HİPERKALEMİ = HİPERPOTASEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİPERKALEMİ = HİPERPOTASEMİ"

Transkript

1 HİPERKALEMİ = HİPERPOTASEMİ Potasyum en önemli intraselüler katyondur. Organizmanın yaşamı için esansiyeldir. K + önemli bir miktarda diyetle alınmaktadır. K + ette, meyvelerden kayısıda, patateste zengin miktarda bulunmaktadır. Günlük alım 1 meq/kg/gün düzeyindedir. Gastrointestinal sistemden emilmektedir. K + hemostazının % 90 ı böbreklerden ekstresyon yoluyla, % 10 u sindirim kanalından olmaktadır. En önemli düzenleyici mekanizma kortikal kollektör tubullerdeki aldosteron reseptörleridir. Normal kişlerde hiperpotasemi ender bir durumdur. Düzenleyici mekanizmalar ile ekstrasellüler sıvıda K + yükselmesi engellenir. Örneğin ekstrasellüler volümü 15 litre olan bir kişiye 40 meq K + yüklenmesinde, plazma K + konsantrasyonu beklenebileceği şekilde 2.5 me/l düzeyinde değil, 1 meq/l altında bir artış gösterir. Burada başlıca iki adım etkilidir: Birinci adımda, insülin ve β 2 -adrenerjik reseptörler Na + -K + ATPaz pompasını aktive ederek ve K + kendisi hücre içine girerek ekstrasellüler sıvıda artış azaltılmış olur. İkinci olarak 6-8 saat içinde idrarda K + itrahı artar. Aldosteron salınımı artarak K + atılımı da hızlandırılır. K + ekstresyonunu arttıran faktörler: Aldosteron, distal tubuldaki yüksek Na (diüretikler), yüksek üriner akım (osmotik diürez), yüksek serum K + seviyesi, distal tubuldeki negatif iyon seviyeleri (bikarbonat) olmaktadır. K + ekskresyonununu azaltan faktörler: Aldosteron azlığı, distal tubuldeki düşük Na, düşük üriner akım, düşük serum K + seviyeleridir. Böbrekler akut ve kronik K + değişikliklerine adapte olmaktadırlar. K + 'un kronik yüksekliğinde genelde böbrekten K + ekskresyonu da artar. Potasyumdan fakir beslenmede böbrekten zorunlu K + kaybı meq/gün gibidir. Böbreğin K + atılımını glomerül fitrasyonunu ml/dk filtrasyon hızına ininceye kadar düzenli olarak sağlanır. Kronik böbrek yetersizliğinde gastrointestinal sistemden K + atılımı artar. Serum K Seviyeleri Serum K + seviyeleri için birçok indikatör görev yapmaktadır. K + 'un hücre membranlarından geçişinde serum K + seviyeleri çok önemlidir. Bu da intraselüler ve ekstraselüler kompartmanlardaki total K + seviyesine bağlıdır. Serum Potasyum seviyesinde önemli rol oynayan etkenler a. Glukoregülatuar Hormonlar - İnsülin K + hücre içine girişini artırır. - Glukagon K + hücre içine girişini azaltır. b. Adrenerjik Stimulus -β adrenerjik stimulus K + hücre içine girişini artırır. Diğer taraftan β adrenerjik blokaj K + serum seviyesini yükseltir.

2 -alfa adrenerjik stimulus K + hücre içine girişini artırır. c. ph -Alkaloz K + hücre içine girişini kolaylaştırır. -Asidoz intraselüler alandan ekstraselüler alana K geçişini sağlar. Serum potasyum konsantrasyonunun yenidoğan döneminde 6 meq/l, daha büyük çocuklarda ve erişkinlerde 5.5 meq/l'nin üzerinde olmasi hiperpotasemi olarak tanımlanır. Hiperpotasemi nedenleri Tablo 1 de özetlenmiştir. Hospitalize hastalarda hiperkalemi insidansı %1-10 arasındadır. Prematüreler genellikle yüksek risk altındadır. K + seviyelerinin yükselmesinde, renal fonksiyon azalması, genitoüriner hastalıklar, kanser, diabet, polifarmasi klinikte en sık olanlardır. Hospitalize hastalarda ilaçlar hiperkalemi gelişiminin %75'inden sorumludur.akut rabdomiyoliz hiperkalemi için risk oluşturur. Diabetik hastalar da yüksek riskli gruptadır. Bunlardaki neden K + metabolizmasıdaki defekte bağlıdır. ACE inhibitörleri veya ARB, diabetik nefropati K + ekstresyonundaki defekten sorumludur. Ayrıca diabetik insanlardaki insülin defisiti ve insülin rezistansı K + 'un intraselüler değişimindeki sorunların sebebidir. K + 5,5 Eq/L'nin üzerine çıkınca klinik risk başlar. Konjestif kalp yetmezliğinde böbrek kan akımı ve kardiak output düşmekte ve bu da hiperpotasemi gelişimini kolaylaştırmaktadır. Mortalite-Morbidite; Hiperkalemi hospitalize hastalarda ölüm için önemli bir risktir. Serum potasyum seviyeleri >7mEq/L olduğunda ölümle sonuçlanabilir. Prematür infantlar yüksek risk gurubundadır. Diğer yüksek risk grupları, yaşı >60 olanlarda hiperkalemi gelişmektedir.böbrek fonksiyonları da yaşla azalmaktadır.glomerüler filtrasyonu 30 yaşından sonra yılda 1ml/dk düşmekte, renal kan akımı azalmaktadır. Plazma renin aktivitesi ve aldosteron seviyeleri yaşla ve distal nefrondaki K + seviyeleriyle değişmektedir. K + sekresyonu, NSAİ, ACE inhibitörleri ve K tutucu diüreetüklerden etkilenmektedir. KLİNİK Semptomlar nonspesifik olabilir, kas fonksiyonlarını ya da kardiak fonksiyonları etkiliyebilir (Tablo2). Vital bulgular genellikle normaldir. Potasyum seviyesinde artış ile birlikte, bradikardi, kalp bloğu ya da taşipne, solununm kasları felci, kas felci ve flask paralizi, derin tendon reflekslerinde depresyon ortaya çıkar Hiperkalemi gelişmesinde; 3 mekanizma sorumludur: Alım fazlalığı, atılım azlığı, intrasellüler alandan ekstrasellüler alana kayma. Bu nedenle anamnez alırken bu üç mekanizma ile ilgili sorgulama yapılmalıdır. I. Alım Fazlalığı Yiyeceklerle fazla alım (yüksek K + yemekler, meyve ve meyve suları) Çok düşük Na + ve yüksek K + lu diet.

3 K + dan fazla yararlanım, farmakolojik olarak fazla vermek. II. Atılım Azlığı; 1. İlaçlar: K tutucu diüretikler, NSAİ, ACE-İ, angiotensin reseptör blokerleri, siklosporin ve takrolimus., antibiyotik (pentamidin, TMP/SMX), heparin, ketoconazol, metyrapone 2. Renal yetersizlik 2. Tip IV renal tubular asidoz Diabetes mellitus Orak hücreli anemi Alt üriner sistem obstruksiyonu Adrenal yetersizlik Primer Addison sendromu ( otoimmün hastalık, tüberküloz, ya da infarkta bağlı) Enzim bozuklukları 3. Mineralokortikoid reseptörler ve steroid metabolizması düzensizlikleri Klasik form 21-hidroksilaz eksikliği ve aldosteron sentaz eksikliği sonucu beklenen düşük aldosteron seviyesi hiperpotasemiye yol açar. 11-beta hidroksilaz eksikliği, 3-beta hidroksi steroid dehidrogenaz eksikliği ve 17-alfa hidroksilaz / 17,20 liyaz eksikliği genellikle hiperkalemi gelişmesiyle karekterize değildir. Mineralokortikoid reseptörde meydana gelen inaktif mutasyonla oluşan tip-1 psodöhipoaldosteronizmde sonuçta potasyum sekresyonu bozulur ve distal tubulde sodyum reabsorbsiyonuna zarar verir. 4. Hiperkalemi ve hipertansiyonla karekterize Gordon sendromu veya psodöhipoaldosteronizm tip 2,WNK 1 veya WNK 4 mutasyonu sonucu oluşur. Distal tubulde lokalize olan protein kinazlar bu nefron segmentindeki iyon transportunu düzenler. WNK 4 transselüler ve paraselüler yolda sodyum potasyum ve klor transportunu düzenlemekte belirleyici birkaç role sahip olduğu görülür. III. K + un ekstraselüler alana geçişi için: Hücre içinden ekstrasellüler alana kayma: Hiperosmolalite, rhabdomyolysis, tümör lizis sendromu, ve süksinilkolin uygulanması bu durumlara örnektir. Klinikte daha sık olan nedenler ise insülin eksikliği ve akut asidozdur. Tekrarlayan epizodik flask paralizi DM (insülin eksikliği veya insülin rezistansı)

4 B-adrenerjik antogonist kullanımı (HT ya da anjina için) Hücre yıkımı: rabdomiyoliz, inme, kronik alkolizim Tümör liziz sendromu. lenfoma, lösemi ya da diğer tümörler. İlaçlar o Nonselektif beta blokerler (Na-K pompasını inhibe ederler) o Dijital toksitesi (Na-K pompasını inhibe ederler) o Süksinilkolin(membran yırtılması) o Sodyum pompasını inhibe ederek K + hücre içine girişini bozup hücre dışına çıkışını kolaylaştırarak Hiperozmolarite iki mekanizmayla hiperkalemiye neden olur. Birincisi, intraselüler su kaybı, intraselüler K + konsantrasyon artışıyla sonuçlanır, K + un hücre dışına çıkışı yönünde gradyent oluşur ve suyun hücre dışına çıkışı gibi K + hücre dışına sürüklenir. Hiperozmolalitenin en yaygın nedeni kontrolsüz diabetteki hiperglisemidir.hiperozmolaritenin diğer nedenleri hipernatremi ve hipertonik mannitoldür. DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR Psodöhiperkalemi terimi klinkte; in vitro hücre lizisi sonucu açığa çıkan hücre içeriğinin serum K değerinin yüksek olarak ölçülmesidir. Ancak in vivo gerçek değeri yansıtmaz..bu durum genellikle, kan alımı sırasında (turnikenin çok sıkı bağlanması veya turnikenin uzun süre kalması ) kırmızı hücre hemolizi, ağır trombosiyozis (trombosit sayısı> /ml) veya ağır lökositozis (WBC>70.000/mL) meydana gelir. Gerçek intravasküler hemoliz meydana geldiğinde (tranfüzyon reaksiyonu, orak hücre krizi, ilaçların tetiklediği hemolitik reaksiyon vb) ölçülen gerçek K + değerleri tanı koymak için önemlidir. LABORATUAR 1. Renal fonksiyonun değerlendirmesi Serum BUN ve kreatinin değerlerinin böbrek yetersizliği olup olmadığını değerlendirmek açısından ölçülmesi gerekir. 24 saatlik idrar toplanarak kreatinin klirensi ölçülmesi daha yararlıdır. 2. İdrar potasyum ve sodyum konsantrasyonu ve idrar ozmolalite ölçümü Hiperkalemiye sebep olan renal atılım bozukluğu olup olmadığını belirlenmesinde bu testler esastır. İdrar potasyum seviyesi 20 meq/l den düşükse renal atılım bozukluğunu gösterir. İdrar potasyum seviyesi 40 meq/l den büyükse renal atılım mekanizmasının sağlam olduğunu gösterir. Ancak izole idrar potasyum seviyesi ölçümü bazen yanıltıcıdır. Çünkü idrardaki potasyum konsantrasyonu sadece kortikal toplayıcı tubuller tarafından değil aynı zamanda üriner konsantrasyon derecesi tarafından belirlenir. Eğer idrar ozmolalitesi yüksekse ( > 700mOsm/kg), o zaman idrar potasyum konsantrasyonunun kantitatif değeri yanıltıcı olabilir.

5 o İdrar konsantrasyonu derecesi için idrar potasyum konsantrasyonu değerlendirmesindeki bu ayarlama transtubular potasyum gradient (TTKG) hesaplanması olarak adlandırılır. o TTKG= (idrar K x serum osmolarite) / (serum K x idrar osmolaritesi) o 3 ün altındaki TTKG seviyesi toplayıcı tubuller üzerindeki aldesteron etkisizliğini, bu da böbreklerden uygun bir biçimde potasyum atılımı olmadığına işaret eder. 7 nin üzerindeki TTKG seviyesi hiperkalemi ayarlamasındaki aldosteron etkisine işaret eder. o Bu örnekler TTKG hesaplanmasının hiperkalemide böbrek atılımının azalmasını değerlendirmede idrar potasyumu kullanımından daha üstün olduğunu göstermektedir. Bu testin başarılı olmasını için aşağıdaki hususlar önemlidir: İdrar osmolalitesi>serum Osmolalitesi (idrarın seruma göre daha konsantre olması gereklidir) İdrar Na>20 meq/l 3. Tam kan sayımı ölçümü Düşük Hb ve Hct ya da anormal eritrosit hücre morfolojisi hemoliz işareti olabilir. Ağır lokositoz veya trombositoz psödohiperkalemi olasılığını arttırır. Şüphe duyulduğunda plazma K + konsantrasyonu ölçülmelidir. Plasma K + serum K + ile aşağı yukarı aynıdır. 4. Serum biyokimyası Düşük bikarbonat düzeyi metabolik asidoza bağlı oluşan hiperkalemiyi işaret edebilir. Hiperglisemi DM u işaret edebilir. Yükselmiş LDH, ürik asit, fosfor ve ALT seviyeleri, hemoliz, rabdomyoliz ya da tümör lizis sendromu gibi doku bozulmasına işaret edebilir. CK yüksekliği rabdomyolize işaret edebilir. 5. Endokrinolojik tetkikler Serum Kortizol (Sabah 8 de 5-25 mg/ml,gece 4 te 3-12 mg/ml): Düşüklüğü adrenal yetersizlik işareti olabilir. Serum Renin ve Aldosteron. Aldosteron düşüklüğü adrenal yetersizlik işareti olabilir. Kan şekerinin artması ( mg /dl), HbA1c (% 6,5), Glukoz tolerans testi ( 2saat sonrası <140 mg/dl): artış gizli DM a işaret edebilir. 11 Beta Hidroksilaz veya 21-Hidroksilaz ölçümleri: bu enzimlerin yetersizliği virilizasyon sendromlarına neden olur ve genelde neonatal periyodda tanı konulur. 11 Beta Hidroksilaz yetersizliği, artmış plazma 11 deoksikortizol seviyeleri ya da artmış idrar tetrahidro-2-deoksikortizol seviyesi ile teşhis edilir. Adrenokortikotropik hormon stimulasyonu aynı zamanda bu ürünlerin sentezini artırarak bu olayları ortaya çıkarabilir. 21 hidroksilaz eksikliği

6 genellikle nmol/l ölçülerine kadar kanda 17-hidroksiprogesteron seviyesinin artmasıyla sonuçlanır. DİĞER TESTLER Elektrokardiyogram: Bu test hiperkaleminin vital fizyolojik bulgularını değerlendirir. Ancak, EKG deki değişiklikler bazen hiperkaleminin derecesiyle korele değildir. o T dalgalarının sivrileşmesi o PR intervalinin uzaması o QRS kompleksinin genişlemesi P dalgalarının kaybolması o Sinüs dalgası paterni o Sinüs arresti o Organik kalp hastalığı olan ve anormal baz çizgili EKG hastalarında, bradikardi tek başına EKG de anormallik yapabilir. TIBBİ BAKIM Hiperkalemili hastaların medikal bakımı 5 farklı amaçtan oluşur. 1. Muhtemel toksiteyi değerlendirmek 2. Potasyum alımını azaltmak 3. Hücreye potasyum girişini artırmak 4. Potasyum atımını artırmak 5. İleri evrelere neden olacak olayları belirlemek Daha hızlı potasyum artışı, daha yüksek seviye ve daha fazla kardiyotoksisitenin kanıtı, daha fazla agresif tedavi gerektirir. Hiperpotasemi tedavisi Tablo 3 de özetlenmiştir. İlk adım hayatı tehdit eden hiperkalemi olup olmadığını belirtmektir. o Kardiyotoksisiteyi görmek açısından EKG çekmek o Olabilecek kardiyotoksisiteyi iyileştirmek için İ.V Ca vermek İkinci adım K + kaynağını teşhis etmek ve uzaklaştırmak o Parenteral ve oral K + ilaveleri kesmek o K + ihtiva eden tuzları uzaklaştırmak o Hastanın diyetini gözden geçirmek. Düşük K + içerikli besinlerle beslemek Üçüncü adım hücre K + girişini artırarak serum konsantrasyonunu düşürmek o Potasyumun hücre içine girişini artırmak için parenteral glukoz ve insülin infizyonu çok efektiftir. Bununla beraber glukoz infüzyonunu tek başına yapmak insülin sekresyonunu artırsa da genellikle bu klinik durumda efektif olmamaktadır. Başlangıç etkisi dk içerisinde gerçekleşir, etki süresi 2-6 saate kadar sürebilir. İnfüzyon insülin ve glukoz ihtiva eden sıvı kullanılarak sürdürülebilir.

7 o Metabolik asidozu sodyum bikarbonatla düzeltmek gerekir. Metabolik asidozdaki serum potasyum değerinin değişken etkileri ve farklı formlarından dolayı tepki olarak hipokalemi ortaya çıkabilir. Bu diğer iki terapotik modaliteden daha az gerçekleşen ve tahmin edilebilen durumdur. o Beta-adrenarjik agonistler oldukça efektif olmakla birlikte kullanımı tartışmalı ve yan etkilerin görülmesi muhtemeldir. En yaygın kullanılan preperat albuterol nebulleridir. Salbutamol de etkilidir. Bu tedavi böbrek yetmezliği görülen hastalarda tercih edilmektedir. Parenteral isoproterenol veya albuterol de sodyumu düşürür. Ancak, isoproterenol genellikle kullanılmaz. Bazı araştırmacılar hiperkalemi tedavisinde kullanılan beta agonist tedavisinde taşıkardi ve göğüs rahatsızlığı bildirmişlerdir. Dördüncü adım vücuttan potasyum atılımını artırmaktır. o Normal böbrek fonksiyonu olan kişilerde renal atılım parateral salin tedavisiyle kombine edilmiş furosemid gibi bir loop diuretik ile artırılır. Potasyum tutucu diüretikler ACE inhibitörleri, ARB ve diğer renal potasyum atılımını inhibe eden ilaçlar kesilir. Sıvı durumunu takip edilir ve övolemi sürdürülmek amaçlanır. o Renal atılım 9 alfa florohidrokortizon asetat (Florinef) gibi aldosteron analoğu ile artırılabilir. Florinef özellikle hiporeninemi ya da hipoaldosteronizm birlikteliğinde de faydalıdır. Gastro intestinal atılım kayekselat gibi katyon değiştirici reçineler kullanımıyla artırılabilir. Kayekselat rektal ya da oral yolla kullanılabilir. En fazla emilim yeri kolondur. Bu yüzden hiperkalemik acillerde rektal kullanım tercih edilir. o Lavman 1 saat kolonda bekletilebilirse etkinliği artabilir. o Lavman tekrarlabilir fakat bazen kolon perforasyonuna neden olabilir. o Başlangıç etkisi 2 saatte başlar ve uzun süre etkilidir. 1 tek uygulama ile serum potasyum değeri 2 meq/l düşürülebilir. Kayekselat %70 sorbitol ile sulandırılıp oral kullanıldığında oldukça etkilidir. Tam böbrek yetmezliği veya konservatif tedavilere cevapsız ölümcül hiperkalemi hastalarında acil diyaliz son çaredir. Diyalize başlanması bazen birkaç saati bulabilir. Bu nedenle diyaliz tedavisi düşünülen hastalarda ilk başta diğer tedavi yöntemlerinin başlanması gerekir. Medikal tedavisinin son basamağı hiperkaleminin nedeninin saptanması ve ilerde oluşabilecek etkilerin önlenmesidir. Bu aşağıdaki nedenlerin araştırılmasını gerektirir; o Potasyum alım kaynakları o Renal atılımın düşmesinin sebepleri o Hücre içi alımın zarar görmesinin nedenleri CERRAHİ TEDAVİ Cerrahi tedavi çok sınırlı olgularda gerekir.

8 Rabdomiyolize bağlı hiperkalemisi olan hastalarda şişen iskemik kas kompartmanlarının cerrahi dekompresyonu gerekebilir. Son dönem böbrek hastalığı bulunmayan, hiperkaleminin kontrolu için hemodiyalize ihtiyaç duyan hastalarda acil diyaliz için hemodiyaliz kateteri yerleştirilmesi gerekir. KONSÜLTASYONLAR Ağır hiperkalemi vakalarında bir nefrolojist ile erken konsultasyon yapılması verimli bir tedavi ve diyaliz planlaması için önerilir. Refraktor kalp bloğu bulunan hastalara acil pacemaker yerleştirilmesi sırasında kardiyolojist yardımına gerek olabilir. DİYET Potasyum alımını azaltmak için düşük potasyumlu diyet uygulanır. Kaynaklar 1. Reardon LC, Macpherson DS. Hyperkalemia in outpatients using angiotensin-converting enzyme inhibitors. How much should we worry?. Arch Intern Med. Jan ;158(1): Juurlink DN, Mamdani MM, Lee DS. Rates of hyperkalemia after publication of the Randomized Aldactone Evaluation Study. N Engl J Med. 2004;351: Braden GL, O'Shea MH, Mulhern JG. Acute renal failure and hyperkalaemia associated with cyclooxygenase-2 inhibitors. Nephrol Dial Transplant. 2004/05;19(5): Cheng CJ, Lin CS, Chang LW. Perplexing hyperkalaemia. Nephrol Dial Transplant. Nov 2006;21(11): Gowda RM, Cohen RA, Khan IA. Toad venom poisoning: resemblance to digoxin toxicity and therapeutic implications. Heart. Apr 2003;89(4):e New MI. Inborn errors of adrenal steroidogenesis. Mol Cell Endocrinol. 2003;211: White PC. Aldosterone synthase deficiency and related disorders. Mol Cell Endocrinol. 2004;217: Gamba G. Role of WNK kinases in regulating tubular salt and potassium transport and in the development of hypertension. Am J Physiol Renal Physiol. 2005;288:F Levey AS, Bosch JP, Lewis JB, Greene T, Rogers N, Roth D. A more accurate method to estimate glomerular filtration rate from serum creatinine: a new prediction equation. Modification of Diet in Renal Disease Study Group. Ann Intern Med. Mar ;130(6): Diercks DB, Shumaik GM, Harrigan RA. Electrocardiographic manifestations: electrolyte abnormalities. J Emerg Med. 2004;27: Chew HC, Lim SH. Electrocardiographical case. A tale of tall T's. Hyperkalaemia. Singapore Med J. Aug 2005;46(8):429-32; quiz Allon M. Hyperkalemia in end-stage renal disease: mechanisms and management. J Am Soc Nephrol. Oct 1995;6(4): Allon M, Copkney C. Albuterol and insulin for treatment of hyperkalemia in hemodialysis patients. Kidney Int. Nov 1990;38(5):

9 14. Allon M, Dunlay R, Copkney C. Nebulized albuterol for acute hyperkalemia in patients on hemodialysis. Ann Intern Med. Mar ;110(6): Blaustein DA, Babu K, Reddy A. Estimation of glomerular filtration rate to prevent lifethreatening hyperkalemia due to combined therapy with spironolactone and angiotensinconverting enzyme inhibition or angiotensin receptor blockade. Am J Cardiol. 2002;90: Cruden NL, Newby DE. Angiotensin antagonism in patients with heart failure: ACE inhibitors, angiotensin receptor antagonists or both?. Am J Cardiovasc Drugs. 2004;4: Gennari FJ. Hyperkalemia: An adaptive response in chronic renal insufficiency. Kidney Int. 2002;62: Halperin ML, Kamel KS. Potassium. Lancet. Jul ;352(9122): Isnard Bagnis C, Deray G, Baumelou A. Herbs and the kidney. Am J Kidney Dis. 2004;44: Kilbride HW, Cater G, Warady BA. Early onset hyperkalemia in extremely low birth weight infants. J Perinatol. 1988;8(3): Martin GB, Nowak RM, Cisek JE. Hyperkalemia during human cardiopulmonary resuscitation: incidence and ramifications. J Emerg Med. Mar-Apr 1989;7(2): Maschio G, Alberti D, Janin G. Effect of the angiotensin-converting-enzyme inhibitor benazepril on the progression of chronic renal insufficiency. The Angiotensin-Converting- Enzyme Inhibition in Progressive Renal Insufficiency Study Group. N Engl J Med. Apr ;334(15): Montoliu J, Almirall J, Ponz E. Treatment of hyperkalaemia in renal failure with salbutamol inhalation. J Intern Med. Jul 1990;228(1): Moore ML, Bailey RR. Hyperkalaemia in patients in hospital. N Z Med J. Oct ;102(878): Mueller BA, Scott MK, Sowinski KM. Noni juice (Morinda citrifolia): hidden potential for hyperkalemia?. Am J Kidney Dis. Feb 2000;35(2): Oster JR, Singer I, Fishman LM. Heparin-induced aldosterone suppression and hyperkalemia. Am J Med. Jun 1995;98(6): Palmer BF. Managing hyperkalemia caused by inhibitors of the renin-angiotensinaldosterone system. N Engl J Med. Aug ;351(6): Perazella MA. Trimethoprim-induced hyperkalaemia: clinical data, mechanism, prevention and management. Drug Saf. Mar 2000;22(3): Perazella MA, Mahnensmith RL. Hyperkalemia in the elderly: drugs exacerbate impaired potassium homeostasis. J Gen Intern Med. Oct 1997;12(10): Pitt B, Remme W, Zannad F. Eplerenone, a selective aldosterone blocker, in patients with left ventricular dysfunction after myocardial infarction. N Engl J Med. 2003;348: Pitt B, Zannad F, Remme WJ. The effect of spironolactone on morbidity and mortality in patients with severe heart failure. N Engl J Med. 1999;341: Struthers AD. The clinical implications of aldosterone escape in congestive heart failure. Eur J Heart Fail. 2004;6:539= Tamarisa KP, Aaronson KD, Koelling TM. Spironolactone-induced renal insufficiency and hyperkalemia in patients with heart failure. Am Heart J. 2004;148: Tse KC, Yip PS, Lam MF. Star fruit intoxication in uraemic patients: case series and review of the literature. Intern Med J. 2003;33: Weiner ID, Wingo CS. Hyperkalemia: a potential silent killer. J Am Soc Nephrol. Aug 1998;9(8):

10 Tablo 1: Hiperpotasemi Nedenleri I. Artmış alım A. Oral B. İntravenöz II. İdrarla atılım azalması A. Böbrek yetersizliği B. Efektif dolaşım volümü azalması C. Hipoaldosteronizm D. Renal tübüler asidoz hiperpotasemik form E. Selektif potasyum itrah defekti III: Hücrelerden ekstrasellüler sıvıya geçiş A. Pseudohiperpotasemi B. Metabolik asidoz C. Kontrolsüz diyabette insülin eksikliği ve hiperosmolarite ya da hipernatremide akut hiperosmolarite ya da hipertonik mannitol verilmesi D. Doku katobolizması E. Β-adrenerjik blokaj F. Ağır egzersiz G. Fazla dijital verilmesi H. Periyodik paralizinin hiperpotasemik formu İ. Kardiyak cerrahi J. Suksinil kolin K. Arginin Tablo 2: Hiperpotaseminin Klinik Bulguları Kardiyak Anormal elektrokardiyogram Atrial/ ventriküler aritmi "Pacemaker" disfonksiyonu Nöromusküler Paraztezi Güçsüzlük

11 Paralizi Renal/Elektrolit Azalmış renal NH 4 + üretimi Natriürez Endokrin Artmış aldosteron sekresyonu Artmış insülin sekresyonu Tablo 3: Hiperpotasemide Tedavi İlaç Doz Etki Süre Etki Mekanizması Veriliş Şekli Başlaması Kalsiyumglukonat (%10) ml/kg Hemen Dakikalar Membran etkisi antagonize Sodyum bikarbonat 1-2 meq/kg dk Geçici HDS genişleme Artmış hücre içi alım Glukoz / İnsülin Kayexalate Sodyum polisteren sülfat gr/kg / 0.1 Ünit/kg 1.5 gr/kg /0.5 Ünit/kg dk Geçici HDS genişleme Artmış hücre içi alım Artmış renal atılım 1 gr / kg 60 dk Saatler Barsakta Na-K değişimi ile atılım artması 2-10 dk İV dk İV dak (insülinle) NaCl %0.9 NaCl dk Geçici HDS genişleme dk Salbutamol 10 meq/kg dk 6.saat Artmış HiS alım 50cc/15dk 2-4 ml Sorbitol veya % 10Dekstroz ile PO veya lavman

CHAPTER e15 Fluid and Electrolyte Imbalances and Acid-Base Disturbances: Case Examples

CHAPTER e15 Fluid and Electrolyte Imbalances and Acid-Base Disturbances: Case Examples CHAPTER e15 Fluid and Electrolyte Imbalances and Acid-Base Disturbances: Case Examples David B. Mount Thomas D. DuBose, Jr. İnt.Dr. Hulusi Kardaş Case 2 6 yıldır HIV/AİDS hikayesi olan 25 yaşındaki erkek

Detaylı

Potasyum Metabolizması Bozuklukları. Int. Dr Burcin DİKMEN Ekim 2012

Potasyum Metabolizması Bozuklukları. Int. Dr Burcin DİKMEN Ekim 2012 Potasyum Metabolizması Bozuklukları Int. Dr Burcin DİKMEN Ekim 2012 Potasyum insan vücudunda en fazla bulunan intraselluler katyon olup intraselluler enzim fonksiyonunu, nöromuskuler ve kardiyovasküler

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

Sunum Planı. Potasyum Metabolizması. Potasyum Metabolizması. K düzeyi 3 yolla değişir:

Sunum Planı. Potasyum Metabolizması. Potasyum Metabolizması. K düzeyi 3 yolla değişir: Sunum Planı Potasyum Metabolizması Bozuklukları Dr. Özgür Karadeniz 6 Ekim 2009 Potasyum metabolizması Düzeyini etkileyen mekanizmalar Hipokalemi ve hiperkalemi kliniği, Tedavisi Potasyum Metabolizması

Detaylı

Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık

Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık Hipertansiyon yönetiminde yapılan hatalar Nurol Arık HD Hemodiyalizde Hipertansiyon yönetiminde Tartışmalı noktalar Nurol Arık 1.Hangi kan basıncı değerleri hastayı temsil eder yada riski belirler? 2.Kan

Detaylı

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Liv Hospital-İSTANBUL İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi 14 Aralık 2018 http://tekinakpolat.com/ogrenciler-icin- yararli-kitaplar/ http://tekinakpolat.com/sivi-elektrolit/

Detaylı

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Böbreklerin işlevleri (fonksiyonları) Düzenleyici işlevler Endokrin işlevler Metabolik işlevler Ekskretuvar işlevler 2 Böbreklerin

Detaylı

[embeddoc url= /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ]

[embeddoc url=  /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] VÜCUT SIVILARI [embeddoc url= http://enfeksiyonhastaliklari.com/wp-content/uploads/2015 /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] SODYUM ( Na+) Na+; Sodyum klor ile birlikte serumun en

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır.

Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır. ALDOSTERON Aldosteron tansiyon ve vücut sıvı dengesini ayarlayan böbrek üstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Kandaki miktarına bakılır. Aldosteron testi ne için yapılır: Bazı sıvı ve elektrolit metabolizma

Detaylı

GÜÇSÜZLÜK VE ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI. Dr.Ramazan KÖYLÜ Acil Tıp Uzmanı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GÜÇSÜZLÜK VE ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI. Dr.Ramazan KÖYLÜ Acil Tıp Uzmanı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi GÜÇSÜZLÜK VE ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI Dr.Ramazan KÖYLÜ Acil Tıp Uzmanı Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Güçsüzlük: Kas gücü eksikliği Yorgunluk Baş dönmesi Halsizlik gibi klinik bulgularla kendisini

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

SIVI GEREKSİNİMİ ÇOCUKLARDA SIVI ELEKTROLİT TEDAVİSİ. Dr. Dilek DURMAZ AÜTF Acil Tıp ABD 25/05/2010. Vücut Sıvılarının Dağılımı

SIVI GEREKSİNİMİ ÇOCUKLARDA SIVI ELEKTROLİT TEDAVİSİ. Dr. Dilek DURMAZ AÜTF Acil Tıp ABD 25/05/2010. Vücut Sıvılarının Dağılımı ÇOCUKLARDA SIVI ELEKTROLİT TEDAVİSİ Dr. Dilek DURMAZ AÜTF Acil Tıp ABD 25/05/2010 Doğumda vücut ağırlığının %75 i su iken, büyük çocuklarda bu oran %60 dır Yaşla birlikte HDS azalırken HİS artar Akut dehidratasyon

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

SODYUM (Na + ) SODYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI HİPONATREMİ HİPONATREMİ. Plazma Na + : meq/l,

SODYUM (Na + ) SODYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI HİPONATREMİ HİPONATREMİ. Plazma Na + : meq/l, SODYUM (Na + ) SODYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI Dr.M.Murat Özgenç Plazma Na + : 138 145 meq/l, Total vücut Na + : 58 meq/kg (Ort. total Na + : 4000 meq) Total değişebilir Na + : 41 meq/kg (Ort. 3000 meq,

Detaylı

POTASYUM KLORÜR %7.5 AMPUL

POTASYUM KLORÜR %7.5 AMPUL I.C.2. PROSPEKTÜS ÖRNEĞİ Potasyum klorür % 7,5 Ampul 10 ml Ampul STERİL APİROJEN FORMÜLÜ Bir Ampul: Potasyum klorür... 0,750 g Enjeksiyonluk su...y.m. 10.00 ml içerir. 10 ml lik 1 ampul de 10 meq potasyum

Detaylı

HİPERKALEMİLER. M. İlker YILMAZ GATA Nefroloji BD

HİPERKALEMİLER. M. İlker YILMAZ GATA Nefroloji BD HİPERKALEMİLER M. İlker YILMAZ GATA Nefroloji BD İnsidansı ve prevalansı İnsidansı ve prevalansı düşüktür (%2 %3). KBH lı hastalarda hiperkalemi açısından en önemli risk faktörü potasyumdan zengin diyetlerin

Detaylı

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi

Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Yatan ve Poliklinik Takipli Kanserli Hastalarda İlaç Etkileşimlerinin Sıklığı ve Ciddiyetinin Değerlendirilmesi Dr. Ali Ayberk Beşen Başkent Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD Giriş Sitotoksik tedaviler herhangi

Detaylı

HİPERNATREMİ. Doç. Dr. Halil Yazıcı. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

HİPERNATREMİ. Doç. Dr. Halil Yazıcı. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı HİPERNATREMİ Doç. Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Giriş Serum Na konsantrasyonu> 145 mmol/l Her zaman su metabolizması bozukluğudur, hipoakuaremi

Detaylı

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ LALE AKKAYA Periton Diyaliz Hemşiresi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ 25. ULUSAL BÖBREK HASTALIKLARI DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON HEMŞİRELİĞİ

Detaylı

NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ NORMAL POTASYUM HOMEOSTAZI DR. CANER ÇAVDAR DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TOPLAM POTASYUM MİKTARI Miktar olarak ikinci katyon: Erkeklerde: 50 meq/kg.3500-4000 meq Kadınlarda: 40 meq/kg Her dekadda bir.. 2 meq/kg

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Hafif Hiponatremi. Orta Derece Hiponatremi. Derin Hiponatremi. Serum sodyum konsantrasyonu mmol/l. Serum sodyum konsantrasyonu mmol/l

Hafif Hiponatremi. Orta Derece Hiponatremi. Derin Hiponatremi. Serum sodyum konsantrasyonu mmol/l. Serum sodyum konsantrasyonu mmol/l Dr. Yücel ARMAN Hafif Hiponatremi Serum sodyum konsantrasyonu 130-135 mmol/l Orta Derece Hiponatremi Serum sodyum konsantrasyonu 125-129 mmol/l Derin Hiponatremi Serum sodyum konsantrasyonu

Detaylı

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Hipoglisemi-Hiperglisemi Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Diabetin Acil Sorunları Hipoglisemi Diabetik Ketoz ( veya Ketoasidoz) Hiperosmolar Nonketotik Durum Laktik Asidoz Hipoglisemi

Detaylı

Hangi İlaç Renin Anjiyotensin Aldosteron Sistemini Daha İyi Bloke Eder?

Hangi İlaç Renin Anjiyotensin Aldosteron Sistemini Daha İyi Bloke Eder? Hangi İlaç Renin Anjiyotensin Aldosteron Sistemini Daha İyi Bloke Eder? Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Hangisi Renin-Anjiyotensin

Detaylı

GİRİŞ K+ vücuttaki major intrasellüler katyondur.

GİRİŞ K+ vücuttaki major intrasellüler katyondur. GİRİŞ K+ vücuttaki major intrasellüler katyondur. POTASYUM METABOLİZMA BOZUKLUKLARI AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dr. Günay YILDIZ 12/10/2010 Normal intrasellüler konsantrasyonu 100-150 meq/l, ekstrasellüler

Detaylı

İntrasellüler Sıvı (Hücre İçi Sıvı) Extrasellüler Sıvı (Hücre Dışı Sıvı) Total Vücut Suyu 60 = 42 lt Vücut Sıvı Bölmelerini Etkileyen Faktörler

İntrasellüler Sıvı (Hücre İçi Sıvı) Extrasellüler Sıvı (Hücre Dışı Sıvı) Total Vücut Suyu 60 = 42 lt Vücut Sıvı Bölmelerini Etkileyen Faktörler Vücut ağırlığının yaklaşık %60 ını su oluşturur. Ölçümünde Deuterium Oksid kullanılır. Yağ dokusu ve yaş ile ters, kas dokusu ile doğru orantılıdır. Total vücut suyu, genel anlamda iki büyük kompartmanda

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM

RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME. Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM RENAL PREOPERATİF DEĞERLENDİRME Dr. Mürvet YILMAZ SBÜ. Bakırköy Dr. Sadi Konuk SUAM SBÜ. İÇ HASTALIKLARI KONGRESİ-2018 ABH-KBY Böbrek fonksiyonları bozuk olan hastalarda ABH/KBY ayırımı yapılmalıdır. ABH

Detaylı

Doç Dr Ülkü Yılmaz Turay Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Doç Dr Ülkü Yılmaz Turay Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tümör Lizis Sendrom Doç Dr Ülkü Yılmaz Turay Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Merkezi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akut Tümör Lizis Sendrom Genellikle büyük, hızlı prolifere olan, tedaviye

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ

ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ ACTH (Synacten) STİMÜLASYON TESTİ Adrenal rezerv testi; Synacten stimülasyon testi; ACTH stimülasyon testi adrenal yetmezlik teşhisinde kullanılır. ACTH stimülasyon testi neyi ölçer? ACTH beyinde hipofiz

Detaylı

AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ

AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİ Böbrek Yetmezliği; ABY; Acute Renal Failure; ARF; Böbrek fonksiyonlarının aniden durmasıdır. Böbrekler vücudumuzdaki atık maddeleri kandan süzerek atan ve sıvı dengesini sağlayan

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi

Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi Sıvı-Elektrolit ve Asit Baz Denge Farmakolojisi Prof.Dr. Ender Yarsan A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı Normal hidratasyon dengesi İçecek ve yiyecekler; oksidasyon sonucu

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

24 Ekim 2014/Antalya 1

24 Ekim 2014/Antalya 1 Kronik Böbrek Hastalığının Kontrolü ve Yönetimi Doç. Dr. Öznur USTA YEŞİLBALKAN Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği o.u.yesilbalkan@ege.edu.tr 24 Ekim 2014/Antalya 1 SUNUM

Detaylı

Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme. Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez

Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme. Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez Diyabetik Nefropati Tanı ve Tedavide Güncelleme Dr. Gültekin Süleymanlar Dr. Alper Sönmez Diyabetik Nefropati Tanısında Güncelleme Dr. Alper Sönmez GATA Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim

Detaylı

Hipo-Hiperpotasemi. Doç. Dr. Seda Özkan Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Acil Tıp Kliniği, Ankara ATOK18 Mart 2017

Hipo-Hiperpotasemi. Doç. Dr. Seda Özkan Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Acil Tıp Kliniği, Ankara ATOK18 Mart 2017 Hipo-Hiperpotasemi Doç. Dr. Seda Özkan Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Acil Tıp Kliniği, Ankara ATOK18 Mart 2017 Hücre içi 155 meq K Normal Serum 3.5-5.5 meq K Potasyum, hücre içi en önemli katyon... İstirahat

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II)

Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II) Yurdumuzda erişkinlerde diyabet sıklığı %13.7 (TURDEP-II) Diyabetik hastalarda egfr ve albüminüri bağımsız olarak kardiyovasküler mortalite ve morbidite prediktörüdür. Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Detaylı

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 Herhangi bir çözeltinin asitliği veya bazlığı içindeki hidrojen iyonunun (H + ) konsantrasyonuna bağlıdır. Beden sıvılarının asit-baz dengesi

Detaylı

Hayatı Tehdit Eden Elektrolit Bozuklukları. Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD

Hayatı Tehdit Eden Elektrolit Bozuklukları. Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Hayatı Tehdit Eden Elektrolit Bozuklukları Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD GİRİŞ Sıklıkla kardiyovasküler sorunlarla beraber Ritim bozukluğu yapabilirler Kardiyak arreste sebep olabilirler Laboratuar

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etken madde: 10ml lik ampul de 0,75g Potasyum Klorür içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etken madde: 10ml lik ampul de 0,75g Potasyum Klorür içerir. KULLANMA TALİMATI İE Potasyum Klorür ampul %7,5 Damar içine uygulanır. Etken madde: 10ml lik ampul de 0,75g Potasyum Klorür içerir. Yardımcı madde: Enjeksiyonluk su Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN

Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN LİTYUM LİTYUM İNTOKSİKASYONU Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Arş.Gör.Dr. Ahmet UZUNDURUKAN Giriş Farmakokinetik Patofizyoloji İntoksikasyon Tedavi Takip-Taburculuk GİRİŞ Lityum, bipolar bozukluk akut manide

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI VİH-YL 2007 0002 DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE

Detaylı

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk

Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk 62 y., kadın, emekli bankacı İzmir de oturuyor. Yakınması: Efor sonrası nefes darlığı, sabahları şiddetli olan ense ağrısı, yorgunluk Öykü: 12 yıldır hipertansif. İlaçlarını düzenli aldığını ve diyete

Detaylı

BEHNAN GÜLÜNAY SİVAS NUMUNE HASTANESİ ACİL SERVİS

BEHNAN GÜLÜNAY SİVAS NUMUNE HASTANESİ ACİL SERVİS BEHNAN GÜLÜNAY SİVAS NUMUNE HASTANESİ ACİL SERVİS 56 yaşında erkek hasta, halsizlik, kilo kaybı yakınmaları ile doktora başvuruyor. Hastanın hikayesinde son birkaç aydır istem dışı olarak 6 kg kaybettiği

Detaylı

Hemodiyalizde hipertansiyon tedavisi Nurol Arık

Hemodiyalizde hipertansiyon tedavisi Nurol Arık Hemodiyalizde hipertansiyon tedavisi Nurol Arık SUNUM/özet ..hemodiyalizde hipertansiyon sıklıkla bir volüm hipertansiyonudur ..volüm sorununun giderilmesi sorunu önemli ölçüde çözer. klasik in-center

Detaylı

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Hikaye: aşağıdaki özellikler sorulmalıdır. Diyet ve sıvı alımı ( et, süt, sodyum, potasyum, askorbik asit ) İlaç alımı :

Detaylı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Akut böbrek hasarının (ABH) önlenmesi: hangi sıvıyı tercih edelim? Doç.Dr. Halil Yazıcı İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABH nın önlenmesi neden önemli >2 kreatinin tayini yapılmış, 9210 yoğun

Detaylı

İDRARI OLAN DİYALİZ HASTASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? Dr. İdris ŞAHİN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Nefroloji BD

İDRARI OLAN DİYALİZ HASTASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? Dr. İdris ŞAHİN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Nefroloji BD İDRARI OLAN DİYALİZ HASTASINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? Dr. İdris ŞAHİN İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD Nefroloji BD Giriş Diyaliz hastalarının tedavisi ile uğraşan hekimlerin başlıca

Detaylı

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri

İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri İlaçların Etkilerini Değiştiren Faktörler, ve İlaç Etkileşimleri Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009

Detaylı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ. Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı LİTERATÜR GÜNCELLEMESİ KLİNİK NEFROLOJİ Dr. İzzet Hakkı Arıkan Marmara Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı DİYABETİK NEFROPATİ YENİLİKLER Zinman B, et al. Empagliflozin, cardiovascular outcomes, and mortality

Detaylı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı

İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları. Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı İnsülin Tedavisi ve Böbrek Hastalıkları Dr Rahmi Yilmaz Hacettepe Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Glukoz Dengesi ve SDBH GFH 20 ml/dk nın altına indiğinde glukoz kontrolünde düzensizlikler baş göstermektedir.

Detaylı

Sıvı-Elektrolit & Anestezi

Sıvı-Elektrolit & Anestezi Sıvı-Elektrolit & Anestezi Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Sıvı-Elektrolit Dengesi Vücut sıvılarının hacim ve bileşiminin dengesidir. Erişkin bir bireyde vücut ağırlığının % 60

Detaylı

DİÜRETİKLER ve BÖBREK. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği

DİÜRETİKLER ve BÖBREK. Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği DİÜRETİKLER ve BÖBREK Dr Savaş Öztürk Haseki EAH Nefroloji Kliniği Tuz & Su Dengesi Ödeme ne neden olur? 1) İnterstisyel sıvının artımı ödeme sebep olur ¼ Plazma ¾ İnterstisyum 2/3 ISS 1/3 ESS Tuz & Su

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

Levosimendanın farmakolojisi

Levosimendanın farmakolojisi Levosimendanın farmakolojisi Prof. Dr. Öner SÜZER Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD 1 Konjestif kalp yetmezliği ve mortalite 2 Kaynak: BM Massie et al, Curr Opin Cardiol 1996

Detaylı

POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL

POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 10 ml Ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 10 ml lik ampul de 0.75 g Potasyum Klorür içerir. Yardımcı madde: Enjeksiyonluk su Bu ilacı kullanmaya

Detaylı

Hiperkalemi tedavisinde oral potasyum bağlayıcıları. Dr. Yalcin Solak

Hiperkalemi tedavisinde oral potasyum bağlayıcıları. Dr. Yalcin Solak Hiperkalemi tedavisinde oral potasyum bağlayıcıları Dr. Yalcin Solak Sunum planı 01 Hiperkalemi Nedir? Ne sıklıkta görüyoruz? 02 Hiperkalemi Neden önemli? 03 Potasyum kardiyak etkileri 06 05 Oral K Bağlayıcılar

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi HİPERKALSEMİ Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi Tanım: Hiperkalsemi serum kalsiyum düzeyinin normalden (9-11 mg/dl) yüksek olduğunda meydana gelen

Detaylı

AKUT ADRENAL YETMEZLĐK TEDAVĐ PROTOKOLÜ

AKUT ADRENAL YETMEZLĐK TEDAVĐ PROTOKOLÜ AKUT ADRENAL YETMEZLĐK TEDAVĐ PROTOKOLÜ GĐRĐŞ Aşağıdaki hastalarda adrenal kriz olabileceği düşünülmelidir. Bilinen primer adrenal yetmezliği olanlar Hipopituitarizm (herhangi bir hipofizer hormon eksikliği)

Detaylı

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi

Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi Ani Kardiyak Ölüm: Önleyebilir miyiz? Doç. Dr. Yakup Ekmekçi Özel Ankara Güven Hastanesi DİYALİZ-MORTALİTE 200 ölüm/1000 hasta-yıl. USRDS-2011 En önemli ölüm nedeni kardiyak hastalıklardır. USRDS -2011:

Detaylı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes Mellitus Komplikasyonları Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes mellitus komplikasyonlar Mikrovasküler Makrovasküler Diyabetik retinopati Diyabetik

Detaylı

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Resusitasyon, solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelerdir. Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) KARDİYAK

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

genellikle böbrek yetmezliği göstergesi preanalitik hata kaynakları çok sağlıklı değerlendirme için

genellikle böbrek yetmezliği göstergesi preanalitik hata kaynakları çok sağlıklı değerlendirme için Kreatinin yüksekliği genellikle böbrek yetmezliği göstergesi olarak bilinir ama birçok testte olduğu gibi farklı hastalıkların da tanısında kullanılır ve testi etkileyen faktörler yine her testte olduğu

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT)

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD September 20, 2014 Kardiyoloji Semineri 2009 1 Kalp Yetersizliğinin Ciddiyeti Ölüm Nedenleri

Detaylı

POT K EFERVESAN TABLET

POT K EFERVESAN TABLET PROSPEKTÜS POT K EFERVESAN TABLET FORMÜLÜ Her bir efervesan tablet 1,56 g Potasyum a eşdeğer, 2,17 g Potasyum sitrat monohidrat ve 2,00 g Potasyum hidrojen karbonat içerir. Tatlandırıcı olarak şeker, sodyum

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

VAPTANLAR. Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

VAPTANLAR. Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı VAPTANLAR Prof Dr Hülya Taşkapan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı ABD ve Avrupa Hiponatremi tanı ve tedavi rehberleri hiponatremi tedavisinde vaptanların kullanımı konusunda farklı

Detaylı

Kalp Kasında Aksiyon Potansiyeli. Faz 0: Voltaj-kapılı Na+ kanalları açılır Na+ girişi artar ve depolarizasyon gerçekleşir.

Kalp Kasında Aksiyon Potansiyeli. Faz 0: Voltaj-kapılı Na+ kanalları açılır Na+ girişi artar ve depolarizasyon gerçekleşir. Hayatı Tehdit Eden Elektrolit Bozuklukları Öğrenim Hedefleri Elektrolit bozukluklarının genel etkileri Hangi sistemlerde majör etkiler olur? Kombine elektrolit bozuklukları Hangi durumda acil agresif tedavi

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU

EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU EŞ ZAMANLI KALP VE BÖBREK TRANSPLANTASYONU YAPILAN BİR OLGU Şahin N, Göktaş B, Küçükyorgancı S, Kabukçu HK, Titiz TA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, Antalya GİRİŞ Hem

Detaylı

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ Sami Uzun 1, Serhat Karadag 1, Meltem Gursu 1, Metin Yegen 2, İdris Kurtulus 3, Zeki Aydin 4, Ahmet

Detaylı

SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri

SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri Adı Soyadı*... Hastanızın ad, ikinci ad (varsa) ve soyadının baş harflerini giriniz

Detaylı

Sıvı - Elektrolit. Tintinalli 2011 Haldun Akoglu

Sıvı - Elektrolit. Tintinalli 2011 Haldun Akoglu Sıvı - Elektrolit Tintinalli 2011 Haldun Akoglu 40 yaşında, kronik böbrek yetersizliği olan erkek hasta İştahsızlık, bulantı ve kusma şikayetleri var. Glukoz: 108 mg/dl BUN: 140 mg/dl Na: 115 meq/l K:

Detaylı

İntradiyalitik Sıvı Elektrolit Bozuklukları

İntradiyalitik Sıvı Elektrolit Bozuklukları İntradiyalitik Sıvı Elektrolit Bozuklukları Doç. Dr. Eyüp KÜLAH Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi Kronik Böbrek yetmezliği (KBY) sıvı, asit-baz

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı, Ankara. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nefroloji Bilim Dalı, Ankara. Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Kırıkkale Fatma Ayerden Ebinç 1, Şükrü Sindel 1, Ülver Boztepe Derici 1, Haksun Ebinç 2, Koray Uludağ 1, Gülay Ulusal Okyay 1, Gülten Taçoy 3, Canan Demirtaş 4, Hatice Paşaoğlu 4, Yasemin Erten 1, Turgay Arınsoy

Detaylı

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması

İntrapartum veya Postpartum Şiddetli Hipertansiyon Tedavisinde Başlangıç Olarak LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması LABETOLOL Kullanılan Yönetim Algoritması Fetus canlı ve doğum eylemi başlamamış ise fetal izlemi başlat. 15 dk sonra ölçülen kan basıncı hala yüksek İSE 20 mg IV labetolol infüzyonunu 2 dakikayı aşan sürede

Detaylı

Glisemik kontrolün ölçütleri ve prognozla ilişkisi. Dr. Gülay Aşcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İzmir

Glisemik kontrolün ölçütleri ve prognozla ilişkisi. Dr. Gülay Aşcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İzmir Glisemik kontrolün ölçütleri ve prognozla ilişkisi Dr. Gülay Aşcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı İzmir HD e yeni başlayan hastaların 1/3 de neden diyabetik nefropati Yeni başlayan

Detaylı

2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI

2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI 2013 NİSAN TUS DAHİLİYE SORULARI Doğru cevap: B Referans: e-tus İpucu Serisi Dahiliye Ders Notları Cilt 2 Sayfa: 10 Doğru cevap: A Referans: e-tus İpucu Serisi Dahiliye Cilt 1 Ders Notları Sayfa: 233

Detaylı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI Selim TURHANOĞLU Mustafa Kemal Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yanık tipleri Volüm Replasmanı Hesaplanması Uygulanması Takibi

Detaylı

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ Dr. Emre ÇAMCI Amaç ve Hedefler Kan grupları Kan transfüzyon endikasyonları Kan ve kan ürünlerinin hazırlanması ve saklanması Komponent tedavisi Transfüzyon komplikasyonları Masif

Detaylı

DÜŞÜK KREATİNİN KLİRENSLİ HASTA

DÜŞÜK KREATİNİN KLİRENSLİ HASTA 12. ULUSAL HİPERTANSİYON ve BÖBREK HASTALIKLARI KONGRESİ 19-23 MAYIS 2010 - ANTALYA RAS blokaj kime? Ne zaman? Nereye kadar? DÜŞÜK KREATİNİN KLİRENSLİ HASTA Dr. Sedat ÜSTÜNDAĞ Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

İnfeksiyonlu Hastada Antidiyabetik Tedavi İlkeleri

İnfeksiyonlu Hastada Antidiyabetik Tedavi İlkeleri İnfeksiyonlu Hastada Antidiyabetik Tedavi İlkeleri Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe EAH, İç Hastalıkları Kliniği Sunum akışı Kılavuzlar ışığında; Glisemik tanımlamalar ve

Detaylı