Polioda Güncel Durum. Dr. Ümit S. ÇELİK Adana Numune Eğit Araşt.Hast. Çocuk Enfeksiyon Hast.Uzm 2014

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Polioda Güncel Durum. Dr. Ümit S. ÇELİK Adana Numune Eğit Araşt.Hast. Çocuk Enfeksiyon Hast.Uzm 2014"

Transkript

1 Polioda Güncel Durum Dr. Ümit S. ÇELİK Adana Numune Eğit Araşt.Hast. Çocuk Enfeksiyon Hast.Uzm 2014

2 1789- İngiliz Dr Michael Underwood polionun ilk klinik tanımını yaptı: Alt extremitelerin kuvvetsizliği Alman Dr Jacob von Heine bulaşıcı bir hastalık olabileceğini belirtti Amerikada ilk belirgin infantil paralizi salgını polio 1908-Avusturyalı doktorlar Karl Landsteiner ve Erwin Popper polio bir virüs olabilir 1948-Nobel ödülü, Thomas Weller ve Frederick Robbins canlı hücrelerde ürettiler

3 1955-Dr. Jonas Salk: enjektabl polio aşısı IPV) Dr Albert Sabin canlı oral aşı (OPV)

4

5 Poliomyelitis Polio:gri cevher Myelitis:spinal kordun enflamasyonu Son derece bulaşıcı bir viral hastalık olup sinir sistemine invaze olur ve saatler içinde geri dönüşümsüz paralizi oluşturur.

6 Her yaştaki çocuğu etkileyebilir ancak esas olarak 5 yaş altı çocukların hastalığıdır İnsandan insana temas yoluyla geçer.

7 Polio bir enterovirüs RNA genomu bir protein kapsidle çevrili 4 yapısal proteini mevcut (VP1-VP4) 3 serotipi mevcut Tip 1, Tip 2 Tip 3

8

9 Tip 2 poliovirüs elimine edildi, en son 1999 da Hindistan da saptandı Polio eradikasyonunda son evre, Tip 1 ve Tip 3 ün eradikasyonu Her ikisi de oldukça enfeksiyöz ve paralitik polioya neden olmakta.. Tip1 daha invaziv bir suş, Tip 3 invazyonu daha düşük seviyede Vahşi tip 3 en son Kasım 2012 den beri dünyada yok..

10 İmmünite Humoral ve mukozal immünite esastır. Nötralizan antikorlar koruyucu immünite sağlar. İmmünite serotip spesifik olduğundan çapraz koruma sözkonusu değildir. Mukozal immünite, virüsün replikasyon ve eksresyonunu da azaltmaktadır. Bu nedenle potansiyel bir bariyer oluşturur.

11 Fekal oral yolla bulaşır Epidemilerde farengeal yayılım da olabilir Ağız yoluyla girer, ağız, burun ve boğazdaki hücreleri enfekte eder. IP:7-14 gündür.

12 %95 enfeksiyon kendiliğinden düzelir. %4-8 çocukta aseptik menenjit gelişir ancak günde iyileşir Santral sinir sistemine invaze olur, ense sertliği, boyun ve kas ağrısı ve motor güçsüzlük gelişir. Tüm poliovirüs enfeksyonlarının sadece %1-2 sinde paralitik hastalık gelişir.

13 Santral sinir sistemine invazyonun nedeni? Kan beyin bariyerini geçerek direkt ulaşması Retrograde aksonal transport (kasdan-spinal korda doğru) Santral sinir sistemine invaze olduktan sonra virüs kılıfını çıkarır, viral replikasyon başlar, motor nöronlar ölür, motor nöronların desteklediği kas fiberleri paralize olur.

14 Paralitik hastalık bifaziktir İlk faz, minör hastalık şeklindedir. Ardından çocukta yüksek ateş ve kas ağrıları başlar ve refleksler kaybolur Bir veya daha fazla ekstremitede saatler içinde paralizi gelişir. Maksimal güç kaybı ilk 5 gün oluşur.

15 Klinik Kas güçsüzlüğünden, quadripleji ve solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilen bir tablo. Kas tonusu asimetrik olarak azalmıştır Proksimal kaslar distal kaslara göre daha fazla etkilenir. Duyular korunmuştur. Bulbar tutulum %5-35 hastada gelişebilir. Kranial sinir tutulumu hastalarda %5-35 oranında görülebilir.

16 Ekstremite paralizisi iyileşebilir ancak %60 hastada rezidüel defisit bırakır. %7den az oranda poliomyelitli hasta kaybedilir

17 Paralitik hastalık tanısı, Klinik Virolojik testler Görüntüleme Semptomların başlangıcından 60 gün sonra paralizinin devamı

18 Polioda tanı Klinik bulgular ve BOS da poliovirüs RNA sının PCR ile gösterilmesiyle konulur. Poliovirüs hastalığın ilk haftası boğaz sekresyonlarından daha sonra ise haftalar boyunca (4-8 hafta) gaitadan izole edilebilir.

19 Tedavi Supportif, ağrı kontrolü, ve fizik tedavi esastır. Solunum yetmezliği gelişebilir, mekanik ventilatör ihtiyacı olabilir.

20 Pleconaril Kronik enteroviral meningoensefalitli 16 çocuğun 12 sinde klinik olarak pleconaril ile belirgin düzelme sağlanmıştır. 240 enteroviral menenjitli hastanın değerlendirildiği çalışmada, plasebo ile bir farklılık olmadığı gösterilmiştir. Antimicrob Agents Chemother 2006 Clin Infect Dis 2001

21 Post-polio sendromu Primer enfeksiyondan yaklaşık yıl sonra hastaların %35 inde kas ağrıları güçsüzlük, atrofi gibi yeni semptomların geliştiği görülmüştür.

22 Bir hastalığın eradikasyonu Hastalığın vektörünün olup olmaması Etkili bir aşısının olup olmadığı Kronik taşıyıcı durumu Dış ortamda yaşayabilme yeteneği

23 1988 yılı itibarıyla hastalık 125 ülkede endemikti ve her yıl çocukta paralizi gelişmekteydi.

24 Küresel Polio Eradikasyon Girişimi Global Polio Eradication Initiative (GPEI) Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuk Fonu (UNICEF)

25 Poliodan Arındırılmış Bölgeler Batı hemisferdeki tüm ülkeler Pasifik Avrupa

26 Polio eradikasyonu program stratejileri Aşılama oranlarının o bölgede %90 un üzerine çıkarılması Rutin aşılamaya ek olarak Ulusal Aşı Günleri düzenlenmesi Akut flask paralizi ve vahşi poliovirüs sürveyansının sağlanması Gerekirse mopping up aşılamaları

27 Dünyada yıllara göre polio vaka sayıları 1988: 350, : 137, : 76, : 73, : 10, : : 1, : : 2, : : 223

28 1988 den bu yana, tüm dünyada yaklaşık 2.5 milyar çocuk aşılandı.

29 Polio endemik bölgeler Afganistan Nijerya Pakistan

30 Toplam vaka sayısı Global Endemik bölgeler Non-endemik bölgeler 0 245

31 2003 de Nijerya da salgın: Polio immünizasyon kampanyaları, asılsız söylentiler nedeniyle durduruldu. Hemen ardından Afrika da senkronize Ulusal Aşı Günleri kapsamında 23 ülkede 80 milyon çocuk aşılandı. Nijerya dan başlayan bu salgın 2008 de Batı Afrika ya yayıldı. Tip 1 poliovirüs, 2013 de Somali, Kenya Etiyopya ve Sudan da salgın başladı.

32 1 Ocak-25 Şubat 2014 vahşi tip polio virüs

33 Suriye nin Deir Al Zour bölgesinde 13 vakada vahşi tip poliovirüs olmak üzere toplam 17 vaka tespit edildi. Bu virüsün genetik sekansları 2012 de Mısırda tespit edilen virüsle benzerdi Şubat ında genetik benzer poliovirüs suşları İsrail, Batı Şeria, ve Gazze de çevresel örneklerden elde edilmişti. Pakistan da Taliban kontrolündeki Kuzey Waziristan da giderek artan sayıda polio vakaları mevcut..

34 Türkiye de de Tip 1 ve Tip 3 salgını yaşandı. Toplam 26 vaka.. O tarihten itibaren aralıklı mopp up aşılamalarıyla birlikte 2002 de poliodan arındırılmış bölge sertifikasını aldı Türkiye düşük risk kategorisinde.. İki akredite polio laboratuvarımız mevcut..

35 Aşı takvimimizde 2,4,6,18.aylarda DTaP-Hıb-IPV 6.yaşta DTaP-IPV 6 ve 18.aylarda topv Aşı kapsama oranı %97

36 Suriyeli göçmen yaşıyor i kamp dışı Bunların %58 i çocuk topv i göçmen giriş noktalarında aldıktan sonra aşılamaları yapılıyor.

37 Suriye gelişmesi üzerine, Suriye ile sınırımız olan illerde Şırnak, Şanlıurfa, Mardin, Antep, Kilis, Hatay ve Adana da (18-24 Kasım 2013) de 1. tur olmak üzere, Aralık 2013 de ise bu illlere ek olarak Adıyaman, Malatya, Maraş, Osmaniye de 0-59 ay arası çocuklara ve kampta yaşayan Suriyeli çocuklara mopp up destek aşılama yapıldı.

38 Polioda bu hafta; Yedi yeni vaka, Pakistan ın Khyber Pakhtunkhwa ve Tribal bölgesinden.. 6 vahşi poliovirüs tip 1 ve 1 sirküle aşı derive poliovirüs Tip 2.. Eylül 2013 den itibaren, 81 WPV1 vakası Pakistan dan 69 u Tribal Bölgesi ve Khyber Pakhtunkhwa dan

39 Aşılarda Güncel Durum

40 Aşılar ve Beklentiler Ulusal aşı programlarında OPV veya IPV veya kombinasyonları kullanılmaktadır. Polio Eradikasyon ve Sonoyun Stratejik Planı , Dünya Sağlık Assemblesi 2012 planında amaçlanan rutin OPV aşılaması şeması devam eden ülkelerde aşılama şemasına en az bir doz IPV eklenmesi

41 Oral poliovirüs aşısı Canlı attenü poliovirüs derivesidir. 2 damla ağız içine verilir. Günümüzde Trivalan OPV (topv) (Üç suşu da kapsamaktadır) Bivalan OPV (bopv) (Tip 1 ve tip 3 e karşı) Monovalan OPV (mopv) (Tip1 veya Tip 3 e karşı) MOPV 2 e karşı aşı lisans aldı ancak olası salgın durumlarında kullanılması hedefleniyor.

42 OPV Aşı güvenliği Çok nadir olarak aşı ilişkili paralitik poliomyelit ve aşı derive poliovirüslerin ortaya çıkması.. Eldeki veriler non teratojenik, gebelere ve asemptomatik HIV enfekte kişilerde kullanımının güvenli olduğuna dair..

43 Aşı ilişkili paralitik poliomyelit (Vaccine-associated paralytic poliomyelitis (VAPP) 1/2.7-4 milyon aşı gibi oldukça nadir bir yan etki Bu yan etki hem aşı alıcısında hem de aşısız temaslılarında gelişebilir. En sık neden olan suş OPV2

44 Aşı ilişkili poliomyelit epidemiyolojisi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde farklı.. Epidemiyolojik veriler, aşı ilişkili poliomyelitin erken infant döneminde ilk dozla alakalı olduğunu göstermiş ve ikinci dozda çok çok daha az olduğunu göstermiş.. Düşük ekonomik gelirli ülkelerde, aşı serokonversiyon oranı da düşük, VAPP daha çok ikinci veya takip eden dozlarda ortaya çıkmakta. Böylece vakalar 1-4 yaş arasında yığılmakta..

45 Macaristan da 1980 lerde OPV den önce 1 doz IPV aşısıyla aşı ilişikli poliomyelit vakaları dramatik olarak azalmıştır. Rev Infect Dis 1984

46 Aşı derive poliovirüsler (VDPVs) Oral polio aşısının içindeki attenüe virüs, kişide veya toplumda replikasyonu uzarsa, nörovirülans yeteneği kazanabilir ve vahşi virüsün karakteristiklerini gösterebilir. Genetik kompozisyonları, orijinal sabin virüsten %0,6-1 arası kopma gösterir. 3 tipi vardır cvdpvs: Dünyada toplam 16 vakada paralitik poliomyelite neden olduğu gösterildi ivdpvs avdvps

47 OPV- İmmünogenitesi ve etkinliği OPV nin aşılama şemalarına girmesiyle poliovirüs vakaları çok dramatik şekilde azalmış ve hatta 1999 da vahşi virüs Tip 2 i elimine etmiştir. Aşılamanın ilk 1-3 haftası içinde non immün aşılananlar OPV i nazofarengeal sekresyonları ve feçesle yayarlar. Aşılanmamış kişiler arasında kolaylıkla ev içi ve ev dışı temaslıları arasında yayılır ve kollateral fayda sağlar veya immünitede booster etki yaratır.

48 Gelişmiş ülkelerde çocuklarda topv nin 3 dozunu takiben her 3 tip poliovirüse karşı serokonversiyon oranı %100 dür. Cochrane Database Systematic Review Am J Epidem. 1988; 128: Ancak düşük gelirli ülkelerde, serokonversiyon oranları farklıdır. Kuzey Hindistanda çok düşükken, Endonezya ve Tayland da yüksektir. Lancet. Inf Dis. 2012; 12: Lancet. 2007; 369: Bulletin de l Organisation mondiale de la Santé, 1996; 74:

49 Doğum dozu OPV nin serokonversiyon oranı Hindistan da düşük, Mısır da orta düzeyde, Kuzey Afrika da ise yüksek düzeydedir. Genel olarak, doğum dozunun poliovirüs nötralizan antikor düzeyini artırdığı ve takip eden dozlardaki serokonversiyon oranını da artırdığı yönünde..

50 Aşı koruyuculuğu ömür boyudur. OPV diğer aşılarla beraber, aynı anda (Bacillus Calmette- Guérin (BCG), DBT, hepatit B, kızamık ve Hib, konjuge pnömokok veya rotavirus) ile yapılabilir.

51 İmmünsüpresiflerde uzamış atılım süresi ve enfeksiyon riski mevcuttur. Bugüne kadar ivdpv eksresyonu gelişen 65 immünsüpresif hasta bildirilmiştir. CDC. Update on Vaccine-Derived Polioviruses Worldwide, April 2011-June MMWR. 2012; 61(37);

52 İnaktive poliovirüs aşısı IPV genellikle seçilmiş vahşi poliovirüs suşlarından (Mahoney veya Brunhilde (tip 1), MEF-1 (tip 2) ve Saukett (type3) ) Vero hücre kültürlerinde veya insan diploid hücrelerden elde edildir. Japonya da attenüe Sabin suşundan (sipv) IPV geliştirildi. Vaccine. 2011; 29(41):

53 IPV IPV tek başına üretim veya diğer aşılarla kombine halde üretilebilir. IPV sc veya im uygulanabilir. Adjuvan aşılarla kombineyse im yapılmalıdır.

54 IPV Oldukça immünojenik ve güvenli bir aşıdır. Gelişmiş ülkelerde oluşan antikor yanıtının dekadlar boyunca muhtemelen ömür boyu kaldığı gösterilmiştir. Antikor yanıtı bazı bireylerde zaman içinde azalsa da, bu kişilerde artmış poliomyelit riski kanıtları yoktur.

55 HIV li hastaların %80 inde 2 dozdan sonra serokonversiyon geliştiği gösterilmiştir. Çalışmalar, hemofilili adultlarda IPV e cevabın yeterli olduğu ancak üzerine HIV eklenmişse zaman içinde bu grupta antikor düzeylerinin giderek azaldığı yönündedir. Kronik böbrek yetmezliğinde de cevabın yeterli olduğu ancak en az 2 doz yapılması gerektiği bildirilmiştir. Euro J Epidem. 1992; 8: J Med Virol. 1993; 40: Nephrol Dialysis Transplant. 1990; 5:

56 DSÖ-Aşı Uygulama Önerileri Polio vaccines: WHO position paper, January 2014 Aşı şemasında tek başına OPV i önermiyor. Şu an OPV kullanan ülkelerin tamamının aşı şemasına en az 1 doz IPV eklemeleri.. Polio endemik ülkelerde ve importasyon riskinin yüksek olduğu ülkelerde, doğumda OPV dozu (sıfır doz) ve 3 lü OPV serisi ve en azından bir IPV. 6, 10, ve 14 haftalar (OPV1,OPV2, OPV3+IPV) 2, 4, ve 6 aylar (OPV1,OPV2+IPV, OPV3 veya OPV1, OPV2, OPV3+IPV). **** Booster OPV gereksiz 3 aydan büyük infantlar ilk kez aşılanacaksa, ilk immünizasyona IPV koyun...

57 DSÖ-Aşı Uygulama Önerileri Polio vaccines: WHO position paper, January 2014 Yüksek immünizasyon oranına sahip ülkelerde ve importasyon riski düşük olan ülkelerde; IPV 2 aylıkkken başlanıp (3-doz IPV-OPV-OPV takvimi) veya 2 ay ve 3-4 aylıkken(4-doz IPV-IPV-OPV-OPV takvimi)

58 DSÖ-Aşı Uygulama Önerileri Polio vaccines: WHO position paper, January 2014 Sadece IPV, yüksek immünizasyon oranına ve en düşük derecede importasyon riski olan ülkelerde yapılmalıdır. Primer aşılama serisi 2 aylıkken başlamalıdır.

59 DSÖ-Aşı Uygulama Önerileri Polio vaccines: WHO position paper, January 2014 Polio aşıları asemptomatik HIV enfekte infantlarda güvenlidir. OPV şu durumlarda kontrendikedir. Primer immün yetmezlikler Timus bozuklukları Semptomatik HIV infantlar Düşük CD4 T lenfosit sayımı olan infantlar Kemoterapi alanlar Yakınlarda kök hücre nakli olanlar İmmünsüpresif veya immünmodulatör ilaç alanlar (yüksek doz kortikosteroid alanlar, antimetabolitler, TNF-α inhibitorleri,) RT alanlar

60 İlgili Kuruluşlar ve Linkler CDC WHO Global Polio Eradication Innitiative canepi/families.htm

61 Sabrınız için teşekkür ederim...

POLİO SİNAPS AKADEMİ

POLİO SİNAPS AKADEMİ POLİO POLİO Çocuk felci, enterovirus grubundan poliovirus (PV) isimli bir RNA virüsünün neden olduğu bulaşıcı ve tedavisi olmayan bir hastalıktır. fekal-oral kontaminasyonla (hasta kişilerin dışkılarından

Detaylı

POLİOMİYELİTİS. Dr. Necdet KUYUCU Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları

POLİOMİYELİTİS. Dr. Necdet KUYUCU Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları POLİOMİYELİTİS Dr. Necdet KUYUCU Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları İlk kez 1789 yılında Michael Underwood tarafından tanımlandı ABD de ilk salgın 1843 de ABD de ilk büyük

Detaylı

PolioPlus. Dr. Teoman Kaynar

PolioPlus. Dr. Teoman Kaynar PolioPlus Dr. Teoman Kaynar Sporadik vakaların klinik özelliklerine ait raporlara 1840'lardan itibaren rastlanmaktadır. 19. yüzyılın sonlarında Kuzey Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde poliomiyelit

Detaylı

İmmünsüpresif Çocukta Aşılama

İmmünsüpresif Çocukta Aşılama İmmünsüpresif Çocukta Aşılama Dr. Ateş Kara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi 1 Bulgaristan - Komşu 18.000 Kızamık vakası

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 AŞILAMADA AMAÇ Aşı ile korunulabilir hastalıkları engellemek Enfeksiyon kaynaklı mortaliteyi azaltmak Enfeksiyon kaynaklı morbiditeyi azaltmak HİÇBİR AŞININ HERKES İÇİN TAMAMEN ETKİN VE GÜVENİLİR OLMASI

Detaylı

Seyahat ve Aşılama Dr. Kenan Hızel

Seyahat ve Aşılama Dr. Kenan Hızel Seyahat ve Aşılama Dr. Kenan Hızel Gazi Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Turistlerde sağlık riskleri 100 bin turistte (1 ay gelişmekte olan ülkede kalan): 50,000 sağlık problemi

Detaylı

İmmünsüpresif Hastalarda Pandemik İnfluenza ve Korunma

İmmünsüpresif Hastalarda Pandemik İnfluenza ve Korunma İmmünsüpresif Hastalarda Pandemik İnfluenza ve Korunma Dr. Sibel Aşçıoğlu Hacettepe Üniv. Tıp Fakültesi İç Hastalıkları A.D İnfeksiyon Ünitesi İlk modern pandemi İlk defa bu kadar yakından takip edildi

Detaylı

ÇOCUK FELCİ DESTEK AŞILAMA ÇALIŞMALARI SAHA REHBERİ (1.tur 20-26 Nisan 2015 2.tur 29 Mayıs-4 Haziran 2015)

ÇOCUK FELCİ DESTEK AŞILAMA ÇALIŞMALARI SAHA REHBERİ (1.tur 20-26 Nisan 2015 2.tur 29 Mayıs-4 Haziran 2015) Ek: 5 ÇOCUK FELCİ DESTEK AŞILAMA ÇALIŞMALARI SAHA REHBERİ (1.tur 20-26 Nisan 2015 2.tur 29 Mayıs-4 Haziran 2015) Küresel Polio nun (çocuk felci) Eradikasyonu Girişimi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık

Detaylı

Çocukluk Çağı Aşılamaları. Doç. Dr. Güldane Koturoğlu

Çocukluk Çağı Aşılamaları. Doç. Dr. Güldane Koturoğlu Çocukluk Çağı Aşılamaları Doç. Dr. Güldane Koturoğlu Rutin Aşı Takvimi-2012 ÖNERİLEN RUTİN AŞI PROGRAMI-2012 Ulusal aşı programı DOĞUM 1. AYIN SONU 2. AYIN SONU 4. AYIN SONU 6. AYIN SONU HEPATİT B 1. Doz

Detaylı

HEMATOPOİETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANT ALICILARINDA AŞILAMA. Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

HEMATOPOİETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANT ALICILARINDA AŞILAMA. Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD HEMATOPOİETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANT ALICILARINDA AŞILAMA Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 2 Transplant hastalarında immün durumun belirleyicileri Önceki aşılanma

Detaylı

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama. Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Kronik Hastalığı Olanlarda ve İmmünsüpresif Hastalarda Bağışıklama Dr. Hüsnü Pullukçu Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Bağışıklığın Baskılanması Birincil İkincil B hücre hastalıkları

Detaylı

Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama. Doç.Dr. Yalçın Önem

Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama. Doç.Dr. Yalçın Önem Güncel bilgiler ışığında yaşlıda bağışıklama Doç.Dr. Yalçın Önem 02.11.2018 1 Tanım Aşılama(bağışıklama) patojenlerden veya tümörden elde edilen immünolojik materyalin verilmesiyle kişide yeterli bir immünolojik

Detaylı

İmmünsüpresif Bireylerde İmmünizasyon

İmmünsüpresif Bireylerde İmmünizasyon İmmünsüpresif Bireylerde İmmünizasyon Dr. Meltem Avcı İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği meltema1@hotmail.com İmmünsüpresif birey = İmmünkompromize

Detaylı

İmmünkompromize Konakta Aşılama Rehberi. Uzm.Dr. Ebru DİK İzmir Bozyaka E.A.H

İmmünkompromize Konakta Aşılama Rehberi. Uzm.Dr. Ebru DİK İzmir Bozyaka E.A.H İmmünkompromize Konakta Aşılama Rehberi Uzm.Dr. Ebru DİK İzmir Bozyaka E.A.H 2013 IDSA İmmünkompromize Kişilerin Aşılanması İçin Klinik Uygulama Rehberi Bu rehber, immünkompromise hastaların ve onlarla

Detaylı

Seyahat ve Aşılama. Dr. Meltem Arzu YETKİN SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Seyahat ve Aşılama. Dr. Meltem Arzu YETKİN SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Seyahat ve Aşılama Dr. Meltem Arzu YETKİN SB Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yurtdışına seyahat mi düşünüyorsunuz? Hazırlıklı mısınız? Seyahat ve aşılama programını planlarken. Gidilecek bölge bilgileri

Detaylı

SEYAHAT VE AŞILAMA. Seyahat ve aşılama programını planlarken

SEYAHAT VE AŞILAMA. Seyahat ve aşılama programını planlarken SEYAHAT VE AŞILAMA Seyahat ve aşılama programını planlarken Gidilecek bölge bilgileri Gidilecek zaman Gezinin süresi Gezinin tipi ve ne tip aktivitelerin yapılacağı Seyahati yapacak olan kişinin tıbbi

Detaylı

Hasta ve/veya enfekte materyal ile potansiyel teması olan tüm personel

Hasta ve/veya enfekte materyal ile potansiyel teması olan tüm personel L. Nilsun Altunal Hasta ve/veya enfekte materyal ile potansiyel teması olan tüm personel Doktor Hemşire Öğrenci Laboratuvar teknisyeni 112 acil sağlık hizmeti personeli Eczacı Temizlik personeli Tıbbi

Detaylı

Bağışıklamada Güncel Durum

Bağışıklamada Güncel Durum Bağışıklamada Güncel Durum Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı Dr.Osman Topaç 4.Ulusal Pediatri Kongresi 16-19 Kasım 2016/Antalya Genişletilmiş Bağışıklama Programı Amaç: Hassas yaş gruplarına

Detaylı

Ulusal Aşı Takvimi. (Genel bakış ve Yenilikler) Ara Güler in objektifinden

Ulusal Aşı Takvimi. (Genel bakış ve Yenilikler) Ara Güler in objektifinden Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı, Bursa Ulusal Aşı Takvimi (Genel bakış ve Yenilikler) Ara Güler in objektifinden Aşı niçin yapılır?

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi. Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015

Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi. Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015 Dünyada ve Türkiye de İnfluenza Epidemiyolojisi Dr. Nurbanu Sezak Atatürk EAH Enfeksiyon Hst. ve Kln. Mikrobiyoloji Kliniği Kasım 2015 İnfluenza Tip A ve B virusları Akut solunum yolu hastalığı Her yıl

Detaylı

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK

AŞI ve SERUMLAR. Dr. Sibel AK AŞI ve SERUMLAR Dr. Sibel AK Bugün; Ak#f İmmünizasyon Bakteriyel Aşılar Viral Aşılar Aşı Takvimi Pasif İmmünizasyon Aşı Etkileşimleri Tanımlar İmmünite (Bağışıklık): Konağın, kendisinden farklı yapıya

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü Sayı : B.10.1HSK.4.15.16.00 102/ 646 17/09/2012 Konu : Hepatit A Aşısı Uygulaması Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığının Çocukluk Aşı Takvimine eklenen Hepatit A Aşısı Uygulaması ile

Detaylı

Erişkin İmmunizasyonu. Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006

Erişkin İmmunizasyonu. Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006 Erişkin İmmunizasyonu Dr. Hilal Sipahi Mayıs 2006 Günümüzde erişkinler halen aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölebilmekte : Aşılamanın çocuklardaki gibi erişkin bakımının bir parçası olarak algılanmıyor

Detaylı

ÜLKEMİZDE AŞI UYGULAMALARI GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI

ÜLKEMİZDE AŞI UYGULAMALARI GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI ÜLKEMİZDE AŞI UYGULAMALARI GENİŞLETİLMİŞ BAĞIŞIKLAMA PROGRAMI Dr. Osman TOPAÇ Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanı 23-25EKİM 2017 6.PUADER KONGRESİ Susesi Luxury Otel

Detaylı

POLİOMYELİT ERADİKASYONU

POLİOMYELİT ERADİKASYONU 1 POLİOMYELİT ERADİKASYONU KLİNİSYEN EL KİTABI Hazırlayanlar Dr. Şehnaz TUMAY Dr. Ayşegül SARAÇ Dr. Mehmet Ali TORUNOĞLU Dr. Nedret EMİROĞLU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Detaylı

İNFLUENZA AŞISI:İŞE YARAMADI MI?

İNFLUENZA AŞISI:İŞE YARAMADI MI? İNFLUENZA AŞISI:İŞE YARAMADI MI? Doç.Dr.Neşe DEMİRTÜRK AKÜ TIP FAKÜLTESİ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Afyonkarahisar,2015. İNFLUENZA İnsandan insana kolaylıkla yayılan ve sezonal

Detaylı

Meningokok aşılarının ulusal aşılamada yeri. Dr. Mehmet Ceyhan 2012

Meningokok aşılarının ulusal aşılamada yeri. Dr. Mehmet Ceyhan 2012 Meningokok aşılarının ulusal aşılamada yeri Dr. Mehmet Ceyhan 2012 AŞI İLE HASTALIKLARIN ORTADAN KALDIRILMASI Ülkemizde son çiçek vakası: 1957 1977: Dünya da son çiçek vakası Somali 1980: Çiçek aşısının

Detaylı

Şehnaz HATİPOĞLU Aile Hekimliği Uzmanı İzmir, 2016

Şehnaz HATİPOĞLU Aile Hekimliği Uzmanı İzmir, 2016 Şehnaz HATİPOĞLU Aile Hekimliği Uzmanı İzmir, 2016 Aşılama Birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hekim ve diğer personelin temel görevlerinden biri çocuk sağlığının korunmasıdır. Hastalıkların

Detaylı

Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt.

Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt. Aşıların saklanması,hazırlanması, uygulanması ve kayıt. Feyza Koç Ekim 2017 Bağışıklık Pasif Anneden bebeğe plesanta yoluyla antikor geçmesi Tam kan, plazma, eritrosit, trombosit ve immunglobulin verilmesi

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Hepatit A Aşılama Şeması: RİSK GRUBU AŞILAMALARI Aşağıda tanımlanmış risk gruplarında yer alanlara, hepatit A aşısı iki doz (iki doz arasında en az 6 ay süre olacak şekilde) olarak uygulanır. Risk Grubu

Detaylı

Transplant hastalarında aşılama. Dr.Hande Arslan Başkent ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD

Transplant hastalarında aşılama. Dr.Hande Arslan Başkent ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD Transplant hastalarında aşılama Dr.Hande Arslan Başkent ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları AD 16.04.2014 Transplantasyon öncesinde; Alıcıda var olan infeksiyonlar Donör organdan bulaşabilecek infeksiyonlar Tx

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ULUSAL AŞILAMA (GBP) PROGRAMI

SAĞLIK BAKANLIĞI ULUSAL AŞILAMA (GBP) PROGRAMI SAĞLIK BAKANLIĞI ULUSAL AŞILAMA (GBP) PROGRAMI Dr. Osman TOPAÇ Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanı 13-14 EKİM 2017 Ulusal Sosyal Pediatri Sempozyumu Hilton Otel /

Detaylı

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler

Viral Hepatitler. Hepatit A Virus. Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış. Hepatit Tipleri. Hepatit A Klinik Özellikler Viral Hepatitler- Tarihsel Bakış Viral Hepatitler İnfeksiyöz Viral hepatitler A NANB E Enterik yolla geçen Dr. Ömer Şentürk Serum B D C F, G, TTV,? diğerleri Parenteral yolla geçen Hepatit Tipleri A B

Detaylı

Bağışıklamanın Tarihçesi

Bağışıklamanın Tarihçesi Bağışıklamanın Tarihçesi Dr. Zerrin YULUĞKURAL 6. Türkiye EKMUD Bilimsel Pla=ormu Nisan 2017 Antalya Hastalıklara karşı korumak amacıyla uygulanan aşılamanın tarihi eski Büyük toplulukların rumn olarak

Detaylı

Böbrek Nakli Yapılan Çocuklarda Bağışıklanma Durumunun ve Aşı Yanıtlarının Değerlendirilmesi

Böbrek Nakli Yapılan Çocuklarda Bağışıklanma Durumunun ve Aşı Yanıtlarının Değerlendirilmesi Böbrek Nakli Yapılan Çocuklarda Bağışıklanma Durumunun ve Aşı Yanıtlarının Değerlendirilmesi Elif Çomak 1 Çağla Serpil Doğan 2 Arife Uslu Gökçeoğlu 3 Sevtap Velipaşaoğlu 4, Mustafa Koyun 5 Sema Akman 5

Detaylı

ORDUDA VE HACILARDA MENİNGOKOK AŞILAMASI. Dr. Levent Akın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

ORDUDA VE HACILARDA MENİNGOKOK AŞILAMASI. Dr. Levent Akın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ORDUDA VE HACILARDA MENİNGOKOK AŞILAMASI Dr. Levent Akın Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Meningokok hastalığı, yüksek hastalandırma ve ölüm oranı ile seyreden meningoksemi

Detaylı

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader

Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader Gebelerde Rubella (Kızamıkçık) Yrd.Doç.Dr.Çiğdem Kader OLGU 1 İkinci çocuğuna hamile 35 yaşında kadın gebeliğinin 6. haftasında beş yaşındaki kız çocuğunun rubella infeksiyonu geçirdiğini öğreniyor. Küçük

Detaylı

Grip Aşılarında Güncel Durum

Grip Aşılarında Güncel Durum Grip Aşılarında Güncel Durum Kenan HIZEL Gazi Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Sunum içeriği Aşı içeriği ve aşı çeşitleri Aşı endikasyonları, etki ve etkinlik Riskli gruplarda durum

Detaylı

Aşılı Anaokulu Çocuklarında Suçiçeği Salgını

Aşılı Anaokulu Çocuklarında Suçiçeği Salgını Aşılı Anaokulu Çocuklarında Suçiçeği Salgını N. Zafer KURUGÖL, Şule GÖKÇE, Münevver Akıllı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD 9-13 Kasım 2016, ANTALYA SUÇİÇEĞİ Suçiçeği, varisella

Detaylı

Dr. Zerrin YULUĞKURAL. Trakya Ü. Tıp Fak. İnfeksiyon Hast. Ve Klin. Mik. AD.

Dr. Zerrin YULUĞKURAL. Trakya Ü. Tıp Fak. İnfeksiyon Hast. Ve Klin. Mik. AD. Dr. Zerrin YULUĞKURAL Trakya Ü. Tıp Fak. İnfeksiyon Hast. Ve Klin. Mik. AD. 6. Türkiye EKMUD Kongresi, 12.5.2016 Her bir erişkin sağlık durumuna bakılmaksızın aşılama açısından önemli Sağlık durumları

Detaylı

Özel Konakta Bağışıklama. Dr. Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Özel Konakta Bağışıklama. Dr. Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Özel Konakta Bağışıklama Dr. Alpay AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Olgu 45 yaşında erkek hasta Mantle Cell Lenfoma nedeniyle R-CHOP (rituksimab,

Detaylı

HIV/AIDS OLGULARINDA KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK VE SUÇİÇEĞİ SEROPREVALANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ

HIV/AIDS OLGULARINDA KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK VE SUÇİÇEĞİ SEROPREVALANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ HIV/AIDS OLGULARINDA KIZAMIK, KIZAMIKÇIK, KABAKULAK VE SUÇİÇEĞİ SEROPREVALANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Asist. Dr. Ezgi Gülten Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik

Detaylı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 2 SUNUM PİCORNAVİRUSLAR. Prof. Dr. İştar Dolapçı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 2 SUNUM PİCORNAVİRUSLAR. Prof. Dr. İştar Dolapçı PİCORNAVİRUSLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ AD 28 Nisan 2017 Öğrenim amaç ve hedefleri *Picornaviridae ailesi içindeki virusları sıralamak *Picornavirusların genel özellikleri

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE MERS-CoV (Middle East Respiratoy Seyndrome- Corona Virus Mers-CoV Öyküsü İlk olgu: v Haziran 2012 Suudi Arabistan v Pnömoni ve akut böbrek yetmezliği-

Detaylı

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta

Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller. Dr. Dilara İnan Isparta Prediktör Testler ve Sıradışı Serolojik Profiller Dr. Dilara İnan 04.06.2016 Isparta Hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) HBV yüzeyinde bulunan bir proteindir; RIA veya EIA ile saptanır Akut ve kronik HBV

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

HIV POZİTİF HASTALARDA BAĞIŞIKLAMA

HIV POZİTİF HASTALARDA BAĞIŞIKLAMA HIV POZİTİF HASTALARDA BAĞIŞIKLAMA DR. Hüsnü PULLUKÇU Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 18.03.2017 Adana.EKMUD HIV POZİTİF HASTALARDA AŞI İLE KORUNULABİLEN HASTALIKLAR İÇİN ARTMIŞ

Detaylı

Özel Durumu Olan Konakta Aşılama- Solid Organ Transplantasyonu

Özel Durumu Olan Konakta Aşılama- Solid Organ Transplantasyonu Özel Durumu Olan Konakta Aşılama- Solid Organ Transplantasyonu Dr. Özlem GÜZEL TUNÇCAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları AD Solid organ transplantasyon (SOT)

Detaylı

İNFLUENZADA KORUNMA. Uz. Dr. Öznur Ak KEAH

İNFLUENZADA KORUNMA. Uz. Dr. Öznur Ak KEAH İNFLUENZADA KORUNMA Uz. Dr. Öznur Ak KEAH İnfluenzaya bağlı komplikasyonların önlenmesi, hastalığın hafif geçirilmesi, hastaneye yatışın azaltılmasında en etkili yol AŞI ile korunmaktır. Antiviral ilaçlarla

Detaylı

POLİOMYELİT ERADİKASYONU

POLİOMYELİT ERADİKASYONU POLİOMYELİT ERADİKASYONU KLİNİSYEN EL KİTABI Hazırlayanlar Dr. Şehnaz TUMAY Dr. Ayşegül SARAÇ Dr. Mehmet Ali TORUNOĞLU Dr. Nedret EMİROĞLU Üçüncü Basım : 10.000 Adet Ocak 2004-Ankara Kapak fotoğrafı: Türkiye

Detaylı

PİCORNAVİRUSLAR. Dr.Tuncer ÖZEKİNCi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D

PİCORNAVİRUSLAR. Dr.Tuncer ÖZEKİNCi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D PİCORNAVİRUSLAR Dr.Tuncer ÖZEKİNCi Tıbbi Mikrobiyoloji A.D 1 PİCORNAVİRUSLAR Picornaviridae ailesi, insanlarda ve hayvanlarda hastalık oluşturan önemli virus gruplarını içeren, geniş bir virus ailesidir.

Detaylı

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık

Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık Doç. Dr. Onur POLAT Travmalı hastaya müdahale eden sağlık çalışanları, hasta kanı ve diğer vücut salgıları ile çalışma ortamında karşılaşma riski bulunan diğer sağlık personeli gibi hastalardan bulaşabilecek

Detaylı

HEMATOPOETIK KÖK HÜCRE ALICISI HASTALARDA BAĞIŞIKLAMA. Dr. Derya SEYMAN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi

HEMATOPOETIK KÖK HÜCRE ALICISI HASTALARDA BAĞIŞIKLAMA. Dr. Derya SEYMAN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi HEMATOPOETIK KÖK HÜCRE ALICISI HASTALARDA BAĞIŞIKLAMA Dr. Derya SEYMAN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi HKHT sonrası İmmunitenin Yapılanması İnnate İmmun Sistem Naturel killer (doğal öldürücü) hücreler

Detaylı

Kanser hastaları KİT transplantasyonu yapılan hastalar, HIV infeksiyonlu hastalar, Gebeler, Kronik hastalıklar (diyabetik hastalar, kr.

Kanser hastaları KİT transplantasyonu yapılan hastalar, HIV infeksiyonlu hastalar, Gebeler, Kronik hastalıklar (diyabetik hastalar, kr. Kanser hastaları KİT transplantasyonu yapılan hastalar, HIV infeksiyonlu hastalar, Gebeler, Kronik hastalıklar (diyabetik hastalar, kr. karaciğer, kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı, ) Son dönem

Detaylı

Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan

Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan Her yıl milyonlarca hayatı kurtaran dünyanın en başarılı ve uygun maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olarak kabul ediliyor. Bağışıklama ile her yıl 2-3 milyon insanın hayatını

Detaylı

Sayı: B100TSH0110005 Konu: Polio importasyon planı genelgesi 05.07.2002 / 6191 GENELGE 2002/67

Sayı: B100TSH0110005 Konu: Polio importasyon planı genelgesi 05.07.2002 / 6191 GENELGE 2002/67 Sayı: B100TSH0110005 Konu: Polio importasyon planı genelgesi 05.07.2002 / 6191 GENELGE 2002/67 Hastalık morbidite ve mortalite hızlarını düşürmek ve salgınları kontrol etmek amacıyla, Dünya da hastalık

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

HIV POZİTİF HASTALARDA İMMÜNİZASYON. DR. Hüsnü PULLUKÇU Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

HIV POZİTİF HASTALARDA İMMÜNİZASYON. DR. Hüsnü PULLUKÇU Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD HIV POZİTİF HASTALARDA İMMÜNİZASYON DR. Hüsnü PULLUKÇU Ege ÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Rutin erişkin bağışıklamasına göre ARTMIŞ RİSK VAR MI? Hangi aşı? ARTMIŞ RİSK İnvaziv pnömokok

Detaylı

Aşılama kontrendikasyonları. Prof. Dr. Ahmet Ergin Pamukkale Üniversitesi

Aşılama kontrendikasyonları. Prof. Dr. Ahmet Ergin Pamukkale Üniversitesi Aşılama kontrendikasyonları Prof. Dr. Ahmet Ergin Pamukkale Üniversitesi SUNUM PLANI Aşılama kontrendikasyonları Aşılama Kontrendikasyonları Aşılama Endikasyonları 3 milyon ölüm, 750 bin engellilik önleniyor

Detaylı

REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD REHBERLER: TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLAMALI? Dr. Behice Kurtaran Ç.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 1 2 3 4 ANTİRETROVİRAL TEDAVİ HIV eradiksayonu yeni tedavilerle HENÜZ mümkün değil

Detaylı

KIZAMIK SALGINI DÜNYADA VE TÜRKİYE DEKİ DURUM

KIZAMIK SALGINI DÜNYADA VE TÜRKİYE DEKİ DURUM KIZAMIK SALGINI DÜNYADA VE TÜRKİYE DEKİ DURUM Yrd. Doç. Dr. Sema ALP ÇAVUŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İzmir Klimik Derneği Erişkin Bağışıklama

Detaylı

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Gerçekten Önleniyor mu? Difteri ve Boğmaca

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Gerçekten Önleniyor mu? Difteri ve Boğmaca Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Gerçekten Önleniyor mu? Difteri ve Boğmaca Dr. Selin NAR ÖTGÜN Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı I.Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi 12-16 Kasım 211, Antalya

Detaylı

ERİŞKİNLERDE BAĞIŞIKLAMA. Dr.Meltem Taşbakan

ERİŞKİNLERDE BAĞIŞIKLAMA. Dr.Meltem Taşbakan ERİŞKİNLERDE BAĞIŞIKLAMA Dr.Meltem Taşbakan 1 2 Neden Erişkin Bağışıklaması? 3 ERİŞKİNLERDE BAĞIŞIKLAMA İleri yaşla birlikte hastalık riskinin artması Tetanoz, Grip, Pnömoni Risk gruplarında ve özel gruplarda

Detaylı

ÜLKEMİZDE GÜNCEL AŞILAMA

ÜLKEMİZDE GÜNCEL AŞILAMA ÜLKEMİZDE GÜNCEL AŞILAMA Aşılama, bulaşıcı hastalıkların azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılmasında toplumlar tarafından en yaygın kabul görmüş, en etkin ve en ekonomik girişimdir. Türkiye de ilk

Detaylı

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT

Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT Gebelere hangi aşıları önerelim? Kılavuzlar ne öneriyor? Dr. Selim BÜYÜKKURT selimbuyukkurt@gmail.com WHO CDC ACOG Up To Date MedScape EKMUD KLİMİK KLİMUD Kaynaklar Ülke için kaynak oluştururken

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 LERDE LABORATUVAR İPUÇLARI GENEL TARAMA TESTLERİ Tam kan sayımı Periferik yayma İmmünglobulin düzeyleri (IgG, A, M, E) İzohemaglutinin titresi (Anti A, Anti B titresi) Aşıya karşı antikor yanıtı (Hepatit

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA BAĞIŞIKLAMA

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA BAĞIŞIKLAMA SAĞLIK ÇALIŞANLARINDA BAĞIŞIKLAMA DR. ALPAY AZAP Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 23.09.2017 1 Türkiye deki hastaneler 23.09.2017 2 Türkiye deki sağlık

Detaylı

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ

BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ BIR GRİP SEZONUNUN BAŞıNDA İLK OLGULARıN İRDELENMESİ NECLA TÜLEK, METİN ÖZSOY, SAMİ KıNıKLı Ankara Eğitim Ve Araştırma HASTANESİ İnfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji GİRİŞ Mevsimsel influenza

Detaylı

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca)

Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Tdap Aşıları (Difteri, Toksoid ve Cansız Boğmaca) Erişkin ve büyük çocuklarla kıyaslandığında, 12 ay altındaki infantlar gerçek anlamda yüksek boğmaca oranlarına ve boğmaca ile ilişkili ölümlerin geniş

Detaylı

İmmünizasyon için kullanılan immünbiyolojik ajanlar,antijenler (bakteri, virus, toksoid ) veya antikorlardır (immünglobulin, antitoksinler).

İmmünizasyon için kullanılan immünbiyolojik ajanlar,antijenler (bakteri, virus, toksoid ) veya antikorlardır (immünglobulin, antitoksinler). Prof. Dr. Saim DAYAN D.Ü. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji A.D. Erişkin immünizasyon Hastalıkların, hastalıklara bağlı sakatlık ve ölümlerin önlenmesinde en etkili yollardan

Detaylı

Sağlık Göstergeleri II.1. ÜREME SAĞLIĞI II.2. AŞILAMA II.3. MORTALİTE II.4. MORBİDİTE

Sağlık Göstergeleri II.1. ÜREME SAĞLIĞI II.2. AŞILAMA II.3. MORTALİTE II.4. MORBİDİTE 2 Sağlık Göstergeleri II.. ÜREME SAĞLIĞI II.2. AŞILAMA II.. MORTALİTE II.. MORBİDİTE II. Üreme Sağlığı TABLO: TÜRKİYE'DE YERLEŞİM YERLERİNE GÖRE ÜREME SAĞLIĞI (%, 2) ÖZELLİKLER KENT KIR TOPLAM DOĞURGANLIK

Detaylı

KLİMİK EBÇG 6-7 Aralık 2014, İstanbul

KLİMİK EBÇG 6-7 Aralık 2014, İstanbul KLİMİK EBÇG 6-7 Aralık 2014, İstanbul Kanser hastaları KİT transplantasyonu yapılan hastalar, HIV infeksiyonlu hastalar, Gebeler, Kronik hastalıklar Diyabet Kronik karaciğer, Kalp hastalığı, kronik akciğer

Detaylı

Akut Hepatit C Tedavisi. Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF, İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mikr AD, Antalya

Akut Hepatit C Tedavisi. Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF, İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mikr AD, Antalya Akut Hepatit C Tedavisi Dr. Dilara İnan Akdeniz ÜTF, İnfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mikr AD, Antalya HCV DSÖ verilerine göre tüm dünya nüfusunun %3 ü (yaklaşık 170 milyon kişi) HCV ile infekte. İnsidans;

Detaylı

Geleceğin Aşıları. Dr.Funda Timurkaynak Başkent Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı İstanbul Hastanesi

Geleceğin Aşıları. Dr.Funda Timurkaynak Başkent Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı İstanbul Hastanesi Geleceğin Aşıları Dr.Funda Timurkaynak Başkent Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı İstanbul Hastanesi Yeni,daha stabil antijenler Yeni veriliş yolları Antijen

Detaylı

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ

Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi. Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Acil Serviste Tanı Yaralanmalarda Profilaksi Uzm.Dr.İlhan UZ Tetanoz Latince gerilme anlamına gelir. İstemli kasların tonik spazmıyla karakterize akut bir toksemidir. Etken: Clostridium tetani

Detaylı

SEYAHAT VE AŞILAMA Prof.Dr. Fatma Ulutan

SEYAHAT VE AŞILAMA Prof.Dr. Fatma Ulutan SEYAHAT VE AŞILAMA Prof.Dr. Fatma Ulutan Gazi Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. SEYAHAT EDEN İNSAN SAYISI ARTIYOR 2014 de 1 milyar insan sınır ötesi geçiş yapmış ve %30-60 oranında

Detaylı

KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI

KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLERDE LABORATUVAR TANI Uz. Dr. Yavuz Uyar Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Viroloji Referans ve Araştırma Laboratuarı yavuz.uyar@rshm.gov.tr KENE KAYNAKLI ENSEFALİTLER Viral Tick-borne

Detaylı

KHN ALICILARI VE LÖSEMİ HASTALARINDA AŞILAMA KILAVUZLARI

KHN ALICILARI VE LÖSEMİ HASTALARINDA AŞILAMA KILAVUZLARI KHN ALICILARI VE LÖSEMİ HASTALARINDA AŞILAMA KILAVUZLARI Prof. Dr. Esin ŞENOL Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Anabilim Dalı Hematopoetik Kök Hücre Nakli

Detaylı

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları

PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI. Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları PERİNATAL HERPES VİRUS İNFEKSİYONLARI Uzm.Dr.Cengiz Uzun Alman Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Perinatal dönemde herpesvirus geçişi. Virus Gebelik sırasında Doğum kanalından Doğum

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER

ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER ADIM ADIM YGS-LYS 55. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-15 VİRÜSLER Virüsler Hücresel yapı da dahil olmak üzere canlıların ortak özelliklerini göstermeyen canlılardır. Prokaryotlardan daha küçüklerdir.

Detaylı

Pnömokok Aşılarında Güncel Durum. 1. ULUSAL ERĠġKĠN BAĞIġIKLAMASI SĠMPOZYUMU, 19 OCAK 2014, ESKĠġEHĠR

Pnömokok Aşılarında Güncel Durum. 1. ULUSAL ERĠġKĠN BAĞIġIKLAMASI SĠMPOZYUMU, 19 OCAK 2014, ESKĠġEHĠR Pnömokok Aşılarında Güncel Durum 1. ULUSAL ERĠġKĠN BAĞIġIKLAMASI SĠMPOZYUMU, 19 OCAK 2014, ESKĠġEHĠR Polisakkarit konjuge aģılar (PCV) Polisakkarit aģı (PPSV23) Bu aģı 14 değerli polisakkarit aģının yerine

Detaylı

GEBELERDE AŞILAMA. Dr. Neşe DEMİRTÜRK Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD, Afyonkarahisar.

GEBELERDE AŞILAMA. Dr. Neşe DEMİRTÜRK Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD, Afyonkarahisar. GEBELERDE AŞILAMA Dr. Neşe DEMİRTÜRK Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD, Afyonkarahisar. AŞILAMADA HEDEFLER Hastalıkların geçirilmesinin önlenmesi Mortalite

Detaylı

ACIBADEM BAKIRKÖY HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Hülya AKYOL Hazırlanma Tarihi:

ACIBADEM BAKIRKÖY HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Hülya AKYOL Hazırlanma Tarihi: ACIBADEM BAKIRKÖY HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ Hülya AKYOL Hazırlanma Tarihi: 29.06.18 SUNU PLANI Aşılama nedir? İmmünite Erişkin neden aşılanır? Erişkin aşılamada hedef grupları Aşı türleri

Detaylı

Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri

Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri Klinik Çalışanlarına Önerilen Sağlık Girişimleri Sağlık kuruluşları hizmet, eğitim, araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü kompleks yapılardır. Bu nedenle, sağlık çalışanlarının iş yerinde karşılaştıkları

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

Ulusal aşı takvimlerinin oluşturulmasında ve yeni aşıların eklenmesinde temel ilkeler. Dr. Mehmet Ceyhan 2009

Ulusal aşı takvimlerinin oluşturulmasında ve yeni aşıların eklenmesinde temel ilkeler. Dr. Mehmet Ceyhan 2009 Ulusal aşı takvimlerinin oluşturulmasında ve yeni aşıların eklenmesinde temel ilkeler Dr. Mehmet Ceyhan 2009 Age MOST FATAL EVENT IN HUMAN HISTORY 70 65 60 55 50 45 40 WORLDWIDE FATALITIES: 50-100 MILLION

Detaylı

Bildiğimiz Aşılar Difteri-Boğmaca-Tetanoz Çocuk Felci Haemophilus influenzae tip b. Dr.Gülden YILMAZ BOZKURT

Bildiğimiz Aşılar Difteri-Boğmaca-Tetanoz Çocuk Felci Haemophilus influenzae tip b. Dr.Gülden YILMAZ BOZKURT Bildiğimiz Aşılar Difteri-Boğmaca-Tetanoz Çocuk Felci Haemophilus influenzae tip b Dr.Gülden YILMAZ BOZKURT İnfeksiyon hastalıklarından korunmanın bir yolu da aşılamadır. Çocukluk dönemindeki aşılama programları,

Detaylı

SAĞLIK PERSONELİNİN BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK TARAMA PROTOKOLÜ

SAĞLIK PERSONELİNİN BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK TARAMA PROTOKOLÜ SAĞLIK PERSONELİNİN BULAŞICI HASTALIKLARA YÖNELİK TARAMA PROTOKOLÜ Çalışanların hastane ortamında bulaşıcı hastalıklardan korunmasını sağlamak, bulaşıcı hastalıklara maruziyet durumunda alınması gereken

Detaylı

S A H A A R A Ş T I R M A S I

S A H A A R A Ş T I R M A S I S A H A A R A Ş T I R M A S I GEREÇ VE YÖNTEM Saha Araştırması Plan ve Uygulaması Bu araştırma, Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı ve Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından

Detaylı

Türkiye de Geleceğe Dönük Planlar. Dr. Seraceddin ÇOM Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür V.

Türkiye de Geleceğe Dönük Planlar. Dr. Seraceddin ÇOM Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür V. Türkiye de Geleceğe Dönük Planlar Dr. Seraceddin ÇOM Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür V. Aşı Takvimi ve Bağışıklama Danışma Kurulu (BDK) BDK 30 kadar akademisyenden oluşmakta ve yılda ortalama 4 kez

Detaylı

Çocuk enfeksiyon hastalıkları derneği 2012 genişletilmiş aşı takvimi

Çocuk enfeksiyon hastalıkları derneği 2012 genişletilmiş aşı takvimi Çocuk enfeksiyon hastalıkları derneği 2012 genişletilmiş aşı takvimi ÇOCUK ENFEKSİYON HASTALIKLARI DERNEĞİ 2012 GENİŞLETİLMİŞ AŞI TAKVİMİ * Doğumda 1. 2. 3. 4. 6. 12. 15. 18. 24. 30. (4-6 yaş) İÖO 1. sınıf

Detaylı

DANG HUMMASI. Yrd. Doç.Dr. Banu Kaşkatepe

DANG HUMMASI. Yrd. Doç.Dr. Banu Kaşkatepe DANG HUMMASI Yrd. Doç.Dr. Banu Kaşkatepe DANG Dang humması (DH) ve şiddetli formları; dang hemorajik ateşi(dha) ve dang şok sendromu (DSS), uluslararası kamu sağlığıyla ilgili önemli bir sorun. Geçen otuz

Detaylı

Genişletilmiş Bağışıklama Programı-GBP

Genişletilmiş Bağışıklama Programı-GBP Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı Dr. Osman TOPAÇ Haziran 2017 1 Genişletilmiş Bağışıklama Programı-GBP Amaç: Hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmalarından önce ulaşıp, hastalıklara

Detaylı

Sağlık çalışanları günlük çalışma ortamlarında

Sağlık çalışanları günlük çalışma ortamlarında PANEL Sağlık Çalışanlarının Sağlığı: Sağlık Çalışanlarının Aşılanması Dr. Aysel KOCAGÜL ÇELİKBAŞ 1 1 Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği,

Detaylı

SOLİT ORGAN TRANSPLANTASYONU ve BK VİRUS ENFEKSİYONLARI Doç. Dr. Derya Mutlu Güçlü immunsupresifler Akut, Kronik rejeksiyon Graft yaşam süresi? Eskiden bilinen veya yeni tanımlanan enfeksiyon etkenleri:

Detaylı

Erişkin Aşıları: Kime? Ne Zaman? Nasıl? Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Erişkin Aşıları: Kime? Ne Zaman? Nasıl? Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Aşıları: Kime? Ne Zaman? Nasıl? Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon hastalıklarından korunma, ölüm ve sekellerinin azaltılmasında en önemli iki yöntem sanitasyon

Detaylı

Dünya'da ve Türkiye'de aşılama takvimindeki gelişmeler

Dünya'da ve Türkiye'de aşılama takvimindeki gelişmeler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2008; 51: 168-175 Derleme Dünya'da ve Türkiye'de aşılama takvimindeki gelişmeler Elif N. Özmert Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Profesörü SUMMARY: Özmert

Detaylı

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa

Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu. Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Akut Hepatit C: Bir Olgu Sunumu Uz.Dr.Sevil Sapmaz Karabağ İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Manisa Olgu 24 yaşında erkek hasta 6. sınıf tıp öğrencisi Ortopedi polikliniğine başvurmuş Rutin

Detaylı

Dr Behice Kurtaran Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr Behice Kurtaran Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD 1 Dr Behice Kurtaran Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dünyada > 59 milyon Türkiye de 700 000 Yüksek riskli Kas iskelet bozuklukları Kimyasyal ajanlar

Detaylı