ÜRETİM YÖNETİMİ BETÜL TURAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜRETİM YÖNETİMİ BETÜL TURAN"

Transkript

1 ÜRETİM YÖNETİMİ BETÜL TURAN

2 Amaçlar 1. Üretim yönetiminin temel kavramlarını ve üretim sistemlerini tanıyabilme. 2. İşletmelerin kuruluş yeri seçiminde ve iş yeri büyüklüğünün belirlenmesinde göz önüne aldıkları faktörleri sıralayabilme. 3. İşlerin verimli bir şekilde yapılabilmesi için iş yeri düzeninin ve üretim planlamasının önemini kavrayabilme. 4. Kalite kontrolü tekniklerini ve toplam kalite yönetimini tanıyabilme.

3 Özel Açıklamalar İşletmelerdeki üretim yönetimi uygulamalarını yakından görmeleri için iş yeri ziyaretleri yapılmalıdır. Dünyadaki ve Türkiye deki konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeleri teşvik edilmelidir. Üretim yönetiminde karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerinin tartışmaları sağlanmalıdır.

4 Değerlendirme Tablosu Konular Üretim Yönetiminin Temel Kavramları Üretim Sistemleri ve Ürün Tasarımı Kuruluş Yeri Seçimi ve İşletme Büyüklüğü İş Yeri Düzeni ve İş Analizleri Üretim Plânlaması, Stok ve Bakım Yönetimi Kalite Kontrolü Konu Alanlarının Ağırlıkları (% olarak) 10 (6 saat 1 hafta) 15 (8 saat 2 hafta) 15 (8 saat 2 hafta) 25 (14 saat 3 hafta) 20 (12 saat 3 hafta) 15 (8 saat 2 hafta)

5 Kaynak Kitap Üretim Yönetimi Editör: Yrd. Doç. Dr. Haluk Tanrıverdi 8,50 TL

6 BÖLÜM 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ % 10 (6 saat 1.5 hafta) 1.1.Üretimin Tanımı 1.2.Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi Üretim Yönetiminin Oluşumu Üretim Yönetiminin Amacı Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Üretim Yönetiminin Organizasyon İçindeki Yeri

7 1.1. Üretimin Tanımı Üretimin ortaya çıkmasının temel nedeni, insan gereksinimlerinin doğa tarafından karşılanmamasına dayanır. Doğada bulunan mevcut kaynaklar işlemden geçmeden fayda yaratamazlar. Ekonomik anlamda faydayı yaratmak için insanoğlunun üretim yapması gerekir. Temel amaç mal, hizmet ve bilgi üretimidir.

8 1.1. Üretimin Tanımı İşletme biliminde temel faktörlerimiz emek, sermaye, doğa ve girişimcidir. İş gücü bir ülkenin fiziksel ve düşünsel üretim yeteneğini belirler. Eğitilmiş iş gücü ile daha fazla üretim yapmak mümkündür.

9 1.1. Üretimin Tanımı İşletmelerin temel fonksiyonlarının başında üretim, finansman, pazarlama ve insan kaynakları gelmektedir. Bu fonksiyonların yerine getirilmesi için insana gereksinim vardır. İş gücü olmadan fonksiyonlar işlevlerini yerine getiremezler.

10 1.1. Üretimin Tanımı Doğada bulunan mevcut kaynakların çoğu bir işlemden geçmeden kullanılamazlar. Örneğin insan yaşamında önemli bir yeri olan otomobili ele alalım. Makinenin parçaları doğada mevcuttur. Demirin işlenmesi gerekir. Petrolün yeryüzüne çıkarılması bir üretim olgusudur. Mevcut hali ile yeryüzünde çıkartsak da kullanamayız. Bir işlemden geçtikten sonra fayda yaratabilir.

11 1.1. Üretimin Tanımı Üretim bu faktörlerin birleşimi ile yapılan bir işlem sonucu çıktıların birleşimidir. Şekil 1.1 Üretim İşleyiş Sistemi

12 1.1. Üretimin Tanımı Özetle; İnsanoğlunun daha uygun koşullarda yaşamını sürdürmesi için üretim zorunludur. İşletme elindeki mevcut kaynakları bir işlemden geçirerek tüketicilere sunar.

13 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihsel Gelişimi Üretim kavramı, insanlık tarihinin başlangıcına kadar gitmektedir. Üretim yönetimi modern niteliğini, Sanayi Devrimi sonrasından günümüze kadar geçen dönemdeki gelişmelere borçludur.

14 Üretim Yönetiminin Oluşumu İlkel yaşam döneminde bile bir üretim vardı. Bu dönemde üretim sadece insanların kendi gereksinimlerini karşılamak içindi.

15 Üretim Yönetiminin Oluşumu Süreç içinde insan nüfusu artınca başkalarının gereksinimini karşılamak ve gelir elde etmek için üretim yapılmaya başlandı. Paranın değişim aracı olarak kullanılmasıyla işgücüne dayalı üretim yapıldı.

16 Üretim Yönetiminin Oluşumu Ancak; yüzyıllar boyunca gerçekleştirilen tüm teknolojik ilerlemeler, aradan geçen zaman göz önüne alındığında son derece yavaş bir gelişme göstermiştir.

17 Üretim Yönetiminin Oluşumu Bununla beraber, milattan önceki yıllarda başarılan bazı işler, bugün bile insanları şaşkına çevirmektedir. Bu başarılara örnek olarak; Eski Mısır piramitleri, Çin Seddi ve Stonehenge taş kütleleri verilebilir.

18 Üretim Yönetiminin Oluşumu Unutulmamalıdır ki, bugünkü teknolojik gelişmelerin birçoğunun temeli yüzyıllar öncesinin buluşlarına dayanmaktadır. İlk çağlarda tekerleğin bulunması, binlerce yıl sonra otomobil ve benzeri araçların yapılmasına zemin hazırlamıştır.

19 Üretim Yönetiminin Oluşumu Geleneksel olarak üretim işletmelerinin yapısı ve anlayışı, mühendislik temelli bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımda fabrika; mühendislerin tasarımladığı mamulleri üretmekte, pazarlama departmanı bu mamuller için tutundurma planları yapmakta ve satış departmanı sunulan bu ürünleri satmaktadır.

20 Üretim Yönetiminin Oluşumu üretim plan ve programlarının yapılması, iş emirlerinin hazırlanması, mevcut makine ve teçhizatın iş yükü dengelerinin saptanması sistemli çalışmayı gerektirir.

21 Üretim Yönetiminin Oluşumu üretim sevk zamanın belirlenmesi, ön hazırlıklar, stok miktarları, satın alma programları, tedarikçilerle ortak çalışma gibi konular için tam, eksiksiz verilere ihtiyaç vardır.

22 Üretim Yönetiminin Oluşumu Öte yandan satış ve pazarlama birimlerinin görev ve sorumlulukları hiç kolay değildir. Değişen tüketici istek ve ihtiyaçları yanı sıra işletmenin kontrolü dışındaki faktörlerin yaptığı baskı da pazarlamacıların işini bir hayli zorlaştırmaktadır. Aşağıda bu faktörler sıralanmıştır:

23 Üretim Yönetiminin Oluşumu İşletmenin Kontrolü Dışındaki Alanlar Ekonomik Koşullar (Büyüme, küçülme, durgunluk, faiz oranları, yeni yapılanmalar vs. ) Teknolojideki değişimler Devletin etkisi (Politik-Hukuki Yapı ve Kısıtlamalar ) Global rekabet Pazar şartları Ortaklardaki veya tedarikçilerdeki işçi-işveren problemleri Sosyo-Kültürel Faktörler Demografik Faktörler

24 Üretim Yönetiminin Oluşumu İşletmelerin başarısının temelinde; kontrolleri dışındaki bu çevresel faktörler ile kontrolü altındaki işletme kaynaklarının uyumlaştırabilme derecesi yatmaktadır. Bu uyum ne kadar fazla ise işletme o derece başarılı olabilmektedir.

25 Üretim Yönetiminin Oluşumu Bu da işletmelerin; üretim temelli (reaktif yaklaşım) politikalardan ziyade, pazarlama temeli (proaktif yaklaşım) politikaları benimsemesini gerektirir.

26 Üretim Yönetiminin Oluşumu Tarihi Gelişim Modern üretim yöntemlerinin başlangıcı çoğu yazarlara göre; Adam Smith in yazdığı Ulusların Zenginliği adlı yapıtına dayanır.

27 Üretim Yönetiminin Oluşumu Smith kitabında üç temel kavramı açıklar: 1. Belirli bir iş ya da görev sürekli olarak tekrarlanırsa iş görenin yeteneği gelişecektir. (uzmanlaşma) 2. Bir işlemden diğerine doğru bir değişim yapılırsa zaman tasarrufu azalmaktadır. 3. Çalışanlar işlerinde uzmanlaşırsa yeni makine ve araç keşfi olacaktır.

28 Üretim Yönetiminin Oluşumu Adam Smith ile ilk defa ortaya çıkan üretim yönetimi kavramı alanında gelişmeler hızla birbirini izlemiştir. Bu gelişmeler Tablo 1.1 de kısaca özetlenmiştir.

29 Tablo 1.1. Üretim Yönetimi Tarihçesi 17.yy. -Sanayi Devrimi Sonrası Adam Smith F.W. Taylor - Frank Lillian Gilberth - Walter Shewart - F.W. Harris Doğrusal Programlama - Matematiksel Modeller - Bilgisayar - Simülasyon - Otomasyon - Beşeri Mühendisliği Tam otomatik fabrika

30 Üretim Yönetiminin Oluşumu 1832 de matematikçi Charles Babbage, Makine ve İmalatçıların Ekonomisi Üzerine adlı eserinde iş bölümünü ele almıştır. Ona göre; yetenek farklılığına göre ücretlendirilme yapılmalıdır. Bu dönemde çalışma koşulları insancıl değil. Ancak, verimli üretim için çalışmalar sürdürülmüş. Çalışanlar makinelerle eşdeğerde görülmüştür.

31 Üretim Yönetiminin Oluşumu Çalışma günleri haftada 6 gün ve 12 saat olarak yapılmıştır. Üretim zorlama ile gerçekleştiriliyor. Bu zıtlıklara rağmen yeni üretim koşullarının gelişimi hızlanmıştır.

32 Üretim Yönetiminin Oluşumu 1910 Frederich Taylor Taylor Bilimsel Yönetim kitabında; üretim yönetiminde verimlilik artışı, organizasyon, iş gücü verimi, iş yeri düzeni gibi kavramları ortaya atmıştır.

33 Üretim Yönetiminin Oluşumu Taylor a göre; insanları harekete geçirecek ve daha çok çaba göstermelerini sağlayacak tek güç bireysel ekonomik çıkarlardır. çalışanlar yaptıkları işe göre ücret almalıdırlar. Taylor, parça başına ücret sisteminin temellerini ortaya atmıştır.

34 Üretim Yönetiminin Oluşumu Taylor un Bilimsel Yönetim Kuralları; İş analizlerinde gözlem değil bilimsel yöntemler kullanılmalıdır. Çalışanların seçimi ve eğitimi bilimsel yollarla olmalı. Her çalışanın yaptığı iş öğelere ayrılmalı. İş yükü çalışanlar ve yönetenler açısından dengeli dağıtılmalı. İş gören ile yönetenler arasında işbirliği olmalıdır.

35 Üretim Yönetiminin Oluşumu 1911 Frank ve Lillian Gilbreth insan faktörünün üretim yönetimindeki önemini anlatan çalışmalar yapmıştır. İnsanların üretimde makineden daha önemli olduğunu açıklamıştır. İnsan kaynaklarının üretimde temel girdi olduğunu belirtmiştir. Frank Gilbreth hareket etütleri, Lillian Gilbreth ise, hareket ekonomisi ilkeleri ve iş akışı konularında çalışmalar yapmışlardır.

36 Üretim Yönetiminin Oluşumu 1930 ve 1940 yılları arasında F.W. Harris in matematik modelleri stok kontrolünde uygulanmıştır Bununla birlikte Carl Barth, Henry Gantt, ve H. Emerson üretim yönetiminde önemli çalışmalar yapmışlardır. Özellikle Henry Gantt kendi ismi ile anılan Gantt şemasını ortaya koymuştur.

37 Üretim Yönetiminin Oluşumu

38 Üretim Yönetiminin Oluşumu Gantt Şeması, bir zaman çizgisi boyunca projenin tüm safhalarının planlanan ve gerçekleşen sürelerinin, başlangıç ve bitiş zamanlarının belirtilmesi ile oluşturulur. Faaliyetler üstten alta, zamanlar ise soldan sağa doğru sıralanmıştır. Gantt şemalarında zaman çizgisi boyunca her proje aktivitesi için yatay barlar çizilir.

39 Üretim Yönetiminin Oluşumu Bu şemalar herhangi bir zamanda hangi aktivitenin gerçekleştirilmesi gerektiğini, daha da önemlisi projenin ilerleyişini günlük olarak gösterebilir ve böylelikle gerektiğinde düzeltici önlemlerin alınabilmesini sağlar.

40 Üretim Yönetiminin Oluşumu 1930 lu yıllarda W.Sheward ın ortaya koyduğu istatistik ve olasılık teorileri kalite kontrolünde kullanılmıştır. Bu dönemde L.H.C.Tippett örnekleme ile iş ve zaman etüdü yöntemini geliştirmiştir.

41 Üretim Yönetiminin Oluşumu İkinci Dünya Savaşı sonrasında yüksek teknolojiye olan yönelim sonucu yeni teknikler ortaya çıkmıştır. Doğrusal programlama, matematiksel yöntemler, benzetim yöntemleri, uygulamaları, otomasyon gelişmesi vb. üretim yönetiminde kullanılmaya başlanmıştır. Babbage tarafından geliştirilen Analitik Makine basit bilgisayar metotlarına sahipti. Dr. Herman Hollerith delikli kartları okuyabilen elektromekanik hesaplayıcılar geliştirmiştir.

42 Üretim Yönetiminin Oluşumu Bilgisayarın üretim yönetiminde kullanılmasının öncülüğünü 1944 yılında Harward üniversitesinin öncülüğünde IBM gerçekleştirmiştir. İleri üretim teknolojilerinin kullanımı İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirilmiştir. Amerika da Parsons işletmesinde uçak parçasının üretiminde üç boyutlu eğri verisi ve makine aletlerinin hareket kontrolü geliştirilmiştir.

43 Üretim Yönetiminin Oluşumu 1950 li yıllarda Genel Sistem Teorisi, Ludwig von Bertalanffy tarafından ortaya atılmıştır. Genel sistem teorisi ile değişik disiplinler arası ilişkileri belirleyen genellemeye ulaşılmış ve bunların tanımlaması için ortak bildiri oluşturulmaya çalışılmıştır. Kenneth E. Boulding in de bu alandaki çalışmaları ile genel sistem teorisi daha açıklık kazanmış ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

44 Üretim Yönetiminin Oluşumu Son yıllarda üretim yönetiminde bilgisayar destekli üretimlere hız verilmiş ve üretimden gelen hatalar olabildiğince azaltılmıştır. Teknolojinin hızla gelişmesi ile Japon bilim insanları tarafından tam zamanında üretim (just in time - JIT Sistemi) sistemi bulunmuştur. Bu sisteme göre en az (minimum) stokla müşteri talepleri karşılanmaya çalışılmıştır. Ayrıca toplam kalite kontrol ve esnek üretim sistemi buna bağlı olarak geliştirilmiştir.

45 Üretim Yönetiminin Oluşumu Özetle; gelecek dönemde teknolojinin gelişimi ve yapay zekânın kullanımı arttıkça yeni gelişmelerin olabileceğini söyleyebiliriz. böylece yüksek kapasiteli üretim artışı ve bilgisayar kullanımı kaçınılmaz olacaktır. Tablo 1.2 de üretim yönetimin yıllara göre gelişimi verilmektedir.

46 Tablo 1.2:Üretim Yönetiminin Tarihi Gelişimi Yıl Kavram Araç Başlatan 1910 lar 1930 lar Bilimsel Yönetim İlkeleri Endüstriyel Psikoloji Hareketli Üretim Bandı Ekonomik Üretim Miktarı (Büyüklüğü) Kalite kontrol Hawthorne nın işgören motivasyon araştırmaları Çalışma zaman etüt kavramlarının standartlaştırılması Hareket etütleri çalışması Faaliyet program tablosu Envanter kontrolünde EOQ nun uygulanması (Ekonomik Sipariş Miktarı) Örnekleme yöntemiyle üretimin incelenmesi ve istatistiksel tablolarla kalite kontrolü İş analizleri için faaliyet örneklemesi yapılması Frederic W Taylor (ABD) Frank ve Lilian Gilbert (ABD) Henry Ford ve Henry L. Gantt (ABD) F.W.Harris (ABD) Walter Shevhart, H.F. Dodge ve H. G. Romig (ABD) Elton Mayo (ABD) ve L.H.C Tippett (İngiltere)

47 Tablo 1.2:Üretim Yönetiminin Tarihi Gelişimi Yıl Kavram Araç Başlatan 1940 lar Karmaşık sistem sorunlarına karşı disiplinler arası takım yaklaşımı Basit doğrusal programlama yöntemi Üretim Araştırma Grupları (İngiltere) ve George B. Dantzig (ABD) lar Çok miktarda üretim araştırması aracı geliştirilmesi PERT (Proje Değerlendirme ve Gözden Geçirme Tekniği) ve CPM nin (Kritik Yol Tekniği) Proje programlama teknikleri Simülasyon, Bekleme-band hat) teorisi, Karar teorisi, Matematiksel programlama ABD ve batı Avrupa dan birçok araştırmacı

48 Tablo 1.2:Üretim Yönetiminin Tarihi Gelişimi Yıl Kavram Araç Başlatan 1970 ler 1980 ler Bilgisayarların kullanım alanlarının genişlemesi Hizmet kalitesi ve verimliliği Üretim stratejisi paradigması JIT, TQC ve Fabrika otomasyonu Eş zamanlı üretim Alışveriş programlama, Envanter kontrolü, Tahminleme, proje yönetimi, MRP, Hizmet sektöründe kitlesel üretim Rekabet silahı olarak üretim yapmak, Kanban, poka,-yoke, CIM, FMS, CAD/CAM, Robots, vs. Darboğaz analizi, OPT, Kısıtlar teorisi Bilgisayar üreticileri tarafından önderlik edilmiştir. Özellikle IBM, Joseph Orliky ve Oliver Wight ana MRP geliştiricileridir (ABD). Mc Donalds restoranları Harward İşletme Fakültesi (ABD) Toyota Motor (Japonya) W.E. Deming ve J.M. Juran (ABD) ve mühendislik disipinleri (A.B.D., Almanya ve Japonya) Eliyahu M. Goldratt (İsrail)

49 Tablo 1.2:Üretim Yönetiminin Tarihi Gelişimi Yıl Kavram Araç Başlatan 1990 lar Toplam kalite yönetimi İş süreçlerinin yeniden yapılandırılması Elektronik girişimler (şirketler) Arz zinciri yönetimi Baldrige kalite ödülü, ISO 9000, Kalite fonksiyon geliştirme, Değer ve müşterek mühendislik, Sürekli gelişim paradigması, radikal değişim paradigması İnternet, WWW SAP/R3. Müşteri/sunucu yazılımı Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, Amerikan Kalite Kontrol Topluluğu (ABD)Uluslararası standartlar enstitüsü (Avrupa) Michael Hammer ve Ana danışma şirketleri (ABD) ABD hükümeti, Netscape iletişim şirketi ve Microsoft Şirketi, SAP (Almanya), Oracle (ABD) 2000 ler Elektronik Ticaret İnternet ve WWW Amazon, ebay, Amarica online, yahoo

50 Üretim Yönetiminin Amacı Üretim yönetiminde 4 temel faktör etkileyici olmaktadır. Bunlar miktar, kalite, zaman ve maliyettir. Temel amaç; bu dört faktörü harmanlayarak tüketicinin istediği mal veya hizmeti üretmektir.

51 Üretim Yönetiminin Amacı Üretici açısından bakılınca doğal olarak en az (minimum) maliyet ve en fazla (maksimum) kâr hedef olacaktır. Tüketici açısından bakınca da en düşük fiyat ve yüksek kalite tercih edilecektir. Tüketici mal veya hizmete az ücret ödemek isterken satıcı ise daha fazla bir ücretle satmayı isteyebilir. İşletmelerde stok düzeyi olabildiğince az tutulmaya çalışılır. Çünkü stok, maliyetleri arttırıcı önemli bir etkendir.

52 Üretim Yönetiminin Amacı Stoklar Fazla olursa; kiralama, depo, sigorta gibi maliyetleri gerektirir. Stoklar Az olduğunda ise; üretimde aksamalar ya da talebi karşılayamamak olarak karşımıza çıkabilir.

53 Üretim Yönetiminin Amacı Üretim yönetimi, belirli girdilerin bir takım üretim süreçlerinden geçirilerek mal veya hizmet elde edilmesini amaçlar. Bu amaçların belirlenmesinde; en düşük maliyetle istenilen kalitede ürün üretmek etkin olur.

54 Üretim Yönetiminin Amacı Kısaca üretim yönetiminin amaçları üç başlık altında ele alınabilir. 1. Tüketici isteklerinin fiyat, zaman, miktar ve kalite açısından en iyi şekilde karşılanması. 2. Stok düzeyinin düşük tutulması ve stok devrinin arttırılması. 3. İşletmenin insan gücü ve makine kaynaklarından yararlanma derecesinin yükseltilmesi

55 Üretim Yönetiminin Amacı Üretim yönetiminin bu amaçlarının gerçekleştirebilmesi için üretim yöneticilerinin şu işlemleri gerçekleştirmesi gerekir. Üretim yöneticileri belirli bir mamulün üretiminde çeşitli üretim metotları uygulayabilirler. Alternatif üretim metotları analiz edilerek en etkin metot bulunmalıdır. Üretim sürecinde taşımayı olabildiğince en aza indirmelidir. Departmanlar ve iş istasyonları etkin biçimde düzenlenmelidir.

56 Üretim Yönetiminin Üretim sürecinde kullanılmakta olan hammadde, yarı mamul, yardımcı malzeme, mamul ve diğer kalemlerin stok miktarlarının ekonomik düzeyde olmasını sağlamak amacıyla stok kontrolü yapılmalıdır. Amacı İşletmelerin izleyecekleri mal veya hizmet politikaları önceden belirlenmelidir.

57 Üretim Yönetiminin Amacı Üretim kontrolü etkin yapılmalıdır. Üretim yöneticilerinin etkin kalite kontrolü yapması gerekir. İşçilik maliyetlerini kontrol edebilmek amacıyla hareket ve zaman etütleri yapılması gerekir. Çalışanlara etkin ücret yönetimi ile adil ücret ödenmelidir.

58 Üretim Yönetiminin Amacı Üretim yönetiminin amaçları belirlenirken işletme departmanlarına uyumlu olması gerekir. Ürün için gerekli satın alma işlemleri zamanında yapılmalı ve ilgili işlem merkezlerine ulaştırılmalıdır. Amaçların belirlenmesinde zorunlu olanlardan kaçınılmamalıdır. Bunların en önemlisi müşterinin istediği zamanda ve istediği kalitede teslim etmektir.

59 Üretim Yönetiminin Amacı Modern üretim, tam zamanında üretim yönetimidir. Bu yaklaşımla ürünler, istenilen zamanda, istenilen miktarda ve istenilen kalitede üretilmektedir. Böylece israflar, kayıplar, hatalar önlenebilir.

60 Üretim Yönetiminin Amacı Üretim için gereken miktarda stok yapılarak stok maliyetleri aza indirilebilir. Hatta tamamlanmış ürünlerin stok maliyeti ortadan kaldırılabilir. İşletme kaynakları etkin kullanılarak en uygun üretim yapılabilir.

61 Tablo1.3:Üretim Yönetiminde Girdi ve Çıktı İlişkileri Sistem Temel Girdiler Kaynaklar Ana Dönüşüm Fonksiyonları Tipik Beklenen Çıktılar Hastane Hastalar Doktorlar, Hemşireler ve tıbbi araçlar Sağlık Bakımı ve Tedavisi İyileşmiş hastalar Lokanta Aç müşteriler Yemek, şef, garsonlar Hijyenik yiyecekler ve iyi servis Tatmin olmuş müşteriler Otomobil Fabrikası Çelik ve motor parçaları Makineler ve iş görenler Fabrikasyon ve montaj Kaliteli arabalar Üniversite Lise mezunları Öğretim üyeleri, kitaplar, sınıflar Bilgi ve beceri kazandırılması Eğitilmiş bireyler Süpermarket Alışveriş yapanlar Gösterim, stoklanmış ürünler ve satış elemanları Alıcıları etiketleme, ürünlerin tanıtımı ve satış Tatmin olmuş müşteriler

62 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Üretim yönetiminde işlemler yapılırken işletmenin bütün departmanları ile ilişkileri kaçınılmazdır. Departmanları kendi içlerinde ele alırsak bir sistem bütünlüğü oluşamaz. Örneğin işletme, üretim için gereken hammadde veya mamul satın alırken ilgili departmandaki gecikmeler üretimi engeller.

63 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Diğer yandan üretilen malların pazarlanmasında sorun yaşanırsa stok artışı yaşanır. İş programları hazırlanırken tedarik zincirinde yaşanacak olumsuz gelişmeler üretimin zamanında yapılmasını engeller. Bu ilişkiler işletmelerin büyüklüğüne göre değişir.

64 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Üretim için gereken mal veya hizmetlerin alımı, satın alma departmanının sorumluluğunda iken bununla ilgili finansman bölümü doğrudan ilişkilendirilmektedir. Girdilerin alımından satışına kadar izlenen yolda tüm departmanlar uyum içinde olmak zorundadır. Tedarik zincirinde oluşabilecek sorun üretimi aksatabilir.

65 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Ürün ile ilgili bilgi edinme, raporlama, iş akışı ve stok kontrolü üretim mühendisliğinin konusuna girmektedir. İzlenecek temel politikalar bu bölümün onayı ile yapılabilir.

66 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Üretim planlaması, bir ürünün istenilen kalitede istenilen zamanda tüketiciye ulaştırılmasını hedefler. Kalite kontrol bölümünün üretim bölümüyle doğrudan bağlantısı olmamasına karşın iletişim içinde olması gerekir.

67 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Üretim yönetimine ilişkin ilgili bölümler kendi sorumluluklarını yerine getirirken üretim yöneticileri de bölümler arası koordinasyonu iyi sağlamaları gerekmektedir. Üretim yöneticileri üretimde asıl girdiden nihai çıktıya kadar olan bölümler arası iletişimi üstlenmelidirler.

68 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri İşletmelerde üretim yönetimini bir sistem olarak ele alırsak parçaların bireysel başarıları yeterli olmaz. Sistemin tüm başarısı için, bölümler arası çalışma iyi olmalıdır. Birinin olumsuz olması tüm sistemi etkiler. Bu durum yönetimde sistem anlayışıyla ifade edilmektedir.

69 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Üretim yönetiminin iyi işleyebilmesi için ; finans, pazarlama ve insan kaynakları uyumlu olmalıdır. Üretim çalışmaları işletme içi verimliliği ortaya koyar. Bölümlerarası uyumlu çalışma üretimde kolaylık sağlar.

70 Üretim Yönetiminin Diğer Bölümlerle İlişkileri Ülkemizdeki çözülmesi gereken temel sorunlardan biri üretim artışını sağlayabilmektir. Bu artışı gerçekleştirebilmek için üretim koşullarının iyi olması gerekir. Üretim artışları; kapasite planlaması, istihdam ve piyasanın hareketlenmesini sağlar.

71 Üretim Yönetiminin Organizasyon İçindeki Yeri Üretim yönetiminin organizasyon içindeki yeri işletmenin büyüklüğüne göre değişir. Küçük işletmelerde satın alma ve üretim bölümü aynı kişilerden olurken, büyük işletmelerde farklı kişilerde olabilir. İşletmeler büyüdükçe fonksiyonları ve örgütlenme yapıları değişir.

72 Üretim Yönetiminin Organizasyon İçindeki Yeri Atölye tipi örgütlenmelerde iş yeri sahibi genellikle yöneticilerdir. Patron yönetici işletme fonksiyonlarını kendisi yönetir. İşletmeler büyüyünce doğal olarak işletmelerin tüm sorunlarını çözmede yeterli olamazlar.

73 Üretim Yönetiminin Organizasyon İçindeki Yeri Büyük çaplı üretim yapan işletmelerde üst düzey yöneticileri her bölüm için farklı kişilerdir. Bu organizasyonlarda karar verme süreci diğerlerine göre daha uzun zaman alır. Atölye tipi üretim yapan işletmelerde yönetici genellikle patron olduğu için yetkiler az kişide toplanır. Büyük işletmelerde önemli kararların yönetim kuruluna sunulması gerekebilir.

74 Üretim Yönetiminin Organizasyon İçindeki Yeri Ekonomideki temel sorun; kıt kaynakların etkin kullanımıdır. Mevcut kaynakların insan ihtiyaçlarını karşılaması için üretime gereksinim vardır. Aşağıdaki şekilde bir üretim biriminin fonksiyonel yapısı verilmektedir:

75 Şekil :1.4.Üretim yönetiminin organizasyon şeması

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM KAVRAMI Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir. Üretim işlemi, fiziki bir malınüretimiyle ilgili olduğu

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

Üretim, insan gereksinimlerinin doğa tarafından tam olarak karşılanamaması sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü doğada bulunan mevcut kaynakların çoğu bir

Üretim, insan gereksinimlerinin doğa tarafından tam olarak karşılanamaması sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü doğada bulunan mevcut kaynakların çoğu bir 1 2 3 Üretim, insan gereksinimlerinin doğa tarafından tam olarak karşılanamaması sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü doğada bulunan mevcut kaynakların çoğu bir işlemden geçmeden kullanılamazlar. Örnek olarak

Detaylı

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 1 Üretim Dönüşüm süreci Süreç: Belirli girdileri belirli çıktılara çevirebilmek için gerçekleştirilen sıralı faaliyetler dizisi Genel anlamda: İnsan ihtiyaçlarını karşılayacak

Detaylı

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız?

Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Lisansüstü Eğitiminizi Neden Endüstri Mühendisliği Bölümünde Yapmalısınız? Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, 1990 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 1994

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI

İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI İÇİNDEKİLER KISIM I BİRİNCİ BÖLÜM İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.2. İhtiyaç... 2 1.3. Üretim Faktörleri... 4 1.4. Girişim (Teşebbüs)... 5 1.5. Girişimci-Yönetici...

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İçerik Yönetim düşüncesinin gelişimi Yönetim üzerine yapılan çalışmalar Klasik Yönetim Neoklasik Yönetim Modern Yönetim Düşüncesi Çağdaş

Detaylı

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac.

GİRİŞ. Mehmet Sait Andaç. e-posta: mandac@meliksah.edu.tr. İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi. www.meliksah.edu.tr/mandac. GİRİŞ Mehmet Sait Andaç İnşaat Mühendisi ve Endüstri Mühendisi e-posta: mandac@meliksah.edu.tr www.meliksah.edu.tr/mandac Oda No: 417 Giriş Bölüm I:Teorik Kısım (1.-6. Haftalar) (Proje, Proje Yönetimi,

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I İŞLETME BİRİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM YONT 101- İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İŞLETME VE İLİŞKİLİ KAVRAMLAR ÖRGÜT KAVRAMI: Örgüt bir grup insanın faaliyetlerini bilinçli bir şekilde, ortak

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ A. MİKROEKONOMİK GÖSTERGELER... 2 1. Ekonomik Sistemler... 2 1.1. Kapitalist Sistem... 2 1.2. Sosyalist Sistem... 3 1.3. Karma Ekonomik Sistem...

Detaylı

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu 20.12.2013 Kurumsal Bilgi Sistemleri Satış ve Pazarlama Bilgi Sistemleri Muhasebe ve Finans Bilgi Sistemleri İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi Üretim

Detaylı

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü. Bilgisayar Mühendisliği Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Mühendisliği Bilgisayar Mühendisliği Günümüzde, finans, tıp, sanat, güvenlik, enerji gibi bir çok sektör, bilgisayar mühendisliğindeki gelişimlerden

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI AMAÇ MADDE 1 Bu staj kurallarının amacı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi. Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR

Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi. Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR 2 İşletme Yöne+minin Ana Fonksiyonları Planlama Organizasyon/Örgütlenme Sevk ve İdare Koordinasyon Dene;m 3 İşletme Yönetimi - Planlama İşletmenin

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf

Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sağlık Yönetimi - 2. sınıf SAĞLIK YÖNETİMİ II AKTS Kredisi 5 Hasta hakları, sorumlulukları, Sağlık İşletmelerinde Pazarlama Yönetimi Hasta ve Çalışan Güvenliği

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Kurumsal Kaynak Planlamasına Giriş Kurumsal Kaynak Planlamasının Gelişimi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP-KKP), işletmelerin fonksiyonları arasındaki karşılıklı

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 6.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİNİN UYGULANMASI ÖRGÜTSEL YAPI Stratejik yönetim sürecinde; Analiz ve teşhisler aşamasında genel çevre, uluslararası çevre, endüstri çevresi

Detaylı

1 Yatırım Çalışmaları

1 Yatırım Çalışmaları 1 Yatırım Çalışmaları Yatırım Yatırım Projesi Proje Fikri Hangi Sektör? Hangi Konuda Faaliyet? 2 Fizibilite Çalışmaları Ön Fizibilite Kavramı Ekonomik Teknik Mali Hukuki Örgütsel Ekonomik a)piyasa Etüdü

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME BILGI SISTEMLERI ÜNİTE 7 GİRİŞ İşletmelerin işlerini yürütebilmeleri için tedarikçileri, müşterileri, çalışanları, faturaları, ödemeleri, mal ve hizmetleri ile ilgili birçok

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz?

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? A) İşletme bir ekonomik kuruluştur. B) İşletme bağımsız bir kuruluştur. C) İşletme sosyal

Detaylı

Türkeli Devlet Hastanesi

Türkeli Devlet Hastanesi Türkeli Devlet Hastanesi 1 YÖNETİM Ticari Faaliyetler Muhasebe Faaliyetleri Teknik Faaliyetler Emniyet Faaliyetleri Finansal Faaliyetler Yönetim Faaliyetleri Planlama Organizasyon Yöneltme Koordinasyon

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İŞ ETÜDÜ & ERGONOMİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz Bölüm 2: Verimlilik Verimlilik 1 Bölüme Giriş İş etüdü ile ilgili tekniklere

Detaylı

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35 İçindekiler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 Küreselleşme... 4 Fütüristlerin Görüşleri... 7 Bilgi Toplumu... 8 Kağıtsız Fabrikalar... 9 Tek Kişilik Şirketler...10 Küresel Üretici...11 Küresel

Detaylı

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR

ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR ELEKTRONİK TİCARET DR. AYŞEGÜL SAĞKAYA GÜNGÖR E-İŞ Elektronik İş (E-iş) Bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir şirketin tüm aktivitelerini desteklemek amaçlı uygulanması Şirketin iç ve dış veri sistemlerini

Detaylı

İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI

İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI Dersin Kodu Kredisi Dersin Niteliği İŞL 601 Pazarlama Teorileri 3 Zorunlu İŞL 603 Finansman Teorisi 3 Zorunlu İŞL 605 Uluslararası

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için Üretim Çizelgeleme Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için işgörenin nerede, ne zaman gerekli olduğunun, gerekli faaliyetlerin zamanlamasının, üretime başlama ve üretimi tamamlama

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ 1. Bir işletmede mevcut sabit maliyetler kapsamında olmayan seçenek aşağıdakilerden hangisidir? a) Süreçte kullanılacak tezgah/tezgahların satın alma maliyeti b) Süreçte kullanılacak tezgah/tezgahların

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı YÖNETİM SİSTEMLERİ Alev ACAR Çevre Mühendisi Yönetim Sistemleri Uzmanı Genel Bilgilendirme Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (OHSAS 18001) Sosyal Sorumluluk Standardı

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜDERS TANITIM FORMU EK-4 Dersin Kodu ve Adı: Örgütsel Psikoloji ve Endüstriyel İlişkiler Bölüm / Anabilim Dalı : İşletme Tezsiz YL 3 Yarıyıl Teorik Uygulama

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 1 Sağlık Hizmetleri ve Yönetime Giriş

Hastane Yönetimi-Ders 1 Sağlık Hizmetleri ve Yönetime Giriş Hastane Yönetimi-Ders 1 Sağlık Hizmetleri ve Yönetime Giriş Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 1-Sağlık kurumları yönetiminin tanımı 2-Sağlık kurumlarında insan ve diğer kaynakların tanımı 3-Hastanelerde formal örgütlenme

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNDE LOJİSTİK KAVRAMI Lojistik, malzemelerin tedarikçilerden işletmeye ulaştırılmasına, işletme içi süreçlerden geçişinden ve müşteriye ulaştırılmasından

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... KISIM-I

İÇİNDEKİLER. Önsöz... Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... KISIM-I İÇİNDEKİLER Önsöz... Şekiller Listesi... Tablolar Listesi... v xx xxi KISIM-I BÖLÜM-I İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME AMAÇLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.2. İhtiyaç... 2 1.2.1. Ürün... 3 1.3.

Detaylı

Sistem Mühendisliği. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez

Sistem Mühendisliği. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Sistem Mühendisliği Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Organizasyon Teorileri 20. yüzyılın başından itibaren insan ilişkilerinin her alandaki giderek artan önemi, iki dünya savaşı ve 1960 ların sosyal devrimleri,

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ

2 İŞLETMENİN ÇEVRESİ VE İŞLETME TÜRLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 İŞLETMECİLİK 13 1.1. İnsan İhtiyaçları 14 1.1.1. Ekonomik Mal ve Hizmetler 16 1.1.2. Talep ve Arz 17 1.1.3. Tüketim ve Tüketici 18 1.1.4. Üretim ve Üretim Faktörleri 18 1.2.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 İÇİNDEKİLER Giriş... 1 Bölüm 1: İŞLETME KAVRAMI... 3 1.1 Ekonomik Sistem... 3 1.2 Üretim Ögeleri... 4 1.3 Gereksinme ve İstekler... 5 1.3.1 Talep... 6 1.3.2 Mal ve Hizmet... 7 1.3.3 Tüketim ve Tüketici...

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK

BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK BLM2051 SEMİNER DERSİ NOTLARI Hazırlayan: Dr.Öğr.Üyesi Yunus Emre SELÇUK Sunan: Dr.Öğr.Üyesi Zeyneb KURT GİRİŞİMCİLİK Kaynaklar: Harun Büber vd. (2016), Girişimcilik Tutum ve Algısı İle Altyapı Algısı

Detaylı

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR

OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR OPERASYONEL ÜSTÜNLÜK VE TÜKETİCİ YAKINLAŞMASINI SAĞLAMAK ve KURUMSAL UYGULAMALAR Dünya üzerinde işletmeler giderek artan şekilde daha fazla hem içerideki şirketlere hem de diğer şirketlerle bağlanmaktadır.

Detaylı

STANDART VE STANDARDİZASYON

STANDART VE STANDARDİZASYON STANDART VE STANDARDİZASYON İnsanoğlu yaratıldığı günden bu yana karışıklıktan kurtulma ve belirli bir düzen tesis etme gayreti içerisinde olmuştur. Bu düzenleme sürecinin tabiî bir neticesi olarak ortaya

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI

İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI İstanbul, 2012 İHLAS EV ALETLERİ FABRİKASINDA YALIN ÜRETİM VE KAİZEN UYGULAMALARI 14 yıldır farklı ülkelerde ve farklı sektörlerde birçok firmada Yalın Üretim ve Kaizen Uygulamaları yapmış bir uzman olarak,

Detaylı

Rekreasyon ve Yönetim. Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN

Rekreasyon ve Yönetim. Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN Rekreasyon ve Yönetim Yrd. Doç. Dr. Kubilay ÇİMEN YÖNETİM insanları etkileme, onları toplumun ortak çıkarları ve yararları doğrultusunda yönlendirmedir. YÖNETİM Yönetim; Amaçların etkili ve verimli bir

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

PAZARLAMA FİNANS KURUMSAL YÖNETİM

PAZARLAMA FİNANS KURUMSAL YÖNETİM KURUMSAL CHECK UP PAZARLAMA FİNANS ÜRETİM KURUMSAL CHECK UP İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİM Kurumsal Check-Up uygulaması ile firmanızın güçlü ve geliştirilmesi gerekli alanlarını, yeteneklerini analiz ederek,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v BİRİNCİ BÖLÜM TURİZMDE TEMEL KAVRAMLAR

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v BİRİNCİ BÖLÜM TURİZMDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v BİRİNCİ BÖLÜM TURİZMDE TEMEL KAVRAMLAR 1.1. Turizm Sistemi...1 1.2. Turizm ve Bilimler...5 1.2.1. Turizm ve Ekonomi...5 1.2.2. Turizm ve Coğrafya...6 1.2.3. Turizm ve İşletme...6

Detaylı

Lojistik sektörünün ihtiyacına göre eğitim programının belirlenmesi

Lojistik sektörünün ihtiyacına göre eğitim programının belirlenmesi ODTU Uluslararası Ekonomi Kongresi VI 2002 Lojistik sektörünün ihtiyacına göre eğitim programının belirlenmesi 11-14 14 Eylül 2002 ODTÜ Atilla Yıldıztekin Arkas Lojistik A.Ş. Genel Müdürü Lojistik? 21.

Detaylı

Üretim Nedir? Üretim Planı

Üretim Nedir? Üretim Planı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Üretim Planı Üretim Nedir? Mal ve hizmetleri bir dizi işlemden geçirerek biçim, zaman ve yer boyutuyla faydalı hale getirmek veya faydalılıklarını artırmaya yönelik her

Detaylı

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME Stok kavramı tedarik veya üretim yoluyla elde edilen, kullanılmadan veya müşteriye arz edilmeden önce az ve ya çok belirli bir süre bekletilen

Detaylı

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME Kurumsal Süreçlerinde Optimizasyon 2015-2016 Eğitim Programları Tanıtımı ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ SATIŞ & OPERASYON PLANLAMA (S&OP) KAPASİTE & MALZEME

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ 1.1. Ağırlama Endüstrisine Giriş... 1 1.1.1. Ağırlama Endüstrisi ve Turizm Endüstrisi

Detaylı

STRATEJİ FORMÜLASYONU

STRATEJİ FORMÜLASYONU STRATEJİ FORMÜLASYONU ULUSLARARASI STRATEJİLER Uluslararası Strateji Uluslararası düzeydeki dağınık iştiraklere ait faaliyetlerin birbirlerinden bağımsız biçimde ve aynı zamanda ana şirket ile min koordinasyon

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ 1. YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR... 2 1.1. Yönetimin Anlamı ve Tanımı... 3 1.2. Yönetici Tanımı... 5 1.2.1. Yöneticinin Nitelikleri...

Detaylı

Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi. Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012

Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi. Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012 Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012 Dersin İçeriği 2 Operasyon Yönetimi Nedir? Operasyon Yönetiminin Temel Kavramları İşletmelerde Operasyon Yönetimi Rekabetçi

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA: Geleceği Tasarlamak DENİZ SPORER SEKKİN YAKIN GELECEK 2018 Sanayide kullanılacak robot sayısı yaklaşık 3 milyon olacak. Birbirine bağlı cihaz sayısı 13 milyardan 29 milyara çıkacak.

Detaylı

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.A.1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Burdur İl Koordinatörleri Teknoloji Nedir? Teknoloji, insanların gereksinimlerine(ihtiyaçlarına) uygun yardımcı araç ve aletlerin yapılması

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME ve YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME ve YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞLETME ve YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ZORUNLU STAJ PROGRAMI LOJİSTİK STAJ RAPORU Öğrencinin Adı Soyadı Bölüm / Sınıf No./ Öğrenci No. Ev Telefonu Cep Telefonu e-posta ÖĞRENCİ

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015

SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu SAĞLIK ALANI AR-GE FAALİYETLERİ ÇALIŞTAYI 7-8 Mayıs 2015 Sibel YALAZA Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Daire Başkanlığı Kurumsal Yapılanma Başkanlığımız,

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/19 İçerik Yöneylem Araştırmasının Dalları Kullanım Alanları Yöneylem Araştırmasında Bazı Yöntemler Doğrusal (Lineer) Programlama, Oyun Teorisi, Dinamik Programlama, Tam Sayılı

Detaylı

5/11/2015. Dağıtım Kanalı Kavramı Dağıtım Kanalları Tipleri Dağıtım Politikaları Lojistik Yönetimi

5/11/2015. Dağıtım Kanalı Kavramı Dağıtım Kanalları Tipleri Dağıtım Politikaları Lojistik Yönetimi Dağıtım Kanalı Kavramı Dağıtım Kanalları Tipleri Dağıtım Politikaları Lojistik Yönetimi Kullanılan Kaynaklar: -Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi -Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak,

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi vturker@marmara.edu.tr 2.DERS İnsan Kaynakları Yönetiminin günümüz organizasyonları için önemi 21. YÜZYILDA REKABETİN DİNAMİKLERİ KÜRESELLEŞME

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Nedir? Hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren, nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağdır. TARLADAN

Detaylı

İşletmenin temel özellikleri

İşletmenin temel özellikleri 5. Hafta İşletmenin Tanımı İşletme, üretim faktörlerini planlı ve sistematik bir biçimde bir araya getirerek mal ya da hizmet üretmek amacı güden üretim birimine denir. İşletmelerin temel özellikleri ve

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAZAR İÇİN YENİ MAMUL GELİŞTİRME PAZARLAMA KARMASININ OPTİMUMLAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAZAR İÇİN YENİ MAMUL GELİŞTİRME PAZARLAMA KARMASININ OPTİMUMLAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ İSTANBUL TEKNİK ÜNIVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAZAR İÇİN YENİ MAMUL GELİŞTİRME ve PAZARLAMA KARMASININ OPTİMUMLAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Endüstri Müh. Mustafa ÇORUH Ana Bilim Dalı Programı

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama - Tanımlar Tanım sayısının çokluğu Anlayış farklılıkları Tanımları yapanların özellikleri Dar ve geniş anlamda yapılan

Detaylı