KAPLICA TEDAVİSİ Uzm.Dr.Fulya Demircioğlu Güneri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KAPLICA TEDAVİSİ Uzm.Dr.Fulya Demircioğlu Güneri"

Transkript

1 KAPLICA TEDAVİSİ Uzm.Dr.Fulya Demircioğlu Güneri Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi

2 Sunum Akışı BALNEOTERAPİ VE KAPLICA TEDAVİSİ BALNEOLOJİK SU İLE YAPILAN TIBBİ UYGULAMALAR

3 Sıcak sularla ilişkimiz düşündüğümüzden daha eskilere dayanıyor olabilir Herşeyin başlangıcında su vardır (Thales) Su evrensel ve bilinen ilk ilaç

4 Tanım: Balneoterapi Lat. balneum (=banyo) Tedavi amacıyla sıcak mineralli su banyolarının kullanımı anlamını taşımakta Spa Walloon dilinde espa = kaynak 14. yüzyılda termal kaynağın keşfedildiği bir Belçika kasabası Lat. spagere = nemlendirmek, ıslatmak, saçmak Lat. Sanitas Per Aquas (=sudan gelen sağlık)

5 Tanım: Balneoterapi Balneoterapi; termal ve/veya mineralli suların, peloidlerin ve gazların, yöntem ve dozları belirlenmiş banyo, paket, içme ve inhalasyon uygulamaları şeklinde, belirli zaman aralığında ve düzenli tekrarlarla gerçekleştirilen kür tarzında bir uyarıadaptasyon tedavisidir. Balneoterapi, günümüzde kaplıca ve kür merkezlerinde özgün tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

6 Tanım: Kaplıca Tedavisi Kaplıca tedavisi ya da kaplıca kürü, geleneksel olarak balneolojik kaynaklar (termal ve mineralli sular, çamurlar, gazlar) ile bu kaynakların doğal olarak bulunduğu yerlerde (kaplıca ve ılıcalarda), bazen iklimsel faktörler ile kombine uygulanan tedavi olarak tanımlanabilir. Kaplıca tedavisinde balneoterapi; diğer nonfarmakolojik terapötik yöntemlerle kompleks bir kür programı çerçevesinde kullanılmaktadır.

7 Masaj Sosyal & Klimatik psikolojik faktörler etkilenme Balneoterapi Ortam değişimi Diğerleri Dinlenme

8 Tanım Kaplıca tedavisi, dünyada, tüm kıtalarda, daha çok; Güney, Orta ve Doğu Avrupa, Asya (Orta Doğu, Japonya, Çin ve Türki Cumhuriyetler), Güney Amerika (Arjantin, Meksika, Kolombiya) ve Kuzey Afrika (Fas, Tunus) ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz gerek kaynak zenginliği ve tesis sayısı, gerekse kullanıcı yoğunluğu ve ziyaret sıklığı açısından, bu alanda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almaktadır.

9 Tanım Asırlarca topraklarında yaşam bulan antik medeniyetlerin ve sonrasında Roma ve Osmanlı kültürlerinin etkisi ile, kaplıcaların sağlık amaçlı kullanımı geleneği, günümüzde modern metod ve tesislerin kullanımı ve kanıta dayalı tıp çerçevesindeki çalışmaların desteğiyle zenginleşmekte ve güçlenmektedir.

10 Tanım Son yıllarda, genel kamuoyunda tamamlayıcı tıp yöntemlerine yönelimin ortaya çıkması ve kaplıca tedavisine karşı bilimsel çevrelerce sergilenen ön yargılı tutumun azalması, çağdaş kaplıca tıbbına duyulan bilimsel ilgiyi arttırmış ve bu konudaki araştırmaların ilerlemesine yol açmıştır.

11 Tanım 2010 yılında bilimsel alanın tanımlanması, içerik ve terminolojiye ilişkin konsensus oluşturulması amacıyla, bu alanda söz sahibi bilim adamları, dünya çapında bir tanımlama için öneri metni yayınlamıştır.

12 Tanım Sağlığın iyileştirilmesi, hastalık prevensiyon, tedavi ve rehabilitasyonu amacıyla, etkinliklerine dair bilimsel kanıt mevcut olan, kaplıcalarda verilen ve kaplıca orjinli tüm medikal aktiviteleri içeren bilim alanının kaplıca tıbbı ya da kaplıcada tıp olarak tanımlanması önerilmiştir.

13 Tanım Sağlık amaçlı kullanım: Geleneksel-halk tıbbı Çağdaş-bilimsel tıp

14 Türkiye de banyo kürleri Geleneksel banyo kürleri Hipertermal 39,40,42 0 C dakika Günde iki kez ve daha fazla Modern banyo kürleri Termal 36,37,38 0 C İzotermal 35 0 C dakika Günde bir kez veya günaşırı 8-12 banyo banyo gün Termal havuz gün Termal havuz

15 Balneolojik Sular Balneoterapide en yaygın kullanılan balneolojik kaynaklar termal ve/veya mineralli sulardır. Yer altında korunmuş bir su kaynağından yeryüzüne doğal olarak kendiliğinden çıkan veya günümüzde yapay olarak sondajla çıkarılan doğal yer altı sularıdır.

16 Balneolojik Suların Sınıflandırılmasu A.Termal sular Akrototermal sular B.Mineralli sular Termomineral sular C.Özel termomineral sular Karbondioksitli sular Kükürtlü sular Arsenikli sular Radonlu sular Tuzlu sular Tuzlalar İyotlu sular Florürlü sular Demirli sular Radyumlu sular D.Karışık termomineral sular E.Tanımlanamayanlar Akrotopegal sular *Tartışmalı değer **Deniz suları da bu gruba girer. Doğal sıcaklıkları 20 o C nin üzerinde olan sular Doğal sıcaklıkları 20 C nin üzerinde, ancak toplam mineralizasyonu 1g/L nin altında olan balneolojik sular Çözünmüş olarak toplam 1g/L nin üzerinde mineral içeren sular A ve B fıkralarındaki nitelikleri aynı anda taşıyanlar Bazı mineral ve gazları belirli eşik değerin üzerinde içeren sular 1g/L üzerinde çözünmüş serbest CO 2 1 mg/l üzerinde S -2 0,7mg/L üzerinde arsenik* 666Bq/L (=18nCi/L) üzerinde radon ışınımı 1g/L üzerinde NaCl 14g/L üzerinde NaCl** 1mg/L üzerinde I 1mg/L üzerinde Fl 20 mg/l (+2) değerlikli Fe 10-7 mg/l üzerinde radyum Birden fazla mineral ve/veya maddeyi aynı anda içeren sular A, B, C fıkralarındaki niteliklerden herhangi birini taşımayan ama klinik çalışmalarda tedavi edici nitelikleri kanıtlanan sular Toplam mineralizasyonu 1 g/l nin, doğal sıcaklıkları 20 C nin altında olan balneolojik sular

17 Balneolojik İçme Sularının Sınıflandırılması Sülfatlı sular mg/l ve 3 g/l sülfat içerenler Bikarbonatlı sular 33 meq/l nin üzerinde nötralizasyon kapasitesi olanlar ya da en az 1300 mg/l HCO 3 - içerenler Kalsiyumlu sular mg /L Ca 2+ içerenler ya da uygun miktarlarda içilerek günlük g kalsiyum alımını sağlayanlar Magnezyumlu sular mg/l Mg 2+ içerenler ya da uygun miktarlarda içilerek günlük mg alımını sağlayanlar Karbondioksitli Sular Tuzlu sular Fluorürlü sular g/l serbest, çözünmüş karbondioksit içeren sular 1-2 g/l NaCl içeren hipo, izo ve hafif hipertonik olanlar 1-1,5 mg/l F - içerenler ya da uygun miktarlarda içilerek günlük 1,5-4 mg fluorür alımını sağlayanlar İyotlu sular 1mg/L I - içerenler ya da uygun miktarlarda içilmeleri ile günlük 0,05-0,2 mg ve 0,1-0,5 mg iyot alımını sağlayanlar Sodyumlu sular Litrede en az 500 mg Na + içerenler

18 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Banyolar Tam banyolar Dörtte üç banyolar Yarım banyo uygulamaları Lokal banyo uygulamaları Duşlar İnternal uygulamalar İçme kürleri İrrigasyon ve lavajlar İnhalasyon

19 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Banyolar Kaplıcalarda en yaygın kullanılan uygulama yöntemidir. Banyolar suyun sıcaklığına göre başlıca hipotermal (<34 o C), izotermal (34-35 o C), termal (36-40 o C) ve hipertermal (40-42 o C) olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Banyo süresi genellikle 20 dakikadır. Tam, ¾, yarım ve lokal olarak uygulanabilir.

20 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Banyolar Tam banyolar Omuz hizasına kadar suya girme şeklinde uygulanır. Generalize OA gibi hastalığın vücudun bir çok bölgesini tuttuğu veya kaplıcanın genel etkilerinden daha çok yararlanılmasının istendiği durumlarda kullanılırlar. En yaygın uygulama biçimidir. Tam banyo uygulamaları sırasında genellikle hipertermi gelişmektedir.

21 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Banyolar Tam banyolar Ülkemizde banyo uygulamasında kullanılan su sıcaklığının yüksek oluşu hastalarda kısa sürede hipertermi gelişmesine yol açmaktadır. Uygulama ortamında nem oranının yüksek olması da terin buharlaşması yoluyla ısı kaybını önlemekte ve hipertermi gelişmesini hızlandırmaktadır. Banyo sonrasında önerilen istirahat döneminde vücut sıcaklığının normale dönmesi amaçlanır.

22 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Banyolar Tam banyolar Tam banyo uygulamaları havuz ya da küvetlerde yapılabilir. Ancak karbondioksitli, kükürtlü ve radonlu suların, gazların sudan hızla ayrışıp terapötik konsantrasyonların altına inmesi nedeniyle havuzlardaki kullanımı uygun değildir, sadece küvetlerde uygulanırlar.

23 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Banyolar Dörtte Üç Banyo Uygulamaları: Sekizinci kosta hizasına kadar su içine girilerek yapılan banyo uygulamalarıdır. Yarım Banyo Uygulamaları: Kardiyovasküler veya pulmoner sağlık sorunlarının varlığında tam banyoda daha belirgin olan hidrostatik basınca bağlı etkilerden kaçınmak amacıyla göbek veya ksifoid hizasına kadar uygulanan termomineral banyolardır.

24 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Banyolar Lokal Banyo Uygulamaları: Ekstremitelere lokal olarak uygulanan banyolardır. Bu banyo uygulamaları için özel olarak geliştirilmiş cihazlar vardır. Lokal banyolarda amaç lokal hastalığı tedavi ederken banyonun genel etkilerinden kaçınmaktır; kimyasal etki daha azdır, hipertermi gelişmez ve kontrendikasyonlar daha azdır.

25 Balneoterapi Yöntemleri TAM BANYOLAR Birçok ekleme etkili Hipertermi oluşur Kimyasal etki fazla Kontrendikasyonlar daha fazla LOKAL BANYOLAR Tek bölge Hipertermi oluşmaz Kimyasal etki az Kontrendikasyonlar az

26 Balneoterapi Yöntemleri Eksternal uygulamalar Termomineral sular Duşlar Sıcak mineralli suların belirli bir basınçla vücut yüzeyine uygulanmasıdır. Su içinde veya dışında yapılabilir. Deri dolaşımını arttırıcı, ağrıyı azaltıcı ve spazm çözücü etkileri vardır.

27 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İçme kürleri Balneoterapide termomineral sularla yapılan banyolardan sonra en çok kullanılan yöntem; doğal mineralli suların belirli bir sürede, gün boyu bölünmüş dozlarda ve belirli miktarlarda içilmesi ile yapılan içme kürleri dir. Kullanılan mineralli suyun kimyasal içeriğine göre, sindirim sistemi üzerinde doğrudan, böbrekler ve idrar yolları üzerinde dolaylı etkiler izlenir. Ayrıca organizmada ortaya çıkan genel olumlu etkileri (resorbtif etki) mevcuttur.

28 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İçme kürleri Bu yöntem, suyun mineral içeriğine göre endikasyon kazanır. İçme kürlerinde başlıca sülfatlı, bikarbonatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu ve tuzlu sular kullanılmaktadır. Kullanılan su miktarı hedeflenen etkiye göre değişir. Bu miktar hesaplanırken hastanın kaplıca kürü sırasında etkisine maruz kaldığı tüm minerallerin kümülatif etkisi göz önünde tutulmalıdır.

29 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İçme kürleri Günlük içilecek su miktarı genel olarak bazı aktif mineral içeren sular (örneğin demirli sular) dışında, kilogram başına 10ml, diüretik etkili olanlarda 20ml kadardır. İçmenin yemeklerle olan ilişkisi, küristin GİS fonksiyonları değerlendirilerek belirlenir. Kullanılan suyun sıcaklığı genellikle 25 C dir ve kür süresi yaklaşık 3 haftadır.

30 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İçme kürleri Günümüzde klasik balneoterapi yöntemi olarak kullanılan içme kürlerinin, kaplıcalar dışında da, günlük belirli mineral gereksinimin karşılanması, metabolik süreçlerin desteklenmesi, renal ve GİS fonksiyonlarının fizyolojik ve terapötik olarak etkilenmesi amacıyla kullanımı söz konusudur. Bu amaçla şişelenmiş mineralli suların uygun dozlarda içilmesi genel olarak kabul görmektedir.

31 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İrrigasyon ve lavajlar Özel geliştirilmiş aygıtlarla, mukozalı boşlukların termal ve mineralli sularla yıkanması ile gerçekleştirilir. Oral duşlar, ağız ve dişeti hastalıklarında kullanılır. Uygulamaya 35 C sıcaklıkla başlanarak 40 C ye çıkılır. 1-3 atmosferik basınçta, günlük veya gün aşırı olarak, dakikalık sürelerle yapılırlar.

32 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İrrigasyon ve lavajlar Bazı kaplıcalarda mineralli sular ile irrigasyon; mide ve duedonuma, kolona, nazofarengeal bölgeye uygulanabilmektedir.

33 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İnhalasyon İnhalasyon mineralli su aerosollerinin solunması yoluyla yapılan balneolojik tedavi biçimidir. Aerosoller çapları 0, μm arasında olan partikülleri içeren gaz oluşumlardır. Kuru (0,1-5mikron), nemli (>5mikron) ve sprey (>20mikron partiküller) diye sınıflandırılırlar.

34 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İnhalasyon İnhalasyon uygulamalarında amaç inhale edilen mineralli su partiküllerinin solunum sisteminin istenilen bölgesine ulaşması, burada depozisyona uğrayarak doğrudan etkili olmasıdır. Oluşan damlacıkların çapına göre solunum sisteminde etkili oldukları yerler değişir.

35 Balneoterapi Yöntemleri İnternal uygulamalar İnhalasyon Bu uygulama, C sıcaklıktaki sularla, günde 2 veya 3 kez 5-15 dakika süreyle, ağız ve/veya burundan solunum yoluyla yapılır. İnhalasyon için genellikle özel inhalatörler kullanılır. Bazı kaplıcalarda ise inhalatoryum adı verilen C sıcaklıktaki özel salonlarda, yarım saatlik inhalasyon uygulamaları yapılmaktadır.

36 TEŞEKKÜRLER.. PAMUKKALE, TÜRKİYE

ÖĞRETİM YILI TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ ANABİLİM DALI 5. SINIF A GRUBU SINAV SORULARI VE CEVAPLAR

ÖĞRETİM YILI TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ ANABİLİM DALI 5. SINIF A GRUBU SINAV SORULARI VE CEVAPLAR 2011-2012 ÖĞRETİM YILI TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ ANABİLİM DALI 5. SINIF A GRUBU SINAV SORULARI VE CEVAPLAR 1. Kaplıca Tedavisi ni tanımlayınız? Kaplıca Tedavisi; Şifalı (Balneolojik) kaynaklar

Detaylı

Turizm sektörü, Türkiye için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Turizm sektörü, Türkiye için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Turizm sektörü, Türkiye için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Milli Gelirin yaklaşık %5 i turizm sektöründen elde edilmektedir. (%1i termal turizimden) Turizm sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU Sağlık Turizminin Çeşitleri 2 Termal ve spa-wellness turizmi İleri yaş ve engelli turizmi Medikal turizm 3 Termal ve Spa-Wellness Turizmi Mineralize termal sular

Detaylı

BalneoteropötikAjanların Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Alanında Kullanımı

BalneoteropötikAjanların Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Alanında Kullanımı BalneoteropötikAjanların Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Alanında Kullanımı Dr. Kerem Gün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AB Sunum akışı - Balneolojik kavramların tanımları. - Banyo

Detaylı

AFYONKARAHİSAR SANDIKLI HÜDAİ KAPLICALARININ HİJYENİK KOŞULLARI İLE KAPLICA PERSONELİNİN BİLGİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI

AFYONKARAHİSAR SANDIKLI HÜDAİ KAPLICALARININ HİJYENİK KOŞULLARI İLE KAPLICA PERSONELİNİN BİLGİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI T.C SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AFYONKARAHİSAR SANDIKLI HÜDAİ KAPLICALARININ HİJYENİK KOŞULLARI İLE KAPLICA PERSONELİNİN BİLGİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI ALİ UYANIK TIP FAKÜLTESİ

Detaylı

SİVAS İLİNİN JEOTERMAL. Fikret KAÇAROĞLU, Tülay EKEMEN Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 58140 SİVAS

SİVAS İLİNİN JEOTERMAL. Fikret KAÇAROĞLU, Tülay EKEMEN Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 58140 SİVAS SİVAS İLİNİN JEOTERMAL SULARI Fikret KAÇAROĞLU, Tülay EKEMEN Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, 58140 SİVAS JEOTERMAL ENERJİ Jeotermal Enerji, yerkabuğunun çeşitli

Detaylı

KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ. Kaplıcalar Yönetmeliği. Sağlık Bakanlığından. Resmi Gazete Tarihi: 24/07/2001. Resmi Gazete Sayısı: 24472

KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ. Kaplıcalar Yönetmeliği. Sağlık Bakanlığından. Resmi Gazete Tarihi: 24/07/2001. Resmi Gazete Sayısı: 24472 KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ Kaplıcalar Yönetmeliği Sağlık Bakanlığından Resmi Gazete Tarihi: 24/07/2001 Resmi Gazete Sayısı: 24472 BİRİNCİ BÖLÜM : Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 - (Değişik madde:

Detaylı

KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ

KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ 24.07.20001 Tarih 24472 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Sağlık Bakanlığından : Kaplıcalar Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik;

Detaylı

Tu rkiye deyaşlı Turizminde Kaplıca Sularının ve MekanlarınYaşlı Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi

Tu rkiye deyaşlı Turizminde Kaplıca Sularının ve MekanlarınYaşlı Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi Tu rkiye deyaşlı Turizminde Kaplıca Sularının ve MekanlarınYaşlı Sağlığı Açısından Değerlendirilmesi Prof. Dr. Deniz Evcik Ankara Üniversitesi Haymana MYO FTR uzman Dr. Yaşlanma biyolojik bir süreç olup

Detaylı

KAPLICALAR YÖNETMELĐĞĐ

KAPLICALAR YÖNETMELĐĞĐ 24.07.20001 Tarih 24472 Sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Sağlık Bakanlığından : Kaplıcalar Yönetmeliği BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik; toprak, yeraltı, deniz

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE. Dünyada sağlık turizminin gelişmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE. Dünyada sağlık turizminin gelişmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir; Yrd. Doç Dr. Gonca Güzel Şahin SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE Sağlık Turizmi; insanların tedavi olmak amacıyla yaşadıkları ülkeden, kaliteli ve görece daha ucuz hizmet alabilecekleri başka ülkelere

Detaylı

Kaplıca Tedavisi Kışında Olur

Kaplıca Tedavisi Kışında Olur Kaplıca Tedavisi Kışında Olur Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. İrfan Karatutlu kaplıcanın kış mevsimindede çok fayda sağladığını söyledi. Karatutlu, Kaplıca

Detaylı

İçindekiler. Başkanın Mesajı... 2. Termal Nedir?... 4. Termal Suyun Özellikleri... 6. Termal Suyun Faydaları... 8. Saadetdere Kule Termal Tesisi...

İçindekiler. Başkanın Mesajı... 2. Termal Nedir?... 4. Termal Suyun Özellikleri... 6. Termal Suyun Faydaları... 8. Saadetdere Kule Termal Tesisi... İçindekiler Başkanın Mesajı... 2 Termal Nedir?... 4 Termal Suyun Özellikleri... 6 Termal Suyun Faydaları... 8 Saadetdere Kule Termal Tesisi... 10 Tesiste Sağlanan Hizmetler... 12 İletişim... 14 Saadetdere

Detaylı

PERTEK TERMAL SAĞLIK TUR. ĠNġ. VE TĠC. A.ġ. PERTEK TERMAL TESĠSĠ SU ANALĠZ RAPORLARININ TIBBĠ BALNEOLOJĠK DEĞERLENDĠRMESĠ

PERTEK TERMAL SAĞLIK TUR. ĠNġ. VE TĠC. A.ġ. PERTEK TERMAL TESĠSĠ SU ANALĠZ RAPORLARININ TIBBĠ BALNEOLOJĠK DEĞERLENDĠRMESĠ PERTEK TERMAL SAĞLIK TUR. ĠNġ. VE TĠC. A.ġ. PERTEK TERMAL TESĠSĠ SU ANALĠZ RAPORLARININ TIBBĠ BALNEOLOJĠK DEĞERLENDĠRMESĠ Prof.Dr. Müfit Zeki Karagülle Pertek Termal Tesisi Ana Kuyusu çıkışından ve buradan

Detaylı

UZM. DR. FATMA BEGÜM EROL TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ UZMANI İSTANBUL FİZİK TEDAVİ REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

UZM. DR. FATMA BEGÜM EROL TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ UZMANI İSTANBUL FİZİK TEDAVİ REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ UZM. DR. FATMA BEGÜM EROL TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ UZMANI İSTANBUL FİZİK TEDAVİ REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Kaplıca Tedavisi Endikasyonları Kaplıca kürü ve kaplıcalara özgü balneoklimaterapi

Detaylı

Termal Sular ve Cildimiz

Termal Sular ve Cildimiz Termal Sular ve Cildimiz Termal su nedir? Termal su, doğal mineral içeriklere ve iyileştirici etkilere sahiptir. Tedavi amaçlı kullanıma uygundur. Birçok karakteristik özelliği sayesinde, sağlık alanında

Detaylı

Türkiyede ziyaret edebileceğiniz birçok kaplıcanın özellik ve iletişim bilgileri...

Türkiyede ziyaret edebileceğiniz birçok kaplıcanın özellik ve iletişim bilgileri... Kaplıca Rehberi Türkiyede ziyaret edebileceğiniz birçok kaplıcanın özellik ve iletişim bilgileri... BURSA-Çekirge Su sıcaklığı: 31 C ve 46 C arasında değişir. Tedavi edilen hastalıklar: Romatizma, karaciğer,

Detaylı

İç Sular. İç sular karalar içinde yer alan yeraltı suları, kaynaklar, akarsular ve göllerden (gölcük, lagün ve baraj) oluşan su topluluklarıdır.

İç Sular. İç sular karalar içinde yer alan yeraltı suları, kaynaklar, akarsular ve göllerden (gölcük, lagün ve baraj) oluşan su topluluklarıdır. İç Sular İç sular karalar içinde yer alan yeraltı suları, kaynaklar, akarsular ve göllerden (gölcük, lagün ve baraj) oluşan su topluluklarıdır. Yeraltı Suları Suyun yeraltına ve yeraltındaki seyahati

Detaylı

Su sıcaklığı: 31 C ve 46 C arasında değişir.

Su sıcaklığı: 31 C ve 46 C arasında değişir. İşte Türkiye'nin kaplıca rehberi Kaplıcalar, Türkiye'de bir çok kişi şifa merkezleridir. Peki hastalığınıza göre hangi kaplıcaya gitmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte hastalıklara ve özelliklerine

Detaylı

Kaplıcalar Yönetmeliği nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Tarih: 30.06.2003 Sayı: 25154

Kaplıcalar Yönetmeliği nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Tarih: 30.06.2003 Sayı: 25154 Kaplıcalar Yönetmeliği nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tarih: 30.06.2003 Sayı: 25154 MADDE 1 24/7/2001 tarihli ve 24472 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Kaplıcalar Yönetmeliği nin 4 üncü maddesine

Detaylı

Termal Turizme Entegrasyonu

Termal Turizme Entegrasyonu Jeotermal Kaynakların Sağlık ve Termal Turizme Entegrasyonu Dilek Özbek, Toros Özbek Hızla gelişen teknoloji ve sanayinin yanı sıra artan ve yaşlanan nüfus nedeniyle toprak, su hava hızla kirlenmektedir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi AVRUPA BİRLİĞİ NDE SAĞLIK TURİZMİ Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık turizmi nedir? hastaların ihraç edilmesi? tıbbi hizmetlerin ithal edilmesi? sağlığın/sağlık hizmetlerinin

Detaylı

SAĞLIK TURĠZMĠ DESTĠNASYONLARI: DÜNYADA ĠYĠ UYGULAMA ÖRNEKLERĠ VE ADANA DESTĠNASYONU

SAĞLIK TURĠZMĠ DESTĠNASYONLARI: DÜNYADA ĠYĠ UYGULAMA ÖRNEKLERĠ VE ADANA DESTĠNASYONU 26 Aralık 2012 SAĞLIK TURĠZMĠ DESTĠNASYONLARI: DÜNYADA ĠYĠ UYGULAMA ÖRNEKLERĠ VE ADANA DESTĠNASYONU Doç. Dr. Mehmet Cihan YAVUZ Çukurova Üniversitesi, Seyahat ĠĢletmeciliği Bölüm BaĢkanı SAĞLIK TURĠZMĠ

Detaylı

Yönetmelik. Kaplıcalar Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Yönetmelik. Kaplıcalar Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Sağlık Bakanlığından : Yönetmelik Kaplıcalar Yönetmeliği Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Madde 1- -Bu Yönetmelik; toprak, yeraltı, deniz ve iklim kaynaklı doğal tedavi unsurlarının tedavi

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, DOCETAXEL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size bir antikanser ajan olan Docetaxel tedavisi önerildi. Tedavi yaklaşık 1,5 saat sürer ve üç hafta aralıklarla

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü SAYI: B100TSH0100004 Konu: Kaplıca Suyu Analizleri ANKARA 17.06.2004/10102. VALİLİĞİNE ( İl Sağlık Müdürlüğü) Çevre ve toplum sağlığının korunması

Detaylı

Çanakkale İlindeki Kaynaklar HIRDIRLAR KAPLICASI KUCUKCETMI KAPLICASI KIRKGECIT ILICASI KIZILCA TUZLASI KAPLICASI OZANCIK ILICASI KARAILICA

Çanakkale İlindeki Kaynaklar HIRDIRLAR KAPLICASI KUCUKCETMI KAPLICASI KIRKGECIT ILICASI KIZILCA TUZLASI KAPLICASI OZANCIK ILICASI KARAILICA Çanakkale İlindeki Kaynaklar HIRDIRLAR KAPLICASI KUCUKCETMI KAPLICASI KIRKGECIT ILICASI KIZILCA TUZLASI KAPLICASI OZANCIK ILICASI KARAILICA AKCEKECILI ILICASI KESTANBOLU KAPLICASI KOCABASLAR ILICASI PALAMUTOBA

Detaylı

TERMAL TURĠZM Kür Kaplıca Tedavisi Balneoterapi Ġnhalasyon Uygulamaları Ġçme Kürleri Peloidterapi Klimaterapi

TERMAL TURĠZM Kür Kaplıca Tedavisi Balneoterapi Ġnhalasyon Uygulamaları Ġçme Kürleri Peloidterapi Klimaterapi TERMAL TURĠZM Termomineral su banyosu, içme, inhalasyon, çamur banyosu gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon,egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin

Detaylı

Obsidyen ile sağlıklı kalın. OBSİDYEN TAŞI NEDİR?

Obsidyen ile sağlıklı kalın. OBSİDYEN TAŞI NEDİR? HAKKIMIZDA Makro Grup A.Ş. bünyesinde yer alan Obsidyen Maden ve Mermercilik LTD. ŞTİ., 2002 yılında madencilik, değerli ve yarı değerli taş işleme alanlarında faaliyet göstermek üzere İstanbul da kurulmuştur.

Detaylı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu Prof. Dr.Hidayet Sarı Tanım Özellikle omurgayı tutan ve ankiloza götüren kronik iltihabi sistemik romatizmal hastalıktır. Sakroiliak eklem iltihabı oluşturmak ana bulgusudur.

Detaylı

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas

MYOLOGIA CRUSH SENDROMU. Dr. Nüket Göçmen Mas MYOLOGIA CRUSH SENDROMU Dr. Nüket Göçmen Mas Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi AD Kas hücresi ve kas dokusu Kısalma özelliğini taşıyan hücreye kas hücresi denir. Bunların oluşturduğu dokuya

Detaylı

www.avrasyatermal.com www.avrasyatermal.com 0850 811 84 34 Sizlerin Mutlu, Huzurlu ve Sağlıklı Olmanız İçin Sağlık, otel, devre mülk ve devre tatil olarak projelendirilen Avrasya Termal, Marmara nın

Detaylı

İnhalasyon Aerosollerinin Validasyonu

İnhalasyon Aerosollerinin Validasyonu İnhalasyon Aerosollerinin Validasyonu Aerosol Nedir? Aerosoller küçük katı partiküllerin veya sıvı damlacıkların gaz içinde dağıtılmasıyla oluşan kolloidal sistemlerdir. Farmasötik aerosoller, terapötik

Detaylı

Rehabilitasyon Merkezinize Başarı ile Başlayın

Rehabilitasyon Merkezinize Başarı ile Başlayın Rehabilitasyon Merkezinize Başarı ile Başlayın Ajanda Bugün ne konuşacağız? Neden rehabilitasyon merkezi? Biz kimiz? Bilgi birikimimiz Sorularınız Neden Rehabilitasyon Merkezi? 1. Türkiye deki Avrupa tarzı

Detaylı

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR!

LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! LENFÖDEM ERKEN TANI VE ERKEN TEDAVİ GEREKTİREN BİR HASTALIKTIR! Lenfödem, lenf sıvısının dolaşımındaki yetersizlik yüzünden dokular arasında proteinden zengin sıvı birikimine bağlı olarak şişlik ve ilerleyen

Detaylı

Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 1593-24.4.1930 / 3153-19.4.1937 / Khk/181-14.12.1983

Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 1593-24.4.1930 / 3153-19.4.1937 / Khk/181-14.12.1983 KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 1593-24.4.1930 / 3153-19.4.1937 / Khk/181-14.12.1983 Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 24 Temmuz 2001 - Sayı: 24472 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ

1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 9.Hafta ( 10-14 / 11 / 2014 ) 1.)İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ 2.) İLAÇLARIN VERİLİŞ YOLLARI VE ETKİSİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER Slayt No : 13 1.2)) İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİSİ

Detaylı

KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ Çarşamba, 12 Ocak :33 - Son Güncelleme Çarşamba, 14 Kasım :20

KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ Çarşamba, 12 Ocak :33 - Son Güncelleme Çarşamba, 14 Kasım :20 KAPLICALAR YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete: 24.07.2001-24472 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 (Değişik: RG 9/12/2004-25665) Bu Yönetmelik; toprak, yeraltı, deniz ve iklim kaynaklı doğal

Detaylı

4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA

4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA 4. BÖLÜM EGZERSİZ VE TOPARLANMA EGZERSİZ SONRASI TOPARLANMA Toparlanma, organizmanın egzersiz sonrasında istirahat seviyesine dönmesi olarak tanımlanabilir ve toparlanma süreci 4 ana başlık altında incelenir;

Detaylı

Terapötik İlaç Düzeylerinin İzlenmesi

Terapötik İlaç Düzeylerinin İzlenmesi Terapötik İlaç İzlemi ve İlaç Dozu Hesaplama Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009 Terapötik İlaç Düzeylerinin

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA PRENSİPLER

HİZMETE ÖZEL. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu DOSYA PRENSİPLER HİZMETE ÖZEL NORMAL Sayı : 62820468-000- Konu : Çinko İçeren Ürünler Hk. DOSYA Çinko içeren ürünler Kurumumuz Beşeri Tıbbi Ürünler Klinik Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilmiş olup, söz konusu

Detaylı

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Karolinska Üniversite Hastanesi Onkoloji Kliniği, FEC TEDAVİSİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME Size üç antikanser ajan or ilaç oluşan FEC tedavisi öneriliyor.: Fluracedyl, Epirubicin ve Cyklofosfamid Üç haftalık

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ÇEVRE SAĞLIĞI KAPLICA, KAYNAK VE DOĞAL MĠNERALLĠ SULAR 850CK0017

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ÇEVRE SAĞLIĞI KAPLICA, KAYNAK VE DOĞAL MĠNERALLĠ SULAR 850CK0017 T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI ÇEVRE SAĞLIĞI KAPLICA, KAYNAK VE DOĞAL MĠNERALLĠ SULAR 850CK0017 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

SÜPER ALAŞIMLAR Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER Süper alaşım; ana yapısı demir, nikel yada kobalt olan nisbeten yüksek miktarlarda krom, az miktarda da yüksek sıcaklıkta ergiyen molibden, wofram, alüminyum ve titanyum içeren alaşım olarak tanımlanabilir.

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ T.C SAĞLIK BAKANLIĞI MÜMİNE HATUN HASTANESİ DOK.NO: TA/122 YAY.TAR.: 24/10/2011 REV.TAR..01/10/2013 REV.NO:41 ZEHİRLENME VAKALARINDA GENEL YAKLAŞIM TALİMATI 1. AMAÇ Acil servise başvuran zehirlenme tanısıyla

Detaylı

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir.

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. AKTİF KARBON NEDİR? TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. Bu nitelikler aktif karbona çok güçlü adsorpsiyon özellikleri

Detaylı

KONYA ĐLĐ JEOTERMAL ENERJĐ POTANSĐYELĐ

KONYA ĐLĐ JEOTERMAL ENERJĐ POTANSĐYELĐ Konya İl Koordinasyon Kurulu 26-27 Kasım 2011 KONYA ĐLĐ JEOTERMAL ENERJĐ POTANSĐYELĐ Yrd.Doç.Dr.Güler GÖÇMEZ. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi. gulergocmez@selcuk.edu.tr 1.GĐRĐŞ Jeotermal

Detaylı

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor?

Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Natur-Med de Bir Gün Nasıl Geçiyor? Arınma, Do a, Termal SPA www.natur-med.com.tr Natur-Med Davutlar-Kuşadası Natur-Med'de Konaklama Otel Süiti Bahçe Süiti Bahçe Odası Otel Odası Arınma, Do a, Termal SPA

Detaylı

JEOTERMAL ENERJĐ NEDĐR?

JEOTERMAL ENERJĐ NEDĐR? JEOTERMAL ENERJĐ NEDĐR? Jeotermal enerji kısaca yer ısısı olup, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su ve buhardır. Jeotermal enerji ise jeotermal

Detaylı

Eser Elementler ve Vitaminler

Eser Elementler ve Vitaminler Doç. Dr. Onur POLAT Eser Elementler ve Vitaminler Esansiyel eser elementin temel özellikleri diyetten kesilmesi veya yetersiz alımıyla yapısal ve biyokimyasal değişikliklerin olması ve bu değişikliklerin

Detaylı

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ)

TOPRAK TOPRAK TEKSTÜRÜ (BÜNYESİ) TOPRAK Toprak esas itibarı ile uzun yılların ürünü olan, kayaların ve organik maddelerin türlü çaptaki ayrışma ürünlerinden meydana gelen, içinde geniş bir canlılar âlemini barındırarak bitkilere durak

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

Su/Sıvı Tüketmeli? Dr. Rengin ELSÜRER AFŞARŞ

Su/Sıvı Tüketmeli? Dr. Rengin ELSÜRER AFŞARŞ Kronik Böbrek Hastası Ne Kadar Su/Sıvı Tüketmeli? Dr. Rengin ELSÜRER AFŞARŞ Hipertansiyon i Diyabet Nefrotoksinler Kilo kontrolü Su/sıvı tüketimi Clin J Am Soc Nephrol. 6: 2558-2560, 2011. Doktorum bana

Detaylı

DERLEME REVIEW ARTICLE

DERLEME REVIEW ARTICLE DERLEME GÜNÜMÜZDE OSTEOARTRİT KORUNMA VE TEDAVİSİNDE KAPLICANIN YERİ 14 / Özel Sayı 1 / 2011 (111-117) 14 / Suppl 1 / 2011 (111-117) Sema ÖNCEL ÖZ Osteoartrit, artritin en sık görülen şeklidir. Osteoartritin

Detaylı

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur:

Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: 1 BETON KARIŞIM HESABI Betonu oluşturan malzemelerin oranlanması, daha yaygın adıyla beton karışım hesabı, birbirine bağlı iki ana aşamadan oluşur: I. Uygun bileşenlerin ( çimento, agrega, su ve katkılar

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

AĞRI YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

AĞRI YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 08.04.2013 Madde 4.6 daki Algoloji Konseyi tanımlaması çıkarıldı. 01 Madde 5.6.4 teki Algoloji Konseyi konsültasyonu yerine Anesteziyoloji uzman hekimi

Detaylı

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI

BOŞALTIM SİSTEMİ ORGANLARI BOŞALTIM SİSTEMİ BOŞALTIM NEDİR? O Vücudumuzda gerçekleşen olaylar sonucunda oluşan karbondioksit, üre, tuz, fazla miktarda bulunan su gibi atık maddelerin dışarı atılmasına boşaltım denir. BOŞALTIM SİSTEMİ

Detaylı

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALĐMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALĐMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALĐMATI DROGSAN SODYUM BĐKARBONAT % 8.4 Ampul Sadece damar içi kullanım içindir. Etkin madde Yardımcı maddeler : 10 ml lik ampul de 0.84 g sodyum bikarbonat içerir. : Enjeksiyonluk su Bu ilacı

Detaylı

TERMAL SULARIN KORUYUCU, TEDAVİ EDİCİ VE REHABİLİTE EDİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUMUNDAKİ YERİ

TERMAL SULARIN KORUYUCU, TEDAVİ EDİCİ VE REHABİLİTE EDİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUMUNDAKİ YERİ TERMAL SULARIN KORUYUCU, TEDAVİ EDİCİ VE REHABİLİTE EDİCİ SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUMUNDAKİ YERİ PROF.DR.MERIH YURTKURAN Sunum Planı Tarihçe, deyimler Balneoterapi(BT etki mekanizmaları Kanıta dayalı tıpta

Detaylı

Şekil 2.6. Toplam karbondioksit fraksiyonlarının ph ile ilişkisi (Wetzel 1983)

Şekil 2.6. Toplam karbondioksit fraksiyonlarının ph ile ilişkisi (Wetzel 1983) - ph Sularda hidrojen iyonu derişiminin ölçüsü olan ph; bir bileşikteki hidrojen iyonu konsantrasyonunun negatif logaritması olarak tanımlanır ve matematiksel olarak ph= - log [H + ] şeklinde ifade edilir.

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR

T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR T E N S T E R A P İ BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR İÇİNDEKİLER TENS TERAPİ NEDİR... 1 TENSİN VÜCUDA UYGULANMASI, TENS İÇİN ELEKTRODLARIN YERLEŞTİRİLMESİ... 2 TENS TERAPİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR... 3 TENS

Detaylı

Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN

Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN Meyve ve Sebze Depolanması ve İhracatında Kullanılan Modifiye Atmosfer Ambalajlarındaki Gelişmeler Doç. Dr. Fatih ŞEN Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü fatih.sen@ege.edu.tr Modifiye

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ. Reçetesiz ilaç. Reçetesiz ilaç. Gargara Reçetesiz ilaç. Oral Reçetesiz ilaç.

REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ. Reçetesiz ilaç. Reçetesiz ilaç. Gargara Reçetesiz ilaç. Oral Reçetesiz ilaç. REÇETESİZ İLAÇ STATÜSÜNDE YER ALAN ETKİN MADDELER LİSTESİ ETKİN MADDE KULLANIM YOLU STATÜSÜ İLAVE BİLGİLER/UYARILAR A-SİNDİRİM SİSTEMİ VE METABOLİZMA A01 Stomatolojik (Ağız) Preparatları Heksetidin Gargara

Detaylı

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul

Hipoglisemi-Hiperglisemi. Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Hipoglisemi-Hiperglisemi Dr.SEMA YILDIZ TÜDOV Özel Diabet Hastanesi İstanbul Diabetin Acil Sorunları Hipoglisemi Diabetik Ketoz ( veya Ketoasidoz) Hiperosmolar Nonketotik Durum Laktik Asidoz Hipoglisemi

Detaylı

SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ

SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ SPOR YARALANMALARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ PROF.DR. MİTAT KOZ Doku İyileşmesi Doku İyileşmesi İnflamatuvar dönem Tamir ve yenilenme fazı Yeniden şekillenme (remodeling) fazı İnflamatuvar Dönem Inflamasyon

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ LALE AKKAYA Periton Diyaliz Hemşiresi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ 25. ULUSAL BÖBREK HASTALIKLARI DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON HEMŞİRELİĞİ

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel

ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki, özel uğraşı ve eğitsel REHABİLİTASYONA GİRİŞ Prof.Dr.Sibel Çubukçu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD ݤRehabilitasyon Fizyolojik yada anatomik yetersizliği ve çevreye uyumsuzluğu olan kişinin

Detaylı

Elazığ Golan Kaplıcasındaki Geleneksel Kaplıca Tedavisi Uygulamalarının Değerlendirilmesi

Elazığ Golan Kaplıcasındaki Geleneksel Kaplıca Tedavisi Uygulamalarının Değerlendirilmesi Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 2014;15(3):267-73 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / RESEARCH STUDY Elazığ Golan Kaplıcasındaki Geleneksel Kaplıca Tedavisi Uygulamalarının Değerlendirilmesi Evaluation of

Detaylı

Yönetmelik Sağlık Bakanlığından : Kaplıcalar Yönetmeliği. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Yönetmelik Sağlık Bakanlığından : Kaplıcalar Yönetmeliği. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Yönetmelik Sağlık Bakanlığından : Kaplıcalar Yönetmeliği BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1- -Bu Yönetmelik; toprak, yeraltı, deniz ve iklim kaynaklı doğal tedavi unsurlarının tedavi

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

www.balneoloji2012.org

www.balneoloji2012.org www.balneoloji2012.org 12-14 Nisan 2012 Divaisib Termal Resort Hotel & Spa Kozaklı - Nevşehir IX. ULUSAL KAPLICA TIBBI VE BALNEOLOJİ KONGRESİ ve termal ve SPA tesisleri yönetici ve çalışanlarına yönelik

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Uygulama şekli: Az miktarda su ile seyreltilerek ya da seyreltilmeden yutulmaksızın gargara yapılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI: DİCLORAL gargara 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her 1 ml 0,74 mg diklofenak (serbest asit şeklinde) içerir. Yardımcı madde(ler): Yardımcı

Detaylı

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1

Mebusevleri M. Anıt C. Şafak A. 8/11 06510 Tandoğan Ankara 1 Kod: ISG_TGE_10 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Isının Vücut Üzerindeki Olumsuz Etkileri konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD

Detaylı

Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları

Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları Meyve Suyu Üretiminde Ozmotik Destilasyon ve Membran Destilasyon Uygulamaları Çok aşamalı vakum evaporasyon düzenekleri flavor kaybı ( pişmiş tat) renk bozulmaları besin öğeleri kaybı DONDURARAK KONSANTRASYON

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

Yurdumuzda En Zengin Mineral Maden Suyu, İnsan Sağlığı ve Faydaları.

Yurdumuzda En Zengin Mineral Maden Suyu, İnsan Sağlığı ve Faydaları. Yurdumuzda En Zengin Mineral Maden Suyu, İnsan Sağlığı ve Faydaları. * Maden suyu ile soda arasında ne fark vardır? Maden Suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri

oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri Osteoporoz Tanı ve Tedavi oporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri Prensipleri Dr. Ümit İNCEBOZ Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Dr. Ümit İNCEBOZ Balıkesir Üniversitesi Tıp

Detaylı

TRAVMA. Doç Dr. Onur POLAT Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

TRAVMA. Doç Dr. Onur POLAT Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı TRAVMA Doç Dr. Onur POLAT Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı HEDEFLER Travmanın tarihçesi Travmanın tanımı Travma çeşitleri (Künt, Penetran, Blast,

Detaylı

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Hikaye: aşağıdaki özellikler sorulmalıdır. Diyet ve sıvı alımı ( et, süt, sodyum, potasyum, askorbik asit ) İlaç alımı :

Detaylı

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI

KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI KİŞİSEL HİJYEN VE UYGULAMALARI İçerik HİJYEN DERİNİN YAPISI DERİ BÜTÜNLÜĞÜNÜN BOZULMA NEDENLERİ BANYOLAR MASAJLAR AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÖZEL AĞIZ BAKIMI KIYAFETİN ÖNEMİ VE TEMİZLİĞİ Hijyen Hijyen; yunanca

Detaylı

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ

GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ GIDALARIN BAZI FİZİKSEL NİTELİKLERİ 1 Gıdaların bazı fiziksel özellikleri: Yoğunluk Özgül ısı Viskozite Gıdaların kimyasal bileşimi ve fiziksel yapılarına bağlı olarak BELLİ SINIRLARDA DEĞİŞİR!!! Kimyasal

Detaylı

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ

ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ ÇÖZELTİLERİN KOLİGATİF ÖZELLİKLERİ Çözeltilerin sadece derişimine bağlı olarak değişen özelliklerine koligatif özellikler denir. Buhar basıncı düşmesi, Kaynama noktası yükselmesi, Donma noktası azalması

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI Sayfa No :1 / 7 1.0-KLİNİK DIŞI MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Diyaliz Suyu 2 gün LAL (Limulus Amebocyte Lysate) - Endotoksin Pyrosate Toplam Koloni Sayısı (37 C-48s) TS EN ISO 6222 Doğal Kaynak ve İçme Suyu

Detaylı

KRİYOTERAPİ VE SPOR HEKİMLİĞİ: HİPERBARİK GAZLI KRİYOTERAPİ

KRİYOTERAPİ VE SPOR HEKİMLİĞİ: HİPERBARİK GAZLI KRİYOTERAPİ KRİYOTERAPİ VE SPOR HEKİMLİĞİ: HİPERBARİK GAZLI KRİYOTERAPİ D. MATHELIN 95, AV. Victor Hugo 83700 Saint Raphael ÖZET: Spor hekimliğinin kullanımına sunulan çok sayıdaki medikal teknikler gibi kriyoterapi

Detaylı

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI VİH-YL 2007 0002 DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

T e r m a l i n B a ş k e n t i Thermal Capital of Turkey A f y o n k a r a h i s a r

T e r m a l i n B a ş k e n t i Thermal Capital of Turkey A f y o n k a r a h i s a r T e r m a l i n B a ş k e n t i Thermal Capital of Turkey A f y o n k a r a h i s a r Prof. Dr. Mustafa SOLAK Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü msolak@aku.edu.tr V. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi

Detaylı

Sıcak ve Futbolcu Sağlığı. Gülfem ERSÖZ M.D

Sıcak ve Futbolcu Sağlığı. Gülfem ERSÖZ M.D Sıcak ve Futbolcu Sağlığı Gülfem ERSÖZ M.D 1 Farklı Organizasyonlarda Ortam Koşulları Pekin 2008 Hava Sıcaklığı: 28-30 C Bağıl Nem Oranı Atina 60-90% Hava Sıcaklığı: 32-34 C Bağıl Nem Oranı: 30-40% 2 Farklı

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352

Ca ++ +2HCO 3 CaCO 3(s) +CO 2 +H 2 O 2 CEV3352 Suyun sertliği, sabunu çökeltme kapasitesinin bir ölçüsüdür. Sabun suda mevcut kalsiyum ve magnezyum iyonları tarafından çökeltilir. Diğer çok değerlikli katyonlar da sabunu çökeltebilir. Fakat bunlar

Detaylı