TANITIM FORMU ERGOĐSVĐÇRE EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI(USD) EMEKLĐLĐK YATIRIM FONU TANITIM FORMU ÖNEMLĐ BĐLGĐ BU TANITIM FORMUNDA YER ALAN BĐLGĐLER, SERMAYE PĐYASASI KURULU TARAFINDAN.../.../200

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Haziran 2015, Sayı: 17. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 17 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

NoorCM Profil Asya Raporu

NoorCM Profil Asya Raporu NoorCM Müşteri Hizmetleri NoorCM Profil Asya Raporu Ağustos 1. Rapor Sayın #musteri# Aşağıda sizin için özel olarak hazırlanan ürün bültenini görüntülemektesiniz. Bu ürün ve piyasalar hakkındaki tüm sorularınızı

Detaylı

ING EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

ING EMEKLİLİK A.Ş. LİKİT EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 27 Ekim 2003 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri 76.353.676

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 27 Temmuz 2015, Sayı: 20. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 20 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU Euro Kapital Yatırım

Detaylı

YAPI KREDİ PORTFÖY BIST 30 ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 1 OCAK - 30 HAZİRAN 2018 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

YAPI KREDİ PORTFÖY BIST 30 ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON) 1 OCAK - 30 HAZİRAN 2018 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU YAPI KREDİ PORTFÖY BIST 30 ENDEKSİ HİSSE SENEDİ FONU 1 OCAK - 30 HAZİRAN 2018 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU YAPI KREDİ PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. TARAFINDAN KURULAN ve YÖNETİLEN YAPI KREDİ PORTFÖY BIST

Detaylı

BIST RİSK KONTROL ENDEKSLERİ TEMEL KURALLARI

BIST RİSK KONTROL ENDEKSLERİ TEMEL KURALLARI TEMEL KURALLARI 1. TANIM Risk Kontrol Endeksleri yatırımcılara, bir varlığa veya bir endekse önceden belirlenmiş sabit risk seviyesinden yatırım yapma olanağı sağlayan endekslerdir. Bu endeksler, yatırım

Detaylı

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta

Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 5. Hafta Dr. Mevlüt CAMGÖZ 1 Dr. Mevlüt Camgöz İçerik Tek Endeks / Pazar Modeli Sistematik Risk Sistematik Olmayan Risk Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli (SVFM)

Detaylı

YURTDIŞI VADELİ PİYASALAR ANALİZ 13 Aralık 2017

YURTDIŞI VADELİ PİYASALAR ANALİZ 13 Aralık 2017 Altında değer kaybı izleniyor COMEX Altın kontratı bir önceki işlem gününde artan hacimle birlikte sınırlı ölçüde yükseldi. Sözleşme fiyatı bugün %0.15 düşüşle 1243.5 seviyesinde bulunuyor. 4 saatlik grafik

Detaylı

FİNANS PORTFÖY DOWN JONES İSTANBUL 20 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU

FİNANS PORTFÖY DOWN JONES İSTANBUL 20 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU FİNANS PORTFÖY DOWN JONES İSTANBUL 20 HİSSE SENEDİ YOĞUN BORSA YATIRIM FONU 1 Ocak - 30 Haziran 2018 Dönemine Ait Performans Sunum Raporu ve Yatırım Performansı Konusunda Kamuya Açıklanan Bilgilere ilişkin

Detaylı

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi Para Piyasası Fonu

ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi Para Piyasası Fonu ING Portföy Yönetimi Anonim Şirketi Para Piyasası Fonu 30 Haziran 2018 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Yatırım Performansı Konusunda Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor ING PORTFÖY YÖNETİMİ

Detaylı

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01. 30.06.2012 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU VE YATIRIM PERFORMANSI KONUSUNDA KAMUYA AÇIKLANAN BİLGİLERE İLİŞKİN RAPOR NUN YATIRIM PERFORMANSI

Detaylı

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR

EKONOMİK ARAŞTIRMALAR EKONOMİK ARAŞTIRMALAR 06 Ağustos 2018 YÖNETİCİ ÖZETİ Haftalık Görünüm 2018 yılı Haziran ayında Türkiye nin ihracatı 2017 yılının aynı ayına göre %1,3 oranında azaldı. Ülkemize gelen yabancı turist sayısında

Detaylı

Yurtiçinde 4. Çeyrek Bina İnşaat Maliyet Endeksi, TÜİK- TCMB Tüketici Güven Endeksi ve Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi rakamları izlenecek.

Yurtiçinde 4. Çeyrek Bina İnşaat Maliyet Endeksi, TÜİK- TCMB Tüketici Güven Endeksi ve Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişi rakamları izlenecek. Ekonomik Gündem Bugünkü ekonomik data setinde Avrupa seansında Fransa İş Dünyası Güven Endeksi ve Euro Bölgesi Tüketici Güven Endeksi rakamları takip edilirken, ABD senasında ise Haftalık İşsizlik Başvuruları,

Detaylı

Varant nedir? Varantların dayanak varlığı ne olacak? İlk uygulamada borsa endeksleri ve dolar/tl olacak.

Varant nedir? Varantların dayanak varlığı ne olacak? İlk uygulamada borsa endeksleri ve dolar/tl olacak. TÜRK yatırımcısı yeni bir ürünle tanışıyor: Varant. Ay sonunda 15 varantla başlaması beklenen işlemler yatırımcılara kaldıraç oranları nedeniyle yüksek getiri fırsatı sunuyor. UniCredit Menkul Değerler

Detaylı

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME TADİL METNİ

KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME TADİL METNİ KATILIM EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ALTERNATİF HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU İZAHNAME TADİL METNİ Hayat A.Ş. Alternatif Büyüme Amaçlı Alternatif Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu izahnamesinin,

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FON KURULU FAALİYET RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU DÖNEMİ FON KURULU FAALİYET RAPORU CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİ FON KURULU FAALİYET RAPORU I. FON İLE İLGİLİ BİLGİLER A. GENEL BİLGİLER Fon un Unvanı Fon un

Detaylı

VİRTUS Serbest Yatırım Fonu. Finans Yatırım Bosphorus Capital B Tipi Multi Strateji Değişken Fon

VİRTUS Serbest Yatırım Fonu. Finans Yatırım Bosphorus Capital B Tipi Multi Strateji Değişken Fon VİRTUS Serbest Yatırım Fonu Finans Yatırım Bosphorus Capital B Tipi Multi Strateji Değişken Fon Bosphorus Capital Bosphorus Capital Portföy Yönetimi A.Ş. Türk finans piyasalarında aktif varlık yönetimine

Detaylı

Günlük Bülten. 17 Mayıs Piyasa Yorumu

Günlük Bülten. 17 Mayıs Piyasa Yorumu Günlük Bülten 17 Mayıs 2017 Piyasa Yorumu Dün gün boyunca alıcılı seyir izleyen BİST-100 endeksi günü %0,6 değer artışıyla 96.162 seviyesinden kapattı. Banka ve holding hisselerinin pozitif yönde ayrıştığını

Detaylı

Euro yükselişe devam ediyor

Euro yükselişe devam ediyor Euro yükselişe devam ediyor Mart 2018 vadeli Euro/dolar Salı günü %0.42 artış gösterirken, işlem hacmi bir önceki güne oranla yüzde 33 artarak 222 bin kontrat oldu. Parite gün içinde ufak değişimle 1.2349

Detaylı

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş 01.01.2014-31.12.2014 DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş NE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A-TANITICI BİLGİLER: (Eski Ünvanı:

Detaylı

VARANT BÜLTENİ

VARANT BÜLTENİ VARANT BÜLTENİ 17.05.2016 Piyasalar Dünya piyasaları Wall Street in öncülüğünde yükselmeye çalışıyor. Warren Buffet ın Apple hisselerinde yaptığı alım ve petroldeki yükselişi arkasına alan enerji hisselerindeki

Detaylı

Finans Portföy Türkiye Yüksek Piyasa Değerli Bankalar Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı

Finans Portföy Türkiye Yüksek Piyasa Değerli Bankalar Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. Fon'un Yatırım Amacı Finans Portföy Türkiye Yüksek Piyasa Değerli Bankalar Hisse Senedi Yoğun Borsa Yatırım Fonu'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 24/08/2006 YATIRIM VE YÖNETİME

Detaylı

TSKB 21 Ekim Kur Riskine Karşı Güvenli Liman

TSKB 21 Ekim Kur Riskine Karşı Güvenli Liman OYAK YATIRIM Şirket Raporu TSKB 21 Ekim 2016 Kur Riskine Karşı Güvenli Liman TSKB kurumsal bankacılık, yatırım bankacılığı ve danışmanlık alanlarında faaliyet göstermektedir. Banka kurumsal bankacılık

Detaylı

ING PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. İKİNCİ DEĞİŞKEN FON A AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. 31/12/2018 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri

ING PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. İKİNCİ DEĞİŞKEN FON A AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU. 31/12/2018 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri ING PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. İKİNCİ DEĞİŞKEN FON A AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 14 Haziran 2010 31/12/2018 tarihi

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5 Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi Ders 5 FİNANSIN TEMEL SORULARI: Riski nasıl tanımlarız ve ölçeriz? Farklı finansal ürünlerin riskleri birbirleri ile nasıl alakalıdır? Riski nasıl fiyatlarız? RİSK

Detaylı

Portföy Yönetimi: Risklerin Ölçümlenmesi ve Yönetilmesi. 18 Mart 2009 MÖVENPİCK HOTEL / İSTANBUL

Portföy Yönetimi: Risklerin Ölçümlenmesi ve Yönetilmesi. 18 Mart 2009 MÖVENPİCK HOTEL / İSTANBUL Portföy Yönetimi: Risklerin Ölçümlenmesi ve Yönetilmesi 18 Mart 2009 MÖVENPİCK HOTEL / İSTANBUL İÇERİK Riske Nereden Bakıyoruz? Portföy Yönetim Şirketi Banka Portföy Yönetim Şirketleri İçin Risk Yönetim

Detaylı

Uluslararası Piyasalar

Uluslararası Piyasalar Uluslararası Piyasalar Market Update Piyasa Gündemi Hisse senedi piyasaları Salı seansını hisselerdeki satış baskısının genele yayılmasıyla düşük bir seviyeden kapattı. Artan politik belirsizlik, ham petroldeki

Detaylı

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 19 Aralık 2013 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla (Bu raporun hazırlanmasında 1 Ocak

Detaylı

Günlük Bülten 17.09.2015 Perşembe DÖVİZ ZAMAN ÖNEM OLAY BEKLETİ ÖNCEKİ. GBP 11:30!!! Perakende Satışlar (Aylık) 0,2% 0,1%

Günlük Bülten 17.09.2015 Perşembe DÖVİZ ZAMAN ÖNEM OLAY BEKLETİ ÖNCEKİ. GBP 11:30!!! Perakende Satışlar (Aylık) 0,2% 0,1% EKONOMİK TAKVİM DÖVİZ ZAMAN ÖNEM OLAY BEKLETİ ÖNCEKİ GBP 11:30!!! Perakende Satışlar (Aylık) 0,2% 0,1% USD 15:30!!! İnşaat İzinleri (Aylık) 0,4% -16,3% USD 17:00!!! Philadelphia FED İmalat Endeksi 6,0

Detaylı

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: %8,75 (Önceki: %9,00)

Politika Faizi: %7,50 (Önceki: %7,50) Borçlanma Faizi: %7,25 (Önceki: %7,25) Marjinal Fonlama Faizi: %8,75 (Önceki: %9,00) TCMB Faiz Kararına Doğru (23.08.2016) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçları 23 Ağustos Salı günü açıklanıyor. TCMB en son toplantıda politika faizini değiştirmemiş,

Detaylı

Euro yükselişe devam ediyor

Euro yükselişe devam ediyor Euro yükselişe devam ediyor CME Euro kontratı bir önceki işlem gününde artan hacimle birlikte yüzde 1.32 yükseldi. Mart vadeli sözleşmenin fiyatı bugün saat 10:17'de %0.16 artışla 1.2256 yakınlarında bulunuyor.

Detaylı

FİNANS PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON

FİNANS PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON FİNANS PORTFÖY BİRİNCİ DEĞİŞKEN FON 1 Ocak - 30 Haziran 2018 Dönemine Ait Performans Sunum Raporu ve Yatırım Performansı Konusunda Kamuya Açıklanan Bilgilere ilişkin Rapor Finans Portföy Birinci Değişken

Detaylı

VİRTUS Serbest Yatırım Fonu. Finans Yatırım Bosphorus Capital A Tipi Risk Yönetimi Hisse Senedi Fonu

VİRTUS Serbest Yatırım Fonu. Finans Yatırım Bosphorus Capital A Tipi Risk Yönetimi Hisse Senedi Fonu VİRTUS Serbest Yatırım Fonu Finans Yatırım Bosphorus Capital A Tipi Risk Yönetimi Hisse Senedi Fonu Bosphorus Capital Bosphorus Capital Portföy Yönetimi A.Ş. Türk finans piyasalarında aktif varlık yönetimine

Detaylı