Mycoplasma İnfeksiyonlari. Genel Bilgiler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mycoplasma İnfeksiyonlari. Genel Bilgiler"

Transkript

1 Mycoplasma İnfeksiyonlari Genel Bilgiler

2 GENEL BİLGİLER Mycoplasma ların hücre duvarı yok. Bu durum onların kolonilerinin kızarmış yumurta görünümünde olmalarına neden olur. Ve dolayısıyla Hücre duvarı na etkin antibiyotiklere doğal olarak dirençlidirler.

3 GENEL BİLGİLER Mycoplasma ların bazıları tek, bazıları birden fazla konakçı türünü infekte edebilir. Çoğu mukozal yüzeylerde bulunur- Nadiren sistemik dağılım- İNVAZYON-yapar.

4 GENEL BİLGİLER Tavukla ilgili ilk Mycoplasma 1930 da Nelson izole etmiştir. Kronik Solunum Yolu Hastalığı (CRD) 1943 yılında Delaplane ve Stuart tarafından tanımlanmıştır.

5 GENEL BİLGİLER Hindilerde ilk infeksiyon 1905 yılında Dodd tarafından tanımlanmış, 1938 de Dickenson ve Hinshaw tarafından İnfeksiyöz Sinusitis olarak adlandırılmıştır. MG (M.gallisepticum) ve MM (M.meleagridis) izolasyonları 1950 de yapılmıştır.

6 GENEL BİLGİLER Mycoplasma lar Mollicutes sınıfında, Order I in, Mycoplasmatales inin üyeleridir. Genus I Mycoplasma yaklaşık 85 tür içerir. Genom büyüklükleri kb arasında değişir. Optimal üreme sıcaklıkları 37 C dir. Üreme için kolesterole gereksinim duyarlar.

7 GENEL BİLGİLER Genus II Ureoplasma lar üre hidrolizleri ile ayrılırlar. Acheloplasma lar da Mycoplasma lara benzer ve Order III içinde sınıflandırılmışlardır. Üreme için kolesterole ihtiyaç duymazlar.

8 GENEL BİLGİLER Serotiplendirme anlamsız bulunmuş ve yerini tür isimlerine bırakmıştır. Örnekler: Mycoplasma gallisepticum, M.gallinarum, M.iners, M.meleagridis, M.synoviae, M.anatis de M.gallopavonis, M.iowae, M.pullorum, M.gallinaceum adlandırılmıştır.

9 GENEL BİLGİLER Daha sonra: M.columbinum-güvercin trachea sından bir izolata, M.columborale-güvercin orofarenksinden bir izolata ad olarak verilmiştir. M.lipofaciens-tavuk sinuslarından, M.glycophilum-tavuk oviductundan, M.cloaca-hindi kloakasından M.anseris-kazlardan Ureaplasma gallorale-tavuk orofarenksinden

10 GENEL BİLGİLER Mycoplasma imitans, M. gallisepticum ile ilişkili olan bir türdür. Fransa ve İngilterde de ördek ve kazlardan izole edilmiştir. Tüm bu türlerin haricinde kanatlılardan izole edilmiş bir çok Mycoplasma türü bulunmaktadır.

11 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) MG infeksiyonu genellikle tavuklarda CRD, hindilerde infeksiyöz sinuzitis olarak adlandırılan hastalık durumlarıyla klinik olarak ortaya çıkar. Bu iki hastalık tüm dünyada yaygındır.

12 Mycoplasma Gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Ekonomik Önem: Broylerlerde, airsacculitis, hindilerde airsacculitis ve sinuzit, kesimde karkas kayıplarına neden olur, yumurtacılarda yumurta üretiminde kayıp şekillenir. İlaç ve aşılama masrafları da diğer girdilerdir.

13 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Etken ve Özellikleri: Giemsa ile iyi boyanır, Zayıf Gram negatiftir. Genellikle kokoid formda görülür. PPLO, Frey s broth ve agarlarda %10-15 oranında at veya domuz serumu katıldığında ürer. İlk izolasyon mikroaerofilik bir atmosfer gerektirir. Probagasyon ları aerobik olarak yapılabilir. Kolonileri 37 C de 3-5 günde ortası düğmeli bir formda belirir. Kimyasal dezenfektanların çoğuna duyarlıdır.

14 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) MG un bir çok adlandırılmış suşu bulunmaktadır (Bunlar serotip anlamına gelmez): S6 suşu: Sinusitisli hindi beyninden izole edilen ilk patojenik suştur. Antijen üretiminde kullanılır. A5969 suşu:van Roekel tarafından patojenik bir kültüre verilen addır. Antijen üretiminde kullanılır. F suşu: Connecticut F in sinonimidir. Canlı aşı üretiminde kullanılır. R suşu: Georgia da tavuk airsacculitisinden izole edilmiştir. Bakterin üretiminde kullanılır. MG 6/85 ve ts-11: Mutant suşlardır. Canlı aşı üretiminde kullanılır.

15 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Doğal Konakçılar Birincil olarak: tavuk ve hindilerde hastalık oluşturur. İkincil olarak: sülün, ördek, kaz ve bıldırcından izole edilmiştir.

16 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Bulaşma: Direkt temas, toz tanecikleri ve tüylerin solunması ve oral yolla alınmasıyla olur. Yumurta yoluyla (vertikal) bulaşma en önemli. Damızlıklara dikkat.

17 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) İnkübasyon ve Klinik Semptomlar: Ortalama inkübasyon periyodu 6-21 gün. Erişkinlerde en belirgin tablo tracheal hırıltılar, burun akıntısı, öksürük. Yem tüketimi ve ağırlık kaybı Horozlarda tablo daha ağır. Kış aylarında daha şiddetli Broylerlerde en çok görülme zamanı 4-8. haftalar Keratonjuktivitis -komplikasyonda (diğer viruslar) swollen head.

18 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Hindilerde, paranasal sinuslerde şişlik, gözlerden köpüklü yaş gelir. Sinus şişkinliği nedeni ile gözler kapanabilir. İştah normal, göz kapanırsa zayıflama! Tracheitis varsa, hırıltı, öksürük, hızlı soluma haftalık hindilerde ensefalitis sonu tortikollis ve opistotonus şekillenebilir. Damızlıklarda yumurta ve döl verimi düşüklüğü oluşur.

19 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Mortalite ve Morbidite: Tavuklarda: Hastalığın şiddetine ve uzunluğuna bağlıdır. Kış ayları-gençlerde şiddetli ve uzun sürer. Komplikasyonlar ölümü ve morbiditeyi etkiler: IB, E.coli ve MG ünlü üçlüdür. Infeksiyöz koriza da MG başlangıcında etkili bir infeksiyondur. Diğer solunum virusları (NDV, REOVİRUS ve TRT de eklenebilir). Mortalite erişkinlerde düşse de, üretim kayıpları vardır (et-yumurta). Komplike olmamış vakalarda broylerlerde %5-10 olan mortalite kışın %30 lara çıkabilir.

20 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Hindilerde: Morbidite %100 e çıkabilir. Tüm sürüde sinuzitis oluşmasa da, alt solunum yolu ve akciğerler etkilenir. Sağaltım olmazsa, aylarca hastalık devam eder. Et tipi hindilerde, 8-15 haftalarda tipik olarak hastalık oluşur günlerde hastalık başlar ve sürünün %80-90 ı öksürür. Sürünün %1-70 inde sinusitis meydana gelir.

21 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Makroskobik Lezyonlar: Kataral Eksudat: tracheada, nasal ve paranasal bölgelerde, bronşlar ve hava keselerinde. Hava keselerinde minik kazeöz birikintiler. Akciğerlerde pneumoni odakları Şiddetli airsacculitis olgularında, fibrinözfibropurulent perihepatitis ve pericarditis Bazen salpingitis oluşabilir. Yumurtacılarda keratokonjuktivitis, fasiyel ödem ve korneal opasite gözlenebilir.

22 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Tanı: İzolasyonda: PPLO agar, Frey s agar, Mycoplasma agar ve brothlarından faydalanılır. Trachea, hava kesesi eksudatları, akciğer direkt olarak veya swabları kullanılır. Agara inokülasyon ve 37 C de mikroaerofilik inkübasyonu takiben 4-5. günlerde koloni oluşumu. Stereomikroskopta.Hızlı üremeler nonpatojenik Mycoplasma olabilir. Koloniler serum-inhibisyon, agar jel presipitasyon veya PCR ile identifiye edilir. Ayrıca 7 günlük SPF tavuk embriyolu yumurtalarının sarı

23 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Seroloji: Sürü aşılı değilse primer tarama testlerinden faydalanılır: çabuk lam aglutinasyonu, HI ve ELISA kullanılır. (Birbirine üstünlükleri poliklonal antijen?) Hastalığın tanısı ister akut ister subklinik durum olsun yalnız seroloji ile konulamaz: MUTLAKA bakteriyoloji ve PCR la teyit edilmelidir.

24 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) CRD tanısı diğer etkenlerde göz önünde tutularak (multifaktoriyel durum) konulmalıdır. En çok karıştığı hastalıklar: Infeksiyöz koriza, Tavuk kolerası ve M.synoviae infeksiyonudur.

25 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Streptomisin, oksitetrasiklin, klortetrasiklin, eritromisin, spiramisin, tylosin, linkomisin kullanılabilir. Son yıllarda MG suşlarının Streptomisin, eritromisin, spiramisin ve tylosin e dirençli suşları oluşmuştur. Quinolonlar (özellikle enrofloxacin) kullanılmaktadır. Antibiyotikler, özellikle tylosine, tavukların yanı sıra, yumurtaların batırılma işlemiyle yumurta yoluyla Mycoplasma geçiş oranını düşürülebilir.

26 Mycoplasma gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) Koruma ve Kontrol: MG yumurta geçişli olduğu için damızlıklarda önemli. Damızlıkların MG-(free) olmaları için sıkı bir izolasyon ve management işlemine gerek vardır. Sürüler monitorize edilmelidir. Ülkemizde koruma ve kontrol programı Tarım bakanlığınca yayınlanmıştır.

27 Mycoplasma Gallisepticum İnfeksiyonu (Chronic Respiratory Disease; CRD) İmmünizasyon: İnaktif MG bakterinleri Canlı MG aşıları İnaktif aşılarda seroloji sorunu?

28 Mycoplasma synoviae infeksiyonu MS infeksiyonu subklinik olarak alt solunum younda lokalize olur. İki tip hastalık durumuna yol açar: 1. MS+ND+IB birlikte airsacculitis 2. Tenosynovitis

29 Mycoplasma synoviae infeksiyonu Bulaşma Etken M.synoviae a.vertikal (Hem tavuk-hem hindi) b. Horizontal: Çok hızlı (sürünün %100 ü seroıpozitif gözlenir; infekte olabilir).

30 Mycoplasma synoviae infeksiyonu Klinik Bulgular Semptomlar tavuk ve hindilerde çok benzer Kanatlarda düşme, topallık ve eklemlerde şikinlik, büyümede gerileme, Dehidrasyon ve dışkıda yeşilleşme ve ürik asit kristalleri gözlenebilir. Özellikle kış aylarında hırıltılı soluma ve kesimde ağırlık kayıpları

31 Mycoplasma synoviae infeksiyonu Klinik Bulgular Yumurtacılarda, Yumurta verimi ve kalitesinde düşme, Damızlıklarda kabuk altı ölümlerinde azalma.

32 Mycoplasma synoviae infeksiyonu Koruma ve Kontrol MG ile aynı Serum pleyt aglutinasyon testi HI ELISA Etken izolasyonu PCR

33 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu MM veya PPLO nun N suşu veya H serotipi hindilere spesifiktir. Hindi yetiştiriciliğinde çok önemlidir. MM hindi yavrularında primer olarak airsacculitis oluşturur. Diğer lezyonlar: a. Kuluçkalanabilirlikte azalma b. İskelet bozuklukları c. Kötü gelişim peformansı

34 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Etken: M.meleagridis HA özelliği yoktur. MM in nonpatojenik türleri saptanmıştır. SDS-PAGE ile patojen ve nonpatojenler arasında hücre duvarı protein profillerinde fark var.

35 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Patojenite MM yumurta sarısına inokule edildiğinde, çok az mortalite oluşturarak, yüksek bir airsacculitis insidansına neden olur. Bu durum ideal bir konakçı-parazit ilişkisi örneğidir. Konakçı ölmez ama hastalıksız da kalmaz. Tavuk embriyolarına inokülasyon sonu, yüksek titrede ürer; mortalite oluşmaz. Her yaşta hindi MM e bağlı airsacculitise duyarlı; tavuklar dirençli

36 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Bulaşma -MM başlıca yumurta yoluyla bulaşır. -1. Dişi dölerme kanalı embriyonik gelişim sürecinde endojen bir şekilde infekte olur. -2. Ayrıca seksuel olgunlukta occluding plate in parçalanmasıyla kloakal veya b Fabricius infeksiyonunun ascending olarak yukarı çıkması ile de şekillenir. -3. Tavuk MM-kontamine semenle tohumlanması ile de infekte olur.

37 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Bulaşma İnfekte bir tavuk %10-60 oranında yumurtalarına MM aktarır. Aktarım yumutlamanın ilk 2-3 haftaları düşüktür. Sonra ortalarında pik yapar. Yumurtlama sonuna doğru düşer. Solunum yolunda MM taşıyan bireyler, yumurta ile aktarım yapamaz.

38 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Bulaşma Hava yoluyla kuluçkahanede, sürü içinde, veya sürüler arasında bulşama görülebilir. Ayrıca indirekt bulaşma, sexing, suni tohumlama, aşılama şeklinde kontamine personel elleri ile oluşabilir.

39 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Semptomlar Anaçlardan infeksiyonla gelen yüksek airsacculitli palazlarda solunum semptomları nadiren gözlenir. Horizontal infeksiyonla bulaşma sonu erginlerdeki airsacculitte de durum aynıdır.

40 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Semptomlar TS-65: hastalığın devamlı gözlenen bir formu değil: Tarsometatarsal kemiklerde yumuşama, kısalma, ayak altı eklemi şişliği, servikal vertebralarda deformaston, gelişememe ve anormal tüylenme şekillenir.

41 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Semptomlar MM sahada MI ile airsacculitis MM sahada MS ile sinusitis Dual infeksiyonları yaygın ve şiddetlidir. Aynı zamanda gerçekçidir.

42 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Mortalite ve morbidite suşun virulensi, çevresel ve stres faktörleri ve sekonder komplikasyonlara göre değişim gösterir.

43 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Tanı SPA ELISA MM izolasyonu PCR

44 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Sağaltım Streptomisin Oxytetracycline Klortetrasiklin Tylosin Eritromisin Linkomisin Spektinomisin Bazı suşlar dirençli saptanmıştır.

45 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Sağaltım Quinolonlar denenebilir. Antibiyotikler tek başlarına veya kombine olarak sağaltım ve yumurta geçişini önlemek amacıyla kullanılır.

46 Mycoplasma meleagridis infeksiyonu Korunma MM ari damızlıklar önemlidir. Monitorizasyon şarttır.

47 Mycoplasma iowae infeksiyonu Hindilerde kuluçkalanabilirlikte azalma ve embriyonel mortalitede artma ile karakterize bir infeksiyondur. Ayrıca hafif düzeyde tavuk ve hindilerde airsacculitis ve bacak bozukluklarına neden olur. Hindilerde bulaşma vertikal olarak oluşur. Damızlıklar infekte semenle infeksiyon önemlidir.

48 Mycoplasma iowae infeksiyonu Hastalığın tanısı için güvenilir serolojik bir test yoktur. PCR ve etken izolasyonu denennir. Sağaltımda yumurtalar antibiyotikli sulara batırılır.

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI Özellikle mukoz membranlara tutunma özellikleri var Kronik infeksiyonlar Genellikle solunum kanalı ve akciğerlere yerleşme eğilimi gösterir Fiziksel ve kimyasal etkenlere, hücre

Detaylı

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI HÜCRE DUVARI YOK!!!

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI HÜCRE DUVARI YOK!!! MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI HÜCRE DUVARI YOK!!! 1 Özellikle mukoz membranlara tutunma özellikleri var Kronik infeksiyonlar Genellikle solunum kanalı ve akciğerlere yerleşme eğilimi gösterir Fiziksel ve kimyasal

Detaylı

Tavuklarda Mikoplazma İnfeksiyonları: Koruma ve Kontrol

Tavuklarda Mikoplazma İnfeksiyonları: Koruma ve Kontrol Tavuklarda Mikoplazma İnfeksiyonları: Koruma ve Kontrol Solunum Sistemi İnfeksiyonlarında Mikoplazmaların Rolü Mycoplasma gallisepticum (Mg) M. synoviae (Ms) M. meleagridis (Mm) M. iowae (Mi) M. gallinarum

Detaylı

NEWCASTLE HASTALIĞI (YALANCI TAVUK VEBASI)

NEWCASTLE HASTALIĞI (YALANCI TAVUK VEBASI) NEWCASTLE HASTALIĞI (YALANCI TAVUK VEBASI) Genel Bilgi Newcastle Hastalığı (ND); Uluslar arası Salgınlar Ofisi (OIE) nin A listesinde yer alan bir hastalıktır. Ülkemizde bildirimi zorunludur. Uluslar arası

Detaylı

İnfeksiyöz laringotraehitis

İnfeksiyöz laringotraehitis İnfeksiyöz laringotraehitis Etiyoloji Herpes virus Epidemiyoloji Hastalık yaygın Doğal konakçı tavuk Erkekler daha duyarlı Sıcak mevsimlerde daha fazla Her yaştaki hayvanlar duyarlı fakat 6 haftadan büyükler

Detaylı

Avian chlamydiosis (Kanatlı Klamidyozu)

Avian chlamydiosis (Kanatlı Klamidyozu) Avian chlamydiosis (Kanatlı Klamidyozu) Kanatlı Klamidyozu, evcil ve yabani kuşlarda görülen sistemik, bulaşıcı, zoonoz, nadiren ölümcül olan bir infeksiyondur Solunum-sindirim-sinir sist. kuşlarda Klamidyoz,

Detaylı

Kanatlı Hayvan Hastalıkları

Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı Hayvan Hastalıkları Kanatlı sektörü ile ilgili genel bilgiler 1930 Merkez Tavukçuluk Enstitüsü 1952 Saf ırkların ilk kez ithal edilmesi 1963 Damızlık (Parent stock) ithali 1970 Yatırımlarda artma

Detaylı

KANATLI HAYVANLARDA AVIAN INFLUENZA (=TAVUK VEBASI)

KANATLI HAYVANLARDA AVIAN INFLUENZA (=TAVUK VEBASI) KANATLI HAYVANLARDA AVIAN INFLUENZA (=TAVUK VEBASI) Avian Influenza (AI), uluslararası bir problemdir Etken Orthomyxoviridae, Influenza A virusu Influenza virusları A, B, C olmak üzere üç gruba ayrılmıştır.

Detaylı

İnfeksiyöz Bronşitis

İnfeksiyöz Bronşitis İnfeksiyöz Bronşitis Coronavirus Etiyoloji Epidemiyoloji Oldukça bulaşıcı solunum sistemi hastalığı Virus sadece solunum sistemini etkilemez, oviduct ve böbreklerde virustan etkilenir Broilerlerde büyüme

Detaylı

SALMONELLA İNFEKSİYONLARI

SALMONELLA İNFEKSİYONLARI SALMONELLA İNFEKSİYONLARI Salmonella etkenleri Fam.:Enterobacteriaceae Cins: Salmonella Tür: 1. S. enterica (S. cholera suis) 2. S. bongori S. enterica 7 alt grup S. enterica 1. S. enterica subsp. enterica

Detaylı

Kanatlılarda Salmonella İnfeksiyonları ve Kontrolünde Temel Prensipler

Kanatlılarda Salmonella İnfeksiyonları ve Kontrolünde Temel Prensipler Kanatlılarda Salmonella İnfeksiyonları ve Kontrolünde Temel Prensipler Prof. Dr. Mehmet Akan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 21 Mayıs 2008, Ankara Genel Bilgi Dünya

Detaylı

DOMUZ PLEUROPNEUMONİSİ. Dr. Kemal METİNER

DOMUZ PLEUROPNEUMONİSİ. Dr. Kemal METİNER DOMUZ PLEUROPNEUMONİSİ Dr. Kemal METİNER Ekonomik kayıp Solunum güçlüğü Büyüme geriliği Akut formda ölüm ETİYOLOJİ Actinobacillus pleuropneumoniae Gram negatif, kokobasil ETİYOLOJİ Biyotipleri: Biyotip

Detaylı

AVIAN TUBERCULOSIS (KANATLI TÜBERKÜLOZU) Etken: Mycobacterium avium

AVIAN TUBERCULOSIS (KANATLI TÜBERKÜLOZU) Etken: Mycobacterium avium AVIAN TUBERCULOSIS (KANATLI TÜBERKÜLOZU) Etken: Mycobacterium avium Tüberküloz Genel bilgiler Kümeste kronik ve ısrarcı bir infeksiyondur. Tavuklarda tüberküloz insidansı düşük olmasına karşın, hayvanat

Detaylı

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI Etiyoloji HÜCRE DUVARI YOK!!! Pleomorfizm Peptidoglikan (-) 3 tabakalı ünit membran ile çevrili lipid+ karbonhidrat + protein Giemsa hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz Etiyoloji

Detaylı

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI

MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI MİKOPLAZMA İNFEKSİYONLARI Etiyoloji HÜCRE DUVARI YOK!!! Pleomorfizm Peptidoglikan (-) 3 tabakalı ünit membran ile çevrili lipid+ karbonhidrat + protein Giemsa hareketsiz, sporsuz, kapsülsüz Etiyoloji Özellikle

Detaylı

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz

ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ANTRAKS (ŞARBON) septisemik, bulaşıcı, zoonoz ÖLÜMden hemen önce ya da sonra doğal boşluklardan KAN PIHTILAŞMAMA KOYU RENK alma DALAKta büyüme ÖDEM ETİYOLOJİ Bacillus anthracis Gram pozitif kapsüllü *

Detaylı

GURM (Strangles) (su sakağısı)

GURM (Strangles) (su sakağısı) GURM (Strangles) (su sakağısı) TEK TIRNAKLI ÜST solunum yollarında yangı RETROFARİNJİYAL ve SUBMANDİBULAR lenf yumrularında ABSE oluşumu AKUT, BULAŞICI ETİYOLOJİ Streptococcus equi subspecies equi Gram

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr. Nahit YAZICIOĞLU Daire Başkanı MEVZUAT 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Kuluçkahane ve Damızlık

Detaylı

DOMUZ PLEUROPNEUMONİSİ. Dr. Kemal METİNER

DOMUZ PLEUROPNEUMONİSİ. Dr. Kemal METİNER DOMUZ PLEUROPNEUMONİSİ Dr. Kemal METİNER Ekonomik kayıp Solunum güçlüğü Büyüme geriliği Ölüm (perakut ve akut form) ETİYOLOJİ Actinobacillus pleuropneumoniae Gram negatif, kokobasil ETİYOLOJİ Biyotipleri:

Detaylı

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller Dr. Dilara İnan 04.06.2016 Isparta Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) HBV yüzeyinde bulunan bir proteindir; RIA veya EIA ile saptanır Akut ve kronik HBV

Detaylı

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: Hazırlayan: Fadime Kaya Acıbadem Adana Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 30.06.2018 » İnfluenzanın Tanımı» İnfluenza Bulaş Türleri» İnfluenza Nasıl Bulaşır?» Konak Seçimi» Klinik

Detaylı

ORT İnfeksiyonları ORNİTOBAKTERİYOZ

ORT İnfeksiyonları ORNİTOBAKTERİYOZ ORT İnfeksiyonları ORNİTOBAKTERİYOZ Hindi ve tavuklar solunum sistemine ait bozukluklar mortalite ıskarta oranları yumurta üretimi yumurta kabuğu kalitesi kuluçka verimi tedavi masrafları büyük ekonomik

Detaylı

BLACK QUEEN CELL VİRUS. Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı

BLACK QUEEN CELL VİRUS. Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı BLACK QUEEN CELL VİRUS Emre ÖZAN Veteriner Hekim Viroloji Laboratuarı Giriş Bal arısı(apis Mellifera) yetiştiriciliği Bakteriyel ve paraziter arı hastalıkları İzole edilen 18 arı virusu Black Queen Cell

Detaylı

K. Serdar DİKER Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

K. Serdar DİKER Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı K. Serdar DİKER Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kanatlıların İnfeksiyöz Hastalıkları Kolibasilloz Nekrotik enterit Infeksiyöz hepatit Mycoplasma inf. İnfeksiyöz sinovit

Detaylı

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim

SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı. Hazırlayan. Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim SIĞIRLARIN NODÜLER EKZANTEMİ LUMPY SKIN DISEASE (LSD) Hastalık Kartı Hazırlayan Dr. M. Fatih BARUT Vet. Hekim Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Virolojik Teşhis Laboratuvarı Etken: Etken,

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN SAPTANMASI VE YEM FORMULASYONU İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DÜNYA KANATLI HAYVAN ÜRETİMİ 1. Dünya hayvan üretimi 2. Kanatlı eti üretimi 3. Yumurta üretimi 4. Kanatlı üretiminin geleceği 5. Dünya yem üretimi 2. BÖLÜM: YEM HAMMADDE DEĞERİNİN

Detaylı

Etiyoloji Hastalığın etkeni olan Pasteurella multocida Gram negatif, hareketsiz çomak Taze kültürler, infekte dokular ve kandan yapılan preparatlarda

Etiyoloji Hastalığın etkeni olan Pasteurella multocida Gram negatif, hareketsiz çomak Taze kültürler, infekte dokular ve kandan yapılan preparatlarda TAVUK KOLERASI Etiyoloji Hastalığın etkeni olan Pasteurella multocida Gram negatif, hareketsiz çomak Taze kültürler, infekte dokular ve kandan yapılan preparatlarda tipik bipolar Etken spor oluşturmaz

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Erzene Mahallesi Ankara Caddesi No: 172/155 35010 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0232 388 00 10 Faks : 0232 388 50 52 E-Posta : kyb@bornovavet.gov.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Patoloji Bölümü Yassı İstiridye (Ostrea Edulis) ve Midye (Mytilus galloprovincialis) Akivades (Ruditapes decussatus) Küçük Ruminantlara Ait Nekrotik-Erosiv ve/veya

Detaylı

Hollanda da Avian Influenza nın İzleme (Monitoring) ve Sürveyansı. Ruth Bouwstra DVM PhD GD Animal Health

Hollanda da Avian Influenza nın İzleme (Monitoring) ve Sürveyansı. Ruth Bouwstra DVM PhD GD Animal Health Hollanda da Avian Influenza nın İzleme (Monitoring) ve Sürveyansı Ruth Bouwstra DVM PhD GD Animal Health Hollanda Hollanda; küçük bir ülke İhracatçı ülke: ürünler Tarımsal gıda endüstrisinden ihraç edilen

Detaylı

Kanatlı Hayvanlarda Görülen Solunum Sistemi İnfeksiyonları

Kanatlı Hayvanlarda Görülen Solunum Sistemi İnfeksiyonları Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi Elektronik Versiyonu Yıl 2002 Cilt 02 Sayı 2 Sayfa 43-49 (orijinal dergide sayfa 35-39) www.mikrobiyoloji.org/pdf/703020208.pdf Kanatlı Hayvanlarda Görülen Solunum

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış Viral Hepatitler İnfeksiyöz Viral hepatitler A NANB E Enterik yolla geçen Dr. Ömer Şentürk Serum B D C F, G, TTV,? diğerleri Parenteral yolla geçen Hepatit Tipleri A B

Detaylı

Difteri Çiçek Hastalığı (FOWL POX)

Difteri Çiçek Hastalığı (FOWL POX) Difteri Çiçek Hastalığı (FOWL POX) HAZIRLAYAN: Dr. Fethiye ÇÖVEN Uzm. Vet. Hekim Bornova VKAE-Kanatlı Hastalıkları Teşhis Lab. Kanatlı pox virusu, çeşitli kanatlı türlerinde (tavuk, hindi, sülün, vb.),

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı Dr.Fethiye ÇÖVEN Uzm.Veteriner Hekim Bornova VKAE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı Avian Influenza Tavuk Vebası, Kuş Gribi olarak da bilinen Avian

Detaylı

11. Hafta. Aşı Uygulamaları

11. Hafta. Aşı Uygulamaları 11. Hafta Aşı Uygulamaları AŞI UYGULAMALARI Doç. Dr. Barış SAREYYÜPOĞLU Aşı dozu Her aşının yeterli bağışıklık verecek dozu deneysel eprüvasyon çalışmaları ile sahada uygulanmadan önce saptanır. M.o.ları

Detaylı

Virulan Faz I. Çevresel faktörlere direncini sağlayan küçük spor benzeri formları var. Faz II. Avirulan. Ayrıca. Etkenin iki ayrı fazı saptanmış

Virulan Faz I. Çevresel faktörlere direncini sağlayan küçük spor benzeri formları var. Faz II. Avirulan. Ayrıca. Etkenin iki ayrı fazı saptanmış Coxiella burnetii Gram-negatif Pleomorfik (0.3-1.5 x 0.2-0.4 µm) Mononükleer hücrelerin fagozomları içinde, plasenta ve embriyolu yumurtanın sarı kesesi gibi hücrelerin intrasitoplazmik vakuollerinde ve

Detaylı

Nobilis Salenvac T. Salmonella ile mücadelede öldürücü yumruk

Nobilis Salenvac T. Salmonella ile mücadelede öldürücü yumruk Nobilis Salenvac T ile mücadelede öldürücü yumruk Yağ içermeyen adjuvant minimum aşı reaksiyonu, aluminyum hidroksit jel içerir. Yağ içermeyen bu adjuvant güçlü bir bağışıklık cevabını uyarır ve aşı reaksiyonlarını

Detaylı

Enterohemorajik Escherichia coli nin Gıda Güvenliği Yönünden Önemi

Enterohemorajik Escherichia coli nin Gıda Güvenliği Yönünden Önemi Enterohemorajik Escherichia coli nin Gıda Güvenliği Yönünden Önemi Escherichia coli Enterobacteriaceae familyasında Gram negatif Mezofil E. coli Min.-Maks. Opt. Sıcaklık( o C) 7-45 37 ph değeri 4.4-9.0

Detaylı

HIV/AIDS ve Diğer Retrovirus İnfeksiyonları,laboratuvar tanısı ve epidemiyolojisi

HIV/AIDS ve Diğer Retrovirus İnfeksiyonları,laboratuvar tanısı ve epidemiyolojisi HIV/AIDS ve Diğer Retrovirus İnfeksiyonları,laboratuvar tanısı ve epidemiyolojisi Prof Dr Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı İnsan retrovirusları

Detaylı

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ

VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ VİRUS HASTALIKLARINDA TANI YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Koray Ergünay MD PhD Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji Ünitesi Viral Enfeksiyonlar... Klinik

Detaylı

S İ S T E M İ K M İ K O Z L A R

S İ S T E M İ K M İ K O Z L A R SİSTEMİK MİKOZLAR 1 sistemik mikoz etkenleri toprak solunum AC kan-lenfatikler iç organlar deri 2 BLASTOMİKOZ 3 Etiyoloji Blastomyces dermatitidis dimorfik 25 C küf; http://www.vetmed.wisc.edu 37 C maya

Detaylı

ETYOLOJİ. Avian İnfluenza(AI) viruslarının doğal ve pandemik siklusu BULAŞMA. -İnfekte hayvanların sekresyonları ile, özellikle dışkı ile direk temas,

ETYOLOJİ. Avian İnfluenza(AI) viruslarının doğal ve pandemik siklusu BULAŞMA. -İnfekte hayvanların sekresyonları ile, özellikle dışkı ile direk temas, Avian influenza (AI) evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtilerle birlikte yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden, insanlardaki grip benzeri

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

Doç.Dr. V. Soydal ATASEVEN

Doç.Dr. V. Soydal ATASEVEN Doç.Dr. V. Soydal ATASEVEN Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı, Hatay Sığırların Nodüler Ekzantemi - Afrika Hastalığı (LSD) Sığırların Üç Gün Hastalığı (Bovine Ephemeral

Detaylı

Termofilik kampilobakterler

Termofilik kampilobakterler Kampilobakteriyoz Termofilik kampilobakterler C.jejuni C.coli C.lari (insan) C.upsaliensis (köpek) 42 0 C de üreme % 3 lük süksinik asit % 0.5 lik guluteraldehid Su tankları ve daldırma kazanlarında klor

Detaylı

Tulum Peynirinden İzole Edilen Cronobacter spp. Prevalansı ve Antibiyotik Dirençliliği

Tulum Peynirinden İzole Edilen Cronobacter spp. Prevalansı ve Antibiyotik Dirençliliği Tulum Peynirinden İzole Edilen Cronobacter spp. Prevalansı ve Antibiyotik Dirençliliği Abdullah Dikici, Kaan Kemal Tekinşen, Özgür Gölge*, Fatma Hepsağ, Ahmet Koluman Edirne-2016 Özet Giriş Tulum Peyniri

Detaylı

BROYLER TAVUKLARDA GÖRÜLEN ENFEKSĐYÖZ ĐSKELET HASTALIKLARI

BROYLER TAVUKLARDA GÖRÜLEN ENFEKSĐYÖZ ĐSKELET HASTALIKLARI BROYLER TAVUKLARDA GÖRÜLEN ENFEKSĐYÖZ ĐSKELET HASTALIKLARI Đskelet bozuklukları; topallık, zayıf gelişim, artan mortalite, karkas kalitesi ve karkas derecesinin düşmesi ile sonuçlanır. Modern kanatlı hayvan

Detaylı

Avian Influenza. Kanatlı Vebası Kuş Gribi

Avian Influenza. Kanatlı Vebası Kuş Gribi Avian Influenza Kanatlı Vebası Kuş Gribi kanatlı hayvanlarda solunum sindirim ve/veya sinir sistemini ait belirtiler Yüksek morbidite ve mortalite Zoonoz Orthomyxoviridae fam., influenza grubunda, influenza

Detaylı

Kuşlarda Psittacosis. Veysel TAHİROĞLU

Kuşlarda Psittacosis. Veysel TAHİROĞLU Kuşlarda Psittacosis Veysel TAHİROĞLU Psittacosis 400 ün üzerinde kuş türünde görülen enfeksiyöz bir hastalıktır. Evlerimizde beslediğimiz Afrika Grisi, Cockatiel ve Muhabbet kuşlarında sıklıkla görülür.

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

Profoks Cihazından Üretilen Gazın Yumurtacı ve Etçi Tavuk İşletmelerinde Kullanılmasının Etkileri

Profoks Cihazından Üretilen Gazın Yumurtacı ve Etçi Tavuk İşletmelerinde Kullanılmasının Etkileri Profoks Cihazından Üretilen Gazın Yumurtacı ve Etçi Tavuk İşletmelerinde Kullanılmasının Etkileri Uygulama 1. İşlerler Yumurta Üretim Tesisi, Burdur-Antalya karayolu 5.km Burdur. İşletmenin Özelliği: Yarı

Detaylı

CORYNEBACTERİUM İNFEKSİYONLARI

CORYNEBACTERİUM İNFEKSİYONLARI CORYNEBACTERİUM İNFEKSİYONLARI FAMİLYA: Corynebacteriaceae Genus: Corynebacterium Evcil hayvanlarda değişik suppurajf durumlara neden olan piyojenik mikroorganizmalardır. İnfeksiyon öncesinde genellikle

Detaylı

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS)

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) En yaygın balık hastalıklarından birisidir. Etkenler deri, solungaç ve yüzgeçlerde lokalize olur. Etken; Ichthyophthirius multifiliis 0.2-1 mm kadar olup, siliatalıdır.

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA DAİRE BAŞKANLIĞI KANATLI SAĞLIĞI İÇİN YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER Ümit ZORAY Veteriner Hekim KANATLI İŞLETME

Detaylı

İZMİR İLİNDE BULUNAN KÜMESLERDE MYCOPLASMA SYNOVIAE VARLIĞININ MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI

İZMİR İLİNDE BULUNAN KÜMESLERDE MYCOPLASMA SYNOVIAE VARLIĞININ MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİK-D-2014-0001 İZMİR İLİNDE BULUNAN KÜMESLERDE MYCOPLASMA SYNOVIAE VARLIĞININ MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI Vet. Hek. Gülsüm (DOĞAN) KOYUNCU

Detaylı

ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM?

ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM? ERİŞKİN HASTADA İNFLUENZAYI NASIL TANIRIM? Dr. Murat Kutlu Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Giriş İnfluenza sendromu genellikle ani başlangıçlı

Detaylı

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ

TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ TOKSOPLAZMA İNFEKSİYONUNUN LABORATUVAR TANISI UZM.DR.CENGİZ UZUN ALMAN HASTANESİ KLİNİK Bağışıklık sistemi sağlam kişilerde akut infeksiyon Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde akut infeksiyon veya

Detaylı

BRUSELLA ENFEKSİYONU. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

BRUSELLA ENFEKSİYONU. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği BRUSELLA ENFEKSİYONU Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Mikrobiyoloji Epidemiyoloji Patogenez Klinik bulgular Tanı- Ayırıcı Tanı Tedavi GİRİŞ Brusellozis bir zoonitik

Detaylı

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme

Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri. Dengeli ve Ekonomik Besleme Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri Buzağılar Sürünün Geleceğidir. Buzağı yetiştiriciliğinde anahtar noktalar! Doğum Kolostrum (Ağız Sütü) Besleme Sistemi Sindirim Sağlık Doğum ile ilgili anahtar noktalar

Detaylı

GUMBORO HASTALIĞI. İnfeksiyöz Bursal Hastalığı. Dr.Olcay TÜRE GÖKSU

GUMBORO HASTALIĞI. İnfeksiyöz Bursal Hastalığı. Dr.Olcay TÜRE GÖKSU GUMBORO HASTALIĞI İnfeksiyöz Bursal Hastalığı Dr.Olcay TÜRE GÖKSU Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Aşı, Serum ve Biyolojik Maddeler Kontrol Laboratuvarı 09-10 Ekim 2002 Hizmet İçi Eğitim

Detaylı

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ ığa Etkileri Süreyya ÖZCAN 16-17 Ekim 2007, Bursa Hayvan Yeminde Bulunan Mikotoksinler Aflatoxin B1, B2, G1, G2 Deoksinivalenol (DON, vomitoxin)

Detaylı

Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı

Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı Avian Influenza Kuş Gribi Tavuk Vebası Hastalığı Dr.Fethiye ÇÖVEN Bornova VKAE Kanatlı Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı AI/ND Ulusal Referens Laboratuvarı Avian Influenza Tavuk Vebası, Kuş Gribi olarak

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır.

GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR. Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR Gıda orijinli hastalıklar gıda zehirlenmesi gıda enfeksiyonu olarak 2 ana gruba ayrılır. Gıda Enfeksiyonu: Patojen bir m.o ile kontamine olmuş bir gıdanın yenmesi sonucu oluşan

Detaylı

Soğuk algınlığı ve Grip. Dr. Hayati DEMİRASLAN ENFEKSİYON HASTALİKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ

Soğuk algınlığı ve Grip. Dr. Hayati DEMİRASLAN ENFEKSİYON HASTALİKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Soğuk algınlığı ve Grip Dr. Hayati DEMİRASLAN ENFEKSİYON HASTALİKLARI ve KLİNİK MİKROBİYOLOJİ Anlatım planı 1. Giriş 2. Etken 3. Neden önemli 4. Bulaş 5. Klinik 6. Komplikasyonlar 7.Tanı 8. Tedavi 9. Korunma

Detaylı

Takım: Bacillales Familya: Staphylococcaceae Genus: Staphylococcus

Takım: Bacillales Familya: Staphylococcaceae Genus: Staphylococcus Staphylococcus Takım: Bacillales Familya: Staphylococcaceae Genus: Staphylococcus Gram pozi:f kok Düzensiz yığınlar oluşturmaya eğilimli Kokların çapı yaklaşık 1 µm Fakülta:f anaerob (fermenta:f) Katalaz

Detaylı

Aşılama Denetimi Prensipleri. Dr. Bart van Leerdam Çeviri: Polimed İlaç Teknik Servis Vet. Hek.. Demir Özdemir

Aşılama Denetimi Prensipleri. Dr. Bart van Leerdam Çeviri: Polimed İlaç Teknik Servis Vet. Hek.. Demir Özdemir Aşılama Denetimi Prensipleri Dr. Bart van Leerdam Çeviri: Polimed İlaç Teknik Servis Vet. Hek.. Demir Özdemir Aşağıdaki başlıklar ile aşılama başarısının değerlendirilmesi : Epruvasyon denemesi Aşı reaksiyonunun

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 AŞILAMADA AMAÇ Aşı ile korunulabilir hastalıkları engellemek Enfeksiyon kaynaklı mortaliteyi azaltmak Enfeksiyon kaynaklı morbiditeyi azaltmak HİÇBİR AŞININ HERKES İÇİN TAMAMEN ETKİN VE GÜVENİLİR OLMASI

Detaylı

laboratuar muayeneleri esastır.

laboratuar muayeneleri esastır. Brucella ların neden olduğu Brucellosis; sığır, koyun, keçi, domuz, koç vs. gibi hayvanlarda, özellikle, testis, meme, uterus gibi genital organlara yerleşerek yavru atmalara ve infertiliteye yol açan

Detaylı

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ NECLA TÜLEK, METİN ÖZSOY, SAMİ KıNıKLı Ankara Eğitim Ve Araştırma HASTANESİ İnfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji GİRİŞ Mevsimsel influenza

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE MERS-CoV (Middle East Respiratoy Seyndrome- Corona Virus Mers-CoV Öyküsü İlk olgu: v Haziran 2012 Suudi Arabistan v Pnömoni ve akut böbrek yetmezliği-

Detaylı

Yeni Teknoloji, Saglıklı Üretimin Hizmetinde...

Yeni Teknoloji, Saglıklı Üretimin Hizmetinde... Yeni Teknoloji, Saglıklı Üretimin Hizmetinde... Hakkımızda D BAKO; 2005 yılında, yüksek güvenlik teknolojileri konusunda Almanya ve Avrupa nın önde kuruluşlarından biri olan KOBIL GmbH teşvikiyle, endüstriyel

Detaylı

PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARINDA SON DURUM. Doç.Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ 20 Ocak 2014 Eskişehir

PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARINDA SON DURUM. Doç.Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ 20 Ocak 2014 Eskişehir PNÖMOKOK ENFEKSİYONLARINDA SON DURUM Doç.Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ 20 Ocak 2014 Eskişehir Amaç: Hastalıkları oluşmadan Önlemek!!!! PNÖMOKOK Streptococcus pneumoniae Gram pozitif diplokok Polisakarid kapsül

Detaylı

Uzm. Dr. Nur Benzonana

Uzm. Dr. Nur Benzonana Uzm. Dr. Nur Benzonana Orf Koyun ve keçi Dudak Burun delikleri Meme Ayak Proliferatif papüloveziküler lezyonlar Bazı ülkelerde endemik Zoonoz Orf Kelime kökeni tam olarak bilinmemekte Hrufa Eski norveççe

Detaylı

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI

TLERDE SEROLOJİK/MOLEK HANGİ İNCELEME?) SAPTANMASI * VİRAL V HEPATİTLERDE TLERDE SEROLOJİK/MOLEK K/MOLEKÜLER LER TESTLER (NE ZAMANHANG HANGİ İNCELEME?) *VİRAL HEPATİTLERDE TLERDE İLAÇ DİRENCİNİN SAPTANMASI *DİAL ALİZ Z HASTALARININ HEPATİT T AÇISINDAN

Detaylı

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER

HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI KİMLERE YAPILIR? HEPATİT B RİSKİ OLAN KİŞİLER HEPATİT B AŞISI HEPATİT B AŞISI Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Detaylı

ADENOVİRUS İNFEKSİYONLARI (Adenovirus infections)

ADENOVİRUS İNFEKSİYONLARI (Adenovirus infections) ADENOVİRUS İNFEKSİYONLARI (Adenovirus infections) Kanatlı adenovirusları (aviadenoviruslar), dünyada evcil ve yabani kanatlılar arasında çok yaygın olarak bulunan ve kolayca izole edilebilen ajanlardandır.

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

Ek-1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ DİĞER(ÖZEL SEKTÖR İSTENEN BELGELER TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE

Ek-1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI HİZMET ENVANTERİ DİĞER(ÖZEL SEKTÖR İSTENEN BELGELER TAŞRA BİRİMLERİ MAHALLİ İDARE Ek1 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ HİZMET ENVANTERİ SIRA NO 1 2 KURUM KODU. STANDART DOSYA PLANI KODU HİZMETİN ADI Klinik Muayene Klinik Bilimler nün Hasta muayenesini Radyografik Muayene Röntgen çekimini

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi

Kanatlı. Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık ve Yem Tüketimine Etkisi KONU etkisi İLGİ Tamponlanmış organik asit kombinasyonunun broyler performansına Selko-pH Uygulamasının Broylerlerde Canlı Ağırlık

Detaylı

Zoonoz parazit nedir?

Zoonoz parazit nedir? PARAZİTER ZOONOZLAR Zoonoz parazit nedir? Zoonoz hastalık; herhangi bir hastalığın hayvandan insana ya da insandan hayvana geçmesidir. İnsanlarda görülen parazitlerin yaklaşık % 60 ı zoonozdur. Veteriner

Detaylı

INFLUENZA. Dr Neşe DEMİRTÜRK. Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AD

INFLUENZA. Dr Neşe DEMİRTÜRK. Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AD INFLUENZA Dr Neşe DEMİRTÜRK Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları AD İnfluenza virusları Orthomyxoviridea ailesinden Zarflı RNA virusları Üç farklı influenza

Detaylı

GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI

GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI GASTROENTERİT YAPAN VİRUSLAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI GASTROENTERİT YAPAN VİRÜSLER Viral gastroenteritler fekal oral yolla bulaşmaları nedeniyle, alt yapı yetersizliği bulunan gelişmekte olan

Detaylı

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Spesifik tanı yöntemleri: 1. Direk (kült ltür r ve bakterinin gösterilmesi) g 2. Antikorların n gösterilmesig 1.Standart tüp aglütinasyonu 2.Rose Bengal

Detaylı

Avian Influenza (Kuş gribi)

Avian Influenza (Kuş gribi) KANATLI SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜK DÜŞMANINI TANIYALIM Orthomyxoviridae familyasından İnfluenza A virusu, sekiz ayrı segmentli genoma sahip, tek sarmallı bir RNA virustur. RNA genomu ile birleşen proteinler,

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website.

KATALOG Küplüpınar Mah. İstanbul Caddesi No:15 Osmangazi/BURSA Tel Website. KATALOG 2017 35 YILDIR TAVUKCULUK SEKTÖRÜNDE FAALİYET GÖSTERMEKTEYİZ ÜLKEMİZİN PEK ÇOK YERİNE SATIŞLAR BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILMAKTADIR. BURSA GÖKÇE KÖY'DEKİ KULUÇKAHANEMİZDE ÖRDEK,HİNDİ,ETLİK VE YUMURTALIK

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı

Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı Asist. Dr. Ayşe N. Varışlı 1 GİRİŞ: İshal tüm dünyada, özellikle de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkmaktadır Akut ishal, özellikle çocuk ve yaşlı hastalarda önemli

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

M47 MICROGEN STREP MICROGEN

M47 MICROGEN STREP MICROGEN M47 MICROGEN STREP MICROGEN Strep; kültür ortamından Streptococcus Lancefield gruplarının (A, B, C, D, F ve G) tespitini hızlı bir şekilde gerçekleştiren latex slide aglütasyon testidir. İnsanda enfeksiyona

Detaylı

HPV ve Adenoviruslar. Prof. Dr. Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı

HPV ve Adenoviruslar. Prof. Dr. Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı HPV ve Adenoviruslar Prof. Dr. Ali Ağaçfidan İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı İNSAN PAPİLLOMA VİRUSLARI (HPV) Familya : Papovaviridae Subfamilya

Detaylı

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ

BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR. Doç.Dr.Serap GÖNCÜ BESİCİLİKTE GÖRÜLEN ÖNEMLİ HASTALIKLAR Doç.Dr.Serap GÖNCÜ Beside sık rastlanan hastalıklar Şap Solunum Sistemi Hastalıkları Gaz şişme Topallık İdrar Taşları Yaralanmalar Küflü Gıda Zehirlenmeleri Ani Ölümler

Detaylı