AutoCAD 2D UYGULAMALARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AutoCAD 2D UYGULAMALARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA"

Transkript

1 AutoCAD 2D UYGULAMALARI Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ANKARA, 2016

2 UYGULAMA 1: DESTEK 1 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 1 LIMITS (SINIRLAR) CHAMFER (PAH) GRID (IZGARA) SNAP (KENETLEME) ZOOM (BÜYÜLTME-KÜÇÜLTME) LINE (ÇİZGİ) CIRCLE, (Cen, dia) (ÇEMBER, Merkez, çap) LINETYPE (ÇİZGİ TİPİ) LTSCALE (ÇİZGİ TİPİ ÖLÇEĞİ) CELTSCALE (LTSCALE e göre ayrıca ölçek) FILLET (KAVİS) DIM (ÖLÇÜLENDİRME) 1. Çizim alanının sınırlarını (LIMITS) 0,0 ve 240,180'e ayarlayınız. Sınırları (limits) bir kez seçip ayarladıktan sonra, dilediğiniz zaman açık veya kapalıya ayarlayabilirsiniz. Limits, açık ON ise, AutoCAD, belirlenen alanın dışına herhangi bir nokta işaretlemenizi önler. Ancak gerekli görüldüğünde, limits kapalı OFF duruma ayarlanarak, tanımlanmış alanın dışına çizim yapma esnekliği sağlanır. Çizimin sınırları aynı zamanda görülür grid tarafından kaplanan alanı ve zoom all komutunu da kontrol eder. Zoom all yapıldığı zaman görüntü, çizim sınırlarına veya eğer sınırlardan geniş ise, çizimin maksimum sınırlarına döner.

3 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 2 2. Çizim sınırlarının tamamını ekranda görmek için ZOOM All (Tamamı) komutunu kullanınız. (Sınırlar değiştirildikten sonra bu komut daima kullanılmalıdır). 3. GRID i 5'e ayarlayınız (5 birim aralıklı bir ızgara oluşturmak için). 4. SNAP i 5'e ayarlayınız. Snap modunun On (açık) olduğundan emin olunuz. 5. LINE komutunu kullanarak, pah ve kavis olmaksızın, destek sehpasını çiziniz. Noktaların girişinde, mutlak (absolute) koordinatlar, bağıl (relative) ve polar koordinatlarla birlikte, noktalama aygıtı gibi çeşitli metotları kullanınız. AutoCAD ile çalışırken çizimde yapılan değişiklikler periyodik olarak SAVE edilmelidir. Böylece çalışmanız, elektrik kesilmesi veya sistem hatalarına karşı korunmuş olacaktır. 6. Yarıçapı 10 olan kavisi çizime ilave etmek için FILLET komutunu kullanınız. 7. Kenar ölçüleri 10 ve 20 olan pahı ilave etmek için CHAMFER komutunu kullanınız. 8. LTSCALE komutu ile çizgi tipi ölçeğini 0.5'e ayarlayınız, (X limit değerinin 400 e bölünmesi uygun bir değer verir ve istendiğinde daima değiştirilebilir). 9. LINETYPE komutunun Load (Yükle) seçeneğini kullanarak Long dash dot (uzun kesik çizgi nokta) eksen çizgi tipini seçiniz ve sol taraftaki uzun eksen çizgisini çiziniz. Çizgi tipinin uzun kesik çizgi-nokta eksen çizgilerine dönüştüğüne dikkat ediniz. 10. CELTSCALE ölçeğini.6 ya ayarladıktan sonra yine LONG DASH DOT ile sağdaki deliğin ve çemberin eksen çizgilerini çiziniz. 11. CIRCLE komutunun Cen, dia (merkez, çap) seçeneğini kullanarak çemberi çiziniz. 12. HIDDEN (görünmez) çizgi tipini seçiniz ve hedef çizimdeki kesik çizgileri ilave ediniz. 13. LINEAR seçeneğiyle Doğrusal ölçüler yatay ve düşey ölçülendirmeleri yapınız. Alt kısımda bulunan ve aynı başlangıç düzlemine göre verilmiş ölçüler için BASELINE (referans çizgisi) seçeneğini kullanınız. Çap sembolü, ölçü yazısı içinde %%c değerini takiben yazılabilir. 14. Kavisi, RADIUS (yarıçap) alt komutunu kullanarak ölçülendiriniz. 15. Çemberi, DIAMETER (çap) alt komutunu kullanarak ölçülendiriniz. 16. PAH 10x20 yazısını LEADER (kılavuz) alt komutunu kullanarak ölçülendiriniz. 17. Ölçülendirme elemanları küçük veya büyük ise, DIMSCALE (ölçülendirme ölçeği)'nin değerini değiştiriniz. 18. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

4 UYGULAMA 2: SAC PLAKA AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 3 ARC, Start, End, Radius (YAY, Başlangıç, Bitiş, Yarıçap) PLINE (Polyline) (ÇOKLU ÇİZGİ) RECTANGLE (DİKDORTGEN) TEXT (YAZI) 1. LMITS i 300, 220'ye, GRID i ve SNAP i 5'e ayarlayınız. 2. LTSCALE i.6'ya ayarlayınız. 3. Yaylar olmaksızın plakanın dış hatlarını çizmek için LINE komutunu kullanınız. 4. ARC komutunun S,E,R (Start,End,Radius) seçeneğini kullanarak 50 yarıçaplı yayları çiziniz. 5. Dört köşede bulunan eksenleri çizdikten sonra, CIRCLE komutunun Diameter seçeneği ile çemberleri çiziniz. 6. İç kısımdaki ölçülerindeki dikdörtgeni PLINE komutunu kullanarak, HIDDEN çizgi tipiyle ve köşe kavisleri olmaksızın çiziniz (PLINE çizimi kapatmak için c (close) seçeneğini kulanınız). 7. Dikdörtgenlerin köşelerindeki 5 yarıçaplı kavisleri FILLET komutunu Polyline seçeneği ile oluşturunuz x 50 ölçülerindeki dikdörtgeni RECTANGLE komutunun her iki chamfer distance değeri 5 ve width = 1 seçenekleri ile çiziniz. Eğer bir çokgenin bir köşesi kavislendirilememişse, bu çokgenin son kenarının Close seçeneği kullanılmadan kapatılmış olmasındandır. Böyle bir durumda, komut iletisine Undo (geri al) anlamında U yazarak çizimde bir adım geriye dönünüz ve son kenarı kapatmak üzere C yazınız. 9. TEXT komutunu 10 yükseklik değeriyle kullanarak t= 10 yazısını ilave ediniz. 10.Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

5 UYGULAMA 3: DESTEK 2 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 4 CIRCLE, (Center, Radius) (ÇEMBER, Merkez, Yarıçap) OSNAP (Object Snap override, Center, Endpoint, Intersection, Midpoint, Perpendicular, Quadrant Tangent,) [Nesne kenetleme üst kontrolü, Merkez, Uç noktası, Arakesit, Orta nokta, Dik, Çeyrek, Teğet] 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Verilen ölçülere göre eksenleri çiziniz. 3. Eksenlerin kesişme noktasından 92 aşağıdan başlayan boyutlarındaki taban dikdörtgeni çiziniz. 4. Snap ı Off yapınız. 5. Intersection OSNAP modu ile 42 yarıçaplı çemberi çiziniz. 6. Center OSNAP modu ile 25 yarıçaplı çemberi çiziniz. 7. Quadrant OSNAP modu ile 42 yarıçaplı çemberin içindeki kareyi çiziniz. 8. Endpoint ve Tangent OSNAP modları ile taban dikdörtgenin üst köşesinden başlayan ve 42 yarıçaplı çembere teğet olan çizgileri çiziniz. 9. Intersection ve Perpendicular OSNAP modları ile taban dikdörtgenin üst orta noktasından başlayan ve teğet çizgiye dik olan çizgileri çiziniz. 10.Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

6 08 UYGULAMA 4: MANDREN AYAĞI AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 5 CHPROP (Change properties) (ÖZELLİKLERİNİ DEĞİŞTİR) BREAK (KIR, AYIR) OSNAP (Tangent) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. LINE komutunu kullanarak eksen çizgilerini çiziniz ve CHPROP komutunun Linetype seçeneğini kullanarak, çizgi tipini Long dash dot a değiştiriniz. 3. Eksenleri ve 80 çaplı çemberi, şekilde görüldüğü gibi çiziniz. 4. Sol uçlarından çembere teğet geçen, boyları 287,5 ve eğimleri 8 olan iki çizgiyi çiziniz. Çizgilerin uç noktalarını çember üzerinde yerleştirmek için OSNAP ın Tangent seçeneğini kullanınız. 5. Teğetlerin uç noktaları arasındaki çember parçasının kaldırılması için TRIM komutunu kullanınız. TRIM komutunda, teğetlerin seçiminden sonra ENTER yapıp, çemberin silinecek bölümünü seçmelisiniz. OSNAP ın Endpoint kullanımıyla, kırma noktaları olarak teğetlerin uç noktalarını seçiniz. Kırma işlemi daima saat ibresinin ters yönünde yapıldığından ilk noktanın seçimine dikkat edilmelidir. 6. FILLET komutunu R=0 seçeneğiyle kullanarak teğet çizgilerin sağ uçlarının tam olarak kesişmesini sağlayınız. 7. FILLET komutunu Notrim seçeneğiyle kullanarak, teğetlerin kesişme noktalarına 10 yarıçaplı kavisi ilave ediniz. 8. BREAK komutuyla teğetleri 10 yarıçaplı kavise değdiği kısımlardan kırınız. 9. Line type Manager den long dash double dot u seçiniz ve ardından teğet çizgilerin sağda kalan parçalarını bu çizgi türüne dönüştürünüz. (Fillet ten sonraki noktalı kesik çizgiler sadece açıklama içindir.) 10.Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

7 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 6 UYGULAMA 5: ANTET PLINE, Width (ÇOKLU ÇİZGİ, Genişlik) TEXT, Style (YAZI, Stil) STYLE (STIL) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Antetin dış hatlarını.8 genişliğinde çizmek için PLINE komutunu Width seçeneğiyle kullanınız. 3. LINE komutunu kullanarak anteti tamamlayınız. 4. STYLE komutunu kullanarak ve her biri farklı bir isimle olmak üzere, aşağıdaki yazı stillerini oluşturunuz. (Yükseklik sıfır olarak belirlenirse, daha sonra yazı girilirken ayarlanabilecektir.) 5. Par. No, Miktar, Tarih, Dosya adi, Olcek, Onaylayan ve tarihi, Baski, Sayfa, vb. için Arial fontunu kullanınız. 6. Tasarlayan kısmına isminizi yazmak için Times New Roman fontunu kullanınız. 7. Firma ismi yerine BASKENT UNI yazmak için Impact fontunu kullanınız. 8. Yazılarınızı, çeşitli pozisyonlara yerleştiren seçenekleri kullanarak girebilirsiniz. Örneğin; Fit (uydur), Middle (ortala), vb. 9. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

8 UYGULAMA 6: KİLİT PİMİ AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 7 SKETCH (KROKİ, serbest el çizgisi) SKPOLY (Sketch Polyline) (KROKİ ÇOKLU ÇİZGİ) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. LINE komutunu kullanarak, eksen çizgileri dahil tüm düz çizgileri (30 çaplı gövdenin koparılmış haldeki üst ve alt kenarlarını 70 boyunda ve bütün olarak) çiziniz. Eksenlerin çizgi tipini CHPROP komutunun Linetype seçeneğini kullanarak Long dash dot çizgi tipine değiştiriniz. 3. Koparılmış kısmı oluşturmak üzere gövdenin üst ve alt kenarlarının ortalarında 10 mm lik parçalar çıkararak için BREAK komutunu kullanınız. 4. Pimin baş kısmındaki yayları eklemek için ARC komutunun S,E,R seçeneğini kullanınız. 5. Pimin ucundaki yayı eklemek için ARC komutunun 3P (3 nokta) seçeneğini kullanınız. 6. Uygun bir konumda 10 çaplı deliği çiziniz. 7. Serbest el çizgilerinin polyline özelliği kazanması için SKPOLY seçeneğini 1 e ayarlayınız (value: 0 line, 1 polyline). 8. SKETCH komutunu kullanarak, artışı kaydını (Record increment).5'e ayarlayınız ve serbest el çizgilerini şekilde gösterildiği gibi yaklaşık olarak çiziniz. (Dikkat! Bu aşamada, SNAP ve ORTHO modları Off konumda olmalıdır.) 9. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

9 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 8 UYGULAMA 7: KÖŞEBENT POINT (NOKTA) PDMODE (NOKTA MODU) PDSIZE (NOKTA BÜYÜKLÜĞÜ) 1. LIMITS, LTSCALE, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. LINE komutu ile tüm kenar ve eksen çizgilerini sürekli çizgi tipinde çiziniz. 3. Nokta biçimini Cross a (artı işareti) değiştirmek için PDMODE sistem değişkenini 2, nokta boyutunu ayarlamak için PDSIZE i 5 yapınız. (Diğer nokta türlerine Format menüsünün Point Style alt menüsünden ulaşabilirsiniz). 4. POINT komutunu kullanarak tüm çemberlerin merkezlerine birer artı işareti yerleştiriniz. 5. Merkez noktalarını OSNAP ın Node seçeneğiyle seçerek tüm çemberleri çiziniz. 6. FILLET komutu ile 10 yarıçaplı kavisleri şekildeki gibi ilave ediniz. 7. FORMAT menüsünden Linetype seçeneğini kullanarak Long dash dot ve Hidden çizgi tiplerini yükleyiniz. 8. LTSCALE ile uygun çizgi tipi ölçeğini ayarlayınız. 9. MODIFY menüsünden Properties (özellikler) seçeneğini kullanarak veya CHPROP komutunun Linetype seçeneğiyle, görünmez kenarların çizgi tipini Hidden, eksenlerin çizgi tipini de Long dash dot çizgi tipine değiştiriniz. 10.TEXT komutunu 4 yükseklik değeri ile kullanarak Tüm kavisler R6 yazısını yazınız. 11.Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

10 UYGULAMA 8: MANİVELA KOLU AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 9 ARRAY, Polar (DİZİ, Kutupsal) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Yatay konumdaki manivela kolunun eksen çizgisini sürekli çizgi tipinde çiziniz. 3. Yatay konumdaki manivela kolunun her iki ucundaki ortak merkezli ikişer çemberi çiziniz. 4. OSNAP komutunun Tangent modunu seçtikten sonra, LINE komutuyla yatay konumdaki manivela kolunun her iki ucundaki dış çemberlere teğet çizgiler çiziniz. 5. OSNAP modunu yeniden None (hiçbiri) moduna ayarlayınız. 6. Manivela kolunun her iki ucundaki dış çemberleri kesecek biçimde, eksen çizgisinin 3 mm üstünde ve 3 mm altında iki yatay çizgi çiziniz. 7. Yatay çizgilerle çemberler arasındaki 4 mm yarıçaplı kavisleri eklemek için FILLET komutunu kullanınız. 8. Çizimin bazı elemanlarını 43 derece döndürmek için ARRAY komutunu kullanınız. Bunun için eksen çizgisini, sağ taraftaki çemberi ve iki teğeti seçiniz ve bunları sol taraftaki çemberin merkezi etrafında döndürmek için Polar (kutupsal) seçeneğini kullanınız. 9. Merkezi sol taraftaki çemberin merkezinde olan, sağ taraftaki çemberin merkezinden geçen ve döndürme eksenini gösteren çemberi çiziniz. 10.Bu çemberi, şekilde görüldüğü gibi yaya dönüştürmek, fazlalıklarını temizlemek için BREAK komutunu kullanınız. 11.Eksen çizgilerini Long Dash Dot çizgi tipine dönüştürünüz. 12.Döndürülmüş kolun sınırlarını Long Dash Double Dot çizgi tipine dönüştürünüz. 13.Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

11 UYGULAMA 9: LAMBA DEVRESİ AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 10 COPY, Multiple (KOPYALA, Çoklu) DONUT (HALKA) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. LINE komutuyla ve ölçüleri şekil üzerinden alarak, sol tarafta kalan iki lambanın bağlantıları hariç devredeki tüm düz çizgileri çiziniz. 3. Bataryanın çizgi tipini Dash (kesik) çizgiye dönüştürmek için CHANGE komutunu kullanınız. 4. Sigorta ve anahtarın çemberlerini CIRCLE komutunun 2P (2-nokta) seçeneğini kullanarak çiziniz. 5. Sigortanın teğet çizgilerini OSNAP ın Tangent seçeneği, anahtarı ise Tangent ve Quadrant seçeneklerini kullanarak tamamlayınız. 6. Sağdaki lambayı CIRCLE komutu ve ARC komutunun Start, Center, End seçeneğini kullanarak çiziniz. 7. Diğer iki lambayı ve bağlantı kablolarını yerleştirmek için COPY komutunu kullanınız. 8. Kesişme noktalarındaki içi dolu daireleri ilave etmek için DONUT (halka) komutunu iç çap 0 dış çap 2 olacak şekilde kullanınız. 9. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

12 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 11 UYGULAMA 10: DEĞİŞTİRİLMİŞ LAMBA DEVRESİ STRETCH (ESNET) ROTATE (DÖNDÜR) 1. Daha önce çizdiğiniz lamba devresi çizimini açınız ve yeni adıyla SAVE ediniz. 2. Üç adet lambayı 5'lik mesafelerle yukarıya doğru kaydırmak için STRETCH komutunu kullanınız. Bunun için üç lambayı seçerken, mouse u sol-üst sağ-alt yönünde kaydırarak çapraz pencere (crossing window) içine alınız. 3. STRECH komutu ile ortadaki lambayı 5'lik bir mesafeyle sağa doğru hareket ettiriniz. Lambayı, bağlama çizgileri ve halkaları sol-üst sağ-alt yönünde çapraz pencere ile seçiniz. 4. Sol taraftaki lambayı sağa 10 birim, anahtarı sol tarafa 5 birim kaydırmak için de yine STRETCH komutunu kullanınız. 5. Sinyal lambasını mevcut üç lambanın yanına çizmek için önce bir çember ve çemberin içine OSNAP tan Quadrant ı kullanarak dikey ve yatay iki çizgi çiziniz. ROTATE (döndür) komutuyla bu iki çizgiyi 45 derece döndürünüz. 6. Lamba ve anahtarın bağlantılarını çiziniz. 7. Lambayı devrenin alt çizgisine kopyalamak için COPY komutunu kullanınız. 8. Çemberin içinde kalan orijinal yatay çizgiyi budayınız. 9. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

13 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 12 UYGULAMA 11: PCB ARRAY, Rectangular (sıra, dizi, dikdörtgensel) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. İç çapı 2.16 ve dış çapı 4.32 olan bir DONUT çiziniz. 3. Sekiz sıra ve iki sütündan oluşan halka dizisini üretmek için ARRAY komutunun Rectangular seçeneğini kullanınız. Row offset i 8.32, Column offset i olarak giriniz. 4. Üç halkalık grubu şekildekine benzer biçimde ilave ediniz. 5. Sol alttaki 7 ve 2 genişliğindeki bağlantıyı Polyline komutunda Width seçeneğini değiştirerek çiziniz. 6. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

14 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 13 UYGULAMA 12: KAM MIRROR (AYNA) PEDIT, Fit curve, Join (BİLEŞİK ÇİZGİ DÜZENLEME, Eğriyi düzenle, Birleştir) 1. Limits'i 0,0'dan 160, 120'ye göre ayarlayınız. 2. Genişliği 0 olan bir Polyline kullanarak, cetvelde verilen koordinatlardaki başlama noktasını ve onu izleyen noktaları giriniz. 3. Çizdiğiniz şekli yansıtmak için MIRROR komutunu kullanınız. Yansıtma ekseni çizdiğiniz polyline in uç noktalarından geçmelidir. 4. Orjinal polyline ve onun yansıyan görüntüsünü tek polyline olarak birleştirmek için, PEDIT komutunun Join seçeneğini kullanınız. 5. Mevcut şekilden düzgün bir eğri üretmek için PEDIT komutunun Fit curve seçeneğini kullanınız. 6. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

15 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 14 UYGULAMA 13: LOGO Yeni komutlar XLINE (Konstrüksiyon çizgisi) OFFSET (KAÇIKLIK) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Yatay ve düşey eksen çizgilerini sürekli çizgi tipinde olmak üzere çiziniz. 3. CIRCLE komutu ile 100 çaplı çemberi çiziniz. 4. Çizdiğiniz çemberin merkezinden geçen ve düşey eksenle 24 açı yapan iki çizgiyi XLINE komutuyla çiziniz çaplı çemberin içindeki çemberi OFFSET komutunu 8.5 Offset distance değeriyle kullanarak oluşturunuz. 6. OFFSET komutunun Through seçeneğiyle 24 lik çizgilerin içteki çemberi kestiği iki alt noktadan birini Through point olarak seçip, diğer 24 lik çizgiye paralel bir çizgi çiziniz. Aynı işlemi diğer taraf için de tekrarlayınız lik çizgilerin iki yanındaki paralel çizgileri çizmek için OFFSET komutunu Offset distance 5 değeriyle kullanınız. 8. OFFSET komutunu Offset distance 10 değeriyle kullanarak, çizdiğiniz son çizgilere paralel olan içteki çizgileri çiziniz. 9. OFFSET komutunu Offset distance 1.25 değeriyle kullanarak yatay eksenin alt ve üstüne birer paralel çizgi çiziniz. 10. Logonun şekildeki gibi görünmesini sağlamak üzere gereksiz tüm kısımları TRIM komutu ile budayınız. 11. Tüm eksen çizgilerini siliniz. 12. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

16 UYGULAMA 14: ALTLIK PLAKASI AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 15 POLYGON (ÇOKGEN) LENGTHEN (UZAT) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Eksen çizgilerini çiziniz. 3. Merkezlerden sadece birinde, çapları 6, 8 ve 20 olan ortak merkezli çemberleri çiziniz. 4. POLYGON komutuyla altıgeni çizmek için, altıgenin merkezi çemberlerin merkezi ile çakışacak ve yarıçapı 6 olacak şekilde Circumscribed (çevrel) seçeneğini kullanınız. 5. Cıvatanın diş dibini sembolize edecek en olan içteki çemberin sağ üst çeyrek bölümünü kaldırmak için TRIM komutunu kullanınız. 6. LENGTHEN komutunun Delta Angle seçeneklerini ve ardından yayın alt ucunda +20 diğer ucunda -20 değerlerini kullanarak alt tarafı biraz uzatırken, üst tarafı biraz kısaltınız. 7. Çember, yay ve altıgenin şekilde görülen diğer iki pozisyonlardaki kopyalarını elde etmek için COPY komutunu kullanınız. 8. Soldaki iki çembere teğet olan çizgiyi çiziniz. 9. Çemberler arasındaki 7,5 yarıçaplı kavisli birleştirmeleri oluşturmak için FILLET komutunu kullanınız. 10.Dış çemberlerin gereksiz parçalarını kaldırmak için TRIM komutunu kullanınız. 11.Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

17 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 16 UYGULAMA 15: AÇIKAĞIZLI ANAHTAR * Yeni komutlar EXPLODE (PATLAT) CIRCLE, 2P (ÇEMBER, 2NOKTA) EXTEND (UZAT) 13. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 14. Yatay ve düşey eksen çizgilerini çiziniz. 15. Sol taraftaki 24 mm lik anahtar ağzını oluşturmak üzere altıgen biçimi, POLYGON komutunun Circumscribed about circle seçeneği ile çiziniz. 16. ROTATE komutunu kullanarak çizdiğiniz altıgeni 30 döndürünüz. 17. Anahtar ağzını açmak üzere altıgeni EXPLODE yaparak sol üst ve sol yan kenarları siliniz. 18. Anahtar ağzının sağ üst ve alt köşeleri merkez olmak üzere 15 yarıçaplı çemberleri çiziniz. 19. Çemberlerin merkezlerini birleştiren bir çizgi çizerek, EXTEND komutuyla çizgiyi çemberlerin dış kısımlarını kesinceye kadar uzatınız. 20. Çizdiğiniz son çizginin çemberlerin dış kısımlarını kestiği noktalardan geçecek dış çemberi çizmek için CIRCLE komutunun 2P seçeneğini kullanınız. 21. Anahtar ağzının dış sınırları içinde kalan kısımları budamak için, TRIM komutunu kullanınız. 22. Anahtarın 27 ağız açıklığındaki sağ tarafını da soldakine benzer biçimde çiziniz. 23. Anahtarın gövde kısmını oluşturan iki çizgiyi büyük yaylara kadar çizdikten sonra, birleşme yerlerini R30 ile FILLET yapınız. 24. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

18 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 17 UYGULAMA 16: AÇIKAĞIZLI ANAHTAR 2 Yeni komutlar UCS (Kullanıcı koordinat sistemi) UCSICON (UCS ikonu) ELLIPSE, Axis, End (ELİPS, Eksen, Uç) PLINE, Arc (ÇOKLU ÇİZGİ, Yay) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Yatay ve düşey eksen çizgilerini çiziniz. 3. S biçimli ekseni PLINE komutunun Arc seçeneği ile çiziniz. Çizime Polyline komutu ile S nin üst ucundan başladıktan sonra, Arc için A yazıp enter yapınız. Ardından yayın merkezini Center seçmek üzere C yazıp enter yaparak yayın merkez noktasını seçiniz. S nin alt ucu seçildiğinde şekil otomatik olarak oluşmuş olacaktır. Şekilde görülen iki elipsten birini çizmek için ELLIPSE komutunun Axis, End seçeneğini kullanınız (UCS yi elipsin merkezine taşımak kolaylık sağlayabilir. UCS sembolü bu yeni noktada iken koordinat göstergesinde 0,0 okunacaktır. Yeni koordinat merkezini UCS komutunun Save seçeneğiyle ve MERKEZ adıyla Save ediniz. Eğer sembol yeni merkeze geçmezse, UCSICON ve ardından Origin yazınız. Bu değişken için gireceğiniz farklı seçenekler, sembolün ekranda görünme konumunu değiştirir.) 4. Anahtar ağzının paralel kenarlarını, yatay eksene göre simetrik olarak, düşey eksenden başlayıp elipsi kesinceye kadar elipsin iç kısmına çiziniz. 5. Paralel kenarların arasındaki kenar yayını ARC komutunun 3P seçeneği ile çiziniz. 6. Elipsin çizgilerin arasında kalan kısmını budamak için, TRIM komutunu kullanınız. 7. Diğer elipsi ve anahtar ağzını da birincisine benzer biçimde çiziniz. 8. Çizdiğiniz S biçimli eksenin her iki tarafına, anahtar gövdesinin kenarlarını oluşturmak için, 11 birimlik Offset distance (kaçıklık mesafesi) ile OFFSET komutunu kullanınız. 9. Çizdiğiniz kenarların elipslere temasını sağlamak için sınırlayıcı kenar Boundary edges olarak elipsleri seçerek EXTEND komutunu kullanınız. 10. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

19 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 18 UYGULAMA 17: TAPA Yeni komutlar SNAP, Rotate (KENETLENME, Döndür) 1. LIMITS, LTSCALE, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Snap ve grid'i 45 derece döndürmek için SNAP komutunun Rotate seçeneğini kullanınız. 3. LINE komutunu kullanarak eksen çizgilerini ve tüm düz çizgileri çiziniz. Eksenin çizgi tipini Long dash dot a değiştiriniz. 4. Eksen uç noktalarını veya merkez noktasını uygun şekilde yerleştirerek Elipsleri çizmek için her bir durumda 45 derecelik açıyla Rotation seçeneğini kullananınız. 5. TRIM komutuyla elipsleri gerektiği kadar budayınız. 6. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

20 UYGULAMA 18: PASTA GRAFİK AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 19 Yeni komutlar LAYER (KATMAN) HATCH (TARA) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız (Pasta grafiği, herhangi bir büyüklükte çizebilirsiniz.). 2. Farklı alanları birbirinden ayıran düz çizgilerin hepsini çiziniz. 3. Çizgilerin uçları arasındaki yayları çizmek için ARC komutunun S,C,E seçeneğini kullanınız. (Çember kullanmayınız zira tek bir noktadan çemberi ayırmak mümkün değildir). 4. Yazıları uygun yükseklikte yazınız. (Yazı ve taramalar için ayrı katmanlar (LAYER) açınız, farklı renkler kullanınız.) 5. 0 katmanını kilitleyiniz (Lock). 6. Layer Properties Manager den New tercihini kullanarak TARAMA1 isimli bir katman oluşturunuz ve rengini kırmızıya ayarlayınız. 7. TARAMA2 isimli bir katman oluşturunuz ve rengini sarıya ayarlayınız. 8. TARAMA3 isimli bir katman oluşturunuz ve rengini maviye ayarlayınız. 9. TARAMA4 isimli bir katman oluşturunuz ve rengini yeşile ayarlayınız. 10.TARAMA1 katmanını Current yapıp, diğer tarama katmanlarını Off tercihiyle kapatınız. (Hangi alanı tarayacaksanız o bölümün katmanı Current olmalıdır.). 11.Her bir katmanda, örnekteki standard tarama adlarıyla, verilen açılarda ve uygun ölçekte tarama yapmak için HATCH komutunu kullanınız. Taranacak alanlardan bazılarını, Pick points bazılarını da Select objects seçeneği ile seçiniz. 1. Tüm katmanların görünürlüğünü ON yapınız. 2. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

21 UYGULAMA 19: FLANŞLI BORU AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 20 SCALE (ÖLÇEK) 1. LIMITS, GRID ve SNAP için uygun değerleri ayarlayınız. 2. Yatay ve düşey eksenleri çiziniz. 3. Çapları 180 ve 140 olan aynı merkezli çemberleri çiziniz. 4. Sağdaki flanşlı boru bağlantısını çiziniz ve TRIM komutunu kullanarak fazlalıkları kaldırınız. 5. MIRROR komutu ile bu bağlantının düşey eksene göre simetriğini elde ediniz. 6. Sol taraftaki flanşlı boru bağlantısını ve esas borunun kenarlarını seçerek, bu elemanları ROTATE komutuyla ve merkeze göre saat ibresi yönünde 30 döndürünüz. 7. Döndürülmüş deliğin eksenini çiziniz. 8. Döndürülmüş deliğin ekseni ile 90 yarıçaplı çemberin kesişme noktası merkez olmak üzere soldaki flanşlı boru bağlantısının 1,5 katı büyütülmüş görüntüsünü elde etmek üzere SCALE komutunu kullanınız. 9. Eksik kalan kenarları tamamlamak için EXTEND, fazlalıkları budamak için de TRIM komutunu kullanınız 10.Taranacak alanları HATCH komutunun pick points seçeneği ile seçip, uygun ölçek ve yataya göre 45 lik ANSI31 tarama stiliyle tarayınız. 11.Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

22 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 21 UYGULAMA 20: İZOMETRİK KÖŞEBENT ISOPLANE (İZOMETRİK DÜZLEM) ORTHO (DİK) SNAP (KENETLEME) - Isometric Style (İzometrik Stil) 1. Limits için uygun değerleri seçiniz. 2. Uygun değerli izometrik snap ve grid'i seçmek için, SNAP komutunun Style tercihini kullanınız. 3. CONTROL-O veya F8 fonksiyon tuşunu kullanarak ORTHO'yu açınız. 4. Gösterilen ölçülerde köşebenti çiziniz. (sol, üst ve sağ izometrik düzlemler arasında geçiş yapmak için CONTROL-E veya ISOPLANE seçeneğini, köşebentin taban kısmına 10 çaplı üç adet izometrik çember çizmek için de ELLIPSE komutunun Isocircle tercihini kullanınız. 5. Köşebentin düşey yüzündeki 28 çaplı iki adet üst üste bindirilmiş izometrik çemberi çiziniz. 6. TRIM komutuyla arka isometrik çemberin istenmeyen kısmını budayınız. 7. Çiziminizi SAVE ederek çalışmanızı tamamlayınız.

23 UYGULAMA 21: ANTET 2 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 22 Bu uygulamada, önceki uygulamada tamamladığınız antetin daha sonraki çizimlerinizde de kullanabilmek üzere bloğunu yapacak, antete yazılı bilgileri ekleyebileceğiniz nitelikler yaratacaksınız. Anteti başka bir çizime girdiğinizde bu nitelikler sizi otomatik olarak uyaracak ve böylece, ilgili bilgiler doğru konumlarında üretilecektir. AutoCAD'in 'block' özelliğini, anteti her kullanışınızda açıklayıcı bilgilerini otomatik olarak yazmada da kullanacaksınız. BLOCK (BLOK) INSERT (EKLE) ATTDEF - Attribute definition (Nitelik tanımlama) WBLOCK (BLOK YAZ) 1) Daha önce çizdiğiniz ANTET çizimini yükleyiniz ve Save As ANTET2 adıyla kaydediniz. Yazı karakteristikleri içeren bir çizim elemanı olan Attribute (nitelik), bir bloğu etiketlemek veya bilgi sağlamak üzere kullanılır ve bu bilgiler gerektiğinde çizimden çıkarılabilir. Örneğin, bir elektrik devresi şematik diyagramı için, her eleman, elektriksel değeri, kod numarası, fiyatı ve sağlayıcı firmaya göre tanımlanmış niteliklerle bir blok olarak oluşturulabilir. Çizim bir kez tamamlandıktan sonra, bir liste elde edilebilir ve böylelikle o devre için gerekli tüm elemanlar ısmarlanabilir. Attribute Definition diyalog kutusunda da görüldüğü gibi, nitelikler dört seçenek tarzında bulunabilir: Invisible (görünmez). Bu tarzda nitelik, blok girildiğinde çizimde gösterilmez. Bir elemanla ilgili durumda, sağlayıcı firmanın adının ekranda gösterilmesi gerekmeyebilir. Invisible nitelikler bu nedenle, çizimde görülen açıklayıcı yazıları azaltmak üzere kullanılırlar. Constant (sabit). Sabit nitelik, blok girildiğinde değişmeyen sabit bir değerdir (eleman kod numarası gibi). Verify (doğrula). Blok çizime girildiğinde değiştirilebilen niteliktir. Preset (ön ayar). Nitelik değeri değiştirilebilir, fakat blok girildiğinde, AutoCAD, niteliği değiştirmeniz konusunda uyarmaz. Bu mod, çizimde blok girildiğinde, çok sayıda nitelik tanımlanıyorsa, ekrandaki ileti sayısını azaltmak için yararlıdır. 2) Herhangi bir niteliği yaratmada önce, antet nitelik tanımlarına bağımlı olarak üretilecek olan karakterler için yazı stilini ayarlamanız gerekir. Format menüsünden Text Style i açınız ve ardından Font Name i (font adı) tıklayınız. Burada, standard yazı stilinin txt.shx isimli fonta ayarlı olduğun görülmektedir. Bu aşamada stili değiştirmeniz gerekmemektedir.

24 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 23 Geri kalan iletilerde; Text height (yazı yüksekliği), Width factor (genişlik faktörü), Oblique Angle (eğim açısı) ve Backwards (geriye doğru), Upside Down (baş aşağı) veya Vertical (düşey) gibi yazı karakterlerini yaratmak üzere ayar değerlerinin seçildiği kutulardaki varolan değerleri doğrulamak için ENTER a basınız. Böylece STANDARD yazı, güncel yazı stili olarak doğrulanacaktır. 3) Herhangi bir niteliği tanımlamadan önce, attdisp (nitelik gösterimi) sistem değişkeninin de kontrol edilmesi gerekir. Bu, herhangi bir niteliğin gösterilip gösterilmeyeceğini belirler. Command iletisine attdisp yazınız ve attribute visibility setting değişkeninin ON a ayarlandığından emin olunuz. 4) İlk niteliği tanımlamak için komut ileti hattına ATTDEF yazınız veya Draw menüsünden Block ve ardından Define Attributes i seçiniz. Attribute Definition diyalog kutusunda Mode başlığıyla nitelik modlarının güncel durumunu göreceksiniz: Invisible (görünmez) Constant (sabit) Verify (doğrula) Preset (ön ayar) Bu ayarları değiştirmek için, ilgili modun önündeki kutucuğa tıklamak yeterlidir. Tanımlayacağınız ilk nitelik, antetteki 'Tasarlayan' ile ilgilidir. Bu uygulamada üretilecek olan antet, kişisel kullanımınız için olacağından, bu nitelikle sağlanacak olan ismin değiştirilmesi zorunlu değildir. Bu nedenle Verify (doğrulama) modunu hayır a, Constant (sabit) modunu evet e ayarlamak için sol taraflarında yer alan kutucuklara tıklayınız. Böylece, niteliğe yazılan yazı her zaman aynı kalacaktır. 5) İkinci başlık Attribute (nitelik) tur ve Tag (etiket) Prompt (uyarı) Value (değer) iletileri sunulmaktadır. Tag (etiket) için gireceğiniz yazı, bir niteliğin tanımlandığını göstermek üzere ekranda gösterilir. Bu iletiyi boş cevapla tekrarlayamazsınız ve gireceğiniz yazı herhangi bir boşluk karakteri içermemelidir. Nitelik etiketi için 'TASARLAYAN' yazınız. 6) Prompt (uyarı) hangi bilginin girilmesi gerektiği konusunda kullanıcıya tanımlama sağlamak amacıyla yazılır ve bir diyalog kutusunda ileti olarak sağlanır. 'Tasarlayan' yazınız. 7) Üçüncü ileti, blok girildiğinde kullanıcıya sunulmak üzere yokluk nitelik değeri olarak kullanılacak Value dur. Yokluk nitelik değeri için antette her zaman görülecek olan kendi isminizi yazınız. 8) Text Options başlığı altında; Justification (doğrulama) Text Style (yazı stili) Height (yükseklik) Rotation (döndürme) seçenekleri bulunmakta ve blok girildiğinde yazı ile ilgili niteliğin üretileceği antet içerisindeki pozisyonunu ve yazı özelliklerini tanımlamada kullanacağınız iletiler sunulmaktadır. Yazının konumunu ayarlamak için Justification kutucuğundan Middle/left (orta/sol) başlama noktasını seçiniz. Yazı yüksekliğini ayarlamak için Height kutucuğuna 2.5 yazınız ve döndürme açısını 0 derecede tutmak için Rotation kutucuğuna bir şey yazmayınız. 9) Insertion Point başlığı altında ise; Pick Point X

25 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 24 Y Z seçenekleri bulunmakta ve yaratılan nitelik yazısını yerleştirmek üzere koordinat değerleri istenmektedir. Antetteki 'TASARLAYAN' yazısını hücresinde ayarlamak üzere X= 2, Y= 23 koordinat değerini giriniz. 10) OK tuşuna basarak resim alanına döndüğünüzde nitelik etiketi 'TASARLAYAN' olarak gösterilecektir. 11) Antetle ilgili olarak tanımlanacak diğer bir nitelik yazısı, çizimi kimin kontrol ettiğini belirtendir. Kontrol Eden kısmındaki yazı, anteti bir çizime aktardığınızda muhtemelen değişecektir. Bu, niteliğe yazılan yazının, blokun kullanıldığı her zaman doğrulanmasının zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle, tekrar ATTDEF komutuyla ekrana gelen Attribute Definition diyalog kutusunda Verify modunu Yes e ayarlamak için tıklayınız. Yazının antette Visible (görülebilir) olması, Constant (sabit) veya Preset (ön ayarlı) olmaması gerektiğinden, diğer modlar var olan ayar değerleriyle bırakılabilir. Tag için 'KONT_EDEN', Prompt için Kontrol Eden ve yokluk nitelik değeri için de XXX ifadelerini yazınız. Antette görünecek olan 'KONT_EDEN' ifadesini yerleştirmek için, Bottom/Centre ayarlaması ile 34,23 koordinat noktasını kullanınız. Yazı yüksekliğini 2.5 mm ye ayarlayınız ve döndürme açısını 0 derece olarak bırakınız. 11) 'Onaylayan ve Tarihi' niteliğini tanımlamak üzere ATTDEF 'i tekrar seçiniz. Bu, nitelik modu ayarlanmasının aşağıdaki gibi olmasını gerektirir: Invisible N Constant N Verify Y Preset N Nitelik etiketi için 'ONAYLAYAN_TARIHI' kelimesini, nitelik iletisi için de 'Onaylayantarih' yazınız. Antete, gün ay ve yıl değerlerini girmek için, yokluk nitelik değeri olarak 'XXX-00/00/00' ifadesini yazınız. Nitelik için yazı ayarlaması yapmak üzere, Bottom/Centre seçeneğini ve 59,23 koordinat noktasını kullanınız. Yazı yüksekliğini 2.5 a ayarlayınız ve döndürme açısını 0 derece olarak bırakınız. 12) Dosya Adı niteliğini aşağıdaki bilgilerle yaratınız. Mode: Invisible: N Constant: N Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: DOSYA_ADI Prompt: Dosya Adı Value: XXX Text Options: Justification: Bottom/Left Height: 2.5 Rotation: 0 Insertion Point: X=97 Y=23 13) Tarih niteliğini aşağıdaki bilgilerle yaratınız. Mode: Invisible: N Constant: N

26 Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: TARIH Prompt: Tarih Value: dd/mm/yy Text Options: Justification: Bottom/Left Height: 2.5 Rotation: 0 Insertion Point: X=122 Y=23 14) Ölçek niteliğini aşağıdaki bilgilerle oluşturunuz: Mode: Invisible: N Constant: N Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: 'OLCEK' Prompt:'Olcek' Value: '1:1' Text Options: Justification: Middle Height: 2.5 Rotation: 0 Insertion Point: X= 152 Y=23 15) Baskı niteliğini aşağıdaki bilgilerle oluşturunuz: Mode: Invisible: N Constant: N Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: 'BASKI' Prompt:'Baski No' Value: '0' Text Options: Justification: Bottom/Left Height: 2.5 Rotation: 0 Insertion Point: X= 137 Y=3 16) Sayfa niteliğini aşağıdaki bilgilerle oluşturunuz: Mode: Invisible: N Constant: N AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 25

27 Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: 'SAYFA' Prompt:'sayfa No' Value: '0' Text Options: Justification: Bottom/Left Height: 2.5 Rotation: 0 Insertion Point: X= 152 Y=3 17) FIRMA niteliğini aşağıdaki bilgilerle oluşturunuz: Mode: Invisible: N Constant: N Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: FIRMA Prompt: Firma adi Value: XXX Text Options: Justification: Middle Height: 5 Rotation: 0 Insertion Point: X= 37.5 Y= 10 18) BASLIK niteliğini aşağıdaki bilgilerle oluşturunuz: Mode: Invisible: N Constant: N Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: BASLIK Prompt: Baslik / Ad Value: XXX Text Options: Justification: Middle Height: 5 Rotation: 0 Insertion Point: X= Y=25 19) Resim No niteliğini aşağıdaki bilgilerle yaratınız. Mode: Invisible: N Constant: N AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 26

28 AutoCAD 2D Uygulamaları, Prof.Dr. Selim ÇETİNKAYA 27 Verify: Y Preset: N Attribute: Tag: RESIM_NO Prompt: Resim No Value: X Text Options: Justification: Middle Height: 3 mm Rotation: 0 Insertion Point: X=135 Y=15 Bir blok; BLOCK veya WBLOCK komutlarından bir tanesi ile tanımlanabilir. Block komutu kullanıldığında, var olan çizimdeki varlıklar bir blokla tanımlanabilir ve blok sadece yaratıldığı dosya içerisindeki çizime tekrar girilebilirken, Wblock (write block) kullanıldığında seçilen tüm varlıklar herhangi bir çizim dosyasına aktarılabilir. 20) Çizimi WBLOCK olarak save etmek ve oluşturacağınız herhangi bir çizime aktarmak için komut hattına WBLOCK yazınız. Bu durumda size Write Block (blok yaz) diyalog kutusu sunulacaktır. Böylece, yaratacağınız WBLOCK için yeni bir dosya ismi verebilirsiniz. Select objects ve Pick point seçenekleriyle bloğun elemanlarını ve referans noktasını tanımlayınız. File name and path in yanındaki kutu üzerinde dosya için 'Antet' yazınız. Blok ismini girdikten sonra OK üzerinde tıklayarak dosya isimlendirme işlemini tamamlayınız. Bazı durumlarda, ekrandaki elemanlar kaybolmadan bir bloku tanımlamak isteyebilirsiniz. Komut iletisine oops yazıp enter yapıldığında kaybolan elemanlar tekrar görünür hale gelir. Ancak, bu uygulamada tanımlamış olduğunuz nitelikleri kullanmak ve antete aşina olmak üzere, bloku tekrar çizime getirmek için INSERT komutunu kullanacaksınız. 22) DRAW yan menüsünden INSERT i seçiniz. Komut ileti hattında, gireceğiniz blok ismi sorulur. Az önce tanımladığınız bloku düzenlemek üzere 'Antet1' yazınız. Bu durumda; imleç, tanımladığınız giriş noktasında kilitlenmiş olarak, bloğun hayalet görüntüsü ekrana gelecektir. Anteti ekranın ortasına gelecek şekilde kaydırınız ve çizimde yerleştirmek için tıklama yapınız. Komut hattı iletisi bu durumda blokun X ve Y ölçek faktörlerini değiştirme seçeneğini verir. Bu; blokun, değişik ölçekli çizimler için oluşturulacak bir eleman kütüphanesinin bir kısmı olması durumunda kullanışlı olabilir. Yokluk X ölçek değerini 1 olarak doğrulamak üzere ENTER a basınız. Yokluk durumunda Y ölçek faktörü X ölçek faktörüne uyarlanacaktır. Blok dönüş açısı 0 derece olarak korunmalıdır. 23) Blok girildiğinde, Enter attributes (Nitelikleri giriniz) şeklinde, daha önce tanımladığınız nitelikleri sıralayan, diyalog kutusu sunulur. Herhangi bir kutu üzerinde tıklama yaparak yazıyı değiştirebilirsiniz. Bu, örneğin tarihi değiştirmenize veya başlık kısmında uygun yazıyı eklemenize olanak verir. Her bir nitelik için değiştirdiğiniz yazıdan tatmin oldukça OK üzerinde tıklayınız. Böylece antet, çizim içinde yenilenmiş nitelikleriyle görünecektir. Bir çizimdeki nitelikler hakkında, dış bir dosyaya bilgi çıkartmanızı sağlayan bir Attext (Attribute extraction, nitelik derle) komutu bulunmaktadır. Bu bilgiler daha sonra analiz için bir database'de okunabilir. Bu uygulama özellikle tamamlanmış bir çizimde malzeme listesi çıkarmak için kullanışlıdır. Attext komutu burada açıklanmayacaktır. Ayrıntılı bilgi AutoCAD help menüsünden sağlanabilir. 24) Çizimi SAVE yaparak çalışmanızı tamamlayınız.

DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA DEĞİŞİKLİK KOMUTLARI Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Değişiklik (modify) komutları Elle yapılan çizimlerde mevcut elemanlarda değişiklik yapmak son derece zor ve zaman alıcıdır. Bilgisayar destekli çizim programlarında

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI

2 TEMEL ÇİZİM KOMUTLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 AUTOCAD E GİRİŞ 11 1.1.Autocad Programının Kurulumu 12 1.2.Autocad Çizim Ortamının Tanıtılması 13 1.3.Dosyalama İşlemleri 17 1.3.1Yeni Dosya Açma (NEW) 17 1.3.2 Eski Bir Çizim

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd. Doç. Dr. Muhammed Arslan OMAR CHAMFER (Pah kırma) Objelerin köşelerine pah kırmak için kullanılır. [Undo/Polyline/Distance/Angle/Trim/mEthod/Multiple]

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR DONUT İçi dolu daireler ve halkalar çizmek için kullanılan bir komuttur. Kullanım şekli, Draw menüsünde bulunan Donut seçeneği

Detaylı

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI

2 BOYUTLU ÇİZİM KOMUTLARI AUTOCAD DERS NOTLARI AutoCad Programı: Autocad programı çizim, 3 boyutlu modelleme, görsel modelleme, vs gibi konularda çizim yapmamızı sağlayan, dünyada bu konuda en yaygın kullanılan programdır. Ekran

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 AutoCAD Programının Başlatılması 1 AutoCAD Çizim Editörü 2 AutoCAD Arayüzeyi 2 Home Komut Menüsü 4 Insert Komut Menüsü 4 Annotote Komut Menüsü 4 Parametric Komut Menüsü

Detaylı

AutoCAD Temrini (giriş seviyesi)

AutoCAD Temrini (giriş seviyesi) AutoCAD Temrini (giriş seviyesi) Konular 1. Giriş 1. Çalışma ortamı: Çizim alanı, Menüler, Araç çubukları, Düğmeler. 2. Etkileşim: Bir komut nasıl icra edilir. 2. Çizim oluştur 3. Hazırlık: Katman ve ölçülendirme

Detaylı

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI

2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI 2. ŞEKLİN ÇİZİLMESİ, ÖLÇÜLENDİRİLMESİ ve ÖLÇÜ AYARLARI Eksen layerini aktif layer yaparak aşağıdaki gibi herhangi uzunlukta bir düşey bir de yatay eksen çizgileri çizelim. Düşey ekseni, offset komutu ile

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37.

131 Draw ARC Draw Arc arc Arc Arc ı Tanımlayan Geometrik Özellikler: Şekil Points Kullanımı arc Şekil 3.37. 3 Araç Çubuğu Draw ARC Kayar menü DrawArc Yay Çizimi Komut Satırı arc Belirlenen bir koordinata istenilen ölçü ve konumda saatin tersi yönünde yay çizen bir komuttur. Arc la ilgili parametreler Şekil 3.36.

Detaylı

AutoCAD 2010 2B Çizim Uygulamaları

AutoCAD 2010 2B Çizim Uygulamaları AutoCAD 2010 2B Çizim Uygulamaları Free Software Downloads for Students and Educators The Autodesk Education Community is an online forum that provides students and faculty with free software and valuable

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır.

GÖRÜNÜŞLER. Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. GÖRÜNÜŞLER Bir nesneyi daha iyi resmedebilmek için Görünüşlerden yararlanılır. 03/17 GÖRÜNÜŞLER 6 görünüşün açılımı. (Avrupa Metodu) 04/17 GÖRÜNÜŞLER Kare piramit a b Üstten görünüşlerini çiziniz Koni

Detaylı

Basit Parça Modelleme

Basit Parça Modelleme Basit Parça Modelleme Yapacağımız örnek, 1.gün eğitimimizin ilk uygulamasıdır. Bu örnekle parça modellemedeki temel komutları tanıyacağız ve fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Uygulamamıza bir yeni bir Part

Detaylı

AUTOCAD: Komut Anlatımı

AUTOCAD: Komut Anlatımı AUTOCAD: Komut Anlatımı KOMUTLARIN ANLATIMI Menü : ANA MENÜ ADI ALT MENÜ YADA KOMUT Komut: komutun klavyeden karşılığı Komut Kısaltma: komutun klavyedeki kısa yolu Örnek: Çizgi Çizimi Menü : DRAW LINE

Detaylı

7. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı

7. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı TEKNİK K RESİM 7. Hafta Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı İÇERİK Geçen en ders Ölçülendirme Ölçülendirme düzenlemed Katman oluşturma Dosya şablonu oluşturma

Detaylı

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN

SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS SOLİDWORKS E GİRİŞ 01 İSMAİL KELEN SOLİDWORKS E GİRİŞ: MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç

Detaylı

BÖLÜM 7. Şekil 7.1. Modify Araç Çubuğu

BÖLÜM 7. Şekil 7.1. Modify Araç Çubuğu BÖLÜM 7 7. ÇİZİMİN DÜZENLENMESİ Şekil 7.1. Modify Araç Çubuğu 7.1. ERASE Seçilen nesneleri siler. ERASE komutu ile, çizime son şeklini vermek, fazla çizilen elemanları kaybetmek amacıyla Autocad2000 de

Detaylı

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI

3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI 3. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM VE ARAÇLARI Computer Aided Drafting/Design kelimelerinin baş harfleri olan CAD in Türkçe karşılığı BDÇ Bilgisayar Destekli Çizim veya BDT Bilgisayar Destekli Tasarım anlamına

Detaylı

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI

MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI Copy: Kopyalama Komutu Klavye kısayolu: co Nesneleri kopyalama işlemi yapar Komut girildiğinde: Select objects: Kopyalanacak nesneleri seçiniz. Nesneleri seçtikten sonra ENTER

Detaylı

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.

TEKNİK RESİM. Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı. akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu. TEKNİK RESİM 9. Hafta Arş. Grv. M. Adil AKGÜL İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı akgulme@itu.edu.tr http://web.itu.edu.tr/~akgulme İçerik İleri seviye komutlar Offset Array Mirror Measure Divide

Detaylı

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır?

AutoCAD SORULARI 3. 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında toplanmıştır? AutoCAD SORULARI 3 1) AutoCAD'de yaratılmış bir çizgi üzerinde oynamaya yarayan komutlar hangi menü altında c) Help d) Modify 2) AutoCAD'de çizgi/obje üretmeye (çizmeye) yarayan komutlar hangi menü altında

Detaylı

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line)

Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) HAFTA-3 Ölçek Kavramı Görünüşler AutoCAD ile çizime hazırlık Komut Anlatımı Komut Satırı Koordinat Girişi (Line) Çizime hazırlık (Çizim Kolaylıkları ve Layer Kavramı 0/17 ÖLÇEK Nesnenin gerçek boyutları

Detaylı

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir.

BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK. Başlangıçta yapılabilen ayarlar, daha sonra çizim alanının içinde iken de yapılabilir. 62 BÖLÜM 5 5. ÇİZİM ALANINA ÖZELLİK KAZANDIRMAK Çizdiğiniz her nesne birimlerle ölçülür. Çizmeden önce AutoCAD içinde birimlerin değerini belirlemeniz gerekir. Örneğin, bir çizim içindeki nesneler gerçek

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları. Ölçülendirme seçenekleri

ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları. Ölçülendirme seçenekleri 20 ÖLÇÜLENDİRME Ölçülendirme elemanları Dim Text Ölçü yazısı (sayısı) Dimension Line Ölçü çizgisi Dim Arrow Ölçü oku Offset from dim line Ölçü çizgisinden uzaklık 250 Extension Line Sınır çizgisi.. Defpoints

Detaylı

ÖLÇÜLENDİRME. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

ÖLÇÜLENDİRME. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA ÖLÇÜLENDİRME Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Ölçülendirme elemanları Dim Text Ölçü yazısı Offset from dim line Ölçü çizgisinden uzaklık 250 Dimension Line Ölçü çizgisi Dim Arrow Ölçü oku Extension Line Sınır

Detaylı

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

Dr. Fatih BARUTÇU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama 1 25.11.2014 Emre ERDEM Dr. Fatih BARUTÇU Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının Adı Genel Amacı

Detaylı

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 7. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Perspektif Çizimler...

Detaylı

Skecher (Çizim) Komutları

Skecher (Çizim) Komutları Skecher (Çizim) Komutları Ahmet SAN Karamürsel 2018 Sketch Oluşturma Catia programında katı model oluşturmak için öncelikle sketch oluşturmamız gerekir bu işlem sketcher araç çubuğu üzerindeki sketch ile

Detaylı

(AUTOCAD-I) DERS NOTLARI

(AUTOCAD-I) DERS NOTLARI GAZ ÜN VERS TES TEKNOLOJ FAKÜLTES AAT MÜHEND SL BÖLÜMÜ LG SAYAR DESTEKL MAR Ç M (AUTOCAD-I) DERS NOTLARI HAZIRLAYAN: DR. GÖKHAN DURMU EK M 2012 Haz rlayan ve Derleyen: Dr. G.DURMU Sayfa 1 / 38 Formül 1.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-I ( AUTOCAD ) DERS NOTLARI

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-I ( AUTOCAD ) DERS NOTLARI BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM-I ( AUTOCAD ) DERS NOTLARI Ögr. Gör. Vehbi BALAK Sayfa 1 AutoCAD programını nasıl çalıştırız? Masa üstünde yandaki simge farenin sol tuşu ile çift tıklanarak veya Başlat Programlar

Detaylı

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro

SOLID EDGE PROGRAMINDA SKETCH MENÜSÜ Çizim Alanı Temel Çizimleri Çizgileri İlişkilendirme Çizgi Referansı Yakalama Ölçülendirme 3 Ersin Toptaş Mekatro 1 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü Bir modelin oluşturulmasında taslak çizimlerinin yapıldığı kısımdır. Bu taslak resim çiziminde 2D (İki Boyutlu) den faydalanılır. 2 Ersin Toptaş Mekatronik Bölümü 1 SOLID

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

Autocad 2015 Genel Görünümü

Autocad 2015 Genel Görünümü 1 Ücretsiz Autocad indirmek için Autocad 2015 Education Version için, http://www.autodesk.com/education/free-software/autocad Autocad 2015 Genel Görünümü 2 DURUM ÇUBUĞU SNAP (Kenetleme) İşaretleyicinin

Detaylı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı TEKNİK K RESİM 5. Hafta Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı İÇERİK AutoCAD e e giriş Koordinat sistemi Çalışma alanının n boyutlandırılmas lması line komutu

Detaylı

1.Adım: Boş Mimari dosyası çift tıklanarak açılır.

1.Adım: Boş Mimari dosyası çift tıklanarak açılır. TESİSAT SINAV SORUSUNUN ÇİZİMİ 1.Adım: Boş Mimari dosyası çift tıklanarak açılır. 2.Adım: CTRL ve 2 tuşlarına aynı anda basarak şablon dosyayı bulur, çift tıklayarak açarız. 1 3.Adım: Açılan yeni pencerede

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker

Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 2D Çizim Oluşturma Yrd.Doç.Dr. Aydın Mühürcü, Yrd.Doç.Dr. Ahmet Küçüker 1. DÜZ ÇĐZGĐ (LINE) ÇĐZME Line komutu, ekran üzerinde girilen iki nokta arasında çizgi çizmek amacıyla kullanılmaktadır. Erişimi

Detaylı

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır.

Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. autocad 2d Simge Adı Kullanım Alanı LİNE Çizgi çizmek için kullanılır. CONSTRUCTION LINE Sonsuz uzunlukta düzenleme çizgisi oluşturmak için kullanılır. POLYLINE Yay oluşturmak için kullanılır. ARC Yay

Detaylı

AUTOCAD: Çizime hazırlık

AUTOCAD: Çizime hazırlık AUTOCAD: Çizime hazırlık Layer Ayarları Menü : FORMAT LAYERS Komut: layers Komut Kısaltma: LA Çizimde kullanılacak katmanları (layers) ve her katmanda kullanılacak çizgi tipini, rengini ve kalınlığı ayarlanır.

Detaylı

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME

BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME BÖLÜM 17 17. ÜÇ BOYUTLU NESNELERİ KAPLAMA VE GÖLGELENDİRME 17.1. HİDE Üç boyutlu katı modelleme ve yüzey modellemede Wireframe yapılarının görünmemesi için çizgileri saklama görevi yapar. HİDE komutuna

Detaylı

3. Bölüm DRAW (ÇİZİM) VE MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI

3. Bölüm DRAW (ÇİZİM) VE MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI 81 3. Bölüm DRAW (ÇİZİM) VE MODIFY (DÜZENLEME) KOMUTLARI 82 83 84 DRAW (ÇİZİM) KOMUTLARI Modelling Circle Donut Spline Ellipse Block Line Ray Construction Line Multiline Polyline 3D Polyline Polygon Rectangle

Detaylı

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları

SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek. için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları 11 SOLIDWORKS E GİRİŞ MENÜLER SolidWORKS te rahat çizim yapabilmek, komutlara rahat ulaşabilmek için Windows ta da olduğu gibi araç çubukları vardır. Bazı araç çubukları kullanım zamanı geldiğinde bilgisayarın

Detaylı

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0

ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 ECDL Avrupa Bilgisayar Yetkinlik Sertifikası ECDL CAD Müfredatı Versiyon 3.0 Tüm hakları saklıdır. ECDL vakfı yazılı onayı olmaksızın bu döküman veya herhangi bir bölümü değiştiriemez. Bu tarz bir talep

Detaylı

Bilgisayar Destekli Tasarım Ders Notları

Bilgisayar Destekli Tasarım Ders Notları İZOMETRİK ÇİZİM İzometrik çizim;, bir cisme 30 açı ile bakıp düzlem üzerine düşen yansımasını çizme işlemidir. İzometrik çizimler düzlem üzerine çizildiğinden, nesnelerin X ve Y eksenindeki boyutlarının

Detaylı

TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ

TEKNİK RESİM VE ÇİZİM TEKNOLOJİLERİ Dersin Modülleri Geometrik Çizimler Görünüş Çıkarma Ölçülendirme ve Yüzey İşlemleri Kroki, Perspektif ve Yapım Resmi Temel Geometrik Çizimler Özellik ve Tanımlama Yeterli Görünüş Çizimi ve Kütüphane Kazandırılan

Detaylı

ve ANTETLER Çizim kağıdı Çizim kağıdı Çizim kağıdının hazırlanması Antet Standard A0 kesilmiş kağıt boyutu 1 m 2 x/y: e2

ve ANTETLER Çizim kağıdı Çizim kağıdı Çizim kağıdının hazırlanması Antet Standard A0 kesilmiş kağıt boyutu 1 m 2 x/y: e2 0.08 M A 0.06 A C M42 X 1.5-6g 9.6 8X 45 9.4 0.1 M B M 6.6 6.1 20.00-20.13 C A 0.14 BÇİZİM KAĞITLARI ve ANTETLER 9.6 31.8 9.4 31.6 25.5 B 0.1 25.4 44.60 44.45 8X 7.9-8.1 0.14 M A C M 86 Çizim kağıdı Standard

Detaylı

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar.

BÖLÜM 11. Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BÖLÜM 11 11. TARAMA İŞLEMLERİ 11.1. BHATCH Çizim elemanlarına tarama işlemleri yapar. BHATCH komutu, çizimde bir nesnenin oluşturduğu kapalı alanı farklı desenlerle taramak için kullanılır. Farklı nesnelerden

Detaylı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı BÖLÜM 13 Çelik Profil Aracı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çelik Profiller ile Çalışmak Çelik profil aracı, çelik profillerden oluşan modellerin tasarımını ve düzenlenmesini

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU DRAW (ÇİZİM) KOMUTLARI

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU DRAW (ÇİZİM) KOMUTLARI 29 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ELEKTRİK PROJE ÇİZİM KURSU DRAW (ÇİZİM) KOMUTLARI AutoCAD 2014 Kullanımı Çizim Komutları LINE (ÇİZGİ) Line komutu, çizim alanında belirlenen iki nokta arasına düz doğru çizer. Komut:

Detaylı

Çizgiler ve anlamları

Çizgiler ve anlamları Çizgiler ve anlamları Teknik çizimde farklı özelliklerde ve kalınlıklarda çizgiler kullanılır. Standartlarda tanımlanmış olan her bir çizgi tipinin kendine ait özel bir anlamı vardır. Bir teknik resim

Detaylı

TEKNİK RESİM (Kısa Özet)

TEKNİK RESİM (Kısa Özet) TEKNİK RESİM (Kısa Özet) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu HAFTA-1 Norm Yazı Çizgi Tipleri ve Kullanım Yerleri Yıliçi Ödev Bilgileri AutoCad e Genel Bakış Tarihçe Diğer CAD yazılımları AutoCAD Menüleri AutoCAD

Detaylı

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları

BÖLÜM 04. Çalışma Unsurları BÖLÜM 04 Çalışma Unsurları Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çalışma Unsurları Parça ya da montaj tasarımı sırasında, örneğin bir eskiz düzlemi tanımlarken, parçanın düzlemlerinden

Detaylı

ANTETLER. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA A X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

ANTETLER. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA A X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 C A ÇİZİM 0.14 KAĞITLARI B ve 44.60 44.45 ANTETLER B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 34 Prof. Dr.

Detaylı

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim

PENGUEN. PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak. Kılavuz üzerinde örnek çizim PENGUEN PROJE GÖREVİ Masaüstü objesi olarak bir penguen tasarlamak Bitmiş ürün Kılavuz üzerinde örnek çizim Ekstra Çalışma Seçtiğiniz başka bir figure tasarlayın STEP BY STEP GUIDE FOR CREATING A PENGUIN

Detaylı

ÜÇ BOYUTLU TASARIM UYGULAMASI

ÜÇ BOYUTLU TASARIM UYGULAMASI ÜÇ BOYUTLU TASARIM UYGULAMASI Aşağıda izometrik perspektifi verilen parçanın A-A bakışı için verilen ayrıntılara da dikkat ederek katı modellemesini oluşturalım. Bu arada bir slayt gösterisi için gerekli

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak tasarım

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler

TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler TEKNİK RESİM 6. Kesit Görünüşler M Nalbant 2008 1 Kesit Görünüş nedir? Kesit görünüş, nesnenin bir kısmını kesip uzaklaştırarak nesnenin görünmeyen parçası veya alanını göstermek için çizim üzerinde kullanılan

Detaylı

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant

Mastercam Temrinleri. Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü. M Nalbant Mastercam Temrinleri Prof.Dr. Muammer NALBANT Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü M Nalbant 2006 1 Temrin 1 Bu temrinde, Şekil 13.11 de görüldüğü gibi 4 yay ve 4 çizgi oluşturmak

Detaylı

HARİTA ÇİZİMİ AUTOCAD UYGULAMALARI

HARİTA ÇİZİMİ AUTOCAD UYGULAMALARI HARİTA ÇİZİMİ AUTOCAD UYGULAMALARI HAZIRLAYAN PROF.DR. İ. ÖZTUĞ BİLDİRİCİ İÇİNDEKİLER UYGULAMA 1: KOORDİNAT SİSTEMİ, ZOOM KAVRAMI... 2 UYGULAMA 2: ÖDEV ŞABLONUNUN ÇİZİMİ... 5 UYGULAMA 3: PARALEL ÇİZGİ

Detaylı

BÖLÜM 16 16. YÜZEY MODELLEME VE KATI MODELLEME

BÖLÜM 16 16. YÜZEY MODELLEME VE KATI MODELLEME BÖLÜM 16 16. YÜZEY MODELLEME VE KATI MODELLEME 16.1. YÜZEY MODELLEME AutoCAD2000, üç boyutlu modelleme yapmak için iki yol kullanır. Bunlar; yüzey modelleme ve katı modellemedir. Yüzey modellemede oluşturulan

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

Draw çiz demektir. line (hat,çizgi) ile başlar. Şekil çizmek için kullanılır.

Draw çiz demektir. line (hat,çizgi) ile başlar. Şekil çizmek için kullanılır. Draw çiz demektir. line (hat,çizgi) ile başlar. Şekil çizmek için kullanılır. Hemen bitişiğinde modify (düzenle) araç çubuğu ve komutları bulunur. Control N (New)ile yeni bir dosya açılır. Control O (Open)

Detaylı

Konu 03 : Seçim ve Modify komutları

Konu 03 : Seçim ve Modify komutları Konu 03 : Seçim ve Modify komutları Oluşturulan varlıkların yerlerini veya şekillerini değiştirmek amacıyla kullanılan komutlara MODIFY (düzenleme) komutları adı verilir. Bu komutlara MODIFY menüsünden,

Detaylı

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması

AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması AutoCad 2010 Programının Çalıştırılması 1- Masaüstünden AutoCad 2010 simgesine mouse ile çift tıklanarak çalıştırılabilir. 2- Başlat menüsünden çalıştırılabilir. 3- Başlat menüsü > Autodesk > Autocad 2010

Detaylı

Menüden Browse kutucuğu seçilir.block seçilir ve okey tuşuna basılır.

Menüden Browse kutucuğu seçilir.block seçilir ve okey tuşuna basılır. İKİ BOYUTLU ÇİZİM DRAW MENÜSÜ KOMUTLARI Line: Çizgi çizmek için line simgesine tıklanır.ekran üzerinde bir nokta işaretlenir.mouse ile yön belirtilerek ikinci nokta belirlenir ve komuttan çıkılır. Açılı

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 210 (2+1) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 210 (2+1) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 210 (2+1) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu HAFTA-1 Dersin Amacı ve Kapsamı Ders İle İlgili Genel Bilgiler Uyarılar 0/05 1. Hafta Dersin Amacı ve Kapsamı Amaç: İnşaat Mühendisliği alanında

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 210 (2+1) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu

MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 210 (2+1) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu MÜHENDİSLİK ÇİZİMLERİ İNŞ 210 (2+1) Yrd.Doç.Dr. Okan Fıstıkoğlu HAFTA-1 Dersin Amacı ve Kapsamı Ders İle İlgili Genel Bilgiler Uyarılar 0/05 1. Hafta Dersin Amacı ve Kapsamı Amaç: İnşaat Mühendisliği alanında

Detaylı

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M

İZDÜŞÜM PRENSİPLERİ 8X M A 0.14 M A C M 0.06 A X 45. M42 X 1.5-6g 0.1 M B M 0.08 M A 8X 7.9-8.1 0.1 M B M M42 X 1.5-6g 0.06 A 6.6 6.1 9.6 9.4 C 8X 45 0.14 M A C M 86 20.00-20.13 İZDÜŞÜM C A 0.14 B PRENSİPLERİ 44.60 44.45 B 31.8 31.6 0.1 9.6 9.4 25.5 25.4 36 Prof. Dr. 34 Selim

Detaylı

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz.

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz. Problem V Sıcaklık Yüklemesi Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Sıcaklık genleşme katsayısı = 0.0000065 (Fahrenheit) Kiriş-kolon bağlantıları rijit Kablo her iki ucundan mafsallı Yapılacaklar Sadece

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş)

Ders 1-Örnek 1. Yeni Model Başlatma. Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma. Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Ders 1-Örnek 1 Yeni Model Başlatma 3D Görünüş Oluşturma Kolon Hatlarõ (Aks Hasõrõ) Oluşturma Görünüşleri Oluşturma (Plan ve Yandan Görünüş) Elemanlarõn Girilmesi Kolonlar Kirişler Nokta Oluşturma Birleşim

Detaylı

Mühendisliğin dili TEKNİK RESİM Muammer NALBANT (Anonim kaynaktan tercüme eden ve 3. izdüşüm düzleminden 1. izdüşüm düzlemine dönüştüren)

Mühendisliğin dili TEKNİK RESİM Muammer NALBANT (Anonim kaynaktan tercüme eden ve 3. izdüşüm düzleminden 1. izdüşüm düzlemine dönüştüren) Mühendisliğin dili TEKNİK RESİM Muammer NALBANT (Anonim kaynaktan tercüme eden ve 3. izdüşüm düzleminden 1. izdüşüm düzlemine dönüştüren) 1 1. Bölüm Teknik Resime Genel Bir Bakış 2 KONULAR Grafik lisan

Detaylı

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak

Ders 3 - Eğitim 3. İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Ders 3 - Eğitim 3 İlk önce çizimleri ve aşağõdaki konularõ gözden geçirin. Yeni bir model başlatmak Üç boyutlu görünüş oluşturmak Aks çizgilerini oluşturmak Üç boyutlu, plan ve yan görünüşler oluşturmak

Detaylı

Konu 02: Çizim Komutları

Konu 02: Çizim Komutları Konu 02: Çizim Komutları Ölçülü çizim için çalışma birimini belirlemek çizime başlamadan önce yapılması gereken bir işlemdir. FORMAT menüsünden UNITS seçilerek ulaşılır. Mimari projelerde çoğunlukla yandaki

Detaylı

Kullanım ayarı yaparak düzlem seçmek

Kullanım ayarı yaparak düzlem seçmek Bilgisayar Destekli Çizim Dersi Dersin Modülleri Katı Modelleme Katı Oluşturma Montaj Modelleme Katı Modeli Teknik Resme Aktarma Kazandırılan Yeterlikler Kullanım ayarı yaparak düzlem seçmek Katı oluşturmak

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (TEKNİK RESİM-II) Yrd.Doç.Dr. Muhammed Arslan OMAR Bilgisayar Destekli Tasarım Nedir? CAD (Computer Aided Design) Bütün mühendislik alanlarında olduğu gibi makine mühendislerinin

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN.

9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. 9. HAFTA ENM 108 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TEKNİK RESİM Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Katmanlarla Çalışma...

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU İleri Düzeyde Metal İşleme Gemi Yapımı Gemi İnşa

DERS BİLGİ FORMU İleri Düzeyde Metal İşleme Gemi Yapımı Gemi İnşa Dersin Adı Alan Meslek / Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Dönem Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim Öğretim Ortamı

Detaylı

DERS-2. A. Genel Ayarların Yapılması B. Yardım Menüsünün Kullanımı

DERS-2. A. Genel Ayarların Yapılması B. Yardım Menüsünün Kullanımı DERS-2 A. Genel Ayarların Yapılması B. Yardım Menüsünün Kullanımı Yazı stilinin ayarlanması Text Style diyalog penceresi Yazı fontlarının seçimi Yazı stillerinin görüntülendiği pencere Yazının yüksekliği

Detaylı

Universal Ltd. Şti. Ana Menü Alt Menü - 1 Alt Menü - 2 Alt Menü - 3 Dosya Harita Dosya İşlemleri Dosya Aç Dosya Yeni Dosya Kapat

Universal Ltd. Şti. Ana Menü Alt Menü - 1 Alt Menü - 2 Alt Menü - 3 Dosya Harita Dosya İşlemleri Dosya Aç Dosya Yeni Dosya Kapat Ana Menü Alt Menü - 1 Alt Menü - 2 Alt Menü - 3 Dosya Harita Dosya İşlemleri Dosya Aç Dosya Yeni Dosya Kapat Veri Ekle Mdb, Shape, GeoDB Veritabanı bağlantısı Sde Bağlantısı OleDb Bağlantısı Oracle, MsSQL,

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

UCS ikonlarının ok başları pozitif yönleri gösterir. Bu, mesela X ekseninin ok yönünde artacağı anlamına gelir.

UCS ikonlarının ok başları pozitif yönleri gösterir. Bu, mesela X ekseninin ok yönünde artacağı anlamına gelir. Koordinat Girişi Çizimdeki koordinatların belirlenmesi, AutoCAD de yapacağınız en temel görevlerden biridir. Bir noktayı nasıl belirteceğinizi bilmedikçe, ister mimari çizinde bir ev, yada bir makine parçası

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

14. BÖLÜM. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM: AUTOCAD version: 2007

14. BÖLÜM. BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM: AUTOCAD version: 2007 14. BÖLÜM BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM: AUTOCAD version: 2007 14. BİLGİSYAR DESTEKLİ ÇİZİM: AUTOCAD 14.1. Giriş Autocad genel anlamda; tasarımlarınızı ve çizimlerinizi bilgisayarda hatasız ve istenilen hassasiyette

Detaylı

SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI

SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI SOLĐD EDGE KOMUTLAR DRAW KOMUTLARI LINE: 2 boyutlu çizimin olmazsa olmazıdır.bu komutu kullanarak her türlü çizim yaplabilmektedir. Đstediğimiz her türlü ölçü ve açı belirlenerek çizim yapılabilir. Şekil

Detaylı

Rectangle. Dikdörtgen çizimi için kullanılan komuttur

Rectangle. Dikdörtgen çizimi için kullanılan komuttur Rectangle Dikdörtgen çizimi için kullanılan komuttur Komutun çalıştırılması Uygulama-ilkel şekli Command: _rectang Specify first corner point or [Chamfer/Elevation/Fillet/Thickness/Width]: Specify other

Detaylı

AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması. Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA AutoCAD e giriş ve yeni bir çizimin başlatılması Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Temel CAD sistemi Bilgisayar Giriş (Input) elemanları Çıkış (Output) elemanları Tablet 2 CAD (Computer-Aided Design/Drafting)

Detaylı

INVENTOR DERS NOTLARI

INVENTOR DERS NOTLARI Boyutlandırmaya en dıştaki çaptan başlıyoruz. Üst kenarı seçeriz sonra ekseni seçeriz. İmleci parçanın dışına doğru sürüklediğimizde boyutun çap cinsinden ölçüldüğünü görürüz. Diğer boyutları da şekildeki

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 5 SOLIDWORKS İLE KATI MODELLEME Katı model elde etmek için kullanılan yöntemler arasında Süpürme (Sweep) ve Loft önemli bir yere sahiptir. Birçok makine parçasının modellenmesinde

Detaylı