GENEL YETENEK TEOREM YAYINCILIK 3. I. Uzaklaşan her şey bende özel bir anlam kazanıyor.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL YETENEK TEOREM YAYINCILIK 3. I. Uzaklaşan her şey bende özel bir anlam kazanıyor."

Transkript

1 TEOREM Yayıncılık GENEL YETENEK Deneme Sınavı 1. Bu testte 60 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Genel Yetenek Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Aşk denilen yürek fırtınasının dinginliğinden sonra talan olan damar yollarındaki ezikliğin meydana getirdiği trafik sıkışıklığının, beyin denilen karmakarışık iletiler zincirinin, yine karmakarışık döngüler içerisinde algılamaya çalışan akıl denilen dumura uğramış kısmının halini mi tasvir etmeliyim fütursuzca ve vurdumduymaz halimle? Bu cümlede altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) körelmek B) eskimek C) tutulmak D) duraksamak E) yıpranmak 3. I. Uzaklaşan her şey bende özel bir anlam kazanıyor. II. III. IV. Kişisel yargılarımdan bir ölçüde kurtulabiliyorum. Çünkü olup biteni daha nesnel bir tutumla ancak o zaman değerlendirebiliyorum. Dahası uzaklaşan her şeyde duygular sivriliklerden arınıyor. V. Sonuçta bana daha rahat bir yazma ortamı sunduğu için tercih ediyorum uzak anıları. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturabilmesi için hangileri yer değiştirmelidir? A) I. ve II. B) II. ve III. C) III. ve IV. D) II. ve IV. E) IV. ve V. 2. Hakkımda söylediği sözlerden dolayı ona çok darıldım. O vakitten sonra onun benim yanımda hiçbir değeri kalmadı,.. Bu cümle, aşağıdaki deyimlerden hangisiyle tamamlanırsa anlamca pekiştirilmiş olur? A) gözüme girdi. B) gözüme battı. C) göz koydum. D) gözümden düştü. E) gözüme takıldı. 4. I. Ulusal kültür ve düşünce anlayışımızı bir türlü evrensel boyutlara taşıyamamaktan yakınırız. II. III. IV. Batı medeniyetinin sırrı, geçmişi bütün kültür unsurlarına harmanlamasıdır. Bana kalırsa ulusal duruşumuzu Batılı yapmanın tek ve kaçınılmaz yolu, onu kendi geçmişimizle beslemektir. Yakınırız yakınmasına da bu konuda elle tutulur bir girişimimiz olmaz. V. Ayrıca bütün girişimlerinde tarihi baş tacı yapmasıdır. Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturabilmesi için hangileri yer değiştirmelidir? A) I. ve II. B) II. ve III. C) III. ve IV. D) II. ve IV. E) IV. ve V.

2 2 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 5. Şairler, şiirin içindeki anlamları ipek örtüler içinde gizlerler. Bu cümleden, aşağıdakilerin hangisine kesin olarak ulaşılabilir? A) Şairler; şiirde anlamı, çok belirgin hale getirmez, söyleyiş güzelliğinin ardında verirler. B) Şairler sözü dolandırmadan apaçık anlatırlar. C) Şiir okumak bir beceri gerektirir, bunun eğitimini almak gerekir. D) Bir şiiri anlamak için onu tekrar tekrar okumak gerekir. E) Bir şairin iyi bir şair olabilmesi için kültür birikimine sahip olması gerekir. 7. (I) Genç şairlere göre şiirde en temel unsur hayal zenginliğidir. (II) Hayal bakımından zengin olmayan bütün şiirlere dudak büküp geçiyor ve hayal olmadan şiirin de olmayacağını söylüyorlar. (III) Ben, onların derin bir yanılgı ve yanlış içinde oldukları kanaatindeyim.(iv)şiirde asıl olan, hayal zenginliğiyle sözcüklerin kendi aralarında oluşturdukları ahenktir. (V) Büyük şairler, bunu önceleyerek kendilerini kabul ettirmişlerdir. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) I. cümlede, genç şairlerin üzerinde durduğu temel ögeden söz edilmiştir. B) II. cümlede, dolaylı anlatıma yer verilmiştir. C) III. cümlede, olumsuz eleştiri söz konusudur. D) IV. cümlede, şiirde gerçekte olması gereken özelliklere yer verilmiştir. E) V. cümlede, bir eylemin gerçekleşmesi ihtimallere dayandırılmıştır. 6. Yolun sizi götürdüğü yere gitmeyin, yol olmayan bir yerde yürüyün ve iz bırakın. Bu cümleden, aşağıdakilerin hangisine kesin olarak ulaşılabilir? A) Çevremizdekilerin fikirlerine ve eleştirilerine, daima açık olmalıyız. B) İnsan yaşamda daima gerçekçi olmalıdır, hayallerinin esiri olmamalıdır. C) İnsan gördüklerini ve öğrendiklerini mutlaka hayata geçirmelidir. D) Bir olaya veya duruma farklı açılardan bakmayı bilmeliyiz. E) Başkalarına öykünmemeliyiz, kendimize özgü bir çizgide ilerlemeliyiz. 8. (I) Konuya sınırlama getirme, yazmada başarıyı sağlayan temel unsurdur. (II) Konu sınırlandırılmazsa ortaya koymayı amaçladığımız düşünceler görünürlük kazanmaz. (III) Söyleyeceklerimiz genellemeler olmaktan öteye gitmez. (IV) İyi bir konu her şeyden önce kendimiz ve okuyucumuz için ilginç olmalıdır. (V) İlgi duymadığımız, kendimizi veremediğimiz bir konuda yaratıcı olamayız. (VI) Yazarın yaratma gücünü, yöneldiği ilgi alanları etkiler. Bu parça iki paragrafa ayrılmak istense ikinci paragraf numaralanmış cümlelerden hangisiyle başlar? A) II. B) III. C) IV. D) V. E) VI. 9. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi betimleyici(niteleyici) öge görevinde değildir? A) Memlekette duyarsız insan o kadar çok ki! B) Kısacık yaşamına pek çok yapıt sığdırmıştı o. C) Sessiz caddeler her şeyi anlatıyordu bize. D) Köy çocuklarının okulda daha başarılı oldukları su götürmez bir gerçektir. E) Bu saatte sıcacık bir çorba olsa da içsek.

3 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir işi karşılıklı yapma anlamı yoktur? A) Olayların sonunda kavga edip küsüştüler. B) Parkta uzun bir süre sessizce bakıştılar. C) Okulda ne zaman bu konu açılsa onunla hep tartışıyoruz. D) Bütün olanları unutmaya karar verip tokalaştık. E) Seyyar satıcının sesini duyanlar başına üşüştüler. 13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Akşamüstü misafirliğe gitmeyi planlamıştık. B) Batı Anadolu mücadele etti, yerini yurdunu terk etmedi. C) 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası na Polonya ve Ukrayna ortaklığı ev sahipliği yapacak. D) Türkiye, 23 Mayıs 2001 tarihinde Stockholm Anlaşması'nı imzaladı. E) Hayatta büyük işler başaramamış insanlar zamanının yokluğundan sözederler. 11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A) Dilimizdeki anlatım bozukluklarının önemli bir bölümünü çeviriyi andıran sözler oluşturuyor. B) Batılılaşma pek çok yazarın ilgisini çekmiştir: Ahmet Mithat, Hüseyin Rahmi, Kemal Tahir. C) Sanat adamı, olayları yorumlayıp değiştirerek başka sanatçılara yol gösterir. D) Belediye başkanı, yangında hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. E) Bu kitabın ilk bölümü uzun bir denemeyi andırıyor. 12. Yazarın öyküleri insanı derinden etkiliyor, yaşama sevinci veriyor. Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir? A) "öyküleri" yerine "öyküsü" sözcüğü getirilerek B) "veriyor" yerine "aşılıyor" sözcüğü getirilerek C) "insanı" yerine "insana" sözcüğü getirilerek D) "derinden" sözcüğü atılarak E) virgülden sonra insana sözcüğü getirilerek 14. Sana bir kötülük yapıldığında verebileceğin en iyi karşılık (I) unutmak olsun. Bağışla ve unut (II) kimseye teslim olma. içten ol. Telaşsız (III) kısa ve açık konuş. Başkalarına da kulak ver. Karşındakiler eğitimsiz (IV) cahil oldukları zaman bile dinle onları (V) dünyada herkesin bir fikri (VI) bir öyküsü mutlaka vardır. Bu parçadaki numaralanmış yerlerden hangilerine noktalı virgül (;) getirilmelidir? A) I. ve II. B) II. ve III. C) II. ve V. D) IV. ve V. E) V. ve VI. 15. Toplum, dinamik gücünü kültüre borçludur. Yalnız en yüksek düzeydeki eğitim değil, okuma yazma bilmeyenlerin sağduyusu, elişi yapanların kuşaklar boyu birbirlerine aktardıkları deneyler de, kültürü oluşturur. Başıboş, sorumsuz çağdaşlaşma çabaları sonucu unutulan ya da yıkılan gelenekler, alınyazımız konusunda sağlıklı bir görüş ileri sürmemizi engellemiş ve bizde unutulmaz yaralar açmıştır. Paragrafın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Çağdaşlaşma, toplumun kültür dinamikleri ve gelenekleri dikkate alınmadan yapılırsa yıkım olur. B) Çağdaşlaşma, toplumdaki kültür ve zanaatlar dikkate alınmadan yapılamaz. C) Çağdaşlaşma, toplumun gelenekleri dikkate alınarak yapılmalıdır. D) Geleneklerimiz, geleceğimiz ve alın yazımız hakkında sağlıklı düşünmemizi engellemiştir. E) Çağdaşlaşma, toplumdaki yıkıcılığın en büyük etkenidir.

4 4 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 16. "Popüler olan" ile "değerli olan" her zaman bir araya gelmiyor. Belki de bu yüzden "Bir şey değerliyse popüler olamaz, popülerse değerli olamaz", gibi bir önerme var insanların kafasında. Bu, kitaplar için geçerli değildir. Önemli olan, kitapların yeterince tanıtılabilmesidir. Geçenlerde bir eleştiri okudum. Yazı, Orhan Pamuk'un kitabının pazarlanma biçimini ve yazarın tutumunu eleştiriyordu. Orhan Pamuk, herhalde en az bir yılını verdiği bir kitap yazdıktan sonra isterse boynuna bir davul asıp Beyoğlu'nda dolaşarak kitabını duyurabilir. Okurlar ya da eleştirmenler için bir kitabın pazarlanma biçimi neden bu kadar önemli olsun? Bundan yaklaşık on yıl önce, Türkiye'de kitap okunmuyor, gençler okumuyor gibi tartışmalar vardı. O günlerde gazetelerin, dergilerin kitaba yer ayırmayışını utanç verici bir durum olarak anlatıp duranlar, şimdi bakıyorum televizyonlar bile kitap programı yapınca kızıyorlar. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Eleştirmenlerin kitapları istediği gibi eleştirmeye hakkı olduğu B) Eleştirmenlerin boş şeyleri eleştirdiği için tepkiyle karşılandığı C) Türkiye'deki okuyan insan sayısının her geçen gün arttığı D) Kitap tanıtımlarının olumsuz yanlarına rağmen insanımızı kitap okur hale getirdiği ve bunun eleştirilmesinin yanlışlığı E) Popüler olanın değerli olmadığı yargısının yanlış olduğu ve bunun düzeltilmesi için çalışılması gerektiği 17. Yabancı dergilerde, tatile çıkacak okurların yararlanması için seçkin kitapların listeleri verilir. Biz yapmıyoruz. Gereği de yokmuş demek, okumanın bir alışkanlık durumuna gelmediği ülkemizde yazın da kitapsız oluyoruz. Tatil, hiçbir şeyin okunmaması gereken bir dönem. Gözler için tatil yapılıyor. Gözler dinlendiriliyor, kitaplarda hiçbir zaman yorulmamış gözler. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi eleştirilmemektedir? A) Bizde kitap listesinin yapılmaması B) Okuma alışkanlığının kazanılmaması C) Tatilde kitap okunmaması D) Tatil yapma alışkanlığımızın olmaması E) Tatilde zamanın yararsız geçirilmesi 18. Bazılarına göre imkansızdır bu; zira özel bir yetenek gerektirir. Böyle düşünenler yazmayı öğrenmek gayesiyle hazırlanan bu tür kitaplara olumsuz bir gözle bakarlar. Bunun faydasına inanmazlar; ne var ki bunun karşıtını düşünenler de vardır. Bütün yetenekler gibi sürekli çalışma ve çabalarla kazanılan bir güçtür yazarlık. Yazar olarak doğulmaz, yazar olunur. Bu parçada anlatılanlar aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık olarak söylenmiş olabilir? A) Yazarlık kolay bir meslek midir? B) Yazar olabilmek için dili iyi bilmek yeterli midir? C) Yazarlık öğretilebilir mi? D) Yazarlık ikinci bir iş olarak yapılabilir mi? E) Yazar olabilmek için özgün olmak yeterli midir? 19. ve 20. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Sanat alanında nitelik ile yaygınlık arasında her zaman bir gerilim, hatta açık bir çelişki vardır. Nitelik olarak iyi olan sanat; doğal insana değil, kültür toplumunun üyelerine seslenir. Bu sanatın anlaşılması eğitime bağlı olduğundan onun yaygınlığı daha baştan sınırlanmıştır. Gelgelelim eğitimsiz kişiler nedeni açık olmayan bir tutumla hem kötü hem de iyi sanattan yana olabilirler. Bu anlamda yaygınlık kazanmış bir sanatın, nitelik olarak da iyi olduğunu kesin olarak söylemek mümkün değildir. 19. Bu parçaya göre sanatın niteliğinin anlaşılması neye bağlıdır? A) Toplumun her bireyine içerik yönünden seslenebilmesine B) İnsanların kültürel kimliklerini geliştirecek olgunlukta olmasına C) İnsanların eğitim sürecini yaşayarak sanatı anlayabilecekleri bir düzeye erişmelerine D) Kültürel farklılıkları ele alarak yaygınlık kazanmasına E) Eğitimli ve eğitimsiz olsun sanatın her nitelikte insana seslenebilmesine

5 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı Bu parçada sanatla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir? A) Sanatın yaygınlaşması için nitelikli olması gerektiğine B) sıradan insanların sanatla ilgili seçici davranmadığına C) Nitelikli sanatın belli bir kültür düzeyindeki insanlarca algılanabildiğine D) Yaygınlaşmasında seslendiği kitlenin eğitim düzeyinin yüksek olması gerekmediğine E) Yaygınlaşmış sanatın her zaman nitelikli olmayabileceğine 22. Bu parçaya getirilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir? A) Yabancı Dil Öğrenme B) Sanatçıların Dil Estetiği C) Yabancı Dilin Anadile Etkisi D) Nevai nin Dil Anlayışı E) Anadil Estetiği 21. ve 22. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. 23. ve 24. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. Anadil estetiğine varmak, ona bir sanat eserine bakar gibi bakmak, ancak yabancı dil eğitiminden geçmekle gerçekleşir. Yabancı bir dil öğrenmeden anadilinin inceliklerine egemen olabilmiş hiçbir sanatçı yoktur. Dikkat edilirse edebiyat tarihinin en parlak dönemleri, yabancı bir dilin yaygın olarak öğrenildiği dönemlerdir. Bütün Avrupa ulusları en büyük yazarlarını, ikinci bir dilin revaçta olduğu dönemlerde çıkarmışlardır. İşte, Nevai'nin ustalığı da burada başlar. Çünkü Nevai, Arapçanın yetmediği yerlerde Farsça, Farsçânın yetmediği yerlerde de Türkçe düşünür. Genel anlamda sanatçıların, yani birilerinin sözcüsü olmayan sanatçıların hiçbir devirde, sanat yaparak hayatlarını sürdürdükleri görülmemiştir. Birilerinin sözcüsü olan sanatçılar ise dünyanın her devrinde, bugün olduğu gibi, zengin olmuş insanlardır, ün kazanmış insanlardır. Önemli olan sanatçının kendi düşünce ve yeteneğini hangi yolda kullandığıdır, kimden yana olduğudur, kiminle beraber olduğudur, kimin için yazdığıdır. Dolayısı ile böyle bir mesleğe atılırken zengin olmayı düşünmedim. Yalnızca düşüncelerimi, inançlarımı insanlara sunmayı istedim. 21. Bu parçadan çıkarılabilecek en kapsamlı yargı aşağıdakilerden hangisidir? A) Nevai, Arapça, Farsça ve Türkçeyi çok iyi bilen bir şairdir. B) Yabancı dil öğrenmek, tarihin kimi dönemlerinde moda olmuştur. C) Avrupa uluslarının büyük sanatçıları, ikinci bir dilin yaygın olduğu dönemlerde yetişmişlerdir. D) Sanatçı, anadiline egemen olmalıdır. E) Bir sanatçı, anadilindeki güzellikleri ve incelikleri, yabancı bir dili öğrenince daha iyi kavrar. 23. Yukarıdaki gibi düşünen bir yazarı en iyi yansıtan cümle aşağıdakilerden hangisidir? A) Yazar, sanatını şöhrete ulaşmak için kullanan biridir. B) Yazar, fikirleri olan ve bu fikirleri yazmadan edemeyen biridir. C) Yazar, eserleriyle para kazanmayı düşünen bîridir. D) Yazar, birilerinin sözcüsü olmayan yazarlarla karşılaşmak istememektedir. E) Yazar, birilerinin sözcüsü yazarlardan olamamış biridir.

6 6 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 24. Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? A) Bazı sanatçılar yazılarını birilerinin isteği ve düşüncelerini aktarmak için oluşturur. B) Sanatta kalıcı olabilmek için toplumun istekleri doğrultusunda davranmak gerekir. C) Birilerinin sözcüsü olmayan sanatçılar, sanat yaparak geçinememektedirler. E) Sanatta önemli olan sanatçının kendi düşünce ve yeteneğini kendi doğrultusunda sunabilmesidir. E) Birilerinin sözcüsü olan yazarlar para ve şöhret elde etmektedir. 26. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde kişileştirme vardır? A) I. ve II. B) II. ve III. C) II. ve V. D) III. ve V. E) IV. ve V. 27. Bu paragrafta aşağıdaki soruların hangisinin yanıtı vardır? A) İyi bir kitabın anlatımı nasıl olmalıdır? B) Günün hangi vaktinde kitap okumalıyız? C) Neden bazı kitapları birkaç kez okumalıyız? D) Duygu ve düşünce dünyamızın zenginleşmesi için hangi tür kitap okumalıyız? soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız. E) Hangi türdeki kitaplar okuyucunun ilgisini çekmektedir? (I)Bazı kitapları anlamanız için bir kez okumanız yeterlidir. (II)Ama kitaplar vardır gizlerini hemen vermezler, belli bir zamanları vardır kendilerini açmaları için. (III)O zaman gelinceye kadar kitabı birkaç kez okursunuz, her okuyuşunuzda yeni bir tat, yeni bir güzellik bulursunuz onda.(iv) Bir daha okusanız başka güzelliklere başka derinliklere ulaşacağınızı hissedersiniz. (V) Kitap, tüm bildiklerini aktarabilmek için sizin biraz daha olgunlaşmanızı, düşünce ve duygu dünyanızı zenginleştirmenizi beklemektedir sanki. 25. Bu paragrafa göre, bir kitapta, her okuyuşumuzda yeni güzellikler bulabilmemiz daha çok neye bağlıdır? A) Kitaptaki anlatımın yalın olmasına B) Kitabı anlamak için yeterli çabanın gösterilmesine C) Kitap okuma tekniğinin, zamanında öğrenilmiş olmasına D) Zamanla yaşam deneyimlerimizi çoğaltıp kişiliğimizi geliştirmemize E) Kitapta çok ilginç konuların ele alınmış olmasına soruları aşağıdaki bilgilere göre cevaplayınız. A, B, C, D, E ve F kişilerinin YGS de aldıkları puanlar 1 den 6 ya kadar sıralanmıştır. Bu puanlarla ilgili şunlar bilinmektedir: E, A dan düşük almıştır. B, F den yüksek, D den düşük almıştır. F ile E arasında bir kişi vardır. B, 3. olmuştur. C nin durumu F den daha iyidir. F sonuncu olmuştur. 28. Bu bilgilere göre 4. sırada kim vardır? A) A B) C C) D D) E E) F

7 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı Bu bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) D, E den daha başarısız B) B, A dan başarılı C) F, B den daha başarılı D) D, A dan daha başarılı E) D, B den daha başarılı 34. x,1 den büyük bir doğal sayıdır (x 2)! (x 1)! x! olduğuna göre, x aşağıdakilerden hangisidir? A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) Bu bilgilere göre D nin durumu için aşağıdakilerden hangisini söylemek doğru olur? A) Puanı F ye en yakın olandır. B) 4. sıradadır. C) B ile C arasında yer alır. D) A dan daha başarılıdır. E) B den daha başarılıdır. 35. xy ve yx iki basamaklı sayılardır. (xy) 2 a 2 (yx) 2 olduğuna göre, a doğal sayısı aşağıdakilerden hangisidir? A) 25 B) 28 C) 30 D) 31 E) x,y,z pozitif doğal sayıdır. x+y=12 ve y z=6 olduğuna göre, x.y.z çarpımı en az kaçtır? 36. x73y dört basamaklı sayının 45 ile bölümünden kalan 17 olduğuna göre, x in alabileceği değerler toplamı aşağıdakilerden hangisidir? A) 9 B) 10 C) 14 D) 16 E) 17 A) 27 B) 30 C) 35 D) 40 E) den a ya kadar olan ardışık sayıların toplamı x,5 ten a ya kadar ardışık sayıların toplamı y dir. x+y = 122 ise x aşağıdakilerden hangisidir? 37. Ayrıtları 4 cm, 5 cm, 8 cm olan dikdörtgenler prizmalarından küp elde edilmek isteniyor. Buna göre, en az kaç prizma gerekir? A) 100 B) 200 C) 300 D) 400 E) 500 A) 55 B) 58 C) 65 D) 66 E) x,y,z pozitif reel sayılardır. 33. x ve y pozitif tamsayılardır. 5.x y 2 12 olduğuna göre, x+y toplamının en küçük değeri aşağıdakilerden hangisidir? A) 65 B) 70 C) 72 D) 80 E) x.y 3.y.z 2.x.z olduğuna göre x,y,z nin doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir? A) x<y<z B) x<z<y C) y<z<x D) z<x<y E) z<y<x

8 8 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı ,12 0, 06 0,3 1, 2 0,1 işleminin sonucu kaçtır? A) 0,5 B) 1 C) 1,5 D) 2 E) 2, a 3 5 eşitsizliğini sağlayan en büyük a tamsayı değeri aşağıdakilerden hangisidir? A) 5 B) 4 C) 3 D) 0 E) a ve b pozitif reel sayılardır. a.b a b ise a b toplamının sonucu aşağıdakilerden hangisidir? A) 4 B) 3 C) 5 2 D) 32 2 E) Birbirini çeviren üç çarktaki diş sayılarının toplamı 88 dir. Birinci çark 4 devir yaptığında, ikinci çark 8, üçüncü çark ise 12 devir yapmaktadır. Buna göre, birinci çarkın diş sayısı aşağıdakilerden hangisidir? A) 32 B) 36 C) 40 D) 42 E) a eşitsizliğini sağlayan a tamsayı değerler toplamı aşağıdakilerden hangisidir? A) 26 B) 24 C) 10 D) 10 E) x y y x + 1 toplamının sonucu kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) soruları aşağıdaki verilen bilgilere göre cevaplayınız. Aşağıdaki grafik 600 ağaç bulunan bir bahçedeki badem ve erik ağaçlarının yıllık verdiği ürün miktarına göre dağılımı verilmiştir. Örneğin; Badem ağaçlarının %15'i ve erik ağaçlarının %20'si 1. sınıf ağaçtır ERİK BADEM a 2. a işleminde a aşağıdakilerden hangisidir? A) 1 3 B) 1 4 C) 1 D) 2 E) 3 4. sınıf badem ağacı sayısının oranı 4. sınıf erik ağacı sayısından çok olmasına rağmen, 4. sınıf badem ve erik ağacı sayısı eşittir. 46. Bu bahçedeki erik ağacı sayısı kaçtır? A) 240 B) 300 C) 360 D) 400 E) 450

9 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı sınıf badem ağacı sayısı aşağıdakilerden hangisidir? A) 30 B) 36 C) 40 D) 48 E) Kaan ile Kemal bir işi 6 günde bitiriyor. Kaan 2 gün, Kemal 3 gün çalıştığında işin 2 i bittiğine göre, Kemal işin tamamını tek başına kaç günde 5 bitirir? A) 10 B) 12 C) 13 D) 14 E) sınıf ağaçların sayısı, 5. sınıf erik ağacı sayısından kaç eksiktir? A) 22 B) 24 C) 26 D) 28 E) km uzunluğundaki bir yolu bir araç saatteki hızını 20 km artırırsa t saatte, hızını saatte 20 km azaltırsa (t+2) saatte gidiyor. Buna göre, aracın hızı saatte kaç km dir? A) 50 B) 60 C) 80 D) 85 E) x y x 2y 0, a b, a b x 2y x 2y olduğuna göre, b nin a türünden ifadesi aşağıdakilerden hangisidir? A) a+1 B) 2a+1 C) 3a 1 D) 5a+4 E) a 54. Bir tüccar 7 tane limonu a ye alıp, 4 tanesini a ye satıyor. Buna göre, tüccarın bir limonun satışındaki karı yüzde kaçtır? A) 65 B) 75 C) 80 D) 85 E) yanlışın bir doğruyu götürdüğü 45 soruluk bir KPSS sınavında, Ayşe tüm soruları cevaplamıştır. Ayşe nin 36,25 neti olduğuna göre, kaç soruyu yanlış cevaplamıştır? A) 4 B) 5 C) 7 D) 11 E) Türkçe bilen herkesin İngilizce bildiği bir gezi gurubunda Fransızca bilenler Türkçe bilmemektedir. Bu gezi gurubunda iki dil bilenlerin sayısı 12, İngilizce ve Türkçe bilenlerin sayısı 10 ve Fransızca bilenlerin sayısı 8 dir. En az bir dil bilenlerin bulunduğu gezi gurubu 24 kişi olduğuna göre, yalnız İngilizce bilenler kaç kişidir? A) 5 B) 6 C) 7 D) 8 E) Fatma nın yaşının Duriye nin yaşına oranı 4 5 dir. Eğer Fatma 3 yıl erken, Duriye 5 yıl geç doğsaydı, Fatma nın yaşının Duriye nin yaşına oranı 3 2 olacaktır. Buna göre, Fatma ile Duriye nin bugünkü yaşları toplamı aşağıdakilerden hangisidir? A) 27 B) 29 C) 33 D) 35 E) Bir torbada 4 sarı,3 mavi bilye vardır. Torbadan rastgele 3 bilye alınıyor. En az ikisinin sarı olma olasılığı kaçtır? A) 1 3 B) C) D) E) 17 31

10 10 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 57. A D Yandaki ABCD dikdörtgeninde IBDI=10 cm ve 0 10 m CBD 30 ise ABCD dikdörtgeninin 30 0 alanı ne olur? B C A) 15 3 B) 25 3 C) 30 3 D) 35 3 E) Grafikteki bilgilere dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz? A) 2004 yılındaki mısır ihracatı, 2001 yılındakinin 5 katıdır. B) 2002 yılında üç ürünün toplam ihracatı 1200 tondur. C) Mısır ihracatı her yıl bir önceki yıla göre artmıştır. D) Soya ihracatının en fazla olduğu yıl 2005 tir. E) 2004 yılındaki yulaf ihracatı, 2002 yılındakinden 200 ton fazladır. 58. A (2,1) G 60. Yukarıdaki ABCD üçgeninde G ağırlık merkezi ise IGDI uzunluğu kaç br olur? A) B ( 1,2) 5 3 B) D 5 2 D) 3 E) 2 3 C (3,4) 59. ve 60. soruları aşağıdaki grafiğe göre cevaplayınız. C) 5 Sütun grafikten yararlanarak çizilen yukarıdaki daire grafik aşağıdakilerden hangisini göstermektedir? A) 2001 yılındaki ihracatın ürünlere dağılımını B) 2002 yılındaki ihracatın ürünlere dağılımını C) 2001, 2002, 2003 yıllarındaki soya ihracatını D) 2003, 2004, 2005 yıllarındaki mısır ihracatını E) 2001, 2002, 2003 yıllarındaki yulaf ihracatını Yukarıdaki sütun grafik, bir ülkenin yıllarındaki soya, mısır ve yulaf ihracatını ton olarak göstermektedir. GENEL YETENEK TESTİ BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

11 TEOREM Yayıncılık Deneme Sınavı 1 GENEL KÜLTÜR 1. Bu testte 60 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Genel Kültür Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Türklerde hükümdarlığın hukuksal kaynağının tanrısal olduğuna inanılması; I. Halkın hükümdara bağlılığının artması II. III. Yönetimdeki hanedan dışında başka bir hanedanın saltanat mücadelesine katılmaması Hayatın her alanında dini kuralların geçerli olması durumlarından hangilerinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur? 4. Kırım a bağımsızlık verilecek, sadece dini açıdan Osmanlı halifesine bağlı kalacak kararı aşağıdaki antlaşmalardan hangisinde yer almıştır? A) Berlin Antlaşması B) Pasarofça Antlaşması C) Küçük Kaynarca Antlaşması D) Ziştovi Antlaşması E) Yaş Antlaşması A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I,II ve III 2. UNESCO nun koruma altına aldığı Anadolu daki ilk külliye olan Divriği Külliyesi aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Mengücekliler B) Artuklular C) Saltuklular D) Danişmentliler E) Aydınoğulları Türk İslam Devletleri nde kullanılan paraların; I. Ağırlığı II. Basıldığı maden III. Basıldığı bölge niteliklerinden hangileri paranın değerini belirlemede dikkate alınmıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III I. Belgrat II. Karlofça III. Serav Yukarıdaki antlaşmalardan hangilerinin Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalandığı söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III

12 12 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 6. Osmanlı Devleti nde devşirme yoluyla toplanan kişiler, I. Oğlanlar Ocağı II. III. Enderun Medrese eğitim kurumlarından hangilerinde eğitilerek devletin hizmetine alınmışlardır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III 9. Avrupa yı yakından gören, devletin gidişini beğenmeyen ve yapılan yenilikleri yeterli görmeyen Türk aydınları, Avrupa da olduğu gibi Osmanlı Devleti nde de halkın yönetime katılmasını savunmuşlardır. Bu düşünceyi savunarak Osmanlı Devleti nde halkın ilk kez padişahın yanında yönetime katımsını sağlayan cemiyet aşağıdakilerden hangisidir? A) Genç Osmanlılar B) İttihat Terakki C) İttihad ı Muhammedi D) Hürriyet ve İtilaf E) Halaskar ı Zabitan 7. Osmanlı Devleti nde tımar sistemi sayesinde hizmetlerin büyük bölümü merkezî hazineden para ödenmeden yürütülmüştür. Buna göre Tımar sistemi, I. Askerlik II. Güvenlik III. Eğitim alanlarından hangilerinde hazineden harcama yapılmadan işlerin yürütülmesine katkı sağlamıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III 10. Balkan Savaşları sonunda Osmanlı Devleti, Bulgaristan ile İstanbul, Yunanistan ile Atina Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmaların ortak özellikleri arasında aşağıdakilerden hangisi yer alır? A) Türk azınlığının haklarının belirlenmesi B) Londra Antlaşması kararlarının onaylanması C) Kırım ın Rusya ya ait olduğunun kabul edilmesi D) Bosna Hersek in bağımsızlığının onaylanması E) Slav birliğinin gerçekleşmesini sağlaması 8. Tanzimat Döneminde medreselerin yanında batılı tarzda eğitim kurumları açılmıştır. Ayrıca klasik mahkemelerin dışında Avrupa daki mahkemeler örnek alınarak yeni mahkemeler açılmıştır. Bu durum, I. Eğitim ve hukuk alanında ikilik yaşanması II. Medreselerden mezun olanların iş alanlarının daralması III. Modern yargılama tekniklerinin gelişmesi durumlarından hangilerinin ortaya çıkmasında etkili olmuştur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III 11. XIX. yüzyılda sanayinin gelişmesi hammadde ve pazar ihtiyacını arttırmıştır. Bu durumun aşağıdaki gelişmelerden hangisinin ortaya çıkmasında etkili olduğu söylenemez? A) Uluslararası ithalat ve ihracat oranı hızla düşmesi B) I.Dünya Savaşı nın çıkması C) Büyük devletlerarasında hammadde ve pazar bulma yarışının başlaması D) İngiltere ile Almanya arasında ekonomik rekabetin hız kazanması E) Sömürgeciliğin hız kazanması

13 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı Bölgesel savunmayı amaçlamış olan milli cemiyetler, I. Kurtuluş Savaşı nın örgütlenmesi II. III. Kongrelerin düzenlenmesi Silahlı direnişin başlaması durumlarından hangilerinin gerçekleşmesinde önemli rol oynamışlardır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III 14. Belli bir otoriteye bağlı olmayan, askerlik tekniğini bilmeyen Kuvay ı Milliye birlikleri, düzenli ve güçlü Yunan ordusuna karşı yeterince başarılı olamamıştır. Aşağıdaki savaşlardan hangisinde alınan yenilgi yukarıda verilen bilgileri doğrular niteliktedir? A) Kütahya Eskişehir Muharebeleri B) Gediz Savaşı C) Aslıhanlar Savaşı D) I. İnönü Savaşı E) I. Balkan Savaşı yılında para arzını kontrol etmek para politikasını yönetmekle görevli Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kuruldu. Daha önce Türkiye nin para politikası, imtiyaz sözleşmesi uyarınca yabancı bir banka olan Osmanlı Bankası tarafından yönetilmekteydi. Merkez Bankası nın kurulmasıyla Türkiye Cumhuriyeti, ekonomik ve mali bağımsızlığını sınırlayan engellerden kurtulmuştur. Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisinin doğru olduğu söylenemez? A) Osmanlı Bankası hem Osmanlı Devleti hem de bir süre Türkiye nin para politikasını yönetmiştir. B) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası nın kurulması ekonomik bağımsızlığın sağlanmasına katkıda bulunmuştur. C) Atatürk Dönemi nde yabancı bankalar ve şirketlerin kurulması desteklenmiştir. D) Atatürk Dönemi nde milli bir ekonomi politikası uygulanmaya çalışılmıştır. E) Türkiye nin para politikasının yabancı bir banka tarafından yürütülmesi mali bağımsızlığa zarar vermiştir. 15. Amasya Genelgesi nde Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. kararı yer almıştır. Bu kararın alınmasında, I. İstanbul Hükümeti ne güvenilmemesi II. Halkın iradesini yönetime hakim kılmak III. Milli mücadelenin yöntemini belirlemek durumlardan hangilerinin dikkate alındığı söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) I ve II E) I,II ve III 16. Sivas Kongresi nde hiçbir siyasi partinin amaçlarına hizmet edilmeyeceğine dair yemin edilmesi, I. Ulusal birliği sağlamak II. Olumsuz propagandaları etkisiz hale getirmek III. Çok partili siyasi hayata karşı çıkmak durumlarından hangileriyle açıklanabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I,II ve III

14 14 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 17. Türkiye nin Misak ı Milli de belirlenen hedeflere ulaşılmasında aşağıdaki askeri ve siyasi başarılardan hangisinin etkisi olduğu söylenemez? A) Büyük Taarruz B) Berlin Antlaşması C) Lozan Antlaşması D) Gümrü Antlaşması E) Sakarya Savaşı 20. Hıristiyan unsurlara (azınlıklara) siyasi hâkimiyetimizi ve sosyal dengemizi bozucu haklar verilemez. kararı, I. Erzurum Kongresi II. Sivas Kongresi III. Amasya Görüşmeleri hangilerinde alınan kararlar arasında yer alır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III 18. Birinci İnönü Savaşı ndan sonra Anlaşma Devletlerinin Londra Konferansını düzenlemesi Sakarya Savaşı ndan sonra 22 Mart 1922 de Anlaşma Devletlerinin TBMM ye yeni barış şartlarını bildirmesi İtilaf Devletlerinin yukarıdaki faaliyetleri gerçekleştirmelerinde, I. Sevr Antlaşması nı TBMM ye kabul ettirme II. TBMM Hükümeti nin Yunanlılara karşı askeri başarılar elde etmesi III. İstanbul Hükümeti nin aldığı tedbirler durumlarından hangilerinin rolü olduğu söylenebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III 21. Batı Anadolu da Türklerin çoğunlukta olduğunu ispatlayan bir rapordur. Doğu Anadolu da Ermenilere göre Türklerin çoğunlukta olduğu ispatlayan bir rapordur. Yukarıdaki özelliklere sahip raporlar aşağıdaki şıklardan hanginde doğru olarak bir arada verilmiştir? A) Milne Raporu Amiral Bristol Raporu B) Amiral Bristol Raporu Harbord Raporu C) Sandler Raporu Amiral Bristol Raporu D) Amiral Bristol Raporu Samsun Raporu E) Samsun Raporu Milne Raporu 19. Son Osmanlı Mebusan Meclisi nde kabul edilen Misakı Milli ilkleri kapsamında aşağıdakilerden hangisi yer almaz? A) Türklerin oturduğu yerler, hiçbir sebeple ayrılık kabul etmez bir bütündür. B) Kars, Ardahan, Batum için gerekirse halkın oyuna başvurulmalıdır. C) İstanbul Hükümeti sorumluluklarını yerine getirmezse geçici bir hükümet kurulacaktır. D) Azınlıkların hakları, komşu ülkelerdeki Müslümanlara verilen haklar kadar güvenlik altına alınacaktır. E) Siyasi, adli, mali gelişmemize engel olan her türlü sınırlamalar kaldırılacaktır. 22. Kurtuluş Savaşı sırasında TBMM Hükümeti ile Sovyet Rusya arasında ilişkilerin gelişmesinde, I. Düşmanlarının ortak olması II. Sınırların karşılıklı güvenliğinin sağlanmak istenmesi III. Karşılıklı tanınma ihtiyacı durumlarından hangilerin etkisi olmuştur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III

15 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı Aşağıdakilerden hangisi milli ekonomi ilkesinin uygulanmasını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar arasında yer almaz? A) Düyun u Umumiye İdaresi B) Kabotaj Yasası C) Kapitülasyonların kaldırılması D) Merkez Bankası nın kurulması E) Teşvik i Sanayi Yasası 26. II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere Başbakanı Winston Churchill ile o sırada henüz savaşa girmemiş olan ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt arasında Kanada yapılan görüşmeler sonunda 14 Ağustos 1941 'de yayınlanan ortak belge aşağıdakilerden hangisidir? A) Wilson İlkeleri B) Atlantik Bildirisi C) İnsan Hakları Bildirisi D) Amiral Bristol Raporu E) Samsun Raporu 24. Saltanatın kaldırılması ile, Ulusal egemenliğin sağlanması için önemli adım atıldı. Din ve devlet işlerinin bir kişinin elinde bulunmasına son verildi Buna göre Salatanın kaldırılması, I. Cumhuriyetçilik II. Laiklik III. Devletçilik İlkelerinden hangilerinin yerleştirilmesini kolaylaştırmıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I,II ve III 'lardan dünyanın en güçlü savunma hattını kurmaya karar vererek Maginot Hattı'nı Oluşturan devlet aşağıdakilerden hangisidir? A) Rusya B) Almanya C) İngiltere D) Fransa E) Avusturya Aralık 1941 'de ABD'nin Pasifik üstünlüğünü simgeleyen Hawaii takımadalarından Honolulu'daki deniz ve hava üssü Pearl Harlbour'a saldırarak ADB II. Dünya Savaşı na girmesine sebep olan devlet aşağıdakilerden hangisidir? A) Rusya B) Çin C) Japonya D) Kore E) Vietnam

16 16 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı Haziran da Türkiye haritasında gösterilen Kayseri den hangi kente doğru gidilir ise; 31. Bağıl nem sıcaklıkla ters orantılıdır. Gece gündüz arası zaman farkı azalır. Kalıcı kar sınırı yükseltisi artar. Güneşin batış süresi daha geç gerçekleşir. yukarıdaki özelliklerin tümü birden gerçekleşir? A) Samsun B) İzmir C) Muğla D) Ardahan E) Van Buna göre işaretli yerlerden hangilerinde yaz mevsiminde bağıl nemin sırası ile en az ve en fazla olduğu söylenebilir? A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I ve III E) I ve IV 29. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin yükseltisinin fazla olmasına bağlı ortaya çıkan sonuçlardan biri değildir? A) Akarsu enerji potansiyelinin fazla olması B) Ulaşımda zaman zaman aksaklıkların yaşanması C) Yakın bir jeolojik zamanda oluşması D) Yaylacılık faaliyetinin birçok bölgede yapılması E) Birçok tarım ürününün olgunlaşma süresinin uzun olması 32. Türkiye de; iklimin aşağıdakilerden hangisi üzerinde etkiye sahip olduğu söylenemez? A) Tarımsal faaliyetlere B) Bitki örtüsü çeşidine C) Bölgelerde yapılan turizm türlerine D) Toprak türü çeşitliliğine E) Yer altı maden çeşidinin fazlalılığına 30. I. Sıcaklık ortalamalarının farklı olması II. Doğal liman sayısının az olması III. Orman üst sınırının aynı olması IV. Denizel iklimin yayılış alanının dar olması Yukarıda verilen özelliklerden hangileri Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde dağların kıyıya paralel uzanışlarının aynı olması ile ilgilidir? A) Yalnız I B) II ve IV C) Yalnız IV D) I ve II E) II ve III 33. Aşağıdaki göllerden hangisi toprak kayması sonucu bir akarsu veya çukurun önünün kapanması ile oluşmuştur? A) Tortum gölü B) Marmara gölü C) Manyas gölü D) Büyük Çekmece gölü E) Nemrut gölü

17 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı Aşağıdaki grafikte ülkemizdeki petrolün kullanım alanlarının oranları verilmiştir. Sanayi % 33 Rafineri % 8 Isınma % 11 Ulaşım % 48 Yalnızca bu grafikteki bilgilere dayanarak Aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir? A) Petrolün büyük bir kısmı ithal edilmektir. B) Ulaşımda tüketilen petrol diğer alanların tümünden daha fazladır. C) Petrolün tamamı arıtılmadan kullanılmaktadır. D) Tüketilen petrolün üçte biri endüstride kullanılmaktadır. E) Petrol kullanımının % 31 i ısınma ve rafineri de kullanılmaktadır. 36. Erzurum Kars bölümü ve Doğu Karadeniz de büyükbaş hayvancılık yaygın olarak yapılmaktadır. Bu alanlarda üretilen et ve süt üretiminde yıllar arasında büyük dalgalanmanın olduğu gözlenmiştir. Yukarıda verilen yargıya bakıldığında aşağıdakilerden hangisi verilen özelliği en iyi açıklar? 37. A) Çünkü; bu alanlarda hayvancılık modern yöntemlerle yapılmaktadır. B) Bu alanlarda büyükbaş hayvanlar ıslah edilmiştir. C) Bu bölümlerimizde hayvancılık doğal yöntemlerle yürütülmektedir. D) Bölümlerimizde gelişmiş et süt entegre tesisler bulunmaktadır. E) Nüfusun bölümlerde az olması nedeniyle hayvansal ürünler bölüm dışına satılmaktadır. Yukarıda verilen Türkiye haritasında gösterilen yerlerden hangisinde doğal nüfus artışı daha fazladır? A) I B) II C) III D) IV E) V 35. I. Ambarlı II. Çatalağzı III. Silahtarağa IV. Tunçbilek V. Alaçatı Yukarıda verilen enerji üretim merkezlerinden hangisinin veya hangilerinin hammaddesi taş kömürüdür? A) Yalnız I B) II ve III C) II ve IV D) Yalnız V E) III ve V 38. İklimleri göz önüne alınacak olursa, aşağıdaki ovalarımızdan hangisinde tuz oranı yüksek toprakların görülmesi beklenir? A) Çukurova B) Bafra ovası C) Sakarya ovası D) Çubuk ovası E) Karacabey ovası

18 18 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 39. Aşağıda dört farklı bölgemizde yetiştirilen tarım ürünlerinin üretim payları verilmiştir. BÖLGELERİMİZ Ülke üretimi oranı (%) Karadeniz % 100 Akdeniz % 60 Doğu Anadolu % 68 Güneydoğu Anadolu % Ergene ve Kıyı Ege bölümlerinde; I. Oluşumlarına göre hâkim yağış türleri, II. Yetiştirilebilecek tarım ürünü türleri, III. Akarsuların enerji potansiyelleri, IV. Yapılan turizm faaliyetleri gibi özelliklerinden hangilerinin ortak oldukları söylenebilir? A) Yalnız III B) II ve IV C) I ve III D) Yalnız IV E) I ve IV Bu tabloda aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisine yer verilmemiştir? A) Kayısı B) Pamuk C) Çay D) Anason E) Zeytin 40. Ülkemizde turistik değer çeşitliliğinin fazla olması nedeniyle farklı turistik faaliyetlere rastlanmaktadır. Aşağıda verilen illerden hangisinde yanında belirtilen turizm alanı bulunmamaktadır? A) Antalya Saklıkent B) Nevşehir Kapadokya C) Konya Çatalhöyük D) İzmir Aspendos E) Mardin Deyrulzaferan 41. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye de balıkçılığın gelişmesi için yapılması gerekenlerden değildir? A) Konserveciliğin geliştirilmesi B) Açık deniz balıkçılığının yaygınlaştırılması C) Kültür balıkçılığının azaltılması D) Kıyı kirliliğinin önüne geçilmesi E) Balıkçılık filolarının sayısının artırılması 43. I. Psödomaki II. Garig III. Alpin Çayır IV. Antropojen Bozkır Yukarıda verilen bitki örtüsü türlerinden hangileri insanların müdahalesi ile ortaya çıkmışlardır? A) I ve II B) II ve III C) II ve IV D) III ve IV E) I ve IV 44. Güneşli gün sayısı en fazladır Endüstriyel tarım ürünlerinde artış olmaktadır Hiç doğal göl bulunmamaktadır Bu özelliklerin tümüne sahip olan coğrafi bölge hangisidir? A) Marmara B) Akdeniz C) Karadeniz D) Güneydoğu Anadolu E) İç Anadolu

19 Teorem Yayıncılık Deneme Sınavı YILLAR ORAN % 1970 % % % 48 Yukarıdaki tabloda Türkiye de çalışan nüfus içinde tarım sektörünün üç dönemdeki oranları verilmiştir. Aşağıdakilerden hangisinin tarımsal nüfus oranında meydana gelen bu değişimin nedeni olduğu söylenebilir? A) Modern (entansif) tarımla beraber, makine kullanımının yaygınlaşması B) Tarımsal ihracatın giderek önemini kaybetmesi C) Kentsel nüfusta meydana gelen azalış D) Karayolu ulaşım ağının yaygınlaşması E) Kişi başına düşen milli gelirin artması Anayasası na göre ara seçim ne demektir? A) TBMM de herhangi bir nedenle boşalan milletvekillikleri için yapılan seçim B) Cumhurbaşkanı nı belirlemek için yapılan seçim C) TBMM nin, dönemin bitmesini beklemeden yapılmasına karar verdiği seçim D) Hükümetin kurulamaması durumunda Cumhurbaşkanının seçim kararı alması sonucu yapılan seçim E) TBMM nin süresinin dolmasından sonra yapılan seçim 50. Aşağıdakilerden hangisi, 1982 Anayasası nda yönetmelik çıkarma yetkisi açıkça tanınmış birimlerden biridir? 46. Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının yaptırım türlerinden biri değildir? A) Butlan B) Cürüm C) Yokluk D) İptal E) Ceza A) Başbakanlık B) Milli Güvenlik Kurulu C) Emniyet Genel Müdürlüğü D) Devlet Planlama Teşkilatı E) Genelkurmay Başkanlığı 47. Türkiye de bulunan yabacılar aşağıdaki haklardan hangisinden yararlanabilirler? A) Seçme hakkı B) Siyasi haklar C) Medeni haklar D) Seçilme hakkı E) Kamu hakları Anayasası na göre Anayasa Mahkemesi nin kaç üyesini Cumhurbaşkanı seçer? A) 17 B) 14 C) 7 D) 4 E) Bir kişinin kendi fiil ve işlemleriyle kendi lehine haklar, aleyhine borçlar yaratabilme iktidarına ne denir? A) Hak ehliyeti B) Fiil ehliyeti C) Alelade haklar D) Hukuki işlem E) Zaruret hali Anayasası na göre, aşağıdakilerden hangisi Devlet Denetleme Kurulu nun görev alanı dışında kalır? A) Yargı organları B) Üniversiteler C) İşçi sendikaları D) Belediyeler E) Kamu Kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları

20 20 Genel Yetenek Genel Kültür Deneme Sınavı 53. Aşağıdakilerden hangisi merkeze yardımcı kuruluşlar arasında yer alır? A) İl idaresi B) Belediye C) Bakanlıklar D) Milli Güvelik Kurulu E) Muhtar 57. Mersin / Akkuyu da yapılması planlanan Nükleer santralin yapımını üstlenen ülke aşağıdakilerden hangisidir? A) Fransa B) ABD C) Japonya D) İtalya E) Rusya Federasyonu Anayasası na göre, tüzüklerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Tüzükler, Bakanlar Kurulu nca çıkarılır. B) Tüzükler de kanunlar gibi Resmî Gazete de yayımlanır. C) Tüzükler, Cumhurbaşkanınca imzalanır. D) Tüzüklerin, çıkarılmadan önce Danıştay incelenir. E) Tüzükler, yönetmeliklerin uygulanmasını sağlamak üzere çıkarılırlar Yaz Olimpiyatları aşağıdaki ülkelerden hangisinde düzenlenecektir? A) Türkiye B) Kırgızistan C) Brezilya D) Rusya E) Arjantin 59. Fiyatların hissedilir ve sürekli bir şekilde yükselmesi aşağıdaki terimlerin hangisi ile ifade edilir? 55. Uluslararası teşkilatlar ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) İslam Konferansı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu dur. B) Türkiye NATO nun kurucu üyeleri arasında yer alır. C) Birleşmiş Milletler Teşkilatı Genel Sekreteri Ban Ki Moon dur. D) Avrupa Merkez Bankası nın başkanı Mario Draghi dir. E) IMF nin Başkanı Christine Lagarde dir. A) Devalüasyon B) Deflasyon C) Revaülasyon D) Enflasyon E) Moratoryum 60. OECD nin merkezi aşağıdaki şehirlerden hangisidir? A) İstanbul B) Roma C) Pekin D) Tahran E) Paris 56. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanlığına iki kez üst üste seçilen milletvekilimiz aşağıdakilerden hangisidir? A) Ahmet Davutoğlu B) Mehmet Şimşek C) Mevlüt Çavuşoğlu D) Zafer Çağlayan E) Beşir Atalay GENEL KÜLTÜR TESTİ BİTTİ. CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.

21 DENEME SINAVI 1 ÇÖZÜMLERİ GENEL YETENEK 1. Parçada verilen kimseye benzemeksizin ortaya koyabilirse ifadesinde yer alan kimseye benzememekle anlatılmak istenen sıradanlığın dışına çıkmaktır. Bu anlamla örtüşen ifade ise sıradan anlatımların dışına çıkmadır. Cevap A 7. I. cümlede için edatı yerine amacıyla sözcüğü getirildiğinde cümlenin amaç sonuç yargısı olduğu II. cümlede fark edemediğinden olacak ifadesi ile cümlenin bir tahmin cümlesi olduğu III. cümlede bir beklentinin olumsuz sonuçlandığı IV. cümlede bir kişinin izleniminden bahsedilmiştir. 2. Parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla hemen her düzeyden değişirse değişsin ifadeleri getirilmelidir. Cevap E 8. Paragrafta II. cümle ile IV. cümle arasında anlam ilişkisi vardır. III. cümle söyleyenin kişisel düşüncesini içermektedir ve düşüncenin akışını bozmaktadır. Cevap C 3. Verilen cümlelerle anlamlı bir bütün oluşturulduğunda baştan ikinci cümle Bu görünüşün gereklerine uymak ve gerçekleşmesi için çalışmak da gerekir. cümlesi ile başlar. Cevap: B 9. I. cümlenin yükleminde yer alan boğazlamaktır sözü isimdir. Bu durum da cümlenin isim cümlesi olmasını sağlamıştır. Cevap A 4. Verilen cümlelerin anlamlı bir paragraf oluşturabilmesi için sıralamanın IV I III II V şeklinde olması gerekir. Cevap: A 5. Verilen cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargı Şairlerden en az bir tanesi üstadın birden fazla eserini seslendirmiştir. yargısıdır. Cevap: D 10. I. cümlede için edatı II. cümlede ile edatı III. cümlede ile edatı IV. cümlede a doğru edatı kullanılmıştır. V. cümlede edat kullanılmamıştır. 6. Cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargı Eriyen buzul, kalıntıların farkına varılmasını sağlamıştır. yargısıdır. Cevap: B 11. Bir işi yapmaya gücü yetme anlamı yeterlilik fiili e bil ile sağlanır. E seçeneğinde başarılı olabilirim ifadesinde de yeterlilik fiili kullanılmıştır. Cevap E

22 2 TEOREM Yayıncılık Deneme Sınavı Çözümleri 12. Ne. ne bağlacının kullanıldığı cümlelerde yüklemler olumsuz olamaz IV. cümlede bu kurala uyulmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır. Cevap D 18. Paragrafta öznel düşüncelere, bitmemiş cümlelere, benzetmeye ve birden fazla duyunun özelliklerine yer verilmiştir. Örnekleme yoktur. Cevap B 13. Yazılışları ve okunuşları aynı iki sözcükten ikincisi yönelme hâl ekini a, e almışsa bu bir ikilemedir ve ikilemeyi oluşturan sözcükler de ayrı yazılır. I numaralı sözcük el ele şeklinde yazılmalıdır. 19. Parçaya göre halk sanatçısının en önemli özelliği Kazandığı paralarla, topluma yararlı eserler yaptırmasıdır. Cevap: D Cevap A 14. E seçeneğinde ken zarf fiil ekini almış sözcükten değerlendirirken sonra virgül kullanılamaz. 20. Parçada Halkın sanatçısı hangi türden eserler oluşturmalıdır? sorusunun yanıtı yoktur. Cevap E 21. IV. cümle kendinden önceki cümlenin açıklayıcısıdır. 15. Parçada geçen kurmaca olaylar ile zihninde canlandırmaktır, ifadeleri B seçeneğindeki cümlede geçen düş gücü ile zihninde canlandırandır ifadesi aynı anlama gelecek şekilde kullanılmıştır. Cevap B 22. Parçada çocuk hikâyesiyle ilgili olarak vurgulanmak istenen çocuk hikâyesi kavramının yanlış anlaşıldığıdır. 16. Paragrafı dikkatli bir şekilde okuduğumuzda sözleri söyleyen kişinin en önemli özelliğinin mutlu olmak için yazmanın gerekli olduğu düşüncesinde olduğu görülmektedir. Cevap E 23. Parçada asıl anlatılmak istenen sanatçının sanatsal birikiminin olması fakat bu sanatsal birikime de bağlı kalmamasıdır. Cevap: B 17. Parçada sözü edilen güldürü unsurlarının yaşamın ne kadar değerli olduğunu gösterdiğine değinilmemiştir. Cevap C 24. Parçada eksiltili cümleler yoktur.

23 Deneme Sınavı Çözümleri Genel Yetenek Genel Kültür Parçada Ayasofya nın neden müzeye dönüştürülmüş. sorusunun yanıtı yoktur. 32. Buradan, y.z nin tek sayı olduğu görülür. O halde, 26. Parçada düşsel(kurmaca) öğelere yer verilmemiştir. Cevap: D 27. Parçada açıklama anlatım anlatım yöntemine başvurulmuş soruları çözerken aşağıdaki tablodan faydalanılabilir. İSİMLER RENKLER LEYLA KEMAL MEHMET NAZLI OKAN TURUNCU LACİVERT SARI BORDO YEŞİL SARI BORDO 28. Tabloda verilen bilgilere göre Leyla nın kartının rengi turuncudur. 29. Lacivert kartının sahibi tabloya göre Kemal dir. Cevap: A 30. Tabloya göre Leyla, Kemal ve Nazlı nın kartlarının renkleri bilinir. 31. x. z 4 > 0 ise z 4 her zaman pozitif olacağından; x de pozitiftir. ( x = + ) x 3. y < 0, x pozitif olduğundan, y negatiftir. (y = ) x 3. y 3. z 5 < 0 x pozitif, y negatif olduğundan; z de pozitiftir ( z = + ) Bu durumda; x, y, z = +,, + olur. y = T, z = T dir. x çift ile çarpıldığı için kesin bir şey söylenemez. Buna göre y ve z tek sayılardır. 33. a 21 en büyük asal böleni 7 dir. 7 1 (mod3) a 21 = = 48 a 22 en büyük böleni 11 dir (mod3) a 22 = = 122 a 21 +a 22 = = 170 olarak bulunur. 34. a 69 en büyük asal böleni 23 tür (mod3) a 69 = = 530 a 729 en büyük asal böleni 3 tür. 3 0 (mod3) a 729 = 3. 2 = 6 a 69 a 729 = = 524 olarak bulunur n sayısının en büyük asal böleni 2 dir. 2 2 (mod3) a n 8 = = 3 olarak bulunur. 27 n sayısının en büyük asal böleni 3 tür. 3 0 (mod3) a n 27 = 2.3=6 Dolayısıyla a 8n. a n 27 = 3.6 = 18 olarak bulunur. Cevap: A Cevap E Cevap B Cevap C 33. x + y z ifadesinin büyük olması, x in en büyük y nin ise z en küçük olması gerekir. z < y < x oluğundan y z nin değeri en az 2 olmalı. Buna göre, x + y z = 99 x + 2 = 99 ise x = 97 olur. Buradan, y = 96 = 2 seçilerse, y = 96 ve z = 48 olur. z 48 En büyük x + y + z = = 241 olur. Cevap: D

24 4 TEOREM Yayıncılık Deneme Sınavı Çözümleri ( = ( = 1 bulunur. Cevap: A m + 5. m + 2 ifadesi gerçel sayı ise, karekök içleri sıfır veya sıfırdan büyük olması gerekir. 4 m 0 ve m dan, 4 m ve m 2 olur ki, 2 m 4 olup, m = { 2, 1, 0, 1, 2, 3, 4} olmak üzere 7 değer alır a = 5 1 ise a + 1 = m = x. y 20 ise, 20m = x.y den x = 20m y 0 < x < 5 de x yerine yazılırsa, 0 < 20m < 5 ise 0 < 4m < y olur. y ise, a 3 + 3a 2 + 3a + 3 a 3 + 3a 2 + 3a ifadesi bir küp açılımıdır. (a + 1) ise a + 1 in değeri yerine yazılırsa, 3 ( 5 ) = = 7 olur. Cevap: A Cevap: B 43. Sayılar 1, 1 2, 1 3 ile orantılı ise, 39. Ix 3I + 5 = 7 ise, Ix 3I + 5 = 7 veya Ix 3I + 5 = 7 dir. Ix 3I = 2 veya Ix 3I = 12 x 3 = 2 veya x 3 = 2 ise, x = 5 veya x = 1 olur. Ix 3I = 12 ifadesi yanlış bir ifadedir, mutlak değer negatif olmaz. O halde, Ç.K = {1, 5} olur. a = k, b = k 2, c = k 3 dersek, a + b + c = 121 ise, k 1 + k 2 + k 3 = (3) (2) 6k + 3k + 2k = k 6 = 121 ise k = 11 den k = 66 olur. 6 k en büyük olduğundan cevap 66 olur. Cevap: D m m + 1 = 2 m. 2 m m + 1 = 2 m. 10 m + 1 olduğundan, m = 6 alınırsa, = ifadesi 9 basamaklı olacağından, m = 6 bulunur. 44. x. y z y. z x = 5 ise x. y 5 = z olur.. x. y. x. z z y = x. y. z = 30 olur. z nin değeri yazılırsa, x. y. x. y 5 = 30 (x. y) 2 = 150 ise x. y = 5 6 olur. Cevap: A

25 Deneme Sınavı Çözümleri Genel Yetenek Genel Kültür Kişi başı 6 TL fazla ödeyerek 12 TL ödediklerine göre en başta herkes, 12 6 = 6 TL ödeyeceklerdi. O halde, = (10 x) = x 60 = 12x x = 5 kişi para ödemiştir. 46. Bidonun ağırlığı b içindeki sütün ağırlığı 2a olsun. O halde, 2a + b = 12 ve a + b = 7,5 olur. a + a + b = 12 den, a + 7,5 = 12 ise a = 4,5 olur. a + b = 7,5 4,5 + b = 7,5 ise b = 3 olur. 49. V t : Teknenin hızı V a : Akıntının hızı V t + V a = 16 km/sa V t V a = 8 km/sa +. 2V t = 24 ise V t = 12 km/sa V a = 4 km/sa olur. Teknenin 3 saatte aldığı yol : 3. 8 = 24 km Şapkanın 3 saatte aldığı yol : 3. 4 = 12 km Şapka ve tekne zıt yönde hareket ettikleri için aradaki mesafe : = 36 km olur. 36 = (16 4).t 36 = 12.t ise t = 3 saat olur dan 3 saat sonra olur. Cevap: D 47. 2x 2x (60 2x) 4x 60 Oğlu bugünkü yaşının yarsısı yaşında olduğuna göre, 4x 60 = x 3x = 60 ise x = 20 olur. Oğlunun bugünkü yaşı = 2.x = = 40 bulunur. 50. Lastiğin ilk boyu x olsun, boyu %110 artarsa x + 110x 100 = 0,42 210x 100 = x = 1 ise x = 1 = 0,2 olup lastiğin çekilmeden önceki boyu 0,2 m 5 dir. Cevap: A = x ise = x, (4) (3) 7 12 = x olup için, 7 12 si bitmiştir. Kalan iç ise bulunur. Cevap: D 51. Paranın tamamı 3x olsun. O halde; ( x x.60.6 ) (x x.40.6 ) = 20 2x + 6x 3x + 4x = x 7x = 20 ise x = 200 TL, 3x = 600 TL olur. 10 Cevap: B

26 6 TEOREM Yayıncılık Deneme Sınavı Çözümleri Eş kareler ifadesi kullanılmadığı için, tarla yukarıdaki şekilde bölünür. Elde edilen karelerin köşe sayısı 12 olduğundan; 12 tane fidan dikilir. Cevap: B x y = 2xy + y + 5 işleminde, x e = x ise x = 2xe + e + 5 x 5 = e.(2x + 1) e nin katsayısını 0 yapan değerin tersi yoktur. 2x + 1 = 0 2x = 1 ise x = 1 nin tersi yoktur. 2 IABI = IBCI = 12k alınırsa; IEFI = 6k ve ITMI = 4k olur. TML ve KEL üçgenleri benzer üçgenler olduğundan; benzerlik oranının karesi alanlar oranına eşittir. A(TML) A(KEL) = ( 4k 6k )2 = ( 2 3 )2 = 4 9 olur. A(TML) = A(TBL) = A(MLC) = 4S A(CBPR) = 2.A(BLC) = 2.12S = 24S A(ELK) = A(AEL) + A(KLD) = 9S A(APRD) = 2.A(ALD) = 2.18S = 36S A(ABCD) = 24S + 36S = 60S 60S 144 cm 2 ise 4S x 60. x = ise x = 48 5 cm2 olur. Cevap: A duvarcıdan 2 kişi 6 farklı şekilde 2 4 boyacıdan 2 kişi 4 farklı şekilde seçim yapılır ise 2 4 kişilik ekip = = 90 bulunur. Cevap: D 57. [DE] // [BC] ise, 55. BD = DF = 3 tür. EC = EF = 5 tür. Son erkek bütün kızlarla tokalaştığına göre ve toplam 50 kişi olduğundan; x + (x + 8) = 50 2x + 8 = 50 2x = 42 den x = 21 erkek ise 29 kız vardır. Cevap: D DE = = 8 dir. BE = AE (Temel Orantı Teoremi) BD CD 8 = x 12 x+3 ise, x = 6 cm bulunur. Cevap: D

27 Deneme Sınavı Çözümleri Genel Yetenek Genel Kültür Oluşan şekil yarıçapı 6 cm ve yüksekliği 4 cm olan silindirdir. Hacim = π. r 2. h = π = 144 π olur. 59. Grafiğe göre; 2003 yılında : 10 bin 2004 yılında : 11 bin 2005 yılında : 12 bin 2006 yılında : 12 bin 2007 yılında : 11 bin olmak üzere ; 5 yılda toplam : 56 bin televizyon üretilmiştir. O halde 5 yılda ortalama = 56 5 = 11,2 bin olur yılında : 10 bin 2004 yılında : 11 bin 2005 yılında : 12 bin olmak üzere; 3 yılda toplam : 33 bin televizyon üretilmiştir. O halde 3 yılda ortalama = 33 3 = 11 bin olur. Cevap: B

28 DENEME SINAVI 1 ÇÖZÜMLERİ GENEL KÜLTÜR 1. Salgın hayvan hastalıkları yaşanan göçün ekonomik nedenleri arasında gösterilebilir. 7. Kapıkulu Ocağı merkez ordusudur. Eyaletlerde görev yapmaz..cevap: B 2. Türk İslam kültürünün temelini atan devlet Karahanlılar; Moğol ordusunu durduran ilk devlet Memlüklüler; Kudüs ü İslam dünyasına tekrar kazandıran devlet Eyübilerdir. 8. Mahkemelerin herkese açık olması hukuksal bir çalışmadır. Cevap: D Cevap: D 3. Muhakemetü l Lugateyn Türkçenin Farsçada daha üstün bir dil olduğunu kanıtlama çabasıdır.cevap: A 9. İngiltere, Osmanlı Devleti ni savaşın dışında tutarak, savaş alanını genişletmemek, sömürge yollarının güvenliğini sağlamak ve savaşın süresini kısa tutmayı amaçlamıştır. 4. Osmanlı Devleti nin Haçlı donanmasına karşı kazandığı Preveze Deniz Savaşı Türkiye de donanma günü olarak kutlanmaktadır. 10. Osmanlı yönetiminin milli mücadeledeki tutumu, halkın gücünü kavrayamadıklarını itilafların baskısından çekindiklerini göstermektedir. Cevap: B Cevap C 11. Soruda özellikleri verilen cemiyetimiz Milli Kongre Cemiyetidir yılında Osmanlı donanmasını Çeşme de Rusya ya yakmıştır. Cevap: B Cevap A 6. Devşirme sistemi medreseler ile alakalandırılamaz. 12. Mondros Ateşkesi ile işgale uğrayan ilk Anadolu toprağımız Hatay Dörtyol dur.

GENEL YETENEK TEOREM YAYINCILIK. 3. I. Uzaklaşan her şey bende özel bir anlam kazanıyor.

GENEL YETENEK TEOREM YAYINCILIK. 3. I. Uzaklaşan her şey bende özel bir anlam kazanıyor. TEOREM Yayıncılık GENEL YETENEK 1. Bu testte 60 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Genel Yetenek Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. Aşk denilen yürek fırtınasının dinginliğinden sonra

Detaylı

GENEL YETENEK DENEME SINAVI ÇÖZÜMLERİ

GENEL YETENEK DENEME SINAVI ÇÖZÜMLERİ GENEL YETENEK DENEME SINAVI ÇÖZÜMLERİ. Parçada geçen dumura uğramak sözü, herhangi bir olayın, durumun, varlığın artık işlevini yerine getirememesi anlamlarına gelir. Parçaya bu sözün kattığı anlam ise

Detaylı

DENEME SINAVI 1 ÇÖZÜMLERİ

DENEME SINAVI 1 ÇÖZÜMLERİ DENEME SINAVI 1 ÇÖZÜMLERİ GENEL YETENEK 1. Parçada verilen kimseye benzemeksizin ortaya koyabilirse ifadesinde yer alan kimseye benzememekle anlatılmak istenen sıradanlığın dışına çıkmaktır. Bu anlamla

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM... 1 TÜRKÇE Test 1 Sözcükte Anlam... 3 Test 2 Sözcükler Arası Anlam İlişkileri ve Mecaza Dayalı Söz Sanatları... 6 Test 3 Deyimler Atasözleri İkilemeler... 9 Test 4 Söz ve Sözcük

Detaylı

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com

MİLLİ MÜCADELE TRENİ www.egitimhane.com MİLLİ MÜCADELE TRENİ TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911 Savaşan Devletler: Osmanlı Devleti İtalya Mustafa Kemal in katıldığı ilk savaş Trablusgarp Savaşı dır. Trablusgarp Savaşı, Mustafa Kemal in ilk askeri

Detaylı

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine,

KARMA TESTLER 03. A) Yalnız l B) Yalnız II. C) Yalnızlll D) I ve II E) I, II ve III. 2. Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'na girmesine, KARMA TESTLER 03 1. Osmanlı Devleti'nde matbaanın kurulması, I. Sanayi II. Ticaret III.Kültür alanlarından hangileri ile ilgili değişikliğin hız kazanmasını sağlamıştır? A) Yalnızl B) Yalnız II C) Yalnızlll

Detaylı

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM

İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM İÇİNDEKİLER SÖZEL BÖLÜM 1. SÖZCÜKTE ANLAM... 3 A. Sözcükte Anlam Özellikleri... 3 B. Sözcükler Arası Anlam İlişkileri... 5 C. Sözcüklerde Anlam Olayları... 12 D. Kalıplaşmış Söz Grupları... 14 2. CÜMLENİN

Detaylı

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1

İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 İÇİNDEKİLER İLKSÖZ... 1 BÖLÜM 1: SEÇİLMİŞ KAVRAMLAR BÖLÜM 2: BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE OSMANLILAR BÜYÜK DÖNÜŞÜMÜN İZLERİ...11 DEVRİMLER ÇAĞI VE OSMANLILAR...14 a) Sanayi Devrimi... 14 b) Fransız Devrimi... 17 c)

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9

2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 2018-LGS-İnkılap Tarihi Deneme Sınavı 9 1. Mudanya Mütarekesi, Yunanlıların aslında Osmanlı Devleti nin paylaşımı projesinde bir alet olduğunu, arkalarındaki gücü İngiltere başta olmak üzere İtilâf devletlerinin

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması

Lozan Barış Antlaşması Lozan Barış Antlaşması Anlaşmanın Nedenleri Anlaşmanın Nedenleri Görüşme için İzmir de yapılmak istenmiş fakat uluslararası antlaşmalar gereğince tarafsız bir ülkede yapılma kararı alınmıştır. Lozan görüşme

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI TARİH CEVAP 1: (TOPLAM 2 PUAN) Savaş 2450-50=2400 yılının başında sona ermiştir. (İşlem 1 puan) Çünkü miladi takvimde, MÖ tarihleri milat takviminin başlangıcına yaklaştıkça

Detaylı

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ DERSİ I.DÖNEM MÜFREDAT PROGRAMI HAFTALAR KONULAR 1. Hafta TÜRK DEVRİMİNE KAVRAMSAL YAKLAŞIM A-) Devlet (Toprak, İnsan Egemenlik) B-) Monarşi C-) Oligarşi D-) Cumhuriyet E-) Demokrasi F-) İhtilal G-) Devrim H-) Islahat 2. Hafta DEĞİŞEN

Detaylı

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler

1. BÖLÜM Mantık BÖLÜM Sayılar BÖLÜM Rasyonel Sayılar BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler ORGANİZASYON ŞEMASI 1. BÖLÜM Mantık... 7. BÖLÜM Sayılar... 13 3. BÖLÜM Rasyonel Sayılar... 93 4. BÖLÜM I. Dereceden Denklemler ve Eşitsizlikler... 103 5. BÖLÜM Mutlak Değer... 113 6. BÖLÜM Çarpanlara Ayırma...

Detaylı

13. Aşağıdakilerden hangisi yeni Türk alfabesinin kabul edilme nedenlerinden biri değildir?

13. Aşağıdakilerden hangisi yeni Türk alfabesinin kabul edilme nedenlerinden biri değildir? 1. Aşağıdakilerden hangisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer devletlerle ekonomik ilişkilerinde kolaylık ve uyum sağlamak için yapılan çalışmalardan A) Türk Tarih Kurumu'nun kurulması B) Tekke ve zaviyelerin

Detaylı

MATEMATİK ÜSLÜ SAYILAR. Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti. Üslü sayı, bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımıdır.

MATEMATİK ÜSLÜ SAYILAR. Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti. Üslü sayı, bir sayının kendisi ile tekrarlı çarpımıdır. Kazanım Tam sayıların tam sayı kuvvetlerini belirler. MATEMATİK KAZANIM FÖYÜ- Tam Sayıların Tam Sayı Kuvveti.Adım..Adım...Adım Yanda verilen örüntünüyü 6.Adıma kadar ilerletiniz. HATIRLA Üslü sayı, bir

Detaylı

1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti

1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti 1. Aile tarihimizi araştırırken aşağıdaki eşyalardan hangisi bize yararlı olabilir? A) Çeyiz sandığı B) Oyuncak kamyon C) Bilgisayar D) Tansiyon aleti 2. Aile geçmişini öğrenen bir kimsede aşağıdaki duygulardan

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ TARİH SORU 1: MÖ 2450 yılında başlayan ve 50 yıl süren bir savaş kaç yılında sona ermiştir? İşlemi nasıl yaptığınızı gösteriniz ve gerekçesini belirtiniz. (2 PUAN) SORU 2: Uygurlar

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) <

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) < Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 6 Kasım 2008 Matematik Soruları ve Çözümleri. Aşağıdaki kesirlerin en büyüğü hangisidir? 0 A) B) 2 2 C) 3 2 D) 22 24 E)

Detaylı

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler

Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler On5yirmi5.com Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler Milli varlığa yararlı ve zararlı cemiyetler nelerdir? Yayın Tarihi : 12 Kasım 2012 Pazartesi (oluşturma : 12/22/2018) Cemiyetler-Zararlı ve Yararlı

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) <

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri 24 E) < Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 6 Kasım 008 Matematik Soruları ve Çözümleri. Aşağıdaki kesirlerin en büyüğü hangisidir? 0 A) B) C) 3 D) 4 E) 5 Çözüm 0

Detaylı

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar

Atatürk Anadolu. Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar Atatürk Anadolu Lisesi M A T E M A T İ K Temel Kavramlar Üzerine Kısa Çalışmalar KONYA \ SELÇUKLU 01 MATEMATİK 1. TEMEL KAVRAMLAR 1.1. RAKAM Sayıların yazılmasında kullanılan sembollere rakam denir. Onluk

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması

6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması. 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 6 Mayıs 1922 - Başkomutanlık kanunu süresinin meclisçe tekrar uzatılması 26 Ağustos 1922 - Büyük Taarruzun başlaması 30 Ağustos 1922 - Başkumandan meydan muharebesi 2 Eylül 1922 - Yunan orduları başkomutanı

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ

BATI CEPHESİ'NDE SAVAŞ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TEOG ÇIKMIŞ SORULAR - 3. ÜNİTE Batı cephesinde Kuvâ-yı Millîye birliklerinin faaliyetlerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.türk milletinin Kurtuluş Savaşı

Detaylı

DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER

DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER DÜNYADA NÜFUS VE EKONOMİK FAALİYETLER Dünyanın bazı yerlerinde nüfus yoğunken bazı yerlerinde seyrektir. Bu durumu etkileyen iklim, yeryüzü şekilleri, su kaynaklarını yakınlık, bitki örtüsü, sanayi, tarım,

Detaylı

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI II. Mahmut ve Tanzimat dönemlerinde devlet yöneticileri, parçalanmayı önlemek için ortak haklara sahip Osmanlı toplumu oluşturmak için Osmanlıcılık fikrini

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF T.C. İNKILAPTARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı

Detaylı

ANALİZ YAYINLARI 8. SINIF LGS KONU BAŞLIKLARI

ANALİZ YAYINLARI 8. SINIF LGS KONU BAŞLIKLARI ANALİZ YAYINLARI 8. SINIF LGS KONU BAŞLIKLARI (20 ADET TÜRKÇE LGS, 20 ADET MATEMATİK LGS, 20 ADET FEN BİLİMLERİ LGS, 20 ADET T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK LGS) TÜRKÇE 1. DENEME 2 Cümlede Anlam (Cümle

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. Bir sayının 0,02 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, aynı sayının aşağıdakilerden

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ADIM ADIM TÜRKİYE

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ADIM ADIM TÜRKİYE Bu yaz ailemle tatile çıktık. Önce Rize ye gittik. Oradan da Trabzon a geçtik. En son da Kayseri ye uğrayıp tatilimizi bitirerek eve geri döndük. 1- Nihal in tatilde uğradığı şehirler göz önüne alındığında,

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

1) BU TESTTE TEMEL MATEMATİK VE GEOMETRİ OLMAK ÜZERE, TOPLAM 40 ADET SORU VARDIR. 2) BU TESTİN CEVAPLANMASI İÇİN TAVSİYE EDİLEN SÜRE 40 DAKİKADIR.

1) BU TESTTE TEMEL MATEMATİK VE GEOMETRİ OLMAK ÜZERE, TOPLAM 40 ADET SORU VARDIR. 2) BU TESTİN CEVAPLANMASI İÇİN TAVSİYE EDİLEN SÜRE 40 DAKİKADIR. ) U ESE EEL Eİ VE GEOERİ OL ÜERE, OPL 40 DE SORU VRDIR. ) U ESİN CEVPLNSI İÇİN VSİYE EDİLEN SÜRE 40 DİDIR. ) -(3-x)+4-x=3x+ denkleminin çözüm aşağıdakilerden hangisidir? ) {} ) {} C) {-} D) {0} E) {-,0}

Detaylı

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz

kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz kpss soru bankası tamam çözümlü coğrafya mesut atalay - önder cengiz Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-240-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK TESTİ DİKKAT! BU BÖLÜMDE YANITLAYACAĞINIZ TOPLAM SORU SAYISI 0 DİR. ÖNERİLEN YANITLAMA SÜRESİ 40 DAKİKADIR. ) I Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurdu. ) Mondros Ateşkesi

Detaylı

AÇIKLAMALAR. Sınav süresi 120 dakikadır. Tavsiye edilen; test soruları için 90 dakika, çözmeli sorular için 30 dakikadır.

AÇIKLAMALAR. Sınav süresi 120 dakikadır. Tavsiye edilen; test soruları için 90 dakika, çözmeli sorular için 30 dakikadır. AÇIKLAMALAR Bu sınav çoktan seçmeli 40 ve çözmeli (klasik) 2 sorudan oluşmaktadır. Sınav süresi 120 dakikadır. Tavsiye edilen; test soruları için 90 dakika, çözmeli sorular için 30 dakikadır. Her test

Detaylı

YGS ÖNCESİ. 1) 1! + 3! + 5! ! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır?

YGS ÖNCESİ.   1) 1! + 3! + 5! ! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır? 1) 1! + 3! + 5! +. + 1453! Toplamının birler basamağındaki rakam kaçtır? 6) Rakamları sıfırdan farklı iki basamaklı bir AB doğal sayının rakamları yer değiştiğinde sayının değeri 63 artıyor. Buna göre,

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D) 8. Sınıf MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR I. Aşağıdakilerden hangisi 6 nın çarpanlarından biridir? A) 3 B) 6 C) 8 D) TEST. 360 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? A) 3. 3.

Detaylı

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 8.SINIF KAVRAM HARİTASI. Mevlüt Çelik. T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER YA İSTİKLÂL YA ÖLÜM TERCİH ETTİĞİN OKOL GELECEĞİNDİR MEVLÜT ÇELİK 19.yy.sonlarına doğru Osmanlı parçalanma sürecine girmişti. Bu dönemde

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Bir Kahraman Doğuyor

Detaylı

KPSS GEOMETRİ ÇIKMIŞ SORU ANALİZİ ( ) GEOMETRİ SORULARININ DAĞILIMI Doğruda Açılar

KPSS GEOMETRİ ÇIKMIŞ SORU ANALİZİ ( ) GEOMETRİ SORULARININ DAĞILIMI Doğruda Açılar Değerli Öğrenciler; Önümüzde hepimizin yaşamında ve geleceğinin belirlenmesinde büyük rol oynayacak olan YGS ve KPSS sınavları var. Sınav başarısını arttırmak için elbette iyi bir hazırlık ve stratejimizin

Detaylı

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1 KPSS 009 GY-(31) YAPRAK TEST-17 19. SORU 31. x 1 3 9 1 x 1 7 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 3 B) C) 1 19. x 6 x 1 3 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) E) 1 D) 1 E) KONU ANLATIM SAYFA 194 15. SORU

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI SORULARI . a ve b pozitif tam sayılar olmak üzere a 2b+2 2 b+4 yukarıdaki bölme işleminde, a nın alabileceği en küçük değer kaçtır?. 25 soruluk bir sınavda her doğru cevaba 5 puan verilirken, her yanlış cevaptan

Detaylı

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU KPSS 2009 GK-(31) 31. Bir Türkiye fiziki haritasında kahverengi tonlarının fazla olduğu yerlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu B) Yıllık sıcaklık

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış İşgaline Milli Uyanış

Detaylı

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı.

Musul Sorunu'na Lozan'da bir çözüm bulunamadı. Bu nedenle Irak sınırının belirlenmesi ileri bir tarihe bırakıldı. MUSUL SORUNU VE ANKARA ANTLAŞMASI Musul, Mondros Ateşkes Anlaşması imzalanmadan önce Osmanlı Devleti'nin elinde idi. Ancak ateşkesin imzalanmasından dört gün sonra Musul İngilizler tarafından işgal edildi.

Detaylı

kpss Soru Bankası 2010 da de 102 Genel Yetenek-Genel Kültür SORU YAKALADI

kpss Soru Bankası 2010 da de 102 Genel Yetenek-Genel Kültür SORU YAKALADI Tüm Adaylar İçin kpss Genel Yetenek-Genel Kültür 5000 Soru Bankası 2010 da 82 2011 de 102 SORU YAKALADI Türkçe : 800 Matematik : 930 Geometri : 320 Tarih : 1700 Coğrafya : 900 Anayasa : 350 Özgün Yeni

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. Bir sayının 0,02 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, aynı sayının aşağıdakilerden

Detaylı

SOSYAL BÝLÝMLER 1 TESTÝ (Sos 1)

SOSYAL BÝLÝMLER 1 TESTÝ (Sos 1) Dershanede doðru þýkkýnýz SOSYAL BÝLÝMLER1 TESTÝ (Sos1) Bu testte sýrasýyla, Tarih (113) Coðrafya (1423) Felsefe (2430) ile ilgili 30 soru vardýr. 1. Tarih öncesinde yaþayan insanlar, araç gereç yapýmýnda

Detaylı

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir?

Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? 1)Birinci İnönü Savaşının kazanılmasından sonra halkın TBMM ye ve düzenli orduya güveni artmıştır. Bu durumun, aşağıdaki gelişmelerden hangisine ortam hazırladığı savunulabilir? A)TBMM seçimlerinin yenilenmesine

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS

Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS 18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular

Detaylı

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI

KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI KMÜ İİBF KAMU YÖNETİMİ VİZE SORULARI -A Grubu- AÇIKLAMA : Sınav 25 sorudan oluşmakta olup her soru 4 puan üzerinden değerlendirilecektir. Yanlış cevaplar doğruyu götürmemektedir. Sınav süresi 30 dakikadır.

Detaylı

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz?

1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? 1. Sahip olduğumuz hak ve özgürlükleri kullanırken hangi davranışı sergilersek yanlış yapmış oluruz? A) Hastalanınca doktora gitmek. B) Evde kısık sesle müzik dinlemek. C) Kütüphanede kitap okumak. D)

Detaylı

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder?

Orta Asya Türkleriyle ilgili yukarıdaki kavramlardan hangisi varlığı sürekli olmayan toplumsal ve siyasal birimi ifade eder? KPSS TARİH DENEME SINAVI 1: I- Orhun Anıtları II- Yenisey Yazıtları III- Manas Destanı Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Kırgız Türklerine aittir? A- Yalnız ll B-l ve ll C-ll ve lll D-l ve lll E-Yalnız

Detaylı

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer

KURTULUŞ SAVAŞI ( ) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Gülsema Lüyer KURTULUŞ SAVAŞI (1919-1922) Mondros Mütarekesi ve Mütareke Sonrası Genel Durum İşgaller ve Kurtuluş Savaşı Hazırlık Evresi T.B.M.M. nin Açılması Düzenli Ordu Hazırlıkları,

Detaylı

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR A. İN HAYATI. Mustafa Kemal in çocukluk dönemini ve içinde bulunduğu toplumun

Detaylı

ve AHLAK BÝLGÝSÝ TESTÝ

ve AHLAK BÝLGÝSÝ TESTÝ SOSYAL BÝLGÝLER - DÝN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BÝLGÝSÝ TESTÝ 1 [ 9 ] A kitapçýðý soru numarasý B kitapçýðý soru numarasý 1[9] Anadolu uygarlýklarýndan Ýyonyalýlar denizcilik ve deniz ticaretiyle uðraþmýþlardýr.

Detaylı

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum:

T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU. Ekonomik Durum: T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DERS NOTU I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU Ekonomik Durum: 1. Avrupa daki gelişmelerin hiçbiri yaşanmamıştır. Avrupa da Rönesans ve Reform

Detaylı

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876)

BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) I. Meşrutiyete Ortam Hazırlayan Gelişmeler İç Etken Dış Etken Genç Osmanlıların faaliyetleri İstanbul (Tersane) Konferansı BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI (1876) Osmanlı

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER HEPİMİZİN DÜNYASI TESTİ

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER HEPİMİZİN DÜNYASI TESTİ 1) Aşağıdaki seçeneklerde verilen kuruluşlardan hangisi dünya çocuklarını korumak amacıyla kurulmuştur? C) D) 2) Ülkeler, ürettikleri ihtiyaç fazlası ürünleri diğer ülkelere satarak gelir elde ederler.

Detaylı

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ

AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ AVRUPA VE OSMANLI (18.YÜZYIL) GERİLEME DÖNEMİ 1. Osmanlı İmparatorluğu nun Gerileme Devrindeki olaylar ve bu olayların sonuçları göz önüne alındığında, aşağıdaki ilişkilerden hangisi bu devir için geçerli

Detaylı

En İyisi İçin. Cevap 1: "II. Meşrutiyet Dönemi"

En İyisi İçin. Cevap 1: II. Meşrutiyet Dönemi Ne x t Le v e l Ka r i y e r 300ADET TAMAMIÖZGÜN ÇÖZÜMLÜAÇI KUÇLU SORU Kaymakaml ı k Sı navı nahazı r l ı k Tar i h Açı kuçl usor u Bankası En İ yi si İ çi n.. Necat i beycd.50.yı li şhanı Apt.no: 19/

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU PLANI VE KAZANIM TESTLERİ 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 8. SINIF T.C. İNKILAP TARİHİ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI. Atatürk ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır?

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? TEMEL MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. 3. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A)

Detaylı

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI

5. SINIF EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 5. SINIF 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI SEVİYE TESPİT SINAVI 1. 3. 22 Mart Dünya Su Günü 20 Kasım Çocuk Hakları Günü 5 Haziran Dünya Çevre Günü 1 Eylül Dünya Barış Günü Yukarıda verilen günler

Detaylı

Genel Yetenek - Matematik KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK

Genel Yetenek - Matematik KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS. GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK 1 KAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI KPSS GENEL KÜLTÜR ve GENEL YETENEK KPSS Sınavına hazırlık dosyalarımız son 3 yılda yapılan sınavlarda çıkmış sorular baz alınarak hazırlanmıştır. İtinalı çalışmalarımıza rağmen

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I AI0 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze /

Detaylı

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk

3. Eðitim - Öðrenim ve Saðlýk Kýrsal yörelerde (köylerde) eðitim ve saðlýk A) Göçler Göçler ikiye ayrýlýr. a. Ýç göçler: Bir ülke içinde bir bölgeden bir baþka bölgeye ya da bir kentten bir baþka kente yapýlan göçtür. Kýsaca ayný ülke içinde yapýlan göçlerdir. Ýç göçler ülkenin

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 11. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 11. MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI TEST SORULARI . a,b,c negatif tam sayılardır. (a + 3).b b< c< a ve; = 6 olduğuna c göre, a+b+c toplamının en büyük değeri 4. 50 kişinin çalıştığı bir şirkette 25 kişi İngilizce, 6 kişi Fransızca biliyor. En çok bir

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 Atatürk ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik in taşıdığı özelliklerden bazıları şunlardır: ANABİLİM 500 SORU-1 KİTAPÇIĞI TEST-2 SORU-16 I. Farklı milletler bir arada yaşamıştır. II.

Detaylı

2013 YGS MATEMATİK. a a olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A) 1 2 C) 1 4 E) 4 9 B) 3 2 D) 1 9 A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7

2013 YGS MATEMATİK. a a olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A) 1 2 C) 1 4 E) 4 9 B) 3 2 D) 1 9 A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 0 YGS MATEMATİK. m olduğuna göre, m kaçtır?. a a a a olduğuna göre, a kaçtır? A) B) ) D) 6 E) 7 A) B) ) D) 9 E) 9.. (0,) (0,) işleminin sonucu kaçtır? A) 0,06 B) 0,08 ) 0, D) 0, E) 0, A B B D B A BD 9?

Detaylı

6. Ali her gün cebinde kalan parasının (2009) a, b ve c farklı pozitif tamsayılar, 9. x, y, z pozitif gerçek sayılar,

6. Ali her gün cebinde kalan parasının (2009) a, b ve c farklı pozitif tamsayılar, 9. x, y, z pozitif gerçek sayılar, 1. 9 2 x 2 ifadesinin açılımında sabit x terim kaç olur? A) 672 B) 84 C) 1 D) -84.E) -672 6. Ali her gün cebinde kalan parasının %20 sini harcamaktadır. Pazartesi sabahı haftalığını alan Ali ni Salı günü

Detaylı

TEST. Tam Sayılar 1. ( 36) : (+12).( 3) : ( 2) 3 + [( 6) ( 2)] işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 9 B) 1 C) 1 D) 9

TEST. Tam Sayılar 1. ( 36) : (+12).( 3) : ( 2) 3 + [( 6) ( 2)] işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 9 B) 1 C) 1 D) 9 Tam Sayılar 1. ( 6) : (+12).( ) 7. Sınıf Matematik Soru Bankası 5. 4 2 : () + [( 6) ()] TEST 1 A) 9 B) C) 1 D) 9 A) B) 4 C) D) 2. 6. Yukarıdaki sayı doğrusu üzerinde modellenen işlem aşağıdakilerden (

Detaylı

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5

İÇİNDEKİLER. A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiyenin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ V GİRİŞ 1 A. Tarih B. Siyasal Tarih C. XIX.yüzyıla Kadar Dünya Tarihinin Ana Hatları 3 D. Türkiye"nin Jeo-politik ve Jeo-stratejik Önemi 5 BİRİNCİ BÖLÜM: AVRUPA SİYASAL TARİHİ 1 2 I.

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ÜRETTİKLERİMİZ HAYVANCILIK TİCARET

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ÜRETTİKLERİMİZ HAYVANCILIK TİCARET 1- EKONOMİK FAALİYET SANAYİ HAYVANCILIK TİCARET - Doğu Anadolu bölgesinde çayırlık alanların bol olması halkın İle uğraşmasına neden olmuştur. - Kâr elde etmek amacıyla yapılan alışverişe Denir. - İnsanların

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir Eğitimde 30. yıl Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS COĞRAFYA 30 DENEME ISBN-978-605-318-599-4

Detaylı

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1

ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1 ASAL SAYILAR - TAM BÖLENLER - FAKTÖRİYEL Test -1 1. ve y aralarında asal iki doğal sayıdır. 7 y 11 olduğuna göre, y farkı 5. 364 sayısının en büyük asal böleni A) 3 B) 7 C) 11 D) 13 E) 17 A) B) 3 C) 4

Detaylı

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları

A) Siyasi birliklerini geç sağlamaları. B) Sömürge alanlarını ele geçirmek istemeleri. C) Sanayi devrimini tamamlayamamaları 1. Almanya ve İtalya'nın; XIX. yüzyıl sonlarından itibaren İngiltere ve Fransa'ya karşı birlikte hareket etmelerinin en önemli nedeni olarak aşağıdakilerden hangisi gösterilebilir? A) Siyasi birliklerini

Detaylı

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 5. ÜNİTE: EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT 1- Osmanlı Devleti nde ekonominin temeli olan tarımdan elde edilen gelirlerle asker beslenir, devlet adamlarının maaşları ödenirdi. Bundan dolayı tarım gelirlerinde bir

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR TEST x, y, z sıfırdan farklı gerçel sayılar ve x y = a ve b gerçel sayılar olmak üzere, a + 3b = 18. y + z = 0.

TEMEL KAVRAMLAR TEST x, y, z sıfırdan farklı gerçel sayılar ve x y = a ve b gerçel sayılar olmak üzere, a + 3b = 18. y + z = 0. TEST - 3 TEMEL KAVRAMLAR. x, y, z sıfırdan farklı gerçel sayılar ve x y 0 4. a ve b gerçel sayılar olmak üzere, a + 3b 8 y + z 0 olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) x.z > 0 B) z.y < 0 C)

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84

TEMEL KAVRAMLAR. a Q a ve b b. a b c 4. a b c 40. 7a 4b 3c. a b c olmak üzere a,b ve pozitif. 2x 3y 5z 84 N 0,1,,... Sayı kümesine doğal sayı kümesi denir...., 3,, 1,0,1,,3,... sayı kümesine tamsayılar kümesi denir. 1,,3,... saı kümesine sayma sayıları denir.pozitif tamsayılar kümesidir. 15 y z x 3 5 Eşitliğinde

Detaylı

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada, TAMSAYILAR Z = {.., -, -, -, 0,,,, } kümesinin her bir elemanına tamsayı denir. Burada, + Z = {,,,...} kümesine, pozitif tamsayılar kümesi denir. Z = {...,,,,} kümesine, negatif tamsayılar kümesi denir.

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER YILLIK PLANI

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER YILLIK PLANI . SINIF SOSYAL BİLGİLER YILLIK PLANI 08-09 Soru Bankası.hafta - Eylül BİREY VE TOPLUM Öğrendiklerimi Uyguluyorum... 6.hafta - 0 Eylül Olaylar ve Sonuçları....hafta 0-0 Ekim Biz Bu Toplumun Bir Üyesiyiz...

Detaylı

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI YGS - LYS SAYILAR KONU ÖZETLİ LÜ SORU BANKASI ANKARA ÖN SÖZ Sevgili Öğrenciler, ÖSYM nin son yıllarda yaptığı sınavlardaki matematik sorularının eski sınav sorularından çok farklı olduğu herkes tarafından

Detaylı

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol:

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol: EBOB - EKOK En Büyük Ortak Bölen (Ebob) İki veya daha fazla pozitif tamsayıyı aynı anda bölen pozitif tamsayıların en büyüğüne bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve kısaca Ebob ile gösterilir. Örneğin,

Detaylı

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE SORU BANKASI Eğitimde

önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE SORU BANKASI Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR EFSANE 5000 SORU BANKASI Eğitimde 30. yıl Komisyon KPSS GYGK EFSANE 5000 SORU BANKASI ISBN 978-605-364-492-8 Kitapta yer alan bölümlerin

Detaylı

KPSS 2009 GK-(3) DENEME-4 2. SORU. 3. Selçuklularda, 2. Türk-İslam devletlerinde ülke hanedanın ortak malıdır. anlayışı geçerli olmuştur.

KPSS 2009 GK-(3) DENEME-4 2. SORU. 3. Selçuklularda, 2. Türk-İslam devletlerinde ülke hanedanın ortak malıdır. anlayışı geçerli olmuştur. 3. Selçuklularda, I. hükümdarın Tanrı adına insanları yönetmekle görevli olması, KPSS 2009 GK-(3) ülkenin, hanedan üyelerinin ortak malı sayılması, din işlerinin halifeye, dünya işlerinin sultana ait olması

Detaylı

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B

C D E C B A C B B D C A A E B D D B E B A A C B E E B A D B 1- XIX. ve XX. yüzyılın başlarında. Osmanlı. Devleti her alanda çöküntü içinde olmasına karşılık, varlığını ve bağımsızlığını uzun süre korumuştur. Bu durumun en önemli nedeni, aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923) Lozan Antlaşması, Türk Kurtuluş Savaşı nı sona erdiren antlaşmadır. Bu antlaşma ile Misak-ı Milli büyük ölçüde gerçekleşmiştir. Şekil 1. Kasım 1922 de Lozan Konferansı

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : A.SEÇ.ATATÜRK İLK.VE İNK.TAR.SEMİNERİ Ders No : 0310400249 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH

Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH Şehriban ERCAN THEMIS KPSS TARİH İÇİNDEKİLER SUNUŞ... V TEŞEKKÜR... V Tarih Bilimi Hakkında... 1 Birinci Kısım TÜRK TARİHİ Birinci Bölüm İslamiyet Öncesi Türk Tarihi I. GENEL OLARAK... 5 II. İSLAMİYETTEN

Detaylı

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d)

Veri Analizi. Isınma Hareketleri. Test İstatistikleri. b) En çok tekrar eden: 7 (mod) c) Açıklık = En büyük En küçük = 10 1 = 9. d) Isınma Hareketleri 1 Aşağıda verilenleri inceleyiniz. Test İstatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Aritmetik ortalama Tepe değer (mod) Ortanca (medyan) Merkezi Dağılım (Yayılma) Ölçüleri Açıklık

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı