OKB tedavisinde güncel psikofarmakolojik yaklaşımlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OKB tedavisinde güncel psikofarmakolojik yaklaşımlar"

Transkript

1 OKB tedavisinde güncel psikofarmakolojik yaklaşımlar D O Ç. D R. E R H AN E R T EKİN İ. Ü. İ S TA NBUL T ı P FA KÜ LT ES I P S I K I YAT R I A N A BI L I M D A L ı P S I KO N E V R OZ - P S I KOT E R A P I B I R I M I A N K S I Y E T E B OZ U K LU K L A R ı P O L I K L I N I Ğ I

2 OKB de tedaviye erken başlamanın önemi Tedavinin gecikmesi daha kötü sonlanım ile ilişkili (Dell Osso ve ark. 2010) Etkili bir farmakolojik tedavi ise sağlıkla ilgili yaşam kalitesinde düzelme sağlıyor (Hollander et al, 2010) Erken tanı ve müdahale önemli. Etkili farmakolojik tedaviler sayıca fazla ya da geniş bir çapa sahip değil. Tedaviye direnç sık karşılaşılan bir sorun, %50 civarı hastada yeterli yanıt yok. Tedavinin teknik (hastaların uygun dozda, sürede ya da türde tedavi almaması gibi) nedenlerle etkisiz kalması, görünür tedavi direncinin sık bir nedeni olabilir

3 Yanıt, remisyon, relaps tanım önerileri Pallanti ve ark. (2002) tedavi çalışmalarında standardize operasyonel ölçütler kullanılmasını önerdiler: Anlamlı klinik yanıt: YBOCS skorunda %35 lik bir azalma ya da KGİ-İyileşme de oldukça iyileşme veya çok iyileşme Kısmi yanıt: YBOCS skorunda %25 ila 35 arasında bir azalma Remisyon: YBOCS < 16 Relaps: Remisyonun ardından YBOCS skorunda %25 ve üstü oranda yükselme Stein ve ark. (2007) daha katı remisyon kriterleri öneriyor: toplam Y BOCS 10. KDT alanında Sookman ve Steketee (2010) remisyonu OKB ölçütlerini karşılamaz hale gelme ve YBOCS skoru 7 olarak tanımlamıştır.

4 Yanıt, remisyon, relaps tanım önerileri Anlamlı klinik yanıt, remisyon, relaps gibi kavramların tanımı üzerine tartışmalar sürüyor. Kronik ve dalgalı seyri olan, bazen de ilerleyici biçimde kötüleşen bir seyir gösteren, uzun vadeli ilaç tedavisine genellikle kısmi yanıt gösteren OKB de bu kavramları tanımlamak zorlaşıyor (Simpson ve ark., 2006; Farris ve ark., 2013) Relaps için makul kabul edilebilecek çeşitli ölçütler: toplam YBOCS skorunda 5 puanlık kötüleşme, post-baseline YBOCS skorunda 50% kötüleşme, toplam YBOCS skorunun 19 a ya da üstüne çıkması KGI-I skorlarında oldukça kötüleşme veya çok fazla kötüleşme

5 Hollander ve ark. (2010) Pallanti nin yanıt ve relaps ölçütlerini YBOCS skoru değişikliklerinin işlev kaybı (SDS ile) ve yaşam kalitesi ile (SF-36) korelasyonuna bakarak inceledi. Başlangıca göre en az %25 lik bir azalmanın işlevsellik/yaşam kalitesi ölçeklerinde yanıt veren ve vermeyenler arasında anlamlı fark çıkmasıyla ilişkili olduğunu saptadılar. Bunu kısmi yanıt sınırı olarak kabul ettiler. Remisyondaki YBOCS ın 5 puan üstüne çıkılması şeklindeki relaps tanımını da benzer şekilde geçerli buldular. Yine de başlangıçtaki YBOCS skoru çok düşük olabilir veya %25 düzelme sıklıkla semptomların belirgin biçimde sürmesi anlamına da gelebilir.

6 DSM-5 te bir alt tip DSM-5 te tanımlanan tikle ilgili alt tip çocukluk ya da ergenlikte tanı konan olguların %40 a dek varabilen bir oranını teşkil eder Tikle ilişkili OKB si olan çocuklarda DEHB, karşıt olma-karşı gelme bozukluğu ve trikotillomani daha sık olabilir. Simetri obsesyonları ve sıralama-düzenleme kompulsiyonları sık karşımıza çıkabilir. Tikle ilişkili OKB tek başına SSRI yerine bir SSRI ın antipsikotik ile güçlendirilmesine daha iyi yanıt verir (Bloch ve ark., 2006; Leckman ve ark., 2010)

7 Ek tanılar ve tedavi OKB de tedavi planlanması sırasında dikkate alınması gereken bir konu da yüksek ek tanı oranlarıdır. Maalesef ek tanılı OKB üzerine yapılan çalışma sayısı çok az ve literatür bu konuda net tedavi önerilerinde bulunmaya yetecek kanıt sağlamaktan uzak durumda. Tedavi arayışına giren hastaların yarıdan fazlasında anksiyete ve/veya duygudurum bozuklukları olur. SSRI lar ve klomipramin gibi geniş spektrumlu anksiyolitik ve antidepresan etkinlik taşıyan ilaçlar bu olgularda yararlı olabilmektedir.

8 Ek tanılar ve tedavi Bazı OKB hastalarında bipolar bozukluk veya emosyonel labilitenin yaygın olduğu giderek daha fazla anlaşılmaktadır (Fineberg ve ark., 2013). Böyle bir ek tanı varlığında duygudurum dengeleyiciler ile yapılacak ekleme tedavisi örn. topiramat (Berlin ve ark., 2011) veya ketiyapin (Denys ve ark., 2004) yararlı olabilir. BDB, istifleme bozukluğu, trikotillomani, hipokondriyazis ve OKKB gibi durumlar ile de birliktelik sık ancak bu durumların tedavi sonuçları üzerine etkileri iyi anlaşılmış durumda değildir.

9 OKB için kanıta dayalı ilaç tedavisi OKB li erişkinlerde tüm SSRI ların plaseboya üstünlükleri kanıtlanmış durumdadır (Soomro ve ark. 2008, Fineberg ve ark. 2012) Yanıt başlangıçtaki skorda en az %25 düşüş şeklinde tanımlandığında SSRI ların klinik yanıt oluşturma olasılığı plasebonun yaklaşık iki katı Klomipramin de etkili ve diğer trisiklik antidepresanlardan ve MAOI lerden üstün (Fineberg ve Gale, 2005)

10 SSRI mı Klomipramin mi? Meta-analizlerde SSRI lar için bildirilen etki boyutu klomipramin için olandan küçük olsa da kafa-kafaya çalışmalarda genellikle benzer etkinlik gösterdikleri görülüyor (Fineberg ve ark., 2005 ve 2012) SSRI lar klomipraminden daha fazla kabul ve tolere edilebilir ilaçlar oldukları için genellikle birinci sıra tedavi seçeneği olarak tercih edilen grubu oluşturur NICE (2006) bir SSRI ı birinci sıra tedavi olarak önerirken klomipramini bir SSRI ı tolere edemeyen ya da SSRI a yanıt vermeyen hastalara sınırlı tutar. APA pratik rehberinde de SSRI lar birinci sıra tedavi olarak önerilmektedir (Koran et al., 2007; Koran & Simpson, 2013)

11 Hangi SSRI? OKB de bir SSRI ın diğerinden daha etkili ya da daha tolere edilebilir olduğuna dair yeterli kanıt yoktur. Sertralin (n:77) ve fluoksetini (n:73) karşılaştıran çift kör bir çalışmada (Bergeron et al., 2001), çalışma sonu olan 24. haftada herhangi bir birincil etkinlik ölçütü açısından fark yoktu. Bununla birlikte sertralin grubunda daha hızlı etki başlangıcı yönünde anlamlı olmayan bir trend saptandı ve KGI-I skoru 2 ve Y BOCS skoru 11 şeklinde tanımlanan remisyona ulaşan hasta sayısı sertralin grubunda daha fazlaydı. Stein ve ark. nın 24 haftalık bir çalışmasında (2007), essitalopram 20 mg/gün ve paroksetin 40 mg/gün arasında semptomatik düzelme 12 haftalık birincil sonlanım noktasından itibaren benzer düzeyde devam etti.

12 Hangi SSRI? Öte yandan SSRI ların serotonin taşıyıcısı üzerinde seçicilik ve etki gücü ile ikincil farmakolojik etkileri açısından birbirilerinden farkları var (Stahl, 2008). Sonuç olarak OKB de de klinik etkinlik ve yan etki profili açısından farklılıklar olabilir. Dürtüsel kişiler gibi tedavi uyumu bozuk olanlarda uzun yarı ömrü nedeniyle fluoksetin seçilebilir. Kesilme belirtileri olsa bile çok hafif olması, sertralinle birlikte en az kilo yapan SSRI lar arasında olması gibi avantajları da olabilir. Sitokrom p450 sistemi ile ilişkili ilaç etkileşmeleri potansiyeli söz konusu ise sertralin, sitalopram ve essitalopram daha rasyonel seçimleri oluşturur.

13 Hangi doz? Fluvoksamin dışındaki 5 SSRI ın birden fazla sayıda sabit doz çalışması mevcut Fluoksetin, paroksetin ve essitalopram için doz-yanıt ilişkisi bildirilmiş: Paroksetin 40 mg/gün ve 60 mg/gün dozlarında etkili (Hollander ve ark., 2003). En fazla faydanın 60 mg/gün dozunda görüldüğü fluoksetin ile de benzer bulgular var (Montgomery ve ark., 1993; Tollefson ve ark. 1994), ve bir meta-analizde de bu doz 20 mg/gün dozundan anlamlı ölçüde daha etkili (Wood ve ark., 1993). 20 mg/gün essitalopram da 10 mg/gün dozuna göre daha etkili (Stein ve ark., 2007).

14 Hangi doz? Doz yanıt ilişkisi sertralin ve sitalopram için bu kadar kesin değil (Greist ve ark., 1995; Ushijima ve ark., 1997; Montgomery ve ark., 2001) 9 SSRI çalışmasını içeren dozun etkinlik ve tolere edilebilirlik ile ilişkisini inceleyen bir meta-analizde yüksek SSRI dozları düşük ve orta dozlardan daha etkili (Bloch ve ark., 2010) Fluvoksamin ve klomipramin için doz-yanıt ilişkisi gösterilmiş değil. Fluvoksamin mg/gün aralığındaki dozlarda plaseboya üstün. Tek doz çalışmaları 75 ve 125 mg/gün gibi görece düşük klomipramin dozlarının da plaseboya üstünlüğünü gösterdi (Montgomery ve ark., 1980). Öte yandan kontrollü çalışmalarda 300 mg/gün klomipramin (DeVeaugh-Geiss ve ark., 1989) ve 80 mg/gün fluoksetin (Jenike ve ark., 1997; Liebowitz ve ark., 2002) gibi yüksek dozların da etkili ve tolere edilebilir olduğu gösterildi.

15 Klomipramin hakkında uyarılar Klomipramin için klinik açıdan anlamlı kardiyotoksisite ve nöbet eşiği düşmesi gibi riskler söz konusu olduğundan lisanslı doz sınırları içerisinde kullanılması gerekir 250 mg/günü geçen dozlar dikkatli kullanılmalı ve EKG/plazma düzeyi takibi seçenekleri değerlendirilmelidir. 250 mg üstü dozlar nöbet riskinde artışı da beraberinde getirmekte.

16 Doz titrasyonu OKB de SSRI ve klomipramin çalışmalarında obsesif kompulsif belirtilerde azalma tedavinin ilk ya da 2. haftası kadar erken ortaya çıkabiliyor (March et al., 1998; Riddle ve ark., 2001; Hollander ve ark., 2003) OKB tedavisinin başlarında anksiyetede alevlenme olması sık değildir. Tüm bunlara rağmen dozdan bağımsız bir şekilde düzelmenin başlaması birkaç hafta, hatta ay alabilir. Tedavinin başlarında belirti skorlarında ufak değişiklikler olsa da hastanın düzelmeyi fark etmesi genellikle haftalar ya da aylar alır. O halde hemen değişim görmese bile tedaviye devam etmesinin önemini vurgulamak gerekir. Gözlemlenebilir yararlar birkaç ay boyunca ortaya çıkmayabileceği için klinisyen erkenden SRI dozunu artırmak ya da ilacı değiştirme baskısı hissedebilir. Bu durumda tolere edilebilirlik ile doz artış hızı arasında bir denge sağlanmaya çalışılmalıdır.

17 Doz titrasyonu Ne kadar hızlı yapılması gerektiği konusu üzerinde bir uzlaşı yoktur. Britanya Psikofarmakoloji Derneği (BAP) (Baldwin et al., 2005, 2014) başlangıç tedavi dönemlerinin süresinin etkinliği değerlendirebilmek adına 12 haftayı bulabileceğini ifade eder. SSRI ların etkili günlük dozlarından en düşüğü ile başlanmasını ve yanıt yetersizse doz artırılmasını önerir. Öte yandan böyle yavaş bir titrasyon özellikle ağır vakalar gibi daha yüksek dozların gerekli olabileceği durumlarda yanıta erişmek için geçen zamanın uzaması gibi sorunları da beraberinde getirebilir. Bunun aksine APA rehberinde SSRI dozlarının 4-6 hafta içinde FDA onaylı maksimum dozlara doğru yukarı titre edilmesi ve onun ardından etkinliği değerlendirmek için bir 6 hafta daha beklenmesi önerilmektedir.

18 Tedavi yanıtını ve direncin erken aşamalarını yönetmek Etkinliğin başlaması uzun zaman aldığından uygun süre (örn. 12 hafta) ve dozda (tolere edilebilen maksimum doz) kullanım olup olmadığını değerlendirmek önemli. Düzenli takip görüşmelerinin ilaç uyumunu artırıyor (Santana et al., 2010). Yanıt alınması durumunda (YBOCS ta %35 i aşan düşüş) tedavide idame evresine geçilebilir. Kısmi yanıt durumunda (%25-35 düşüş) BDT ile kombinasyon uygun seçenektir. Kısmi yanıt durumu değişmiyor ise ya da yanıt yoksa bir başka SSRI veya klomipramin düşünülebilir.

19 Tedavi yanıtını ve direncin erken aşamalarını yönetmek Öte yandan tedavi hakkındaki tüm kararları belirtilerin yüzde kaç azaldığına dayalı olarak veremeyiz. OKB başlangıçta çok ağırsa %35 i geçen bir yanıt bile OKB nin halen devam ettiği anlamına gelebilir. Bu gibi durumlarda hastanın belirtilerini daha da azaltabilmek adına ek tedavi arayışına gireriz. Tablosu ağır ya da karmaşık olanlar gibi bazı hastalarda tedavi direncinin erken aşamalarında bile SSRI dozunu daha da yükseltmek, SRI ı değiştirmek veya başka bir farmakolojik tedavi ile güçlendirmek gündeme gelebilir.

20 Kombine BDT ve farmakoterapi Özelleşmiş merkezlerde genellikle kombine tedavi sunulmakla birlikte, SSRI lara BDT eklenmesinin gerek kısa gerekse uzun vadede ne ölçüde yararlı olduğu halen araştırmaların sürdüğü bir alan. Kanıtlar bir SRI a sadece kısmi yanıt veren hastalara BDT (ERP yi içeren) eklenmesinin SRI monoterapisi ile devam edilmesinden üstün olduğunu gösteriyor (Kampman et al., 2002; Tolin et al., 2004; Tenneij et al., 2005; Tundo et al., 2007; Simpson et al., 2008) Öte yandan tedavinin başından itibaren terapi + ilaç kombinasyonu uygulamanın sadece birini uygulamaktan avantajlı olup olmadığı henüz netlik kazanmış değil.

21 Kombine BDT ve farmakoterapi APA pratik rehberi (Koran ve ark., 2007; Koran ve Simpson, 2013) birinci sıra tedavi olarak bir SRI ya da BDT yi tek başına önerir. Bir maliyet-etkinlik analizine göre NICE rehberleri (2006) ise kombine BDT + SRI tedavisini sadece daha ağır ya da tedaviye dirençli hastalar için önermektedir. Kısmi SSRI yanıtı olan 108 erişkin OKB hastasında ATE içeren ve haftada iki kez toplam 17 seans uygulanan BDT eklenmesi, stres yönetimi eğitimi eklenmesinden üstündü (Simpson ve ark. 2008). Böylece en azından SSRI monoterapisine yeterli yanıt vermeyen hastalar için SSRI + BDT kombine tedavisinin uygun olacağı söylenebilir.

22 Sürdürüm ve idame tedavileri (relaps önleme) Kontrollü çalışmalar tedavi süresi ne olursa olsun (2 yıla dek) farmakoterapinin bırakılmasının her zaman olmasa da genellikle semptomatik relaps ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Klomipramin çalışmalarında belirtiler ilacın kesilmesini izleyen ilk birkaç haftada yeniden ortaya çıkmış, ilaç yeniden başlanınca öncekine yakın bir düzeye dek iyileşme gözlenmiş. SSRI ların plasebo kontrollü relaps önleme çalışmalarında ise çelişkili bazı sonuçlar elde edilmiş: Gücü zayıf olabilecek birer çalışmada sertralin (Koran ve ark. 2002) ve fluoksetin (Romano ve ark. 2001) ile sürdürüm tedavilerinin, 60 mg/gün fluoksetin hariç olmak üzere aktif ilaç ve plasebo arasında fark göstermediği bulunmuştur. Yine de sertraline devam edilmesi ile YBOCS, KGİ, yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkilerin devam ettiği bulunmuş.

23 Sürdürüm ve idame tedavileri (relaps önleme) Aktif tedavide kalmanın avantajları paroksetin (Dunbar ve ark., 1995; Hollander ve ark., 2003) ve essitalopram (Fineberg ve Craig, 2007) ile yapılan kesme çalışmalarında daha net biçimde ortaya konmuştur. Bir meta-analiz tedaviye yanıt veren erişkinlerde relaps önleme açısından SSRI ların plasebodan üstün olduğunu göstermiştir (Fineberg ve ark., 2007). Birlikte değerlendirildiklerinde bulgular SSRI ların relaps önlemede etkili olduklarını ve devam edildikleri sürece relapsa karşı koruma sağladıklarını gösteriyor. Dahası idame SSRI tedavisi psikosoyal işlevsellik ve yaşam kalitesi üzerinde de olumlu etki gösteriyor (Hollander ve ark., 2010).

24 Sürdürüm ve idame tedavileri (relaps önleme) Sonuçta bir SSRI a ya da klomipramine yanıt vermiş OKB hastalarında farmakoterapiye devam ederek relaps önleme hedeflenir. APA rehberi (Koran ve ark., 2007) tedaviye yanıt veren bireylerde farmakoterapiye en az 1-2 yıl devam edilmesini önermekte ve uzun süreli tedavinin önemini daha en başından vurgulamaktadır. Uzun vadeli tedavide bir doz azaltma stratejisini destekleyen fazla kanıt yoktur. 24 haftalık bir ekstansiyon fazında 20 ve 40 mg etkili değilken 60 mg fluoksetinin relapsı önlemesi gözlemi başta da yüksek doz gerektiren hastalarda aynı dozda kalınması gerektiğini düşündürür (Romano ve ark. 2001). Denenecekse kesim kademeli olmalı: APA rehberi 1-2 ayda bir %10-25 doz azaltılmasını önerir. Belirtiler bu arada geri dönerse ilaç yeniden başlanır ama yeniden aynı düzeyde düzelme olması garanti edilemez (Koran ve ark. 2007).

25 SSRI a dirençli OKB tedavisi İlk / İkinci bir SSRI a yanıt yetersiz, ek psikiyatrik/tıbbi tanılar gözden geçirildi, takip-ilaç uyumu optimal Bu durumda SSRI a dirençli OKB den söz edebiliriz. Dirençli OKB de farklı seçeneklerimiz var ve bunlardan en çok kanıt olanı antipsikotik ile güçlendirme.

26 Dirençli OKB de - 1 Yüksek Doz SSRI: SSRI dozunu onaylı dozun üzerine çıkarmak görece iyi tolere edilen ve pragmatik bir strateji Hastaya bu durumu açıklamak ve onam almak tavsiye edilir Öte yandan bu stratejiyi destekleyen veriler sınırlıdır Retrospektif dosya taramasında farklı SSRI lar alan hastalar arasında yüksek doz alanlarda düzelme daha fazlaymış ama yine de yüksek doz gerektirmeyen hastalara göre endpoint skorları daha yüksek kalmış (Pampaloni ve ark., 2010). Essitalopram ile 16 haftalık, açık etiketli iki çalışma var. Rabinowitz ve ark. (2008) ort. 33,8 mg/gün kullanan hastalarda yanıt oranını %64 bulmuş. Dougherty ve ark. (2009) ise mg/gün doz aralığında %80 i bulan yanıt bildirmiş. Randomize kontrollü ama plasebo içermeyen bir çalışmada 400 mg/gün sertralin grbunda belirtilerde düzelme 200 mg/gün grubundan fazla olmuş ve iki doz da iyi tolere edilmiş (Ninan et al., 2006).

27 Dirençli OKB de - 1 Yüksek Doz SSRI: APA rehberinde hızlı metabolize ediciler için ve geleneksel dozlara yanıt vermeyip (belki de özellikle kısmi yanıt verip)- belirgin yan etkiler yaşamayanlar için maksimum doz önerileri: Essitalopram 60 mg/gün Fluoksetin 120 mg/gün Fluvoksamin 450 mg/gün Paroksetin 100 mg/gün Sertralin 400 mg/gün

28 Dirençli OKB de - 2 Klomipramin: Aşırı doz öyküsü, intihar fikirleri olanlarda dikkatli olunmalı 250 mg/gün dozunun üstüne çıkarken dikkatli olunmalı Yine de kısmi yanıt varlığı durumunda 300 mg/gün dozunun denenmesi söz konusu olabilir.

29 Dirençli OKB de - 3 Başka bir SRI ya da SNRI a geçiş: İlk SSRI tolere edilemedi ya da yanıt yetersiz kaldıysa bir seçenek de bir başka SSRI ı denemek Maksimum dozda 8-12 haftanın ardından etki yetersizse bir başka SSRI a geçilmesi önerilmiş. İkincisine yanıt şansının %40 olduğu, her sonraki denemede bu olasılığın düştüğü bildirilmiş. 2 ya da 3 SSRI denemesi başarısızsa klomipramine geçilmesi önerilmiş (March ve ark. 1997). APA rehberinde 6 haftası tolere edilen maksimum dozda olmak üzere SSRI a 8-12 hafta devam edilmesi, ondan sonra değiştirme ya da güçlendirmenin gündeme alınması önerilmiş. Venlafaksini etkili bulan plasebo kontrollü çalışma yok ve ona yanıtsız hastada SSRI a geçmek yararlı olurken tersi geçerli değil (Denys ve ark. 2003).

30 Dirençli OKB de - 4 Antipsikotik ekleme: Bu stratejiyi destekleyen kanıtlar ikna edici düzeyde, dahası tikle ilişkili OKB alt tipinde özel bir yeri var (Bloch ve ark. 2006). Öte yandan kabaca üç hastanın birinde etkili oluyor. En az bir RKÇ de etkili bulunanlar: haloperidol, risperidon, olanzapin, aripiprazol ve ketiyapin. Yararlı etkiler görece hızlı ortaya çıkıyor (genellikle 2-4 haftada). Etki yoksa 4 haftanın ardından kesilmeleri önerilir. Birinin diğerine üstünlüğüne dair fazla kanıt yok ancak risperidonla etki boyutunu daha yüksek bulan bir meta-analiz yayınlandı (Dold ve ark. 2013). Öte yandan SSRI + BDT > SSRI + Risperidon (Simpson ve ark. 2013) Doz bulma çalışmaları yok ama düşük-orta dozda verilirler: 1-2 mg risperidon, mg aripiprazol, 5-10 mg olanzapin, 2-4 mg haloperidol, mg ketiyapin gibi. Etkili olmaları durumunda en az 1 yıl devam edilmeleri öneriliyor.

31 Dirençli OKB de - 5 Parenteral SSRI ya da klomipramin: i.v. uygulama ilk geçiş metabolizmasını by-pass ederek biyoyararlanımı artırır. Seçenekler arasında sitalopram ya da klomipramin infüzyonları bulunuyor 14 güne dek günlük tedavi ile bazı olumlu sonuçlar bildirilmiş (Fallon ve ark. 1998) ama; Klinikte rutine girmesi zor, pek de uygun olmayan bir yaklaşım Vital bulguların ve kardiyak aktivitenin sürekli takibi gerekir

32 Dirençli OKB de - 6 SSRI + Klomipramin kombinasyonu: Özellikle fluoksetin ve paroksetin ile sitokrom p-450 üzerinden etkileşimle klomipramin düzeyinin artışı tehlike yaratabilir. Bu etkileşim açısından sitalopram, essitalopram ve daha az ölçüde de sertralin daha güvenli seçenekler EKG ve plazma düzeyi takibi öneriliyor. Ufak çaplı ve kontrolsüz olgu serilerine dayalı pozitif sonuçlar var (Pallanti ve ark. 1999) Fluvoksamin ile kombinasyonda EKG değişiklikleri bildirilmiş (Szegedi ve ark. 1996). Sitalopram ile pozitif (Pallanti ve ark. 1999), fluoksetin ile negatif (Diniz ve ark. 2011) sonuçlanan ufak çaplı çalışmalar var

33 Dirençli OKB de - 7 Monoterapi ya da güçlendirme için yeni seçenekler: Memantin iki ufak randomize çalışmada (Ghaleia ve ark. 2013; Haghighi ve ark. 2013) ve birkaç açık etiketli çalışmada SSRI ları güçlendirmede yararlı Açık etiketli çalışmalarda riluzolün de yararına dair bulgular var (Coric ve ark. 2005) Ketamini plasebo infüzyonu ile karşılaştıran çalışmada %35 ve üzeri YBOCS azalması ketamin grubunda 8 de 4 hastada sağlanmış (Rodriguez ve ark. 2013). Oysa bir başka çalışmada refrakter OKB ve depresyonu olan 10 hastada sadece depresif belirtiler için yarar sağladığı bulunmuş (Bloch ve ark. 2012).

34 Dirençli OKB de - 7 Monoterapi ya da güçlendirme için yeni seçenekler: Dirençli hastalarda fluoksetin + ondansetron > fluoksetin + plasebo (Soltani ve ark. 2010) ama çok merkezli büyük bir ondansetron çalışmasında plaseboya üstünlüğü saptanamadı. SRI a klonazepam eklenmesinin semptomatik yararı olabilir (Hewlett ve ark. 1992) AE ilaçlar arasında pozitif ama ufak çaplı- RKÇ si olanlar lamotrijin (Bruno ve ark. 2012) ve topiramat (Mowla ve ark. 2010) Pregabalin ve gabapentin ile sadece açık etiketli olgu serileri var (Oulis ve ark. 2011; Corà- Locatelli ve ark. 1998). D-amfetamin ve kafein de özellikle DEHB ek tanısı varsa- OKB belirtilerinde 1 hafta içerisinde hızlı düzelme sağlayabiliyor (Koran ve ark. 2009).

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur.

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Travma Sonrası Stres Bozukluğu Askerî Harekâtlar Sonrası Ortaya Çıkan Olguların Tedavisi Bir asker, tüfeğini

Detaylı

OKB DE KOMORBİDİTENİN VARLIĞI TEDAVİYİ NASIL ETKİLER? Dr.Abdulkadir Tabo

OKB DE KOMORBİDİTENİN VARLIĞI TEDAVİYİ NASIL ETKİLER? Dr.Abdulkadir Tabo OKB DE KOMORBİDİTENİN VARLIĞI TEDAVİYİ NASIL ETKİLER? Dr.Abdulkadir Tabo OKB DE KOMORBİDİTE Komorbiditenin değerlendirilmesi klinisyen için çok önemli. Komorbid durumların varlığı hastalığın klinik seyrini,

Detaylı

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5.

Obsesif Kompulsif Bozukluk. Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Obsesif Kompulsif Bozukluk Prof. Dr. Raşit Tükel İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 5. Sınıf Dersi Sunum Akışı Tanım Epidemiyoloji Klinik özellikler Tanı ölçütleri Nörobiyoloji

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar Doç Dr Selim Tümkaya ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Anksiyete bozukluklarının yaşam boyu prevalansı yaklaşık %29 dur. Kessler ve ark 2005 Uzunlamasına çalışmalar

Detaylı

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Dr. Berker Duman Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi BD Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları

Detaylı

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT

Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Geriatrik depresyon tedavisinde idame EKT Dr. Sibel Çakır İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları ve Geropsikiyatri Birimi Geriatrik depresyon 65 yaş ve üzerinde yaşlı popülasyonda

Detaylı

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN Depresyonda Güncel Tedaviler Doç. Dr. Murat ERKIRAN Akış Major depresif bozuklukta yeni antidepresanlar Major depresif bozukluk tedavisi Psikotik özellikli depresyon tedavisi Geliştirme aşamasında olan

Detaylı

AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI

AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI AĞIR ŞİDDETTE DEPRESYON SAĞALTIMI Yrd. Doç. Dr. Faruk KILIÇ Süleyman Demirel Üniversitesi Psikiyatri AD Sağaltımdaki Temel Hedefler Ağır seviye depresyon: Depresyon tanı ölçütlerinde belirtilen semptomlardan

Detaylı

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Yavuz Ayhan, Ayşe Elif Anıl Yağcıoğlu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Araştırmacı Danışman Konuşmacı

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINA EŞLİK EDEN BİPOLAR BOZUKLUK VE FARMAKOTERAPİSİ. Uzm Dr Özlem Kuman Tunçel Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINA EŞLİK EDEN BİPOLAR BOZUKLUK VE FARMAKOTERAPİSİ. Uzm Dr Özlem Kuman Tunçel Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD ANKSİYETE BOZUKLUKLARINA EŞLİK EDEN BİPOLAR BOZUKLUK VE FARMAKOTERAPİSİ Uzm Dr Özlem Kuman Tunçel Ege Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD YAYGINLIK Çok yaygın BPB olanların yaklaşık yarısında yaşam

Detaylı

Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi

Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi Depresyon toplumda çok yaygın bir hastalıktır. Toplumun % 10-20 si yaşam boyu en az bir depresif atak geçirebilir. Bu yaygınlık toplumda ve kişinin hayat kalitesinde

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA KOMBİNASYON TEDAVİLERİ. Dr.Nesrin DİLBAZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara AMATEM

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA KOMBİNASYON TEDAVİLERİ. Dr.Nesrin DİLBAZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara AMATEM ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA KOMBİNASYON TEDAVİLERİ Dr.Nesrin DİLBAZ Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ankara AMATEM Anksiyete Bozuklukları Spesifik Fobiler Panik bozukluk Agorafobi Sosyal Anksiyete

Detaylı

2012 2013 yılları İlişki Bildirimi

2012 2013 yılları İlişki Bildirimi MAJOR DEPRESİF BOZUKLUK TANISI ALAN ERGENLERDE REMİSYON SÜRESİ TEDAVİ İÇİN KULLANILAN İLAÇ SAYISI VE CİNSİYETTEN ETKİLENEBİLİR ANCAK EŞ TANI SAYISINDAN BAĞIMSIZ GÖRÜNMEKTEDİR: BİR ÖN ARAŞTIRMA Zehra Topal*,

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANTİEPİLEPTİKLER Karbamezepin Okskarbazepin Lamotrijin Riluzol Valproik

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ 6. Duygudurum Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ 6. Duygudurum Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ 6 Duygudurum Bozuklukları Tedavisi Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com Doç. Dr. Cem GÖKÇEN in katkılarıyla BPB Manik ve depresif durumlar arasında

Detaylı

SUNUM PLANI. Genel değerlendirme EKT TMU tdcs

SUNUM PLANI. Genel değerlendirme EKT TMU tdcs KISSADAN HİSSE SUNUM PLANI Genel değerlendirme EKT TMU tdcs ŞİZOFRENİ TEDAVİSİNDE PSIKOFARMAKOLOJİ DIŞI YAKLAŞIMLAR Biyopsikososyal Yaklaşım Etyoloji ve Patofizyoloji Psikolojik Faktörler B i r e y s e

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme Temel farmakoterapi ilkeleri Az sayıda ilaç Daha önce kullanılan veya ailede kullanılan ilaç Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması Psikolojik desteğin de sağlanması Hastayı

Detaylı

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması 6. ULUDAĞ NÖROLOJİ GÜNLERİ Mart 2011 - BURSA Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması Dr. Aslı Tuncer Kurne Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöropatik Ağrı -Tanım Somatosensorial sistemi

Detaylı

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB Yaşam boyu yaygınlığı %2-3 Yaşam boyu önemli sıkıntıya ve hatta yeti yitimi Yaklaşık 112 milyon insanın OKB den mustarip olduğu

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları

Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları Anksiyete Bozukluklarına eşlik eden alkol madde kullanım bozukluğu tedavi yaklaşımları Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi tıp Fakültesi Psikiyatri AD 43000 yetişkin MKB olanları %17.7 sinde herhangi bir

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ-5 ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com DEPRESYONUN NÖROKİMYASI Dopamin Çok az olumlu afekt (mutluluk, neşe, ilgi, haz, uyanıklı,

Detaylı

Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi

Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi Dr. SiğnemÖZTEKİN, Psikolog Duygu KUZU, Dr. Güneş CAN, Prof. Dr. AyşenESEN DANACI Giriş: Ayrılma anksiyetesi bozukluğu,

Detaylı

Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Başarısı Yanıt ve Yanıtsızlığın Belirleyicileri

Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Başarısı Yanıt ve Yanıtsızlığın Belirleyicileri Sosyal Anksiyete Bozukluğunda Tedavi Başarısı Yanıt ve Yanıtsızlığın Belirleyicileri Prof.Dr.Hatice Özyıldız Güz Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikiyatri ABD Ana Başlıklar SAB tedavisinde yanıta nasıl karar

Detaylı

Diyabette Hasta Uyumu Nasıl Artırılabilir? Depresyonda Tedaviye Uyum

Diyabette Hasta Uyumu Nasıl Artırılabilir? Depresyonda Tedaviye Uyum Diyabette Hasta Uyumu Nasıl Artırılabilir? Depresyonda Tedaviye Uyum Doç. Dr. Eylem Şahin Cankurtaran Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Konu Akışı Depresyon-DM Birlikteliği Diabete

Detaylı

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu

Doç. Dr. Halil Coşkun. Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu Doç. Dr. Halil Coşkun Dr. Hüseyin Kazim Bektaşoğlu GİRİŞ 2010 verilerine göre dünyada erişkinlerde (20-79 yaş) diabet prevalansı %6,4 (285 milyon). 2030 da bu oranın %7,7 ye (439 milyon) yükseleceği öngörülüyor.

Detaylı

Antipsikotik tedaviler ve şizofrenide tedaviye uyum

Antipsikotik tedaviler ve şizofrenide tedaviye uyum Antipsikotik tedaviler ve şizofrenide tedaviye uyum Dr. Meram Can Saka AÜTF Psikiyatri 10.Mart.2017 Cuma 2. Psikiyatri Zirvesi ve 9. Ulusal Anksiyete Kongresi Şizofrenide tedaviye uyum 1. Nedir? 2. Neden

Detaylı

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları

Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Palyatif Bakım Hastalarında Sık Gözlenen Ruhsal Hastalıklar ve Tedavi Yaklaşımları Doç. Dr. Özen Önen Sertöz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Bilim Dalı Ankara,

Detaylı

Bipolar Bozukluk: Psikoeğitim Doç. Dr. Fisun Akdeniz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Affektif Hastalıklar Birimi Nerede Ne zaman Ne sıklıkta Bipolar bozukluklarda psikolojik Psikoanaliz Grup

Detaylı

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA GİRİŞ: Yaygın anksiyete bozukluğu, birtakım olay ya da etkinliklerle ilgili olarak, bireyin denetlemekte zorlandığı,

Detaylı

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ

DEPRES DEPRE Y S O Y NDA ND PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYONDA PSİKOFARMAKOTERAPİ DEPRESYON TANISI Depresif ruh hali İlgi ve isteklerde azalma Enerji azlığı Konsantrasyon bozukluğu ğ İştah bozukluğu Uk Uyku bozukluğu ğ Kendine güven kaybı, suçluluk ve

Detaylı

TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi TNF İNHİBİTÖRLERİ:ROMATOİD ARTRİTTE ETKİNLİKLERİ (GÜNCEL ÇALIŞMALAR) Dr. Vedat Hamuryudan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Bahsedilmeyecek çalışmalar Doğrudan karşılaştırma çalışmaları: Tofacitinib

Detaylı

SoCAT. Dr Mustafa Melih Bilgi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi

SoCAT. Dr Mustafa Melih Bilgi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr Mustafa Melih Bilgi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şizofreniye bağlı davranım bozuklukları bireyi ve toplumları olumsuz etkilemekte Emosyonları Tanıma Zorluğu Artmış İrritabilite Bakımverenlerin

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA CİNSEL SORUNLAR. Dr. Özay Özdemir

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA CİNSEL SORUNLAR. Dr. Özay Özdemir ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA CİNSEL SORUNLAR Dr. Özay Özdemir Anksiyete ve cinsellik arasındaki ilişki net değildir Bir süreklilik içinde zıt iki kutup olarak anksiyete kaçma, cinsel uyarılma ise yaklaşma

Detaylı

Bipolar bozukluk idame tedavisi: duygudurum düzenleyiciler mi atipik antipsikotikler mi? Prof. Dr. Cengiz AKKAYA

Bipolar bozukluk idame tedavisi: duygudurum düzenleyiciler mi atipik antipsikotikler mi? Prof. Dr. Cengiz AKKAYA Bipolar bozukluk idame tedavisi: duygudurum düzenleyiciler mi atipik antipsikotikler mi? Prof. Dr. Cengiz AKKAYA Bipolar Bozukluk Ömür Boyu Süren Bir Hastalıktır 1. Ömür boyu idame tedavisi 2. Atak tedavisi

Detaylı

Depresyonda İşlevsel İyileşme ve Brintellix

Depresyonda İşlevsel İyileşme ve Brintellix Depresyonda İşlevsel İyileşme ve Brintellix Ömer Aydemir Celal Bayar Üni. Tıp Fak. Psikiyatri A.D. Depresyonda sonlanım Depresyonda Tam İyileşmeyi Sağlamak Belirtili dönem sonrası tam düzelme sağlama Kalıntı

Detaylı

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Lityum psikiyatri 1950 1980lerde lityum bazı antikonvülzanlara benzer etki Ayrı ayrı ve yineleyen nöbetler şeklinde ortaya çıkan manik depresyon ve epilepsi Böylece

Detaylı

Antidepresanlar. Duygu durumu dengeleyici ilaçlar. Timoleptik ilaçlar

Antidepresanlar. Duygu durumu dengeleyici ilaçlar. Timoleptik ilaçlar Antidepresanlar Duygu durumu dengeleyici ilaçlar Timoleptik ilaçlar Ebru Arıoğlu İnan, PhD Dersin hedefleri: 1. Depresyonu tanımlamak 2. Depresyona bağlı olarak sinir ucunda nörotransmitterlerdeki değişimleri

Detaylı

İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ. Dr Çiğdem Aydemir

İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ. Dr Çiğdem Aydemir İNTİHAR DAVRANIŞINDA TEDAVİ STRATEJİLERİ ve İNTİHARIN ÖNLENMESİ Dr Çiğdem Aydemir AÇIKLAMA 2014-2017 Araştırmacı: ----------------- Konuşmacı: ----------------- Danışman: ----------------- OLGU D.F. 69

Detaylı

Şizofreni Tedavisinde Tedavi Kılavuzları ve Güncel Tedaviler. Uzm. Dr. Ömer Faruk Demirel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Şizofreni Tedavisinde Tedavi Kılavuzları ve Güncel Tedaviler. Uzm. Dr. Ömer Faruk Demirel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Şizofreni Tedavisinde Tedavi Kılavuzları ve Güncel Tedaviler Uzm. Dr. Ömer Faruk Demirel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sunum Planı Giriş Tedavi Kılavuzları Avustralya-Yeni Zelanda (2016) BAP (2011) NİCE

Detaylı

Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği

Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği Dr Alişan Burak Yaşar Türkiye Psikiyatri Derneği 21. KES Araştırma Projesi Teşvik Ödülü Sunumları Bir Uzmanlık Tezi Olarak Psikoterapi

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA PRENSİPLER

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA PRENSİPLER HİZMETE ÖZEL NORMAL Sayı : 62820468-000- Konu : Çinko İçeren Ürünler Hk. DOSYA Çinko içeren ürünler Kurumumuz Beşeri Tıbbi Ürünler Klinik Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmiş olup, söz konusu

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler. Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN

İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler. Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN İntihar Girişimlerinde İlk Yardım: Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Araştırmacı: İpek SÖNMEZ Konuşmacı: İpek SÖNMEZ Danışman: Halise DEVRİMCİ ÖZGÜVEN Bu sunum için herhangi bir kurumdan destek alınmamıştır.

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Psikiyatri Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ

DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ DR.YUSUF CAN YURT HİPONATREMİ 2014 REHBERİ HIPONATREMI NEDIR? Kan Na konsantrasyonunun

Detaylı

Kronik ürtikerde güncel tedaviler

Kronik ürtikerde güncel tedaviler Kronik ürtikerde güncel tedaviler Dr. Emek Kocatürk Göncü İstanbul Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Sunum akışı EAACI/GALEN/EDF/WAO Ürtiker Kılavuzu Amerikan Allerji İmmunoloji Akademisi Ürtiker Kılavuzu

Detaylı

Akut Hepatit C Tedavisi. Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF, İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mikr AD, Antalya

Akut Hepatit C Tedavisi. Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF, İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mikr AD, Antalya Akut Hepatit C Tedavisi Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF, İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mikr AD, Antalya HCV DSÖ verilerine göre tüm dünya nüfusunun %3 ü (yaklaşık 170 milyon kişi) HCV ile infekte. İnsidans;

Detaylı

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Müracaat eden herkese muayenede uyku durumu sorulmalı İnsomnia (Uykusuzluk)

Detaylı

Geriyatrik Depresyon. Doç.Dr.E. Yusuf Sivrioğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Geriyatrik Depresyon. Doç.Dr.E. Yusuf Sivrioğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Geriyatrik Depresyon Doç.Dr.E. Yusuf Sivrioğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yıllara Göre Yaşlı Nüfus % 10 9 8 7 Oranları %10,2 6 5 4 Kadın Erkek Toplam 3

Detaylı

YILIN SES GETİREN MAKALELERİ

YILIN SES GETİREN MAKALELERİ YILIN SES GETİREN MAKALELERİ Dr. Yeşim Uygun Kızmaz SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. ve Araş. Hastanesi Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Aylık Toplantısı 25.12.2018,

Detaylı

PRİMER NOKTURNAL ENUREZİS TEDAVİSİ

PRİMER NOKTURNAL ENUREZİS TEDAVİSİ PRİMER NOKTURNAL ENUREZİS TEDAVİSİ Doç. Dr. Selçuk Yücel Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Plan 1. Ne Zaman Tedavi? 2. Konzervatif Tedavi 3. Birincil Basamak

Detaylı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: PSİKİYATRİ Anabilim Dalı 1 PSİKİYATRİ STAJI TANITIM REHBERİ Ders Kodu Dersin

Detaylı

HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME

HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI ÜZERĠNE BĠR DEĞERLENDĠRME Psi. Özge Kutay Sos.Yelda ġimģir Ġzmir,2014 HEMġEHRĠ ĠLETĠġĠM MERKEZĠ ÇALIġANLARIYLA STRES VE KAYGI DURUMLARI

Detaylı

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? Dr. Sabri Atalay İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği KLİMİK

Detaylı

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İnhaler uygulama İntraventriküler/intratekal uygulama Antibiyotik kilit tedavisi Antibiyotik içerikli

Detaylı

Acil servis başvurularının. %50-60 ını oluşturur. ERİŞKİN HASTADA AĞRI YÖNETİMİ. Dünya Ağrı Araştırmaları Derneğinin. ağrı tanımlaması şöyledir:

Acil servis başvurularının. %50-60 ını oluşturur. ERİŞKİN HASTADA AĞRI YÖNETİMİ. Dünya Ağrı Araştırmaları Derneğinin. ağrı tanımlaması şöyledir: Dünya Ağrı Araştırmaları Derneğinin ERİŞKİN HASTADA AĞRI YÖNETİMİ ağrı tanımlaması şöyledir: Var olan veya olası doku hasarına eşlik eden veya bu hasar ile tanımlanabilen, Dr. Selcan ENVER DİNÇ AÜTF ACİL

Detaylı

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir?

Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları. Psikolojiye Giriş. Günümüz Kriterleri. Anormallik nedir? Psikolojiye Giriş İşler Kötüye Gittiğinde Olanlar: Zihinsel Bozukluklar 1. Kısım Ders 18 Klinik Psikoloji: Ruh Hali Rahatsızlıkları Susan Noeln-Hoeksema Psikoloj Profesörü Yale Üniversitesi 2 Anormallik

Detaylı

SERALĠN 50 mg Çentikli Film Tablet

SERALĠN 50 mg Çentikli Film Tablet SERALĠN 50 mg Çentikli Film Tablet FORMÜLÜ Her çentikli film tablette, 50 mg sertraline eşdeğer miktarda sertralin HCI bulunur. Boyar madde: Titanyum dioksit (E 171). FARMAKOLOJĠK ÖZELLĠKLERĠ Farmakodinamik

Detaylı

AKUT VİRAL HEPATİT TEDAVİSİNDE ORAL ANTİVİRALLERİN YERİ DOÇ.DR.MUSTAFA KEMAL ÇELEN DİCLE ÜNİVERSİTESİ SAPANCA

AKUT VİRAL HEPATİT TEDAVİSİNDE ORAL ANTİVİRALLERİN YERİ DOÇ.DR.MUSTAFA KEMAL ÇELEN DİCLE ÜNİVERSİTESİ SAPANCA AKUT VİRAL HEPATİT TEDAVİSİNDE ORAL ANTİVİRALLERİN YERİ DOÇ.DR.MUSTAFA KEMAL ÇELEN DİCLE ÜNİVERSİTESİ SAPANCA 07.09.2013 Viral Hepatitler Tarihsel Bakış İnfeksiyoz (Fekal oral bulaşan) A E Enterik yolla

Detaylı

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

Bipolar depresyonu ayırt etmek her zaman kolay mı?

Bipolar depresyonu ayırt etmek her zaman kolay mı? Bipolar depresyonu ayırt etmek her zaman kolay mı? Ömer AYDEMİR Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Manisa Bipolar Depresyon Ayırt etmek çok kolay Mani/Hipomani Bipolar Depresyon

Detaylı

Karma belirtili depresyon sağaltımı. Dr. Sibel Çakır İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları ve Geropsikiyatri Birimi

Karma belirtili depresyon sağaltımı. Dr. Sibel Çakır İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları ve Geropsikiyatri Birimi Karma belirtili depresyon sağaltımı Dr. Sibel Çakır İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Psikiyatri A.D Duygudurum Bozuklukları ve Geropsikiyatri Birimi Akış 1. Karma belirtili depresyon (KBD) 2. Temel hedefler

Detaylı

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur.

Açıklama 2008 2010. Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı, danışman, konuşmacı: Herhangi bir maddi ilişki yoktur. Gençlerde DEHB nin Öğrenim Hayatı Üzerine Etkileri Dr Aytül Karabekiroğlu Samsun Mehmet Aydın Eğitim ve Araştırma

Detaylı

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu D O K U Z E Y L Ü L Ü N I V E R S I T E S I N Ö R O L O J I A N A B I L I M D A L ı ( D a m l a Ç e l i k, Ö z l e m A k d o ğ a n, N u r h a k D e m i r, U l u

Detaylı

AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİ TANILI ÇOCUKLARIN İDAME TEDAVİSİNDE VE SONRASINDA YAŞAM KALİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine Zengin 4 mayıs 2018

AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİ TANILI ÇOCUKLARIN İDAME TEDAVİSİNDE VE SONRASINDA YAŞAM KALİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine Zengin 4 mayıs 2018 AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİ TANILI ÇOCUKLARIN İDAME TEDAVİSİNDE VE SONRASINDA YAŞAM KALİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Emine Zengin 4 mayıs 2018 Lösemiye bağlı Psikososyal Geç Etkiler Fiziksel Görünüm (Saç

Detaylı

Zor Durumlarda Tedavi Yaklaşımı (Psikotik Bozukluklar) Prof.Dr.Aslı SARANDÖL Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Zor Durumlarda Tedavi Yaklaşımı (Psikotik Bozukluklar) Prof.Dr.Aslı SARANDÖL Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Zor Durumlarda Tedavi Yaklaşımı (Psikotik Bozukluklar) Prof.Dr.Aslı SARANDÖL Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Sunum Akış Tedaviye dirençli şizofreni kavramı Tedavi seçenekleri/klozapin

Detaylı

Sağlıkta Yaşam Kalitesinin Klinikte Kullanımı

Sağlıkta Yaşam Kalitesinin Klinikte Kullanımı . SAYKAD Sağlıkta Yaşam Kalitesi Derneği 2002 Sağlıkta Yaşam Kalitesinin Klinikte Kullanımı Ömer Aydemir Celal Bayar Üni. Tıp Fak. Psikiyatri A. D. Sağlık Hizmetinde Amaç Hastanın hastalığı ile ilgili

Detaylı

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım

Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Yeni Tanı Atrial Fibrilasyona Yaklaşım Dr Özlem Özcan Çelebi Atrial Fibrilasyon Zirvesi 2014 Yeni Tanı Atrial Fibrilasyon Akut atak (Hemodinamik bozulma var-yok) Paroksismal Persistant Longstanding persistant

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı Dr Özlem Özcan Çelebi Akılcı İlaç Kullanımı Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı uygun süre ve dozda en uygun maliyetle ve

Detaylı

Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır.

Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır. 1 2 + Nöroloji servisine yatan hastalarda yüksek oranda psikiyatrik hastalıklar görülür. Prevalans %39-64 arasındadır. + + Üçüncü basamak nöroloji yataklı servisinde psikiyatrik görüşme ile tespit edilen

Detaylı

DEHB Erişkinliğe Yansımalar ve Eş Tanı

DEHB Erişkinliğe Yansımalar ve Eş Tanı DEHB Erişkinliğe Yansımalar ve Eş Tanı Doç. Dr. Cengiz TUĞLU 46. Ulusal Psikiyatri Kongresi 08 Ekim 2010, İzmir Açıklama Konuşmacı Araştırma Danışma Kurulu Janssen Cilag X X Eli Lilly X X X BMS X AstraZeneca

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri

Üniversite Öğrencilerinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Üniversite Öğrencilerinde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Yrd. Doç. Dr. Esengül Kayan Beykent Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü 04.10.2017 Çalışmanın Amacı 1.Üniversite öğrencilerinde

Detaylı

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması

İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması İleri Obez Diyabetiklerde Tedavi Yaklaşım Bariatrik Cerrahinin Zamanlaması Prof.Dr.Volkan Genç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Meme-Endokrin ve Metabolizma Cerrahisi ÇOK BİLİNENLER

Detaylı

ESRAM 10 mg FİLM TABLET

ESRAM 10 mg FİLM TABLET ESRAM 10 mg FİLM TABLET FORMÜL: Her Esram 10 mg Film Tablet, etkin madde olarak 10 mg essitalopram a eşdeğer essitalopram oksalat ve boyar madde olarak titanyum dioksit içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER:

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Euro düşüşe geçti. YURT DIŞI VADELİ PİYASALAR GÜNLÜK BÜLTENİ 17 Ocak 2018

Euro düşüşe geçti. YURT DIŞI VADELİ PİYASALAR GÜNLÜK BÜLTENİ 17 Ocak 2018 Euro düşüşe geçti Haftanın ikinci gününü hafif artışla kapatan Euro/dolar sözleşmesinde, işlem hacmi bir önceki güne oranla %35 yükselerek 286 bin kontrat olarak kaydedildi. Parite bugün 1.2369 seviyesini

Detaylı

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

PARKİNSON HASTALIĞI. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak PARKİNSON HASTALIĞI Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND

Detaylı

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Dr. M. Yelda TAN DEHB başlıca 3 alanda bozulmayı içerir: 1) Dikkat eksikliği 2) Hiperaktivite 3) Dürtüsellik Dikkat eksikliği

Detaylı

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Doğum Mevsimi İlişkisi. Dr. Özlem HEKİM BOZKURT Dr. Koray KARA Dr. Genco Usta

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Doğum Mevsimi İlişkisi. Dr. Özlem HEKİM BOZKURT Dr. Koray KARA Dr. Genco Usta Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Doğum Mevsimi İlişkisi Dr. Özlem HEKİM BOZKURT Dr. Koray KARA Dr. Genco Usta Giriş DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), çocukluk çağının en sık görülen

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

Üniversite Hastanesi mi; Bölge Ruh Sağlığı Hastanesi mi? Ayaktan Başvuran Psikiyatri Hastalarını Hangisi Daha Fazla Memnun Ediyor?

Üniversite Hastanesi mi; Bölge Ruh Sağlığı Hastanesi mi? Ayaktan Başvuran Psikiyatri Hastalarını Hangisi Daha Fazla Memnun Ediyor? Üniversite Hastanesi mi; Bölge Ruh Sağlığı Hastanesi mi? Ayaktan Başvuran Psikiyatri Hastalarını Hangisi Daha Fazla Memnun Ediyor? Ebru Turgut 1, Yunus Emre Sönmez 2, Şeref Can Gürel 1, Sertaç Ak 1 1 Hacettepe

Detaylı

ŞİZO-OBSESİF BOZUKLUK. Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu Antalya

ŞİZO-OBSESİF BOZUKLUK. Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu Antalya ŞİZO-OBSESİF BOZUKLUK Prof. Dr. Baybars Veznedaroğlu 9.3.2017 Antalya A.G. 27 y Erkek Bekar İnşaat mühendisliği bölümü mezunu Çalışmıyor YAKINMA: K.G: Annesine ya da başkalarına zarar vermekten korkma,

Detaylı

[RABİA EMEL ŞENAY] BEYANI

[RABİA EMEL ŞENAY] BEYANI Araştırma Destekleri/ Baş Araştırıcı 10. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi 3 6 Haziran 2015, Ankara [RABİA EMEL ŞENAY] BEYANI Sunumum ile ilgili çıkar çatışmam yoktur. Çalıştığı Firma (lar) Danışman

Detaylı

Tartışma ve olgularla Yaşamboyu DEHB

Tartışma ve olgularla Yaşamboyu DEHB Tartışma ve olgularla Yaşamboyu DEHB Dr.Umut Mert AKSOY Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Erişkin DEHB Polikliniği Kurs Öncesi Değerlendirme Soruları Çocukluk çağında DEHB tanısı alan olgular

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI

HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI Prof. Dr. Reyhan ERSOY Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HİPOGLİSEMİ VE DİYABETES MELLİTUS Hipoglisemi Diyabetes

Detaylı

SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU PROF.DR.HATİCE ÖZYILDIZ GÜZ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU PROF.DR.HATİCE ÖZYILDIZ GÜZ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU PROF.DR.HATİCE ÖZYILDIZ GÜZ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Akış Tanı doğru mu? Tedavi arayışı nasıl? Tedavi başarısı? Farmakoterapide algoritmalar neler? Psikoterapi yöntemleri nasıl

Detaylı

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD

ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR. Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD ASTIMDA YENİ BİYOLOJİK AJANLAR Doç. Dr. İnsu Yılmaz Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD Astım-Yeni biyolojik tedaviler Omalizumab (Anti-IgE) Mepolizumab

Detaylı

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON

ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON ERKEN TEK DOZ İNTRAVEZİKAL İNSTİLASYON TAM DEĞERİNİ BİLİYOR MUYUZ? Doç. Dr. Mustafa KAPLAN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı-Edirne m 2 Erken tek doz intravezikal instilasyonun amacı

Detaylı

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi. Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Figen Karadağ Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Madde kullanımı 56% Alkol Kullanımı 49% Newcomer 2006, Krishnan 2005 Başlangıçta %33, 2 yıl sonra %39 olan

Detaylı

Yaşlılarda Depresyon ve Anksiyete Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar

Yaşlılarda Depresyon ve Anksiyete Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Yaşlılarda Depresyon ve Anksiyete Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Dr. Elif ONUR DEÜTF Psikiyatri AD. Haziran/ 2010 Yaşl l kta Depresyon Tedavi Yaşl l kta Anksiyete Tedavi Epidemiyoloji Genel toplumda, yaşlı

Detaylı

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği İlaçlar hamilelik esnasında rutin olarak kullanılmaktadır. Kronik hastalığı olan (astım, diyabet, hipertansiyon, epilepsi, depresyon ve

Detaylı

Araştırmacı olarak: 2008: Janssen Cilag 2009: Janssen Cilag 2010: Janssen Cilag Danışmanlık: 2008: 2009: 2010: Konuşmacı olarak: 2008: 2009: 2010:

Araştırmacı olarak: 2008: Janssen Cilag 2009: Janssen Cilag 2010: Janssen Cilag Danışmanlık: 2008: 2009: 2010: Konuşmacı olarak: 2008: 2009: 2010: Kurum ve Kuruluşlarla İlişki Bildirimi Araştırmacı olarak: 2008: Janssen Cilag 2009: Janssen Cilag 2010: Janssen Cilag Danışmanlık: 2008: 2009: 2010: Konuşmacı olarak: 2008: 2009: 2010: RASYONEL ANTİDEPRESAN

Detaylı

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji

ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ. Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji ÜÇLÜ ORAL ANTİDİYABETİK TEDAVİSİ Derun Taner Ertuğrul KEAH Endokrinoloji NİYE KOMBİNE EDİYORUZ? ADA ve EASD basamak tedavisi öneriyor. Önce metformin, sonra diğer ilaçları ekle: OAD, GLP1 agonistleri veya

Detaylı

Dirençli obsesif kompulsif bozukluklu hastalarda tedaviye olanzapin eklenmesi 1

Dirençli obsesif kompulsif bozukluklu hastalarda tedaviye olanzapin eklenmesi 1 Atmaca ve ark. 215 Dirençli obsesif kompulsif bozukluklu hastalarda tedaviye olanzapin eklenmesi 1 Murad ATMACA, 2 Murat KULOĞLU, 2 A.Ertan TEZCAN 3 ÖZET Amaç: Serotonin geri alım inhibitörleri (SGİ),

Detaylı

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir.

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir. TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım model

Detaylı