Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporu. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporu. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde"

Transkript

1 FUTBOL

2 Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporu. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmaktadır ve dünyadaki en popüler spordur.

3 Futbol maçları dikdörtgen şeklindeki, yapay veya gerçek çimle kaplı sahada oynanır. Sahanın kısa kenarlarının ortalarında birer kalebulunur. Oyuncuların amacı, temelde ayak olmak üzere vücudunun belli kısımlarını kullanarak (eller ve kollar hariç) topu karşı takımın kalesine sokarak gol atmaktır.

4 İstisnai olarak, her iki takımın kalesini koruyan kaleciler, ceza alanı olarak adlandırılan kendileri için belirlenmiş alanların sınırları dahilinde topa elle müdahale edebilmektedirler. Topun; sahanın uzun kenarlarından saha dışına çıkması durumunda taç atışı (topa son olarak hangi takım oyuncusu temas etmişse karşı takım kullanır), kısa kenarlarından dışarı çıkması durumunda ise köşe (bir oyuncunun, topu kendi kale çizgisi dışına çıkarması durumunda karşı taraf lehine kale çizgisi ile yan çizgisinin kesiştiği noktadan kullanılır) veya aut atışı (topun, hücum oyuncuları tarafından kale çizgisi dışına vurulması sonucunda ceza sahası içinden aut vuruşu yapılarak top oyuna sokulur) ile oyun tekrardan başlar.

5 45'er dakikalık iki devreye ayrılan 90 dakikadan oluşan maçlarda karşı takımdan daha fazla gol atmayı başaran takım galip gelirken, atılan gol sayılarının eşit olması durumunda maç berabere tamamlanır. Bazı organizasyonlardaki kurallara göre normal süresi berabere tamamlanan maçlarda 15'er dakikalık iki devre halinde oynanan uzatma dakikaları, eşitliğin bu sürede de bozulmaması durumunda penaltı atışları sonucunda galip gelen taraf belirlenir.

6 FIFA:FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (Fransızca: Fédération Internationale de Football Association),futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkeziisviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Sepp Blatter yürütmektedir. 208 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2014'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi kez düzenlenmiştir.

7 UEFA:UEFA ya da açılımıyla Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (İngilizce: Union of European Football Associations; Fransızca: Union des Associations Européennes de Football; Almanca: Vereinigung Europäischer Fußballverbände), Kosova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil olmamak üzere, tüm Avrupa devletleri ve ek olarak Türkiye, Kıbrıs, İsrail, Kazakistan, Ermenistan, Gürcist an,azerbaycan ve Rusya'yı da içine alan ve kendisine bağlı ülke federasyonlarından oluşan yarı federal bir spor kurumudur. Futbol,futsal ve plaj futbolunun Avrupa'daki yöneticisi ve denetleyicisi olan UEFA'nın resmî dilleri İngilizce, Almanca ve Fransızca'dır. Merkezi ise İsviçre'nin Nyon kentindedir

8 TFF:Türkiye Futbol Federasyonu (kısaca TFF), Türkiye'de futbol faaliyetlerini yürütmek, futbolun gelişmesini ve yurt sathına yayılmasını sağlamak, bu konularda her türlü düzenlemeyi yapmak, kararlar almak ve uygulamakla yetkili kurumdur. 1 Ocak 1923'te kurulmuş olup, başkanlığını Yıldırım Demirören yapmaktadır.

9 SÜRAT:İvmelenme (hızlı ayak drilleri, hızlı merdiven kullanımı vb. koordinasyon kadar ivmelenmede sporcuya fazlasıyla yardım eder. Kuvvet, sprint drillerinin ve düşük şiddetli pliyometrilerin kullanılmasıyla (13+ oyuncularda) artırılabilir. Maksimum sürat (maksimum sürat, bacak kuvveti ve bacak sürati gerektirir. Genç sporcular için daha fazla bacak kuvveti ve sürati kazanmanın bir yolu sprint driller çalışmaktır)

10 Reaksiyon sürati (komut verildiğinde sporcular sprint yapar. Komut, görsel veya sesli olabilir) Yön değiştirme (sporcunu düz olmayan bir hatta koşamayacağı driller ve sprintler konulur. Geriye ve öne, yanlara, sora arkaya, köşelere vb.) Süratte devamlılık (bunun için, yüksek şiddetli ve uygun toparlanma periodları ileinterval tip antrenmanlar yapılır.

11 Kasın kasılarak iç ve dış dirençlere karşı direnebilme ya da belirli bir ölçüde dayanabilme özelliği denilebilir. İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinir-kas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

12 SÜRATLİ KOŞULAR - SPRİNT SIÇRAMALAR - KAFA VURUŞU ANİ DURMA, HAREKETLENMELER VB. YÖN DEĞİŞTİRMELER- TOPA VURUŞLAR-ŞUT, PAS,ORTA İKİLİ MÜCADELE **FARKLI YÖN, ÇOK AÇILI,FARKLI HIZ,FARKLI MESAFE,FARKLI KUVVETLERDE. DOLAYISIYLA FUTBOLDA MK,ÇK,KD GEREKLİDİR.

13

14

15 HİPERTROFİ: Organizmanın uzun süren kuvvet çalışmalarında yorgunluğa karşı direnme yeteneğidir. Hipertrofi Antrenmanı Yöntemleri Setleme Yöntemi Artan Şiddetli Setleme Yöntemi Süper Setleme Yöntemi Double Süper Setleme Yöntemi Burn Yöntemi Klasik Setleme Yöntemi

16

17 Bir dirence karşı uygulanabilmesi mümkün olan en büyük kuvvettir. Etkileyen Faktörler: 1-Kasın fizyolojik kesit alanı 2-Kasiçi koordinasyon 3-Kaslararası koordinasyon

18 EN KISA SÜREDE OLUŞTURULABİLEN EN BÜYÜK KUVVETTİR. Maksimal kuvvetin dinamik gerçekleştirilmesi (BÜHRLE,1981) Sinir-kas sisteminin,yüksek hızda bir kasılmayla dış dirençleri yenebilme yetisidir.( Zorba,2001)

19 ANAEROBİK DAYANIKLILIK: 1. YÜKSEK ŞİDDETLİ KOŞULAR YAPABİLMEYİ SAĞLAR. 2. LAKTİK ASİT İLE BAŞA ÇIKMAYI SAĞLAR. 3. LAKTİK ASİT VARKEN BİLE PERFORMANSI KORUMAYI SAĞLAR. 4. ÖRNEK;BİR ORTASAHA OYUNCUSU PRES YAPTI,TOPU KAZANDI,ÇALIM ATTI,VERKAÇ YAPIP DEFANSIN ARASINA SIZDI,TOPU ALDI VE SÜRÜYOR!!!! İŞTE BU DURUMDA ANAEROBİK DAYANIKLILIĞI İYİ OLAN FUTBOLCU TOPU YORULMADAN HIZLI SÜRÜP,DOĞRU KARARI VEREREK GOLÜ ATAR. AMA İYİ OLMAYAN FUTBOLCU; YA EN SON VER-KAÇ YAPIP DEFANSIN ARASINA KOŞACAĞINA YORULDUĞU İÇİN PAS VERİR,VE GOL POZİSYONU OLMAZ, *YA KALECİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞI ZAMAN ÇALIM ATMASI GEREKİYODUR,ÇALIM ATMAYIP TOPADA KÖTÜ VURUR VE GOL OLMAZ, *YA TOPA DOĞRU VURUŞU YAPAMAZ,DIŞARIDAN İZLEYENDE NE KAZMA FUTBOLCU DER. HALBUKİ SORUN TEKNİK KAPASİTEDE DEĞİL,DAYANIKLILIK KAPASİTESİNDEDİR.YORGUNLUK TEKNİĞİ BOZMUŞTUR.

20 İŞTE BU DURUMDA ANAEROBİK DAYANIKLILIĞI İYİ OLAN FUTBOLCU TOPU YORULMADAN HIZLI SÜRÜP,DOĞRU KARARI VEREREK GOLÜ ATAR. AMA İYİ OLMAYAN FUTBOLCU; YA EN SON VER-KAÇ YAPIP DEFANSIN ARASINA KOŞACAĞINA YORULDUĞU İÇİN PAS VERİR,VE GOL POZİSYONU OLMAZ, YA KALECİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIĞI ZAMAN ÇALIM ATMASI GEREKİYODUR,ÇALIM ATMAYIP TOPADA KÖTÜ VURUR VE GOL OLMAZ, YA TOPA DOĞRU VURUŞU YAPAMAZ,DIŞARIDAN İZLEYENDE NE KAZMA FUTBOLCU DER. HALBUKİ SORUN TEKNİK KAPASİTEDE DEĞİL,DAYANIKLILIK KAPASİTESİNDEDİR.YORGUNLUK TEKNİĞİ BOZMUŞTUR.

21 FUTBOLDA AEROBİK DAYANIKLILIK OYUNUN TEMELİNİ OLUŞTURMAKTADIR. UZUN SÜRE KOŞABİLME YETİSİDİR. MEVKİLERİN GEREKLİLİKLERİNE GÖRE PARKURLARDA AEROBİK DAYANIKLILIK GELİŞTİRİLİR. AŞAĞIDAKİ TABLODA MODİFİYE MEKİK TESTİ SONUCU ELDE EDİLEN DEĞERLERE GÖRE KOŞU HIZLARI VE KALP ATIM HIZLARI VERİLMİŞTİR. FUTBOLCU BU DEĞERLERE VE MEVKİSİNE ÖZEL HAZIRLANMIŞ PARKURDA ANTRENMANINI YAPARAK DAYANIKLILIĞINI ÜST DÜZEYE TAŞIR.

22 Genel olarak, hızlı bir şekilde yön değişikliği yapılabilmesi veya yön değişikliğinin hızlı ve tam olarak yapılabilmesi şeklinde tanımlanır. Çeviklik ile Çabukluk birbiri ile karıştırılmamalıdır.

23 Çabukluk, uzuvların hızlanma ve patlayıcılık özellliklerinin bir kombinasyonu olan çok yönlü bir beceridir. Çeviklik, yön değiştirmeli hareketin hızı ve doğruluğunun yanında algısal ve karar verme mekanizmaları tarafından belirlenmektedir. Yön değiştirmenin hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmesi için uzuvların patlayıcı bir şekilde hızlanması gerekliliği düşünüldüğünde çabukluğun, çevikliğin bir parçası olduğu görülmektedir

24 Çeviklik Sınıflandırılması Tanım Sportif Beceri Örnekleri Basit Konumsal ve zamansal belirsizlik yok Önceden planlanmış aktivite,sporcunun dilediği zaman başladığı önceden planlanmış hareketler Geçici Hareketi önceden belirlenmiş geçici belirsizlik (konumsal güven) Önceden planlanmış aktivite, bir uyaran (örneğin tabancanın ateşlenmesi) ile başlatılan, başlangıcın ne zaman olacağı kesin olmayan hareketler Konumsal-Mekansal Hareketin zamanı önceden belirlenmiş konumsal belirsizlik(geçici güven) Voleybol yada raket sporlarında hakemin belirlediği zaman aralığında servis alma (servis alıcı adına yönlendirilecek servisin nerede olacağı kesin değildir ) Evrensel-Çok amaçlı Konumsal ve zamansal belirsizlik Buz hokeyi ya da futbolda, hücüm ve savunma esnasında rakip oyuncuların nereye hareket edeceklerinin kesin olarak tahmim edilememesi.

25 Koordinasyon, amaca yönelik bir hareketle iskeletle kasları ile merkezi sinir sisteminin uyum içinde çalışması. Etkileşimidir. HAHN a göre koordinasyon; merkezi sinir sistemi ile iskelet kaslarının amaçlı bir hareket için ortak olarak çalışması ve hareket akışının yönlendirilme organizasyonu olarak tanımlamıştır

26 HOLLMAN ve HETTINGER e göre koordinasyon; amaçlanan hareket için merkezi sinir sistemi ile iskelet-kas sisteminin karşılıklı uyum içinde etkileşimi olarak tanımlandırılmıştır. GALLAHUE, organizmanın etkili hareket dizileri oluşturmakla farklı motor sistemler ile değişken duyumları uyumlu bir şekilde birleştirme becerisi olarak belirtmiştir.

27 TEKNİK-TAKTİK VE KONDÜSYON ANTRENMANLARINI SEZON BAŞI YAPMAKLA BİRLİKTE MUTLAKA SEZON İÇERİSİNDE DE KORUMA AMAÇLI YAPMALIYIZ. SEZON BAŞI VE MAÇ PERİYODU DÖNEMLERİ ARASINDA ANTRENMANIN NİTELİĞİ VE NİCELİĞİ ARASINDA FARKLAR VARDIR. ANTRENMANLARIN KAPSAMI,ŞİDDETİ,SÜRESİ,SIKLIĞI FARKLILIKLAR GÖSTERİR. MAÇ PERİYODUNDA ÖNEMLİ MAÇ,KUPA MAÇLARI,ERTELEME MAÇLARI GİBİ DEĞİŞKENLERE PROGRAM YAPILIR. FUTBOLCULARIN ANTRENMANA VERDİĞİ YANITLAR ÇOK ÖNEMLİDİR. YORGUNLUK,SAKATLIK GİBİ NEDENLER DİKKATLE GÖZLEMLENEREK PROGRAM YAPILIR. ÖZELLİKLE MAÇ PERİYODUNDA KESİNLİKLE UYARI EŞİĞİ YAKALANMALIDIR,YÜKSEK ŞİDDETLİ ANTRENMANLARDAN VAZGEÇİLMEMELİ,SEZON BAŞINA GÖRE SIKLIĞI DÜŞÜRÜLSEDE ŞİDDETİ PERİYODA GÖRE YAPILMALIDIR. SEZON İÇERİSİMDE DEVAM ETMEYEN ANTRENMANLAR KAYIPLARA YOL AÇACAĞI GİBİ İSTİKRARSIZLIĞA NEDEN OLUR.SAKATLIKLAR OLUŞUR. ANTRENMANLAR BİREYSEL OLARAK SEZON BAŞI VE SOZON İÇİ TEK TEK VE GRUPLAR HALİNDE PLANLANMALIDIR. BİREYSEL GELİŞİM HİÇBİR ZAMAN ATLANMAMALIDIR. SAKATLIK SORUNU OLAN OYUNCULARA KAYIPLARININ TELAFİSİ İÇİN BİREYSEL ANTRENMANLAR YAPILMALIDIR. GEÇ GELEN FUTBOLCULAR BİREYSEL EKSİKLİKLERİNE GÖRE HAZIRLANMALIDIR. KADROYA GİREMEYEN FUTBOLCULAR HAFTALIK PROGRAMI FARKLI BİR ŞEKİLDE YAPILMALIDIR. YEDEK OLAN VE SONRADAN OYUNA GİREN FUTBOLCULARIN HAFTALIK PROGRAMI FARKLI BİR ŞEKİLDE PLANLANMALIDIR.

28 1.GRUP:SERCAN,TANER,OĞUZHAN,FETTAH,HASAN K,ABDULLAH,İBRAHİM GÜLPINAR,BİLAL 14 Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz 2008 Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar K ANAERO K TER TT ANAERO K TT TT DİNLENME M K DİNLENME TT 21 Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz Temmuz 2008 Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Pazar TER TT TT K TER K ANAERO M TT DİNLENME TT M TT DİNLENME

29 ANAEROBİK GÜÇ TESTLERİ Wingate Anaerobik Testi : Wingate anaerobik testi (WanT) de anaerobik performansın hem laktasit (ortalama güç) hem de alaktasit (zirve güç) bileşeni hakkında bilgi verebilen, anaerobik özelliği belirlemeye yönelik testlerden birisidir (Inbar ve Bar-Or, 1986). Metot Test aleti, mekanik olarak frenlenen bir ergometredir. 10 dakika ısınmadan sonra atlet, herhangi bir direnç olmadan mümkün olduğu kadar hızlı pedal çevirmeye başlar. 3 saniye içinde volana belirli bir direnç yüklenir ve atlet 30 saniye boyunca "Tüm gücüyle" pedal çevirmeye devam eder. Bir elektrikli sayaç devamlı olarak 5 saniyelik volan devirlerini kaydeder. Direnç Volan direnci kişinin her kilosu için kg olmalıdır. 70 kg lık bir kişi için, volan direnci 5.25 kg olacaktır. (70 kg x 0.075). Güçlü ve sprinter atletleri test ederken direnç çoğunlukla kişinin her kilosu için 1.0 kg veya daha fazladır.

30

31 Margaria-Kalaman Testi: Yüksek enerjili fosfatların güç çıktısı olabildiğince hızlı bir şekilde 3 adımda basamak çıkılmasıyla ölçülebilir.burada yapılan eksternal iş vücudun toplam vertikal yer değiştirmesidir.bu genellikle 6 basamaklı yaklaşık 1,05 metreye eşit merdivendir.

32

33 Cooper testi(12 dakika koşusu): Cooper (1968) tarafından aerobik uygunluğun hesaplanması için 12 dakikalık koşu testi geliştirilmiştir. Bu test, daha önceleri Balke tarafından geliştirilmiş olan 15 dakikalık bir koşudan modifiye edilmiştir. Cooper testi, en yaygın olarak kullanılan saha testlerinden biridir ve sporcuların 12 dakika boyunca mümkün olduğu kadar çok mesafe koşması gerekmektedir. Cooper testinin diğer saha testlerine göre aerobik gücü daha doğru olarak belirlediği ve bu nedenle birçok saha testinden daha çok tercih edildiği belirtilmiştir. Testin yapılışı basit olmasına rağmen, sporcunun en iyi test sonucuna ulaşmak için taktiksel olarak testi nasıl yapması gerektiğini bilmemesi dezavantajı olmaktadır.teste başlamadan önce sporcuların ısınma hareketleri yapmaları test performansının daha iyi olmasına neden olabilmektedir. Ayrıca Cooper testinde sporcuların motive olmaları için eşli olarak koşmaları da performansı olumlu şekilde etkilemektedir.

34 METOT Cooper testi genellikle 400 metrelik bir atletizm koşu alanında yapılmaktadır. Atletizm sahası temin edilmediği zaman, test mesafesinin en az 200 metre olmasına dikkat edilmelidir. Komut ile birlikte sporcular belirlenmiş alanda koşuya başlamaktadır. Koşu hızları ise sporcuya bağlıdır. Sporcular ister hızlı bir koşu hızında isterse de yavaş bir koşu hızında testi tamamlayabilirler. Ayrıca sporcular test süresi boyunca koşuyu devam ettiremezse yürüyerek de testi tamamlayabilirler. Sporcuların katettikleri her koşu turu kaydedilir. 12 dakika bittikten sonra tekrar komut verilerek test sonlandırılmakta ve sporcuların koşu mesafeleri hesaplanarak kaydedilmektedir. 12 dakikalık koşu periyodu sonunda sporcuların koştukları toplam mesafeden maksimal oksijen alımlarını tahmin etmek için aşağıda belirlenmiş olan formül kullanılmaktadır Tahmini VO2max = Katedilen Mesafe / 44.73

35 CONCONİ TESTİ: Conconi ve arkadaşları tarafından tasarlanmış olan Conconi Testi, bir bireyin aerobik ve anaerobik eşik hızının yaklaşık değerini ölçmek için kullanılan basit bir yöntemdir. Birçok alanda test uygulanabilmektedir. Yinede 400 metrelik bir atletizm sahası ve bir koşu bandı en yaygın olarak uygulanan alanlardır. Bu test, bütün dayanıklılık sporlarında mücadele eden oyuncuların uygunluk seviyelerini elde edebilmek için kolaylıkla uygulanabilmektedir. Testin yapılmasında bir kalp hızı monitörü, 400 metrelik bir atletizm sahası ya da bir koşu bandı, kronometre ve 200 metre zamanları ile kalp hızını kaydetmek için bir yardımcı gerekmektedir. Conconi Testine başlamadan önce testin başlama hızını ve her 200 metrede hızın ne kadar artacağını belirlemek gerekmektedir. Test başlangıç hızının bireyin fizyolojik yapısına göre seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle testin başlangıç hızı 200 metre için antrenmansız bireylerde 70 saniye, antrenmanlı bireyler için ise 60 saniye olarak belirlenmektedir.

36 METOT Teste başlamadan önce 5 10 dakikalık bir ısınma programı uygulanmalıdır. Test yavaş bir hızda başlamakta ve her 200 metrelik koşu hızı birbirinden yaklaşık olarak 2 3 saniye daha hızlı olarak yapılmaktadır. Yani sporcu her 200 metrede koşu hızını kademeli olarak artırması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sporcunun 200 metrelik koşuda hızını sabit tutmasıdır. Her 200 metre sonunda sporcuların kalp hızı ve zamanı kaydedilmektedir. Her 200 metrelik koşu hızı içindeki bu aşamalı artış sporcunun koşmayı devam ettirememesi ya da sporcunun maksimal kalp atım sayısına ulaşmasına kadar devam etmektedir. Test ile katedilen toplam mesafenin daha sonraki hesaplamalar için kullanılacak olan etkili bilginin elde edilmesi için km arasında olması gerekmektedir

37 20 METRE MEKİK KOŞUSU TESTİ: 20 metrelik mekik koşusu testi, bir sporcunun aerobik gücünü ve performansını belirlemek için Leger ve Lambert (1982) tarafından tasarlanmış olan bir saha testidir. Bu testin maksimal oksijen alımının belirlenmesinde kullanılan en iyi testlerden biri olduğu belirtilmektedir. Kısaca bu test, 20 metrelik bölümdeki iki çizgi arasında mekik koşularının tekrarlanarak tamamlanması üzerine dayanmaktadır. 20 metrelik mekik koşusu testi uygulayan için oldukça kolaydır ve testin uygulanmasında fazla malzeme gerekmemektedir. Ayrıca bu test birçok kişinin katılması için tasarlanmıştır. METOT Testin başlamasından önce sporcular jog ve streching gibi hareketleri içeren 5-10 dakikalık ısınma yapmalıdır. Daha sonra sporcular düşük yoğunlukta mekik koşusu denemeleri yaparak alıştırma yapmalıdır. Ayrıca sporcuların test esnasında maksimal olarak koşmaları gerektiği belirtilmeli ve gerekirse sporcuların testi maksimal olarak yapmaları için cesaretlendirilmelidir. 20 metrelik mekik koşusu testi belirli bir koşu hızında başlamakta ve kademeli olarak koşu hızı artmaktadır. Koşu hızları işitsel bir kasetten yayılan sinyal sesleri olarak belirlenmektedir. Testin başlangıcındaki koşu hızı 8.5 km / saattir ve koşu hızı kademeli olarak dakikada 0.5 km / saat artmaktadır. Başka bir ifade ile sinyal sesleri arasındaki genişlik dakikada 0.14 saniye azalmaktadır.

38

39 Maksimal kuvvet testi: Holman kuvveti; bir dirençle karşı karşıya kalan kasların kasılabilme ya da bu direnç karşısında belirli bir ölçüde dayanabilme yeteneği olarak tanımlar. Kuvvetin bir çok çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi de maksimal kuvvettir. Maksimal kuvvet doruk bir istemli kasılma sırasında sinir kas dizgesi tarafından ortaya konan en yüksek kuvvet düzeyidir. (Bompa,2001).

40 METOT Yapılacak bu çalışmada amaç ; alınan 1 tekrar maksimal ile 10 tekrar maksimalin şiddet ve kapsamı hesaplanarak birbiriyle karşılaştırılmasıdır. Denek ilk başta 1 tekrar maksimalini ölçmüştür. Her hareket için ilk önce hafif bir kiloyla 5-10 tekrar yaparak ısınma yapmıştır. Daha sonra 1 dakikalık bir dinlenme uygulamıştır. Gözüne kestirdiği bir kiloyla 5 tekrar( 2 dakika dinlenme), kilo arttırarak 3 tekrar, kilo arttırarak 2 tekrar(2-4 dakika arası dinlenme, kilo arttırarak 1 defada kaldırabildiği en fazla kiloyu kaldırmıştır eğer başarılı olursa kilo arttırır, kilo arttırdıktan sonra 1 tekrarda başarılı olmazsa,bir önceki kilo onun 1 tekrar maksimalidir. Maksimal alınan hareketler Bench press, Incline Bench Press, DiclineBench Press, Lat Pulldown(Göğüse), Lat Pulldown(Enseye), Yarım Squat, Leg Press, Leg Ekstension dur. Denek daha sonra 10 tekrar maksimalini ölçmüştür. Hafif ağırlıklarla 5-10 tekrar ısınma uyguladıktan sonra, gözüne kestirdiği ortalama bir ağırlıkla 10 tekrar çalışmalara başlar, bu uygulama ağırlıkların dereceli olarak arttırılmasıyla 10 tekrar yapabildiği en fazla kiloya kadar devam eder. Denek en son denemesinde 10 tekrara ulaşamazsa bir önce kaldırdığı kilo 10 tekrar maksimali olur.

41 Çabuk kuvvet testleri: Yüksek bir dirence karşı, en kısa sürede bir defada mümkün olabilen en yüksek kuvvet derecesine sahip olma yeteneğine çabuk kuvvet denmektedir. Bu olayın gerçekleşebilmesi için sinir ve kas sisteminin yüksek bir hızda kasılması beklenmekte ve normal kuvvetten ayrı olarak iyi bir koordinasyonu gerektirmektedir

42 Dikey Sıçrama Testi: Tasarlanan bu test prosedürü dikey sıçrama yüksekliğinin direk olarak ölçülmesi için kullanılan yöntemdir. Testin yapılması için bir ölçüm sehbası ya da duvara işaretlenmiş bir ölçü sistemi, tebeşir ve dereceleri kaydetmek için bir yardımcı gerekmektedir. Sporcu kolunu uzatarak uzanabileceği en üst noktaya dokunmaktadır. Buna durarak ulaşma yüksekliği denilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sporcunun ayakları tamamen yere temas halinde olmalıdır. Daha sonra sporcu sıçrayarak en üst noktaya ulaşmaya çalışmaktadır. Durarak ulaşılan yükseklik ve sıçrayarak ulaşılan yükseklik arasındaki fark, test sonucunu meydana getirmektedir. Sporcuların en az iki kez sıçramaları ve en iyi derecenin test sonucunun analizi için kaydedilmesi gerekmektedir. Bir kişinin durarak ulaşabildiği yükseklik ile sıçrayarak ulaştığı yükseklik arasındaki farkın ölçülmesinde, şimdiye kadar hatalı olarak kişinin bacak gücünün ölçüsü kullanılmıştır. Fakat dikey sıçrama testinde test sonuçlarının sınıflandırılmasında sporcuların kiloları göz önüne alınmalıdır. Örnek vermek gerekirse; aynı mesafeyi sıçrayabilen iki sporcudan daha hafif kilolu olan sporcu daha güç üretecektir. Yani, 50 cm sıçrayan 75 kilo ağırlığında bir kişi, 50 cm sıçrayan ama 80 kilo ağırlığında olan diğer kişiden daha az bir güç üretmektedir. Bu nedenle dikey sıçrama test sonuçlarından gücün hesaplanması için formüller geliştirilmiştir. Bu formüllerden bazıları şunlardır;

43 Lewis Ölçüm Formulü : P = 4.9 (Ağırlık) D (m), P : Güç, D = Dikey Sıçrama Mesafesi Sayers Formülü : P = 60.7 X Dikey Sıçrama (cm) X Vücut Ağırlığı (Kg) Harman Formülü : En Yüksek Güç : 61.9 X Dikey Sıçrama (cm) X Vücut Ağırlığı (Kg) Ortalama Güç : 21.2 X Dikey Sıçrama (cm) X Vücut Ağırlığı (Kg) Johnson Ve Bahamonde Formülü : En Yüksek Güç : 78.6 X Dikey Sıçrama (cm) X Vücut Ağırlığı (kg) 15.3 X Boy (cm) Ortalama Güç : 43.8 X Dikey Sıçrama (cm) X Vücut Ağırlığı(Kg) 16.8 X Boy (cm)

44 Agility Cone or Compass Drill: Koniler arası 3 metre uzaklıktadır. Başla komutuyla kronometre çalıştırılır, merkezde bulunan 1. Koniden başlangıç yapılır. 2 numaralı koniye koşulup merkeze 1 numaralı koniye dönülür, 3. numaraya koşulup merkeze geri dönülür, 4 numaraya koşudan sonra merkeze dönülür ve 5 numaraya gidilip test sporcunun merkez koniyi geçmesiyle son bulur..

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler

Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler FUTBOL Futbol Futbol oyun kuralları Futbol sahası ve kullanılan malzemeler Futbol; On birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla

Detaylı

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ

Performans Testleri. Antrenör Nihan DÖNMEZ Performans Testleri Antrenör Nihan DÖNMEZ Yetenek seçimi Vücut yapısı Reaksiyon zamanı Güç ve kuvvet testi Anaerobik kapasite Dayanıklılık Sağlık testleri gibi konu başlıkları altında farklı birçok testi

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2016-2017 SBA/ANR 301-01 ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan, sinir-kas yeteneği

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKULTESI KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ Utku ALEMDAROĞLU Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinirkas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET 1- Kuvvetin Genel Tanımlanması 2- Futbolda kuvvet neden önemlidir? 3- Kuvvet Konusunda

Detaylı

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü

Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar. Yusuf Köklü Futbolda Dar ( Küçük) Alan Oyunları Fizyolojisi ve Antrenmana Çıkarımlar Yusuf Köklü Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu 5. Antrenman Bilimi Kongresi 2-4 Temmuz 2013 Beytepe/

Detaylı

Sürat ve Antrenman Yöntemleri

Sürat ve Antrenman Yöntemleri Sürat ve Antrenman Yöntemleri SBA302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ Kuvvet antrenman yöntemleri temelde iki grup altında toparlanabilir: (serbest

Detaylı

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Yaş Gruplarında Kuvvet. Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yaş Gruplarında Kuvvet Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi TEKNİK-TAKTİK KONDİSYON Kuvvet, Sürat, Dayanıklılık, Koordinasyon GENÇ FUTBOLCU PSİKOLOJİK VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ Algılama,

Detaylı

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis

Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin geliştirilmesi bir çok spor dalı için oldukça önemlidir Atletizm Takım sporları Tenis Düz süratin doğrudan uygulanması önemli olmasına rağmen Sporcular ayrıca çevreden gelen hızlı ve değişken

Detaylı

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Futbol da Kuvvet Semineri 22-23 Mayıs 2004 Ankara Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kuvvet Türleri 1- Maksimum

Detaylı

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI

SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SPKD-UKSCA AKREDİTE KUVVET KONDİSYON UZMANLIĞI SINAVI ÖRNEK SORULARI SCAT-SCS 1. Liseli bayan bir futbol orta saha oyuncusuna antrenman durumunu tespit etmek için bir test bataryası uygulanıyor. Sonuçlar

Detaylı

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Birim Antrenman. Dr. Alper AŞÇI. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Birim Antrenman Dr. Alper AŞÇI Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor boyuttaki gözlenebilir ve kalıcı davranış değişikliği

Detaylı

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü 1 Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü Çocukların çoğu hareketi uzun süreli orta düzeyde aktivitelerden çok; kısa süreli patlayıcı aktiviteleri içermektedir

Detaylı

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE

FUTBOLDA DAYANIKLILIK. Atilla YÜCE FUTBOLDA DAYANIKLILIK Atilla YÜCE DAYANIKLILIK DAYANIKLILIK, GENELDE, SPORCUNUN FİZİKİ VE FİZYOLOJİK YORGUNLUĞA DAYANMA GÜCÜ OLARAK TANIMLANABİLİR. BİR BAŞKA TANIMDA İSE, TÜM ORGANİZMANIN, UZUN SÜRE DEVAM

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi

Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi 1 Birkaç saniye ile birkaç dakika arasında süren yüksek şiddetli kas aktiviteleri için performans göstergesi Anaerobik Güç Maksimal bir egzersiz sırasında birim zamanda oluşturulabilen maksimal enerji

Detaylı

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma SALI: 18.07.2017 Antr. 12 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet - Her 30 sn. çalışmaların

Detaylı

Futbol ve Maç Analizi

Futbol ve Maç Analizi Futbol dünyada en çok tercih edilen spor dallarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, FİFA nın liglere kattığı yenilikler Transfer ücretlerinin yükselişi bu spor dalına olan ilgi ve Başarı

Detaylı

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR

FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Amirliğince öngörülen hükümlere, Uluslararası Kurallara, Yarışma Talimatlarına

Detaylı

7. 30 sn mekik testi:

7. 30 sn mekik testi: 7. 30 sn mekik testi: Çocuk ve gençlerin abdominal kas dayanıklılığını ölçmek amacıyla uygulanır. Ölçüm materyali olarak; standart ölçülerinde iki adet jimnastik minderi ve kronometre kullanılır. 8. Bükülü

Detaylı

ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI

ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI ATLETİZM OYUN KURALLARI VE DERS NOTLARI İ İ Ş 1 Bir pist veya alanda yapılan, dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu oyunlarda atletler koşu, yürüyüş, atlama ve atma yeteneklerini gösterirler. Bu tür

Detaylı

FIFA FIZIKSEL YETERLİLİK TESTİ. TERCÜME VE DÜZENLEME: Doç. Dr. Ali KIZILET Dr. Tuba K. BOZDOĞAN

FIFA FIZIKSEL YETERLİLİK TESTİ. TERCÜME VE DÜZENLEME: Doç. Dr. Ali KIZILET Dr. Tuba K. BOZDOĞAN FIFA FIZIKSEL YETERLİLİK TESTİ TERCÜME VE DÜZENLEME: Doç. Dr. Ali KIZILET Dr. Tuba K. BOZDOĞAN HAKEMLER FİZİKSEL YETERLİLİK TEST YÖNTEMLERİ - TEST 1 6 x 40 m sürat koşusu, her sürat koşusunun ardından

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Bölüm 1: ÇOCUK VE GELİŞİMİ... 5 İSKELET GELİŞİMİ VE BÜYÜME... 7 Boy Gelişimi... 8 Ağırlık Gelişimi... 11 Gelişme ve Büyümeyi Etkileyen Faktörler... 13 Çevre Etkenleri... 17 Büyüme

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ FİZİKSEL UYGUNLUK VE ENERJİ HARCAMASININ ÖLÇÜLMESİ ÖLÇÜ BİRİMLERİ Metrik sistem SI birimi (system international) İş: Kuvvet ve mesafenin çarpımının bir ürünü olarak ifade edilir. İş = Kuvvet x Mesafe Örn:

Detaylı

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING)

KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) KISA MESAFEDE SONUÇLANDIRMA(FINISHING) Isınma:guruptaki oyuncular kalp atış hızını hızlandırmak için hafif koşuya başlarlar.daha sonra değişik açılı koşular,diz çekme,topukta yürüme,stretching vs.. ile

Detaylı

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER

14.12.2010 MOTOR BECERĐLER MOTOR BECERĐLER HALTER TAKIM SPORLARI SPRİNT MARATON YRD DOÇ DR MURAT BİLGE KÜ BESYO Beceri kısa süre içerisinde zor hareketleri öğrenebilme ve değişik durumlarda amaca uygun çabuk bir şekilde tepki gösterebilme,

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI OKUL SPOR FAALİYETLERİ FUTBOL BRANŞ AÇIKLAMALARI 1. Yarışmalar; Spor Genel Müdürlüğü Okul Spor Faaliyetleri Yönetmeliği, Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanlığınca öngörülen hükümlere, Uluslararası Oyun Kuralları ve Yarışma Talimatlarına uygun olarak yapılacaktır.

Detaylı

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz

Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi. Öğr. Gör. Elif Öz Futbolda Müsabaka Analizi ve Değerlendirilmesi Prozone Liverpool Polytechnic Futbol Yazılımı Mathball E-SPOR, E-analyse Futbolda Temel Teknikler Pas (Passing) Kafa vuruşu(heading) Şut (Shooting) Serbest

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA KOORDİNASYON, ESNEKLİK VE KUVVET ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ TANER ATİK ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişmenin

Detaylı

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri

FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri FUTBOL HAZIRLIK DÖNEMİ DAYANIKLILIK ANTRENMANI Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Bilimleri DAYANIKLILIK Sporda dayanıklılık "Uzun süre devam eden yüklenmelerde

Detaylı

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi,

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direnç Antrenmanları - Akut antrenman (Workout) Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direncin ve tekrarların belirlenmesi, Her hareket için set

Detaylı

AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü

AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ. Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü AYAK BİLEĞİ SPORA DÖNÜŞ EGERSİZLERİ Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ayak Bileği - Spora Dönüş Kriterleri Sağlam ayak bileği ile karşılaştırıldığında eklem hareket açıklığı

Detaylı

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi

K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTBOL AÇIKLAMALAR 1- Müsabakalar, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli

Detaylı

TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ)

TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ) TAKIM ANALİZİ (FUTBOL ÖRNEĞİ) TAKIMIN ANALİZİ Takımın sahaya dağılımı Oyun sisteminin analizi Futbolcuların koşu yolları OYUN SİSTEMLERİ ÖRNEKLERİ 4:4:2 sistemi 4:3:3 sistemi 4:2:3:1 sistemi 4:3:2:1 3:5:2

Detaylı

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN BİLGİSİ Bir plan ve program çerçevesinde, Ölçüsü iyi saptanmış, Antrenman sürecinin kapsam ve içeriğinde yapılan değişiklikler, Organizmada Morfolojik Fonksiyonel Biyokimyasal uyumlar sağlayan

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

İSTANBUL PROF.FAİK SOMER SPOR LİSESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YETENEK SINAV KILAVUZU

İSTANBUL PROF.FAİK SOMER SPOR LİSESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YETENEK SINAV KILAVUZU İSTANBUL PROF.FAİK SOMER SPOR LİSESİ 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YETENEK SINAV KILAVUZU Okulumuza öğrenci seçiminde; yetenek sınavı ( 1.Fiziksel uygunluk, 2.Ritim, 3.Sporcu geçmişi ) puanının %70 i ile

Detaylı

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER

VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER VOLEYBOL OYUNUNUN ÖZELLİKLERİ PRATİK BİLGİLER HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Voleybol,File ile ikiye bölünmüş bir Oyun Alanı üzerinde İki (2) Takım tarafından oynanan bir Spordur. Voleybol Oyununun

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

FUTSAL BRANŞ TALİMATI

FUTSAL BRANŞ TALİMATI K.K.T.C. MİLLİ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI BAKANLIĞI Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü Milli Günler, Okul Sporları ve Kol Etkinlikleri Koordinasyon Şubesi FUTSAL BRANŞ TALİMATI 1- Müsabakalar Uluslararası

Detaylı

BİEN SPORTS PERFORMANCE

BİEN SPORTS PERFORMANCE BİEN SPORTS PERFORMANCE www.biensporstperformance.com F U T B O L D A F İ Z İ K S E L G E L İ Ş İ M V E Ö L Ç M E D E Ğ E R L E N D İ R M E M E R K E Z İ WWW.BIENPERFORMANCE.COM FUTBOLDA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ

Detaylı

ANAEROBĠK SĠSTEMDE ANTRENMAN ĠLE OLUġAN DEĞĠġĠMLER VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠ DOÇ.DR.MĠTAT KOZ

ANAEROBĠK SĠSTEMDE ANTRENMAN ĠLE OLUġAN DEĞĠġĠMLER VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠ DOÇ.DR.MĠTAT KOZ ANAEROBĠK SĠSTEMDE ANTRENMAN ĠLE OLUġAN DEĞĠġĠMLER VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠ DOÇ.DR.MĠTAT KOZ Antrenman ile anaerobik sistemde oluģan değiģiklikler Antrenmanın spesifikliği ilkesine bağlı olarak yapılan çalışmalar

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre Voleybolda Performans için Güç Kavramının Önemi Nedir? Gücü hangi yöntem ile nasıl geliştirebiliriz? Kuvvet ve güç antrenmanlarının

Detaylı

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor

Detaylı

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ BÖLÜMÜ İKİNCİ ÖĞRETİM SPORDA YETENEK SEÇİMİ ORYANTİRİNG BRANŞI İÇİN YETENEK SEÇİMİ Kahraman GÖÇMEZOĞLU 118428005 DERS SORUMLUSU Yrd.

Detaylı

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU

YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME. Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU YETENEK ÖLÇÜMÜ VE YÖNLENDİRME Y. Doç.Dr. R. Sürhat MÜNİROĞLU Giriş Parklarda, sokak aralarında oyun oynayan çocuklar içerisinden hangi çocuklar sporcu olacak? Hangi çocuklar ay-yıldızlı formayı giyecek?

Detaylı

KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK

KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK KARDIOVASKÜLER DAYANIKLILIK Kardiovasküler Dayanıklılık büyük kas gruplarını içeren dinamik egzersizleri orta-yüksek şiddet arasında uzun süre uygulayabilme becerisidir. Kardiovasküler sistemin ve kardiovasküler

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A)

FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) 2012-2013 FUTBOL SEZONU KLASMAN BELİRLEME KURAL SINAVI (A) (Aday Hakemler) 1- Oyun alanı üzerinde hakemi aldatmaya yönelik yapıldığı tespit edilen her türlü hareket sportmenlik dışı davranış olarak değerlendirilecektir.

Detaylı

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI.

1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. 1. OKUL /KULÜP TAKIMLARINA SPORCU SEÇİMİ SPORCU ÖĞRENCİ LİSTESİNİN OLUŞTURULMASI. Her eğitim yılı açılışını takip eden 15 gün içersinde okullarda/kulüpte yapılan yukarıda belirtilen tüm spor branşlarında

Detaylı

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir.

Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Voleybolda smaç vurma, smaç nasıl atılır nasıl vurulur. Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için

Detaylı

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE

POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE POZİSYON ALMA TOPU KARŞILAMA HIZLI ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA SAHİP OLMA TOPA UZANARAK DOKUNMA KOORDİNASYON VE ADIMLAMA YERDEN VE HAVADAN GELEN TOPLARA AYAK İLE MÜDAHALE İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...

Detaylı

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik

Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik Dr. Olga SEVİM Basketbol, güç yani maksimum enerjiyi ortaya çıkarma ve kullanma yeteneği gerektirir. Yapılan kural değişiklikleriyle beraber, oyuncular, motorik özelliklere eskisinden daha fazla ihtiyaç

Detaylı

TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ. Türkiye Yelken Federasyonu.

TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ.   Türkiye Yelken Federasyonu. TYF MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK SİSTEMİ Türkiye Yelken Federasyonu turkiyeyelkenfederasyonu @TurkiyeYelken TYF Yelken TV www.tyf.org.tr TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MİLLİ TAKIMLAR FİZİKSEL YETERLİLİK

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET. Atilla YÜCE

FUTBOLDA KUVVET. Atilla YÜCE FUTBOLDA KUVVET Atilla YÜCE FUTBOLCUNUN NİÇİN KUVVETE İHTİYACI VARDIR? Süratli Koşular Sprint Kafa Vuruşu Ani Durma Hareketlenme Yön Değiştirmeler İkili Mücadele Şut ve Pas KAS KUVVETİ FUTBOLUN TEMEL TAŞIDIR.

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK DAYANIKLILIK, SÜRAT ÇABUKLUK Prof. Dr. Erdal ZORBA DAYANIKLILIK NEDİR? Dayanıklılık; uzun süren yüklenmelerde organizmanın yorgunluğa karşı koyabilme yeteneğidir. Kısaca dayanıklılık

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

ANAEROBİK SİSTEMDE ANTRENMAN İLE OLUŞAN DEĞİŞİMLER VE DEĞERLENDİRİLMESİ PROF.DR.MİTAT KOZ

ANAEROBİK SİSTEMDE ANTRENMAN İLE OLUŞAN DEĞİŞİMLER VE DEĞERLENDİRİLMESİ PROF.DR.MİTAT KOZ ANAEROBİK SİSTEMDE ANTRENMAN İLE OLUŞAN DEĞİŞİMLER VE DEĞERLENDİRİLMESİ PROF.DR.MİTAT KOZ Enerji Energy(E) Yaşamın devamı için gerekli ön koşul Canlılarda gözle görülebilen mekanik iş ve vücut ısısının

Detaylı

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997)

Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Katılımcı Gelişim Modeli (Istvan Balyi den adapte, 1997) Aktif başlangıç (3-5) Temel eğitim (eğlence ile) (6-8/9) Antrenman için öğrenme (8/9-12) Antrenman için antrenman (12-16/17) Yarışmak için antrenman

Detaylı

Markus Deutsch ve Michael Woo

Markus Deutsch ve Michael Woo Zamanlamada Kesin Doğruluk: En yüksek kapasitede mi çalışıyorsunuz? Markus Deutsch ve Michael Woo Giriş Zamanlama ışıkları; atletik gelişim ve araştırma içerisinde, koşu performansının ölçümü için genel

Detaylı

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren.

TEKRAR. Genç Brezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. Genç rezilyalılar topla yatıp topla kalkar. Kazanmak için yaşarlar. Köklerine inerek orijinal futsal hız hareketlerinin bazılarını öğren. antrenman DRILE D VÇ 360 ELÁSTICO lambreta TEKRR Çözene kadar Çözene

Detaylı

Çocuklara özel. Fiziksek uygunluk testleri. Çalışma grubuna özel testler. Yaş grubuna özel testler. Engellilere özel testler. Spora özel testler

Çocuklara özel. Fiziksek uygunluk testleri. Çalışma grubuna özel testler. Yaş grubuna özel testler. Engellilere özel testler. Spora özel testler Fiziksek uygunluk testleri Spora özel testler Çalışma grubuna özel testler Yaş grubuna özel testler Engellilere özel testler Basketbol Futbol Askerlere özel Hakemlere özel Çocuklara özel Atletizm Yüzme

Detaylı

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği 1 Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği Hareketlerin mümkün olduğunca yüksek bir hızda uygulanma yeteneği 2 Mekanik bakış açısına göre mesafe ile zaman arasındaki

Detaylı

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ

SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ SPORDA ANTRENMAN VE HAREKETİN TEMELLERİ Doç. Dr. Hakan Sunay Dr. Dicle Aras Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ANTRENMAN KAVRAMI (1) Spor bilimleri kapsamında antrenman; sporcunun fiziksel, tekniksel,

Detaylı

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI

SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI SAĞLIK KÜLTÜR ve SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI 8. SPOR ŞENLİĞİ MÜSABAKALARI ÖĞRENCİ BASKETBOL 2. Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. Artvin MYO 4. Arhavi MYO 5. Borçka Acarlar MYO BASKETBOL TURNUVASI GRUPLAR 1 Borçka

Detaylı

KOORDİNASYON ANTRENMANININ TENİS BECERİSİ VE BAZI MOTORİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ

KOORDİNASYON ANTRENMANININ TENİS BECERİSİ VE BAZI MOTORİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ KOORDİNASYON ANTRENMANININ TENİS BECERİSİ VE BAZI MOTORİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ THE EFFECT OF COORDİNATİON TRAİNİNG TO SOME MOTORİC FEATURE AND TENNİS SKİLLS Gazanfer Kemal GÜL, Doğukan ÇELİK, Mine GÜL Email

Detaylı

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir

TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir TANIM: Futbolcunun, ayağının değişik bölümlerini kullanarak yaptığı kısa vuruşlarla topu oyun alanından çıkarmadan değişik yönlere doğru götürmesidir Top sürmede şu hususlara dikkat edilmelidir. Top sürme

Detaylı

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler.

1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. DAR ALAN OYUNU (4 BÖLGELİ GEÇİŞ OYUNU) YAŞ GURUBU: 10-14 1. Saha dört eşit parçaya bölünmüş durumdadır.ancak oyuncular bu bölumlerin sadece üçünü kullanabilirler. 2. Takımlar pozisyonlarına göre sahayı

Detaylı

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş

Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş Ezgi Tülay Aslıcan Arzuman Ayça Şeyma Aslan Tolga Ateş GİRİŞ Voleybol; interval özellikli yüklenme ve dinlenme periyotlarının ardışık uygulandığı Smaç, blok, file hareketleri ani patlayıcı gücü Voleybol

Detaylı

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Mümkün olan en kısa zamanda maksimal kuvvete ulaşmak için

Detaylı

TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU 4. ULUSLARARASI GELİŞİM SEMİNERİ Haziran 2008 Kuşadası

TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU 4. ULUSLARARASI GELİŞİM SEMİNERİ Haziran 2008 Kuşadası TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU 4. ULUSLARARASI GELİŞİM SEMİNERİ 20 22 Haziran 2008 Kuşadası YAZAN: Prof. Dr. Yaşar SEVİM TBF Eğitim Komitesi Başkanı POWER POINT SUNUSUNDAN AKTARAN: Murat POLAT TBF Eğitim

Detaylı

SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME. Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME. Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPOR FİZYOLOJİSİ I. KADEME Doç.Dr.Mitat KOZ Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Ders İçeriği Enerji Sistemleri (2 saat) İş, güç, enerji tanımları ve ilişkileri Aerobik enerji yolu Anaerobik

Detaylı

Futbolda Aldatma ve Çeşitleri

Futbolda Aldatma ve Çeşitleri Futbolda Aldatma ve Çeşitleri ALDATMA: Bir oyuncunun topa sahip olduğu ve olmadığı durumlarda kıvrak hareketlerle, savunmasını yapan rakip oyuncudan kurtulmasıdır. AMAÇ: Topa sahip olan ve olmayan ancak,

Detaylı

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P)

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P) Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri Progresif Yüklenme Performans gelişimi için daha adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları:

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Çocukta tüm yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak Temel hareketleri geliştirmek Küçük ve büyük kasların motor

Detaylı

Şekil 1: Sportif Oyunlarda uzun süreli gelişim amaçlarına göre eğitim aşamaları (Ehret, Spaete und. Schubert, 1994)

Şekil 1: Sportif Oyunlarda uzun süreli gelişim amaçlarına göre eğitim aşamaları (Ehret, Spaete und. Schubert, 1994) 1. HENTBOLDA YETENEK GELİŞTİRME 1. Geliştirme Eğitiminin Yapısı ve İçeriği Hentbolda yetenek seçimi ve geliştirme; uzun dönemli eğitim sürecinde, birbirinden ayrılmayan ve zamansal olarak birbirine paralel

Detaylı

GENÇ VOLEYBOLCULARDA İNSTABİL ZEMİNLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN DENGE, SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

GENÇ VOLEYBOLCULARDA İNSTABİL ZEMİNLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN DENGE, SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ GENÇ VOLEYBOLCULARDA İNSTABİL ZEMİNLERDE YAPILAN ÇALIŞMALARIN DENGE, SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ DÜZCE ÜNIVERSITESI SPOR BILIMLERI FAKÜLTESI SALIH BURHAN GÖKMEN, ENGIN EFEK, ATAKAN ÇAĞLAYAN

Detaylı

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan

MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 2: SAHA - Yeni üç sayı bölgesi - Ön sahada yeni topu oyuna sokma çizgisi - Şarjsız yarım daire - Yeni kısıtlamalı alan MADDE 4.3 FORMALAR - Takımın tüm oyuncuları için aynı hakim renk çoraplar. -

Detaylı

DAYANIKLIK VE ANTRENMANI

DAYANIKLIK VE ANTRENMANI VOLEYBOLDA DAYANIKLIK VE ANTRENMANI PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr DAYANIKLIĞIN ÖNEMİ Voleyboldaki rallyler gibi 7-8 saniyeden

Detaylı

Zaman açısından kısa dönemleri içerir, en çok iki üç müsabakanın planlanmasıdır.

Zaman açısından kısa dönemleri içerir, en çok iki üç müsabakanın planlanmasıdır. YILLIK ANTRENMAN PERYOTLAMASINDA FUTBOL ÖRNEĞİ 1. Yıllık Strateji Takımın içinde bulunduğu dönem veya sezonda, başarıyı belirleyen ve etkileyen tüm faktörlerin bilimsel olarak planlanmasına strateji diyoruz

Detaylı

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler

Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Oyun Kurallarında Temel Değişiklikler Bariz Gol Şansının Engellenmesi - DOGSO Kural 12 - BGŞ Bir bariz gol şansının engellenmesi Elle oynama (Nerede olduğu önemli değil): kırmızı kart Ceza alanı dışında

Detaylı

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI...

GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 ATLETİZM OYUNLARI... 9 DÜZ KOŞU OYUNLARI... 11 Bayrak Yarışı I... 12 Bayrak Yarışı II... 14 Bayrak Yarışı III... 16 Mekik Koşusu... 18 Numaralı Koşu Oyunu... 20 Alçak Çıkıştan Koşu...

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK

KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK KASSAL KUVVET VE DAYANIKLILIK Kuvvet Fizyolojik yaklaşım: Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 Kuvvet Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini

Detaylı

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ HİTİT ÜNİVERİSTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU ANTRENÖRLÜK BÖLÜMÜ GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN DURUMLARI ANTRENMAN DURUMLARI I-FORM(PEAKING) Sporcunun bir sezon içerisinde yakaladığı en iyi

Detaylı

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ

T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ T.C ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ 2016-2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU KURUMLARARASI GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL VE YURTDIŞI KONTENJANI İÇİN MÜRACAAT EDEN ÖĞRENCİLER İÇİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

Analizde Bilgisayardan Yararlanma

Analizde Bilgisayardan Yararlanma Analizde Bilgisayardan Yararlanma Yürüme analizi Sıçrama analizi Futbolda teknik analiz Video yoluyla yapılan gözlem, gözlem protokollerinin en objektif olanıdır. Müsabaka gözlemi istatistiki olarak tama

Detaylı

FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI

FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI FUTBOL OYUN KURALLARI KURAL-3 OYUNCULARIN SAYISI DERS NOTLARI HAZIRLAYAN CELALETTİN LÜTFİ BEKTAŞ 2017 1 Futbol müsabakalarında Oyuncu sayısı kaçtır? Oyun, biri Kaleci olmak üzere her biri En çok 11 oyuncudan

Detaylı

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009

2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 2010 DÖNEMİ 1996 İL KARMALARI TOPLANTISI 08 ARALIK 2009 İL KARMALARINDAN BEKLENTİLER Üst düzey bir takımın oluşturulması Dünya çapındaki elit takımların performans analizleri gösteriyor ki erkek ve bayanlarda

Detaylı

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI MİDİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI 2018-2019 1. Oyun Sahası 1.1 Ölçüler 1.2 Oyun sahasının yüzeyi 1.3 Oyun alanındaki çizgiler 1.4 Bölgeler ve sahalar 1.5 Isı ve Aydınlatma 2. File ve Direkler 2.1 Filenin yüksekliği

Detaylı

Aşırı Antrenman Sendromu (Sürantrenman)

Aşırı Antrenman Sendromu (Sürantrenman) Performans sporu ile uğraşan sporcu ve antrenörlerin, hazırlık süreci içersinde karşılaştıkları en önemli sorunlarından bir tanesi de form durumu artmış olan sporcuda ulaşılan fizik kondisyon seviyesinin

Detaylı

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders)

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Büyüme ve Gelişme Çocuk organizmasını yetişkinden ayıran en önemli özellik, sürekli büyüme, gelişme ve değişme süreci

Detaylı

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ

İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ İNSAN ANATOMİSİ ve KİNESYOLOJİ Sportif Hareketlerin Anatomisi Antrenörlük Eğitimi Bölümü -2013 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi 13. hafta Su Sporları Tüm su sporları, yüksek düzeyde güç, kuvvet ve dayanıklılık

Detaylı

AEROBİK VE ANAEROBİK DAYANIKLILIK

AEROBİK VE ANAEROBİK DAYANIKLILIK AEROBİK VE ANAEROBİK DAYANIKLILIK SBA 302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan

Detaylı