Yard. Doç. Dr. Kader Semra Karataş Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yard. Doç. Dr. Kader Semra Karataş Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı"

Transkript

1 Yard. Doç. Dr. Kader Semra Karataş Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı

2 Nedir? Sınıflama, semptomlar, patofizyoloji, vücut sistemleri, ICSD-3 Nörobiyoloji, Asendan retiküler aktive edici sistem (ARAS) (Berteotti ve ark. 2015), Lateral hipotalamus, Ventrolateral preoptik alan (Nestler ve ark. 2009) Nörofizyoloji, Otonom sinir sisteminin sirkadiyen ritmlere entegre olmuş aktif bir süreci

3 1-İnsomnialar 2- Uykuyla İlişkili Solunum Bozuklukları 3- Santral Orjinli Hipersomnialar (Bir Sirkadiyen Ritim Uyku Bozukluğu, Uykuyla İlişkili Solunum Bozukluğu ya da Uykuyu Bozan Diğer Nedenlerden Kaynaklanmayan) 4- Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları 5- Parasomnialar 6- Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları 7- Diğer Uyku Bozuklukları

4 Sleep arousal network Cortex ACh BF Glu ACh H Th REM sleep PPT a 2 H1 a1 NA a1 NA H H1 H TMN VLPO a2 NA LC GABA Ox Ox DA GABA Ox Ox DA VTA MCH LH GABA In 5HT2C Th TMN LH LC PPT VTA R 5HT 5HT2A 5HT R Basal forebrain Hypothalamus / thalamus Brainstem NA NA Drug Discovery Today

5 NT Uyanıklığı sürdürme Uykuyu başlatma Uyanıklığı başlatan ajanlar Uykuyu başlatan ajanlar Sedatif ajanlar GABA * Antagonist Agonistler Agonistler Melatonin * M1,M2 agonistleri Adenozin * Antagonist NA * Geri alım inhibitörleri, NA salınımı sağlayan ajanlar Dopamin * Geri alım inhibitörleri, Dopamin salınımı sağlayan ajanlar Agonistler α 1 antagonistleri

6 NT Uyanıklığı sürdürme Uykuyu başlatma Uyanıklığı başlatan ajanlar Serotonin * Geri alım inhibitörleri Histamin * H3 antagonistleri Uykuyu başlatan ajanlar 5HT2 antagonistleri H1 antagonistleri Sedatif ajanlar H1 antagonistler Asetilkolin * Muskarinik antagonistler Oreksin * OR1/OR2 antagonistleri

7

8 Uyku ve uyanıklıkta kardiyovasküler düzenleyici mekanizmaların belirlenmesinde kalp hızı, kalp hızı değişkenliği, kan basıncı, barorefleks sensivitesi ölçümleri kullanılmıştır. Birçok medikal ve nörolojik durum otonom sinir sistemini etkileyerek kardiovaskuler sorunlar ve uyku bozuklukları yaparken, uyku bozuklukları da otonom sinir sistemini etkileyerek kardiovasküler hastalıklar oluşturabilir. (Cortelli P ve ark. 2012)

9 NREM Barorefleks arkı Sempatik aktivite azalır Parasempatik aktivite artar Otonomik stabilite Kardiyovasküler rahatlama Kalp hızı düşer, Kan basıncı düşer, Solunum azalır, Metabolik hızda azalma REM Retiküler Aktive Edici Sistem Sempatik aktivite artar Parasempatik aktivite azalır Otonomik instabilite Aralıklı vagal inhibisyon, Ani sempatik deşarj, Kan basıncında artma, Kalp hızı değişken Akut koroner sendromlar

10 KVH risk faktörü Uyku süresi 5 saat 9 saat, Glukoz intoleransı, insülin direnci, diyabet Sempatik aktivite artışı, kan basıncı artışı, hipertansiyon (Williams CJ ve ark. 2007, Sabanayagam ve Shankar 2010, Grandner MA ve ark. 2016)

11 Primer /Sekonder insomnia Huzursuz bacak sendromu Narkolepsi REM uykusu davranış bozukluğu Uykuda solunum bozuklukları

12 İnsomniada Artmış sempatik aktivite, NA artışı, Kan basıncında uygunsuz yükselmeler, Medial talamusta zarar Sekonder Psikiyatrik hastalıklar Etiyoloji açık değil (Buonaura GC ve ark. 2016)

13 Huzursuz bacak sendromu Otonomik disfonksiyon, sempatik aktivasyon, Kalp hızı, sistolik ve diyastolik kan basıncında artma, kortikal uyanıklık, arousallar, (Penestri MH ve ark. 2007) Kardiyovasküler risk faktörleri olan artmış BMI, diyabet, hiperkolesterolemi, sigara içme ile ilişkili olabileceği, (Winter AC, 2013) Birçok geniş popülasyonlu kesitsel çalışmalarda KVS hastalıklarla ilişkisi gösterilmiş. (Innes KE ve ark. 2012)

14 Narkolepsi Lateral ve posterior hipotalamustaki nöronların kaybına bağlı olarak oreksin (hiporetin) sinyalizasyonda bozukluk Hayvan deneylerinde serebral oreksin injeksiyonun sempatik çıkışı arttırarak kalp hızı ve kan basıncı artışına neden olduğu çalışılmış (Grimaldi D ve ark. 2014) Benzer şekilde oreksin zarar görmüş deneklerde hipotansiyon (Zhang W ve ark. 2006) Oreksinin kardiovasküler otonomik fonksiyon üzerine düzenleyici etkisi var (Grimaldi D ve ark. 2010)

15 REM uykusu davranış bozukluğu (RDB) NREM uykudan REM uykuya geçerken parasempatik sistemin fizyolojik çekilmesi olmaz (Lanfranchi PA ve ark. 2007) RDB temel olarak sempatik daldaki yetersizliğe bağlı kardiovasküler otonomik kontrolünde bozukluk ile ilişkili (Frauscher B ve ark. 2012)

16 Obstruktif Uyku Apne (OSAS) Uyku apne sırasında sempatik aktivitede aşırı artma ile karakterize tekrarlayan intermitant hipoksilerin uyardığı kemoreseptör stimulasyonudur. Azalmış barorefleks sensivitesi ve kemorefleks bozukluğu, İstirahatte kalp hızı plazma NA seviyesi artışı (Marin JM ve ark. 2012)

17 OSAS, Santral uyku apnesi, Uyku ilişkili hipoventilasyon/hipoksemi Kronik akciğer hastalıkları

18 Uykuyla ilişkili solunum bozukluklarının, olasılıkla uykuda tekrarlayan hipoksi ve hiperkapniler, arousaller, artmış sempatik aktivite ve bozulmuş barorefleks kontrolü mekanizmalarıyla ilişkili olduğu gösterilmiştir. (Dopp JM ve Morgan BJ 2010)

19 Uykuyu başlatma, sürdürme, sonlandırmada düzensizlikler, uykuda hareket bozuklukları olabileceği gibi gün içinde aşırı uykululuk (GAU) hali ve hipersomni ile de ilişkisi çalışılmış (Hudgel DW, 2016) İnterstisyel akciğer hastalıklarında hastalığın seyri ile ilişkili olarak herhangi bir zamanda OSAS ortaya çıkabileceği (Margaritopoulos GA ve ark. 2016)

20 Narkolepsi, Parkinson hastalığı, Uyku bağlantılı epilepsi, Dejeneratif beyin hastalıkları, İnme, Fatal ailesel insomni

21 Hastalık semptomları uykuyu etkileyebilir. Ortak yollar etkileniyor olabilir. Kullanılan ilaçlar uykuyu etkileyebilir. Eşlik eden başka hastalıklar ve psikiyatrik bozukluklar uykuyu etkileyebilir.

22 Pr/ Sekonder Narkolepsi Otoimmun Ensefalit Anti NMDA ab İlişkisi (Peery HE ve ark. 2012) Hipersomnia İnsomnia Hipnogojik Halusinasyon

23 Demans Yaşlanma ile birlikte nöroendokrin değişiklikler: melatonin azalması, nokturnal kortizol düzeyinde artış, büyüme hormonunun azalması Suprakiazmatik nukleusta kayıp NREM uykunun fazının artması Yavaş dalga uykusunun azalması (Naharcı MI ver ark. 2011)

24 Demans Uykuyu sürdürmede sorun Kabuslar Gün içinde uyuklamalar Sirkadyen ritim bozuklukları RDB Antipsikotik kullanan GAU (Scoralic FM ve ark. 2014, Buratti L ve ark.2017)

25 İnme Uykuda solunum bozuklukları çalışılmış (Fisse AL ve ark. 2017) İnsomnia (Bonaventure P ve ark. 2012) Hipersomni Sirkadyen değişiklikler RDB (Buratti L ve ark. 2017)

26 Epilepsi Nokturnal epilepsi, parasomni, insomnia (Karataş KS ve Bilici M 2013) Antiepileptik tedavi sonrası uyku değişiklikleri (Smith BW 2003)

27 Parkinson Hastalığı İnsomnia Huzursuz bacak sendromu (RLS) RDB (Buratti L ve ark.2017) Uykuda Solunum Bozuklukları Hipersomnia, talomokortikal dopaminerjik nöronların kaybı (Bonaventure P ve ark. 2012, Wienecke M ve ark. 2012)

28 Romatoid Artrit Juvenil Romatoid Artrit Sjögren Sendromu SLE Uyku Semptomları GAU, Halsizlik, Ağrı, Depresyon Uyku Bölünmesi, GAU, Ağrı, GAU, İnsomnia, Ağrı, Halsizlik, Depresyoni Nokturnal Terleme, Nokturnal Başağrısı Halsizlik, Ağrı, Depresyon Pr Uyku Bozuklukları ile ilişkisi OSA, RLS,PMLS OSA, Parasomnia PLMS Skleroderma GER, Dispne RLS, PMLS Behçet Hastalığı Osteoartrit GAU, Halsizlik, İnsomnia Ağrı, Depresyon, İnsomnia OSA, PLMS, Katapleksi ile birlikte Narkolepsi OSA, CSA, Myoklonus, Fibromiyalji GAU, Halsizlik, Ağrı, OSA, RLS, PLMS

29 Uyarıcı GH IGF-1 Progesteron Testesteron Tiroksin CRH Leptin Nöropeptid Y, Y2 reseptör Serotonin Histamin Baskılayıcı Somatostatin TRH Nöropeptid Y, Y1 reseptör Dopamin

30 Hipotiroidizm; Santral / Obstruktif Uyku Apnesi ( Solunumsal disfonksiyon, havayollarının infiltrasyonu) Hipoventilasyon, GAU, derin uykuda azalma, REM uykusunda azalma, uykuda hareket artışı (Mitchell ML ve Hsu HW 2016, Ashley E 2014) Hipertiroidi, insomnia

31 Glukoz metabolizması Bozulmuş glukoz metabolizması uyku bozukluğu gelişmesinde önemli Uyku süresi ve etkinliği HbA1c nin önemli belirleyicisi. Diyabet hastalarında insomnia, uykuda solunum bozuklukları, huzursuz bacak sendromu sıktır, rutin sorgulama içinde olmalı (Grandner MA ve ark. 2016)

32 Santral obezite, solunum yolunda darlık ve solunum paternini etkileyerek OSAS eğilimini arttırır. 3 randomize kontrollü çalışmanın meta analizinde kilo kaybının OSAS ı azalttığı, 10 kilo ve üzeri kayıplarda en belirgin etkinlik olduğu (Hemmingsson E 2011) Tip 2 DM yapılan çalışmalarda yine kilo vermenin OSAS azalttığı üzerine çalışmalar (Kuna ST ve ark. 2013)

33 Progesteron, Stimulan Hiperventilasyon, hamilelerde ve menstrüel luteal fazda Nokturnal desatürasyon, hipopne, apne post menapozal dönemde Postmenapozal dönemde kadınlarda OSAS arttığı ve progesteron verilmesi ile düzelme yaşandığı (Attarian H1, Hachul H, Guttuso T, Phillips B 2015) düzelme olmadığı (Calik MW 2016)

34 Testesteron solunum stimulanıdır, gece yükselmesi REM ile ilişkilidir. Kadınlarda progesteron reseptörlerini azaltarak solunum uyarımını azalttığı üzerinde de durulmuş ve OSAS lı hastalarda serum testeteron ve total testeronda azalma olduğu belirtilmiştir (Saaresranta T ve Polo O, 2002)

35 Leptin, grelin konsantrasyonu; OSAS da sabah leptin sekresyonunda supresyon akşam saatlerinde relatif artışın apne patogenezi ile ilişkisi olduğu belirtilmiştir. (Patel et.all 2004)

36 Böbrek Hastalıkları İnsomnia Huzursuz bacak sendromu Gün içi aşırı uykululuk Uyku apne sendromu (Harris TJ ve ark. 2011, Perl J ve ark. 2006, Santos RSS ve ark. 2016)

37 GAU, İnsomnia Subklinik üremik ensefalopati Melatonin metabolizma yetersizliği Tirozin yetersizliği Diyaliz sırasında uykuyu arttıran sitokinlerin salınımı Uyku apne sendromu birlikteliği PMLS birlikteliği (Perl J ve ark. 2006, Maung S ve ark. 2017)

38 RLS, PMLS Anemi Fe eksikliği Kalsiyum fosfat metabolizma bozukluğu Sinir sistemi anormallikleri

39 Hormonlar Antidepresanlar Antiparkinsoniyen İlaçlar Antiepileptikler Antiinflamatuvar Bronkodilatörler Diüretikler Antihipertansifler Antiaritmikler Feniletilaminler SSS Stimulanları Tiroid hormonu, Adrenokortikotropik Hormon Oral kontraseptifler Fluoksetin, Paroksetin, Sertralin, Venlafaksin, İmipramin, Fenelzin, Protriptilin Levodopa, Bromokriptin, Amantadin, Probedil Fenitoin Steroidler Teofilin Triamteren, Furosemid Klonidin, Metildopa, Propranolol, Triamteren Labetolol, Atenolol, Quinidin Efedrin, Amfetamin Kafein, Teofilin, Kokain

40 Uyku yoksunluğu Gürültü, ışık, girişimsel işlemler Sedatifler, analjezikler Deliryum Ağrı, inflamatuar cevap Organ disfonksiyonu Stres Tedaviye dirençle karşı karşıya kalınabilir. (Uzun K, Yavşan DM 2014, Özkaya BÖ ve ark. 2013)

41 Gebelik ve uyku Basit horlama OSAS Uyku bölünmesi Bacak Krampları Huzursuz bacak sendromu (Sarınç Ulaşlı S ve Ünlü M, 2014)

42 Kaliteli bir uyku, artmış işlevsellik Hızlı ve uyku boyunca devam eden etkinlik İlaç etkileşimlerinin olmaması / minimum düzeyde olması Aşırı doz riski, bağımlılık, tolerans, yoksunluk potansiyeli taşımamalı

43 Klasik Benzodiazepinler (BD) ve benzodiyazepin olmayan Z grup ilaçlar Antihistaminikler Antidepresanlar Antipsikotikler Antikonvülzanlar

44 Hipnotik İlaç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Etkisi en düşük doz olan kullanılmalı Düzenli kullanımlar dört haftayı aşmamalı Daha uzun süre için aralıklı kullanılmalı İlaç kesimi aşamalı yapılmalı İlaç kesimine bağlı oluşan insomnia kontrol edilmeli Gün içi kalıntı belirtileri hafifletmek için düşük dozda ya da yarılanma ömrü kısa olan ilaçlar tercih edilmeli

45 BD lerin etki düzeneğinde temel nörotransmitter GABA, (Aşkan Parlakoğlu B ve ark. 2013) İnsomnianın genelde akut tedavisinde tercih edilir, kronik tedavisi 1 ay ile sınırlandırılmalıdır. Solunum depresyonu nedeni ile solunum yetersizliği olan veya OSAS hastalarında dikkatli kullanılmalı Maddeyi kötüye kullanmada dikkat

46 Lorazepam deliryum tedavisinde özellikle tercih ediliyor, haloperidole ek olarak veriliyor, Kısa yarılanma ömrü ve inaktif metaboliti nedeniyle karaciğer yetersizliği olanlarda diğer BD lere nazaran daha çok tercih ediliyor. (Stahl SM 2005) Canlı rüyalar, ertesi gün sedasyonu, bilişsel bozulmalar, amnezi, bağımlılık, tolerans, yoksunluk belirtileri, rebound anksiyete kullanımını kısıtlar.

47 Benzodiyazepin olmayan benzodiyazepin reseptör agonistleri GABAA reseptör α -1 alt tipine etki Zolpidem ve zaleplon kısa süreli etkili Zopiklon Uyku evrelerinde tutarlı bir değişikliğe sebep olmazlar (Aşkan Parlakoğlu B ve ark. 2013) Psikomotor ve bellek sorunları, çekilme bulguları, tolerans, rebound insomni, bağımlılık, kötüye kullanımı daha nadir Obstruktif uyku apnesi sendromunu arttırmaz (Rohers T ve Roth T, 2010)

48 Antidepresanlar - Trisiklik antidepresanlar - MAOI - SSRI - Serotonerjik etkili atomoksetin idrar retansiyonu

49 5HT ve NE gerialım blokajı H1 reseptör antogonizması, antikolinerjik etki, α1 blokaj Diğer antikolinerjikler, sempatomimetikler, antihipertansiflerde doz ayarlaması (Seale JP ve ark. 2014)

50 İnsomnia, KVS, böbrek yetersizliği, karaciğer yetersizliği, bozulmuş glukoz metabolizması, ileri yaş, nörodegeneratif hastalıklara bağlı ise daha dikkatli davranmak gerekir. Fibromiyalji ve eşlik eden depresif duygudurum bozukluklarda ön plana çıkabilir. ( Stahl SM 2005)

51 Akut dönemde REM uyku üzerine etkili: REM yüzdesini azaltıp, REM latansını arttırıyor Essitolapram, CYP450 etkileşimi en az, 50 yaş üstü östrojenle birlikte kullanım, (Yasui-Furukori N ve ark. 2016) Statinlerle rabdomiyoliz (Andrade C 2014, Ramkumar S ve ark 2016), Essitalopram doz ilişkili QTc uzaması (Funk KA, Bostwick JR 2013)

52 Akut koroner sendrom sonrası duygudurum ve uyku uyanıklık döngüsünü düzenlemede essitalopram, fluoksetin, sertralin kullanımı (Funk KA, Bostwick JR 2013) Peryodik bacak hareketleri sıklığını arttırma, huzursuz bacak sendromu (Zhang B ve ark. 2013) İleri yaşta kullanımda cevap alınamıyorsa Alzheimer gibi degeneratif bir hastalık olabilir (Stahl SM 2005) Etkinliği daha az olsa da Alzheimer tipi demanslarda SSRI lar ilk sırada kullanılıyor (Kitching D 2015)

53 Trazadon, Primer insomniada hemen etkili, sekonder insomniada iki haftalık bir süreç lazım KVH da ortastatik hipotansiyon, prematür ventriküler kontraksiyonlar nedeni ile tercih edilmiyor (Nafazati ve ark. 2015) Antihipertansifler etkisini azaltabilir (Stahl SM 2005) Antiepileptiklerin etkisini azalttığı için epilepsi hastalarında kullanımı kısıtlı (Borowicz KK ve ark. 2012) İleri yaşta doz ayarlaması gerekir (Stal SM 2005)

54 Mirtazapin Prediyabet, diyabet, dislipidemi Antidepresan ilaçların indüklediği insomniada Kan diskrazisi olanlarda dikkat Sitokrom p450 sistemini etkilemez Huzursuz bacak sendromu (Bliwise DL ve ark. 2014) Karaciğer yetersizliği, (Gahr M ve ark. 2016) Nöbet öyküsü (Dömötör J, Clemens B 2015) KVH olanlarda kalp hızı üzerine potansiyel zararlı etkileri nedeniyle önerilmez (Nezafati ve ark. 2015)

55 5HT3 reseptör antagonistleri REM uyku sırasında apne sıklığını azaltıyor (Carley DW1, Olopade C, Ruigt GS, Radulovacki M 2007) Stroke geçiren CPAP tedavisini reddeden OSAS hastalarında santral ve mixt apneyi kötüleştiriyor (Brunner H 2008) NREM uykuyu etkileyerek AHI ni azaltığını gösteren çalışmalar (Marshall NS et.al, 2008) Sedayonu ve kilo alımını arttırması nedeni ile tedavide kullanma (Achuthan S, Medhi B 2015)

56 SNRI Duloksetin, Yaşlı kadın / erkek ve üriner staz (Anding R ve ark. 2013, Bauer RM ve ark. 2015) Mirtazapin, Bupropiyon birlikte kullanımında noradrenerjik etkiye dikkat (Stahl SM 2005) Venlafaksin, doza bağlı kan P ı etkileşimi (Martiny K, 2017) SNRI lar KVH da nötral yan etkili ilaçlar (Nezafati ve ark. 2015)

57 Milnasipram, hepatik yetersizliği (Nagler EV ve ark. 2012) SNRI lar özellikle Parkinson hastalığı olmak üzere nörodegeneratif hastalıklarda antidiskinetik korumada önemli (Conti MM ve ark. 2014) Kronik ağrıda kullanımı (Vincent AA ve ark. 2015)

58 Agomelatin Melatonin reseptör agonisti, uyku getirici etki 5HT2c reseptör antagonisti, antidepresan, Uyuduktan sonra uyanıklık sayısında azalma Hepatik yetersizliği olanlarda dikkat (Freiseleben SD, Forczyk K 2014) Vasküler demansta nöroprotektif ajan (Gupta S ve ark. 2015, Dagyte D ve ark. 2010) Ürodinamik parametrelere etkisi yok (Dobrek L, Thor PJ 2011)

59 Melatonin Uzun süreli melatonin kullanımı özellikle PH olmak üzere nörodegeneratif hastaklıklarda koruyucu (Patki G, Lau YS 2011) KOAH daki uyku kalitesini iyileştiriyor (Numes DM ver ark.2008, Pan L ve ark. 2009) Kr Karaciğer hastalıklarında kullanılabilir (Celinski ve ark.2014) Antidiyabetik etki (Wang S ve ark. 2008) Antiinflamatuar ilaçlar, kalsiyum kanal blokerleri, BD, fluoksetin, alkol-sigara melatonin üretimini azaltır. (Stahl SM 2005)

60 Melatonin reseptör agonisti Ramelteon Yaşlılarda insomni Alzheimer (Mini LJ ve ark. 2007) KOAH uyku kalitesini iyileştirir (Greenberg J, Goss JB 2009) Faz gecikmesi ile birlikte olan uyku bozukluğu, jat lag İyi tolere edilir, kötüye kullanımı yok BD reseptör agonistlerinin yaptığı konfüzyon ve bellek sorunlarını yapmaz (Stahl SM 2005)

61 Ketiyapin, Olanzapin, Risperidon, Klorpromazin Uyku latansını kısaltır, Evre 2 NREM arttırır Hiperglisemi, kilo artışı, metabolik sendrom Uyku ile ilişkili solunum bozukluğu, olanzapin Huzursuz bacak sendromu (Donald L ve ark. 2014)

62 Antihistaminik H1 antagonistler sedatif etkili, sedatif etkiye tolerans gelişebilir Üriner retansiyon, konstipasyon, konfüzyon, bulanık görme gibi antikolinerjik etkiler olabilir, dolayısıyla yaşlılarda antidepresan antipsikotik gibi antikolinerjiklerle birlikte kullanımında dikkat (Poluektov MG, Pchelina PV 2015, Stahl SM 2005)

63 Valerian Vallerian ekstresi Kardiyotoksik, hepatotoksik etkileri bildirilmiş Kronik insomniada uyku latansını kısaltıyor Uzun süreli etkileri çalışılmamış

64 Antikonvülzanlar Lityum akut dönemde yavaş dalga uykusunu arttırır Depakin NREM Evre I arttırarak uyku fragmanrasyonu ve GAU yapar Gabapentin, lamotrojin, fenitoin REM yüzdesini arttırır Topiramat, gece yeme bozukluğu Pregabalin, RLS, fibromiyalji, parasomnia (Demet M 2016)

65 Amfetamin Katekolamin olmayan sempatomimetik SSS de dopamini arttırır Narkolepsi Vardiyalı çalışmalarda Kardiak fonksiyon bozukluğunda dikkatli olmak gerekir, Aritmi, QTc değişikliği (Sinha A ve ark. 2016) Kardiak ve pulmoner hastalıklarla kullanımına dair kısıtlama (Zolkowska D ve ark. 2006)

66 Metilfenidat Amfetamin metil türevi DLPFC etki ile dikkat ve konsantrasyonu arttırıyor CYP450 enzimini etkilemez Kan P nı etkileyebilir SSRI, Antikonvülzan, TSA, Antikoagülan metabolizmasını azaltabilir, bu ilaçların dozlarının azaltılması gerekebilir (Charlson FJ ver ark. 2010, Stahl SM 2005) Serebral iskemi, nöbet, hipoglisemide dikkatli ol (Fujikawa DG ve ark. 2016)

67 Modafinil Histamin, dopamin, hipokretin salınımı OSAS da uyku hali, vardiyalı çalışanlarda uyku halinde onaylanan tek ilaç Warfarin alanlarda PT takibi Şiddetli hipertansiyon ve kalp aritmisinde varsa kullanma (Stahl SM 2005) KOAH kullanımı (Parnel H ve ark. 2014) Parkinson hastalığında kullanımı (Tyne HL ve ark. 2010) Narkolepsi (Zawilska JB ve ak. 2012)

68 Atomoksetin KVH da artmış bir risk olmamakla birlikte ventriküler aritmi açısından dikkatli ol (Schelleman H ve ark. 2013) Yaşamı tehdit eden QTc uzaması (Yamaguchi H ve ark. 2014) Fatal koroner arter intimal hiperplazi (Cohle SD, 2013)

69 Dopamin agonistleri Rapinirol, Pramipeksol, Pergolid, Kabergolin Kardiyak sorunlar olabilir Kafein Gama hidroksibütirat Performans arttırıcı Fibromiyalji Kötüye kullanım

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU

Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU Uykuyla İlişkili Hareket Bozuklukları Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU ICSD-2 (International Classification of Sleep Disorders-version 2) 2005 Huzursuz bacaklar sendromu Uykuda periyodik hareket bozukluğu Uykuyla

Detaylı

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com

Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi. Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Uyku sorunları: Ruhsal bozukluklardaki önemi Prof. Dr. Mustafa Tayfun Turan Erciyes ÜTF Psikiyatri AD tayfunturan@hotmail.com Müracaat eden herkese muayenede uyku durumu sorulmalı İnsomnia (Uykusuzluk)

Detaylı

UYKU UYANIKLIK DÖNGÜSÜ. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.

UYKU UYANIKLIK DÖNGÜSÜ. Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. UYKU UYANIKLIK DÖNGÜSÜ Dr.Ezgi Tuna Erdoğan İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Uyku tanımı Uyku Fizyolojisi (uyku evreleri) Sirkadiyen ritim Uyku yoksunluğu İdeal uyku Uyku ile ilgili bazı hastalıklar

Detaylı

Farmakolojik Ajanların Uyku Üzerine Etkisi. Dr. Sinan Yetkin

Farmakolojik Ajanların Uyku Üzerine Etkisi. Dr. Sinan Yetkin Farmakolojik Ajanların Uyku Üzerine Etkisi Dr. Sinan Yetkin 5-HT 5-HT 1A /5-HT 1D agonizm 5-HT 1A /5-HT 1B antagonizm 5-HT 2 agonizm 5-HT 2 antagonizm 5-HT 3 agonizm α 2 agonizm α 1 antagonizm α 2 antagonizm

Detaylı

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Dr. Berker Duman Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi BD Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları

Detaylı

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN

Depresyonda Güncel Tedaviler. Doç. Dr. Murat ERKIRAN Depresyonda Güncel Tedaviler Doç. Dr. Murat ERKIRAN Akış Major depresif bozuklukta yeni antidepresanlar Major depresif bozukluk tedavisi Psikotik özellikli depresyon tedavisi Geliştirme aşamasında olan

Detaylı

Antidepresanlar. Duygu durumu dengeleyici ilaçlar. Timoleptik ilaçlar

Antidepresanlar. Duygu durumu dengeleyici ilaçlar. Timoleptik ilaçlar Antidepresanlar Duygu durumu dengeleyici ilaçlar Timoleptik ilaçlar Ebru Arıoğlu İnan, PhD Dersin hedefleri: 1. Depresyonu tanımlamak 2. Depresyona bağlı olarak sinir ucunda nörotransmitterlerdeki değişimleri

Detaylı

İnsomni. Dr. Selda KORKMAZ

İnsomni. Dr. Selda KORKMAZ İnsomni Dr. Selda KORKMAZ Uykuya başlama zorluğu Uykuyu sürdürme zorluğu Çok erken uyanma Kronik şekilde dinlendirici olmayan uyku yakınması Kötü kalitede uyku yakınması Genel populasyonda en sık görülen

Detaylı

Uyku Bozukluklarına Bağlı Oluşan Metabolik ve Kronik Hastalıklar. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU

Uyku Bozukluklarına Bağlı Oluşan Metabolik ve Kronik Hastalıklar. Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU Uyku Bozukluklarına Bağlı Oluşan Metabolik ve Kronik Hastalıklar Dr. Kemal HAMAMCIOĞLU OSAS ve kardiyovasküler hastalıklar OSAS ve serebrovasküler hastalıklar OSAS ve hipertansiyon OSAS ve şeker metabolizması

Detaylı

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme

Az sayıda ilaç. Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması. Hastayı bilgilendirme İzleme Temel farmakoterapi ilkeleri Az sayıda ilaç Daha önce kullanılan veya ailede kullanılan ilaç Uzun süreli koruyucu kullanım İlaç değişiminin uzun sürede olması Psikolojik desteğin de sağlanması Hastayı

Detaylı

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur.

Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Son 10 yıldır ilaç endüstrisi ile bir ilişkim (araştırmacı, danışman ve konuşmacı) yoktur. Travma Sonrası Stres Bozukluğu Askerî Harekâtlar Sonrası Ortaya Çıkan Olguların Tedavisi Bir asker, tüfeğini

Detaylı

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu

Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu Aripiprazole Bağlı NREM Parasomni Olgusu D O K U Z E Y L Ü L Ü N I V E R S I T E S I N Ö R O L O J I A N A B I L I M D A L ı ( D a m l a Ç e l i k, Ö z l e m A k d o ğ a n, N u r h a k D e m i r, U l u

Detaylı

ICSD3: Parasomniler. Farklar & Yenilikler. Dr. Hikmet YILMAZ CBÜ Nöroloji AD, Manisa

ICSD3: Parasomniler. Farklar & Yenilikler. Dr. Hikmet YILMAZ CBÜ Nöroloji AD, Manisa ICSD3: Parasomniler Farklar & Yenilikler Dr. Hikmet YILMAZ CBÜ Nöroloji AD, Manisa Uyku bozuklukları sınıflaması Ortak bilimsel dil kullanmak Standart tanı ve tedavi yaklaşımları için uygun zemin Hastalık

Detaylı

Uyku bozukluklarının tedavisi hakkında genel bilgi ve uyku hastalıkları. İNSOMNİ tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlar

Uyku bozukluklarının tedavisi hakkında genel bilgi ve uyku hastalıkları. İNSOMNİ tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlar Uyku bozukluklarının tedavisi hakkında genel bilgi ve uyku hastalıkları İNSOMNİ tedavisinde kullanılan farmakolojik ajanlar Prof. Dr. Hakan Kaynak 09 Mart 2013 Cumartesi / HEKİM KURSU 15:45 16:30 İnsomni

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARININ KARDİYOVASKÜLER SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ. Doç.Dr.Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD

ANKSİYETE BOZUKLUKLARININ KARDİYOVASKÜLER SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ. Doç.Dr.Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANKSİYETE BOZUKLUKLARININ KARDİYOVASKÜLER SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ Doç.Dr.Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: Lilly Konuşmacı: Lundbeck Sunum

Detaylı

İnsomni de İlaçlar. Dr. Hakan Kaynak

İnsomni de İlaçlar. Dr. Hakan Kaynak İnsomni de İlaçlar Dr. Hakan Kaynak İnsomni Uykuyu başlatma, Sürdürme, Sabah erken uyanma, Uykunun dinlendirici olmaması Genellikle farklı tipler birarada görülebilir İnsomni Sıklığı 17,70 16,80 18,00

Detaylı

Uyku Bozukluklarında Akılcı İlaç Kullanımı

Uyku Bozukluklarında Akılcı İlaç Kullanımı Uyku Bozukluklarında Akılcı İlaç Kullanımı KSÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı İdeal bir uyku ilacı nasıl olmalıdır?? Uyku belirtileri ve bozukluklarının tedavisi için kullanılmakta olan ilaçlar,

Detaylı

(trankilizan ilaçlar)

(trankilizan ilaçlar) Anksiyolitik ilaçlar (trankilizan ilaçlar) Anksiyete nedir? Anksiyete bozuklukları nedir? Anksiyete > Otonomik belirtiler Kalp hızında, tansiyonda, kalp kasılmasında, nefes hızında vs artış Norepinefrin

Detaylı

REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER. Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012

REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER. Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012 REM UYKU ĠLĠġKĠLĠ PARASOMNĠLER Dr Selda KORKMAZ 25-26 Ģubat 2012 REM uyku iliģkili parasomniler; REM uyku davranıģ bozukluğu Tekrarlayan izole uyku paralizisi Kabus bozukluğu REM UYKU DAVRANIġ BOZUKLUĞU

Detaylı

Yrd. Doç.Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD

Yrd. Doç.Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD Yaşlılarda Psikofarm akoloji Uygulam a Prensipleri Yrd. Doç.Dr. Mehmet AK GATA Psikiyatri AD ABD > 65 yaş, nüfusun %13 ancak reçete edilen tüm ilaçların % 35 > 70 yaş, hastaneye yatış 1/6 ilaç yan etkisi

Detaylı

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği

Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği Hamilelik Döneminde İlaçların Farmakokinetiği ve Farmakodinamiği İlaçlar hamilelik esnasında rutin olarak kullanılmaktadır. Kronik hastalığı olan (astım, diyabet, hipertansiyon, epilepsi, depresyon ve

Detaylı

Nurhak Demir İbrahim Öztura Barış Baklan Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı

Nurhak Demir İbrahim Öztura Barış Baklan Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı Nurhak Demir İbrahim Öztura Barış Baklan Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı 53 yaş, erkek, lise mezunu, esnaf, evli Yakınma 1: 10 yıldan beri yürürken ayağın

Detaylı

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI SINIFLAMA VE TANIMLAR Dr. Sibel Özkurt Pamukkale Üniversitesi Tıp T p Fak. Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Organizmanın çevreyle iletişiminin değişik şiddette uyaranlar

Detaylı

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ

HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HİPERTANSİYON & EGZERSİZ HTN %27.8 (ABD DE) 140/90 mmhg PREHİPERTANSİYON SBP:120-139 mmhg DBP:80-89 mmhg Kan basıncı sınıflaması Sistolik kan basıncı(mmhg) Diyastolik kan basıncı (mmhg) İdeal

Detaylı

Yaşlılıkta Uyku Doç. Dr. Turan Atay

Yaşlılıkta Uyku Doç. Dr. Turan Atay Yaşlılıkta Uyku Doç. Dr. Turan Atay 14. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 6-10 Ekim 2013, Bodrum Anlatım Planı Normal (fizyolojik) yaşlanmada değişiklikler uykudaki Demansta (AH tipi) uyku REM Uykusu Davranış

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindekipayı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 Akılcı İlaç Kullanımı;

Detaylı

vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları

vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları vardiyalı çalışma ve uyku bozuklukları Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku-uyanıklık ritmi Sirkadiyen ve homeostatik süreçlerin etkileşimi sonucu uyku ve

Detaylı

Uyku Nörofizyolojisi. Dr.İbrahim Öztura DEÜTF Nöroloji AD & DEÜH Uyku bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi

Uyku Nörofizyolojisi. Dr.İbrahim Öztura DEÜTF Nöroloji AD & DEÜH Uyku bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi Uyku Nörofizyolojisi Dr.İbrahim Öztura DEÜTF Nöroloji AD & DEÜH Uyku bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi uyku Kompleks davranışsal bir durum Modern nörolojik bilimlerin en önemli gizemlerinden biri

Detaylı

Uyku Bozuklukları Sınıflaması ve Ayırıcı Tanısı

Uyku Bozuklukları Sınıflaması ve Ayırıcı Tanısı Uykuda Solunum Bozuklukları Dizisi: 10 Uyku Bozuklukları Sınıflaması ve Ayırıcı Tanısı Oğuz KÖKTÜRK* * Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, ANKARA Dizinin daha önceki bölümlerinde

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir?

100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? 100. Aşağıdaki ilaçlardan hangisi, bipolar (manik depresif) bozukluğun tedavisinde öncelikli bir seçenek değildir? A) Karbamazepin B) Lamotrijin C) Lityum karbonat D) Valproik asit E) Duloksetin Referans:

Detaylı

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin Propiverin HCL Etki Mekanizması Bedreddin Seçkin 24.10.2015 Propiverin Çift Yönlü Etki Mekanizmasına Sahiptir Propiverin nervus pelvicus un eferent nörotransmisyonunu baskılayarak antikolinerjik etki gösterir.

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ 3. Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ 3. Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ 3 Antipsikotikler Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com PSİKOZ VE ŞİZOFRENİ Şizofreni belirtilerinin altında yatan düzeneği açıklamaya çalışan başlıca

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri

Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Gündüz Aşırı Uykululuğun Psikiyatrik Nedenleri ve Tedavileri Dr. Hasan KARADAĞ Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği Gündüz aşırı uykululukta genel popülasyonun % 4-6

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

GEBELİK ve DOĞUM SONRASI DÖNEMDE GÖZLENEN UYKU BOZUKLUKLARI

GEBELİK ve DOĞUM SONRASI DÖNEMDE GÖZLENEN UYKU BOZUKLUKLARI GEBELİK ve DOĞUM SONRASI DÖNEMDE GÖZLENEN UYKU BOZUKLUKLARI Doç. Dr. ÇAĞATAY KARŞIDAĞ Acıbadem Altunizade Hastanesi 5 Ekim 2017, Bursa Contergan. İlaç, ilk kez Almanya da 1954 te sentezlendi. 1956 yılında

Detaylı

Doç.Dr. Zerrin Pelin Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği

Doç.Dr. Zerrin Pelin Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği Doç.Dr. Zerrin Pelin Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği Katapleksi ile pozitif narkolepsi Katapleksi negatif narkolepsi Medikal hastalıklara bağlı narkolepsi

Detaylı

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015

TOKSİDROMLAR. Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi. 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 TOKSİDROMLAR Dr. Hasan KILIÇ Malatya Devlet Hastanesi 18. Acil Tıp Sempozyumu, Klinik Toksikoloji Kahramanmaraş, 2015 Toksidrom tanım Toksidrom (=toksik sendrom) kelimesi, zehirlenmelerde tanı ve ayırıcı

Detaylı

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar.

PSİKOFARMAKOLOJİ-5. ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül. HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar. PSİKOFARMAKOLOJİ-5 ANTİDEPRESANLAR Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül HKU, Psikoloji YL, 2017 Bahar www.gunescocuk.com DEPRESYONUN NÖROKİMYASI Dopamin Çok az olumlu afekt (mutluluk, neşe, ilgi, haz, uyanıklı,

Detaylı

Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım. Dr. Hakan KAYNAK

Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım. Dr. Hakan KAYNAK Uykusuzluk Yakınması İle Gelen Hastaya Yaklaşım Dr. Hakan KAYNAK Uykusuzluk Birçok kişi için = Uyku ilacı Uyku hekimi için =??? Kabus 1979 Sınıflaması Diagnostic Classification of Sleep and Arousal Disorders

Detaylı

OBEZİTE VE DEPRESYON. Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD.

OBEZİTE VE DEPRESYON. Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. OBEZİTE VE DEPRESYON Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD. Obezite nedir? Obezite BKİ>30 kg/m² Çoğul etyolojili Kronik Tekrarlayıcı Yaşam kalitesini bozan Çeşitli

Detaylı

İNSOMNİDE FARMAKOLOJİK TEDAVİLER

İNSOMNİDE FARMAKOLOJİK TEDAVİLER İNSOMNİDE FARMAKOLOJİK TEDAVİLER Doç. Dr. Turan ATAY MEDİCANA International Istanbul FDA nin onayladığı ilaçlar Sedatizan etkileri nedeniyle kullanılan reçeteli ilaçlar Antihistaminikler Düzensiz bileşikler

Detaylı

Psikofarmakolojiye giriş

Psikofarmakolojiye giriş Psikofarmakolojiye giriş Genel bilgiler Beyin 100 milyar nöron (sinir hücresi) içerir. Beyin hücresinin i diğer beyin hücreleri ile 1,000 ile 50,000 bağlantısı. Beynin sağ tarafı solu, sol tarafı sağı

Detaylı

Ouas Tedavisinde Yaşlı Hastalara Yaklaşım

Ouas Tedavisinde Yaşlı Hastalara Yaklaşım Ouas Tedavisinde Yaşlı Hastalara Yaklaşım Oya İtil DEÜTF GÖĞÜS HASTALIKLARI AD UYKU BOZUKLUKLARI VE EPİLEPSİ TANI VE TEDAVİ MERKEZİ İZMİR Normal yaşlanma, uyku nörofizyolojisini etkiler. Yaşlılarda uyku

Detaylı

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI

ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI ANKSİYETE BOZUKLUKLARINDA ANTİEPİLEPTİKLERİN KULLANIMI Prof. Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD ANTİEPİLEPTİKLER Karbamezepin Okskarbazepin Lamotrijin Riluzol Valproik

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ALZAMED 5 mg Film Tablet 2. BİLEŞİM Etkin madde: Donepezil hidroklorür 5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ALZAMED hafif ve orta şiddette Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisinde

Detaylı

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya...

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... UYKU Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... Sırça tastan sihirli su içilir, Keskin Sırat koç üstünde geçilir, Açılmayan

Detaylı

UYKU HASTASINA KLİNİK YAKLAŞIM. Dr.Burcu Oktay Mardin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği

UYKU HASTASINA KLİNİK YAKLAŞIM. Dr.Burcu Oktay Mardin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği UYKU HASTASINA KLİNİK YAKLAŞIM Dr.Burcu Oktay Mardin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Uyku ile ilişkili yakınmalar genel popülasyonda oldukça yaygındır. 7 kişiden 1 i kronik uyku problemi Uykusuzluk

Detaylı

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım?

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Doç.Dr. Gülay Sain Güven Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Ünitesi 24 Mayıs 2008, Antalya Sunum Planı Gebelik-hipertansiyon

Detaylı

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Prof. Dr. Hakan Kaynak Uykum Uyku Bozuklukları Merkezi Normal Uyku Uykunun Dönemleri Nasıl Uyuyoruz? Richardson GS: The human circadian system

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 2 2 1 Anksiyolitik, sedatif, hipnotik ilaçlar Anksiyete, kesin olarak tanımlanabilir bir uyarıya bağlanamayan, huzursuzluk,

Detaylı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı

Fiziksel Aktivite ve Sağlık. Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı Fiziksel Aktivite ve Sağlık Prof. Dr. Bülent Ülkar Spor Hekimliği Anabilim Dalı 1 Fiziksel İnaktivite Nedir? Haftanın en az 5 günü 30 dakika ve üzerinde orta şiddetli veya haftanın en az 3 günü 20 dakika

Detaylı

UYKU: Dış uyaranlara karşı bilincin tümden ya da bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı doğal

UYKU: Dış uyaranlara karşı bilincin tümden ya da bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı doğal Uyku Bozuklukları UYKU: Dış uyaranlara karşı bilincin tümden ya da bir bölümünün yittiği, tepki gücünün zayıfladığı ve her türlü etkinliğin büyük ölçüde azaldığı doğal dinlenme durumu. 24 saatlik endojen

Detaylı

İnsomnia Nasıl Ayıklanır. Prof. Dr. Fuat Özgen

İnsomnia Nasıl Ayıklanır. Prof. Dr. Fuat Özgen İnsomnia Nasıl Ayıklanır Prof. Dr. Fuat Özgen Görüşme Biyolojik inceleme Psikolojik inceleme Polisomnografi Formulasyon İnsomnia (İnceleme) İnsomniyak Hastanın Değerlendirilmesi İlk değerlendirme 1. Hastanın

Detaylı

DİYABET VE UYKU BOZUKLUKLARI

DİYABET VE UYKU BOZUKLUKLARI DİYABET VE UYKU BOZUKLUKLARI Prof. Dr. Yusuf ÖZKAN F.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, ELAZIĞ 49. Diyabet Kongresi, 18 Nisan 2013, ANTALYA Sunu planı Diyabet

Detaylı

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi

Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Psikofarmakolojik Tedavilerin Bilişsel İşlevler Üzerinde Etkisi Yavuz Ayhan, Ayşe Elif Anıl Yağcıoğlu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Araştırmacı Danışman Konuşmacı

Detaylı

Uzm.Dr. Kayhan Bahalı. Çocuk Psikiyatri Birimi

Uzm.Dr. Kayhan Bahalı. Çocuk Psikiyatri Birimi Uzm.Dr. Kayhan Bahalı SB Mersin KD ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Psikiyatri Birimi 19.ANADOLU PSİKİYATRİ GÜNLERİ ESKİŞEHİR 2010 Araştırmacı: ( ) Açıklama 2008 2009 Danışman: ( ) Konuşmacı: ( )

Detaylı

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008-2010. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 20082010 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE UYKU Hypnos (Uyku Tanrısı) Nyks (Gece Tanrısı) Hypnos (uyku tanrısı) ve Thanatos (ölüm tanrısı) Morpheus

Detaylı

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN

Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Talamokortikal İlişkiler, RAS, EEG DOÇ. DR. VEDAT EVREN Bilinç İnsanın kendisinin ve çevresinin farkında olma durumu. İç ve dış çevremizde oluşan uyaranların farkında olma durumu. Farklı bilinç düzeyleri

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

HCV POZİTİF RENAL TRANSPLANT HASTALARINDA POSTTRANSPLANT DİYABET GELİŞİMİ RİSKİ ARTMIŞ MIDIR?

HCV POZİTİF RENAL TRANSPLANT HASTALARINDA POSTTRANSPLANT DİYABET GELİŞİMİ RİSKİ ARTMIŞ MIDIR? HCV POZİTİF RENAL TRANSPLANT HASTALARINDA POSTTRANSPLANT DİYABET GELİŞİMİ RİSKİ ARTMIŞ MIDIR? Abdullah ŞUMNU 1, Erol DEMİR 2, Ozan YEĞİT, Ümmü KORKMAZ, Yaşar ÇALIŞKAN 2, Nadir ALPAY 3, Halil YAZICI 2,

Detaylı

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması

Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması 6. ULUDAĞ NÖROLOJİ GÜNLERİ Mart 2011 - BURSA Nöropatik Ağrı Tedavi Algoritması Dr. Aslı Tuncer Kurne Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöropatik Ağrı -Tanım Somatosensorial sistemi

Detaylı

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler:

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler: Obezite alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla oluşur. Bunu genetik faktörler, metabolizma hızı, iştah, gıdaya ulaşabilme, davranışsal faktörler, fiziksel aktivite durumu, kültürel faktörler

Detaylı

Narkolepsi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi

Narkolepsi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Narkolepsi Doç.Dr.Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Klasik Tanım Gündüz z aşıa şırı uykululuk Katapleksi Uyku paralizisi Hipnogojik halüsinasyonlar Genişletilmi letilmiş

Detaylı

KADIN KALBİ. Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü

KADIN KALBİ. Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü KADIN KALBİ 1 Dr.Işıl Uzunhasan İ.Ü.Kardiyoloji Enstitüsü KLİNİK DEĞERLENDİRME 41 yaş kadın hasta 3 günden beri süren göğüs ağrısı beraberinde nefes darlığı yakınması 20 yıldan beri 1 p/gün sigara içimi;

Detaylı

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri

Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Bölüm: 11 Manik Depresyona Özel İlaç Fikri Lityum psikiyatri 1950 1980lerde lityum bazı antikonvülzanlara benzer etki Ayrı ayrı ve yineleyen nöbetler şeklinde ortaya çıkan manik depresyon ve epilepsi Böylece

Detaylı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı

Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Kan Basıncında Yeni Kavramlar Eskimeyen Yeniler: Nabız Hızı ve Nabız Basıncı Prof. Dr. Enver Atalar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Nabız Basıncı Nabız Basıncı: Sistolik

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Genel Tıpta Anksiyete Bozuklukları. Dr. Selim Polat

Genel Tıpta Anksiyete Bozuklukları. Dr. Selim Polat Genel Tıpta Anksiyete Bozuklukları Dr. Selim Polat Bunaltı, bungunluk, iç sıkıntısı, kaygı, endişe Biyolojik bir korunma sistemi Tehdit koşulları altında emosyon Savaş ya da kaç tepkisinin bir parçası

Detaylı

Çocuklarda Uyku ve İlgili Sorunlar

Çocuklarda Uyku ve İlgili Sorunlar Çocuklarda Uyku ve İlgili Sorunlar Doç. Dr. Osman Sabuncuoğlu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocukluk ve Uyku elele gider Anne baba ve hekimler

Detaylı

Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki

Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki Obez Çocuklarda Kan Basıncı Değişkenliği ve Subklinik Organ Hasarı Arasındaki İlişki Ayşe Ağbaş 1, Emine Sönmez 1, Nur Canpolat 1, Özlem Balcı Ekmekçi 2, Lale Sever 1, Salim Çalışkan 1 1. İstanbul Üniversitesi,

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi

Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi Prof.Dr.Hüsnü ERKMEN Üsküdar Üniversitesi Depresyon toplumda çok yaygın bir hastalıktır. Toplumun % 10-20 si yaşam boyu en az bir depresif atak geçirebilir. Bu yaygınlık toplumda ve kişinin hayat kalitesinde

Detaylı

ANTİHİPERTANSİF İLACIMI NE ZAMAN ALMALIYIM? AKŞAM. Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

ANTİHİPERTANSİF İLACIMI NE ZAMAN ALMALIYIM? AKŞAM. Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ANTİHİPERTANSİF İLACIMI NE ZAMAN ALMALIYIM? AKŞAM Dr. Sedat Üstündağ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Hipertansiyon İnmelerin ¾ ü Myokard İnfarktüslerinin ½ ü Son dönem

Detaylı

PARASOMNİ. Prof.Dr.E.Esra OKUYUCU MKÜ Tıp Fak, Hatay

PARASOMNİ. Prof.Dr.E.Esra OKUYUCU MKÜ Tıp Fak, Hatay PARASOMNİ Prof.Dr.E.Esra OKUYUCU MKÜ Tıp Fak, Hatay Sunum Plan: Giriş REM/nREM Nedenler Tedavi Parasomniler Uyku, kısmi uyanıklık ya da uykuya geçiş sırasında yapılan anormal hareket ve davranışlardır

Detaylı

Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi

Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi..Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Uykunun Temel Mekanizmaları ve Uyku Nörofizyolojisi Doç.Dr.Dr.Zerrin.Zerrin Pelin Pendik Devlet Hastanesi Uyku Bozuklukları Birimi Hipokrat Vasküler reorganizasyon teorisi İç organları sıcak tutabilmek

Detaylı

Santral sinir sistemi stimulanları ve psikotomimetik ilaçlar

Santral sinir sistemi stimulanları ve psikotomimetik ilaçlar Santral sinir sistemi stimulanları ve psikotomimetik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı internet adresi: www.farmakoloji.net

Detaylı

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi

Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Acil Serviste Sedasyon ve Analjezi Journal of Clinical and Analytical Medicine Acil Tıp El Kitabı Güçlü Aydın, Ümit Kaldırım Opioidler Analjezi bilinç değişikliği yaratmadan ağrının azaltılmasıdır. Akut

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Nimet Aktaş*, Mustafa Güllülü, Abdülmecit Yıldız, Ayşegül Oruç, Cuma Bülent

Detaylı

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi DİYALİZ-MORTALİTE 200 ölüm/1000 hasta-yıl. USRDS-2011 En önemli ölüm nedeni kardiyak hastalıklardır. USRDS -2011:

Detaylı

Dr. Kezban Aslan Çukurova Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji ABD-Adana

Dr. Kezban Aslan Çukurova Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji ABD-Adana Dr. Kezban Aslan Çukurova Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji ABD-Adana Hipersomni % 36 uykuluyken araç kullanma % 29 çalışma sırasında uykululuk/ uyku atağı % 20 libido kaybı % 40 ailesel işleri unutma, görevleri

Detaylı

Farmakoloji bilgileri kullanılarak farmakoloji dışında yanıtlanabilecek olan toplam soru sayısı: 8

Farmakoloji bilgileri kullanılarak farmakoloji dışında yanıtlanabilecek olan toplam soru sayısı: 8 Soruların konulara göre dağılımı: Otonom Sinir Sistemi : 5 Santral Sinir Sistemi : 5 Genel Farmakoloji: 2 Kardiyovaskuler sistem: 3 Otakoid: 2 Endokrin sistem: 2 Antiviral ilaçlar: 1 Konu dağılımı daha

Detaylı

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum MENOPOZ Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum 1 MENOPOZ NEDİR?? Son adet(mesntruasyon) periyodudur Oniki aylık bir süre ile menstruasyonun durmasıdır Östrojenin

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya

Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar. Doç Dr Selim Tümkaya Anksiyete Bozukluklarının Tedavisinde Antidepresanlar Doç Dr Selim Tümkaya ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Anksiyete bozukluklarının yaşam boyu prevalansı yaklaşık %29 dur. Kessler ve ark 2005 Uzunlamasına çalışmalar

Detaylı

BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ

BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ BİTKİSEL İLAÇ ZEHİRLENMESİ Yard. Doç.Dr. Nil Hocaoğlu Aksay Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı 28.04.2010 Olgu Sunumu 61 yaşındaki kadın hasta, Acil servise, ajitasyon,

Detaylı

İnsomni/Uykusuzluk. Hamdullah Aydın, 2014

İnsomni/Uykusuzluk. Hamdullah Aydın, 2014 İnsomni/Uykusuzluk Hamdullah Aydın, 2014 Uykusuzluk (iki tanım). Uykusuzluk, uykunun işlevi ve yapısı dikkate alındığında, bireyin yeterli süre ve uygun zaman diliminde uyuyamadığı için dinlenemediği,

Detaylı

HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI

HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI HİPOGLİSEMİNİN KOMPLİKASYONLARI Prof. Dr. Reyhan ERSOY Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HİPOGLİSEMİ VE DİYABETES MELLİTUS Hipoglisemi Diyabetes

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Migren hastasının tedavi öncesi değerlendirimi

Migren hastasının tedavi öncesi değerlendirimi Migren tedavisi Migren hastasının tedavi öncesi değerlendirimi Tanıyı doğrulama Genel-fiziki değerlendirme Migren ataklarının özellikleri! Tetik faktörler Atak fazları & semptomları en çok rahatsızlık

Detaylı

FARMAKOLOJİSİ. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

FARMAKOLOJİSİ. Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı NİKOTİNİN FARMAKOLOJİSİ Doç Dr Zeynep Ayfer Aytemur İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı AMAÇ Nikotini tanıtmak Hekimlerin sigara içenlere bakış açısını değiştirmek MÖ Mısır

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II İLAÇ ETKİLEŞMELERİ II Kontrendikasyonlarla (KE) ilişkili ve kesin potansiyel riskler: Kesin KE ile indüklenmiş potansiyel risk: ventriküler aritmi- Torsade de Pointe, Hipertansiyon, koroner vazokonstraksiyon,

Detaylı