Yas ve EMDR. 1 Dr Alişan Burak Yaşar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. 21. Klinik Eğitim Sempozyumu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yas ve EMDR. 1 Dr Alişan Burak Yaşar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi. 21. Klinik Eğitim Sempozyumu"

Transkript

1 Yas ve EMDR 1 Dr Alişan Burak Yaşar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi

2 2 Yas ve Yaratıcılık Bu dünya soğuyacak, Yıldızların arasında bir yıldız, Hem de en ufacıklarından Mavi kadifede bir yıldız zerresi yani Yani, bu koskocaman dünyamız Bu dünya soğuyacak günün birinde Hatta bir buz yığını Yahut ölü bir bulut gibi de değil Boş bir ceviz gibi yuvarlanacak Zifiri karanlıkta uçsuz bucaksız Şimdiden çekilecek acısı bunun Duyulacak mahzunluğu şimdiden Böylesine sevilecek bu dünya «yaşadım diyebilmen için» Şubat 1948-Nazım Hikmet Ran

3 3 Yaşamak şakaya gelmez Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın, Bir sincap gibi mesela Yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbirşey beklemeden Yani, bütün işin gücün yaşamak olacak Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı, Yetmişinde bile, mesela,zeytin dikeceksin Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için Yaşamak, yani ağır bastığından 1947-Nazım Hikmet Ran

4 4 J.Lacan BEBEK EKSİKLİĞİ BİLİR NEYİN EKSİK OLDUĞUNU DEĞİL Zarfını -ana rahmini- ve yaşam kaynağını kaybeden bebek, bir bakıma kendinin bir parçasını kaybetmiştir. Ağlayarak bu kaybettiği parçayı kendini tekrar bütünlemek üzere ister. Fakat karşılaştığı kendisi olmayan ve kendisinden bağımsız dış nesnedir. Artık zaten hiç kavuşamadığı tamlığını yitirmiştir ve tekrar kavuşmak için sonsuza kadar çabalar. D.Leader, 1997 Arzu, her zaman Ötekinin arzusunun arzusu olarak yapılanmıştır. J.Lacan Çocuk, Öteki nin arzusunun da kendisininkiyle aynı eksiklikten muzdarip olduğunu sezinler ve kendisini Öteki nin potansiyel arzu nesnesi olarak konumlandırır, hatta Öteki nin eksiğini doldurabilecek fallik nesneyle özdeşleşir. Prof Dr Cem Kaptanoğlu Yayınlanmamış Ders Notları

5 5 J.Lacan İLK KARŞILAŞILAN EKSİKLİK TİR İlk karşılaşma; meme veya başka bir kişiyle/nesneyle değildir. İlk karşılaşılan, nesnenin ve kendinin eksikliğidir. Prof Dr Cem Kaptanoğlu Yayınlanmamış Ders Notları

6 6 YAS Yas,sevilen ve yatırım yapılmış bir nesnenin kaybına verilen duygusal,bilişsel,davranışsal ve bedensel tepkileri tanımlar. Boşanma,göç gibi her türlü değişiklik bir kayıptır ve yası ortaya çıkarır. Mezuniyet gibi mutlu kayıplar bile yas tutmayı gerektirir.

7 7 YAS Ölümle birlikte ortaya çıkan yas süreci acı veren bir ayrılık,aynı zamanda bir yeniden yapılanma sürecidir.

8 8 YAS Yas tutma yetisini fiziksel bir yaranın iyileşmesi gibi düşünmek yararlı olabilir. Enfekte bir kesiğin iyileşmesi temiz olandan daha uzun zaman alır. Zor ya da aşırı bağımlı olduğumuz bir ilişkinin yasını tutmak da komplike olamamış yasdan daha uzun sürer.

9 9 Tanımlar Grief : Sevilen birinin ölümü sebebiyle hissedilen büyük üzüntü, ruhsal sıkıntı, acı çekme, keder, YAS Bereavement : Yoksunluk, kayıp ve ölüm sebebi ile kederli ve yalnız bir konumda kalma Mourning : Sevilen bir kişinin kaybı ile dışa vurulan üzüntü, kederlenme, ağlama, ağıt, matem, yas tutma

10 10 Yasın Evreleri: Kübler-Ross İnkar (Bu gerçek olamaz) Öfke (Neden ben? Bu haksızlık) Pazarlık (En azından torunlarımı göreyim) Depresyon Kabullenme (Her şey güzel olacak) aşamalar sırayla geçilmeyebilir ama en az ikisi yaşanıyor.

11 11

12 12

13 13

14 14 YAS SÜRECİNİN DÖRT GÖREVİ Freud, Bowlby, Parkes, Volkan Kayıp gerçeğini kabullenme Yasın acısını yaşama Kaybedilenin yokluğuna uyum sağlamak Kaybedileni duygusal olarak yeni bir yere yerleştirme ve devam etme

15 15

16 16 PSİŞİK EŞLER Sigmund Freud psikanalizde bir dönüm noktası olan Yas ve Melankoli adlı yazısında : Terk edilmiş olmamızın onunla ilişkiden vazgeçmemiz anlamına gelmediğini açıklamış ve terk edenin duygusal varlığına yanıt vererek ilişkimizin sürmesini sağladığımızı belirtmiştir. Bir çok şey bağlantı nesnesi işlevi görebilir. Tipik olarak kaybedilen kişiye ait olan ya da yitimi anımsatan nesnelerdir. Bağlantı nesneleri genellikle ayrıcalıklıdır: eşya genellikle kullanılmaz ve göz önünden kaldırılır,örneğin bir saat hiç takılmaz. Hayatta kalan birey zaman zaman bu eşyayı çıkarır ve kendisini onun büyüsüne bırakır.

17 17 YAS VE MAJOR DEPRESYON İLİŞKİSİ Yas ve depresyon ilişkisi ilk kez Freud tarafından 1917 yılında kaleme alınan Yas ve Melankoli adlı eserinde incelenmişitir. Freud melankolide kendilik saygısını azaldığını ve bu şekilde matemden ayrıldığını savunmuştur.

18 18 TRAVMATİK YAS AYIRICI TANI Normal Yastan Süre (2 aydan uzun) Düşüncelerin istenmeyen ve zorlayıcı olması (normal yasta güzel anılar) Hayatı anlamlı bulmama TSSB den Aşırı uyarılmışlık daha az belirgindir, uykuda gözlenmez, ölenle ilgili ipuçlarını aramaya yönelik Yeniden yaşantılama korkuya sebep olmaz (üzer) Özleme, arama vardır Rüyaların niteliği Kaçınmalar yoktur.

19 19 Travmatik yas: sevilen bir kişinin ani ve şiddet içeren şekilde ölümü sonrasında kaybı yaşayan kişilerde ortaya çıkan belirti ve tepkilerle ilişkilidir. Travmatik yasta, doğal yas sürecini kaybın beklenmedik ve dehşet uyandırıcı olması ile etkiler.

20 20 TRAVMATİK YAS Prigerson ve ark.nın çalışmalarında özgül travmatik yas belirtileri tanımlanmış ve bu belirtilerin varlığının yasın komplike olmasıyla sonuçlanacağı ve bireyin uzun dönem işlevselliğini bozacağı ileri sürülmüştür. Travmatik yas sendromunun iki ana bileşeni vardır; -Seperasyon güçlüğü -TSSB na ait belirtiler. Travmatik yas gösteren bireylerin %54 ünün major depresyon, %30 unun TSSB komorbiditesi gösterdiği çalışmalarda saptanmıştır.

21 21 Yapılan çalışmalar kayıp yaşayan bireylerin %6.7 sinde yas tutma sürecinin bir yıldan daha uzun sürdüğünü tespit etmiştir.

22 22 Çalışmalar travmatik yasın: Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), Majör Depresyon, Panik Bozukluğu, Yaygın Anksiyete Bozukluğu gibi farklı ruhsal bozukluklar veya somatik rahatsızlıkların gelişmesindeki önemine işaret etmektedir (2). TSSB hastaları ve Travmatik Yas sürecindeki hastalar içerik bakımından benzerlik gösterir. Travmatik yasın çekirdek belirtileri ayrılık anksiyetesi ve travmatik stres belirtileridir.

23 23 KYB de EMDR nin Kullanımı KYB de ve travmatik yas olgularında denenmiş ve etkili olduğu bildirilmiştir. EMDR, patolojik yas durumunda ortaya çıkan bilişsel akıştaki tıkanmayı ortadan kaldırıp uyararak, işlevsiz bilginin yeniden işlenmesine hız kazandırır; ayrıca sağlıklı bir iç-görü ve duygulanımın oluşumuna yardımcı olarak yas sürecinin olağan biçimde tamamlanmasını kolaylaştırır KYB olgularında EMDR, kaybedilen kişi ile ilişkili olumlu anı ve düşünceleri hatırlatarak bireyin yaşamış olduğu kaybı kabullenebilmesine yardımcı olur, bu yolla sağlıklı bir yas süreci geçirilmesini amaçlar. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de öncelikle travmatik yaşantının tanımlanması gerekir..

24 24 EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocesing (EMDR) iki yönlü göz uyarımları aracılığıyla beynin sağ ve sol yarılarının aktif hale getirerek, yeterince işlenememiş ve bu yüzden de işlevsel anılara katılamamış travmatik yaşantıyı yeniden ve işlevsel bir şekilde işleme ile çalışır. EMDR olayla ilgili olumsuz duygu, biliş ve bedensel duyumları düzeltmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir.

25 25 Yas sayesinde öğrenmek için zamana ihtiyaç vardır? EMDR yas gibi sağlıklı duruma uygun duyguları ortadan kaldırmaz, hatta hafifletmez. Bunun yerine daha büyük bir iç huzur ile yas tutmalarını sağlayabilir.

26 26

27 27 EMDR YAS PROTOKOLÜ Sevilen kişinin acı çekmesi ve ölümü de dahil olmak üzere gerçek olaylar İntruziv resimler Kabus resimleri Güncel tetiklemeler Kişisell sorumluluk ölümlülük konuları ya da çözüme ulaşmamış daha eski kayıplar

28 28 Protokol travmadaki standart protokole benzer Bir çok kişi yas üzüntü ve suçluluk duygularının, onların güzel anılara ya da ilişkilere ulaşmasını engellediğini ve kaybeden kişiyle ilgili istememerlerine rağmen deneyimledikleri anı, rüya ya da fantezi ile ilişkili olduğunu bildirirler. Bu olumsuz resimler hedeflenmelidir.

29 29 EMDR yas tutan kişinin acılı kişisel kaybını kabul etmesine ve hayatının sevilen kişiyle geçirilmiş çeşitli bölümlerine, beraber yaşanılan güzel deneyimlerin taktir edilmesini de içeren çok çeşitli duygularla geri bakmasına izin verir Engellenmiş isistemi, işlevsel olmayan bilginin işlenmesini hızlanr.dırmak, uygun ve sağlıklı öngörülerin duyguların ortaya çıkmasına izin vermek için yeniden uyatrır. Hissedilen duygu ekolojik geçerli ise değişiklik olmayacak. Çevresel geçerliliğe duyarlı olmak etik bir kuraldıır.

30 30 Diğer Yöntemler Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT) Kişilerarası İlişkiler Terapisi 16 seanslık Karmaşık Yas Tedavisi (KYT) yöntemi benzer bozukluklar için kullanılan yöntemlerdir.(11)

31 31 Olgu 1 22 yaşında, üniversite öğrencisi, kadın hasta, psikiyatri polikliniğine uykusuzluk, uykuya dalmada zorluk çekme, aşırı stres, kaygı, heyecan gibi anksiyete şikayetleri ve buna bağlı bulantı/kusma, mide kasılması, iştahsızlık gibi bedensel yakınma şikayetleri ile başvurdu. Terapi için kliniğimize yönlendirildi.

32 32 Üzerinden 10 sene geçmesine rağmen hastanın kardeşinin mezarına sadece birkaç kez gittiği ve mezara gitmemek için çaba harcadığı, özellikle bundan kaçındığı tespit edildi. Çok yakın ilişkisi olan bir kişinin ölümünü yaşaması, 12 aydan uzun süren semptomlar olması; uzun süren özlem, ölüme karşı yoğun üzüntü ve acı, ölümün şartları ile meşgul olmak, ölenle ilgili olumlu anıları hatırlamada zorluk, ölümle ilgili bilişsel çarpıtmalar, kaybı hatırlatan şeylerden kaçınma, yalnız hissetme gibi semptomlar bu hastada KYB,Travmatik Yas tanısı aldı.

33 33 İlk EMDR seansında hasta için travmatik olan trafik kazası anısı çalışıldı. Öyküye göre; aile, arabayla misafirlikten eve dönerken tekerin patlaması sonucu yolda çaprazlama durmak zorunda kalır. Bu sırada hasta ve babası arabadan inerler ve tam o anda başka bir araba, içinde hastanın annesinin ve 8 yaşındaki kız kardeşinin olduğu arabaya çarpar. Annesi, 3 takla atan arabanın penceresinden fırlar kardeşi ise arabada sıkışır.

34 34 Olayı görüp gelen insanlar hastanın kardeşini sıkışan arabadan çıkararak yanına getirirler ve başını hastanın dizine yatırırlar. Görünürde hiçbir sorunu gözükmeyen kardeş hastanın dizinde yatarken kusmaya başlar. Hastaneye giderken ambulansta vefat eder. O sırada hastamız kazadan sonra kalça ve kaburga kemiği kırılan yaklaşık 3 ay yatalak kalan annesinin ambulansındadır ve kardeşinin vefatını hastaneden eve gelince öğrenir.

35 35 Kardeşi vefat etmiş olan hasta görüşmeler sırasında onu kurtaramamış olmaktan ötürü suçluluk hissettiğini ifade etmiştir". Resim olarak kardeşinin kucağında kustuğu an seçildi. Olumsuz biliş olarak Keşke ambulans gelene kadar arabadan çıkarmalarına izin vermeseydim, ben suçluyum seçildi. EMDR yöntemiyle çalışıldı. Bu olumsuz biliş yerine O an yapmam gerekenleri, elimden geleni yaptım olumlu bilişi alındı. SUD değeri 10 olarak belirlendi. Duygu olarak korku, kaygı, çaresizlik ve suçluluk üzerinde çalışıldı. Beden taramasında mide kasılması, bacakların sıçraması ve baş ağrıması tespit edildi. Beden duyumu olarak mide bölgesinde ağrı tanılmandı.

36 36 Hastanın travmatik anısına yönelik iki seans EMDR terapisi yapıldı. İlk seanstan 1 hafta sonra :, haftada iki kez olan kusmalarının olmadığını, mide bölgesindeki ağrılarının ortadan kalktığını, endişe kaynaklı kaçınmalarının azaldığını, iştahının arttığını ve kilo aldığını belirtti. Hasta ölen yakını hakkında insanlarla konuşmaya başladığını, mezarını ziyaret etmeyi düşündüğünü bildirdi. Kusmaları ve mide bölgesinde ağrıları ortadan kalkmıştı. kaçınmalarının, kaygı ile ilgili ve somatik yakınmalarının ortadan kalktığı ve günlük hayatına daha işlevsel devam edebildiği mezar ziyareti yaptığı saptandı. 1 ay sonra kardeşi ile güzel anılarını hatırlamaya başladığını ifade etmiştir.

37 37 Olgu 2- Travmatik Yasta Bilişlerdeki İyileşme Örneği 49 yaşında kadın hasta Bayan G, Eşinin evde kendini asmış şekilde gördüğü anın sürekli gözünün önüne geldiği ve bu görüntülerden dolayı ortaya çıkan sıkıntı halinden kurtulmak istediği için psikiyatri kliniğine başvurdu.

38 38 Bayan G, eşinin ölümünün üzerinden bir yıl geçtiğini ve eşi ile ilişkisinin son iki yılında şiddetli anlaşmazlık yaşadıkları için ayrılmış olduklarını belirtti. Küskün oldukları dönemde eşini telefonla arayan Bayan G, eşine bir türlü ulaşamamış ve onun için kaygılanmış. Bu olayın üzerinden iki gün geçtikten sonra eşinin evine gitmiş.

39 39 Evin kapısını kırarak içeri girmek zorunda kalmışlar ve evde eşini doğal gaz borusuna kendini asmış halde olduğunu görmüş. O günden beri eşinin bu görüntüsü sürekli gözünün önüne geliyor, bu durumdan çok rahatsız oluyor, aklına bu olay geldikçe yoğun kaygı yaşıyormuş ve günlük işlevselliği önemli ölçüde azalmış.

40 40 I. Seans- formulasyon Terapist (T): O resmi hatırladığınızda hangi duygularıhissediyorsunuz? (eşinin kendini asmış halde gördüğü an) Bayan G (G): Hüzün, çaresizlik, suçluluk, rahatlık,baskı bitmiş gibi hissettim. T: O resmi hatırladığınızda bedeninizde herhangirahatsız edici bir şey hissediyor musunuz? G: Nefes alamama, kasılmalar, diş sıkma... T: O resme bakınca kendinizle ilgili olumsuz nedüşünüyorsunuz? G: Ben bedel ödemesi gereken biriyim T: Bedel ödemesi gereken bir kişi iseniz bu sizinle ilgili neyi gösterir, G: Suçluyum

41 41 T: Lütfen buna odaklanın ve ilk ne zaman bu şekilde ben suçluyum u düşündüğünüzü söylemeye çalışın. G: Anneme 15 yaşında bakmaya başladım. Teyzem şizofren, dedem alkolikti ve bu yüzden annem böyle bir ortamda büyüdüğü için hep hastaydı tansiyonu çıkardı, her zaman eve ambulanslar gelirdi. Ben annemin başında beklerdim. Bunu yaşamam gerekiyormuş. T: "Ben suçluyum" durumuna bakın ve o zamanları düşündüğünüzde aklınıza gelen resmi söyleyin. G: O andaki resimde annem yatakta yatıyor ve ben elini tutuyorum. T: Şimdi o ana bakınca ne kadar sıkıntı hissediyorsun? G: 10 üzerinden 2.

42 42 T: Eşiniz aklınıza gelmesi durumunu tetikleyen bir etken var mı? G: Durup dururken aklıma geliyor. Bir müzik veya yürürken pek çok şey onu aklıma getiriyor. Dışarıda yürürken aklıma gelince rahatsızlık (SUD: 7) oluyor ama hemen onu başka bir şey düşünerek unutmaya çalışıyorum. Bazen bir kelime bile onu hatırlatabiliyor. Ama ben hatırlamak bile istemiyorum. T: Nasıl düşünüyor olsaydınız daha iyi hissederdiniz? G: İyi ki ondan kurtulmuşum, bundan sonra rahatım, borcum olmayacak, huzur mutluluk. T: Suçluyum yerine ne koysak daha baş edebilir hissederdiniz? G: İkinci bahar; yeni bir hayat var önümde.

43 43 II. Seans G: (Ağlayarak) aklıma nedenler, ne içinler, nasıllargeliyor. Göz hareketleri (GH) G: Böyle olması gerekiyormuş, ölmesi gerekiyormuş (GH) G: Yaşamam gerekenleri yaşadım ve bitti. Artıkgeriye dönmeme gerek yok. Benim de bazı hatalarımvardı, çok özverili davrandım, çok fazla sevdim. Herşeyin fazlasının zararlı olduğunu anladım. (GH) G: Kendisi böyle istedi, kendi seçimiydi ve bitti. (GH) G: O zaten her zaman kendi istediklerini yaptı. Hepkendini düşündü. Ölümü de kendisi seçti. (GH) T: Herhangi bir değişiklik var mı? G: Kendimi daha rahat hissediyorum. Eşim aklımageldiğinde içim o kadar acımadı. Her zaman olan şimşekler çakıyor, kalbim sıkışıyor, boğuluyorum gibiduygular olmadı. Çok şaşırdım inanamadım. Yaniacım var ama sanki kabuk tutmaya başlamış gibi.

44 44 III. Seans G: Daha rahat hissediyorum kendimi. 1 yıldan sonra artık rüyamda ona sarıldım ve iğrenmedim. Bir hafta sonra yeniden gördüm. Sanki hayattaymış da yalanlar söylüyor gibi Çabalıyor, kızıyorum ama nefret kin gibi değil. Sevdiğim zamanlardaki gibi kızgınım. Arkadaşım da rüyasında görmüş Ç. ile sen yeniden iyisiniz gibi gördüm dedi. Tekrar aşık olma diyor. Ona da anlatıyorum arada. SUD: 2.

45 45 IV. Seans (GH) G: 1. Sadece tuhaf koku (GH) G: 2. Çığlıklarım geliyor aklıma (GH) G: 3. Çaresiz bir an (GH) G: 4. Çok kalabalık insanlar, ambulanslar, insanlar (GH) G: 5. Hastanede şuurum kapansın istiyorum iğneyapıyorlar. (GH) G: 6. Kabulleniş ölümü (GH) G: 7. Acı acı bir kabulleniş (GH) G: 8. Kimse bu acıyı yaşamadan anlayamaz Yaşayan kim var ki (GH)

46 46 G: 9. Yeni bir şeyler, yeni bir hayat (GH) G: 10. Sakinlik ve huzurlu bir hayat (GH) G: 11. Yeni bir hayat (Baştaki anıya dönüldü) (GH) G: 12. Acıdım ona (GH) G: 13. Kendisi kendini mahvetti (Ağlıyor - burada terapi göz hareketleri yerine ikiyönlü dizlere vuru uygulaması ile sürdürüldü ) G: 14. Daha dayanacak gücüm yoktu kalmamıştı (GH) G: 15. Elimden geleni yaptım uyardım (GH) G: 16. Kendi seçimini yapmıştı (GH) G: 17. O da yorgundu herhalde Ben de o kadardayanabilmiştim

47 47 G: 18. Ben ayakta kaldım hep. O baş ettiğini sandıbaş edememiş. (GH) G: 19. Kurtuldum (GH) G: 20. Onunla hayat boyunca yaşadım sanıyordum, yaşamamışım, şimdi yaşadığımı hissediyorum. (GH) G: 21. Huzur doluyor (GH) G: 22. Herşey daha güzel, rahat, mutlu olacak (GH) G: 23. Huzur hissediyorum. Kafam borç harç geldi gelmedi düşünmeyecek gönlümde boşluk var amahuzurlu bir boşluk (GH) G: 24. Çocuklarımla güzel bir hayat. 1-2 yıl sonra onlar da gidince tek başına kalınca dinleneceğim. (GH) SUD:1 olarak ifade edildi.

48 48 G: Hiç ağlayacağımı düşünmüyorum üç seanstır ağlıyorum. Bu ağlama nefret değil ama artık kin değil. Acı gibi bir ağlama bu. Kendine yazık etti, niye başka kötü huyları niye yaptı diye düşündüm. İki hafta önce cuma dolapları düzenlerken eski askerdeki mektupları çıktı. Sanki şimdi yazmış gibi aldım okudum onları. Bira aldım iki tane içerek sabaha kadar hüngür hüngür ağladım. Oğlum geldi sonra o da ağladı. Sonra sabah kalktım gözlerim mordu ama daha iyiydim.

49 49 Seansların ardından yapılan takip görüşmesinde Bayan G, eşi aklına geldiğinde artık kaygı hissetmediğini, hayattan daha çok keyif almaya başladığını ve daha az etkilendiğini dile getirdi. Önceleri eşini rüyalarında kabus olarak gören Bayan G, son zamanlarda hiç kabus görmediğini, Eşini rüyasında gördüğünde onunla küsmeden önce olduğu gibi iyilikle konuştuğunu ve hatta rüyasında bir kaç kez eşine sarıldığını ifade etti.

50 50

51 51

52 52 Ben sonbaharı çok severim. Sararmış yapraklar yasın mevsimidir. Yas biterse Kış başlar! Teşekkürler teşekkürler

53 53 Kaynakça 1. Sadock BJ, Sadock VA. Kaplan & Sadocks s Synopsis of psychiatry: Behavioral Sciences, Clinical Psychiatry. Ninth Ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins Publishing, 2003, Loss and psychosocial factors as determinants of quality of life in a cohort of earthquake survivors. Khachadourian V, Armenian HK, Demirchyan A, Goenjian A Health Qual Life Outcomes Feb 6; Kessler RC, Galea S, Gruber MJ, Sampson NA, Ursano RJ, Wessely S.. Trends in mental illness and suicidality after Hurricane Katrina. Mol Psychiatry (2008) 13: /sj.mp American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. (Page ) 5. Shapiro F. Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR): Clinical and research implications of an integrated psychotherapy treatment. J Anxiety Disord 1999;.) 6. Bisson J, Andrew M. Psychological treatment of post-traumatic stress disorder (PTSD). Cochrane Database Syst Rev 2007; 3:CD Seidler GH, Wagner FE. Comparing the efficacy of EMDR and trauma-focused cognitive-behavioral therapy in the treatment of PTSD: a meta-analytic study. Psychol Med 2006; 36: Ironson G, Freund B, Strauss JL, Williams J. Comparison of two treatments for traumatic stress: a community based study of EMDR and prolonged exposure. J Clin Psychology 2002; 58: Van Etten ML, Taylor S. Comparative efficacy of treatments for post-traumatic stress disorder: a metaanalysis. Clin Psychol Psychother 1988; 5:

54 10. Kavakçı Ö, Yıldırım O, Kuğu N. Travma sonrası stres bozukluğu ve sınav kaygısı için EMDR: Olgu Sunumu. Klinik Psikiyatri 2010; 13: Shear, M. K., & Smith-Caroff, K. (2002). Traumatic loss and the syndrome of complicated grief. PsycEXTRA Dataset, 1-8. doi: / e Sprang G. The use of eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) in the treatment of traumatic stress and complicated mourning: Psychological and behavioral outcomes. Res Soc Work Pract Sage Publications, 2001; 11: Bessel A. van der Kolk; Joseph Spinazzola; Margaret E. Blaustein; James W. Hopper; Elizabeth K. Hopper; Deborah L. Korn; and William B. Simpson. A Randomized clinical trial of EMDR, Fluoxetine and Pill Placebo in the Treatment of PTSD: treatment effects and long-term maintenance. J Clin Psychiatry 67:0, Month Ironson, G., Freund, B., Strauss, J., & Williams, J. (2001). Comparison of two treatments for traumatic stress: A community-based study of EMDR and prolonged exposure. Journal of Clinical Psychology J. Clin. Psychol., 58(1), doi: /jclp GİDENİN ARDINDAN-LİFE AFTER LOSS:THE LESSONS OF GRIEF Vamık D.VOLKAN,Elizabeth ZINTL 15PSİKİYATRİ TEMEL KİTABI Prof. Dr. Ertuğrul KÖROĞLU, Prof.Dr. Cengiz GÜLEÇ 16ZİSOOK S, SHUCHTER SR, PEDRELLİ P, SABLE J, DEACİUC SC. BUPROPİON SUSTAİNED RELEASE FOR BEREAVEMENT: RESULTS OF AN OPEN TRİAL. J CLİN PSYCHİATRY. 2001;62: ZYGMONT M, PRİGERSON HG, HOUCK PR, MİLLER MD, SHEAR MK, JACOBS S, REYNOLDS CF., 3RD A POST HOC COMPARİSON OF PAROXETİNE AND NORTRİPTYLİNE FOR SYMPTOMS OF TRAUMATİC GRİEF. J CLİN PSYCHİATRY. 1998;59: REYNOLDS CF, 3RD, MİLLER MD, PASTERNAK RE, FRANK E, PEREL JM, CORNES C, HOUCK PR, MAZUMDAR S, DEW MA, KUPFER DJ. TREATMENT OF BEREAVEMENT-RELATED MAJOR DEPRESSİVE EPİSODES İN LATER LİFE: A CONTROLLED STUDY OF ACUTE AND CONTİNUATİON TREATMENT WİTH NORTRİPTYLİNE AND İNTERPERSONAL PSYCHOTHERAPY. AM J PSYCHİATRY. 1999;156: SİMON NM, THOMPSON EH, POLLACK MH,SHEAR MK.COMPLİCATED GRİEF: A CASE SERİES USİNG ESCİTALOPRAM.AM J PSYCHİATRY 2007;164:

Dr. Genco USTA Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Dr. Genco USTA Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Genco USTA Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı www.cocukpsikiyatri.org gencousta@yahoo.com Ölüm bir başlangıç belki de? ne karanlık ne de acı veriyor çok derin bir uyku falan olduğuna inanmıyorum hayatta

Detaylı

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp, Ölüm ve Yas Süreci Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Kayıp Kayıp, yaşam döngüsünün her evresinde yaşanır. bağımsızlık kaybı ilişki kaybı, sağlık kaybı, iş kaybı, ekonomik kayıp, evcil hayvan kaybı, organ

Detaylı

Clayton P, Desmarais L, Winokur G. A study of normal bereavement. Am J Psychiatry 1968;125:168 78. Clayton PJ, Halikes JA, Maurice WL.

Clayton P, Desmarais L, Winokur G. A study of normal bereavement. Am J Psychiatry 1968;125:168 78. Clayton PJ, Halikes JA, Maurice WL. Dr Ali Bozkurt Clayton P, Desmarais L, Winokur G. A study of normal bereavement. Am J Psychiatry 1968;125:168 78. Clayton PJ, Halikes JA, Maurice WL. The bereavement of the widowed. Dis Nerv Syst 1971;32:597

Detaylı

Author's Accepted Manuscript

Author's Accepted Manuscript Author's Accepted Manuscript Karmaşık Yas Bozukluğu Tedavisinde Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) nin Hızlı Etkinliği: İki Olgu Alişan Burak Yaşar, Dilara Usta, Meliha Zengin

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Dr. Çağlayan Üçpınar Nisan 2005 Travma Nedir? Günlük rutin işleyişi bozan, Aniden beklenmedik bir şekilde gelişen, Dehşet, kaygı ve panik yaratan, Kişinin anlamlandırma

Detaylı

YÜREKTE KIRK MUM: BİREYSEL ve TOPLUMSAL YAS

YÜREKTE KIRK MUM: BİREYSEL ve TOPLUMSAL YAS YÜREKTE KIRK MUM: BİREYSEL ve TOPLUMSAL YAS Prof. Dr. Erguvan Tuğba ÖZEL KIZIL Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı etozel@ankara.edu.tr Komplike Yas Nedir? Yas tepkisinin

Detaylı

Doç. Dr. Fatih Öncü. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Doç. Dr. Fatih Öncü. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doç. Dr. Fatih Öncü Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikolojik taciz Bedensel Ruhsal Bedensel ve ruhsal Çalışma hayatında mobbing veya psikolojik

Detaylı

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya

OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI. Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB HASTALARINDA EMDR UYGULAMALARI Doç Dr Önder Kavakcı 2017, Antalya OKB Yaşam boyu yaygınlığı %2-3 Yaşam boyu önemli sıkıntıya ve hatta yeti yitimi Yaklaşık 112 milyon insanın OKB den mustarip olduğu

Detaylı

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), kişinin aşırı

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), kişinin aşırı Düşünen Adam The Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2013;26:96-101 DOI: 10.5350/DAJPN2013260111 Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tanılı Hastada Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

Özgül Fobinin Göz Hareketleri ile Duyarsýzlaþtýrma ve Yeniden Ýþleme Yöntemi ile Tedavisi: Bir Olgu Sunumu

Özgül Fobinin Göz Hareketleri ile Duyarsýzlaþtýrma ve Yeniden Ýþleme Yöntemi ile Tedavisi: Bir Olgu Sunumu OLGU SUNUMU Özgül Fobinin Göz Hareketleri ile Duyarsýzlaþtýrma ve Yeniden Ýþleme Yöntemi ile Tedavisi: Bir Olgu Sunumu Treatment of Specific Phobia with Eye Movement Desensitization and Reprocessing Method:

Detaylı

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)

Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Zorlu Yaşantılar Sonrası Stres Belirtileri (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) Huriye Tak Uzman Klinik Psikolog Türk Kızılayı Bağcılar Toplum Merkezi Sağlık ve Psikososyal Destek Programı Asistanı İÇERİK

Detaylı

Dr. Dursun Hakan Delibaş Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 21. KES ( /Antalya)

Dr. Dursun Hakan Delibaş Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 21. KES ( /Antalya) Dr. Dursun Hakan Delibaş Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi 21. KES (19-22.04.2017/Antalya) Psikosomatik Hastalıklar Travma İlişkisi Araştırmalardan örnekler Sonuç Sunum

Detaylı

Dinamik Formülasyon Üzerine Bir Olgu Sunumu. Dr. Abdullah AKGÜN Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Dinamik Formülasyon Üzerine Bir Olgu Sunumu. Dr. Abdullah AKGÜN Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dinamik Formülasyon Üzerine Bir Olgu Sunumu Dr. Abdullah AKGÜN Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kimlik Bilgileri 53 yaşında, Kadın Evli 3 çocuğu var Ev hanımı Eşiyle Ankara da yaşıyor Yakınmaları

Detaylı

PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ*

PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ* İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri 25 TÜRKİYE DE SIK KARŞILAŞILAN PSİKİYATRİK HASTALIKLAR Sempozyum Dizisi No:62 Mart 2008 S:25-30 PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ*

Detaylı

Depresyon Belirtileri

Depresyon Belirtileri Depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur. Depresyon toplumda çok sık görülmekle beraber,

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

Kayıp ve Yas. Doç. Dr. Ülgen H. OKYAYUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD, Klinik Psikoloji Öğretim Üyesi (Emekli)

Kayıp ve Yas. Doç. Dr. Ülgen H. OKYAYUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD, Klinik Psikoloji Öğretim Üyesi (Emekli) Kayıp ve Yas Doç. Dr. Ülgen H. OKYAYUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD, Klinik Psikoloji Öğretim Üyesi (Emekli) 1 Hastalık, bireyin yaşam dengeleri için tehdit oluşturan, stres yaratan

Detaylı

OKB için Metakognitif Terapi Doç. Dr. Erhan ERTEKİN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

OKB için Metakognitif Terapi Doç. Dr. Erhan ERTEKİN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD OKB için Metakognitif Terapi Doç. Dr. Erhan ERTEKİN İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD OKB ve iki farklı mod OKB de meta-düzeyde çalışmak daha fazla çaba gerektirir: Hasta sorunun kontamine olması

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD

Meslekte Ruh Sağlığı. A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Meslekte Ruh Sağlığı A.Tamer Aker İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı AD Çalışan Sağlığı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal bakımdan tam

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD

BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD BİRİNCİ BASAMAKDA PSİKİYATRİ NURAY ATASOY ZKÜ TIP FAKÜLTESİ AD Çalışmalarda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalardaki psikiyatrik hastalık sıklığı, gerek değerlendirme ölçekleri kullanılarak

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ Adı, soyadı... : Sınıfı... : Tarih :.../.../2015 YÖNERGE: Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına

Detaylı

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz.

Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Rüyalar genellikle en saçma göründüklerinde en derindedir. Sigmund Freud Anksiyete ve gerginlik veya endişe. Eminim bunu son zamanlarda hepimiz yaşıyoruz. Anksiyete: kendinize kötü bir şey olacağını ve

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız?

REHBERLİK SERVİSİ. Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? REHBERLİK SERVİSİ Anne-Babalar Okula Hazır Mıyız? OKULA GİTTİĞİNİZ İLK GÜNÜ HATIRLIYOR MUSUNUZ? Hayatınızda yeni bir sayfa açılıyor. Bu başlangıç hem onun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin

Detaylı

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 2008 2009 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK SİLAHLI ÇATIŞMA İLE İLİŞKİLİ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞUNDA DİĞER BİYOLOJİK TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr. Cemil ÇELİK Sunumun hedefleri Silahlı

Detaylı

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri

3. Zihinden atamadığınız tekrarlayan, hoşa gitmeyen düşünceler. 7. Herhangi bir kimsenin düşüncelerinizi kontrol edebileceği fikri 1 Aşağıda zaman zaman herkeste olabilecek yakınmaların ve sorunların bir listesi vardır. Lütfen her birini dikkatle okuyunuz. Sonra bu durumun bu gün de dâhil olmak üzere son üç ay içerisinde sizi ne ölçüde

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ ADI SOYADI : SINIFI : CİNSİYET : UYGULAMA TARİHİ : Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse sağdaki boşluğa " doğru " anlamına gelen D harfinin altına X işareti;

Detaylı

EMDR Nedir? EMDR nin Ortaya Çıkışı

EMDR Nedir? EMDR nin Ortaya Çıkışı EMDR Nedir? EMDR- Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme- savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden

Detaylı

Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi

Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi Obsesif KompulsifBozukluk Hastalığının Yetişkin Ayrılma Anksiyetesiile Olan İlişkisi Dr. SiğnemÖZTEKİN, Psikolog Duygu KUZU, Dr. Güneş CAN, Prof. Dr. AyşenESEN DANACI Giriş: Ayrılma anksiyetesi bozukluğu,

Detaylı

Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği

Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği Hiperemezis Gravidarum Hastalarında EMDR Psikoterapisinin Etkinliği Dr Alişan Burak Yaşar Türkiye Psikiyatri Derneği 21. KES Araştırma Projesi Teşvik Ödülü Sunumları Bir Uzmanlık Tezi Olarak Psikoterapi

Detaylı

E T I. Essen Travma Envanter. Ad: Iklad: Tarih: Kaç yaşındasınız?:

E T I. Essen Travma Envanter. Ad: Iklad: Tarih: Kaç yaşındasınız?: Essen Travma - Envanter Tagay S., Erim Y., Senf W. Rheinische Kliniken Essen, Universität Duisburg Essen 2004 E T I Essen Travma Envanter Ad: Iklad: Kaç yaşındasınız?: Tarih: 1 ETI Talımat: Çok kişi hayatında

Detaylı

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT)

02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş HOŞGELDİNİZ. Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) 02/17 Jelinek, Hauschildt, Moritz, Okyay, & Taş ljelinek@uke.de HOŞGELDİNİZ Depresyon Tedavisinde Metakognisyon Eğitimi (D-MCT) D-MCT: Uzay Pozisyonu Günün Konusu Davranış Hafıza Depresyon Denken Duyguların

Detaylı

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır.

SINAV KAYGISI. Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan kaygıdır. SINAV KAYGISI Kaygı; farklı, önemli ve zor bir durumla karşılaştığında bireyin yaşadığı duygudur. Bedensel, duygusal ve zihinsel değişimlerle kendini gösteren aşırı uyarılmışlık durumudur. Sınav Kaygısı,

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok AÇIKLAMA 2015-2017 Araştırmacı: Yok Konuşmacı: Yok Danışman: Yok " Her konuşmacımız, konuşmasının en başında son 3 sene içinde ilaç endüstrisi ile gerçekleştirdiği konuşmacı, araştırmacı, danışman, kitap

Detaylı

1. Bir süre için hayatınızdaki iyi şeylerin artık olmadığını varsayın.

1. Bir süre için hayatınızdaki iyi şeylerin artık olmadığını varsayın. MUTLULUĞU ARTTIRMAK İÇIN BILIMIN KANITLADIĞI ON BASIT FAALIYET Bilimsel çalışmaların sonuçlarına kulak verdiğimizde mutluluğunuzu arttırmak için yol gösterebilirler. Aşağıdaki faaliyetleri 10 gün düzenli

Detaylı

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON Depresyon en az iki hafta süren, çoğunlukla daha uzun süreyle devam eden, işlevselliği çok ciddi bir oranda bozan, tedavi edilebilir tıbbi problemlerden bir

Detaylı

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 20082010 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE UYKU Hypnos (Uyku Tanrısı) Nyks (Gece Tanrısı) Hypnos (uyku tanrısı) ve Thanatos (ölüm tanrısı) Morpheus

Detaylı

Akın Uyar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat

Akın Uyar. - şiirler - Yayın Tarihi: Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat - şiirler - Yayın Tarihi: 28.11.2018 Yayınlayan: Antoloji.Com Kültür ve Sanat Yayın Hakkı Notu: Bu e-kitapta yer alan şiirlerin tüm yayın hakları şairin kendisine ve / veya yasal temsilcilerine aittir.

Detaylı

İyi Ölüm. 28-29 Haziran 2016, Kanserde Destek Tedavileri Sempozyumu, Adana

İyi Ölüm. 28-29 Haziran 2016, Kanserde Destek Tedavileri Sempozyumu, Adana İyi Ölüm Neden Ölümü Konuşuyoruz? Rindlerin Ölümü Ölüm asude bahar ülkesidir bir rinde; Yahya Kemal Beyatlı Vara vara vardım ol kara taşa Hasret kodun beni kavim kardaşa Sebep gözden akan bu kanlı yaşa

Detaylı

Kayıp Travması. Sebepler, psikodinamikler ve travma terapisi. (c) Prof. Dr. Franz Ruppert

Kayıp Travması. Sebepler, psikodinamikler ve travma terapisi.  (c) Prof. Dr. Franz Ruppert Kayıp Travması Sebepler, psikodinamikler ve travma terapisi www.franz-ruppert.de Travmanın iki klasik türü Yaşamı tehdit eden olaylar neticesinde oluşan travmalar (örneğin: savaş, kazalar, tecavüz, doğal

Detaylı

Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman

Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman Beraberliğimizin ne kadar süreceğini bilmediğimizin farkına vararak, birbirimizin değerini bilelim. - Joshua Loth Liebman YAS SÜREÇLERİ NİLÜFER ARDA ÖMER PAMUK Önemli bir kayıp yaşayan kişi, hayatını yeniden

Detaylı

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM ÜNİTE 1 VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ - 1 Ad :... Soyad :... Vücudumuzu ayakta tutan, hareket etmemizi sağlayan ve bazı önemli organları koruyan sert yapıya iskelet denir. İskelet

Detaylı

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin.

Bilgi güçtür. Sevdiğiniz kişiyi dinleyin ve kendinizi eğitin. Bu kitapçığı, büyük olasılıkla kısa bir süre önce sevdiklerinizden biri size cinsel kimliği ile biyolojik/bedensel cinsiyetinin örtüşmediğini, uyuşmadığını açıkladığı için okumaktasınız. Bu kitapçığı edindiğiniz

Detaylı

BAYILAN ÇOCUK. 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016

BAYILAN ÇOCUK. 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016 BAYILAN ÇOCUK 3.BAHAR PEDĠATRĠ GÜNLERĠ BAġKENT ÜNĠVERSĠTESĠ ADANA UYGULAMA VE ARAġTIRMA MERKEZĠ MART 2016 ÇOCUKLARDA BAYILMA OLUġTURABĠLECEK PSĠKĠYATRĠK TANILAR Neredeyse Tümü Travma sonrası stres bozuklukları

Detaylı

PROF DR. SELÇUK ASLAN yılında Prof. Dr. ünvanı aldı. Çalışma alanları: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi uygulamaları:

PROF DR. SELÇUK ASLAN yılında Prof. Dr. ünvanı aldı. Çalışma alanları: Bilişsel Davranışçı Psikoterapi uygulamaları: PROF DR. SELÇUK ASLAN ÖZGEÇMİŞ 1969 yılında doğdu, 1993 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Mezun oldu 1999 yılı sonunda Gazi Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalında Psikiyatri uzmanlık eğitimini

Detaylı

DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ:

DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ: DANIŞANLAR İÇİN DEĞERLENDİRME ANKETİ: Bu anket durumunuz hakkında bilgi edinmede bize yardımcı olacaktır. Bu anket sorununuza uygun yaklaşımda yardımcı olacaktır. Cevaplarınız gizli tutulacaktır. Lütfen

Detaylı

Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi

Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi Uzm. Dr. Gökhan Öz Prof. Dr. Cengiz Kılıç Giriş Mizofoni: Çeşitli hafif seslerden belirgin

Detaylı

Kalyoncu A., Pektaş Ö., Mırsal H., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M.

Kalyoncu A., Pektaş Ö., Mırsal H., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M. DEPRESYON-ANKSİYETE BOZUKLUKLARI İLE ALKOL BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Kalyoncu A., Pektaş Ö., Mırsal H., Yılmaz S., Serez M., Beyazyürek M. ÖZET Alkol bağımlılığı ve diğer psikiyatrik

Detaylı

Poliklinikte EMDR. Yrd Doç Dr Önder Kavakcı KES 11 Nisan 2013 Antalya

Poliklinikte EMDR. Yrd Doç Dr Önder Kavakcı KES 11 Nisan 2013 Antalya Poliklinikte EMDR Yrd Doç Dr Önder Kavakcı KES 11 Nisan 2013 Antalya Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: - Danışman: - Konuşmacı: - EMDR Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavisinde etkinliği kanıtlanmış

Detaylı

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Başta ABD olmak üzere birçok ülkede tıp ve uzmanlık eğitiminde (psikiyatri dışı)temel

Detaylı

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA TEMEL İNANÇLAR VE KAYGI İLE İLİŞKİSİ: ÖNÇALIŞMA GİRİŞ: Yaygın anksiyete bozukluğu, birtakım olay ya da etkinliklerle ilgili olarak, bireyin denetlemekte zorlandığı,

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

Bilişsel Kaynaşma ve Yaşantısal Kaçınmayla Aleksitimi İlişkisi: Kabullenme ve Kararlılık Penceresinden Bakış

Bilişsel Kaynaşma ve Yaşantısal Kaçınmayla Aleksitimi İlişkisi: Kabullenme ve Kararlılık Penceresinden Bakış Bilişsel Kaynaşma ve Yaşantısal Kaçınmayla Aleksitimi İlişkisi: Kabullenme ve Kararlılık Penceresinden Bakış Sedat Batmaz 1, Emrah Songur 1, Mesut Yıldız 2, Zekiye Çelikbaş 1, Nurgül Yeşilyaprak 1, Hanife

Detaylı

TürkiyE-Bülteni. Obsesif Kompulsif Bozukluğu nun EMDR Terapisi ile Tedavisi: Üç Vaka. Dr. Hejan Epözdemir

TürkiyE-Bülteni. Obsesif Kompulsif Bozukluğu nun EMDR Terapisi ile Tedavisi: Üç Vaka. Dr. Hejan Epözdemir ISSN 2147-4885 (Online) Makale Özeti Editörden Dr. Hejan Epözdemir Herkese merhaba, Üç aylık bir aradan sonra yeni sayımızla yine karşınızdayız. Öncelikle hepinizin geçmiş kurban bayramını en içten dileklerimle

Detaylı

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü

Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Kanserli Hasta Yönetiminde Danışman Hemşirenin Rolü Yük. Hem. Gül Şav Özaydemir Danışman Hemşire EUKAM E.Ü.T.F. Radyasyon Onkolojisi ABD XIX. Ege Onkoloji Günleri 6-7 Nisan 2015 İzmir «Kanserle mücadele

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Psikiyatri Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Daha fazla bilgi için: freeserve.co.

Daha fazla bilgi için:     freeserve.co. duygusal ilkyardım Polis şiddetinin tarafından oluşturulan travma; ve bundan nasıl kurtulabiliriz? Hareketten önce, hareket esnasında ve hareketten sonra ortaya çıkan travmatik deneyimlerle baş etmek için

Detaylı

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç

O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç O sabah minik kuşların sesleriyle uyandı Melek. Yatağından kalktı ve pencereden dışarıya baktı. Hava çok güzeldi. Güneşin ışıkları Melek e sevinç katıyordu. Bulutlar gülümsüyor ve günaydın diyordu. Melek

Detaylı

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir.

Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, hareket halindeki enerjidir. Duygu, düşüncelere bedenin içsel olarak karşılık vermesidir. Başka bir deyişle, beyne kalbin eşlik etmesidir. Duygu, insanın yaşam kalitesini belirleyen en önemli kaynaktır.

Detaylı

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır.

Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Katılımcı broşürü Depresyonda Metabiliş Çalışması (D-MCT) Sevgili Hastamız, Depresyonda Metakognisyon Çalışması (D-MCT) depresif evredeki hastaları hedefleyen bir grup çalışmasıdır. Bu broşür Depresyonda

Detaylı

10 SORUDA SAĞLIK ANKSİYETESİ. Prof. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF

10 SORUDA SAĞLIK ANKSİYETESİ. Prof. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF 10 SORUDA SAĞLIK ANKSİYETESİ Prof. Dr. Tunç ALKIN DEÜTF SORU 1 Sağlık anksiyetesi mi yoksa hastalık anksiyetesi mi denmeli? KAFA KARIŞTIRAN VE DAMGALAYAN BİR TERMİNOLOJİ Hipokondiyazis Hastalık fobisi

Detaylı

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş

Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. Ortaokulu bitirmiş Lütfen her maddeyi dikkatlice okuyun. Soruları boş bırakmayın, kendinizi en yakın hissettiğiniz tek bir şıkkı işaretleyin. I Adınız soyadınız [..] II Doğum tarihiniz [ ] III Cinsiyetiniz? Kadın Erkek IV

Detaylı

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA

MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA MADDE BAĞIMLILIĞINDAN KORUNMA Mersin Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sunum İçeriği Madde Bağımlılığı Nedir? Madde Bağımlılığının Nedenleri Madde Bağımlılığında Risk Faktörleri Bağımlılık Nasıl Gelişir?

Detaylı

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse

ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse ACOG Diyor ki! HER GEBE TAKİP SÜRECİNDE EN AZ BİR KEZ PERİNATAL DEPRESYON AÇISINDAN TARANMALIDIR. Özeti Yapan: Dr. Semir Köse Perinatal Depresyon gebelik süresince veya gebeliği takip eden ilk 12 ay boyunca

Detaylı

Eğer bir anne-babaysanız, çocuğunuza bilinmezliğin kapılarını açın ki keşfetmeyi öğrensin.

Eğer bir anne-babaysanız, çocuğunuza bilinmezliğin kapılarını açın ki keşfetmeyi öğrensin. SINAV KAYGISI Çocuğum Sınava Girmeden Önce; Çok gergin ve huzursuz oluyor. Midesine kramplar giriyor. İçinde sebebini bilmediği bir huzursuzluk olduğunu, yine ellerinin titreyeceğini ve panik olacağını,

Detaylı

GÖKYÜZÜNDE KISA FİLM SENARYOSU

GÖKYÜZÜNDE KISA FİLM SENARYOSU GÖKYÜZÜNDE KISA FİLM SENARYOSU 1. DIŞ. CADDE - GECE 1 FADE IN: Saat 22:30. 30 yaşında bir gazeteci olan Eren caddede araba sürmektedir. Bir süre sonra kırmızı ışıkta durur. Yan koltukta bulunan fotoğraf

Detaylı

KANSER VE AİLE. Dr. Hayriye Elbi Ege üniversitesi Psikiyatri A. D. Konsültasyon Liyezon Bilim Dalı

KANSER VE AİLE. Dr. Hayriye Elbi Ege üniversitesi Psikiyatri A. D. Konsültasyon Liyezon Bilim Dalı KANSER VE AİLE Dr. Hayriye Elbi Ege üniversitesi Psikiyatri A. D. Konsültasyon Liyezon Bilim Dalı Kanserle karşılaşan aile Hastalık döneminde Krizle başa çıkma, duygusal destek Bakım verme Mali ve sosyal

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR. PSİ154 - PSİ162 Doç.Dr. Hacer HARLAK

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR. PSİ154 - PSİ162 Doç.Dr. Hacer HARLAK PSİKOLOJİK BOZUKLUKLAR BU DERSTE ŞUNLARı KONUŞACAĞıZ: Anormal davranışı normalden nasıl ayırırız? Ruh sağlığı uzmanları tarafından kullanılan belli başlı anormal davranış modelleri nelerdir? Anormal davranışı

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

Yaşam Sonu Bakımda Kültürel Yetkinlik, Bakım Vericinin Desteklenmesi. Nesibe YEŞİLÇAM

Yaşam Sonu Bakımda Kültürel Yetkinlik, Bakım Vericinin Desteklenmesi. Nesibe YEŞİLÇAM Yaşam Sonu Bakımda Kültürel Yetkinlik, Bakım Vericinin Desteklenmesi Nesibe YEŞİLÇAM Sunu İçeriği Yaşam Sonu Bakım Yaşam sonu bakımda, bakım verici Kültürel Etkinlik Kültürel Yeterlilik Modelleri Vaka

Detaylı

DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları)

DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları) DSM-5 Düzey 2 Somatik Belirtiler Ölçeği Türkçe Formunun güvenilirliği ve geçerliliği (11-17 yaş çocuk ve 6-17 yaş anne-baba formları) Şermin Yalın Sapmaz Manisa CBÜ Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

Okul fobisi nasıl gelişir?

Okul fobisi nasıl gelişir? Eğer bir kelimenin sonuna "fobi" eklenmişse, hemen bir şeylerden korkulduğunu düşünürüz. Ancak okul fobisi gelişen çocukların okula gitmek istememelerinin tek nedeni okuldan korkmaları değil. Çocuğa bu

Detaylı

Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5

Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5 Simbegwire Rukia Nantale Benjamin Mitchley Nahide Büşra Ertekin Turkish Level 5 Simbegwire annesi öldüğü zaman çok üzüldü. Simbegwire ın babası, kızıyla ilgilenmek için elinden gelenin en iyisini yaptı.

Detaylı

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi

Nasıl Bir Zekâya Sahipsiniz? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim. Ayın Testi Ayın Testi Prof. Gardner yıllar boyu hâkimiyetini sürdüren, insanların tek bir zekâya sahip oldukları IQ denen zekâ anlayışını kırdı. Gardner'a göre insanların sahip oldukları çoklu zekâların her biri

Detaylı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 5 PSİKİYATRİ STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: PSİKİYATRİ Anabilim Dalı 1 PSİKİYATRİ STAJI TANITIM REHBERİ Ders Kodu Dersin

Detaylı

WHOQOL-103 (TR) WHOQOL TÜRKİYE GRUBU-İZMİR

WHOQOL-103 (TR) WHOQOL TÜRKİYE GRUBU-İZMİR WHOQOL-0 (TR) WHOQOL TÜRKİYE GRUBU-İZMİR YÖNERGE Bu soru listesi sizin yaşam kalitenizi, sağlığınızı ve yaşamınızın diğer alanları hakkında ne hissettiğinizi sorgulamaktadır. Lütfen tüm soruları yanıtlayın.

Detaylı

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ ------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ ------------------------------------------

Detaylı

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk 11.03.2016 Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk Cemre Soysal Uzman Klinik Psikolog Boşanma kararına doğru.. Boşanma çocukların başına gelebilecek en sarsıcı olaylardan biridir. Çocukların değişikliklere

Detaylı

OKUL KORKUSU. Çocuğum okula gitmek istemiyor. Okul saati yaklaştığında huzursuzlanıyor. Karnı veya başı ağrıyor, midesi bulanıyor.

OKUL KORKUSU. Çocuğum okula gitmek istemiyor. Okul saati yaklaştığında huzursuzlanıyor. Karnı veya başı ağrıyor, midesi bulanıyor. OKUL KORKUSU Çocuğum okula gitmek istemiyor. Okul saati yaklaştığında huzursuzlanıyor. Karnı veya başı ağrıyor, midesi bulanıyor. Kuşlar Uçar, Balıklar Yüzer, Yetişkinler Konuşur, Çocuklar Oyun Oynar.''

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 Düşüncelerini, duygularını rahat ifade edebilen, Çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilen, Kendine güvenen, Öğrenmeye istekli, Mutlu, başarılı çocuklar yetiştirelim.

Detaylı

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ

FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ FK IX OFFER BENLİK İMAJ ENVANTERİ 1- Beni çok iyi tanımlıyor 2- Beni iyi tanımlıyor 3- Beni az çok iyi tanımlıyor 4- Beni pek tanımlamıyor 5- Beni zaman zaman hiç tanımlamıyor 6- Beni hiç tanımlamıyor

Detaylı

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:

SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE: SINAV KAYGISI ÖLÇEĞİ YÖNERGE:Okuduğunuz cümle sizin için her zaman veya genellikle geçerliyse, cevap kağıdındaki doğru anlamına gelen ( D ) harfinin üstüne X işareti, her zaman veya genellikle geçerli

Detaylı

2002-2003 Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi (teorik temel) Eğitmen: Prof. Dr. M. Z. Sungur/ İstanbul

2002-2003 Bilişsel ve Davranışçı Terapiler Eğitimi (teorik temel) Eğitmen: Prof. Dr. M. Z. Sungur/ İstanbul H. GAYE TOLUN Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Kişisel Bilgi: Doğum tarihi: 19.10.1971 Doğum yeri: Ankara Medeni durum: Evli, 1 çocuklu Eğitim ve Görev: 2008 Serbest Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Detaylı

Depresyon TYRKISK. Depresjon/Depression

Depresyon TYRKISK. Depresjon/Depression Depresyon TYRKISK Depresjon/Depression Depresyon - Doğal üzüntülerden ciddi rahatsızlıklara Depresyon nedir? Tüm insanlar zaman zaman üzülürler, kendilerini yalnız hissederler ya da örneğin sevdikleri

Detaylı

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi ve Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme

Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi ve Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme REVIEW / DERLEME DOI: 10.5455/JCBPR.236616 JCBPR 2017; 6(1):31 38 Travma Sonrası Stres Bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi ve Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Filiz İZCİ 1, Gizem

Detaylı

RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ. Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK

RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ. Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK RATLARDA ANNE YOKSUNLUĞU SENDROMUNA ZENGĠNLEġTĠRĠLMĠġ ÇEVRENĠN ETKĠSĠ Serap ATA, Hülya İNCE, Ömer Faruk AYDIN, Haydar Ali TAŞDEMİR, Hamit ÖZYÜREK Hayatın erken döneminde ebeveyn kaybı veya ihmali gibi

Detaylı

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam

Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme. Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Evlat Edinilen Çocuğa Multidisipliner Yaklaşım: Vaka Örnekleri Üzerinden Evlat Edinme Psikolog Reyhan Bahçivan-Saydam Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu na göre 2008 yılı sonu itibariyle evlatt edindirilen

Detaylı

Çağımızın Stres Kaynağı Gürültü

Çağımızın Stres Kaynağı Gürültü TEKNIK BILGI Çağımızın Stres Kaynağı Gürültü Ümit Payidar ALTINOK* Özellikle büyük kentlerde ve endüstriyel kesimlerde bulunan gürültü insan sağlığını tehdit edici en önemli unsurlardan biridir. Fiziksel

Detaylı

ANKET. Katılımcı ZORGVRAGER

ANKET. Katılımcı ZORGVRAGER ANKET Katılımcı ZORGVRAGER Sağlık hizmetlerinden yararlanmaktasınız. Bu listede, sağlık bakımından yararlanan kişi olarak, sağlık hizmetlerinin sizin için ne anlama geldiği ile ilgili sorular bulunmaktadır.

Detaylı

On Soruda Bir Konu Destekleyici PsikoterapininUygulama Alanları. Umut Mert Aksoy Almıla Erol Demet Güleç Öyekçin Halis Ulaş

On Soruda Bir Konu Destekleyici PsikoterapininUygulama Alanları. Umut Mert Aksoy Almıla Erol Demet Güleç Öyekçin Halis Ulaş On Soruda Bir Konu Destekleyici PsikoterapininUygulama Alanları Umut Mert Aksoy Almıla Erol Demet Güleç Öyekçin Halis Ulaş Destekleyici Psikoterapinin (DP) Uygulama Alanları 1.Psikotik Bozukluklar ve DP

Detaylı

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA DSM 5

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA DSM 5 CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINDA DSM 5 NE GETİRDİ, NE GÖTÜRDÜ, NE EKSİK? Prof. Dr. Cem İncesu Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi CİNSEL BOZUKLUKLAR / DSM V Disiplinler arası standardizasyon Kanıta dayalı

Detaylı

SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU PROF.DR.HATİCE ÖZYILDIZ GÜZ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİ ABD

SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU PROF.DR.HATİCE ÖZYILDIZ GÜZ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİ ABD SOSYAL ANKSİYETE BOZUKLUĞU PROF.DR.HATİCE ÖZYILDIZ GÜZ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİ ABD BECK e göre SAB OLGU 1 34 yaşında, evli, 1 çocuklu, bayan hasta Dershanede İngilizce öğretmeni olarak çalışmakta

Detaylı

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız?

Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? sağlık (/saglik) Aşık olduğumuz kişiyi neden unutamayız? 04.10.2016 Salı 13:11 3 0 Uzman Psikolog Özge Genlik aşık olduğumuz kişiyi neden unutamadığımızı anlattı Aşık olduğumuz kişiyi unutmak yerine anlamlandırmamız

Detaylı

GÖÇMEN/MÜLTECİLERLE ÇALIŞMAK

GÖÇMEN/MÜLTECİLERLE ÇALIŞMAK GÖÇMEN/MÜLTECİLERLE ÇALIŞMAK Dr. Ersin UYGUN Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi,Psikiyatri Kliniği AÇIKLAMA (2013-2016) Danışman: Araştırmacı: Konuşmacı: Sunum Akışı Hizmet verilen bölgenin

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Dr. Hasan KARADAĞ Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Gündüz aşırı uykululukta genel popülasyonun % 4-6

Detaylı