OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ"

Transkript

1 OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum

2 Bu hafta Biraz Tarih Tanımlar ve sınıflandırma Parçalar, montajlar ve sistemler Üst Yapı (body), Şasi ve Frame Motor Bilgisayar sistemleri Yakıt sistemleri Elektrik sistemleri Soğutma ve yağlama sistemleri Egzoz ve emisyon kontrol sistemleri Aktarma organları Süspansiyon, direksiyon ve fren sistemleri Yardımcı sistemler ve güvenlik sistemleri Hibrid araçlar

3 Biraz Tarih - İlk araba 1759 yılında Joseph Cugnot tarafından üretilmiştir. Buhar ile çalıştırılmıştır ve düşük hızlarda çalıştırılabilmiştir. - Jean Joseph Étienne Lenoir ilk tek silindirli motor (içten yanmalı motor) üreticisidir ve patenti vardır Nikolaus August Otto ilk dört zamanlı motoru üretmiştir Gottlieb Daimler ilk dört tekerlekli arabayı üretmiştir. Ayrıca ilk v tipi motoru üretmiştir Rudolf Diesel, ilk dizel motor patentini almış ve 1897 de ilk motoru üretmiştir. - Mercedes-Benz in kurucusu olarak bilinen Karl Benz ilk içten yanmalı motorla çalışan otomobili üretmiştir. - Benz firmasında çalışan Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach 1926 yılında Daimler-Benz firmasını kurmuşlardır. Bu ortaklık günümüzde Mercedes-Benz ve Daimler Chrysler adıyla üretime devam etmektedir.

4 Biraz Tarih Meşhur araba üreticisi olan Henry Ford 1927 yılına kadar 15 milyon araba üreten dünyanın en büyük fabrikasını kurmuştur. - Ford ilk arabalarında benzinden ziyade buhar ve elektrik kullanmıştır General Motors kurulmuştur yılında ilk ticari kamyon üretilmiştir Oldsmobile ilk tam otomatik transmisyonu üretmiştir GM Airbag li araçlar üretmeye başlamıştır Lincoln, ABS fren sistemini önermiştir Cadlllac, ilk ESP li aracı üretmiştir.

5 Tanımlar ve Sınıflandırma Yunancadan gelen autos, kendine anlamındadır. Fransızca dan gelen mobile, hareket eden anlamındadır.

6 Tanımlar ve Sınıflandırma

7 Tanımlar ve Sınıflandırma Kaput Aynalar Bagaj kapağı Ön panel Radyatör desteği Arka stop lambaları Arka tampon Izgara Klima A/C Kondenser Tampon Farlar Çamurluk Radyatör Kapılar

8 Tanımlar ve Sınıflandırma L Sınıfı (L1, L2, L3, L4, L5) M Sınıfı (M1, M2, M3) N Sınıfı (N1, N2, N3) O Sınıfı (O1, O2, O3, O4, O5)

9 Tanımlar ve Sınıflandırma L sınıfı araçlar 4'den az tekerleği bulunan motorlu taşıtlardır. Kendi aralarında tekerlek sayısı, motor silindir hacmi ve en yüksek hızı bakımından beş sınıfa ayrılırlar; L1 Sınıfı: Silindir hacmi 50 cm3'den az veya eşit, yapısı bakımından en yüksek hızı 50 km/h'ı geçmeyen 2 tekerlekli motorlu taşıt. L2 Sınıfı: Silindir hacmi 50 cm3'den az veya eşit, yapısı bakımından en yüksek hızı 50 km/h'ı geçmeyen 3 tekerlekli motorlu taşıt. L3 Sınıfı: Silindir hacmi 50 cm3'den büyük, yapısı bakımından en yüksek hızı 50 km/h'ı geçen 2 tekerlekli motorlu taşıt. L4 Sınıfı: Silindir hacmi 50 cm3'den büyük, yapısı bakımından en yüksek hızı 50 km/h'ı geçen 3 tekerlekli motorlu taşıt. L5 Sınıfı: Silindir hacmi 50 cm3'den büyük, yapısı bakımından en yüksek hızı 50 km/h'ı geçen, en yüksek yüklü ağırlığı 1000 kg'dan az veya eşit, 3 tekerlekli motorlu taşıt.

10 Tanımlar ve Sınıflandırma M sınıfı araçlar En az üç veya dört tekerlekli olup, yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır. Kendi aralarında üç sınıfa ayrılırlar; M1 Sınıfı: sürücü dahil en fazla sekiz oturma yeri olan ve yüklü ağırlığı 3500 kg'ı geçmeyen yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır. M2 Sınıfı: sürücü dahil sekizden fazla oturma yeri olan ve yüklü ağırlığı 5000 kg'ı geçmeyen yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır. M3 Sınıfı: sürücü dahil sekizden fazla oturma yeri olan ve yüklü ağırlığı 5000 kg'ı geçen yolcu taşımaya yönelik motorlu taşıttır.

11 Tanımlar ve Sınıflandırma N sınıfı araçlar En az üç veya dört tekerlekli olup, yüklü ağırlığı 1000 kg'ı geçen ve yapısı bakımından yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır. Kendi aralarında üç sınıfa ayrılırlar; N1 Sınıfı: yüklü ağırlığı 3500 kg'dan az veya eşit olan yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır. N2 Sınfı: yüklü ağırlığı 3500 kg'dan büyük kg'dan küçük veya eşit olan yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır. N3 Sınfı: yüklü ağırlığı kg'dan büyük olan yük taşımaya yönelik motorlu taşıttır.

12 Tanımlar ve Sınıflandırma O sınıfı araçlar Römork veya yarı römork motorsuz taşıtlardır. Kendi aralarında dört sınıfa ayrılırlar; O1 Sınıfı: yarı römorklar hariç yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçmeyen tek akslı römorktur. O2 Sınıfı: sınıf O1'e dahil olmayan ve yüklü ağırlığı 3500 kg'dan az veya eşit olan römorktur. O3 Sınıfı: yüklü ağırlığı 3500 kg'dan fazla ve kg'dan az veya eşit olan römorktur. O4 Sınıfı: yüklü ağırlığı kg'dan fazla olan römorktur.

13 Parçalar, Montajlar ve Sistemler Parçalar Araçta en küçük çıkarılabilir nesnelerdir. Demonte edilemezler. Elektrik veya elektronik parçalar genelde bileşen olarak adlandırılır.

14 Parçalar, Montajlar ve Sistemler Montaj Araçta belirli bir görevi yerine getirmek üzere dizayn edilen birbiri ile uyumlu parçalar gurubu, çıkarılabilir nesnelerdir. Motor, taşıtın tahrikinde kullanmak üzere yakıtın kimyasal enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren montajdır.

15 Parçalar, Montajlar ve Sistemler Sistem Belirli bir görevi yerine getirmek üzere dizayn edilen ilgili parçalar ve montajlar gurubudur. Direksiyon sistemi; tekerlekler, dişliler, muylu bağlantılar ve diğer parçalardan oluşur. Aracın manevra etmesi gerektiğinde sürücünün tekerlekleri döndürmesi gerekir.

16 Parçalar, Montajlar ve Sistemler Temel Motor Sistemi Yakıt girişi Yakıt filtresi Yakıt enjektörü Emme manifoldu Gaz kelebeği Hava girişi Yakıt tankı Yakıt pompası Yakıt Sistemi Ateşleme Sistemi Tahrik aksları Transmisyon Aktarma Organları Sis. Kavrama Motor Tahrik şaftı Güç çıkışı Susturucu Egzoz Manifoldu Soğutma Sistemi Egzoz çıkışı Katalitik konvertör Egzoz ve Emisyon Kontrol Sistemleri Yağ karteri Yağlama Sistemi Şarj Sistemi

17 Üst yapı, Şasi, Frame Üst Yapı (Body) Çelik, alüminyum, fiber glass, plastik veya kompozit malzemeden yapılır. Aracın dışarısını oluşturur. Şasiyi kaplar ve korur.

18 Frame, Üst yapı, Üst Şasi, Yapı Frame ve Şasi Şasi Üst yapı dışında kalan her şey ve aracın frame inden oluşur. Lastikler, tekerlekler, motor, transmisyon, aks bağlantıları ve frame.

19 Üst yapı, Şasi, Frame Frame (Çerçeve) Aracın diğer parçaların bağlandığı güçlü metal yapıdır. Body-over-frame konstrüksiyonu Şasi parçaları ve body frame e bağlanır. Unibody konstrüksiyonu Body ve frame oluşturmak üzere çelik metal yapı panelleri birbirine kaynatılır.

20 Üst yapı, Şasi, Frame Unibody (Yekpare üst yapı) Konstrüksiyonu Sac metal plakalar C destek Kapı kirişleri A destek B destek Frame, üst yapı nın içerisinde bir parçadır.

21 Üst yapı, Şasi, Frame Body-over-frame konstrüksiyonu Body, ince bir metal olan frame e civatalanır.

22 Üst yapı, Şasi, Frame Üst yapısı olmayan bir araç. Dikkat edilirse araç bu hali ile hareket ettirilebilir.

23 Üst Yapı Tipleri Üst Yapı Tipleri Otomobiller çeşitli body tipleri ile üretilir; Sedan Kupe Convertible (üstü açılır) Hatchback Station wagon Van Sport-utility araç Arazi (Crossover)

24 Üst Yapı Tipleri Sedan Bu tipte, merkezde body destekleri kullanılır veya arka ve ön kapılar arasında «B» tipi destekler kullanılır.

25 Üst Yapı Tipleri Kupe Çoğunlukla iki oturma yeri ve iki kapısı olan sedan araçlardır.

26 Üst Yapı Tipleri Convertible (Üstü açılır) Aracın üstünü açmak ya da kapatmak için vinil veya bez kullanılır.

27 Üst Yapı Tipleri Hatchback Geniş arka kapılar sayesinde eşyaların rahatlıkla taşınması sağlanır.

28 Üst Yapı Tipleri Station Wagon Aracın arkasında geniş bir bölme bulunur.

29 Üst Yapı Tipleri Van Uzun tavan ve geniş hacim sayesinde yük ve yolcu taşımacılığı sağlar.

30 Üst Yapı Tipleri Sport Utility Araçlar (SUV) Yolcu taşımacılığında yüksek konfor sağlarlar, station wagon ların geniş iç hacimleri ve kamyonetlerin sağlamlığı hedeflenir.

31 Üst Yapı Tipleri Arazi (Crossover), Pick-up Station wagon ve SUV arasında bir dizayndır. SUV dan az yakıt harcarlar. İki, dört veya tüm tekerleklerden çekişli olabilir.

32 Motor Motor Aracın hareketi ve diğer parçaların çalıştırılması için kullanılan enerji dönüşüm sistemi Enerji dönüşüm sıralaması Yakıtın kimyasal enerjisi ısı enerjisine Isı enerjisi mekanik enerjiye Bu iki dönüşüm aynı yerde gerçekleşiyorsa içten yanmalı motor denir. Otomotiv sanayiinde içten yanmalı motorlar kullanılır.

33 Motor Yerleri Motor önde, önden çekişli araç Motor enine yerleştirilmiş Motor önde, arkadan çekişli araç Motor boyuna yerleştirilmiş Motor arkada, arkadan çekişli araç

34 Temel Motor Elemanları Supap iticileri Külbütör manivelası Kam mili Supap yayı Supaplar Silindir kapağı Yanma Odası Piston Blok Piston Segmanları Silindir Biyel kolu Krank mili Volan

35 Emme Zamanı Emme supabı açılır Egzoz supabı kapalıdır Hava yakıt karışımı silindire alınır Piston ve biyel AÖN ya hareket eder 1- Emme stroğu. Emme supabı açıl, egzoz supabı kapalıdır. Piston AÖN ya hareket eder, bu sırada silindir içerisinde vakum oluşur. Atmosferik basınç daha yüksek olduğu için hava yakıt karışımı yanma odasına alınır.

36 Sıkıştırma Zamanı Her iki supap kapalıdır Hava yakıt karışımı sıkıştırılır Piston ÜÖN ya hareket eder 2- Sıkıştırma stroğu, Her iki supap kapalıdır. Piston ÜÖN ya hareket eder ve hava yakıt karışımını sıkıştırır. Karışım yanmaya hazır hale getirilir.

37 Yanma (İş, Genişleme) Zamanı Her iki supap kapalıdır Buji kıvılcım oluşturur, karışım yanar ve yanma ürünleri genişler. Piston biyel kolunu iter ve krank dönmeye zorlanır. 3- Yanma (genişleme, iş, güç) stroğu, Buji kıvılcım oluşturur. Karışım yanar. Oluşan yüksek basınç pistonu aşağı yönde iter. Bu etki ile krank mili döndürülür.

38 Egzoz Zamanı Emme supabı kapalıdır Egzoz supabı açıktır Piston ÜÖN ya çıkarken yanma ürünleri dışarı atılır 4- Egzoz stroğu. Egzoz supabı açılır. Emme supabı halen kapalıdır. Piston ÜÖN ya çıkarken yanma ürünlerini sürerek silindirden dışarı atarlar. Bu suretle silindir bir sonraki emme zamanına hazırlanmış olur.

39 Motor Parçaları

40 Bilgisayar Sistemi Çeşitli elektronik ve elektrik cihazları kullanarak farklı sistemleri izleme ve kontrol etme için kullanılır. Kontrol edilen sistemler arasında, Yakıt sistemi Ateşleme sistemi Aktarma organları sistemi Güvenlik sistemi Emniyet sistemi

41 Bilgisayar Sistemi Elemanları Sensörler Hareket, sıcaklık ve basınç gibi parametrelerin ölçümünü elektrik sinyalleri üreterek gerçekleştiren cihazlardır. Kontrol modülleri Sensörlerden gelen verileri kullanarak çeşitli cihazları kontrol eden bilgisayarlardır.

42 Bilgisayar Sistemi Elemanları Aktüatörler Bir kontrol modülü tarafından tetiklendiğinde parçaları hareket ettiren cihazlardır. Elektrik motorları veya selenoid valfler gibi parçalardır.

43 Bilgisayar Kontrollü Kilitler Algılama Kontrol Çıktı Kontrol modülü Kapı kilidi selenoidli (aktüatör) Dişli sensörü Araç hız sensörü Araç hareket ettikten sonra belirli bir hıza ulaştıktan sonra kapılar kilitlenir.

44 Yakıt Sistemi Verimli yanma için doğru oran ve miktarda hava-yakıt karışımını sağlar. Motor sıcaklığı, devir sayısı ve yükü gibi farklı çalışma şartlarına bağlı olarak hava yakıt oranını değiştirir. Tipleri; Benzin püskürtme sistemleri Dizel püskürtme sistemleri (Karbüratörler)

45 Benzin Enjeksiyon Sistemi Kontrol sistemi, sensörler ve yakıt enjektörleri ile motora gönderilen benzin miktarını ayarlar. Elektrikli yakıt pompası ile yakıt enjektörlere basınçlandırılarak gönderilir. Kontrol sistemi sensörlerden gelen bilgileri alır ve enjektörleri açarak istenen miktarda yakıtın püskürtülmesini sağlar.

46 Benzin Enjeksiyon Sistemi Enjektör açıldığında yakıt spreyi emme supabına doğru püskürtülür Gaz kelebeği hava girişi Buji karışımı tutuşturur Elektrikli yakıt pompası Benzin tankından Sensör kabloları Kontrol ünitesi A- benzin enjeksiyon sistemi. Sensörler ürettikleri bilgileri (elektrik sinyalleri) kontrol ünitesine gönderirler. Kontrol ünitesi doğru zaman ve miktarda enjektörleri açar. Böylece hava yakıt oranı sağlanmış olur. Buji karışımı tutuşturur.

47 Dizel Enjeksiyon Sistemi Yakıt doğrudan silindirlere püskürtülür. Silindir içerisinde sıkıştırma zamanında sıkıştırılarak sıcaklığı artırılan havanın üzerine yakıt püskürtülerek yanma başlatılır. Silindir içine yakıt püskürtüldüğünde sıcak hava yakıtın tutuşmasını ve yanmasını sağlar.

48 Dizel Enjeksiyon Sistemi Mekanik yada elektronik kontrollü enjektör yakıtı silindire püskürtür Püskürtme hattı Hava girişi Sıcak hava üzerine püskürtülen yakıt tutuşur Yüksek basınç pompası Kelebek yoktur Emme supabından yanma odasına yalnız hava girişi olur Tankadan gelen dizel yakıt Sıkıştırılan hava B- Dizel enjeksiyon sistemi. Yüksek basınç pompası yakıtı doğrudan silindirin içine püskürtür. Sıkıştırma zamanında sıkıştırılan havanın sıcaklığı, büraz sonra püskürtülecek olan yakıtın kendiliğinden tutuşma sıcaklığının üzerine çıkar. Yakıt püskürtüldüğünde kendiliğinden tutuşma reaksiyonları başlar. Dizel motorlarda kelebek ve buji yoktur. Motor gücünü silindirlere püskürtülen yakıt miktarı belirler.

49 Karbüratörler Hava filtreden geçer Karbüratör Yakıt hattı Vakum sayesinde yakıt hava akımına karışır Kelebek hava akışını ve devir sayısını kontrol eder Düşük basınçlı mekanik pompa Benzin tankından Karışım silindire akar Buji karışımı tutuşturur C- Karbüratörler. Yakıt pompası karbüratör haznesini yakıtla doldurur ve hava karbüratörün içinden akarken yakıtla karışır. gaz kelebği hava akışını dolayısıyla motor gücünü kontrol eder.

50 Elektrik Sistemi Çeşitli alt sistemlerden oluşur; Ateşleme sistemi İlk hareket sistemi Şarj sistemi Aydınlatma sistemi Her alt sistem farklı bir işlev yerine getirir.

51 Ateşleme Sistemi Buji ateşlemeli motorlarda hava-yakıt karışımını tutuşturmak için kullanılır. Bujilere aşırı yüksek voltajlı elektrik darbesi (surge) gönderir. Her bujinin tırnakları arasında bir elektrik arkı oluşur ve bu sayede karışım tutuşturulur.

52 Ateşleme Sistemi Kontrol modülü Bobin Ateşleme anahtarı Buji Kablosu Buji Rezistör Tetikleme dişleri Akü Krank pozisyon sensörü Elektrik arkı

53 İlk Hareket Sistemi Motor kendi başına çalışıncaya kadar elektrikli bir marş motoru motor krank milini döndürür. Anahtar start pozisyonuna getirildiğinde aküden alınan elektrik akımı ile marş motoru çalışır. Marş motorunun milindeki pinyon dişli volan üzerindeki dişlilere girerek krankın dönmesi sağlanır.

54 İlk Hareket Sistemi Düşük seviyeli akım starteri çalıştırır Ateşleme anahtarı Volan Marş motoru Yüksek seviyeli akım startere gider Akü

55 Şarj Sistemi Motor çalışırken alternatör (şarj dinamosu) aküyü şarj eder ve diğer elektrikli cihazları da besler. Voltaj regülatör devresi sistemin voltajını ayarlar.

56 Şarj Sistemi Voltaj seviyesi regülatörü aktive eder Voltaj regülatörü Alternatör Ateşleme anahtarı Akım aküyü şarj eder Akü

57 Aydınlatma Sistemi Aracın içinin ve dışının aydınlatılmasında kullanılır. Parçalardan bazıları; Sigortalar Kablolar Anahtarlar Röleler Kontrol modülleri

58 Soğutma ve Yağlama sistemleri Soğutma Sistemi Sabit motor çalışma sıcaklığını ayarlar. Motorun zarar görmesini engellemek için yanma sonunda açığa çıkan ısıl enerjinin bir bölümünü uzaklaştırır. Motor warm-up (daimi hal çalışma sıcaklığı) süresini kısaltır. Motor bloğundan soğutma suyu dolaştırılır. Soğutma suyu radyatöre akar ve burada çevre havasına ısı transferi gerçekleştirilir.

59 Soğutma ve Yağlama sistemleri Sıcak su Radyatör Su pompası Fan Soğutma Sistemi Isı transferi için hava akışı Motor su ceketleri Soğuk akışkan Fan kayışı Krank mili

60 Soğutma ve Yağlama sistemleri Yağlama Sistemi Motorda büyük oranda sürtünmelerin gerçekleştiği yerlerde, filtreden alınan yağ dolaştırılarak sürtünme ve aşınmayı azaltır. Motorun içerisindeki parçalardan ısıl enerjiyi uzaklaştırdığı için soğutma etkisi de vardır.

61 Soğutma ve Yağlama sistemleri Turboşarj sistemine Supap boşluğu ayarlayıcı valf Yağlama Sistemi Yağ filtresi Yağ basınç svici Tahliye valfi Yağ pompası Krank mili Yağ girişi

62 Egzoz ve Emisyon Kontrol Sistemleri Egzoz Sistemi Motor çalışırken ortaya çıkan gürültüyü azaltır. Egzoz gazlarını aracın arkasına taşır.

63 Egzoz ve Emisyon Kontrol Sistemleri Ara borular Egzoz manifoldu Çıkış boruları Susturucular Katalitik konvertör Çıkış borıları

64 Egzoz ve Emisyon Kontrol Sistemleri Emisyon Kontrol Sistemi Egzoz gazları içerisinde bulunan zararlı gaz içeriğini azaltır. Yakıt buharının atmosfere atılmasını önler. Yanmamış veya kısmi yanmış yakıtın motor egzozundan atılmasını önlemeye çalışır.

65 Aktarma Organları Manuel transmisyon Kavrama Motor Motor Kavrama Transmisyon Diferansiyel Ön akslar Manuel transmisyon Şaft Diferansiyel Arka akslar Ölü akslar Arkadan çekişli Önden çekişli

66 Kavrama Sürücünün, motor ve transmisyonu (veya transaxle) birbirine bağlaması veya birbirinden ayırması için kullanılır. Kavrama pedalı (debriyaj) bırakıldığında, Volan ile transmisyonun giriş mili kilitlenir. Güç transmisyona aktarılır. Kavrama pedalı (debriyaj) bastırıldığında, Kavrama güç akışını keser.

67 Transmisyon Motor hızı ve torkunu sürüş şartlarına göre artırmak amacıyla çeşitli dişli kombinasyonları kullanılır. Düşük dişli oranı aracın yüksek ivme ile hareket etmesi için kullanılır. Yüksek dişli oranı yakıt ekonomisi sağlamak amacıyla motor devir sayısını düşürmek için kullanılır.

68 Manuel Transmisyon Senkromeç Kavramadan gelen giriş mili Vites kolu Vites değişme mekanizması Çıkış mili Dişliler Transmisyon yatağı Dişliler ve miller kullanarak çeşitli dişli oranlarında çalışma imkanı sağlanır.

69 Otomatik Transmisyon Sürücü tarafından vites değiştirilmesine gerek yoktur. Hidrolik sistem ve çoğunlukla elektronik devreler kullanılarak vites değiştirilmesi sağlanır. Kavramalar veya kontrol dişlileri kullanılarak farklı dişli oranları elde edilir. Motor krank milinden sonra tork konvertöre aktarılan hareket buradan transmisyon giriş miline ulaşır.

70 Otomatik Transmisyon Tork konvertör Bantlar Dişliler Çıkış mili Yağ pompa kavrama Transmisyon yatağı Valfler Vites değişme mekanizması

71 Şaft Hareketin transmisyondan arka aks gurubuna aktarılmasını sağlar. Üniversal bağlantılar sayesinde arka süspansiyonların şafta zarar vermesi engellenmiş olur.

72 Şaft Transmisyon Arka akslar Motor U- mafsal Ana şaft (mil) Diferansiyel Sürüş tekeri

73 Arka Aks Gurubu Diferansiyel ve iki adet akstan oluşur. Diferansiyel Dişli takımı ve millerden oluşur ve hareketin şafttan akslara aktarılmasını sağlar. Akslar Diferansiyel ve tekerlekler arasındaki bağlantıyı sağlar.

74 Transaxle Hafta I Önden çekişli araçlarda kullanılır. Hem manuel hem de otomatik transaxel lar vardır. Enine yerleştirilmiş motor Ön akslar Transaxle Atatürk Üniversitesi

75 Transaxle Hafta I Diferansiyel Transmisyon Güç çıkışı Güç vites kolu mekanizması Yuva yada yatak Bir yuvada hem transmisyon hem de diferansiyel bulunur. Atatürk Üniversitesi

76 Önden Çekiş Aksları Hafta I Transaxle diferansiyelini tekerleklere bağlamak için kullanılır. Sabit hızlı bağlantıları vardır. Sabit hız bağlantıları ile tekerleklerin sağa-sola veya yukarı aşağı hareket etmesi sağlanır. Atatürk Üniversitesi

77 Süspansiyon, Direksiyon ve Fren Sistemleri Hafta I Süspansiyon Sistemi Araç tekerleklerinin ve lastiklerinin aşağı yukarı hareket ederek üst yapının en az bir şekilde etkilenmesini sağlar. Viraj alırken üst yapının zayıflamasını azaltır. Çeşitli yaylar, barlar, mafsal bağlantıları ve kollardan oluşur. Atatürk Üniversitesi

78 Süspansiyon, Direksiyon ve Fren Sistemleri Hafta I Direksiyon Sistemi Sürücünün aracın yönünü kontrol etmesini sağlar, bu işlemi tekerlekleri sağa-sola döndürerek gerçekleştirir. Bir dizi dişli mafsal ve kollar kullanılır. Atatürk Üniversitesi

79 Süspansiyon, Direksiyon ve Fren Sistemleri Hafta I Süspansiyon ve Direksiyon Sistemi Süspansiyon yayı Motor Lastik Direksiyon pompası Darbe sönümleyici Tekerlek Aks Direksiyon dişlisi Transaxle Süspansiyon sistemi kontrol kolu Direksiyon sisteminin lastiğe rod kolu ile bağlantısı Atatürk Üniversitesi

80 Fren Sistemi Hafta I Aracın yavaşlaması veya durması için sürtünme üretir. Sürücü fren pedalına bastığında artan akışkan basıncı sayesinde fren mekanizması her bir tekerleğe etki etmeye başlar. Mekanizma sürtünme malzemesini metal disklere veya kampanalara doğru iterek dönmeyi yavaşlatır. Atatürk Üniversitesi

81 Fren Sistemi Hafta I Fren merkezi Emniyet (el) freni Ana silindir Fren boruları Fren pedalı Hidrolik ünite Fren pabuçları Diskler Atatürk Üniversitesi

82 Fren Tekerlek Bağlantısı Hafta I Fren diski Tekerlek Tekerlek yatağı Lastik Disk fren pabucu Atatürk Üniversitesi

83 Tekerlekler ve Lastikler Hafta I Taşıtın yol ile temasını sağlarlar; Lastikler farklı kauçuk ve mukavemet artırıcı malzemelerden yapılırlar. Lastik dişleri uygulama alanına göre dizayn edilir. Tekerlekler metaldirler ve çok çeşitli boyut ve dizaynda üretilirler. Atatürk Üniversitesi

84 Yardımcı sistemler ve güvenlik sistemleri Hafta I Yardımcı Sistemler Genelde aşağıdaki sistemlerden oluşur; Klima Ses sistemi Hareketli koltuklar Hareketli camlar Arka cam buz ve nem giderme sistemleri Atatürk Üniversitesi

85 Yardımcı sistemler ve güvenlik sistemleri Hafta I Güvenlik Sistemleri Genelde aşağıdaki sistemlerden oluşur; Emniyet kemerleri Hava yastıkları Emniyet sistemleri Atatürk Üniversitesi

86 Yardımcı sistemler ve güvenlik sistemleri Güvenlik Sistemleri Hafta I Ön ve yan hava yastıkları Atatürk Üniversitesi

87 Hibrid Araçlar Hafta I İki farklı itme türü kullanılır; İçten yanmalı motorlar Elektrik motoru-jeneratör gurubu Atatürk Üniversitesi

88 Hibrid Güç Aktarımı Hafta I Atatürk Üniversitesi

89 Hibrid Araç Parçaları Hafta I Motor-jeneratör Yüksek voltaj kabloları Hibrid kontrol modülü Aküler İçten yanmalı motorlar Çalışma Mekanizması, Rejeneratif Fren Frenleme esnasında araç tekerleklerindeki dönme kuvveti motor-jeneratörün armatürünü döndürür, bu sayede elektrik enerjisi üretilerek akü şarj edilir. Atatürk Üniversitesi

90 Şasi numarası Hafta I 1 or 4 United States 2 Canada 3 Mexico J Japan K Korea S England W Germany Birinci karakter ülke kodu İkinci karakter üretici firma Onuncu karakter üretim yılı A Audi B BMW C Chrysler D Mercedez Benz F Ford G General Motors H Honda N Nissan T Toyota S 1995 T 1996 V 1997 W 1998 X 1999 Y A 2010 B 2011 C 2012 D 2013 Atatürk Üniversitesi

91 Tahrik Tipleri

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

Temel Motor Teknolojisi

Temel Motor Teknolojisi Temel Motor Teknolojisi İçerik Otomotiv Tarihçesi Otto Motorlarda 4 Zaman Krank Mili Kam Mili Lambda Vuruntu Motor Yerleşim Tipleri Güç ve Tork 2 Otomotiv Tarihçesi İlk Buharlı otomobil 1769.(Fransız Joseph

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır)

MOTOR BĐLGĐLERĐ. *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) MOTOR BĐLGĐLERĐ *Karbüratörde avans, rolanti ayarı (büyük vida ve küçük vida ile yapılır) *Đtici (süpap itici), horoz veya manivela, yarım ay şeklindeki parçalar *Eksantrik kayışı (Triger kayışı) *Üst

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 4 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: Tarım Alet ve Makinaları, Ünite 3, Traktörler,

Detaylı

MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR

MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR MOTORLU ARACI OLUŞTURAN KISIMLAR Motor, Güç aktarma organları, Fren sistemi, Direksiyon sitemi, Süspansiyon sistemi, Elektrik sistemi, Kaporta ( Karoser ), Şase motorlu aracı oluşturan ana kısımlardır.

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer

Yarışma Sınavı. 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? A ) Pitman kolu B ) Rot C ) A Çatalı D ) Kampana E ) Kremayer 1 Hangisi aydınlatma sistemi ile ilgili değildir? ) Sigorta B ) Zenon C ) Röle D ) Halojen E ) lternatör 5 Hangisi direksiyon sisteminin parçası değildir? ) Pitman kolu B ) Rot C ) Çatalı D ) Kampana E

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ DERSĠN ÖĞRETĠM ÜYESĠ PROF. DR. ĠSMAĠL HAKKI AKÇAY DENEY GRUBU: DENEY

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI GÜÇ AKTARMA ORGANLARI DEBRİYAJ ŞANZIMAN ŞAFT VEYA TAHRİK MİLİ DİFRANSİYEL AKS TEKERLEK 1.1. Hareket İletim Türleri Motor Trans aks Şanzıman Tahrik Şaftı Şaft (kardan mili) Diferansiyel Aks mili Aks Lastik

Detaylı

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

BENZİN MOTORLARI. (Ref. e_makaleleri, Rafineri Prosesleri)

BENZİN MOTORLARI. (Ref. e_makaleleri, Rafineri Prosesleri) BENZİN MOTORLARI (Ref. e_makaleleri, Rafineri Prosesleri) Bir benzin (veya dizel) motorunun görevi yakıtı hareket haline dönüştürmektir. Bunun en kolay yolu yakıtı motor içinde yakmaktır; yanma motorun

Detaylı

SER VİS SÖZLEŞMELERİ

SER VİS SÖZLEŞMELERİ SERVİS SÖZLEŞMELERİ REFERENCE Bakım Sözleşmesi Renault Trucks Reference Servis Sözleşmesi aracın bakım işlemlerini içerir. (Motor, şanzıman ve diferansiyel yağ değişimleri, filtre değişimleri ve kontroller)

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Buji Ateşlemeli -- Dizel (Sıkıştırma Ateşlemeli) Motorlar - Temel Motor parçaları

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi Laboratuvar Tarihi: Laboratuvarı Yöneten: Laboratuvar Yeri: Laboratuvar Adı: Öğrencinin Adı-Soyadı

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti

COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti COK-0240K Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti Otomobil Elektrik Sistemi Deney Seti, gerçek bir otomobildeki elektrik tesisatını incelemeye, oluşturulacak arızaları gözlemlemeye uygun yapıdadır. Tüm modüller

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

Buji ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Hava Standart OTTO çevrimi) Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Dizel Teorik

Buji ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Hava Standart OTTO çevrimi) Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Dizel Teorik SAKARYA 2010 Buji ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Hava Standart OTTO çevrimi) Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Dizel Teorik çevrimi) açıklanması Çevrim Prosesin başladığı

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005

4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 4 SİLİNDİR BENZİNLİ MOTOR COK-G.ENRJ.005 Teknik Açıklama Komple bir motor test standı olarak denet seti amaçlı tasarlanmıştır. Burada kullanılan motor kontrollü bir katalitik konvertör ile dört silindirli

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok

5-Aşağıdakilerden hangisi motorun hareketli parçalarından değildir? a) Eksantrik(Kam) Mili b)biyel Kolu c) Supap d) Blok 1-Yol, inşaat makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerinde çeşitli ekipmanlar monte edilmiş motorlu

Detaylı

434F2. Caterpillar 434F2 Kazıcı Yükleyici. Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı

434F2. Caterpillar 434F2 Kazıcı Yükleyici. Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı Motor CAT C 4.4 Beygir Gücü 74.5 kw / 101 hp Çalışma Ağırlığı 8400-10 900 kg Beko Kazı Derinliği Uzatmalı Stik (SAE) 4353-5330 mm 434F2 Çalışma ağırlığı ve diğer özellikler makina konfigürasyonuna göre

Detaylı

KOMMAR OTOMOTİV 2018 FİYAT LİSTESİ

KOMMAR OTOMOTİV 2018 FİYAT LİSTESİ 10.100 6552501813 Debriyaj Çatalı 154,59 10.101 9402500213 DEBRİYAJ ÇATALI MAKARALI MİLSİZ 139,64 10.102 6552501513 Debriyaj Çatalı 118,37 10.103 6502503813 Debriyaj Çatalı 185,85 10.104 6502501313 DEBRİYAJ

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI 1.Kısmi Gaz Konumunda Çalışan Benzin (OTTO) Motoru Şekil 1. Kısmi gaz konumunda çalışan bir benzin motorunun ideal Otto çevrimi (6-6a-1-2-3-4-5-6) Dört zamanlı

Detaylı

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ

4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ 4. ELEKTRONİK YAKIT SİSTEMLERİ Elektroniğin ve bu arada bilgisayarların gelişmesi ile son yıllarda elektronik bilgisayar kontrollü yakıt enjeksiyon sistemleri ortaya çıkmış ve hızla gelişmişlerdir. Bugün

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49

ATV250 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001005 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 30,08 35,49 2 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05019 AKÜ 1 1 355,40 419,37 YME001A06A06022 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 18,66 22,02 YME00197A11H001

Detaylı

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık

23.Araçta motor yağı kontrolü hangi bakımda yapılır? a) Günlük b) Haftalık c) Aylık d) Yıllık 1.Buji ile ateşlemeli motorlarda aşağıdaki yakıtlardan hangisi kullanılır? a) İspirto ve gaz yağı b) Benzin ve LPG c) Gaz yağı motorin d) Motorin ve LPG 2.Endüksiyon bobininin görevi aşağıdakilerden a)

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ

474 VERGİ HADDİ ÖLÇÜ BİRİMİ POZİSYON NO EŞYANIN TANIMI ÖLÇÜ BİRİMİ 474 VERGİ HADDİ 1 2 3 4 87.01 Traktörler (87.09 pozisyonuna giren traktörler hariç): 8701.10.00.00.00 - Motokültörler Adet 30 8701.20 - Yarı römorkler için çekiciler:

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI İÇTEN YANMALI MOTOR TEST DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI

Detaylı

TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI

TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI TÜRKİYE NİN SLOVENYA YA OTOMOTİV ANA VE YAN SANAYİ ÜRÜNLERİ İHRACATI SHEDU DANIŞMANLIK & DIŞ TİCARET MART 2017, İSTANBUL TÜRKİYE-SLOVENYA İHRACAT RAKAMLARI Türkiye nin Slovenya ya ihracatı özellikle son

Detaylı

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Mamül kodu : 41 / 2009400 Mamül adı : 4-MIX 54cc (ATOMIC) SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Mamül kodu : 41 / 2009400 Mamül adı : 4-MIX 54cc (ATOMIC) SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET Mamül kodu : 41 / 2009400 Mamül adı : 4-MIX 54cc (ATOMIC) 1 2009079 Plastik muhafaza (Atomizör) 1 2 2008902 Starter kapağı 1 3 2008987 Starter komple 1 4 2008909 Plastik buji kapağı 1 5 2009012 Özel civata

Detaylı

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Mamül kodu : 41 / : DEKOMPRESÖR KOMPLE SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET

MAMÜL PARÇA LİSTESİ. Mamül kodu : 41 / : DEKOMPRESÖR KOMPLE SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET Mamül kodu : 41 / 2008989 Grup : DEKOMPRESÖR KOMPLE SIRA PARÇA PARÇA ADI - STANDART NO ADET NO KODU 1 2008924 Plastik kam (Kam dişlisi) 1 2 2008926 Dekompresor kapağı 1 3 2008927 Dekompresor yayı 1 4 2008928

Detaylı

YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu

YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu YAKIT VE ATEŞLEME SİSTEMİ 1. Aşağıdakilerden hangisi distribütörün görevidir? A) Aküyü şarj etmek B) Egzoz gazinin çıkışını sağlamak C) Motor suyunu sogutmak D) Ateşleme sirasina göre bujilere yüksek gerilimi

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 3 1 26,83 31,66 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

SCANIA YEDEK PARÇALARI YEDEK PARÇA BİLGİLENDİRME DOSYASI

SCANIA YEDEK PARÇALARI YEDEK PARÇA BİLGİLENDİRME DOSYASI SCANIA YEDEK PARÇALARI YEDEK PARÇA BİLGİLENDİRME DOSYASI SİLİNDİR KAPAĞI EN ZORLU ÇALIŞMA KOŞULLARINA DAYANIKLI Scania silindir kapakları, hizmet ömrü boyunca motor performansını en üst seviyeye çıkaracak

Detaylı

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor

4- Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sisteminin parçasıdır? a) Hidrolik pompa b) Kompresör c) Yön kontrol valfı d) Hidrolik motor 1- Diferansiyel kilidi hangi durumda kullanılır? a) Lastikler patinaj yapmaya başladığı anda kullanılır. b) Lastikler kaymaya başladığı anda kullanılır c) Araç savrulmaya başlamadan önce kullanılır d)

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. İSMAİL HAKKI AKÇAY DENEYİ YAPTIRAN

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015

FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 1 FİYAT LİSTESİ 12.10.2015 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YME001A05A05011 AKÜ 4 1 91,09 107,49 YME001A0520Y002 AKÜ (YUASA) 4 1 154,45 182,25 YME001A06A06041 ATEŞLEME BOBİNİ 8 1 17,00

Detaylı

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PROJECT MOTORLAR TITLE Doç. Dr. Halit YAŞAR Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 1/44 MOTORLAR DERS NOTLARINI FOTOKOPİDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ 2/44 KAYNAKLAR 1) HEYWOOD, J.H.,

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

7. Krank Mili 8. Biyel Kolu 9. Pistonlar 10. Segmanlar 11. Kam Mili 12. Subaplar

7. Krank Mili 8. Biyel Kolu 9. Pistonlar 10. Segmanlar 11. Kam Mili 12. Subaplar Deney-1 1/6 DENEY 1 TEK SĐLĐNDĐRLĐ DĐZEL MOTORUNUN PERFORMANS PARAMETRELERĐNĐN BELĐRLENMESĐ Amaç :Motor parçaları ve motor yapısının incelenmesi. Tek Silindirli bir dizel motorunun performans parametrelerinin

Detaylı

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97

ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 ULUSAL FAALİYET VE ÜRÜN SINIFLAMASI US - 97 SEKTÖR NO KOD ÜRÜN TANIMLAMASI 36 34 MOTORLU KARA TAŞITI, RÖMORK VE YARI-RÖMORK 36 341 MOTORLU KARA TAŞITLARININ 36 3410 MOTORLU KARA TAŞITLARININ 36 3410.0

Detaylı

MM430 MOTORLAR MOTOR YAPISI

MM430 MOTORLAR MOTOR YAPISI Prof. Dr. Nuri YÜCEL Yrd. Doç. Dr. Nureddin DİNLER Dr. Salih KARAASLAN Arş.Gör. Fatih AKTAŞ MM430 MOTORLAR MOTOR YAPISI Deney 1: Motor Yapısı ve Motor Parçalarının Tanıtımı 1. GİRİŞ Amaç :Motor parçaları

Detaylı

Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu

Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu Egzoz Gazları Emisyonu Prof.Dr. Cem Soruşbay Bölüm 2 Kirletici Maddelerin Oluşumu İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Laboratuvarı İçerik Motorlu taşıtlarda kirletici maddelerin oluşumu Egzoz gazları

Detaylı

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma Sayfa 1/21 Uyarılar ve öneriler Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Zamanlama zincirini her

Detaylı

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir?

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? MANUEL ŞANZIMAN Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? Vites kutusu (şanzıman); hız ve tork değiştirici bir dişli kutusudur. Motorda üretilen güç iki temel parametre içerir; bunlar devir sayısı (hız) ve torktur

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 2 1 23,00 27,14 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça Kodu Parça

Detaylı

YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ

YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ MEKANİK ve HAVALI FRENLER Prof. Dr. N. Sefa KURALAY 1 YABANCI KUVVETLİ FREN SİSTEMLERİ 1. Çarpmalı Mekanik Frenler ve Tasarım Esasları Çarpmalı fren sistemleri ağırlıklı

Detaylı

Gemi Diesel Motorları

Gemi Diesel Motorları Gemi Diesel Motorları Havanın belirli bir oranda sıkıştırılması sonucu oluşan sıcaklığın, yakıtın tutuşma sıcaklığından yüksek olduğu ilk makinanın patenti 1892 yılında Prof. Rudolf Diesel tarafından alınmıştır.

Detaylı

Chevrolet Lacetti V CDX

Chevrolet Lacetti V CDX Chevrolet Lacetti 1.6 16V CDX İlan no: 226364 İlan detayları Sahibinden 23.500 TL 07 Mar 2015 23.500 TL 01 Mar 2015 24.250 TL Chevrolet Lacetti (LPG, Özel Plaka, Döşeme, 4 lastik) İlan tarihi: 1 Mart 2015

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 3 1 11,50 13,57 YMR952Z89008001 KAYIŞ ÇEKTİRME 4 1 23,00 27,14 YMR952Z85002001 MARS DISLISI

Detaylı

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri:

Emme Sistemi Direkt emiş sistemleri: Emme Sistemi Atmosferik içten yanmalı motorlarda silindirlere hava, alçak ve yüksek basınç alanlarının farkından yararlanılarak alınır. Emme zamanında piston, A.Ö.N. ya doğru hareket ederken silindir içerisinde

Detaylı

OCAK AYINA ÖZEL ÖTV KAMPANYALI T. Edilen Anahtar Teslim Fiyatı (Destekli Kredi)

OCAK AYINA ÖZEL ÖTV KAMPANYALI T. Edilen Anahtar Teslim Fiyatı (Destekli Kredi) Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder.

Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder. Ş Şamandıra kabı: Karbüratörde, hava boğazından geçen havaya gereken benzini sağlayan benzin kabıdır. Karbüratörde yakıta depoluk eder. Şasi çevresi: Motor ve karoseri ile tekerleklerin bağlanmasına yarayan,

Detaylı

ARALIK AYINA ÖZEL ÖTV KAMPANYALI T. Edilen Anahtar Teslim Fiyatı (Destekli Kredi)

ARALIK AYINA ÖZEL ÖTV KAMPANYALI T. Edilen Anahtar Teslim Fiyatı (Destekli Kredi) Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

ARACINIZ İÇİN ÖZEL SERVİS

ARACINIZ İÇİN ÖZEL SERVİS ARACINIZ İÇİN ÖZEL SERVİS ELEMENTS KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ SERVİS PLANLARI IVECO İLE ENDİŞELENMEDEN SEYAHAT EDİN IVECO, müşterilere her şeyin en iyisini sunma hedefiyle ELEMENTS i yarattı: Aracınızın sürekli

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı

Basınç farkı=çalışma basıncı (PA,B)-Şarj basıncı (PSp)+Güvenlik payı Ayar Diyagramı 1 Pistonlu pompa ve motorlarla sağlanacak hidrostatik tahrik aracın sürüşünde birçok avantaj getirmektedir. İyi bir sürüş konforu ve yüksek çalışma hızı yönündeki talepler hidrostatik tahrikle çalışan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı KİTPÇIK TÜRÜ TÜRKİYE TŞKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ

Detaylı

Ford Mondeo 1.6i EcoBoost 160 HP Titanium

Ford Mondeo 1.6i EcoBoost 160 HP Titanium İlan no: 216074 Ford Mondeo 1.6i EcoBoost 160 HP Titanium Sahibinden BUZ BEYAZ 2011 Mondeo 1.6 EcoBoost Titanium 50.000 KM 52.500 TL İlan tarihi: 3 Aralık 2014 İlan detayları İlan detayları İl İstanbul,

Detaylı

Otto ve Dizel Çevrimlerinin Termodinamik Analizi. Bölüm 9: Gaz Akışkanlı Güç Çevrimleri

Otto ve Dizel Çevrimlerinin Termodinamik Analizi. Bölüm 9: Gaz Akışkanlı Güç Çevrimleri Otto ve Dizel Çevrimlerinin Termodinamik Analizi 1 GÜÇ ÇEVRİMLERİNİN ÇÖZÜMLEMESİNE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR Güç üreten makinelerin büyük çoğunluğu bir termodinamik çevrime göre çalışır. Ideal Çevrim: Gerçek

Detaylı

Tek Arka / Çift Arka Teker

Tek Arka / Çift Arka Teker Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI

CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI www.mahle-aftermarket.com MAHLE AFTERMARKET PRODUCT LAUNCH MAHLE AFTERMARKET TEKNOLOJİ GİRİŞİMİ: CONTALAR VE HAVA KOMPRESÖRÜ TAMİR TAKIMLARI Tahrik sistemi, Güvenlik ve Konfor için Yenilikçi Ürünler Serbest

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59

CARACAL D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. Fiyat KDVli Fiyat YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME YMR952Z84001008 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 3,89 4,59 2 D-SÖKME YMR950177419001 YAĞ POMPASI SOMUN SÖKME APARATI 1 1 7,76 9,16 3 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05023 AKÜ 14 1 45,90

Detaylı

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites

Trend X. 8 İleri Otomatik Şanzıman ile Döner Vites Konsolu Direksiyondan kumandalı otomatik vites Trend X 16 aluminyum alaşım jantlar Ön sis farları Gündüz yanan LED farlar Elektrikli, ısıtmalı, sinyalli yan aynalar Elektrikli ön ve arka camlar 4 Yönlü manuel sürücü koltuğu Sürücü bel desteği Deri

Detaylı

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012

FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 1 FİYAT LİSTESİ 31.12.2012 D-ÇEKTİRME Parça Kodu Parça Adı N P.A. KDVli YMR952Z86003001 4 TIRNAKLI SOMUN ÇEKTİRME 2 1 11,50 13,57 YMR952Z84001001 ROTOR ÇEKTİRME 1 1 10,06 11,87 2 M-ELEKTRİK AKSAMI Parça

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI - II HİDROLİK FREN SİSTEMLERİ DENEY SORUMLUSU Arş. Gör. Şaban ULUS Ocak 2013 KAYSERİ HİDROLİK FREN

Detaylı

Peugeot 508 1.6 e-hdi 112 HP Stop and Start Auto6R Allure

Peugeot 508 1.6 e-hdi 112 HP Stop and Start Auto6R Allure İlan no: 214982 Peugeot 508 1.6 e-hdi 112 HP Stop and Start Auto6R Allure Sahibinden SIFIR AYARINDA 508 - EN DOLUSU - HATASIZ 70.000 TL İlan tarihi: 26 Kasım 2014 İlan detayları İlan detayları İl Ankara,

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

Trend. Koltuğun altında geniş eşya bölmeli ve dışa doğru katlanan tabletli çiftli ön yolcu koltuğu Muhtelif eşya bölmeleri

Trend. Koltuğun altında geniş eşya bölmeli ve dışa doğru katlanan tabletli çiftli ön yolcu koltuğu Muhtelif eşya bölmeleri Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

Hava yastığının kontrol ünitesi ile ateşleme sisteminin, emniyet kemeri ön gergi tertibatının ve sürücü hava yastığı spiral tesisatının kullanım süreleri torpido kapağının içindeki etikette gösterilmiştir.

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

RTR020 - RTR030 BENZİNLİ SU POMPASI

RTR020 - RTR030 BENZİNLİ SU POMPASI R 0 BENZİNLİ SU MOTORU PARÇA OD NO P - BENZİNLİ SU POMPASI 1-01 Silindir Kafası Komple 1-02 Klavuz Yatak 1-03 Klavuz Yatak 1-04 Ring 1-05 1-06 Sübap Kapağı 1-07 1-08 Hortum 1-09 1-10 Saplama 1-11 1-12

Detaylı

Fiyat Listesi Ocak 17

Fiyat Listesi Ocak 17 Fiyat Listesi Ocak 17 MİNİBÜS Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren

Detaylı

Trend. Koltuğun altında geniş eşya bölmeli ve dışa doğru katlanan tabletli çiftli ön yolcu koltuğu Muhtelif eşya bölmeleri

Trend. Koltuğun altında geniş eşya bölmeli ve dışa doğru katlanan tabletli çiftli ön yolcu koltuğu Muhtelif eşya bölmeleri Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

FİYAT LİSTESİ

FİYAT LİSTESİ 1 FİYAT LİSTESİ 14.08.2018 M-ELEKTRİK AKSAMI YME001A05A05014 AKÜ 5 1 132,29 156,10 YME001T0589V002 AKÜ KABLOSU (+) 12 1 18,20 21,48 YME001A06A06046 ATEŞLEME BOBİNİ 3 1 36,40 42,95 YME001K935C8001 DIOD

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

Hyundai i CVVT Style

Hyundai i CVVT Style Hyundai i20 1.4 CVVT Style Sahibinden 23500 km 2017 i20 mpı otomatik İlan no: 409786 66.500 TL İlan tarihi: 15 Temmuz 2017 İlan detayları İlan detayları İl Model yılı Ocak 2017 Km Kasa tipi Vites tipi

Detaylı

Ford C-Max 1.6 TDCi 115 HP Titanium

Ford C-Max 1.6 TDCi 115 HP Titanium Ford C-Max 1.6 TDCi 115 HP Titanium İlan no: 185832 İlan detayları Sahibinden 69.000 TL 15 Şub 2014 69.000 TL 01 Şub 2014 70.000 TL 31 Oca 2014 71.000 TL MEMURDAN TERTEMİZ MERAKLISINA CMAX İlan tarihi:

Detaylı

İkinci El Araç Ekspertizi

İkinci El Araç Ekspertizi Rapor No.: TR34000002-146811 Sayfa: 1 / 14 İkinci El Araç Ekspertizi 59-RN221 Eksper / imza TÜV SÜD Bağımsız Araç Ekspertizleri Rapor No.: TR34000002-146811 Sayfa: 2 / 14 XMCXJZ34ABF041135 Araç Bilgileri

Detaylı

Marka, Model PERKINS Tip 1104D - 44TA dizel motor Emisyon Sınıfı Faz III - A (Tier 3) Silindir Adedi 4 adet sıra Çap x Strok 105 x 127 mm Hacim 4.400 cc Max. Güç 74,5 kw, 100 hp (2200 d/dk) Max. Tork 410

Detaylı

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu

Deluxe Trend donanım seviyesine ek olarak Sis farları Gümüş renkli radyatör ızgarası Karartılmış arka camlar Deri direksiyon simidi Deri vites kolu Trend ABS + EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) ESP (Elektronik Stabilite Programı) Dinamik Tork Kontrolü Viraj Fren Kontrolü HLA (Yokuş Kalkış Desteği) TCS (Motor ve Fren Kontrollü Çekiş Sistemi) ARM

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ İÇTEN YANMALI MOTORLARIN VE TAŞIT ELEMANLARININ TANITIMI DENEY RAPORU

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ İÇTEN YANMALI MOTORLARIN VE TAŞIT ELEMANLARININ TANITIMI DENEY RAPORU BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ İÇTEN YANMALI MOTORLARIN VE TAŞIT ELEMANLARININ TANITIMI DENEY RAPORU Laboratuvar Tarihi: Laboratuvarı Yöneten: Laboratuvar

Detaylı

Peugeot 3008 1.6 HDi 112 HP Auto6R Allure

Peugeot 3008 1.6 HDi 112 HP Auto6R Allure İlan no: 194503 Peugeot 3008 1.6 HDi 112 HP Auto6R Allure Sahibinden SAHİBİNDEN SINIFIN EN DOLUSU 3008 CROSSOVER 64.900 TL İlan tarihi: 22 Mayıs 2014 İlan detayları İlan detayları İl Burdur Model yılı

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek

MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek MOTOR VE ARAÇ TEKNİĞİ SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi araçlarda kirli yakıt kullanılmasının bir sonucudur? A) Motor rölanti devrinin yüksek olması C) Motorun düzensiz ve tekleyerek çalışması B) Yağlama

Detaylı