Akvaryum Aydınlatması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akvaryum Aydınlatması"

Transkript

1 Akvaryum Aydınlatması Bitkilerin gelişimlerini desteklemek için yeterli aydınlatma yapılmalıdır. Doğadaki bitkiler fotosenteze bağımlıdır. Bu sucul bitkiler için de böyledir.

2 Doğru tipte bir ışıklandırma satın alabilmeniz düzenlemenizde kullanacağınız bitki çeşitlere bağlıdır. Çünkü çok fazla veya çok az ışığın eşit derecede istenmeyen etkileri olacaktır. Gereğinden az ışık bitkilerin gövdelerinin uzamasına, gereğinden fazla ışığın ise bitkilerin üzerinin kaplanmasına yol açan alg çoğalması ve sıcaklık yükselmesi gibi etkileri olur

3 En çok kullanılan ışıklandırma seçenekleri floresanlar ve metal halide HQI'lardır.

4 Floresan Aydınlatması FL iki ucundan bağlı ince bir tüptür. T8 ile T5'i ayıran tüpün çapıdır. T8 evde kullanılan tipik aydınlatma aracıdır. Sucul bitkiler için uygun olan versiyonları da vardır. T5 T8'den çap olarak daha küçük olmasına rağmen aynı parlaklığı sağlar.

5 Çapın küçük olması aynı alana daha fazla T5 yerleştirilebileceği anlamına gelir. Bu lambaların iki türü vardır; HE(yüksek performans) ve HQ(yüksek verim).

6 PL başka tip bir floresan ışığıdır. Ya bir birine paralel iki floresanın kaynaştırılmasından ya da U-şeklinde bir floresandan oluşur. Tek bir bağlantı noktaları vardır ve çıkışı ve performansı normal floresanlara göre oldukça iyidir.

7 Renk Sıcaklığı Renk sıcaklığı; parlaklıktan algılanan renktir. Birimi K(Kelvin)'dir. Genellikle 5500K ile 8000K arasında değişir. Kelvin değeri azaldıkça lambanın rengi sarıya, arttıkça maviye doğru döner.

8 Yeterli düzeyde gün ışığı olmayan yerlerde bitkilerin büyümesine yardımcı olan floresan ampuller. Yüksek düzeyde mavi ve kırmızı ışık yayma özelliği sayesinde bitkilerin sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Akvaryumdaki bitki ve balıkların doğal renklerini güçlendirir.

9 Bu 5000 K tri-fosfor tam spektrum gün ışığı tüpü sayesinde tatlı su akvaryumlarındaki balık ve bitkileri doğal renklerinde görebilirsiniz. özel bir UV-STOP koruyucu mekanizma sayesinde yosun oluşumunu azaltır. Balık ve bitkilerin doğal renklerinde görünebilmesini sağlar. Tatlı su akvaryumlarında kullanılır.

10 Doğal ortamlarındaki ışık düzeyini sağlayarak mercan ve akvaryum bitkilerinin büyümesine katkıda bulunan K ampuller. Işık rengi: Kelvin (tropik ışık spektrumunun benzeri) Işık spektrumunun mavi ve kırmızı kısımları ile mercan ve akvaryum bitkilerinin büyümesini hızlandırır. Mükemmel aydınlatma performansı sağlar.

11 Tuzlu Su Akvaryumları için Bu ampuller 6-10 m tank derinliğinde mercan kayalıklarındaki doğal aydınlatmaya eşdeğer bir aydınlatma sağlayarak tuzlu su akvaryumlarında mercan büyümesini destekler. Mavi ışık sayesinde mercan kayalıklarındaki ışık koşullarını oluşturur. Zoolojik ortamın gelişmesine katkıda bulunarak mercan ve omurgasızların büyümesini hızlandırır. Mercanları gerçek renkleriyle görme imkanı sunar.

12 Metal Halide HQI Metal halide aydınlatması spektrumun tamamına en yakın aydınlatmadır.

13 Led Ampüller

14 Işıklandırma Sucul bitkiler biyolojik saatlerinin ritimlerine dayalı olarak gelişirler. Gündüzleri aktif, geceleri pasif durumda olurlar. Güneş ışığıyla başlayan fotosentez güneş batana kadar durmaz. Aydınlatmanın yeterli kullanımı bu süreci zenginleştirir ve bitkilerin sağlıklı gelişimini sağlar. Hızlı büyüyen bitkiler yavaş gelişenlere oranla daha fazla aydınlatma zamanına ihtiyaç duyarlar. Günlük 10 saat aydınlatma en iyisidir.

15 Aydınlatma kalitesi ve bitkilerin gelişimine etkisi Fotosentez ışığın farklı dalga boylarında eşit olarak gerçekleşen bir olay değildir. Farklı renkte ışıkların bitkiler üzerinde farklı etkileri olur. Örneğin; kırmızı renkli bitkiler ultraviyoleye çok yakın olan mavi spektrumu daha fazla kabul ederler. Bu tip aydınlatma uygun besinlerle birleştirildiğinde kırmızı bitkileri çok göz alıcı hale getirecektir. Floresanların yoğunlukları zamanla azalacaktır. Bu bitkilerin daha yavaş gelişmelerinden ve daha az renkli hale gelmelerinden anlaşılabilir. Bu süreçte bitkiler daha az gelişirken kullanılmayan besinler farklı ışık ihtiyaçları olan algler tarafından kullanılırlar. Bu yüzden lambaların düzenli değişimleri bitki gelişimine etkilerini garanti altına almış olur. Floresan lambalar her üç ayda bir, daha yüksek verimli T5'ler ise altı ayda bir değiştirilmelidir.

16 Aydınlatma Miktarı Elimizde bir tankın sahip olması gereken lamba miktarını belirleyen kurallar yoktur. Bazıları 1 litre su için 1 W ışık kullanılması gerektiğini söylerler. Bu hesaba göre 100 litre bir tankta 100W ışığa ihtiyaç duyulur. Ama her tankın su derinliği ve içindeki bitkinin cinsi ve yoğunluğu farklıdır. Bu yüzden kendi tankınız için doğru miktarı ancak deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Genellikle hızlı gelişen bitkiler litreye 1 W'tan daha fazlasını isteyeceklerdir. Derin ve hızlı gelişen bitkileri fazlaca ihtiva eden tanklarda bu oran 1.5'den 1.7'ye kadar değişebilir. Yani 100 litrelik bir tankta 150W veya daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir.

17 Nüfuz Etme Nüfuz etme ile kastedilen şey ışığın suyun içerisine girmesi ve bu yüzden suyun derin bölgelerinde parlaklığın azalmasıdır. Farklı renklerin farklı nüfuz edişleri olacaktır, en zayıf olanı kırmızı ışıktır. Derin denizlerde kırmızı ışığın aşağı inmesi mümkün olmadığından sadece mavi ışık görünür. Farklı aydınlatma ekipmanlarının farklı nüfuz etme güçleri vardır.

18 Işık açık kalma süresi Sürekli düzenli, belli saatlerde açılıp kapanan bir ışıklandırma için saatli zaman şalteri kullanılmalıdır. Bunların elektrik kesintilerinde zaman ayarı bozulmayan şarjlı pilli türleri tercih edilmelidir. Bitkiler için günde saat ışıklandırma gereklidir. Işıklandırma saatleri düzenli olursa bitkiler daha iyi gelişir, balıklar da daha huzurlu olurlar. Örneğin ışık ayarınız şöyle olabilir: Sabah 9:00'da açılır, öğlen 13:00'da 2 saat mola verir, 15:00'da tekrar açılır ve 22:00'a kadar açık kalır. Birçok kaynakta, öğlen verilen molaların bitki gelişimini etkilemezken yosun oluşumunu frenlediği belirtilir. Eğer akvaryumunuzda bitki veya sadece yosunla beslenen balık türleri yoksa tatil süresince ışıklandırmaya gerek yoktur.

19 Akvaryum Isısı ve ısıtıcı Çoğu tropikal akvaryum balıkları genellikle yaklaşık C sıcaklığındaki suda yaşar. Bunu sağlamak için ısıtıcıya ihtiyacınız vardır. Isıtıcı etrafında sabit su akışı olmasını sağlayın böylece akvaryum içinde ısı eşit olarak dağılacaktır.

20 Akvaryumun yerleştirileceği odaya bağlı olarak ihtiyacınız olan minimum ısıtıcı gücünü ayarlayın. Küçük hiç ısıtılmayan odalar için - bir litre su için 1.5 watt Isıtılan odalar için - bir litre su için 1 watt

21 Doğru ısıtıcı nasıl seçilmelidir? Akvaryumunuz için 28 C (82 F) gibi yüksek bir sıcaklık veya daha yüksek bir sıcaklık isterseniz, tabloda verilen ısıtıcının bir kademe üstündeki ısıtıcıyı seçin.

22 İnce silindir şeklindeki akvaryum ısıtıcı serileri su geçirmez ve tuzlu suya karşı dayanıklıdır. Ayarlama diski ve sıcaklık ölçüsüyle sıcaklığın ayarlanması basittir. 25 watt ile 300 watt arasında değişen akvaryum ısıtıcıları mevcuttur.

23 Akvaryum termometreleri Her zaman termometre ile ısıtıcının sıcaklığını kontrol etmelisiniz. Termometreyi her gün kontrol edin. Hem akvaryumun içindeki hem de akvaryum camındaki termometreleri seçebilirsiniz.

24 Tatlı ve Acı Su Akvaryum Balıkları

25 Labirent balıkları

26

27

28 Labirent balıkları

29

30

31 Labirent balıkları

32 Kedi balıkları

33 Kedi balıkları

34 Kedi balıkları

35 Afrika tetra balıkları

36

37 Güney Amerika tetraları

38

39 Etçil Pirana

40

41 Otçul Pirana

42

43

44 Güney Amerika çikletleri

45 Güney Amerika çikletleri

46 Güney Amerika çikletleri

47 Afrika çikletleri

48

49 Güney Amerika çikletleri

50 Tanganika çikletleri

51 Tanganika çikletleri Leptosoma (Cyprichromis leptosoma) En az 6 bireyden oluşan bir grup içinde beslenmesi gereken bir sürü balığıdır. Suyun daha çok üst düzeylerinde kalırlar ve geniş yüzme alanı gerektirirler. Bu hareketli türün besleneceği akvaryum en az 200 litre hacminde olmalıdır. Kumu kazmaz ve bitkilere zarar vermez. Diğer birçok Afrika çiklitinin tersine yumurtlama tabanda değil, açık suda gerçekleşir. Çift, birbirinin etrafında dönerek yumurta bırakır. Dişi, yumurtaları yere düşmeden ağzıyla yakalar. Döllenme yumurtalar dişinin ağzındayken gerçekleşir. Sayısı genelde 20'yi geçmeyen yumurtaların kuluçka süresi 25 C sıcaklıkta ortalama 21 gündür.

52 Tanganika çikleti Tanganika çikleti

53 Malavi çikletleri Malawi çiklitleri

54 Malavi çikletleri Malawi çiklitleri

55 Sazangiller

56 Sazangiller

57 Sazangiller

58 Sazangiller

59 Sazangiller

60 Canlı doğuranlar Canlı doğuranlar

61 Canlı doğuranlar

62 Canlı doğuranlar

63 Canlı doğuranlar

64 Canlı doğuranlar

65 Soğuksu balıkları

66 Soğuksu balıkları

67 Soğuksu balıkları

68 Soğuksu balıkları

69 Acısu balıkları

70 Acısu balıkları

71 Acısu balıkları

72

73 İç Sularımızdan balıklar Aphanius mento

74 İç Sularımızdan balıklar Cobitis türleri

75 Akvaryum bitkileri

76 Yumru Köklü bitkiler Aponogeton crispus Açık yeşil ve saydama yakın kıvrımlı yaprakları ile görünümü çok güzeldir. Yumuşak ve asitli su, gelişmesi için en elverişli koşuldur. İstediği bu koşullarda bol yaprak üreterek oldukça geniş bir alanı kaplar ve sürekli çiçek açar. Boyutları nedeniyle büyük ve derinliği en az 40 cm olan akvaryumlarda bulundurulmalıdır.

77 Yumru kökü çürümemesi için zemin kumuna gömülmemeli bir ip ve vantuzla tabana bağlanmalıdır. Soğanının çevresinden çıkan kökler kuma gömülerek bitkinin tabandan beslenmesini sağlar.

78 Çok iyi bir nitrat yok edici ve oksijen üreticidir. Suda yeterli karbondioksit bulunduğunda ve güçlü ışık altında yaprakları oksijen taneleri ile kaplanır. Gübreleme ile yaprak görümü mükemmel hale gelir. Potasyum ve demir yanında karbon ihmal edilmemelidir.

79 Nilüfer (Nymphaea)

80

81 Yüzen Bitkiler

82

83 KÖKLÜ BİTKİLER Köklü bitkiler bir yere sıkıca tutunurlar ve hızla akvaryuma hâkim olan özelliklerden biri haline gelirler. Bitki ekiminizi dikkatle planlayın; kök saldıktan sonra bu bitkileri akvaryumun tamamını bozmadan çıkarmak imkânsızdır. Bu tür bitkiler ticari amaçlı üretilerek kafes şeklinde dokunmuş küçük sepetler içinde satılmaktadırlar. Bu sepet akvaryumun zeminine gömülebilir, ama balıklar zemini kazarak sepeti ortaya çıkarıp görüntüyü bozabilirler. Balıkları ürküten sentetik kaplar içinde yetiştirilen bitkiler bu kaplardan dikkatle çıkarılarak kökleri çıplak olarak ekilmelidir. Bir kapta birden fazla bitki varsa, gelişebilecekleri yer bırakmak için bunları ayrı ayrı ekmeniz gerekir.

84 Köklü Bitkiler

85

86

87

88 Gövdeli Bitkiler Akvaryum bitkilerinden her yöne doğru gelişebilme özelliği olan bazıları, bitkilerin kök salmamış üst kısımlarından oluşan aşı dalları olarak satın alınırlar. Akvaryumda bunlar (düzenli budanmak koşuluyla) ön veya arka zemin bitkileri olarak kullanılabilir. Kitle halinde bitki ekimlerinde kontrast yaratmak isteniyorsa, çok çeşitli renkte ve yaprak şekillerinde olanları piyasada bulunabilir.

89 Genel olarak yeşil yapraklı türler, çok daha fazla ışık isteyen kırmızı türlerden daha kolay üretilebilir. Cabomba spp. gibi ince yapraklı bitkiler, yapraklarının suda yüzen ince maddelerle tıkanmaması için son derece etkili bir filtre sistemine ihtiyaç duyarlar.

90 Yukarıdan gelen ışığın en alttaki yapraklara ulaşabilmesi için, aşı dallarını birbirleriyle çakışmayacak şekilde sıralayın; bitkinin alt kısımları ışık almazsa kahverengiye dönüşecek, ölecek ve çürüyecektir. Akvaryumun ön kısmından bakıldığında, aşı dalları sert bir bitki duvarına benzeyecektir. Deste halinde ekerek zaman kazanmaya kalkışmayın; böyle yaparsanız, özellikle Rotala macandra gibi narin türlerin sapları zedelenecek ve dalları çürüyecektir.

91 Cabomba aquatica Kökeni: Güney Amerika Yükseklik: cm Genişlik: 8 18 cm Işık gereksinimi: yüksek ve çok yüksek Isı Toleransı: derece Ph Toleransı: 6,4 7,2 Büyüme hızı: Orta Cabomba aquatica, en güzel ve en çekici, açık yeşil renkli, parçalı su altı yapraklarına sahiptir. Bazen, filiz su seviyesine ulaştığında ya da çiçek oluşturma safhasında yüzen yapraklar oluşturur. Cabomba aquatica, gelişmek için, çok yüksek ışık ve hareketli suya ihtiyaç duyar. CO 2 eklediğiniz takdirde daha güzel gelişir. Filizlerin üstlerinin kesilip tekrar dikilmesi yöntemiyle kolayca çoğaltılabilir.

92 Ceratophyllum demersum (Tilki kuyruğu ) bitkisinin tolere edebildiği ph aralığı 6 9 arası, sıcaklık ise C arasındadır. Işığa pek ihtiyaç duymayan Tilki kuyrukları 80+ santimetre boya ulaşabilir. Bakımı kolay olan bu bitkiler 5-15 cm aralıklarla dikilebilir.

93 Gruplar halinde dikilmesinin avantajı da yavru balıklar için çok sayıda saklanma yeri oluşturur. Ayrıca akvaryumdaki besinleri hızlıca tüketirler ve bu sayede oluşabilecek yosunlanma sorununu da bir nevi ortadan kaldırırlar. Canlı doğuranlar için en ideal bitkidir. Gübre ve karbondioksite pek ihtiyaç duymazlar. Ama kullanıldığında büyümelerinde ekstra bir artış gözlemlenebilir.

94 Ludwigia repens Doğal habitat: ABD Boy: cm ph aralığı: dgh aralığı: 4-10 Sıcaklık: C Uygun taban malzemesi: İnce çakıl, dere kumu Aydınlatma: Yüksek Bitkinin yerleştirilmesi: Orta- Arka plan Çoğalma: Budama ve tekrar dikim Gelişim: Normal-Hızlı

95 Akvaryumda CO 2 dengesi

96

97 -- 2,5 litrelik şişeye 2 litre kadar su doldurulacak. Su akvaryumdan alınabilir. Maya bakterilerini öldürmemek için sıcak su koymayın, suyunuz oda sıcaklığında olsun. + 1,5 su bardağı şeker eklenecek + Maksimum 2-3 çay kaşığı maya ekliyoruz. Eğer maya çok fazla olursa kabarma, köpürme aşırı CO2 çıkışı olabilir. Dozu fazla kaçırmamaya özen gösteriniz.

98

99

100 BAŞLICA BALIK HASTALIKLARI Hastalıkların büyük çoğunluğu çevresel nedenlere bağlıdır ve balıklar stres veya kötü su koşulları nedeniyle zayıf düşene kadar, hastalık mikropları genellikle etkisiz kalırlar. Sağlık sorunlarının doğru saptanması etkili bir tedavi uygulamanın ilk adımıdır. Birçok hastalık başarıyla tedavi edilebilir, ama paniğe kapılarak çeşitli reçetelere başvurmak ölümcül olabilir. Emin olmadığınız konularda deneyimli bir akvaryumcunun fikrini sorun. Uygun olmayan akvaryum koşulları düzeltilmezse, hastalıkların tekrarlanabileceğini unutmayın.

101 ANCHOR KURDU (LERNAEA) Belirtileri: Balıklar taşlara, ağaç parçalarına veya zemine sürtünerek düzensiz yüzer; gövdelerinde solucana benzer organizmalar görülür ve iltihaplı derilerinden beyazımsı yeşil lifler sarkabilir. Nedenleri: Çapaya benzer başını baliğin gövdesine gömen yetişkin Lernaea parazitidir; en çok havuz balıklarında görülür. Tedavisi: Balığı akvaryumdan alın ve başlarını koparmamaya dikkat ederek kurtları cımbız yardımıyla yavaşça çıkarın. Yarayı antiseptik solüsyonlarla temizleyin.

102 Yüzgeç erimesi Belirtileri: Yüzgeç ışınlarının yangısı (kızarması) veya yüzgeç çeperlerinin (veya Kedibalıklarında bıyıkların) bozulmasıdır. Nedenleri: Kötü su koşullarının tetiklediği bakteriyel iltihaplardır. Diğer faktörler arasında yüzgeçlerin ısırılması veya ağla tutulma sırasında zedelenmesi ve yetersiz, vitaminden yoksun beslenme sayılabilir. Tedavisi: Suyun kalitesini iyileştirin ve çevresel koşulları düzeltin. Balığı akvaryumdan çıkarıp iltihaplı bölgeyi uygun bir bakterisit (Myxazin) ile temizleyin.

103 BEYAZ BENEK HASTALIGI (ICHTHYOPHTHIRIUS) Belirtileri: Gövdede ve yüzgeçlerde küçük beyaz benekler görülür. Bu beneklerin sayısı 3-4 gün içinde artar; ağır hasta olan balıklarda hızlı solungaç hareketleri gözlemlenir. Nedenleri: Ichthyophthirius derinin altında yaşayan bir parazittir. Üremek için balığın gövdesinden ikincil enfeksiyonlara açık delikler açarak çıkar ve bir kese oluşturur. Patlayan keselerden çok sayıda yavru çıkar. Tedavisi: Keseler oluşmadan önce veya patladıktan sonra gerekli ilaçları kullanın. Tedaviye başlamadan önce omurgasızları ve filtredeki karbonu çıkarın.

104 Mantar Belirtileri: Eklem yerlerinde pamuğa benzer kabarık mantar oiuşumiarı veya derinin tamamının kirli gibi görünmesi. Mantarlar koruyucu mukoza salgısının kaybolduğu yerlerde gövdeyi ve/veya yüzgeçleri bölge bölge sarar. Nedenleri: Var olan bir yarada ya da parazitlerin sardığı bölgede veya kötü su koşularında görülen ikinci derecede mantar enfeksiyonudur; genellikle Beyaz Benek hastalığından sonra görülür. Tedavisi: Salgını tedavi etmek için akvaryumun tamamına mantar ilacı ekleyin. Kötü su koşulları veya kavgalarda acılan yaralar gibi, mantarın çıkış noktasını saptayın ve düzeltin.

105 PÖRTLEKGÖZ HASTALIGI (EXOPHTHALMIA) Belirtileri: Gözyuvarı göz çukurundan fırlar ve iltihaplı görülür; balık zayıflar. Nedenleri: Genellikle kötü su koşulları veya balıkların aralarında kavgaya tutuşmalarına bağlı hafif hasarlar enfeksiyona yakalanma riskini artırır. Gözün arkasında iltihaplı düğümler oluşmasıyla ortaya çıkan Pörtlekgöz hastalığı genellikle bakteriyel kan zehirlenmesi, tüberküloz veya (bazen) parazitlerden de kaynaklanır. Tedavisi: Akvaryum koşullarını düzeltin; iyileşme çok yavaş gerçekleşir. Kan zehirlenmesini reçeteli ilaçlarla tedavi edin. Hastalık tüberkülozdan kaynaklanıyorsa, tedavisi yoktur.

106 AKVARYUM YEMLERİ Piyasada, ister tuzlu ister tatlı su balığı, ister tropikal ister soğuk su cinsi olsun, balık bakımını bir ölçüde kolaylaştıran çok çeşitli hazır raf ürünleri ve donmuş ürünler bulunmaktadır. Zaman zaman kendi yiyeceklerinizi yetiştirmenizin de yararı vardır - özellikle üreme programı uyguluyorsanız.

107 TiCARİ KURU YEMLER Akvaryumculuğun işlk günlerinde karınca yumurtası ve temel pul yemler piyasada bulunan ilk ürünlerdi. Günümüzde spirulina (alg) pulları, süngerimsi yemler, zengin proteinli etçil besinler gibi gelişmiş yemler sunan geniş bir yelpazeye yayılmıştır.

108 Kolaylıkla pul, topak, çubuk, tablet ve kraker formlarında yemler bulunabilmektedir. İnsanlarda olduğu gibi, balığınız da çeşitli ürünlerden oluşan bir beslenmeden yarar sağlayacaktır.

109 Kuru yemlerde sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan posalı besinler yoktur. Islanınca şiştikleri için gelişigüzel verildiklerinde balığın midesini ölümcül sonuçlara yol açacak şekilde şişireceklerdir.

110 Bazı akvaryumcular balıklarını karaciğer ve dana kalbiyle beslemeyi sevseler de, balıklar böyle zengin bir beslenmeyle hızla kilo alacakları için, bunların azar azar verilmesi gerekir. Bütün taze gıdaları balıklara vermeden önce ince ince kıymayı unutmayın.

111 Küçük akarsulara, göllere ve göletlere bakarsanız, balıklarınız için harika yemler oluşturacak küçük su omurgasızları olduğunu görürsünüz. Bunlar balıklarınız için yararlı lifli gıdaları oluştururlar ve üremeye hazırlanan balıklar için zengin besinlerdir. Bulacağınız en dikkate değer canlı yemler Su Piresi, sivrisinek larvası, kırmızı solucan ve Tubifeks'tir.

112 Su Piresi, kırmızı solucan ve Tubifeks genellikle akvaryumcularda bulunur; canlıları hastalık taşıyabileceğinden, Tubifeksi donmuş veya dondurularak kurutulmuş şekilde satın alın. Alternatif olarak, birçok canlı yem ince bir tül ağla yakalanabilir, ama akvaryumunuza balıkları yiyen veya yaralayan yusufçuk larvası gibi yırtıcı türleri taşımamaya dikkat edin. Bir başka yaygın canlı yem olan küçük karidesler (artemia) akvaryumculardan satın alınabileceği gibi, kültür üretimiyle de çoğaltılabilir.

113 Artemia yetiştirme

114 1 litre su için 20 gram tuz karıştırarak istenilen su elde edilir. Hazırlanan su bir cam akvaryuma alınır. Isıtıcı termostatla birlikte monte edilir. Isıtıcı 27 dereceye ayarlanır. Kuvvetli bir havalandırma uygulanır. Yumurtalar kuvvetle havalandırılan ve sıcaklığı en az 26 en ideali 27 olan suya konulunca normal olarak saat sonra yumurtalardan larvaların çıkmış olduğunu izlenecektir. Bu larvaların en geç saat içerisinde yedirilmesi en uygunudur.

115 Balıkların Akvaryuma Konulması 1. İlk başta balıklarınızı satın alırken kondukları plastik torbalardan çıkarmayın. Bu torbayı akvaryumun içinde bir saat kadar yüzdürerek torbanın içindeki suyun ısısının akvaryumdakiyle eşitlenmesini sağlayın. Bu süre içinde torbanın ağzını kapalı tutarsanız, balıklar zarar görmezler. Bununla birlikte, torbayı açmayı tercih ederseniz, üst kısmını kıvırın ve torbayı akvaryumun kenarına çamaşır mandalıyla tutturun.

116 2. Bir saat sonra balığı serbest bırakın. Potansiyel kirlenmeyi önlemek için plastik torbadaki suyu akvaryuma karıştırmamak en iyisidir. Balık besleyen birçok kişi yeni aldığı balığı önce bir kovaya bırakır, sonra kepçeyle yakalayarak akvaryuma aktarır. Bazıları da torbanın içine küçük bir kepçe daldırır, ama balığı incitmemek için bunun titizlikle yapılması gerekir. Balığın uyum sağlamasına yardımcı olmak için torbaya akvaryumun suyundan bir miktar karıştırılması iyi olur.

117 KEPÇE KULLANIMI Özellikle, Çikletler, Guramiler ve Kedibalıkları gibi sert yüzgeçleri olan balıkları tutmakta kullanılan kepçelerin ağ kısımları oldukça ince gözenekli tülden yapılmalıdır; aksi halde yüzgeçleri ağa dolanarak hem balığa hem de ağa zarar verebilir. Beyaz renkli ağları olan kepçeler balıkların bitkilerin arasına sığındıklarını sanarak kendiliklerinden içine doğru yüzdükleri yeşil renklilerden daha az etkili olacaktır. Biriyle balığı diğerine doğru yönlendirebileceğiniz iki kepçe kullanmanız önerilir.

118 Alternatif olarak, kepçelerden birinin yerine şeffaf plastik torba da kullanılabilir. Balık şeffaf torbayı fark etmeden içine girecektir. Kullanıldıktan sonra bütün kepçeler hastalık geçmesini önlemek amacıyla dezenfekte edilmelidir. Bu amaçla üretilmiş solüsyonların yerine çamaşır suyu veya benzeri ev malzemeleri kullanmayın. Bu solüsyonlar hem ucuzdur hem de kullanımları kolaydır; bir kova suyun içinde eritip kepçeyi içine batırabilirsiniz. Balık yakalarken veya akvaryuma balık bırakırken kepçeyi yavaşça suya daldırın. Zor yakalanan balıklar için kepçeyi suya sertçe daldırmayın.

119 Akvaryum temizliği Akvaryum camlarında uzun süre sonra alg birikimi nedeni ile kirlenme olabilir. Bunlar kahverengi ya da yeşil algler olarak camı kaplayıp görüntünün bozulmasına neden olurlar. Akvaryum camlarının temizlenmesi için çeşitli yöntemler vardır. 1. Elle jilet yardımı ile kazıma 2. Sünger ile silme 3. Saplı kazıyıcı kullanma 4. Mıknatıslı silme aparatı kullanma

120 Cam temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri camın çizilmemesidir. Kullanılan aletlerin içerisinde kum taneleri kalırsa bunlar cam çizilmesine yol açar. Bir önemli nokta ise temizlik aletlerinin sadece akvaryumda kullanılmasıdır. Bu akvaryuma istenmeyen mikroorganizma ve kirleticilerin girmesine engel olacaktır.

121 Önemli bir nokta da akvaryumun taban temizliğidir. Filtre tarafından çekilmeyen büyük kirletici parçaların düzenli olarak akvaryumdan uzaklaştırılması gereklidir. Bunun için değişik aparatlar vardır. 1. Sifonlar 2. Motorlu dip süpürgeleri

122 Akvaryumlarda kullanılan farklı cihazlar Protein Süzücü Protein Skimmer veya Köpük Ayırıcı daha çok tuzlu su akvaryumlarındaki organik bileşikleri azotlu atıklara parçalanmadan önce sudan ayırmaya yarayan bir cihazdır. Protein süzmek sadece bir çeşit filtrasyon işlemidir, amacı parçalanmaya başlamadan önce organik bileşikleri uzaklaştırmak, biyolojik filtredeki yükü azaltmaktır.

123 Su soğutucuları Deniz ve tatlı su akvaryumları için özel üretilen su soğutucuları vardır. Bu soğutucular akvaryumunuzu derece arasında tutabilmeniz için dizayn edilmiş olup, tamamen kapalı alanlarda çalışmamaları gerekmektedir. Özellikle hava sıcaklığının derece olduğu yaz aylarında su sıcaklığını uygun derecede tutmak için gereklidirler.

124 Otomatik yemleme cihazları Akvaryum balıklarına düzenle ve aynı miktarda yem verilebilmesi için kullanılırlar. Özellikle tatile çıkıldığında programlanarak evde kimsenin olmadığı zamanlarda balıkların beslenmesine yardımcı olurlar. Pille çalışan mekanik ya da elektronik modelleri vardır.

125 Hava motoru Kimi zaman görsel almaçlarla kullanılsa da akvaryumun oksijen ihtiyacını karşılayan bir cihaz olarak daha çok kullanılır. Pipo filtrelerin çalışmasında da gereklidir.

126 Zaman ayarlı priz Akvaryumun ışıklarının açılıp kapatılması için son derece faydalı bir cihazdır. Özellikle evde olunmadığı zamanlarda da akvaryumda sağlıklı bir ışıklandırma yapılabilmeyi sağlar.

İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan(kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir.

İdeal bir dış filtrede mekanik filtrasyondan(kaba pisliklerin tutulması) çok biyolojik filtrasyona önem verilmelidir. Filtre malzemeleri Dış filtreler akvaryum döngüsünde en önemli eleman olan bakterilerin yuvası konumundalar. Siz bu bakterilere ne kadar geniş yer hazırlarsanız onlar da o kadar işlerini yaparlar. İdeal

Detaylı

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI

DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI DROPSY ( ŞİŞKİNLİK HASTALIĞI ) Özde bir semptomdur. Çeşitli nedenlerle balığın şişmesini tanımlamak için kullanılmıştır. Vücut yanlardan şişer, balığın görünümü önden çam kozalağını andırır. Etiyoloji

Detaylı

Akvaryum ve Balık AKVARYUM YAPIMINDA KULLANILAN MALZEMELER Cam Akvaryumlarda kullanılan en önemli malzemedir. Çünkü akvaryumun iç dünyasının dışarıdan zevkle seyredilebilmesi

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su

İyi kalitedeki yem seçimi ve yönetimi, Yoğun yetiştiricilik yapılan karides havuzlarında mekanik havalandırma yapılması, Mümkün olabildiğince su SU KALİTESİ YÖNETİMİ Su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesi yönetimi; su kalite özelliklerinin yetiştiricilik açısından uygun sınır değerlerde tutulmasını ve temel su kalite değerlerinden olan sapmalarda

Detaylı

Sistemli bitki bakımı

Sistemli bitki bakımı Sistemli bitki bakımı Kusursuzca dengelenmis bakım sayesinde büyüleyici akvaryum bitkileri sera bitki bakımı Ayrı ayrı etkili bitki bakımı ı için dengeli komple sistem Yenilikçi sera bitki bakımı sistemi

Detaylı

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ

YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 YUMURTA TAVUĞU YETİŞTİRİCİLİĞİ Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği 1 YUMURTA TAVUKÇULUĞU Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ

TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ TEKRAR DOLAŞIMLI ÜRETİM SİSTEMLERİNDE SU KALİTESİ ve YÖNETİMİ Tekrar dolaşımlı (resirkülasyonlu) su ürünleri yetiştiricilik sistemleri, günümüzde özellikle doğal su kaynaklarının tükenmeye başlamasıyla

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünyamızda o kadar çok canlı türü var ki bu canlıları tek tek incelemek olanaksızdır. Bu yüzden bilim insanları canlıları benzerlik ve farklılıklarına göre sınıflandırmışlardır.

Detaylı

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a)

Çizelge 2.6. Farklı ph ve su sıcaklığı değerlerinde amonyak düzeyi (toplam amonyağın yüzdesi olarak) (Boyd 2008a) - Azotlu bileşikler Su ürünleri yetiştiricilik sistemlerinde oksijen gereksinimi karşılandığı takdirde üretimi sınırlayan ikinci faktör azotlu bileşiklerin birikimidir. Ana azotlu bileşikler; azot gazı

Detaylı

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS)

BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) BEYAZ BENEK HASTALIĞI ( İCHTHYOPHTHİRİOSİS) En yaygın balık hastalıklarından birisidir. Etkenler deri, solungaç ve yüzgeçlerde lokalize olur. Etken; Ichthyophthirius multifiliis 0.2-1 mm kadar olup, siliatalıdır.

Detaylı

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN

EKOSİSTEM. Cihangir ALTUNKIRAN EKOSİSTEM Cihangir ALTUNKIRAN Ekosistem Nedir? Bir bölge içerisinde bulunan canlı ve cansız varlıkların karşılıklı oluşturdukları sisteme ekosistem denir. Ekosistem Bileşenleri Canlı Öğeler Üreticiler

Detaylı

Barbus conchonius (Rosy barb)

Barbus conchonius (Rosy barb) Barbus conchonius (Rosy barb) 10 cm uzunluğa ulaşabilir. Kökeni: Kuzey Hindistan 24 C de toplu yaşamayı sever. Eşleşmeye hazır dişi gül pembe rengini alır. Dirençli ve hareketli balıklardır. Barbus üretimleri

Detaylı

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR

SU BİTKİLERİ 3. Prof. Dr. Nilsun DEMİR SU BİTKİLERİ 3 Prof. Dr. Nilsun DEMİR SINIFLANDIRMA; MORFOLOJIK, FIZYOLOJIK VE EKOLOJIK ÖZELLIKLERINE GÖRE Su üstü makrofitleri; su kıyılarında yaşayan, bir kısmı su içinde olan ve su dibine tutunan bitkilerdir.

Detaylı

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? KRİSTAL BERRAKLIĞINDA GÖLETLER İÇİN: BERRAKLAŞTIRICI POND CLEAR Bulanık ve yeşil su bir bahçe havuzunun bir numaralı problemidir.

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir.

Akvaryum suyunda ph yı düşürmek ve bikarbonatları ortamdan uzaklaştırmak için filtre ortamında torf ve tampon tuzlarının kullanımı tavsiye edilir. ph Yetiştiricilik sistemlerinde ph ölçümleri, günlük değişimi belirleyebilmek amacıyla sabah erken ve akşamüstü saatlerinde yapılmalıdır. Balık üretim havuzlarında ph seviyesini yükseltmek için kireçleme

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

organik gübre

organik gübre www.multiponi.com MultiPoni gübre, standart kimyasal gübrelere kıyasla bitki beslemesini, tabiatın yöntemleriyle gerçekleştirir ve toprak yapısını zenginleştirerek dengeler. Mikroorganizmalar, MultiPoni

Detaylı

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar

1. Üreticiler 2. Tüketiciler. 3. Ayrıştırıcılar BESİN ZİNCİRİ VE ENERJİ AKIŞI Doğada canlıların birbiriyle beslenmesi ve enerjinin ayrıştırıcılara kadar geçmesiyle oluşan döngüye besin zinciri denir. Birbirlerine bağlı besin zincirine besin ağı denir.

Detaylı

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri

Ötrifikasyon. Ötrifikasyonun Nedenleri Ötrifikasyon Ötrifikasyon, göllerin olgunlaşma aşamalarında meydana gelen dogal bir olay. Genç göller düşük oranlarda besin içermekte dolayısıyla biyolojik aktivite az..oligotrofik göller Yaşlı göller,

Detaylı

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ

BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ BALIK HASTALIKLARININ KONTROLÜ Hastalığın Çıkışını Engelleyici Önlemler Hastalıklardan korunma ile ilgili öncelikli emniyet tedbirleri, sağlıklı canlılarla, sağlıklı yumurtalarla uygun oranlarda stoklama

Detaylı

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI Hazırlayan Öğrenciler Dila Berfin UÇAN 7-F Ekin Ladin TÜRKMEN 7-F Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER

Detaylı

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5

UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 UYGULAMA TALİMATLARI 1/5 Sevgili Müşterimiz, Par-ky zemini seçtiğiniz için teşekkür ediyoruz. Uygulamaya başlamadan önce, bu talimatları dikkatlice okumanız gerekmektedir. UYGULAMA MALZEMELERİ (resim 1)

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr KASIMPATI (KRZANTEM) YETİŞTİRİCİLİĞİ-1

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST

KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST KARASİNEKLER SUNUM: İLKER KIRHAN ZİRAAT MÜHENDİSİ/ZOOTEKNİST 0533 6508818 KARASİNEKLER Familia : Diptera 0.5 1 Cm boyunda Siyah Gri renktedirler. Ortalama ömürleri 3 4 haftadır. KARASİNEKLER Ağız tipi

Detaylı

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ

BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ Badem Anadolu nun en eski meyve türlerinden birisidir. Ancak ülkemizde bademe gerekli önem verilmemekte, genellikle tarla kenarlarında sınır ağacı olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde

Detaylı

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ

İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ İÇ SU BALIKLARI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE SU KALİTESİ Karada bir su ürünleri işletmesi kurulacaksa, su kaynağı olarak kaynak suyu, dere, ırmak, akarsu, göl, baraj suları veya yeraltı suları kullanılabilir. Yetiştiriciliğin

Detaylı

Tarçınlı yıldız kurabiye kalıbı seti

Tarçınlı yıldız kurabiye kalıbı seti tr Ürün bilgisi ve tarif Tarçınlı yıldız kurabiye kalıbı seti Değerli Müşterimiz! Mükemmel şekillendirilmiş tarçınlı yıldız kurabiyeler hazırlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı: Tarçınlı yıldız kurabiye

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON)

12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) 12. SINIF KONU ANLATIMI 24 STOMA VE TERLEME (TRANSPİRASYON) STOMA Genellikle yaprakta bulunan bitkide gaz alışverişini sağlayan küçük gözeneklerdir. Bitkinin yaşadığı iklim koşuluna bağlı olarak konumu

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan çilek bitkisi üzümsü meyveler grubunda olup meyvesi en kısa sürede olgunlaşmaktadır. İnsan beslenmesi ve sağlığı bakımından

Detaylı

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme

Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme Çayır-Mer a Ders Notları Bölüm 8 65 Bölüm 8 Çayır-Mer alarda Sulama ve Gübreleme 8.1 Gübreleme Çayır-Mer alarda bulunan bitkilerin vejetatif aksamlarından yararlanılması ve biçme/otlatmadan sonra tekrar

Detaylı

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU.

9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU. 9225 OCEAN KURULUM VE KULLANMA KILAVUZU www.sunnybaby.com.tr Resim sadece görsel olarak sağlanmış olup, ürün içeriği ve aksesuarları farklılık gösterebilir. Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyunuz ve sonraki

Detaylı

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ

ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç.Dr. Soner KAZAZ ZBB306 KODLU SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç.Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİ-1 Anavatanı

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8

kalkerli-kumlu, besin maddelerince zengin, PH sı 6-8 Ayvalık(Edremit Zeytini) Yağı altın sarısı renginde, meyve kokusu içeren, aromatik, kimyasal ve duyusal özellikleri bakımından birinci sırada yer alır. Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde

Detaylı

GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU

GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU GEZİ ÖNCESİ ALIŞTIRMALAR 6-13 YAŞ GRUBU 2 İÇİNDEKİLER CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI (ALIŞTIRMA-1) CANLILAR (ALIŞTIRMA-2) GIDA ZİNCİRLERİ (ALIŞTIRMA-3) AĞDA NE VAR (ALIŞTIRMA-4) ADAPTASYON (ALIŞTIRMA-5)

Detaylı

Cakepop pişirme kalıbı

Cakepop pişirme kalıbı tr Ürün bilgisi ve tarif Cakepop pişirme kalıbı Değerli Müşterimiz! Çubukta kek keyfi: Cakepop'lar çubuğa takılmış tatlı şirin mini keklerdir. Silikondan üretilmiş yeni Cakepop pişirme kalıbınızla aynı

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya MADDEYİ TANIYALIM Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı

Detaylı

Gemlik Zeytini. Gemlik

Gemlik Zeytini. Gemlik Gemlik Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Siyah sofralık olarak değerlendirilir. Meyveleri yağ bakımından zengin olduğundan sofralık kalite dışındaki taneler yağlık kolarak

Detaylı

Bivak. Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir.

Bivak. Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir. Bivak Bivak; geceleme torbasıdır. Bivaklamak ise arazide gecelemektir. Dağcılıkta, çadır kullanmadan gecelemek anlamına gelmektedir. Bu planlı veya plansız yapılabilir. 11.04.2018 101 Planlı Bivak Bir

Detaylı

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket Jain Turbo Excel Kıyaslamanın Ötesindeki Mükemmellik Fayda & Özellikleri Yenilikçi Kademeli Labirent Hidrodinamik bir şekilde tasarlanmış kademeli diş yapısı çift akış rejimi oluşturmasına yardım eder.

Detaylı

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur.

Elma kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Elma Tarihçe İklim İstekleri Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m. den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma

Detaylı

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine

Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine GERİ DÖNÜŞÜM Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşebilen maddeler;

Detaylı

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur.

-Kloroplast ve mitokondri bulunmaz fakat bu organellerde bulunan aynı bulunur. BAKTERİLER GENEL ÖZELLİKLERİ: -Prokaryot hücre yapılı, tek hücreli canlılardır. -Halkasal DNA ya sahiptirler. Bazı bakterilerde plazmit bulunur. Plazmit: Küçük ve halka şeklinde DNA parçacıklarıdır. Bakterilerin

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM

ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM. Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM ERGENLİKTE HİJYEN SAĞLIK VE KİŞİSEL BAKIM Hazırlayan Okul Rehber Öğretmeni İrem YILDIRIM SAĞLIK VE HİJYEN NEDİR? Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal

Detaylı

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER

EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİ EKOLOJİK BİRİMLER EKOLOJİK BİRİMLER *Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve yaşadıkları ortamla olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ekolojik birimlerin küçükten büyüye doğru sıralaması: Ekoloji

Detaylı

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE

GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE GENEL RODENT KONTROLÜ VE TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE A. GENEL RODENT KONTROLÜ Kemirgenler olarak tabir edilen rodentler, üreme ve canlı kalma gücü çok yüksek, depo, ambar, tarla vb gibi uygun yerlerde

Detaylı

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi

Çelikle Çay Üretimi. Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Çelikle Çay Üretimi Ayhan Haznedar -Ziraat Mühendisi Nitelikleri, kalitesi ve diğer özellikleri belirlenen çay klonlarının hızlı, yoğun ve ucuz bir şekilde üretilmesi için en uygun yöntemdir. Çelik alınacak

Detaylı

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ

EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ. Veli&Sümeyra YILMAZ EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ Belli bir bölgede yaşayan ve birbirleriyle sürekli etkileşim içinde bulunan canlılar (biyotik) ile bunların cansız çevrelerinin (abiyotik) oluşturduğu bütüne EKOSİSTEM denir. EKOSİSTEM

Detaylı

Bitkilerin Adaptasyonu

Bitkilerin Adaptasyonu Bitkilerin Adaptasyonu 1 Bitkiler oldukça ekstrem ekolojik koşullarda hayatta kalabilirler. Bitkilerin bu türden ekstrem koşullarda hayatta kalabilmesi için adaptasyona ihtiyacı vardır. Shelford s Tolerans

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge

Home Comfort Serisi. Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Nem Alma Hava Temizleme Su Arıtma Merkezi Süpürge Home Comfort Serisi Home Co mfort Yeni Electrolux Home Comfort Serisi ile profesyonel standartlarda, hava kalitesi, ev temizliği, temizlenmiş

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 5 : IŞIK C IŞIĞIN KIRILMASI (4 SAAT) 1 Kırılma 2 Kırılma Kanunları 3 Ortamların Yoğunlukları 4 Işık Işınlarının Az Yoğun Ortamdan Çok Yoğun Ortama Geçişi 5 Işık Işınlarının

Detaylı

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ

HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ 2014 2015 HİNDİ YETİŞTİRİCİLİĞİ Hindilerin tavuklara göre daha dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanı ve beslenme değerlerinin yüksek olması, yılbaşında tüketimi, etinin sucuk salam gibi ürünlerde dana

Detaylı

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ

BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ BAHÇE BİTKİLERİNDE BUDAMA TEKNİKLERİ MEYVE AĞAÇLARINDA TERBİYE SİSTEMİ VE BUDAMA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAHÇIVANLIK EĞİTİMİ KURSU Ankara MEYVE AĞACININ KISIMLARI 1- KÖK Toprak altı organıdır Meyve ağacının

Detaylı

Ürün Katoloğu. Fides İç ve Dış Ticaret A.Ş. www.fidesas.com Tlf: 0212.275 92 50 11/04.MC

Ürün Katoloğu. Fides İç ve Dış Ticaret A.Ş. www.fidesas.com Tlf: 0212.275 92 50 11/04.MC Ürün Katoloğu Fides İç ve Dış Ticaret A.Ş. www.fidesas.com Tlf: 0212.275 92 50 11/04.MC JİFFY SAKSI Jiffy saksılar ideal materyallerin birleşiminden yapılmıştır. Jiffy Saksılarda, minimum %50 sfagnum yosunu,

Detaylı

Mikroorganizmalara giriş. Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN

Mikroorganizmalara giriş. Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN Mikroorganizmalara giriş Yrd.Doç.Dr. Sema CAMCI ÇETİN CANLILAR ALEMİ Hayvanlar Bitkiler Protistler Prokaryotlar: ilkel tek hücreli bakteriler mavi algler Ökaryotlar: hücre yapısı hayvan ve bitkilere benzer

Detaylı

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X

A) Z>Y>X B) X>Y>Z C) X>Y=Z D) Z=Y>X AD-SOYAD: SINIF-NO:8/ 1. 201..-201.. EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ORTA OKULU 8. SINIM 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAV TARİHİ:...05.201.. 5. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kap, L musluğu açılarak su ile dolduruluyor.

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri

ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri ÖĞRENME ALANI: Canlılar ve Hayat 6.ÜNİTE: Canlılar ve Enerji ilişkileri Ayrıca bitkilerin yapraklarına yeşil rengi de klorofil adı verilen bu yapılar verir. Besin Zinciri: - Aynı ekosistemde yaşayan canlıların

Detaylı

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon. Ötrofikasyon

ÇEV 219 Biyoçeşitlilik. Ötrofikasyon.   Ötrofikasyon ÇEV 219 Biyoçeşitlilik Ötrofikasyon Öğr. Gör. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Ötrofikasyon Eutrophication (Bataklıklaşma) kelimesi eski Yunancadaki eutrophos kelimesinden gelmektedir. Eutrophos:

Detaylı

Yerfıstığında Gübreleme

Yerfıstığında Gübreleme Yerfıstığında Gübreleme Ülkemizin birçok yöresinde ve özellikle Çukurova Bölgesi nde geniş çapta yetiştiriciliği yapılan yerfıstığı, yapısında ortalama %50 yağ ve %25-30 oranında protein içeren, insan

Detaylı

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ

BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ BAŞLICA TOPRAK TİPLERİ Topraklar zonal, intrazonal ve azonal topraklar olmak üzere üçe ayrılır. 1. Zonal (Yerli) Topraklar iklim ve bitki örtüsüne bağlı olarak oluşan ve bütün katmanların(horizonların)

Detaylı

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU E-HAVUZ MARKET

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU E-HAVUZ MARKET DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Genel Bilgi 2. Özellikleri 3. Uyarılar ve Önlemler 3.1 Uyarılar 3.2 Önlemler 4. Robot parçaları 5. Robotun Kullanımı 5.1 Kurulum 5.2 Robotu Havuza

Detaylı

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU

DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU DOLPHİN WAVE 100 ROBOT KULLANMA KILAVUZU İçindekiler 1. Genel Bilgi 2. Özellikleri 3. Uyarılar ve Önlemler 3.1 Uyarılar 3.2 Önlemler 4. Robot parçaları 5. Robotun Kullanımı 5.1 Kurulum 5.2 Robotu Havuza

Detaylı

TAVUKÇULUK VE ATERMĐT

TAVUKÇULUK VE ATERMĐT TAVUKÇULUK VE ATERMĐT Sayılarla Atermit Firması Kuruluş: 1956 2012 Üretimden Net Ciro: 80 Milyon $ / 144 Milyon TL 2012 Đthalat: 16 Milyon $ 2012 Đhracat : 11 Milyon $ Fabrikalar: 4 Satış Ofisleri: 5 Çalışan

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 KALSİYUM

Detaylı

BALIK/Atman Dış Filtreler

BALIK/Atman Dış Filtreler BALIK GRUBU BALIK/Atman Dış Filtreler AT-3335 8690286556074 AT-3336 8690286556081 AT-3337 8690286556098 AT-3338 8690286556104 EF-1 8690286566226 EF-2 8690286566233 EF-3 8690286566240 TEKNİK BİLGİLER EF-4

Detaylı

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir

Kullanım Yerleri. İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir ŞEKER PANCARI Kullanım Yerleri İnsan beslenmesinde kullanılır. Şekerin hammadesidir. Küspesi hayvan yemi olarak kullanılır. İspirto elde edilir Orijini Şeker pancarının yabanisi olarak Beta maritima gösterilmektedir.

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1 PVC CILASI 10 2 NEMLI MOP CM 3 BUYUK BOY MAVI COP TORBASI 700 4 BUYUK BOY ENFEKTE ATIK COP TORBASI(1 MIKRON) 180000 5 ORTA BOY KIRMIZI COP TORBASI 10000 6 TOZ BEZI 4000 METRE 7 EV TIPI OTOMATIK CAMASIR

Detaylı

www.havrano.com 0 212 210 4595-0 505 147 1919 NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Havran ın Edremit Körfezi ne bakan yamaçlarından, özenle toplanan zeytinlerden eşsiz ve enfes Havrano natürel sızma zeytinyağı üretildi.

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ

ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜSÜ Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız unsurlardan oluşur. Ekosistem, bu unsurlar arasındaki madde ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler. Madde döngüsü

Detaylı

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 15.04.2018 BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 1. Verilen hastalıklardan hangilerine virüsler neden olur? а) menenjit b) AİDS c) influensa ç) difteri d) frengi e) su çiçeği (3 p.) 2.

Detaylı

Antepfıstığında Gübreleme

Antepfıstığında Gübreleme Antepfıstığında Gübreleme Tam verime çok geç yatan (8-10 yıl) antepfıstığı uzun ömürlü bir meyve ağacıdır. Hiçbir meyve ağacının yetiştirilemediği kıraç, taşlık ve kayalık arazilerde bile yetişebilmektedir.

Detaylı

Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri

Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri VERİMLİ KÜMES SİSTEMLERİ Sıcak Sulu Isıtma Sistemleri www.tavsan.com.tr Tek bir hava dağıtım ünitesinden kuru ısı. Sadece mükemmel! Kümesler için sıcak sulu ısıtma sistemleri Kümeste canlı sağlığı ve verimliliği

Detaylı

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI

KATI ATIKLARIN ARITILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÇEVREYE ZARAR VEREN MADDELERİN ORTADAN KALDIRILMASINDA MİKROORGANİZMALARIN KULLANIMI ÖZET Mikroorganizmalar, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük ve tek hücreli canlılardır. Bakteriler, mayalar, küfler,

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 2.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 3.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara uyulmalıdır. Aksi takdirde

Detaylı

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek,

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek, Bilimsel Projeler PROJENİN ADI: Mikroorganizmaları Işınlayalım Öğrenciler: Rumeysa ŞAHİN Okul: Amasya Bilim ve Sanat Merkezi - 2012 Danışman: Hidayet TERECİ www.fencebilim.com Projenin amacı: Öğrencileri

Detaylı

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri

Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri On5yirmi5.com Ekosistemi oluşturan varlıklar ve özellikleri Bir bölgedeki canlı varlıklarla cansız varlıkların oluşturduğu bütünlüğe ekosistem denir. Ekosistemdeki canlı ve cansız varlıklar birbiriyle

Detaylı

Atıklarınızı lütfen ayırınız!

Atıklarınızı lütfen ayırınız! Atıklarınızı lütfen ayırınız! Aşağıdaki atıklar çöp konteynerine ait değillerdir. Bunları ayrışmış şekilde biriktirmek için varolan düzenekleri kullanınız! Atık madde ayrışımı = Çevre sağlığı Atık kağıt,

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 1 PVC CILASI 0 2 NEMLI MOP CM 7000 3 BUYUK BOY MAVI COP TORBASI 000 4 BUYUK BOY ENFEKTE ATIK COP TORBASI( MIKRON) 360000 5 ORTA BOY KIRMIZI COP TORBASI 16000 6 TOZ BEZI (PEMBE) 30 7 CAMASIR YARDIMCI SIVI

Detaylı

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü

TARIMSAL YAPILAR. Prof. Dr. Metin OLGUN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü TARIMSAL YAPILAR Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, İklimsel Çevre ve Yönetimi Temel Kavramlar 2 İklimsel Çevre Denetimi Isı

Detaylı

LED kozmetik ayna. Kullanım Kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 97346FV05X06VIII

LED kozmetik ayna. Kullanım Kılavuzu. Tchibo GmbH D Hamburg 97346FV05X06VIII LED kozmetik ayna tr Kullanım Kılavuzu Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 97346FV05X06VIII 2018-05 365 611 Değerli Müşterimiz! Yeni kozmetik aynanız 10 kat büyütebilen, çıkarılabilir detay aynaya sahiptir. 16

Detaylı

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61 Pool Fresh!up Vitro Sphere VitroSphere nano Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. Geprüft nach DIN 19603 & KSW-Richtlinie DIN 19603 NSF Certified to NSF/ANSI 61 Genel sorun

Detaylı

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi

2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi 2016 Yılı Buharlaşma Değerlendirmesi GİRİŞ Tabiatta suyun hidrolojik çevriminin önemli bir unsurunu teşkil eden buharlaşma, yeryüzünde sıvı ve katı halde değişik şekil ve şartlarda bulunan suyun meteorolojik

Detaylı

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER)

MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE (EBEGÜMECİGİLLER) MALVACEAE Otsu, çalımsı veya ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Soğuk bölgeler hariç dünyanın her tarafında bulunurlar. Yaprakları basit, geniş ve parçalıdır. Meyve kuru kapsüldür

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2

ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 ADIM ADIM YGS LYS 64. ADIM EŞEYSİZ ÜREME 2 4) Partenogenez Döllenmemiş yumurtadan mitoz bölünmeler ile canlı gelişimine PARTENOGENEZ denir. Arı, karınca, su piresi ve bazı kertenkele gibi canlılarda görülür.

Detaylı

HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00. Kullanım ömrü 10 yıldır

HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00. Kullanım ömrü 10 yıldır HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00 Kullanım ömrü 10 yıldır ÜRÜN İLE İLGİLİ TANITICI RESİM ÜRÜNE AİT TANITICI VE TEMEL BİLGİLER Bu ürün, 5 tona kadar olan gölet

Detaylı

Turboline PC. Damla Sulama Borusu. Özellik & Yararları. Uzun Yıllar Dayanıklı. Tavizsiz Kalite Kontrolleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket

Turboline PC. Damla Sulama Borusu. Özellik & Yararları. Uzun Yıllar Dayanıklı. Tavizsiz Kalite Kontrolleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket Turboline PC Uzun Yıllar Dayanıklı Özellik & Yararları Bütünleyici, Silindirik, Basınç Ayarlı Teknoloji harikası silindirik PC(Basınç Ayarlı) damlatıcı en yüksek dayanıklılık ve mükemmel perfomranstan

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

Maddeyi Oluşturan Tanecikler

Maddeyi Oluşturan Tanecikler Maddeyi Oluşturan Tanecikler a) Saf Madde : Kendine özgü fiziksel ve kimyasal özellikleri olan, ayırt edici özellikleri bulunan ve bu ayırt edici özellikleri sabit olan maddelere saf madde denir. Elementler

Detaylı