TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİNİN MODA ÜRÜNLERİ BENİMSEME EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİNİN MODA ÜRÜNLERİ BENİMSEME EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ"

Transkript

1 1 TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİNİN MODA ÜRÜNLERİ BENİMSEME EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Prof. Dr. Aysel ERCİŞ Arş. Gör. Bahar TÜRK Atatürk Üniversitesi İİBF/Erzurum ÖZET Gerek ekonomik sistemler gerekse toplum için yenilikler itici güç oluşturmaktadırlar. Yeniliklerin benimsenmesi ve yayılmasında ise tüketicilerin yenilikçi yapılarının etkili olduğu görülmektedir. Pazarlama literatüründe bu yapı, tüketici yenilikçiliği olarak ele alınmaktadır. Bu çalışmada tüketici yenilikçiliği içsel yenilikçilik boyutu ile incelenmiştir. Ayrıca günümüzde neredeyse her tüketiciyi etkisi altına almayı başaran moda, yeniliğin bir sembolü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sektörün birçok unsuru olmasına karşın, tüketici sektörün başlıca nesnesi olarak giyim ürünleri ni görmektedir. Bu nedenle çalışmada, tüketici yenilikçiliğinin moda ürünleri benimseme eğilimi üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bulgular, tüketici yenilikçiliğinin moda ürünleri benimseme eğilimi üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ve tüketici yenilikçiliği ile yaş arasında negatif yönlü bir ilişkinin varlığını göstermektedir. Ayrıca kadın ve erkekler arasında moda ürünleri benimseme eğilimleri bakımından farklılık olduğu elde edilen diğer bir bulgudur. ABSTRACT Innovations are a powerful driving force for both economic systems and the society. Innovative structures of consumers are seen to be effective in the adoption and diffusion of innovations this structure is discussed as "consumer innovativeness" in marketing literature. In this study, consumer innovativeness investigated by "innate innovativeness" dimension. Also, nowadays, fashion managing to have an influence on almost every consumer appears as a symbol of innovation. Despite many elements of this sector, consumer sees "clothing" as the main object product of the sector. Therefore, in this study, consumer ınnovatıveness effects on tendency of fashıon product adoptıon will be detected. The findings show that consumer ınnovatıveness has a significant effect on tendency of fashıon products adoptıon and consumer innovativeness is negatively related to age. Also,

2 2 another finding is that there are some differences between men and women in terms of fashion products adoption. GİRİŞ Modern pazarlamanın temelinde, tüketici ihtiyaçlarını anlama ve karşılama yer almaktadır. Bu nedenle tüketici davranışları analiz edilmeden, ihtiyaç ve isteklerin belirlenmesi mümkün değildir. Dolayısıyla tüketicilerin tanınması ve davranış biçimlerinin analiz edilmesi gerekmektedir (Ünal, Erciş, 2006: 24). İyi değerlendirilmesi gereken tüketici gruplarından biri de yenilikçi tüketicilerdir. Bu grup, ürünleri ilk tüketen ve tüketimi yönlendiren kişiler olarak bilinmektedir. Bu sebeple, yenilikçi tüketicileri etkileyen değişkenlerin de incelenmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Tüketicileri bugüne kadar etkisi altına almayı başaran sosyal, kültürel ve dinsel faktörlerle çeşitlilik kazanan moda kavramı da, pazarlama içerisinde kendine yer bulmayı başarmıştır. Teknolojik ilerlemelerin ve küreselleşmenin yardımıyla moda, gün geçtikçe büyüyen bir ekonomi haline gelmiştir. Moda endüstrisinin en büyük sektörü olarak öne çıkan giyim sektörü, moda denildiğinde akla ilk gelen sektör olmaktadır. Bu nedenle, tüketici yenilikçiliğinin benimseme eğilimleri üzerindeki etkilerini incelemek üzere, günlük hayatın bir parçası olan ve çoğu tüketici tarafından sosyal kimliğin bir ifadesi olarak görülen moda giysiler tercih edilmiştir. Kişilerin yenilikçi yapıları, farklı olma arzuları ve beğenilme dürtüsü modaya ayrı bir dinamik kazanmıştır (Pamuk, 2009). Bu dinamik yapı zamanla yaygınlaşmış ve her kesimi farklı bir biçimde etkisi altına almayı başarmıştır. Moda kavramı, yeni olanı benimseme ve kullanma gereksinimi ortaya koyarak, tüketim hacmini genişletmekte ve ekonomik yapılar içinde önemli bir yer tutmaktadır. (Crain, 2003) Bunun yanı sıra, tüketicilerin moda ürünleri benimsenme eğilimlerinin incelenmesi, hedef pazarın tanınması ve tüketicinin istek ve ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sağlanacak bilgi bakımından önem arz etmektedir. Toplanan bu bilgiler, pazarlama ve tüketici stratejilerini geliştirmeyi kolaylaştırmakta ve istenen başarının kazanılması olasılığını artmaktadır. Pazarlama karmasının da bu eğilimlere göre oluşturulması, işletmelerin hali hazırdaki müşterilerini korumasına ve yeni müşteriler kazanmasına yardımcı olmaktadır.

3 3 Yapılan literatür taramasında, tüketici yenilikçiliği ve moda değişkenlerinin ayrı ayrı ele alındığı çalışmalar olduğu görülmektedir. Ancak bu iki değişkeni birlikte ele alan ve aralarındaki ilişkiye değinen bir çalışmaya rastlanamamıştır. Ayrıca bu çalışmada, tüketici yenilikçiliğinin moda ürünleri benimseme eğilimi üzerindeki etkisi, içsel tüketici yenilikçiliğinin hedonik ve sosyal boyutları göz önüne alınarak incelenmiştir. Dolayısıyla yapılan çalışma sahip olduğu bu özellikleri bakımından özgündür. I. TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİ Araştırmalar gösteriyor ki, tüketicilerin yeni ürünlere karşı gösterdikleri algı, tutum ve davranışlar değişiklik göstermektedir. Yenilikler bazı tüketiciler için heyecan ve zevk unsuru iken, diğerleri için belirsizlik ve büyük risk anlamı taşımaktadır (Bhatnagar, Misra ve Rao, 2000). Ayrıca tüketiciler yenilikleri benimseme ve kullanma konusunda da farklılık göstermektedirler. Bazıları yenilikleri hızlı bir şekilde benimseyip kullanma aşamasına geçerken, diğerleri yenilikçi bireyleri takip etmeyi ve onlardan sonra yenikleri kullanmayı tercih etmektedirler. Dolayısıyla, yenilikleri diğer tüketicilere nazaran daha çabuk benimseyen tüketicilere yenilikçi tüketici denilmektedir. (Kotler, 1997) Tüketici yenilikçiliğinin literatürde, içsel yenilikçilik, ürün temelli yenilikçilik ve yenilikçi davranış olarak üç farklı boyutta ele alındığı görülmektedir. Ancak bu üç boyut arasından içsel yenilikçiliğin, diğer iki boyutu kapsayan bir yapıda olduğu görülmektedir. Bunun sebebi içsel yenilikçiliğin doğuştan gelen bir kişilik özelliği olarak ele alınmasıdır. Diğer taraftan kişilik özelliklerinin, bireylerin tutum ve davranışlarını etkileyen temel unsur olduğu bilinmektedir. Bu açıdan bakıldığında, içsel yenilikçiliğin, ürün temelli yenilikçiliği ve yenilikçi davranışı etkilemesi söz konusudur. Dolayısıyla bu durum, çalışmada içsel yenilikçiliğin tercih edilmiş olmasının temel sebebidir. 1. İçsel Yenilikçilik (Innate Innovativeness/II) Tüketici yenilikçiliği ya da yeniliklerin tüketilmesi olarak karşımıza çıkan bu kavram, doğuştan sahip olunan, az ya da çok her bireyde olduğu düşünülen kişilik özelliği olarak kabul edilmektedir. Bu kavramı ilk inceleyenlerden olan Midgley ve Dowling(1978) e göre; tüketici yenilikçiliği, tüketicilerin diğer tüketicilerden daha çabuk ve daha sık bir şekilde yeni ürün satın alma eğilimi göstermeleri demektir.

4 4 Hirschman(1980) a göre ise tüketici yenilikçiliği, rutin olan satın alma işlemini dinamik bir davranış biçimine çeviren bir olgudur. Ayrıca tüketicinin daha önceden sahip olduğu tüketim alışkanlıkları ve satın alma tercihlerini değiştirerek, yeni ve farklı ürün ve markalara karşı satın alma eğilimi göstermesidir. Yapılan araştırmalar tüketicilerin genellikle farklı psikolojik ve sosyal değişkenlerin etkisiyle yenilikleri satın alma kararı verdiklerini göstermektedir. Bu değişkenleri de içsel yenilikçilik bakımından hedonik ve sosyal yenilikçilik olarak ayırmak mümkündür. A. Hedonik ve sosyal yenilikçilik Hedonik ve sosyal yenilikçilik, yapılan çalışmalarda iki kapsamda ele alınmaktadır. Hedonik yenilikçilik; ihtiyaçların uyarılmasına bağlı olarak, sosyal yenilikçilik ise eşsiz olma isteğine bağlı olarak incelenmektedir. Hedonik yenilikçilik yalnızca satın alma veya test etmekle ilişkiliyken, sosyal yenilikçilik hem satın alma hem de bilgi edinme süreciyle ilişkili olarak ifade edilmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalarda sosyal yenilikçiler için yenilikleri ilk deneyen kişi olmanın önemi de vurgulanmaktadır. (Roehrich, Valette- Florence ve Ferrandi, 2002) Bilgi ve yenilik arayışı hedonik yenilikçiler için duygusal anlamda gerçekleşmektedir. Yenilikler için geçerli olan hedonik anlayış moda ürünlerin benimsenmesi konusunda da benzerlik göstermektedir. Hedonik yenilikçilere göre, moda ürünler için geçerli olmak üzere, duygusal yenilik arayışlarını ya da deneyim amaçlı satın almalarını gerçekleştirebilmek için moda ürünleri ilk satın alanlardan olmalarına gerek yoktur. (Hirschman ve Holbrook, 1981) Sosyal yenilikçiliği ölçen, dolayısıyla sosyal yenilikçilerin sahip oldukları düşünülen, diğer tüketicilerin tepkilerini umursamama, kuralları takip etme konusunda aykırı olma ve kişisel hakları koruma konusunda hassas olma gibi özellikler ifade edilmektedir. Ayrıca genel olarak sosyal yenilikçiliğin taşıdığı karakteristik, farklı olmayı isteme, diğerlerinden ayırt edilebilmeyi önemseme, sıklıkla kendilerini diğerlerinden farklı gösterecek şeyleri deneme ve içsel bir dürtü ile eşsiz olmaya duyulan istek olarak sıralanmaktadır. Bunların yanı sıra sosyal yenilikçiliğin, tüketiciyi özgürlük ve bağımsızlık konusunda cesaretlendirdiği bu sayede de, diğerlerinden farklı olma dürtüsünü teşvik ettiği üzerinde durulmaktadır. (Lynn ve Snyder, 4 Nisan 2012)

5 5 II. MODA YENİLİKÇİLİĞİ Moda; tüketicilerin değişiklik ihtiyacına cevap veren, belli dönemlerde popülaritesi olan yenilikleri ifade etmektedir. Yenilik, moda kavramı için temel çıkış noktası olarak varlık göstermektedir. Aynı zamanda moda, yenilik arayışı tutkusu olarak da adlandırılabilmektedir. İnsan yapısının ayrılmaz bir parçası olan yenilenme arzusunu temel alan moda, günümüz toplumlarında bir yenilik etkeni olarak kabul edilmektedir. Yani, insanoğlunun değişim ve kendini yenileme ihtiyacı devam ettikçe, moda sürdürülebilir bir olgu olmaya devam edecektir. (Dash, 1971; Bat, 2008) Sanat, müzik, mimari, resim ve bunun gibi birçok alanda modanın etkilerini görmek mümkündür. Buna karşın moda denildiğinde akla ilk gelen giyim ürünleri olmaktadır. Bu nedenle giyim ürünleri, modanın başlıca nesnesi olarak görülmektedir. Moda giyim ürünleri mevsimden mevsime farklılık gösteren hızlı dinamiğe sahip bir sistem olarak ilerlemektedir. Bu sistemin içerisinde tüketicilerin moda ürünlere olan ilgisi yenilikçi davranışlarıyla ilişkilidir. Dolayısıyla bu tüketici grubu için moda yenilikçisi tanımı ortaya çıkmaktadır. (Stanforth, 1995) Moda yenilikçileri; giyim tercihlerini yeni ve sıra dışı olan ürünlerden yana kullanan, genellikle moda öngörüsüne sahip olduğu düşünülen kişiler olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca moda yenilikçileri, yeni ürün ve stilleri pazarın çoğunluğundan çok daha önce benimseyen, risk almaya gönüllü ve moda akımları yaratan yapıya sahip kişilerden oluşmaktadır. Moda yenilikçileri bireyselliklerini yüksek riskler alma cesareti göstererek, giysiler yoluyla ifade etmektedirler. Bu nedenle de, en yeni olan ürünü benimsemek moda yenilikçileri için önemli bir motivasyon kaynağı oluşturmaktadır. (Stanforth, 1995) Ayrıca moda ürün kullanma sıklığının yenilikçilikle ilişkili olduğu ifade edilmektedir. Yenilikçi tüketicilerin, moda ürünler piyasa çıkar çıkmaz onları görmeye ve denemeye geldiklerini belirtmektedir(çivitçi ve Dindar, 2006). Dolayısıyla yenilikçi olan moda tüketicileri, pazarlamacılar için önemli bir hedef pazar oluşturmaktadırlar. Çünkü bu tüketiciler, bulundukları sosyal grup içerisinde moda ürünleri yakından takip eden ve grubun diğer üyelerini etkileyerek, moda olan ürünlerin benimsenmesinde ve yayılmasında etkin rol oynayan kişilerdir. (Jordaan ve Simpson, 2006)

6 6 Literatürde yer alan çalışmalarda, moda yenilikçilerinin yenilikçi olmayan tüketicilere göre, daha genç, moda lideri olma konusunda daha eğilimli ve yeni moda ürünler için daha fazla harcama yapan kişiler olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca heyecan duygusuna önem veren, neşeli ve eğlenmeyi seven, yenilikler konusunda motivasyon gücü yüksek ve yeni moda ürünleri yakından takip eden bireyler oldukları görülmektedir ( Goldsmith ve Stith, 1993). Bunlara ek olarak moda yenilikçilerinin davranışlarının diğer tüketicilere göre daha plansız, yani risklere açık olduğu ve modaya dair bilgilerini internet ya da magazin dergileri yoluyla edindikleri veya geliştirdikleri ifade edilmektedir. Bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere, tüketicilerin yenilikçilik le ilişkili olarak sahip olduğu nitelikler, moda ürünlerin benimsenmesi noktasında da etkin bir rol oynamaktadır. III. TÜKETİCİ YENİLİKÇİLİĞİNİN MODA ÜRÜNLERİ BENİMSEME EĞİLİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ 1. Araştırmanın Amacı ve Önemi Bu araştırmanın temel amacı, tüketici yenilikçiliğinin moda ürünleri benimseme eğilimi üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Firmaların en değerli varlıkları şüphesiz tüketicilerdir. Bu nedenle birçok firma tüketiciyi yakından tanıyabilmek, ihtiyaç ve isteklerini en iyi şekilde karşılayabilmek için çeşitli arayışlar içerisindedir. Tüketiciye ürün ve hizmet sunan tüm birimler için, yeni ürünü satın alacak müşterinin tüketim alışkanlıklarının bilinmesi oldukça önemlidir. Yeni moda olgusunun giderek yaygınlaşması konuyu sadece moda sektöründe olan firmalar için değil, bir biçimde bu kavramla ilişkili herkes için önemli hale getirmektedir. Bu nedenle hızla tüketilen moda ürünlerin potansiyel alıcıları olan yenilikçiler, sektör için öncelikli hedef grup haline gelmiştir. Ayrıca bu tüketicilerin, bulundukları sosyal grup içerisinde moda giyim ürünlerini yakından takip eden ve grubun diğer üyelerini etkileyerek bu ürünlerin benimsenmesinde ve yayılmasında etkin rol oynayan kişiler olduğu bilinmektedir. Bu kişiler pozitif ağızdan ağza iletişim yoluyla firmalara yeni müşteriler kazandırdıkları gibi firmaların reklamını da yapmış olmaktadırlar. Buna ilaveten, moda giyim sektörü global anlamda oldukça büyük bir pazara karşılık gelmektedir. Bu denli büyük bir pazarda rekabetin

7 7 yoğunluğu kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada, rekabet ortamında firmalara fayda sağlayacak bilgilerin sağlanabilmesi amaçlanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda elde edilen veriler vasıtasıyla tüketicilerin yeniliklere karşı geliştirdikleri benimseme ve yayma davranışlarının anlaşılmasının daha kolay olacağı düşünülmektedir. Bu bilgiler firmaların yenilik yapma süreçlerinde hangi değişkenleri dikkate almaları gerektiği konusunda yardımcı olacaktır. Çalışmanın, yenilik yapmak isteyen firmalara, yenilikçi tüketiciler hakkında daha detaylı bilgi sağlayacağı ve pazara sunulacak ürün ya da hizmetin başarıya ulaşması konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda pazarlamacıların yeni ürünlere yönelik geliştireceği stratejilere de kaynak oluşturacak nitelikte veriler sunmaktadır. 2. Araştırma Modeli ve Hipotezleri Şekil 1. Araştırma Modeli Şekilde görüldüğü gibi, bağımlı değişkeni moda ürünleri benimseme eğilimi, bağımsız değişkeni; gelir, eğitim, yaş ve cinsiyet olmak üzere demografik değişkenler oluşturmaktadır. Ara değişkeni oluşturan tüketici yenilikçiliği ise, içsel yenilikçiliğin; hedonik ve sosyal yenilikçilik olarak alt boyutları ile incelenmiştir. Araştırmanın amaçları doğrultusunda aşağıdaki hipotezler belirlenmiştir: H1: Tüketici yenilikçiliği, moda ürünleri benimseme üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. H1a: Hedonik yenilikçilik, moda ürünleri benimseme üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. H1b: Sosyal yenilikçilik, moda ürünleri benimseme üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. H2: Yaş ile tüketici yenilikçiliği arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır.

8 8 H3: Kadınlar ile erkeklerin moda ürünleri benimsemesi arasında farklılık bulunmaktadır. 3. Araştırmanın Metodolojisi Araştırmada kolayda örnekleme kullanılarak, anket formu Eskişehir ili merkez ilçesinde ikamet eden 18 yaş ve üstü çalışan 380 cevaplayıcıya uygulanmıştır. Ancak katılımcılardan 30 tanesinin anket içerisinde demode ürünleri seçtikleri tespit edildiğinden, verilere dahil edilmemiştir. Çünkü demode ürünlere sahip olduklarını ifade eden bu tüketicilerin yeni moda ürünlere olan eğilimlerin ölçülmesinde, sonuçları olumsuz yönde etkileyeceği düşünülmüştür. Anket formu hazırlanırken tüketicilerin yenilikçilik algısı ve moda olan ürünleri benimseme eğilimlerini ölçmek amacıyla sorular hazırlanmıştır. Dağıtılan anket formu kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan, önceden yapılandırılmış bir anket formu şeklindedir. Tüketici yenilikçiliğini ölçmeye yönelik olarak 6 sorudan oluşan bir bölüm oluşturulmuştur. Bu sorular 5 li Likert ölçeği kullanılarak ölçeklendirilmiştir. Ayrıca cevaplayıcıların yaş, gelir ve eğitim durumunu belirlemeye yönelik 3 soru sorulmuştur. Cinsiyet ise anket formunun kadınlar ve erkekleler için ayrı ayrı hazırlanmasıyla belirlenmiştir. Tüketicilerin moda eğilimlerini belirlemeye yönelik bir bölüm oluşturulmuştur. Giyim sektörü göz önüne alınarak kadınlar ve erkekler için 2010/2011 sonbahar-kış kreasyonuna ait giyim ürünleri seçilmiştir. Ürünlerin seçileceği magazin dergileri ve moda ürünlerin belirlenmesi amacıyla 100 kişi üzerinde pilot araştırma yapılmıştır. Bu ürünlerin 10 tanesinden 8 i o kreasyona ait moda olan ürünler olarak, 2 tanesi ise demode ürün olarak seçilmiştir. Tüketicilerin moda olan ve demode ürünlere sahip olma durumlarının belirlenmesi amacıyla cevaplayıcılara Bu Ürüne Sahibim, Bu Ürünle İlgili Bilgim Var Ama Sahip Değilim, Bu Ürünü Hiç Duymadım seçenekleri sunulmuştur. 4. Araştırmanın Bulguları ve Analizi A. Tüketicilere İlişkin Genel Bilgiler Aşağıdaki tabloda ankete katılan cevaplayıcıların demografik ve ekonomik özellikleri yer almaktadır.

9 9 Tablo 1. Demografik Özellikler Frekans Yüzde(%) Frekans Yüzde(%) Gelir Yaş 750 TL ve Altı ,5 20 ve altı 20 6,8 751 TL 1500 TL 97 33, , TL 2250 TL 40 13, , TL ve Üzeri 33 11, ,5 Eğitim ,7 İlköğretim 11 3, ,4 Lise 34 11, ,4 Üniversite ,9 Cinsiyet Lisansüstü 53 18,1 Kadın ,9 Erkek ,8 Tablo 1 e göre anket cevaplayıcılarının %70 nin gelir durumunun 1500 TL ve altında olduğu görülmektedir. Eğitim durumlarına bakıldığında ise %84 nün üniversite ve lisansüstü eğitime sahip olduğu, yaş aralığının %72 oranla aralığında yer aldığı gözlenmektedir. Ayrıca kadın cevaplayıcıların erkeklerden daha fazla olduğu sonucu da tabloda yer almaktadır. Tablo 2. Tüketici Yenilikçiliğine İlişkin Ortalama ve Standart Sapma Değerleri Tabloda hedonik yenilikçilik ve sosyal yenilikçilik olarak iki boyutun oluşturduğu ölçeğin ortalama ve standart sapma değerleri görülmektedir. Hedonik Yenilikçilik 1. Mevcut ürünlerden ziyade yeni ürünleri satın almak daha çok ilgimi çeker. Aritmetik Ortalama Standart Sapma 3,3549 1, Yeni ve farklı ürünler almak hoşuma gider. 3,6655 1, Yeni ürünler beni daima heyecanlandırır. 3,3599 1,20844 Sosyal Yenilikçilik 4. Genellikle yeni ürünleri ilk deneyenlerden biriyimdir. 2,7326 1, Genelde son çıkan yeni ürünler hakkında diğer insanlardan daha fazla bilgi sahibiyimdir. 6. Genelde yeni ürünleri arkadaş ve komşularımdan daha önce denerim Alpha: ,7621 1, ,7534 1,09709

10 10 Tablo 2 de yenilikçilik ifadelerine ilişkin boyutların Cronbach Alpha değerlerinin 0.86 ve 0.81 olarak çıkması ölçeğinin güvenilirliğinin ve içsel tutarlılığının yüksek olduğunu göstermektedir. B. Tüketici Yenilikçiliğini İlişkin Güvenilirlik ve Faktör Analizi Sonuçları Tüketici yenilikçiliğine ilişkin olarak araştırmada kullanılan Roehrich(2004) in Tüketici Yenilikçiliği ölçeğinin boyutlarını belirlemek amacıyla, 6 adet değişken açıklayıcı faktör analizi sokulmuştur. Yapılan analiz sonucunda elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibidir: Tablo 3. Tüketici Yenilikçiliğine İlişkin Güvenilirlik ve Faktör Analiz Sonuçları İfadeler Hedonik Yenilikçilik 1. Mevcut ürünlerden ziyade yeni ürünleri satın almak daha çok ilgimi çeker. 2. Yeni ve farklı ürünler almak hoşuma gider. 3. Yeni ürünler beni daima heyecanlandırır. Sosyal Yenilikçilik 4. Genellikle yeni ürünleri ilk deneyenlerden biriyimdir. 5. Genelde son çıkan yeni ürünler hakkında diğer insanlardan daha fazla bilgi sahibiyimdir. 6. Genelde yeni ürünleri arkadaş ve komşularımdan daha önce denerim KMO: 0,802 Bartlett s: 770,273 sd: 15 p= 0,001 Faktör Yükü 0,848 0,920 0,782 0,824 0,799 0,841 Açıklanan Varyans (%) Özdeğer Cronbach Alpha 38,657 2,32 0,86 37,200 2,23 0,81 Elde edilen faktör analizi sonucu orijinal ölçek ile paralellik göstermektedir. İfadelerin faktör yükleri 0.78 ile 0.92 arasında çıkmıştır. Ayrıca KMO değerinin 0.80 olarak çıkması da toplanan verilerin faktör analizi için uygun olduğunu açıkça göstermektedir. Dolayısıyla iki faktör ilişkiler setinin % 76 sını açıklamaktadır.

11 11 Kullanılan ölçeğin içsel tutarlılığını belirlemek için Cronbach Alpha değeri hesaplanmıştır. Bu hesaplamaya göre birinci faktör olan hedonik yenilikçiliğin Alpha değeri 0.86, ikinci faktör olan sosyal yenilikçiliğin Alpha değeri 0.81 dir. C. Regresyon ve Korelasyon Analizi, Bağımsız Örneklem T-Testi Tablo 4. Regresyon Analiz Sonuçları Tüketici yenilikçiliğinin hedonik ve sosyal boyutunu ölçmek amacıyla yapılan regresyon analizi sonuçları aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Değişken B Standart Hata β t P Bağımlı Değişken: Moda Ürünleri Benimseme Eğilimleri Sabit 2,081 0, ,150 0,002 Hedonik Yenilikçilik 0,070 0,185 0,035 0,378 0,706 Sosyal Yenilikçilik 0,460 0,199 0,212 2,316 0,012 R= 0,230 R 2 = 0,053 F= 3,983 p< 0,05 Tüketici yenilikçiliğinin alt boyutlarının moda olan ürünleri benimseme eğilimi üzerindeki etkileri ölçüldüğünde, sadece sosyal yenilikçiliğin anlamlı bir açıklama gücüne sahip olduğu görülmektedir (β= 0.21, P= 0.012). Dolayısıyla, hedonik yenilikçiliğin moda olan ürünleri benimseme eğilimleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmaktadır. H1: Tüketici yenilikçiliği, moda olan ürünleri benimseme eğilimi üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir, hipotez kabul edilmiştir. H1a: Hedonik yenilikçilik, moda olan ürünleri benimseme eğilimi üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir, hipotez ret edilmiştir. H1b: Sosyal yenilikçilik, moda olan ürünleri benimseme eğilimi üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir, hipotez kabul edilmiştir. Tablo 5. Korelasyon Analizi Sonuçları Tüketici yenilikçiliği ile demografik değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılan korelasyon analizi sonuçları tablodaki gibidir.

12 12 Demografik Değişkenler: Gelir Eğitim Yaş Tüketici Yenilikçiliği Korelasyon Sig. N -0,009 0, ,031 0, ,195** 0, **: p<0,01 Tabloda yaş haricindeki demografik değişkenlerle tüketici yenilikçiliği arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmektedir. Elde edilen sonuca göre, yaş ve tüketici yenilikçiliği arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Yani, yaş küçüldükçe yenilikçilik eğimlinin arttığı ifade edilebilmektedir. Korelasyon analizi sonucunda elde edilen veriler, gençlerin daha yenilikçi olduğu gerçeğini kuvvetlendirmektedir. H2: Yaş ile tüketici yenilikçiliği arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır, hipotez kabul edilmiştir. Tablo 6. Bağımsız Örneklem T-Testi Kadın ve erkekler arasındaki moda ürünleri benimseme eğilimi farklılıklarını ölçmek amacıyla yapılan bağımsız örneklem t-testi analiz sonuçları aşağıdaki tabloda görülmektedir. Moda Eğilimi Düşük Eğilim Yüksek Eğilim N Ortalama Standart Sapma Serbestlik Derecesi 73 3,03 0, ,671 0, ,39 0, ,081-2,634 0,010 t P Kadın ve erkeklerin moda olan ürünleri benimseye yönelik eğilimlerini ölçmek amacıyla bağımsız örneklem t-testi uygulanmıştır. Fakat erkeklerin moda olan ürünleri benimseye yönelik eğilimleri anlamlı bir açıklayıcılığa sahip olmadığı görüldüğünden tabloya dahil edilmemiştir. Bu nedenle Tablo 6 da yer alan veriler yalnızca kadın örneklemine ait sonuçları içermektedir. Buna göre anlamlılık değeri 0.05 den küçük olduğundan; cinsiyet ile

13 13 moda olan ürünleri benimseme eğilimi arasındaki ilişkinin p<0.05 düzeyinde anlamlı olduğu gözlenmiştir. H3: Kadınlar ile erkeklerin moda ürünleri benimseme eğilimi arasında farklılık bulunmaktadır, hipotez kabul edilmiştir. SONUÇ Tüketici yenilikçiliğinin moda ürünleri benimseme eğilimi üzerindeki etkilerini incelemeye yönelik yapılan bu araştırma sonucunda şu bilgilere ulaşılmıştır: Çalışmanın yapıldığı örneklemin büyük kısmını gençler oluşturmaktadır. Ayrıca bu kişilerin çoğunluğunun lisans ve lisansüstü eğitime sahip ve 1500 TL altında gelir seviyesinde olduğu tespit edilmiştir. Tüketici yenilikçiliğine ilişkin olarak araştırmada kullanılan ölçeğin boyutlarını belirlemek amacıyla faktör analizi uygulanmıştır. Yapılan faktör analizinin sonuncunda ifadelerin, hedonik yenilikçilik ve sosyal yenilikçilik olarak iki alt boyutta toplandığı görülmüştür. Elde edilen bu sonuç, kullanılan ölçeğin orijinali ile paralellik göstermektedir. Tüketici yenilikçiliğiyle demografik değişkenler arasındaki ilişkiye bakıldığında, yaş haricindeki değişkenlerle anlamlı bir ilişki çıkmadığı görülmektedir. Tüketici yenilikçiliği ile yaş arasında ise negatif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Bunun sonucunda, gençlerde yenilikçilik eğiliminin daha yüksek olduğu söylenebilmektedir. Moda ürünleri benimseme eğilimi üzerinde hedonik ve sosyal yenilikçiliğin etkilerinin incelenmesi sonucunda; hedonik yenilikçilik anlamlı bir etkiye sahip değilken, sosyal yenilikçiliğin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hedonik yenilikçilerin odak noktasını hazza dayalı tüketimin oluşturması ve bu haz için yeni moda ürünleri ilk satın alan kişiler olmaya ihtiyaç duymamaları, bu sonuca açıklık getirmektedir. Bunun aksine sosyal yenilikçilerin odağında eşsiz ve ilk olma yer almaktadır. Dolayısıyla moda ürünlerin bu yenilikçi gruba sunduğu eşsiz olma arzusu, sosyal yenilikçiliği moda ürünleri benimseme eğilimi üzerinde etkili hale getirmektedir. Ayrıca, kadın tüketicilerin erkeklere göre moda ürünleri benimseme konusunda daha yüksek bir eğilime sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Kadınların güzel olma ve beğenilme arzusu, kadınları modanın odağı haline getirmektedir. Bu nedenle kadın tüketicilerin modayı

14 14 ve moda ürünleri daha yakından takip ettikleri ve moda ürün satın alma konusunda daha yenilikçi bir yapı gösterdikleri bilinmektedir. Elde edilen tüm sonuçlar literatür tarafından da desteklemektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda şu öneriler getirilebilmektedir: İşletmeler, dolayısıyla pazarlamacılar, gençlerin yenilikçilik eğilimin yüksek olması, sosyal yenilikçiliğin moda ürünleri benimseme eğilimi üzerindeki etkili olması ve kadınların moda ürünleri benimseme eğilimlerinin yüksek olması sonuçlarından yola çıkarak; odak gruplarını belirleyebilir, onları yakından tanıyabilir, bu kişileri dikkate alarak reklam ve promosyon kampanyaları düzenleyebilirler. Araştırmada cevaplayıcıların çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu dikkate alarak, onlara ulaşım sağlayabilecek farklı sosyal ağlardan faydalanabilirler. Kadınların moda ürünleri benimseme eğilimi ve çeşitlilik arayışı göz önüne alınarak, onlar için faklı ürünler üreterek, ürün çeşitliliği yaratabilirler. Özetle, pazarlama stratejilerini belirlerken bu bilgilerden yararlanabilirler. Bu konuda daha sonra yapılacak çalışmalar içi de şu önerilerde getirilebilir: tüketici yenilikçiliğinin boyutlarından birden fazlasını ele alınabilir, tüketici yenilikçiliğinin farklı ürün grupları ile olan ilişkisini incelenebilir, tüketici yenilikçiliğini etkileyen faktörler olarak demografik değişkenlerden başka; yaşam biçimi, kişilik, sosyal sınıf gibi değişkenler de kullanılabilir. Aynı zamanda çalışma tek bir il yerine, birden fazla ilde yürütülebilir ve bu iller arasında karşılaştırma yapılarak farklı sonuçlara ulaşılabilir. KAYNAKLAR Bat, M. (2008). Moda Oluşturma Sürecinde Stratejik Planlama ve Halkla İlişkilerin Rolü. (Basılmamış Yüksek Lisan Tezi). İzmir: Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi. Bertandias, L. and R. E. Goldsmith (2006). Some Psychological Motivations for Fashion Leadership and Fashion Opinion Seeking, Journal of Fashion Marketing and Management, 10(1):

15 15 Bhatnagar, A., Misra, S. and H. R. Rao (2000). On Risk, Convenience, and İnternet Shopping Behaviour, Communications of The ACM, 43( 11): Crain, D. (2003). Moda ve Gündemleri: Giyimde Sınıf, Cinsiyet ve Kimlik. (Çev: Özge Çelik), İstanbul: Ayrıntı Yayınları. Çivitçi, Ş. ve H. Dindar (2006). Sık Giysi Satın Alan Tüketicilerin Kişilik Özellikleri, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Sayı:4. Goldsmith, R. E. and M. T. Stith (1993). The Social Values of Fashion İnnovators, Journal of Applied Business Research, 9( 1): Hirschman, E. C., (1980). Innovativeness: Novelty Seeking and Consumer Creativity, Journal of Consumer Research, 7( 3): Holbrook, M. B. and E. C. Hirschman (1981). Symbolic Consumer Behavior: An İntroduction, Association for Consumer Research, 1-2. Jordaan, Y. and M. N. Simpson (2006). Consumer İnnovativeness Among Females in Specific Fashion Stores in Menlyn Shopping Centre, Journal of Family and Consumer Sciences, (34): Kotler, P. (1997). Marketing Management: Analysis, Planing, İmplementation, and Control, New Jersey: Prencite Hall. Lynn, M. and C. R. Synder, Uniqueness Seeking. (4 Nisan 2012). %20Folder/28-Uniqueness%20Seeking.pdf adresinden alınmıştır. Midgley, D. F. and G. R. Dowling (1978). İnnovativeness: The Concept and İts Measurement, Journal of Consumer Research, 4(4): Pamuk, B. (2009). Giysi Moda Eğilimlerini Etkileyen Faktörler ve Bir Model Önerisi. (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Roehrich, G. (2004). Consumer İnnovativeness Concepts and Measurements, Journal of Business Research, (57): Roehrich, G., Valette- Florence. P. ve J. M. Ferrandi (2002). An Exploration of The Relationship Between İnnate İnnovativeness and Domain Specific İnnovativeness, Asia Pacific Advances in Consumer Researh, (5): Stanforth, N. (1995). Fashion İnnovators, Sensation Seekers, and Clothing İndividualist, Perceptual and Motor Skills, (81):

16 16 Ünal, S. ve Erciş, A. (2006). Tüketicilerin Kişisel Değerlerinin Satın Alma Tarzları Üzerindeki Etkisi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (1):

KİŞİSEL DEĞERLER VE İÇSEL YENİLİKÇİLİK BOYUTLARI İLİŞKİSİNİN YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ Aysel ERCİŞ * Bahar TÜRK **

KİŞİSEL DEĞERLER VE İÇSEL YENİLİKÇİLİK BOYUTLARI İLİŞKİSİNİN YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ Aysel ERCİŞ * Bahar TÜRK ** Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt: 28, Sayı: 2, 2014 75 KİŞİSEL DEĞERLER VE İÇSEL YENİLİKÇİLİK BOYUTLARI İLİŞKİSİNİN YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ Aysel ERCİŞ * Bahar

Detaylı

Fikir Liderliği, Sosyal Kimlik, Ürün Temelli Yenilikçilik ve Tüketici Yenilikçiliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi

Fikir Liderliği, Sosyal Kimlik, Ürün Temelli Yenilikçilik ve Tüketici Yenilikçiliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Fikir Liderliği, Sosyal Kimlik, Ürün Temelli Yenilikçilik ve Tüketici Yenilikçiliği Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi Aybegüm GÜNGÖRDÜ BELBAĞ 1, Kadri Gökhan YILMAZ 2 Özet Mevcut çalışma, fikir liderliği,

Detaylı

Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan

Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan Buse Erturan Gökhan Doğruyürür Ömer Faruk Gök Pınar Akyol Doç. Dr. Altan Doğan Psikososyal Güvenlik İklimi Psikososyal güvenlik iklimi, örgütsel iklimin spesifik bir boyutu olup, çalışanların psikolojik

Detaylı

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012)

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü BBY 208 Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri II (Bahar 2012) SPSS Ders Notları II (19 Nisan 2012) Aşağıdaki analizlerde lise öğrencileri veri dosyası kullanılmıştır.

Detaylı

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir.

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ İLETİŞİM NEDİR? İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. -SÖZLÜ -SÖZSÜZ *İletişimden Söz Edebilmek

Detaylı

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri A.Ş.

Detaylı

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular

5. BÖLÜM: BULGULAR Yerleşik Yabancılara Yönelik Bulgular 5. BÖLÜM: BULGULAR Bu bölümde proje süresince belirlenmiş hedefler ışığında ulaşılan bulgulara yer verilmiştir. Bulgular, yerleşik yabancılar ve halk kütüphaneleri olmak üzere iki farklı bölümde sunulmuştur.

Detaylı

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir 20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Marka Tercihlerine Etkisinde Marka İmajı ve Algılanan Kalitenin Aracılık Rolü: Üniversite Mezunları Üzerine Bir

Detaylı

T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİREYSEL DEĞERLER İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİREYSEL DEĞERLER İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA T.C. İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ BİREYSEL DEĞERLER İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİLİMİ İLİŞKİSİ: İSTANBUL İLİNDE BİR ARAŞTIRMA DOKTORA TEZİ Cafer Şafak EYEL İşletme Ana Bilim Dalı İşletme

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: TASARIM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: TASARIM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v TEŞEKKÜR... vi İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR... vii İÇİNDEKİLER... ix ŞEKİLLER LİSTESİ... xviii TABLOLAR LİSTESİ... xx BİRİNCİ KISIM: TASARIM BİRİNCI BÖLÜM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir 20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir Marka Topluluğundan Beklenen Faydalar ve Markaya Adanmışlık İlişkisi: Gnctrkcll Marka Topluluğu Üyeleri Üzerinde Bir Araştırma 1 - Özet Bildiri

Detaylı

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor

THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor THOMAS TÜRKİYE PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları Özet Rapor Amaç Aşamalar Örneklem Analizler PPA Güvenilirlik, Geçerlilik ve Standardizasyon Çalışmaları nın amacı, yeni örneklemler

Detaylı

Kişisel Değerler ve Çevre Bilincinin Çevreci Ürünlerin Tercih Edilmesindeki Etkileri: Karşılaştırmalı Bir Araştırma

Kişisel Değerler ve Çevre Bilincinin Çevreci Ürünlerin Tercih Edilmesindeki Etkileri: Karşılaştırmalı Bir Araştırma Kişisel Değerler ve Çevre Bilincinin Çevreci Ürünlerin Tercih Edilmesindeki Etkileri: Karşılaştırmalı Bir Araştırma Elif Çolakoğlu Bahar Türk Enes Emre Başar Onur Gül Özet: Son yıllarda tüm dünyada çevreye

Detaylı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı BULGULAR Çalışma tarihleri arasında Hastanesi Kliniği nde toplam 512 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 28 arasında değişmekte olup ortalama 21,10±1,61 yıldır. Olguların %66,4 ü (n=340)

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ

MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 28, S: 1/Nisan 1999, s; 7-İS MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ Prof.Dr.Ayşe Can BAYSAL ve Prof.Dr.Mahmut PAKSOY İstanbul Üniversitesi

Detaylı

TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Prof. Dr. Ramazan KAYNAK Gebze Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi Şükrü SATILMIŞ Kocaeli Üniversitesi, Karamürsel

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Plan Pazar bölümlendirmesi Pazar araştırması Pazarlama araştırması Bilgi merkezlerinde pazar bölümlendirmesi SWOT

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Halil Coşkun ÇELİK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Halil Coşkun ÇELİK 15 Mayıs 2008 Hemen hemen her bilim alanındaki gelişmeler, yapılmış sistematik araştırmaların katkılarına bağlıdır. Bu yüzden genel olarak araştırma,

Detaylı

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ KIMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ENDÜSTRİYEL KİMYAYA YÖNELİK TUTUMLARI VE ÖZYETERLİLİK İNANÇLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ; CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Öğr. Gör. Gülbin KIYICI Arş.Gör.Dr. Nurcan KAHRAMAN Prof.

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK

Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK Siirt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yrd. Doç. Dr. H. Coşkun ÇELİK Arş. Gör. Barış MERCİMEK EYLÜL-2013 Temel olarak bir bilgisayar, çeşitli donanım parçalarını bir araya getirip uygun bir çalışma platformunu

Detaylı

Hipotez Kurma. Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi. 4. Pazarlama Araştırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010

Hipotez Kurma. Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi. 4. Pazarlama Araştırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010 Hipotez Kurma Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi 4. Pazarlama Araştırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010 Hipotez Nedir? Araştırmacının ilgilendiği bir konuda ispatlanmamış bir önerme

Detaylı

İşletmelerin en temel iki fonksiyonu; mal ve hizmet üretmek ve üretilen mal ve hizmetleri pazarlamaktır. Üretim, mal veya hizmetlerin nasıl ortaya

İşletmelerin en temel iki fonksiyonu; mal ve hizmet üretmek ve üretilen mal ve hizmetleri pazarlamaktır. Üretim, mal veya hizmetlerin nasıl ortaya PAZARLAMA YÖNETİMİ İşletmelerin en temel iki fonksiyonu; mal ve hizmet üretmek ve üretilen mal ve hizmetleri pazarlamaktır. Üretim, mal veya hizmetlerin nasıl ortaya konulacağını; pazarlama ise hangi ürünlerin,

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

SANAYİ İŞÇİLERİNİN DİNİ YÖNELİMLERİ VE ÇALIŞMA TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - ÇORUM ÖRNEĞİ

SANAYİ İŞÇİLERİNİN DİNİ YÖNELİMLERİ VE ÇALIŞMA TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - ÇORUM ÖRNEĞİ , ss. 51-75. SANAYİ İŞÇİLERİNİN DİNİ YÖNELİMLERİ VE ÇALIŞMA TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ - ÇORUM ÖRNEĞİ Sefer YAVUZ * Özet Sanayi İşçilerinin Dini Yönelimleri ve Çalışma Tutumları Arasındaki İlişki - Çorum

Detaylı

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli Bölüm 6 Pazarları ve Satın alma Davranışı Bölüm Amaçları davranış modelinin unsurlarını öğrenmek davranışını etkileyen başlıca özellikleri belirtmek Alıcı karar sürecini açıklamak Satın Alma Davranışı

Detaylı

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ/ANKETLERİ DEĞERLENDİRME RAPORU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Haziran 214 1 Sayfa İçindekiler 1 ANKETE/ANKETLERE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER...

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün

Detaylı

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir 20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir Ürün Türü ve Seviyesinin Tüketicilerin Amaca Yönelik Pazarlama Markası Satın Alma İsteği Üzerindeki Rolü - Özet Bildiri - Bayram Zafer Erdoğan

Detaylı

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI Hulusi DOĞAN Adnan Menderes Üniversitesi Doç. Dr. Nazilli İİBF Fakültesi hulusidogan@gmail.com

Detaylı

TÜKETİCİLERİN SÜPERMARKET TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

TÜKETİCİLERİN SÜPERMARKET TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA TÜKETİCİLERİN SÜPERMARKET TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Mesut ÇAKIR Adnan Menderes Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yrd.Doç.Dr. E-posta: mcakir@adu.edu.tr

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği 1 Seçmeye Yönelik Motivasyonlarının İncelenmesi Derya ÇELİK, Ra aza GÜRBÜZ, Serhat AYDIN, Mustafa GÜLER, Duygu TAŞKIN, Gökay AÇIKYILDIZ

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 6. BÖLÜM: BULGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu bölümde araştırma bulgularının değerlendirilmesine yer verilecektir. Yerleşik yabancılara yönelik demografik verilerin ve ev sahibi ülkeye uyum aşamasında gereksinim

Detaylı

İçindekiler. Pazarlama Araştırmalarının Önemi

İçindekiler. Pazarlama Araştırmalarının Önemi İçindekiler Birinci Bölüm Pazarlama Araştırmalarının Önemi 1.1. PAZARLAMA ARAŞTIRMALARININ TANIMI VE ÖNEMİ... 1 1.2. PAZARLAMA ARAŞTIRMASI İŞLEVİNİN İŞLETME ORGANİZASYONU İÇİNDEKİ YERİ... 5 1.3. PAZARLAMA

Detaylı

Aziz ÖZTÜRK Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. E-posta: azizozturk@selcuk.edu.tr

Aziz ÖZTÜRK Selçuk Üniversitesi Beyşehir Ali Akkanat İşletme Fakültesi Yrd. Doç. Dr. E-posta: azizozturk@selcuk.edu.tr SATIŞ GELİŞTİRME FAALİYETLERİNİN GENÇ TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINA ETKİSİ: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GSM MARKALARI TERCİHLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Aziz ÖZTÜRK Selçuk Üniversitesi Beyşehir

Detaylı

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ DANIŞMAN ÖĞRETMEN MENTORLUK FONKSİYONLARI İLE ADAY ÖĞRETMENLERİN ÖZNEL MUTLULUK DÜZEYİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Ramazan YİRCİ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Uğur ÖZALP Millî

Detaylı

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK 24.3.215 TÜRKİYE DE BİYOLOJİ EĞİTİMİ ALANINDA YAPILAN ARAŞTIRMALARA YÖNELİK BİR İÇERİK ANALİZİ ÇALIŞMASI İÇERİK Biyoloji Eğitimi ŞEYDA GÜL Atatürk Üniversitesi K.K. Eğitim Fak. Biyoloji Eği t i m i MUSTAFA

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM 1. YETENEK KAVRAMI...3 1.1. Yeteneğin Tanımı...3 1.2. Yetenek Kavramının Tarihsel Gelişimi...7 1.3. Yetenek Kavramının İş Yaşamına Girmesi...8 1.3.1. Küreselleşme Olgusu...8

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI www.muzikegitimcileri.net Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26-28 Nisan 2006, Pamukkale Ünv. Eğt. Fak. Denizli GİRİŞ İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MÜZİK DERSİNE İLİŞKİN TUTUMLARI Arş. Gör. Zeki NACAKCI

Detaylı

MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET

MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi Cilt:22 Sayı:1, Yıl:2007, ss:105-121 MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Murat Selim SELVİ * Hatice ÖZKOÇ

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM MARKA VE MARKA FARKINDALIĞI

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM MARKA VE MARKA FARKINDALIĞI İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... x x GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM MARKA VE MARKA FARKINDALIĞI 1. Marka Kavramı ve Tanımı... 3 2. Markanın Tarihçesi... 5 2.1. Markanın Dünya

Detaylı

MODA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI

MODA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı MODA YÖNETİMİ KURS PROGRAMI ANKARA 2012 1/6 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI PROGRAMIN DAYANAĞI PROGRAMIN DÜZEYİ

Detaylı

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2 Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 5, Sayı:2, 2003 YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Tatmin, Öğrenci Tatmini, Öğrenci Başarısı.

Anahtar Kelimeler: Tatmin, Öğrenci Tatmini, Öğrenci Başarısı. ÖĞRENCİ TATMİN DÜZEYİ İLE BAŞARI ORTALAMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ: ERBAA MYO ÖRNEĞİ Tülay ÇELİK Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Erbaa Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi tlycelik@hotmail.com Hüriye ÇINAR Gazi

Detaylı

Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1

Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1 Mart 2017 Cilt:25 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi xii-xxi Geçmişten Günümüze Kastamonu Üniversitesi Dergisi: Yayımlanan Çalışmalar Üzerine Bir Araştırma 1 Lütfi İNCİKABI, Samet KORKMAZ, Perihan AYANOĞLU,

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Bige Zeynep OKTUĞ Doğum Tarihi: 12.02.1972 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Boğaziçi Üniversitesi 1996 Y. Lisans İletişim

Detaylı

Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi

Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, 6-9 Temmuz 2004 İnönü Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Malatya Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanlarının, Eğitim Programların Niteliğine İlişkin Görüşlerinin

Detaylı

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Proje Adı: TÜKETİCİ İÇGÖRÜSÜ VE MARKA KONUMLANDIRMA ARAŞTIRMASI Araştırma Şirketi: ERA RESEARCH & CONSULTANCY Araştırma Veren: İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. VE TİC.

Detaylı

PAZARLAMA. İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir.

PAZARLAMA. İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir. 1 PAZARLAMA İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir. 2 Pazarlama İşlevi Mevcut ve potansiyel alıcılara istek tatmin edici ürün, hizmet ve bilgileri sunmak üzere planlama, fiyatlandırma,

Detaylı

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ BİYOLOJİ ÖĞRETMENLERİNİN LABORATUVAR DERSİNE YÖNELİK TUTUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Gülay EKİCİ Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, ANKARA Özet Bu

Detaylı

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri

11/10/14. Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Yeni ürün geliştirme stratejisi Yeni ürün geliştirme süreci Yeni ürün geliştirme yönetimi Ürün yaşam döngüsü stratejileri Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi

Detaylı

MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU

MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU MEÜ. SAĞLIK BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ DERS TANIMI FORMU Dersin Adı-Kodu: BİS 601 Örnek Genişliği ve Güç Programın Adı: Biyoistatistik Dersin düzeyi Doktora Ders saatleri ve Teori Uyg. Lab. Proje/Alan Çalışması

Detaylı

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI

T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI T.C. GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI SOSYAL MEDYADA MARKA TOPLULUKLARININ ÖNEMİ VE BİR ARAŞTIRMA YÜKSEK LİSANS TEZİ Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mehmet Yaman ÖZTEK

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ

BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ BÖLÜM 3 KURAMSAL ÇATI VE HİPOTEZ GELİŞ İŞTİRME Araştırma rma SüreciS 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Bölümlendirme

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Pazarlama - Marketing Pazarlama faaliyetleri pazar adı verilen ve çeşitli öğelerdenoluşan bir pazarlama sistemi içinde gerçekleşir. Bu sistemde EN

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN ARAŞTIRMADA TÜKETICILERIN HALA PAMUĞU TERCIH ETTIĞI GÖRÜLDÜ

DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN ARAŞTIRMADA TÜKETICILERIN HALA PAMUĞU TERCIH ETTIĞI GÖRÜLDÜ DÜNYA ÇAPINDA YAPILAN ARAŞTIRMADA TÜKETICILERIN HALA PAMUĞU TERCIH ETTIĞI GÖRÜLDÜ KÜRESEL TÜKETICI KIYASLAMA ÇALIŞMASI DAHA FAZLA BİLGİ SAHİBİ OLMAK İÇİN, LÜTFEN BÖLGESEL CCI TEMSİLCİNİZLE BAĞLANTIYA GEÇİNİZ.

Detaylı

YATÇILARIN MARİNA TERCİHİNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MARİNA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

YATÇILARIN MARİNA TERCİHİNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MARİNA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ YATÇILARIN MARİNA TERCİHİNDE ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MARİNA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Öğr. Gör. Can KARAOSMANOĞLU Yaşar Üniversitesi - MYO Marina ve Yat İşletmeciliği Programı Doç. Dr. İpek KAZANÇOĞLU

Detaylı

Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması

Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve Algılanan Risk Ölçeklerinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi International Journal of Alanya Faculty of Business Yıl:2013, C:5, S:3, s. 131-139 Year:2013, Vol:5, No:3, s. 129-139 Güdülenmiş Tüketici Yenilikçiliği ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları İÇİNDEKİLER Sunuş... 13 Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü... 15 1. Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları 1.1. Küreselleşme Kavramı... 15 1.1.1. Küreselleşme Sürecinin

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bir niteliğin gözlenip gözlem sonucunun sayılar veya sembollerle gösterilmesi işine ölçme diyebiliriz. Yaygın olan sınıflandırmaya göre ölçekler: Sınıflama ölçekleri Sıralama

Detaylı

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM

PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PSİKOLOJİK YILDIRMANIN ÖNCÜLLERİ VE SONUÇLARI: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ Hacettepe Üniversitesi Psikometri Araştırma ve Uygulama Merkezi HÜPAM PROJENİN AMACI Bu projenin temel amacı Hacettepe Üniversitesi

Detaylı

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ Makalenin Yayınlandığı Dergi: İktisat İşletme ve Finans Yayınlanma Tarihi: 2014-08-01 00:00:00 Cilt: 29, Sayı: 341, Yıl: 2014 Sayfa(lar): 57-86 ISSN: 1300-610X Digital Object Identifier (DOI): 10.3848/iif.2014.341.4074

Detaylı

Kurumsal Şeffaflık, Firma Değeri Ve Firma Performansları İlişkisi Bist İncelemesi

Kurumsal Şeffaflık, Firma Değeri Ve Firma Performansları İlişkisi Bist İncelemesi T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Finans Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Özeti Kurumsal Şeffaflık, Firma Değeri Ve Firma Performansları İlişkisi Bist İncelemesi Prof.

Detaylı

Halil ÖNAL*, Mehmet İNAN*, Sinan BOZKURT** Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi*, Spor Bilimleri Fakültesi**

Halil ÖNAL*, Mehmet İNAN*, Sinan BOZKURT** Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi*, Spor Bilimleri Fakültesi** Halil ÖNAL*, Mehmet İNAN*, Sinan BOZKURT** Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi*, Spor Bilimleri Fakültesi** Düşünme; duyum ve izlenimlerden, tasarımlardan ayrı olarak aklın bağımsız ve kendine

Detaylı

ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM

ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM Spor Bilimleri Dergisi Hacettepe J. ofsport Sciences 2003, 14 (2), 67-82 ilkögretim ÖGRENCilERi için HAZıRLANMıŞ BiR BEDEN EGiTiMi DERSi TUTUM ÖıÇEGiNiN ADAPTASYONU ÖZET Dilara ÖZER, Abdurrahman AKTOP

Detaylı

Öğretmen Adaylarının İnternet Kullanımı

Öğretmen Adaylarının İnternet Kullanımı 920 Öğretmen Adaylarının İnternet Kullanımı Nazan Doğruer, Eastern Mediterranean University, Famagusta, North Cyprus, nazan.dogruer@emu.edu.tr İpek Meneviş, Eastern Mediterranean University, Famagusta,

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 37 Volume: 8 Issue: 37 Nisan 2015 April 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581

The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 37 Volume: 8 Issue: 37 Nisan 2015 April 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 Uluslararası Sosyal Ara tırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 37 Volume: 8 Issue: 37 Nisan 2015 April 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 KADIN TÜKETİCİLERİN

Detaylı

1. Genel Olarak Mikro Kredi 2. Türkiye de Mikro Kredi Uygulayıcıları 3. Literatür İncelemesi 4. Çalışmanın Amacı 5. Çalışmanın Kapsamı 6.

1. Genel Olarak Mikro Kredi 2. Türkiye de Mikro Kredi Uygulayıcıları 3. Literatür İncelemesi 4. Çalışmanın Amacı 5. Çalışmanın Kapsamı 6. 1. Genel Olarak Mikro Kredi 2. Türkiye de Mikro Kredi Uygulayıcıları 3. Literatür İncelemesi 4. Çalışmanın Amacı 5. Çalışmanın Kapsamı 6. Çalışmanın Kısıtları 7. Araştırma Metodolojisi 8. Kullanılan Değişkenler

Detaylı

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri

Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Pazarlama Araştırması Grup Projeleri Projeler kapsamında öğrencilerden derlediğiniz 'Teknoloji Kullanım Anketi' verilerini kullanarak aşağıda istenilen testleri SPSS programını kullanarak gerçekleştiriniz.

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE LİSANS SONRASI AKADEMİK EĞİTİM: SAYILARLA TÜRKİYE DEKİ MEVCUT DURUM

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE LİSANS SONRASI AKADEMİK EĞİTİM: SAYILARLA TÜRKİYE DEKİ MEVCUT DURUM - 169 - İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNDE LİSANS SONRASI AKADEMİK EĞİTİM: SAYILARLA TÜRKİYE DEKİ MEVCUT DURUM Cemalettin Dönmez * Özet Türkiye de inşaat mühendisliğinde lisans sonrası eğitimin hacim ve temel uzmanlık

Detaylı

Doç. Dr. Demet ÜNALAN Doç. Dr. Mehmet S. İLKAY Uzman Tülin FİLİK ERCİYES ÜNİVERSİTESİ

Doç. Dr. Demet ÜNALAN Doç. Dr. Mehmet S. İLKAY Uzman Tülin FİLİK ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ ÇALIŞANLARININ ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ: ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNDE BİR UYGULAMA Doç. Dr. Demet ÜNALAN Doç. Dr. Mehmet

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET ABSTRACT Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Güz 2001 Sayı 5 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARILARI ÜZERİNE ETKİ EDEN BAZI FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI (MUĞLA ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F ÖRNEĞİ) ÖZET Erdoğan GAVCAR * Meltem ÜLKÜ

Detaylı

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I

Bilimsel Araştırma Yöntemleri I İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programları Bilimsel Yöntemleri I Dr. M. Volkan TÜRKER 8 Bilimsel Süreci* 1. Gözlem alanının belirlenmesi 2. Ön Bilgi Toplama Yazın Taraması 3.

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

www.canancetin.com 1

www.canancetin.com 1 www.canancetin.com 1 www.canancetin.com 2 canancetineylul@gmail.com esincanmutlu@gmail.com www.canancetin.com 3 www.canancetin.com 4 Yeni kurulan ARMADA Pazarlama Şirketi, dünyada ve Türkiye de hızla gelişen

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA. Beta

Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA. Beta Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA İstanbul - 2014 Beta I Yayın No : 3055 İşletme-Ekonomi Dizisi : 639 1. Baskı - Ocak 2014 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-082 - 0 Copyright Bu kitab n bu bas s

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama.

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Değişim Yayınları. - Eser, Z. & Korkmaz, S. (2011). Pazarlamaya

Detaylı

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz.

PARAMETRİK TESTLER. Tek Örneklem t-testi. 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. PARAMETRİK TESTLER Tek Örneklem t-testi 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları notların ortalamasının 70 e eşit olup olmadığını test ediniz. H0 (boş hipotez): 200 öğrencinin matematik dersinden aldıkları

Detaylı

PAZARLAMA YÖNETİMİ Şubat 2018

PAZARLAMA YÖNETİMİ Şubat 2018 Şubat 2018 Geçmişten günümüze pazarlama hangi evrelerden geçti? Pazarlama stratejisinin adımları nelerdir? Tüketici çeşitleri ve satın almaya etki eden faktörler nelerdir? Pazarlama yönetiminde trendler

Detaylı

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til Su; GİRİŞ ekosisteminin sağlıklı işlemesi, insanların sağlığı ve yaşamının

Detaylı

GİYİM ve GIDA ÜRÜNLERİ KATEGORİLERİNDE TÜKETİCİLERİN PLANSIZ SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

GİYİM ve GIDA ÜRÜNLERİ KATEGORİLERİNDE TÜKETİCİLERİN PLANSIZ SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GİYİM ve GIDA ÜRÜNLERİ KATEGORİLERİNDE TÜKETİCİLERİN PLANSIZ SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Yrd.Doç.Dr.Elif AKAGÜN ERGİN * Öğr.Gör.Dr.Handan ÖZDEMİR AKBAY * Küresel rekabetin giderek

Detaylı

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSİNE İLİŞKİN DEĞERLERİNİN İNCELENMESİ Mehmet Akif YÜCEKAYA*, Mehmet GÜLLÜ* 1 İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü* İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri

Detaylı

AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA ÜZERİNE ÖRNEK BİR ARAŞTIRMA AN EXAMPLE RESEARCH ON WORD OF MOUTH MARKETING Oğuz YAVUZYILMAZ Yusuf ARSLAN **

AĞIZDAN AĞIZA PAZARLAMA ÜZERİNE ÖRNEK BİR ARAŞTIRMA AN EXAMPLE RESEARCH ON WORD OF MOUTH MARKETING Oğuz YAVUZYILMAZ Yusuf ARSLAN ** Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 9 Sayı: 47 Volume: 9 Issue: 47 Aralık 2016 December 2016 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 AĞIZDAN AĞIZA

Detaylı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı

T.C. Ankara Üniversitesi. Elmadağ Meslek Yüksek Okulu. Bilgisayar Programcılığı Programı T.C. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı Programı Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri Neden Facebook, Twitter Tarzı Sosyal Paylaşım Sitelerine

Detaylı

Bir başka benzer model ise DAGMAR dır. Tüketicinin benzer aşamalardan geçtiğini varsayar.

Bir başka benzer model ise DAGMAR dır. Tüketicinin benzer aşamalardan geçtiğini varsayar. İletişim mesajlarına gösterilen tepkiler açısından; amaçlar değişik modellerle açıklanmaya çalışılmıştır. A.I.D.A modeli olarak da adlandırılan bu model dört aşamalıdır.[8] 1. 2. 3. 4. Dikkat İlgi Arzu

Detaylı

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Uluslararası 9. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Yalçın UYAR - Hakan SUNAY yuyar@ankara.edu.tr- hsunay@ankara.edu.tr

Detaylı

Doç.Dr. Yavuz CABBAR Dr. Mustafa Kemal TOPCU

Doç.Dr. Yavuz CABBAR Dr. Mustafa Kemal TOPCU Çalışanların Beklenti ve Yükümlülüklerinin İşgücü Verimliliğine Etkilerinin Psikolojik Sözleşme Kuramı Bağlamında Değerlendirilmesi: Ankara Sanayi Odası Üyeleri Örnekleminde Bir Araştırma Doç.Dr. Yavuz

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZEL EĞİTİM ANABİLİM DALI EĞİTİMDE BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI TEZSİZ II. ÖĞRETİM YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA İLİŞKİN BİLGİLER Özel gereksinimli

Detaylı