Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ""

Transkript

1 Geçmişten günümüze Gulet

2 İçindekiler Guletin Tanımı Denizcilik Terimleri Guletin Tarihçesi Gulet Formundaki Değişimler i Geleneksel Ahşap Yatlar Gulet inşasında kullanılan ahşap çeşitleri Guletin Teknik Özellikleri Guletin Teknik Resmi Genel Yerleşim Planı Tekne Turu

3 Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır.

4 ? Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır.???????

5 Gulet:

6 Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır. Brig: iki direkli ve ikisi de kabasorta amal armalı, savaş ve ticari amaçlar için kullanılabilen küçük bir gemi tipi.

7 Bi Brig

8 Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır. Arma: Bir gemide bulunan sabit donanım. Geminin yürümesine hizmet eden direk, ip, seren, halat ve yelken takımı.

9 Seren: Gemilerdeki büyük yelken direği. Teknelerde direkler üzerinde yelken açmak ve işaret bayrağı çekmek için iin yatay olarak kbğl bağlanmış göndere e verilen isimdir. imdi Seren en direğin üst kısmında yer alır ve yelken serenin altına fora edilir. Fora etmek: Bir yere bağlanmış olan halatın oradan çıkartılması. [Sivil denizcilikte: MOLA]

10 Seren randa ve kabasorta armaya sahip yelkenlilerde bulunur. Randa yelkeni: Geometrik olarak yamuk şeklindeki yelken türüdür. Rüzgarı yandan alarak manevrayı kolaylaştırmaya yarar. Günümüzde daha yaygın olan markoni armalı teknelerde ise yelken direğin alt kısmında yer alan bumbanın üzerinde açılır. Bumba: Teknelerde yelkenin altındaki kalın çubuk. Yelkenli teknelerde yan yelkenlerin alt yakalarını germek için kullanılan, yük gemilerinde ise yük aktarmak için ucuna palanga takılan bir cins serendir.

11 Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır. Pruva: Denizcilikte bir teknenin ön tarafından ileri istikameti anlamına gelir.

12 Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır. Kabasorta: Dörtgen şekilli k yelkenlerden oluşan ş arma türüdür. (ing: square rig)

13 Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır. Praçıla: İki direkli, bir yan yelkeni ve uzun civadrasında iki floğu bulunan narin ve küçük bir tekne modeli. dl

14 Civadra: Geminin baş ş tarafından havaya doğru ğ biraz kalkık k k olarak uzatılmış bulunan direk. Teknenin baş tarafında dışarıya ıya doğru eğik olarak ak uzanan sabit seren, en, genellikle yelkenli teknelerde flokları açmak için kullanılır. Ana civadra, baston ve kontra baston adlarını taşıyan ş üç çp parçadan oluşur. ş Tümüne birden civadra denir. Flok: Geminin civadrasına çekilen üçgen yelken. Büyüğüne cenova denir. Rüzgara ters düşürülerek limandan ayrılma gibi önemli manevraların yapilmasını sağlar. Fırtına için kullanılan yelkendir. Açık denizde fırtınadan kaçılamayacağı anlaşıldığı zaman teknenin burnuna küçük fırtına floğu çekilir, ana yelken küçültülür, dümen ortaya sabitlenir.

15 Ana yelken tekneyi rüzgara sokmaya çalışırken flok teknenin başını rüzgardan çıkarmaya çalışır, böylece tekne açıyla kayar gider. Yelken direğinin arkasına düşmeyen cenovaya flok denebilir. Yüzeyi cenovadan daha küçüktür. Cenova: Yelkenli li teknelerde büyük ön yelkene verilen ad.

16 Guletin Tanımı Gulet brikten daha küçük, iki direkli, hafif armalı ve pruvası kabasorta armalı, praçılaya benzer bir uskunadır. Uskuna: 18 m. boyunda, kadar top taşıyabilen iki direkli yelkenli. Pruva direğinde kabasorta, grandi direğinde sübye denilen düz yelken bulunur. (ing. Schooner, fr. Goelette)

17 Uskuna (ing. Schooner)

18 Sübye Donanım: Flok ve randa yelkenlerinden ibaret olan arma türüdür. Şilep, uskuna ve kotra gibi küçük, hızlı ve hafif yelkenli gemi türlerinde kullanılmıştır. (ing: fore and aft rig) Uskunaların ayırdedici özelliği kıçtaki direğin önündeki direkten daha uzun ya da onunla aynı boyda olmasıdır.

19 Kotra: XVIII. yüzyılda İngiltere de ortaya çıkan yelkenli türüdür. Sübye donanımlı tek direği vardı. Bu küçük ama hızlı gemiler balıkçılık, kaçakçılık ve silahlandırılarak karakol görevlerinde kullanılmışlardır. (ing. cutter, fr. cotre) Kotra

20 Guletin Genel Tanımı Günümüzde ü ü özellikle Bodrum ve Güllük'teki ki geleneksel l yapılı tersanelerde isimleriyle tanınan, az sayıda ustanın yönetiminde üretilen guletler dayanıklılıkları l ve estetik tik kaliteleri l i sayesinde uluslararası boyutta moda trendlerine giren bir tekne türü haline gelmişlerdir. l Geleneksel l tarzda üretilen guletler Ege kıyılarında turizme dönük işlevsel amaçlarla kullanılırken, gulet inşa ustaları tlr yurtiçi i ve yurtdışından d artan miktarlarda rd siparişler lr de almakta, bu siparişlerde çoğu kez ustaların gulet bazındaki ustalıklarını değerlendirecek ğ dir şekilde talebe özel üretim yapılmaktadır.

21 Geleneksel guletler, Anadolu'nun nun bati ve güney kiyilarinda yüzlerce yildir balikçilik ve tasimacilik amaciyla kullanilan özgün planli teknelerdir. Tamamen usta yapisi - el isi olan gövdeleri ve iç bölmeleri genellikle çam, kestane ve maun gibi agaçlarin kerestesinden insa edilir. Günümüz insaninin çagdas gereksinimlerine göre son yillarda yeniden dizayn edilen guletler, farkli büyüklüklerde, farkli standartlarda ve farkli yolcu kapasitesine sahip. Hepsinde konforlu kamaralar, dus, wc, salon, güneslenme alanlari bulunuyor Geleneksel Türk Guletleri, Akdeniz'in muhtesem güzelliklerine sahip kiyilarinda kullanilan, motor ve yelken donanimli, özel bir dizayna sahip ahsap gezi teknelerdir.

22 Güverteleri, üzerindeki günlük yasamin gereklerine göre planlanmistir. l Genellikle teknelerin kiç güverteleri, yemek ve dinlenme amaciyla kullanilir. Ön güverte ise güneslenme terasi olarak degerlendirilir. Çagdas planli tekneler, geleneksel dizaynlarini korumakla birlikte, geçmiste balikçilik ve tasimacilik amaciyla kullanilan örneklere göre daha modern aksesuar ve ekipmana, daha genis karineye ve kullanim alanina sahiptirler.

23 Guletlerin bir başka özelliği de, tamamen usta yapısı -el işi i olmalarıdır. Bodrum, Bozburun, Marmaris ve Fethiye'de yüzlerce ül yıldır çam, kestane ve maun gibi ağaçların ğ kerestesinden inşa edilen guletler, 1960'lı yılların başlarında Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kababağaçlı b ğ ve onun yakın dostları olan Ezra Erhat, Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi Türkiye'nin i seçkin yazar, bilim adamı, sanatçıları ve araştırmacılarının başlattığı mavi yolculuklar ile yeniden keşfedilmişlerdir. fdil İlk mavi yolcuların l Karya ve Likya kıyılarında yaşadıkları güzellikler ve dünyaya tanıttıkları gulet üzerindeki yaşam biçimi, i i mavi yolculuğu l ğ filozofça f bir etkinliğe dönüştürmüş ve günümüzün gulet charterlerinin de esin kaynağı ğ olmuştur.

24 Guletlerde seyir için esas olarak motor gücü kullanılır. Planlarına göre "ayna kıç", " karpuz kıç", "tirhandil" şeklinde isimlendirilen teknelerde yelkenden yardımcı güç olarak yararlanılır. Oldukça ağır yapılarından dolayı, ancak elverişli hava ve deniz koşullarında yelken seyri yapmak mümkündür. Büyüklüklerine ve planlarına göre genellikle bir ya da iki direkli olarak inşa edilirler. Spor amacıyla kullanılan hafif yelkenli teknelerin aksine salma boyları fazla uzun değildir. Bu özellikleri ile guletler l kıyılara ve sığ sulara yanaşmaya ve demirlemeye oldukça elverişlidir.

25 Guletin Tarihçesi Guletlerin dayandığı esasların kökeni antik çağdaki Karya dönemine kadar takip edilebilmektedir. İlk önceleri korsanlar tarafından kullanılan yelkenli tekne tipi. İki direkli olup pruva direği tam armalı, grandi direği randa ve pik yelkenli olup iki direk arasına yan yelkenleri açılan yelkenli tekne tipi. Brikten (iki direkli, iki direği de kabasorta donanımı olan yelkenli gemi) daha küçük, iki direkli, hafif armalı, pruva direği tam armalı, kabasorta ve seren yelkenli, grandi direği randa yelkeniyle donatılmış yelkenli. Bunlardan anlaşılacağı gibi Gulet bir arma şeklidir. Zaten bütün yelkenliler armaları ve yelkenleriyle anılırlar. Zamanla bu armanın kullanıldığı gövde yapısı Gulet olarak anılmaya başlanmış ve günümüze kadar bu isimle gelmiştir.

26 Bodrum da da tekne yapımcılığı Kral Mausolos zamanına kadar uzanmaktadır. Muğla tarihi kitaplarında Kral Mausolos un liman içinde gizlenmiş tersanesi olduğundan bahsedilmektedir. Bu tersanenin yerinin de şu anda Milta Marina nın nın içinde kalan Osmanlı Tersanesi olarak bahsedilen yer olabileceği büyük ihtimaldir. Mısır Firavunu Ptoleaus un un bütün savaş gemilerini Bodrum da da inşa ettirdiği bazı kaynaklarca belgelenmiştir. Şu anda marina ile KKK Eğitim Tesisleri arasındaki tepede bulunan türbede yatan Cafer Paşa 1700 lü yıllarda tersane komutanı olarak Bodrum a tayin olan Kızılhisarlı Mustafa Paşa nın oğlu olup kendisi de tersane komutanlığı yapmıştır.

27 İlk guletler taşımacılıkta kullanıldığı için form olarak daha hacimli teknelerdi. Bodrum da turizmin başlamasıyla taşımacılıkta kullanılan Gulet formu da değişimlere uğramış ve günümüzde Bodrum Guleti olarak anılan formlarına erişmişlerdir yılından önce yığma tekniği kullanılarak inşa edilen guletler yerlerini lamine olarak inşa edilen guletlere bırakmışlardır. Lamine tekniğinin Bodrum a gelmesinde Fuat Turan öncülük etmiştir.

28 Geçmişten Günümüze Gulet Formundaki Değişimler

29 XVIII. Yüzyıl Gulet Formu

30

31 Günümüz Gulet Formu

32

33 Geleneksel lah Ahşap Yatlar: Geleneksel ahşap yatlar genelde Bodrum'da ve Güneybatı Türkiye'nin diğer bölümünde yapılmaktadır. Kuzeydeki Karadeniz Bölgesinde genelde balıkçı tekneleri yapılmakta olup son zamanlarda bazı güzel geleneksel yatlar da yapılmıştır. Tekneler yerli marangoz ustaları tarafından elle yapılmaktadır. Teknenin iskeleti için genelde çam veya meşe kullanılır, iskelet çam veya tetra ile kaplanır, güverte tik ağacı, kabinler çam ya da maun, direkler ak meşe ya da demirden üretilmektedir. Tekneler hem motorlu hem de yelkenlidir.

34 Geleneksel yatlar, motorlu veya yelkenli olarak imal edilmektedir. Yat yapımında kullanılan başlıca ağaçlar çam, maun, meşe ve ak meşedir. Direkler ak meşe veya çeliktendir. Mekanik kısımlar genelde ithal olup tanınmış markalar tercih edilmektedir. İç dizayn, müşterinin özel veya ticari amaçlarına uygun yapılmaktadır. Yat türüne, ebadına ve müşterinin bütçesine bağlı olarak bir yatın imali 8-24 ay sürebilmektedir.

35 Ahşap, yatçılığın ğ doğuşundan ğ d beri klasik tekne malzemesidir. İşleme l kolaylığı, lğ hafifliğinin i yanısıra sağlamlığı, soğuğu sıcağı ğ izole edebilmesi, i diğer malzemelere oranla yorulmaya karşı mukavemeti,görüntüsü tü ü ve sıcaklığı yatçılara hep cazip gelmiştir. Geleneksel usullerle yapılmış tekneler senelik bakım gerektirseler de; modern inşa yöntemleriyle yapılmış ahşap teknelerin bakım ihtiyacı çok azalmıştır.

36 Günümüzde 100 yaşını aşmış ve restorasyon işleminden sonra bu gün eski günlerine oranla çok daha fazla kullanılan ve zorlanan klasik ahşap yarış yatları mevcuttur. Ahşap tekneler yapım tarzları gereği; tamamen terk edilmedikleri takdirde hakikaten neredeyse sonsuz ömürlü olabilirler. On yıllar içinde bir teknenin güvertesi, kaplamaları, mobilyası, hatta omurgası değişik zamanlarda sırayla yenilenebilir ve tekne diri olarak hep ayakta tutulabilir.

37 Geleneksel Gl l Ahşap Yatlar: Gulet Aynakıç Tirhandil

38 Gulet: Mavi Yolculuk için en popüler geleneksel ahşap yat gulettir. Rahat yemek yemeniz ve uzanmanız için en uygun biçimde tasarlanmış geniş, yuvarlak kıç bölümüyle bir gezi yatıdır. Guletler genelde ketch (marconi) veya iki direkli donanıma sahiptir; 1, 2 veya 3 trinketa yelkeni vardır. Uzunlukları m arasında değişir ve 6-16 kişi alabilirler, özel duş ve WC' li, çift çf kişilik kş k 3-8 yataklı kabinleri vardır.

39 Aynakıç: Yükseltilip kareleştirilmiş bir kıça sahiptir ve böylece Guletle mukayese edildiği taktirde ek kabinler için müsait yer anlamına gelir. Kıçta bir ana kabin bulunabilir kişi alabilir, özel duş ş ve WC'li ve 4-12 adet çf çift kişilik kş ky yatak konabilen kabinleri vardır. Genelde ketch (marconi) donanıma sahip olup ve m civarındadırlar.

40 Aynakıç

41 Aynakıç

42 Gulet ile Aynakıç arasındaki dki fark: Gulet Aynakıç

43 Tirhandil: Tirhandil: Yelkenli desteği de bulunan, mavi yolculuklarda da kullanılan tekne tipi. Kayık yapısı gulete hiç benzemeyen geleneksel ölçüleri 11 ile 15 metre ara- sında, özellikle Bodrum la özdeşleşmiş yelkenli. Kbi Kabin sayısı az olan, Ege Denizi i ne özgü geleneksel l Türk guleti. Yelken performansı oldukça iyi "denizci" bir tekne tipidir. Gulet ve aynakıçların lr yuvarlak veya köşeli kıçlarının lr aksine ki kıç bölümü sivri gelir. Guletler kıç formlarına göre üçe ayrılır; tirandil bunlardan sivri olanıdır. Diğerleri ri ördek kıç (geriye doğru yayılan) ve ayna kıç (yataya dik inen).

44 Tirhandil: Ege sularında yolculuk yapması en uygun olan sivri uçlu kıç bölümüyle en eski yerel ahşap ş py yattır. Orjinalinde genelde üç çk köşe ş yelkenlidir; günümüzde donanım şalopa-filika filika-gaff şeklinde değişmektedir. ğ ş Normalde m uzunluğunda ğ olup 6-8 kişi ş alır, özel duş ve WC'li, 3-4 adet çift kişilik yataklı kabinleri vardır.

45 Gulet inşasında kullanılan kll l ahşap çeşitleri: Tekne yapımında kullanılacak ahşap cinslerini belirleyen bir kaç ana faktör vardır. Ahşabın ömür özelliği,sağlamlığı, ağırlığı ve rutubet ile hava sıcaklığına göre uzama katsayısı ve çarpılma eğilimi en önemli seçim kriterleridir. Tekne Yapımında kullanılacak ahşap kurutulmuş olmalı ve yaklaşık % 15 lik bir nem barındırmalıdır. Aynı şekilde tekne kaplamasında kullanılmış ahşap tekne denize indirildikten ildikten sonra, bünyesine su çekerse, uzamaya çalışır ve büyük kuvvetler oluşturur. Bu nedenle özellikle karina bölgesinde, uzama katsayısı düşük ahşap cinsleri kullanılmalı ve ahşap su etkisine karşı iyi şekilde korunmuş ş olmalıdır.

46 İyi bir konstrüksiyonda göz önüne alınması gereken diğer bir ahşap özelliği ise ahşabın en güçlü olduğu halin, elyafları yönünde basınç yüküne maruz kalması durumudur. Aynı yönde çekme yüklerinde ahşabın mukavemeti yarı yarıya azalır. Elyaf yönüne dik olarak çekme mukavemeti 1/16 değerine, basma mukavemeti ise 1/5 ile 1/10 değerine düşer (elyaf yönünde basma mukavemetine göre). Ahşap ne kadar dayanıklı ve mukavimse, o derece de ağırdır. Bu nedenle tekne yapımında hava ve deniz şartlarına açık veya yüksek mukavemet değeri gerektiren yapım parçaları başka ağaçlardan, yük ve suya fazla maruz kalmayan kısımlar ise daha hafif ağaçlardan yapılır. Ağaçların ömürleri uzun ömürden kısaya doğru, 1 den 5 e kadar numaralanırlar.

47 Teak, Iroko, Makore, Afrormosia gibi egzotik ağaçlar ğ en uzun ömürlü ağaçlardan olup 1.sınıf (25 seneden fazla ömür), Meşe, Maun, Sipo gibi iyi i tekne yapımında en sık rastladığımız ğ ahşaplar sene asgari ömür beklentisiyle 2.sınıf, Oregon pine gibi ağaçlar ğ 3.sınıf olup, genelde tüm iğne yapraklı ağaçlarğ 3. veya 4. sınıftadırlar ve yük taşıyan veya suyun etkilerine açık alanlarda l kullanılmamalıdırlar. l l l Ancak malzemelerin l işleme özellikleri, mukavemet değerleri, fiyatları veya yapıştırma özellikleri i gibi diğer kriterler, seçimde ömrünün ü yanında önemli rol oynar. (Ömür tespitinde kullanılan kriter hiç bir koruyucu işlem görmemiş ahşap örneğinin i rutubetli, tli açık ortamda toprak üzerinde tutulmasıyla belirlenir. Dolayısıyla teknede beklenen ömür çok daha dh fazladır) ld

48 Guletin Teknik Özellikleri i Baston Guletin Baş Formu Küpeşte Çapa ve Zincir takımı Baş Bodoslama Guletin Tekne Formu Bow Thruster Lumbar ve Lumbuzlar Teak Karkas Iskarmoz Gulet Salması Guletin Kıç Formu

49 Baston

50 Guletin Baş ş Formu

51 Küpeşte

52 Galvanizli ve Galvanizsiz Zincir

53 Baş Bodoslama

54 Guletin Tekne Formu

55 Bow thruster

56 Lumbar ve Lumbuz

57 Lumbar ve Lumbuz

58 Teak

59 Karkas: Karkas: İtalyanca'da carcassa kelimesinden gelir; iskeletli bir strüktürün taşıyıcı bölümlerinin hepsine birden verilen isimdir.

60 Iskarmoz: Kürekli teknelerde küreğin bağlanması veya oturması için ay veya çelik şeklindeki lumbar ıskarmoz denilen aygıtlar.

61 Gulet Salması Kurşun

62

63

64

65

66 Guletin Teknik Resmi ve Genel Yerleşim Planı

67 DATE

68 Fuat TURAN Naval Architect & Marine Engineer Icme mevkii no: BODRUM C Tel: Fax: L fuatturan@superonline.com Registered Intellicad User B4 B3 B2 B1 B1 B2 B3 B4 SHEER SHEER 19 DESIGN Fuat TURAN, Naval Architect & Marine Engineer DRAWN BY CONTROL METERS TRADITIONAL GULET SCALE Preliminary Lines Plan DATE JAN 2006 DRAW. NO 1 18 WL7 WL6 WL5 DWL WL3 WL WL7 WL6 WL5 DWL WL3 WL2 PRINCIPAL DIMENSIONS & SPESIFICATIONS Length Over All : m Length On Water Line : m. Breadth : m. Depth : m. (Off BL) Design Draft : m. (Off BL) Stations : m. Water Lines : m. Battocks : m. WL1 WL1 BL B4 B3 B2 B1 B1 B2 B3 B4 BL SHEER C L SHEER WL7 WL6 WL5 DWL WL3 WL2 WL1 MD B4 B3 B2 B1 B4 B3 B2 B WL7 WL6 WL5 DWL WL3 WL2 WL1 BL BL B4 B4 B SHEER SHEER 1000 B3 B2 B1 MD WL7 WL6 WL5 DWL WL3 WL1 WL2 WL2 WL1 WL6 DWL WL5 WL7 WL3 MD B2 B1 C L C L B1 B1 B2 B2 B3 B3 B4 B4

69 DWL t=10mm. t=10mm. sill 150 mm. above the deck. window 960 x 720,t=8mm. Main helm position 960x720 t=8mm. Saloon 960x720 openable t=8mm x720 openable t=8mm. 960x720 t=8mm. 530x x x x x x 1200, t=10mm x 1200, t=10mm., openable 1100 x 1200, t=10mm., openable 1100 x 1200, t=10mm. water freeing port opening 16 pcs. each side x (350mm x 120mm) = 0.65 m² 2 sides x 0.65m² = 1.30m² 560 x 560 Emergency exit hatch x330 Emergency exit hatch x t=10mm. 300 t=10mm x 1500 (~4.6 % x L) x Hatchway coaming height 350mm. above the deck. above the deck.closed in sailing condition Chain locker hatch,coaming height 150mm ALL RIGHTS OF THIS DESIGN AND DETAILS ARE RESERVED Copy of inspection of third party or any work other than authorized is forbidden and will be considered an infringement of these rights. DWL Twin VOLVO D12D MH 450 HP at 1800 RPM Twin Disc MG 5144 SC 3.00:1 2 sets of 220 V,33kVA 6000 lts lts lts. 8 persons Captain, 2 crew, cook; totally 4 persons 1000

70 Gulet Genel Yerleşim Planı

71 Gulet kızakla k çekildikten k sonra puntellerle yere sabitlenir.

72 Guletin kıç formu: Profilden görünüm:

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa Yelkenli Teknelerde Donanım Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Parçaları ve Güverte Donanımı

Detaylı

DENİZCİ: Yelkenli gemi

DENİZCİ: Yelkenli gemi DENİZCİ 1. Yelkenli Gemi!lk yelkenli teknelere ait örnekler MÖ 2400 yıllarına kadar gitmektedir.!lk kürekli tekneler gibi ilk yelkenli teknelere ait örneklerde Mısır da bulunmuştur. Tüm deniz ticaretinin

Detaylı

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür.

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür. DONANIM DİZAYNI Yelkenli teknelerde bulunan ve yelken sisteminin bir parçası olan teller, halatlar, direkler vs. gibi yelken dışında kalan elemanlara donanım denir. Bu donanımları; 1. Sabit donanımlar

Detaylı

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin?

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir ISSN: 2146-281X Yelkenli Tekneler Nasıl Yüzer, Bilir misin? Yelkenli teknelerle ilgili bilmeniz gereken 5 şey Dev gemiler nasıl

Detaylı

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Güz 18 Dilovan Karabulut Geçmişten Günümüze Yelkencilik ve Denizcilik Mısırlılar, bildiğimiz ilk yelkenli tekneleri Nil nehri üzerinde ulaşım ve ticaret amaçlı yapmışlardır.

Detaylı

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz

Gemi Geometrisi. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz Gemi Geometrisi Prof. Dr. Tamer YILMAZ GEMİ GEOMETRİSİ Bir geminin yüzebilmesi, seyredebilmesi ve dengesi büyük ölçüde geminin su altında kalan kısmının şekli (geometrisi) ile ilgilidir. Su altı formunun

Detaylı

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI

YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI YELKEN TARiHI VE TEKNE DONANIMLARI Merhaba Bahar 18! Ege Mehmet Akman Boğaziçi Ü i ersitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü (M.S.2000) Ulu uru Batığı (M.Ö.1400) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YELKENCİLİK Mısırlılar önceleri

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN

YELKEN FİZİĞİ. Murat AYCİBİN YELKEN FİZİĞİ Murat AYCİBİN 28-01-2015 ç Yol Haritası Tarihçe Yelkenliyi Oluşturan Kısımlar Yelkenli Yönler Seyir Yönleri Yelken Fiziğine Tarihçe I. Mısır ve Fenike (M.Ö 4000) II. Ticaret Gemileri (M.Ö

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖZET..i. İÇİNDEKİLER...ii. ŞEKİLLERİN LİSTESİ...iv. TABLOLARIN LİSTESİ.. vi. ÖNSÖZ...vii

İÇİNDEKİLER. ÖZET..i. İÇİNDEKİLER...ii. ŞEKİLLERİN LİSTESİ...iv. TABLOLARIN LİSTESİ.. vi. ÖNSÖZ...vii ÖZET Ahşap konstrüksiyonlu gezi tekneleri ve yatların iç mekan tasarımı isimli çalışmanın konusu,kısıtlı ve dar hacimlere sahip, 30 metre boyutlarının altındaki gezi teknelerinin iç mekan biçimlenmesiyle

Detaylı

BODRUM INTERNATIONAL OPTIMIST REGATTA

BODRUM INTERNATIONAL OPTIMIST REGATTA BODRUM INTERNATIONAL OPTIMIST REGATTA Bodrum International Optimist Regatta ( BIOR ) Bodrum Belediyesi Bodrum Spor Yelken Şubesi tarafından, dünyanın önde gelen turizm kenti olan Bodrum'da düzenlenmektedir.

Detaylı

Kos-Kalimnos-Leros. tekne BODRUM DENİZ MÜZESİ EKİ İLE BİRLİKTE. Hanse 415. Dufour 445 GL. %50 ye varan indirimlerle. 640 Maine BODRUMLU AD5

Kos-Kalimnos-Leros. tekne BODRUM DENİZ MÜZESİ EKİ İLE BİRLİKTE. Hanse 415. Dufour 445 GL. %50 ye varan indirimlerle. 640 Maine BODRUMLU AD5 x BODRUM DENİZ MÜZESİ EKİ İLE BİRLİKTE TÜRKİYE TÜRKİYE NİSAN 2012/04 SAYI 74 BOAT SHOP DAVETİYENİZ HEDİYE! %50 ye varan indirimlerle KAMPANYALI 40 tekne >Yelkenli niyetine motoryat BODRUMLU AD5 >Akdenizli

Detaylı

Sert Hava Seyri. Mert Ergen

Sert Hava Seyri. Mert Ergen Sert Hava Seyri Mert Ergen Bu dersin başladığı yer Beaufort 5 Beaufort 6 Beaufort 7 (Fırtına Sınırı) Sert Havaya Hazırlıklı Olmak Hava durumundan haberdar olmak için: https://www.mgm.gov.tr/ https://www.windguru.cz

Detaylı

yaşam boyu bağlanırsanız.

yaşam boyu bağlanırsanız. Size nasıl tarif etsem ki... İlk görüşte âşık olmak gibi bir duygu. " İşte bu benim aradığım kadın," dersiniz ya, işte öyle bir şey. Önce teknenize âşık olacaksınız sonra satın alacaksınız. Eğer sevmeden,

Detaylı

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Yelken sporuna gönül vermiş 4 kadın yelkenci 70 gün sürecek seyahatlerine başlamadan önce Bodrum Belediyesini ziyaret etti. Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı

Detaylı

ÜLKEMİZDE YAT VE GEZİNTİ TEKNESİ DİZAYNI, ÜRETİMİ VE KULLANIMI 1. GİRİŞ Yat ve gezinti teknesi (tenezzüh teknesi) sektörü, gerek arz oluşumunda yer

ÜLKEMİZDE YAT VE GEZİNTİ TEKNESİ DİZAYNI, ÜRETİMİ VE KULLANIMI 1. GİRİŞ Yat ve gezinti teknesi (tenezzüh teknesi) sektörü, gerek arz oluşumunda yer ÜLKEMİZDE YAT VE GEZİNTİ TEKNESİ DİZAYNI, ÜRETİMİ VE KULLANIMI 1. GİRİŞ Yat ve gezinti teknesi (tenezzüh teknesi) sektörü, gerek arz oluşumunda yer alan tekne yapımcılarının çokluğu ve dağınık yerleşimi

Detaylı

Ahşap. İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden. olan ahşap, canlı bir organizma olan. ağaçtan elde edilen lifli, heterojen

Ahşap. İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden. olan ahşap, canlı bir organizma olan. ağaçtan elde edilen lifli, heterojen BÖLÜM 11 AHŞAP Ahşap İnsanlığın ilk yapı malzemelerinden olan ahşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen ve anizotrop bir yapı malzemesidir. Ahşap 2 Ahşabın Yapıda Kullanım Alanları

Detaylı

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler

7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7. Tonaj, Fribord ve Görünür işaretler 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir.

üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. üniversal- ultralam ULTRALAM LVL modern kompozit bir yapı malzemesidir. ULTRALAM LVL kozalaklı ağaçlardan ( çam-ladin ) veya karışımından üretilir. ULTRALAM LVL ağaçlardan tabakalar halinde soyularak yapıştırılmış

Detaylı

THE LITTLE TRAWLER-7.40

THE LITTLE TRAWLER-7.40 TEKNİK ÖZELLİKLER : THE LITTLE TRAWLER-7.40 Boy : 7.40 metre (yüzme platformu hariç) En : 2.45 metre Derinlik : 0.65 metre Kamara yüksekliği : 1.95 metre Ağırlık : Yaklaşık 2000 kg Motor gücü : 30 ila

Detaylı

gerdanlığı... muhteşem manzara Bodrum a 18 km. doğal güzelliğini Gündoğan

gerdanlığı... muhteşem manzara Bodrum a 18 km. doğal güzelliğini Gündoğan Ege nin inci gerdanlığı... Sabah uyandığınızda, yelkenli ve sörflerin süzülüşünü seyrederek kahvaltı edebileceğiniz, güneşin doğuş ve batışlarında muhteşem manzarasına doyamayacağınız, akşamları inanılmaz

Detaylı

İst anbul Shop&Miles BoatShow da sergileyecekler.

İst anbul Shop&Miles BoatShow da sergileyecekler. Dünyanın en büyük yatçılık şirketleri ve Türkiye deki üreticiler portföylerindeki en iddialı teknel eri İst anbul Shop&Miles BoatShow da sergileyecekler. Fuarın deniz üstünde yapılacak olması, kapalı alanlara

Detaylı

Sanılanın aksine her ormanın ve ağacın bir yaşı vardır ve zamanla ormanlarında yenilenmesi gerekir.

Sanılanın aksine her ormanın ve ağacın bir yaşı vardır ve zamanla ormanlarında yenilenmesi gerekir. Ahşap pencere kullandığınızda kesilen ağaçlara mı üzülüyorsunuz. Buna bir son verin çünkü sizin için kullandığımız ürünler FSC damgalı sürdürülebilir orman politikasına uygun olarak kesilmiş ağaçlardır.

Detaylı

KOYLARIMIZ, MAVİ YOLCULUK VE DENİZ TURİZMİ NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

KOYLARIMIZ, MAVİ YOLCULUK VE DENİZ TURİZMİ NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KOYLARIMIZ, MAVİ YOLCULUK VE DENİZ TURİZMİ NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi M.Faruk OKUYUCU İMEAK DTO Deniz Turizmi & Kaynakları Birim Yetkilisi İpek BAYRAKTAR SAPMAZ 26-27 Şubat 2016

Detaylı

Bauer Güneş Enerji Kollektörleri nin tercih edilmesine sebep olacak özelliklerinden bazıları ;

Bauer Güneş Enerji Kollektörleri nin tercih edilmesine sebep olacak özelliklerinden bazıları ; Bauer Güneş Enerji Kollektörleri nin tercih edilmesine sebep olacak özelliklerinden bazıları ; Isı izolasyon katsayısı yüksektir ; Isı izolasyonu, dünya çapındaki ilk beş güneş kollektörü arasındadır.

Detaylı

YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON. Solar Enerji ve Otokorkuluk Montajı

YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON. Solar Enerji ve Otokorkuluk Montajı YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON Solar Enerji ve Otokorkuluk Montajı YARARLAR ÇELİK KONSTRÜKSİYON 2011 yılında; bariyer montajı, solar enerji montajı ve çelik konstrüksiyon üzerine faaliyet göstermek amacıyla

Detaylı

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER

ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANELLER YAPI MARKET SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Formlandırılmış alüminyum kompozit panel kaplamalarının alt taşıyıcı strüktürlerinin yardımı ile mimarinize farklı yenilikler katması, sadece formları

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ2023 YAPI MALZEMESİ I AHŞAP Yrd.Doç.Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter Canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli,

Detaylı

Yelkenli Tekneler ve Donanımları

Yelkenli Tekneler ve Donanımları Yelkenli Tekneler ve Donanımları www.su-sail.org 1 1.1 Asıl Tekne Asıl tekne, adından da anlaşılacağı üzere teknenin üzerindeki tüm donanımdan arındırılmış kabuğa verilen isimdir. Ahşap, fiberglas, metal

Detaylı

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA FOUNTAINE PAJOT VICTORIA 67 2015 9.787.500 TL Boy 20,27 m Motor 2 x 150 HP Yelken alanı 202m 2 Genişlik 9,50 m Motor saati 1900 saat Arma Klasik ana yelken Draft 1,55 m Yakıt 1400 L Kabin / WC 5 / 5 Ağırlık

Detaylı

ENDAZE MODÜL : ENDAZE

ENDAZE MODÜL : ENDAZE ENDAZE Hazırlayan: ġuayip ORHAN. Marmaris Mesleki Eğitim Merkezi Mobilya Dekorasyon Öğretmeni MODÜL : ENDAZE A OFSET TABLOSU 1 Gemi Tanımı Gemi, Tekne ve Yat Tanımları Gemi: suyun kaldırma kuvvetinden

Detaylı

bayrak direği Patent Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği

bayrak direği Patent Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği Bayrak Göndere Çekme Metodu Direk Ankrajı Sabitleme Direğe Göre Bayrak Ölçüleri Direkler

Detaylı

INTERNATIONAL WOODEN YACHT

INTERNATIONAL WOODEN YACHT INTERNATIONAL WOODEN YACHT 27th REGATTA YARIS EL KITAPÇIGI /BodrumCup #BodrumCup #BodrumCup2015 #instabodrumcup #instabodrumcup2015 Tel : +90 252 316 2310-316 2054 Faks : +90 252 316 5338 www.erayelken.org

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

w w w. c o r p o r a t e s a i l i n g c u p. c o m

w w w. c o r p o r a t e s a i l i n g c u p. c o m TÜRKİYE'DE İLK KEZ KURUMLARA ÖZEL YELKEN EĞİTİM VE YARIŞ ORGANİZASYONU Corporate Sailing Cup ile kurum çalışanları şirketlerinin adını taşıyan teknelerinde kurumlarını gururla temsil ediyor Hakkımızda

Detaylı

Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar. Gemi Đnşaa ve Deniz Müh.

Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar. Gemi Đnşaa ve Deniz Müh. Tekne kaplama,posta,güverte ve diğer elemanlar 12/14/2011 1 Gemi Đnşaa ve Deniz Müh. OMURGA Lama Omurga Levha Omurga Kutu Omurga Yalpa Omurga 12/14/2011 Sevilay CAN 2008&2009 Güz 2 DĐP YAPISI Çift Dipli

Detaylı

Bodru m Kupası 26 Ekim deki Bodrum etabı ile sona erecek.

Bodru m Kupası 26 Ekim deki Bodrum etabı ile sona erecek. Bodrum Kupası, 22 Ekim günü sokak şenlikleri ile başlayacak. 23-26 Ekim tarihleri arasında 4 etaptan oluşan yarışlarda iki etaba yakın zamanda kaybettiğimiz iki deniz sevdalısının adları verildi. Gümüşlük-Güllük

Detaylı

Barbarossa Yachts Ltd. M25 Mini Yacht

Barbarossa Yachts Ltd. M25 Mini Yacht Barbarossa Yachts Ltd. M25 Mini Yacht M25 Mini-Yacht STANDART İNŞA YÖNTEMİ Gövde / Güverte ve kabin iç kaplamaları cam elyaf + polyester reçine, el yatırması yöntemi ile İç kısımda ara izolasyon katı Güverte

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI GEMİ MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ KÜÇÜK TEKNELER VE YAT PROJELERİ ASGARİ ÇİZİM ESASLARI Murat ERZAİM Yönetim Temsilcisi İmza Sinem DEDETAŞ Yönetim

Detaylı

ÇOK KONTAKLI FİŞ & PRİZ SERİSİ Fiyat Listesi / 2014-2

ÇOK KONTAKLI FİŞ & PRİZ SERİSİ Fiyat Listesi / 2014-2 ÇOK KONTAKLI FİŞ & PRİZ SERİSİ Fiyat Listesi / 2014-2 İÇİNDEKİLER ÇOK KONTAKLI FİŞ & PRİZ SERİSİ ÇOK KONTAKLI FİŞ & PRİZ BİLEŞENLERİ 2 MAKİNE GÖVDE ÖLÇÜLERİ 3 ÇEKİRDEK EKSEN ÖLÇÜLERİ-RAKOR ÖLÇÜLERİ 4 VİDALI

Detaylı

MAVİ YOLCULUK BLUE VOYAGE

MAVİ YOLCULUK BLUE VOYAGE MAVİ YOLCULUK BLUE VOYAGE MAVİ YOLCULUK BLUE VOYAGE Halikarnas Balıkçısının Bodrum a sürgün hikayesini herkes bilir. Balıkçı sürgün yıllarında ve daha sonra da gönüllü olarak Bodrum da geçirdiği yıllarda

Detaylı

TAKIM TuTuCuLAR TAKIM TuTuCuLAR

TAKIM TuTuCuLAR TAKIM TuTuCuLAR takım t u t u c u lar Ayarlanabilir kılavuz kolları ve, üst başlığı altında toplanmıştır. Kılavuz kolları ile el kılavuzları kullanılabilmektedir. Kılavuzun dörtgen şaftı kılavuz kolunun ayarlanabilir

Detaylı

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEKNE YÖNLERİ ve KISIMLARI RÜZGAR ALTI ve RÜZGAR ÜSTÜ Rüzgarın tekneye ilk temas ettiği alan teknenin rüzgar üstüdür. Rüzgarın tekneden ayrıldığı son alan ise rüzgar

Detaylı

Pheri Yatçılık Turizm Ltd. Şti. www.pheriyatcilik.com

Pheri Yatçılık Turizm Ltd. Şti. www.pheriyatcilik.com Pheri Pheri Yatçılık Turizm Ltd. Şti. www.pheriyatcilik.com Marmara da ay ışığında dans Pheri Yatçılık adından sıkça söz ettirmiş ve dizayn ödülü almış tekneleriyle, İstanbul Boğaz'ının eşsiz güzelliğini

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

GAZAL TUG AND TRAWLER LEADING IN NEWDESIGN VESSELS

GAZAL TUG AND TRAWLER LEADING IN NEWDESIGN VESSELS GAZAL TUG AND TRAWLER LEADING IN NEWDESIGN VESSELS 1 GAZAL TEKNECİLİK / GAZAL ( GAZAL TUG AND TRAWLER ) GENEL MÜDÜR / PAZARLAMA ÜRETİM MÜDÜRÜ / KALİTE FİNANS / KALİTE YÖNETİM GEMİ İNŞA MÜHENDİSİ / TAŞERON

Detaylı

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V

GT = K 1 V. Burada V geminin tüm kapalı alanlarının m 3 olarak hacmi ve. K 1 = 0.2 + 0.02 log 10 V 7. TONAJ, FRİBORD VE GÖRÜNÜR İŞARETLER 7.1 GROS VE NET TONAJ Dünyada ilk tonaj tanımı 1423 yılında Britanya hükümetinin ticaret gemilerinin taşıdıkları yükten vergi almak için çıkardığı yasa ile gündeme

Detaylı

Balon Yelken (Spinnaker)

Balon Yelken (Spinnaker) Balon Yelken (Spinnaker) 19. yüzyılda kullanılmaya başlanan balonun yeri, yelken tarihinde yenidir. Üretimi ve kullanımı daha önce gördüğümüz yelkenlerden çok daha karışık olan balon yelken ilk başlarda

Detaylı

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Deniz ve Kıyı Tesisleri Şube Müdürlüğü

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Deniz ve Kıyı Tesisleri Şube Müdürlüğü T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Deniz ve Kıyı Tesisleri Şube Müdürlüğü DENİZ TURİZMİNDE YEREL YÖNETİMLERİN ROLÜ Hazırlayan ve Sunan Kpt. Cem HODOĞLUGİL Muğla Muğla 1480 km ile Türkiye nin en uzun kıyı

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

LEB-İ DERYA BİR YAŞAM SİZİ BEKLİYOR... HAZIR MISINIZ?

LEB-İ DERYA BİR YAŞAM SİZİ BEKLİYOR... HAZIR MISINIZ? LEB-İ DERYA BİR YAŞAM SİZİ BEKLİYOR... HAZIR MISINIZ? 2+1 (122 m 2 ), 4+1 (253 m 2 ), 6+2 (375m 2 ) VE 8+2 (500 m 2 ) BAHÇELİ YA DA TERASLI, YATAY VİLLA KONSEPTLİ, YAZ KIŞ YAŞAMA UYGUN KEYİFLİ DAİRELER

Detaylı

En güvenli sürüş deneyimi

En güvenli sürüş deneyimi KARAVAN Ürün Teknik Özellikleri Pino Karavan, 2009 yılından bu yana el işçiliği ile ürettiği Çekme karavan, Campervan, Pick-up üstü karavan modellerinde fiyat kalite dengesini en üst düzeyde tutmaktadır.

Detaylı

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i?

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i? YORULMA HASARLARI 1 Yorulma nedir? Malzemenin tekrarlı yüklere maruz kalması, belli bir tekrar sayısından sonra yüzeyde çatlak oluşması, bunu takip eden kopma olayı ile malzemenin son bulmasına YORULMA

Detaylı

GEMİ DONATIM VE YARDIMCI SİSTEMLER ÇALIŞTAYI DATA HİDROLİK MAKİNA SANAYİ A.Ş.

GEMİ DONATIM VE YARDIMCI SİSTEMLER ÇALIŞTAYI DATA HİDROLİK MAKİNA SANAYİ A.Ş. GEMİ DONATIM VE YARDIMCI SİSTEMLER ÇALIŞTAYI DATA HİDROLİK MAKİNA SANAYİ A.Ş. 27.05.2008 1 HAKKIMIZDA : %100 yerli sermayeli DATA imalatçılar, tasarımcılar, kaptanlar ve yat sahipleri gibi seçkin kullanıcıları

Detaylı

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

02.01.2012. Kullanım yerlerine göre vida Türleri. Vida Türleri. III. Hafta Đmal Usulleri. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet

Detaylı

HANSE DEN ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI. Size özel finansman çözümleriyle

HANSE DEN ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI. Size özel finansman çözümleriyle HANSE DEN ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI Size özel finansman çözümleriyle TRIO DENİZ BODRUM DA Bodrum un en köklü ve en merkezi marinası Milta Marina daki ofisimiz, servis merkezimiz ve profesyonel ekibimizle

Detaylı

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip

2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip 2. Karışımın Ağaç Türleri Meşcere karışımında çok değişik ağaç türleri bulunur. Önemli olan, ağaçların o yetişme ortamı özelliklerine uyum gösterip karışıma katılabilmeleridir. Karışımdaki ağaç türleri

Detaylı

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele

ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele MUĞLA İLİ, FETHİYE İLÇESİ, GÖCEK MAHALLESİ, 265 ADA 1 PARSEL, 266 ADA 1 PARSEL 433 ADA 1 PARSEL ve 20 Tekne Kapasiteli Yüzer İskele 1 İÇİNDEKiLER BÖLUM -1: TAŞINMAZLARA YÖNELiK MEVCUT DURUM ANALiZi...

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I ÇATI TEKNİKLERİ TANIM Yapıların en üstüne inşa edilen, yapıyı kar, yağmur, sıcak, soğuk ve rüzgar gibi dış tesirlere karşı koruyan, lüzumu halinde çatıdan bina içinin

Detaylı

ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966)

ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966) ULUSLARARASI YÜKLEME SINIRI SÖZLEŞMESİ (INTERNATIONAL CONFERENCE ON LOAD LINES, 1966) Uluslar arası yükleme sınırı sözleşmesi gemilerin denizde can ve mal emniyetini korumak, yükleme sınırlarını tespit

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Büyük ölçekli seracılık işletmelerinde yatırıma başlarken ilk aşamada minimum ekonomik büyüklüğün, yatırımın planlanmasında da hedeflenen büyüklüğün göz önünde bulundurulması gerekir.

Detaylı

TAHLİSİYE SANDALI İNCELEME ve ARAŞTIRMA PROJESİ

TAHLİSİYE SANDALI İNCELEME ve ARAŞTIRMA PROJESİ TAHLİSİYE SANDALI 1 TAHLİSİYE SANDALI İNCELEME ve ARAŞTIRMA PROJESİ TAHLİSİYE SANDALI ve DENİZDEN CAN KURTARMA TARİHİ 18. yüzyılın sonuna doğru 1790 lı yıllarda, tahlisiye - denizden can kurtarmanın başladığını

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

Alüminyum San. İnş. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. ALUMINIUM CATALOGUE.

Alüminyum San. İnş. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. ALUMINIUM CATALOGUE. Alüminyum San. İnş. İth. İhr. ve Tic. Ltd. Şti. ALUMINIUM CATALOGUE www.alprofaluminyum.com.tr Alüminyum Profil Hakkımızda Firmamız, bünyesinde bulundurduğu aylık 2000 ust Extrizyon Pres ve 8 mt uzunluğa

Detaylı

GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI

GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI GEMİLERİN BÜNYESEL ELEMANLARI Yücel ODABAŞI Şebnem HELVACIOĞLU Ekim 2008 GEMĠLERĠN BÜNYESEL DAYANIMI Ġsimlendirme yönünden bir geminin enine bir halkasını göz önüne alırsak karģımıza Ģu elemanların çıkması

Detaylı

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir.

CATCRANE. Güçlü tasarım departmanı sayesinde her işletmenin ihtiyaçlarına göre esnek projelerde zorlanmadan sonuca ulaşılabilmektedir. CATCRANE Yıllarca sahip olunan tecrübeleri artık ürüne dönüştürmüş ihtiyaç sahiplerine mühendislik ve kalite adına yeni hızlı ve kalıcı çözümler sunmayı hedeflemiş genç bir firmadır. Güçlü tasarım departmanı

Detaylı

Masif Mutfak Tezgahları - Masif Kapaklar - Masif Lavabolar

Masif Mutfak Tezgahları - Masif Kapaklar - Masif Lavabolar Masif Mutfak Tezgahları - Masif Kapaklar - Masif Lavabolar Decomass ın temelleri, 1974 yılından beri mağazacılık, mobilya ve mutfak konusunda faaliyet gösteren Yüce Dekorasyon ile atılmıştır. Doğanın

Detaylı

Adım Adım... temel bilgiler

Adım Adım... temel bilgiler Adım Adım... temel bilgiler A. Anayelken açmak B. Cenoa açmak C. Tramola atmak D. Kavança atmak E. Camadan vurmak A. Standard bir Anayelken tam boy basmak (yukarıya çekmek): 1. Halatları hazırlayın: a.

Detaylı

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER Bir yapıyı dış etkilere karşı koruyan taşıyıcı sisteme çatı denir. Belirli aralıklarla yerleştirilen çatı makaslarının, yatay taşıyıcı eleman olan aşıklarla birleştirilmesi ile

Detaylı

Bazıları hızlı sever

Bazıları hızlı sever Bazıları hızlı sever MOTORYATIN KONFORUNDAN VAZGEÇEMEYENLERİN DİKKATİNE... 2014 YAZI SİZİ YEPYENİ, HIZLI, KONFORLU VE ALIMLI MODELLERLE KARŞILIYOR. 15-17 METRE ARALIĞINDAKİ BU TEKNELERİ GÖRÜNCE AKLINIZ

Detaylı

EGE BÖLGESİ BALIKÇI GEMİLERİ VE BALIKÇILIK ALTYAPISI

EGE BÖLGESİ BALIKÇI GEMİLERİ VE BALIKÇILIK ALTYAPISI Yapım Matbaacılık Ltd., İstanbul, 1999 Editörler :A. İ. ALDOĞAN Y. ÜNSAN E BAYRAKTARKATAL G GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 99 BİLDİRİ KİTABI EGE BÖLGESİ BALIKÇI GEMİLERİ VE BALIKÇILIK

Detaylı

Neden Ahşap? Doğaldır Uzun Ömürlüdür

Neden Ahşap? Doğaldır Uzun Ömürlüdür Aduro Ahşap, 20 yılı aşkın süredir tasarım ve yapı sektöründe faaliyet gösteren Yeni Güney İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. nin bir uzantısı olarak 1998 yılından beri faaliyet göstermekte olup, 2007 yılından

Detaylı

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ

KILAVUZ. Perçin Makineleri KILAVUZ 2016 Perçin Makineleri 1. PERÇİNLEME NEDİR? Perçin, sökülemeyen bir bağlantı elemanıdır. İki parça bir birine birleştirildikten sonra tahrip edilmeden sökülemiyorsa, bu birleştirmeye sökülemeyen birleştirme

Detaylı

DOĞAL KOMPOZE TAŞ Granplak Fabrikamız Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan sanayi bölgesinde 2007 yılından bu yana Doğal Kompoze Taş üretim alanında lider bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir. Günümüzün

Detaylı

Uzman Gözünden Deck Çeşitleri

Uzman Gözünden Deck Çeşitleri Ülkemizde yetişen ağaç cinsleri görsellik ve renk açısından oldukça sınırlıdır. Bunlar genel olarak kayın, meşe, dişbudak, kestane gibi açık renk ağaçlardır. Zor bulunması, son yıllarda kesiminin problemli

Detaylı

www.emak.com.tr GENEL ÖZELLİKLER

www.emak.com.tr GENEL ÖZELLİKLER www.emak.com.tr GENEL ÖZELLİKLER Aksine bir talep olmadığı taktirde tüm aksiyal fanlarımız direk akuple olarakimal edilir. Talep üzerine kayış kasnaklı (AX) modellerimiz de vardır (opsiyonel) Fan kasetlerinin

Detaylı

Sadece tek bir çalışma adımında belirgin kenarlar

Sadece tek bir çalışma adımında belirgin kenarlar Tarih: 16.08.2015 Yazar: Florian Pottrick Sadece tek bir çalışma adımında belirgin kenarlar PFERD'in sunduğu yeni kenar bitirme (EDGE FINISH) sistemi sayesinde, son derece konforlu ve kolay bir şekilde

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI 01.06.2015 KÜÇÜK TEKNE KAZALARININ GENEL NEDENLERİ (Kürekli ya da dıştan takma motorlu küçük tekneler) 1-Hatalı yük

Detaylı

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI G SINIFI FIRKATEYN Geminin Genel Tanımı: Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak su üzerinde yüzebilen, hareket ve manevra kabiliyeti olan; yükü, yolcuyu ve personeli mümkün

Detaylı

ENDÜSTRİYEL KAYIŞLAR

ENDÜSTRİYEL KAYIŞLAR ENDÜSTRİYEL KAYIŞLAR Poliüretan Zaman Kayışları SYNCHROTECH çelik telli güçlendirilmiş termoplastik poliüretan zaman kayışları çok sınırlı sünme katsayısı, kaydırmazlık özelliği ve kauçuk kayışlardan farklı

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Ayarlanabilir durdurucu Ağır iş uygulamalarına yönelik Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen

Detaylı

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI ANA PONTONLAR PARMAK İSKELELER YÜRÜME YOLU AKSESUARLAR YEDEK PARÇALAR ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI 22 yıllık deneyimi ve sayısız modüler yüzer platform uygulaması ile PMS Polietilen

Detaylı

Sınırsız Panorama, Sonsuz Işık ve Yüksek Performans ABSOLUTE 70

Sınırsız Panorama, Sonsuz Işık ve Yüksek Performans ABSOLUTE 70 aranac ak kelime Ana Sayf a > motoryat Sınırsız Panorama, Sonsuz Işık ve Yüksek Performans ABSOLUTE 70 Absolute filosunun en büyük yatı Absolute 70, çelikle camın denizler üzerindeki ihtişamlı birlikteliğini

Detaylı

Security Geçiş Sistemleri. Döner Kapılar. Kayar Kapılar. 90 Derece Kapılar METAXDOOR MS30/HRM. Hastane Kapıları. Hermetik Kayar Kapı

Security Geçiş Sistemleri. Döner Kapılar. Kayar Kapılar. 90 Derece Kapılar METAXDOOR MS30/HRM. Hastane Kapıları. Hermetik Kayar Kapı Döner Kapılar Kayar Kapılar Hastane Kapıları 90 Derece Kapılar Security Geçiş Sistemleri METAXDOOR MS30/HRM Hermetik Kayar Kapı Hava ve su sızdırmazlık özelliği bulunan METAXDOOR MS30/HRM hermetik kayar

Detaylı

GAZBETONLU. HAFİF ÇELiK YAPI. SiSTEMLERİ

GAZBETONLU. HAFİF ÇELiK YAPI. SiSTEMLERİ GAZBETONLU HAFİF ÇELiK YAPI SiSTEMLERİ Patentli Sistemimiz PACKET Gazbetonlu ÇELİK YAPI MESKEN Çelik Yapı nın kendine ait patentli yapı sistemi olan PACKET, çelik yapının bildiğiniz tüm avantajlarından

Detaylı

HAKKIMIZDA. Misyonumuz. Vizyonumuz

HAKKIMIZDA. Misyonumuz. Vizyonumuz HAKKIMIZDA Doğan Tel Örgü olarak 1968 yılında Ankara da kurulduk. Kurulduğumuz yıl itibariyle, müşteri memnuniyeti ve bu doğrultuda firmamızı geliştirme anlayışını benimseyerek, kalifiyeli ve tecrübeli

Detaylı

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır.

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır. FİYAT LİSTESİ Rockwool Fiyat si Sayfa Teras Çatılar Dachrock...3 Durock.....4 Roofrock...5 Yüzer Döşemeler Steprock ( Steprock ND, HD )...........6, 7 Floorrock ( Floorrock C )....... 8 Ara Bölme Duvarları

Detaylı

Türkiye'nin ilk milli uçak gemisi "TCG Anadolu" ilk kez görüntülendi

Türkiye'nin ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu ilk kez görüntülendi Türkiye'nin ilk milli uçak gemisi "TCG Anadolu" ilk kez görüntülendi İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, "(TCG Anadolu) Şu an sahada

Detaylı

2. TEKNE FORM PARAMETRELERİ

2. TEKNE FORM PARAMETRELERİ 2. EKNE FOR PARAEREERİ 2.1. Genel Geometrik anımlar ekne geometrisini tanımlamada kullanılan genel tanımlar aşağıdaki şekilde görülmektedir. OA P f D AP FP f D Güverte /2 Güverte Şekil 1. Genel geometrik

Detaylı

GELENEKSEL BODRUM GULETİ FORMUNDAN YARARLANARAK OLUŞTURULAN BİR YELKENLİ AİLESİ

GELENEKSEL BODRUM GULETİ FORMUNDAN YARARLANARAK OLUŞTURULAN BİR YELKENLİ AİLESİ Yapım Matbaacılık Ltd., İstanbul, 1999 Editörler :A. İ. ALDOĞAN Y. ÜNSAN E BAYRAKTARKATAL GEMİ İNŞAATI VE DENİZ TEKNOLOJİSİ TEKNİK KONGRESİ 99 BİLDİRİ KİTABI GELENEKSEL BODRUM GULETİ FORMUNDAN YARARLANARAK

Detaylı

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek

III. Hafta İmal Usulleri. Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ. Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek III. Hafta Öğr.Grv. Kubilay ASLANTAŞ Vidalar ve Genel özellikleri Kılavuz çekmek Pafta çekmek Page 1-1 Page 1-2 Vida Türleri Page 1-3 Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları

Detaylı

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 1. Dar bir kanalda ilerleyen bir tekne, kanalın neresinde seyredecektir? Kanalın, teknenin sancak tarafındaki dış sınırına olabildiğince güvenle yaklaşabileceği mesafede 2.

Detaylı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı

Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı Doç. Dr. Ali KOÇAK Beton; kum, çakıl, su, çimento ve diğer kimyasal katkı maddelerinden oluşan bir bileşimdir. Bu maddeler birbirleriyle uygun oranlarda karıştırıldığı zaman kalıplara dökülebilir ve bu

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler ,1 X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Kanal sistemin içine monte Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen hava akışlarını önler.

Detaylı

2004 yılında şirket olarak faaliyetine devam eden firmamız,kurucularının daha önceki yıllarda yapı sektöründe edinmiş olduğu bilgi ve tecrübeyle

2004 yılında şirket olarak faaliyetine devam eden firmamız,kurucularının daha önceki yıllarda yapı sektöründe edinmiş olduğu bilgi ve tecrübeyle 2004 yılında şirket olarak faaliyetine devam eden firmamız,kurucularının daha önceki yıllarda yapı sektöründe edinmiş olduğu bilgi ve tecrübeyle alüminyum doğrama,cephe giydirme ve kapı otomasyon sistemleri

Detaylı

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type LVC. Type LVC

GİRİŞ SAYFASI > Ürünler > Kontrol üniteleri > VARYCONTROL > VAV terminal üniteleri > Type LVC. Type LVC Type LVC DÜŞÜK HAVA HIZLARI VE DÜŞÜK KANAL BASINÇLARI IÇIN Değişken debili, düşük hava hızlı ve düşük kanal basınçlı üfleme havası ve emiş havası sistemlerine ait dairesel VAV terminal üniteleri 0,6 ila

Detaylı