İlaç Endüstrisinde Yeni Yönelimler. Dr. Ramazan Altundaş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İlaç Endüstrisinde Yeni Yönelimler. Dr. Ramazan Altundaş"

Transkript

1 İlaç Endüstrisinde Yeni Yönelimler Dr. Ramazan Altundaş

2 Kimyanın uygulandığı iki önemli endüstri: Kimya Endüstrisi İlaç Endüstrisi: İlaç Keşfi, İlaç Üretimi vs.

3 Medicinal Kimya: Medicinal kimya yüzyıllardır yapılmaktadır. Örn: tedavi maksatlı bitkilerin kullanımı (bitki:yaprak, meyve, kök ve kabuk) Son yıldır ilaç olarak kullanılan bu doğal maddelerin aktif birimlerinin bilinmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

4 İlgi Alanları: Bir bileşiğin tabiattan izolasyonu Yeni bileşik sentezi Yapı-aktivite araştırmaları Çeşitli reseptörlerle etkinin araştırılması: enzimler, DNA İlaç absorbsiyonunun belirlenmesi İlacın etki edeceği bölgeye taşınması ve ilaç dağılımı Metabolik transformasyon

5 Medicine: Hastalık tedavisinde kullanılan madde İlaç: medicine veye medicine komponenti Diagnose, hastalık önleme, tedavi

6 Yeni İlaç Keşfi Tabiat hala ilaç ya da ilaç adayı bileşikler için en önemli kaynaktır. Örn: FDA (Food and Drug Administration) arasında onaylanan ilaçların %26 sı tabiat kaynaklı olduğunu bildirmektedir. PNAS Zaman alıcı ve pahalı bir süreç. Bir bileşiğin ilaç olarak piyasaya çıkması yıl sürer. Yaklaşık 800 milyon dolara mal olur. Hayvan denemelerine alınan yaklaşık bileşikten 10 tanesi klinik denemelere ulaşır. Sadece 1 tanesi piyasaya ilaç olarak çıkma şansına sahiptir.

7 Klinik Çalışmalar Faz I: 1.5 yıl kadar sürebilir. Güvenlik, dozaj, yan etki, farmokinetik özellikler, farmokolojik etkiler sağlıklı gönüllü üzerinde denemeler Faz II: 1-3 yıl sürebilir. İlacın etkinliği, yan etkilerin belirlenmesi, diğer güvenlik aspects, Doz ayarlama çalışmaları. Birkaç yüz hasta gönüllü üzerinde denemeler

8 Faz III: Daha geniş gönüllülerle hastane ve kliniklerde etki ve yan etkilerinin uzun süreli incelenmesi. 2-6 yıl sürebilir. ilacın NDA (New Drug Application), FDA ya ürünün ilaç olarak piyasaya sürülmesi için sonuçları sunar. Bu süreç aylarca veya yıllarca sürebilir. Faz IV: Kullanımda olan ilaçtan elde edilen sonuçlar.

9 İlaç Adayı, NCE (New Chemical Entities) bu proseslerde başarısız olması durumunda çok yüksek finansal kayıplara sebep olur. Aynı sahada çalışan firmaların yeni ürünle piyasa girme korkusu. Yeni bir ürünün piyasaya sürülebilmesiyle elde edilecek gelirin yeni ürün araştırmalarını da destekleyecek miktarda olmalıdır. İşte bu neden ilaçların pahalı olduğunu ortaya koyar. Reklam: Çok daha masraflı. Yeni ürün bir başka firmaya piyasaya sürülmesi için satılabilir.

10 İlaç keşfi (Drug Discovery) Lead discovery: ilaç adayının keşfi yapılır. Bir prototip bileşik, istenilen biyolojik ve farmaklojik etki; istenmeyen etkiler yüksek toksisite, absorbsiyon zorlukları, çözünürlük problemi, metabolizma problemi. Lead bileşik: ilaç olarak istenilen etkiyi yakalamak için veya istenilmeyen etkileri bertaraf etmek modifiye edilebilir. İlaç adayı: bileşik üzerinde biyolojik farmakalojik ve hayvan denemeleri yapmaya değer bir bileşik. Bunun ardından klinik denemeler için klinik ilaca ulaşılır.

11 Lead Keşfi Adaya ihtiyaç olmaksızın: Penisilin ve librium Aday bileşik keşfi: Tarama, Gelişigüzel tarama, Metabolizma çalışmaları, Klinik gözlemler. Mantıki yaklaşım. Aday bileşik modifikasyonu: İlaç dizaynı ve geliştirilmesi ve Lead modifikasyonu Aktif kısmın keşfi ( Pharmacophore) İlaç reseptör etkileşmesi oldukça spesifik. Molekülün küçük bir bölümü etkileşir. Reseptorle etkilşen kıdısım aktiviteden sorumludur. Bu kısım farmokofor olarak bilinir.

12 Fonksiyonel grup modifikasyonu Fonksiyonel grup değişikliği aktiviteyi artırmakta faydalı Yapı aktivite ilişkisi Priviledged yapı ve İlaca benzer moleküller. Homologation-Zincir üzerinde Dallanma Halka-zincir Transformayon

13 Biyoisosterizm Biyoisosterler, grup veya sübstitüentler Kombinatoryal Kimya Peptidomimetik

14 İş imkanı Kimya ile ilgilenmek eğlencedir, eğer işiniz varsa! Öğretmen Akademi Endüstri Amerika da ekonomide durgunluk kimyacıların iş imkanını kısıtlamaktadır. Amerikada 2007 de kimya ve kimya müh. işsizlik oranı %2.4, 2009 da ise %3.9. Yeni mezunların işsizlik oranı

15 2007 de %7.2 iken 2009 da %11.4 de yükselmiştir. En çok ilaç endüstrisinde çalışanlar bundan etkilendiler. Patent korumasının sürresinin dolması Yabancı ülkelere iş siparişi verilmesi veya Dış ülkelerde üretim ve araştırma merkezlerinin açılması. İşsizliğe en kesin çözümün innovasyon ve girişimcilik olduğu ö görülmektedir.

16 İlaç ARGE sinde araştırmacıların durumu En çok Yüksek Lisans yapmış elemana ihtiyaç var. Doktora. Ülkemizde doktora ve yüksek lisanslı araştırmacının artırılması gerekmektedir. Lisans eğitimi ile dünya ile yarışmak zor. Dil eğitimi. Temel bilimlerin kapanmaya yüz tutması. Standart eğitim: Amerika ve Avrupa karma sistem, diplomamız Amerikada kabul edliyor (Lisans Y. Lisans, Doktora)

17 Avrupa Üniversiteleri, Bologna süreci ile kendini yenilerken bizim üniversitelerimiz bu sürece adapte olmakta çok yavaş davranmaktadır.

18 Fason Üretim Farmasotik ARGE yapan firmaların kendi ARGE lerinin haricinde konrat ile büyük firmalar için fason ARGE yapan küçük kuruluşlar. Molekül sentezi, yeni sentetik yol geliştirme, aktivite taramaları. Araştırma Kaynaklarıı: devlet projeleri, özel sektör projeleri, kar amacı gütmeyen örgüt ve vakıflar. Son yıllarda, ilaç keşfini destekleyen vakıf ve örgütler ilk aşama keşiflerden ziyade son aşamaya gelmiş klinik deneme şansı bulma ihtimali olan araştırmaları desteklemektedirler.

19 2008 de küçük firmaların aldığı finansal destek 3 milyon dolar civarında iken 2011 de 2 milyonun doların altına düşmüştür. Büyük firmalar kendi ARGE lerinde büyük oranda azaltmaya gitmektedirler. Üniversitlerle iş birliği ile ilaç keşfi programlarına yönelmeler olmaktadır. İngiltere örneği Neglegted Diseases İnitiative organizasyonu, mesela DWB, küçük frimalarla aktif madde taramaları yapmayı sürdürmektedir. Bunların finansal destekleri çok yüksek değildir.

20 Fason Üretimin Problemleri-Kontrat Esaslı Araştırma FDA, piyasadadan enjecte edilebilen anticoagulant bir ilacı, heparin, piyasadan toplattı.ham maddesi Çin den gelen bu maddede toksik bir madde bulunduğu anlaşıldı. Amerikada 81 ölüme sebeb oldu. Bu amerikaya giren ilaçların üretim yerlerinin incelenmesinin gerekli olduğu sonucu doğurmaktadır de Panama da 300 den fazla insan ökrürük ilacından öldü. Ölüm sebebinin dietilenglikol den kaynaklandığı bulundu. İlaçta gliserin kullanılması gerekmekteydi.

21 Dietilen glikol ün İspanya da gliserin olarak etiketlendirilmesinden kaynaklandığı anlaşıldı. Heparin durumunda FDA in araştırmasında FDAtarafından da tanınan Shangai no 1 firmanın aslında Heparini üretmediği farklı iki firmaya ürettirdiği ve onaylı firmanın etiketi vurularak piyasa verildiği anlaşıldı. Benzer olaylar Hindistan da da gözlenmektedir. FDA tarafından en büyük Jenerik üretici firmalardan biri uyarıldığı bildirilmektedir.

22 Bu bati firmalarında da olabilir de GSK firması arasında bilerek ilaçta zararlı madde kullandığını kabul etti ve ceza ödedi. Bir ürünün patenti bittikten sonra o madde herhangi bir yerde üretilebilir. Amerika ülkeye giren API lerin FDA tarafından onaylı firmalar tarafından üretilmesini şart koşmaktadır. Üreticilerin belli peryotlarla ziyaret edilmeleri ve fabrikalarında şartlara uygunluğun gözlenmesini şart koşmaktadır.

23 Oysaki Avrupa jenerik ürün çıkaran firmaların FDA tarafından onaylı olmaları gerekmektedir. FDA ilaçtaki bütün maddelerinin belirtilmesini şart koşmakta. Üreticinin cgmp kurallarına uymasını zorunlu kılmaktadır. Büyük jenerik üreticileri buna uyduklarını FDA tarafından peryodik olarak kontrol edildiklerin belirtmektedirler. Hindistan firmalarının FDA tarafından daha sık teftiş edilmeleriningerekli olduğu bir Hindistan firması olan Cipla nın CEO su Yusuf Hamied istemektedir.

24 FDA tarafından onaylı ilaç üreten firmaların yıllara göre değişimi Yıl Amerika Fiması Yabancı Firma üretici den fazla

25 İskoçyada yeni yaklaşım: İskoçya nın doğal kaynakları ve ticaret potansiyeli yoktur. Fakat İskoçya yüksek eğitim ve Scottish Enterprise adlı organizasyonun faaliyetleriyle tanınır. Bu iki güç bir araya gelerek akademi-endüstri işbirliğini başardılar. Örnek : BioIncubator, Edinburgh da inşa edildi, 35 milyon dolara, Scotttish Enterprise ve parter, BioQuarter. BioQuarter ahlihazırda University of Edinburgh Medical School ve Edingburgh Royal Infirmary. Scotland üniversiteleri endüstri işbirliğini gerekliliğine inanmakta. Öğrenciler zamanlarının bir kısmını firma lab. Ve kendi karyerleri için ayırmaktadır.

26 İlaç Kıtlığı Kritik ilaçların kıtlığı büyük bir problem olmaktadır. FDA ilaç kıtlığını önlemek için ilaç firmalarından artık üretimini yapmayacakları ilaçların bildirilmesini istemektedir. Antibiyotiklerde 2011 de kıtlık %30 a yakındır. NIH yeni düzenleme ilaç geliştirme merkezi, NIH içerisinde ilaç geliştirme birimi açmaya çalışmaktadır. Bazı ilaçlarda patent sürelerinin dolması Örn: lipitor, Pfizer en çok kar getiren ilaç.

27 Yeni ilaç onayları 2011 de arttı. Pipeline da yeni ürünler var de genelde %3-5 satışta artış beklenmekte. Hasta ve doktorlar daha ucuz ilaçlara yönelince satış rakamları düşmekte. Son birkaç yıldır patent sürelerinin dolması şirketlerin kendilerini yeniden organize etmelerine yöneltti ARGE bütçelerinde kesinti, araştırmacıların işten çıkarılması. Son zamanlarda değişik ülkelerde piyasaya girme arayışları.

28 Örn:En çok satan 10 ilaçtan ikisi: lipitor ve nexium 12 ayda Lipitor satışında -%7.7 düşüş 12 ayda Nexium satışında -%2.1 düşüş İlaç firmalarının bu durumda ARGE faaliyetleri ile yeni ilaç keşfinin ötesinde kendilerini yeniden düzenleyerek ileride başarılı olmayı planlamaktadırlar. Bu planlamalardan biriside birleşme ya da firmayı satın almadır.

29 Örn: Abbot ilaç endüstrisinden medikal cihaz, jenerik opersayonlara ve nutrition. Hindistan firması ile (Zydus Cadilla). Meck, Sun Pharmaceutical Industries ile jenerik ilaçların yeni kombinasyonlarını geliştirmek ve üretmek üzere işbirşiği yapacağını duyurdu. Roche, üçüncü büyük ilaç firması, Genetech i satın almayı planlamakta ve pazarlıklar sürmektedir. Sanofi, Genzyme satın aldı.

30 Jenerik İlaç Araştırmaları ve Üretimi Pfizer, Merck,GlaxoSmithKline yüksek fiyatla satılan küçük moleküllerin (genel olarak bildigimiz moleküller, proteinler ve polimerler büyük moleküller olarak kabul edilir) keşfi ve piyasa sürülmesinde birbiri ile yarışan firmalardır. Günümüz piyasa durumu firmaların kendilerini yeniden tanımlamalarına zorlamaktadır. Jenerik ürün yarışından dolayı sekiz gelişmiş piyasa arasında yaklaşık 118 milyar dolarlık risk altında.

31 Çok milletli firmalar, jenerik ürün ve yeni birleşmelerle yeni piyasalar aramaktalar. Hem patentli ürün hem de jenerik ürün bütün dünya ülkeleri için önemli. Ülkeler hem sağlık masraflarını azaltmak hem de sağlık reformu yapmaktadırlar. Ülke insanlarının önemli ilaçlara ulaşımını da kolaylaştırmaları gerekmekte olduğunu göz önünde bulundurulmaktadır. Fiyat ayarlamaları firmaların karlarında düşüşlere sebep olmaktadır.

32 Yatırımlarını sürdürebilmeleri için firmalar yeni gelir kaynakları aramaktadır. Örn: Sandoz ilaç firması, dünyanın en önemli jenerik ürün tedarikçisi. Bu firma Novartis in bir parçasıdır. Novartis jenerik faaliyetini kendi stratejilerinin en önemli parçası olarak görmektedir. Novartis hem jenerik hemde patentli ilaç üretimi faaliyet alanını başarı ile götürüken diğer firmalar bunu denediler fakat zor olduğunu fark ettiler. Firmalar son 40 yıldır jenerik sahasına girip çıkmaktadırlar ve son yıllarda tekrar geri dönüş başladı.

33 Mevcut durumu göz önüne alarak bazen kısa vade planı olarak jeneriğe girme teşebbüsleri karşımıza çıkmaktadır. Bazı firmalarda ise yeni bir planı ile jenerik sahasına girmekteler. Amerika ve Avrupa, 2010 da dünya farmasotik satışının, 856 milya dolar, %60 ına sahip oldu. Amerika ve Avrupa piyasası her yaklaşık yüzde birkaç birim artmaktadır. Oysaki, yeni piyasalar 2015 e kadar %18 den %28 üç kez daha fazla büyümektedir.

34 Bu arada jenerik piyasasında ise büyüme %27 den%39 çıkması beklenmektedir ve satışların %70 inin gelişmiş piyasaların dışındaki piyasalarda beklenmektedir. Amerikada jenerik ilaçlar orijinal patentli ilacın %10-20 fiyatına satılmaktadır. Görüldüğü gibi kar marjı çok yüksek değil. Oysaki diğer ülkelerde jenerik ilaçlar orijinal fiyatın %80 nine kadar gitmektedir. Bu büyük bir market olarak gözükmektedir. Büyük firmalar bu pastadan pay almak istemektedirler.

35 İlaç firamlarının jenerik ilaca yaklaşımı ülkeden ülkeye değişiklik arz etmektedir. İtalya, ispanya ve Japonya da jenerik ilaç toplam ilaç satışının %15 ini oluşturmaktadır. Bazı ülkelerde jenerik satışı hacim olarak artabilir. Çünkü ülkelerin sağlık sektöründe yaptığı veya yapacağı düzenlemeler buna zorlayacaktır. Bazı ülkeler hali hazırda sağlık harcamalarında azaltmaya gitmekte ve çok büyük oranda jenerik kullanımına doğru yönelme. Örn: Türkiye ve İspanya.

36 İspanya özelinde Sağlık harcamalarındaki masrafların artması sürdürülebilir bir politika olmadığı düşünülmektedir. İspanya bu modelle yılda 3 milyar dolar harcamalarda azaltmaya gitmeyi planlamaktadır. Bu düşünce diğer ülkelere de örnek olabilecek gözükmektedir.

37 Benzer ülkelerdeki küçük ve orta ölçekli firmaların global firmalarla yarışmalarının zor olacağı görülmektedir. Büyük firmalar tarafından büyük olasılıkla satın alınacaklardır veya işletme zorlukları yaşayacaklardır. Jenerikte büyüme özellikle yeni piyasalarda daha büyük olacaktır. Örn: BRIC milletler, Brezilya, Rusya ve Çin. Bu ülkelerde sağlık harcamaları artmaktadır. ARGE ve üretim bilgilerinin çalınma korkusundan ve fiyatlardaki düşüklükten dolayı büyük firmalar bu piyasalarda daha önceki dönemlerde araştırma ve üretim tesisleri kurmadılar.

38 Daha önce bu ülkelersiz de kar edebileceklerini düşünmekteydiler. Fakat Batı dünyasında yaşadıkları fiyat ayarlamaları masraf-kar analizleri, büyük firmaların yeni doğan piyasalara girmelerini yeniden düşünmek zorunda bırakmaktadır. Nüfusu çok kalabalık olan bu büyük ülkelerde ilaç fiyatları düşük olsa bile hacim olarak büyümeleri farkı kapatacaktır. Büyük firmaların yeni doğan piyasalara girmelerini firma birleşmeleri veya satın almalar kolaylaştırmaktadır.

39 Büyük firmalar üç şekilde yeni piyasalara girmeye yaklaşmaktadırlar:coğrafik genişleme, teknolojik ve değişik iş imkanları

40 Örnekler Sandoz Sandoz son 10 yıldır diğer firmaları satın alarak büyümektedir. Yeni olarak EBEWE Pharma (Avusturya, jenerik enjekte edilebilen onkololoji ürünleri üreten) jenrik inhalasyon ürünleri üreten Oriel Therapeutic (Amerika). Sandoz kendini strartejik olarak, internal ilaç geliştirme çalışmalarının dışında piyasaya yeni ürün sürme (pipline) ve farklı ürünlere portfolioya yatırım yaptıklarını ifade etmektedirler.

41 Sanofi Sanofi, büyük firmalar arasında jenerikte ikinci büyük firma olarak kabul edilkmektedir da Zentiva (Çek Cumhuriyeti) ve Laboratorios Kendrick (Meksika) ve Medley İndustria (Brezilya). Bu yıl aralarında batı avrupa, doğu avrupa, Rusya ve Türkiye nin de bulunduğu jenerik faaliyetlerini Zentiva adı altında birleştirdi. Sanofi, yeni doğan piyasaların kendilerinin en büyük ve önemli piyasa segmenti oluduğunu ifade etmektedir. Sanofi nin toplam satışının %30 u ve jenerik satışın %65 ini yeni doğan piyasalar oluşturmaktadır.

42 2010 da Sanofi, Japon firması, Nichi-İKo, ile ortaklık kurdu. Japonya dünyanın ikinci büyük farmasötik piyasasıdır. Jenerik sadece ilaç satışının %10 unu tutmaktdır. Japon hükümeti jenerik kullanımının artırılmasını istemektedir. Japon firmaları kendi ülkelerinin dışında da jenerik fırsatları aramaktadırlar. Daichi Sankyo, 2008 de 4.6 milyar dolara Hindistan firması Ranbaxy Laborotories i satın aldı. Ranbaxy ve Watson Pharmaceuticals, bu iki firma Pfizer tarafından üretilen ve satılan (petentli ürün, orijinal) Lipitor adlı kolesterol ilacının jeneriğini piyasaya sürdüler. Daichi, meksikada bir yeni bir firma kurdu.

43 Abbot jenerik piyasasına girmek için en büyük adımları atan batı firmalarından biridir nun sonlarında Hindistanın önemli firmalarından Primal Healthcare in jenerik kısmını satın aldı. Hindistan orijinli Zydus Cadillo ile anlaşma imzalayarak 24 tane Zydus ürününü 15 farklı yeni doğan firmalarda satma anlaşması imzaladı. Solvay Pharmaceuticals i satıl alarak doğu Avrupa ve asyada jenerik piyasasına girdi.

44 Abbott yeni bir birim kurarak orijinal ürünleri Amerika dışında da satmaya çalışmaktadır. Toplam satışın %58 i yeni doğan piyasalarda gerçekleşmektedir. Özellikle, Rusya, Hindistan ve Çin.

45 Pfizer Pfizerin bir yan kuruluşu olan Greenstone jenerik ürünler satmakta ve jenerik ürün geliştirmeye çalışmaktadır. Bu yıl Pfizer İspanyada Pharmacia Genericos adıyla yeni bir jenerik bölümü ilave etti. Pfizer yeni yaklaşımlarını üç kısımda toplamakta: yeni doğan piyaslarda ekomik büyüme gözlenmektedir; para akışı bu piyasalardan sağlanabilmektedir; potansiyel büyüme mümkün gözüküyor.

46 Pfizer bölgesel yaklaşımı benimsemektedir. Pfizer, 2010 ve 2009 da Aurobindo Pharma, Claris Lifesciences and Strides Arcolab ile anlaşma imzaladı da Pfizer 240 milyon dolar harcayarak Laboratorio Teuto Brailerio nun (Brezilya) %40 ına ortak oldu. Biocon un (Hindistan) dört tane jenerik insülin ürünü için 200 milyon dolar harcadığı bildirilmektedir.

47 GlaxoSmithKleine (GSK) GSK nın kendini yeniden yapılandırma faaliyeti çerçevesinde GSK yeni düzenlenmeye birleşme ve ortaklık olarak yaklaşmaktadır da GSK 253 milyon dolar harcayarak Laboratorios Phoenix (Arjantin) ve 110 milyon dolar harcayarak Güney Kore firması Dong-A Pharmaceuticals i satın aldı.

48 Merck Merck de jenerik ilaç alanına ortaklıklar kurarak girmektedir yılında Güney Kore firması Hanmi Pharmaceutical tarafından geliştirilen Jenerik ve kombinasyon ürünleri satmak için anlaştı. Hanma Chemical ile bioeşdeğer bileşikleri satmak için ortaklık kurdu yılında Merck satışının %25 inin yeni doğan piyasadan olmasını beklemektedir. Bazı firmalar, örn:eli Lilly, jenerikten ziyade biyofarmaceutical innovasyona yönelmektedir.

49 Roche Roche firmasının yaklaşımı sağlık sisteminin iyileştirilmesi innovative ürünlerle mümkün olacağı yönündedir. İnnovasayona önem veren firmalar ile jenerik üretim yapan firmalar arasında endüstrinin polarlaşacağı ön görülmektedir. Büyük firmalar yavaş hareket ederler olaylar karşısında kolay cevap veremezler. Bazı ilaç firmaları yarışma halinde oldukları piyasada kopya ilaçlardan ziyade mevcutlarından farklı olan innovasyon ve creativity üzerine yoğunlaşmaktadırlar.

50 Bu alanlardan birisi de yapımı zor olan aktif farmasötik bileşenlerdir. Jenerik üreticileri kesinlikle innovasyona önem vermekteler. kendilerini diğerlerinden farklı olduklarını ortaya koymak zorundadırlar.

51 Jenerikten anlaşılan, özellikle büyük firmaların yaklaşımı, çok büyük miktarda üretilen maddeleri çok az fiyata satmak değildir. Jenerik ekonomi iyileşse bile halen tercih edilen bir yaklaşım olarak kalacak gözükmektedir. Ancak çok önemli bir hastalık için yeni bir ilaç bulunursa jenerikten daha karlı olacağı düşünülmektedir.

52 Super jenerik Kesinlikle jenerik değildir. Superjenerik ortaya spesifik bir ürün çıkarmaktır. Superjenerik : Kombinasyon: synergetic or improved activity, reduced dosage, decreased side effect, more convenient use Formulasyon veya Dozaj formu: improved efficasy or compliance, modified or controlled release, transdermal inhalation, or injectable delivery, pediactric doses

53 Kimyasal veya fiziksel özellikler: new salt veya polymorph, different enantiomer, prodrug Üretim: more cost effective process, difficult to make or difficult to handle products

54 Laboratuvarlarımızdan Bir Örnek Dünyada 180 milyon diyabet hastası vardır yılına kadar bu sayının 360 milyonu bulacağı tahmin edilmektedir. Türkiye de ise bu rakamın 2000 yılı için , 2030 yılına kadar ise olacağı öngörülmektedir. Her yıl, Tip II diyabet hastalığı ölüme sebep olmaktadır. 1 milyonun üstünde Bu ölümlerin çoğu 70 yaşın altında gerçekleşmekte ve ölenlerin %55 ini kadınlar oluşturmaktadır. Önlem alınmaz ise ilk on yılda ölüm oranlarının %50 artacağı tahmin edilmektedir.

55 Merck tarafından geliştirilen sentez

56

57 Teklif Edilen Proje I. Yöntem

58 II. Yöntem

59 Yeni Geliştirilen Yöntem

60 F F F O H PhNO, L-Prolin DMSO, H 2 O F F F ONHPh O H N H CO 2 H L-pirolin NaBH 4 MeOH F F F OH 65 % overall yield er: 99% OH Pd/C, H 2 CHCl 3, EtOH F F F ONHPh OH

61 F F F R CN F NaOH, H 2 O F F R CO 2 H R= OH R= OH F F F OH (S) D-Proline'den gelen asitin [ ]= 8 (c=1, CHCl 3 ) CO 2 H F F F OH L-Proline'den gelen asitin [ ]= - 8 (c=1, CHCl 3 ) CO 2 H litt. [ ]= 16 (c=1, CHCl 3 )

62 Sonuç Yeni ilaç keşfi zor, zaman alıcı ve pahalıdır İlacın piyasaya sürülmesi, pazarlanması ayrı bir profesyonelliği ve masrafı gerektirir. Küçük firmaların yeni bir ürünü piyasaya sürmesi oldukça zordur. Sağlık harcamalarının artması ülkeleri yeni düzenlemelere zorlamaktadır. İlaç fiyatlarında azaltmalara gidilmektedir.

63 Yeni ürün keşfi yerine patent süresi dolmuş mevcut ilaçların jenerik üretimi daha karlı gözükmektedir. Büyük firmalar jeneriğe doğru kaymaktadır. Süperjenerik, jeneriğe göre daha masrfalı yeni ürün keşfinden ise daha az masraflıdır. Ülkemiz ilaç endüstrisi copycat jenerik ARGE sinden farklı bir şey yapmamaktadır. Yerli ilaç endüstrisi süperjeneriğe yoğunlaşmak ve ARGE yapmak zorundadır. Büyük ilaç devleri Türkiye piyasasına sahip olabilmek için yerli ilaç firmalarını satın alma yoluna gideceklerdir.

64 Uzun vadede ilaçta dışa bağımlılığın artması kaçınılmaz gözükmektedir. İlaç ve kimya endüstrisinde araştırma yapabilecek kimyacıların yetiştirilmesi gerekmektedir. İlkokuldan başlayarak çocukların bilime ilgilerinin artırılması gerekmektedir. Meslek seçiminde, üniversitelere giriş sınavlalrında, temel bilimlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Kimya bölümleri programlarını yeniden göz geçirerek avrupa sistemiyle de entegre olmak zorundadır. Öğrencilerin yabancı dil eğitimlerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.

65 Teşekkür Prof. Dr. Hasan Seçen Prof. Dr. Yunus Kara Meryem Fıstıkçı Özlem Gündoğdu Derya Aktaş Nejat Arçelik Prof.Dr. Mehmet Ay Bu programa katılmanızdan dolayı sizlere de çok teşekkür ederim.

Akademi-Endüstri İşbirliği İçin Hedefler

Akademi-Endüstri İşbirliği İçin Hedefler Akademi-Endüstri İşbirliği İçin Hedefler Ramazan Altundaş Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 25240 Erzurum ramazanaltundas@atauni.edu.tr Kimyanın uygulandığı iki önemli endüstri Kimya Endüstrisi

Detaylı

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon

İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon İlaç Sektöründe Ar-Ge ve İnovasyon ITAM Toplantısı İstanbul, 11 Nisan 2013 Turgut Tokgöz Genel Sekreter İlaç endüstrisinde dinamik bir değişim var Yeni ürün portföyü giderek zayıflıyor. Küçük kimyasal

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi. bilgilendirme notu. Sayfa 1 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD Türkiye 2006 Yılı İlaç Harcamaları Değerlendirmesi bilgilendirme notu Sayfa 1 İçindekiler: Konu Sayfa Genel Değerlendirme: Türk ilaç piyasasında neler oldu?... 3

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

tepav Ocak2013 N201301 POLİTİKANOTU Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının İlaç Sanayii Üzerine Etkisi Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Ocak2013 N201301 POLİTİKANOTU Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının İlaç Sanayii Üzerine Etkisi Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı POLİTİKANOTU Ocak2013 N201301 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Selin ARSLANHAN MEMİŞ 1 Analist, TEPAV Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Enstitüsü Fiyat ve Geri Ödeme Politikalarının

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2013 26 Haziran 2013 www.yased.org.tr 1 DÜNYA YATIRIM RAPORU Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü - UNCTAD ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2012

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2012 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2012 5 Temmuz 2012 İstanbul www.yased.org.tr 1 DÜNYA YATIRIM RAPORU Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü - UNCTAD ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak

Detaylı

Klinik Araştırmalarda Neredeyiz? Neyi hedeflemeliyiz? 9 Mayıs inci EKMUD Uluslararası Kongresi, Antalya

Klinik Araştırmalarda Neredeyiz? Neyi hedeflemeliyiz? 9 Mayıs inci EKMUD Uluslararası Kongresi, Antalya Klinik Araştırmalarda Neredeyiz? Neyi hedeflemeliyiz? 9 Mayıs 2018 7 inci EKMUD Uluslararası Kongresi, Antalya Sağlık sisteminin odağında toplum / hastalar vardır Hizmet Sunucular Poli:ka Yapıcılar Sağlık

Detaylı

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ

BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ BİTKİLERDEN İLACA GİDERKEN TEMEL VE KLİNİK FARMAKOLOJİ ITAM Projesi II Toplantısı Tıbbi bitkilerden ilaca giden yol Bezmialem Vakıf Üniversitesi 31 Mayıs 2013 Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu NEDEN ARAŞTIRMA

Detaylı

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği

KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI. Bosad Genel Sekreterliği KÜRESEL OTOMOTİV OEM BOYALARI PAZARI Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Otomotiv OEM boyaları dünyanın en büyük boya segmentlerinden biridir. Otomotiv OEM boyaları, 2011 yılında toplam küresel boya

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL

24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL 24 HAZİRAN 2014 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü «UNCTAD» ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi

Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi Basın Bülteni 26 Haziran 2013 YASED, UNCTAD 2013 Dünya Yatırım Raporu nu açıkladı Türkiye, 2012 yılında dünyada uluslararası doğrudan yatırım liginde iki basamak yükseldi 2012 yılında dünyada yüzde 18

Detaylı

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi

Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doğal Bileşikler ve Yeni İlaçların Keşfindeki Önemi Doç. Dr. Ömer KOZ HO Bursa Teknik Üniversitesi, Kimya Bölümü HO BTÜ, 2014-2015 Güz Yarıyılı Seminerleri «Perşembe Seminerleri» 20 Kasım 2014 Bursa Başlıklar:

Detaylı

III. Sağlık Yönetimi Kongresi,

III. Sağlık Yönetimi Kongresi, III. Sağlık Yönetimi Kongresi, Hasan Bağcı, MD Genel Sekreter Yardımcısı AİFD( Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği) 16 Nisan 2015, Ankara YAŞAM BİR YOLCULUK... İNNOVASYON SÜREKLİLİK ARZEDEN BİR SÜREÇ Yenilikçi

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

CAM SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi CAM SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE'DE ÜRETİM Cam sanayii, inşaat, otomotiv, meşrubat, gıda, beyaz eşya, mobilya,

Detaylı

YUMURTA ÜRETİMİ VE İHRACAT Yeni Hedefler ve Potansiyel Problemler DERYA PALA YUM-BİR HAZİRAN 2010 ANKARA

YUMURTA ÜRETİMİ VE İHRACAT Yeni Hedefler ve Potansiyel Problemler DERYA PALA YUM-BİR HAZİRAN 2010 ANKARA YUMURTA ÜRETİMİ VE İHRACAT Yeni Hedefler ve Potansiyel Problemler DERYA PALA YUM-BİR HAZİRAN 2010 ANKARA YUM-BİR Kuruluş :2006 Üye Sayısı: 15 Birlik 500 üretici Misyonu:Üreticilerin hak ve menfaatlerini

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2011

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2011 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2011 26 Temmuz 2011 İstanbul 1 DÜNYA YATIRIM RAPORU Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü - UNCTAD ın Uluslararası Doğrudan Yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya

Detaylı

Dünya İlaç Sanayi ve Pazarının Genel Durumu ile. Türkiye İlaç Sektörünün Durumu

Dünya İlaç Sanayi ve Pazarının Genel Durumu ile. Türkiye İlaç Sektörünün Durumu BÖLÜM I Dünya İlaç Sanayi ve Pazarının Genel Durumu ile Türkiye İlaç Sektörünün Durumu "Küreselleşme" olarak adlandırılan, sermayenin uluslararasılaşması ve merkezileşmesi demek olan ve bugün de (asıl

Detaylı

Association of Research Based Pharmaceutical Companies

Association of Research Based Pharmaceutical Companies Türkiye de Klinik Araştırmalar rmalar Farmasötik Endüstri AçısındanA Dr. Emel Tetik Sanofi-aventis aventis Klinik Araştırmalar rmalar Ünitesi MüdürüM AİFD GCP Komitesi YK Başkan kanı 55 KASIM 2009 Association

Detaylı

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU

tepav Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve satın alma işlemleri ne anlama geliyor? Haziran2014 N201419 POLİTİKANOTU POLİTİKANOTU Haziran2014 N201419 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Selin ARSLANHAN MEMİŞ 1 Yaşam Bilimleri ve Sağlık Politikaları Analisti Biyoteknolojide son yıllarda artan birleşme ve

Detaylı

TABLO-40: TÜRKİYE İLAÇ PAZARININ YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ, (TL/KUTU)*

TABLO-40: TÜRKİYE İLAÇ PAZARININ YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ, (TL/KUTU)* 6 İlaç TABLO-40: TÜRKİYE İLAÇ PAZARININ YILLARA GÖRE DEĞİŞİMİ, (TL/KUTU)* Kaynak: IMS, 2009 * 2009 Yüzdesel büyüme oranı 2009 projeksiyonundan hesaplanmıştır. ** Çizgiler yıllık yüzdesel büyümeyi belirtmektedir.

Detaylı

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye

Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Dünya Mısır Pazarı ve Türkiye Günümüzde çok amaçlı bir kullanım alanına sahip olan Mısır, Amerika Kıtası keşfedilene kadar dünya tarafından bilinmemekteydi. Amerika Kıtasının 15. yüzyıl sonlarında keşfedilmesiyle

Detaylı

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı. Yeni Kararlar

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 28. Toplantısı. Yeni Kararlar Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 8. Toplantısı Yeni Kararlar İÇİNDEKİLER. Yeni Kararlar.. Üniversitelerin Ar-Ge Stratejilerinin Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapılması [05/0].. Doktora Derecesine

Detaylı

EĞİTİM DANIŞMANLIK ARGE PROJE

EĞİTİM DANIŞMANLIK ARGE PROJE EĞİTİM DANIŞMANLIK ARGE PROJE İlaç endüstrisinde kalite, üretim, araştırma-geliştirme ve ruhsatlandırma konularında sahip olduğumuz deneyim ile 2006 yılından bu yana danışmanlık ve eğitim hizmetlerimizi

Detaylı

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI

TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI TÜRKIYE'DE İLAÇ AR-GE EKOSISTEMI Dr. Hakkı GÜRSÖZ Kurum Başkanı - TİTCK İlaç Tıbbi Cihaz TİTCK Kozmetik Satış Değeri Milyar (TL) Satış Hacmi Milyar (Kutu) Türkiye İlaç Pazarı 20 2,5 18 16 14 12 1,28 1,36

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği

ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR. Bosad Genel Sekreterliği ENDÜSTRİYEL KORUYUCU BOYALAR Bosad Genel Sekreterliği SEKTÖR ANALİZİ Endüstriyel koruyucu boyalar talep hacminin %5 ini ve küresel boya satışlarının %7 sini oluşturmaktadır. Koruyucu boyaların hacimsel

Detaylı

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde

Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların maliyeti artıyor Pahalı teknolojiler ve ilaçlar piyasaya sürülüyor Nüfusun sağlık hizmetinde UZM. ECZ. HARUN KIZILAY GENEL SEKRETER TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ 3. Uluslararası İlaç Kullanımını Geliştirme Konferansı,i 14-18 18 Kasım 2011, Antalya Nüfus artıyor Nüfus yaşlanıyor Kronik hastalıkların

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 23 Aralık 2013 DÜNYA EKONOMİSİNDE 2013 ÜN EN LERİ 1. FED Başkanı Bernanke nin piyasaları dalgalandıran açıklamaları 2. Gelişmekte olan ülke risklerinin

Detaylı

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010

Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali. Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 Küresel Krizden Sonrası Reel ve Mali Piyasaların Geleceği Sumru Altuğ Koç Üniversitesi, CEPR ve EAF 14 Mayıs 2010 IMF Büyüme Tahminleri 12 10 8 6 4 2 0-2 -4-6 -8-10 2006Ç1 2006Ç4 2007Ç3 2008Ç2 2009Ç1 2009Ç4

Detaylı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı Kaynak : Tutku yayınları 2016-2017 Ders Kitabı c Kimya sanayisi, modern dünyadaki endüstriyel üretimin temel bileşenlerinden biridir. Üretiminde girdi olarak kimya sanayi ürünü kullanılmayan ürün miktarı

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu

izlenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti 1949 yılında kurulmuştur. IMF'ye bağlıbirimler: Guvernörler Konseyi, İcra Kurulu, Geçici Kurul, Kalkınma Kurulu DÜNYA EKONOMİSİ Teknoloji, nüfus ve fikir hareketlerini içeren itici güce birinci derecede itici güç denir. Global işbirliği ağıgünümüzde küreselleşmişyeni ekonomik yapının belirleyicisidir. ASEAN ekonomik

Detaylı

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli

Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI. Mayıs Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ekonomik Araştırmalar ÖDEME DAVRANIŞLARI Source: Pexels Şirketlerin işletme sermayesi ihtiyaçları için iyi stok yönetimi çok önemli Ödeme Davranışları, Euler Hermes Ekonomik Araştırmalar YÖNETİCİ ÖZETİ

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

"Yenileşim ve Gelecek" 9. Kalite Sempozyumu. C. Müjdat ALTAY 15 Nisan 2011

Yenileşim ve Gelecek 9. Kalite Sempozyumu. C. Müjdat ALTAY 15 Nisan 2011 "Yenileşim ve Gelecek" 9. Kalite Sempozyumu C. Müjdat ALTAY 15 Nisan 2011 Küresel Rekabetin Sonucu Apple iphone Globalizasyon ve Glokalizasyon Gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkeler için ürün geliştirmesi

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular. Atilla Hakan ÖZDEMİR

İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular. Atilla Hakan ÖZDEMİR İRLANDA BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON SİSTEMİ: Öne Çıkan Konular Atilla Hakan ÖZDEMİR PhD, MBA, PMP Biyoteknoloji Sektörel İnovasyon Sistemi Semineri 3 Nisan 2013, Ankara İrlanda Göstergeler 2005 2012 Nüfus

Detaylı

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk ayında ise halı

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release 27.02.2013 BASF, 2012 yılında satışlarını ve operasyon gelirlerini arttırdı Elena Papayorgioğlu Tel.: 0216 570 35 76 Faks: 0216 570 35 79 E-mail: elena.papayorgioglu@basf.com 2012

Detaylı

ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ

ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ ENDÜSTRİYEL ECZACILIKTA İLAÇ FORMULASYONLARININ TASARIMI VE GELİŞİMİ İlaç (Tıbbi farmasötik ürün); insanlarda ve hayvanlarda hastalıklardan korunma, tanı, tedavi veya bir fonksiyonun düzeltilmesi ya da

Detaylı

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk iki ayının

Detaylı

M.Vedat EĞİLMEZ. Eczacı, Farmakolog. Kamu ve Akademik İlişkiler Koordinatörü

M.Vedat EĞİLMEZ. Eczacı, Farmakolog. Kamu ve Akademik İlişkiler Koordinatörü M.Vedat EĞİLMEZ Eczacı, Farmakolog Kamu ve Akademik İlişkiler Koordinatörü Türkiye ilaç endüstrisi 100 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir Endüstride, uzun yıllara dayanan uluslararası kalite standartlarında

Detaylı

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Lütfi ĠNCĠROĞLU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı GiriĢ Nüfusunun yarısı kadın olan ülkemizde, kadınların işgücü piyasasına

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

TEKSTİL MAKİNALARI. Hazırlayan Hasan KÖSE 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI Hazırlayan Hasan KÖSE 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TEKSTİL MAKİNALARI TÜRKİYE DE ÜRETİM Tanımı Tekstil makinaları, tekstil sanayinin

Detaylı

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SERAMİK SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye'de seramik ve çini yapımı, kökleri 8000 yıl öncesine uzanan

Detaylı

Dünya Halı Pazarları ve Türkiye nin Durum Tespiti. Fazıl ALKAN Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi 2008

Dünya Halı Pazarları ve Türkiye nin Durum Tespiti. Fazıl ALKAN Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi 2008 Dünya Halı Pazarları ve Türkiye nin Durum Tespiti Fazıl ALKAN Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi 2008 Dünya Halı İthalatı (Milyon $) 12.000 10.000 8.000 7.621 8.562 9.924 10.536 11.241 6.000 4.000 2.000 0 2002 2003

Detaylı

Prof. Dr. Ahmet Oğul ARAMAN İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı

Prof. Dr. Ahmet Oğul ARAMAN İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Oğul ARAMAN İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı 2 3 4 ALMANYA AVUSTURYA BELÇİKA BULGARİSTAN ÇEK CUMHURİYETİ DANİMARKA ESTONYA FİNLANDİYA FRANSA HIRVATİSTAN HOLLANDA İNGİLTERE

Detaylı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı

İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı İLAÇ, ALET VE TOKSİKOLOJİ ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Dr. A. Alev BURÇAK Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı Sunu Planı Dünya da Tarım İlacı Kullanımı Türkiye de Tarım İlacı Kullanımı İlaç Alet

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

Türkiye de İlaç Üretimi ve Patentleme Süreci. Dr. Hasan Bağcı 17 Mayıs 2017

Türkiye de İlaç Üretimi ve Patentleme Süreci. Dr. Hasan Bağcı 17 Mayıs 2017 Türkiye de İlaç Üretimi ve Patentleme Süreci Dr. Hasan Bağcı 17 Mayıs 2017 İlaçta Araştırma Geliştirme Çalışmaları Pahalı bir Süreçtir İlaç araştırmalarının başlangıç safhasında, uzun laboratuar çalışmaları

Detaylı

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İSPANYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Nüfus : 48.146.136 Dil :İspanyolca (resmi dil), Katalanca, Portekizce. Din :%96 Katolik Yüzölçümü

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Türk Tıbbi Onkoloji Derneği nin Kanser Kontrolü ndeki Rolü DR. PINAR SAİP TÜRK TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ BAŞKANI Misyonumuz Ülkemizdeki tıbbi onkologların özlük haklarını savunmak, birlikte çalışma kültürünü

Detaylı

FARMASÖTİK KİMYAYA GİRİŞ

FARMASÖTİK KİMYAYA GİRİŞ FARMASÖTİK KİMYAYA GİRİŞ Prof. Dr. İsmail YALÇIN Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 2016 Farmasötik Kimya nın kapsamı, amacı: İlaç Etken Maddesi ile ilgili tüm çalışmaları kapsar Farmasötik Kimya nın kapsamı,

Detaylı

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ 2. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL Dünyada hayvansal lif üretimi -Dünyada ticari amaçlarla yaklaşık olarak 9 farklı hayvan türünden lif elde edilmektedir -Bu 9 türün içinde

Detaylı

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007

TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 23.02.2007 TÜRKĐYE DE DÖKÜM SEKTÖRÜ 1 23.02.2007 Demir ve Çelik Döküm Sanayi sektörü; endüksiyon, ark veya kupol ocaklarında, çeşitli pik demiri, çelik hurdaları ve ferro alaşımların ergitilerek, kalıplama tesislerinde

Detaylı

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr

01.01.2012. www.konutkredisi.com.tr Türkiye'nin ilk konut çöpçatanı Tüketici ile bankaların arasını bulan bir çöpçatan gibi çalışıyor. Türkiye de büyüme potansiyelinin en yüksek olduğu piyasalardan biri de şüphesiz konut. Dünyada 2008 de

Detaylı

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor!

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Çin ABD savaşı kızışıyor. AB ile TTIP görüşmelerini sürdüren ABD`nin, TPP`yi olumlu sonuçlandırarak, Çin`in bölgede artan etkinliğini dengelemek açısından

Detaylı

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu

2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu 2000-2006 yılları arası Tekstil Makineleri Yatırım Durumu Entegre bir dünyada tekstilin rekabet gücü 2007 ITMF Yıllık Konferansının genel temasıydı. Global tekstil endüstrisi geçen on yılda özellikle (1)

Detaylı

Türkiye`de Sağlıkta Dönüşüm ve Endüstrimizin Mevcut Durumu

Türkiye`de Sağlıkta Dönüşüm ve Endüstrimizin Mevcut Durumu Türkiye`de Sağlıkta Dönüşüm ve Endüstrimizin Mevcut Durumu II. Sağlık Ekonomisi Kongresi, 4-5 Aralık 2014 Ecz. Halil Tunç Köksal Genel Sekreter Yrd. Sağlıkta Dönüşüm Programı ve Sosyal Güvenlik Reformu

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

NOBEL İLAÇ FARMASÖTİK ARAŞTIRMA GELİŞTİRME MERKEZİ

NOBEL İLAÇ FARMASÖTİK ARAŞTIRMA GELİŞTİRME MERKEZİ KATMA DEĞERLİ EŞDEĞER ÜRÜNLERİN GELİŞTİRİLMESİNE VE ÜRÜN FARKLILAŞTIRILMASINA YÖNELİK AR-GE ÇALIŞMALARINDA MEVCUT DURUM NEDİR? NELER YAPILABİLİR? İTAM /19 ARALIK 2013 KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ http://www.fargem.com.tr

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2008

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2008 UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2008 24 Eylül 2008 İstanbul 1 DÜNYA YATIRIM RAPORU Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü UNCTAD ın uluslararası yatırımlara ilişkin olarak hazırladığı Dünya Yatırım

Detaylı

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER 21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE DÜNYA EKONOMİSİ VE ABD EKONOMİSİNDE OLASI MAKRO DENGESİZLİKLER (BÜTÇE VE CARİ İ LEMLER AÇIĞI) (TWIN TOWERS) İSTİKRARSIZ

Detaylı

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ NDE BÜYÜK İYİLEŞME

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ NDE BÜYÜK İYİLEŞME AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ NDE BÜYÜK İYİLEŞME 2013 yılında gelişen inşaat ve konut piyasası sayesinde ABD ekonomisi ve özellikle seramik kaplama malzemeleri endüstrisinde ilerleme kaydedilmiştir. Konut

Detaylı

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler

Dünya buğday üretimi ve başlıca üretici ülkeler DÜNYA TAHIL PAZARI Dünyanın her yerinde bulunan ve yaygın olarak tüketilen tahıllar, ekmek ve un gibi insan beslenmesinde son derece önemli temel gıda maddelerinin yapımında kullanılmaktadır. Genel olarak

Detaylı

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ?

TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? TÜRK KONSEYİ EKONOMİK İLİŞKİLERİ YETERLİ Mİ? Dr. Fatih Macit, Süleyman Şah Üniversitesi Öğretim Üyesi, HASEN Bilim ve Uzmanlar Kurulu Üyesi Giriş Türk Konseyi nin temelleri 3 Ekim 2009 da imzalanan Nahçivan

Detaylı

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014

Haşmet GÖKIRMAK. Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Haşmet GÖKIRMAK Yard. Doç. Dr. 14 Mart 2014 Bu Bölümde Stratejik Planlamanın Aşamaları Şirket seviyesinde Bölüm, ürün ve pazar seviyesinde Şirket Misyonunun belirlenmesi Şirket amaç ve hedeflerinin belirlenmesi

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması

Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Plastik Ambalaj Sanayi Araştırması Brezilya Nüfus açısından, 205 milyon kişi ile dünyanın 5 nci büyük ülkesi olan Brezilya, son dönemde sağlanan ekonomik büyüme ve refah düzeyinin artması ile

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat. Kasım 2016

Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat. Kasım 2016 Dünyada ve Türkiye de E-Ticaret ve E-İhracat Kasım 2016 İçerik Global E-Ticaret E-Ticaret Penetrasyonları E-Ticaret Bağlanılırlık İndeksi Türkiye Ekonomisi ve Dış Ticaret KOBİ lerin Mücadelesi E-İhracat

Detaylı

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE 21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE ÜLKELERİN MAKRO DENGELERİNDE İSTİKRARSIZLIK VE ÇÖZÜMSÜZLÜK (BÜTÇE VE CARİ İŞLEMLER AÇIĞI) İSTİKRARSIZ BÜYÜME VE DALGALANMA

Detaylı

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara

Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi. Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi Dr. Nejla CAN GÜLER, AB Uzmanı Aralık 2014, Ankara SUNU İÇERİĞİ GİRİŞ I-AR-GE II-DESTEK KAYNAKLARI III-SAĞLIKTA AR-GE IV-ÖRNEK V-HEDEF SONUÇ

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Ünite 1 Yrd. Doç. Dr. Polat TUNCER Pazarlama: Müşteri talep, istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmek için değişim yönetimini kolaylaştırmaya yönelik birtakım insan aktiviteleridir. Pazarlama: Tüketicileri

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi

Akılcı İlaç Kullanımı. Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Akılcı İlaç Kullanımı Kemalettin Akalın 05 Mayıs 2007, Cumartesi Dünya nüfusu yaşlandıkça, geri ödeme kapsamına giren nüfus da buna paralel olarak yükselmektedir. Bu durumda, sağlık harcama maliyetleri

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ VE STRATEJİ ÖNERİSİ Çalışması Kapsam ve Süreç. Mahmut Kiper 30 Ekim 2013 Ankara

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ VE STRATEJİ ÖNERİSİ Çalışması Kapsam ve Süreç. Mahmut Kiper 30 Ekim 2013 Ankara DÜNYADA VE TÜRKİYE DE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜ VE STRATEJİ ÖNERİSİ Çalışması Kapsam ve Süreç Mahmut Kiper 30 Ekim 2013 Ankara Çalışma Grubu Mahmut KİPER Deniz BAYHAN İlke Eren KARACA Tülay AKARSOY ALTAY Prof.

Detaylı

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS

RÜZGAR ENERJĐSĐ. Erdinç TEZCAN FNSS RÜZGAR ENERJĐSĐ Erdinç TEZCAN FNSS Günümüzün ve geleceğimizin ekmek kadar su kadar önemli bir gereği; enerji. Son yıllarda artan dünya nüfusu, modern hayatın getirdiği yenilikler, teknolojinin gelişimi

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi

MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi MERCOSUR ÜLKELERİ - Ekonomik Genel Bilgi Başta MERCOSUR Bloğunda yer alan ülkeler olmak üzere, Latin da 1990 lı yılların sonunda ve 2000 li yılların başında oldukça ağır bir şekilde hissedilen ekonomik

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 22 Ocak 2015 Dünyada Enerji Görünümü Gelir ve nüfus artışına paralel olarak dünyada birincil enerji talebi hız kazanmaktadır. Özellikle OECD dışı ülkelerdeki artan nüfusun yanı sıra, bu ülkelerde kentleşme

Detaylı

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU -Batı Şeria ve Gazze Şeridi Sunumu- Ankara -15 Temmuz 2010 Gülben Öztürk Çelik Kudüs Eski Ticaret Ataşesi 1 TEMEL GÖSTERGELER Yüzölçümü (km2): Batı Şeria 5800 km2, Gazze Şeridi

Detaylı

FARMASÖTİK KİMYAYA GİRİŞ

FARMASÖTİK KİMYAYA GİRİŞ FARMASÖTİK KİMYAYA GİRİŞ Farmasötik Kimya Anabilim Dalı 2017 İLAÇLAR İnsan sağlığını korumak Yaşam kalitesini yükseltmek Sağlıklı bir toplumsal yaşam oluşturmak Hastalıkların teşhisi Tedavisi Önlenmesi

Detaylı

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ

IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ IMF KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜMÜ Hazırlayan: Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik Görünümü IMF düzenli olarak hazırladığı Küresel Ekonomi Görünümü

Detaylı

İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri

İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri İlaç Ar-Ge sinde Darboğazlar ve Çözüm Önerileri Ahmet Gül İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İTAM Özgün İlaç Keşfi, İlaç Geliştirilmesi ve İstanbul İlaç Sektörü ne Bilgi ve Teknoloji Aktarma

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı

Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Amerikalı İş Ortakları ile Büyüme Fırsatı Michael Lally, Ticaret Müsteşarı Berrin Ertürk, Ticaret Ataşe Yardımcısı Nisan 2014 U.S. Commercial Service Ankara, Turkey Amerikan Ticaret Müsteşarlığı Misyonu

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

SINIRLARINIZI ZORLAYABİLMENİZ için. EPOKSİ ve POLİÜRETAN SİSTEMLERİ tasarlıyoruz

SINIRLARINIZI ZORLAYABİLMENİZ için. EPOKSİ ve POLİÜRETAN SİSTEMLERİ tasarlıyoruz SINIRLARINIZI ZORLAYABİLMENİZ için EPOKSİ ve POLİÜRETAN SİSTEMLERİ tasarlıyoruz KİMAR - DURATEK 1973 KİMAR kuruldu. Mümessillik firması. 1976 KİSTAB markasıyla nontoksik kalay stabilizatörleri imalatı

Detaylı

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris)

TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) TEST REHBER İLKELERİ PROGRAMI ULUSAL KOORDİNATÖRLER ÇALIŞMA GRUBU 26. TOPLANTISI (8-11 Nisan 2014, Paris) Dr. A. Alev BURÇAK Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Sunu Planı OECD Hakkında

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı