C. Can Bilgin ODTÜ - BKL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "C. Can Bilgin ODTÜ - BKL"

Transkript

1 YABA HAYATI E VA TER TEK ĐKLERĐ DE YE Đ YAKLAŞIMLAR C. Can Bilgin ODTÜ - BKL Ankara 2010

2 Bu kitapçık AB desteğiyle yürütülen Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Ormancılık ve Doğa Koruma Projesi kapsamında hazırlanmıştır. Kitabın hazırlanmasında katkısı olan uzman biyologlar Hüseyin Ambarlı ve Deniz Mengüllüoğlu na, DKMP Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı na ve başta BKL üyeleri tüm öğrencilerime teşekkür ederim.

3 1. GĐRĐŞ Türkiye de yaban hayatı envanteri 1960 lardan bu yana oldukça düzenli olarak yapılmaktadır. Özellikle o dönemin sayılı yaban hayatı uzmanlarından Nihat Turan, Tansu Gürpınar, Đsmet Özer gibi isimler, ülkemizde nadir ve yok olma sürecine girmiş birçok tür için önerilerini bu gibi arazide sayımlara dayandırmışlardır lerden başlayarak trofe avcılığının yaygınlaşması ise, her yıl av kotaların belirlenmesi için aynı bölgede avlanacak türün sayımlarını (envanterini) zorunlu kılmıştır. Bugüne kadar esas olarak Yaban Keçisi (Capra aegagrus), Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi (ÇBDK) (Rupicapra rupicapra) ve Bozayı (Ursus arctos) türleri bu sayımlara konu olmuş, ancak zaman zaman Kızıl Geyik (Cervus elaphus), Karaca (Capreolus capreolus), Yaban Domuzu (Sus scrofa) gibi diğer trofe türleri de çalışılmıştır. Ayrıca, yönetim planları yapılan Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları nda veya av planı yapılan örnek veya özel avlaklarda tür ayırt etmeksizin bu tür sayımlar gerçekleştirilmiştir. Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Ormancılık ve Koruma Projesi (kısaca Kaçkar Projesi ) kapsamında mevcut uygulamaları gözden geçirmek, yeni ve daha verimli veya güvenilir teknikleri tanıtmak ve örnek bir envanter düzenlemek hedeflenmiştir. Bu kitapçık, işte bu amaçla yazılmıştır. Kitapçığın bütün mevcut envanter tekniklerini teker teker tanıtmak gibi bir hedefi yoktur. Nitekim bu konuda yazılmış Türkçe kaynaklar (örn. Oğurlu 2003) bulunmaktadır. Bu kitapçığın kapsamı, sadece proje alanında bulunan türleri ve habitatları içermektedir, ancak önerilen yenilikler Türkiye nin diğer bölgelerinde yaşayan çeşitli yaban hayatı türleri için de büyük ölçüde geçerlidir. 2. HEDEF TÜRLER Kaçkar Projesi alanı ve yakın çevresinde birçok yaban hayvanı (büyük ve orta boy memeli) bulunmaktadır. Toynaklı av hayvanlarından Karaca, ÇBDK, Yaban Keçisi, Yaban Domuzu; etçil av hayvanlarından Kurt (Canis lupus), Çakal (Canis aureus), Tilki (Vulpes vulpes), Ayı, Sansar (Martes spp.), Porsuk (Meles meles), Susamuru (Lutra lutra), Vaşak (Lynx lynx) ve Pars (Panthera pardus) bölgede kaydedilmiştir. Bunların yanı sıra küçük av hayvanlarından

4 Tavşan (Lepus europaeus) ve karasal av kuşlarımdan Kınalı Keklik (Alectoris chukar) ve Urkeklik (Tetraogallus caspius) sayılabilir. Alanda trofe avcılığı kapsamında yakın geçmişte Yaban Keçisi, ÇBDK ve Ayı, daha uzak geçmişte ise bunların yanı sıra Kurt avı yapılmıştır. Verilen av kotaları tipik olarak Yaban Keçisi için il genelinde ve Çoruh YHGS da ayrı ayrı 5-10 adet, ÇBDK için ise (geçen yıla kadar) il genelinde 5-10 adet civarındadır. Proje bulguları ve önerilerimiz doğrultusunda ÇBDK kotası 2010 yılında 1 (bir) adede indirilmiştir. 3. YÖ TEMLER Envanter uygulamalarının genel esasları Envanterlerin esas amacı hedef populasyonun büyüklüğünü (yani kaç bireyden oluştuğunu) tahmin etmektir. Populasyon tahminleri için başlıca iki tür sayım yapılabilir: 1) Tam ( total ) sayım 2) Örnekleme/kısmi sayım Tam sayımda hedef populasyonun tamamının kısa bir süre içinde (örneğin birkaç günde) sayılması esastır. Bu tip sayımlar birçok tür için bu arada bu kitapçığın kapsamındaki türler için çoğu zaman mümkün değildir. Sadece koloni halinde üreyen kuşlar için yuvada sayım yoluyla söz konusu olabilir. Bazı kaynaklarda sürek sayımı ve havadan sayım, tam sayıma örnek yöntemler arasında verilmektedir. Ancak, her iki durumda da hedef populasyondaki bireylerin %100 ünün algılanması (Đng. detection) mümkün değildir. Dolayısıyla bu yöntemler bize ancak minimum populasyon büyüklüğünü verirler. Öte yandan, örneğin havadan sayımın tercih edildiği bir envanterde alanın iyi çalışılmış bir kesiminde (örneğin 50 hektarlık bir alanda) yapılacak ve daha kesin bir sonuç verecek yerden sayım sonucuyla, aynı kesimde havadan sayım sonucunu karşılaştırmak, gerekiyorsa bir düzeltme katsayısıyla alanın tamamındaki populasyon büyüklüğünü tahmin etmek mümkün olabilir.

5 Diğer sayım çeşidi, örnekleme yapılmasını, yani populasyonun belli bir kısmının sayılmasını ve buradan yola çıkarak tamamının tahmin edilmesini öngörür. Bu durumda, hedef populasyonun sadece belli bir kısmı sayılır ve belli varsayımlardan yola çıkarak tahmini toplam sayıya ulaşılır. Örnekleme, tipik olarak hedef türün yayılış alanının sadece belli kesimlerinin taranması yoluyla yapılır. Böyle bir kısmi sayım, bireylerin hepsinin kısa bir süre içinde görülemeyeceği/saptanamayacağı gerçeğinin yanı sıra zaman, personel ve ulaşım kısıtlamaları nedeniyle alanın tamamının eşzamanlı olarak kapsanamaması nedeniyle de zorunlu olur. Örneklemede şu üç nokta önemlidir: 1) Örnekleme olabildiğince yansız (Đng. unbiased) yapılmalıdır. Burada kastedilen, sayım için uygulanan yöntemin herhangi bir şekilde mekân ve zaman açısından mevcudun olduğundan daha fazla veya daha az gözükmesine yol açmamasıdır. Mekân açısından yanlı bir uygulamaya örnek olarak, ağırlıklı olarak güney bakılarda bulunan bir türü sadece bu bakıdaki alanları sayma, sonra da örnekleme sonuçlarını farklı bakılardaki toplam alana yaygınlaştırma verilebilir. Bir başka yanlı örnekleme örneği, sayımları subaşlarında, yemleme yapılan alanlarda veya yol kenarlarında yoğunlaştırmaktır. Farklı eşeyler genellikle farklı habitat tercihleri veya (gündüz yerine gece aktif olma gibi) farklı zamanlarda buraları ziyaret etmeleri nedeniyle eksik ya da fazla sayılacaklardır. Türün yayılış ve davranış özellikleri iyi bilinirse bu gibi bariz hataları yapmamak mümkündür. Ancak yine de tamamen rasgele bir örnekleme yapmak topoğrafik ve lojistik nedenlerle mümkün olmaz. Bu durumda, mevcut yanlılığı azaltmanın bazı yolları vardır (bknz. CBS kullanımı). 2) Eğer örnekleme bölgesi, farklı bitki örtüsü, populasyon yoğunluğu, vb nedenlerle alt bölgelere ayrılabiliyorsa o zaman katmanlama (Đng. stratification) yaklaşımı ile bu bölgeleri ayrı ayrı örneklemek uygun olur. Bu farklı bölgelerde özellikle örnekleme yoğunluğu (mesela gözleklerden sayım yapılacaksa hektara düşen gözlek sayısı), hatta örnekleme yöntemi değişebilir. Bu yolla kaynakların verimli kullanılması sağlanır ve genellikle envanterin güvenirliği artar.

6 3) Örneklenen sayılardan toplam populasyon büyüklüğüne giderken kaçınılmaz olarak bazı varsayımlarda bulunmak gerekir. Örneğin, bireylerin alanda aynı yoğunlukta dağıldıkları yaygın (ancak çoğu zaman yanlış) bir varsayımdır. Gerek böyle varsayımların getirdiği, gerek örneklemenin doğasından kaynaklanan hatalar sonuca (yani populasyon tahminine) hata payı bildirimi şeklinde yansıtılmalıdır. Böylece tahminin ne kadar güvenilir olduğu konusunda bir bilgi verilmiş olur. Yaban hayatı envanterlerinde %10 luk bir hata payı iyi bir sonuç sayılmalıdır. Hazırlık çalışmaları Herhangi bir envanterden önce yapılacak hazırlıklar çeşitli kaynaklarda daha ayrıntılı belirtilmiştir. Ülkemizde yaygın uygulama 1/25,000 ölçekli memleket paftalarının gerek planlama aşamasında, gerek uygulama sırasında arazide kullanılması şeklindedir. Bu paftalar yeterli ayrıntıya sahip olmakla birlikte, bir Coğrafi Bilgi Sistemi nde (CBS/GIS) sadece altlık olarak kullanılmaya o da eğer sayısal formatta ve jeoreferanslı ise uygundurlar; bitki örtüsü, eğim, bakı gibi farklı parametrelerin ayrı katmanlar halinde değerlendirilmesine olanak tanımazlar. Oysa gerek örnekleme noktalarının veya alanlarının seçilmesinde, gerek sayım sonrası analizlerde (bknz. Analiz kısmı) CBS çok önemli bir araçtır. Dolayısıyla, hazırlık aşamasında CBS de kullanıma uygun sayısal katmanların elde hazır bulunması ve kullanılması önerilir. Harita ve CBS odaklı hazırlıklar dışında, yeterli sayıda ve eğitilmiş personel, uygun teçhizat ve kayıt formları, güvenli ulaşım ve sayım olanakları bir envanterin diğer önemli unsurlarıdır. Bu hazırlıklar konusunda örnek bir çalışma Kaçkar Projesi kapsamında 2010 yılında gerçekleştirilen Yusufeli ÇBDK envanteridir. Envanterin amacının belirlenmesi Yaban hayatı envanterlerin en tipik çıktısı, hedef türün çalışılan alandaki tahmini populasyon büyüklüğüdür, yani hata payı ile belirtilen mutlak bir sayıdır (örneğin 240±25 birey). Bu gibi mutlak sayılar, populasyonun belli bir yüzdesinin avlatılmasının amaçlandığı durumlarda kota miktarının belirlenmesini kolaylaştırır. Ayrıca yoğunluk (birey/km 2 ) hesaplanmasına olanak verir. Dolayısıyla, eğer mümkünse envanter amacı mutlak populasyon büyüklüğünün tahminine yönelik olmalıdır. Ancak, maddi ve lojistik kısıtlar buna her zaman elvermeyebilir. Ayrıca tahminlerdeki hata payları yüksek ise, bu veriye dayanarak karşılaştırma yapmak veya av kotalarını belirlemek yeterince güvenilir olmayacaktır.

7 Farklı bir amaç, mutlak sayı yerine bir endeks hesaplanmasını gerekli kılabilir. Burada temel ilke, standart (değişmez, birbirine denk) bir çaba ve yöntem ile yıldan yıla karşılaştırılabilir değerler elde etmektir. Başlangıç yılında, yani standart envanterin yapıldığı ilk yılda elde edilen sayım sonucu 100 kabul edilerek izleyen yıllarda artı veya eksi yönde değişim izlenmesi temel hedeftir. Böyle bir çalışma populasyonun toplam kaç bireyden oluştuğuyla ilgilenmez, ama yıldan yıla değişimleri yüzde cinsinden ortaya koyar. Eğer başlangıçtaki mutlak populasyon büyüklüğü biliniyorsa, izleyen yıllarda gözlenen azalma veya çoğalma oranları dikkate alınarak, kapsamlı bir sayıma gerek duyulmadan o yılki tahmini populasyon büyüklüğü yaklaşık olarak saptanabilir. Kullanılabilecek envanter teknikleri Hedef türler için önerilen temel teknikler aşağıda verilmiştir: a) Nokta sayımı: Araziye hakim bir noktadan görüş alanına giren hedef tür bireylerinin belli bir süre içinde sayılmasıdır. Bu süre genellikle sabah erkenden başlayarak öğlene veya akşamüstüne kadar sürer. Bu süre zarfında, mükerrer sayıma yol açmamak için bireylerin devamlı izlenmesi gereklidir. Gözlem için dürbün veya teleskop şarttır. Buna rağmen hava koşullarına göre değişmekle birlikte 2-3 km.den daha uzaktaki canlıların algılanması veya teşhisi çoğunlukla olanaksızdır (Şekil 1). Şekil 1: Ortadaki kayaların hemen arkasında duran bir ÇBDK, çıplak gözle algılamanın sınırında sayılabilir.

8 Nokta sayımı, halihazırda Türkiye de en sık ve yaygın kullanılan envanter yöntemidir. Bu yöntemde en önemli sorunlar, sayım sonrası hesaplarda gözlem sırasında kapsanan alanın tam bilinmemesi ve arazinin tamamının sayım yapılan alanla tıpatıp aynı özellikte olduğu varsayımıdır. b) Hat (mesafe) sayımları: Önceden belirlenmiş bir hat üzerinde yürürken (veya araçla giderken) hattın her iki yanında kalan hedef tür bireylerinin ilk görüldükleri noktaya gözlemcinin uzaklığının ve açısının ölçülmesine dayalı bir yöntemdir. Mesafe örneklemesi, istatistikçilerin gözlenen nesnenin gözlemciden uzaklaştıkça algılanması olasılığının düşmesi gerçeğini dikkate alarak geliştirdikleri bir tekniktir. Bu yöntemde, algılama olasılığının sadece hat üzerinde %100 olduğu, hattan uzaklaştıkça giderek azaldığı kabul edilir (Şekil 2). Her gözlenen bireyin hattan uzaklığı dikkate alınarak alanda bulunduğu halde algılanamayan bireylerin sayısı hesaplanır ve bu sayı gözlenen sayıya eklenerek toplam yoğunluğa ulaşılır. Gözlemcinin ölçümleri lazer mesafe ölçer ve hassas pusula ile yapması önemlidir. Gerek açıklık veya ormanlık alanlarda yaşayan büyük memelilerin, gerek tavşan ve keklik gibi av türlerinin envanterinde kullanılabilir. Ancak sayımı yapılan türün nadir olmaması ve ölçümlerin hassasiyetle gerçekleştirilmesi önemlidir. Şekil 2: Algılama olasılığın hattan uzaklaştıkça düşmesi (solda) ve tipik bir hat sayımı şeması (sağda) c) Đşaretleme-yakalama yöntemi: Bu tekniğin (Đng. mark-recapture) esası, tek tek tanınması mümkün olan bireylerin zaman içinde hangi oranda tekrar yakalandıkları veya görüldükleri esasına dayanır. Bireysel tanınabilirlik, çeşitli işaretleme ve markalama yöntemleriyle sağlanır. Her biri farklı bir numara ve/veya renk taşıyan plastik kulak

9 küpeleri, tasmalar veya geçici olarak post üzerine boyayla yapılan işaretlemeler bireylerin çoğu zaman görüldüklerinde tanınmaları için yeterli olur (Şekil 3). Telemetri ile izlenen bireyler de, her bir tasma için ayrı frekans veya dijital kod sayesinde bireysel olarak tanımak mümkündür. Ancak bu tip işaretlemelerin bireylerin yakalanmasını gerektirmesi bu tekniğin kullanım alanını daraltmaktadır. Şekil 3: Tipik olarak işaretleme otçullar üzerinde uygulansa da bazen etçil yırtıcılarda da kullanılabilir. Bu puma fotokapanla yakalanmıştır (Kaynak: d) Fotokapan yöntemi: Đşaretleme-yakalama yönteminin farklı bir uygulamasıdır. Son yıllarda hızla gelişen fotokapan teknolojisi ve istatistik analiz yöntemlerine dayanır. Teçhizatın görece pahalı olmasına karşın özellikle yırtıcıların sayımında yararlıdır. Bireylerin tanınması, vaşak, pars, geyik boğası gibi bazı türlerde bireye özgü desen, çizgi, benek, boynuz şekli varlığı ile mümkündür. Bu sayede fotoğraflarla teşhis edilen bireyler ikinci, üçüncü, vs kere fotoğraflandığında yakalanmış gibi kabul edilir. Bireysel olarak tanınamayan türlerin sayılarını tahmin için istatistiksel yöntemler geliştirilmektedir, ancak henüz yeterince güvenilir değildirler, Özellikle yaşadıkları alanı savunan (teritoryel) ve/ya grup halinde yaşayan türler hakkında, fotokapanlar yoluyla değerli sayısal bilgiler elde edilebilir (Şekil 4). BKL tarafından Beypazarı nda gerçekleştirilen çalışma bunun iyi bir örneğini oluşturur (Mengüllüoğlu 2010).

10 Şekil 4: Sürü büyüklüğünü yansıtan bu fotoğraf Artvin de çekilmiştir. Fotoğrafın çekildiği tarih ve saat bilgisi türün davranışları hakkında yararlı ipuçları verebilir. Literatürde yer almış, ancak çeşitli sakıncaları nedeniyle önerilmeyen teknikler aşağıda verilmiştir: e) Hat (şerit) sayımları: Açık ve kolay yürünen alanlarda belli bir hat boyunca yürürken (veya araçla giderken) bu hattın iki tarafında belli bir mesafe içinde kalan bireylerin sayılmasıdır. Bu gözlem şeridinin eni, türün algılanamayacağı kadar geniş olmamalıdır. Küçük cüsseli türler için bu mesafe nadiren birkaç metreden daha fazladır; dolayısıyla, şeridin son derece dar olması nedeniyle anlamlı bir örnekleme mümkün değildir. Đri türler (örneğin yaban koyunları) uzak mesafelerden kolayca görülebilmelerine karşın, gözlemciden kaçma/uzaklaşma davranışı ve mesafenin doğru ölçülebilmesi (yani bireyin şeridin içinde olup olmadığının anlaşılması) ciddi sorunlardır. Bu nedenlerle, bu tekniğin kullanılması zorunlu olmadıkça önerilmez. f) Sürek (süpürme) sayımları: Çok sayıda insanın tek sıra halinde alanı kat ederek hayvanları sayım yapacaklara sürmeleri veya çevrili alanlarda her görevlinin sağından (veya solundan) geçen bireyleri sayması şeklinde gerçekleşir. Sakıncaları daha önce belirtilmekle beraber çevrili alanlarda (örneğin Bozdağ yaban koyunu üretme sahasında)

11 kullanılmıştır. Ancak, yeterli sayıda ve titizlikte görevli/gönüllü bulmak, bunların hattı bozmadan hareket etmeleri, alanın hayvanların gizlenmesine elverişli olmaması gibi koşulları sağlamak kolay değildir. g) Dışkı grubu sayımları: Geyikler ve diğer toynaklılar için kullanılan (örn. Oğurlu 1997) bir yöntemdir. Temel varsayım, belli sayıda hayvanın belirli bir süre içinde belli sayıda dışkı (veya dışkı öbeği) bırakacağıdır. Yöntem, rasgele seçilmiş birkaç metrekarelik alanlarda dışkıların temizlenmesi, belli bir süre sonra yeniden ziyaret edilerek sayılmaları, buradan toplam sayının tahmini esasına dayanır. Doğru bir tahmin için çalışılan türün ne kadar sık ve ne kadar miktarda dışkı bıraktığı, ayrıca çalışılan alanda dışkının ne kadar sürede yok olduğunun bilinmesi şarttır. Bu bilgiler genellikle zor elde edildiği için özel durumlar haricinde düzenli envanter için önerilmez. h) Avlanan populasyonlarda oran değişimi: Eğer sadece erkek bireyler avlanıyorsa, avlanmadan önce ve sonra erkek-dişi oranının saptanması ile avlanan erkeklerin sayısının bilinmesine dayanan bir hesaplamadır. Ülkemiz koşullarında, trofe kapsamında toplama oranla çok az sayıda birey vurulması ve çoğu yerde sayısı belirsiz kaçak avlanmış bireylerin varlığı nedeniyle doğru sonuçlar vermesi beklenmez. Türe ve yaşama ortamına göre uygun envanter yönteminin seçilmesi Proje alanındaki hedef türlerin bir kısmı gündüz aktiftir ve açıklık alanlarda yaşar. Bu türlerin başında Yaban Keçisi ve ÇBDK gelir. Bozayılar da, kış uykusu sonrasında kaybettikleri kiloları almak için Nisan-Mayıs aylarında genellikle gündüz vakti ve yüksek çayırlarda otlarken görülürler. Bu türler, gözle tespite ve saymaya dayalı envanterlerin hedefidir. Diğer türlerin çoğu (Yaban Domuzu, Karaca, Tavşan, yaz aylarında Bozayılar, etçil yırtıcıların tamamı) ağırlıklı olarak örtülü alanlarda yaşar ve/veya geceleri aktif olurlar. Ancak bu türler rahatsız edilmedikleri yerlerde, özellikle kışın, gündüzleri de hareketli olabilirler. Yine de bu türleri görerek saymak pek olanaklı ve anlamlı değildir; bu iş için dolaylı yöntemlere veya fotokapan kullanmaya başvurmak gerekir. Envanter tekniğinin seçiminde türün özelliklerinin yanı sıra eldeki imkânlar, özellikle lojistik destek olanakları belirleyici olur.

12 Aşağıdaki tabloda, her tür için hangi envanter tekniğinin genelde nasıl sonuç verdiği belirtilmiştir: Nokta sayımı Hat (mesafe) sayımı Fotokapan Dışkı grubu sayımı Yaban Keçisi Diğer teknikler Çengel B.D. Keçisi 1 Alageyik Kızıl Geyik Karaca 2 Yaban Koyunu 2 Yaban Domuzu 2 Ayı Kurt Çakal Tilki Vaşak Porsuk Tavşan 3 1 Havadan (kışın) sayım, 2 Sürek (süpürme) sayımı, 3 Projektörle gece sayım : Oldukça kolaydır, çoğu zaman iyi sonuç verir : Yapılabilir, bazen iyi sonuç verir : Oldukça zordur, nadiren iyi sonuç verir 4. A ALĐZ Envanteri yapılan türe ve kullanılan tekniğe göre değişmekle birlikte, envanter sonucunda elde genellikle koordinat kayıtları ve bu koordinatlarla bağlantılı sayılar bulunur. Birçok durumda, bu sayılar aynı zamanda erkek-dişi ve/veya yavru-genç-ergin şeklinde sınıflara ayrılmış olur. Bu sayılardan öncelikle ulaşılmak istenen (envanteri yapılan alanın sınırları içindeki) toplam populasyon büyüklüğüdür. Bu değer, tekniğe bağlı olarak bazı varsayımların geçerliliği ve belli matematiksel formüllerin kullanılması ile elde edilir. Kota belirlemek için veya tekrarlanan envanterlerde geçmiş yıllara karşılaştırma yapmak için bu toplam tahmin

13 değer yeterlidir. Ancak, ekolojik değerlendirmeler ve başka populasyonlarla karşılaştırmalar yapabilmek için populasyon yoğunluğunun hesaplanması da gerekir. Yoğunluk hesabında iki yol izlenebilir: Birinci yol, tahmin edilen toplam sayının envantere esas olan toplam alana bölünmesi ile populasyon yoğunluğu hesaplanmasıdır. Burada, hem toplam populasyon tahmini sırasında oluşan hata, hem de sayım yapılan alanın envanter toplam alanını tam olarak temsil etmemesinden kaynaklanan hata söz konusudur. Đkinci yol, kaydedilen birey sayısının taranan alanın büyüklüğüne bölünerek bir yoğunluk değeri elde edilmesidir. Örneğin, nokta (gözlek) sayımı sırasında her noktadan görülebilen toplam alan CBS yardımıyla hesaplanabilir. Yapılan sayım sonucu, bulunan toplam gözlem alanına bölünerek yoğunluk hesaplanır. Bu yönteme bir örnek olarak 2010 Yusufeli ÇBDK sayımı verilebilir. Bu sayımda, 24 ayrı noktadan gözlem yapılmış, kaydedilmiş olan gözlem noktaları bir Coğrafi Bilgi Sistemi ne (Idrisi Kilimanjaro) aktarılmış ve viewshed fonksiyonu ile görüş mesafesi sırasıyla 3 km ve 4 km kabul edilerek sayım alanı iki farklı şekilde hesaplanmıştır (Harita 1). Buna göre envanter sırasında doğrudan görülebilen ve türün teşhis edilebileceği toplam alan 148 ila 190 km 2 arasında hesaplanmıştır. Gözlem noktaları hedef türün en yoğun bulunduğu bilinen yerlerde seçildiği için, toplam envanter alanındaki değişik nitelikteki habitatlar ve türün kullandığı ortalama yaşama alanı dikkate alınarak, sayılan bireylerin görülebilen arazinin iki katı alanda yaşadıkları kabul edilmiştir. Buradan yola çıkarak yapılan yoğunluk hesaplaması ile kilometre kare başına (her yaştan birey) değeri bulunmuştur. Bu yaklaşımın bir adım daha ötesi, türün habitat modellemesi ile elde edilecek uygunluk yüzeyinden yararlanarak toplam envanter alanı ile sayım yapılan alanı büyüklük ve habitat kalitesi açısından oranlamaktır. Böylece envanteri yapılan alanın her yerinin hedef tür için aynı önemde olmadığı gerçeği, nesnel bir ilişki kurularak hesaplara dahil edilebilir. Habitat modelleri, bir canlı türünün tercih ettiği yükseklik, bitki örtüsü, bakı, yerleşimlere uzaklık, vb. özellikleri dikkate alarak oluşturulan ve türün potansiyel yayılışını öngören istatiksel modellerdir. Bu modellerin çıktıları, türün bir noktada varolma olasılığının 0 (kesin yok) ile 1 (kesin var) arasına değiştiği bir olasılık yüzeyi şeklindedir.

14 Harita 1: Çalışma alanında envanter noktaları (sarı-kırmızı yuvarlaklar), 3 km mesafeli görüş alanı (bordo renkli alanlar), il/ilçe sınırları (beyaz çizgiler) ve başlıca akarsular topoğrafya üzerinde gösterilmektedir. Habitat uygunluğunun daha düşük olduğu kesimlerdeki populasyon yoğunluğunun, uygunluğun yüksek olduğu kesimlerdekine oranla az olacağı geçerli bir varsayımdır. Uygunluğun belli bir eşik değerin altına düştüğü kesimlerde ise türün bulunmadığı kabul edilerek yayılış haritaları elde edilebilir (örn. Harita 2). Harita 2: Kaçkar Projesi alanında ÇBDK habitat ve yayılış modeli

15 Eğer sayılan bireyler eşey veya yaş açısından sınıflara ayrılabiliyorsa, erkek-dişi ve gençergin oranları ile dişi başına düşen yavru sayısı gibi önemli demografik endeksler de hesaplanabilir. Örneğin, Yusufeli nde bozayılar üzerine yürütülen çalışmayla, populasyon üretkenliği ve yavru yaşama oranları hakkında yararlı veriler elde edilmiştir (Tablo 2). Tablo 2: Ana ayı başına düşen o yılın yavrusu sayıları (H. Ambarlı, yayımlanmamış veri) Đzlenen alan Özgüven Vadisi Aşağı Barhal havzası Grup büyüklükleri ise populasyonun baskı altında olup olmadığı için iyi bir gösterge olabilir (Şekil 5). Populasyonun yapısını ve geçen yıllardaki başarısını yansıtan bu endeksler, karar vericiler için değerli veri oluştururlar. Ayrıca envanterin, mesela Haziran ve Eylül aylarında tekrarlanması durumunda, Yaban Koyunu gibi Mayıs ayında doğuran bir türün o yılki yavru yaşama oranı ortaya çıkarılabilir. Şekil 5: 2010 Yusufeli ÇBDK envanterinden kaydedilen grup büyüklükleri histogramı. Grupların çoğunun 5 in altında olması şiddetli kaçak av baskısına işaret etmektedir. Yukarıda değinildiği gibi, her türlü tahminin doğruluk payını yansıtan bir hata payı ile beraber verilmesi esas olmalıdır. Eğer hata payları yıllar arasındaki farklara yakın değerdeyse, envanter sonuçlarının değişimi yansıtacak kadar hassas olmadığı ve populasyon büyüklüğünün yıldan yıla değişmediği kabul edilmelidir.

16 Mutlak sayılar değil de bağıl endeks üreten yöntemlerde, bir yıldan diğerine farklar görülmesi doğaldır. Ancak bu değişimin (yani artışın veya azalmanın) doğruluğu kullanılan yöntemin hassasiyetine ve sayımların ne kadar doğru yapıldığına bağlıdır. Fransa da yapılan araştırmalar, gözlenen artma veya azalma eğiliminin, 3-5 yıl süresince arka arkaya görülmedikçe kesin doğru kabul edilmesinin sakıncalı olduğunu ortaya koymuştur (Loison et al. 2006, Largo et al. 2008). 5. HATALAR ASIL E AZA Đ DĐRĐLEBĐLĐR? Envanterlerde kullanılan teknik, eksik hazırlık, hatalı uygulama veya analiz nedeniyle oluşan insan kaynaklı hatalar, örneklemeden doğan doğal hatalarla birleşince ciddi bir sorun oluşturabilir. Bu hataların bir kısmının nasıl önlenebileceğine (veya azaltılabileceğine) aşağıda değinilmektedir: 1) Yanlı veya yetersiz örnekleme: Đstatiksel açıdan örnekleme yani ilgilenilen bütünün sadece belli bir kısmı hakkında veri toplama çoğu zaman zorunlu ve bu nedenle son derece yaygın bir uygulamadır. Ancak örnekler bütünü temsil edecek şekilde alınmazsa sonuçlar yanıltıcı olabilir. Envanter çalışmalarında en sık rastlanan sorun, örneklemenin (yani gözlem ve sayımların) yolların yakını veya bir dağın alçak kesimleri gibi kolay erişilebilen noktalarla sınırlı kalmasıdır. Eğer hedef tür ekolojisi gereği gözlenen bölgelerde daha yoğun veya daha seyrek bulunuyorsa, sayım sonuçları alanın tamamına basit doğrusal bir oranlama ile aktarılamaz. CBS ve habitat modellemesi kullanarak bu sorunu belli ölçüde aşmak mümkün ise de asıl çözüm örnekleme noktalarını (veya alanlarını) belirlerken olabildiğince bütünü temsil edecek şekilde, rasgele veya buna yakın bir dağılımda ve yeterli sayıda seçmektir. Örnekleme bütünü temsil edecek şekilde alınmış olsa bile, eğer örnek sayısı az ise hata payı kabul edilmeyecek düzeyde yüksek olacaktır. Hedef tür eğer gün içinde farklı alanları ziyaret ediyor, ya da yaşlarına veya eşeylerine göre farklı gruplar oluşturuyorlarsa düşük örneklemenin olumsuz etkisi daha da artar. Bu durumla karşılaşmamak için, her yıl az sayıda personelle kısıtlı (ve hata payı yüksek) envanterler yapmak yerine daha az sıklıkta ama çok sayıda örnekleme içeren kapsamlı ve güvenilir envanterler yapmak önerilir.

17 Örnek sayısının düşük olmasının sakınca yaratacağı bir başka durum, bağıl endeks hesaplarıdır. Bu tür envanterde sayımın aynı sezonda tekrarlanması şarttır. Yöntem ucuz ve kolay olduğu için bu tekrarların yapılması zor değildir, ancak sonucun güvenilirliği bu yolla ciddi ölçüde artar. 2) Tekdüze habitat varsayımı: Ülkemizde envanter yapılan alanların büyüklüğü genellikle birkaç bin hektardan birkaç onbin hektara kadar değişir. Çoğu dağlık olan bu alanlarda, bazen birbirinden çarpıcı biçimde farklı habitatların varlığı olağandır. Sayım yapılan kısıtlı alanlardan elde edilecek yoğunluk bilgisinin alanın geri kalanında geçerli kabul edilerek kullanılması bu nedenle sakıncalıdır. Sayım yapılan (yani örneklenen) kesimler hedef türün optimal habitatlarından seçildiği için, tüm alana yaygınlaştırılacak yoğunluk hesapları aşırı iyimser sonuçlara yol açar. Benzer biçimde, sayım sonuçlarını sayım yapılan alanın birkaç kilometreden daha uzağında kalan coğrafyalarda geçerli kabul ederken çok dikkatli olunmalıdır. CBS ve habitat modellemesi araçları bu sorunu hafifletmede de yararlıdır. 3) Gözlemciden uzaklaştıkça algılama oranının düşmesinin dikkate alınmaması: Gözleme dayanan bütün envanter tekniklerinde gözlenen nesne (hedef türe ait birey) gözlemciden uzaklaştıkça o nesnenin algılanma olasılığının düşmesi bir kuraldır. Ne var ki, ülkemizde yaygın olarak uygulanan gözlem noktası envanterleri görüş alanındaki bütün bireylerin %100 ünün kaydedileceğini varsayarlar. Hat (şerit) sayımlarında da sayım şeridinin içine düşen her bireyin görüldüğü kabul edilir. Bu yanlış varsayımlar envanter sonuçlarının olduğundan daha düşük değerler vermesine yol açar. Arazi ekologları ve istatistikçiler, mesafe arttıkça yaşanan bu olguyu avantajlarına çeviren yöntemler geliştirmişlerdir. Teknikler kısmında sözü edilen mesafeye dayalı hat (veya nokta) yöntemleri sayesinde algılamadaki düşüşten kaynaklanan hata payı ortadan kalkmaktadır. Gözlenen bireyin gözlemciye uzaklığı ya lazer mesafe ölçer kullanarak, ya da ayrıntılı bir harita üzerinde yeri işaretlenerek belirlenebilir. 4) Standardizasyon eksikliği: Bu eksiklik, özellikle zaman içinde değişimi yansıtan endeksler söz konusu olduğunda sorun yaratır. Bir yıldan diğerine sayım koşullarının değişmesi durumunda endeksler amaçlanan bağıl nüfus değerinin yanı sıra bu değişiklikleri de

18 yansıtacaktır. Örneğin, bir yıl 4, bir yıl 7 noktadan sayım yapılması, yürünen hat uzunluğunun yıldan yıla değişmesi, sayımların günün veya yılın farklı zamanlarında tekrarlanması, bir sayımda çıplak gözle diğerinde teleskopla sayım yapılması gibi yanlışlar sonucu anlamsızlaştırır. Mutlak sayımlarda da farklı gözlem noktalarında deneyim ve yetenekleri farklı gözlemcilerin kullanılması arzu edilmez. Hazırlık aşamasında iyi planlama ve etkili eğitim, uygulama aşamasında da standart yöntemin uygulanması yönünde kesin bir talimat bu sorunu azaltacaktır. 5) Mükerrer sayım: Zaten sayılmış bir bireyin aynı envanter süresinde en az bir kere daha (farklı bir birey sanılarak) sayılmasıdır. Hat boyunca yapılan hareketli sayımlarda daha çok karşılaşılır; bunu en aza indirmek için dikkatli olmaktan başka çare yoktur. Ancak benzer bir sorun, aynı birey (veya grubun) birbirine komşu gözlem noktalarında farklı ekiplerce mükerrer sayılmasıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için birey veya grubun görüş alanına girdiği saat ve yönü kaydedilmesi ve gözlemciler arasında (telsiz gibi) iletişim olanaklarının kullanılması genellikle yeterli olur. Gözlenen hareketli grubun eşey ve yaş kompozisyonunun kaydedilmesi de hata oranını azaltır. 6) Gözlem noktasının yanlış işaretlenmesi: Envanter çalışmasında kapsanan alanın elle veya CBS kullanarak belirlenmesinde koordinatların doğru alınmış olması önem taşır. Bu tip hatalara yol açmamak için her ekipte GPS bulunması ve kullanmayı bilmeleri, en azından ayrıntılı bir harita üzerinde gözlem noktasının gözlemciler tarafından işaretlenmesi önerilir. 7) Eşey veya tür teşhisinde yanılma: Birçok hedef tür için erkek-dişi ayrımı kolay olmakla beraber, genç-ergin ayrımı oldukça zordur: bazı türler için eşey ayrımı da kolay değildir. Gözlemcilerin envanter öncesinde bu farklı formları sorunsuz teşhis etme konusunda eğitim ve pratik kazanmaları, gözlem sırasında ellerinde teşhis kartları bulunması, gerektiğinde fotoğrafla şüphe duydukları durumları belgelemeleri ve teşhis edemedikleri eşey ve yaş gruplarını formda onlara ayrılmış yaşı/eşeyi belirsiz sütununa kaydetmeleri önemlidir.

19 6. ĐZLEME VE TEKRARLAR Envanterlerin yapılmasının temelde iki amacı vardır: Birincisi, yönetmelik gereği av turizmi yapılan yerlerde kota belirlemek için bir önceki yıl envanter (sayım) yapılmış olması zorunluluğunu yerine getirmektir. Diğeri, genel olarak populasyonun yönetimi için alınacak kararlara altlık oluşturmak ve tehlike altındaki populasyonları izlemektir. Her iki amaç için de zaman içinde gerçekleşen değişimi bilmek önemlidir. Kota belirleme sürecinde, her ikisi de aynı sayıda, ancak biri artan, diğeri azalan iki populasyona kuşkusuz farklı yaklaşmak gerekir. Populasyonun gelişimi, o populasyonun yönetimini ve gerekli müdahaleleri belirleyen en önemli parametrelerdendir. Bir populasyonun değişiminin yorumlanması, envanter sonuçlarında hata payının büyüklüğüne ve yöntemin ne kadar standardize edildiğine bağlıdır. Örneğin, Çoruh Vadisi YHGS nda 2006, 2007 ve 2008 yıllarında sayılan ergin bireyler sırasıyla 336, 413 ve 400 dür ve 2007 sayımları arasında gözlenen %25 e yaklaşan bir artış, büyük olasılıkla envanter sırasında farklı çaba harcanmasına bağlıdır; dolayısıyla karşılaştırılabilir değildir ve gerçekte o boyutta bir artışı yansıtmamaktadır. Yukarıda belirtildiği gibi populasyon eğilimlerini net olarak ortaya koyabilmek için en az üç yıl boyunca standart sayımlar yapmak gerekir. Bu sayımların, üreme başarısını yansıtan parametrelerin yardımıyla ve o bölgede genel durum (sert geçen bir kış, azalan kaçak avcı baskısı, bir salgın hastalık, vb) dikkate alınarak değerlendirilmeleri şarttır. Envanterlerin kalite kontrolü bu bağlamda önem kazanmaktadır. Geçmişte, özellikle populasyon düzeylerinin çok düşük düzeylerden yükseltilmesi amaçlanan türler için abartılı rakamlar rapor edildiği bilinmektedir. Buna bir örnek, o dönemki sorumlu yerel birim tarafından Antalya Düzlerçamı ndaki alageyik (Dama dama) populasyonunun 1990 den 2000 e kadar bireyden e ulaştığının öne sürülmesidir. Aynı dönemde yapılan bağımsız değerlendirmelerde bu sayı ü geçmemekteydi. Benzer biçimde, bir dönem Konya Bozdağ Yaban Koyunu (Ovis gmelini) Üretme Đstasyonu nda poplasyon büyüklüğünün 1500, hatta 2000 e ulaştığı yönündeki iddiaların daha sonraki yıllarda daha düşük ve gerçekçi rakamlara çekilmesi bu kontrolün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

20 7. SO UÇ VE Ö ERĐLER Yaban hayatının yönetiminde, envanterler son derece önemli bir yer tutmaktadır. Ancak elde edilecek sonuçların güvenilir olması ve alınacak yönetim kararlarına temel oluşturmaları için belirtilen hususlara dikkate edilmesi şarttır. Öte yandan, kapsamlı envanterler insan gücü, teçhizat ve lojistik destek için ciddi maddi kaynaklara ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, herhangi bir alanda ve belli bir hedef tür için ne kadar sıklıkta ve hangi boyutta envanter yapılacağı, ancak hedefler, ihtiyaçlar ve eldeki kaynaklar arasında dikkatli bir denge kurarak kararlaştırılabilir. Aşağıda, bu yönde genel öneriler sunulmaktadır. a) Hedef populasyonun tamamının sayılacağı kapsamlı mutlak sayımlar, her yıl yerine 3 ila 5 yılda bir yapılmalıdır. Bu tür sayımların, gerektirdikleri hazırlık ve eğitim, yüksek örnekleme düzeyi ve maliyetleri nedeniyle her yıl tekrarlanmaları zordur; zaten halihazırda her yıl tekrarlanan sayımlar beklenen kapsam ve güvenilirlikte yapılamamaktadır. Önerilen aralıklarda yapıldıkları taktirde, kaynak ve lojistik sorunları daha kolay çözülecek ve yüksek güvenilirlikte sonuçlar elde edilebilecektir. b) Kolay ve ucuz eğilim sayımları (bağıl endeks) ise her yıl yapılmalıdır. Bu sayımlarda her yıl aynı çabanın standart bir yöntem izlenerek yapılması yeterlidir. Bu yolla, gerçek sayılar tam olarak bilinmese de populasyonun azalama veya artma eğilimi saptanabilir, hatta dişi başına yavru oranı gibi diğer populasyon göstergeleri yardımıyla anlamlı çıkarsamalar yapılabilir. Eğer bağıl endekste bir önceki yıla oranla %10 un üzerinde bir aza azalma saptanırsa, bu azalmanın olası nedenleri dikkatle irdelenmelidir. Üç yıl üst üste (her yıl en az %10 veya üç yılda toplam %20) azalma durumunda (varsa) avcılığın durdurulmalı, azalmanın nedenlerini ve alınacak önlemleri belirlemek için kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır. c) Hedef populasyonun tamamının sayımı esastır. Birçok populasyon birbiriyle gevşek biçimde bağlı bir dizi alt populasyondan veya gruplardan oluşur. Topoğrafya koşullarının belirlediği ve belirgin engellerle birbirinden ayrılmayan gruplar mümkünse bir tek populasyon olarak değerlendirilmeli ve envanter tamamını kapsamalıdır. d) Mesafe örneklemesi ve fotokapanla sayım belli türler için kullanımı en uygun yöntemlerdir. Bu yöntemlerin uygulanması mevcut personel ve olanaklarla zor olabilir.

21 Ancak bu yolla elde edilecek bulguların değerlendirilmesi için gelişkin bir istatiksel donanım vardır ve bundan yararlanılmalıdır. e) Envanterlerin gerektiğinde profesyonel ekipler barındıran şirketlere veya bir döner sermaye projesi bağlamında üniversite ekiplere yaptırılması düşünülmelidir. Yapılan envanterlere, kurum dışından deneyimli bir gözlemci görevlendirilmesi ile kalitenin artması sağlanabilir. f) CBS ve modelleme kullanımı gerek hazırlık aşamasında, gerek bulguların değerlendirilmesi ve hesaplamalarda giderek daha fazla kullanılmalıdır. Harita ve Fotogrametri Müdürlüğü bünyesinde potansiyel altyapı ve insan birikimi mevcuttur. Ülkemizde yaban hayatı yönetiminde son yıllardaki olumlu gelişmeler sevindiricidir. Doğru yönetim kararlarının ancak güvenilir veriler ve sınanmış bilimsel yaklaşımlar ışığında alınabileceği artık genel olarak kabul görmektedir. Bu kitapçıkta sunulan yeni yaklaşımların, yapılan uyarı ve önerilerin Türkiye de yaban hayatını yönetenler için ufak da olsa bir katkısı olacağı umuyoruz. REFERA SLAR Largo, E., Gaillard, J-M., Festa-Bianchet, M., Toı go, C., Bassano, B., Cortot, H., Farny, G., Lequette, B., Gauthier, D. & Martinot, J-P. 2008: Can ground counts reliably monitor ibex Capra ibex populations? - Wildl. Biol. 14: Loison, A., Appolinaire, J., Jullien, J-M. & Dubray, D. 2006: How reliable are total counts to detect trends in population size of chamois Rupicapra rupicapra and R. pyrenaica? - Wildl. Biol. 12: Mengüllüoğlu, D. (2010) An Inventory of Medium and Large Mammal Fauna in Pine Forests of Beypazarı through Camera Trapping, M.Sc. tezi, Eylül 2010, ODTÜ Oğurlu, Đ. (1997) Bir Geyik Populasyonunda Dışkı Sayım Metoduyla Yoğunluk Tespiti Tr. J. of Zoology 21: Oğurlu, Đ. (2003), Yaban Hayatında Envanter, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Dairesi Başkanlığı Yayınları, Ankara.

Etkinlik Eğitim Programı SAAT/GÜ

Etkinlik Eğitim Programı SAAT/GÜ SAAT/GÜ N 1. GÜN DERS ADI: Açılış ve Tanışma 08:00-08:45 Prof.Dr. İdris OĞURLU Proje Tanıtımının Yapılması Proje yürütücüsü tarafından etkinlik programının başlatılması ve Yapılacak Bilimsel Etkinlikleri

Detaylı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı

2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı 2229 Ayrıntılı Etkinlik Eğitim Programı SAAT/GÜN 1. GÜN SAAT/GÜN 2. GÜN SAAT/GÜN 3. GÜN Açılış ve Tanışma Yaban Hayatı Ekolojisinde Temel Büyük Memeli (Mammalia) Yaban Hayvanları (Teorik) Kavramlar Prof.Dr.

Detaylı

Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası

Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi, 01-02 Kasım 2017, JW Marriott, Ankara Rüzgar Enerji Santralleri ve Karasal Memeli Faunası Dr. Yasin İLEMİN Yaban Hayatı Uzmanı Öğretim Görevlisi Muğla Sıtkı Koçman

Detaylı

POPÜLASYON EKOLOJİSİ

POPÜLASYON EKOLOJİSİ POPÜLASYON EKOLOJİSİ Herhangi bir türün populasyonuna ait bir fert bazı durumlarda (ya da özel durumlarda) o populasyonun temsilcisi olarak kabul edilebilir, ancak genel anlamda bir fert hiçbir zaman bir

Detaylı

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA

TRA1 FLORA. Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA TRA1 FLORA Erzurum Erzincan Bayburt FAUNA Avrupa dan Asya ya geçiş, saatten saate belli oluyor. Yiten ormanların yerini sık ve bitek çayırlar alıyor. Tepeler yassılaşıyor. Bizim ormanlarımızda bulunmayan

Detaylı

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Burak ARICAK Arş. Gör. Erhan ÇALIŞKAN Öğrt. Gör. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Prof. Dr. H.Hulusi ACAR KAPSAM Giriş Orman yollarının

Detaylı

Kapak foto raflar : Hüseyin Ambarl

Kapak foto raflar : Hüseyin Ambarl Bu kitabın her hakkı saklıdır. Tamamen ya da kısmen ço altılması yazarın yazılı izni alınmadıkça mümkün de ildir. Bilimsel arafltırma, tez, makale, kitap ve benzeri eserlerde, yazarın, kitabın ve projenin

Detaylı

ÇORUH VADİSİ VE VERÇENİK DAĞI YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARINDAKİ BARAJLARIN YABAN HAYATINA ETKİLERİ PROJE GELİŞME RAPORU- 1

ÇORUH VADİSİ VE VERÇENİK DAĞI YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARINDAKİ BARAJLARIN YABAN HAYATINA ETKİLERİ PROJE GELİŞME RAPORU- 1 ÇORUH VADİSİ VE VERÇENİK DAĞI YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARINDAKİ BARAJLARIN YABAN HAYATINA ETKİLERİ PROJE GELİŞME RAPORU- 1 Proje Yürütücüsü: Doç. Dr. Bülent SAĞLAM Haziran 2011 1. Giriş Çoruh Vadisi

Detaylı

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018

TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ. Erkan GÜLER Haziran 2018 TEMEL HARİTACILIK BİLGİLERİ Erkan GÜLER Haziran 2018 1 HARİTA Yeryüzündeki bir noktanın ya da tamamının çeşitli özelliklere göre bir ölçeğe ve amaca göre çizilerek, düzlem üzerine aktarılmasına harita

Detaylı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA

UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA UYDU GÖRÜNTÜLERİ VE SAYISAL UZAKTAN ALGILAMA Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında ucuz ve hızlı sonuç alınabilen uzaktan algılama tekniğinin, yenilenebilir

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

Mevcut ve Potansiyel Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları için Yönetim Plan Modeli Geliştirme

Mevcut ve Potansiyel Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları için Yönetim Plan Modeli Geliştirme Mevcut ve Potansiyel Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları için Yönetim Plan Modeli Geliştirme YÖNTEM YÖNTEM 1) Genel Sörvey Türkiye YGS lerinin Genel Araştırması (Örnekleme ve Tanımlama ) 1.1. Verilerin Toplanması

Detaylı

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) I. Bölüm

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) I. Bölüm YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) I. Bölüm YGS yönetimi; Hedef, prensipler,araçlar,gerekli şartlar ve detaylar Hedef: EtkinYGS yönetimi Prensip:

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Doç.Dr.Mehmet MISIR-2013 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN temellerinin atıldığı Çanakkale zaferinin 100. yılı kutlu olsun. Son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte; geniş alanlarda, kısa zaman aralıklarında

Detaylı

İlimizde Memelilerin Populasyon Durumları ve Tehdit Eden Faktörler. Yrd. Doç. Dr. Mustafa YAVUZ Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü

İlimizde Memelilerin Populasyon Durumları ve Tehdit Eden Faktörler. Yrd. Doç. Dr. Mustafa YAVUZ Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü İlimizde Memelilerin Populasyon Durumları ve Tehdit Eden Faktörler Yrd. Doç. Dr. Mustafa YAVUZ Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ülkemizde yayılış gösteren 170 civarındaki memeli türünün

Detaylı

29.06.2011 Tarih ve 645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, Merkezi Manisa olan, İzmir, Aydın ve Muğla İllerini Kapsayan, Orman ve Su İşleri

29.06.2011 Tarih ve 645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, Merkezi Manisa olan, İzmir, Aydın ve Muğla İllerini Kapsayan, Orman ve Su İşleri 1 29.06.2011 Tarih ve 645 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, Merkezi Manisa olan, İzmir, Aydın ve Muğla İllerini Kapsayan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü Kurulmuştur. 2 Şube Müdürlüğü

Detaylı

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK

HARİTA BİLGİSİ ETKİNLİK HARİTA Dünya nın tamamının veya bir bölümünün kuş bakışı, küçültülerek bir düzleme aktarılmasıdır. kuşbakışı PLAN... Bir çizimin harita olabilmesi için... KROKİ... PROJEKSİYONLAR: Dünya nın şeklinin geoit

Detaylı

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ

EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ. Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ EROZYONUN KANTİTATİF OLARAK BELİRLENMESİ Dr. Şenay ÖZDEN Prof.Dr. Nuri MUNSUZ Havza koruma projelerinde erozyonun azaltılması ile sediment problemlerinin ıslahı, temel amaçları oluşturmaktadır. Bunun için

Detaylı

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA

JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ. Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA JEODEZİK VERİLERİN İSTATİSTİK ANALİZİ Prof. Dr. Mualla YALÇINKAYA Karadeniz Teknik Üniversitesi, Harita Mühendisliği Bölümü Trabzon, 2018 VERİLERİN İRDELENMESİ Örnek: İki nokta arasındaki uzunluk 80 kere

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

Örneklem. Yöntemleri FBED511 Eğitim Bilimlerinde Temel Araştırma Yöntemleri 1. Evren & Örneklem. Evren. Örneklem ve örnekleme

Örneklem. Yöntemleri FBED511 Eğitim Bilimlerinde Temel Araştırma Yöntemleri 1. Evren & Örneklem. Evren. Örneklem ve örnekleme Yöntemleri & EBE Z Eğitimde Araştırma Yöntemleri (Fraenkel & Wallen, 1990), araştırma sonuçlarının genelleneceği (geçerli olacağı) büyük grup. Hedef evren, araştırmacının ulaşmak istediği, ancak ulaşması

Detaylı

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE)

Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) 2015 İGR Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksi (EUİGE) Sıkça Sorulan Sorular Eşitsizliğe Uyarlanmış İnsani Gelişme Endeksinin amacı nedir? İGE üç temel boyutta insani gelişmeye ilişkin kazanımların

Detaylı

Araştırmada Evren ve Örnekleme

Araştırmada Evren ve Örnekleme 6. Bölüm Araştırmada Evren ve Örnekleme 1 İçerik Örnekleme Teorisinin Temel Kavramları Örnekleme Yapmayı Gerekli Kılan Nedenler Örnekleme Süreci Örnekleme Yöntemleri 2 1 Giriş Araştırma sonuçlarının geçerli,

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI V. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL Uzun Devreli Gelişme Planı-Uludağ MP Uludağ, 6831 sayılı Orman Kanunu nun 25. maddesi gereğince, 20.09.1961 tarih ve 6119-5 sayılı Bakanlık

Detaylı

MİLLİ PARKLAR VE KORUNAN ALANLAR, MESİRE YERLERİ, AV VE YABAN HAYATI

MİLLİ PARKLAR VE KORUNAN ALANLAR, MESİRE YERLERİ, AV VE YABAN HAYATI DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Meslek Mensupluğu Hazırlama Eğitimi Ders Notları

TMMOB Orman Mühendisleri Odası Meslek Mensupluğu Hazırlama Eğitimi Ders Notları TMMOB Orman Mühendisleri Odası Meslek Mensupluğu Hazırlama Eğitimi Ders Notları BÜYÜK MEMELİ AV HAYVANI SAYIM TEKNİKLERİ VE ÜLKEMİZDEKİ POPULASYONLARININ DURUMU Mustafa ÖZER Şube Müdürü Çevre ve Orman

Detaylı

Örnekleme Yöntemleri

Örnekleme Yöntemleri Örnekleme Yöntemleri Evren & Örneklem (Fraenkel & Wallen, 1990) Evren & Örneklem 2 Evren Evren, araştırma sonuçlarının genelleneceği (geçerli olacağı) büyük grup. Hedef evren, araştırmacının ulaşmak istediği,

Detaylı

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR Burak DEVECİ Genel Müdür, Jeoloji Müh. T. +90 312 442 8939 M. +90 532 151 2276 burak.deveci@bcagroup.com.tr Ön İnceleme Örnekleme

Detaylı

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI Herhangi bir düzlem üzerinde doğrultuya dik olmayan düşey bir düzlem üzerinde ölçülen açıdır Görünür eğim açısı her zaman gerçek eğim açısından küçüktür Görünür eğim

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

ÇIĞ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU

ÇIĞ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU T.C... VALİLİĞİ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü..İli, İlçesi, Beldesi.. Mevkii ÇIĞ DUYARLILIK ANALİZİ RAPORU Hazırlayanlar:. Arşiv No:.. Tarih: İÇİNDEKİLER DİZİNİ İÇINDEKILER DIZINI ŞEKILLLER DIZINI ÇIZELGELER

Detaylı

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 0321 CEVHER HAZIRLAMA LAB. I SERBESTLEŞME TANE BOYU SAPTANMASI DENEYİ

MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 0321 CEVHER HAZIRLAMA LAB. I SERBESTLEŞME TANE BOYU SAPTANMASI DENEYİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 0321 CEVHER HAZIRLAMA LAB. I SERBESTLEŞME TANE BOYU SAPTANMASI DENEYİ 1. AMAÇ Zenginleştirme işlem(ler)inin seçimine ışık tutacak biçimde bir cevherdeki değerli ve değersiz minerallerin

Detaylı

Kurtgirmez Ormanı. Ballıdağ Mevkii

Kurtgirmez Ormanı. Ballıdağ Mevkii Giriş Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması Korunması ve Yönetimi Projesi kapsamında büyük memeli türlerine yönelik yürütülen

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH ORTALAMA ÖLÇÜLERİ Ünite 6 Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH Araştırma sonucunda elde edilen nitelik değişkenler hakkında tablo ve grafikle bilgi sahibi olunurken, sayısal değişkenler hakkında bilgi sahibi olmanın

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ Yasemin ŞİŞMAN, Ülkü KIRICI Sunum Akış Şeması 1. GİRİŞ 2. MATERYAL VE METHOD 3. AFİN KOORDİNAT DÖNÜŞÜMÜ 4. KALİTE KONTROL 5. İRDELEME

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... v GİRİŞ... 1 1. İSTATİSTİK İN TARİHÇESİ... 1 2. İSTATİSTİK NEDİR?... 3 3. SAYISAL BİLGİDEN ANLAM ÇIKARILMASI... 4 4. BELİRSİZLİĞİN ELE ALINMASI... 4 5. ÖRNEKLEME... 5 6. İLİŞKİLERİN

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

AZAMETLER. SARI AZAMET (Colias crocea) GÜZEL AZAMET (Colias alfacariensis)

AZAMETLER. SARI AZAMET (Colias crocea) GÜZEL AZAMET (Colias alfacariensis) AZAMETLER Azamet kelebekleri, tanımı oldukça zor gruplardandır. Bu grubun dişileri beyaz, açık sarı veya sarı renkli olup tanımları oldukça zordur ve karıştırılması kolaydır. Tanımlar en sağlıklı şekli

Detaylı

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve Sayısal Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Dersi 2017 Talep Tahmin i İnsan kaynakları talebi veya

Detaylı

İHBAR 0412 251 23 05-06

İHBAR 0412 251 23 05-06 İHBAR 0412 251 23 05-06 ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI XV. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ (DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR) İL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Şanlıurfa Yolu 3. Km (Dedaş Bitişiği) DİYARBAKIR Tel: 0412 251 23 05-06 DİYARBAKIR

Detaylı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı DENEY 0 Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı Amaç: Ölçüm metodu ve cihazına bağlı hata ve belirsizlikleri anlamak, fiziksel bir niceliği ölçüp hata ve belirsizlikleri tespit etmek, nedenlerini açıklamak. Genel

Detaylı

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1

İstatistik. Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 1 İstatistik Temel Kavramlar 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Evren (Kitle/Yığın/Popülasyon) Herhangi bir gözlem ya da inceleme kapsamına giren obje ya da bireylerin oluşturduğu bütüne ya da gruba Evren veya

Detaylı

* Bu dökümanın herhangi bir kısmı, ilgili kurumlardan izin alınmadan yayınlanamaz.

* Bu dökümanın herhangi bir kısmı, ilgili kurumlardan izin alınmadan yayınlanamaz. YABAN KEÇİSİ (Capra aegagrus) SAYIMLARI Gümüşhane; Kulaca Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile Artabel Gölleri Tabiat Parkı Giresun; Alucra, Gavur Dağı nın Batı Kesimleri ile Çamoluk, Kelkit Vadisi, Sarpkaya

Detaylı

Kuş Gözlemciliği. Süleyman Ekşioğlu Kuş Araştırmaları Derneği

Kuş Gözlemciliği. Süleyman Ekşioğlu Kuş Araştırmaları Derneği Kuş Gözlemciliği Süleyman Ekşioğlu Kuş Araştırmaları Derneği Kuş Gözlemciliği Nedir? Kuşları doğal ortamlarında izleme uğraşısına kuş gözlemciliği, bunu yapanlara da kuş gözlemcisi denir Kimler Kuş Gözlemcisi

Detaylı

Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı

Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı ÖLÇME BİLGİSİ Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı Ders Kodu:264 Yrd.Doç.Dr. Muhittin İNAN Anabilim Dalımız "İstanbul Yüksek Orman Mektebi" nin 1934 yılında Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsüne bir fakülte

Detaylı

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders

Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Hayvan Islahı ve Yetiştirme 2. ders Akin Pala akin@comu.edu.tr Seleksiyona cevap Et sığırlarında doğum ağırlığını arttırmak istiyoruz. Ağır doğmuş olan bireyleri ebeveyn olarak seçip çiftleştiriyoruz.

Detaylı

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ Pazarlama araştırması yapılırken belirli bir sıra izlenir. Araştırmada her aşama, birbirinden bağımsız olmayıp biri diğeri ile ilişkilidir. Araştırma sürecinde başlıca aşağıdaki

Detaylı

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi

02.04.2012. Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi. Düşey Mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Düşey mesafelerin (Yüksekliklerin) Ölçülmesi Noktalar arasındaki düşey mesafelerin ölçülmesine yükseklik ölçmesi ya da nivelman denir. Yükseklik: Ölçülmek istenen nokta ile sıfır yüzeyi olarak kabul edilen

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5

Hatalar Bilgisi ve İstatistik Ders Kodu: Kredi: 3 / ECTS: 5 Ders Kodu: 0010070021 Kredi: 3 / ECTS: 5 Yrd. Doç. Dr. Serkan DOĞANALP Necmettin Erbakan Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü Konya 07.01.2015 1 Giriş 2 Giriş Matematiksel istatistiğin konusu yığın

Detaylı

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI

KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI KORUNAN ALANLARIN PLANLANMASI IV. Hafta Yrd. Doç. Uzay KARAHALİL İşletme Amaçları Biyolojik çeşitliliği korumak, Rekreasyon ve estetik değerleri topluma sunabilmek, Yangın riskini azaltmak, Net karbon

Detaylı

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI

FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI FOTOGRAMETRİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI FAALIYETLERI Fotg.D.Bşk.lığı, yurt içi ve yurt dışı harita üretimi için uydu görüntüsü ve hava fotoğraflarından fotogrametrik yöntemlerle topoğrafya ve insan yapısı detayları

Detaylı

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY

YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ. Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY YAYLALARDAKİ ARAZİ KULLANIM DEĞİŞİMİNİN CBS İLE İZLENMESİ: TRABZON ÖRNEĞİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa ATASOY AKSARAY ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü TMMOB Harita

Detaylı

Koşullu Öngörümleme. Bu nedenle koşullu öngörümleme gerçekleştirilmelidir.

Koşullu Öngörümleme. Bu nedenle koşullu öngörümleme gerçekleştirilmelidir. Koşullu Öngörümleme Ex - ante (tasarlanan - umulan) öngörümleme söz konusu iken açıklayıcı değişkenlerin hatasız bir şekilde bilindiği varsayımı gerçekçi olmayan bir varsayımdır. Çünkü bazı açıklayıcı

Detaylı

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir?

koşullar nelerdir? sağlamaktadır? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 1. Bir çizimin harita özelliği taşıması için gerekli koşullar nelerdir? 2. Harita ile kroki arasındaki fark nedir? 3. Haritalar günlük hayatımızda ne gibi kolaylıklar sağlamaktadır? 4. Haritalar hangi

Detaylı

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm TÜBİTAK 107 G 029

YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak. (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm TÜBİTAK 107 G 029 YGS Yönetimine Ormancılık Perspektifinden Bakmak (Ormancılıkta Yaban Hayatına Yer Vermek) II. Bölüm Masraf nereden? Ana amacı odun yetiştirmek olan bir işletmede, ikinci amaç da yaban hayvanı üretimi olursa,

Detaylı

HARİTA ve ÖLÇEK HARİTALAR

HARİTA ve ÖLÇEK HARİTALAR Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 1 Bu yazıda ne anlatıyoruz? Coğrafyanın temel konularından biri olan, haritalarla ilgili hazırladığımız bu yazıda harita ve ölçek çeşitlerini basitleştirerek anlattık. Çok

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar

Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçek dahilinde düzleme aktarılmasıyla oluşan çizimlere denir. Haritacılık bilimine kartografya denir. Bir çizimin harita

Detaylı

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma

Meteoroloji. IX. Hafta: Buharlaşma Meteoroloji IX. Hafta: Buharlaşma Hidrolojik döngünün önemli bir unsurunu oluşturan buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde farklı şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik faktörlerin etkisiyle

Detaylı

TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Projesi MEVCUT VE POTANSİYEL YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI İÇİN YÖNETİM PLAN MODELİ GELİŞTİRME

TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Projesi MEVCUT VE POTANSİYEL YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI İÇİN YÖNETİM PLAN MODELİ GELİŞTİRME TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma Projesi MEVCUT VE POTANSİYEL YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHALARI İÇİN YÖNETİM PLAN MODELİ GELİŞTİRME Müşteri Kamu Kurumu : T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Yürütücü kuruluş :

Detaylı

KOORDİNATLANDÎRILMIŞ FOTOGRAMETRİK MODELDEN HACİM HESABI

KOORDİNATLANDÎRILMIŞ FOTOGRAMETRİK MODELDEN HACİM HESABI KOORDİNATLANDÎRILMIŞ FOTOGRAMETRİK MODELDEN HACİM HESABI Dr. Yıhnoz ERKANLI Batı Almanya 1. Genel Yöntem Koordinatlandırılmış fotograrnetrik model kavramı arazi şeklînfn koordinatlarla belirlenmesinde

Detaylı

Türkiye nin Arazi Varlığı ve Genel Arazi Bölünüşündeki Değişmeler. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar

Türkiye nin Arazi Varlığı ve Genel Arazi Bölünüşündeki Değişmeler. Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Türkiye nin Arazi Varlığı ve Genel Arazi Bölünüşündeki Değişmeler Öğrt.Gör.Dr. Rüya Bayar Türkiye nin arazi varlığı konusunda uzun yıllar kesin rakamlara dayalı bilgiler verilememekle birlikte, Hatay ın

Detaylı

Proje kapsamında Arazi İzleme Sisteminin bir bütün olarak sunulması için bir portal yapısı hazırlanmıştır. Arazi İzleme Sistemi;

Proje kapsamında Arazi İzleme Sisteminin bir bütün olarak sunulması için bir portal yapısı hazırlanmıştır. Arazi İzleme Sistemi; Arazi İzleme CORINE WEB Portal Projesi Kurum adı : T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Proje durumu : Tamamlandı. Uygulama adresleri: http://aris.cob.gov.tr http://aris.cob.gov.tr/csa/ http://aris.cob.gov.tr/csa/

Detaylı

AYI (Ursus arctos) SAYIMI

AYI (Ursus arctos) SAYIMI AYI (Ursus arctos) SAYIMI Artvin, Şavşat, Meydancık 22-24 Mayıs 2013 T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü, Artvin Şube Müdürlüğü Telefon :

Detaylı

Turkey Data Monitor. 1 Nisan Grafikte Büyüme Rakamları

Turkey Data Monitor. 1 Nisan Grafikte Büyüme Rakamları 10 Grafikte Büyüme Rakamları Türkiye ekonomisi yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,7, 2015 yılının tamamında ise %4 büyüdü. Şüphesiz %5,7 oldukça güçlü bir rakam, nitekim 2011 üçüncü

Detaylı

Olasılık ve Normal Dağılım

Olasılık ve Normal Dağılım Olasılık ve Normal Dağılım P = 0 İmkansız P =.5 Yarı yarıya P = 1 Kesin Yazı-Tura 1.5 2 1.5 2.5.5.25 Para atışı 10 kere tekrarlandığında Yazı Sayısı f % 0 3 30 1 6 60 2 1 10 Toplam 10 100 Atış 1000 kere

Detaylı

TİCARİ CBS DE HARİTA KULLANIMI VE MEKANSAL ANALİZLER: BİREYSEL BANKACILIK ÖRNEĞİ

TİCARİ CBS DE HARİTA KULLANIMI VE MEKANSAL ANALİZLER: BİREYSEL BANKACILIK ÖRNEĞİ TİCARİ CBS DE HARİTA KULLANIMI VE MEKANSAL ANALİZLER: BİREYSEL BANKACILIK ÖRNEĞİ Projenin Amacı: Çok şubeli kuruluşların şube lokasyon seçimlerinde ve ayrıca mevcut şubelerinin potansiyel/verimlilik analizlerinde

Detaylı

BALIK ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ

BALIK ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ BALIK ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ İÇERİK BİYOLOJİK KALİTE ELEMENTİ: BALIK TS-EN 14011 SU KALİTESİ-ELEKTRİKLE BALIK NUMUNESİ ALMA TS EN 14757 SU KALİTESİ DEĞİŞEN GÖZ AÇIKLIKLI SIK ÖRGÜLÜ AĞLARLA BALIK NUMUNESİ

Detaylı

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Surveying) Nedir? Topografya geleneksel olarak, Dünya yüzeyinin üzerindeki, üstündeki veya altındaki noktalarının rölatif konumlarını belirleyen

Detaylı

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE

DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE Ölçme Bilgisi DERS 6 DİK KOORDİNAT SİSTEMİ VE TEMEL ÖDEVLER Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) M. Zeki COŞKUN ( İTÜ ) TEODOLİT Teodolitler, yatay ve düşey açıları yeteri incelikte ölçmeye yarayan optik aletlerdir.

Detaylı

EK MI TAKSİMETRELER

EK MI TAKSİMETRELER EK MI - 007 TAKSİMETRELER Ek 1'in ilgili gerekleri, bu Ek in özel gerekleri ve bu Ek te listelenen uygunluk değerlendirme yöntemleri taksimetrelere uygulanır. TANIMLAR Taksimetre Ölçü aletini oluşturmak

Detaylı

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim : (264) Sayısal Analiz. Giriş.

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim :  (264) Sayısal Analiz. Giriş. Okut. Yüksel YURTAY İletişim : Sayısal Analiz yyurtay@sakarya.edu.tr www.cs.sakarya.edu.tr/yyurtay (264) 295 58 99 Giriş 1 Amaç : Mühendislik problemlerinin bilgisayar ortamında çözümünü mümkün kılacak

Detaylı

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ

YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ YOĞUN GÖRÜNTÜ EŞLEME ALGORİTMALARI İLE ÜRETİLEN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ SAYISAL YÜZEY MODELİ ÜRETİMİNDE KALİTE DEĞERLENDİRME VE DOĞRULUK ANALİZİ Naci YASTIKLI a, Hüseyin BAYRAKTAR b a Yıldız Teknik Üniversitesi,

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul Ölçme Bilgisine Giriş Haritaların ve Ölçme Bilgisinin Kullanım Alanları Ölçmeler sonucunda üretilen haritalar ve planlar pek çok mühendislik

Detaylı

KENT BİLGİ SİSTEMLERİ DOÇ. DR. VOLKAN YILDIRIM ARŞ. GÖR. ŞEVKET BEDİROĞLU. Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Organizasyonu Ders 3

KENT BİLGİ SİSTEMLERİ DOÇ. DR. VOLKAN YILDIRIM ARŞ. GÖR. ŞEVKET BEDİROĞLU. Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Organizasyonu Ders 3 KENT BİLGİ SİSTEMLERİ DOÇ. DR. VOLKAN YILDIRIM ARŞ. GÖR. ŞEVKET BEDİROĞLU Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Organizasyonu Ders 3 2018 1 Kent Bilgi Sistemlerinde Veritabanı Tasarımı Veri tabanları birbirleriyle

Detaylı

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunluk Ölçümü (Şenaj) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Uzunlukların Ölçülmesi (Şenaj) Arazide uzunlukların doğru ve hassas bir şekilde ölçülmesi, projelerin doğru hazırlanmasında ve projelerin araziye uygulaması

Detaylı

SU ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SEMPOZYUMU. Çukurova Deltası Arazi Örtüsü/Kullanımı Değişimlerinin İzlenmesi

SU ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SEMPOZYUMU. Çukurova Deltası Arazi Örtüsü/Kullanımı Değişimlerinin İzlenmesi SU ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK SEMPOZYUMU Çukurova Deltası Arazi Örtüsü/Kullanımı Değişimlerinin İzlenmesi Yrd.Doç.Dr. Anıl AKIN Bursa Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, aakin@student.cu.edu.tr

Detaylı

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi 30 Ekim 02 Kasım 2007, KTÜ, Trabzon Lazer Tarama Verilerinden Bina Detaylarının Çıkarılması ve CBS İle Entegrasyonu

Detaylı

Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi

Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi JEODEZİ 6 1 Gözlemlerin Referans Elipsoid Yüzüne İndirgenmesi Jeodezik gözlemler, hesaplamalarda kullanılmadan önce, referans elipsoidin yüzeyine indirgenir. Bu işlem, arazide yapılan gözlemler l jeoidin

Detaylı

GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları

GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları Hassas tarım değişken oranlar ilkesiyle gerekeni, gerektiği yere, gerektiği zaman, gerektiği kadar kullanımı temel almış olan bir teknoloji olduğu için, konumsal bilgi

Detaylı

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ METROLOJİNİN TANIMI Kelime olarak metreden türetilmiş olup anlamı ÖLÇME BİLİMİ dir. Metrolojinin Görevi : Bütün ölçme sistemlerinin temeli olan birimleri (SI

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ

İSTATİSTİK HAFTA. ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ ÖRNEKLEME METOTLARI ve ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜNÜN TESPİTİ HEDEFLER Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Örneklemenin niçin ve nasıl yapılacağını öğreneceksiniz. Temel Örnekleme metotlarını öğreneceksiniz. Örneklem

Detaylı

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ

ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ ANKARA ATMOSFERİNDEKİ AEROSOLLERİN KİMYASAL KOMPOZİSYONLARININ BELİRLENMESİ İlke ÇELİK 1, Seda Aslan KILAVUZ 2, İpek İMAMOĞLU 1, Gürdal TUNCEL 1 1 : Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü

Detaylı

Rüzgar Türbinleri ve Kuşlar. Riyat GÜL Doğa Araştırmaları Derneği

Rüzgar Türbinleri ve Kuşlar. Riyat GÜL Doğa Araştırmaları Derneği Rüzgar Türbinleri ve Kuşlar Riyat GÜL Doğa Araştırmaları Derneği Türkiye deki yaban hayatının doğal yaşam ortamlarında soyları tehdit ve tehlike altında olmaksızın varlıklarını sürdürebilmeleri için çalışan

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır.

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. Bu çalışmada kullanılacak haritalar, 1/25 000 ölçekli, eş yükselti

Detaylı

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin

ARAZİ ÖLÇMELERİ. Temel Ödev I: Koordinatları belirli iki nokta arasında ki yatay mesafenin Temel ödevler Temel ödevler, konum değerlerinin bulunması ve aplikasyon işlemlerine dair matematiksel ve geometrik hesaplamaları içeren yöntemlerdir. öntemlerin isimleri genelde temel ödev olarak isimlendirilir.

Detaylı

Yaban hayatı çalışmalarında üniversite, yerel halk ve kamu işbirliği: Isparta Aksu örnek avlağında yaban domuzu envanteri

Yaban hayatı çalışmalarında üniversite, yerel halk ve kamu işbirliği: Isparta Aksu örnek avlağında yaban domuzu envanteri SDÜ Orman Fakültesi Dergisi SDU Faculty of Forestry Journal 2011, 12: 7-12 Araştırma makalesi/research article Yaban hayatı çalışmalarında üniversite, yerel halk ve kamu işbirliği: Isparta Aksu örnek avlağında

Detaylı

Projenin İşD a ğ ı l ı m A ğ a c ı ve İş Paketleri TÜBİTAK 107 G 029

Projenin İşD a ğ ı l ı m A ğ a c ı ve İş Paketleri TÜBİTAK 107 G 029 Projenin İşD a ğ ı l ı m A ğ a c ı ve İş Paketleri Veri Toplama 2.1 Analitik Değerlend. 2.2 YGS Genel Sörveyi ve Verilerin Değerlendir. 2 Proje Yönetimi 1 Kış Dönemi Gözlem ve Sayımlar 3.1.1 Yaz Dönemi

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Yöntem Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Evren ve Örneklem Araştırmalar, çoğunlukla, belli bir evrene genellemek amacıyla, evrenden yansızlık kuralına göre seçilen

Detaylı

KESİTLERİN ÇIKARILMASI

KESİTLERİN ÇIKARILMASI KESİTLERİN ÇIKARILMASI Karayolu, demiryolu, kanal, yüksek gerilim hattı gibi inşaat işlerinde projelerin hazırlanması, toprak hacminin bulunması amacı ile boyuna ve enine kesitlere ihtiyaç vardır. Boyuna

Detaylı

İçerik Fotogrametrik Üretim 2 Fotogrametri 2 Hava Fotogrametrisi...2 Fotogrametrik Nirengi 3 Ortofoto 4 Fotogrametrik İş Akışı 5 Sayısal Hava

İçerik Fotogrametrik Üretim 2 Fotogrametri 2 Hava Fotogrametrisi...2 Fotogrametrik Nirengi 3 Ortofoto 4 Fotogrametrik İş Akışı 5 Sayısal Hava İçerik Fotogrametrik Üretim 2 Fotogrametri 2 Hava Fotogrametrisi...2 Fotogrametrik Nirengi 3 Ortofoto 4 Fotogrametrik İş Akışı 5 Sayısal Hava Kameralarının Sağlayacağı Faydalar.7 Pramit Oluşturma.10 Kolon

Detaylı

KİTAPÇIK TR 2016 TÜRKİYE DEKİ MEMELİ HAYVANLARIN İZ REHBERİ

KİTAPÇIK TR 2016 TÜRKİYE DEKİ MEMELİ HAYVANLARIN İZ REHBERİ KİTAPÇIK TR 2016 TÜRKİYE DEKİ MEMELİ HAYVANLARIN İZ REHBERİ Türkiye deki Memeli Hayvanların İz Rehberi WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), İstanbul, Türkiye, Temmuz 2016 Tüm hakları saklıdır. Bu yayının

Detaylı

Antalya nın Yaban Hayatı ve Yaban Hayatı Koruma Statüleri. Wildlife and Wildlife Conservation Status of Antalya Province.

Antalya nın Yaban Hayatı ve Yaban Hayatı Koruma Statüleri. Wildlife and Wildlife Conservation Status of Antalya Province. Güllükdağı (Termessos) Milli Parkı nda yaban hayatı Capra aegagrus(yaban Keçisi ) Antalya nın Yaban Hayatı ve Yaban Hayatı Koruma Statüleri Wildlife and Wildlife Conservation Status of Antalya Province

Detaylı

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışmaları

Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı. Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışmaları Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Çalışmaları Özel Çevre Koruma Bölgeleri K a r a d e n i z E g e A k d e n i z Toplam Alan: 12112 km 2 Top. Karasal (göllerle) Alan: 10347 km

Detaylı