MUĞLA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MUĞLA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ"

Transkript

1 MUĞLA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Uzm. Dr. Mustafa Nuri CEYHAN Muğla Halk Sağlığı Müdürü İlimizde 663 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında, tarihinde Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Mustafa Nuri CEYHAN Halk Sağlığı Müdürü olarak atanmış ve kurumsal çalışmalarımız başlamıştır.

2 Efeler şehri Muğla, 1124 km. uzunluğundaki kıyı bandının çevrelediği, km² yüzölçümünde eşsiz doğası, tarihi ve kültürel özellikleri ile gelişmiş nitelikli turizm alt yapısı ve aynı zamanda deniz kıyıları ile ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip, eski zamanlardan beri kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve her devirde önemini korumuş bir şehirdir. Karia bölgesinin en eski şehirlerinden biri olan Muğla şehir merkezinin eski kayıtlarda adı "Mobolia" olarak geçmektedir. M.Ö yıllarında, başında "Kar" isimli bir liderin bulunduğu bir kavim yerleşmiştir. M.Ö.1000 yıllarında Dor'ların hakimiyetine giren bölge, M.Ö.228'den sonra Bergama Roma birliğine katılmış ve M.Ö.133 yılında bir Roma eyaleti olmuştur. Türkiye'nin güneybatı ucunda yer alan kuzeyinde Aydın, kuzeydoğusunda Denizli ve Burdur, doğusunda Antalya ile komşu, güneyinde Akdeniz ve batısında ise Ege Denizi ile çevrilidir. Yöredeki ilk yerleşmelerin tunç çağında (MÖ ) kurulduğu sanılmaktadır. Müsgebi-Bodrum Evleri, Milas Evleri, Milas, Çomakdağ, Kızılağaç, İkiztaş Evleri, Muğla Evleri, Katrancı-Yatağan Evleri, Ula Evleri ve Nail Çakırhan Mimarisi bulunmaktadır.

3 Muğla ilinin % 68 ini oluşturan orman alanlarının korunması, tarımsal ve hassas alanların, çınar, hurma, badem ve zeytin ağaçlarının korunması esas alınmış. Mevcut ulaşımın geliştirilmesi veya değiştirilmesi önerileri, minimumda tutularak değerlendirilmekte, yeni ulaşım alternatifleri uygun görülmemektedir. Muğla ilinde ayrıca iki büyük göl bulunmaktadır. Bunlar Milas ile Aydın ilinin Söke ilçesi sınırlarında yer alan Bafa Gölü ile Köyceğiz ilçesindeki Köyceğiz Gölü' dür. Gökova Bafa Marmaris Boncuk koyu köpek balığı üreme bölgesi olarak, Bodrum-Yalıkavak Küdür Yarımadası fok balığı üreme bölgesi olarak koruma altında bulunmaktadır. Muğla il sınırları içindeki doğa harikaları, koylar ve sulak alanlar Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bunlar; - Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi - Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi - Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi - Datça-Bozburun Yarımadası Özel Çevre Koruma bölgesi - Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi dir.

4 Turizm olarak Dalaman, Fethiye, Marmaris, Datça ve Bodrum gibi tatil bölgeleri ile dünyaca tanınan ilimizde ayrıca Milas-Bodrum da sivil, Dalaman'da askeri ve sivil havaalanı olmak üzere toplam 3 havalimanı bulunmaktadır. Muğla ilimiz tarımsal ürünlerinin çeşitliliği ile dikkati çeker. Türkiye'de arıcılığın en önemli merkezlerinden biridir. Yörede hem çiçek hem de çam balı bulunmaktadır. Ortaca, Fethiye, Dalaman ve Dalyan ilçelerinde yaygın bir şekilde narenciye tarımı (portakal, limon, mandalina, greyfurt) yapılmaktadır. Özellikle Türkiye de tek olan Marmaris-Köyceğiz hattına özgü bir diğer ürün Günlük ağacından elde edilen ve parfümeride ve eczacılıkta kullanılan sığla yağıdır. Zeytincilikte il genelinde gelişmiştir. Tarım için bereketli toprakları, turizm adına eşsiz sahilleri, tarihi, kültürel dokusu ve bacaları ile turkuaz cennet mutlaka bir gün gezmeniz ve görmeniz gereken illerimizden biridir. Geldiğinizde; MUĞLA ve YAKIN ÇEVRESİ - Ormancı Türküsü ne konu olan Belen Kahvesini ziyaret etmeden, -Akyaka da balık yemeden, -Akyaka da Kitesurf yapmadan, -Yasak aşkın kenti Antik Stratonikeia yı görmeden, -Turgut ta Osman Hamdi Beyin Evini ziyaret etmeden, -Muğla Müzesini ziyaret etmeden, -Saburhane Mevkiini görmeden, yılında yapılan Saatli Kule yi görmeden, -Karabağlar Yaylası'nda dolaşmadan, DALYAN -Dalyan da tekne turu yapmadan, -İztuzu Plajında denize girmeden, -Kaunos Antik kentini görmeden, FETHİYE -Amintas Kaya Mezarlarını görmeden, -Balık Pazarında balık yemeden, -Kelebekler Vadisini görmeden, -Ölüdeniz de yüzmeden, -Babadağ dan paraşütle atlamadan, -Kayaköy den Ölüdeniz e yürümeden, -Fethiye de günlük tekne turu yapmadan, -Kent Merkezindeki Antik Tiyatro yu görmeden, BODRUM -Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesini görmeden, -Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Mauseloum u ziyaret etmeden, -Zeki Müren Müzesini görmeden, -Günlük tekne turu ile eşsiz koyları ziyaret etmeden, -Gümüşlük te balık yemeden, MARMARİS -Marmaris Kale ve Müzesini ziyaret etmeden, -Çarşısını dolaşmadan, -Günlük tekne turu ile eşsiz koyları ziyaret etmeden, MİLAS -Gümüşkesen Mezar Anıtını görmeden, -Kıyıkışlacık-İasos Antik Kentini gezmeden, DATÇA -Eski Datça yı görmeden, -Baharda Datça bademi tatmadan, -Knidos Antik kentini görmeden, -Koylarında denize girmeden, geri dönmeyin

5 ,

6 DEMOGRAFİ İlimiz Toplam Nüfusunun Dağılımı (2012 ADNKS) İlçe Merkezi Belde/Köy Toplam İlçe Adı Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın Toplam Erkek Kadın Toplam Bodrum Dalaman Datça Fethiye Kavaklıdere Köyceğiz Marmaris Merkez Milas Ortaca Ula Yatağan Toplam Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 02 Kasım 2011 tarihinde yayımlanması ile ülkemizin her yerinde olduğu gibi Muğla mızda da tarihinde Halk Sağlığı Müdürlüğü kuruldu. Nüfus kriterlerine göre İ6 İller arasında yer alan ilimizde iki tane Müdür yardımcısı ve 7 tane Şube Müdürü ile Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak göreve başladık. İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğünde yer alan 7 adet Şubemiz şunlardır; Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, Aile Hekimliği Uygulama Şubesi, Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Şubesi, Toplum Sağlığı Hizmetleri Şubesi, Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Programlar Şubesi, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi ve Destek Hizmetleri Şubesi. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz Personel Durumu Standart (İ6 grubu İl) Kadrolu Çalışan Aktif Çalışan Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü işine gönül vermiş ve tecrübeli personeli ile kendini geliştiren, yüzünü geleceğe dönen bir bakış açısıyla, özveriyle çalışmaktadır. İkinci Basamak Sağlık Hizmetleri ile de KETEM (Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi), Evde Bakım hizmetleri koordinasyonu vb. gibi ortak çalışma alanlarımız bulunmaktadır.

7 Aile Hekimliği Uygulama Şubesi: Bu şubenin tanımı; Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından belirlenen amaç, ilke ve talimatlara uygun olarak; Aile Hekimliği Eğitim ve Geliştirme, Aile Hekimliği Uygulama Hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak üzere ilgili faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlamak, koordine etmektir. İlimizde tarihinde Aile Hekimliği uygulaması başlamıştır. İlimiz Aile Hekimliği Uygulaması kapsamına alınan son iller arasındadır. İl genelinde 105 Aile Sağlığı merkezinde 237 Aile Hekimi hizmet vermektedir. İlimizdeki 138 aile hekimi tarafından da toplam 395 köyümüzün 337'sine gezici sağlık hizmeti verilmektedir (% 85). Aynı zamanda ilimiz de 173 sağlık evimiz bulunmaktadır. 300 e yakın hizmet binamızın ve çalışan sağlığının geliştirilmesi ve hizmet alanlarının nitelikli hizmete ulaşmalarının sağlanması amacıyla fiziki altyapılarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir yılında 14 binamızın yenileme çalışmaları tamamlanmıştır. Toplum Sağlığı Hizmetleri Şubesi: Bu şubenin tanımı; yürürlükteki mevzuatlar dâhilinde Toplum ve halk sağlığı hizmetlerinin kaliteli, etkili ve verimli sürdürülmesine destek olarak sağlık alanında kaliteli hizmet yönetimi sunmak. İlimizde Merkezle beraber toplam 12 adet Toplum Sağlığı Merkezi ve 173 Sağlık Evi ile hizmet verilmektedir. Aile Hekimlerimizin hastalara hizmet sunarken gerekli olan laboratuar hizmetlerini karşılamak için oluşturulan taşıma sistemi ile aile hekimlerimizce alınan numuneler merkez ve hastanesi olmayan Ula ilçemizde Halk Sağlığı Laboratuarımızca ve diğer ilçelerde ise hastanelerimizle yaptığımız protokol gereği hastane laboratuarında incelenerek, sonuçları aile hekimlerimize online olmak üzere aynı gün ulaştırılmaktadır.

8 Hastalarımıza hizmet verilen mekânların daha da iyileştirilmesi için yeni birimler açılmakta ve eski birimlerin fiziki yapısı modern hale getirilmektedir yılında verilmeye başlanan evde sağlık hizmetleri kapsamında toplam 3188 hastaya verilen hizmetin 1441 i Aile Hekimleri tarafından, kalanı ise Toplum Sağlığı Merkezi ve Hastanelerde oluşturulan Evde Sağlık Birimleri tarafından verilmektedir. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi; Şubemizin amacı; bebek, çocuk, adolesan, kadın, gebe, kısacası tüm halkımızın sağlığının korunması ve geliştirilmesi için bilgilendirme, danışmanlık ve gerekli tüm koruyucu sağlık hizmetlerini sunmak, izlemek ve değerlendirmektir. Hedefimiz; Anne ve bebek ölümlerini en aza indirmek, yaşam boyu kadın ve erkeğin üreme sağlığının korunması ve geliştirilmesini sağlamaktır. Birimimiz 7 alt başlık altında hizmetini sunan bir şube olup bu alt birimler; Çocuk ve Ergen Sağlığı, Kadın ve Üreme Sağlığı, Ruh Sağlığı, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Birimi, Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar, Kronik durumlar ve Kanser alt birimlerimizdir. İlimizin Temel Sağlık Göstergeleri Anne Ölüm Hızı (Yüzbinde) Bebek Ölüm Hızı (Binde) Hastanede Yapılan Doğum Oranı (Yüzde) ,8 9,8 99, ,8 7,3 99,7 Türkiye 19, ,4 YENİDOĞAN TARAMA PROGRAMLARI 2011 yılında bebeklerin % 88 ine (8.946 bebek) işitme tarama testi yapılmıştır. Neonatal Tarama Programı (Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Biyotinidaz Eksikliği) 2012 yılında bebeklerimizin tamamı topuk kanı alınarak taranmış; 27 bebek hipotiroidi, 2 bebek fenilketonüri, 3 bebek de biotinidaz eksikliği tanısı almıştır de Yenidoğanın İşitme Taraması Programı (YİTP) 2012 yılında bebeklerimizin % 98 i taranmış, 89 bebek işitme kaybı şüphesi ile sevk edilmiş, 4 bebek işitme kaybı tanısı almıştır. Tarama Programı 2007 ile 2011 yılında bebeklerimizin % 96 olarak gerçekleşen neonatal tarama oranı 2012 yılında %100 olmuştur.

9 Anne sütünün teşviki ve emzirmenin sürdürülmesi ile ilgili yaptığımız çalışmalardan dolayı İlimiz 2005 yılında Bebek Dostu İl olmuştur yılında 21 Aile Hekimi Bebek Dostu Aile Hekimi olmuştur. İlimizde Kavaklıdere İlçe Hastanesi haricindeki tüm hastaneler Bebek Dostu Hastane ünvanı almışlardır. Ayrıca Marmaris Özel Ahu Hetman Hastanesi, Özel Bodrum Hastanesi, Muğla Özel Yücelen Hastanesi, Fethiye Özel Letoon Hastanesi, Milas Özel Sağlık Hastanesi, Fethiye Özel Lokman Hekim Esnaf Hastanesi, Ortaca Özel Yücelen Hastanesi de bebek dostu hastanelerimizdir. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM) yaş kadınlara meme kanseri, yaş kadınlara serviks kanseri, yaş erkek ve kadınlara kolorektal kanser taramaları yapılmaktadır. Kanser ile mücadelede, toplum tabanlı taramalar yaparak erken teşhisin önemini vurgulamaktayız. 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı ve Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı kapsamında şehir merkezinde açık Pazar yeri, outlet vb. alışveriş yerlerinde standlar kurularak afiş ve broşürler dağıtılarak, ayrıca özellikle meme kanseri etkinliklerinde pembe kurdele dağıtılıp, meme kanserinin önemi vurgulanarak halkı bilgilendirme etkinlikleri yapılmaktadır. Dumansız Hava Sahası Projesi ile kapalı alanlarda sigara denetimlerini son teknoloji tablet bilgisayarlarla yaparak halkımızın sağlığının korunmasına ve bu bilincin oluşmasına katkıda bulunmaktayız. İhbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibini ve raporlamasını sağlamak amacıyla Bakanlığımızca geliştirilen sistemde kullanılmak üzere ilimiz gönderilen 17 adet tablet bilgisayarların merkez ve ilçelerdeki ekiplere dağıtımı yapılmış ve kullanımı ile ilgili eğitimler yapılarak kullanıma açılmıştır yılında Ulusal Tütün Kontrol Programı çerçevesinde ilimizde iş yeri denetlenmiş, 4207 sayılı kanuna ihlalden 79 iş yeri ile 53 kişiye cezai işlem uygulanmıştır.

10 2012 yılında 10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü etkinlikleri ile aynı zamanda 12 Temmuz 2012 tarihinde Sayın Sağlık Bakanımızın İlimizi ziyareti ile Obeziteye Karşı Adım Kampanyası yerel ağız ile Hareket Ediverin Gari ile başlatılmış Hareket Edivecez Gari ile devam ettirilmiştir. Tüm halkımız yürüyüş yapmaya, obezite ile mücadele etmeye, yeterli ve dengeli beslenmeye, hareketli yaşama davet edilmiş ve bu yerel şive ile davet tüm Türkiye ye yayılmıştır. Ayrıca tarihi itibariyle Morbid Obez Hasta Takip Ekibi kurularak, 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri de yapılmıştır Eylül 2012 Halk Sağlığı Haftası olması nedeniyle, İlimiz merkez ve tüm ilçelerimizde birtakım etkinlikler düzenlenmiştir. Bu etkinlikler doğrultusunda başta TRT olmak üzere yerel TV lere halkımızın duyarlılığını ve farkındalığını arttırmak amacıyla, Müdürümüz Uzm. Dr. M. Nuri CEYHAN tarafından röportajlar verilerek, uygun yerlerde standlar açılmış, el broşürleri, promosyon malzemeleri (kalem, balon, şapka vs.) dağıtılarak, yine obezite ile mücadele ve sağlıklı yaşam amacıyla (üniversite ve STK larla) yürüyüşler düzenlenmiş, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlar ve derneklere ziyaretler gibi faaliyetler düzenlenmiştir. İlimizde Müdürlüğümüz adına bir hatıra ormanı oluşturulmuştur. Bu faaliyetlerden bazılarına ait görüntüleri sizlerle paylaşmak isteriz.

11

12 1 Ekim Dünya yaşlılar günü nedeniyle Huzurevi ziyaretimizde yaşlılarımızla birlikte sohbet etme imkanı bulduk. Yaşlılarımız geçmiş ile günümüz arasında köprü kuran, gelenek ve göreneklerimizi, kültürümüzü, milli ve manevi değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli hazinelerimizdir. Yaşlılarımıza gösterdiğimiz sevgi, saygı ve hoşgörü, onlara olan minnet borcumuzun temelini oluşturmalıdır. Unutmayalım ki, bir gün herkes yaşlanacaktır!

13 Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol ve Programlar Şubesi: Bu şubemizin amacı; Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından belirlenen amaç, ilke ve talimatlara uygun olarak; Bulaşıcı Hastalıklar, Tüberküloz ve Bağışıklama Hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak üzere; Bulaşıcı ve Zoonotik hastalıkların takibini sağlamak, Enfeksiyon ve enfestasyonların insidans ve prevalanslarını, dağılımlarını tespit ile bulaşma ve yayılmanın genel sebeplerini ortaya çıkarmak, aktif ve pasif sürveyans hizmetlerini düzenlemek, gerektiğinde taramalarla enfeksiyon kaynağını ve bulaşma zincirini tespit etmek, Tüberküloz Kontrol ve Tedavi Hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak, Bağışıklık hizmetlerini yürütmek, Aşı hızlarını ve aşı sonrası istenmeyen etki bildirimlerini kontrol ederek bağışıklık hizmetlerinin etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak. İlimiz tatil ve turizm şehri olmasından dolayı, bulaşıcı hastalıklarla mücadele ve olabilecek risklere hazırlıklı olarak özveriyle çalışmaktayız. Örneğin İlimiz konum, hastalığın görülme olasılığı ve oluşacak riskleri bakımından Batı Nil Virüsü Hastalığı için Bakanlığın yürüttüğü BNV Çalışma Protokolünde yer alan 4 ilden bir tanesidir. İlimize yıllık 2,5 3 milyon turist giriş çıkış yapmaktadır. Bu kadar çok insanın hareket halinde olduğu ilimizin bulaşıcı hastalıklar adına ne denli risk altında olduğu aşikardır. Kızamık Eliminasyon Programı çerçevesinde 2012 yılı itibariyle ilimizde tespit edilen 4 Olası Kızamık Vakasından kan örnekleri alınarak İzmir Hıfzıssıhha Bölge Laboratuarına gönderilmiş ve vaka incelemeleri yapılmıştır. Bu vakaların 2 si yerli 2 si importe olmak üzere 4 üde Kesin Vaka olarak tanımlanmıştır. Ve ivedilikle vakalarla temas edenlerle beraber sağlık çalışanlarına aşılama çalışması yapılarak gerekli inceleme, izlem ve değerlendirmeler yapılmıştır.

14 Şüpheli H1N1, Boğmaca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve diğer Zoonoz vakalarından numuneler alınıp ilgili laboratuarlara ulaştırılmış, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte gerekli değerlendirme ve çalışmalar yapılmıştır. İl genelindeki Tüberküloz hastalarımızın tamamının Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulaması kapsamında tedavilerinin yapılması sağlanmıştır. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Mobil Tarama Ekibi ile işbirliği içerisinde kişinin taraması gerçekleştirilmiştir. 1. Verem Savaş Dispanserlerimizde yapılan radyolojik muayeneler çerçevesinde mikrofilm ve standart grafi çekilmiştir. 2. Verem Savaş Dispanserlerimizde yapılan Bakteriyolojik muayeneler çerçevesinde 580 direk yayma yapılmış 583 numune Bölge Laboratuarına gönderilmiştir. 3. Verem Savaş Dispanserlerimizde Tüberkülin Cilt Testi ( TCT ) yapılmıştır. 4. İlde yapılan Sıtma Savaş Sürveyans Çalışmaları kapsamında 265 kişiden kan alınarak gerekli tetkiklerin yapılması sağlanmıştır. Doğrudan Gözetimli Tedavi 2010, yıllarında tüberküloz hasta sayısı sırasıyla 71, 56 ve 60 tır yılı hastalarının % 80 ine sağlık personellerimiz tarafından, diğerlerine de aile üyelerince doğrudan gözetimli tedavi uygulanmıştır yılı tüberküloz insidansımız yüz binde 10,92 Çocuklar hastalıklardan ancak aşılarla korunur! Aşı Oranları DaBT-İPA-Hib-1 DaBT-İPA-Hib-3 KKK BCG Hepatit B ,

15 Sağlık personeli aşılaması kapsamında 308 doz Td aşısı, 88 doz KKK aşısı, doz Hepatit B aşısı, 14 doz suçiçeği aşısı ve 61 doz Hepatit A aşısı uygulanmıştır yılı Erişkin Bağışıklama Farkındalık Programı kapsamında 65 yaş üstü kişiye Pnömokok aşısı yapılmıştır. Şube olarak İl ASİE Danışma Kurulu toplanmış ve 18 ASİE vakasının değerlendirmesi yapılmıştır tarihinde Açık Cezaevinde 230 kişiye İnfluenza, Verem, Bulaşıcı ve Zoonotik hastalıklar Eğitimi verilmiştir. Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Şubesi: Bu şubemizin amacı; Aile Hekimliği Kanununun Denetim Başlıklı 6. Maddesi, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin Denetim Başlıklı 29. Maddesi gereğince; Aile Hekimliği Uygulama Daire Başkanlığının tarih ve sayılı yazısı doğrultusunda, 2012 yılında belirli tarihlerde Aile Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimliği Birimlerinin denetimlerini yapmak, Hekimlerinden gelen performans kesintileri ile ilgili itirazları, aylık olarak Performans İtiraz Komisyonunca değerlendirmektir yılında tüm AHB ve ASM denetimleri yapılmış gene aynı yıl Aile Hekimleri hakkında 32 şikayet başvurusu olmuş, bu şikayet başvurularının 28 i tamamlanmıştır. 4 ünün incelemesi devam etmektedir. Tamamlanan 28 şikayetin 2 sine ihtar puanı cezası uygulanmıştır. İl Aile Hekimliği uygulamaları karar destek sistemi aracılığı ile düzenli ve sürekli bir şekilde izlenmekte veri kalitesi ve güvenirliğinin artırılması amacıyla kontroller yapılmakta, aynı zamanda saha uygulamaları ile aile hekimliği birimlerimiz ve aile sağlığı merkezlerimiz hizmet kalitesi ve verimliliği açısından izlenmektedir. Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi: Bu şubemizin amacı; Çevre Sağlığı hizmetlerini yerine getirirken bireylerin sağlıklı suya ulaşabilmesidir. Sağlık Bakanlığı nın içme kullanma ve yüzme suyu kalite kontrol sistemi sayesinde su analiz sonuçları anlık değerlendirilmesi mümkün olmakta, mevcut problemlere müdahale erken ve etkili olabilmektedir. İçme Suyu Kontrol İzlemi İzlem Uygun % Uygun Değil % Denetim İzlemi İzlem Uygun % Uygun Değil % Bakiye Klor İzlem İzlem Yeterli % Yetersiz % ,1

16 Yüzme Alanları İzlem Çalışması Mavi Bayrak İzlem Noktası Yüzme Alanı İzlem Noktası A Sınıfı B Sınıfı A Sınıfı B Sınıfı C Sınıfı İlimizdeki yüzme alanlarımız Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün web sitesinden görülmektedir. Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğünü sizlere kısaca tanıtmaya çalıştık. Saygı ve sevgilerimizle hepinize sağlık ve esenlikler dileriz.

EDİRNE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

EDİRNE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ EDİRNE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Şehirler Sultanı, Sultanlar Şehri Edirne. Edirne, yalnızca ülkemizin batıya açılan sınır kapısı değil; aynı zamanda zengin tarihi dokusu ile batıya açılan prestij kapımızdır.

Detaylı

İlçede Halk Sağlığı Uzmanı Olmak. Uzm. Dr. Özge Yavuz Sarı

İlçede Halk Sağlığı Uzmanı Olmak. Uzm. Dr. Özge Yavuz Sarı İlçede Halk Sağlığı Uzmanı Olmak Uzm. Dr. Özge Yavuz Sarı Sunum planı Etimesgut İlçe Sağlık Müdürlüğü kısa tanıtımı Birimler ve faaliyet alanları Çalışmalardan örnekler ÇEKÜS birimi çalışmaları Takipsiz

Detaylı

İlde Halk Sağlığı Uzmanı Olmak. Dr. Didem Daymaz

İlde Halk Sağlığı Uzmanı Olmak. Dr. Didem Daymaz İlde Halk Sağlığı Uzmanı Olmak Dr. Didem Daymaz Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yapısı 663 sayılı Sağlık Bakanlığı Ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname 694 sayılı Olağanüstü

Detaylı

ÜLKEMİZDE HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ. Prof.Dr. Ayfer TEZEL

ÜLKEMİZDE HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ. Prof.Dr. Ayfer TEZEL ÜLKEMİZDE HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ Prof.Dr. Ayfer TEZEL Halk Sağlığı Kurumu TARİHÇE Sağlık Bakanlığı, 2 Mayıs 1920 tarih ve 3 sayılı Kanunla Sıhhiye ve Muavenet-i İçtimaiye Vekaleti adıyla kurulmuştur.

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI HEKİM ADAYININ Adı Soyadı : Numarası : Staj Tarihleri : Danışman Öğretim Üyesi : DANIŞMAN AİLE

Detaylı

Intern hekim adı/soyadı: TSM sorumlu hekiminin adı-soyadı: Fiziksel kapasiteye ilişkin gözlemler. TSM personeli sayısı:. TSM personel dağılımı:

Intern hekim adı/soyadı: TSM sorumlu hekiminin adı-soyadı: Fiziksel kapasiteye ilişkin gözlemler. TSM personeli sayısı:. TSM personel dağılımı: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI DÖNEM VI KIRSAL HEKİMLİK/HALK SAĞLIĞI SAHA ÇALIŞMALARI TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ (TSM) ZİYARETLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ Intern hekim adı/soyadı:

Detaylı

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ Gösterge Adı Gebe Tespit Oranı (Yüzde) Gebelik sürecindeki riskli durumlarla ilgili oluşabilecek sorunları en aza indirmek için gebe sayısının tespit edilmesidir. İlgili

Detaylı

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ

EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ EK-7 KORUYUCU HİZMET GÖSTERGELERİ Gösterge Adı Gebe Tespit Oranı (Yüzde) Gebelik sürecindeki riskli durumlarla ilgili oluşabilecek sorunları en aza indirmek için gebe sayısının tespit edilmesidir. İlgili

Detaylı

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU

Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU Ş.KARAAĞAÇ İLÇESİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2011 YILI FALİYET RAPORU İlimizde 17 OCAK 2007 Tarihinde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir.toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Hekimleri koordineli bir şekilde

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI DÖNEM VI HALK SAĞLIĞI STAJI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (İSM) SAHA ÇALIŞMASI DOSYASI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI DÖNEM VI HALK SAĞLIĞI STAJI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (İSM) SAHA ÇALIŞMASI DOSYASI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI DÖNEM VI HALK SAĞLIĞI STAJI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ (İSM) SAHA ÇALIŞMASI DOSYASI Intörn hekimin adı/soyadı :.. Staj tarihi Staj yaptığı İSM

Detaylı

İNTÖRN DOKTOR STAJ DOSYASI

İNTÖRN DOKTOR STAJ DOSYASI HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HARRAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 06-07 Eğitim Yılı Kardiyoloji 6 Sınıf HALK KARDİYLOJİ SAĞLIĞI ANABİLİM EĞİTİM PRO DALI İNTÖRN DOKTOR STAJ DOSYASI İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI AİLE SAĞLIĞI BİRİMİ ÇALIŞMA DOSYASI HEKİM ADAYININ Adı Soyadı : Numarası : Staj Tarihleri : Danışman Öğretim Üyesi : DANIŞMAN AİLE

Detaylı

Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2014 Haber Bülteni

Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2014 Haber Bülteni Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2014 Haber Bülteni Haber Bülteni Yayın Tarihi: 09.09.2015 Bilgi İçin: Dr. Berrak BORA BAŞARA berrak.basara@saglik.gov.tr/ 0312 585 68 17 Cemil GÜLER cemil.guler@saglik.gov.tr/

Detaylı

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU VE BULAŞICI HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI ÇALIŞMALARI

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU VE BULAŞICI HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI ÇALIŞMALARI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU VE BULAŞICI HASTALIK KONTROL PROGRAMLARI ÇALIŞMALARI Dr. Mehmet Ali Torunoğlu Kurum Başkan Yardımcısı 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi, 12 Kanser Savaş Daire Başkanlığı

Detaylı

Atatürk Mah. Hastane Cad. Adilcevaz /

Atatürk Mah. Hastane Cad. Adilcevaz / ADİLCEVAZ İLÇE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ Kurum Müdürü : Dr. Fehmi ESER Telefon 04343114474 : Fax : 0 434 311 44 74 E-Posta : adilcevazahb@gmail.com Web Sitesi : - Atatürk Mah. Hastane Cad. Adilcevaz / Adres

Detaylı

ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI 2011 YILI FAALİYET RAPORU

ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI 2011 YILI FAALİYET RAPORU ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI 2011 YILI FAALİYET RAPORU ECEABAT SAĞLIK GURUP BAŞKANLIĞI İlçemiz 2011 yılı nüfusu 9493 tür.(12 köy dahil) Asya ile Avrupa Kıtaları arasında köprü durumunda Tarihi, turistik

Detaylı

Türkiye de Geleceğe Dönük Planlar. Dr. Seraceddin ÇOM Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür V.

Türkiye de Geleceğe Dönük Planlar. Dr. Seraceddin ÇOM Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür V. Türkiye de Geleceğe Dönük Planlar Dr. Seraceddin ÇOM Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür V. Aşı Takvimi ve Bağışıklama Danışma Kurulu (BDK) BDK 30 kadar akademisyenden oluşmakta ve yılda ortalama 4 kez

Detaylı

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım

Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimizi ve Kıyılarımızı Koruyalım Denizlerimiz ve kıyılarımız canlı çeşitliliği bakımından çok zengin yerler. Ancak günümüzde bu çeşitlilik azalma tehlikesiyle karşı karşıya. Bunun birçok nedeni

Detaylı

AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI

AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI Birleşmiş Milletler Çevre Programı AKDENİZ EYLEM PLANI Özel Koruma Alanları için Bölgesel Eylem Merkezi N 32 / RAC/ SPA / 2011 AKDENİZ FOKUNUN Monachus monachus TÜRKİYE DE KORUNMASI ULUSAL EYLEM PLANI

Detaylı

TC ANKARA VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü

TC ANKARA VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü TC ANKARA VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü Dr. Deniz YERTUT 08.10.2016 Aile Hekimliği Uygulamasına Geçiş Tarihi 15 Temmuz 2010 Aile Hekimliği Birim Sayısı 1558 AHB Başına Düşen Ortalama Nüfus 3.364 Gezici

Detaylı

Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2012

Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2012 Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2012 Haber Bülteni Yayın Tarihi: 30.09.2013 Bilgi İçin: Dr. Berrak BORA BAŞARA berrak.basara@saglik.gov.tr/ 0312 585 68 17 Cemil GÜLER cemil.guler@saglik.gov.tr/ 0312 585

Detaylı

. HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

. HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ . HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVE YENİ BAŞLAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN UYUM REHBERİ İÇİNDEKİLER Önsöz T.C. Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Organizasyon Yapısı. Halk Sağlığı

Detaylı

08 Mayıs Haziran 2017

08 Mayıs Haziran 2017 SINIF KURUL HAFTA 08 Mayıs 2017 16 Haziran 2017 TARİH 08.05.2017 09.05.2017 10.05.2017 11.05.2017 12.05.2017 09: 15 GEÇEN DERS KURULUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE DERS KURULUNUN TANITIMI Hipertansiyon Ölüm

Detaylı

«MAVİ DENİZ TEMİZ KIYILAR»

«MAVİ DENİZ TEMİZ KIYILAR» MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI «MAVİ DENİZ TEMİZ KIYILAR» ÇEVRE KORUMA VE KONTROL DAİRESİ BAŞKANLIĞI MUĞLA İLİ Muğla Muğla, 895.000 kişilik nüfusu ve 12.975 km 2

Detaylı

Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya

Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya Çocuk Sağlığı İzlemi İlkeleri 6. PUADER Kongresi- Antalya Dr. Başak TEZEL Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı İzlenmesi Gereken Gruplar 15-49 yaş kadınlar Gebeler Lohusalar 0-5 yaş çocuklar Okul çağı

Detaylı

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI 1-7 nisan Kanser haftası nedeniyle Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, bir açıklama da bulundu. Bu konuda ki açıklama metni aynen şöyle: 01-07 Nisan Tüm Dünyada halkı

Detaylı

Proje S üresi Süresi 2010 2010--2014 2014 P j ro B e aşlang an ıç Tar T ihi ihi: 9 9 Mart t 2010

Proje S üresi Süresi 2010 2010--2014 2014 P j ro B e aşlang an ıç Tar T ihi ihi: 9 9 Mart t 2010 AMAÇ İnsanlarda sağlıklı olma, sağlıklı bir evlilik yürütme ve sağlıklı bireyler yetiştirme konularında bilinç oluşturmak. Sağlıklı nesiller yetiştirecek olan bilinçli aileler için başta anne, babalara

Detaylı

Erişkin Bağışıklamada Neredeyiz? Dr. Kenan HIZEL

Erişkin Bağışıklamada Neredeyiz? Dr. Kenan HIZEL Erişkin Bağışıklamada Neredeyiz? Dr. Kenan HIZEL 1996 da DBT ve kuduz aşısı, 1997 de BCG aşı üre=minin durdurulmuştur. Ülkemizde aşı üre=mi tarihçesi Çiçek aşısı bilgi transferi Osmanlı döneminde Avrupa

Detaylı

YENİ YAPILANMA VE HALK SAĞLIĞI. Dr. Mustafa KASAPOĞLU Samsun Halk Sağlığı Müdürü

YENİ YAPILANMA VE HALK SAĞLIĞI. Dr. Mustafa KASAPOĞLU Samsun Halk Sağlığı Müdürü YENİ YAPILANMA VE HALK SAĞLIĞI Dr. Mustafa KASAPOĞLU Samsun Halk Sağlığı Müdürü Ben ki İstanbul Fatihi Abdü Aciz Fatih Sultan Mehmet. Bizatihi alunterimle kazanmış olduğum akçelerimle satun aldığım İstanbul

Detaylı

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI /

AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / AÜTF HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ PROGRAMI / 2017-18 TARİH/MODÜL BAŞLIKLAR (Konular) ÖĞRETİM ÜYESİ MODÜL 1 9 Ekim 2017 Halk Sağlığı tanımı, kavramı ve yaklaşımı Geleneksel ve Çağdaş

Detaylı

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi

Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi Türkiye de Sağlık Örgütlenmesi (224 Sayılı Yasa ) Doç.Dr.Melikşah ERTEM İdeal Bir Örgütün İlkeleri Eşitlik Sürekli hizmet Entegre hizmet Katılımcı hizmet Öncelikli hizmet Ekip hizmeti Kademeli hizmet İdeal

Detaylı

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Muğla nın Menteşe ve Fethiye ilçelerinde çevre temizliği 20 Kişi Muğla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Muğla Şube Müdürlüğü

Detaylı

İLLERİN EĞİTİM VE FARKINDALIK FAALİYETLERİ. İlkay Özkurt Kanser Daire Başkanlığı 05326460338 ozkurtilkay@gmail.com

İLLERİN EĞİTİM VE FARKINDALIK FAALİYETLERİ. İlkay Özkurt Kanser Daire Başkanlığı 05326460338 ozkurtilkay@gmail.com İLLERİN EĞİTİM VE FARKINDALIK FAALİYETLERİ İlkay Özkurt Kanser Daire Başkanlığı 05326460338 ozkurtilkay@gmail.com HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM PROGRAMLARI Hizmet içi eğitim Halk eğitim Konferans Panel

Detaylı

Türkiye'de Kanser Taramaları. Dr. S. Hatice TURAN Kanser Daire Başkanlığı 312 565 60 33 hturan2005@yahoo.com.tr

Türkiye'de Kanser Taramaları. Dr. S. Hatice TURAN Kanser Daire Başkanlığı 312 565 60 33 hturan2005@yahoo.com.tr Türkiye'de Kanser Taramaları Dr. S. Hatice TURAN Kanser Daire Başkanlığı 312 565 60 33 hturan2005@yahoo.com.tr Sunum Planı Kanser tarama istatistiklikleri Taramalarda karşılaşın sorunlar ve çözüm önerileri

Detaylı

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu BODRUM İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 40 Kişi Başvuru sayısı katılımcı sayısından fazla olması halinde GÜLER MUSTAFA KIZILAĞAÇ İLKÖĞRETİM OKULUNDA NOTER KURASI ÇEKİLECEKTİR. Seçim Başlangıç Tarihi ve Saati

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının Kanser Taramalarındaki Rolü ve Önemi

Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının Kanser Taramalarındaki Rolü ve Önemi Aile Hekimlerinin ve Aile Sağlığı Elemanlarının Kanser Taramalarındaki Rolü ve Önemi Aile Hekimliği Uygulama Daire Başkanlığı 02.04.2015 Aile Hekimliği Uygulamasının Temel Amaçları Sağlık hizmetlerinin

Detaylı

YOL HARİTASI 1-VALİLİK VE KURUM BİLGİLENDİRMELERİ 2-TSM PERSONEL EĞİTİMLERİ VE EKİP OLUŞTURULMASI 3-SAHA ÇALIŞMALARI

YOL HARİTASI 1-VALİLİK VE KURUM BİLGİLENDİRMELERİ 2-TSM PERSONEL EĞİTİMLERİ VE EKİP OLUŞTURULMASI 3-SAHA ÇALIŞMALARI YOL HARİTASI 1-VALİLİK VE KURUM BİLGİLENDİRMELERİ 2-TSM PERSONEL EĞİTİMLERİ VE EKİP OLUŞTURULMASI 3-SAHA ÇALIŞMALARI 4-HER AY SONUNDA YAPILAN İŞLEMLERİN RAPORLANIP MÜDÜRLÜĞE BİLDİRİLMESİ 2014 YILI İLİMİZE

Detaylı

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Muğla nın Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların 35 Kişi Seçim Başlangıç Tarihi ve Saati 09/02/2015 13:00 Seçim Bitiş Tarihi ve Saati 09/02/2015 14:00 BODRUM

Detaylı

GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ UYUM REHBERİ

GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ UYUM REHBERİ GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ UYUM REHBERİ GÖREVE YENİ BAŞLAYAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN 1 İÇİNDEKİLER Önsöz T.C. Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Organizasyon Yapısı Giresun

Detaylı

TÜRKĠYE DE KUDUZ VE YÜRÜTÜLEN ÇALIġMALAR

TÜRKĠYE DE KUDUZ VE YÜRÜTÜLEN ÇALIġMALAR TÜRKĠYE DE KUDUZ VE YÜRÜTÜLEN ÇALIġMALAR Dr. Ebru AYDIN Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı 0 312 565 5347 ebruaydin.tr@gmail.com ebru.aydin@thsk.gov.tr KUDUZ Kuduz, dünyada hâlâ önemini koruyan

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

Bölüm-1: Genel Bilgiler

Bölüm-1: Genel Bilgiler KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ ÇALIŞMA DOSYASI ADI SOYADI : NUMARASI : EĞİTİM TARİHLERİ : ÇALIŞTIĞI TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ : DANIŞMAN ASİSTAN

Detaylı

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ;

6331 sayılı İş Kanunu kapsamında iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmalar yaparak, Şifa Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından ; 17.12.2013 İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDAKİ HİZMET TEKLİFİ TEKLİF BİLGİLERİ YETKİLİ ANKARA DİŞ HEKİMLERİ ODASI DANIŞMAN ŞİFA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ ADRES: HEPKEBİRLER MAH. NASRULLAH İŞ MERKEZİ KAT:5

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ

Halk Sağlığı. YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı YDÜ Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ Halk Sağlığı, organize edilmiş toplum çalışmaları sonunda; - çevre sağlığı koşullarını düzelterek - bireylere sağlık bilgisi vererek - bulaşıcı hastalıkları

Detaylı

Türkiye'de HPV ile Serviks Kanseri Tarama Süreci

Türkiye'de HPV ile Serviks Kanseri Tarama Süreci Türkiye'de HPV ile Serviks Kanseri Tarama Süreci Kanser Taramaları Toplum tabanlı taramalar; Meme Kanseri Serviks Kanseri Kolorektal Kanser 40-69 yaş kadın 2 yılda bir Mamografi çekilmesi 30-65 yaş kadın

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü

DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü DR. BİRKAN SANCAK Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü PROJE AMAÇLARI AMAÇ 1 Madde Bağımlılığını Önleme Konularında Doğru, Güncel ve Standart Bilgilendirme ve Eğitimlerin Sağlanması AMAÇ 2 Bursa İli Yıldırım

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

Kamu Sağlık Politikaları

Kamu Sağlık Politikaları 7. Sağlık Zirvesi Kamu Sağlık Politikaları Hande HACIMAHMUTOĞLU Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık, İstihdam ve Sosyal Koruma Daire Başkanı Ankara, 20 Aralık 2018 İÇİNDEKİLER 1) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Detaylı

Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz?

Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz? Türkiye de Toplum Kökenli Enfeksiyon Hastalıklarında Neredeyiz? İzmir İl Sağlık Müdürü Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Bediha TÜRKYILMAZ Toplum Kökenli Enfeksiyonlar Toplum kökenli enfeksiyon; önemli

Detaylı

YÖNETMELİK. c) Aile hekimliği birimi: Bir aile hekimi ile en az bir aile sağlığı elemanından oluşan yapıyı,

YÖNETMELİK. c) Aile hekimliği birimi: Bir aile hekimi ile en az bir aile sağlığı elemanından oluşan yapıyı, 5 Şubat 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29258 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) ndan: TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE BAĞLI BİRİMLER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) ndan: TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE BAĞLI BİRİMLER YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM

Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) ndan: TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE BAĞLI BİRİMLER YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM Sağlık Bakanlığı (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) ndan: TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE BAĞLI BİRİMLER YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete:5.2.2015-29258 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

DESTİNASYON MARKA YÖNETİMİ

DESTİNASYON MARKA YÖNETİMİ DESTİNASYON MARKA YÖNETİMİ MUĞLA, YENİ KURUMSAL KİMLİĞİYLE DÜNYA TURİZM DESTİNASYONLARI ARASINDA DAHA DA GÜÇLENİYOR! Muğla... Türkiye nin en önemli turizm destinasyonlarından biri. Ülkemizin gözbebeği.

Detaylı

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ Madde 1 Hizmetin Konusu Bu Teknik Şartnamenin konusu Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) hizmeti sunan firmalardan temin edilecek

Detaylı

SATILIK YATIRIM ARSASI BODRUM - MİLAS

SATILIK YATIRIM ARSASI BODRUM - MİLAS SATILIK BODRUM - MİLAS İÇİNDEKİLER ÖZET BODRUM-MİLAS GENEL BİLGİ GAYRİMENKULÜN KONUMU NÜFUS ETKİ BÖLGESİ BODRUM-MİLAS BÖLGE HARİTASI BÖLGEDE YER ALAN ÖNEMLİ PERAKENDECİLER MÜLKİYET VE İMAR DURUMU SATIŞ

Detaylı

ERİŞKİNDE AŞIYLA KORUNULABİLEN HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ

ERİŞKİNDE AŞIYLA KORUNULABİLEN HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ ERİŞKİNDE AŞIYLA KORUNULABİLEN HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ Dr. Sema ALP ÇAVUŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD,İzmir Seroepidemiyoloji Aşıyla

Detaylı

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır.

İŞ YERİ HEKİMİ. (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde diğer sağlık personeli ile birlikte çalışır. ORGANİZASYONDAKİ YERİ görev yapar. : : İş Sağlığı ve Güvenliği Sorumlu Koordinatörüne bağlı GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI: İş Yeri Hekiminin Görevleri: (A) İş yeri hekimi, işyerinde bulunması halinde

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1. Hastane enfeksiyonunun oluşmasını ve yayılmasını önlemek 1.a) Enfeksiyon kontrol programı oluşturmak

Detaylı

Muğla Gelişiyor Muğla Değişiyor. Sevgi, Hoşgörü, Güler Yüzle Hizmet...

Muğla Gelişiyor Muğla Değişiyor. Sevgi, Hoşgörü, Güler Yüzle Hizmet... Sevgi, Hoşgörü, Güler Yüzle Hizmet... 1 Büyükşehir den Yollara 360 Milyon TL Yatırım Vatandaşlarımızın daha güvenli yollarda seyahat edebilmeleri için bugüne kadar 360 Milyon TL yatırımla 2 bin 210

Detaylı

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU Sunum Planı Ketem Kuruluş ve Amaçları İdari ve Teknik Yapılanması Ketem Faaliyetleri Ketem Çalışma programları Hedefler KURULUŞ

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI

İŞYERİ HEKİMİ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI Sayfa No 1 / 5 1.BİRİM:İş Sağlığı ve Güvenliği 2. GÖREV ADI: İşyeri Hekimi 3. AMİR VE ÜST AMİRLER: Başhekim Yrd., Başhekim 4.YATAY İLİŞKİLER:Hastane Tüm Birim ve Bölümleri, İSG kurulu 5. GÖREV DEVRİ:Diğer

Detaylı

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği

Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri Yönetmeliği SAĞLIK BAKANLIĞI NDAN: KANSER ERKEN TEŞHİS VE TARAMA MERKEZLERİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1-Bu yönetmeliğin

Detaylı

İçindekiler 1. GENEL DURUM... 2. 1.1. Ortaca nın Tarihi... 3. 1.2. Coğrafi Yapı... 3. 1.3. İklim... 4 2. SOSYAL YAPI... 4. 2.1. Nüfus...

İçindekiler 1. GENEL DURUM... 2. 1.1. Ortaca nın Tarihi... 3. 1.2. Coğrafi Yapı... 3. 1.3. İklim... 4 2. SOSYAL YAPI... 4. 2.1. Nüfus... İçindekiler 1. GENEL DURUM... 2 1.1. Ortaca nın Tarihi... 3 1.2. Coğrafi Yapı... 3 1.3. İklim... 4 2. SOSYAL YAPI... 4 2.1. Nüfus... 4 2.2. Eğitim... 5 2.3. Sağlık... 6 3. EKONOMİ... 6 3.1. Sanayi... 6

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ Bölgesinde yaşayan toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek maksadıyla sağlıkla ilgili risk ve sorunları belirleyen, bunlarla ilgili düzeltici ve önleyici faaliyetleri gerçekleştiren;

Detaylı

Doğurganlığın korunmasında etik ve yönetmelikler. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.

Doğurganlığın korunmasında etik ve yönetmelikler. Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo. Doğurganlığın korunmasında etik ve yönetmelikler Doç. Dr. Murat Gültekin Kanser Daire Başkanı 0 532 256 09 51 mrtgultekin@yahoo.com 0 Sunum Planı Biz Kimiz? Sağlık Bakanlığı Yeni Yapılanması Türkiye de

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN KARGICIK KÜLTÜR VE TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli

Detaylı

18 KASIM 2015 DÜNYA KOAH GÜNÜ

18 KASIM 2015 DÜNYA KOAH GÜNÜ 18 KASIM 2015 DÜNYA KOAH GÜNÜ TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ETKİNLİKLERİ 18 Kasım Dünya KOAH Günü olması sebebiyle merkez ve tüm ilçelerde etkinlikler düzenlenmiştir. Yerel Medyada 18 Kasım Dünya KOAH

Detaylı

2012 YILINDA GERÇEKLEŞEN FAALİYETLER:

2012 YILINDA GERÇEKLEŞEN FAALİYETLER: 2012 YILINDA GERÇEKLEŞEN FAALİYETLER: Toplum farkındalığının artırılması amacıyla düzenlenen etkinliklerde kullanılmak üzere 100.000 adet el broşürü, 3 çeşit toplam 4000 adet afiş, 5000 eğitim CD si hazırlanmıştır.

Detaylı

Sayı : B.10.0.SGB / /09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79

Sayı : B.10.0.SGB / /09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Sayı : B.10.0.SGB.0.82.00.02/ 11021 06/09/2007 Konu: Toplum Sağlığı Performans Puanları Kriterleri Hk. GENELGE 2007/79 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı

Detaylı

DOKÜMAN MASTER LİSTESİ

DOKÜMAN MASTER LİSTESİ 1. EL KİTAPLARI PROSEDÜRLER 2. PR01-KB Doküman Kontrol Prosedürü 3. PR04-KB Uygun Olmayan Hizmetin Kontrolü Prosedürü 4. PR05-KB Düzeltici Faaliyet Prosedürü 5. TL01-STRJB Protokol İşlemleri Talimatı TALİMATLAR

Detaylı

Tatil ve Yöre Rehberi

Tatil ve Yöre Rehberi Tatil ve Yöre Rehberi Kalkan, Antalya ya bağlı olan çok şirin bir sahil kasabasıdır ancak bu ilin merkezinden 200 km. kadar uzaktadır. Özellikle İngiliz turistlerin ilgi gösterdiği Kalkan son yıllarda

Detaylı

TÜRKİYE DE ERİŞKİN AŞILAMADA SORUNLAR

TÜRKİYE DE ERİŞKİN AŞILAMADA SORUNLAR TÜRKİYE DE ERİŞKİN AŞILAMADA SORUNLAR Prof.Dr.Muzaffer Eskiocak Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Trakya Üni. Tıp Fak. Halk Sağlığı AbD 02 Haziran 2017 Cuma 1 17.ULUSAL HALK SAĞLIĞI KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ

Detaylı

OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ UYGULAMA TALĠMATNAMESĠ

OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ UYGULAMA TALĠMATNAMESĠ OKUL SAĞLIĞI HĠZMETLERĠ UYGULAMA TALĠMATNAMESĠ Okul Sağlığı, öğrencilerin sağlığının değerlendirilmesi, geliştirilmesi, sağlıklı okul yaşamının sağlanması ve sürdürülmesi, öğrenciye ve dolayısıyla topluma

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu

Toplum Yararına Program Katılımcı Duyurusu Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Muğla nın Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların 45 Kişi BODRUM GÜLER MUSTAFA KIZILAĞAÇ İLKOKULU Dalaman İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Muğla nın Dalaman İlçe

Detaylı

GİZLİ EK 2 AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU. Aile Hekiminin Adı. Sözleşmeli Görevlendirmeli Yetkilendirilmiş. Aile Sağlığı Elemanının Adı

GİZLİ EK 2 AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU. Aile Hekiminin Adı. Sözleşmeli Görevlendirmeli Yetkilendirilmiş. Aile Sağlığı Elemanının Adı AHB GRUBU EK 2 AİLE HEKİMLİĞİ BİRİMİ DEĞERLENDİRME FORMU Aile Hekimliği Biriminin İl Kodu :42.... / ÇKYS Kodu :... Tarih :... /... / 2014 Aile Hekiminin Adı Aile Sağlığı Elemanının Adı AHB nin güncel telefonu

Detaylı

KOCAELİÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI

KOCAELİÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI KOCAELİÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI HEKİM ADAYI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA DOSYASI ADI SOYADI : NUMARASI : EĞİTİM TARİHLERİ : ÇALIŞTIĞI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ : DANIŞMAN ASİSTAN

Detaylı

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI

TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI TÜRKİYE DE HIV/AIDS EPİDEMİYOLOJİSİ VE KONTROL PROGRAMI Dr. M. Bahadır Sucaklı Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Klinik HIV/AIDS Sempozyumu 26-27 Kasım 2011 Antakya HIV/AIDS Kontrol

Detaylı

Değerli öğrenciler Hacettepe Üniversitesine hoş geldiniz.

Değerli öğrenciler Hacettepe Üniversitesine hoş geldiniz. SAĞLIKLI BİREY Değerli öğrenciler Hacettepe Üniversitesine hoş geldiniz. Dr.Semih Leloğlu Hacettepe Üniversitesi Sıhhiye Yerleşkesi Öğrenci Sağlık Merkezi Dünya Sağlık Örgütü tanımına göre Sağlık, sadece

Detaylı

YALOVA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKĐYE KRONĐK HAVA YOLU HASTALIKLARINI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI ĐL EYLEM PLANI

YALOVA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKĐYE KRONĐK HAVA YOLU HASTALIKLARINI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI ĐL EYLEM PLANI YALOVA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKĐYE KRONĐK HAVA YOLU HASTALIKLARINI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI ĐL EYLEM PLANI AMAÇ HEDEF ETKĐNLĐKLER BAŞLAYIŞ TARĐHĐ Yalova Đli KHH Đl Eylem Planını Oluşturmak Eğitim faaliyetlerinin

Detaylı

Türkiye de Anne ve Çocukların Durumu. Dr. Mehmet Rifat KÖSE

Türkiye de Anne ve Çocukların Durumu. Dr. Mehmet Rifat KÖSE Türkiye de Anne ve Çocukların Durumu Dr. Mehmet Rifat KÖSE Değerlendirme Notu 214 Yılı Canlı doğum sayısındaki belirsizlikler devam etmektedir. Hastanede doğum yapan gebe sayısı 1.326.151 dir. Sağlık personeli

Detaylı

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ

TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ TOPLUMU TANIMA VE EKİP ÇALIŞMASI YARD. DOÇ. DR. NALAN AKIŞ Amaç Bu dersin sonunda öğrenciler, sağlık hizmeti verecekleri toplumu tanımanın önemi konusunda bilgi sahibi olacaklardır. ÖĞRENİM HEDEFLERİ Bu

Detaylı

Dr. Ziya TAY Manisa Halk Sağlığı Müdürü 08.04.2016

Dr. Ziya TAY Manisa Halk Sağlığı Müdürü 08.04.2016 Dr. Ziya TAY Manisa Halk Sağlığı Müdürü 08.04.2016 MANİSA İL HARİTASI 2015 TÜİK NÜFUSLARI İlin Genel Özellikleri 2015 TÜİK nüfusu : 1.380.366 Nisan 2016 AHBS-KDS nüfusu : 1.374.741 İlçe / TSM : 17 İlçe

Detaylı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ak Uzay OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) 1. TEKLİF TALEBİNDE BULUNAN FİRMANIN BİLGİLERİ TEKLİF ALANIN Kurum Ünvanı Mersin Diş Hekimleri Odası Telefon (0324)

Detaylı

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI BAŞHEKİMİ KADROSU HİZMET ŞEMASI

YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI DAİRESİ YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI BAŞHEKİMİ KADROSU HİZMET ŞEMASI YATAKLI TEDAVİ KURUMLARI BAŞHEKİMİ KADROSU Kadro Adı : Yataklı Tedavi Kurumları Başhekimi Maaş : Barem 18 B (1) Müdürün yönergeleri uyarınca Daire hizmetlerinin yürütülmesinde Müdüre yardımcı olmak; (2)

Detaylı

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ

İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ İLK 1000 GÜNDE UYGULANAN BESLENME POLİTİKALARI VE GELECEK NESİLLERE ETKİSİ Dr. Sema ÖZBAŞ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Sağlık Bakanlığı Teşkilat Şeması Türkiye Halk

Detaylı

Bağışıklama Hizmetleri: Sorunlar ve Öneriler. Prof.Dr.Muzaffer Eskiocak Trakya Üni.Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı

Bağışıklama Hizmetleri: Sorunlar ve Öneriler. Prof.Dr.Muzaffer Eskiocak Trakya Üni.Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bağışıklama Hizmetleri: Sorunlar ve Öneriler Prof.Dr.Muzaffer Eskiocak Trakya Üni.Tıp Fak. Halk Sağlığı Anabilim Dalı Bağışıklama hizmet sistemi: hizmet sunumu, soğuk zincir, zamanında aşı sağlama, izleme

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE BAĞLI BİRİMLER YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar.

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ VE BAĞLI BİRİMLER YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Resmi Gazete: 5.02.2015-29258 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; (Değişik ibare:rg-25/5/2018-30431) Sağlık Bakanlığı taşr a teşkilatı yapılanmasında

Detaylı

GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNERGE

GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNERGE GEZİCİ SAĞLIK HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNERGE Amaç Madde 1- Bu Yönerge, sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğin arttırılması ve bütün vatandaşların birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanması

Detaylı

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi

Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Erken Uyarı-Cevap ve Saha Epidemiyolojisi Dr. Mustafa Bahadır Sucaklı 2. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi 12 Kasım 2013 Antalya 1 Akut Sağlık Olaylarına Cevap İnceleme ve risk değerlendirmesi İnceleme

Detaylı

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN

TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZLERİ TARAFINDAN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRMEYE YÖNELİK YAPILACAK ÇALIŞMALAR Sağlık hizmetlerinin birinci amacı hastalıkları ve erken ölümleri önlemektir Madde 4)

Detaylı

2012 YILI FAALİYETLERİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ

2012 YILI FAALİYETLERİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 2012 YILI FAALİYETLERİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ İLÇEMİZDE SAĞLIK HİZMETLERİ SAĞLIK HİZMETLERİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ 1 NOLU ACİL SAĞLIK HİZ.İST. 18 MART ASM. KİLİTBAHİR SAĞLIK EVİ KUMKÖY SAĞLIK EVİ ALÇITEPE

Detaylı

HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI

HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI TALASEMİ VE HEMOGLOBİNOPATİLER T.C. Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü HEMOGLOBİNOPATİ KONTROL PROGRAMI Toplumların geleceği o toplumu oluşturan bireylerin nitelikleri ile doğrudan ilişkilidir. Toplumu

Detaylı

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Sabahattin KOCADAĞ Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle

Detaylı

Dr. A. Hakan ERSĐN Sağlık Müdür Yardımcısı KHH Đl Kurul Başkanı

Dr. A. Hakan ERSĐN Sağlık Müdür Yardımcısı KHH Đl Kurul Başkanı YALOVA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKĐYE KRONĐK HAVA YOLU HASTALIKLARINI ÖNLEME VE KONTROL PROGRAMI ĐL KURUL TOPLANTISI Tarih: 10/08/2011 1- Türkiye KHH (Kronik Hava Yolu Hastalıkları) Eylem Planı Đl Kurul üyelerinin

Detaylı

SAĞLIK KULÜBÜ PROJESİ UYGULAMA KILAVUZU

SAĞLIK KULÜBÜ PROJESİ UYGULAMA KILAVUZU SAĞLIK KULÜBÜ PROJESİ UYGULAMA KILAVUZU 2012-2013 SAĞLIK KULÜBÜ PROJESİ AMACI: Erzurum ilinde Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların nedenleri, korunma yolları, tanı ve tarama yöntemleri konusunda farkındalığın

Detaylı

Sağlık Göstergeleri II.1. ÜREME SAĞLIĞI II.2. AŞILAMA II.3. MORTALİTE II.4. MORBİDİTE

Sağlık Göstergeleri II.1. ÜREME SAĞLIĞI II.2. AŞILAMA II.3. MORTALİTE II.4. MORBİDİTE 2 Sağlık Göstergeleri II.. ÜREME SAĞLIĞI II.2. AŞILAMA II.. MORTALİTE II.. MORBİDİTE II. Üreme Sağlığı TABLO: TÜRKİYE'DE YERLEŞİM YERLERİNE GÖRE ÜREME SAĞLIĞI (%, 2) ÖZELLİKLER KENT KIR TOPLAM DOĞURGANLIK

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HALK SAĞLIĞI A.D. İNTÖRN DOKTOR STAJ KARNESİ İNTÖRN DOKTORUN ADI-SOYADI İNTÖRN DOKTOR İLETİŞİM BİLGİLERİ GSM: e-mail: HALK SAĞLIĞI STAJI BAŞLAMA TARİHİ HALK SAĞLIĞI STAJI

Detaylı