Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 24 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 24 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri"

Transkript

1 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 4 Nisan 0 Matematik Soruları ve Çözümleri. Aşağıdaki sayılardan hangisi sayı doğrusu üzerinde sıfıra en yakındır? A) 4 B) 3 4 C) D) 5 E) 3 4 Çözüm A) 4 0,5 4 B) +, C) 0,5 D) E) ,4 0, ifadesinin değeri kaçtır? A) 3 B) C) 8 3 D) 3 8 E) Çözüm I. Yol elde edilir.

2 II. Yol (8 ) 8 3 ( ).( ) elde edilir. 3. (0,0006)(0,08) 0,048 işleminin sonucu kaçtır? A) 3 0 B) Çözüm 3 I. Yol 4 0 C) 5 0 D) 6 0 E) 0 7 (0,0006)(0,08) 0, II. Yol (0,0006)(0,08) 0, ( 4) + ( ) ( 0 6) ( 3) Farkları 6, toplamları 0 olan iki doğal sayının çarpımı kaçtır? A) 78 B) 84 C) 86 D) 9 E) 96 Çözüm 4 I. Yol Đki doğal sayı x ve y olsun. x y 6 x + y 0 x.y? x 6 x 3 3 y 6 y 7 x.y elde edilir.

3 II. Yol Đki doğal sayı x ve y olsun. x y 6 x + y 0 x.y? (x y)² 6² x².x.y + y² 36 x² + y² 36 + xy (x + y)² 0² x² +.x.y + y² 400 x² + y² 400 xy 36 + xy 400 xy 4xy 364 xy 9 elde edilir. 3 x x 5. 4 olduğuna göre, x kaçtır? A) 8 B) 6 C) 4 D) E) Çözüm 5 3 x x 4 3 x x 4 3 x x+ 4 3 x x x 4 5 4x 4 4x x 4 6. (365² 65²) işleminin sonucu kaçtır? A) 6000 B) 6400 C) 8000 D) 9000 E) 900 Çözüm 6 (365² 65²) ((365 65).( )) ( )

4 7. Yukarıdaki çıkarma işlemine göre, K + L toplamı kaçtır? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) 9 Çözüm 7 M 3 8 M : M soldan bir onluk aldığından, Onlar basamağındaki den bir onluğu M ye verdiğimizden ( ) ve yüzler basamağından bir onluk aldığımızdan, K 7 K 4 Yüzler basamağındaki K dan bir onluğu ye verdiğimizden ( K K ) (K ) L M 3 L L Buna göre, K + L elde edilir. 8. a, b, c birbirinden farklı birer pozitif tam sayı ve a b c c b + olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur? A) a < b < c B) a < c < b C) b < a < c D) b < c < a E) c < b < a Çözüm 8 a, b, c birbirinden farklı birer pozitif tam sayı olduğuna göre, a c a b.c a > b, a > c b c b + c > b Buna göre, a > c > b b < c < a elde edilir.

5 9. a, b, c ve d gerçel sayılar ve c 0 olmak üzere, a b.c a + c c.d olduğuna göre, d aşağıdakilerden hangisine eşittir? b c A) b + B) c + C) b + c D) + E) + c b Çözüm 9 a b.c a + c c.d b.c + c c.d c.(b + ) c.d b + d 0. a, b ve c pozitif tam sayılar ve a.b + a.c 7 olduğuna göre, I. a + b + c II. (a.b) + c III. a.b.c işlemlerinden hangilerinin sonucu çift sayıdır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) II ve III Çözüm 0 a.b + a.c 7 Ç + T T a.b : Çift sayı ve a.c : Tek sayı a.b + a.c 7 a.(b + c) 7 T T T a : Tek sayı ve (b + c) : Tek sayı a.b : Çift sayı ve a : Tek sayı olduğuna göre, b : Çift sayı olur. T Ç Ç a.c : Tek sayı ve a : Tek sayı olduğuna göre, c : Tek sayı olur. T T T Buna göre, I. a + b + c T + Ç + T Çift sayı II. (a.b) + c (T Ç) + T Ç + T Tek sayı III. a.b.c T Ç T Çift sayı

6 . x y + 3z 3x y + z 3 olduğuna göre, x y + z ifadesinin değeri kaçtır? A) B) C) D) 3 E) 4 Çözüm I. Yol x y + 3z 3x y + z 3 taraf tarafa topla 4x 4y + 4z 4 4.(x y + z) 4 x y + z II. Yol x y + 3z ( ) ile çarp ve taraf tarafa topla 3x y + z 3 x z x z x y + 3z ( 3) ile çarp ve taraf tarafa topla 3x y + z 3 4y 8z 0 y z 0 y z Buna göre, x y + z x z + z x z bulunur.. a 4 b 3 olduğuna göre, b + ifadesinin alabileceği en büyük değer kaçtır? a 3 A) 6 5 B) 3 7 C) 3 D) 3 E) 4

7 Çözüm I. Yol b + ifadesinin en büyük değeri alabilmesi için a 3 a nın en küçük ve b nin en büyük değerleri alması gerekir. a ve b 3 için b a II. Yol a 4 a 4 a 4 4 a... 4 a a b 3 b b b a b 3 a + 3 Buna göre, b + ifadesi en büyük 3 değerini alır. a 3 Not : Reel Sayılarda Eşitsizlik Özellikleri a, b aynı işaretli iki reel sayı olmak üzere a < b > a b Eşitsizliğin her iki yanı ters çevrilirse eşitsizlik yön değiştirir. 3. Meral, parasının yarısıyla bir ayakkabı, sonra da kalan parasının yarısıyla bir gömlek alıyor. Meral in 30 TL si kaldığına göre, ayakkabının fiyatı kaç TL dir? A) 45 B) 60 C) 75 D) 80 E) 90

8 Çözüm 3 Meral in parası m olsun. Ayakkabı m m Gömlek 4 m m m 3m m Kalan para m m 30 m m 0 Ayakkabı 60 TL 4. Ali (A), Deniz (D) ve Gamze (G) nin yaşları arasında A 3 D 4 D G 5 6 oranları vardır. Ali, Deniz den 5 yaş küçük olduğuna göre, Gamze kaç yaşındadır? A) 6 B) 8 C) 4 D) 30 E) 36 Çözüm 4 A + 5 D A 3 D 4 A 3 A+ 5 4 A D D 0 D G 5 6 olduğuna göre, 0 5 G 6 G 4

9 5. Bir marketten alınan 4 paket karabiber tartılmış ve aşağıdaki değerler bulunmuştur.. paket : 09,8 g. paket : 0,7 g 3. paket :, g 4. paket :,9 g Buna göre, bu dört paketin ağırlıklarının ortalaması kaç gramdır? A) 0,9 B) C), D), E),3 Çözüm 5 Ortalama 09,8+ 0,7+,+, ,6 4 0,9 6. Bir futbol takımının bir sezon boyunca attığı ve yediği gollerin sayısı toplam 0 dir. Bu takımın attığı gollerin sayısı yediği gollerin sayısının 3 üdür. Buna göre, bu takım sezon boyunca kaç gol atmıştır? A) 36 B) 40 C) 48 D) 5 E) 60 Çözüm 6 Attığı gollerin sayısı x Yediği gollerin sayısı y olsun. x + y 0 x y 3 y 5y + y 0 0 y x y elde edilir.

10 7. Aşağıdaki doğrusal grafik bir malın alış fiyatıyla satış fiyatı arasındaki bağıntıyı göstermektedir. Bu mal 40 TL ye satıldığında malın satışından kaç TL kâr elde edilir? A) 8 B) 0 C) D) 4 E) 6 Çözüm 7 Kar satış fiyatı alış fiyatı Kar TL 0 TL satılan bir maldan 4 TL kar elde edilirse 40 TL satılan bir maldan x TL kar elde edilir. 0.x 40.4 x 6 TL 8. Đki belediye otobüsü her gün aynı anda D durağından hareket etmekte ve belirli bir güzergâhı takip ederek tekrar aynı durağa dönmektedir. Otobüslerden biri bu güzergâhı 45 dakikada, diğeri saat 5 dakikada tamamlamaktadır. Bu otobüsler, saat 7:00 de duraktan hareket edip aralıksız sefer yaptığına göre, ilk kez saat kaçta aynı anda tekrar D durağında olur? A) 9:30 B) 9:45 C) 0:5 D) 0:30 E) 0:45

11 Çözüm 8 45 dakika saat 5dakika 75 dakika Đki belediye otobüsünün sefer sürelerinin okek i alınırsa, 45 3² ² okek(45, 75) 3².5² dakika sonra ilk kez aynı durakta karşılaşırlar. 5 dakika 3 saat 45 dakika 3:45 7:00 de sefere başladıklarına göre, 3 saat 45 dakika sonra aynı anda durakta olurlar. 7 : 00 3 : 45 0 : 45 elde edilir Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Üç basamaklı bir ABC sayısı için simetrik fark SF(ABC) ABC CBA biçiminde tanımlanıyor. 9. SF(AB7) 495 olduğuna göre, A kaçtır? A) B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 Çözüm 9 I. Yol SF(ABC) ABC CBA olduğuna göre, SF(AB7) AB7 7BA A + 0B B A A A A 88 A olamaz A A 98 A elde edilir.

12 II. Yol SF(ABC) ABC CBA olduğuna göre, SF(AB7) AB7 7BA 495 A B 7 7 B A A 5 A B B 0 9 olduğuna göre, 7BA > AB7 olmalıdır. 7 B A A B A 7 5 A ise A, B den bir onluk almıştır. (B ) B 9 olması için 7 den bir onluk alması gerekir. 6 A 4 A elde edilir. 0. SF(ABC) SF(ABC + 60) eşitliği sağlandığına göre, B aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) 0 B) C) D) 3 E) 4 Çözüm 0 SF(ABC) ABC CBA olduğuna göre, ABC CBA ABC CBA + 60 B 4 olursa Onlar basamağının toplamı olur ve yüzler basamağı bir artar. Bu yüzden eşitlik bozulacağına göre, B 4 olamaz.

13 .. Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. 4 kişinin katıldığı bir bilgi yarışmasında yarışmacılar 0 ile 70 arasında puanlar almıştır. Aşağıdaki grafikte her bir puanın kaçar yarışmacı tarafından alındığı gösterilmiştir. Örneğin bu yarışmada 40 puan alan yarışmacı vardır. Bu yarışmada 50 nin aşağısında puan alan yarışmacılar elenmiş, 50 ve üzerinde puan alanlar ise finale kalmıştır.. Yarışmadan kaç yarışmacı elenmiştir? A) 8 B) 0 C) D) 4 E) 6 Çözüm Bu yarışmada 50 nin aşağısında puan alan yarışmacılar elendiğine göre, 40 puan alan yarışmacı 30 puan alan 8 yarışmacı 0 puan alan yarışmacı yarışmacı elenmiştir.. Finale kalan yarışmacıların aldıkları puanların ortalaması kaçtır? A) 56 B) 58 C) 6 D) 63 E) 65

14 Çözüm Bu yarışmada 50 ve üzerinde puan alanlar ise finale kaldığına göre, 50 puan alan 4 yarışmacı puan 60 puan alan 6 yarışmacı puan 70 puan alan 0 yarışmacı puan Ortalama Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Saatteki hızı 90 km olan bir araç A noktasından, saatteki hızı 0 km olan başka bir araç ise B noktasından aynı anda birbirlerine doğru hareket ediyor. Bu iki araç C noktasında karşılaştıktan 8 saat sonra A dan hareket eden araç B ye varıyor. 3. B ile C noktaları arasındaki uzaklık kaç km dir? A) 600 B) 630 C) 660 D) 680 E) 70 Çözüm 3 Yol Hız Zaman v A 90 km / saat t CB 8 saat CB km

15 4. A noktasındaki araç hareketinden kaç saat sonra B ye varmıştır? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 Çözüm 4 B noktasından hareket eden aracın BC 70 km v B 0 km / saat t BC 70 0 t BC t BC 6 saat B noktasından hareket eden araç ile A noktasından hareket eden aracın C noktasına varma süreleri eşit olduğuna göre, A noktasından hareket eden araç, C noktasına 6 saatte gelmiştir. C noktasından B noktasına da 8 saatte vardığına göre, saat

16 5. 6. Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Dikkat! Soruları Birbirinden Bağımsız Olarak Cevaplayınız. Beş katlı bir binanın zemin katında bulunan asansöre belli sayıda kişi binmiştir. Tek numaralı katlarda o anda asansörde bulunan kişilerin ü inmiş, çift numaralı 3 katlarda ise o anda asansörde bulunan kişilerin yarısı kadar kişi asansöre binmiştir. 5. Asansöre zemin katta 8 kişi binmişse 3. katta asansörden kaç kişi inmiştir? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 Çözüm 5 Zemin katta 8 kişi binmişse. katta (tek numaralı olduğu için) : 8. 3 kişi inmiştir.. kata çıkarken asansörde 8 6 kişi var.. katta (çift numaralı olduğu için) : 6. 3 kişi binmiş. 3. kata çıkarken asansörde kişi var. 3. katta (tek numaralı olduğu için) : kişi inmiştir.

17 6. 3. kattan 4. kata çıkan asansörde kişi varsa zemin katta asansöre kaç kişi binmiştir? A) B) 5 C) 8 D) E) 4 Çözüm 6 Zemin katta x kişi binmişse. katta (tek numaralı olduğu için) : x x. kişi inmiştir kata çıkarken asansörde x x x kişi var katta (çift numaralı olduğu için) : x 3 x kişi binmiş kata çıkarken asansörde x x x + kişi var katta (tek numaralı olduğu için) : x. 3 x kişi inmiştir kata çıkarken asansörde x x x kişi var. 3 6 x 3. kattan 4. kata çıkan asansörde kişi olduğuna göre, 6 x kişi

18 7. 8. Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Bir iş yerinde üç çeşit yazıcı bulunmaktadır. Bu yazıcılardan bir sayfa çıktı alma süreleri şöyledir: A yazıcısı : 6 saniye B yazıcısı : 4 saniye C yazıcısı : 3 saniye 7. B yazıcısından 5 sayfa çıktı alınan sürede C yazıcısından kaç sayfa çıktı alınır? A) 6 B) 8 C) 0 D) E) 4 Çözüm 7 B yazıcısından sayfa çıktı alınan süre 4 saniye 5 t t saniye C yazıcısından sayfa çıktı alınan süre 3 saniye x x 0 sayfa 3

19 8. Aynı anda başlayarak bu üç yazıcıdan 4 dakika boyunca çıktı alınıyor. Buna göre, alınan çıktılar toplam kaç sayfadır? A) 60 B) 80 C) 90 D) 00 E) 0 Çözüm 8 4 dakika 40 saniye A yazıcısından sayfa çıktı alınan süre 6 saniye a 40 a sayfa 6 B yazıcısından sayfa çıktı alınan süre 4 saniye b 40 b sayfa 4 C yazıcısından sayfa çıktı alınan süre 3 saniye x 40 x sayfa 3 Toplam çıktı sayısı sayfa

20 9. 3. Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Dikkat! Soruları Birbirinden Bağımsız Olarak Cevaplayınız. Aşağıdaki doğrusal grafikte, bir aracın 00 km yol aldığında tükettiği benzin miktarının, yolun eğimine bağlı olarak değişimi verilmiştir. Grafikteki eğimin olması aracın yokuş aşağı, + olması da yokuş yukarı hareketini ifade etmektedir. 9. Bu araç eğimi 6 olan 5 km lik bir yokuşu çıktığında kaç litre benzin tüketir? A) 0,9 B) C), D),5 E),6 Çözüm 9 AHF ABC 6 FH FH 3 Eğimi 6 derece olan 00 km lik yolda litre benzin tüketiyor. 00 km de 8 litre tüketirse 5 km de x litre tüketir 5. 8 x 00 x, litre

21 30. Bu araç eğimi 5 olan 8 km lik bir yolda tükettiği benzinle düz (eğimi sıfır) bir yolda kaç km gider? A) B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 Çözüm 30 AKM ADE 5 KM 5 KM 0 5 Eğimi 5 derece olan 00 km lik yolda 5 litre benzin tüketiyor. 00 km de 5 litre tüketirse 8 km de x litre tüketir 5 8. x 00 x 0, litre Düz bir yolda 00 km de 5 litre tüketirse A km de 0. litre tüketir A 00.0, 5 A 4 km

22 3. Aşağıda A, B ve C şehirlerinin konumu modellenmiştir. A ile B arasındaki uzaklık 00 km, B ile C arasındaki uzaklık 00 km dir. Bu aracın A dan C ye giderken tükettiği benzin miktarı litre olduğuna göre, B ile C arasındaki yolun eğimi kaç derecedir? (A ile B arasındaki yol düz (eğimi sıfır), B ile C arasındaki yol yokuş yukarıdır.) A) 4 B) 6 C) 8 D) 0 E) Çözüm 3 A ile B arasındaki yol düz (eğimi sıfır) olduğuna göre, 00 km lik düz yolda 5 litre benzin tüketiyorsa, 00 km de x litre tüketir. x x 0 litre A dan C ye giderken tükettiği benzin miktarı litre olduğuna göre, B ile C arasında 0 litre benzin tüketir. AED ACB 6 ED ED derece 0 0

23 Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Dikkat! Soruları Birbirinden Bağımsız Olarak Cevaplayınız. Bir şirket, sponsor olduğu atletizm kulübünün sporcularına kazandıkları madalya başına teşvik ödülü vermektedir. Teşvik ödülü altın, gümüş ve bronz madalyalar için sırasıyla 3, ve birim değerindedir. 3. Kulüp sporcularının kazandıkları bronz madalya sayısı gümüş madalyaların iki katı, gümüş madalyaların sayısı da altın madalyaların üç katıdır. Buna göre, şirketin altın madalyalar için verdiği teşvik ödülü tüm ödülün kaçta kaçıdır? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 Çözüm 3 Altın madalya sayısı a Gümüş madalya sayısı g Bronz madalya sayısı b olsun. b g g 3a b g 6a Altın, gümüş ve bronz madalyalar sırasıyla 3, ve birim değerinde olduğuna göre, a 3. a+. g+. b 3a 3a+ 6a+ 6a 3a 5a Kulüp sporcuları, 4 madalya kazanarak şirketten toplam 5 birim değerinde teşvik ödülü almıştır. Sporcuların kazandıkları altın ve gümüş madalyaların toplam sayısı, bronz madalya sayısına eşit olduğuna göre kazanılan altın madalya sayısı kaçtır? A) B) C) 3 D) 4 E) 5

24 Çözüm 33 a + g + b 4 3.a +.g +.b 5 a + g b b + b 4 b 4 b 7 a + g a + g 7 3a + g a + g 8 3a a 8 4 a Kulüp sporcuları, yalnızca altın ve gümüş madalya kazanmıştır. Her bir sporcu ya altın ya da gümüş madalya kazanmıştır. Bu madalyalar için şirketin vermiş olduğu teşvik ödülünün % 84 ü altın madalyalara karşılık gelmektedir. Buna göre, kulüpte en az kaç sporcu vardır? A) 6 B) 7 C) 8 D) 9 E) 0 Çözüm a 3. a+. g a 5a 68g 48a 68g a g 7 Sporcu sayısı a + g En az sayıda sporcu olması için : a g 7 7k k k ise a 7 ve g a + g elde edilir.

25 Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Aşağıdaki grafiklerin birincisinde bir ülkedeki A, B, C, D ve E ürünlerinin 000 yılındaki ihracat miktarları, ikincisinde ise bu ürünlerin 00 yılındaki ihracatının 000 yılına göre artış ve azalış miktarları verilmiştir. 35. Hangi ürünün 00 yılındaki ihracatı en düşüktür? A) A B) B C) C D) D E) E Çözüm 35 Ürün 000 yılındaki ihracat miktarı 00 yılındaki ihracattaki değişim miktarı 00 yılındaki ihracat miktarı A B C D E yılındaki ihracatı en düşük ürün : E 50 ton

26 36. D ürününün 00 yılındaki ihracatı 000 yılına göre yüzde kaç artmıştır? A) 00 B) 5 C) 40 D) 50 E) 60 Çözüm 36 D ürününün 000 yılındaki ihracat miktarı 400 ton 00 yılındaki ihracattaki değişim miktarı 600 ton x 400.x x yılında hangi ürünün o yılda yapılan toplam ihracat içindeki payı % 0 dur? A) A B) B C) C D) D E) E Çözüm yılındaki toplam ihracat miktarı ton'dur. 000.% 0 00 ton Buna göre, 00 yılındaki ihracat miktarı 00 ton olan ürün B'dir.

27 Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. 5 5 lik kareli kâğıt kullanılarak farklı desenler hazırlanıyor. Bunun için kâğıttaki bazı kareler boyanarak boyanmamış karelerden oluşan ayrık bölgeler oluşturuluyor. Bu desenlerde, her ayrık bölgedeki karelerden birine o bölgedeki kare sayısı yazılıyor. Örnek : Aşağıdaki desen, 7 karenin boyanmasıyla hazırlanmıştır. Bu desende üç ayrık bölge vardır. Soldaki bölgede 8, sağdakinde 4 ve alttakinde 6 kare vardır. 38. Yukarıda verilen kareli kâğıttaki K karesinin boyanmasıyla elde edilen desende A + B toplamı kaç olur? A) 8 B) 9 C) 0 D) E) Çözüm 38 K karesinin boyanmasıyla Bu desende üç ayrık bölge vardır. Soldaki bölgede A 8, sağdakinde 6 ve alttakinde B 4 kare vardır. Buna göre, A + B elde edilir.

28 39. Yukarıdaki desende A, B, C, D ve E karelerinden hangisi boyalı olmasaydı K + L toplamı 4 olurdu? A) A B) B C) C D) D E) E Çözüm 39 A, B, C, D ve E kareleri boyalıyken : K 7 ve L K + L C karesi boyalı olmasaydı : K 7 ve L 7 K + L Aşağıdaki kareli kâğıdın bazı kareleri boyalı verilmiştir. Boyama işi, verilen sayılara uygun olarak tamamlanarak bir desen hazırlanacaktır. Bu desen hazırlandığında K, L ve M karelerinden hangileri boyalı olur? A) Yalnız K B) Yalnız L C) Yalnız M D) K ve L E) L ve M

29 Çözüm 40 Buna göre, Yalnız M karesi boyalı olur Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Birim küplerle oluşturulmuş aşağıdaki yapının üstten, önden ve sol yandan görünümleri çizilmek isteniyor. Örneğin, bu yapıya önden bakıldığında aşağıda verilen şekildeki taranmış kareler görülür. Bu görünümün kâğıda çizilmişi ise şöyledir:

30 4. Bu yapıya sol yandan bakıldığında kaç kare görülür? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 Çözüm 4 Buna göre, bu yapıya soldan bakıldığında 4 kare görülür. 4. Bu yapının üstten görünümünün kâğıda çizilmişi aşağıdakilerden hangisidir? Çözüm 4

31 43. Bu yapıdan harflerle belirtilen küplerin hangisi çıkarılırsa önden görünümün kâğıda çizilmişi değişmez? A) A B) B C) C D) D E) E Çözüm 43 D küpünün çıkarılması önden görünümün kağıda çizilmiş şeklini değiştirmez Soruları Aşağıdaki Bilgilere Göre Cevaplayınız. Dikkat! Soruları Birbirinden Bağımsız Olarak Cevaplayınız. Aşağıdaki tabloda bir manavın sattığı iki çeşit elmanın alış ve satış fiyatları verilmiştir. Isparta Amasya Alış fiyatı (TL),0,60 Satış fiyatı (TL),50,40 Bu manavın bir kilogram elmayı bir hafta depolama maliyeti 0 kuruştur. 44. Bu manav iki çeşit elmadan toplam 00 TL lik alıp aldığı elmaları depolamadan satarak 35 TL kâr elde ediyor. Manav, kaç kg Isparta elması almıştır? A) 40 B) 50 C) 60 D) 65 E) 75

32 Çözüm 44 Isparta elması x kg Amasya elması y kg olsun. x.,0 + y.,60 00 x.,50 + y., / x.,0 + y.,60 00 / x.,50 + y.,40 35 x.,80 + y.,40 50 x.,50 y., ,30.x 5 3x 50 x 50 kg 45. Bu manav 50 kg Amasya elmasını hafta depoladıktan sonra satıyor. Manav, bu satıştan kaç TL kâr elde etmiştir? A) B) 0 C) 4 D) 30 E) 40 Çözüm 45 Amasya elması alış fiyatı,60 Amasya elması satış fiyatı,40 kg Amasya elmasından elde edilen kar,40,60 0,80 50 kg Amasya elmasından elde edilen kar 50.0,80 40 TL Bu manavın bir kilogram elmayı bir hafta depolama maliyeti 0 kuruş olduğuna göre, hafta depolama maliyeti.0 0 kuruş 50 kg elmayı hafta depolama maliyeti kuruş 0 TL Buna göre, manavın elde ettiği kar TL

33 46. Bu manav 40 kg Isparta ve 0 kg Amasya elmasını 3 hafta depoladıktan sonra satıyor. Manav, bu satıştan kaç TL kâr elde etmiştir? A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 Çözüm 46 Isparta Amasya Alış fiyatı (TL),0,60 Satış fiyatı (TL),50,40 Kar (TL) 0,30 0,80 Elmalardan elde edilen kar 40.0, , TL Bu manavın bir kilogram elmayı bir hafta depolama maliyeti 0 kuruş olduğuna göre, 3 hafta depolama maliyeti kuruş 50 kg elmayı 3 hafta depolama maliyeti kuruş 5 TL Buna göre, manavın elde ettiği kar TL 47. Aşağıdaki gibi kare biçimindeki bir kumaşın her bir kenarı 3 eş parçaya bölünüp taralı kısımla gösterilen kumaş parçası kesilerek çıkarılıyor. Çıkarılan kumaş parçasının alanı 00 olduğuna göre, kare biçimindeki kumaşın bir kenar uzunluğu kaç cm dir? A) 5 B) 0 C) 5 D) 30 E) 50

34 Çözüm 47 Karenin bir kenar uzunluğu 3x olsun. Dikdörtgenin kısa kenar uzunluğu a a² x² + x² (pisagor) a x Dikdörtgenin uzun kenar uzunluğu b b² (x)² + (x)² (pisagor) b x a.b 00 olduğuna göre, x. x 00 4x² 00 x² 5 x 5 Karenin bir kenar uzunluğu 3x elde edilir. 48. ABCD bir kare CE EF FB AB 4 cm Yukarıdaki verilere göre AFCD yamuğunun alanı kaç cm² dir? 40 A) 3 37 B) 3 C) D) 3 E) 4

35 Çözüm 48 I. Yol AB 4 CB CE EF FB Alan(ABF) Alan(ABCD) Alan(AFCD) Alan(ABCD) Alan(ABF) II. Yol AB 4 CB CE EF FB 3 4 CF Alan(AFCD) elde edilir. 6 3

36 49. O merkezli çember PA OB OA birim Şekildeki çemberin yarıçapı birim olduğuna göre, taralı bölgenin alanı kaç birim karedir? A) π π B) C) π 3 4 D) π 4 4 E) π 4 Çözüm 49 PAO dik üçgeninde pisagor teoremine göre, ² ( )² + PA ² PA OA PA OAP dik üçgeni ikizkenar dik üçgen olduğuna göre, m(aop) 45 olur. 45 π Alan(BOP) π.². Alan(BOP) 360 Alan(PAO). Alan(PAO) Taralı bölgenin alanı Alan(BOP) Alan(PAO) π elde edilir.

37 50. Hipotenüs uzunluğu 6 birim olan bir dik üçgenin alanı 9 birim kare olduğuna göre, çevresi kaç birimdir? A) B) 5 C) 7 D) E) Çözüm 50 Üçgenin alanı 9 x.y x.y 8 Üçgenin çevresi x + y + 6 Dik üçgende pisagor bağıntısına göre, x² + y² 6² x² + y² 36 (x + y)² x² +.x.y + y² x² + y² +.x.y (x + y)² 7 x + y 6 Üçgenin çevresi x + y elde edilir. Adnan ÇAPRAZ AMASYA

Temel Matematik Testi - 1

Temel Matematik Testi - 1 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: 00. u testte 0 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi -.

Detaylı

Cevap: A. Cevap: E. Cevap: A. 8. a b. Cevap: D

Cevap: A. Cevap: E. Cevap: A. 8. a b. Cevap: D . 0,5, 0,5 0, 0,75 5 5. () 5 5 Verilenler arasında 0 a en yakın olan 0,5 yani.. 8 8 8 6 8 0,0006 0,08 0000 00 0,08 8 000 8 6 0 8 0 0 0 6 8 0 8 0 6 6. Not : a b a b a b 65 65 65 65 65 65 0 00 65 65 00 00

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 19 Aralık Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 19 Aralık Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 9 Aralık 00 Matematik Soruları ve Çözümleri. + 4 işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) 4 E) 6 Çözüm + 4 + 4 4 + 4 4.. işleminin

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 15 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri = 5 = ( 5 ) 2

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 15 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri = 5 = ( 5 ) 2 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal II / 15 Kasım 2009 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. 0,04 25 1 2 işleminin sonucu kaçtır? A) 10 B) 20 C) 25 D) 40 E) 60 Çözüm

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 0 Mayıs 009 Matematik Soruları ve Çözümleri. ( ) 4 işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) 4 D) E) 6 Çözüm ( ) 4 ( ) 4 4 6.

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 11 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri E) 2.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 11 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri E) 2. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal I / Mayıs 2008 Matematik Soruları ve Çözümleri 3 3. + : 7 4 7 4 işleminin sonucu kaçtır? A) 4 3 B) 4 5 C) 7 4 D) 5 7 E) 2

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 19 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 19 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan 99 Matematik Soruları ve Çözümleri. Üç basamaklı bir sayının iki basamaklı bir sayıyla çarpımı en az kaç basamaklı bir sayı olur? A) B) C) D) 6 E) 7 Çözüm I. Yol basamaklı

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 18 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 18 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 8 Nisan 99 Matematik Soruları ve Çözümleri. Bir sayının inin fazlası, aynı sayıya eşittir. Bu sayı kaçtır? A) B) 0 C) D) 0 E) Çözüm Sayı olsun.. + +. Bir sınıftaki toplam öğrenci

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 17 Nisan 1994. Matematik Soruları ve Çözümleri = 43. olduğuna göre a kaçtır?

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 17 Nisan 1994. Matematik Soruları ve Çözümleri = 43. olduğuna göre a kaçtır? Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 17 Nisan 1994 Matematik Soruları ve Çözümleri 4.10 +.10 1. 4 10 4 işleminin sonucu kaçtır? A) 0,4 B) 4, C) 4 D) 40 E) 400 Çözüm 1 4.10 +.10 4 10 4 4.10 +.10 10 1+ 1 = 4 4 (40+

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. Bir sayının 0,02 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, aynı sayının aşağıdakilerden

Detaylı

2012 YGS MATEMATİK Soruları

2012 YGS MATEMATİK Soruları 01 YGS MATEMATİK Soruları 1. 10, 1, 0, 0, işleminin sonucu kaçtır? A) B), C) 6 D) 6, E) 7. + ABC 4 x 864 Yukarıda verilenlere göre, çarpma işleminin sonucu kaçtır? A) 8974 B) 907 C) 9164 D) 94 E) 98. 6

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 22 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 22 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal II / Nisan 007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. 3,15 sayısının aşağıdaki sayılardan hangisiyle çarpımının sonucu bir tam

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 15 Haziran Matematik I Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 15 Haziran Matematik I Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 15 Haziran 008 Matematik I Soruları ve Çözümleri 1. ( ).( 4 1 + ) 1 işleminin sonucu kaçtır? A) 7 B) 4 C) 1 D) 4 E) 7 Çözüm 1 ( ).( 4 1 + ) 1 = 7 ( 1).( ) = 1 7 1 = 7 ( ).

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. Bir sayının 0,02 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, aynı sayının aşağıdakilerden

Detaylı

Kamu Personel Seçme Sınavı. KPSS / Genel Yetenek Testi / Lisans / 30 Haziran Matematik Soruları ve Çözümleri = = 10

Kamu Personel Seçme Sınavı. KPSS / Genel Yetenek Testi / Lisans / 30 Haziran Matematik Soruları ve Çözümleri = = 10 Kamu Personel Seçme Sınavı KPSS / Genel Yetenek Testi / Lisans / 0 Haziran 007 Matematik Soruları ve Çözümleri. 5 9 işleminin sonucu kaçtır? 0, 0,5 A) 9 B) 0 C) D) 5 E) 6 Çözüm 5 9 5 0 9 000.( ).( ) 0,

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 15 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 15 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 1. 1 1+ 1 1 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 15 Kasım 2009 Matematik Soruları ve Çözümleri işleminin sonucu kaçtır? A) 2 1 B) 1 C) 4 D) 2 E) Çözüm 1 1

Detaylı

= 8 olduğuna göre, a kaçtır?

= 8 olduğuna göre, a kaçtır? Ö.S.S. 006 MATEMATĐK I SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ. a ve b sıfırdan farklı gerçel sayılar olmak üzere, a.b b a a b olduğunu göre a+b toplamı kaçtır? A) B) C) 0 D) E) Çözüm a.b b a b b b² b b ± b için a a- a

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) <

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) < Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 6 Kasım 2008 Matematik Soruları ve Çözümleri. Aşağıdaki kesirlerin en büyüğü hangisidir? 0 A) B) 2 2 C) 3 2 D) 22 24 E)

Detaylı

Ö.S.S. 1994. MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ = 43. olduğuna göre a kaçtır?

Ö.S.S. 1994. MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ = 43. olduğuna göre a kaçtır? Ö.S.S. 1994 MATEMATĐK SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ 4.10 1. 4 10 +.10 4 işleminin sonucu kaçtır? A) 0,4 B) 4, C) 4 D) 40 E) 400 Çözüm 1 4.10 +.10 4 10 4 4.10 +.10 10 1+ 1 4 4 (40+ ).10 10 4 4 4 (98² 98²) 00.9.

Detaylı

ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır.

ÖSYM M TEMEL MATEMATİK TESTİ YGS / MAT. Diğer sayfaya geçiniz. 1. Bu testte 40 soru vardır. TEMEL MATEMATİK TESTİ 2011 - YGS / MAT M9991.01001 1. Bu testte 40 soru vardır. 1. 2. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. işleminin sonucu kaçtır?

Detaylı

2012 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ. b 27 18. 3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6. Çözüm : Cevap : E. 4. x ve y birer gerçel sayı olmak üzere,

2012 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ. b 27 18. 3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6. Çözüm : Cevap : E. 4. x ve y birer gerçel sayı olmak üzere, 01 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1. 10, 5,1 0,5 0, işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B) 5,5 C) 6 D) 6,5 E) 7. a 1 8 b 7 18 olduğuna göre a b çarpımı kaçtır? A) 4 B) C) 4 D) 5 E) 6 10, 5,1 105 1 41 1 5 0,

Detaylı

Ö.S.S MATEMATĐK I SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ

Ö.S.S MATEMATĐK I SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ Ö.S.S. 008 MATEMATĐK I SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ 1. ( ).( 4 1 + ) 1 işleminin sonucu kaçtır? A) 7 B) 4 C) 1 D) 4 E) 7 Çözüm 1 ( ).( 4 1 + ) 1 7 ( 1).( ) 1 7 1 7 ( ). -7 1. 4,9 0,49 0,1 + işleminin sonucu kaçtır?

Detaylı

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAV SORULARI 1. 1999 ÖSS a, b, c pozitif gerçel (reel) sayılar olmak üzere a+ b ifadesindeki her sayı 3 ile çarpılırsa aşağıdakilerden hangisi elde c edilir? 3 a+ b A) B) c a+ 3b C)

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 15 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 15 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 5 Nisan 990 Matematik Soruları ve Çözümleri. 0,0703.(0,3 0,) işleminin sonucu kaçtır? A) 0,00703 B) 0,0703 C) 0,703 D) 0,0703 E) 0,00703 Çözüm 0,0703.(0,3 0,) 0,0703.0, 0,00703.

Detaylı

Temel Matematik Testi - 4

Temel Matematik Testi - 4 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: D00. Bu testte 0 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi -.

Detaylı

3. Ünsal Tülbentçi Matematik Yarışması Mayıs 2014 8.Sınıf Sayfa 1

3. Ünsal Tülbentçi Matematik Yarışması Mayıs 2014 8.Sınıf Sayfa 1 . Alanı 36 5 olan bir ABC ikizkenar üçgeninde ==2 ise bu üçgende B den AC ye inilen dikmenin ayağının C noktasına olan uzaklığı nedir? ) 2,8) 3) 3,2 ) 3,7 ) 4, 2. Ayrıt uzunlukları 4, 0 ve 4 5 olan dikdörtgenler

Detaylı

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1 KPSS 009 GY-(31) YAPRAK TEST-17 19. SORU 31. x 1 3 9 1 x 1 7 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 3 B) C) 1 19. x 6 x 1 3 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) E) 1 D) 1 E) KONU ANLATIM SAYFA 194 15. SORU

Detaylı

2003 ÖSS Soruları. işleminin sonucu kaçtır? ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) 1 B) 7 C) 9 D) 11 E) 21

2003 ÖSS Soruları. işleminin sonucu kaçtır? ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? A) 1 B) 7 C) 9 D) 11 E) 21 00 ÖSS Soruları,, 0,0. + + 0, 0, 0,00 işleminin sonucu kaçtır? ) ) 7 ) 9 ) ). ( y )( + y+ y ) ( y) c + m y ifadesinin sadeleştirilmiş biçimi aşağıdakilerden hangisidir? ) y ) + y ) y y + y ) ) + y y. (0,

Detaylı

Temel Matematik Testi - 3

Temel Matematik Testi - 3 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: 003. u testte 0 soru vardır. 2. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI-1 MATEMATİK TESTİ 11 HAZİRAN 2017 PAZAR Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının veya bir kısmının

Detaylı

2011 YGS MATEMATİK Soruları

2011 YGS MATEMATİK Soruları 0 YGS MTEMTİK Soruları. + + ) 8 ) 0 ) 6 ) E). a = 6 b = ( a)b olduğuna göre, ifadesinin değeri kaçtır? ) ) 6 ) 9 ) 8 E). (.0 ) ) 0, ) 0, ) 0, ) E) 6. x = y = 8 z = 6 olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan

Detaylı

DGS SAYISAL BÖLÜM. 1) 6,20 sayısı hangi sayının % 31 idir? A) 10 B) 15 C) 20 D) 25 E) 30. olduğuna göre, y kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

DGS SAYISAL BÖLÜM. 1) 6,20 sayısı hangi sayının % 31 idir? A) 10 B) 15 C) 20 D) 25 E) 30. olduğuna göre, y kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 DGS SAYISAL BÖLÜM Sınavın bu bölümünden alacağınız standart puan, Sayısal DGS Puanınızın (DGS-SAY) hesaplanmasında 3; Eşit Ağırlıklı DGS Puanınızın (DGS-E hesaplanmasında,8; Sözel DGS Puanınızın (DGS-SÖZ)

Detaylı

2002 ÖSS Soruları. 5. a, b, c, d pozitif tam sayılar ve 123,4 0, ,234 12,34. işleminin sonucu kaçtır?

2002 ÖSS Soruları. 5. a, b, c, d pozitif tam sayılar ve 123,4 0, ,234 12,34. işleminin sonucu kaçtır? 00 ÖSS Soruları 3,4.,34 0, 34,34 işleminin sonucu kaçtır? ) 0 ) 0, ) 9,9 ) 0, E),. a, b, c, d pozitif tam sayılar ve a 7 a 4 : = c, : = d b 0 b 4 olduğuna göre, c + d nin alabileceği en küçük değer kaçtır?

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 15 Kasım 2009. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 15 Kasım 2009. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 5 Kasım 2009 Matematik Soruları ve Çözümleri. + işleminin sonucu kaçtır? A) 2 B) C) 4 D) 2 E) Çözüm + = + = 4 2 = 4. 2

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır?

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? TEMEL MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. 3. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A)

Detaylı

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) BENZER SORULAR

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) BENZER SORULAR AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) BENZER SORULAR 000000020-2 AÇIKLAMA. Bu soru kitapçığı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı nın Sayısal Bölüm üne ait Sayısal-

Detaylı

2006 ÖSS MAT 1 Soruları

2006 ÖSS MAT 1 Soruları 006 ÖSS MT Soruları. a ve b sıfırdan farklı gerçel sayılar olmak üzere a ab. = = a b b olduğuna göre, a + b toplamı kaçtır? ) ) ) ) ) 0 5. 5 ( + ) ) ) 0 ) ) 6 ) 0 6. + +. a + 0 a + = ) ) ) 0 ) ) olduğuna

Detaylı

2013 YGS MATEMATİK. a a olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A) 1 2 C) 1 4 E) 4 9 B) 3 2 D) 1 9 A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

2013 YGS MATEMATİK. a a olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A) 1 2 C) 1 4 E) 4 9 B) 3 2 D) 1 9 A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 0 YGS MATEMATİK. m olduğuna göre, m kaçtır?. a a a a olduğuna göre, a kaçtır? A) B) ) D) 6 E) 7 A) B) ) D) 9 E) 9.. (0,) (0,) işleminin sonucu kaçtır? A) 0,06 B) 0,08 ) 0, D) 0, E) 0, A B B D B A BD 9?

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz. 2012 KPSS / GYGK CS 33. 31. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) A) B) C) 34. 32.

Diğer sayfaya geçiniz. 2012 KPSS / GYGK CS 33. 31. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) A) B) C) 34. 32. 31. 33. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? 32. 34. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 84 B) 80 C) 72 64 60 9 35. 37. x ve y gerçel sayıları işleminin sonucu kaçtır? eşitsizliklerini

Detaylı

X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı

X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı X. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı B 1. Bir kentten diğerine giden bir otobüs, yolun ilk yarısını 40 km/saat, ikinci yarısını ise 60 km/saat hızla gittiyse, otobüsün ortalama hızı kaç km/saat olmuştur?

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal II / 6 Kasım 008 Matematik Soruları ve Çözümleri. a 3 < 5 7 eşitsizliğini sağlayan en küçük a doğal sayısı kaçtır? A) 4 B)

Detaylı

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES)

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) 00000000001 AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) plam cevaplama süresi 150 akikadır. (,5 saat) SAYISAL BÖLÜM SAYISAL - 1 TESTİ Sınavın bu bölümünden alacağınız standart puan, Sayısal

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 19 Aralık 2010. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 19 Aralık 2010. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal II / 19 Aralık 010 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. a, b ve c sıfırdan farklı gerçel sayılar olmak üzere aşağıdaki ifadelerden

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 13 Mayıs Matematik Sorularının Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 13 Mayıs Matematik Sorularının Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 1 Mayıs 01 Matematik Sorularının Çözümleri 1. ( 1) + (6 4) + (9 7) +..... + ( 1)? ( + 6 + 9 +... + ) (1 + 4 + 7 +... +

Detaylı

2000 ÖSS Soruları 2,3 0, ,1 işleminin sonucu kaçtır? 13 E) 11 A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 O O 2. 3

2000 ÖSS Soruları 2,3 0, ,1 işleminin sonucu kaçtır? 13 E) 11 A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6 O O 2. 3 . 2, 0,2 2, + 0, işleminin sonucu 5. Rakamları birbirinden farklı olan üç basamaklı KM sayısı ve 5 ile kalansız bölünebiliyor. una göre, K kaç farklı değer alabilir? 2 ) 4 ) ) 2 ) ) ) 2 ) ) 4 ) 5 ) 6 2.

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal II / 8 Kasım 007 Matematik Soruları ve Çözümleri. + + 0 0³ toplamı aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) 000 B) 00 C), D),0

Detaylı

SERİMYA II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

SERİMYA II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI SERİMYA - 4 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI. 4? 4 4. A B denkleminde A ve B birbirinden farklı pozitif tam sayılar olduğuna göre, A + B toplamı kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 6 B) 8 C) D)

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal II / 6 Kasım 008 Matematik Soruları ve Çözümleri. a 3 < 5 7 eşitsizliğini sağlayan en küçük a doğal sayısı kaçtır? A) 4 B)

Detaylı

Temel Matematik Testi - 9

Temel Matematik Testi - 9 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: 0109 1. u testte 40 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 40 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

işleminin sonucu kaçtır? 3 B) 15 2 C) 25 8 D) 25 A) 4 E) 30 Çözüm 1 = 30 = E) 4 B) 2 A) 2 D) 3 Çözüm 2 = 2

işleminin sonucu kaçtır? 3 B) 15 2 C) 25 8 D) 25 A) 4 E) 30 Çözüm 1 = 30 = E) 4 B) 2 A) 2 D) 3 Çözüm 2 = 2 Meslek Yüksekokulları Đle Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı Dikey Geçiş Sınavı / DGS / 7 Temmuz 0 Matematik Soruları ve Çözümleri 0,0. : 0, 5,4 işleminin

Detaylı

2004 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

2004 II. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI 4 II MATEMATİK YARIŞMASI I AŞAMA SORULARI 4? 4 4 A B denkleminde A ve B birbirinden farklı pozitif tam sayılar olduğuna göre, A + B toplamı kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? 5 A) B) C) - D) E) - 8 4 x x

Detaylı

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi YGS MATEMATĠK DENEMESĠ-1 Muharrem ġahġn TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi Eyüp Kamil YEġĠLYURT Gökhan KEÇECĠ Saygın DĠNÇER Mustafa YAĞCI Ġ:K Ve TMÖZ üyesi 14 100 matematik ve geometri sevdalısı

Detaylı

TEST. Çemberde Açılar. 1. Yandaki. 4. Yandaki saat şekildeki. 2. Yandaki O merkezli. 5. Yandaki O merkezli. 6. Yandaki. O merkezli çemberde %

TEST. Çemberde Açılar. 1. Yandaki. 4. Yandaki saat şekildeki. 2. Yandaki O merkezli. 5. Yandaki O merkezli. 6. Yandaki. O merkezli çemberde % Çemberde çılar 7. Sınıf Matematik Soru ankası 58. Yandaki merkezli s ( ) = 50c 4. Yandaki saat şekildeki gibi 04.00 ı gösterdiğinde akrep ile yelkovan arasında oluşan x açısı kaç derecedir? ' olduğuna

Detaylı

TEMEL MATEMATİK TESTİ

TEMEL MATEMATİK TESTİ TEMEL MTEMTİK TESTİ 1. u testte 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 010 YGS / MT 1. 0, 0,0 0,. + 1 ) 1 7 0 ) 1 + 1 1.. ( a+ 1) ( a )

Detaylı

SINAV TARİHİ VE SAATİ : 25 Nisan 2009 Cumartesi, OKULU / SINIFI :

SINAV TARİHİ VE SAATİ : 25 Nisan 2009 Cumartesi, OKULU / SINIFI : TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 14. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 2009 Birinci Bölüm Soru kitapçığı türü SINAV TARİHİ

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 11. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 11. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI . a,b,c negatif tam sayılardır. (a + 3).b b< c< a ve; = 6 olduğuna c göre, a+b+c toplamının en büyük değeri 4. 50 kişinin çalıştığı bir şirkette 25 kişi İngilizce, 6 kişi Fransızca biliyor. En çok bir

Detaylı

SERĠMYA 2011 - IX. ULUSAL ĠLKÖĞRETĠM MATEMATĠK OLĠMPĠYATI. 9. Ulusal. serimya. İLKÖĞRETİM 7. Ve 8. SINIFLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI.

SERĠMYA 2011 - IX. ULUSAL ĠLKÖĞRETĠM MATEMATĠK OLĠMPĠYATI. 9. Ulusal. serimya. İLKÖĞRETİM 7. Ve 8. SINIFLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI. Sayfa1 9. Ulusal serimya İLKÖĞRETİM 7. Ve 8. SINIFLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 2011 Sayfa2 1. Bir ABCD konveks dörtgeninde AD 10 cm ise AB CB? m( Dˆ ) 90, ( ˆ) 150 0 0 m C ve m Aˆ m Bˆ ( ) ( ) olarak

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D) 8. Sınıf MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR I. Aşağıdakilerden hangisi 6 nın çarpanlarından biridir? A) 3 B) 6 C) 8 D) TEST. 360 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? A) 3. 3.

Detaylı

( ) MATEMATİK 1 TESTİ (Mat 1) 2009 - ÖSS / MAT-1. 1. Bu testte 30 soru vardır.

( ) MATEMATİK 1 TESTİ (Mat 1) 2009 - ÖSS / MAT-1. 1. Bu testte 30 soru vardır. 009 - ÖSS / MT- MTEMTİK TESTİ (Mat ). u testte 0 soru vardır.. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz.. ( )( ) + 4. m = olduğuna göre, m + ifadesinin değeri işleminin

Detaylı

A SINAV TARİHİ VE SAATİ : 28 Nisan 2007 Cumartesi, 09.30-11.00

A SINAV TARİHİ VE SAATİ : 28 Nisan 2007 Cumartesi, 09.30-11.00 TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 12. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 2007 Birinci Bölüm Soru kitapçığı türü A SINAV TARİHİ

Detaylı

2017 YGS MATEMATİK. 4. a sayısı iki farklı asal sayının çarpımıdır. OBEB (a,15) + OBEB(a,22)=2

2017 YGS MATEMATİK. 4. a sayısı iki farklı asal sayının çarpımıdır. OBEB (a,15) + OBEB(a,22)=2 SORULARI 1. 4. a sayısı iki farklı asal sayının çarpımıdır. OBEB (a,15) + OBEB(a,22)=2 işleminin sonucu kaçtır? A) 2 B) 1 C) 1 D) 2 E) 3 olduğuna göre, a nın en küçük değerinin rakamları çarpımı? A)6 B)7

Detaylı

SINAV TARİHİ VE SAATİ : 28 Nisan 2007 Cumartesi, 09.30-11.00 OKULU / SINIFI :

SINAV TARİHİ VE SAATİ : 28 Nisan 2007 Cumartesi, 09.30-11.00 OKULU / SINIFI : TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 12. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 2007 Birinci Bölüm Soru kitapçığı türü B SINAV TARİHİ

Detaylı

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (Ygs) / 11 Nisan 2010. Matematik Soruları ve Çözümleri 12 E) 25

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (Ygs) / 11 Nisan 2010. Matematik Soruları ve Çözümleri 12 E) 25 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (Ygs) / Nisan 00 Matematik Soruları ve Çözümleri. 0, 0,0 0, işleminin sonucu kaçtır? A) B) 4 7 C) 0 8 D) E) Çözüm 0, 0,0 0, = 0,00 0,0 0, = 0,7 0, 000 7 7. = = 000 00 0... işleminin

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI. MATEMATİK YARIŞMASI 0. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI 5. sayısının virgülden sonra 9 99 999 5. basamağındaki rakam kaçtır? A) 0 B) C) 3 D) E) 8!.!.3!...4! 4. A= aşağıdaki hangi

Detaylı

SAYISAL BÖLÜM. 5. a, b, c pozitif tamsayılar, c asal sayı ve. olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur? 6 E) 1

SAYISAL BÖLÜM. 5. a, b, c pozitif tamsayılar, c asal sayı ve. olduğuna göre, aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur? 6 E) 1 SYISL ÖLÜM ĐKKT! U ÖLÜM VPLYĞINIZ TOPLM SORU SYISI 90 IR. Đlk 4 Matematiksel Đlişkilerden Yararlanma Gücü, Son 4 en ilimlerindeki Temel Kavram ve Đlkelerle üşünme Gücü ile ilgilidir. şit ğırlık ÖSS puanınızın

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 10. SINIF TEST SORULARI . a 6 b a b 8 ifadesinin açılımında b çarpanının bulunmadığı terim aşağıdakilerden hangisidir?. Bir toplulukta en az iki kişinin yılın aynı ayı ve haftanın aynı gününde doğduğu kesin bilindiğine göre,

Detaylı

1. Hem % 15 i, hem de % 33 ü tam sayı olan en küçük pozitif sayı nedir? c)

1. Hem % 15 i, hem de % 33 ü tam sayı olan en küçük pozitif sayı nedir? c) TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 10. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 2005 Soru kitapçığı türü A 1. Hem % 15 i, hem de % 33

Detaylı

Öğrenci Yerleştirme Sınavı (Öys) / 16 Haziran Matematik Soruları Ve Çözümleri

Öğrenci Yerleştirme Sınavı (Öys) / 16 Haziran Matematik Soruları Ve Çözümleri Öğrenci Yerleştirme Sınavı (Öys) / 6 Haziran 99 Matematik Soruları Ve Çözümleri. 0,80+ (0,+ ).0, işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) E) Çözüm I. Yol 0,80+ (0,+ ).0, 80 00 + ( 0 + ). 80 + ( + ). 00 0 80

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 18 Haziran Matematik II Soruları ve Çözümleri. = 1 olur.

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 18 Haziran Matematik II Soruları ve Çözümleri. = 1 olur. Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 8 Haziran 6 Matematik II Soruları ve Çözümleri x, x. f(x) x ise fonksiyonu için,, x olduğuna göre, a b kaçtır? lim + x f ( x) a ve lim x f ( x) b A) B) C) D) E) Çözüm x x için

Detaylı

ALES / İLKBAHAR 2008 DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ

ALES / İLKBAHAR 2008 DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL- TESTİ Sınavın bu bölümünden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı ALES Puanınızın (ALES-SAY)

Detaylı

14 Nisan 2012 Cumartesi,

14 Nisan 2012 Cumartesi, TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 17. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI - 2012 BİRİNCİ AŞAMA SINAVI Soru kitapçığı türü B 14 Nisan 2012 Cumartesi,

Detaylı

TEMEL MATEMATİK TESTİ

TEMEL MATEMATİK TESTİ 200101870700670302517 TEMEL MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. 3. işleminin sonucu kaçtır? işleminin

Detaylı

Temel Matematik Testi - 10

Temel Matematik Testi - 10 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: D00. Bu testte 0 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi -

Detaylı

Ö.S.S MATEMATĐK II SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ

Ö.S.S MATEMATĐK II SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ Ö.S.S. 7 MATEMATĐK II SORULARI ve ÇÖZÜMLERĐ. Karmaşık sayılar kümesi üzerinde * işlemi, Z * Z Z + Z + Z Z biçiminde tanımlanıyor. Buna göre, ( i) * (+i) işleminin sonucu nedir? A) + 8i B) - 8i C) 8 + i

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 3 1 1. x pozitif sayısı için, 2 1 x 12 = 0 olduğuna göre, x kaçtır? A) 2

Detaylı

1990 ÖYS. 1. si 13 olan si kaçtır? A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 65 B) 63 C) 56 D) 54 E) 45

1990 ÖYS. 1. si 13 olan si kaçtır? A) 91 B) 84 C) 72 D) 60 E) 52 A) 65 B) 63 C) 56 D) 54 E) 45 990 ÖYS. si olan si kaçtır? A) 9 B) 8 C) D) 60 E) 5. Ağırlıkça %0 si şeker olan 0 kg lık un-şeker karışımına 8 kg daha un eklendiğine göre, yeni şeker (kg) karışımın oranı kaçtır? un (kg) A) B) C) D) E)

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal I / 22 Nisan 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 3 1 1. x pozitif sayısı için, 2 1 x 12 = 0 olduğuna göre, x kaçtır? A) 2

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri = 10

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri = 10 Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan 99 Matematik Soruları ve Çözümleri.. 0, 0, 0,44. işleminin sonucu kaçtır? A) 0, B) 0,4 C) D) 4 E) 0 Çözüm. 0, 0, 0,44. 00 0, 0 0,44 00.( )..( )..( ) 0, 00 0 00 00 44..

Detaylı

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir?

SINIF TEST. Üslü Sayılar A) 4 B) 5 C) 6 D) 7 A) - 5 B) - 4 C) 5 D) 7. sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir? 8. SINIF. Üslü Sayılar - = T olduğuna göre T kaçtır? A) - B) - C) D) 7 TEST.. 0 - işleminin sonucu kaç basamaklı bir sayıdır? A) B) C) 6 D) 7. n =- 7 için n ifadesinin değeri kaçtır? A) - 8 B) - C) 8 D)

Detaylı

Temel Matematik Testi - 6

Temel Matematik Testi - 6 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: 0106 1. Bu testte 40 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 40 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - KPSS / GY - CS. 28. - 30. soruları aşağıdaki bilgilere göre birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız. 29.

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - KPSS / GY - CS. 28. - 30. soruları aşağıdaki bilgilere göre birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız. 29. 28. - 30. soruları aşağıdaki bilgilere göre birbirinden bağımsız olarak cevaplayınız. Ahmet, Hasan ve Zafer isimli üç kişi; A, B, C, D, E ve K vitamin değerlerinin tamamını ölçtürmüşlerdir. Vitaminlerin

Detaylı

a) BP = P H olmalıdır. b) BP = 2 P H olmalıdır. c) P H = 2 BP olmalıdır. d) Böyle bir P noktası yoktur. e) Hiçbiri

a) BP = P H olmalıdır. b) BP = 2 P H olmalıdır. c) P H = 2 BP olmalıdır. d) Böyle bir P noktası yoktur. e) Hiçbiri TÜBİTAK TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 7. ULUSAL İLKÖĞRETİM MATEMATİK OLİMPİYATI SINAVI - 00 Birinci Bölüm Soru kitapçığı türü A 1. Bir ikizkenar

Detaylı

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ NM MTMTÝK GOMTRÝ NMLRÝ. 0,4 : 0, 0, 5 5 işleminin sonucu kaçtır? 4. = 4+ 3 5+ 4 6 +... + 3 toplamında her bir terimde birinci çarpan artırılıp ikinci çarpan azaltılırsa kaç artar? ) ) ) ) ) 3 5 ) 4 ) )

Detaylı

1 kesrinin yüzde olarak karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? 1. 8 A) % 1,25 B) % 1,8 C) % 12,5 D) % 18 E) % 25. Çözüm 1. = % x olsun.

1 kesrinin yüzde olarak karşılığı aşağıdakilerden hangisidir? 1. 8 A) % 1,25 B) % 1,8 C) % 12,5 D) % 18 E) % 25. Çözüm 1. = % x olsun. Meslek Yüksekokulları Đle Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı Dikey Geçiş Sınavı / DGS / 16 Temmuz 006 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. 8 1 kesrinin yüzde

Detaylı

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4 989 ÖYS. a a a b 8 olduğuna göre a-b kaçtır? C). a ile b nin aritmetik ortalaması 5 tir. a ile geometrik ortalaması 0, b ile geometrik ortalaması 0 olan sayı nedir? 0 C) 8 ise a+b+d toplamı ne-. a+b+c=d

Detaylı

2009 ÖSS MAT 1 Soruları

2009 ÖSS MAT 1 Soruları 009 ÖSS MAT Soruları. c mc m + 6 6 A) ) C) D) 6 E) 6. c + m c m ifadesi aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) 4 ) 6 C) 9 D) E) 8. 0, 00, 00, 0, A) 8 ) 8,9 C) 9 D) 9,9 E) 0, 6. A + = 7 + C = 9 C + D = olduğuna

Detaylı

Temel Matematik Testi - 5

Temel Matematik Testi - 5 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: 005. u testte 40 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 40 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

a.c = 48 3a + 2b c = 37 ise, a nın alacağı en küçük değer kaçtır?

a.c = 48 3a + 2b c = 37 ise, a nın alacağı en küçük değer kaçtır? . a,b,c birbirinden farklı tamsayılar ve a sıfırdan. a, b, c R olmak üzere farklı olmak üzere, a.b = 0 c

Detaylı

3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6

3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6 10,25 3,1 1. 0,5 0,2 işleminin sonuu kaçtır? ) 5 B) 5,5 C) 6 D) 6,5 E) 7 3. a 12 8 b 27 18 olduğuna göre, a b çarpımı kaçtır? ) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6 2. 2 3 6 4.6 2 3 3 2.3 işleminin sonuu kaçtır?

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 7 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 7 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 7 Nisan 996 Matematik Soruları ve Çözümleri. 0,09 ın karekökü kaçtır? A) 0,008 B) 0,08 C) 0,8 D) 0, E) 0,0 Çözüm 0,09 9 00 ² 0² ( )² 0, 0 0 0. Rakamları faklı, üç basamaklı

Detaylı

4 BÖLÜNEBÝLME KURALLARI ve BÖLME ÝÞLEMÝ

4 BÖLÜNEBÝLME KURALLARI ve BÖLME ÝÞLEMÝ ÖLÜNÝLM KURLLRI ve ÖLM ÝÞLMÝ YGS MTMTÝK. Rakamları farklı beş basamaklı 8y doğal sayısı 3 ile tam bölünebildiğine göre, + y toplamı kaç farklı değer alabilir?(). ltı basamaklı y tek doğal sayısının hem

Detaylı

1991 ÖYS. 9. Parasının 7. ünü kardeşine veren Ali nin geriye lirası kalmıştır. Buna göre, Ali nin başlangıçtaki parası kaç liradır?

1991 ÖYS. 9. Parasının 7. ünü kardeşine veren Ali nin geriye lirası kalmıştır. Buna göre, Ali nin başlangıçtaki parası kaç liradır? 99 ÖYS.,8 + (, + ), işleminin sonucu kaçtır? B) 7 D) 86 987 B) D). a, b, c birer pozitif gerçel sayı ve a=b b=c olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a

Detaylı

SERİMYA 2003 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI

SERİMYA 2003 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI SERİMYA 00 I. MATEMATİK YARIŞMASI I. AŞAMA SORULARI. + + 5 0 + + + 0 40 toplamının sonucu kaçtır? A) 5 B) C) D) E) + 4. a,b,c Z olmak üzere, a + b + c 7 = 6 ise, a.b.c kaçtır? A) 6 B) 8 C) D) 6 E) 8 y.

Detaylı

KARTEZYEN ÇARPIM VE BAĞINTI

KARTEZYEN ÇARPIM VE BAĞINTI KRTEZYEN ÇRPIM VE BĞINTI 3. Bölüm TEST -2 1. β={(x,y):2x+y=8,x,y N} şeklinde tanımlı β bağıntısı kaç elemanlıdır? ) 4 B) 5 C) 6 D) 7 E) 8 6. R'de bağıntısı yansıyan ise a.b kaçtır? ) 18 B) 9 C) 2 D) 18

Detaylı

5. ÜNİTE Uzunlukları Ölçme...49 Kazanım Değerlendirme Testi - 1...55 Kazanım Değerlendirme Testi - 2...57 Çevre...59 Kazanım Değerlendirme Testi - 1...63 Kazanım Değerlendirme Testi - 2...65 Alan Ölçme...67

Detaylı

Temel Matematik Testi - 8

Temel Matematik Testi - 8 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: D008. u testte 40 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 40 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 13. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 13. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 8. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI 1. x,y,z pozitif tam sayılardır. 1 11 x + = 8 y + z olduğuna göre, x.y.z açtır? 3 B) 4 C) 6 D)1 3 1 4. {,1,1,1,...,1 } 1 ümesinin en büyü elemanının diğer 1 elemanın toplamına oranı, hangi tam sayıya en

Detaylı

5. SINIF COŞMAYA SORULARI

5. SINIF COŞMAYA SORULARI . BÖLÜM DİKKAT! Bu bölümde den a kadar puan değeri, olan sorular vardır. ) Her biri en az dört basamaklı üç tane doğal sayıdan, birincinin yüzler basamağı artırılır, ikincinin binler basamağı azaltılır

Detaylı

MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIK ÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARI MEZUNLARININ LİSANS ÖĞRENİMİNE DİKEY GEÇİŞ SINAVI 4 TEMMUZ 2010 SAYISAL BÖLÜM

MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIK ÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARI MEZUNLARININ LİSANS ÖĞRENİMİNE DİKEY GEÇİŞ SINAVI 4 TEMMUZ 2010 SAYISAL BÖLÜM MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIK ÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARI MEZUNLARININ LİSANS ÖĞRENİMİNE DİKEY GEÇİŞ SINAVI 4 TEMMUZ 00 SAYISAL BÖLÜM. 0, nin 5 katı olan sayı 0,0 in kaç katıdır? A) 00 B) 0 C) D) 0,

Detaylı