BÖLGESEL DENGESİZLİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLGESEL DENGESİZLİK"

Transkript

1 BÖLGESEL DENGESİZLİK

2 BÖLGESEL DENGESİZLİK Bölgesel dengesizlikler gerek gelişmiş gerekse az gelişmiş ülkelerde niteliklerine göre üç ayrı grupta incelenebilir. Doğal ya da coğrafi dengesizliklerdir. Bu tür dengesizlikler doğal kaynakların bazı bölgelerin lehine bazılarının ise aleyhine sonuçlar doğuracak biçimde ortaya çıktığı bölgesel dengesizliklerdir. İktisadi ve fonksiyonel dengesizliklerdir. Bu anlamda dengesizlikler bulunan ülkelerde aynı üretim faktörleri, pazar farkından dolayı farklı bölgelerde değişik kazançlar elde ederler. Diğer yandan işgücünün tarım sektöründen, sanayi sektörüne aktarılması halinde de kazançlarda farklılıklar ortaya çıkabilir Sosyal ve kültürel dengesizliktir. İnsanların davranışları ve değer yargıları arasındaki farklılıkları da kapsayan bu tür dengesizlik, eğitim düzeyine bağlı olarak meydana gelmektedir. Kültürlü kimselerin sosyal mevkileri, değer yargıları, davranış ve giyinişleri diğerlerinden ayrılmaktadır. Üçüncü tür dengesizliklere örnek olarak metropoliten şehirlerdeki gecekondu bölgeleri ve kenar semtleri ile bunların dışında kalan varlıklı semtler gösterilebilir.

3 BÖLGELER ARASI GELİŞMİŞLİK FARKLARI Az gelişmiş ülkelerde olduğu kadar gelişmiş ülkelerde de görülen bölgesel dengesizlik, az gelişmiş ülkelerde daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Geri kalmışlığın nedeni, doğal kaynaklara, devlet politikasına sosyal yapıya bağlanmaktadır. Bölgeler arası dengesizliğin ortaya çıkış nedenleri : Coğrafi Tarihsel Sosyo-Ekonomik Kültürel

4 BÖLGESEL EŞİTSİZLİK-BÖLGELERARASI DENGESİZLİK Bölgesel dengesizliği bir ülkenin çeşitli bölgelerinde görülen her çeşitten eşitsizlik olarak nitelendirirsek, bugün her ülkede az ya da çok, ama mutlaka bölgesel dengesizlik vardır. Bölgesel dengesizlik daha dar anlamda ekonomik ve sosyal fırsat eşitsizliği şeklinde de ele alınabilir. Ekonomik fırsat eşitsizliği, farklı bölgelerdeki kişilerin iş bulma ve ücret konularında eşit fırsatlara sahip olamaması biçiminde tanımlanabilir. Sosyal fırsat eşitsizliği ise farklı bölgelerdeki kişilerin eğitim ve sağlık hizmetlerinden, kültürel faaliyetlerden aynı derecede yararlanamamalarıdır.

5 BÖLGESEL EŞİTSİZLİĞİN YOL AÇTIĞI DEĞİŞİMLER Demografik Değişme Sosyal Alandaki Değişmeler Ekonomik Alandaki Değişmeler

6 TÜRKİYE DE BÖLGELER ARASI GELİŞMİŞLİK FARKLARI

7 Dinçer vd., 2003, DPT

8 Bölgesel Kalkınma Endeksi-BKE

9 Beşeri Sermaye Ekonomik Sermaye Yaratıcı Kapasite Altyapı

10

11 TÜRKİYEDE BÖLGESEL DENGESİZLİĞİ GİDERMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALAR KALKINMA PLANLARI

12 KALKINMA PLANLARI I. 5 YILLIK KALKINMA PLANI - ( ): Bölgesel Dengesizliğin Giderilmesi, kamu yatırımları II. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ): Bölgesel Dengesizliğin Giderilmesi, büyüme kutupları III. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ): Kalkınmada Öncelikli Yöre IV. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ): Bölgesel dengesizliğin mekan boyutu V. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ): Bölgesel gelişme yerine bölge planlaması VI. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ): Yeniden Bölgesel gelişme, KÖY VII. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ): Doğu ve G.Doğu Anadolu Bölgelerine Öncelik VIII. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ): fırsat esitligi, kültürel gelisme ve katılımcılık ilkeleri

13 I. 5 YILLIK KALKINMA PLANI - ( ) Birinci planda bölgeler arası esitsizliklerin giderilmesi konusundaki amaç iki farklı biçimde ifade edilmistir. Birinci amaç olarak yurt genelinde fırsat esitliginin saglanması hedeflenirken, ikinci hedef olarak da bölgeler arası dengenin saglanması olarak belirlenmistir. Birinci plan bölgeler arası dengenin saglanmasında esas sorumlulugu devlette görmüstür. Bu nedenle devlet sosyal hizmetleri ve tesisleri geri kalmıs bölgelere yöneltecek, bölgelerin alt yapı yatırımlarını hızlandıracaktır (Tekeli, 1981). 1. Geri kalmıs yörelerde özel kesimce yapılacak yatırımlara gelir vergisinden indirim yapma imkanı getirilmistir. 2. Yurt genelinde gelisme bölgeleri tespit edilerek, Dogu Marmara nın sanayi, Çukurova nın tarım ve sanayi, Antalya Bölgesi nin tarım ve turizm, Zonguldak bölgesinin ise sanayi ile gelisecegi öngörülmüstür. I.BYKP nı bölgeleri üç grupta toplamıstır. Gelismis bölgeler: sorunları yeni merkezler yaratılarak azaltılırken, Potansiyel gelisme bölgeleri: gelismenin hızlanması için ise bazı sektörlere öncelik verilerek, yatırımlar bu bölgelerde yogunlasacaktır. Geri kalmıs bölgeler: kamu hizmetlerinin dagıtılmasında esitlik ilkesi dogrultusunda e de öncelik verilecektir.tür.

14 II. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ) İkinci planda da temel amaç olarak tıpkı birinci planda oldugu gibi bölgeler arası dengenin saglanması sürmektedir. Ancak bu planda bu amacı gerçeklestirmek için farklı bir yol önerilmektedir. Buna göre, geri kalmıs bölgelerde az sayıda kent merkezinde yıgılma yaratarak gelisme saglanması hedeflenmektedir. Bu cazibe merkezlerinin zamanla çevreye yayılarak kalkınmayı saglayacagı düsünülmektedir. Büyüme kutupları kuramının bu planda bölgesel kalkınma arayıslarına yön verdigi görülmektedir. Bu planda ilk plandaki yaklasımdan farklı olarak Milli plandan bagımsız bir bölge planı hazırlanamayacagı görüsü benimsenmistir.

15 III. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ) bölge kavramı yerine yöre kavramını ikame etmistir. Kalkınmada öncelikli yöreler kavramı bu planda ana ekseni olusturmustur. Geri kalmıs yörelerin saptanması ilkesinden bahsedilirken Yurdun bazı yöreleri ekonomik, sosyal ve kültürel bakımından geri kalmıs durumdadır. Bu yöreleri kesin cografi sınırlarla belirlemek olanak dısıdır denilmektedir. Bunun neticesinde DPT içinde Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi kurulmustur. Bu planın bölgelerarası gelismislik farklılıklarına bakısını en iyi su cümleler karekterize etmektedir: yöreler arasındaki gelismislik farklarını kısa sürede ortadan kaldırmaya çalısmak, ekonomik yönden etkin olmayan kaynak dagılımına yol açacak, sermaye birikimi ve genel ekonomik kalkınma yavaslayacaktır. Bu bakıs açısının bölgesel dengesizlik sorununu üçüncü bes yıllık kalkınma planının gündemine almadıgı net olarak görülmektedir.

16 IV. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ) Planlı dönemde bölgeler arası dengesizligin arttıgı, özellikle Üçüncü Bes Yıllık Kalkınma Planı döneminde geri kalmıs bölgelerin yatırımlardan gittikçe daha az pay aldıgını ampirik olarak saptadıktan sonra, soruna bir bölgeler arası gelismislik sorunu olarak bakmaktan ziyade bir yerlesme sorunu olarak bakmaktadır. Planda ekonomik gelismenin gerçeklestirilmesi için, planlama kararlarının mekan boyutuna indirilmesi, sanayinin, hizmetlerin ve alt yapının ülke sathına dengeli dagılımının saglanması öngörülmüstür. Ayrıca uygulanmakta olan tesvik sisteminin bölge kaynaklarını ve potansiyellerini harekete geçirecek tarzda yeniden düzenlenmesi önerilmistir.

17 V. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ) Gelismenin hızlandırılması ve kaynakların etkin kullanımı amacıyla, gelismekte olan ve belli sektörler açısından gelisme potansiyeline sahip bölgelerde bölge planlaması yapılması öngörülmüstür. Böylelikle 1963 yılındaki ilk planda yer verilen ancak 1973 yılında Üçüncü Planda terk edilen Bölge Planlaması kavramı bu planla tekrar gündeme gelmistir. Planda KÖY anlayısı da sürmüs, kalkınmada öncelikli yörelerin kalkındırılması yoluyla bölgelerarası gelismislik farklılıklarının azaltılacagı öngörülmüstür. Dördüncü Bes Yıllık Kalkınma Planında benimsenen bölgesel gelisme hedefinin yerine Bes Yıllık Kalkınma Planında bölge planlaması ikame olmustur. Bölge planlama yoluyla gelismekte olan bölgelerin gelismelerinin hızlandırılması yanında, gelismis bölgelerdeki asırı yıgılmayı önlemek için desantralizasyon politikalarıyla uyumlu olarak stanbul ve İzmir in merkez oldugu bölgelerde, alt bölgelerin saptanacagı ve bölge merkezlerinin tanımlanacagı belirtilmektedir. Planda, bölgelerin saptanmasında idari sınırlardan bagımsız bölge kavramı benimsenirken, yerlesim birimlerinin çesitli konularda karsılıklı iliskileri en yüksek olan Fonksiyonel Bölgeler olusturulması öngörülmüstür. Bunun için merkezleri, stanbul, Bursa, Eskisehir, zmir, Ankara, Konya, Adana, Samsun, Kayseri, Sivas, Malatya, Gaziantep, Trabzon, Elazıg, Diyarbakır ve Erzurum olan 16 bölge belirlenmistir.

18 VI. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ) Bu planda bölge planlaması yerine bölgesel gelisme kavramı benimsenmistir. Bu plan ile birlikte daha önce belirlenen 16 bölge yerine bölge planlamasının Kalkınmada Öncelikli Yörelere kaydırılması ilkesi benimsenmistir

19 VII. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ) ülke bütününde yer alan her bölgenin farklı imkanlara, özelliklere ve sorunlara sahip olması, sektörel tercihlerle mekansal analizin birlikte ele alındıgı yeni bir planlama yaklasımını zaruri kılmaktadır tespiti yapıldıktan sonra Yedinci Plan öncesinde kalkınma planları ile getirilen KÖY uygulamasının olumlu katkılarına ragmen bölgelerarası dengesizliklerin sürmesi sorun olmaya devam etmektedir denilmektedir. Planda, bölgesel gelismeye iliskin olarak, ekonomik gelismenin sürdürülebilir kalkınma ekseninde bölgeler arası gelismislik farklarını azaltıcı yönde ulusal bütünlügü saglaması öngörülmüstür: Ekonomik, toplumsal, kültürel, siyasal yönleri ile bir bütün teskil eden gelismenin, ulusal birligi güçlendirecek nitelikte olması esas amaçtır. Bu amaçla, Dogu ve Güneydogu bölgeleri öncelikli olmak üzere, geri kalmıs bölgeler için bölgesel gelisme projeleri hazırlanacak, sosyal, ekonomik, kültürel ve mekansal politikaların birbirlerine olan etkileri dikkate alınarak, sektörel politikalara mekansal boyut kazandırılması ilkesi benimsenmistir.

20 VIII. 5 YILLIK KALKINMA PLANI ( ) Temel Amaç: Ulusal kaynakların, en yüksek ekonomik ve sosyal faydayı saglayacak sekilde gelistirilmesi ve bölgeler arası dengesizliklerin en aza indirilmesi Uygulamada: sürdürülebilirlik, bölgeler arası bütünlesme, sosyal ve ekonomik dengelerin saglanması, yasam kalitesinin iyilestirilmesi, fırsat esitligi, kültürel gelisme ve katılımcılık ilkeleri esas alınacaktır. Planda bölge planlama çalısmalarının devam edilecegi öngörülmektedir. Bölge planlarıyla uyumlu, gelir dagılımı dengesizliklerini minimize edecek, bölgesel gelismeyi hızlandıracak ve rasyonel kaynak dagılımını saglayacak il düzeyinde Gelisme Planlarının hazırlanacagı belirtilmektedir. Planda son yıllarda gittikçe önemi artan sanayi odaklarından da bahsedilmekte, yeni sanayi odaklarının desteklenmesine yönelik kurumsal ve finansal destek tedbirlerinin (egitim ve danısmanlık hizmetleri, Ar-Ge ve teknoloji destegi, OSB ler, Küçük sanayi siteleri,vb) alınacagı öngörülmektedir

21 SEKİZİNCİ BES YILLIK KALKINMA PLANINDA BÖLGE PLANLAMASI BASLIGI ALTINDA AMAÇLAR VE İLKELER SÖYLE İFADE EDİLMİSTİR: 1. Bölge planlamasının temel amacı olarak; ülke düzeyinde sosyo-ekonomik planlar ile yerel düzeydeki ayrıntılı fiziki planlar arasında yatay ve dikey iliskilerin kurulması ve ulusal önceliklerin yerel ölçekteki gereksinmelere yanıt verecek biçimde mekana yansıtılması, yerel ve bölgesel kaynakların harekete geçirilmesi için kamu ve özel sektör açısından yapılacakların belirlenmesi olarak tespit edilmistir. 2. Bölge planlaması bölgelerin farklı imkanlara, sorunlara ve özelliklere sahip olmaları nedeniyle kapsamlı ve katılımcı bir yaklasımla ele alınması öngörülmektedir. Bölge planlarının ulusal öncelikleri ve yerel talepleri yansıtacak biçimde, sektörler arası bagları kurması, bölge açısından stratejik vizyonun gelistirilerek dinamik bir yapıya sahip olması hedeflenmistir. 3. Bölge planlama çalısmaları VII.Plan döneminde de hızlandırılarak sürdürülecegi öngörülmektedir. 4. GAP Master Planı nın güncellestirilmesi ile birlikte Güneydogu Anadolu Bölgesinin degisen sosyo-ekonomik kosulları dikkate alınarak 2010 yılı perspektifi içeren yeni hedefler ve stratejilerin ortaya konması amaçlanmıstır. DAP (Dogu Anadolu Projesi) projesinde temel amaç olarak, bölgenin sosyoekonomik gelismesini hızlandırarak diger bölgelerle gelismislik farklarını azaltmak ve yatırım iklimi yaratarak özel sektörün bölgede yatırım yapmasını saglayacak tedbirlerin alınması olarak belirlenmistir. DAP ın belirlenen hedef ve stratejiler ekseninde VIII.Plan döneminde uygulamaya konması hedeflenmistir. 6. Planda, Dogu Karadeniz Bölgesel Gelisme Planından da bahsetmekte, bu bölgesel plan ile Dogu Karadeniz bölgesinde gelir düzeyini yükseltmek, yeni istihdam olanakları yaratarak göçü engellemek, bölgede cılız olan sermaye birikimini artırarak, bölgenin kalkınması hedeflenmistir. 7. Planda, Marmara Bölgesi nde yasanan depremin izleri de görülmektedir. Depremin neden oldugu sosyoekonomik sorunlara iliskin olarak planda su görüslere yer verilmistir: Depremin yarattıgı olumsuzlukların giderilmesi, kentsel alanlara yönelik göçün istikrarlı bir yapıya kavusturulması, tarım,sanayi, ticaret, konut, turizm vb. sektörlerine iliskin yerlesim alanlarının afet riskleri de dikkate alınarak hazırlanacak bir arazi kullanımı planına göre yönlendirilmesi, kentsel büyümenin denetim altına alınması ve sosyoekonomik orta vadeli gelisme deseninin belirlenmesi olarak tespit edilmistir.

22 BÖLGESEL GELİŞMEYE İLİŞKİN KURAMSAL YAKLAŞIMLAR Büyüme Kutupları Entegre Bölgesel Gelisme Yaklasımı Esnek Uzmanlasma ve Sanayi Odakları Uzun Dalgalar Teorisi Yenilikçi-Çevre ve Ag Teorisi

23 BÖLGESEL ANALİZ DOĞAL YAPI VE TARIM

24 Bölge Planlama Süreci Planlama alan sınırlarının belirlenmesi Veri toplama Analiz Sentez Değerlendirme Alternatif üretme Alternatif seçimi Geri besleme-izleme

25 Bölgesel Analiz Çalışmaları Doğal Yapı Topografya Arazi Kullanım Jeolojik Yapı Doğal ve kültürel kaynaklar Sosyal Yapı Nüfus Konut Suç durumu Yoksulluk Ekonomik yapı-sektörel Yapı Tarım Sanayi Hizmetler Sağlık Eğitim Tüm servis ve faaliyetlere erişebilirlik Kültür Kırsal yapı Ulaşım Kurumsal yapı Çevre Bio Çeşitliliği ve Koruma Atık Yönetimi Su Yönetimi Hava Kirliliği Enerji Yönetimi Tüketimin çevre üzerine etkileri Afet Riski

26 DOĞAL YAPI ANALİZLERİ Topoğrafya Arazi Kullanımı Toprak Kabiliyeti Erozyon Jeolojik Yapı

27 TOPOĞRAFYA Temel altlık Genel topografik haritalar-ülke ve Ulus ötesi çevre Harita genel komutanlığı 1/ ve 1/ ölçekli haritaları Uydu görüntüleri- Araç Coğrafi Bilgi Sistemleri İşlem Eş yükselti eğrileri Eğim yüzdeleri Bakı

28 Örnek: İBB düzey II-ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT Eğim yüzdeleri Eş yükselti eğrileri Havzalar Ova ve vadi modellemesi

29 TOPOĞRAFYANIN ETKİLERİ Konum Ulaşım İklim Bitki örtüsü Arazi kullanım Yerleşme sistemi Bölgesel Gelişme için topoğrafyanın sunduğu olanaklar? Sorunlar Potansiyeller

30 ARAZİ KULLANIMI Temel altlık kaynakları: Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Arazi Kullanım Varlığı kitapçık ve eki haritalar Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Ulusal Bilgi Merkezi- Uydu görüntüleri- İlgili istatistik kaynakları: KHGM -Arazi Kullanım Varlığı Yurt ansiklopedisi İl Özel İdaresi Valilik Envanter Raporları İLEMOD-İç işleri Bakanlığı Temel haritalar : Arazi Kullanım haritası Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıfları Büyük toprak grupları haritası Erozyon Özellikleri

31 ARAZİ KULLANIM Toprakların kullanım durumu. Sulu tarım, kuru tarım, mera, çayır, fundalık, orman arazileri vb.) Arazi Tipleri (*) Diğer Coğrafi Veriler (*) Çıplak kaya ve molozlar, ırmak taşkın yatakları, kıyı kumulları, kara kumulları, sazlıklar, bataklıklar, daimi karla örtülü alanlar gibi altlıkları içerir. Irmak ve nehirler, barajlar, göller, göletler, denizler, adalar, azmak, komşu ülke, yerleşim alanı, sanayi alanı, turistik alan, kömür ocağı, havaalanı, milli parklar, çiftlikler, mezarlıklar ve askeri sahalar gibi altlıkları içerir.

32 ARAZİ KULLANIMI

33 ERZURUM-ERZINCAN-BAYBURT (ISTATISKI BOLGE BIRIMI DUZEY II) BOLGE PLANI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İlçelere göre arazi kullanım dagılımı ERZURUM İLİ TOPLAMI ERZİNCAN İLİ TOPLAMI LEJAND Arazi Kullanım Dağılımı Kuru tarım Sulu tarım Bahçe Çayır Mera Orman Fundalık Yerleşim Haliarazi Lokasyon katsayısı son çeyrekte olan ilçeler Kuru tarım Sulu tarım Çayır-mera Orman-fundalık Hazırlayan: Betül Şengezer N Veri kaynağı: TGM, 1975 : İl Toprak Kaynağı Envanter Raporu.

34 Bölgesel Gelişme ve Arazi Kullanım İlişkileri Bölgenin ekonomik yapısı arasında ilişki Yerleşme deseni, kimlikleri ilişkisi Arazinin etkin kullanılıp kullanılmadığı Mevcut hatalı kullanımlar toprak sınıfı erozyon topografya bitki örtüsü tarımsal kullanım ve tarım dışı kullanım Kullanılamayan alanlar

35 ARAZİ KULLANIM DAĞILIMI Arazi kullanım dağılımıdan üretilebilecek verilerkarşılaştırmalar Lokasyon Ülke Bölge İl İlçe Kırsal nüfus başına düşen kuru/sulu tarım alanı Kırsal nüfus başına düşen orman alanı Büyük / küçük baş hayvan başına düşen mera alanı

36 TOPRAK KABİLİYETİ I, II, III, IV, V,VI,VII,VIII sınıf araziler Toprak Özellikleri Derinlik, eğim, drenaj, bünye, tuzluluk ve alkalilik gibi özellikleri kapsar. Toprak özellikleri diğer temalarla birlikte verilmektedir. - Eğim ve erozyon zararı olan alanlar - Toprak yetersizliği (taşlılık, tuzluluk, alkalilik) olan alanlar - Yaşlık, drenaj bozukluğu veya taşkın zararı - İklim sınırlamaları Diğer Toprak Özellikleri - Tuzlu alanlar - Alkali alanlar - Taşlı alanlar - Kayalık alanlar - Yetersiz drenajlı alanlar - Kötü drenajlı alanlar

37 Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıfları Örnek: İBB düzey II-ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT

38 Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıfları Dağılımı ve Lokasyonlar Örnek: İBB düzey II-ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT ERZURUM-ERZINCAN-BAYBURT (ISTATISKI BOLGE BIRIMI DUZEY II) BOLGE PLANI YILDIZ TEKNIK UNIVERSITESI Toprak Sınıfları AYDIN TEPE # BAYBUR TMER # DEM IR OZU # PA ZA RYOL U # ISP IR # # OL UR SE NK A YA UZUND ER E OL TU # # # NAR MAN # TOR TUM # ERZ URUM ME R HORA SA N # # PA S INLE R LEJAND 1.,2.,3.4. sınıf toprak lokasyonları lokasyon cubukları Toprak sınıfları 1.sinif 2.sinif 3.sinif 4.sinif 6._7._8. sinif_ REF AH IYE # KE MA H # OTL UK B EL I # CAYIR LI # ERZ INCANM ER # UZUM LU # TER CAN # AS K AL E # ILIC A # CAT # # TEK MA N # # KOPRUK OY KA RA YA ZI # lokasyon grupları ILIC A # KE MA LIYE # HINIS # KA RA COBAN # N W E S

39 Arazi Kullanım, Arazi Kabiliyet Sınıfları ve Topografya Etkileşimi Örnek: İBB düzey II-ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT

40 EROZYON Çeşitli şiddette su erozyonu ve rüzgar erozyonu ile ilgili bilgileri içerir.

41 Topografya ve Yüksek Erozyon Alanları Karşılaştırması Örnek: İBB düzey II-ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT

42 Arazi kullanım yüksek erozyon alanları karşılaştırması Örnek: İBB düzey II-ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT

43 JEOLOJİK YAPI Temel altlık MTA Araç Coğrafi Bilgi Sistemleri Veri Yerleşilebilir Alanlar Önlemle Yerleşilebilen Alanlar Yerleşilemez Alanlar Fay Hatları Maden yatakları

44 BÖLGESEL ANALIZ TARIM SEKTÖRÜ

45 TARIM SEKTÖRÜ ANALİZLERİ Tarımsal ekonomi Tarımsal istihdam Tarımsal işletme Tarımsal üretim Kırsal yerleşme Tarımsal Örgütlenme Tarım Politikaları

46 TARIMSAL EKONOMİ GSYİH içindeki payı Yıllara göre tarımın GSYİH katkısı Hane başına gelir Tarımsal üretim yapan hane Kişi başına GSYİH İthalat-İhracat payları İhracat içinde tarımsal ürünlerin payı Yatırımlar ve programlar

47 TARIMSAL İSTİHDAM İstihdamın sektörel dağılımı Kırsal ve kentsel alanlarda Tarımla uğraşan hane sayısı Hanede çalışanların yapısı

48 TARIMSAL İŞLETME İşletme yapısı Bitkisel Hayvansal İşletme büyüklüğü Küçük-orta-büyük Parçalı-Parçasız İşletme biçimi

49 TARIMSAL ÜRETİM Üretilen ürünler Meyve / Sebze / Tahıl Üretim biçimi Sulu / Kuru Sulama yapısı Salma Yağmurlama Damla Üretim miktarı Lokasyonlar

50 TARIM SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRME ARAÇLARI Lokasyon Katsayısı: (1 den küçük, 1 den büyük) ürün ilçe/ ürün grubu ilçe ürün il / ürün grubu il

51 KIRSAL YERLEŞME Kırsal yerleşme yapısı Yerleşme şekilleri (yayla, köy, mezra,.) Yerleşme yeri (ova, vadi, dağ,.) Yerleşme büyüklüğü ( nüfus büyüklüğü) Yerleşme tipi (toplu, dağınık) Yerleşme şekli (yol boyu, meydan civarında, yıldız.) Kamusal hizmetler (eğitim ve sağlık hizmetleri)

52 TARIMSAL ÖRGÜTLENME Mesleki Örgütler Kamu Örgütlenmesi Ekonomik Amaçlı Örgütler Tarım Kredi Kooperatifleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Tarım Satış Kooperatif ve Birliği

53 TARIM POLİTİKALARI DTÖ-GATT-AB ithalat kısıtlamalarını azaltmak, ithalat zorunluluğu İhracat desteğinin kaldırılması Desteklemelerde kısıtlamalar-doğrudan gelir ödemeleri Tarım satış kooperatiflerinin özerkleştirilmesi Türkiye ulusal tarım politikası Kırsal kalkınma planı Tarım master planı Yatırım kararları Kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programları Fonlar

54 ERZURUM-ERZINCAN-BAYBURT (ISTATISKI BOLGE BIRIMI DUZEY II) BOLGE PLANI YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Tarım ürünleri dağılımı LEJAND Tarım ürünleri dağılımı Tahıllar Yembitki Endüstri bitki Sebze Ova ve havza zinciri İl sınır Hazırlayan: Betül Şengezer N

55

56

57

58 alüvyal sulu tarım sulanan ekilen tarla arazisi sulanan sebze çiçek bahçeleri sulanana uzun ömürlü bitkiler endüstri bitkisi yalnız bitkisel üretim kiracılık ve ortakçılık kümes hayvanları TİB aps (50-100) orman nadas yem bitki yonca TİB aps (50-100) çıplak kaya, kahverengi toprak sınırlı tarım toprağı TİP aps (0-50 dek) mera sebze yem bitki korunga fig arpa sulanan uzun ömürlü bitkiler erozyon bbh ve arıcılık yalnızca bitkisel üretim yalnız hayvancılık 5 6A 6B nadas bugday endüstri bitki yem bitki yonca taze fasulye lahana bbh ve arıcılık yalnız hayvancılık kiracılık-ortakçılık 4B 5 4 4A mera tahıl üretimi çavdar kısmi bugday arpa kiracılık ve ortakçılık kümes hayvanları yalnız hayvancılık alüvyal kuru ve kısmen sulu tarım sulanan ekilen tarla arazisi TİP aps ( dek) tarla arazisi yem bitkileri mısır korunga 1B 4C mera sulanmayan ekilen tarla arazisi bbh yalnız hayvancılık alüvyal 3B nad as alüvyal kuru tarım nadas bugday lahana domates kbh-tiftik üretimi TİP aps ( dek) TİP aps(>500 dek) kiracılık ve ortakçılık 1A 3A çıplak kaya, kahverengi toprak sınırlı tarım toprağı sebze- taze fasulye domates-hıyar sulanan sebze çiçek bahçeleri sulanan uzun ömürlü bitkiler patates endüstri bitkileri arpa-bugday bbh ve arıcılık yalnız bitkisel üretim erozyon TİP aps (0-50 dek) 2 kestane renkli toprak kuru tarım sulanan ekilen tarla arazisi lahana domates hıyar mera kbh ve bbh sağılan hayvan süt üretimi TİP aps (0-50 dek) kestane renkli toprak bugday çavdar mera et, süt üretimi kesilen, sağılan hayvan TİP aps ( dek) TİP aps (>500 dek) Kuru Tarım ( nadassız) Kuru Tarım ( nadaslı) Sulu Tarım Sulu Tarım ( yetersiz) Bahçe ( sulu) Bahçe ( kuru) Hazırlayan:Betül Şengezer Çayır Mera Orman Fundalık Irmak Taşkın Yatakları Çıplak Kaya ve Kolonlar

59

60

61

62 NUTS2 BÖLGESİ ARAZİ KULLANIMI 20% 18% 7% TARIM ALANI ÇAYIR-MERA ARAZİSİ 55% ORMAN-FUNDALIK ARAZİ TARIM DIŞI ARAZİ ŞANLIURFA NUTS2 BÖLGESİ TOPRAK SINIFLARI 39% 48% 13% I-II-III IV-V VI-VII-VIII

63

64

65

66

1 / 25 000 ÖLÇEKLİ ULUSAL TOPRAK VERİ TABANI. 1 / 25 000 Ölçekli Coğrafi Toprak Veri Tabanının Kapsadığı Veriler ve Veri Tabanının Yapısı ;

1 / 25 000 ÖLÇEKLİ ULUSAL TOPRAK VERİ TABANI. 1 / 25 000 Ölçekli Coğrafi Toprak Veri Tabanının Kapsadığı Veriler ve Veri Tabanının Yapısı ; 1 / 25 000 ÖLÇEKLİ ULUSAL TOPRAK VERİ TAANI 1 / 25 000 Ölçekli oğrafi Toprak Veri Tabanının Kapsadığı Veriler ve Veri Tabanının Yapısı ; TOPRAK TALOSU (Toprak Haritalama Ünitesi Poligon Öznitelik Tablosu)

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI NIN GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNUNA YAKLAŞIMI (SEKİZİNCİ

Detaylı

KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ

KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ KENTSEL PLANLAMANIN TEMEL NİTELİKLERİ Kentsel planlama toplum yararını esas alan güvenli ve sürdürülebilir yaşam çevresi oluşturmaya yönelik bir kamu hizmetidir. Kent planlama, mekan oluşumunun nedenlerini,

Detaylı

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyonu Planlaması İÇERİK Tanımlar (Havza, Yönetim ve Rehabilitasyon)

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 07 Mayıs 2013 ESKİŞEHİR İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

1. Nüfus değişimi ve göç

1. Nüfus değişimi ve göç Sulamanın Çevresel Etkileri Doğal Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Biyolojik ve Ekolojik Kaynaklar Üzerindeki Etkiler Sağlık Etkileri 1.Nüfus değişimi ve göç 2.Gelir düzeyi ve işgücü 3.Yeniden yerleşim 4.Kültürel

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bilecik Tarım, Tarıma Dayalı Sanayi ve Ormancılık İhtisas Komisyonu Çalışmaları 25 Nisan 2013 BİLECİK İklim değişikliği Biyoçeşitliliğin Korunması Biyoyakıt Odun Dışı Orman

Detaylı

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi

Yeni Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014, IV. Arazi Yönetimi Çalıştayı Yeni (6360) Büyükşehir Yasası ve Arazi Yönetimi Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 12-13 Mayıs 2014 6360 sayılı

Detaylı

ÜLKE VE BÖLGE PLANLAMA. Tuba İNAL ÇEKİÇ

ÜLKE VE BÖLGE PLANLAMA. Tuba İNAL ÇEKİÇ ÜLKE VE BÖLGE PLANLAMA Tuba İNAL ÇEKİÇ 27.09.2013 DERS PLANI 1. 20 Eylül 2013 - Bölge planlama dersi içeriğinin anlatımı 2. 27 Eylül 2013 - Türkiye de ülke ve bölge planlama 3. 04 Ekim 2013 - Bölgesel

Detaylı

Arazi Varlığının Kullanım Şekilleri Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Arazi Varlığının Kullanım Şekilleri Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Varlığının Kullanım Şekilleri Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar İşlevi sonlandırılmış olan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü(KHGM) nün 2005 yılı verilerine göre; Türkiye de 78 milyon ha toplam arazinin % 27,3

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

Planlama Kademelenmesi II

Planlama Kademelenmesi II Planlama Kademelenmesi II İMAR PLANLAMA SÜRECİ İmar Planı Elde Etme Yolları İmar planları İmar Planlarının Yapımını Yüklenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmeliği nde tanımlanan niteliklere

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ 30 Havza 1 Sunum Planı 1. Tarım havzalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum değerlendirmesi 3. Amaç ve gerekçe

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU

ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL GELİŞME ULUSAL STRATEJİSİ (BGUS) ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA HAZIRLANAN MÜLAKAT FORMU Kurum Adı-Soyadı Tarih Adres Telefon / /2012 ONUNCU KALKINMA PLANI (OKP) VE BÖLGESEL

Detaylı

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI

ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ARAZİ KULLANIM PLANLAMASI ön koşul kavramsal uzlaşı niçin planlama? toplumsal-ekonomikhukuksal gerekçe plan kapsam çerçevesi plan yapımında yetkiler planın ilkesel doğrultuları ve somut koşulları plan

Detaylı

BÖLGE PLANI. Hazırlayan : Murat DOĞAN

BÖLGE PLANI. Hazırlayan : Murat DOĞAN BÖLGE PLANI Hazırlayan : Murat DOĞAN İÇERİK 1. Bölge Planlama Nedir? 2. Neden Bölge Planlama? 3. Nasıl bir planlama yaklaşımı? 4. Bölge Planı Örnekleri Bölge planlama, BÖLGE PLANLAMA Bölge Planlama Nedir?

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ BAYINDIR SONUÇ RAPORU Tarih: 4 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 65 Katılımcı listesindeki Sayı: 62 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ülkesel Fizik Planı Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Şehir Planlama Dairesi İçişleri Bakanlığı Lefkoşa - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2014 İçindekiler 1. Giriş...

Detaylı

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. HAFTA

CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2. HAFTA 2. HAFTA 1 ÇEVRE DÜZENİ PLANI : Çevre Düzeni Planları, Bölge Planlarına uygun olarak, yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük arz eden bir veya birden fazla il sınırlarını kapsayan planlardır. Bu planlar

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER

KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER KAMU KURUMLARI VE BELEDİYELER İLE YÜRÜTÜLEBİLECEK ÇALIŞMA VE PROJELER 1- Kalkınma Ajansı Destekleri A. Mali Destekler 50.000 500.000 TL arasında değişen bölgesel önceliklere göre farklı konu başlıklarında

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF MART 1. Nüfus LYS-1 Nüfus politikaları *Nüfus politikası nedir, niçin uygulanır *Nüfus politikaları LYS-2 Nüfus ve ekonomi *Nüfusun dağılışını etkileyen faktörler *Yerleşme doku ve tipleri *Yapı tipleri

Detaylı

Toprak ve Su; en güvenilir iki liman

Toprak ve Su; en güvenilir iki liman Toprak ve Su; en güvenilir iki liman 21. Yüzyılın Uluslararası Politikaları ve Planları (ULUSLARARASI SAVAŞLAR) Gıda, Su ve Enerji temeline dayalıdır ve söz konusu bu üç unsurun güvenliği arazi ve topraklarla

Detaylı

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR?

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? YEREL KALKINMA POLİTİKALARINDA FARKLI PERSPEKTİFLER TRC2 BÖLGESİ ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? BÖLGESEL GELIŞME ULUSAL STRATEJISI BGUS Mekansal Gelişme Haritası

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NİĞDE NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 NİĞDE GENEL BİLGİLER Nüfus; Niğde: 343.658 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Dr. Osman Orkan Özer SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Sürdürülebilir tarım; Günümüz kuşağının besin gereksinimi

Detaylı

ANALİTİK RAPOR - HARİTALAR -

ANALİTİK RAPOR - HARİTALAR - EKONOMİK- TOPLUMSAL- MEKÂNSAL ÖRGÜTLENME İÇİN DAR BÖLGELİ POLARİZE MODEL ERZURUM ERZİNCAN BAYBURT BÖLGESEL GELİŞME PLANI ANALİTİK RAPOR - HARİTALAR - KİTAP - II T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI

Detaylı

Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü

Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Aksaray Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü TÜRKİYE DE YENİ İLLERİN KENTSEL GELİŞİM SÜRECİNİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ İLE BELİRLENMESİ: AKSARAYÖRNEĞİ H.M.Yılmaz, S.Reis,M.Atasoy el

Detaylı

KENTLI, YOĞUN, HIZLA YAŞLANAN BIR NÜFUS

KENTLI, YOĞUN, HIZLA YAŞLANAN BIR NÜFUS YEREL-BÖLGESEL POLITIKALARIN PLANLANMASINDA SÖZ HAKKIMIZ KANAL İSTANBUL PROJESI KENTLI, YOĞUN, HIZLA YAŞLANAN BIR NÜFUS Türkiye nüfusunun yaklaşık beşte biri, yani 14 milyon 160 bin 467 kişi, İstanbul

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ BÖLGESEL KALKINMA PLANLARININ UYGULANMA/UYGULANAMAMA SÜREÇLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

TÜRKİYE DEKİ BÖLGESEL KALKINMA PLANLARININ UYGULANMA/UYGULANAMAMA SÜREÇLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ TÜRKİYE DEKİ BÖLGESEL KALKINMA PLANLARININ UYGULANMA/UYGULANAMAMA SÜREÇLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Çiğdem VAROL Yrd. Doç. Dr. Tanyel ÖZELÇİ ECERAL Gazi Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ANTALYA NıN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ANTALYA GENEL BİLGİLER Nüfus Antalya: 2.158.265 Türkiye: 76.667.864 KOBİ Sayısı

Detaylı

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği

Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği Çalıştayı Türkiye de Kırsal Kalkınma Politikaları ve Geleceği Dr. Yurdakul SAÇLI Kalkınma Bakanlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel

Detaylı

Tarım Sayımı Sonuçları

Tarım Sayımı Sonuçları Tarım Sayımı Sonuçları 2011 DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İstatistik ve Araştırma Dairesi Ocak 2015 TARIM SAYIMININ AMACI Tarım Sayımı ile işletmenin yasal durumu, arazi kullanımı, ürün bazında ekili alan, sulama

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ HAVZA YÖNETİMİ DERSİ Havza Ekosistemini Oluşturan Sosyo-Ekonomik Özellikler Dr. Şevki DANACIOĞLU Doğal Kaynakların Tahribine Neden Olan

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BALIKESİR ÇANAKKALE TR - 22 PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PAFTA H19 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ OCAK-2017 1 İÇİNDEKİLER 1. TALEP... 3 1.1. REKREASYON ALANI

Detaylı

Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi. Doç.Dr.Tufan BAL

Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi. Doç.Dr.Tufan BAL Kırsal Alan ve Özellikleri, Kırsal Kalkınmanın Tanımı ve Önemi Doç.Dr.Tufan BAL Dersin İçeriği Kırsal Kalkınma Kavramının Tarihçesi Kırsal Kalkınmada Temel Amaç Kırsal Alan Kalkınma Politikaları Kırsal

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR STRATEJİK PLANI BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BEL E D İ Y E S İ 2015 2019 STRATEJİK PLANI Balıkesir Büyük şehir Bel ediyesi 2015-2019 Stratejik Pl an ı 3.4.10 Stratejik Alan 10 : Kırsal Hizmetler A1 Entegre Kırsal Kalkınma H1.

Detaylı

BÖLGENİN YENİ İTİCİ GÜCÜ: KOP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI Makbule TERZݹ

BÖLGENİN YENİ İTİCİ GÜCÜ: KOP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI Makbule TERZݹ BÖLGENİN YENİ İTİCİ GÜCÜ: KOP BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI Makbule TERZݹ ¹Uzman, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerini içine alan

Detaylı

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU HAZIRLAYAN DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TOBB SİVAS İLİ AKADEMİK DANIŞMANI Sivas İli 28.6 bin metrekarelik toprağı ile ülkemizin toprak büyüklüğü sıralamasında 2. sıradadır.

Detaylı

Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri

Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri Kentsel Dönüşümde Coğrafi-Kent Bilgi Sistemleri Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU İTÜ İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü ITU Faculty of Civil Engineering Department of Geomatics Engineering http://web.itu.edu.tr/tahsin

Detaylı

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU

BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU BALIKESİR-ÇANAKKALE PLANLAMA BÖLGESİ 1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI 3. FAALİYET RAPORU TEMMUZ 2012 YÜKLENİCİ: DOĞUKAN & BHA İŞ ORTAKLIĞI 1 "Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 000 Ölçekli

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

Üst Ölçekli Planlar Mekansal Strateji Planı

Üst Ölçekli Planlar Mekansal Strateji Planı Üst Ölçekli Planlar Mekansal Strateji Planı Mevcut yasal düzenlemelere göre mekânsal planlama kademelenmesinin en üst düzeyinde yeni bir plan türü olarak mekânsal strateji planı yer almaktadır. Mekânsal

Detaylı

HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ

HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü HAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Dairesi Başkanı Havza? Hidrolojik olarak; Bir akarsu tarafından parçalanan, kendine

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 6.Bölüm Tarımsal Üretim Faktörleri Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİ ile ARAZİ ÖRTÜSÜ ve ARAZİ KULLANIMININ BELİRLENMESİ

UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİ ile ARAZİ ÖRTÜSÜ ve ARAZİ KULLANIMININ BELİRLENMESİ Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Ulusal Bilgi Merkezi UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİ ile ARAZİ ÖRTÜSÜ ve ARAZİ KULLANIMININ BELİRLENMESİ Demir DEVECİGİL Alpaslan SAVACI Doç. Dr. D.Murat

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

UTEM PLANLAMA PROJE DANIŞMANLIK

UTEM PLANLAMA PROJE DANIŞMANLIK UTEM PLANLAMA PROJE DANIŞMANLIK 2013 UTEM PLANLAMA 2004 yılında faaliyete başlamış olup çağımızın son teknolojilerini kullanarak bölgesel, kentsel ve yerel ölçekte fiziki planlama ve buna bağlı olarak

Detaylı

İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU

İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU İŞ GÜCÜ PİYASASI İHTİYAÇ ANALİZİ RAPORU Aşağıda 30.12.2014 tarihinde Yozgat Ticaret Ve Sanayi Odası ve Boğazlıyan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan Boğazlıyan Ve Çevresindeki İşgücü İhtiyaç Analizi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KKTC NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KKTC GENEL BİLGİLER Nüfus (2014); 313.626 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2014); 8,8 Milyar

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ TOKAT IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 TOKAT GENEL BİLGİLER Nüfus; Tokat: 598.708 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı)

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) 2 SUNUŞ PLANI Temel Tarımsal Göstergeler Konya Tarımının 2023 Vizyonu Sağılan Hayvan Varlığı Süt Üretim Kapasitesi Süt Sektöründe Teknoloji Kullanımı Durumu

Detaylı

1926

1926 1926 1926 2011 YILI BİRİME DESTEK MİKTARLARI ALAN BAZLI DESTEKLEMELER (TL/da) 1 Tütüne Alternatif Ürün Desteği 120 2 Toprak Analizi 2,5 3 Organik Tarım Tarla bitkileri, Sebze, Meyve 25 Hayvancılık,

Detaylı

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım Alanları,Otlak Alanları, Koruma Alanları Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Tarım, yeryüzünde en yaygın olan faaliyetlerden olup, gıda maddeleri ve giyim eşyası için gerekli olan hammaddelerin büyük bölümü

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MERSİN GENEL BİLGİLER Nüfus Mersin: 1.705.774 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Mersin: %95 Türkiye: %93 İlçe

Detaylı

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI

2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI T.C. BARTIN VALİLİĞİ İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ 2023 E DOĞRU BARTIN TARIMI YUSUF ALAGÖZ İL TARIM MÜDÜRÜ BARTIN DA DEMOGRAFİK YAPI 2009 YILI ADRESE DAYALI NÜFUS TESPİT ÇALIŞMASI SONUCUNDA İLİN TOPLAM NÜFUSU 188.449

Detaylı

Yerleşik Alanlar, Yapılı Kentsel Çevre Çevre Düzeni Planları Nazım İmar Planları 3- Planlama Aşaması Gelişmeye Açılacak Alanlar

Yerleşik Alanlar, Yapılı Kentsel Çevre Çevre Düzeni Planları Nazım İmar Planları 3- Planlama Aşaması Gelişmeye Açılacak Alanlar 3- Planlama Aşaması Gelişmeye Açılacak Alanlar Gelişme alanlarında yapılacak planlarda jeolojikjeoteknik veriler, alanın yerleşime açılma önceliği, açılacak ise hangi kullanım türü için uygun olduğu, yerleşme

Detaylı

TÜRKİYE NİN STRATEJİK VİZYONU PROJESİ

TÜRKİYE NİN STRATEJİK VİZYONU PROJESİ İÇİNDEKİLER TÜRKİYE NİN STRATEJİK VİZYONU 2023 PROJESİ - SEKTÖREL PERSPEKTİF - STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM, GIDA

Detaylı

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Haziran 2016 SUNUM PLANI DÜNYADA TARIMIN GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ

Detaylı

SİVAS TA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER. Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT

SİVAS TA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER. Yrd. Doç. Dr. Tahsin KARABULUT SİVAS TA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER SİVAS İMALAT SANAYİİNDE ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi sanayimizin niteliğine ve niceliğine ilişkin sağlıklı bir envanterin bulunmamasıdır. Bu

Detaylı

TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1. Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara

TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1. Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1 Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara Türkiye Tarımına Gıda Güvenliği Penceresinden Genel Bakış Prof. Dr. Hami Alpas Tarımda Gelişmeler 2015

Detaylı

MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE

MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE 376 3. Ünite MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE 1. Yaşadığım Yerden Ülkeme... 140 Konu Değerlendirme Testi... 144 139 Yaşadığım Yerden Ülkeme 377 378 1. NEREDE YAŞIYORUM Yaşadığımız yerin coğrafi konumu yer

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

TÜRKİYE TARIMI, GELİŞMELER ve GENÇ TARIMCILAR

TÜRKİYE TARIMI, GELİŞMELER ve GENÇ TARIMCILAR «GENÇ TARIMCILAR GELECEĞE HAZIRLANIYOR» GÜNÜMÜZ TARIMINDA GERÇEKLER, HEDEFLER VE FIRSATLAR PANELİ TÜRKİYE TARIMI, GELİŞMELER ve GENÇ TARIMCILAR Prof.Dr. Cengiz SAYIN Akdeniz Üniversitesi / Ziraat Fakültesi

Detaylı

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ

SULAMA VE ÇEVRE. Küresel Su Bütçesi. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com. Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ Sulama? Çevre? SULAMA VE ÇEVRE Yrd. Doç. Dr. Hakan BÜYÜKCANGAZ SULAMA: Bitkinin gereksinimi olan ancak doğal yağışlarla karşılanamayan suyun toprağa yapay yollarla verilmesidir ÇEVRE: En kısa tanımıyla

Detaylı

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL

PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL PROGRAM EKİNİN GAYRİ RESMİ ÇEVİRİSİDİR. E K L E R EK 1.1... 4 DAİMİ İKAMET EDENLERİN SAYISI, TOPLAM NÜFUS, İLLERE GÖRE ŞEHİR VE KIRSAL YERLEŞİMLERDEKİ NÜFUS %'Sİ... 4 EK 1.2... 6 KİŞİ BAŞI REEL GSYİH,

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

11. -9, KENTLEŞME HIZLANIRKEN EĞITIMLI, GENÇ NÜFUS GÖÇ EDIYOR ORTA KARADENIZ DE KIRSAL KALKINMANIN ROLÜ VE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI

11. -9, KENTLEŞME HIZLANIRKEN EĞITIMLI, GENÇ NÜFUS GÖÇ EDIYOR ORTA KARADENIZ DE KIRSAL KALKINMANIN ROLÜ VE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI ORTA KARADENIZ DE KIRSAL KALKINMANIN ROLÜ VE TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI TR83 BÖLGESİ Samsun un da içinde yer aldığı TR83 bölgesi, toplam yüzölçümü 37.523 kilometrekare ile Türkiye nin yaklaşık yüzde

Detaylı

Doç. Dr. Birgül GÜLER 1. DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ

Doç. Dr. Birgül GÜLER 1. DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ Doç. Dr. Birgül GÜLER 1 DÜNYA BANKASI ve TARIM SEKTÖRÜ KREDİLERİ Dünya Bankası, kurulduğu tarihten bu yana çeşitli ülkelerle 9.822 kredi anlaşması imzalamış, Türkiye toplam kredi anlaşmalarının 163'üne

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU (TKDK) DESTEKLERİ Selin ŞEN Eylül 2012 SUNUM PLANI I. SÜT ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE YATIRIM II. ET ÜRETEN TARIMSAL İŞLETMELERE

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ HATAY ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 HATAY GENEL BİLGİLER Nüfus Hatay: 1.503.066 Türkiye:76.667.864 KOBİ Sayısı Hatay

Detaylı

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi

Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi Analitik Etütlerin Mekansal Planlamadaki Yeri ve Önemi 3.ULUSAL TAŞKIN SEMPOZYUMU 29-30 NİSAN 2013 Haliç Kongre Merkezi, İSTANBUL Cemal KAYNAK Teknik Uzman -Y.Şehir Plancısı İller Bankası A.Ş. Mekansal

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 2014

EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 2014 EKONOMİK VE SOSYAL GÖSTERGELER 214 SOSYAL YAPI EĞİTİM İŞGÜCÜ EKONOMİK DIŞ TİCARET BANKACILIK TURİZM SOSYAL YAPI GÖSTERGELERİ YILLAR VAN TÜRKİYE 199 637.433 56.473.35 2 877.524 67.83.524 21 1.35.418 73.722.988

Detaylı

Tarımın Anayasası Çıktı

Tarımın Anayasası Çıktı Tarımın Anayasası Çıktı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün anayasası olan 5488 sayılı Tarım Kanunu iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 18.04.2006 tarihinde kabul edildi. Resmi Gazete de 25.04.2006

Detaylı

TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU

TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU TR41 BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI BURSA TARIM, TARIMA DAYALI SANAYİ VE ORMANCILIK ÖZEL İHTİSAS KOMİSYONU BİLGİ NOTU Dünyada büyüyen gıda ihtiyacı ve özellikle güvenli gıdaya

Detaylı

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER,

AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, AB IPARD FONLARININ KULLANILABİLMESİ İÇİN TEMEL GEREKLİLİKLER, Kırsal Kalkınma (IPARD) Programının hazırlanarak Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması: (25 Şubat 2008 tarihinde onaylanmıştır. nun ve İl

Detaylı

2.1 ESKİPAZAR DA BUGÜNKÜ KOŞULLARDA TARIMSAL DURUM

2.1 ESKİPAZAR DA BUGÜNKÜ KOŞULLARDA TARIMSAL DURUM BÖLÜM 2 TARIMSAL EKONOMİ 2.1 ESKİPAZAR DA BUGÜNKÜ KOŞULLARDA TARIMSAL DURUM Bu bölümde; Bugünkü koşullarda bitkisel üretim deseni ve ekiliş oranları, üretim değeri, üretim gideri, Ulusal Tarım Geliri ortaya

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NEVŞEHIR GENEL BİLGİLER Nüfus Nevşehir: 285.460 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Nevşehir: %95 Türkiye: %93

Detaylı

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR

ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR ENGELLİLERE YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALAR III. Sınıf Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Risk Gruplarına Yönelik Sosyal Politikalar Dersi Notları-VI Doç. Dr. Şenay GÖKBAYRAK İçerik Engellilere

Detaylı

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN

ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR. İsmail ERTEN ÇANAKKALE NİN GELİŞME ALANLARINDA EKOLOJİK YAKLAŞIMLAR İsmail ERTEN Çanakkale bölgesi düz damlı ve kırma çatılı yapılar dağılım Çanakkale kentinin yerleşim alanlarının 1. dönem dağılışı 1462-1500 Çanakkale

Detaylı

Tarımsal Gelir Politikası/Amaç

Tarımsal Gelir Politikası/Amaç Tarımsal Gelir Politikası/Amaç Belli bir yaşam standardı sağlayacak düzeye eriştirmek, Sektörler arasında kişi başına gelir farklılığı azaltmak Sektörde gelir dağılımını bireyler ve bölgeler arasında denge

Detaylı

İstanbul Politikalar Merkezi. FUAT KEYMAN 13 Mayıs 2017

İstanbul Politikalar Merkezi. FUAT KEYMAN 13 Mayıs 2017 İstanbul Politikalar Merkezi FUAT KEYMAN 13 Mayıs 2017 Yerel Kalkınmada Yeni Dinamikler: Türkiye nin Kentlerinden, Kentlerin Türkiye sine raporu; 12 kentimize ilişkin sosyo-ekonomik verilerin derinlemesine

Detaylı