KAN DOKU HİSTOLOJİSİ. Dr. SEVDA SÖKER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAN DOKU HİSTOLOJİSİ. Dr. SEVDA SÖKER"

Transkript

1 KAN DOKU HİSTOLOJİSİ Dr. SEVDA SÖKER

2 Hücrelerarası maddesi sıvı olan, özelleşmiş bir bağ doku tipi Ara maddesi hücrelerinden çok olan bağ dokusu

3 KAN DOKUSU Plazma Hücreler Serum Fibrinojen Eritrositler Lökositler Granositler Nötrofil Eozinofil Bazofil Agranulositler Monosit Lenfosit Trombositler T Lenfosit B Lenfosit

4 Kanın fonksiyonları O 2, CO 2 ve elektrolitleri taşımak, GIS ten emilen besinleri taşımak, Atıkları boşaltım sistemine taşımak,( üre gb) Hormon ve sinyal peptidlerini hedef organlara taşımak, Lökositlerin bağ dokusuna göç edip işlev görmesi için transferini sağlamak, Vücut ısısını regüle etmek, Asit/baz dengesini ve vücut sıvılarının osmotik dengesini sağlamak.

5 Kan hücrelerinden, fagositik olanlar aracılığıyla hücresel, bağışıklık maddeleri sentezleyenleri aracılığıyla humoral bağışıklıkta iş görür. Canlı organizmanın belirli bir ph(7.4) ve sıcaklıkta kalmasınıda düzenler. Buna homeostazis adı verilir.

6 KAN DOKUSUNUN YAPI ELEMANLARI Bağ doku hücrelerarası maddesinin yerine plazma Bağ doku hücreleri yerine kan hücreleri BAĞ DOKU FİBRİLLERİ yerine Fibrinojen

7 Kan Toplam vücut ağırlığının %7 si, (5 5,5 LİTRE) %55 PLAZMA %45 ŞEKİLLİ ELEMANLAR

8 Kanın Yapısı *PLAZMA (%55) Su, protein, yağ, glikoz,amimoasit, eriyik tuzlar, vs *KAN HÜCRELERİ (%45)

9 KAN Plazma Şekilli elemanlar

10 Kan iki kısma ayrılır. Kan hücrelerini içine alan şekilli elemanlar Şekilli elemanların, proteinler ve hormonlar gibi önemli maddelerin eridiği sıvı faz ya da plazma kısmı.

11 Plazma Su % 90 Eriyikler % 10 Plazma proteinleri % 7 Albümin globülinler (alfa, beta, gama) Fibrinojen Kompleman proteinleri Lipoproteinler Diğer organik bileşikler % 2,1 İnorganik tuzlar % 0,9

12 . Temel plazma proteinleri: Albumin, alfa, beta ve gama globulinler, fibrinojendir. Albumin: K.C de üretilir. En bol miktarda bulunan plazma proteinidir (3.5 5 g/dl). Kılcal damardaki kolloid osmotik basıncını düzenler. Dokuya gereksiz sıvı geçişini önler. Metabolik ürün geçişinde etkili. Suda kısmen ya da tamamen insoluble olan maddeler (lipidler) plazma içinde albumin ile taşınırlar.

13 Alfa, beta ve gama globulinler plazma içinde erimiş globüler proteinlerdir. Bağışık sistemde hormon,lipid ve iyon taşınımı gama globulinler immünoglobulinler olup Ak.oluşumunda Fibrinojen: Karaciğerde sentezlenir ve salınır. Bu protein kan kökenli enzimlerce pıhtılaşma sırasında fibrine dönüştürülür. Protrombin ve fibrinojen pıhtılaşmada etkili

14 Kompleman Proteinleri; mikroorganizmaların yıkımı ve iltihabın yok edilmesinde; Lipoproteinler;Trigliseritlerin K.C e, K.c den vücut hücrelerine Kolesterolün K.c den yine vücut hücrelerine taşınmasına yardımcı olur.

15 PLAZMA KAN SODYUM SİTRAT, SODYUM OKSALAT VE HEPARİN GİBİ ANTİKOAGÜLAN MADDELERLE KARIŞTIRILIR. SANTRİFÜJE EDİLİR. ÜSTTE KALAN SIVI PLAZMADIR. SERUMDAN FARKLI OLARAK YAPISINDA PIHTILAŞMA FAKTÖRLERİ BULUNUR.

16 SERUM KAN DAMARDAN ALINIP AÇIK HAVADA BIRAKILDIĞINDA PIHTILAŞIR. PIHTIDA ŞEKİLLİ ELEMANLAR BULUNUR. ÜSTTE KALAN SIVI İSE SERUMDUR. SERUMUN YAPISINDA FİBRİNOJEN YOKTUR.

17 Kan damar dışına çıktığında, pıhtı oluşumu ya da koagülasyon adı verilen kompleks bir reaksiyon gösterir. Bu hasarlanmış damarların tamirinde ve kan kaybının önlenmesinde önemlidir. Kan örneğine antikoagülan maddeler (heparin, sitrat vs.) eklendiğinde, santrifüjde 3 major fraksiyona ayrıldığı ğörülür.

18 Eritrositler en yoğun fraksiyonu oluşturur ve tüpün dibinde birikirler Lökositler daha az yoğundur ve az sayıdadır (kan hacminin %1 i kadar). Tüpte eritrositlerin üzerinde ince beyaz ya da grimsi bir tabaka oluştururlar ki buna "buffy coat" adı verilir. Buffy coat'ın üst yüzeyinde ince bir tabaka halinde trombositler bulunur. En az yoğunluğa sahip olan ise berrak plazma kısmıdır.

19 Kan incelenmesi aynı zamanda lam üzerine bir damla kan damlatılıp yayılarak ta yapılır (kan smear/periferik yayma). Hücreler boyanır ve tipleri ayırdedilir. Hastalığa bağlı olarak sayılarında oluşabilen relatif değişiklikler belirlenebilir. Kan yaymaları genelikle eosin, metilen blue gibi boya karışımı içeren, Romanovsky tipi karışımlarla boyanır

20 Romanovsky tipi karışımlar ( giemsa, Wright ) Eosin, Metilen blue Bazofili: Mor siyah Azürofili: Kırmızı mavi (erguvan) Eosinofili: Pembe sarı turuncu Nötrofili: Pembe eflatun

21 Periferik yayma

22 KANIN ŞEKİLLİ ELEMANLARI ALYUVARLAR (ERİTROSİTLER) AKYUVARLAR (LÖKOSİTLER) KAN PULCUKLARI (TROMBOSİTLER)

23 Kan hücreleri

24

25

26 Kan hücreleri

27 Eritrositler Eritrositler yapısal ve fonksiyonel olarak akciğerlerden dokulara oksijen taşımak üzere özelleşmiştir. Sitoplazmaları oksijen bağlayan protein olan hemoglobin içerir.

28 ERİTROSİTLER (Kırmızı Kan Hücreleri-Alyuvarlar) *İçerdikleri hemoglobin sayesinde O 2 taşıyan hücrelerdir. *Memelilerde çekirdeksizken, diğer omurgalı sınıflarında çekirdeklidir. *Sitoplazmada organeller bulunmaz.

29 ALYUVARLAR (ERİTROSİTLER)

30 BİKONKAV DİSK

31 ALYUVARLARIN SAYISI BAYANLARDA : 4,5 5 MİLYON / mm 3 ERKEKLERDE : 5-5,5 MİLYON / mm 3

32 Olgun eritrosit nukleus ve sitoplazmik organelden yoksundur, bunları diferansiyasyonu sırasında kaybeder. Protein sentezi yoktur. Temel görevi O2 yi A.C den Dokuya taşımak; CO2 ise dokulardan A.C taşımaktır. Dolaşımda ömrü dolan eritrositler dalak ve kemik iliğindeki makrofajlarca yok edilirler(normal ömür:120 gün)

33 Eritrositler son derece yumuşak, bükülebilen ve biçim değişimine neden olan mekanik etki ortadan kalktığında eski biçimini alabilen hücrelerdir. En küçük çaptaki damardan (kapiller) geçerken baskı ile yassılaşır, daha geniş damar içine girince de yeniden disk şeklini alır. Normal şeklini koruyabilmesi için plazmanın eritrosit ile ozmotik dengede bulunması gerekir.

34 ELASTİSİTE PLASTİSİTE 4 5 µm

35 Eritrosit çapı 9 m den büyük çaptakilere makrosit ya da megalosit, 6 m den küçük olanlara mikrosit. Eritrosit çap değişimi anizositoz Periferik yaymalarda eritrositlerin farklı şekiller göstermesine poikilositoz Bazı hastalık durumlarında nükleer fragmanlar ya da "Howell Jolly cisimleri..

36 Eritrositlerin normal pembemsi renginin azalması ve ortada yer alan soluk alanın genişlemesi hipokrom Hipokromi eritrositlerin normalden az miktarda Hb içerdiğinin göstergesidir Normal boyanma özelliği (eritrositin normal miktarda Hb taşıdığını gösterir) ise normokrom

37 Retikulosit Kemik iliğinde yapım sonrası yeni salınan bazı eritrositler az miktarda rezidüel GER ve ribozom içerebilirler (rrna) Bu yapılar vital bir boya olan Brillant cresyl blue ile mavi ağsı yapıda görülürler. Bunlar retikülosit olarak adlandırılır.

38 RETİKULOSİT (POLİKROMATOFİLİK ERİTROSİT) KREZİL VİYOLE rrna PERİFERİK KANDA %0,5-1 NİSBETİNDE BULUNURLAR

39 Hb. Hemoglobin oksijen taşıyıcı bir proteindir. Her hemoglobin molekülü 4 polipeptid subuniti içerir, bunların her biri demir içeren hem grubuna sahiptir Hemoglobin reverzibl olarak oksijene bağlanabilir ve oksihemoglobin oluşur, karbondioksite bağlandığında karboksihemoglobin oluşur. Hemoglobin karbonmonoksit ile karbaminohemoglobin irreversibil bağ oluşturur. Bu durumda kanın oksijen taşıma kapasitesi azalır. Yangında duman ile boğulma, baca ve sobadan zehirlenme gibi

40 İnsanlarda postnatal yaşamda yalnızca 3 form normal kabul edilir. HbA1 %97 oranında bulunur. 2α 2β HbA2 %2 oranında bulunur. 2α-İki delta zinciri taşır. HbF %1 oranında. 2α, İki gama zinciri taşır. Doğumdan sonra HbF miktarının yüksek seyrettiği olgular talasemi olarak adlandırılır.

41 Eritrosit membran yapısı Eritrositlerin en dışında bulunan ünit zar kolaylıkla saf olarak elde edildiğinden diğer hücrelere oranla en fazla incelenen ve yapısı bilinen %50 protein, %40 lipid (fosfolipid, kolesterol, glikolipidler v.s.) %10 karbonhidrat içerir.

42 Eritrositlerdeki major integral membran proteini glikoforinlerdir. Plazmalemmanın iç yüzünde bulunan spektrin (proteini) eritrosite bikonkav şekli veren proteindir. Sferositoz denen eritrositlerin küre şeklinde olduğu hastalıkta spektrin sentezinde bir bozukluk söz konusudur. Plazmalemmanın dış yüzü karbonhidrattan zengin glikokaliks ile kaplıdır ve burada kan gruplarını (A, B, O ve Rh) belirleyen antijenler bulunur.

43 LÖKOSİTLER Hemoglobin taşımazlar Çekirdekleri vardır. Kandan dokuya çıkabilirler. Vücut savunmasında görevlidirler.

44 Lökositler Eritrositten daha büyük ama sayıca daha az hücrelerdir. Lökositler sınıflandırılırken ; Sitoplazmik spesifik granül varlığına bağlı 1- Granülositler 2- Agranülositler. Yine nukleusun yapısına göre de mononukleer yada polimorfonukleer diye de sınıflanabilir.

45 Lökositlerde iki tip sitoplazmik granül bulunur. Spesifik ve azürofilik granüller. Spesifik granüller sadece granülositlerde bulunur ve boyanma özelliklerine göre Nötrofilik, Eosinofilik Bazofilik. Azürofilik granüller azür grupları ile kırmızı-mor renkli boyanma gösterirler.

46 Eritrositlerin aksine tüm lökositler kapillerleri endotel hücreleri arasından geçerek terkedebilir bu proçese diapedez adı verilir. Bu yolla çevre bağ dokusu içindeki enfeksiyona yanıt olarak buraya göç ederler ve fonksiyonlarını burada yaparlar.

47 NORMAL SAYI: /mm³ LÖKOPENİ: 5000 / mm³ LÖKOSİTOZ :12000 / mm³

48 BULUNDUKLARI YERLER KANDA BAĞ DOKUSU LENF SIVISI ANNE SÜTÜ

49 LÖKOSİT FORMULÜ GRANÜLOSİTLER (POLİMORFONÜKLEER LÖKOSİTLER) (POLİMORFLAR) NÖTROFİL LÖKOSİT % EOZİNOFİL LÖKOSİT % 2-5 BAZOFİL LÖKOSİT % 0,5-1 AGRANÜLOSİTLER LENFOSİTLER %25-30 MONOSİTLER %3-8

50 Granülositler Segmente nukleusları vardır. Hücre tipine bağlı olarak lob sayısı 2 7 olabilir. Spesifik granüllerinin hepsi membranla kuşatılıdır ve golgi kompleksinden tomurcuklanırlar. Küçük bir golgi kompleksinin yanısıra her granülosit bir kaç mitokondri ve serbest ribozomlar ve seyrek GER içerir. Spesifik granüllerinin yanısıra azürofilik granül de içerirler.

51 Granülositler Nötrofil: İnsan kanında en fazla bulunan lökositlerdir. Çekirdekleri 3-5 lobdan oluşur. Mikroorganizmalara karşı koruyucu görev üstlenirler. Eozinofil: Çekirdekleri genellikle 2 lobludur. Antikor-antijen birliklerini tanır. Parazitik ve alerjik durumlarda sayısı artar. Bazofil: Çok nadir bulunurlar. Çekirdek düzensizdir ve iyi ayırd edilemeyen 2 lobdan oluşur. Heparin (pıhtılaşmayı önleyici) ve histamin (damar genişletici) salgılar.

52 NÖTROFİL LÖKOSİT (%60-70)

53 NÖTROFİLLER Aynı zamanda kan akımı dışında, özellikle gevşek bağ dokusunda bulunurlar. Nötrofiller bakteriyel invazyona karşı hücresel savunmanın ilk sırasındaki hücrelerdir. Kan akımını terk ettikten sonra genişler ve ameboid hareketlilik kazanırlar ve aktif fagositler haline gelirler. Bu nedenle mikrofaj olarak ta adlandırılırlar.

54 Nötrofillerin yaşam süreleri kısadır. Dolaşım kanındaki ömürleri 6 7 saattir. Sonra bağ dokusuna geçerler. Bağ dokusunda 1 4 gün yaşadıktan sonra görev yapsalar da yapmasalar da ölürler. Küçük partikülleri fagosite edebilirler bu nedenle makrofajlardan ayırmak için nötrofillere mikrofaj da denir.

55 BARR CİSİMCİĞİ

56 Dişilerde nötrofillerin nukleusunda lobların birinden küçük heterokromatik bir cisim uzanır. Bu inaktif X kromozomunu ifade eder. Barr cisimciği ya da drumstick adı verilir.

57 Nötrofil stoplazmasında 1. AZÜROFİLİK GRANÜLLER (PRİMER LİZOZOM) 2. SPESİFİK GRANÜLLER

58 AZÜROFİLİK GRANÜLLER (PRİMER LİZOZOM) AZÜROFİLİKTİRLER. SİTOPLAZMADAKİ GRANÜLLERİN 1/3 Nİ TEŞKİL EDERLER.

59 SPESİFİK GRANÜLLER NÖTROFİLİKTİRLER SİTOPLAZMADAKİ GRANÜLLERİN 2/3 SİNİ TEŞKİL EDERLER.

60 EOZİNOFİL µm ÇAPINDADIRLAR. İKİ LOBLU ÇEKİRDEKLERİ VARDIR. SİTOPLAZMALARINDA ASİDOFİLİK(Spesifik ) GRANÜLLER BULUNMAKTADIR.

61 EOZİNOFİL LÖKOSİT (%2-5)

62 Eozinofiller Diapedes ile kan akımını terkedebilir, yayılabilir ve bağ doku içinde yer değiştirebilir. Sınırlı fagositoz

63 EOZİNOFİLLERİN MİKTARI PARAZİTER HASTALIKLARDA, ALLERJİK HASTALIKLARDA KANDA VE BAĞ DOKUSUNDA ARTAR.

64

65 SPESİFİK GRANÜLLER Sitoplazmada karakteristik çaplı, büyük parlak eosinofilik, eliptik granüller içerir. Granüller lizozim içermeyen özelleşmiş lizozomlardır. Asit fosfataz, katepsin ve ribonükleaz içerirler.

66 BAZOFİL LÖKOSİTLER 9-12 µm ÇAPINDADIRLAR. ÇEKİRDEKLERİ AÇIK KROMATİNLİDİR. 1-2 µm ÇAPINDA BAZOFİLİK, METAKROMATİK BOYANAN GRANÜLLERİ VARDIR.

67 BAZOFİL LÖKOSİTLER (%0,5-1)

68 BAZOFİLLER Dolaşımı terkedebilirler ama dokularda ameboid hareket yetenekleri ve fagositoz yetenekleri sınırlıdır. Mast hücreleri ile yapısal ve fonksiyonel benzerliklerine karşın bu hücreler aynı değildirler. Ultrastrüktürel ve gelişimsel farklılık gösterirler.

69 Bazofil çekirdeğinde yoğun kromatin bulunur. S şeklinde kıvrılmış 3 loba sahiptir. Genellikle büyük ve koyu boyalı granüllerce nukleus maskelenmiştir.

70 SPESİFİK GRANÜLLER YAPISINDA HEPARİN VE HİSTAMİN BULUNUR. HEPARİN : ANTİKOAGÜLAN HİSTAMİN : VAZODİLATASYON YAPAR, PERMEABİLİTEYİ ARTTIRIR SRS-A : (SLOW REACTING SUBSTANCE OF ANAPHYLAXIS)

71

72 Agranülositler: Lenfositler ve monositler olmak üzere 2 türdür. Bunlar segmentsiz nukleusa sahip mononükleer lökositler adı da verilen hücrelerdir. Spesifik granülleri yoktur ama azürofilik granüller içerirler.

73 Agranülositler Lenfositler T-Lenfositler: Hücresel bağışıklık B-Lenfositler: Antikor üretimi Monositler Makrofaj hücreleridir.

74 LENFOSİTLER 5-7 µm ÇAPINDA KÜRE ŞEKLİNDE OLAN HÜCRELERDİR. KOYU, YUVARLAK ÇEKİRDEKLERİ VARDIR. ÇEKİRDEKLERİ SİTOPLAZMANIN 3/4 Ü TEŞKİL EDER.

75 LENFOSİTLER

76 Lenfositler damar dışında da bulunurlar. Lenfatik organlarda gruplar halinde ya da bağ dokusunda dağınık halde bulunabilirler. Vücudun yabancı maddeler, organizmalar ile invazyonuna yanıt verirler ve bunların inaktive edilmesine çalışırlar. Immunglobulın yapımını uyarırlar(ag.) Kanda bunlara karşı Ak.oluşur.

77 Lenfositler Yabancı Ag.tanıma ve belleklerine kaydetme Tekrar Ag. İle karşılaşınca ona karşı tanıma fonk. gösteren hüc. Yüzeyinde Ag.tanıyan reseptörler bulunur. Bir kısım lenfositler ise Ag. Karşı Ak. üretecek olan plazma hücresine dönüşür. (B LENFOSİTLER)

78 Bu hücreler periferik yayma preparatlarında ayırt edilemeyen, ancak immünohistokimyasal çalışmalarla gösterilebilen yüzey moleküllerine göre gruplara ayrılırlar. 2 major fonksiyonel sınıfları vardır: T ve B hücreleri. Kandaki lenfositlerin çoğu (%90 olgun T hücreleri, %4-10 B lenfosit, %1 ise yüzey reseptörü içermeyen NK hüc.

79 Lenfositlerin nukleusu yuvarlak sıklıkla bir yana doğru yassılaşmıştır. Küçük lenfositlerde nukleus yoğun olarak heterokromatiktir. Morumsu maviden siyaha doğru boyanır. Büyük lenfositlerde nukleus büyüktür, daha az yoğundur ve kırmızımsı mor boyanır.

80 Küçük hücrelerde sitoplazma nukleus etrafında ince bir halka şeklindedir ve organelden fakirdir. Büyük hücrelerde sitoplazma daha boldur, mitokondri, endoplazma retikulumu ve golgi kompleksi daha iyi gelişmiştir.

81 B lenfosit Ki den köken alır,gelişme ve olgunlaşmalarını diğer lenfatik organlarda(dalak,lenf düğümü vs.) tamamlayıp periferik dolaşıma.. Plazma hücrelerine dönüşerek, kanda ve lenfte dolaşan, spesifik antijen bağlayan molekülleri (antikorlar ya da immünoglobulinler) sekrete ederler. Humoral immünitenin major komponenti olarak hizmet ederler.

82 T lenfosit Ki kökenli, kan damarlarıyla çevresel lenf organlarına gelir.burada gerekli özelliklerini kazandıktan sonra lenf damarları yoluyla tekrar kan dolaşımına geçer. Türevleri hücresel immün yanıtın major hücreleri olarak işlev yaparlar. Lenfokinler denen (örn. interferon) makrofaj ve diğer lökositlerin immün yanıtını etkileyen çeşitli faktörler üretirler. Çeşitli alt tipleri vardır.

83 (T) LENFOSİTLER SİTOTOKSİK YARDIMCI BASKILAYICI Lenfositler (B) LENFOSİTLER, Plazma hücresine dönüşür.

84 Sitotoksik (killer) hücreler Yüzeyinde yabancı Ag.olan hücreleri ve virusla enfekte hücreyi tanıyıp öldürürler. Hücresel immünitenin primer efektör hücreleridir. Doku reddi reaksiyonlarında, virüs ile enfekte hücreler ve neoplastik hücrelerle savaşta (tümör immünolojisi) major rol oynarlar.

85 Yardımcı (helper) T hücreleri Yabancı Ag.hücreyi tanıyarak makrofajlara yardımcı olurlar ve B hücrelerini ımmun reak.,için uyarırlar. Yabancı antijene karşı yanıt oluşturulmasında kritik role sahiptir. B hücreleri ve diğer T hücrelerinin aktivitesini arttırır.

86 Supresör T hücreleri B lenfositlerin antikor üretimini baskılar ya da azaltır. Aynı zamanda T lenfositlerin hücresel immün yanıtını baskılar. Bağışıklık reaksiyonunun aşırıya kaçmasını önler.

87 NK (natural killer) hücreler B ya da T hücre yüzey reseptörlerini taşımayan, dolaşımda %5-15 arasında bulunan hücrelerdir. Bu nedenle eskiden non-t/non-b lenfositler olarak bilinirlerdi. Daha önceden bir karşılaşma ve uyarılma olmadan virüs ile bulaşmış hücrelere ve kanser hücrelerine saldırdıkları için doğal öldürücü hücreler adı verilmiştir.

88 MONOSİTLER µm ÇAPINDA KÜRE ŞEKLİNDEKİ HÜCRELERDİR. ÇEKİRDEKLERİ, ATNALI, BÖBREK, FASÜLYE ŞEKLİNDE OLABİLİR. ÇEKİRDEKLERİ AÇIK KROMATİNLİ OLUP GENELLİKLE EKSENTRİKTİR..

89 MONOSİT (%3-8)

90 MONOSİT Sıklıkla büyük lenfositlerle karışır ama monositler daha büyüktür ve sağlıklı erişkinde beyaz kan hücrelerinin %3 8 ini oluşturur. Monositler yalnızca kanda bulunur, ancak kapiller duvarından diğer dokulara göç etmeden ya da sinusların döşemesine katılmadan önce dolaşımda 1 haftadan az kalırlar. Kan akımı dışına çıktıklarında fagositik olurlar ve tekrar dolaşıma dönüp dönmedikleri bilinmez. (Fagositik yetenekleri ve mikroorganizmaları hücre içinde sindirebilmesi nedeniyle dokuda aylarca kalabilir.)

91 MONOSİTLER Mononükleer fagositik sistem monosit kökenli ve vücudun değişik yerlerine dağılmış olan fagositik hücreleri içerir. Örn. karaciğerde Kupffer hücreleri, bağ dokusundaki makrofajlar gibi. Ag. leri tanıyıp,lenfositlere tanıtım yaparak ımmun cevapta rol alır.

92 MONOSİTLER KUVVETLİ DİAPEDİK HÜCRELERDİR. KUVVETLİ AMEBOİD HAREKETLİ HÜCRELERDİR. VE KUVVETLİ FAGOSİTİK HÜCRELERDİR. SİTOPLAZMALARINDA BOL MİKTARDA AZÜROFİLİK GRANÜLLER YANİ LİZOZOMLAR BULUNUR.

93 Trombositler (Platellet) Membrana sahip, çok az sitoplazma içeren ve çekirdeksiz yapılardır. Belirgin bir şekilleri yoktur. Megakaryositlerin (dev kemik hücreleri) sitoplazma parçalarından oluşur. Görevi pıhtılaşma sırasında dolgu maddesi olmaktır.

94 ÖMÜR : 5 10 GÜN DALAKTA, KARACİĞERDE FAGOSİTE EDİLİRLER. SAYILARI MM3 te ARASINDA TROMBOSİTOZ TROMBOPENİ : BİN / mm³ ALTINDADIR.

95 Kandaki en küçük şekilli elemanlardandır. İnsanlarda nukleusları yoktur ve kemik iliğindeki megakaryositlerden tomurcuklanma yolu ile oluşur. Kan damar yaralanmasında damar yerine kümelenerek yarayı kapatmaya çalışır ve kan kaybını önlerler. Bu şekilde damar endotel hasarını giderme, kanama sırasında pıhtılaşmayı sağlama fonksiyonu içerir. Kan yaymalarında kümeler halinde görülürler.

96 TROMBOSİT Trombositin periferinde hyalomer adı verilen bölge açık mavi boyanır, sentrik bölgesi granülomer bölgesi birkaç mitokondri, glikojen granülleri ve çeşitli mor granüller içerir ve mor boyanır. Azürofilik granulomer kısmı enzim deposudur.

97 GRANÜLOMER HİYALOMER

98 Trombosit Trombosit membranın dış yüzünde glikozaminoglikan ve glikoproteinlerden zengin glikokaliks bulunur ve trombositlerin major fonksiyonel özelliği olan adhezyon ile ilişkilidir.

99

100 Merkezi granülomer bölgesinde değişik özellikteki granüller, az sayıda mitokondri ve glikojen partikülleri bulunur. granüller oldukça farklı olup üç gruba ayrılır.

101 α,δ,λ GRANÜLLER

102 α- GRANÜLLER 0,3 0,5 µm ÇAPINDA, KÜRE ŞEKLİNDEKİ GRANÜLLERDİR. YAPISINDA; TROMBOSİT FAKTÖR-3 (TROMBOPLASTİN), TROMBOSPONDİN, FİBRİNOJEN, PIHTILAŞMA FAKTÖRLERİ VS. BULUNUR. BU MADDELER KANIN PIHTILAŞMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNARLAR.

103 Δ- GRANÜLLER 0,2-0,3 µm ÇAPINDA, KÜRE ŞEKLİNDEKİ GRANÜLLERDİR. YAPISINDA; HİSTAMİN, SEROTONİN, ADP, ATP, Ca ++, VS. BULUNUR. TROMBOSİTLERİN BİRİBİRLERİNE YAPIŞMASINA VE KESİLMİŞ DAMAR BÖLGESİNİN BÜZÜLMESİNE YARDIMCI OLUR..

104 λ-granüller İSE LİZOZOMLARDIR Hidrolitik enzimlerle pıhtının erimesinde görev alır.

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su KAN DOKUSU Kanın Bileşenleri Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08 Plazma :%55 Hücreler : %45 Plazmanın %90 su Kan Hücreleri Eritrosit Lökosit Trombosit Agranulosit Lenfosit Monosit Granulosit Nötrofil

Detaylı

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1

Bio 103 Gen. Biyo. Lab. 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI 4. Laboratuvar: KAN DOKU Kan dokusunun görevleri 1 Kan dokusunun yapı elemanları 2 Kan grupları 12 İnce yayma kan preparatı tekniği 15 1. GİRİŞ Kan doku, atardamar, toplardamar

Detaylı

HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ

HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ HAYVANSAL ÜRETİM FİZYOLOJİSİ 4. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL 1 Dolaşım Fizyolojisi Kan Kan, vücutta damarlar içinde devamlı halde dolaşan bir dokudur. Kan, plazma içinde süspansiyon halinde bulunan eritrosit

Detaylı

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN

KAN DOKUSU. Prof. Dr. Levent ERGÜN KAN DOKUSU Prof. Dr. Levent ERGÜN 1 Kan Dokusu Plazma (sıvı) ve şekilli elemanlarından oluşur Plazma fundememtal substans olarak kabul edilir. Kanın fonksiyonları Transport Gaz, besin, hormon, atık maddeler,

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast hücreleri) Kompleman sistemi(direkt bakteri hücre membranı parçalayarak diğer immün sistem hücrelerin bunlara atak yapmasına

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı

Dolaşım Sistemi. Dolaşım sistemi, kan, kan plazması, şekilli elemanları. Dicle Aras

Dolaşım Sistemi. Dolaşım sistemi, kan, kan plazması, şekilli elemanları. Dicle Aras Dolaşım Sistemi Dicle Aras Dolaşım sistemi, kan, kan plazması, şekilli elemanları 3.9.2015 1 Dolaşım Dolaşım sistemi taşıyıcı bir sistemdir. İki başlık altında incelenir. Kardiyovasküler sistem; kan, kalp

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU Doç.Dr. Engin DEVECİ İMMÜN SİSTEM TİPLERİ I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast

Detaylı

Kanın bileşimi iki kısımdan oluşur:

Kanın bileşimi iki kısımdan oluşur: KAN FİZYOLOJİSİ Kan Dokusu Plazma veya serum adı verilen sıvıda, süspansiyon halindeki hücresel elementleri içeren dokuya kan dokusu denir. " Total miktarı vücut ağırlığının ~ % 8 idir." Kanın bileşimi

Detaylı

Kan dokusu. Hematokriti hesaplamak için eritrositlerle dolu olan tüpün uzunluğu kanla dolu tüpün uzunluğuna bölünüp, çıkan sonuç 100 ile çarpılır.

Kan dokusu. Hematokriti hesaplamak için eritrositlerle dolu olan tüpün uzunluğu kanla dolu tüpün uzunluğuna bölünüp, çıkan sonuç 100 ile çarpılır. Kan dokusu Kan, hücrelerden ve plazma adı verilen bir sıvıdan oluşmuştur. Hücreler eritrositler (kırmızı kan hücreleri), lökositler (beyaz kan hücreleri) ve trombositlerdir. Hücrelerin % 99 undan fazlasını

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

Bağ doku. Mezodermden köken alır. En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir)

Bağ doku. Mezodermden köken alır. En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir) Bağ doku Mezodermden köken alır En Yaygın bulunan dokudur ( Epitel, Kas, Kemik sinir) Bağ dokunun Fonksiyonları Diğer organ ve dokuların Fonksiyonal ve yapısal desteğini sağlar. kan damarları aracılığı

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücrenin fiziksel yapısı. Hücre membranı proteinleri. Hücre membranı Hücrenin fiziksel yapısı HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücreyi oluşturan yapılar Hücre membranı yapısı ve özellikleri Hücre içi ve dışı bileşenler Hücre membranından madde iletimi Vücut sıvılar Ozmoz-ozmmotik basınç

Detaylı

LÖKOSİTLER,ÖZELLİKLERİ. ve İNFLAMASYON. 2009-2010 Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun

LÖKOSİTLER,ÖZELLİKLERİ. ve İNFLAMASYON. 2009-2010 Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun LÖKOSİTLER,ÖZELLİKLERİ ve İNFLAMASYON 2009-2010 Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin Amacı: * Yabancı maddeye karşı savunma? * Lökosit çeşitleri ve miktarları * Lökopoez * Fonksiyonel özellikleri * Monosit-

Detaylı

Kan ve kan bozuklukları ile ilgili araştırmaların yapıldığı ve tedavinin geliştirildiği bilim dalına hematoloji (kan bilim) denilir.

Kan ve kan bozuklukları ile ilgili araştırmaların yapıldığı ve tedavinin geliştirildiği bilim dalına hematoloji (kan bilim) denilir. KAN KİMYASI Kan; atardamar, toplar damar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan ;akıcı plazma ve hücrelerden meydana gelmiş kırmızı renkli hayati bir sıvıdır. Kan ve kan bozuklukları

Detaylı

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler:

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler: LÖKOSİT WBC; White Blood Cell,; Akyuvar Lökositler kanın beyaz hücreleridir ve vücudun savunmasında görev alırlar. Lökositler kemik iliğinde yapılır ve kan yoluyla bütün dokulara ulaşır vücudumuzu mikrop

Detaylı

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri

DOKU. Dicle Aras. Doku ve doku türleri DOKU Dicle Aras Doku ve doku türleri Doku Bazı özel görevler üstlenmiş hücre topluluklarıdır. Bir doku aynı yönde özelleşmiş hücre ve hücreler arası maddelerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. İntrauterin

Detaylı

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Tam kan analizi, en sık kullanılan kan testlerinden biridir. Kandaki 3 major hücreyi analiz eder: 1. Eritrositler 2. Lökositler 3. Plateletler

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

Kan ve sıvı-elektrolitler. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

Kan ve sıvı-elektrolitler. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Kan ve sıvı-elektrolitler Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL VÜCUT SIVILARI VE ELEKTROLİTLER Vücut Sıvıları Su, insan hayatı için oksijenden sonra gelen en önemli yaşam kaynağıdır ve beslenmemizin vazgeçilmez unsurudur.

Detaylı

HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ

HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ HÜCRE ZARINDA TAŞIMA PROF. DR. SERKAN YILMAZ Hücre içi ve hücre dışı sıvılar bileşimleri yönünden oldukça farklıdır. Hücre içi sıvı intraselüler sıvı, hücre dışı sıvı ise ekstraselüler sıvı adını alır.

Detaylı

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi HÜCRE Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi Hücre Canlıların en küçük yapı taşıdır Bütün canlılar hücrelerden oluşur Canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir Bitki ve hayvan hücresi = çok

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Olumsuz yanıtları: Alerjiler - normalde zararsız maddelere tepki Otoimmün hastalıklar (Diyabet)(Kendi dokularını yok eder)

ayxmaz/biyoloji Olumsuz yanıtları: Alerjiler - normalde zararsız maddelere tepki Otoimmün hastalıklar (Diyabet)(Kendi dokularını yok eder) Vücut Savunmasını Bağışıklık : potansiyel zararlı yabancı maddelere ve anormal hücrelere karşı vücudun ortaya koyduğu savunma yeteneğidir. Aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirir: virüsler ve bakterilere

Detaylı

07/04/17. KAN (Blood, Hemo, yun; haima) Prof. Dr. Özgür Çınar. Kan denince sizin aklınıza ne gelir? Kan ı bilmek önemli midir? Neden?

07/04/17. KAN (Blood, Hemo, yun; haima) Prof. Dr. Özgür Çınar. Kan denince sizin aklınıza ne gelir? Kan ı bilmek önemli midir? Neden? 07/04/17 KAN (Blood, Hemo, yun; haima) Prof. Dr. Özgür Çınar 1 Prof. Dr. Özgür Çınar, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan denince sizin aklınıza ne gelir? Kan ı bilmek önemli midir? Neden? 2 Prof. Dr.

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 33. ADIM HÜCRE 10- SİTOPLAZMA 2

ADIM ADIM YGS-LYS 33. ADIM HÜCRE 10- SİTOPLAZMA 2 ADIM ADIM YGS-LYS 33. ADIM HÜCRE 10- SİTOPLAZMA 2 TEK ZARLI ORGANELLER 1) Endoplazmik Retikulum Hücre zarı ile çekirdek zarı arasında oluşmuş kanalcıklardır. Yumurta hücresi, embriyonik hücreler ve eritrositler(alyuvar)

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin

HİSTOLOJİ. DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ DrYasemin Sezgin HİSTOLOJİ - Canlı vücudunu meydana getiren hücre, doku ve organların çıplak gözle görülemeyen (mikroskopik) yapılarını inceleyen bir bilim koludur. - Histolojinin sözlük anlamı

Detaylı

LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014

LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014 LENFOİD SİSTEM DR GÖKSAL KESKİN ARALIK-2014 Lenfoid Sistem Lenfositlerin, mononükleer fagositlerin ve diğer yardımcı rol oynayan hücrelerin bulunduğu, yabancı antijenlerin taşınıp yoğunlaştırıldığı, Antijenin

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya HEMATOPOETİK SİSTEM Hematopoetik Sistem * Periferik kan * Hematopoezle ilgili dokular * Hemopoetik hücrelerin fonksiyon gösterdikleri doku ve organlardan meydana gelmiştir Kuramsal: 28 saat 14 saat-fizyoloji

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

İMMÜN SİSTEMİ OLUŞTURAN ORGANLAR

İMMÜN SİSTEMİ OLUŞTURAN ORGANLAR İMMÜNOTOKSİKOLOJİ İMMÜN SİSTEM İnsan kendi yapısına yabancı olan maddeleri (antijenleri) tanıyabilme ve onlarla başedebilme özelliklerine sahiptir. Bu sayede virüs, bakteri, mantar ve protozonlar çeşitlenen

Detaylı

HÜCRE FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ

HÜCRE FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ HÜCRE FİZYOLOJİSİ PROF.DR.MİTAT KOZ 1 HÜCRE Kompleks çok hücreli organizmaların, (hayatın karakteristik özelliklerine sahip) en küçük yapısal birimine HÜCRE denir. Hücreler yaşayan organizmaların yapısal

Detaylı

BEDEN SIVILARI KAN dolaşım sistemi 1. kan vücut ağırlığının %8 i 2. damarlar kanın dokulara ulaşımı 3. kalp pompa kan hücreleri eritrositler; kırmızı kan hücreleri, alyuvarlar lökositler; beyaz kan

Detaylı

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU

FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU FİZYOLOJİ LABORATUVAR BİLGİSİ VEYSEL TAHİROĞLU Fizyolojiye Giriş Temel Kavramlar Fizyolojiye Giriş Canlıda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişikliklerin tümüne birden yaşam denir. İşte canlı organizmadaki

Detaylı

Doğal Bağışıklık. İnsan doğar doğmaz hazırdır

Doğal Bağışıklık. İnsan doğar doğmaz hazırdır Doğal Bağışıklık 1 Doğal Bağışıklık İnsan doğar doğmaz hazırdır 2 Mikrop vücuda girdiği zaman doğal bağışıklık onunla saatler içinde savaşır. 3 Doğal bağışıklık ikinci görev olarak adaptif immün cevabı

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

T Lenfositleri. Dr. Göksal Keskin

T Lenfositleri. Dr. Göksal Keskin T Lenfositleri Dr. Göksal Keskin Lenfositlerin ortak özellikleri-1 Kazanılmış bağışıklık sisteminin en önemli elemanlarıdır Spesifite özellikleri var Bellekleri var Primer lenfoid organlarda üretilirler

Detaylı

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır?

Bağışıklık sistemi nasıl çalışır? On5yirmi5.com Bağışıklık sistemi nasıl çalışır? İnsanda bağışıklık sistemi, özellik ve görevleri nelerdir? Kaç çeşit bağışıklık sistemi vardır? Yayın Tarihi : 23 Ekim 2012 Salı (oluşturma : 10/3/2017)

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır?

Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır? Lökosit (WBC) Sayımı Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır? Araç ve Gereçler: Thoma Lamı, akyuvar sulandırma pipeti, türk eriyiği, lamel,mikroskop Thoma lamının hazırlanışı:

Detaylı

Hücre canlının en küçük yapı birimidir.

Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Bitkilerde bulunan hücredir.bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır. Hücre duvarı vardır. Kofulu büyük ve az sayıdadır. Şekli dikdörtgen

Detaylı

KAN VE KAN HASTALIKLARI. YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP

KAN VE KAN HASTALIKLARI. YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP KAN VE KAN HASTALIKLARI YRD. DOÇ. DR. Kadri KULUALP KANIN YAPISI VE ELEMANLARI Kan, kardiyovask üler sistem içerisinde KANIN GÖREVLERİ 1) Kan oksijeni akciğerlerden alıp hücrelere taşır, 2) Dokulardan

Detaylı

MONONÜKLEER FAGOSİT SİSTEM

MONONÜKLEER FAGOSİT SİSTEM MONONÜKLEER FAGOSİT SİSTEM MONONÜKLEER FAGOSİT SİSTEM Kemik iliğinde meydana gelip, olgunlaşmasını yaparak dolaşıma katılırlar. Orijinleri monositlerdir. Görevleri fagositoz yapmaktır. Bu hücrelerin hepsi

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU

11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU 11. SINIF KONU ANLATIMI 32 DUYU ORGANLARI 1 DOKUNMA DUYUSU DUYU ORGANLARI Canlının kendi iç bünyesinde meydana gelen değişiklikleri ve yaşadığı ortamda mevcut fiziksel, kimyasal ve mekanik uyarıları alan

Detaylı

FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ

FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR. Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ FİZYOTERAPİDE KLİNİK KAVRAMLAR Uzm. Fzt. Nazmi ŞEKERCİ İNFLAMASYON VE ONARIM İNFLAMASYON Yaralanmaya karşı dokunun vaskülarizasyonu yolu ile oluşturulan bir seri reaksiyondur. İltihabi reaksiyon.? İnflamatuar

Detaylı

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 471 Lipid Metabolizması-I. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 471 Lipid Metabolizması-I Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi Lipoproteinler Türev lipidler: Glikolipidler Lipoproteinler Lipoproteinler, lipidlerin proteinlerle oluşturdukları komplekslerdir.

Detaylı

İNFLAMASYON DR. YASEMIN SEZGIN. yasemin sezgin

İNFLAMASYON DR. YASEMIN SEZGIN. yasemin sezgin İNFLAMASYON DR. YASEMIN SEZGIN yasemin sezgin Inflamasyon Hasara karşı vaskülarize dokunun dinamik yanıtıdır Koruyucu bir yanıttır Hasar bölgesine koruma ve iyileştirme mekanizmalarını getirir İnflamasyonun

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler KAN VE EGZERSİZ KAN VE EGZERSİZ ASİT-BAZ DENGESİ VE EGZERSİZ - Damarlarda dolaşan kırmızı renkli sıvıya kan adı verilir. - Vikoz bir sıvıdır. - Sudan daha koyu ve yoğundur. - Suyun vizkositesi 1.0 - Kanın

Detaylı

LENFOİD DOKU. Lenfoid Organlar:

LENFOİD DOKU. Lenfoid Organlar: LENFOİD DOKU Lenfoid Organlar: Lenfoid organlar santral ve periferik olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Santral organlar yeni lenfositlerin antijene bağımlı olmaksızın otonom olarak yapıldıkları ve immun

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

Sıkı bağ dokusu yapısında parankimi yada dalak pulpasını. birbiriyle devamlılık gösteren bölümlere ayıran trabekulaların

Sıkı bağ dokusu yapısında parankimi yada dalak pulpasını. birbiriyle devamlılık gösteren bölümlere ayıran trabekulaların Sıkı bağ dokusu yapısında parankimi yada dalak pulpasını birbiriyle devamlılık gösteren bölümlere ayıran trabekulaların uzandığı fibroelastik bir kapsülle sarılıdır. Dalağın orta çizgisindeki hilumda kapsül

Detaylı

Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar

Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar H. Barbaros ORAL Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Edinsel immün sistemin antijenleri bağlamak için kullandığı 3 molekül sınıfı: I.Antikorlar,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 Canlıların prokaryot ve ökoaryot olma özelliğini hücre komponentlerinden hangisi belirler? MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 B. Stoplazmik membran C. Golgi membranı D. Nükleer membran E. Endoplazmik retikulum

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL HASTALIKLARDA İMMÜNİTE Virüsler konak hücreye girdikten sonra çoğalır ve viral çoğalma belirli bir düzeye ulaştığında hastalık semptomları

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count TAM KAN SAYIMI Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count Tam kan sayımı kanı oluşturan hücrelerin sayılmasıdır, bir çok hastalık için çok değerli bilgiler sunar. Test venöz kandan yapılır. Günümüzde

Detaylı

Mikroorganizmalara Karşı Organizmanın Direnci ve Bağışıklık

Mikroorganizmalara Karşı Organizmanın Direnci ve Bağışıklık Mikroorganizmalara Karşı Organizmanın Direnci ve Bağışıklık İlişkide bulunduğu organizmada büyük savunma tepkimelerinin ortaya çıkmasına neden olabilen, bu nedenle hastalandırıcı özelliği olan mikroorganizmaların

Detaylı

HÜCRE. Dicle Aras. Hücre bölünmesi, madde alışverişi ve metabolizması

HÜCRE. Dicle Aras. Hücre bölünmesi, madde alışverişi ve metabolizması HÜCRE Dicle Aras Hücre bölünmesi, madde alışverişi ve metabolizması Hücre Bölünmesi Hücre bölünme ve çoğalması iki şekilde gerçekleşir. Vücut soma hücrelerinin bölünme ve çoğalma biçimi Mitoz (mitosis),

Detaylı

KAN FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

KAN FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ KAN FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kan Kan damarlarında dolaşan kırmızı renkli sıvıya kan adı verilir. Özellikleri ; Kan sudan daha kalın, daha yapışkan ve daha yoğundur. Sudan 4-5 kata daha yavaş akar.

Detaylı

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ 2009-2010,Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin amacı Eritrositlerin yapısal özellikleri Fonksiyonları Eritrosit yapımı ve gerekli maddeler Demir metabolizması Hemoliz Eritrosit

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

BAĞ DOKUSU. Gevşek Bağ Dokusu Sıkı Bağ Dokusu (Düzenli, Düzensiz) Özelleşmiş Bağ Dokusu

BAĞ DOKUSU. Gevşek Bağ Dokusu Sıkı Bağ Dokusu (Düzenli, Düzensiz) Özelleşmiş Bağ Dokusu BAĞ DOKUSU BAĞ DOKUSU Gevşek Bağ Dokusu Sıkı Bağ Dokusu (Düzenli, Düzensiz) Özelleşmiş Bağ Dokusu Yağ Dokusu Kan Dokusu Müköz Bağ Dokusu Destek Bağ Dokusu Kıkırdak Dokusu (Hiyalin, Elastik, Fibröz) Kemik

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

HAYVAN HÜCRESİ BİTKİ HÜCRESİ

HAYVAN HÜCRESİ BİTKİ HÜCRESİ HÜCRE Canlıların en küçük yapıtaşı ve en küçük canlıdır. Bütün canlılar hücrelerden meydana gelmiştir.canlılar ya tek hücrelidir yada çok hücrelidir. Alg ve bakteriler tek hücreliler olup bütün olaylar

Detaylı

OMÜ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM I HAYATIN TEMELİ I HİSTOLOJİ UYGULAMA REHBERİ

OMÜ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM I HAYATIN TEMELİ I HİSTOLOJİ UYGULAMA REHBERİ UYGULAMANIN ADI: Hücreyi tanıma OMÜ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 DERS YILI DÖNEM I HAYATIN TEMELİ I HİSTOLOJİ UYGULAMA REHBERİ I. AMAÇ: Farklı büyüklük ve şekildeki hücre ve çekirdek tiplerinin ve genel özelliklerinin

Detaylı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı

LİPOPROTEİN METABOLİZMASI. Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı LİPOPROTEİN METABOLİZMASI Prof.Dr. Yeşim ÖZKAN Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Lipoprotein Nedir? 1- Lipidler Hidrofobik lipidler çekirdekte (Trigliserit, Kolesterol esterleri)

Detaylı

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 13 a

Fizyoloji PSİ 123 Hafta Haft 13 a Fizyoloji PSİ 123 Hafta 13 Sağkalım için hücreler çevreleri ile madde alışverişi yapmalıdır O2 ve besin maddelerinin alınıp, CO2 ve atık maddelerin verilmesi Difüzyon madde taşınımında kısa mesafeler için

Detaylı

HAYVANSAL DOKULAR Doku Histogenez

HAYVANSAL DOKULAR Doku Histogenez HAYVANSAL DOKULAR Çokhücreli canlılarda, yapı ve işlev bakımından birbirine benzeyen hücreler ile hücrelerarası maddelerden oluşan yapıya Doku denilmektedir. Bütün doku ve organlar embriyonun ektoderm,

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ. KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU Dr. Sibel Köktürk HÜCRE

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ. KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU Dr. Sibel Köktürk  HÜCRE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU Dr. Sibel Köktürk http://histolojiembriyoloji.tripod.com/ HÜCRE HÜCRE-Canlının tüm yaşamsal fonksiyonlarını (beslenme, çoğalma, büyüme, enerji yapımı) taşıyabilen

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM. (1 Mayıs Haziran 2017 )

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM. (1 Mayıs Haziran 2017 ) Dekan V. Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı Dönem I Koordinatör Yardımcısı Kurulun amacı: 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN

Detaylı

Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli

Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD Doğal bağışıklık Edinsel bağışıklık Hızlı yanıt (saatler) Sabit R yapıları Sınırlı çeşidi tanıma Yanıt sırasında değişmez Yavaş yanıt (Gün-hafta)

Detaylı

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Prof. Dr. Dilek Çolak

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Prof. Dr. Dilek Çolak DOĞAL BAĞIŞIKLIK Prof. Dr. Dilek Çolak 1 DOĞAL BAĞIŞIKLIK İkinci savunma hattı birinci hat: fiziksel bariyerler Kazanılmış bağışık yanıtın aktivatörü ve kontrolörü 2 DOĞAL BAĞIŞIKLIK Kompleman proteinleri

Detaylı

ENDOTEL YAPISI VE İŞLEVLERİ. Doç. Dr. Esra Atabenli Erdemli

ENDOTEL YAPISI VE İŞLEVLERİ. Doç. Dr. Esra Atabenli Erdemli ENDOTEL YAPISI VE İŞLEVLERİ Doç. Dr. Esra Atabenli Erdemli Endotel, dolaşım sistemini döşeyen tek katlı yassı epiteldir. Endotel hücreleri, kan damarlarını kan akımı yönünde uzunlamasına döşeyen yassı,

Detaylı

Kan Fizyolojisi Dr. Mehmet İNAN

Kan Fizyolojisi Dr. Mehmet İNAN Kan Fizyolojisi Dr. Mehmet İNAN 1 Ekstrasellüler sıvının (hücre dışı sıvısı) bir parçası olan kan, plazma adı verilen sıvı ortam içinde kan hücrelerinin (eritrosit, lökosit, trombosit) süspansiyon halinde

Detaylı

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar TRANSFERRİN Transferin kanda demiri taşıyan bir proteindir. Her bir trasferrin molekülü iki tane demir taşır. Transferrin testi tek başına bir hastalığı göstermez. Beraberinde serum demiri, ferritin, demir

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 TEK ZARLI ORGANELLER 4) Koful Hücre içerisinde çeşitli görevleri bulunan organeldir. Genel olarak hayvan hücrelerinde çok sayıda küçük küçük ;bitki hücrelerinde

Detaylı

Prof. Dr. Neyhan ERGENE

Prof. Dr. Neyhan ERGENE DEKAN BAŞKOORDİNATÖR BAŞKOORDİNATÖR YARDIMCILARI DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ DÖNEM II KOORDİNATÖR YARCIMCILARI Prof. Dr. Neyhan ERGENE Prof. Dr. Taner ZİYLAN Yrd. Doç. Dr. Füsun SUNAR Yrd. Doç. Dr. Şerife ALPA

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #1

YGS ANAHTAR SORULAR #1 YGS ANAHTAR SORULAR #1 1) Yıkımları sırasında Tüketilen O2 miktarı 2) H2O2 H2O2 H2O2 Grafikte bazı organik bileşiklerin yıkımları sırasında tüketilen oksijen miktarı verilmiştir. Buna göre organik bileşiklerin

Detaylı

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Tıp Fakülteleri Mezuniyet Öncesi İmmünoloji Eğitim Programı Önerisi in hücre ve dokuları ilgi hücrelerini isim ve işlevleri ile bilir. Kemik iliği, lenf nodu, ve dalağın anatomisi,

Detaylı

Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 2015/Malatya

Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 2015/Malatya Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü 2015/Malatya Outline (İzlence) 1. Hafta Biyokimya Nedir? Organizmadaki Organik Bileşiklerin Yapısı. 2. Hafta Enerji Sistemleri 3. Hafta

Detaylı

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir.

solunum >solunum gazlarının vücut sıvısı ile hücreler arasındaki değişimidir. GAZ ALIŞVERİŞİ O2'li solunum yapan canlıların bazılarında O2'in alınıp CO2'in atılmasını sağlayan yapılar bulunur.bu yapı ve organlar solunum sistemini oluşturur. solunum ------>solunum organlarıyla dış

Detaylı

Vaka 1 MT, 25 yaş, Mardin 10 Eylül 2006 Normal doğum yaptı Doğumdan 3 saat önce hematokrit %27, trombosit sayısı mm3 Doğumda aşırı kanama oldu

Vaka 1 MT, 25 yaş, Mardin 10 Eylül 2006 Normal doğum yaptı Doğumdan 3 saat önce hematokrit %27, trombosit sayısı mm3 Doğumda aşırı kanama oldu VAKA SUNUMLARI Dr.Vahide Zamani Düzen Laboratuvarlar Grubu Vaka 1 MT, 25 yaş, Mardin 10 Eylül 2006 Normal doğum yaptı Doğumdan 3 saat önce hematokrit %27, trombosit sayısı 46.000 mm3 Doğumda aşırı kanama

Detaylı

GENEL ÖZELLİKLER. Vücudun kendini çeşitli hastalık meydana getirici etkenlere karşı savunması immün sistem (Bağışıklık) tarafından gerçekleştirilir.

GENEL ÖZELLİKLER. Vücudun kendini çeşitli hastalık meydana getirici etkenlere karşı savunması immün sistem (Bağışıklık) tarafından gerçekleştirilir. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GENEL ÖZELLİKLER Vücudun kendini çeşitli hastalık meydana getirici etkenlere karşı savunması immün sistem (Bağışıklık) tarafından gerçekleştirilir. Organizma için yabancı olan ve bağışıklık

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet ALİ MALAS TEORİK DERS SAATİ

Prof. Dr. Mehmet ALİ MALAS TEORİK DERS SAATİ T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2012 2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM II II. DERS (DOLAŞIM-SOLUNUM) KURULU (26 KASIM 2012-11 OCAK 2013) DEKAN DERSLER BAŞKOORDİNATÖR DÖNEM II KOORDİNATÖRÜ

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri

Anatomik Sistemler. Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistemler Hastalıklar Bilgisi Ders-2 İskelet-Kas-Sinir Sistemleri Anatomik Sistem İskelet Sistemi İskeletin Görevleri Vücuda şekil verir. Vücuda destek sağlar. Göğüs kafes ve kafatası kemikleri

Detaylı

Hücresel İmmünite Dicle Güç

Hücresel İmmünite Dicle Güç Hücresel İmmünite Dicle Güç dguc@hacettepe.edu.tr kekik imus Kalbe yakınlığı ve Esrarengiz hale Ruhun oturduğu yer Ruh cesaret yiğitlik Yunanlı Hekim MS 1.yy Kalp, pankreas, timus imus yaşla küçülür (timik

Detaylı

KAN (Blood, Hemo, yun; haima)

KAN (Blood, Hemo, yun; haima) KAN (Blood, Hemo, yun; haima) Doç. Dr. Özgür Çınar Doç. Dr. Özgür Çınar, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1 Doç. Dr. Özgür Çınar, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 1 Su ve çözünmüş moleküller (Plazma)

Detaylı

İnsanda Dolaşım Sistemi ve Vücudun Savunulması

İnsanda Dolaşım Sistemi ve Vücudun Savunulması İnsanda Dolaşım Sistemi ve Vücudun Savunulması A. DOLAŞIM SİSTEMİ Gelişmiş canlılarda hücrelerin gereksinim duydukları maddeleri hücreye taşıyan, hücrede oluşan artıkları hücreden uzaklaştırarak sabit

Detaylı

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I Dekan Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı Dönem I Koordinatör Yardımcısı Kurulun

Detaylı

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER

ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER ENDOTEL VE BİYOKİMYASAL MOLEKÜLLER Endotel Damar duvarı ve dolaşan kan arasında tek sıra endotel hücresinden oluşan işlevsel bir organdır Endotel en büyük endokrin organdır 70 kg lik bir kişide, kalp kitlesix5

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI BİYOLOJİ CEVAP 1: (TOPLAM 9 PUAN) 1.1: Eğer terleme ve su emilimi arasındaki ilişkide ortam sıcaklığının etkisini öğrenmek istiyorsa; deneyi aynı sayıda yaprağa sahip aynı tür

Detaylı

LİZOZOMLAR Doç. Dr. Mehmet Güven

LİZOZOMLAR Doç. Dr. Mehmet Güven LİZOZOMLAR Doç.. Dr. Mehmet GüvenG Lizozomlar tek bir membran ile çevrili evrili veziküler yapılı organellerdir. Lizozomlar eritrosit dışıd ışındaki tüm t m hayvan hücrelerinde h bulunur. Ortalama olarak

Detaylı