Karacasu daki (Aydın) Mücevher Taşları; Kristal Kuvarslar. Gemstones in Karacasu (Aydın); Crystal Quartz Specimens

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karacasu daki (Aydın) Mücevher Taşları; Kristal Kuvarslar. Gemstones in Karacasu (Aydın); Crystal Quartz Specimens"

Transkript

1 Karacasu daki (Aydın) Mücevher Taşları; Kristal Kuvarslar Gemstones in Karacasu (Aydın); Crystal Quartz Specimens Murat Hatipoğlu 1, Hakkı Babalık 2, H. Baki Buzlu 1, Düzgün Koç 2, Evrim Çoban 3 1 Dokuz Eylül Üniversitesi, İMYO, İzmir Meslek Yüksekokulu, Gemoloji ve Mücevher Programı, Buca TR İzmir, Turkey ( murat.hatipoglu@deu.edu.tr) 2 Adnan Menderes Üniversitesi, MİMYO, Memnune İnci meslek Yüksekokulu, Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşlemeciliği Programı, Karacasu TR Aydın, Turkey ( hbabalik@adu.edu.tr) 1 Dokuz Eylül Üniversitesi, İMYO, İzmir Meslek Yüksekokulu, Gemoloji ve Mücevher Programı, Buca TR İzmir, Turkey ( baki.buzlu@deu.edu.tr) 2 Adnan Menderes Üniversitesi, MİMYO, Memnune İnci meslek Yüksekokulu, Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşlemeciliği Programı, Karacasu TR Aydın, Turkey ( dkoc@adu.edu.tr) 3 Muğla Üniversitesi, MSKMYO, Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu, Takı Tasarımı ve Süs Taşları İşlemeciliği Programı, Milas TR Muğla, Turkey ( evrimcoban08@hotmail.com)

2 2 Öz Türkiye de Aydın ili, mücevher taşı olarak kullanılan dumanlı ve renksiz (kaya kristali) kuvars kristallerinin (SiO 2 ) en önemli yataklanma bölgesidir. Ancak bu yatakların hiçbiri henüz profesyonel olarak çalıştırılmamaktadır. Karacasu ilçesi civarında, dumanlı kuvars ve kaya kristali olmak üzere kristal kuvars örnekleri içeren başlıca iki yatak alanı bulunur. Bunlardan ilki, Karacasu İlçesinin yaklaşık 15 km kuzeyindeki Çam Köy, ikinci alan ise, yaklaşık 20 km doğusundaki Palamutçuk, Işıklar ve Ata Köyleri civarındadır. Bölgedeki kuvars mineral türleri, jeolojiksel olarak Menderes Masifinin gnaysları, leptitleri (başlıca kuvars, mikalar ve plajiyoklaslardan oluşmuş kaya) ve şistleri gibi ana kayalar içerisindeki boşluklarda kristalleşmiştir. Bölgede jeolojik istif, tabanda gnayslarla başlar, bunları leptitler üstler ve yüzeyde şistlerle sonlanır. Kuvars kristalleri ince paralel uzun damarlar ve/veya kalın kısa mercekler içerisinde bulunurlar. Kristaller hidrotermal koşullarda oluşmuşlardır ve gözeneğin çeperlerine bir kenardan tutunarak büyümüşlerdir. Bölgedeki kuvars damarları genellikle kuzey-güney ve doğu-batı doğrultularında uzanırlar. Kuzey-güney doğrultudaki damarlar yaşlıdırlar ve yalnızca seramik ve cam endüstrileri için endüstriyel kuvars malzemesi içerirler. Buna karşılık, Miyosen yaşlı ( My) tansiyon çatlakları boyunca terleşmiş doğu-batı doğrultusundaki metamorfizma sonrası genç damarlar, düzgün mücveher taşı olabilecek kristalin kuvars örnekleri içerirler. Kristal kuvars örnekleri, genellikle 5-10 cm uzunluklara ve 3-5 cm genişliklere sahiptirler. Bununla beraber, bazıları 100 cm lik uzunluğa ve 30 cm lik genişliğe ulaşabilmektedir. Bunlar çok büyük boyutlara ulaşabilirler. Bazen dev boyutlu yaklaşık 200 kg a kadar büyümüş tekli kuvars kristal örnekleri bulunmaktadır.

3 3 Detaylı jeolojiksel saha ve de local sismik veri araştırmalarına göre, Karacasu ilçesi civarındaki kristal kuvars damarlarının dağılımının ve yapısının genellikle 0.2 den 8 m lik genişliklere, 1 den 7 m lik uzunluklara ve 10 dan 30 m lik derinliklere sahip oldukları görülmüştür. Kuvars lensleri de genellikle 0.5 den 2 m ye kadar genişliklere, 3 den 10 m ye kadar uzunluklara ve 3 den 6 m ye kadar derinliklere sahiptir. Anahtar Sözcükler: Mücevher taşı dumanlı ve renksiz kuvars örnekleri, Karacasu-Aydın bölgesi. Abstract The Aydın province in Turkey is the most important deposition region of gem quality smoky quartz and colorless (rock crystal) quartz (SiO 2 ) crystals. However, none of these deposits has yet been mined professionally. In the Karacasu district vicinity; there exist mainly two deposit areas including the crystal quartz specimens as smoky quartz and rock crystal. First area is located in the Çam village vicinity where about 15 km to the North far from Karacasu is. Second area is also located in Palamutçuk, Işıklar and Ata Villages vicinity where about 20 km to the East far from Karacasu are. The quartz mineral species in the region are geologically crystallized in the pores within the host rocks such as gneisses, leptites (rock mainly formed from quartz, micas, and plagioclases), and schists of the Menderes Massif. In the region, geological stowage starts with gneisses at the bottom, overlays with leptite, and ends with schists on the surface. The quartz crystals are found within thin parallel long veins and/or thick small lenses. The crystals were occurred in the hydrothermal conditions, and were grown up as terminated with one side

4 4 holding on the walls of the pores. The quartz veins in the region generally lie in east-west and north-south strikes. The veins in the north-west strike are older, and include only industrial quartz material for ceramic and class industries. Contrarily, the postmetamorphic younger veins in the east-west strike located thorough the Miocene aged ( Ma) tension fractures include straight gem quality crystalline quartz specimens. The crystal quartz specimens generally are with the lengths of 5-10 cm, the widths of 3-5 cm. However, some can reach up to a length of 100 cm and a width of 30 cm. These can reach up to larger sizes. Sometimes, the giant quartz crystal specimens grown up to about 200 Kg per single crystal are present. According to the detailed geological field and also the local seismic data investigations, it is seen that the distribution and structure of the crystal quartz veins in the Karacasu district vicinity generally have the widths of 0.2 to 8 meters, the lengths of 1 to 7 meters, and the depths of 10 to 30 meters. The quartz lenses also generally have the widths of 0.5 to 2 meters, the lengths of 3 to 10 meters, and the depths of 3 to 6 meters. Key Words: Gem quality smoky and colorless quartz specimens, Karacasu-Aydın province. 1. Giriş Bu çalışma, Aydın ili (Batı Anadolu) Karacasu ilçesi civarındaki mücevher taşları olarak kullanılabilecek dumanlı ve renksiz kuvars kristallerinin bulunduğu yatakların; (1) Türkiye süstaşı madenciliğine, (2) Türkiye nin maden mevzuatına, (3) Türkiye nin tanıtımına ve (4) Türk ekonomisine yaptığı katkıları ortaya koymak, ayrıca (5) Bu kristallerin Türkiye jeolojik mirası içerisinde çıkartılması gerektiğini vurgulamayı amaçlamaktadır.

5 5 Aydın İlinin güney doğusunda yer alan Karacasu ilçesi, Aydın a 90 km uzaklıktadır. Coğrafik yerleşim olarak Karacasu ilçesi, kuzeyinde Kuyucak ilçesi, kuzeybatısında Nazilli ilçesi, doğusunda ve güneyinde Denizli ili batısında Bozdoğan ilçesi ile komşudur. Karacasu konum itibariyle, Karıncalı Dağı ile Ak Dağ'ın uzantılarında Dandalaz vadisinin yamaçlarında kurulmuştur (Şekil 1). Şekil 1. Aydın ilinin ilçeleri ve Karacasu ilçesinin coğrafik konumu ve ilçe merkezi. 2. Karacasu Civarının Jeolojik Yerleşimi Karacasu nun morfolojisi D B gidişli Büyük Menderes Grabeni ve ona güneyden çoğunlukla yüksek açıyla bağlanan bazı çöküntü alanlarıyla karakterize edilir (Ocakoğlu et al., 2005). Çapraz grabenler de denilebilen bu çöküntüler, batıdan doğuya Çine, Bozdoğan, Karacasu ve Denizli çapraz grabenleri olup, Miyosen ve Pliyo-kuvaterner yaşlı (23.8My dan güncele) tektono-sedimanter birimler ile doldurulmuşlardır (İl Çevre Durum Raporu, 2003). Ancak grabenler içinde yer alan istiflerin kronostratigrafilerinin ve çökelme ortamı çözümlemelerinin eksikliği, bu çökellerin hangilerinin grabenleşme öncesi ve hangilerinin grabenleşmeyle yaşıt olduğunun anlaşılmasını; dolayısıyla da bölgesel tektonik yorumları güçleştirmektedir (Ocakoğlu et al., 2005).

6 6 Karacasu ilçesi civarındaki hem opak hem de saydam kuvars örnekleri, jeolojik olarak Menderes Masifi nin gnays, leptit ve şist gibi ana kayaların içerisindeki damarsı ve merceksi boşluklarda bulunmaktadır. Bu bölgede jeolojiksel yığışım tabanda değişik özelliklerdeki gnayslar ile başlar, leptitler (çoğunlukla kuvars, mikalar ve plajiyoklaslardan oluşmuş kaya) tarafından üstlenir ve yüzeyde şistler ile son bulur. Ancak, bu istif zaman zaman asidik (granit ve granodiyorit) ve bazik (gabro) mağmatikler tarafından kesilebilmektedir (Akarsu, 1969). Kuvars kristalleri, ince paralel uzun damarlar ve/veya kalın kısa mercekler içerisinde bulunurlar. Bu kristaller hidrotermal koşullarda oluşmuşlardır ve boşluklar içerisinde çeperlere bir uçlarından tutunarak büyürler. Bunlar büyük boyutlara ulaşırlar. Bu bölgesindeki kuvars damarları, genellikle kuzey-güney (K-G) ve doğu-batı (D-B) yönlerinde uzanır. K-G yönlü damarlar daha yaşlı olup endüstriyel amaçla kullanılan opak kuvars örnekleri içerir. Bunlar, tektonik olaylar nedeniyle kırıklanmış, ufalanmış ve kirlenmişlerdir. Buna karşılık, D-B yönlü büyük olasılıkla Miyosen yaşlı tansiyon çatlakları boyunca yerleşen, postmetamorfik genç kuvars damarları ise, düzgün yapılı ve saydam görünüşlü dumanlı ve renksiz (dağ kristali) kuvars kristalleri içerirler. 3. Kristalin Kuvarsların Özellikleri ve Ekonomik Boyutu Bir mücevher taşı olarak, dumanlı kuvars kelimesi gri, kahverengi ve siyah renkli kristalin kuvars (SiO 2 ) örneklerini içerir. Özellikle saydam ve tam siyah dumanlı kuvars olan morion, dünyada oldukça nadir bulunan mücevher taşlarından biridir. Ayrıca kaya (dağ) kristali kelimesi ile de saydam renksiz kuvars kristalleri kastedilmektedir. Günümüz küresel süstaşı pazarında, Brezilya dumanlı ve renksiz kuvars kristallerinin, dünyada en büyük üreticisi ve tedarikçisidir.

7 7 Karacasu ilçesi civarında, kristal kuvars örneklerinin elde edilebileceği başlıca iki yatak alanı bulunur. Her iki alanda da kristalin yapıda hem koyu ve açık dumanlı renkli kuvars örnekleri, hem de tam beyazdan sarımsı beyaza kadar kaya kristalin örnekleri bulunmaktadır. Bunlardan ilki, Karacasu ilçesinin yaklaşık 15 km kuzeyindeki Çam köyün yaylasındadır. Bu alandan endüstriyel kullanım özelliğine sahip kuvars zonunun belirli ara tabakalarında tam kristalli ve çift yönlü kristal uçlanmalı 180 Kg büyüklüğe kadar ulaşabilen ortalama Kg ağırlığında mücevher taşı kalitesindeki dağ kristali ve açık dumanlı kuvars örnekleri, çıkartılmaktadır (Şekil 2). Diğeri alan ise, Karacasu ilçesinin yaklaşık 20 km doğusunda Palamutçuk, Işıklar ve Ata köyleri civarındaki Çınar yaylasındadır. Bu alandaki kuvarslar, oldukça düzgün yüzeyli ancak küçük boyutlu olup, maksimum boydakiler cm uzunluk ve cm çapta bulunmuştur. Ayrıca bu alanda gözlenen dumanlı kuvarslar genelde açık renktedir ve içerlerinde özellikle mikaların oluşturduğu kapanımlar yaygındır. Şekil 2. Karacasu ilçesinin kuzeyindeki Çam köy yaylasında çıkartılan dev boyutlu kristalin kuvars örnekleri. Detaylı jeolojiksel saha ve de local sismik veri araştırmalarına göre, Karacasu ilçesi civarındaki kristal kuvars damarlarının dağılımının ve yapısının genellikle 0.2 den 8 m lik

8 8 genişliklere, 1 den 7 m lik uzunluklara ve 10 dan 30 m lik derinliklere sahip oldukları görülmüştür. Kuvars lensleri de genellikle 0.5 den 2 m ye kadar genişliklere, 3 den 10 m ye kadar uzunluklara ve 3 den 6 m ye kadar derinliklere sahiptir. Bu bölgedeki kristal kuvars tenörü de yaklaşık 2-6 kg/ton dur. Buradan hareketle Karacasu civarında bulunan dumanlı ve renksiz kristalin kuvarsların yaklaşık tonluk bir rezervi bulunabileceği tahmin edilmektedir. Global süstaşı pazarında özellikle kristalin dumanlı kuvars ticareti göz önüne alındığında işlenebilir nitelikte (renk, saydamlık, büyüklük vb) taşlatın alıcılar tarafından $5.000-$ ton değer aralığında talep gördüğü bilinmektedir. Buna göre Karacasu civarındaki dumanlı kuvars ve kaya kristali içeren maden sahalarının ekonomik değeri, en düşük fiyat temel alındığında; $5.000 ton x ton = $500 milyon luk bir ekonomik potansiyel değeri ortaya çıkmaktadır. Bununla beraber, genelde kristal üretim sahalarında sıradan kesilebilecek taşlar dışında üretim sırasında ortaya çıkacak müzelik veya koleksiyonluk niteliğindeki (tam kristal şekilli, dev boyutlu vb) dumanlı kuvarsların ve kaya kristallerinin de (Şekil 3) maddi değerinin ilave bir kaynak olduğu unutulmamalı ve toplam değere ilave edilmelidir.

9 9 Şekil 3. Karacasu civarındaki kristal kuvars yataklarından çıkartılan özgün ikizlenme gösteren ideal şekilli dumanlı kuvars (A) kaya kristali (B) örnekleri. 4. Kristalin Kuvarsların Eldesi Arazide bulunan kuvars kristallerini süstaşı olarak kullanabilir bir obje haline getirmek için işleme atölyelerine nakletmeden önce için aşağıdaki aşamaları uygulamak gerekir; *Kuvars kristalleri damar yada merceklerden kristallere zarar vermeden, bilinçli olarak çıkartılmalıdır. *Toplanan örneklerin kristallerini kırmadan, çatlatmadan paketleyerek depolama alanına getirilmelidir. *Kristaller hammadde stoklarında en ideal konumda depolanmalıdır. İşlenecek yada koleksiyon olarak ayrılacak örnekler, boyutlarına ve şekillerine göre ayrı ayrı istiflenmelidir. *Kristallerin yüzeyinde ve kristal aralarında bulunan toprak yada pekleşmiş kalıntıların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle (basınçlı suyla yıkayarak-tel fırçalarla fırçalayarak-çeşitli asitlerde ve bazlarda bekleterek-ultrasonik temizleyicilerde yıkayarak) temizlenmelidir. 5. Kristalin Kuvarsların İşlenmesi Kuvars minerali SiO 2 genel bileşiminde, 7 Mohs sertliğinde ve 2.65 özgül ağırlık değerindedir. Kristal kuvars kristalleri ticari amaçlı olarak genelde üç şekilde işlenirler; (1) Faset kesim (Şekil 4), (2) Kabaşon kesim (Şekil 5), (3) Dekoratif objesel kesim (Şekil 6). Her bir kesim de ham kristalden mamul hale geçişte verilen fire oranı değişmekle birlikte ortalama bu oranın % aralığında olduğu söylenebilir.

10 10 Şekil 4. Kristalin kuvarslardan faset kesilmiş dumanlı kuvars (A) ve dağ kristali (B) örnekleri. Şekil 5. Kristalin kuvarslardan kabaşon kesilmiş dumanlı kuvars örnekleri.

11 11 Şekil 6. Dekoratif obje olarak küre şeklinde kesilmiş koyu ve açık renkli dumanlı kuvars örnekleri. 6. Sonuçlar 1.) Aydın ilinin Karacasu ilçesinin civarında çok sayıda kuvars damarları ve lensleri içeren iki önemli kuvars yatağı bulunmaktadır. Ancak, bunların hepsine sadece cam ve seramik endüstrilerinin ana hammaddeleri olarak bakmayıp, bazılarının mücevher sektörünün hammaddesi olabileceği de unutulmamalıdır. Bu çalışma, Türkiye nin en büyük ancak henüz işletilmeyen ve bu yüzden yeterince yararlanılmayan mücevher taşı özelliğindeki dumanlı ve renksiz kuvars kristallerinin oldukça yüksek bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu ortaya çıkartmaktadır. 2.) Bölgedeki kuvars damarlarının 2005 yılında çıkartılan son maden kanununa ve buna ilişkin yönetmeliklere göre işletilebilmesi için, iki farklı kategoriye ait işletme ruhsatlarının verilmesi gerekir. Çünkü, bu bölgedeki kuvars yatakları iki farklı özellikte kuvars örnekleri içermektedir. Bunlardan K-G yönlü çatlaklar içerisindekiler mevcut maden kanununa göre

12 12 4.Grup maden işletme ruhsatıyla işletilmesi, buna karşılık D-B yönlü çatlaklar içerisindekiler ise de 5.Grup süstaşı işletme sertifikasıyla yapılması yasal zorunluluktur. 3.) Dünyada ekonomik düzeyde süstaşı madenciliği yaklaşık ülkede yapılmaktadır. Bunlar şüphesiz bu ülkelerin prestijleri bakımından da tanıtıcı olmaktadır. Eğer bu bölgedeki kuvars kristalleri içeren yataklar mücevher taşı madenciliği içerisinde yapılırsa, Türkiye dumanlı kuvars için dünya piyasasında Brezilya nın rakibi olabilecektir. 4.) Karacasu civarındaki kuvars içeren damarlarının ve lenslerin dağılımı ve yapısı, saha çalışmaları ve sismik araştırmalarla incelenmiştir. Buna göre, görünür ve muhtemel rezervlerin yaklaşık ton olduğu ve bu rezervin de yaklaşık $500 milyon ekonomik potansiyeli ifade etmektedir. 5.) Türkiye de Karacasu ilçesi civarındaki kristal kuvars örnekleri, Dünya Jeolojik Mirası içerisine alınmalıdır. Ayrıca, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu içerisinde değerlendirilmesi gereken bu kristallerin madenciliği diğer madenlerden farklı olarak, oluşturulacak bir bilimsel kurul denetiminde ve gözetiminde çıkartılmalıdır. Bu kristallerin üretim miktarları ve üretilenler arasındaki müzelik özelliklere sahip olanların gemolojik döküm kayıtları tutularak, dünyaya duyurulmalıdır. Yararlanılan Kaynaklar Akarsu, İ., Ege bölgesinin (Babadağ ve civarı) jeolojisi. TJK Bülteni, 12 (1-2); 1-9. İl Çevre Durum Raporu, Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü. Ocakoğlu, F., Açıkalın, S., Akan, S., Saraç, G., Dirik, K., Karacasu çapraz grabeni (Menderes Masifi) dolgusunun morfosedimanter özellikleri, yaşı ve bölgesel tektonik açıdan çağrışımları. Türkiye Kuvaterner Sempozyumu (TURQUA-V) (2-5 Haziran 2005) Bildiri Özetleri, 268.

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BİTLİS İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Bitlis ili, Doğu Anadolu Bölgesinde yer almakta olup, engebeli bir topoğrafyaya sahiptir. Ahlat Ovasıyla, bir düzlük gibi Bitlis in kuzeydoğusundan Van Gölüne doğru

Detaylı

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KIRKLARELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kırklareli ili Marmara Bölgesinin kuzeybatısında yer almakta olup, Dereköy sınır kapısıyla Türkiye yi Bulgaristan a bağlayan geçiş yollarından birine sahiptir.

Detaylı

Murat HATİPOĞLU Dokuz Eylül University, İzmir Multidisciplinary Vocational School, TR Buca, İzmir, TURKEY (

Murat HATİPOĞLU Dokuz Eylül University, İzmir Multidisciplinary Vocational School, TR Buca, İzmir, TURKEY ( Dünya da Türkiye ye Özgün Süstaşı Kalitesindeki Diaspor (Zultanit), Kemmererit (Kromlu Klinoklor) ve Mor Jadeit (Klinopiroksen) Mineral Cinslerinin Jeolojik Miras Olarak Duyurulması ve Korunması Announcement

Detaylı

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I Mağmatik Kayaç Dokuları Coarse-grained Fine-grained Porphyritic Glassy Vesicular Pyroclastic GRANİT GRANODİYORİT SİYENİT DİYORİT GABRO

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY

MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY MADEN SEKTÖRÜ/ AKSARAY Ramazan ÖZDEMİR T.C.AHİLER KALKINMA AJANSI AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ İçindekiler 1. MADENCİLİK... 3 1.1. Aksaray ın Maden Potansiyeli... 3 1.2. Aksaray daki Maden Kaynaklarının

Detaylı

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI UŞAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Uşak ili, Ege Bölgesinin İçbatı Anadolu bölümünde Batı ve Orta Anadolu yu birbirine bağlayan bölgede bulunmaktadır. Menderes masifinin kenarında bulunan Uşak ilinde

Detaylı

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR)

ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) ÇERÇEVE VEYA KAFES YAPILI SİLİKATLAR (TEKTOSİLİKATLAR) Yerkabuğunu oluşturan kayaçların dörtte üçü bu gruptadır. Bu grup mineralleri SiO 4 veya SiO 4 vealo 4 dörtyüzlülerinin bütün oksijenlerini diğer

Detaylı

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir.

Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU. RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. Ek Form 9 DETAY ARAMA FAALİYET RAPORU RAPORUN BAŞLIĞI: Başlık raporun konusunu ve içeriğini kısaca, açık ve yeterli bir biçimde ifade edecektir. HAZIRLAYAN MÜHENDİS/MÜHENDİSLERİN: Adı ve Soyadı : Unvanı

Detaylı

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ

Temel Kayaçları ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ GİRİŞ ÇALIŞMA ALANININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ ESKİŞEHİR-ALPU KÖMÜR HAVZASININ JEOLOJİSİ VE STRATİGRAFİSİ İlker ŞENGÜLER* GİRİŞ Çalışma alanı Eskişehir grabeni içinde Eskişehir ilinin doğusunda, Sevinç ve Çavlum mahallesi ile Ağapınar köyünün kuzeyinde

Detaylı

FAY KONTROLLÜ YATAKLANMAYA SAHİP SÜSTAŞI KALİTESİNDE KALSEDON OLUŞUMUNA BİR ÖRNEK; SARICAKAYA MAVİ KALSEDONU (ESKİŞEHİR-TÜRKİYE)

FAY KONTROLLÜ YATAKLANMAYA SAHİP SÜSTAŞI KALİTESİNDE KALSEDON OLUŞUMUNA BİR ÖRNEK; SARICAKAYA MAVİ KALSEDONU (ESKİŞEHİR-TÜRKİYE) FAY KONTROLLÜ YATAKLANMAYA SAHİP SÜSTAŞI KALİTESİNDE KALSEDON OLUŞUMUNA BİR ÖRNEK; SARICAKAYA MAVİ KALSEDONU (ESKİŞEHİR-TÜRKİYE) A SAMPLE FOR OCCURRENCE OF GEM QUALITY CHALCEDONY WITH THE FAULT-CONTROLLED

Detaylı

MAGMATİK KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR

MAGMATİK KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR DERİNLİK (PLUTONİK) KAYAÇLAR Tam kristalli, taneli ve yalnızca kristallerden oluşmuştur Yalnızca kristallerden oluştuklarından oldukça sağlam ve dayanıklıdırlar Yerkabuğunda değişik şekillerde Kütle halinde

Detaylı

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI NEVŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI İç Anadolu Bölgesi nde yer alan Nevşehir ili bulunduğu jeolojik yapısı gereği ülkemiz ve Dünyanın önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgenin jeolojik yapısı Erciyes,

Detaylı

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar)

TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) TABAKALI SİLİKATLAR (Fillosilikatlar) Kaolinit Al 4 Si 4 O 10 (OH) 8 Serpantin Mg 6 Si 4 O 10 (OH) 8 Pirofillit Al 2 Si 4 O 10 (OH) 8 Talk Mg 3 Si 4 O 10 (OH) 8 Muskovit KAl 2 (AlSi 3 O 10 )(OH) 2 Flogopit

Detaylı

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ)

2. MİKRO İNCELEME ( PETROGRAFİK-POLARİZAN MİKROSKOP İNCELEMESİ) SVS Doğaltaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. uhdesinde bulunan Sivas İli, İmranlı İlçesi sınırları dahilindeki 20055289 (ER: 3070586), 20055290 (ER: 3070585), 20065229 (ER: 3107952) ruhsat numaralı II.B

Detaylı

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası

MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası MTA Genel Müdürlüğü nün Ortaya Çıkardığı Yeni Bir Kara Elmas Yöresi KONYA KARAPINAR Kömür Sahası Şekil 1. Konya Karapınar Kömür Sahası nın coğrafik ve yer bulduru haritası. KONYA KARAPINAR Lokasyon: İç

Detaylı

PETMA BEJ MERMER OCAĞI. PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

PETMA BEJ MERMER OCAĞI. PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2014 PETMA BEJ MERMER OCAĞI PETMA MERMER DOĞALTAŞ ve MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ OCAK HAKKINDA BİLGİLER 1) OCAK RUHSAT BİLGİLERİ İLİ İLÇE KÖYÜ : TOKAT : TURHAL : ORMANÖZÜ RUHSAT NUMARASI

Detaylı

AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI AYDIN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Ege bölgesinin tarım ve turizm bakımından önemli illerinden biri olan Aydın ili, madenciliğin de yoğun olarak yapıldığı illerden biridir. Metalik madenler bakımından

Detaylı

KAYSERİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KAYSERİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KAYSERİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kayseri ili, Orta Anadolu Bölgesinde gelişmiş sanayisi ile önemli bir yöremizdir. Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde yaptığı çalışmalar sonucunda çok sayıda

Detaylı

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR

KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR KAYAÇLARDA GÖRÜLEN YAPILAR Kayaçların belirli bir yapısı vardır. Bu yapı kayaç oluşurken ve kayaç oluştuktan sonra kazanılmış olabilir. Kayaçların oluşum sırasında ve oluşum koşullarına bağlı olarak kazandıkları

Detaylı

MERMER ARTIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE OCAKLARIN REHABİLİTASYONU

MERMER ARTIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE OCAKLARIN REHABİLİTASYONU T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Doğaltaş-Mermer ve Endüstriyel Mineraller Daire Başkanlığı MERMER ARTIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE OCAKLARIN REHABİLİTASYONU Mümin

Detaylı

NEOTEKTONİK 6.2.3. EGE GRABEN SİSTEMİ. Doç.Dr. Yaşar EREN

NEOTEKTONİK 6.2.3. EGE GRABEN SİSTEMİ. Doç.Dr. Yaşar EREN 6.2.3. EGE GRABEN SİSTEMİ Ege bölgesinin en büyük karakteristiği genel olarak doğu-batı gidişli pek çok graben yapısı içermesidir. Grabenlerle ilgili fay düzlemi çözümleri genellikle kuzeygüney yönlü

Detaylı

Mavi Kalsedon; İç Dekorasyon Malzemesi Olarak. Kullanılabilecek Özgün Bir Doğal Taş. Blue Chalcedony; a Unique Natural Stone to be used as

Mavi Kalsedon; İç Dekorasyon Malzemesi Olarak. Kullanılabilecek Özgün Bir Doğal Taş. Blue Chalcedony; a Unique Natural Stone to be used as Mavi Kalsedon; İç Dekorasyon Malzemesi Olarak Kullanılabilecek Özgün Bir Doğal Taş Blue Chalcedony; a Unique Natural Stone to be used as Decorative Indoor Coverage Tile Murat Hatipoğlu 1, Necdet Türk 2,

Detaylı

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel)

Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) Akdeniz in Pleyistosen Deniz Düzeyi Değişimlerini Karakterize Eden, Çok Dönemli-Çok Kökenli Bir Mağara: Gilindire Mağarası (Aydıncık-İçel) The Cave With Multiple-Periods And Origins Characterizing The

Detaylı

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI

MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI MENDERES GRABENİNDE JEOFİZİK REZİSTİVİTE YÖNTEMİYLE JEOTERMAL ENERJİ ARAMALARI Altan İÇERLER 1, Remzi BİLGİN 1, Belgin ÇİRKİN 1, Hamza KARAMAN 1, Alper KIYAK 1, Çetin KARAHAN 2 1 MTA Genel Müdürlüğü Jeofizik

Detaylı

BOLU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

BOLU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI BOLU İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Bolu ili, ülkemizin en önemli tektonik yapılarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) üzerinde bulunmaktadır.

Detaylı

Kelime yapısı olarak zapt edilemez anlamına gelen yunan kelimesi adamas dan gelen elmas, doğada bulunan en yüksek sertliğe sahip mineraldir.

Kelime yapısı olarak zapt edilemez anlamına gelen yunan kelimesi adamas dan gelen elmas, doğada bulunan en yüksek sertliğe sahip mineraldir. Kelime yapısı olarak zapt edilemez anlamına gelen yunan kelimesi adamas dan gelen elmas, doğada bulunan en yüksek sertliğe sahip mineraldir. Elmas, çok nadir bulunmasına rağmen malzeme dünyasının en çok

Detaylı

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI

KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI KARBONATLI KAYAÇLAR İÇERİSİNDEKİ Pb-Zn YATAKLARI Katman (tabaka) uyumlu Pb-Zn yatakları Cevher, çok kalın karbonatlı istifler içerisinde bulunur. Katman, mercek, damar, karstik boşluk dolgusu şekillidir.

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01330 ADANA Sayı:B30.2.ÇKO.0.47.00.05/ 488 Tarih:19.06.2009 EMRE TAŞ ve MADENCİLİK A.Ş. TARAFINDAN GETİRİLEN 3114780 ERİŞİM NOLU VE 20068722 RUHSAT NOLU SAHADAN ALINAN BAZALT LEVHALARININ VE KÜP ÖRNEKLERİNİN MİNEROLOJİK,

Detaylı

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR

TOPOÐRAFYA ve KAYAÇLAR Magmatik (Püskürük) Kayaçlar Ýç püskürük Yer kabuðunu oluþturan kayaçlarýn tümünün kökeni magmatikdir. Magma kökenli kayaçlar dýþ kuvvetlerinin etkisiyle parçalara ayrýlýp, yeryüzünün çukur yerlerinde

Detaylı

HALOJENLER HALOJENLER

HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER HALOJENLER Bu grup bileşimlerinde flor (F), klor (Cl), brom (Br) ve iyot (I) gibi halojen iyonlarının hakim olmaları ile karakterize olurlar. Doğada 85 çeşit halojenli mineral tespit edilmiştir.

Detaylı

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA

ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER 9.HAFTA 17. ZİRKON 17.1. Mineralojik, kimyasal ve fiziksel özellikler Zirkonyum ( Zr ) elementi periyodik cetvelin 4. grubunda olup, atom numarası 40, atom ağırlığı 91.22 dir. Doğada

Detaylı

KIRŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KIRŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KIRŞEHİR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Kırşehir ili, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde yer almaktadır. İl topraklarını doğu ve güneydoğuda Nevşehir, güneyde ise Niğde ve Aksaray, batı ve

Detaylı

MADEN SAHALARI TANITIM BÜLTENİ

MADEN SAHALARI TANITIM BÜLTENİ Ocak 2015 Sayı: 15 Satış Rödovans ve Ortaklıklar İçin MADEN SAHALARI TANITIM BÜLTENİ Bültenimizde yer almak için bize ulaşınız. E-Posta: ruhsat@madencilik-turkiye.com Tel: +90 (312) 482 18 60 MİGEM 119.

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AUZEF Tüm yayın ve kullanım hakları İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine aittir. Hiçbir şekilde kopyalanamaz, çoğaltılamaz ya

Detaylı

en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi

en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi METAMORFİZMA VE METAMORFİK KAYAÇLAR I en.wikipedia.org Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi KAYAÇ DÖNGÜSÜ VE METAMORFİK KAYAÇLAR METAMORFİZMA Metamorfizma; Yunanca değişme anlamına gelen meta ve

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com

Potansiyel. Alan Verileri İle. Hammadde Arama. Endüstriyel. Makale www.madencilik-turkiye.com Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Jeofizik Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ seyfullah@madenarama.com.tr Adil Özdemir Jeoloji Yüksek Mühendisi Maden Etüt ve Arama AŞ adil@madenarama.com.tr

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Bentonit Bilgi Notu

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Bentonit Bilgi Notu Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Bentonit Bilgi Notu Ek 7: EDİRNE YATIRIM DESTEK OFİSİ BENTONİT MADENİ EDİRNE İLİ İÇİN BİR İNCELEME Giriş Bentonit sanayi, tarım, madencilik ve mühendislik jeolojisinde

Detaylı

GÜĞÜ KÖYÜ NDE AMETİST MADENİ POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

GÜĞÜ KÖYÜ NDE AMETİST MADENİ POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ GÜĞÜ KÖYÜ NDE AMETİST MADENİ POTANSİYELİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ ALAÇAM DAĞLARI VE DURSUNBEY I. ULUSAL SEMPOZYUMU 2-3 EYLÜL 2002 Dursunbey/BALIKESİR Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Meslek Yüksekokulu, Taş

Detaylı

KAYAÇLARIN DİLİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

KAYAÇLARIN DİLİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü KAYAÇLARIN DİLİ http://www.bilgicik.com/wp-content/uploads/2013/12/kaya.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Metamorfizma Metamorfizma (başkalaşım) olayı; sıcaklık ve basınç etkisiyle

Detaylı

METAMORFİK KAYAÇLAR. 8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I

METAMORFİK KAYAÇLAR.  8/Metamorphics.html. Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİK KAYAÇLAR http://www.earth.lsa.umich.edu/earth11 8/Metamorphics.html Prof.Dr. Atike NAZİK, Çukurova Üniversitesi J 103 Genel Jeoloji I METAMORFİZMA METAMORFİMA ETKENLERİ Ana kayaç bileşimi, Sıcaklık,

Detaylı

Masifler. Jeo 454 Türkiye Jeoloji dersi kapsamında hazırlanmıştır. Araş. Gör. Alaettin TUNCER

Masifler. Jeo 454 Türkiye Jeoloji dersi kapsamında hazırlanmıştır. Araş. Gör. Alaettin TUNCER Masifler Jeo 454 Türkiye Jeoloji dersi kapsamında hazırlanmıştır. Araş. Gör. Alaettin TUNCER 07.07.2015 MASİF NEDİR? Yüksek basınç ve sıcaklık şartlarından geçmiş, kökeni sedimanter kayaçlara dayanan,

Detaylı

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi

MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine Menteşe Yöresi denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi BALAT MENTEŞE YÖRESİ MENTEŞE YÖRESİ Kıyı Ege Bölgesinün Büyük Menderes Oluğu güneyinde kalan kesimine "Menteşe Yöresi" denilmektedir. 13. yüzyılda Manteşe yöresi Bizanslıların elinde bulunuyordu. Bizanslıların

Detaylı

ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ÇANKIRI İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Çankırı ili, Orta Anadolu'nun kuzeyinde, Kızılırmak ile Batı Karadeniz ana havzaları arasında yer almaktadır. Çankırı-Çorum havzası İç Anadolu nun Tersiyer deki en

Detaylı

ANTALYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ANTALYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ANTALYA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Antalya ili, Türkiye'nin güneyinde Akdeniz Bölgesinde yer alan ve ülkemizin turizm başkenti sayılabilecek bir ilidir. Toros orojenik kuşağı içinde Antalya ve Alanya

Detaylı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı

KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER. Taşın Hammadde Olarak Kullanımı KONU 11: TAŞIN HAMMADDE OLARAK KULLANIMI: MİNERALLER Taşın Hammadde Olarak Kullanımı Odun ve kemik gibi, taş da insanın varlığının ilk evrelerinden bu yana elinin altında bulunan ve doğanın ona verdiği

Detaylı

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl

Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Alanı gösterilmiş olan doğal sit alanlarımız, yerinin belirli olması nedeniyle gösterilmiştir. Resmi işlemlerde, ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden doğrulamasını yaptırınız. Korunan Alanın Yeri

Detaylı

AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI AFYONKARAHİSAR İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Afyon ili sahip olduğu jeolojik yapı gereği çeşitli maden yatakları oluşumu için uygun bir ortam sunmaktadır. Bu nedenle hem maden rezervleri, hem de maden

Detaylı

Yozgat-Akdağmadeni Pb-Zn Madeni Arazi Gezisi

Yozgat-Akdağmadeni Pb-Zn Madeni Arazi Gezisi Yozgat-Akdağmadeni Pb-Zn Madeni Arazi Gezisi Yozgat-Akdağmadeni Akdağmadeni Yozgat'ın doğusunda bir ilçedir. Doğuda Sivas'ın Şarkışla İlçesi, güneyde Çayıralan, batıda Sarıkaya ve Saraykent, kuzeyde ise

Detaylı

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar

GİRİŞ. Faylar ve Kıvrımlar. Volkanlar JEOLOJİK YAPILAR GİRİŞ Dünyamızın üzerinde yaşadığımız kesiminden çekirdeğine kadar olan kısmında çeşitli olaylar cereyan etmektedir. İnsan ömrüne oranla son derece yavaş olan bu hareketlerin çoğu gözle

Detaylı

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu.

TOPRAK ANA MADDESİ Top T rak Bilgisi Ders Bilgisi i Peyzaj Mimarlığı aj Prof. Dr Prof.. Dr Günay Erpul kar.edu. TOPRAK ANA MADDESİ Toprak Bilgisi Dersi 2011 2012 Peyzaj Mimarlığı Prof. Dr. Günay Erpul erpul@ankara.edu.tr Toprak Ana Maddesi Topraklar, arz kabuğunu oluşturan kayalar, mineraller ve organik maddelerin

Detaylı

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI YOZGAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Yozgat ili Kızılırmak Nehrinin İç Anadolu Bölgesinde çizmiş olduğu yay içerisinde yer alan Bozok yaylası üzerindedir. Coğrafi bakımdan Başkent'e yakın olması ve Doğu

Detaylı

MUĞLA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

MUĞLA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI MUĞLA İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Türkiye'nin güneybatı ucunda yer alan Muğla ili, güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir. İl, Toros kıvrım sistemiyle Batı Anadolu kıvrım sisteminin

Detaylı

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 20 ŞUBAT 2019 TARTIŞIK-AYVACIK-ÇANAKKALE DEPREMİ

B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 20 ŞUBAT 2019 TARTIŞIK-AYVACIK-ÇANAKKALE DEPREMİ B.Ü. KANDİLLİ RASATHANESİ ve DAE. BÖLGESEL DEPREM-TSUNAMİ İZLEME ve DEĞERLENDİRME MERKEZİ 20 ŞUBAT 2019 TARTIŞIK-AYVACIK-ÇANAKKALE DEPREMİ BASIN BÜLTENİ 20 Şubat 2019 tarihinde Tartışık-Ayvacık-Çanakkale

Detaylı

DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI DENİZLİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Denizli ili gerek sanayi (tekstil, iplik, dokuma, tuğla-kiremit ve mermer vb.) ve ekonomi gerek turizm açısından Batı Anadolu Bölgesinin önemli illerinden biridir

Detaylı

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul

MİNERALLER. Tek mineralden oluşan kayaçlar. Kireçtaşı (Kalsit). Kaya tuzu (Halit). Buzul Kayaçlar minerallerden oluşan Yer materyalidir. Çoğu kayaçlar birden fazla mineralden oluşmaktadır. Örnek: Granit Potasyum feldspat. Plajioklas (Feldspat). Kuvars. Hornblende. Biyotit MİNERALLER Tek mineralden

Detaylı

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI TOKAT İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Tokat ili, Karadeniz Bölgesinde Orta Karadeniz bölümünün iç kısımlarında yer alır. Tokat ili Devecidağ ile Köroğlu Dağı arasında uzanan tektonik hattın kuzey ve güneyinde

Detaylı

BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ

BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ ÖZEL BOR KİMYASALLARI TOPLANTISI 06 Ağustos 2003 ETİ HOLDİNG A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA BOR ÜRÜNLERİ VE TÜRK FRİT SEKTÖRÜNE ETKİLERİ Bor mineral ve ürünleri,

Detaylı

BULDAN PEGMATOİDLERİNİN MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL İNCELENMESİ

BULDAN PEGMATOİDLERİNİN MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL İNCELENMESİ BULDAN PEGMATOİDLERİNİN MİNERALOJİK VE JEOKİMYASAL İNCELENMESİ Araş. Gör. Fatma GÖKGÖZ Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Müh. Bölümü fince@pamukkale.edu.tr ÖZET İnceleme alanı Denizli

Detaylı

MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI

MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI MAĞMATİK-HİDROTERMAL MADEN YATAKLARI A) Porfiri Yataklar 1) Porfiri Cu 2) Porfiri Mo 3) Porfiri Sn B) Skarn Yatakları C) Volkanojenik Masif Sülfit Yatakları D) Kordilleran Damar Tip Yataklar Porfiri Maden

Detaylı

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir?

1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Soru - Yanýt 15 1. Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere ne ad verilir? Yanýt: Yer kabuðunun yapý gereði olan bir veya birkaç mineralden oluþan kütlelere kayaç denir.

Detaylı

Prof.Dr. Atike NAZİK

Prof.Dr. Atike NAZİK http://www.t-rat.com/pages/fossils%20in%20arizona.html Prof.Dr. Atike NAZİK Yosemite National Park/ Yosemite Ulusal Parkı/ABD http://static.howstuffworks.com/gif/yosemite-national-park-ga-map.jpg Yosemite

Detaylı

BATI ANADOLU NUN YARI KIYMETLİ SÜSTAŞLARININ BAŞLICA MİNERALOJİK, JEOLOJİK VE EKONOMİK NİTELİKLERİ

BATI ANADOLU NUN YARI KIYMETLİ SÜSTAŞLARININ BAŞLICA MİNERALOJİK, JEOLOJİK VE EKONOMİK NİTELİKLERİ BATI ANADOLU NUN YARI KIYMETLİ SÜSTAŞLARININ BAŞLICA MİNERALOJİK, JEOLOJİK VE EKONOMİK NİTELİKLERİ Murat HATİPOĞLU ve Nuran GÖKÇEN Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Meslek Yüksekokulu, Taş ve Metal İşlemeciliği

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERS TANITIM FORMU ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI NBG Laboratuar -

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERS TANITIM FORMU ÖĞRETİM GÜZ YARIYILI NBG Laboratuar - DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERS TANITIM FORMU ÖĞRETİM 2012-2013-GÜZ YARIYILI Dersi Veren Birim: Bölüm Adı: Dersin Düzeyi: Yüksek Lisans Formun Düzenlenme/Yenilenme Tarihi: 13.04.2012

Detaylı

TAHTALI BARAJI HAVZASI ALT YÖRESİ

TAHTALI BARAJI HAVZASI ALT YÖRESİ TAHTALI BARAJI HAVZASI ALT YÖRESİ 5.6. TAHTALI BARAJI HAVZASI ALT YÖRESİ (THAY) İzmir kentinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla gerçekleştirilen Tahtalı Barajı nın evsel, endüstriyel,

Detaylı

Galeri Tahkimatlarının (Demir Bağlar) Boyutlandırılması İçin Pratik Yol

Galeri Tahkimatlarının (Demir Bağlar) Boyutlandırılması İçin Pratik Yol Galeri Tahkimatlarının (Demir Bağlar) Boyutlandırılması İçin Pratik Yol Ender PEKDEMİR* Konu, Kari Terzaghi'nin kurduğu teori üzerinde T.L. White ve R.V. Proctor tarafından geliştirilmiş ve Amerikan tipi

Detaylı

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty

qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty qwertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqw 1 ertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwer tyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwerty Petrolden Başka Enerjı Kaynakları Var mıdır? uiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçqwertyui

Detaylı

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye.

Potansiyel. Alan Verileri ile. Maden aramacılığı; bölgesel ön arama ile başlayan, Metalik Maden Arama. Makale www.madencilik-turkiye. Makale www.madencilik-turkiye.com Seyfullah Tufan Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeofizik Yüksek Mühendisi seyfullah@adilozdemir.com Adil Özdemir Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeoloji Yüksek Mühendisi

Detaylı

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler

MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler. Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler MADEN YATAKLARI 1. HAFTA İÇERİĞİ GİRİŞ: Terimler Genel Terimler Kökensel Terimler Mineralojik Terimler Genel Terimler Metalik Madenler Altın madeni, Gümüş madeni vs. Maden Metalik olmayan Madenler Ekonomik

Detaylı

Krom Nedir? Krom Madeni Neden Önemlidir?

Krom Nedir? Krom Madeni Neden Önemlidir? On5yirmi5.com Krom Nedir? Krom Madeni Neden Önemlidir? Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan 3 milyar dolarlık krom rezervi bulunmasından sonra biz de krom madeni konusunu araştırdık. Yayın Tarihi : 29 Mart

Detaylı

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız.

Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. 15 ARALIK 2014 Piroelektrisite vepiezoelektrisite arasında ne fark vardır? Örnekliyerek açıklayınız. Işığın dalga karakteri göz önüne alındığında madde ile etkileşiminde hangi özellikler gözlenir. İzotropik

Detaylı

MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ

MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ MİNERAL VE KAYAÇLARIN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ Yapılar zemin veya kayalardan oluşan bir temel üzerine oturtulur. Kum, çakıl, şilt ve kil gibi malzemeler ve ayrık tortul kayaçlar zemin ortamını, KAYA Diyajeneze

Detaylı

DÜNYA KÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI KUZEY AMERİKA VE AVRUPA TAŞKÖMÜR YATAKLARI

DÜNYA KÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI KUZEY AMERİKA VE AVRUPA TAŞKÖMÜR YATAKLARI DÜNYA KÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI KUZEY AMERİKA VE AVRUPA TAŞKÖMÜR YATAKLARI GONDWANA KITASI BİTUMLU KÖMÜR YATAKLARI Gondwanaland kömürlerinin çökelimi sırasındaki iklimsel

Detaylı

Murat Hatipoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi, Gemoloji ve Mücevher Programı, İzmir

Murat Hatipoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi, Gemoloji ve Mücevher Programı, İzmir Süstaşı Diaspor ve Diasporitin Birlikte Bulunduğu İlbirdağı Meta-Boksit Yatağının (Danişment-Milas-Muğla) Tarihçesi, Mevcut Durumu ve Süstaşı Madenciliği Mining History, Current Position, and Gemstone

Detaylı

TÜRKİYE NİN MADENLERİ

TÜRKİYE NİN MADENLERİ TÜRKİYE NİN MADENLERİ Gökmen ÖZER/ Coğrafya Öğretmeni Kars Selim Şehit Teğmen Gökhan Yaşartürk Lisesi Madencilik ile ilgili bazı terimler Maden Yer kabuğunun çeşitli derinliklerinden çıkarılan ve ekonomik

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 7 Sayı: 2 s. 1-19 Mayıs 2005

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 7 Sayı: 2 s. 1-19 Mayıs 2005 DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 7 Sayı: 2 s. 1-19 Mayıs 2005 MUĞLA YÖRESİ MERMER OCAKLARINDA ÜRETİLEN MERMER BLOK BOYUTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (AN EVALUATION OF THE MARBLE

Detaylı

BULDAN YÖRESİ METAMORFİK KAYAÇLARININ JEOLOJİK, PETROGRAFİK VE TEKTONİK AÇIDAN İNCELENMESİ

BULDAN YÖRESİ METAMORFİK KAYAÇLARININ JEOLOJİK, PETROGRAFİK VE TEKTONİK AÇIDAN İNCELENMESİ BULDAN YÖRESİ METAMORFİK KAYAÇLARININ JEOLOJİK, PETROGRAFİK VE TEKTONİK AÇIDAN İNCELENMESİ Araş. Gör. Fatma GÖKGÖZ, Yard. Doç. Dr. Halis MANAV, Prof. Dr. Yahya ÖZPINAR Pamukkale Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI

AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI AKÇAY ÜZERİNDEKİ KEMER BARAJI BOZDOĞAN Madranbaba Dağı nın doğu eteğinde Akçay vadisinin batı yamacında yer alan 10.078 nüfuslu Bozdoğan da sebze olarak domates, biber, patates, patlıcan, fasulye, sussam,

Detaylı

BBP JEOLOJİ. Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

BBP JEOLOJİ.  Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü BBP JEOLOJİ http://i44.tinypic.com/9rlwea.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü I.HAFTA Jeoloji hakkında temel bilgiler, dalları, tarihçe, jeoloji mühendisinin uğraş alanları, jeoloji

Detaylı

KOCAELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

KOCAELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI KOCAELİ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Ülkemizin önemli kuruluşlarının bulunduğu Kocaeli ilinin yüzölçümü oldukça küçüktür. Bu nedenle nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu illerin başında gelir. Sanayi kuruluşlarının

Detaylı

Endüstriyel Hammaddelerin Dünü, Bugünü, Geleceği ve Türkiye de Esan ın Rolü

Endüstriyel Hammaddelerin Dünü, Bugünü, Geleceği ve Türkiye de Esan ın Rolü Endüstriyel Hammaddelerin Dünü, Bugünü, Geleceği ve Türkiye de Esan ın Rolü Ahmet Gümüşçü ESAN EKİM 2018 İÇERİK İnsanların endüstriyel hammaddeler ile tanışması Günlük hayatımızda endüstriyel hammaddeler

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 4 TABAKALI KAYAÇLARIN ÖZELLİKLER, STRATİGRAFİ,

Detaylı

KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA GEZİMİZ

KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA GEZİMİZ KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA GEZİMİZ Okulumuz Gezi İnceleme ve Tanıtma Kulübümüz 17-18 Ocak 2015 tarihinde bir gece konaklamalı KARTEPE-MAŞUKİYE-SAPANCA gezisi gerçekleştirdi.. 17 Ocak 2015 Cumartesi sabahı

Detaylı

MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ

MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ MADEN SEKTÖRÜ GÖRÜNÜMÜ Ülkemizin karmaşık jeolojik ve tektonik yapısı çok çeşitli maden yataklarının bulunmasına olanak sağlamıştır. Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit madenin üretimi yapılmaktayken ülkemizde

Detaylı

ZONGULDAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ZONGULDAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ZONGULDAK İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ildir. Zonguldak ili, Batı Karadeniz Bölgesi nde, Karadeniz e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir Genel Müdürlüğümüzün il ve yakın çevresinde gerek metalik madenlere

Detaylı

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar

YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR. YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar YAPRAKLANMALI METAMORFİK KAYAÇALAR YAPRAKLANMASIZ Metamorfik Kayaçlar Dokanak başkalaşım kayaçlarında gözlenen ince taneli, yönlenmesiz ve yaklaşık eş boyutlu taneli doku gösteren kayaçlara hornfels denir.

Detaylı

KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük

KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük KIBRIS TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ YASASI (21/2005 Sayılı Yasa) Madde 18 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yasası

Detaylı

SIVI YALITIM MALZEMELERİ

SIVI YALITIM MALZEMELERİ SIVI YALITIM MALZEMELERİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi SIVI YALITIM MALZEMELERİ 1. Bitüm 2. Asfalt 3. Sika 4.

Detaylı

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET

TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET TÜRKÇE ÖRNEK-1 KARAALİ KÖYÜ NÜN MONOGRAFYASI ÖZET Bu çalışmada, Karaali Köyü nün fiziki, beşeri, ekonomik coğrafya özellikleri ve coğrafi yapısının orada yaşayan insanlarla olan etkileşimi incelenmiştir.

Detaylı

Kırıklar, Eklemler, Damarlar

Kırıklar, Eklemler, Damarlar Kırıklar, Eklemler, Damarlar Kırıklar ve eklemler hemen hemen her yüzlekte bulanan mezoskopik yapılardır. Kayalar kırık yüzeyleri boyunca parçalara ayrılabilir. Bu parçalanma özelliği kayaların duraylılık

Detaylı

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca

Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca B) FELDİSPAT GRUBU MİNERALLER: Feldispatlar: K (Alkali Felds.): Mikroklin, Ortoklaz, Sanidin. Na Na: Albit, Oligoklaz Ca: Andezin, Labrador, Bitovnit, Anortit Ca Kumtaşlarında genellikle arkoz feldispatı

Detaylı

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU

GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU GÖKÇESU (MENGEN-BOLU) BELDESİ, KADILAR KÖYÜ SİCİL 112 RUHSAT NOLU KÖMÜR MADENİ SAHASI YER ALTI PATLAYICI MADDE DEPOSU NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU Planlama Alanı : Bolu ili, Mengen ilçesi, Kadılar

Detaylı

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu

MAGMATİK KAYAÇLAR. Magmanın Oluşumu MAGMATİK KAYAÇLAR Magmanın Oluşumu Taş hamuru veya taş lapası anlamına gelen magma,yer kabuğundaki yükselişleri sırasında meydana gelen olaylarla Magmatik Kayaçlara dönüşür. Magma, ergime sıcaklıkları

Detaylı

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716

I.HAFTA. Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 MADEN HUKUKU 1 I.HAFTA Maden Kanunu Uygulama Yönetmeliği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 03/02/2005 Resmi Gazete Sayısı: 25716 GENEL HÜKÜMLER : AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Detaylı

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü

AR& GE BÜLTEN. Türkiye de Maden Sektörü Türkiye de Maden Sektörü Hande UZUNOĞLU Temel sanayi girdilerine ham madde sağlayan bir sektör olan Madencilik, ülkemiz temel sektörleri arasında önemli bir yer teşkil ediyor. Nitekim ülkemiz hem çeşitlilik

Detaylı

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ELAZIĞ İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Elazığ ili Doğu Anadolu Bölgesinin güneybatısında, Yukarı Fırat havzasında yer almakta ve Doğu Anadolu Bölgesini batıya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunmaktadır.

Detaylı

ERZİNCAN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI

ERZİNCAN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI ERZİNCAN İLİ MADEN VE ENERJİ KAYNAKLARI Doğu Anadolu'nun Orta Anadolu'ya açılan kapısı konumundaki Erzincan İli ve yakın çevresinde MTA Genel Müdürlüğü'nün bugüne kadar yaptığı çalışmalarla elde ettiği

Detaylı

17 EKİM 2005 SIĞACIK (İZMİR) DEPREMLERİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU

17 EKİM 2005 SIĞACIK (İZMİR) DEPREMLERİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 17 EKİM 2005 SIĞACIK (İZMİR) DEPREMLERİ ÖN DEĞERLENDİRME RAPORU Rapor No: 10756 JEOLOJİ ETÜTLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 17 EKİM 2005

Detaylı