BEYİN DAMARLARININ HASTALIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BEYİN DAMARLARININ HASTALIĞI"

Transkript

1 DERS-7: BEYİN DAMARLARININ HASTALIĞI BEYİN İNFARKTÜSÜ, BEYİN KANAMASI, BEYİN DAMARININ TIKANMASI, FELÇ, ŞAH DAMARLARININ HASTALIĞI FELÇ Beyinin herhangi bir bölgesinin ihtiyac olan kan sunumun kesilmesidir. nme veya Beyin krizi de denmektedir. Yaklafl k 240 milyon nüfusu olan ABD (Amerika birleflik devletleri) de her 45 saniyede birileri felç olmaktad r (geçici veya kal c felç). 423

2 424 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED fiekil Beyin içindeki damar n kan p ht s ile t kanmas sonucunda, bu damar n besledi i beyin bölgesinin ölmesi veya hasar görmesinin anlam ; kal c felç. kaynak: Damar t kanm fl ve ölmüfl beyin dokusu Beyinin ön kesiti Beyini besleyen damar n kan p ht s ile t kanmas Felcin mekanizmalar : Beyine kan götüren damarlar n kan p ht - s ile t kanmas, buna; beyin kans zl na ba l Felç denmektedir ( skemik, T kanma Felci ). Beyindeki kan damar n n çatlamas ile beyinin içerisine kan s zmas na; kanamal Felç denmektedir ( Hemorajik Felç ). fiayet, beyini besleyen kan ak m birkaç dakikadan daha uzun süre kesilirse, beyin hücreleri ölmeye bafllar ve beyinde kal c harabiyet meydana gelir. 1.B eyin Kansızl ığ ına Bağl ı (İskemik, Tıkanma Felci) Felç: En s k Felç tipidir. Damarsertli ine ba l beyindeki atardamarlar n t kanmas sonucunda meydana gelmektedir.

3 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 425 Atardamar duvarlar n n içerisinde oluflan damarsertli i plaklar zamanla geliflip büyürler. S kl kla, bu plaklar n üzerinde damar n içerisini de örten ve kan n damara yap flmas n engelleyen koruyucu zar tabakas n n ( endotel denmekte) fonksiyonunun bozulmas (zamanla pla n üzerinin afl nmas veya pla n kabu unun birdenbire y rt lmas ) ile plak üstünde kan p ht s oluflur ve böylece normal kan ak m engellenir veya yavafllar ve beyinin bu bölgesinin beslenmesi bozulur. ki tip p ht vard r: 1. Beyin içerisindeki, atardamarlar n lumeninde damar sertli i pla n n üzerinde oluflan ve burada yerleflip kalan p ht s, Beyin Trombusu denmektedir. Bu p ht, beyinin kan ak m n önceleri yavafllatarak trombusun daha fazla büyümesine sebep olmakta ve sonuçta gittiçe büyüyen bu p ht atardamar tam t kayarak Felç meydana getirmektedir. 2. Beyin d fl nda bir baflka atardamarda oluflmufl P ht n n k r l p kopup da larak kan ak ma kar flarak beyine gitmesine embolizm denmektedir, bu p ht parçac klar beyini besleyen küçük atardamarlarda t - kanmaya sebep olmaktad r (Bak n z, fiekil 5-26).

4 426 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED Beyine giden, kan p ht s n n da lan parçalar n n buradaki küçük damarlar t kamas ile kans zl a ba l Felç meydana gelmektedir (kans zl k felcinin 2. sebebi). Beyine Emboli (p ht parças ) gitmesinin önemli bir sebebi de kalp vurular n n düzensiz olmas d r ( Aritmi ), Özellikle kalp kulakc klar n etkili kas lma yerine titreflmesidir ( atriyal fibrilasyon denmekte) [Bak n z, sayfa 336, flekil; (-D)]. Kulakc klar düzenli kas lmad ndan içlerindeki kan vucuda at lmas için kar nc klara boflaltamazlar, ayr ca boflalmayan ve geride kalan kan kulakc klar n içerisinde p ht lafl r, zamanla sol kulakc ktaki bu p ht dan kopan parçac klar önce sol kar nc a ve oradanda aort atardamar ve flah-damar yolu ile beyine gider (Bak n z, sayfa 448, Bölüm 6, fiekil 6-1). Beyin Kans zl felcinin bir di er sebebi özellikle kalp kapaklar n n fonksiyon ve yap lar n n bozulmas d r (60 yafl ndan sonra damarsertli i ve çocukluk- gençlikte geçirilmifl romatizmal kalp hastal na ba l daralmalar (iltihaplan p yap flmalar ve sertleflip, kireçlenmeleri sonucunda iyi aç lamamalar ), veya protez metal kapak tak lanlarda kalbin içini ve kapakc klar n üzerini döfleyen zar tabakas n n iltihaplanmas ( endokardit denmekte). ltihaplanm fl tabaka ve kapa n kayganl bozulaca ndan buraya h zla kan p ht s yap fl p

5 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 427 trombus meydana getirmekte, sonra kapak üzerinde yerleflmifl p ht n n k r l p da lmas ile parçac klar beyine ve tüm vucuda yay l rlar. Bu nedenle yapay metal kapak tak lanlara ve kalp kapaklar bozuk ve normal çal flmayanlara, s kl kla kan inceltici ilaçlar verilmektedir. 2. K an am alı (Hemorajik) Felç: Felcin ikinci önemli sebebi beyin içerisine kanama olmas yani kanamal felçtir. Bu tip Felçte kanama, beyin içerisindeki küçük damar duvarlar n n zay flamas ve patlamas sonucunda meydana gelmektedir. Baz insanlarda beyin damarlar nda do umsal kusurlar baloncuk ve damar yuma gibi) bulunmakta, bu bozukluklar kanamal felci kolaylaflt rmaktad r, bu kiflilerde beyin kanamas daha s k görülmektedir. Damar y rt lmas ndan sonra beyin içerisinde biriken kan burada bir tümör gibi büyüyerek beyine bask yap p beyin hücrelerine zarar verir ve onlar öldürür. Felcin Risk Faktörleri: Yüksek tansiyon, felcin birinci sebebidir (en önemli risk faktörü). Felç tehlikesini artt - ran di er faktörler: Yafl, kiflinin ailesinde felç geçirenlerin bulunmas, sigara içmek, fleker hastal, yüksek kolesterol ve kalp hastal - n n bulunmas (kalp yetersizli i, infarktüs geçirmifl olmak, kalp kapaklar nda bozukluk gibi).

6 428 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED Baz ilaçlar, kanda p ht teflekkülünü ve felç olmas n art rmaktad r. Bunun en tipik örne i 35 yafl üzerinde do um-kontrol hap kullanan kad nlar. Kad nlarda erkeklere göre felç daha s kt r. Kad nlarda felç riski gebelik s ras nda ve gebelikten sonraki haftalarda artmaktad r. Kokain kullan m, alkol al flkanl, kafa travmas ve yaralanmalar, ve kiflinin bulunan di er kan hastal klar (kan n p ht laflamamas gibi) beyin içerisine kanama riskini art rmaktad r. Felcin fiikayetleri: Hastan n flikayetleri hasar görmüfl beyin bölgesine ba l d r. Dolay s ile hastadan hastaya fark gösterebilir. Baz kifliler Felç olduklar ndan habersizdirler. Genellikle afla dakilerden birinin veya daha fazlas n n birdenbire geliflmesi felci iflaret etmektedir: Kuvvetsizlik veya felç; kollarda, bacaklarda, yüzün bir bölümünde, veya vucudun herhangi bir bölümünde hareketsizlik. Uyuflma, kar ncalanma, duyunun azalmas. Görme bozuklu u. Konuflman n bozulmas ; konuflamama, konufltu unun anlafl lamamas, okuma veya yazman n güçleflmesi.

7 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 429 Yutma güçlü ü veya a z n sulanmas, a z kenar ndan salya akmas. Haf zan n kaybolmas. Bafl dönmesi (yüzde e rilme ve flekil bozuklu u, düflme hissi). Denge kayb. Kiflilik de iflikli i. Ruh hali de ifliklikleri (bunal m, depresyon, ilgisizlik). Uykulu olma, uyuflukluk veya fluur kayb. Kontrolsuz göz hareketleri veya gözkapa n n düflmesi. fiayet bu flikayetlerden biri veya daha fazlas n n 24 saatten daha k sa bir süre devam etmifl ve bulunduysa bu Geçici Beyin Kans zl krizi dir (geçici iskemik kriz), beyin fonksiyonlar n n geçici olarak bozulmas olup, muhtemel gelecek felcin haberci belirtisidir. Felcin fiikayetlerinin Figürler ile Aç klanmas : Felç belirtilerinin çeflitlili i, her hastada beyinin de iflik bölgelerinin hasar görmesine ba l d r. Bunlar s kl kla sol ve sa beyin yar - lar veya beyincik ve beyin sap n n tutulumuna ba l flikayetlerdir. Bak n z: Afla daki aç klamal flekillerde beyinde hasar gören felç bölgesine göre bulunmas gereken flikayetler gösterilmifltir.

8 430 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED 1. Beyin sap tutulumu: kaynak: fiekil fiikayetler: Beyin sap n etkileyen Felcin hayati tehlikesi vard r. Çünkü beyinin bu bölgesi nefes almay, solumay ve kalbe vurmay ö retir. Beyin sap n n felci çift görmeye de sebep olabilir. Nefes alma ve kalp vurular n n kontrolu bozulur, ayr ca beyin sap daha az temel, hayati olan kabiliyetleri de kontrol eder, örne in konuflman n telafuzu. kaynak: 2. Beyincik: fiekil Fonksiyonu ve fiikayetleri: Beyincik, beyinin di er bölgelerinden, omurilikten ve duyu reseptörlerinden (sinir uçlar ) gelen yollar n giriflindedir. skelet kaslar n n do ru zamanda birbiri ile uyumlu ve düzgün, düzenli ve ritmik hareket etmesini sa lamaktad r. Bu bölgenin felci; bafl dönmesi, bulant, denge ve koordinasyon (hareketlerde düzen ve uyum) problemlerine sebep olabilir (ayakkab giyememe ve gözleri kapal iken parma n burnuna götürememe.

9 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU Sol Beyin: fiekil Fonksiyon ve flikayetleri: Beyinin Sol yar s, vucudun sa taraf - n n hareketlerini kontrol etmektedir. Beyinin sol yar s n etkileyen felcin a rl na ba l olarak; sa vucut yar s - n n hareketlerinde kaybolma veya hareket becerilerinin zarar görmesi meydana gelebilir, hastan n konuflmas kaybolabilir, bozulabilir. kaynak: 4. Sa Beyin: fiekil Fonksiyon ve flikayetleri: Beyinin sa yar s, sol vucudun hareketlerini kontrol eder. Beynin sa yar - s n etkileyen felcin fliddetine ba l olarak vucudun sol taraf ndaki hareketlerin fonksiyonu kaybolur veya becerileri zarar görür. Ek olarak vucudun sol tarafa ve çevresine normal dikkat, uyan kl k azalabilir (soldaki ses ve görüntünün alg lanmas bozulur). kaynak:

10 432 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED Felcin Teflhisi: fiikayetlerin nas l geliflti inin bilinmesi önemlidir. Felcin bafllang c nda hastan n flikayetleri çok ciddi, a r olabilir veya biririnci ikinci günde hastan n flikayetleri ilerleme, gerileme veya oynamalar (azal p, artma) gösterebilir. Bundan sonra hastan n ilk belirtilerine, baflka ilave belirti olmam flsa Felcin tamamland düflünülmelidir. Sinir sisteminin muayenesi s ras nda doktor hareket ve duyu eksikliklerine bakmal d r. Bunlar s kl kla beyin hasar n n yeri ile yak n iliflki göstermekte ve o bölgenin fonksiyonlar n n kaybolmas na uymaktad r. Muayenede tesbit edilebilen Felcin önemli belirtileri: Görmenin ve görme alan n de iflmesi, anormal refleksler, anormal göz hareketleri, adale güçsüzlü ü, duyunun azalmas ve duyu bozukluklar (yanma, uyuflma, ac ma gibi). Boyundaki flah-damarlar n doktor taraf ndan steteskop ile dinlenmesi sonucunda burada u ultu sesi duyulabilir ( üfürüm denmekte). fiah-damarda damarsertli i pla- n n oluflturdu u darl ktan geçen kan n ç - kard ses). Felcin sebebini, tipini, ve beyinde hasar gören bölgenin yerini belirlemek ve bu flikayetlerden sorumlu olabilecek hastal klar bertaraf etmek için afla daki testlere baflvurulabilir:

11 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 433 Bilgisayarl Beyin tomografisi ( CT denmekte) veya Beyin MRI; Felce sebep olan kanamay veya di er hasarlar belirlemek ve Felcin yeri ile geniflli ini anlamak için kullan lmaktad r. Elektrokardiyogram (EKG); Altta yatan kalp hastal n teflhis etmek için; yüksek tansiyonun belirtiler ve atriyal fibrilasyon ( aritmi, kalp kulakc klar n n düzensiz titreflmesi). Bu hastal klar EKG de kesin olarak teflhis edilebilmektedir. Ekokardiyogram (k saca Eko denmekte); parçalanan ve vucuda da lan ( Embolizm ) kan p ht s parçac klar n n, kalpteki kayna n, yerini bulmak için kullan lmaktad r (özellikle kalp kapaklar ve boflluklar n n görülüp, incelenmesi). fiah-damar Doppleri; doppler, ultrasonun bir tipidir. Beyini besleyen kan götüren en önemli atardamar olan fiah-damar n ( karotis denmekte) darl n bulmak için yap lmaktad r. Kalbin Vurular n n Düzeninin (Ritm) zlenmesi ( Holter ); Hastanede ve hastane d fl ndaki Felcin sorumlusu olabilen atriyal fibrilasyon gibi kalp aritmilerini (kalbin düzensiz atmas ) belirleyebilmek için kullan lmaktad r. Çünkü istirahatte çekilen EKG gelip-geçici aritmileri göstermez (gelip-geçici aritmilerin Felç yapma riski daha yüksektir), bu tip aritmileri teflhis et-

12 434 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED mek için saat devaml kay t yapan ve hastan n üzerinde tafl nabilen Holter EKG kullan lmaktad r. Beyin Anjiyo su; Doktor Felçten sorumlu olan beyin damar n görebilir ve tan yabilir. Anjiyo, ameliyat düflünülen hastalarda (beyin damarlar nda; MRI ile baloncuk veya damar-yuma bulunuyorsa) istenmektedir. Anormal kan p ht laflmas n n beyin damarlar nda p ht oluflmas na sebep olabilece ini araflt rmak için baz kan testleri istenebilir. Tedavi: Felç acil bir durumdur. Doktorlar n buna Beyin Krizi demelerinin sebebi tedavisinin erkenden, hemen yap lmas n n önem ve hayatiyetini vurgulamak içindir. Acil tedavi hastan n hayat n kurtarmakta ve sakat kalma olas l n azaltmaktad r. Tedavi Felcin a rl na ve sebebine göre de iflmektedir. Felçlerin hemen hemen tamam hastaneye yat r lmal d r, bunlar n yo un bak m ve yaflam deste ine ihtiyac olabilir. Amaç, Felç belirtileri olan hastay hemen acil bölüme götürmektir; burada doktor kanamal veya kan p ht s na ba l damar t kan kl Felci; k sacas h zla Felcin Tipini belirleyip, gerekli tedaviye bafllayacakt r: Tüm tedaviler Felç bafllayal 3 saat içerisinde yap lmal d r.

13 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 435 Hemen Tedavi: P ht eritici ilaçlar ( Trombolitik denmekte, tpa gibi): Bunlar p ht - y eritip, hasarlanm fl beyin bölgesinin kan ak m n düzelterek, beyinin normal kanlanmas ve beslenmesini yeniden sa layacakt r. Bu tedaviyi alan hastalarda Felcin uzun dönemdeki zararlar (sakat ve engelli kalma gibi) daha az olmufltur. P ht eritici ilaçlar n hastaya verilmesi için gereken flartlar (kriterler) çok s k d r. Bunlar n bafl nda: Hastalara bu tedavi, Felç flikayetlerin bafllamas ndan 3 saat içerisinde, Felç konusunda uzman ve deneyimli bir ekip taraf ndan uygulanmal d r. fiayet Felcin sebebi kan p ht s yerine beyin kanamas ise, bu tedavi ve ilaçlar kanamay art raca ndan beyin hasar n çok daha kötü yapacakt r. Bundan dolay tedaviye bafllamadan önce bu duruma dikkat edilmelidir (münkünse beyin Tomografisi veya MR ile Felcin sebebi tam olarak do rulanmal - d r). Di er Tedaviler: Kan incelten ve p ht laflmay engelleyen ilaçlar; Heparin ve Kumadin (Coumad n), Aspirin, özellikle beyin damarlar n n p ht parçalar ile t kanmas na ba l beyin kans zl (iskemik) tipindeki Felçte kullan lmaktad r (aritmiler, kalp kapa bozukluklar, flahdamar hastal ve kalbi büyük olanlar).

14 436 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED Di er genel laçlar; Hastan n Felç ile ilgili flikayetlerini kontrol etmek için kullan lmaktad r. fiiddetli bafla r s için a r kesiciler, yüksek seyreden tansiyonda; tansiyon-düflürücüler, Aritmisi fliddetlenen, atriyal fibrilasyonu h zlanm fl (hastan n nab z daha düzensiz ve h zl vuruyorsa ve çarp nt dan flikayet ediyorsa); aritmiyi yavafllatan ilaçlar verilebilir. Yutma güçlü ü olan hastalarda beslenme ve s v verilmesi gerekebilir. Besinler ve s - v lar toplardamara tak lan ince bir tüpten veya mideye yerlefltirilen beslenme tübünden (gastrostomi tübü) yap labilir. Yutma güçlü ü geçici veya devaml olabilir. Kanamal Felçte, ameliyata ihtiyaç duyulabilir; böylece beyindeki birikmifl kan oradan boflalt l p, temizlenir ve hasarl kan damarlar tamir edilebilir ve kanama durdurulabilir. Felcin Uzun Dönem Tedavisi: Uzun dönem tedavinin amac ; mümkün oldu u kadar daha fazla vucut fonksiyonunun geri gelmesini, iyileflmesini sa lamak ve hastay gelecek felçlerden korumakt r. Mevcut flikayetlere ba l olarak hastan n becerilerinin tekrar kazand r lmas ; konuflma, mesleki becerileri, ve hareketler ile ilgili fizik tedavileri ihtiva eder. yileflme zaman ise kifliden kifliye farkl d r.

15 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 437 Bu tedavilerin bir baflka faydas ; hastay aya a kald rarak, dengesini bulmas n sa layarak, sonra da ve ilave hareket egzersizleri ile felç ile iliflkili hareketsizli e ba l infeksiyonlara, yatak a r lar na, ve ruhsal depresyona engel olmak ve hastay bunlardan korunarak ba ml l k durumundan h zla kurtulmas n sa lamakt r. Felcin Beklentileri: Felçten hayatta kalanlar n birço unda uzun dönem sakatl k kalabilir, ancak bunlar n yaklafl k %10 unda (10 hastan n 1 si) felcin etkiledi i vucut fonksiyonlar - n n tamam veya ço u iyileflmektedir. %50 sinde (10 hastan n 5 i) ise evde yard mc sa l k personeli ile kalabilmekte, %40 ise (10 hastan n geriye kalan 4 ü) ise uzun süre bak m imkanlar mkanlar olan Huzurevine yerleflir veya yard ma muhtaç yaflar. Felcin Zararlar : Hareketin kaybedilmesinin getirdi i problemler; eklem k salmalar, çekilmeleri, bas nç a r lar d r (hareketsizli e ba l pozisyonunu de ifltitmeden oturmas, yatmas na ba l vucut a rl n n devaml ayni bölgeye bas k yapmas ; s kl kla kalçalar, popolar, ayaklar n topuklar ). Kal c hareket kayb veya vucudun bir bölümünün duyusunun kaybolmas. Kemik k r klar, adale kas lmalar (adalelerin kullan lmamas na ba l k salma).

16 438 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED Beyin fonksiyonlar n n kal c olarak kaybolmas. Sosyal iliflkilerin azalmas. Kendi kendine bakabilme, yetebilmeyi sa layan hareket ve beceri fonksiyonunun azalmas, Ömrü k saltmaktad r. Hastan n kulland laçlar n yan etkileri; kan incelten ilaçlar n yapt kanamalar en tehlikeli olan ilaç yan etkidir. Bazen intiharlara kadar giden ve hastan n yaflam iste inin kaybolmas na sebep olan ruhsal bunal mlar (Depresyon). Hareketsizli e ba l ; infeksiyonlara kolay yakalanma (özellikle üst solunum yollar ve afla idrar yollar ) ve damar sertli inin mevcut risk faktörlerinin (fliflmanl k, yüksek tansiyon, fleker hastal gibi) fliddetlenmesi. Acil Yaklafl m için Tavsiyemiz: Birisinin veya sizin Felcin flikayetleri bulunuyorsa, bu kiflinin hemen tedaviye ihtiyac vard r!. 112 Acil ambulans servisi hemen aranmal d r!. Felçten Korunmak: Her 2 y lda bir yüksek tansiyon için kontrolden geçiniz. Özellikle ailenizde yüksek tansiyon bulunuyorsa ve tansiyonunuzun

17 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 439 yüksek oldu unu biliyorsan z, ilaç kullansan z bile haftada en az 1-2 defa tansiyonunuzu ölçtürün (tercihen, zorunlu olmad kça tansiyonunuzu kendiniz bakmay - n z). Kolesterolunuzu ölçtürünüz. fiayet damar sertli i riskiniz yüksekse (damarsertli inin en az 2 risk faktörü bulunuyorsa veya fleker hastas iseniz), LDL ( kötü )- kolesterolunuz 70 den düflük olmal d r. Yüksek tansiyon, fleker hastal, yüksek kolesterol (özellikle LDL yüksekli i) ve bilinen bir kalp hastal n z bulunuyorsa doktorunuzun tedavi tavsiyelerine uyunuz. Düflük ya l beslenme fleklini takip ediniz (fliflman ve fleker hastas iseniz mutlaka diyetisyene dan fl n z). Sigaray kesin. Düzenli egzersiz yap n z; kilonuz fazla veya fliflman de ilseniz günde 30 dakika. fiayet fliflmansan z günde dakika. Günde 1-2 alkollu içkiden fazlas n içmeyiniz (haftada en fazla 1-2). Aspirin Tedavisi: Günde 80 mg veya 100 mg. 65 yafl ndan küçük kad nlarda faydas riskinden (kanama, alerji gibi) fazla oldu u sürece, felçten korunmak için Aspirin önerilmektedir (2007).

18 440 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED 65 yafl n üzerindeki kad nlarda ise flayet hastan n tansiyonu kontrol alt ndaysa ve Aspirinin faydas, ilac n mide ve beyin kanamas meydana getirme riskinden daha fazla düflünülüyorsa Aspirin alman n do ru olup olmayaca için doktorunuza sorunuz. Afla daki durumlara sahipseniz, Doktorunuz size Aspirin veya di er kan incelticilerini alman z tavsiye edecektir. Bu durumlar: Geçmiflte geçici beyin t kan kl veya Felç geçirmifl olmak, veya halen kalp aritmisi (atriyal fibrilasyon gibi), tak lm fl metal kalp kapa, kalp yetersizli i flikayetleri ve belirtilerinin bulunmas (nefes darl, kalbinin büyümesi, ayaklar n n fliflmesi, eforla yorgunluk gibi) veya felç için di er risk faktörleri (kalp at fllar - n n düzensizli i- aritmi, flahdamar n hastal gibi). 3. Şah-dam arın (Karotis) Hast al ığ ı: fiahdamarlar boyun heriki yan ndan beyine kan götüren atardamarlard r (Bak n z, fiekil 5-31). Altçene köflelerinin alt nda parmak ile hissedilebilirler (nab z vurular ). fiahdamar n damarserti i pla ile lumeninin daralmas sonucunda beyine giden kan ak m - n n azalmas na fiah-damar n Hastal

19 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU Sol ve sa ana flahdamarlar Sol ve sa beyin yar lar Beyin ç flahdamar d fl flahdamar 441 fiekil Sa ve sol fiahdamarlar. Boyunun heriki yan nda seyrederler, alt çene köflesinde iç ve d fl olmak üzere( nternal ve eksternal iç, d fl) ikiye ayr l p, sonra beyine girerler. kaynak: denmektedir. fiahdamar ndan birisinde kan ak m n n tam olarak kesilmesi s kl kla Felç olarak bilinmekte ve beyinde a r ve kal c hasar meydana getirmektedir, bu durumun ani ölüm tehlikesi yüksektir. fiahdamar Hastal : Tan m ve Önemi: Felç veya beyin damarlar n n kazas (kötü olay ), Beyinin bir bölümünün kan ak - m n n birdenbire kesilmesidir. Felcin iki önemli sebebinden birisi fiahdamar n n t kanmas d r (Felcin di er önemli sebebi kalp vurular n n düzensiz atmas, yani atriyal fibrilasyon dur; buna ba l kalbin sol kulakc nda oluflan kan p ht s n n parçalan p, beyine gitmesi).

20 442 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED fiahdamarlar kalpten beyine kan götüren ve beyini besleyen atardamarlard r, bu damarlar t kanabilir veya daralabilirler. T kanmas ndan, damar duvar n n içerisine kolesterol depolanmas ile meydana gelen damarsertli i plaklar sorumludur (Bak n z, fiekil 5-32, fiekil 5-33). Bunlar, flahdamar n içerisindeki kan ak m n n geçti i damar lumenini daralt r. Bu kolesterol depolar n n oluflturdu u damarsertli i plaklar k r l r veya y rt l r ise (birdenbire), plaktan kopan kolesterol parçac klar ve küçük kan p ht lar, kan ak m na karfl p beyine gider ve beyinin küçük kan damarlar n t karlar, sonuçta; beyinin bu bölgesinin kan al m durur. fiahdamarda oluflan daha büyük kolesterol pla burada zamanla geliflen daha ciddi daralma meydana getirebilir, bu pla n felç riski daha fazlad r. fiahdamar Hastal n n fiikayetleri: fiahdamar n n t kanmas nda s kl kla flikayet bulunmaz, doktor ve hasta beyine giden kan ak m n n ileri derecede kesilmesine kadar hastal ktan habersizdirler. Kan azalm fl, beyin bölgesi yeterli düzeyde beslenemeyece inden, önce fonksiyonunu durdurur. Yaflayaca n z ve ortaya ç kacak flikayetler kan damar t kal beyin bölgesine göre de iflmektedir (Bak n z Yukar da, fiekillerle Felcin belirtileri) (fiekil ).

21 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 443 Felcin veya Geçici Beyin T kanmas n n S k Görülen fiikayetleri: Bir veya heriki gözde görme kayb. Konuflma güçlü ü ve hastan n sözlerinin anlafl lamamas. Kendini anlatmakta ve kelimeleri seçmekte zorlanmak. Vucudun bir yar s ndaki Kollar veya bacaklarda, kuvvetsizlik veya hissizlik. Yüzde hissizlik veya e rilme (yüzün bir taraf n n çarp lmas gibi). Yürürken dengeyi sa lamakta zorlanma. Bazen bu flikayetler birkaç dakika veya saatte kaybolabilir (24 saatten k sa sürebilir), sonra tekrar kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Bu durumda hemen doktorunuzla konuflmal s - n z. Bu flikayetlerin herhangi birisi Geçici- Beyin Felcinin veya küçük bir Felcin iflaretleri olabilir, anlam : Kal c Felç riskiniz yüksektir. Felçten korunmak için doktorunuz, kal c beyin hasar meydana getirmeden Geçici felcinin sebebini bulmaya çal flacakt r. fiahdamar Daralmas n n Teflhisi: fiahdamar n ve boyunun doktorun steteskop ile dinlenmesi ile, daralm fl atardamar n darl k bölgesinden kan n geçerken oluflturdu u gü-

22 444 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED rültü ( üfürüm denmekte) duyulabilir Bu seslerin Doppler-ultrason ile saptan p kaydedilmesi ile fiahdamardaki darl n yeri ve decesi hakk nda daha net bilgiler sa lanacakt r. MR-Anjiyo ve CT-Anjiyo ile (Kolun toplardamar ndan boya verilerek ve sonra bir kamera ile resim çekerek yap lan), beyin ve boyun damarlar daha detayl (fiahdamar n henüz daraltmayan genç damarsertli i plaklar ve bunlar n yap s de erlendirilebilir) görülebilir. fiahdamar Hastal n n Tedavisi: fiahdamar darl n n korunma ve tedavisi için doktorunuzla konuflmal s n z. fiahdamarda darl a sebep olan risk faktörleriniz araflt r lmal d r. fiayet riskiniz var veya doktorunuz incelemeler sonucunda fiahdamar - n zda darl k saptam flsa bunun daha ciddi duruma gelmemesi ve fiahdamar n n t kamamas için doktorun tavsiyelerini dikkatle uygulay n z. fiahdamar Hastal n n Risk Faktörleri: Sigara içmek. Yüksek kolesterol. Yüksek kan bas nc. fieker hastal.

23 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 445 Yafll l k (70 yafl ndan büyük olmak). fiahdamar Hastal n n Risk Faktörleri, Damarsertli inin de en önemli, tehlikeli (Major) Risk Faktörleridir. Bu risk faktörleri damarsertli i riskini de art rmaktad r. Çünkü fiahdamar hastal n n ana sebebi damarsertli idir, bu hastalardaki ve olaya damarsertli indeki gibi yaklaflmal - y z, ayr ca özellikle 45 yafl üzerindeki flahdamar hastalar nda kalbin koroner damarlar - n n ve hatta aortas n n da taranmas faydal olacakt r. Tedavi prensibi damarserti indeki gibidir, aynidir. 1. Yüksek tansiyon. Yüksek tansiyon, flahdamar nda kolesterol depolanmas na sebep olmaktad r. Ayr ca damarsertli i plaklar - n n y rt lma ve Felç flans n art rmaktad r. Büyük tansiyonunuzun üst s n r 140 n alt nda tutulmal d r. fieker hastas iseniz bu de er 130 dan küçük olmal d r. Bunun için doktorunuz size çeflitli tansiyon düflürücü ilaçlar önerebilir. laçlar düzenli kullanmaya dikkat ediniz ayr ca zay flaman z ve düzenli egzersiz yapman z tansiyonunuzun kontrol edilmesi için gereklidir. 2. Yüksek kolesterol. Kanda yükselmifl kolesterol düzeyi vucudunuzdaki bütün atardamarlar n duvar nda kolesterol de-

24 446 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED polanmas ve damarsertli i plaklar n n geliflimine sebep olarak zamanla damar t kayabilir, daraltabilir. Kolesterol düzeyini düflürmek fiahdamar n n t kanmas n ve darl n ilerlemesini önlemekte, mevcut darl n ilerlemesini yavafllatmaktad r ve Felç tehlikesini ise %30 dan fazla azaltmaktad r. Bunun için yaflam fleklinizi de de ifltirmeniz flartt r; fazla kilonuzu at n z, düflük kolesterollu beslenme modeli ve düzenli egzerisiz program uygulay n z. Kolesterolunuzu kontrol etmek ve fiahdamar ndaki mevcut plaklar sabitlefltirmek ve y rt lmalar n önlemek için doktorunuz Statin alman z tavsiye edebilir. 3. Sigara. Sigara kan damarlar n n içini örten koruyucu tabakay tahrip ederek buradan damar duvar içerisine kolayca kolesterolun girip depolanmas n sa lamaktad r. Her 4 felç ten bir tanesi sigara ile iliflkilidir. Bu nedenle sigaray b rakmak, flahdamar n n t kanmas ve felçten korunmak için çok önemlidir. Felç tehlikesi, ancak sigaray b rakt ktan 5 y l sonra hiç sigara içmeyen birisinin düzeyine inmektedir. 4. fieker hastal. fieker hastalar nda, yüksek tansiyon ve kolesterol daha s k bulunmaktad r, dolay s ile atardamarlar n (kalp, böbrek, flahdamar, beyin içindeki ve bacak atardamarlar gibi) t kanmas daha fazlad r. fiahdamar hastal ve Felç, fleker hastalar nda fleker hastas olmayan-

25 KALP DAMAR SA LI I KILAVUZU 447 lara göre 4 defa daha s k görülmektedir. fieker hastalar nda yüksek tansiyon, kolesterol gibi damarsertli inin risk faktörleri ve kan flekeri daha s k kontrol edilmelidir. 5. Kan n inceltilmesi. fiahdamar n daralm fl bölgesinde, kan n p ht laflmas n önlenmek önemlidir; kanda buraya yap flarak p ht laflmay bafllatan trombosit denilen kan hücreleridir. P ht laflmay önlemek için bunlar bloke eden ilaçlar kullan lmaktad r. Bu ilaçlar n bafl nda Aspirin ve sonra Klopidogrel gelmektedir. Ciddi fiahdamardarl n n Tedavisi: a. fiahdamarda darl k yapan damarsertli i kitlesinin ç kar lmas, normal kan ak m yeniden sa lanmaktad r (Bak n z, fiekil 5-32). ç d fl Ana flah damar Damar sertli i pla fiekil fiahdamar n ameliyatla aç l p içerisinden damarsertli i pla - n n (pensetin tuttu- u sar parça ) ç - kar lmas ve böylece beyine giden normal kan ak m yeniden sa lanacakt r. kaynak:

26 448 Ö RET C ve E T C ANS KLOPED Bu ameliyat anestezi alt nda yap lmakta ve Aterektomi denmektedir. Bu ameliyat flahdamar nda %50 veya daha fazla darl k bulunanlarda ve geçici felç geçirenlere tavsiye edilmektedir. Felç geçirmemifllerde, fiahdamar n n darl %70 den fazla ise bu ameliyat önerilebilir. b. fiahdamar ndaki darl a kafes ( stent ) tak larak aç lmas, Kafes darl a sebep olan kolesterol depolar n kan ak m n n önünden yanlara damar duvar na do ru iterek darl açar (geçici felç ve bafl dönmesi, göz kararmas gibi flikayetleri olanlarda flahdamar na kafes tak lmas düflünülebilir). fiahdamar pla fiekil Ameliyatla ç kar lm fl ve aç lm fl fiahdamar n içerisindeki kolesterol depolar (sar renkte x ) ve damarsertli i pla (okla iflaretli). (Circulation 2006;114: 244-7)

BALIK YAĞI MI BALIK MI?

BALIK YAĞI MI BALIK MI? BALIK YAĞI MI BALIK MI? Son yıllarda balık yağı ile ilgili kalp damar hastalıklarından tutun da romatizma, şizofreni, AIDS gibi hastalıklarda balık yağının kullanılmasının yararları üzerine çok sayıda

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. 62

Detaylı

BEZMİÂLEM. Horlama ve Uyku. Apne Sendromu VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı.

BEZMİÂLEM. Horlama ve Uyku. Apne Sendromu VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı. Horlama ve Uyku Apne Sendromu BEZMİÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uyku Polikliniği rtibat : 0212 453 17 00 GH-02 V;01/2010 Horlama ve Uyku Apne Sendromu

Detaylı

Kendinizi ve Ailenizi Damar Sertliği ve Sonuçlarından Koruma

Kendinizi ve Ailenizi Damar Sertliği ve Sonuçlarından Koruma KALP-DAMAR SAĞLIĞI KILAVUZU Kendinizi ve Ailenizi Damar Sertliği ve Sonuçlarından Koruma Editörler: Uzm. Hem. Sevim Bayram, Uzm. Hem. Yasemin Güçlüel, Prof. Dr. Rasim Enar Dünyada, kalp krizi birinci felç

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri

Şeker Hastaları için Genel Sağlık Önerileri ÖNEMLİ! İlaçlarınızı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Kilonuza dikkat ediniz. Ani bir kan şekeri düşmesi (hipoglisemi) durumuna karşı yanınızda her zaman birkaç adet şeker bulundurunuz. Mutlaka egzersiz

Detaylı

ÇOCUK ve ERGENL KTE GUATR

ÇOCUK ve ERGENL KTE GUATR ÇOCUK ve ERGENL KTE GUATR GUATR NED R? Bu kitapç n içeri i Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derne i nin web sitesinden faydalan larak haz rlanm flt r. www.cocukendokrindiyabet.org Tiroid bezi Guatr Tiroid

Detaylı

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit

Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Romatizmal Ateş ve Streptokok Enfeksiyonu Sonrası Gelişen Reaktif Artrit 2016 un türevi 1. ROMATİZMAL ATEŞ NEDİR? 1.1 Nedir? Romatizmal ateş, streptokok adı

Detaylı

ÇOCUKLUK ve ERGENL KTE D YABETLE YAfiAM

ÇOCUKLUK ve ERGENL KTE D YABETLE YAfiAM ÇOCUKLUK ve ERGENL KTE D YABETLE YAfiAM D YABETLE YAfiAMAK Bu kitapç n içeri i Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derne i nin web sitesinden faydalan larak haz rlanm flt r. www.cocukendokrindiyabet.org Diyabet,

Detaylı

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac Ders 3: SORUN ANAL Z Sorun analizi nedir? Sorun analizi, toplumda varolan bir sorunu temel sorun olarak ele al r ve bu sorun çevresinde yer alan tüm olumsuzluklar ortaya ç karmaya çal fl r. Temel sorunun

Detaylı

GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL

GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL Hasta Rehberi Say 7 GENÇ YET fik NLERDE BÜYÜME HORMONU EKS KL Orta kolayl kta okunabilir rehber Genç Yetiflkinlerde Büyüme Hormonu Eksikli i - Say 7 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-4 1) İlkyardımla ilgili yazılanlardan doğru olan hangisidir? a) İlkyardım esnasında ilaç kullanılır. b) İlkyardım eldeki mevcut araç gereçlerle yapılır. c)

Detaylı

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar.

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar. Cerebral palsi gibi hareket ve postüral kontrol bozukluklar na yol açan hastal klar olan çocuklar, hastal klar n n derecesine ba l olarak yürüme güçlü ü çekmekte veya hiç yürüyememektedir. Hart Walker,

Detaylı

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3

İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 İLKYARDIM TEMEL EĞİTİMİ TEORİ SINAV SORULARI-3 1) Dış kalp masajı hangi bölgeye uygulanır? a) Göğüs kemiğinin 1/3 üst kısmına b) Göğüs kemiğinin 1/3 alt kısmına c) Göğüs kemiğinin 2 parmak üst kısmına

Detaylı

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir.

LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENFOMA LENFOMA NEDİR? Lenfoma lenf dokusunun kötü huylu tümörüne verilen genel bir isimdir. LENF SİSTEMİ NEDİR? Lenf sistemi vücuttaki akkan dolaşım sistemidir. Lenf yolu damarlarındaki bağışıklık hücreleri,

Detaylı

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6)

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6) over kanseri taramas ndaki yetersizli ini göstermektedir. (1) Transvaginal ultrasonografinin sensitivitesinin iyi olmas na ra men spesifitesinin yeterli olmamas kullan m n k s tlamaktad r. Son yay nlarda

Detaylı

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman GÖRÜfiLER Uzm. Dr. Özlem Erman Son y llarda dünyadaki h zl teknolojik geliflmeye paralel olarak t p alan nda da h zl bir de iflim yaflanmakta, neredeyse her gün yeni tan, tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar

Detaylı

S-1 Silikon Tabanl k 3/4. S-2 Silikon Tabanl k 4/4 nce. Silikon Ürünler. S-3 Silikon Tabanl k 4/4 Mavi Noktal

S-1 Silikon Tabanl k 3/4. S-2 Silikon Tabanl k 4/4 nce. Silikon Ürünler. S-3 Silikon Tabanl k 4/4 Mavi Noktal S-1 Silikon Tabanl k 3/4 Yüksek kaliteli silikondan üretilen 3/4 tabanl k ark takviyesi destekli olup fazla ayakta kalan kifliler ve a r l ayaklar için ayakkab içine kolayl kla tak lmas için yar m tabanl

Detaylı

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet

Diyabet te Sağlık Önerileri. Diyabet Diyabet te Sağlık Önerileri Diyabet BR.HLİ.041 Diyabette Sağlık Önerileri Her sağlıklı birey gibi diyabetli birey de bireysel bakımını sağlamalı; diyabete bağlı gelişen özellikli durumlarda gereken uygulamaları

Detaylı

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1

Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Deomed Medikal Yay nc l k Okumufl / Mete (Ed.) Anne Babalar için Do uma Haz rl k / Sa l k Profesyonelleri için Rehber 16.5 x 24 cm, XIV + 210 Sayfa ISBN 978-975-8882-31-1 Birinci bask Deomed, 2009. çindekiler

Detaylı

Pnömokokal hastal klar

Pnömokokal hastal klar Pnömokokal hastal klar HASTALIK Pnömokokal hastal klar n etkeni nedir? Pnömokokal hastal klara Streptococcus pneumoniae ad verilen bir bakteri neden olur. Bu bakterinin 80 den fazla tipi vard r. Bunlar

Detaylı

Çocuk ve Tüberküloz (Verem)

Çocuk ve Tüberküloz (Verem) TÜRK TORAKS DERNEĞİ EĞİTİM KİTAPLARI SERİSİ Çocuk ve Tüberküloz (Verem) Pediyatrik Akciğer Hastalıkları Çalışma Grubu TÜRK TORAKS DERNE E T M K TAPLARI SER S Türk Toraks Derne i yay n d r Türk Toraks Derne

Detaylı

KALP ve DAMAR HASTALIKLARI: RİSK FAKTÖRLERİ, BELİRTİLERİ

KALP ve DAMAR HASTALIKLARI: RİSK FAKTÖRLERİ, BELİRTİLERİ ÖĞRETİCİ ve EĞİTİCİ ANSİKLOPEDİ (Açıklamalı, Dersler) DERS-1: KALP ve DAMAR HASTALIKLARI: RİSK FAKTÖRLERİ, BELİRTİLERİ ve TEDAVİLERİ (Acil Hasta Davran fl ) KALP KRİZ İ Tan m, Teflhisi ve Tedavisi Ön Bilgiler:

Detaylı

Fen ve Teknoloji VÜCUDUMUZDAK S STEMLER Ünite 1

Fen ve Teknoloji VÜCUDUMUZDAK S STEMLER Ünite 1 BOfiALTIM S STEM Besinlerin hücrelerimizde kullan lmas sonucu karbondioksit, amonyak, üre, ürik asit, madensel tuz gibi vücut için zararl maddeler oluflur. Bu zararl maddelerin vücuttan uzaklaflt r lmas

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PRENT Film Kaplı Tablet. Ağız yoluyla alınır.

KULLANMA TALİMATI. PRENT Film Kaplı Tablet. Ağız yoluyla alınır. KULLANMA TALİMATI PRENT Film Kaplı Tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: Asebutolol Yardımcı maddeler: Selüloz, mısır nişastası, povidon 25, magnezyum stearat, hipromelloz, makrogol, kuru nane esansı,

Detaylı

Hasta Rehberi Say 6. KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber

Hasta Rehberi Say 6. KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber Hasta Rehberi Say 6 KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Kolay okunabilir rehber Konjenital Adrenal Hiperplazi - Say 6 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri Enstitüsü,

Detaylı

fiekers Z D YABET (Diyabet nsipit)

fiekers Z D YABET (Diyabet nsipit) Hasta Rehberi Say 12 fiekers Z D YABET (Diyabet nsipit) Kolay okunabilir rehber Diyabet nsipid - Say 12 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri Enstitüsü, Reading,

Detaylı

TİROGLOSSAL DUKTUS KİSTİ EKSTİRPASYONU AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

TİROGLOSSAL DUKTUS KİSTİ EKSTİRPASYONU AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU TİROGLOSSAL DUKTUS KİSTİ EKSTİRPASYONU AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Bu yazılı form,

Detaylı

çindekiler Kalbiniz ne kadar genç? Hipertansiyon: Kalp sa l n n baflta gelen düflman 2 Kolesterol: Kalp hastal salg n n n ard ndaki sinsi düflman 4

çindekiler Kalbiniz ne kadar genç? Hipertansiyon: Kalp sa l n n baflta gelen düflman 2 Kolesterol: Kalp hastal salg n n n ard ndaki sinsi düflman 4 çindekiler Kalbiniz ne kadar genç? Hipertansiyon: Kalp sa l n n baflta gelen düflman 2 Kolesterol: Kalp hastal salg n n n ard ndaki sinsi düflman 4 Sigara kalbinize zararl d r! 8 Sinsi düflman: fiiflmanl

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. CALCIUM PICKEN %10 Ampul Damar ve kas içine uygulanır.

KULLANMA TALĐMATI. CALCIUM PICKEN %10 Ampul Damar ve kas içine uygulanır. KULLANMA TALĐMATI CALCIUM PICKEN %10 Ampul Damar ve kas içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ampul 225 mg kalsiyum glukonat monohidrat ve 572 mg kalsiyum levülinat dihidrat içerir. Yardımcı madde (ler):

Detaylı

ENDOSKOPİK DSR (KAMERA YARDIMIYLA BURUN İÇİNDEN GÖZYAŞI KESESİ AMELİYATI) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

ENDOSKOPİK DSR (KAMERA YARDIMIYLA BURUN İÇİNDEN GÖZYAŞI KESESİ AMELİYATI) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU ENDOSKOPİK DSR (KAMERA YARDIMIYLA BURUN İÇİNDEN GÖZYAŞI KESESİ AMELİYATI) HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın

Detaylı

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur.

6. Tabloya bakt m za canl lardan K s 1 CEVAP B. 7. Titreflim hareketi yapan herfley bir ses kayna d r ve. II. ve III. yarg lar do rudur. SES DALGALARI 1. Kesik koni biçiminde k vr lm fl bir mukavvan n dar k sm kula a tutuldu unda sesin daha iyi duyulmas sesin mukavvan n yüzeyinde çarp p yans mas n n bir sonucudur. Di erleri sesin iletimi

Detaylı

AĞIZ İÇİNDEN KİTLE ÇIKARILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

AĞIZ İÇİNDEN KİTLE ÇIKARILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU AĞIZ İÇİNDEN KİTLE ÇIKARILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Bu yazılı form, size

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR

HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR HEPATİT C SIK SORULAN SORULAR Hepatit C nedir? Hepatit C virüsünün neden olduğu karaciğer hastalığıdır. Hepatit C hastalığı olarak bilinir ve %70 kronikleşir, siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri

Detaylı

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI 4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI Resul KURT* I. G R fi Ülkemizde 4447 say l Kanunla, emeklilikte köklü reformlar yap lm fl, ancak 4447 say l yasan n emeklilikte kademeli

Detaylı

KULLANMA TALİMATI FERICOSE

KULLANMA TALİMATI FERICOSE KULLANMA TALİMATI FERICOSE 100mg/5ml İ.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: 5 ml lik her bir ampul, 100 mg (20 mg/ml) elementer demire eşdeğer 2700 mg demir hidroksit

Detaylı

Şeker Hastalığı Nedir? Neden Önemlidir?

Şeker Hastalığı Nedir? Neden Önemlidir? Aile Hekimliği Sürekli Mesleki Gelişim Programı Hayatınız boyunca öngöremediğiniz ve hayat kalitenizi düşürecek pek çok sorun yaşayabilirsiniz. Şeker hastalığı(kısa olarak Diyabet diyebiliriz) ve obezite

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KORONER YOĞUN BAKIM BİRİMİNDE UYGULANMASI OLASI TEDAVİ VE GİRİŞİMLER İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KORONER YOĞUN BAKIM BİRİMİNDE UYGULANMASI OLASI TEDAVİ VE GİRİŞİMLER İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ KORONER YOĞUN BAKIM BİRİMİNDE UYGULANMASI OLASI TEDAVİ VE GİRİŞİMLER İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/5 İNFRARENAL ABDOMİNAL İÇİN AYDINLATILMIŞ ONAM FORMU Hasta Adı Dosya No Tarih / Saat..... ÖNERİLEN TEDAVİ Doktorum... ve ekibi bende... hastalığı olduğunu ve aorto(bi)femoral/aorto(bi)iliak

Detaylı

1. Fizik Tedavi Nedir?

1. Fizik Tedavi Nedir? 1. Fizik Tedavi Nedir? Kas iskelet sistemi ile ilgili ağrı, fonksiyon kaybı, sakatlık ve yetersizliğin tedavisinde elektrik akımı, sıcak-soğuk, çeşitli frekansta ses dalgaları, manyetik alan tedavisi,

Detaylı

Çocuklarda Yabancı Cisim Aspirasyonu

Çocuklarda Yabancı Cisim Aspirasyonu TÜRK TORAKS DERNEĞİ EĞİTİM KİTAPLARI SERİSİ Çocuklarda Yabancı Cisim Aspirasyonu (Nefes Borusuna Yabancı Madde Kaçması) Nedir? Nasıl Korunmalı? Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme 1.0. Girifl 1.1. Bu K lavuz Notunun amac ; Uluslararas De erleme Standartlar Komitesine (UDSK) üye tüm ülkelerde,

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor

Yoga. Beden Ruh ile Bulufluyor Beden Ruh ile Bulufluyor Düzenli bir flekilde Yoga Hareketleri (Asanalar) yapan bir insan sadece her bir kas n esnetip güçlendirmekle kalmaz ayn zamanda daha iyi uyur metabolizmas n gelifltirir ve ideal

Detaylı

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar Tıkanıklığı Nedir? Damar Tıkanıklığı Nedir ve Belirtileri Nelerdir? Damar tıkanıklığı özellikle ilerleyen yaşlarda karşımıza çıkan ve kalp krizine kadar götüren bir hastalıktır. İleri yaşlarda ortaya

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI }EDOKSABAN (LİXİANA) 1 EDOKSABAN (LİXİANA) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı oluşmasını ve oluşan pıhtının büyümesini

Detaylı

BÜYÜME ve BOY KISALI I

BÜYÜME ve BOY KISALI I BÜYÜME ve BOY KISALI I BÜYÜME Anne-baban n kazand en önemli ödüllerden bir tanesi çocu unun büyüdü ünü görmektir. Bir çocu un büyümesi kendi vücudundan ya da çevreden kaynaklanan faktörlerden etkilenebildi

Detaylı

ÇOCUKLUKTA ve ERGENL KTE KEM K SA LI I

ÇOCUKLUKTA ve ERGENL KTE KEM K SA LI I ÇOCUKLUKTA ve ERGENL KTE KEM K SA LI I Bu kitapç n içeri i Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derne i nin web sitesinden faydalan larak haz rlanm flt r. www.cocukendokrindiyabet.org ÇOCUKLUK ve ERGENL KTE

Detaylı

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uygulama Önerileri 59 Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uluslararas ç Denetim Meslekî Uygulama Standartlar ndan Standart 1110 un Yorumu lgili Standart 1110 Kurum çi Ba

Detaylı

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K 243 VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ 244 VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI MADDE 20. - Gelirlerinin en az üçte ikisini nev i itibar yla genel,

Detaylı

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar

www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar www.mercedes-benz.com.tr Mercedes-Benz Orijinal Ya lar Kazand ran Güç Mercedes-Benz orijinal ya lar arac n z üreten uzmanlar taraf ndan, gelifltirilmifltir. Mercedes-Benz in dilinden en iyi Mercedes-Benz

Detaylı

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI ZEH RLENMELER

İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI ZEH RLENMELER İLK YARDIM KURSUNUN KONULARI ZEH RLENMELER Zehirlenme Nedir? Vücuda toksik bir maddenin girmesi ile normal fonksiyonlar n n bozulmas d r. Vücudun ya amsal fonksiyonlar na zarar verebilece inden vücuda

Detaylı

Retina gözün neresinde yer al r? Görevi. Vitreus un retina ile olan iliflkisi nas ld r? Retina y rt klar nas l oluflur? nedir?

Retina gözün neresinde yer al r? Görevi. Vitreus un retina ile olan iliflkisi nas ld r? Retina y rt klar nas l oluflur? nedir? Retina gözün neresinde yer al r? Görevi nedir? Retina gözün içinde arka iç duvar tümüyle kaplayan ince saydam bir dokudur. Retinada fl a duyarl fotoreseptör hücrelerle birlikte sinir lifleri de bulunur.

Detaylı

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü

KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI. Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRİZİNDE İLK MÜDAHALE VE STENTLİ HASTANIN YAŞAMI Uzm.Dr. Selahattin TÜREN Kardiyoloji Bölümü KALP KRıZINDE ILK MÜDAHALE Kalp krizi tıbbi bir acil durumdur. Erken tanı ve hızlı tedavi oldukça hayati

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Kalp Damar Hastal klar

Kalp Damar Hastal klar Kalp Damar Hastal klar Kalp damar hastal klar (kardiyovasküler hastal klar) dünyada en fazla ölüme sebep olan hastal klar n bafl nda gelmektedir. 2005 y l nda ölen her üç kifliden birinin hayat n kalp

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. KULLANMA TALİMATI KONTİL çiğneme tableti Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir çiğneme tableti 725 mg (250 mg baza eşdeğer) Pirantel pamoat içerir. Yardımcı maddeler: Sodyum siklamat, povidon K-30, sukroz,

Detaylı

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ

KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Hasta Rehberi Say 6 KONJEN TAL ADRENAL H PERPLAZ Orta kolayl kta okunabilir rehber Konjenital Adrenal Hiperplazi - Say 6 (A ustos 2006 da güncellenmifltir) Bu rehber Reading Üniversitesi, Sa l k Bilimleri

Detaylı

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler:

D- BU AMELİYATIN RİSKLERİ Bu ameliyatın taşıdığı bazı riskler/ komplikasyonlar vardır. Ameliyattaki riskler: Mikro TESE Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Mikroskopik TESE ameliyatı genel, veya bolgesel anestezi altında yapılabilir. Skrotum (torba) orta hattan 4 cm lik bir kesi yapılırak testislere ulaşılır ve testisler

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI CASODEX 150 mg film tablet Ağız yoluyla alınır. Etkin madde: 150 mg bikalutamid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, magnezyum stearat, polividon, sodyum nişasta glikolat, hipromelloz,

Detaylı

NORMAL EKMEK ANKARA HALK EKMEK

NORMAL EKMEK ANKARA HALK EKMEK NORMAL EKMEK ANKARA HALK EKMEK NORMALEKMEK ekmek k vam nda sofralar n gözdesi Normal ekmek; un, su, tuz, maya ve gerekli durumlarda katk maddesi ilave edilerek üretilmektedir. nsan beslenmesi aç s ndan

Detaylı

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ

EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI. Doç.Dr.Mitat KOZ EGZERSİZ TEST SONUÇLARININ YORUMLANMASI Doç.Dr.Mitat KOZ Fiziksel Uygunluk Test Sonuçları Klinik Egzersiz Test Sonuçları Fiziksel Uygunluk Test Sonuçlarının Yorumlanması Bireyler arası karşılaştırmalar

Detaylı

Kent Hastanesi, Hepimizden Önce Çocuklarımızın Hastanesi!

Kent Hastanesi, Hepimizden Önce Çocuklarımızın Hastanesi! Kent Hastanesi, Hepimizden Önce Çocuklarımızın Hastanesi! www.kenthospital.com Kent Hastanesi, hepimizden önce çocuklarımızın hastanesi! Çünkü, çocuklarımız, hepimizin geleceği! Kuruluşumuzdan bu yana

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir? Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir?

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir?    Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir? İş Sağlığı İş sağlığı denilince, üretimi ve işyerini içine alan bir kavram düşünülmelidir. İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yoksa işçilerin sağlığından söz edilemez. İş Sağlığı nedir? Bütün çalışanların

Detaylı

Hepatit B. HASTALIK Hepatit B nin etkeni nedir? Hepatit B hepatit B virüsü (HBV) ile meydana getirilen bir hastal kt r.

Hepatit B. HASTALIK Hepatit B nin etkeni nedir? Hepatit B hepatit B virüsü (HBV) ile meydana getirilen bir hastal kt r. Hepatit B HASTALIK Hepatit B nin etkeni nedir? Hepatit B hepatit B virüsü (HBV) ile meydana getirilen bir hastal kt r. HBV nas l yay l r? Hepatit B, hepatit B li kiflilerin kan veya vücut s v lar yoluyla

Detaylı

Ekip Yönetimi çin Araçlar 85. Ekip olarak karfl laflt m z en büyük meydan okuma: Ekip olarak en büyük gücümüz:

Ekip Yönetimi çin Araçlar 85. Ekip olarak karfl laflt m z en büyük meydan okuma: Ekip olarak en büyük gücümüz: Yorumlar: Ekip olarak karfl laflt m z en büyük meydan okuma: Ekip olarak en büyük gücümüz: Ekibin yapt n görmekten en çok hoflland m fley: Ekip Yönetimi çin Araçlar 85 EK P K ML DE ERLEND RMES Ekibinizin

Detaylı

HASTA TRANSFER PROSEDÜRÜ

HASTA TRANSFER PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 08.11.2012 Acil Servis Hemşire İzlem Formu ifadesi kaldırıldı. 01 Yerine Acil Servis hasta Değerlendirme ve Gözlem Formu ndaki hemşire izlem notları

Detaylı

Kalp yetersizli i hastalar için yaflam biçimi ve beslenme önerileri. Kalp yetersizli i nedir?

Kalp yetersizli i hastalar için yaflam biçimi ve beslenme önerileri. Kalp yetersizli i nedir? Kalp yetersizli i hastalar için yaflam biçimi ve beslenme önerileri Bu kitapç kta kalp yetersizli i hastalar na yönelik baflta dengeli beslenme ve diyet olmak üzere yaflam biçimine yönelik öneriler bulunmaktad

Detaylı

EVOK Güvenlik in hedefi daima bu kalite ve standartlarda hizmet sunmakt r. Hasan ERDEM R. Mustafa AL KOÇ. Yönetim Kurulu Baflkan.

EVOK Güvenlik in hedefi daima bu kalite ve standartlarda hizmet sunmakt r. Hasan ERDEM R. Mustafa AL KOÇ. Yönetim Kurulu Baflkan. EVOK Güvenlik, ülkemizde büyük ihtiyaç duyulan güvenlik hizmetlerine kalite getirmek amac yla Mustafa Alikoç yönetiminde profesyonel bir ekip taraf ndan kurulmufltur. Güvenlik sektöründeki 10 y ll k bilgi,

Detaylı

- Gözyaşı kanal tıkanıklığı her yaşta görülür mü?

- Gözyaşı kanal tıkanıklığı her yaşta görülür mü? - Gözyaşı kanal tıkanıklığı her yaşta görülür mü? Gözyaşı, göz kapaklarının iç kısmından başlayan ve burun yan duvarına komşu yerleşimli gözyaşı kesesinde sonlanan kanalcıklar ile gözyaşı kesesine taşınır.

Detaylı

Solunum ve Kalp Durmas Nedir?

Solunum ve Kalp Durmas Nedir? TEMEL YA AM DESTE Solunum ve Kalp Durmas Nedir? Solunum durmas : Solunum hareketlerinin durmas nedeniyle vücudun ya amak için ihtiyac olan oksijenden yoksun kalmas d r. Hemen yapay solunuma ba lanmaz ise

Detaylı

Hipertansiyon tan m ve s n flamas

Hipertansiyon tan m ve s n flamas .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri KARD YOLOJ GÜNDEM Sempozyum Dizisi No: 64 Nisan 2008; s. 67-73 Arteryel Hipertansiyon Tedavisi Prof. Dr. Serap Erdine Dünya Sa l k Örgütü

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ONDAREN 8 mg/4 ml I.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. ONDAREN 8 mg/4 ml I.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI ONDAREN 8 mg/4 ml I.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her bir ml çözelti 2 mg ondansetron baza eşdeğer miktarda ondansetron hidroklorür dihidrat

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

Girifl Marmara Üniversitesi Eczac l k Fakültesi Farmakoepidemiyoloji Araflt rma Birimi (MEFEB) Ecz. Neslihan Güleno lu

Girifl Marmara Üniversitesi Eczac l k Fakültesi Farmakoepidemiyoloji Araflt rma Birimi (MEFEB) Ecz. Neslihan Güleno lu G R fi Girifl Bu kitapç k Marmara Üniversitesi Eczac l k Fakültesi Farmakoepidemiyoloji Araflt rma Birimi (MEFEB) taraf ndan, befleri t bbi ürünlerin güvenlili inin izlenmesi ve de erlendirilmesi hakk

Detaylı

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİ? Egzersiz reçetesi bireylere sistematik ve bireyselleştirilmiş fiziksel aktivite önerileri yapılmasıdır. EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL

Detaylı

SİGARA VE KALP-DAMAR HASTALIKLARI

SİGARA VE KALP-DAMAR HASTALIKLARI SİGARA VE KALP-DAMAR HASTALIKLARI Hazırlayan Prof. Dr. Nazmi Bilir Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Şubat - 2008 ANKARA Birinci Basım : Şubat 2008 / 3000 Adet Sağlık Bakanlığı

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON

Tarifname. MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR FORMÜLASYON 1 Tarifname MADDE BAĞIMLILIĞININ TEDAVĠSĠNE YÖNELĠK OLUġTURULMUġ BĠR Teknik Alan FORMÜLASYON Buluş, madde bağımlılığının tedavisine yönelik oluşturulmuş bir formülasyon ile ilgilidir. Tekniğin Bilinen

Detaylı

Prioderm losyon prospektüsü

Prioderm losyon prospektüsü Prioderm losyon sayfa 1 / 5 önceki versiyon.1.1 tarih: 05/94 Prioderm losyon prospektüsü Sizin için önemli bilgiler içeren bu prospektüsü dikkatlice okuyun. Bu ilaç doktor tavsiyesini gerektirmeyen hafif

Detaylı

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir.

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. OYUNCA IN ADI Akl nda Tut YAfi GRUBU 4-6 yafl OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. GENEL KURALLAR Çocuklar n görsel belle inin

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir?

Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi Nedir, Belirtileri Nedir, Nas l Tedavi Edilir? Azospermi, al nan meni örne inde hiçbir sperm hücresinin bulunmamas d r. Azospermi sorunu iki ba l kta incelenmektedir; T kan kl a ba l olan ve

Detaylı

Haz rlayan: Halime Ayd n Kartal E itim ve Ara rma Hastanesi Stoma ve Yara Bak m Hem iresi

Haz rlayan: Halime Ayd n Kartal E itim ve Ara rma Hastanesi Stoma ve Yara Bak m Hem iresi Haz rlayan: Halime Ayd n Kartal E itim ve Ara rma Hastanesi Stoma ve Yara Bak m Hem iresi *Ac badem Üniversitesi 2. Geleneksel Bilgi Güncelleme Sempozyumunda Sunulmu tur 1-BASINÇ YARASI Tan m Evreleri

Detaylı

GAZLAR ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g)

GAZLAR ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g) ÖRNEK 16: ÖRNEK 17: X (g) Y (g) Z (g) Sürtünmesiz piston H (g) He Yukar daki üç özdefl elastik balon ayn koflullarda bulunmaktad r. Balonlar n hacimleri eflit oldu una göre;. Gazlar n özkütleleri. Gazlar

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.8 Finansal Raporlama çin Maliyet Yaklafl m 1.0 Girifl 1.1 Bu K lavuz Notu nun (KN) amac finansal raporlama için De erleme Raporu nu kullananlar ve haz rlayanlar Uluslararas

Detaylı

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm)

Tablo 3.3. TAKV YES Z KANAL SAC KALINLIKLARI (mm) 3. KANAL KONSTRÜKS YONU Türk Standart ve fiartnamelerinde kanal konstrüksiyonu üzerinde fazla durulmam flt r. Bay nd rl k Bakanl fiartnamesine göre, bas nç s - n fland rmas na ve takviye durumuna bak lmaks

Detaylı

Hücre zedelenmesi etkenleri. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Hücre zedelenmesi etkenleri. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Hücre zedelenmesi etkenleri Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Homeostaz Homeostaz = hücre içindeki denge Hücrenin aktif olarak hayatını sürdürebilmesi için homeostaz korunmalıdır Hücre zedelenirse ne olur? Hücre

Detaylı

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ

Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Basit Elektrik Devresi FEN VE TEKNOLOJ Temel Kaynak 5 Yaflam m zdaki Elektrik BAS T ELEKTR K DEVRES Devrede Ampullerin n Nas l De ifltirebiliriz? Basit bir elektrik devresinde pil ampul anahtar ba lant

Detaylı

TRAKEOTOMİ (SOLUK BORUSUNA DELİK AÇILMASI) AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

TRAKEOTOMİ (SOLUK BORUSUNA DELİK AÇILMASI) AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU TRAKEOTOMİ (SOLUK BORUSUNA DELİK AÇILMASI) AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi, Bu yazılı

Detaylı

KORONER!ARTER!BYPASS!AMELİYATI!OLAN!HASTALARI!BİLGİLENDİRME!FORMU!

KORONER!ARTER!BYPASS!AMELİYATI!OLAN!HASTALARI!BİLGİLENDİRME!FORMU! KORONERARTERBYPASSAMELİYATIOLANHASTALARIBİLGİLENDİRMEFORMU " Öncelikle büyük bir kalp ameliyatı geçirmiş bulunuyorsunuz. Bu yüzden büyük geçmiş olsun dileklerimiziiletmekisteriz. " Bilindiği gibi koroner

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI VENTAVIS 10 mcg/ml nebulizatör için solüsyon içeren ampul Solunum yoluyla uygulanır. Etkin madde: 1 ml nebulizatör çözeltide 0,010 mg iloprost (iloprost trometamol olarak) Yardımcı maddeler:

Detaylı

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM)

BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) BUĞDAY RUŞEYMİ (WHEAT GERM) Buğday rüşeymi buğday başağının alt kısmında bulunan embriyodur. Buğdayın 1 tonundan sadece 1 kilogram rüşeym elde edilebilmektedir. Rüşeym özel yöntemlerle elde edilmediği

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI AMBREKS PEDİATRİK şurup Ağızdan alınır. Etkin madde: 5 ml (1 ölçek) şurup solüsyonu, 15 mg ambroksol HCl içerir. Yardımcı maddeler: Sorbitol % 70 solüsyonu, metil paraben, propil paraben,

Detaylı